Management. Historický vývoj managementu. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Management. Historický vývoj managementu. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky"

Transkript

1 Management Historický vývoj managementu Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

2 strana 2 Pojetí managementu Management je umění vedení, řízení a působení na určitou soustavu (například společnost, tým či organizaci) k dosažení určitého cíle. Obecně můžeme říci, že cíle jsou žádoucí budoucí stavy, kterých má být dosaženo.

3 strana 3 Definice managementu Existuje celá řada definic pojmu management: Soubor ověřených názorů, zkušeností, doporučení, přístupů a metod, které vedoucí pracovníci (manažeři) užívají ke zvládnutí specifických činností (manažerských funkcí), jež jsou nezbytné k dosažení podnikových záměrů. Činnost mobilizující lidské i věcné činitele při respektování norem, nákladů, kvality a lhůt k uskutečnění určité akce či projektu. Umění dosáhnout toho, aby lidé udělali to, co je třeba.

4 strana 4 Vývoj teorie řízení Teorie řízení (managementu) je naukou o řízení a popisu systémů Vysoká četnost teorií managementu vyžaduje, jejich seskupení do určitých skupin. Nejčastěji se při jejich třídění uplatňují tři hlediska: 1. Podle místa vzniku se rozlišuje evropský, americký a japonský management. 2. Podle doby vzniku se rozlišuje např. management počátku (do konce 30. let) 20. století; management let dvacátého století; management konce 20. století a management na počátku 21. století. 3. Z hlediska obsahového zaměření a doby vzniku se rozlišují předklasické, klasické a postklasické teorie managementu.

5 strana 5 Vývoj teorie řízení - historie Management má počátky již v starověku a středověku, kdy bylo důležité zvládat řízení armád. Ve středověku se přes otroctví a nevolnictví pomalu svět ubíral k ekonomickým pobídkám. Pro pochopení managementu je důležité se podívat do historie, která se ve spirálách vrací. období (taylorismus) - konec 19. století léta 20. století období léta 20. století léta 20. století období - konec 20. století období století

6 strana 6 Vývoj teorie řízení klasické teorie Klasické teorie managementu vznikaly v období první třetiny dvacátého století. Jsou často označovány, s ohledem na dříve používanou terminologii, jako školy řízení. Tyto školy (teorie) vznikaly v období rozvíjejícího se průmyslu, v období nadbytku nekvalifikovaných pracovních sil a v období převahy poptávky nad nabídkou. Organizace v té době byly uzavřenými jednotkami a vznikaly a rozvíjely se v relativně stabilním prostředí. Cílem managementu organizací bylo zvyšování výroby, a za tím účelem se používala tzv. tvrdá opatření a metody, např. normování práce, pásová výroba aj. Klasické teorie managementu jsou reprezentovány čtyřmi dále uvedenými školami.

7 strana 7 Vývoj teorie řízení Škola vědeckého řízení Škola vědeckého řízení Škola vědeckého řízení (vědecká škola řízení, škola vědecké organizace práce) byla obsahově zaměřena na vědeckou organizací a racionalizaci pracovních a výrobních postupů na základě exaktních metod. Vědeckost a exaktní metody spočívaly v měření času spotřebovaného při práci a v analýze a měření pracovních pohybů. Preferovaly uspořádání a standardní vybavení pracoviště jako výchozí faktor pro požadovaný výkon, jemuž se pracovník musí přizpůsobit.

8 strana 8 Teorie řízení představitelé školy věd. řízení Za nejvýznamnější představitelé školy vědeckého řízení jsou považováni: F. W. Taylor, H. L. Gantt, H. Emerson, F. B. Gilbreth, L. Gilbrethová, H. Ford a Tomáš Baťa.

9 strana 9 Vývoj teorie řízení F.W.Taylor Za zakladatele této školy je považován F. W. Taylor, podle něhož vědecké řízení práce v každé organizaci musí zahrnovat: Vytvoření skutečné vědy o organizaci a řízení práce, jejímž úkolem je: normalizovat pracovní podmínky jako předpoklad pro dosahování vysokých výkonů, pro normalizované podmínky stanovit každému pracovníkovi denní pracovní úkol, za splnění pracovního úkolu vyplácet vysokou mzdu, za nesplnění pracovního úkolu pracovníka trestat krácením mzdy.

10 strana 10 Vývoj teorie řízení F.W.Taylor Základnímy myšlenkami vědeckého managementu F. W. Taylora jsou : 1 velký denní úkol - jeho splnění je motivováno odměnou /za splnění - penále za nesplnění / Výběr pracovníků není nahodilý a na pracovní pozici je třeba vybrat kandidáta dle jednoduchého profilu Jako první přišel s myšlenkou, že je třeba kvalifikovaných řídících pracovníků

11 strana 11 Vývoj teorie řízení F.W.Taylor 2. Vědecké vybírání pracovníků, jejich výchovu a výcvik za účelem jejich plného využití v práci. 3. Vytváření přátelské spolupráce vedoucích pracovníků s podřízenými. 4. Maximalizace množství vykonané práce a výrobků.

12 strana 12 Vývoj teorie řízení Henry Ford Henry Ford byl autoritativním manažerem, který uvedl mnoho myšlenek z prvního období do praxe. Je znám pro zavedení hromadné pásové výroby, kdy jeho nejpopulárnějším vozem byl FORD T, "Plechová Lisa" Pro organizaci výroby byly stanoveny dvě zásady: Dělník smí udělat maximálně jeden krok a nesmí se shýbat vpřed nebo ohýbat do strany.

13 strana 13 Vývoj teorie řízení H. Ford Dělníci a nástroje musí být seřazeny v pořadí, které vyžaduje technologie a přitom tak, aby každá částice při sestavování konala nejkratší cestu Pro přesun rozpracovaných částí použít dopravníků, aby dělník odložil částici na místo pro něj nejpříhodnější a ta byla dopravena k dalšímu dělníkovi Pracovní tempo určoval dopravník (nebylo používáno pobídkové mzdy)

14 strana 14 Vývoj teorie řízení H. Ford Pojítkem všech výrobních operací se staly konvejery ve formě dopravního pásu, válečkových drah, žlabů, kolejnic, řetězů, atd. Současně musela být zajištěna dobrá organizace přísunu materiálu a jednotlivých součástek, aby byl chod konvejeru plynulý. Ford pomocí tohoto systému mezivýrobní dopravy vyřešil nejen ovlivňování práce dělníků, ale i využití továrního prostoru a dobu přísunu materiálu ke zhotovení finálního výrobku. Postupně se mu podařilo, že již čtvrtý den po vydolování rud v jeho dolech byl prodán z ní vyrobený automobil. Normalizace, hromadná výroba, plynulost výroby, návaznost operací.

15 strana 15 Vývoj teorie řízení H. Ford Economy of scale - úspory z rozsahu Napsal dílo "My life and my work", kde například popisuje kolik fyzicky zdatných pracovníků je potřebné k sestavení Fordu T, kolik normálních zaměstnanců a kolik fyzicky nezdatných, jako dětí a starců. Hromadná výroba u Forda mohla existovat jen při určitém poměrně velkém množství výrobků a předpokladem jejich prodeje byla jejich nízká cena (Ford T vyráběl od do ) v počtu 15 milionů.

16 strana 16 Vývoj teorie řízení - F.B.Gilbreth F.B. Gilbreth je považován za zakladatel nauky o pohybových studiích. F.B. Gilberth začínal pracovat jako dělník ve stavebnictví a na začátku své kariéry spočítal, že položení cihly zabere 15 až 18 pohybů. Postupem času se mu toto podařilo omezit na 5 pohybů. Věnoval se řízení ve stavebnictví (byl úspěšným stavebním podnikatelem) a stal se poradním inženýrem v oblasti řízení práce studium pracovních pohybů. Jeho manželka a spolupracovnice vkládala do teorie řízení i prvky sociologie a psychologie.

17 strana 17 Vývoj teorie řízení - Henri Fayol Henri Fayol ( ), francouzský průmyslník, který podnikové činnosti rozdělil do šesti skupin: technické, obchodní, finanční, ochrany, účetní a správní (manažerské). Blíže analyzoval manažerské aktivity a určil pět základních složek: předvídání (plánování), organizování, přikazování, koordinace, kontrola a vymezil 14 principů managementu, z nichž mnohé jsou uznávány do současnosti: dělba práce, pravomoc a odpovědnost, jednota přikazování, disciplína a pořádek atd.

18 strana 18 Vývoj teorie řízení - Max Weber Max Weber ( ) německý sociolog, který na základě empirických analýz dochází k závěrům, že pevná pravidla, přesné vymezení práv a povinností, jasné definování úkolů, jsou základem všech sociálních organizací. Organizační koncepce je u Webera nazývána byrokracii. Moderní podnik spočívá především na kalkulaci, pro svou existenci potřebuje justici a správu, jejíž fungování se zakládá na pevně stanovených normách, kalkulovaných obdobně jako výkon nějakého stroje (Hospodářství a společnost 1921).

19 strana 19 Vývoj teorie řízení - Max Weber pokračování Šest principů byrokratické organizace podle Webera: dělba práce je základem organizace, přesně definovat práva a povinnosti každého pracovníka, v každé organizaci musí fungovat soustava pravidel popisujících fungování organizace, kterou tvoří normy, popisy činností, instrukce jak pracovat, vedoucí pracovník řídí neosobně a spravedlivě, práce je služba, ve které je nutno dodržovat přesně vymezená pravidla, vedoucí pracovník je povinen vytvářet podmínky pořádku, stability fungování byrokratické organizace a zajišťovat její efektivnost.

20 strana 20 Vývoj teorie řízení - Tomáš Baťa Tomáš Baťa ( ) položil v meziválečném období základy firmy, jež se vyznačovala účinným řízením. Mezi nejdůležitější znaky Baťova systému řízení lze zahrnout: Plánování veškeré činnosti. Základním plánovacím obdobím bylo pololetí. Plánované záměry, označované za předpoklady, tvořily základ budoucí výrobní a hospodářské činnosti, netýkaly se jen výroby, ale i rozpočtu nákladů včetně předpokládaného efektu pro středisko. Pololetní předpoklady se rozpracovávaly do konkrétních týdenních plánů výroby. Ty se konkretizovaly na základě požadavků prodejen a objednávek externích zákazníků.

21 strana 21 Vývoj teorie řízení - Tomáš Baťa pokračování Hospodářská střediska. Veškerá činnost podniku byla sledována podle samosprávně hospodářících středisek. Výkony středisek byly měřitelné (v množství, výrobních nákladech, jakosti). Výrobní program střediska měl uzavřený cyklus, který umožňoval stanovit zúčtovací ceny výkonů střediska. Za tyto ceny střediska nakupovala vstupy a prodávala svoje výkony. Autonomie střediska byla dána vlastním rozpočtem a podúčtem. Ekonomické prostředí tvořily pevné ceny výkonů jak přijímaných, tak i poskytovaných. Samospráva dílen. Rozpisem byly určeny výrobní úkoly včetně plánovaných nákladů na jejich splnění. Veškeré ekonomické pohyby se prováděly týdně, ekonomická kritéria byla známa předem, takže nebyl problém určit, kolik si ydělají pracovníci a kolik získá středisko jako celek.

22 strana 22 Vývoj teorie řízení - Tomáš Baťa pokračování Pravomoc a odpovědnost řídicích pracovníků. V čele střediska byl vedoucí, který plně odpovídal za veškerouvýrobní a hospodářskou činnost ve svém útvaru. Měl povinnost samostatně rozhodovat a nést plnou odpovědnost za svěřený útvar. Týdenní zúčtování a kontrola korunou. Týdenní uzávěrky umožňovaly každý pátek znát hospodářské výsledky a pružně reagovat na signalizované problémy. Účast na zisku. U technicko-hospodářských pracovníků se účast na zisku knihovala týdně na osobní konta, u dělníků se vyplácela současně se mzdou. Přiznaný, ovšem nikoli okamžitě vyplacený podíl na zisku představoval u manažerů jistinu, zdroj záruky pro uplatnění sankcí za ztráty či škody prokazatelně zaviněné řídícím pracovníkem.

23 strana 23 Vývoj teorie řízení - Tomáš Baťa pokračování Důraz na pořádek a diciplínu. Disciplína byla budována shora dolů, užívalo se i sankcí v podobě přeložení, popř. propuštění ze závodu. V pracovní době nebylo dovoleno opustit pracoviště bez souhlasu vedoucího. V podniku platil zákaz kouření a pití alkoholu, příznačný byl i tlak na pořádek, správné uložení materiálu a výrobků, přehledné vedení evidence, kalkulací apod. Byla podporována soutěživost a iniciativa směřující k racionalizaci práce, úsporám materiálu a vyšší produktivitě. Baťa zavedl řadu dalších, na tehdejší dobu průkopnických manažerských činů. V druhé polovině 20. let začal používat běžící pás, pro své zaměstnance zavedl podnikové spoření, stravování, propojil výrobu s distribucí atd.

24 strana 24 Vývoj teorie řízení Škola lidských vztahů Oproti škole vědeckého řízení, preferující zvyšování výkonnosti pracovníků na základě využívání tvrdých výkonových norem a pracovní discipliny, škola lidských vztahů se zaměřovala na zlepšování vztahů mezi lidmi. Vznik této školy je spojován se jmény: H. Münsterberga, E. Maya, V. Pareta, M. P. Folletové a CH. Barnarda. Představitelé školy lidských vztahů, psychologové a sociologové zdůrazňovali význam psychologických a sociálních faktorů a jejich pozitivní vliv na výsledky práce jednotlivců a celé organizace.

25 strana 25 Vývoj teorie řízení Škola lidských vztahů Představitelé školy lidských vztahů vypracovali metody vedení lidí, motivace, způsoby řešení konfliktů a doporučovali zlepšování pracovních podmínek. Škola lidských vztahů preferovala člověka jako ústřední prvek organizace a objekt řízení a stala se jedním z prvních východisek pro současný management lidských zdrojů.

26 strana 26 Vývoj teorie řízení Škola správního řízení Škola správního řízení Škola správního řízení je charakteristická celistvým, komplexním přístupem k řízení organizací. Oproti předchozím školám, které se zaměřily na řízení tzv. bezprostředně výkonných operací (na práci dělníků), škola správního řízení se zaměřila na řízení organizace jako celku a na úlohu řídících pracovníků při řízení organizace. Rozlišuje funkce neboli činnosti organizace (podniku) a funkce řízení.

27 strana 27 Vývoj teorie řízení Škola byrokratického řízení Škola byrokratického řízení Je charakterizovaná přímými pravidly, kontrolou, hierarchií a je poháněna byrokracií. Taková organizace je schopná zajistit nejvyšší efektivnost. Vyznačuje se precizností, stabilitou, přísnou disciplinou a spolehlivostí. Nejdůležitější částí každé organizace je spravedlivý správní štáb. Zakladatelem této školy řízení je Němec Max Weber, který prosazoval názor, že nejúčinnější forma organizace připomíná stroj. Základní principy byrokratického řízení a byrokratické organizace jsou:

28 strana 28 Vývoj teorie řízení Škola byrokratického řízení Základní principy byrokratického řízení a byrokratické organizace jsou: 1. Jasná dělba práce. Každý pracovník má podrobný popis práce s vymezenými pravomocemi a odpovědnostmi, které nesmí porušit. Každá pracovní funkce musí být obsazena specialistou. 2. Práce podle pravidel. Veškerá činnost v organizaci probíhá podle přesně stanovených pravidel, směrnic, příkazů aj., které nelze porušovat. 3. Souvislý řetěz příkazů. Pracovní příkazy musejí být předávány souvisle a plynule od vrcholového vedoucího pracovníka až po nejnižší stupeň řízení.

29 strana 29 Vývoj teorie řízení Škola byrokratického řízení 4. Odstup mezi vedoucím pracovníkem a podřízenými. Vedoucí pracovník si má odstupem od podřízených udržovat respekt. S podřízenými má jednat formálně, neosobně, ale spravedlivě. 5. Pracovní postup zaměstnanců je založený na výkonnosti a věku pracovníka. Organizace má mít pevná pravidla pro hodnocení a povyšování zaměstnanců. Základními kritérii pro povýšení pracovníka jsou úroveň a kvalita pracovního výkonu a věk. 6. Zaměstnanci se nemají podílet na správě ani na vlastnictví majetku organizace.

30 strana 30 Vývoj teorie řízení Postklasické teorie managementu Všechny teorie managementu, které vznikaly a dosud vznikají po školách managementu se označují jako postklasické přístupy k managementu. V určitém zjednodušení je lze rozdělit na pět skupin, mezi něž patří: procesní, psychologicko-sociální, systémové, kvantitativní a empirické přístupy. Každá skupina má více zastánců a často je obtížné nově vznikající teorie do některé z těchto skupin zařadit.

31 strana 31 Vývoj teorie řízení Psychologicko-sociální přístupy Psychologicko-sociální přístupy k managementu vycházejí ze školy lidských vztahů. Tato oblast teorií managementu je velmi rozsáhlá a zaměřuje se na studium požadavků na osobnost řídících pracovníků, na komunikaci a jednání s lidmi, na vedení skupin a vztahy uvnitř skupin, na motivaci pracovníků aj.

32 strana 32 Vývoj teorie řízení Psychologicko-sociální přístupy K rozvoji psychologicko-sociálních přístupů přispěly zejména teorie motivace vycházející z koncepce uspokojování potřeb. Východiskem této koncepce je názor, že člověk vždy reaguje v souladu s uspokojováním svých vnitřních potřeb. Pracuje proto, aby své potřeby uspokojil. Potřeby každého jednotlivce jsou individuální a závislé na mnoha faktorech. Manažer, který musí plnit úkoly ve spolupráci s podřízenými, by měl znát jaké mají potřeby a podle toho s nimi jednat. Hlavní představitelé těchto teorií jsou A. Maslow, F. Herzberg, s. McGregor a další.

33 strana 33 Vývoj teorie řízení Psychologicko-sociální přístupy Podle Maslowa chování člověka ovlivňují potřeby, které je možno uspořádat hierarchicky (hierarchie potřeb): 1. Seberealizace - osobní a odborný růst, autonomie a dobré zacházení. 2. Sebeúcta - postavení, úspěch, dobré výsledky, uznání. 3. Společenské ocenění - společné úkoly, členství v týmu. 4. Stabilita a bezpečí - pravidelnost, jasná náplň práce a role, komunikace, dohody, smlouvy, bezpečnost. 5. Fyziologické a fyzické - jídlo, pití, teplo, bydlení, pracovní podmínky, mzda.

34 strana 34 Vývoj teorie řízení Psychologicko-sociální přístupy V návaznosti na výše uvedenou a další teorie motivace publikoval v r D. McGregor dva základní způsoby manažerského myšlení pod označením teorie X a Y. Teorie X je tradičním myšlením cukru a biče, která je založena na předpokladu průměrnosti lidské většiny. Předpokládá, že: 1. Průměrný člověk má vrozený odpor k práci a pokud je to možné, práci se vyhne. 2. Lidé proto potřebují být nuceni,kontrolováni, řízeni a musí být vystaveni hrozbě trestu, teprve potom vynakládají dostatečné úsilí k plnění úkolů a cílů organizace. 3. Běžný člověk dává přednost tomu, aby byl řízen, chce se vyhnout zodpověd- nosti, je poměrně málo ambiciózní a usiluje především o jistotu.

35 strana 35 Vývoj teorie řízení Psychologicko-sociální přístupy Teorie Y je založena na zásadě, že lidé chtějí a potřebují pracovat, protože : 1. Mentální a fyzická námaha při práci je stejně přirozená jako hra nebo odpočinek, běžný člověk nemá vrozený odpor k práci. 2. Člověk rád přijímá samostatnou práci a vyhledává odpovědnost, chce se sám rozhodovat a kontrolovat. 3. Kontrola a hrozba trestem nejsou jediné prostředky, jak naplňovat cíle organizace. Angažovanost pracovníka vyplývá z odměn spojených s úspěchem. 4. Lidé tohoto typu v populaci převažují a současní manažeři a organizace tento potenciál svých zaměstnanců nevyužívají, snaží se je neustále kontrolovat a dirigovat. Podřízení reagují odmítavě, nadřízení zintenzivňují kontroly, vznikají konflikty a narůstají rozpory.

36 strana 36 Systémové pojetí řízení Systémové přístupy řízení vycházejí z obecné teorie systémů, zdůrazňují nezbytnost komplexního chápání dílčích manažerských procesů a jejich sladění v cílové fungování organizace jako celku.

37 strana 37 Organizace jako otevřené systémy Systémový přístup vychází z předpokladu, že organizace podobně jako organismy jsou otevřené vůči svému okolí a pokud mají přežít, musí být se svým prostředím v rovnovážném stavu. Teorie otevřených systémů přinesla řadu nových konceptů, často prezentovaných jako obecné principy platné pro všechny systémy, jako prostředky spojujícího různé vědní disciplíny. Teorie otevřených systémů definuje organizaci jako systém se vzájemně propojenými subsystémy. Důležitým atributem je, že zdůrazňuje prostředí, ve kterém organizace existují.

38 strana 38 Systémové pojetí řízení Jedno z pojetí systémových přístupů řízení chápe organizaci jako socio-technický systém, v němž chování jejích členů je ovlivňováno především technologickými změnami. Výsledkem tohoto přístupu je teorie kontingence. Teorie kontingence rozlišuje dva krajní typy organizací: organizace mechanistické (systematické) a organizace organické a v návaznosti na to pak dva systémy řízení: mechanistický a organický.

39 strana 39 Systémové pojetí řízení Mechanistický systém řízení aplikuje byrokratické a direktivní principy, používá podrobná pravidla, směrnice a administrativní způsoby řízení, přímé hierarchické vymezení pravomoci a odpovědnosti aj. Uplatňuje prvky teorie X. Obtížně se mění, protože manažeři nejsou ochotni vzdát se vysokých pravomocí. Organický systém řízení je přizpůsobivý, pružně reagující na změny. Podporuje rozvoj, samostatnou práci a iniciativu pracovníků. Spoléhá více na motivaci a uplatňování prvků teorie Y. Snadno se přizpůsobuje změnám prostředí.

40 strana 40 Procesy strategického řízení Procesní mapa společnosti Ředitel Procesy strategického řízení Procesy zajištění připravenosti (Obslužné procesy) dispečer Procesy operativního řízení (měření, hodnocení) Zákazník (požadavek) Procesy servisních činností Pracovník servisu Zákazník (dodávka, platba)

41 strana 41 Systémové pojetí řízení Prvky teorie kontingence jsou doporučovány uplatňovat při organizačním projektování tzn. při tvorbě podnikových organizačních a řídících struktur. Přitom má být přihlíženo k: - stáří organizace - počtu zaměstnanců - používané technologii - vnějšímu prostředí.

42 strana 42 Systémové pojetí řízení Oblastí aplikace systémového přístupu je jeho propojení s psychologicko-sociálními přístupy v oblasti lidských zdrojů, manažerských a pracovních funkcí a rolí. Systémový přístup v této oblasti zdůrazňuje, že uvnitř subsystému řídícího a subsystému řízeného je nutno respektovat ještě dva podsystémy a to podsystémy formálních a neformálních vztahů mezi lidmi, které výrazně ovlivňují výsledné chování celé organizace. Subsystém neformálních vztahů vytváří tzv. organizační ledovec.

43 strana 43 Kontrolní otázky Pojetí a definice managementu Stručná historie vývoje teorie managementu základní charakteristika jednotlivých vývojových etap Postklasické teorie managementu - Psychologicko sociální přístupy - Systémové pojetí řízení

- Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle

- Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle Otázka: Management Předmět: Ekonomie Přidal(a): 01anca - Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle - Proces organizování, plánování, rozhodování, komunikování,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Přednáška č 11 a 12 Řízení od nástupu anglické průmyslové

Více

Historie managementu

Historie managementu Historie managementu Historický vývoj managementu 1. klasická škola teorie řízení 2. škola mezilidských vztahů 3. empirická škola teorie řízení 4. škola sociálních systémů 5. nová škola teorie řízení Klasická

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_VÝVOJOVÉ ETAPY MANAGEMENTU_P2 Číslo projektu:

Více

MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ. Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143

MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ. Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143 MOTIVOVÁNÍ, VEDENÍ Vypracovala Ing. Renata Skýpalová CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Vedení lidí Je proces ovlivňování podřízených k takovému chování, které je optimální pro dosahování cílů organizace. Zohledňuje

Více

1. Stavební management

1. Stavební management 1. Stavební management Klíčová slova: Management, podstata managementu, organizační uspořádání podniku, organizační struktura, rozhodování, osobnost manažera, projektové a procesní řízení. Anotace textu:

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

Management. označení lidí v podniku, kteří se zabývají jeho řízením soubor činností realizovaných vedoucími pracovníky odborná disciplína

Management. označení lidí v podniku, kteří se zabývají jeho řízením soubor činností realizovaných vedoucími pracovníky odborná disciplína Management Management označení lidí v podniku, kteří se zabývají jeho řízením soubor činností realizovaných vedoucími pracovníky odborná disciplína dosahování cílů organizace prostřednictvím jiných Management

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Management. Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa

Management. Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa MANAGEMENT Management Původně americký výraz, v současnosti má mezinárodní platnost. Nejčastější překlad: - řízení, vedení nebo správa Definice obsahu pojmu: Souhrn činností, jejichž hlavní obsahovou náplní

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

HENRI FAYOL. Vypracovaly: Karolína Dutá, Veronika Marešová

HENRI FAYOL. Vypracovaly: Karolína Dutá, Veronika Marešová HENRI FAYOL Vypracovaly: Karolína Dutá, Veronika Marešová HENRI FAYOL * 29. července 1841 Istanbul 19. listopadu 1925 Paříž francouzský neoklasický ekonom a teoretik spolu s Frederickem W. Taylorem pokládán

Více

PŘÍSTUPY K MANAGEMENTU. Historický exkurz

PŘÍSTUPY K MANAGEMENTU. Historický exkurz PŘÍSTUPY K MANAGEMENTU Historický exkurz MANAGEMENT: METODA NEBO UMĚNÍ? Do jaké míry je ţádoucí studovat manaţerské postupy a metody? Kdo má postupy a metody vytvářet : akademici, vědecký přístup x manaţeři

Více

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky

Management sportu . Management Management Vybrané kapitoly z ekonomiky Management Literatura Čáslavová, E. Management sportu. Praha: EWPC, 2000. Veber, J. Management. Praha: Management Press, 2005. Bělohlávek, F. Management. Olomouc: Rubico, 2001. Daňhelová, Š. Vybrané kapitoly

Více

T E O R I E M A N A G E M E N T U

T E O R I E M A N A G E M E N T U T E O R I E M A N A G E M E N T U 9 ZS, akad.rok 2014/2015 Teorie managementu - VŽ 1 Aspekty organizační struktury Při návrhu organizační struktury se vychází z pěti hlavních aspektů : 1) Specializace

Více

Management. Plánování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Plánování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Plánování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 62 Vytváření podmínek

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

vymezení manažerských funkcí ( plánování, organizování, vedení lidí, rozhodování)

vymezení manažerských funkcí ( plánování, organizování, vedení lidí, rozhodování) Otázka: Historie vývoje managementu Předmět: Ekonomie a management Přidal(a): Kateřina Mikolášková I. etapa ( začátek 20. století) a) Klasický management první 3 desetiletí 20. století VĚDECKÉ ŘÍZENÍ F.

Více

Styl vedení a vyjednávání. Ing. Ladislava Kuchynková

Styl vedení a vyjednávání. Ing. Ladislava Kuchynková Styl vedení a vyjednávání Ing. Ladislava Kuchynková O v l i v ň o v á n í 1. Motivace 2. Styl vedení 3. Jednání a vyjednávání Vedení versus řízení Vedení je součástí řízení Vedení je ovlivňování a usměrňování

Více

ÚVOD DO MANAGEMENTU. Zpracoval Ing. Jan Weiser

ÚVOD DO MANAGEMENTU. Zpracoval Ing. Jan Weiser ÚVOD DO MANAGEMENTU Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova výkladu 1. Proč a jak studovat management? 2. Základní pojmy a definice Definice organizace Definice managementu Podnikání a management 3. Historické

Více

MANAGEMENT. Různá pojetí definice managementu zdůrazňující. Vedení lidí Specifické funkce vykonávané vedoucími pracovníky Předmět studia a jeho účel

MANAGEMENT. Různá pojetí definice managementu zdůrazňující. Vedení lidí Specifické funkce vykonávané vedoucími pracovníky Předmět studia a jeho účel 22.9.2011 MANAGEMENT Různá pojetí definice managementu zdůrazňující Vedení lidí Specifické funkce vykonávané vedoucími pracovníky Předmět studia a jeho účel K první skupině patří pojetí Americké společnosti

Více

Všeobecná sestra. Management - terminologie

Všeobecná sestra. Management - terminologie Všeobecná sestra Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy managementu v ošetřovatelství Management terminologie Management - terminologie Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D. 1. Motivační

Více

Management. Pojetí managementu, manažerské funkce - činnosti. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Pojetí managementu, manažerské funkce - činnosti. Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Pojetí managementu, manažerské funkce - činnosti Ing. Vladimír Foltánek Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky strana 2 Pojetí managementu Management je umění vedení,

Více

Pojetí managementu. MANAGEMENT - Pojetí managementu

Pojetí managementu. MANAGEMENT - Pojetí managementu Pojetí 1 Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt) 2 Řízení v různých systémech systémy technické (řízení ve

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Management 1. Vymezení managementu 2. Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola

Management 1. Vymezení managementu 2. Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Základy managementu Ing. Eva Karpissová ESF MU Katedra podnikového hospodářství Management 1. Vymezení managementu 2. Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Vymezení managementu

Více

Motivace, stimulace, komunikace

Motivace, stimulace, komunikace Řízení lidských zdrojů Motivace, stimulace, komunikace Analýzy fungování firem jednoznačně prokazují, že jedním ze základních faktorů úspěšnosti firem je schopnost zformovat lidské zdroje a využívat je

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Mezi motivující faktory Herzbergovy dvoufaktorové teorie nepatří a. dosažení cíle b. uznání c. vztahy se spolupracovníky d. odpovědnost e. povýšení Úloha 2 Mezi politické faktory vnějšího prostředí

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace.

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace. Žadatel: Název projektu: Registrační číslo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace Otevřená škola CZ.1.07/3.2.01/03.0007 Modul:

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: motivace,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vymezeni, historie a vývoj managementu

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vymezeni, historie a vývoj managementu Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vymezeni, historie a vývoj managementu Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: září 2013

Více

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser VEDENÍ LIDÍ A PRACOVNÍCH SKUPIN 1. Vedení lidí jako manažerská funkce 2. Pracovní motivace 3. Způsoby a metody vedení lidí 4. Autorita a pravomoc manažera

Více

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení ZÁKLADY MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ POJMY Management - pojem 2. Management - používání pojmu označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, odborná disciplina 3. Management ve spojení ZÁKLADNÍ

Více

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova prezentace Postup jak uložit obsah tématu do dlouhodobé paměti? Obecnější začlenění problému Funkce řízení

Více

Analýza a vytváření pracovních míst

Analýza a vytváření pracovních míst Analýza a vytváření pracovních míst Definice pracovního místa a role Pracovní místo Analýza role Roli lze tedy charakterizovat výrazy vztahujícími se k chování existují-li očekávání, pak roli představuje

Více

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

KONCEPTY MANAŽERSKÝCH FUNKCÍ KONCEPTY MANAŽERSKÝCH FUNKCÍ

KONCEPTY MANAŽERSKÝCH FUNKCÍ KONCEPTY MANAŽERSKÝCH FUNKCÍ Pracovník musí vědět: s kým bude spolupracovat komu bude nadřízen / podřízen jakých zdrojů bude organizace využívat atp. Organizační struktura = mechanismus sloužící ke koordinaci. je výsledkem organizování

Více

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od:

ABC s.r.o. Výtisk číslo: PŘÍRUČKA ENVIRONMENTU. Zpracoval: Ověřil: Schválil: Č.revize: Počet příloh: Účinnost od: ABC s.r.o. PŘÍRUČKA EMS Výtisk číslo: Zpracoval: Ověřil: Schválil: Tento dokument je duševním vlastnictvím společnosti ABC s.r.o. Rozmnožování a předávání třetí straně bez souhlasu jejího jednatele není

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová

Ing. Alena Šafrová Drášilová Organizování Ing. Alena Šafrová Drášilová BPH_ZMAN Organizace ace spontánní umělé zaměstnanecké zájmové princip vstupu do organizace psychologická psaná smlouva maximalizace užitku alokace zdrojů v organizaci

Více

HISTORICKÝ VÝVOJ MANAGEMENTU Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D.

HISTORICKÝ VÝVOJ MANAGEMENTU Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D. HISTORICKÝ VÝVOJ MANAGEMENTU 5.10.2017 Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D. Co se skrývá pod pojmem management 1. Systém. Souhrn všech činností potřebných k zajištění chodu organizace. 2. Skupina řídících pracovníků

Více

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny:

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny: 1. MANAGEMENT - činnost bez které se neobejde žádný větší organizační celek - věda i umění zároveň - nutnost řízení také v armádě, na univerzitách v umění i jinde. Potřeba řídit se objevuje už se vznikem

Více

MANAGEMENT I TEORIE ORGANIZOVÁNÍ ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ

MANAGEMENT I TEORIE ORGANIZOVÁNÍ ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ MANAGEMENT I TEORIE ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) Podstatou organizování je

Více

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ Plán Zaměření na účel (cíle, poslání) řízeného procesu nebo organizační jednotky Stanovení cesty, jak ho ve stanoveném čase a na požadované úrovni dosáhnout Podstatné východisko úspěšné

Více

Procesní přístup k projektům informačních systémů. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.

Procesní přístup k projektům informačních systémů. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Procesní přístup k projektům informačních systémů RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Jaká byla moje cesta k zavedení a užití procesních prvků při řízení projektů veřejných informačních systémů se zaměřením

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

Autor Mgr. Miroslav Janda

Autor Mgr. Miroslav Janda Autor Mgr. Miroslav Janda LITERATURA : 1. Světlík,J. Marketing školy.zlín:ekka,1966 2. Bacík,F. a kol..úvod do teorie a praxe školského managementu.praha,uk,1955 3. Fischer,Walter.A..Vedení a rozvoj školy.brno,paido,1997.isbn

Více

Projekt PARMA. Procesní řízení samosprávy obce. Václav Řepa. Open Workshop

Projekt PARMA. Procesní řízení samosprávy obce. Václav Řepa. Open Workshop Open Workshop 22.10.2010 Projekt PARMA samosprávy obce katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze repa@vse.cz ve veřejné správě - Životní události - Často používaný pojem v kontextu

Více

Řízení podniku a prvky strategického plánování

Řízení podniku a prvky strategického plánování 6.2.2009 Řízení podniku a prvky strategického plánování Semestrální práce z předmětu KMA/MAB Vypracoval: Tomáš Pavlík Studijní č.: Obor: E-mail: A05205 GEMB - Geomatika pavlikt@students.zcu.cz 1 Úvod Podnikové

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ MANAGEMENT VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ mnohostranná tvořivá činnost řídícího subjektu stanovení cílů, ovlivnění metod, prostředků a fungování řízených prvků tak, aby systém optimálně plnil určené funkce a dosahoval

Více

B2 Organizace jako systém

B2 Organizace jako systém Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! B Strategické řízení organizace B2 Organizace jako systém Toto téma obsahuje informace o způsobech a přístupech k řízení organizace jako

Více

MANAGEMENT I STUDIJNÍ SOUSTŘEDĚNÍ SHRNUTÍ UČIVA ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ

MANAGEMENT I STUDIJNÍ SOUSTŘEDĚNÍ SHRNUTÍ UČIVA ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ MANAGEMENT I STUDIJNÍ SOUSTŘEDĚNÍ SHRNUTÍ UČIVA ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka S čím se management plete? Marketing - Úkolem marketingu je zabezpečit maximální ekonomický efekt podniku tím, že systematicky vytváří poptávku po nabízeném produktu. Ekonomie

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Vedení x Řízení (lidí, zaměstnanců HR)

Vedení x Řízení (lidí, zaměstnanců HR) Vedení x Řízení (lidí, zaměstnanců HR) Vedení lidí Různé přístupy k vedení lidí a řízení HR 1. aby akceptovali, že jsou součástí celku, který musí být v harmonii (japonský management) 2. aby bojovali hlavně

Více

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13 Obsah ÚVOD 1 1. ZÁKLADNÍ POJMY 5 1.1. Původ pojmů manažer a management 7 1.2. Úloha manažera a managementu 8 1.3. Funkce manažerů 9 2. PLÁNOVÁNÍ 11 2.1. Význam plánování a pojem plánu 13 2.1.1. Definice

Více

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování.

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Struk ur přednášk Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Vymezení pojmu management Management jako specifická aktivita (řízení) Management jako

Více

Ekonom, filozof, manažer, podnikatel, sociolog Narozen 7. listopadu 1886 v Maldenu, v Massachusetts, v USA Vyrůstal se svým otcem na farmě Později

Ekonom, filozof, manažer, podnikatel, sociolog Narozen 7. listopadu 1886 v Maldenu, v Massachusetts, v USA Vyrůstal se svým otcem na farmě Později TERI LS 2013/14 Ekonom, filozof, manažer, podnikatel, sociolog Narozen 7. listopadu 1886 v Maldenu, v Massachusetts, v USA Vyrůstal se svým otcem na farmě Později studoval na Harvardu, titul zde ale nezískal

Více

Vytváření organizačních struktur. Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace

Vytváření organizačních struktur. Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace Vytváření organizačních struktur Aplikací optimálního rozpětí řízení vzniká hierarchické uspořádání organizace A. Organizační struktury vycházející z dělby pravomocí 1. Liniová organizační struktura -

Více

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt Projektový management Lekce: 8 Projektový management Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Projektový management je typ managementu uplatňovaného k zabezpečení realizace jedinečných, neopakovatelných, časově

Více

Management. Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK MANAGEMENTU_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ROBBINS P. Stephen COULTER Mary MANAGEMENT Obsah O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ČÁST PRVNÍ - UVOD KAPITOLA 1 ÚVOD DO MANAGEMENTU A ORGANIZOVÁNÍ... 1 Kdo jsou manažeři?... 2 Co je management?... 3 Co manažeři

Více

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář)

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Organizační chování Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

MANAŽERSKÉ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI

MANAŽERSKÉ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA Katedra řízení Teze diplomové práce MANAŽERSKÉ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI Vedoucí práce: Doc. Ing. Marie Horalíková, CSc. Vypracovala:

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Studijní program: Řízení lidských zdrojů a ekonomika práce Studijní obor: Ekonomika a řízení lidských zdrojů Typ studia: bakalářské OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Akademický školní rok 2013/2014

Více

Management Kontrola- cvičení

Management Kontrola- cvičení Management Kontrola- cvičení Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

PERSONALISTIKA PRO PRAXI. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT)

PERSONALISTIKA PRO PRAXI. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT) PERSONALISTIKA PRO PRAXI Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT) OBSAH MODUL PERSONÁLNÍ ČINNOSTI... 3 ÚVOD DO PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU... 3 ADMINISTRATIVA V PERSONÁLNÍ ČINNOSTI... 8 VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3.

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3. 1. ZÁKLADY MANAGEMENTU V MAJETKOVÉ STRUKTUŘE 1.1 Vymezení pojmu a předmětu správy majetku a správy společností 1.1.1 Pojem správy majetku a správy společností 1.1.2 Předmět správy majetku a správy společností

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 OBSAH Kapitola 1 INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 Stručná poznámka k pojmu kapitál v ekonomické teorii 14 Intelektuální kapitál 14 Klasifikace

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Management. Organizování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Organizování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Organizování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VEDENÍ LIDÍ I_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Manažerská psychologie a manažerské poradenství

Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerská psychologie a manažerské poradenství Úvod do manažerské psychologie PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického

Více

Marketingová koncepce managementu

Marketingová koncepce managementu Marketingová koncepce managementu 0 Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT YMVY Definice managementu duševní a fyzická práce usilující o koordinaci různých činností za

Více

S T Ř E D N Í Š K O L A P R Ů M Y S L O V Á, T E C H N I C K Á A A U T O M O B I L N Í J I H L A V A tř. Legionářů 1572/3, Jihlava

S T Ř E D N Í Š K O L A P R Ů M Y S L O V Á, T E C H N I C K Á A A U T O M O B I L N Í J I H L A V A tř. Legionářů 1572/3, Jihlava Zkušební témata pro ústní zkoušku maturitní zkouška Obor vzdělání: 64-41-L/51 Podnikání Předmět: Právo, Marketing a management 1. a) Právo a stát práva - charakteristika právního státu právních norem,

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Vedení lidí v praxi. Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci. PER Personální management. Kratochvílová Soňa 3.4.2013

Vedení lidí v praxi. Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci. PER Personální management. Kratochvílová Soňa 3.4.2013 Vedení lidí v praxi PER Personální management Kratochvílová Soňa 3.4.2013 Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci OBSAH ÚVOD... 3 1. Výběr správných pracovníků... 3 2. Spolupráce a poslušnost podřízených...

Více

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti

INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti INFORMACE O ZAVEDENÉM SYSTÉMU KVALITY dle normy ČSN EN ISO 9001:2009 ve společnosti Obsah: 1) Adresa společnosti 2) Historie firmy 3) Rozsah systému kvality 4) Systém managementu kvality 5) Povinnosti

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

MANAGEMENT - ORGANIZOVÁNÍ

MANAGEMENT - ORGANIZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Weiser. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní

Více

Organizační struktury. 3. cvičení

Organizační struktury. 3. cvičení Organizační struktury 3. cvičení Organizační výstavba podniku Poslání organizování = vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její

Více

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace Příklad I.vrstvy integrované dokumentace...víte co. Víme jak! Jak lze charakterizovat integrovaný systém managementu (ISM)? Integrovaný systém managementu (nebo systém integrovaného managementu) je pojem,

Více

ORGANIZAČNÍ STRUKTURY

ORGANIZAČNÍ STRUKTURY ORGANIZAČNÍ STRUKTURY Organizační struktura Organizační struktura (OS) představuje vyjádření stavu organizace, tzn. uspořádání jednotlivých stupňů, členění organizace po stránce horizontální i vertikální,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ V ORGANIZACI

KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ V ORGANIZACI KOMUNIKACE A JEDNÁNÍ V ORGANIZACI 1. Komunikace v podniku + problémy 2. Osobnost manažera a podřízeného 3. Pracovní komunikace 4. Pracovní porady 5. Komunikace v týmu 1) Komunikace v podniku Co ji ovlivňuje???

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 8. DISPOZICE PROJEKTU, MANAŽER PROJEKTU, ČLENOVÉ PROJEKTOVÉHO TÝMU, PLÁNOVACÍ PROCES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Více

Marketing neziskových organizací

Marketing neziskových organizací PBSNPB2: Řízení neziskových organizací Marketing neziskových organizací Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 416) Centrum pro výzkum neziskového sektoru http://cvns.econ.muni.cz/

Více

Zástupce ředitele a personální práce

Zástupce ředitele a personální práce Název projektu: Reg. č. projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Modul : Zástupce ředitele a personální práce Evropská obchodní akademie,

Více