Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu?"

Transkript

1 Již ne sami? Komu a s čím se svěřovat na internetu?

2 Internet je úžasné místo plné lidí, se kterými můžeme komunikovat ve velkém množství forem i jazyků. Ne všichni uživatelé internetu však mají pozitivní úmysly a bohužel můžeme narazit i na jedince, kteří nejsou zrovna přátelští. Ba dokonce je mnoho uživatelů, kteří nám chtějí uškodit, získat naše osobní nebo přihlašovací údaje, zmanipulovat k nekalým obchodním praktikám, ovládnout naše účty, připravit nás o peníze. Tato lekce se bude zabývat aspekty online komunikace a jejího možného zneužívání.

3 Pozor na digitální stopu Hned v úvodu si řekneme, že největším bezpečnostním rizikem pro nás samotné jsme opět jen my sami. Svými aktivitami v prostředí internetu na sebe mnohé prozrazujeme, stahujeme z neznámých zdrojů, otevíráme přílohy od neznámých odesilatelů, komunikujeme s neznámými uživateli, a tím vším ohrožujeme vlastní bezpečnost. Našimi aktivitami v online světě po sobě zanecháváme tzv. digitální stopu, což je souhrn informací, které o nás shromažďují internetové stránky, prohlížeče a další aplikace, a vypovídá o našich zájmech, zvyklostech, zálibách, místech kde se pohybujeme ale i chybách. Zůstává po nás od první chvíle co jsme na internetu až po chvíli, kdy z něj odejdeme. Nedá se smazat a vypovídá o nás tolik, že bychom byli překvapeni. Jsme díky ní dohledatelní. Patří sem osobní údaje, fotky, příspěvky a další. Pamatujte si prosím pro všechny své současné a budoucí aktivity, že internet není anonymní prostředí Vítejte.

4 Sociální inženýring Celému odvětví využívání informačních a komunikačních technologií k manipulaci s uživatelem se říká sociální inženýrství. Typické průvodní znaky manipulace jsou: nátlak (pokud si ihned nezměníte heslo, váš účet bude zrušen) vyvolání strachu (pokud okamžitě nezaplatíte dlužnou částku, váš případ bude postoupen exekutorům) vzbuzení soucitu (naše dcera má nevyléčitelnou nemoc a my nemáme dostatečné prostředky na její léčbu, pokud nám nepřispějete, bude trpět) špatné svědomí (vaše faktura za odebrané zboží je již dva týdny po splatnosti) nutnost urychleného řešení (z důvodu vyšší bezpečnosti vašeho účtu je nutné, abyste si ihned změnili heslo) zvědavost (váš přítel umístil na web privátní video, pro jeho shlédnutí klikněte zde)

5 Organizovaný zločin Dnešní organizovaný zločin, jehož odvětví se bohužel týká i internetového prostředí, se zaměřuje na zneužívání důvěřivosti lidí a manipulace s nimi k vlastnímu obohacení. Využívá k tomu například spamových zpráv nebo osobních informací, získaných na sociálních sítích.

6 Spam a Nigerijské dopisy Spamové zprávy jsou jednou z nejrozšířenějších možností, jak využít důvěřivosti lidí k vlastnímu obohacení. Jednou z takových spamových zpráv byl před několika lety tzv. nigerijský dopis. Nigerijské dopisy nebo Scam419 jsou specifický druh podvodu, kdy se podvodník snaží vylákat ze své oběti peníze pod různorodými záminkami veškerá komunikace však probíhá na dálku přes dopisy nebo y a k přímému kontaktu mezi podvodníkem a obětí vůbec nedojde. Tato forma podvodu se vyvinula z řetězových dopisů, které byly hojně šířeny zejména v 90. letech 20. století a obvykle v nich jejich pisatelé apelovali na citovou stránku člověka popsáním dojemného příběhu (například o těžce nemocných nebo umírajících afrických dětech) a končících žádostí o zaslání určitého finančního obnosu sloužícího ke zmírnění popisovaných útrap.

7 Sociální inženýring Dalším z oblíbených triků podvodníků byl donedávna například Virus Policie ČR. Zločinci chtěli za odemknutí počítače několik tisíc korun. Po několika týdnech až měsících se tato situace opakovala. Sociální inženýrství je chování jednotlivce nebo skupiny mimo jiné také za účelem získání a zneužití osobních údajů. Do skupiny sociálního inženýringu patří i phishing. Internetový neřád nahodí udičku a čeká, který důvěřivec zabere. Při práci s em nebo v prostředí sociálních sítí je potřeba se mít stále na pozoru. Zdravá nedůvěra je na místě. Buďte chytří uživatelé, přemýšlejte, než kliknete, pozorně čtěte, co vám kdo píše.

8 Phishing Lovení osobních údajů, manipulace uživatelem. Phishingové útoky jsou stále propracovanější a tedy složitěji odhalitelné pro koncové uživatele online technologií. Od nejhloupějších stylu Jste 1000 návštěvník této stránky. Klikněte a vyzvedněte si výhru, až po ty nejlepší, v poslední době např. zvětšení úložného místa na vašem u. Pozorně čtěte text, který je obsahem nevyžádané zprávy. Phishing se dá často odhalit i podle kvality jazyka, formulací. I to se sice velmi zlepšilo, ale i přesto je poznat, že se jedná zpravidla o překlad z cizího jazyka. Pozor na podvržené obrazovky e-bankingu. Elektronické bankovnictví je často jedním z častých motivů phishingu. Uživatelům je rozeslán s falešnou přihlašovací stránkou, která je k nerozeznání od originálu. Až na jednu drobnost: banky nikdy takovým způsobem se svými klienty nekomunikují.

9 Facebook a osobní údaje Lidé bohužel stále více dávají na sociální sítě své osobní údaje. Dokonce jsou případy, kdy se na Facebooku chlubí svým čerstvě získaným řidičským průkazem a umístí tam jeho sken. Tímto ovšem dávají všem okolo možnost ukrást jim identitu a zneužít ji ke svým účelům. Pokud využíváte sociální sítě, například právě Facebook, nastavte si profil jako soukromý a nepoužívejte své osobní údaje. Chraňte si je. Při nastavení profilu na Facebooku jste vyzváni k zadání u. Je výhodné si pro tento případ vytvořit ovou adresu, která bude určena jen pro Facebook a tu poté zadat. Vyhnete se tím otravnému zasílání různých upozornění na svůj primární (používaný) . Navíc chráníte svou digitální stopu.

10 Hovory s kýmkoliv, videohovory Internet nám umožňuje hovořit nebo si psát s téměř kýmkoli na světě. Je to vlastnost, díky které se např. několikanásobně urychlila výuka jazyků a navazování kontaktů se stalo jednodušším, než kdy dříve. Na internetu platí při komunikaci jedno pravidlo, které si dobře zapamatujte: Pokud svůj protějšek, uživatele, se kterým komunikujete, neznáte z reálného života, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně. Pamatujte na to, že podle odhadů je dnes např. 1,4 miliardy uživatelů Facebooku, ale z toho je pětina profilů falešných, tzn. bezmála 300 milionů.

11 Hovory s kýmkoliv, falešné profily Musíme mít na paměti že lidé se v kyberprostoru často nevydávají za sebe, nebo aspoň ne pod svým vlastním jménem. Obezřetnost při kontaktu s někým, koho osobně neznám je tudíž na místě. Motivy, proč se uživatelé schovávají za falešné profily, mohou být různé. Jedno je ale jisté: nejsou nijak pozitivní a zpravidla svou pravou identitu skrývají z důvodů nekalých úmyslů. Ať už jde o manipulace s dětmi a jejich lákání na schůzky, tak různé formy sňatkových podvodů a lákání peněz od důvěřivých uživatelů jsou těmi pravými důvody, proč mají jinou identitu.

12 Internet je plný zábavy Internet nám naštěstí pomáhá v řešení nespočetného množství problémů, životních situací, je zdrojem zábavy a ponaučení: vyhledávání informací (Google, Bing) nakupování (online obchody, Alza.cz, Mall.cz, Rohlik.cz) sledování filmů (PopcornTime, YouTube, Netflix) poslech hudby (Spotify, internetová rádia a hudební kanály), pomoc ostatním lidem (profesoři často pomáhají studentům z domova když nemohou do školy) nebo komunikaci s rodinou. Internetové obchody: Internetové vyhledávače: Sledování filmů: Poslech hudby:

13 Díky internetu jsme si blíž Často si říkáme že díky internetu jsme si dále, ovšem opak je pravdou. Internet nám napomáhá psát si spolu, povídat si nebo se vidět na tisíce kilometrů a tak můžeme říci že máme své blízké stále na dosah ruky. Výhodou současných zařízení, ke kterým patří i tablety, je integrace více funkcí v jednom. V podobě tabletu dostáváte do ruky plnohodnotné komunikační zařízení, u kterého stačí se jen připojit k internetu, instalovat komunikační program, např. Skype, vyhledat přátele, známé, rodinné příslušníky a můžete začít komunikovat. A to dokonce i s obrazem tablety mají zabudovanou kameru.

14 Stránky vstřícné pro seniory Na internetu můžete najít i mnoho stránek, které jsou určeny přímo seniorům. Patří mezi ně např.: Elpida.cz, stránky pro aktivní seniory. Senioři zde mohou najít někoho, s kým chodit na výlety nebo i pro jiné aktivity. Zivot90.cz, stránky stejnojmenné organizace kromě online informací pořádá i mnoho aktivit pro seniory FreshSenior.cz, portál pro seniory, nabízející mnoho online, ale i offline aktivit. Na internetu najdeme takřka cokoli. Informace všeho druhu od receptů po detailní opravy aut a domácích spotřebičů. Na YouTube.com je i mnoho názorných videonávodů.

15 Ochrana osobních dat Osobní informace jsou velice cenné a měli bychom s nimi tedy zacházet velice opatrně. Svěřovat se na internetu můžeme svým kamarádům nebo blízkým, ovšem často lidé svěřují své trable cizím lidem, kteří toho následně zneužívají. Chránit bychom si měli především osobní data. K nim patří především: jméno a příjmení, datum narození/rodné číslo, číslo OP/ŘP, adresa trvalého bydliště, naše podobizna/digitální fotografie, telefonní číslo, ová adresa. Takové informace nikomu cizímu na internetu nesdělujte, dotyčný je může zneužít např. pro přípravu nevýhodných smluv.

16 Ochrana osobních dat Naše rodina a blízcí příbuzní o nás ví dostatek informací, aby se nemuseli ptát. Cizí lidé o nás nevědí nic, a tak se často ptají. Neodpovídejte. Nezapomínejte, že na internetu nejste ve zcela bezpečném prostoru, a měli byste se také tak chovat. Své osobní informace je tudíž lepší si nechat pro sebe a nesdělovat všem, kdo o ně požádají. Rozhodně nekopírujte a neposílejte neznámým uživatelům své osobní doklady. Pozor také na možnost uzavírání smluv po telefonu; nezapomínejte na to, že telefonické hovory jsou nahrávány, a proto odolávejte nátlaku při různých nabídkách. Pokud byste si nevěděli rady, napište nám na Pokusíme se vám s vaším problémem pomoci. A je to zdarma.

17 Sociální síť Facebook Díky sociálním sítím můžeme komunikovat s rodinou, přáteli, dětmi, vnoučaty, no prostě s kýmkoli chceme. Neměli bychom ovšem zapomínat na dostatečné zabezpečení profilu na této síti. Jak na to nám poradí podrobný návod na stránce zde. Facebook je největší sociální síť současnosti. Pokud byste s ní chtělí začít a nevěděli jak, zeptejte se svých vnoučat. V prostředí Facebooku se v posledních dnech začíná také rozšiřovat velké množství spamových zpráv, které se snaží uživatele manipulovat ke stažení škodlivého kódu. Také se zde objevují podvodné nabídky na založení účtů za podezřele výhodných podmínek. Proto čtěte pozorně obsah zpráv a dávejte pozor na to, kdo vám takové zprávy posílá. Pokud by to byl někdo ze známých, raději mu zavolejte a zeptejte se, zda zprávu skutečně posílal. Pravděbodobně se dozvíte, že nikoliv.

18 Buďte chytří uživatelé Pro komunikování v prostředí internetu se držme několika základních pravidel: Nesdělujte neznámým uživatelům svá osobní a citlivá data (jméno, příjmení, datum narození ) Nekopírujte a neposílejte své osobní průkazy Nesdělujte na vyžádání adresu bydliště Buďte zdravě podezřívaví Čtěte pečlivě zprávy od neznámých uživatelů

19 Užitečné informace Služba pro hlášení škodlivého obsahu v prostředí internetu a škodlivého chování. Ve spolupráci s odborem Kybernetické kriminality Policie ČR se snaží o zabránění šíření dětské pornografie a násilí na dětech. Stránka s mnoha zajímavými informacemi a materiály ke stažení především pro cílové skupiny dětí, rodičů a pedagogů. Stránka obsahuje velké množství podkladů a materiálů k dalšímu užití k nekomerčním účelům zdarma. Služba online pomoci uživatelům, kteří se dostali v online prostoru do problémů. Stránka je určena i pro pomoc seniorům.

20 Užitečné informace Linka pomoci BKB: Linka bezpečí: Linka pomoc v krizi Policie ČR: Bezplatná senior linka: Policie ČR Probační a mediační služba ČR

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí

Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Zábava bez problémů aneb tipování, online hry, seznamky jak zůstat v bezpečí Úvod vítejte v kurzu Díky internetu si můžeme užívat spoustu zábavy. Můžeme třeba hrát online hry s ostatními, seznamovat se,

Více

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů.

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů. Při práci a pohybu na Internetu hrozí nám i našemu počítačovému vybavení řada nebezpečí. Řekneme si, jak postupovat, aby práce s Internetem neohrozila naše soukromí, nebo techniku, kterou využíváme. Ohrožení

Více

Bezpečná komunikace online

Bezpečná komunikace online Bezpečná komunikace online E-learning pro seniory, Lekce 2. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková, Mgr. Rostislav Jakoubek e-mail: seniori@saferinternet.cz

Více

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová

Bezpečně na internetu. Vlasta Šťavová Bezpečně na internetu Vlasta Šťavová Soukromí na internetu Soukromí Nápomocný množinový diagram Bezpečně na sociálních sítích To, co o sobě zveřejníte na Internetu, už obvykle nejde vzít zpět. Nikdy. Nikdy

Více

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti

Aktuální informace o elektronické bezpečnosti Aktuální informace o elektronické bezpečnosti a digitální vydírání, fenomén současnosti? Jiří Palyza, Národní centrum bezpečnějšího internetu Konference Řešení kybernetické kriminality, KÚ Kraje Vysočina,

Více

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok,

Seminární práce. Téma. Jméno, Příjmení, rok, Seminární práce Téma Jméno, Příjmení, rok, Obsah 1. O projektu... 2 2. Procházení webu... 2 3. Phishing... 3 a. Co dělat, pokud se stanu obětí phishingu?... 3 b. Falešné webové stránky neboli Spoofing...

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / pondělí 6. 11. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11

DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI. Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 DOSPĚLÍ SE ONLINE CHOVAJÍ MNOHDY HŮŘE NEŽ DĚTI Daniel Bradbury Dočekal 2015/11 Vždyť nás šmíruje NSA!? Čeho se více bojíte? a) NSA, KGB, FBI, GCHQ, NBÚ, FÚ b) Útoku mimozemšťanů c) Cizích neznámých lidí

Více

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Co to je počítačový spam? Otázka 1 Počítačový virus Masově šířená zpráva Šunka, prodávaná online Druh spywaru Odpověď 1 Počítačový spam je nevyžádané masově šířené mediální sdělení,

Více

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami

Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Bezpečnostní rizika spojená s platebními službami Vážení klienti, v souvislosti s poskytováním platebních služeb naší společností SAB Finance a.s., IČO: 24717444, se sídlem Praha 1 - Nové Město, Senovážné

Více

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data?

Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách. Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Bezpečné používání internetu v bezpečných učebnách Jak používat bezpečně internet a jak ochránit má osobní data? Co se dnes naučíme? Jak pracovat s databází. Jak zůstat na internetu v bezpečí? Co jsou

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / úterý 10. 10. 2017 ÚVOD Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (terorista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Jak nenaletět kyberšmejdům

Jak nenaletět kyberšmejdům Jak nenaletět kyberšmejdům E-learning pro seniory, Lekce 3. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková e-mail: seniori@saferinternet.cz www.seniori.bezpecne-online.cz

Více

On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory. Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014

On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory. Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014 On-line šmejdi okrádají a podvádějí seniory Jak se bránit nekalým praktikám internetových podvodníků 13. listopad 2014 Online zločin není planá hrozba (Intel) LETOŠNÍ PRŮZKUM SPOLEČNOSTI INTEL: Nejohroženější

Více

Šablona: III/2 Inovace ve výuce prostřednictvím ICT Číslo výukového materiálu: 383 Informatika - software Mgr. Lenka Hanykýřová

Šablona: III/2 Inovace ve výuce prostřednictvím ICT Číslo výukového materiálu: 383 Informatika - software Mgr. Lenka Hanykýřová Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Rizika sociálních sítí

Rizika sociálních sítí SOCIÁLNÍ SÍTĚ Co je sociální síť Sociální sítě umožňují sdílení zážitků s vašimi přáteli, ale i s cizími lidmi, kterým to dovolíte Existuje mnoho typů - vznikající na základě rodinných vazeb, kamarádů,

Více

Postoj Evropanů k bezpečnosti na internetu

Postoj Evropanů k bezpečnosti na internetu Postoj Evropanů k bezpečnosti na internetu (Europeans attitudes towards Internet security) https://ec.europa.eu/home-affairs/news/20190320_internet-security-what-europeans- Zdroj: think_en Autor: Poradenská

Více

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058 Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 11. 1. 2012 VY_32_Inovace/1_058 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s nejběžnějšími typy PC virů a způsoby, jak se před nimi bránit. Prezentace

Více

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Aktuální hrozby internetu 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Trojské koně Viz předchozí hodina. Škodlivý program, který v počítači vytváří podmínky pro přijímání dalších škodlivých programů.

Více

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz

Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy. Josef Džubák www.hoax.cz Stinnou stránkou elektronické komunikace nejsou jenom HOAXy Josef Džubák www.hoax.cz HOAX? Co to je? Anglické slovo, znamená v překladu: - Mystifikace Podvod Žert Novinářská kachna Kde je začátek? Fámy

Více

Přihlášení se do ŠKOFIT týmu

Přihlášení se do ŠKOFIT týmu 1) Jak se stanu členem ŠKOFIT týmu? Přihlášení se do ŠKOFIT týmu Registrace všech nových členů týmu probíhají přes email: skofit@skoda-auto.cz. 2) Kdo může být členem ŠKOFIT týmu? Každý řádný zaměstnanec

Více

WEBTRANSFER česky REGISTRACE

WEBTRANSFER česky REGISTRACE WEBTRANSFER česky REGISTRACE Oficiální stránka Webtransfer Mikroúvěry od lidí k lidem (P2P) PŮJČÍ POSKYTOVATELÉ SPLÁCÍ ZÁJEMCI O projektu Je to platforma pro poskytování mikropůjček (mikroúvěrů) tzv. Peer

Více

Nejčastější podvody a útoky na Internetu. Pavel Bašta

Nejčastější podvody a útoky na Internetu. Pavel Bašta Nejčastější podvody a útoky na Internetu Pavel Bašta pavel.basta@nic.cz 25.05.2017 CZ.NIC, z.s.p.o. Hlavní činnost správa doménových jmen.cz CSIRT.CZ Národní CSIRT tým pro ČR Založen v rámci plnění grantu

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

JAK SE CHRÁNIT PŘED. Rady pro zvýšení bezpečnosti seniorů

JAK SE CHRÁNIT PŘED. Rady pro zvýšení bezpečnosti seniorů JAK SE CHRÁNIT PŘED Rady pro zvýšení bezpečnosti seniorů Jak se chránit před okradením Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik

Více

DUM č. 12 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě

DUM č. 12 v sadě. 36. Inf-12 Počítačové sítě projekt GML Brno Docens DUM č. 12 v sadě 36. Inf-12 Počítačové sítě Autor: Lukáš Rýdlo Datum: 06.05.2014 Ročník: 3AV, 3AF Anotace DUMu: sociální sítě Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby

Více

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě

Aktuální hrozby internetu. 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Aktuální hrozby internetu 1.Trojské koně (malware) 2.Phishing 3.Sociální sítě Sociální sítě Nejrozšířenější sociální sítě: Facebook: cca 500 milionů uživatelů Twitter: Posílání krátkých zpráv do délky

Více

DISCORD. Návod k použití pro IVAO-CZ. Zpracoval: Jan Podlipský

DISCORD. Návod k použití pro IVAO-CZ. Zpracoval: Jan Podlipský DISCORD Návod k použití pro IVAO-CZ Zpracoval: Jan Podlipský O DISCORDU OBECNĚ Discord je komunikační software, který poprvé vyšel v roce 2015, a od prosince 2017 bylo registrováno přibližně 87 miliónů

Více

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype;

vědět, jak si nainstalovat program ICQ; umět nainstalovat a používat program Skype; POKYNY KE STUDIU 1 Rozšiřující data na Internetu Pracovní materiály Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 6 SYSTÉM KOMUNIKACE Čas ke studiu: 2 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly

Více

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Internet. Komunikace a přenosy dat. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Internet Komunikace a přenosy dat Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Komunikace po síti Elektronická pošta IRC internet relay chat (odvozen webchat) Instant Messagement

Více

JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED

JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED Postup aktualizace E-Pay by Edenred závisí na tom, zda máte zařízení, na kterém již byla aplikace předinstalována (pokračujete v návodu na kapitolu 2) nebo zda

Více

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook

Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Základní pojmy: média a komunikace, informace, web, sociální síť Co je sociální síť, základní pravidla používání, reklama a marketing FaceBook Twitter, Youtube / Vimeo a další Zaměřeno na knihovny: specializované

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše?

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mail I víme o něm vše? Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Dospělí coby rádci: jak usměrňovat děti v používání internetu Anna Ševčíková

Dospělí coby rádci: jak usměrňovat děti v používání internetu Anna Ševčíková Dospělí coby rádci: jak usměrňovat děti v používání internetu Anna Ševčíková Den bezpečnějšího internetu 2014 1 Mapa faktorů ovlivňujících používání internetu dětmi Model z projektu EU Kids Online II Název

Více

Postup nastavení bezpečné E-mailové schránky pro zákazníky Logicentra

Postup nastavení bezpečné E-mailové schránky pro zákazníky Logicentra Postup nastavení bezpečné E-mailové schránky pro zákazníky Logicentra Důvod přidělování speciálních schránek. Podle posledních statistik kolem 90 % všech E-mailů na Internetu tvoří nevyžádaná pošta. Patří

Více

- je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy).

- je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). Launa Erik 9. A 1 Internet - je celosvětová počítačová síť - je propojením lokálních sítí LAN které pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). - internet je soustava počítačů, které

Více

Bezpečně v síti. aneb jak čelit hrozbám v digitální době

Bezpečně v síti. aneb jak čelit hrozbám v digitální době Bezpečně v síti aneb jak čelit hrozbám v digitální době 10. května 2017 S rychlým rozvojem informačních technologií se rozvíjí i možnosti jejich zneužití Kybernetická kriminalita v ČR Kybernetická kriminalita

Více

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet

IT bezpečnost Phishing. Školení pro uživatele sítě WEBnet IT bezpečnost Phishing Školení pro uživatele sítě WEBnet Jiří Čepák / středa 14. 6. 2017 Teroristický útok vs. Kybernetický útok Několik společných rysů Útočník (radikální islamista vs. hacker) Cíl (skupina

Více

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet

Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Práce s e-mailovými schránkami v síti Selfnet Obsah návodu Základní informace k nastavení schránky selfnet.cz...2 Doporučené parametry nastavení e-mailového klienta...2 Základní informace k nastavení e-mailové

Více

Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat.

Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat. Bezpečná komunikace online Základy komunikace v online prostoru, ochrana osobních dat http://www.seniorionline.cz Online komunikace úvod. Jednou z věcí, kterou internet světu přinesl, je právě usnadnění

Více

Typy bezpečnostních incidentů

Typy bezpečnostních incidentů Typy bezpečnostních incidentů Aleš Padrta CESNET, z. s. p. o. Praha 12.12. 2008 Obsah Úvodní slovo Co je to bezpečnostní incident Klasifikace bezpečnostních incidentů Pojmy související s bezpečnostními

Více

2005 2007 Saferinternet.cz. Reálná nebezpečí internetu pro děti

2005 2007 Saferinternet.cz. Reálná nebezpečí internetu pro děti Reálná nebezpečí internetu pro děti Národní uzel bezpečnějšího internetu Pavel Vichtera koordinátor projektu Saferinternet.cz t. 605 252 963 e-mail: vichtera@saferinternet.cz Národní uzel bezpečného internetu

Více

Vybrané formy kybernetické trestné činnosti páchané na dětech Miroslav Petrák

Vybrané formy kybernetické trestné činnosti páchané na dětech Miroslav Petrák Vybrané formy kybernetické trestné činnosti páchané na dětech Miroslav Petrák státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Jindřichově Hradci mpetrak@osz.jhr.justice.cz Jihlava září 2013 Obsah -

Více

5 nastavení, bez kterých se neobejde žádný uživatel TeamVieweru!

5 nastavení, bez kterých se neobejde žádný uživatel TeamVieweru! 5 nastavení, bez kterých se neobejde žádný uživatel TeamVieweru! Buď o krok napřed a neponechávejte nic náhodě Vzdálená Správa 2.0 Předmluva 3 De-/ aktivace náhodného hesla 4 Nastavení osobního hesla pro

Více

Bezpečné chování v síti WEBnet. Ing. Aleš Padrta Ph.D.

Bezpečné chování v síti WEBnet. Ing. Aleš Padrta Ph.D. Bezpečné chování v síti WEBnet Ing. Aleš Padrta Ph.D. Obsah Motivace Základy bezpečnosti Doporučení Technické prostředky Bezpečné chování Zobecněné rady Bezpečnostní incidenty Shrnutí Motivace Bezpečnost

Více

Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ Ostrava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka.

Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ Ostrava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka. Bc. Romana Ráblová Kontakt: RablovaR@seznam.cz Školní informační centrum ZŠ strava Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. www.zsprovaznicka.cz Lapeni v síti Člověk a jeho potřeby Co potřebuje člověk k životu?

Více

Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková

Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková Kyberšikana z pohledu prevence a intervence Anna Ševčíková a Lenka Dědková Kyberšikana z pohledu prevence a intervence 1 O čem budeme mluvit - diskutovat Aktéři prevence/intervence Co by mělo být předmětem

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2013 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti a útočníka, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace

Více

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace + E-Bezpečí Centrum prevence

Více

Nebezpečí na Internetu. Jan Soukal. https://security.ics.muni.cz/edu/bit/

Nebezpečí na Internetu. Jan Soukal. https://security.ics.muni.cz/edu/bit/ Nebezpečí na Internetu Jan Soukal https://security.ics.muni.cz/edu/bit/ Co se dozvíte 1) Co je to Phishing a jak se mu ubránit 2) Které jiné hrozby vás mohou na Internetu potkat 3) Jak správně pracovat

Více

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12

Elektronické bankovnictví IV. čtvrtek, 31. května 12 Elektronické bankovnictví IV. Hrozby elektronického bankovnictví Slepá důvěra a hloupost = možnost zneužití sociálního inženýrství Phishing Vážený kliente, obracíme se na Vás se žádostí ověření vašeho

Více

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014 UNICEF ČR Bezpečnost dětí a mobilní technologie Miroslav Uřičař, 20.5.2014 Používání Internetu a mobilních telefonů věková hranice klesá Omezení dětí při používání internetu (čas není to jediné.) Jaké

Více

PRAVIDLA - JAK SE NE/CHOVAT NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

PRAVIDLA - JAK SE NE/CHOVAT NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH PRAVIDLA - JAK SE NE/CHOVAT NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH ANDY 1. PRAVIDLO C H R A Ň TE SVÉ SOUKRO M Í AHOJ! JAK SE MÁŠ? POTŘEBOVALA BYCH OD TEBE PORADIT. VŠIMLA JSEM SI, ŽE VĚTŠINA MÝCH SPOLUŽÁKŮ, POUŽÍVÁ KE KOMUNIKACI

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO U2

Uživatelský manuál - základ PiPO U2 Uživatelský manuál - základ PiPO U2 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.1 a má dvoujádrový 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 Sociální sítě v pojetí žáků a školní výuky Daniel Bradbury Dočekal, 10. prosince 2012 Co víme o dětech v Evropě? Děti ve věku 9 16 let tráví online v průměru 88 minut denně.

Více

Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu)

Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu) Rizika sociálních sítí aneb Jak se chovat na internetu (Jak sociální sítě ubližují (nejen) dětem aneb nebezpečí na internetu) ÚTVAR ZVLÁŠTNÍCH ČINNOSTÍ SKPV Rozvoj INTERNETU v 21. století Nové kvalitnější

Více

Tvorba digitálních učebních materiálů (DUM) v souladu s autorským právem

Tvorba digitálních učebních materiálů (DUM) v souladu s autorským právem Tvorba digitálních učebních materiálů (DUM) v souladu s autorským právem Úvod Při vytváření učebních materiálů nebo obecně při používání různých zdrojů je třeba vždy respektovat autorská práva. Každá fotografie,

Více

Bezpečnost. Michal Dočekal

Bezpečnost. Michal Dočekal Michal Dočekal 2011 Právní doložka Právní doložka autor není právník autor neručí za pravdivost uvedených informací autor neručí za jakékoliv případné škody způsobené uvedenými informaci Osnova 1 Bezpečnost

Více

Podvodné ové zprávy

Podvodné  ové zprávy Podvodné e-mailové zprávy Úvod do problematiky Podvodné e-mailové zprávy začaly být ve větším měřítku šířeny od dubna roku 2014, Jedná se o elektronickou komunikaci, kde koncový zákazník je vyzván k rozbalení

Více

OTEVŘENÉ BANKOVNICTVÍ INFORMACE K NOVÝM SLUŽBÁM

OTEVŘENÉ BANKOVNICTVÍ INFORMACE K NOVÝM SLUŽBÁM OTEVŘENÉ BANKOVNICTVÍ INFORMACE K NOVÝM SLUŽBÁM Co je otevřené bankovnictví Ve světě otevřeného bankovnictví si snadno propojíte své účty s aplikacemi třetích stran, a usnadníte si tak jejich ovládání

Více

Zdroj: Výzkum Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti O2 Czech Republic

Zdroj: Výzkum Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti O2 Czech Republic Olomouc, 13. 6. 2017 České děti se pohybují po internetu prakticky bez dozoru rodičů. Veřejně pak sdílí osobní údaje od telefonního čísla až po adresu bydliště. Rychle rostoucím fenoménem je mezi teenagery

Více

NEDÁVEJTE ŠANCI PODVODNÍKŮM

NEDÁVEJTE ŠANCI PODVODNÍKŮM NEDÁVEJTE ŠANCI PODVODNÍKŮM Na důvěrná data se Vás nikdy aktivně neptáme telefonicky nebo e-mailem. To znamená, že banka sama neoslovuje klienty telefonicky či prostřednictvím elektronické nebo jiné pošty

Více

1. Způsoby zabezpečení internetových bankovních systémů

1. Způsoby zabezpečení internetových bankovních systémů Každoročně v České republice roste počet uživatelů internetu, přibývá povědomí o internetových službách, uživatelé hojně využívají internetového bankovnictví. Podle údajů Českého statistického úřadu ve

Více

Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Vytvořte a sledujte své lístky pro podporu Vítejte ve systému Tungsten Network. Cílem tohoto videa je představit jednotlivé kroky postupu, jak vytvářet žádosti o podporu, jak sledovat stav dříve vytvořených

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P1

Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový 1,8GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Příručka pro uživatele webového portálu

Příručka pro uživatele webového portálu Rotary distrikt 2240, Česká republika a Slovenská republika Tvůrce webového portálu: jan.vanecek@rotary2240.org Poslední aktualizace: 3.1.2010 20:20 Obecné informace Účelem tohoto dokumentu je poskytnout

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

Bakaláři webová aplikace, mobilní aplikace stručný návod pro rodiče

Bakaláři webová aplikace, mobilní aplikace stručný návod pro rodiče Bakaláři webová aplikace, mobilní aplikace stručný návod pro rodiče Doporučujeme: a, nesdělujte své přihlašovací údaje svým dětem ani nikomu jinému b, přihlašovací údaje neukládejte v prohlížeči c, po

Více

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU Mgr. Petra Hovězáková NÁPLŇ SETKÁNÍ Co je kyberšikana a jak ji poznat Kdy se jedná o závislost na PC hrách či internetu Jak vytvářet bezpečné podmínky v prostředí internetu

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

Certifikát. První kroky s certifikátem

Certifikát. První kroky s certifikátem Certifikát První kroky s certifikátem Vážená klientko, vážený kliente, děkujeme Vám za projevení důvěry a blahopřejeme k získání Vašeho certifikátu. Co je to osobní certifikát Osobní certifikát je soubor,

Více

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení

Kaspersky ONE. univerzální zabezpečení. Ochrana různých zařízení Kaspersky ONE univerzální zabezpečení Ochrana různých zařízení Ochrana notebooku Rizikem pro notebooky jsou nezabezpečená připojení Wi-Fi. Komplexní ochranné technologie neustále monitorují veškerý příchozí

Více

Uživatelská příručka aplikace George klíč

Uživatelská příručka aplikace George klíč Uživatelská příručka aplikace George klíč OS, 3-3651 02/2019 1/19 Obsah: 1. Co je to aplikace George klíč?... 3 1.1. Co všechno vám George klíč umožní... 3 1.2. Denní finanční limity pro transakce autorizované

Více

Bezpečnost a virová problematika

Bezpečnost a virová problematika Počítačový virus: Program, který se dokáže šířit sám a bez vědomí uživatele. Vznik již na přelomu 60. a 70. let 20. stol. Vkládá vlastní škodlivý kód do jiných spustitelných souborů, dokumentů. Musí se

Více

Internet Banka v mobilu

Internet Banka v mobilu Internet Banka v mobilu Obsah Co je Internet Banka v mobilu?... 3 Co umí Internet Banka v mobilu?... 3 Kdo může používat Internet Banku v mobilu?... 3 Na jakých telefonech Internet Banka v mobilu funguje?...

Více

Co je to sociální síť?

Co je to sociální síť? Sociální sítě Co je to sociální síť? Sociální síť je webová služba, která umožňuje jednotlivcům: vybudování veřejného nebo poloveřejného profilu v omezeném systému vytvořit seznam uživatelů, s nimiž něco

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G)

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy a

Více

Vytvořili žáci 7. třídy ZŠ Vacov v rámci projektového dne 17. 10. 2012.

Vytvořili žáci 7. třídy ZŠ Vacov v rámci projektového dne 17. 10. 2012. Vytvořili žáci 7. třídy ZŠ Vacov v rámci projektového dne 17. 10. 2012. Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, obtěžování, ztrapňování) s využitím internetu či jiných informačních technologií.

Více

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči)

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) care plan Co je systém CPA? Systém CPA Plan Programovému přístupu k péči se jinak říká také systém CPA. Systém CPA se stará o to, abyste

Více

ŠIKANA A KYBERŠIKANA JAK SE BRÁNIT

ŠIKANA A KYBERŠIKANA JAK SE BRÁNIT projekt: Vzdělávání napříč KHK A KYBER JAK SE BRÁNIT autor Mgr. Jiří Sixta žadatel Českomoravská vzdělávací, s.r.o. Autor: Mgr. Jiří Sixta Projekt: Českomoravská vzdělávací, s.r.o. Žadatel: Českomoravská

Více

Vážená paní, pane, Předem Vám mnohokrát děkujeme za spolupráci. Pracovníci domova důchodců Velká Bíteš

Vážená paní, pane, Předem Vám mnohokrát děkujeme za spolupráci. Pracovníci domova důchodců Velká Bíteš Vážená paní, pane, chtěli bychom Vás poprosit o spolupráci při sepsání životního příběhu Vašeho příbuzného, který by měl pomoci k jeho lepšímu poznání a k posílení jeho důstojnosti. Pokud má pečující personál

Více

Kraje pro bezpečný internet

Kraje pro bezpečný internet Projekt zaměřený na prevenci elektronického násilí a kriminality, zejména té páchané na dětech a mezi dětmi. V ČR realizován od roku 2014. Edukační online portál www.kpbi.cz Realizuje 10 krajů ČR, Asociace

Více

MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY 1. Co je Mobito? Mobito jsou vaše peníze v mobilu. Díky Mobitu bezpečně, rychle a jednoduše zaplatíte svým mobilním telefonem v jakoukoli denní či noční hodinu,

Více

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp

Internet, E-mail, Vyhledávání informací. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Internet, E-mail, Vyhledávání informací Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1125_Internet, E-mail, Vyhledávání informací_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Návod na používání systému Bakaláři pro zákonné zástupce žáků Základní školy a mateřské školy Mosty u Jablunkova 750

Návod na používání systému Bakaláři pro zákonné zástupce žáků Základní školy a mateřské školy Mosty u Jablunkova 750 Návod na používání systému Bakaláři pro zákonné zástupce žáků Základní školy a mateřské školy Mosty u Jablunkova 750 Návod na modul Internetová žákovská knížka systému Bakaláři. Kromě informací o prospěchu,

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana

Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana Přístroje a nástroje pro online komunikaci a jejich ochrana Jedna z činností, kterou můžeme díky internetu dělat, je komunikace na obrovské vzdálenosti s blízkými, rodinou nebo přáteli. Můžeme volat, psát

Více

PARTNER ČESKÝCH APLIKACÍ. (Výroba)

PARTNER ČESKÝCH APLIKACÍ. (Výroba) PARTNER ČESKÝCH APLIKACÍ (Výroba) Warehouse Pro Phone Nezbytná pomůcka pro všechny operátory výroby s Windows Phone. Jedním kliknutím můžete řešit prodej, dodávku, revize, spravovat sériová čísla a mnoho

Více

Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů

Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů Nejlepší zabezpečení chytrých telefonů CHRAŇTE své soukromí; některé kontakty se mají zobrazit výhradně vám ZABEZPEČTE své kontakty, fotografie a soubory pro případ ztráty nebo zcizení telefonu NAJDĚTE

Více

Národní centrum bezpečnějšího internetu. Mgr. Markéta Kalousková

Národní centrum bezpečnějšího internetu. Mgr. Markéta Kalousková Národní centrum bezpečnějšího internetu Mgr. Markéta Kalousková Národní centrum bezpečnějšího internetu ONLINE HELPLINE Provozuje dvě důležité linky: ONLINE HOTLINE Nezákonný obsah můžete nahlásit: http://internet-hotline.cz

Více

Průvodce zabezpečením

Průvodce zabezpečením V PRÁCI Průvodce zabezpečením Sociální inženýrství: Narušení lidí, nikoli strojů Nejslabším článkem počítačového systému je téměř vždy člověk, který s ním pracuje, a to hackeři moc dobře vědí. Sociální

Více

Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101 Centrum odborného vzdělávání v elektrotechnice a ICT

Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101 Centrum odborného vzdělávání v elektrotechnice a ICT Mít bezpečné auto: Aktivní bezpečnost (jízdní asistenti) Pasivní bezpečnost Dodržovat pravidla silničního provozu Přizpůsobit jízdu stavu vozovky a provozu Předvídat možné situace Nemůže se mi nic stát?

Více

CRV Czech Republic je na facebooku!

CRV Czech Republic je na facebooku! CRV Czech Republic je na facebooku! Na to, abyste mohli prohlížet naše facebookové stránky, není třeba se registrovat. Stačí do internetového prohlížeče zadat adresu: http://www.facebook.com/pages/crv-czech-republic/198677136816177

Více

Tyto slidy jsou volně k dispozici účastníkům prezentace, včetně dalšího šíření v rámci jejich organizace. Pokud prezentaci nebo její část použijete bez provedení zásadních změn v obsahu, prosím uveďte

Více

Kybernalita kriminalita v kybernetickém prostředí

Kybernalita kriminalita v kybernetickém prostředí Kybernalita kriminalita v kybernetickém prostředí Ing. Zdeněk Blažek, CSc. CISM. COMMERZBANK AG Jh. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologiíí České vysoké učení technické v Praze Zdeněk

Více

2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem?

2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem? Pracovní list č. 2 1. Jaké služby poskytují obchodní banky? 2. Co budete potřebovat k tomu, aby vám v bance založili běžný účet? 3. Je rozdíl mezi osobním účtem a podnikatelským účtem? 4. Jste pracovník

Více

Trendy ve využívání mobilních zařízení

Trendy ve využívání mobilních zařízení Trendy ve využívání mobilních zařízení Hana Friedlaenderová Senior Research Manager 18. 3. 2015 Něco z historie pokrok nezastavíš! Graham Bell (1876) Simon IBM (1985-1992) Doba mobilní 90. léta 20.století

Více

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014 Cíl výzkumu kyberšikana z hlediska oběti, dále též rodiče a učitele osobní údaje (sdílení, zasílání) sexting sociální sítě komunikace s

Více