Historie vzniku IUD. nejen českého. Jiří Šráček

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie vzniku IUD. nejen českého. Jiří Šráček"

Transkript

1 Historie vzniku IUD / Intra Uterine Device / nejen českého Jiří Šráček

2 Nitroděložní tělísko - IUD /Intra/ Uterine Device/ název a zkratka doporučeny v roce 1966 skupinou expertů Světové zdravotnické organizace v Ženevě k mezinárodnímu užívání-prožilo v druhé polovině dvacátého století svou renezanci. Je odhadováno, že v současnosti okolo šedesáti milionů žen je nositelkami IUD.

3

4 S literárně doloženým použitím cizího tělesa zavedeného do dělohy za kontracepčním účelem se poprvé setkáváme v roce 1909, kdy praktický lékař Richter z Waldenburgu /dnes Polsko/ publikoval své zkušenosti se zaváděním vláken chirurgického hedvábí do dělohy. K většímu rozšíření IUD přispěl až gynekolog Gräfenberg z Berlína, který v roce 1926 začal zavádět do dělohy nejprve vlákna z chirurgického hedvábí ve formě hvězdy, později kovového prstenu z tzv. německého stříbra, což je slitina mědi, zinku a niklu. Své zkušenosti publikoval v roce 1929 a jeho prsten se začal šířit nejen v Německu, ale i v dalších státech, včetně tehdejšího Československa.

5 S nástupem nacismu v Německu došlo v roce 1935 k zákazu užívat Gräfenbergův prsten a sám Gräfenberg z rasových důvodů byl nucen uprchnout do USA. Nastalo období, kdy IUD bylo sice používáno nadále, ale potají a v menší míře.

6

7 Zlom nastal, když Population Council v New Yorku ve snaze rozšířit stávající paletu kontracepčních prostředků obrátil svou pozornost k IUD. V roce 1959 publikovali své dlouholeté dobré zkušenosti gynekologové A.Ishihama z Japonska a R.Richter z Izraele, s oběma jsem navázal písemný kontakt.

8

9 V roce 1960 použil L.G. Margulies ke zhotovení své spirály plastické hmoty, což představovalo přelom v dalším vývoji IUD. V roce 1962 přišel J.Lippes se svou smyčkou Lippes loop,, nadále opatřenou vláknem procházejícím hrdlem děložním do pochvy a umožňující se tak snadno přesvědčit, že IUD je v děloze a rovněž umožňující tahem za vlákno IUD snadno z dělohy vytáhnout. Lippes loop se pak na dvě desetiletí stalo nejpoužívanějším IUD, sám jsem měl možnost je odzkoušet. Population Council uspořádal v roce 1962 první mezinárodní konferenci o IUD a na mou prosbu mi sborník konference darem zaslal.

10

11 Z publikovaných materiálů a zejména ze sborníku jsem čerpal potřebné poznatky k vývoji našeho československého IUD. Situaci mně usnadnila skutečnost, že ke svému úvazku na Universitě na I.gynekologicko-porodnické klinice Lékařské fakulty v Brně kde jsem byl asistentem svého nezapomenutelného učitele prof.mudr.ludvíka Havláska jsem se uvolil na vedlejší malý úvazek vykonávat funkci ředitele Fakultní porodnice Brno, spadající po Ministerstvo zdravotnictví. Měl jsem tak možnost uvolňovat potřebné finanční prostředky nutné pro vývoj našeho IUD.

12 Navázal jsem spolupráci s Výzkumným ústavem zdravotnické techniky Chirana n.p. v Brně s vedoucím oddělení vývoje plastických hmot v medicíně Ing.Stanislavem Holánkem. Ten byl jak se říká bohem nadaný, za války spolupracoval s pozdějším akademikem Oto Wichterlem- s nímž mne seznámil. Díky mým možnostem byla uzavřena smlouva o dílo a během roku byly již 1962 lisována prvá naše IUD.

13 Dostala název DANA - Dobrá A Neškodná Antikoncepce - po mé vzácné ženě Danuši. Název se tehdy obecně ujal a ženy žádaly u svého gynekologa DANU. Na konferencích v zahraničí, kde jsem o našich IUD přednášel, mne běžně oslovovali Herr Kollege DANA. Díky tehdejšímu hlavnímu gynekologovi prof.mudr. Karlu Váchovi se dosáhlo placení za IUD 200,-Kčs, z čehož částečně byli odměňováni pracovníci na této kontracepci se podílející. Tím došlo k jejímu značnému rozšíření a dosáhl až půl milionu žen ve věku jejich plodnosti.

14 Zajímavá je příhoda s vývojem potřebného plastického materiálu ke zhotovení našeho IUD. Tehdejší americká IUD byla lisována z polymeru Alathon firmy Du Pont, která na něj měla patent. Díky spolupráci Ing.S.Holánka s BASF /Badische Anilin Soda Fabrik Ludwigshafen am Rhein, Bundesrepublik Deutschland/ / a jejím ing.herbertem Zimmermannem byl vyvinut kopolymer Etilen Vinyl Acetátu, zkratka EVA, z něhož byla DANA lisována. Tento materiál se ukázal lepším než Alathon a nadále je používán pro všechna IUD i pro poševní kontracepční kroužky. Když byl polymer EVA vyvinut a měl být dodáván k výrobě IUD do Československa, správní rada BASF pro své katolictví byla proti vývozu k něčemu tak nemravnému EVA uvolnit. Ing.H.Zimmermann jim však položil sofistikovanou otázku: Meine Herren,, vy máte zájem na tom, aby se ti bolševici množili - no a vývoz do ČSR byl uvolněn.

15 Nezávadnost materiálu EVA byla prověřena na laboratorních zvířatech, především krysy a králíci na Vysoké škole veterinární v Brně, kdy byly plně dodrženy požadavky na trvání po celou dobu života pokusných zvířat. K požadované rtg kontrastnosti-aby aby bylo možno zjistit přítomnost IUD v dutině děložní- byl polymer plněn přidáním rentgenbaritu firmy Sachtleben z BRD. Tehdy nebyl k dispozici ultrazvuk, ten je používán dnes.

16

17 Vývoj československého IUD DANA prodělal svůj průběh, v roce 1965 byly vyvinuta a patentována DANA Super, následující rok 1966 DANA Super Fix, opatřená vláknem, v roce 1968 DANA Cuprum s přidáním mědi do polymeru.

18

19 Tato IUD se dobře osvědčila, selhání, tj.nechtěné otěhotnění bylo pod 2%, vypuzení IUD dělohou pod 3%, stejně tak vyjmutí IUD pro krvácení a / nebo bolesti. Tyto dobré výsledky vedly k tomu, že naše IUD bylo zařazeno v roce do mezinárodního programu IUD vedeného jeho ředitelem, epidemiologem R.P.Bernardem z Pathfinder Fund,, Boston, USA. Výborné výsledky vedly k tomu, že IUD DANA bylo vyváženo do mnoha států, např. po návštěvě pracovníka Švédské agentury SIDA /Swedish International Development Agency/ / v Brně tato odebrala 3 miliony IUD DANA Super Fix. Jen na okraj- s ing.s.holánkem dle tehdejšího zákona jsme se patentů ve prospěch státu vzdali a jen skromně byli odměněnio ev.devizách ani řeči. Na to si stěžoval i akademik Wichterle.

20 Další vývoj našeho IUD však byl zaražen rozhodnutím ústředních orgánů, kdy bylo rozhodnuto aby pracovníci z táto oblasti byli převedeni na vývoj plastů a pomůcek potřebných pro renální dialýzu. Tím bylo znemožněno podílet se na vývoji tzv. IUS /Intra/ Uterine System/, kdy IUD je použito jako reservoár vaječníkového gestagenového hormovu,, uvolňovaného přímo do dutiny děložní.

21 Výsledkem tohoto úsilí je současný IUS MIRENA Firmy Schering,Berlin, BRD. Spojuje v sobě jak kontracepční účinek cizího tělesa v dutině děložní, tak účinek gestagenního hormonu přímo na sliznici děložní-endometrium endometrium.. Získává si stále větší obliby a přes vyšší počáteční cenu za dobu pěti let v děloze vyjde levněji než opakované kupování hormonálních kontracepčních tablet.

22

23

24 Dalším IUD je MEDUSA B.Hamanna z Berlína, kdy k polymeru EVA je přidán měděný drátek se stříbrným jádrem a prsténcovými návleky na raménkách - Goldring Medusa. Je žádán ženami, které mají nevyvratitelnou obavu z hormonů.

25

26

27 K IUS Mirena je nutno uvést, že je výborný nejen ke kontracepci,, ale i pro ženy v období klimakteria jako součást hormonální terapie. Ženy potřebující k léčbě klimakterického syndromu užívat estrogeny a mající dosud neodoperovanou dělohu potřebují k prevenci vzniku rakoviny sliznice oponovat estrogeny gestageny,, k tomu se právě výborně hodí IUS Mirena,, jak to např.doporučuje v jednom ze svých Medical Bulletinů IPPF Medical Panel, London. Je nutno uvést i současné poznatky o účinku IUD. Nejde o abortivum,, tj.potratový prostředek, jak odpůrci udávají, ale o skutečné kontraceptivum.. Cizí těleso zavedené do dutiny děložní mění vnitřní děložní prostředí, které je následně nepříznivé ke koncepci, početí.

28 Jak v roce 1970 prokázal turecký patolog z Ankary Nuri Sagiroglu - měl jsem možnost se s ním osobně setkat a navázat kontakt- jako imunitní odpověď na cizí těleso vycestují do dutiny děložní miliony makrofágů-buňky požírači-,, kteří IUD napadnou. To je ovšem z polymeru, odolné. Současně však požírají-odborně odborně řečeno fagocytují- do dutiny děložní připutovavší spermie, takže se tyto nedostanou dál do vejcovodu k vajíčku a to nemůže být oplozeno. N.Sagiroglu prokázal toto pomocí světelného mikroskopu.

29 Díky možnostem vyplývajícím z mé tehdejší funkce ředitele Fakultní porodnice v Brně jsem uzavřel smlouvu s Výzkumným ústavem stavebních hmot v Brně, Komárově. Tento ústav jako jediný v tehdejším Československu vlastnil SCAN /Scanning/ Electron Microscope, Cambridge, UK, německy Rastermikroskop/. Mohl jsem tak k pozorování povrchu IUD po jeho extrakci z dělohy použít tohoto mikroskopu- byla to světová priorita Byl jsem pak zván k přednáškám do zahraničí, např.h.lehfeldt do New Yorku, H.G.Mehlan do Rostocku. do Amsterodamu, do Moskvy, do Varšavy a dalších.

30 Bylo pro mne velmi užitečné spolupracovat s odborníky jiných oblastí a jiných států, ale to by vyžadoval více času.

31

32

33 Děkuji za pozornost

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET žádné hormony nemyslím na antikoncepci

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET Váš lékař Vám doporučil nitroděložní

Více

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY Nehormonální nitroděložní kulička VYTVAROVANÁ PRO ŽENY NEHORMONÁLNÍ, DLOUHODOBÁ, ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE www.nitrodeloznikulicka.cz Nehormonální nitroděložní kulička NOVINKA IUB TM BALLERINE NA

Více

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 3 Obsah: 1) krátké zopakování minulé lekce (anatomické uspořádání pohlavních orgánů a jejich funkce, menstruační cyklus, početí a vývoj plodu, těhotenství ) 2)

Více

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-56 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY FUNKCE 1. tvorba pohlavních buněk vajíček 2. tvorba pohlavních hormonů (estrogen,progesteron) 3. umožnění

Více

Vypracovala: Eva Jeřábková

Vypracovala: Eva Jeřábková ANTIKONCEPCE Vypracovala: Eva Jeřábková Antikoncepce: Obrana proti oplodnění při vaginálním styku. Má zabránit vniknutí spermií do vajíčka při souloži. Rozdělení antikoncepce Nehormonální antikoncepce:

Více

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel)

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) EDUKAČNÍ MATERIÁLY Rozdíly mezi přípravky Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) Léčivý přípravek Jaydess podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Žena v přechodu 2., přepracované vydání Jaroslav Jeníček Nezapomenout na formulaci, že kniha slouží i jako učební pomůcka! Copyright / Obsah OBSAH

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin

Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin Obsah: A) MÝTY A FALEŠNÁ TVRZENÍ O TĚHOTENSTVÍ...3 B) JAK DOJDE K OTĚHOTNĚNÍ?...3 C) ANTIKONCEPCE: JAK FUNGUJE?...5 I.

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_2.

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_2. Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19. Člověk V. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_19 Člověk V. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Variace Pohlavní soustava ženy

Variace Pohlavní soustava ženy Variace 1 Pohlavní soustava ženy 21.7.2014 16:03:50 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY Funkce pohlavního systému ženy 1. Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry

Více

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel Ve Fakultní nemocnici Brno vzniklo první Centrum ochrany reprodukce u nás. Jako jediné v ČR poskytuje ochranu v celém rozsahu včetně odběru a zamrazení tkáně vaječníku. Centrum vznikalo postupně od poloviny

Více

Vyberte si správnou antikoncepci

Vyberte si správnou antikoncepci Vyberte si správnou antikoncepci Ženy mají v dnešní době úžasnou možnost rozhodnout nejen o tom, kolik budou mít dětí, ale také o načasování těhotenství. To už není pro ženu nutnou povinností, ale svobodnou

Více

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění. Tělísko je sterilní, pokud není pouzdro poškozené nebo otevřené.

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění. Tělísko je sterilní, pokud není pouzdro poškozené nebo otevřené. ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA PŘELEPCE VNĚJŠÍHO OBALU / KRABIČKA Mirena 20 mikrogramů /24 hodin, sterilní intrauterinní inzert Levonorgestrelum 1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg Pomocné

Více

1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Pomocné látky: polyethylen, síran barnatý, hnědý oxid železitý, dimetikon.

1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Pomocné látky: polyethylen, síran barnatý, hnědý oxid železitý, dimetikon. ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Mirena Levonorgestrelum 20 mikrogramů /24 hodin 2. OBSAH LÉČIVÝCH LÁTEK 1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg 3. SEZNAM

Více

Identifikátor materiálu: EU - 7-21 Přírodopis, antikoncepce. Čeština. Očekávaný výstup Seznamuje žáky s pojmem antikoncepce a jejím vhodným výběrem

Identifikátor materiálu: EU - 7-21 Přírodopis, antikoncepce. Čeština. Očekávaný výstup Seznamuje žáky s pojmem antikoncepce a jejím vhodným výběrem Identifikátor materiálu: EU - 7-21 Přírodopis, antikoncepce Anotace Prezentace, která seznamuje s druhy a metodami antikoncepce Autor Mgr. Kateřina Dvorská Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznamuje žáky

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU. Multiload Cu375

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU. Multiload Cu375 PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU Multiload Cu375 Přečtěte si pečlivě tuto příbalovou informaci pro uživatelky dříve, než se rozhodnete nechat si zavést Multiload cu375. Tato příbalová informace má za

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert sp.zn.sukls206879/2010 Příbalová informace: informace pro uživatele 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert (levonorgestrelum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert Příbalová informace: informace pro uživatelku 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ

GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ Goldlily/Silverlily jsou nitroděložní kontracepční tělíska (IUD intrauterine contraceptive device), která kromě

Více

Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu. schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free

Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu. schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free Elsevier - Mezinárodní kongresová edice 1271 (2004) 303-306 Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free barrier contraceptive

Více

Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn. sukls38465/2014 Příbalová informace: informace pro uživatelky Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

SSOS_ZD_2.13 Ženská pohlavní soustava - opakování, kvíz

SSOS_ZD_2.13 Ženská pohlavní soustava - opakování, kvíz Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZD_2.13

Více

Průvodce antikoncepcí A guide to contraception

Průvodce antikoncepcí A guide to contraception Průvodce antikoncepcí A guide to contraception Čeština Czech V dnešní době existuje hned několik druhů antikoncepce. Tento letáček nabízí některé základní informace ke všem druhům a pomůže vám rozhodnout,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Sp.zn.sukls210324/2015 Příbalová informace: informace pro uživatelky Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

Sp. zn. sukls423547/2018

Sp. zn. sukls423547/2018 Sp. zn. sukls423547/2018 Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení: Datum vyjmutí: První kontrolní návštěva: Další návštěvy: 1. 2. 3. Příbalová

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert. levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert. levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství

ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ. schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství ANTIKONCEPCE ANTIKONCEPCE SOUHRNNÝ NÁZEV PRO METODY, KTERÉ DOČASNĚ ZABRAŇUJÍ OTĚHOTNĚNÍ schopnost otěhotnět není nevratná umožňuje plánované rodičovství DĚLENÍ: ŽENSKÁ, MUŽSKÁ SPOLEHLIVOST ANTIKONCEPCE

Více

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2011

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 6. 212 19 Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce 211 Activity of branch of gynaecology and medical care

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO ŘÍJEN OD 09.10. DO 15.10.2010 1 PRAŽSKÝ DENÍK V Krči mají výjimečný ultrazvuk Thomayerova nemocnice získala zařízení, které ve střední a východní Evropě

Více

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením Otázka: Rozmnožovací soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - zajišťuje vznik nového jedince - přenos genetické informace - tvořena pohlavními žlázami a pohlavními vývojovými cestami Mužská pohlavní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn.sukls17331/2017 Příbalová informace: informace pro uživatelky Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR mikrogramů tablety levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR mikrogramů tablety levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku POSTINOR-2 750 mikrogramů tablety levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn. sukls245256/2017 Příbalová informace: informace pro uživatelky Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2010

Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce Activity of branch of gynaecology and medical care of women in 2010 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 6. 211 32 Činnost oboru gynekologie a péče o ženy v roce 21 Activity of branch of gynaecology and medical care

Více

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa:

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: 1) vejcovody 8) vaječníky 2) močový měchýř 9) tračník 3) stydká kost 10) děloha 4) bod G 11) poševní klenba 5) klitoris 12) děložní

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU. Autor: Kateřina Schovánková

UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU. Autor: Kateřina Schovánková UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU Autor: Kateřina Schovánková Umělé ukončení těhotenství (UUT) je ve společnosti kontroverzním tématem z morálněetického, náboženského, politického i praktického

Více

Žena v přechodu. 2., přepracované vydání. Jaroslav Jeníček

Žena v přechodu. 2., přepracované vydání. Jaroslav Jeníček Žena v přechodu 2., přepracované vydání Jaroslav Jeníček Nezapomenout na formulaci, že kniha slouží i jako učební pomůcka! Copyright / Obsah OBSAH / Poděkování... 11 / Slovo úvodem... 13 / Hormonální léčba

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 6 2.7.2005 Gynekologická péče - činnost v Královéhradeckém kraji v roce 2004

Více

Doporučený postup Diagnostika a léčba děložních myomů v ambulantní gynekologické péči" Definice

Doporučený postup Diagnostika a léčba děložních myomů v ambulantní gynekologické péči Definice Doporučený postup Diagnostika a léčba děložních ů v ambulantní gynekologické péči" Definice Myom (leio) monoklonální nádor z hladkých svalových buněk etria. Jedná se o nejčastěji se vyskytující nezhoubný

Více

Evropské asociace proti rakovině děložního čípku

Evropské asociace proti rakovině děložního čípku Evropské asociace proti rakovině děložního čípku Založena 2002, řízena představenstvem 125 institucí ze 34 zemí Cíl: šířit informace o karcinomu hrdla děložního a možnostech prevence tohoto onemocnění

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha-východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Rozmnožování a vývin člověka - test VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis TEMATICKÝ

Více

Informační středisko pro medicínu katastrof

Informační středisko pro medicínu katastrof Informační středisko pro medicínu katastrof Ing. Vlasta Neklapilová Úrazová nemocnice v Brně Konference MEDICÍNA KATASTROF - traumatologické plánování a příprava Hradec Králové, 30.11.2004 Informační středisko

Více

Ovlivní diabetes nástup první menstruace? NE - První menstruace se objeví zpravidla mezi 11.-15. rokem

Ovlivní diabetes nástup první menstruace? NE - První menstruace se objeví zpravidla mezi 11.-15. rokem Martin Trhlík Ovlivní diabetes nástup první menstruace? NE - První menstruace se objeví zpravidla mezi 11.-15. rokem - Dívka má více jak 17,5% tělesného tuku - Překročí hmotnost 47,5 kg - Má vyjádřeny

Více

Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. Absolventská práce. 2014 Kristýna Heryánová

Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. Absolventská práce. 2014 Kristýna Heryánová Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín Absolventská práce 2014 Kristýna Heryánová Masarykovo gymnázium, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls133482/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2016 Klára Holá Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky Bakalářská práce Znalosti žáků vybraných středních škol

Více

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž

Výchova ke zdraví poučení. o lidském těle. A-Z kviz finále T U V W X Z Ž Výchova ke zdraví poučení A o lidském těle B C A-Z kviz finále D E F G H Ch I J K L M N O P R Ř S Š T U V W X Z Ž Trvalé osvojení dítěte se nazývá A adopce správná odpověď náhradní otázka Porucha stravování,

Více

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka

VY_32_INOVACE_11.16 1/5 3.2.11.16 Nitroděložní vývin člověka 1/5 3.2.11.16 Cíl popsat oplození - znát funkci spermie a vajíčka - chápat vývin plodu - porovnat rozdíl vývinu plodu u ptáků, králíka a člověka - uvést etapy, délku a průběh v matčině těle - charakterizovat

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 7 9 MUDr. Karel Řežábek,

Více

sp.zn. sukls113397/2013

sp.zn. sukls113397/2013 sp.zn. sukls113397/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním inzertu Počáteční rychlost uvolňování

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Oplození Mgr, Klepáčková

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Pohlavní

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE KOMBINOVANÁ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE (MOŽNÉ UŽITÍ K YUZPEHO METODĚ) Obsah: a. Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce b. Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce c.

Více

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Plzeň 3 19.9.2003 Gynekologická péče v roce 2002 Podkladem pro zpracování údajů o činnosti oboru

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 9 2. 8. 2007 Gynekologická péče - činnost v Jihomoravském kraji v roce 2006 Gynaecologic

Více

sp.zn. sukls113397/2013

sp.zn. sukls113397/2013 sp.zn. sukls113397/2013 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka

Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Pohlavní (rozmnožovací) soustava člověka Funkce RS: tvorba pohlavních... vznik pohlavních... (spermií a vajíček) - přenos genetické informace - spojení pohlavních buněk - vznik nových vlastností = podstata

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 5 27. 7. 2007 Gynekologická péče - činnost v Královéhradeckém kraji v roce

Více

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy

Praktické cvičení č. 7. Reprodukční soustava muže a ženy Praktické cvičení č. 7 Reprodukční soustava muže a ženy Literatura: DYLEVSKÝ, I.: Anatomie a fyziologie člověka: učebnice pro zdravotnické školy. Olomouc: Epava, 1998. ISBN: 80-901667-0-9. KOPECKÝ, M.:

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 4 21.6.2005 Gynekologická péče - činnost v Libereckém kraji v roce 2004 Gynaecologic Care

Více

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz

POHLAVNÍ SOUSTAVA. PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz POHLAVNÍ SOUSTAVA PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D. jitkajirsakova@seznam.cz Pohlavní soustava zajišťuje vznik nového života zabezpečuje existenci biologického druhu zajišťuje přenos genetických informací dělíme

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) sp.zn. sukls17757/2016 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Pardubický kraj 5 7.6.2004 Gynekologická péče - činnost v Pardubickém kraji v roce 2003 Gynaecologic

Více

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Radka Benešová Ženské pohlavní ústrojí Vznik a cesta neoplozeného

Více

Funkce pohlavního systému ženy ovaria oocyty ova folikul Graafův folikul

Funkce pohlavního systému ženy ovaria oocyty ova folikul Graafův folikul Funkce pohlavního systému ženy - zrání vajíček - produkce pohlavních hormonů - realizace pohlavního spojení = koitus - vytvoření vhodného prostředí pro vývoj plodu a jeho porod Vaječníky ovaria - párové

Více

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM MUDr. Josef Jonáš ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace 1 Vaječník - základní orgán ženské reprodukce Zdroj: P. Abrams, Lidské tělo 2 Hned při narození je ve vaječníku založeno mnoho folikulů, z

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls59089/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně

Více

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3182.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Počáteční rychlost uvolňování je 20 µg/24 hodin

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Počáteční rychlost uvolňování je 20 µg/24 hodin sp.zn.sukls17331/2017 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mirena 52 mg intrauterinní inzert 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum

Více

Příloha č. 1 ke sdělení sp. zn. sukls161430/2011 a příloha ke sp. zn. sukls161393/2011

Příloha č. 1 ke sdělení sp. zn. sukls161430/2011 a příloha ke sp. zn. sukls161393/2011 Příloha č. 1 ke sdělení sp. zn. sukls161430/2011 a příloha ke sp. zn. sukls161393/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DUPHASTON, 10 mg, potahované tablety dydrogesteronum Přečtěte si pozorně

Více

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava

VY_32_INOVACE_11.15 1/6 3.2.11.15 Pohlavní soustava Pohlavní soustava 1/6 3.2.11.15 Cíl znát stavbu ženské a mužské pohlavní soustavy - umět vysvětlit její funkci - odvodit její význam - uvést onemocnění, příčiny, prevenci, ošetření Továrna na spermie a vajíčka - mužské

Více

PROVERA 5 mg tablety (medroxyprogesteroni acetas)

PROVERA 5 mg tablety (medroxyprogesteroni acetas) Příbalová informace: Informace pro uživatele PROVERA 5 mg tablety (medroxyprogesteroni acetas) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls120495/2011

Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls120495/2011 Příloha č. 1 k rozhodnutí o registraci sp. zn.:sukls120495/2011 Příbalová informace: informace pro uživatele Evellien 0,075 mg (desogestrelum) Potahované tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 3.8.2006 Gynaecologic Care - Activity in Branch in the Jihomoravský region in 2005 Souhrn

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CERAZETTE 75 mikrogramů tablety k perorálnímu podání (desogestrelum)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. CERAZETTE 75 mikrogramů tablety k perorálnímu podání (desogestrelum) PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE CERAZETTE 75 mikrogramů tablety k perorálnímu podání (desogestrelum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls59089/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 5 19. 9. 2011 Gynekologická péče - činnost oboru v Olomouckém kraji v roce 2010 Gynaecologic

Více

http://www.mirena.cz/

http://www.mirena.cz/ Page 1 of 9 antikoncepce.cz Příbalová informace Informace o přípravcích společnosti Bayer Schering Pharma naleznete také zde: www.antikoncepce.cz www.bayerscheringpharma.cz Prohlášení Léčivá látka Příloha

Více

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus.

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Otázka: Pohlavní soustava člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Don Pohlavní soustava člověka. Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Pohlavní soustava

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku Evellien 0,075 mg (desogestrelum) Potahované tablety

Příbalová informace: informace pro uživatelku Evellien 0,075 mg (desogestrelum) Potahované tablety sp.zn. sukls55279/2015 Příbalová informace: informace pro uživatelku Evellien 0,075 mg (desogestrelum) Potahované tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Úvod ženské pohlavní orgány. Pochva 7. Faktory ovlivňující rovnováhu poševního prostředí 12

Úvod ženské pohlavní orgány. Pochva 7. Faktory ovlivňující rovnováhu poševního prostředí 12 Úvod ženské pohlavní orgány. Pochva 7 Estrogeny a vaginální sliznice 10 Faktory ovlivňující rovnováhu poševního prostředí 12 Co to je vaginální dyskomfort? 13 Vaginální dysmikrobie 14 Základní dělení poševních

Více

... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu...

... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu... ... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu...... ...... Přirozenost ženy je to nejlepší Žena může v průběhu každého cyklu otěhotnět průměrně po dobu šesti dní pět dní před ovulací a v den ovulace. Aby

Více

Poruchy menstruačního cyklu

Poruchy menstruačního cyklu Poruchy menstruačního cyklu MENSTRUAČNÍ CYKLUS Reprodukční systém u žen vykazuje cyklické změny opakovaná příprava k fertilizaci a těhotenství. Pohlavní cyklus u primátů = menstruační cyklus. Hlavní

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) sp.zn. sukls109919/2016 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3182.

Více

Alternativy: adopce, pěstounská péče

Alternativy: adopce, pěstounská péče Léčba neplodnosti neplodnost je vždy nemocí páru! léčbu lze provádět různými postupy: léčba psychosociální, léčba farmaky, asistovaná reprodukce od inseminace po IVF základní etická otázka nejobecnějšího

Více