INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH"

Transkript

1 S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 V Praze dne 22. června 2006 Částka 96 OBSAH Část I 83. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 22. června 2006, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky v souvislosti s řízením o přestupcích

2 83 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 22. června 2006, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky v souvislosti s řízením o přestupcích Změna: ZPPP č. 206/2006 K zabezpečení jednotného postupu orgánů Policie České republiky zejména při odhalování přestupků, šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku, zajišťování důkazních prostředků, oznamování přestupků, projednávání přestupků v blokovém řízení a rozhodování v přezkumném řízení (dále jen řízení o přestupcích ) s t a n o v í m : ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Základní povinnosti (1) Příslušníci Policie České republiky (dále jen policista ) jsou v řízení o přestupcích vždy povinni dbát cti, vážnosti a důstojnosti občanů i své vlastní a usilovat o to, aby občanům v souvislosti s touto činností nevznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu prováděného opatření. Podle okolností případu jsou policisté povinni občany v potřebném rozsahu poučit o jejich právech a povinnostech. (2) Policisté postupují tak, aby jednotlivé přestupky byly náležitě objasněny a jejich pachatelé zjištěni. Za tímto účelem zjišťují skutkový stav věci a současně příčiny a podmínky, které páchání přestupků umožňují. K odstraňování těchto příčin a podmínek a celkovému předcházení a zabraňování páchání přestupků činí vhodná preventivní opatření. (3) V řízení o přestupcích jsou policisté dále povinni důsledně uplatňovat základní zásady činnosti správních orgánů stanovené právním předpisem 1), především zásady procesní ekonomie a hospodárnosti při volbě a provádění úkonů. (4) Vedoucí služební funkcionáři Policie České republiky (dále jen policie ) odpovídají za činnost policistů v souvislosti s řízením o přestupcích, řídí a kontrolují činnost podřízených policistů, provádějí potřebná opatření k odstranění nedostatků v jejich práci, schvalují jejich důležitější rozhodnutí, zejména oznámení přestupku, odevzdání věci, odložení věci nebo postoupení věci jinému útvaru policie nebo jeho organizačnímu článku 2) (dále jen útvar policie ), a u závažnějších případů osobně organizují jejich činnost a podle potřeby se sami podílejí na provádění úkonů. 1) 2) 2 až 8 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. Nařízení Ministerstva vnitra č. 71/2001, kterým se stanoví organizace Policie České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

3 ZPPP č. 83/2006 Strana 2 (5) Vedoucí služební funkcionáři policie důležitá rozhodnutí schvalují za orgán policie v pravé spodní části svou podpisovou doložkou a podpisem. V levé spodní části písemnosti se uvádí podpisová doložka a podpis zpracovatele, včetně spojení. Podpisové doložky jsou provedeny strojopisem nebo hůlkovým písmem a obsahují hodnost, titul, jméno, příjmení a funkci schvalujícího pracovníka a zpracovatele. ČÁST DRUHÁ OBECNÁ USTANOVENÍ Čl. 2 Věcná a funkční příslušnost (1) Odhalování přestupků provádějí všichni policisté. (2) Oznámení přestupků nebo odevzdání věci, nezbytná šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku a k zajištění důkazních prostředků nezbytných pro pozdější dokazování před správním orgánem 3), projednání přestupků v blokovém řízení 4) a další úkony související s řízením o přestupcích konají policisté zařazení zejména u služby pořádkové policie, služby dopravní policie, služby správních činností, služby železniční policie a služby cizinecké a pohraniční policie. (3) Policisté zařazení u služeb policie, které nejsou uvedeny v odstavci 2, plní úkoly v řízení o přestupcích na základě rozhodnutí nadřízeného služebního funkcionáře. Čl. 3 Místní příslušnost (1) Místně příslušným k plnění úkolů v řízení o přestupcích je ten útvar policie, v jehož územní působnosti byl přestupek spáchán. Byl-li přestupek spáchán v územní působnosti dvou nebo více útvarů policie, je příslušný ten útvar policie, který se jako první dozvěděl, že byl přestupek spáchán. (2) Nelze-li místo činu zjistit, nebo byl-li přestupek spáchán v cizině, je místně příslušný ten útvar policie, v jehož územní působnosti osoba podezřelá ze spáchání přestupku bydlí, pracuje nebo se zdržuje. Jestliže se nedají tato místa zjistit anebo jsou mimo území České republiky, je místně příslušný útvar policie, v jehož územní působnosti přestupek vyšel najevo. (3) Za místo, kde přestupek vyšel najevo, se považuje to místo na území České republiky, kde se policista zařazený u služby policie uvedené v čl. 2 odst. 2 jako první dozvěděl, že byl přestupek spáchán. (4) Ustanovení odstavců 1 až 3 se neužije, byl-li přestupek spáchán v územní působnosti dvou a více organizačních článků téhož útvaru policie. O příslušnosti konkrétního organizačního článku útvaru policie rozhodne nejbližší společně nadřízený služební funkcionář. (5) Za místo, kde přestupek vyšel najevo, se u krádeží zásilek přepravovaných v zaplombovaných železničních vozech nebo přepravních skříních považuje ta železniční stanice, ve které podle všeobecného zápisu došlo k poslednímu 3) 4) 58 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. 84 až 86 zákona č. 200/1990 Sb.

4 ZPPP č. 83/2006 Strana 3 přeplombování zásilky, přičemž v cílové železniční stanici byla zjištěna neúplnost zásilky a nově zavěšená plomba nebyla porušena. V ostatních případech krádeží zásilek přepravovaných v zaplombovaných železničních vozech nebo přepravních skříních je příslušný útvar policie, v jehož územní působnosti se nachází cílová stanice. (6) U organizačních článků služby cizinecké a pohraniční policie je místní příslušnost vymezena interními akty řízení 5). (7) U služby železniční policie je místní příslušnost vymezena určeným územím nebo obvodem dráhy 6). (8) V zájmu úplnosti, rychlosti, hospodárnosti, předcházení podjatosti nebo z jiných závažných důvodů může být příslušnost společně nadřízeným služebním funkcionářem určena kterémukoliv útvaru policie. Čl. 4 Spory o příslušnost (1) Vznikne-li mezi útvary policie spor o příslušnost, který není možné odstranit ani dohodou mezi jejich vedoucími služebními funkcionáři, rozhodne o něm jejich nejbližší společně nadřízený služební funkcionář. O rozhodnutí učiní záznam zpravidla přímo ve spisu. (2) Vedoucí služební funkcionáři útvarů policie, které se dostaly do sporu, předloží nejbližšímu společně nadřízenému služebnímu funkcionáři příslušný spis, včetně svého stanoviska. (3) Do doby, než bude o sporu rozhodnuto, postupuje útvar policie, který oznámení nebo jiný podnět přijal, jako by byl ve věci příslušný. Čl. 5 Součinnost a spolupráce (1) Útvary policie jsou povinny vyřizovat dožádání jiných útvarů policie, která se týkají přestupků, bez zbytečných průtahů, zpravidla do 8 dnů. K doručení dožádání i následné odpovědi lze využít při splnění příslušných náležitostí spojení faxem nebo elektronickou poštou. V odůvodněných případech, kdy může dojít při nebezpečí z prodlení k ohrožení účelu sledovaného zákonem, lze žádost o provedení opatření nebo zjištění příslušné informace podat neformálním způsobem telefonicky. O telefonickém dožádání učiní dožadující i dožádaný útvar policie záznam do služební pomůcky nebo zpracuje úřední záznam. 5) 6) Závazný pokyn policejního prezidenta č. 134/2001, kterým se stanoví činnost oddělení cizinecké policie oblastního ředitelství cizinecké a pohraniční policie Policie České republiky služby cizinecké a pohraniční policie. Závazný pokyn policejního prezidenta č. 154/2001, kterým se stanoví zásady pro činnost referátů cizinecké a pohraniční policie oblastních ředitelství cizinecké a pohraniční policie Policie České republiky služby cizinecké a pohraniční policie, ve znění závazného pokynu policejního prezidenta č. 2/2003. Závazný pokyn policejního prezidenta č. 67/2002, kterým se upravuje činnost odborů pátrání a kontroly pobytu Policie České republiky oblastních ředitelství cizinecké a pohraniční policie. 4 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách.

5 ZPPP č. 83/2006 Strana 4 (2) Dožádaný útvar policie je povinen ve svém obvodu služební působnosti prověřit veškeré skutečnosti a provést všechny potřebné úkony, které při vyřizování dožádání vyplynuly z výsledku provedeného opatření. Postoupí-li dožádaný útvar policie v odůvodněných případech dožádání k vyřízení jinému útvaru policie, vyrozumí o tom dožadující útvar policie; dožadující útvar policie vyrozumí rovněž v případě, že k ověření nových skutečností nebo provedení dalších potřebných úkonů bude třeba prodloužit lhůtu, která byla dožadujícím útvarem policie k vyřízení dožádání stanovena. (3) Součinnost útvarů policie se správními orgány upravují právní předpisy 7). Čl. 6 Nahlížení do spisu (1) Policista může umožnit nahlédnutí do spisu zpracovaného za účelem oznámení přestupku nebo odevzdání věci, pokud je to třeba k uplatnění práv fyzických nebo právnických osob a nebrání-li tomu jiné okolnosti (např. ochrana osobnosti, osobních údajů, nebo utajovaných informací). (2) O umožnění nebo odmítnutí nahlédnutí do spisu podle odstavce 1 učiní policista záznam ve spisu. Čl. 7 Odhalování přestupků (1) Policisté zařazení u služeb policie, které nejsou uvedeny v čl. 2 odst. 2, provedou neodkladná opatření ke zjištění přestupku, případně k osobě podezřelé ze spáchání přestupku a věc neprodleně předají příslušnému útvaru policie. (2) Dozví-li se policista o přestupku od občana, vyrozumí jej na jeho žádost ústně nebo písemně do 30 dnů o provedených opatřeních 8). O ústním vyrozumění učiní záznam ve spisu. U osoby mladší 15 let vyrozumí zákonného zástupce. Čl. 8 Lhůty k vyřízení přestupků (1) Přestupky oznamují policisté neprodleně, bez zbytečných průtahů. (2) Jde-li o přestupky uvedené v 58 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, policista nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy se o přestupku (i podezřelé osobě) dozvěděl, přestupek oznámí nebo nezjistí-li do jednoho měsíce skutečnosti odůvodňující podezření, že jej spáchala určitá osoba, věc odloží. (3) V případě jednání majícího znaky přestupku, které se projednává podle právních předpisů 9), policista odevzdá věc do 30 dnů orgánu příslušnému k jeho 7) 8) 9) Např. 59 zákona č. 200/1990 Sb., 13 a 50 zákon č. 500/2004 Sb. 58 odst. 4 zákona č. 200/1990 Sb. Zákon č. 500/2004 Sb. Např. zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Policie České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

6 ZPPP č. 83/2006 Strana 5 projednání. Stejně policista postupuje jde-li o jiný správní delikt než přestupek nebo nasvědčují-li skutečnosti tomu, že se jedná o trestný čin. (4) Policista věc do jednoho měsíce rovněž odloží, není-li dáno podezření z přestupku nebo nelze-li přestupek projednat; pominou-li důvody odložení, policista věc oznámí, není-li na místě vyřídit věc jinak. ČÁST TŘETÍ ÚKONY PROVÁDĚNÉ POLICISTY Čl. 9 (1) V souladu s čl. 1 odst. 3 policisté při šetření přestupků, které oznamují k projednání příslušným správním orgánům, učiní pouze nezbytné úkony, které mají převážně neodkladný nebo neopakovatelný charakter, a jejichž pozdější provedení správním orgánem by nebylo již možné. (2) Rozsah úkonů prováděných policistou podle odstavce 1 je třeba považovat za zcela dostačující, lze-li z úkonů dovodit i jen důvodné podezření, že v případě daného skutku jde o přestupek a že byl spáchán určitou osobou. (3) Podle právních předpisů 10) mohou policisté v souvislosti s řízením o přestupcích podle okolností případu a s přihlédnutím k potřebě procesní ekonomie a hospodárnosti zejména a) požadovat potřebná vysvětlení od osob; pokud je osoba výjimečně předvolána nebo předvedena k podání vysvětlení, policista sepíše Protokol o podání vysvětlení 11), b) vyžadovat odborná vyjádření (lékařská vyjádření po předchozím souhlasu osoby), c) vyžadovat od poškozených osob vysvětlení k rozsahu a výši způsobené škody a vyčíslení škody od poškozené právnické osoby, d) obstarávat potřebné podklady, zejména spisy a jiné písemné materiály, e) vyžadovat úkony potřebné při zjištění totožnosti osob a jejich pobytu, f) provádět ohledání místa přestupku, ohledání věci mající vztah ke spáchanému přestupku a v souvislosti s tím zjišťovat a zajišťovat stopy 12), g) provádět orientační vyšetření pomocí dechové zkoušky popřípadě odběru slin ke zjištění, zda osoba, která vykonává činnost, při níž by mohla ohrozit život nebo zdraví svoje nebo dalších osob anebo poškodit cizí majetek, není ovlivněna alkoholem nebo jinou návykovou látkou, h) vyžadovat na odborně a provozně k tomu způsobilém zdravotnickém zařízení provedení lékařského vyšetření a sdělení jeho výsledku u osob uvedených 10) 11) 12) Např. 12, 24, 25 a 47 zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., 16 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů. MV č. skl Závazný pokyn policejního prezidenta č. 100/2001 ke kriminalistickotechnické činnosti Policie České republiky, ve znění závazného pokynu policejního prezidenta č. 84/2004.

7 ZPPP č. 83/2006 Strana 6 v písmenu g) odběrem vzorků biologického materiálu ke zjištění, zda osoba není ovlivněna alkoholem nebo jinou návykovou látkou, i) vyžadovat opis rejstříku trestů v případech, kde okolnost předchozího trestního postihu zakládá podmínky trestní odpovědnosti, j) vyzvat osobu, mající u sebe věc, která může být důležitá pro řízení o přestupku, aby ji předložila k prozkoumání, k) zajistit věc, která může sloužit jako důkaz, zejména jde-li o věc odcizenou; odmítne-li osoba věc, u které přichází v úvahu zajištění, předložit, oznámí věc příslušnému správnímu orgánu s návrhem na odnětí věci; pokud se zajištěná věc nepředá správnímu orgánu, vrátí se tomu, o jehož vlastnickém právu k věci není pochyb, o zajištění a vrácení věci se sepíše záznam a osobě se vystaví potvrzení, l) odejmout věc, u níž lze mít důvodně za to, že v řízení o přestupku bude vysloveno její propadnutí nebo zabrání, m) zadržet zbraň, střelivo, zbrojní průkaz, průkaz zbraně nebo zbrojní průvodní list pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva podle právního předpisu 13), n) projednávat příčiny a podmínky páchání přestupků a činit vhodná preventivní opatření. (4) Požádá-li občan o účast právního zástupce při úkonech s ním prováděných, policista jeho žádosti vyhoví. Čl. 10 (1) Věci zajištěné nebo odňaté se zaevidují do Knihy zajištěných, odňatých a uschovaných věcí 14) a zabezpečí proti ztrátě, zničení nebo poškození. Pokud věc nebyla vrácena, předá se věcně a místně příslušnému správnímu orgánu proti potvrzení nejpozději s oznámením přestupku. Nepřichází-li v úvahu takové vrácení nebo předání, protože jde o věc opuštěnou a její vlastník není znám, postupuje se podle právních předpisů a interních aktů řízení 15). (2) Je-li věcí zajištěnou nebo odňatou střelná zbraň, její hlavní část, střelivo nebo doklady, po jejich zaevidování způsobem uvedeným v odstavci 1, předá útvar policie, který úkon provedl, tyto věci příslušnému inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy, kde zůstanou až do konečného rozhodnutí uloženy a zabezpečeny proti odcizení, ztrátě, zničení nebo poškození. 13) 14) 15) 56 zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb., a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o zbraních). MV č. skl Např. 135 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, závazný pokyn policejního prezidenta č. 4/2002, kterým se upravuje postup příslušníků Policie České republiky v souvislosti s nálezem věci.

8 ZPPP č. 83/2006 Strana 7 (3) Přibrání znalce k vypracování znaleckého posudku v rámci šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku a k zajištění důkazních prostředků nepřichází v úvahu. Je-li třeba provedení tlumočnického úkonu, přibere policista tlumočníka podle právních předpisů 16). (4) Postup policisty při zabránění v jízdě, vybírání kaucí, popřípadě zadržení řidičského průkazu v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích je upraven interním aktem řízení 17). ČÁST ČTVRTÁ ZPŮSOB PROVÁDĚNÍ NĚKTERÝCH ÚKONŮ POLICISTŮ Čl. 11 Ohledání místa přestupku (1) Ohledání místa přestupku provede policista pouze v případech, pokud na místě spáchání některého z přestupků uvedených v 58 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb. byly zjištěny skutečnosti, předměty nebo stopy důležité pro řízení o přestupcích. Jestliže k takovému zjištění policista nedojde, zaznamená tento závěr ve spisu. (2) O výsledku ohledání policista sepíše protokol o ohledání místa přestupku (dále jen protokol ). Z protokolu musí být zřejmé kdy, kde, kým, za přítomnosti kterých osob a za jakých podmínek bylo ohledání místa přestupku provedeno, co bylo shledáno při prohlídce místa přestupku, jaké předměty a stopy a kde byly nalezeny a jak s nimi bylo naloženo. Popisování změn, vyjádření poškozeného a domněnky a názory na průběh události se do protokolu nezapisují. Protokol podepisuje jen policista, který ohledání místa činu provedl. Pokud lze místo přestupku zadokumentovat pouze fotograficky, policista protokol nesepisuje. (3) Je-li to výjimečně nezbytné připojí policista k protokolu plánek (náčrtek), případně fotodokumentaci. U přestupku, kde není podezřelý znám, lze fotodokumentaci z negativu nebo elektronického záznamu zpracovat až při jeho zjištění. Popis jednotlivých snímků musí být zpracován již při ohledání místa přestupku. (4) Při ohledání místa přestupku postupuje policista přiměřeně podle interního aktu řízení 12). (5) Postup policisty při šetření silničních dopravních nehod je upraven interním aktem řízení 17). Čl. 12 Stanovení výše škody 16) 17) Zákon č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících. Vyhláška č. 37/1967 Sb., k provedení zákona o znalcích a tlumočnících, ve znění pozdějších předpisů. 16 zákona č. 500/2004 Sb. Závazný pokyn policejního prezidenta č. 85/2006, kterým se upravuje postup příslušníků Policie České republiky při dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu a šetření dopravních nehod.

9 ZPPP č. 83/2006 Strana 8 (1) Je-li při šetření přestupku potřebné zohlednit způsobenou škodu, policista při stanovení výše škody zásadně vychází z vyjádření poškozené osoby, popřípadě z vlastního uvážení. (2) Jako kritéria pro uvážení výše škody může policista účelně užít některý z postupů uvedených v odstavcích 3 až 9. (3) Policista při stanovení výše škody vychází z ceny, za kterou se věc, která byla předmětem útoku, v době a místě činu obvykle prodává. Nelze vycházet z ceny, za kterou poškozený věc koupil v jiné době nebo v jiném místě. Obvyklou bude zpravidla cena, která se pohybuje kolem částky, za kterou věc prodává většina obchodníků v době a místě činu. Z takto zjištěného rozpětí se pro řízení o přestupcích použije pro pachatele nejpříznivější, to je spodní hranice. (4) Nelze-li výši škody zjistit podle odstavce 3, vychází se z účelně vynaložených nákladů na obstarání stejné nebo obdobné věci nebo na uvedení věci v předešlý stav. (5) Okolnosti uvedené v odstavcích 3 a 4 policista zjišťuje zejména z vyjádření poškozeného, kterému nechá věc podrobně popsat s uvedením doby jejího používání a stupně opotřebení a požádá ho o předložení dokladů o zakoupení věci, její opravě apod. Zároveň poškozeného požádá, aby sám uvedl výši škody, která mu byla činem způsobena. (6) Jsou-li vážnější pochybnosti o objektivnosti vyjádření poškozeného ohledně výše škody, anebo je-li třeba upřesnění škody k rozlišení, zda se jedná o přestupek nebo trestný čin, požádá policista ještě o vyjádření obchodníka z příslušného oboru 18). Jde-li o věc opotřebenou, požádá současně tohoto obchodníka nebo obchodníka s použitým nebo partiovým zbožím o vyjádření k rozsahu snížení původní hodnoty věci. (7) Pokud nelze cenu stanovit podle odstavců 3 až 6, protože se věc na českém trhu neprodává, nebo jde o věc jinak jedinečnou, vychází policista při stanovení výše škody z účelně vynaložených nákladů na obstarání stejné nebo obdobné věci v zahraničí včetně nákladů na dovoz, nebo nákladů na uvedení věci v předešlý stav. Tyto náklady se zpravidla doloží fakturou, potvrzením apod. (8) Ke stanovení výše škody, zejména k posouzení stupně opotřebení a snížení původní hodnoty odcizené nebo poškozené věci může policista vyžádat odborné vyjádření 19). (9) Je-li poškozeným právnická osoba, policista ji zpravidla namísto postupu uvedeného v odstavcích 1 až 8 požádá o vyčíslení škody. ČÁST PÁTÁ OZNÁMENÍ PŘESTUPKU (ODEVZDÁNÍ VĚCI) Čl. 13 (1) Policisté oznamují (odevzdávají) všechna podezření ze spáchání přestupků (jednání majících znaky přestupku), pokud je nevyřešili domluvou, 18) 19) 24 odst. 1 písm. c) a 47 odst. 1 a 2 zákona č. 283/1991 Sb. 24 odst. 1 písm. c) zákona č. 283/1991 Sb.

10 ZPPP č. 83/2006 Strana 9 neprojednali v blokovém řízení nebo neodložili, anebo nejsou-li sami příslušní k jejich projednání podle právního předpisu 20). (2) V tiskopisu oznámení přestupku nebo odevzdání věci (dále jen oznámení ) policista vyplní předtištěné údaje a uvede zejména popis skutkového děje s časovými a místními údaji, právní kvalifikaci skutku, označení poškozeného a svědků, odhad výše způsobené škody, stanovisko poškozeného a další skutečnosti, které prokazují podezření z přestupku a jeho spáchání určitou osobou. Podle okolností oznámení doplní v příloze o další dokumentaci. Po podepsání jej předloží ke kontrole nadřízenému služebnímu funkcionáři, který svým podpisem stvrdí, že oznámení obsahuje všechny potřebné náležitosti, a poté oznámení odešle místně a věcně příslušnému správnímu orgánu k projednání. Opis rejstříku trestů, byl-li součástí spisu, se neodesílá. Vzory tiskopisů oznámení jsou uvedeny v přílohách číslo 1, 2 a 3, v systémech ZIS 2000, ETŘ nebo LOTUS NOTES, popřípadě lze užít upravený tiskopis 21). (3) Skutečnosti zjištěné v rámci šetření k přestupkům uvedeným v 58 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb. se zpravidla zapracují přímo do tiskopisu oznámení. V případě, že tak nelze učinit, sepíše policista jako přílohu k oznámení samostatný úřední záznam opatřený pouze jeho podpisovou doložkou a podpisem. K oznámení rovněž přiloží případné zajištěné důkazní prostředky. (4) Jde-li o přestupek, který lze projednat jen na návrh 22), policista postiženou osobu poučí, aby svůj návrh podala přímo u příslušného správního orgánu, a to nejpozději do tří měsíců ode dne, kdy se o přestupku dozvěděla. O provedených úkonech, zjištěných skutečnostech a daném poučení sepíše policista úřední záznam a přestupek oznámí příslušnému správnímu orgánu. ČÁST ŠESTÁ Čl. 14 Odložení věci (1) Policista, který prováděl šetření k přestupkům uvedeným v 58 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb., věc odloží 23), jestliže osoba podezřelá z přestupku a) požívá výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodního práva, a to i tehdy, pokud přestala být takovou osobou, b) v době spáchání přestupku nedovršila patnáctý rok svého věku, c) v době spáchání přestupku trpěla duševní poruchou, pro níž nemohla rozpoznat, že svým jednáním porušuje nebo ohrožuje zájem chráněný zákonem nebo ovládat své jednání; tento důvod odložení věci bude však přicházet v úvahu jen tehdy, jestliže k uvedenému závěru postačí odborné vyjádření příslušného zdravotnického zařízení; je-li ale třeba vypracování znaleckého posudku, navrhne policista jeho provedení správnímu orgánu v oznámení, 20) 21) 22) 23) Např. 30 odst. 1 písm. j) zákona č. 200/1990 Sb., 157 zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. MV č. skl. 537, 538 nebo odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb. 58 odst. 3 písm. b) zákona č. 200/1990 Sb.

11 ZPPP č. 83/2006 Strana 10 d) zemřela, e) nebyla zjištěna. (2) Věc policista dále odloží, jestliže a) se skutek nestal nebo není přestupkem, b) o skutku již bylo pravomocně rozhodnuto správním orgánem nebo orgánem činným v trestním řízení, c) o skutku již bylo pravomocně rozhodnuto v blokovém řízení jiným orgánem, d) na přestupek se vztahuje amnestie, e) od doby spáchání přestupku uplynul jeden rok. (3) Rozhodnutí o odložení věci policista nevydává, věc odloží záznamem ve spisu, např.: Odloženo podle 58 odst. 3 písm. b) zákona o přestupcích - amnestie, datum, podpis vedoucího služebního funkcionáře. (4) Je-li pachatel přestupku odloženého z důvodu, že se nepodařilo zjistit skutečnosti odůvodňující podezření, že jej spáchala určitá osoba, později zjištěn, policista v šetření pokračuje, nedošlo-li mezitím k zániku odpovědnosti za přestupek 24). (5) Jsou-li po pokračování v šetření dány jiné důvody k odložení, policista věc znovu odloží. ČÁST SEDMÁ POSTUP VE ZVLÁŠTNÍCH PŘÍPADECH Čl. 15 Cizinci (1) Přestupky, které spáchali cizinci na území České republiky se prošetřují a oznamují podle tohoto závazného pokynu. (2) Šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku a k zajištění důkazních prostředků policisté v cizině neprovádějí, a to ani formou dožádání. Vyrozumívání do ciziny se rovněž neprovádí. (3) Přestupky spáchané cizinci policisté vyřídí zpravidla v blokovém řízení. Čl. 16 Děti Při šetření ke zjištění osoby podezřelé ze spáchání přestupku (jednání majícího znaky přestupku) a k zajištění důkazních prostředků, berou policisté zvláštní ohled na děti ve věku do 15 let tak, aby nebyl nepříznivě ovlivněn jejich duševní a mravní vývoj 25). 24) 25) 20 zákona č. 200/1990 Sb. Závazný pokyn policejního prezidenta č. 8/2002, kterým se upravuje systém práce a postupy příslušníků Policie České republiky při odhalování a dokumentování kriminality dětí a trestné činnosti páchané na mládeži.

12 ZPPP č. 83/2006 Strana 11 Čl. 17 Jiné osoby (1) Jednání, které má znaky přestupku, jehož se dopustily osoby uvedené v právním předpise 26), se odevzdá k projednání příslušnému vedoucímu služebnímu funkcionáři. (2) Při šetření jednání, které má znaky přestupku, jehož se dopustila osoba požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodního práva 27), se postupuje podle částí prvé až čtvrté. Tyto osoby nelze k provádění úkonů nijak nutit ani hrozit sankcí. (3) Je-li zjištěno, že osoby uvedené v odstavci 2 se dopustily jednání, které má znaky přestupku a věc nebyla vyřízena domluvou nebo projednáním přestupku podle odstavce 4, předloží policista služebním postupem písemnou informaci ředitelství příslušné služby policie, které po posouzení věci vyrozumí o jednání těchto osob příslušnou komoru Parlamentu České republiky nebo Ministerstvo zahraničních věcí anebo Vrchní soud v Praze či Vrchní soud v Olomouci. K předkládané informaci je nutno přiložit i nezbytnou dokumentaci, pokud byla ve věci pořízena, se záznamem o odložení věci 23). (4) V případě přestupků, kterých se dopustili poslanci, senátoři a soudci, se postupuje podle právního předpisu 28). 26) 27) 28) 10 zákona č. 200/1990 Sb. 9 a 9a zákona č. 200/1990 Sb. 9 odst. 3 a 9a zákona č. 200/1990 Sb.

13 ZPPP č. 83/2006 Strana 12 ČÁST OSMÁ BLOKOVÉ ŘÍZENÍ Čl. 18 Věcná příslušnost (1) V blokovém řízení mohou policisté projednávat přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích 29), přestupky proti pořádku ve státní správě 30), pokud k nim došlo na úseku státní správy a v jejich působnosti nebo na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, přestupky proti veřejnému pořádku 31), přestupky proti občanskému soužití 32), přestupky proti majetku 33) a další přestupky podle právního předpisu 34). (2) Při projednání přestupku v blokovém řízení a určení výše pokuty policista přihlédne ke způsobu spáchání přestupku a jeho následkům, okolnostem, za nichž byl spáchán, míře zavinění, pohnutkám a osobě pachatele. Rozhodnutí o výši uložené pokuty oznámené policistou pachateli nelze již měnit, přičemž policista zejména nesmí výši stanovené pokuty dodatečně upravovat podle momentální finanční možnosti pachatele. (3) V blokovém řízení nelze projednat přestupky, které lze projednat jen na návrh 22), a přestupky, za které se podle zákona ukládá nebo lze uložit zákaz činnosti 35). (4) Při uložení pokuty v blokovém řízení za přestupek spáchaný jednáním zařazeným do bodového hodnocení se zasílá do 3 pracovních dnů po projednání přestupku obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa trvalého pobytu pachatele přestupku oznámení o uložení blokové pokuty 36). Ostatní oznámení o uložení pokuty v blokovém řízení za přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, za který byla uložena pokuta vyšší než 1000 Kč, se uvedenému obecnímu úřadu zasílají do 5 pracovních dnů po projednání přestupku 37). 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36) 37) 22 zákona č. 200/1990 Sb. 23 odst. 1 písm. a), f), g), i), j), 24 odst. 1 písm. b), 30 odst. 1 písm. a) až o), 42 odst. 1 písm. a) až c), 44 a 44a, jakož i podle 46 zákona č. 200/1990 Sb. 47 odst. 1 písm. b) až d) a 48 zákona č. 200/1990 Sb. 49 zákona č. 200/1990 Sb. 50 zákona č. 200/1990 Sb. Např. zákon č. 13/1993 Sb., Celní zákon, ve znění zákona č. 35/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 326/1999 Sb., zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů. Např. 22 a 23 zákona č. 200/1990 Sb. 123b odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. 128 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.

14 ZPPP č. 83/2006 Strana 13 (5) Proti uložení pokuty v blokovém řízení se nelze odvolat 38). Změna nebo zrušení rozhodnutí policisty o uložení blokové pokuty jsou možné pouze v přezkumném řízení 39) a obnově řízení 40). (6) Jestliže o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodl policista služebně zařazený u Policie České republiky okresního (městského, obvodního) ředitelství nebo jeho organizačního článku, je nadřízeným správním orgánem oprávněným k přezkoumání rozhodnutí tohoto policisty v přezkumném řízení příslušná Policie České republiky správa kraje nebo správa hl. m. Prahy. (7) Jestliže o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodl policista služebně zařazený u Policie České republiky správy kraje nebo správy hl. m. Prahy nebo jejího organizačního článku, je nadřízeným správním orgánem oprávněným k přezkoumání rozhodnutí tohoto policisty v přezkumném řízení Policejní prezidium České republiky. (8) Jestliže o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodl policista služebně zařazený u Policejního prezidia České republiky nebo jeho organizačního článku, je nadřízeným správním orgánem oprávněným k přezkoumání rozhodnutí tohoto policisty v přezkumném řízení ministr vnitra. (9) Jestliže o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodl policista služebně zařazený u oblastního ředitelství Policie České republiky služby cizinecké a pohraniční policie nebo jejího organizačního článku, je nadřízeným správním orgánem oprávněným k přezkoumání rozhodnutí tohoto policisty v přezkumném řízení ředitelství Policie České republiky služby cizinecké a pohraniční policie. (10) Jestliže o uložení pokuty v blokovém řízení rozhodl policista služebně zařazený u ředitelství Policie České republiky služby cizinecké a pohraniční policie, je nadřízeným správním orgánem oprávněným k přezkoumání rozhodnutí tohoto policisty v přezkumném řízení Policejní prezidium České republiky. ČÁST DEVÁTÁ Čl. 19 Evidence písemností (1) Přestupky jsou evidovány podle interního aktu řízení 41) v jednacím protokole, tj. označeny číslem jednacím přiděleným v rámci útvaru policie. Číslo jednací bude složeno z přidělené spisové značky, pořadového čísla jednacího protokolu, bližšího označení útvaru, označení symbolu PŘ a ročníku, např. Č. j. ORDO-.../HT-PŘ ) 39) 40) 41) 84 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb. 94 až 99 zákona č. 500/2004 Sb. 100 až 102 zákona č. 500/2004 Sb. Nařízení Ministerstva vnitra č. 95/2000, kterým se vydává spisový řád Ministerstva vnitra a Policie České republiky.

15 ZPPP č. 83/2006 Strana 14 (2) Jednací protokol lze vést i v elektronické podobě 42). Zrušuje se ČÁST DESÁTÁ Čl. 20 Zrušovací ustanovení a) závazný pokyn policejního prezidenta č. 19/1998, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky při odhalování, prošetřování, oznamování a řešení přestupků, b) závazný pokyn policejního prezidenta č. 38/1998, kterým se mění ZP PP č. 19/1998, c) závazný pokyn policejního prezidenta č. 22/1999, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 19/1998, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky při odhalování, prošetřování, oznamování a řešení přestupků, ve znění závazného pokynu policejního prezidenta č. 38/1998, d) závazný pokyn policejního prezidenta č. 137/1999, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 19/1998, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky při odhalování, prošetřování, oznamování a řešení přestupků, ve znění pozdějších předpisů, e) závazný pokyn policejního prezidenta č. 181/2000, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 19/1998, kterým se upravuje postup orgánů Policie České republiky při odhalování, prošetřování, oznamování a řešení přestupků, ve znění pozdějších předpisů, f) závazný pokyn Policejního prezidia České republiky č. 6/1993, kterým se upravují některé podrobnosti o postupu příslušníků Policie České republiky ve věcech přestupků podle 21 odst. 1 písm. i) zákona ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění zákona č. 67/1993 Sb. Tento závazný pokyn policejního prezidenta nabývá účinnosti dnem 1. července Č. j. PPR-40/RPZP-2006 Policejní prezident plk. Mgr. Vladislav HUSÁK v. r. 42) Závazný pokyn policejního prezidenta č. 85/2004, kterým se upravuje postup při provozování informačního systému ZIS 2000, ve znění závazného pokynu policejního prezidenta č. 98/2005. Rozkaz policejního prezidenta č. 91/2005, kterým se zavádí do 2. fáze zkušebního provozu informační systém Evidence trestního řízení a vytvářejí se podmínky pro jeho zavedení do trvalého provozu na Policii České republiky městském ředitelství Brno, ve znění rozkazu policejního prezidenta č. 137/2005.

16 ZPPP č. 83/2006 Strana 15 Obdrží: M, N, odb. leg., insp. MV, odb. int. auditu a supervize, odb. arch. a spis. sl., SPŠ MV, Policejní akademie ČR, PP, KPP, NPP, BO, OVK, ALO, OPP, OSŘI, HOO, PIS, HHS, OMPS, OPER, SVSPS, SKŘ, OEPA, OMPP, OCN, ORCN, HS, OSKH, PO, OSPČV, ŘSPPSŽP, ŘSDP, ŘSSČP, ÚSKPV, ÚONVDK, ÚZČ, ÚSČ, ÚOKFK, ÚOOZ, NPC, ÚOÚČ, ÚOP, LS, CPP, ÚRN, KÚP, ÚDV, P ČR správy krajů a správa hl. m. Prahy Z á z n a m S pokynem byli seznámeni (dne - kým) :... Opatření učiněná k provedení pokynu:... Kontrolou pověřen:... Datum:... Podpis vedoucího pracovníka:... Doporučené heslo pro dokumentaci: - přestupky

17 Příloha č. 1 k ZPPP č. 83/2006 a) přední strana (označení útvaru Policie ČR) V Z O R (místo, datum) Č. j. Přílohy: (adresa přestupkového orgánu) Oznámení přestupku (odevzdání věci) Podle 58 odst. 1 /odst. 3 písm. a)/ zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, podávám oznámení přestupku (odevzdávám věc) na Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... který(á) se dopustil(a) přestupku (jednání, které má znaky přestupku): b)zadní strana Místo pro další záznamy Svědci (jméno, příjmení, datum narození, trvalý pobyt, adresa pro doručování) (podpis policisty) (podpis vedoucího) * Nehodící se škrtněte

18 Příloha č. 2 k ZPPP č. 83/2006 V Z O R (označení útvaru Policie ČR) (místo, datum) Č. j. Přílohy: (adresa přestupkového orgánu) Oznámení přestupku (odevzdání věci) Podle 58 odst. 1 /odst. 3 písm. a)/ zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, podávám oznámení přestupku (odevzdávám věc) na Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... který(á) se dopustil(a) přestupku (jednání, které má znaky přestupku): (podpis policisty) (podpis vedoucího) * Nehodící se škrtněte

19 Příloha č. 3 k ZPPP č. 83/2006 V Z O R (označení útvaru Policie ČR) (místo, datum) Č. j. Přílohy: (adresa přestupkového orgánu) Oznámení přestupku (odevzdání věci) Podle 58 odst. 1 /odst. 3 písm. a)/ zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, podávám oznámení přestupku (odevzdávám věc) na Podezřelý(á): Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... Poškozený(á): Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... Svědci: Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... Jméno:... Příjmení:... Narozen(a):... Trvalý pobyt:... Adresa pro doručování:... Podstata přestupku (věci) : * Nehodící se škrtněte

20 Příloha č. 3 k ZPPP č. 83/2006 Strana 2 Místo pro protokoly a úřední záznamy o nezbytném šetření Policie České republiky k přestupkům uvedeným v 58 odst. 2 zákona o přestupcích.

21 Příloha č. 3 k ZPPP č. 83/2006 Strana 3 (podpis policisty) (podpis vedoucího)

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2003 V Praze dne 7. května 2003 Částka 73 OBSAH Část I 61. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 7. května 2003 k postupu

Více

Znění částí platných zákonů, kterých se novelizace týká, s vyznačením navrhovaných změn

Znění částí platných zákonů, kterých se novelizace týká, s vyznačením navrhovaných změn Znění částí platných zákonů, kterých se novelizace týká, s vyznačením navrhovaných změn Zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů 4 (1) Funkce soudce je veřejnou funkcí. (2)

Více

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 183/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a zákona o některých přestupcích, novelizuje také zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2002 V Praze dne 4. července 2002 Částka 124 PRO VNITŘNÍ POTŘEBU OBSAH Část I 105. Závazný pokyn policejního prezidenta ze

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2007 V Praze dne 31. prosince 2007 Částka 298 OBSAH Část I 204. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 31. prosince 2007,

Více

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení.

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení. S t a n o v í m : 150 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 5. listopadu 2009, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 30/2009, o plnění úkolů v trestním řízení Čl. I Změna závazného

Více

93 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 11. července 2006, kterým se upravuje provozování informačního systému OČISTA. Změna: ZPPP č.

93 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 11. července 2006, kterým se upravuje provozování informačního systému OČISTA. Změna: ZPPP č. 93 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 11. července 2006, kterým se upravuje provozování informačního systému OČISTA Změna: ZPPP č. 64/2010 K zajištění jednotného postupu při provozování informačního

Více

Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední

Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední Správní právo procesní Zahájení a průběh řízení Zahájení řízení Zahájení řízení o žádosti Zahájení řízení z moci úřední Zahájení řízení o žádosti Řízení o žádosti je zahájeno dnem, kdy žádost nebo jiný

Více

D. POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY zkušební otázky z ústní části. Policie ČR

D. POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY zkušební otázky z ústní části. Policie ČR D. Policie ČR 64 1. Srovnejte oprávnění prokazování totožnosti, kterým disponuje podle zákona o obecní policii strážník s obdobným oprávněním policisty podle zákona o Policii ČR. Oprávnění požadovat prokazování

Více

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud

35a. Ztráta dobré pověsti. (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud 35a Ztráta dobré pověsti (1) Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst, pokud a) se nepovažuje za bezúhonného podle živnostenského zákona, nebo

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem plk. Ing. Leoš Tržil, ŘSDP PP ČR Praha 26. září 2012 Alkohol a jeho řešení Resortní akční program MV pro plnění Národní strategie bezpečnosti Národní strategie

Více

160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu

160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu 160 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 4. prosince 2009, PRO VNITŘNÍ POTŘEBU kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (opr. tisk. chyby SIAŘ PP ČR čá. 170/2011)

Více

Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění

Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění Řízení o přestupcích je zvláštním druhem správního řízení. Je upraveno v zákoně č. 200/1990

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2007 V Praze dne 27. září 2007 Částka 185 OBSAH Část I 130. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 27. září 2007, kterým

Více

Čl. 1 Přijímání stížností

Čl. 1 Přijímání stížností Gymnázium a Střední odborná škola, Moravské Budějovice, Tyršova 365, PSČ 676 19 Směrnice k vyřizování stížností, oznámení a podnětů a vyřizování žádostí o poskytnutí informací doručených Gymnáziu a Střední

Více

Obsah. Část první. Úvodní ustanovení

Obsah. Část první. Úvodní ustanovení Obsah O autorech Předmluva Seznam použitých zkratek IX XI XVII A. Komentář 1 Část první. Úvodní ustanovení Hlava první. Předmět úpravy ( 1) 1 1 [Rozsah působnosti] 1 Hlava druhá. Základní zásady činností

Více

315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2011 o zkušebním řádu zkoušky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E Vláda nařizuje k provedení zákona č. 119/2002 Sb., o střelných

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3066 Sbírka zákonů č. 259 / 2014 259 ZÁKON ze dne 22. října 2014 o prekurzorech výbušnin a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o prekurzorech

Více

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb.,

Více

ZÁVAZNÝ POKYN. policejního prezidenta ze dne 14. ledna 1998, Čl. 1 Úvodní ustanovení

ZÁVAZNÝ POKYN. policejního prezidenta ze dne 14. ledna 1998, Čl. 1 Úvodní ustanovení POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Datum vydání: 14. ledna 1998 PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU Obsah: Závazný pokyn policejního prezidenta, kterým se upravuje jednotný postup při provozování a využívání informačního

Více

8/2006 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. listopadu 2006, o stížnosti pro porušení zákona

8/2006 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. listopadu 2006, o stížnosti pro porušení zákona Upozornění: Soubor byl zpracován s využitím databáze ASPI, a. s., a je určen výhradně k využití pro vlastní vnitřní potřebu uživatele. Jeho kopírování nebo jiné zpracovávání pro jiné účely je zakázáno.

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Instrukce Ministerstva spravedlnosti ČR ze dne 30. 4. 2012, č. j. 90/2012-OSD-ZN, o správním řízení ve věcech znalců a tlumočníků, a o některých dalších otázkách Ministerstvo spravedlnosti stanoví podle

Více

K árný ř ád. pro řízení před Kárnou komorou Nejvyššího kontrolního úřadu. schválený Kolegiem Nejvyššího kontrolního úřadu dne 21. 9.

K árný ř ád. pro řízení před Kárnou komorou Nejvyššího kontrolního úřadu. schválený Kolegiem Nejvyššího kontrolního úřadu dne 21. 9. K árný ř ád pro řízení před Kárnou komorou Nejvyššího kontrolního úřadu schválený Kolegiem Nejvyššího kontrolního úřadu dne 21. 9. 1993 *) 1 Tento kárný řád upravuje postup Kárné komory Nejvyššího kontrolního

Více

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů jak se na ni připravit? SOURHN 1. Základní právní rámec a relevantní právní předpisy 2. Zahájení kontroly 3. Ústní jednání a místní šetření 4. Oprávnění kontrolujících

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) Tento řád upravuje disciplinární přestupky, sankce a proces jejich projednávání a rozhodování o nich. (2) Na rozhodování o disciplinárním

Více

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Strana: 1/5 PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Platí od: Ověřil: Schválil: Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Datum: 16. 8. 2015 16. 8. 2015 Strana: 2/5 Obsah: 1. Účel 2. Platnost směrnice.

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 5. června 2017

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 5. června 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 5. června 2017

Více

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2 Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění zákona č. 337/1992 Sb., zákona č. 344/1992 Sb., zákona č. 359/1992 Sb., zákona č. 67/1993 Sb., zákona č. 290/1993

Více

TEST Č. 6. 7. Mezi jednotné prvky stejnokroje strážníků obecní policie patří: A) rukavice bílé barvy B) odznak obecní policie C) červená kravata

TEST Č. 6. 7. Mezi jednotné prvky stejnokroje strážníků obecní policie patří: A) rukavice bílé barvy B) odznak obecní policie C) červená kravata TEST Č. 6 1. Poslance nebo senátora dopadeného při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté, podle Ústavy ČR: A) lze zadržet B) nelze zadržet C) lze zadržet, jen pokud k tomu dá Poslanecká sněmovna

Více

VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU

VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU VYHLÁŠKA O MĚSTSKÉ POLICII V LIPNÍKU NAD BEČVOU Městské zastupitelstvo v Lipníku nad Bečvou se na svém zasedání dne 31.3.1992 usneslo vydat na základě ust. 14 odst. 1 písm. d) zákona ČNR č. 367/1990 Sb.

Více

Kniha úrazů. Pro firmu (pracoviště) Zavedena : Den Měsíc Rok Podpis odpovědné osoby

Kniha úrazů. Pro firmu (pracoviště) Zavedena : Den Měsíc Rok Podpis odpovědné osoby Kniha úrazů Pro firmu (pracoviště) Zavedena : Den Měsíc Rok Podpis odpovědné osoby POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU S účinností od 01.01.2011 vstoupilo v platnost nařízení vlády (NV)

Více

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu 159a Odložení nebo jiné vyřízení věci (1) Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží usnesením,

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Pravidla Rady města Kuřimi č. P1/2018/RM PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Článek I. Obecná ustanovení 1. Tato Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností (dále jen Pravidla ) vydává v souladu

Více

Město Nové Hrady SMĚRNICE RADY MĚSTA NOVÉ HRADY Č. 1/2011. Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností.

Město Nové Hrady SMĚRNICE RADY MĚSTA NOVÉ HRADY Č. 1/2011. Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností. Město Nové Hrady SMĚRNICE RADY MĚSTA NOVÉ HRADY Č. 1/2011 Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Část I. Úvodní ustanovení Rada Města Nové Hrady stanoví podle 102 odst. 2 písm. n) zákona

Více

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který PLATNÉ ZNĚNÍ VYBRANÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA Č. 361/2003 Sb., O SLUŽEBNÍM POMĚRU PŘÍSLUŠNÍKŮ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, SE ZAPRACOVANÝMI ZMĚNAMI 13 Předpoklady k přijetí do služebního

Více

Poučovací povinnost policisty

Poučovací povinnost policisty Poučovací povinnost policisty Žadatel se domáhal informací ohledně poučovací povinnosti příslušníka Policie České republiky zejména, nikoli však pouze, stanovené 13 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České

Více

Maximální minimum pro původce odpadů

Maximální minimum pro původce odpadů Maximální minimum pro původce odpadů Kristýna VHusáková, Štěpán Jakl, Alena Mařasová, Vojtěch Pilnáček, Pavlína Rýpalová, Jitka Fuitová 22. & 23. 5. 2019 Obsah prezentace Česká inspekce životního prostředí

Více

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost S M Ě R N I C E k vyřizování stížností v Úřadu průmyslového vlastnictví Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice Směrnice stanoví, v souladu s platnými předpisy upravujícími problematiku stížností, zásady k vyřizování

Více

Souhrnná zpráva Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok 2011

Souhrnná zpráva Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok 2011 Souhrnná zpráva Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok OBSAH 1. PŘÍJEM, VYŘÍZENÍ, EVIDENCE PODÁNÍ... 2 2. VÝVOJ POČTU DOŠLÝCH

Více

201/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

201/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 201/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění zákona č. 585/2006 Sb., zákona č. 181/2007

Více

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů

ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů ČÁST PRVNÍ. Čl. I Změna zákona o střetu zájmů ZÁKON ze dne 2008, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Čl. I Změna zákona o střetu zájmů Zákon č. 159/2006 Sb., o střetu

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY

238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY 238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Změna: 586/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb. Změna: 362/2003 Sb., 264/2006 Sb. Změna: 189/2006

Více

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole 552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 6. prosince 1991 o státní kontrole Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 392/2005 Sb. Změna: 501/2004 Sb.,

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Směrnice k vyřizování stížností (Příloha č.2 Organizačního řádu školy) Vypracoval: Ing.Bc.Olga Pastyříková Schválil: Ing. Bc. Olga Pastyříková ředitelka školy Schváleno dne: 24.8.2016 Účinnost od: 1. 9.

Více

Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech

Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech Směrnice o přijímání a vyřizování petic a stížností na Městském úřadě v Dobřanech Rada města v Dobřanech schválila svým usnesením č. 2194 ze dne 29.05.2012 dle ustanovení 102, odst. 2, písm. n) zákona

Více

Část první. Úvodní ustanovení

Část první. Úvodní ustanovení Instrukce Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 5.4.2007 č.j. 142/2007-ODS-Org,

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2009 V Praze dne 30. prosince 2009 Částka 197 OBSAH Část I 172. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 30. prosince 2009,

Více

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I 238/2000 Sb. ZÁKON o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA

Více

Systém evidence oznámení podezření na protiprávní jednání státní organizace Správa železniční dopravní cesty

Systém evidence oznámení podezření na protiprávní jednání státní organizace Správa železniční dopravní cesty Úroveň přístupu: A Čj. S 4 816/2017-SŽDC-O10 Systém evidence oznámení podezření na protiprávní jednání státní organizace Správa železniční Generálním ředitelem státní organizace Správa železniční schváleno

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000

ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000 ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000 o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Změna: 586/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb. Změna: 362/2003 Sb., 264/2006 Sb. Parlament se

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ze dne 31. května 2010 jak vyplývá ze změn provedených nařízením vlády č. 170/2014 Sb. Vláda nařizuje

Více

Částka 126. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: b) práva a povinnosti osob, které dovážejí zboží dvojího použití do České republiky.

Částka 126. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: b) práva a povinnosti osob, které dovážejí zboží dvojího použití do České republiky. Strana 4714 Sbírka zákonů č.343 / 2010 Částka 126 343 ZÁKON ze dne 27. října 2010, kterým se mění zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody

OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody Univerzita Karlova Přírodovědecká fakulta Albertov 6 128 43 Praha 2 OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody Čl. I Úvodní ustanovení 1. Toto opatření se vydává v souladu s ustanoveními 250 až 275 a 391

Více

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení Systém ASPI - stav k 26.11.2012 do částky 145/2012 Sb. a 49/2012 Sb.m.s. Obsah a text 552/1991 Sb. - poslední stav textu Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb.

Více

Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností

Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností MĚSTO MODŘCE Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Interní směrnice č. 9/2015 Rada města Modřice 12.5.2015 Obsah Interní směrnice č. 9/2015... 1 ČÁST I. - ÚVOD... 1 Článek 1 - Úvodní ustanovení...

Více

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni SMĚRNICE č 17 upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni CL 1 Předmět a rozsah směrnice Tato interní směrnice vychází z platných

Více

MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU

MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU SMĚRNICE UPRAVUJÍCÍ PRAVIDLA PRO VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC DRUH NORMY SMĚRNICE EVIDENČNÍ S 20/2009 ČÍSLO PLATNOST Dnem

Více

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu 159a Odložení nebo jiné vyřízení věci (1) Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží usnesením,

Více

Národní kongres - Dopravní úrazy června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD

Národní kongres - Dopravní úrazy června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD Národní kongres - Dopravní úrazy 2. 3. června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD Trestné činy v dopravě Trestná činnost v silniční dopravě se vyznačuje některými charakteristickými

Více

Disciplinární řád pro studenty

Disciplinární řád pro studenty VYSOKÁ ŠKOLA MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA Disciplinární řád pro studenty Článek 1 Úvodní ustanovení Disciplinární řád pro studenty Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha upravuje

Více

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 OBSAH Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST ( 1 139)...17 HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ ( 1 11)...17 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona ( 1)...17 Díl 2 Časová působnost

Více

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15 OBSAH Úvod........................................................................ 11 Seznam zkratek.............................................................. 13 TRESTNÍ ZÁKONÍK.........................................................

Více

Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD

Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD 1 1. Rozhodčí soud při EACCL (dále jen Soud ) je servisní organizací pro rozhodce s ní spolupracující ( 3). Soud není stálým rozhodčím soudem ve smyslu ust. 13 zákona

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULTY MANAGEMENTUVYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE (dále jen tento Řád ) Článek 1 Disciplinární přestupek

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULTY MANAGEMENTUVYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE (dále jen tento Řád ) Článek 1 Disciplinární přestupek DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULTY MANAGEMENTUVYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE (dále jen tento Řád ) Článek 1 Disciplinární přestupek (1) Disciplinárním přestupkem je zaviněné porušení povinností stanovených

Více

SMĚRNICE Olomouckého kraje

SMĚRNICE Olomouckého kraje SMĚRNICE Olomouckého kraje ze dne 23. 3. 2016 č. 1/2016 kterou se vydávají Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Rada Olomouckého kraje vydává svým usnesením č. UR/92/57/2016 ze dne 23.

Více

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který PLATNÉ ZNĚNÍ VYBRANÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA Č. 361/2003 Sb., O SLUŽEBNÍM POMĚRU PŘÍSLUŠNÍKŮ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, SE ZAPRACOVANÝMI ZMĚNAMI 13 Předpoklady k přijetí do služebního

Více

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY Systém ASPI - stav k 1.4.2014 do částky 21/2014 Sb. a 8/2014 Sb.m.s. 215/2004 Sb. - o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory - poslední stav textu Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část)

Více

Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování Sekce pro státní službu MV Praha

Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování Sekce pro státní službu MV Praha Workshop Whistleblowing Postup při prošetřování 7. 12. 2015 Sekce pro státní službu MV Praha Právní rámec Nařízení vlády č. 145/2015 Sb., o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání

Více

Platné znění dotčených ustanovení zákona o státním zastupitelství s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění dotčených ustanovení zákona o státním zastupitelství s vyznačením navrhovaných změn Platné znění s vyznačením navrhovaných změn Platné znění dotčených ustanovení zákona o státním zastupitelství s vyznačením navrhovaných změn (1) Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra

Více

Pravidla pro vyřizování petic, stížností a podnětů

Pravidla pro vyřizování petic, stížností a podnětů Městský úřad Doksy Městská policie Doksy Pravidla pro vyřizování petic, stížností a podnětů vnitřní směrnice č. 2/2012 Rozdělovník: starostka místostarosta tajemník MěÚ vedoucí odborů velitel MP POČET

Více

Usnesení Sněmu Exekutorské komory České republiky ze dne , kterým se upravuje smírčí řízení (exekutorský smírčí řád),

Usnesení Sněmu Exekutorské komory České republiky ze dne , kterým se upravuje smírčí řízení (exekutorský smírčí řád), Usnesení Sněmu Exekutorské komory České republiky ze dne 28.2.2006, kterým se upravuje smírčí řízení (exekutorský smírčí řád), Sněm Exekutorské komory České republiky se usnesl podle 110 odst. 7 písm.

Více

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 OBSAH ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11 ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 1. Úvodní ustanovení 16 1.1 Vymezení předmětu a účelu zákonné úpravy správy daní 16 2.

Více

1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelný předpis Evropských společenství 1 ) (dále jen nařízení

1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelný předpis Evropských společenství 1 ) (dále jen nařízení Strana 560 Sbírka zákonů č. 38 / 2008 Částka 11 38 ZÁKON ze dne 17. ledna 2008 o vývozu a dovozu zboží, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující

Více

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25 OBSAH ÚVOD....................................................................9 Úvod k CD........................................................... 10 Konstrukce daňového řádu.............................................

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Jihlava, Jungmannova 6, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 19. SMĚRNICE K VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Č.j.: Spisový znak Skartační znak 901 /2013 A.1. A10 Vypracoval: Schválil:

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (

Zákony pro lidi - Monitor změn ( Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění V. ČÁST PRVNÍ ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY

Více

P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Kontrolní řád města Brna

P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Kontrolní řád města Brna P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a Kontrolní řád města Brna Účelem tohoto kontrolního řádu je stanovit základní pravidla provádění kontrolní činnosti, zejména se zaměřením na účelnost nakládání

Více

Trestní oznámení je jakékoliv podání, z něhož vyplývá důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu.

Trestní oznámení je jakékoliv podání, z něhož vyplývá důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu. 1. Co je to trestní oznámení? Trestní oznámení je jakékoliv podání, z něhož vyplývá důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu. Trestní oznámení lze učinit písemně, ústně do protokolu, v elektronické

Více

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání 28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání K zajištění jednotného výkonu pátrání po osobách a věcech s t a n o v í m : ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

Souhrnná informace Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok 2014

Souhrnná informace Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok 2014 Souhrnná informace Odboru auditu, kontroly a dozoru Ministerstva dopravy o vyřizování stížností, petic a ostatních podání občanů za rok OBSAH 1. PŘÍJEM, VYŘÍZENÍ, EVIDENCE PODÁNÍ... 2 2. VÝVOJ POČTU DOŠLÝCH

Více

Město Broumov třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Petice a stížnosti

Město Broumov třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Petice a stížnosti Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Petice a stížnosti Číslo dokumentu: SRM/05 Vydání č.: 03 Výtisk č.: 1 Účinnost od: 01.12.2016 Platnost do: neurčitá Zrušuje

Více

Město Adamov Rada města Adamova Pod Horkou 2, 679 04 Adamov Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností a petic vnitřní předpis č.

Město Adamov Rada města Adamova Pod Horkou 2, 679 04 Adamov Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností a petic vnitřní předpis č. Město Adamov Rada města Adamova Pod Horkou 2, 679 04 Adamov Pravidla pro přijímání a vyřizování stížností a petic vnitřní předpis č. 4/2007 Článek 1 Úvod 1.1. Účelem tohoto vnitřního předpisu je stanovit

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Č.j.: MPSV-UP/2526/13/ÚPGŘ ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Úplné znění vnitřního řídícího aktu: Úplné znění Směrnice č. 3/2012 ve znění Dodatku č. 1 Název vnitřního řídícího aktu: Směrnice pro přijímání, evidování

Více

KULATÝ STŮL. s Josefem Chýlem o roli a úloze ÚOHS v procesu dozoru nad dodržováním ZZVZ s důrazem na práva a povinnosti zadavatelů

KULATÝ STŮL. s Josefem Chýlem o roli a úloze ÚOHS v procesu dozoru nad dodržováním ZZVZ s důrazem na práva a povinnosti zadavatelů KULATÝ STŮL s Josefem Chýlem o roli a úloze ÚOHS v procesu dozoru nad dodržováním ZZVZ s důrazem na práva a povinnosti zadavatelů Josef CHÝLE místopředseda Sekce veřejných zakázek V Brně dne 6. 10. 2016

Více

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, Šafaříkova 9, příspěvková organizace POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů Název školy: Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace Pokyn

Více

315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 315/2011 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2011 o zkuebním řádu zkouky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E Vláda nařizuje k provedení zákona č. 119/2002 Sb., o střelných

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Olomouc, Směrnice k vyřizování stížností I. Obsah Úvodní ustanovení 1. Přijímání stížností 2. Povinnosti OKIS 3. Povinnosti vedoucích zaměstnanců 4. Povinnosti podatelny 5. Postup při vyřizování stížností

Více

Pokyn. ředitele služby dopravní Policie ČR policejního prezidia

Pokyn. ředitele služby dopravní Policie ČR policejního prezidia Pokyn ředitele služby dopravní Policie ČR policejního prezidia Ročník 2005 dne 21. prosince 2005 Číslo : 4 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Jednací řád Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky J E D N A C Í Ř Á D

Jednací řád Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky J E D N A C Í Ř Á D Jednací řád Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky Předsednictvo Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Základní škola Žďár nad Sázavou, Palachova 2189/35, příspěvková organizace 591 01 Žďár nad Sázavou Úvodní ustanovení 1. Příjímání stížností 2. Povinnosti 3. Povinnosti vedoucích zaměstnanců 4. Povinnosti

Více

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ Základní škola, Liberec, ul. 5.května 64/49, příspěvková organizace tel: 485 105 631 e-mail: info@zs5kveten.cz SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A

Více

SMĚRNICE č. S2101-07

SMĚRNICE č. S2101-07 Název procesu/ Číslo Vlastník 2101 ROZ 01.01.2015 Štefan ŘŠ S2101-07 SMĚRNICE č. S2101-07 ZPŮSOB EVIDENCE ÚRAZŮ, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMU O ÚRAZU VŠECH PRACOVNÍCH ÚRAZŮ ZAMĚSTNANCŮ Tato směrnice nahrazuje:

Více

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013

Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013 Základní škola a Mateřská škola Sudice, příspěvková organizace Směrnice k vyřizování stížností Č.j.: Účinnost od: 2. 9. 2013 Spisový znak: Skartační znak: Změny: Tato směrnice ruší všechny předcházející

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD PRO STUDENTY FAKULTY ARCHITEKTURY VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ Schváleno Akademickým senátem Fakulty architektury VUT v Brně dne 25.04.2017 Schváleno Akademickým senátem VUT v Brně

Více