Pavel Martinec 4.A 2011/2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pavel Martinec 4.A 2011/2012"

Transkript

1 Pavel Martinec 4.A 2011/2012

2 1 Obecné požadavky 1.1 Výpočetní stanice K úspěšnému vytvoření clusteru budeme potřebovat minimálně 3 počítače (pro Windows), nebo 2 počítače pro Linux (při využití distribuce ClusterKnoppix). V případě Windows jeden s počítačů slouží jako síťový řadič (musíme nakonfigurovat služby DNS, DHCP a Active Directory), ostatní počítače se přímo podílejí na vytvoření clusteru. 1.2 Potřebný hardware Počítače Teoreticky lze do clusteru zapojit jakkoliv výkonný počítač, který může provozovat potřebný operační systém. Reálný výkon clusteru je pak (ideálně) součet výkonů jednotlivých uzlů. Samozřejmě, čím výkonnější počítače do clusteru zapojíme, tím bude výsledný výkon vyšší Komponenty Pro počítače jsou jedinou podmínkou dvě oddělené síťové karty (například jedno rozhraní integrované na základní desce a druhé rozhraní jako samostatná karta do sběrnice PCIe). Poté potřebujeme síťové prvky, které nám umožní vytvořit dvě na sobě nezávislé sítě. Potřebujeme: - IP adresu od poskytovatele internetu pro náš síťový řadič (možnost potřeby routeru) - 2x switch s dostatečným počtem vstupů (ideálně 1Gbit/s, pro menší clustery o 2-4 uzlech stačí i 100Mbit/s) - Dostatečný počet síťových kabelů (2 na každý zapojený PC, jeden pro veřejnou síť a druhý pro síť clusteru) Software Windows U systému Windows si musíme ohlídat licence. Licence v tomto případě budeme uvažovat jako počet uživatelských účtů, tedy budeme potřebovat jednu licenci navíc pro účet administrátora clusteru Linux V našem případě stačí pouze již hotová distribuce ClusterKnoppix, která má všechny potřebné nástroje integrované.

3 Ostatní software Budeme pravděpodobně potřebovat přístup ke vzdáleným plochám všech uzlů (v případě Linuxu stačí přístup jen na hlavní uzel, a z něj pak můžeme ovládat uzly ostatní přes protokol SSH). K tomuto účelu slouží volně dostupný software TeamViewer Pokud budeme chtít monitorovat síť, můžeme využít volně dostupného softwaru WireShark. Dále ještě nainstalujeme antivirus a firewall na síťový řadič, aby ochránil uzly v clusteru. 2 Zapojení sítě Při zapojování clusteru musíme vytvořit dvě oddělené sítě (veřejnou a privátní). Veřejná síť zajišťuje připojení jednotlivých uzlů k síťovému řadiči a dále do internetu (síťový řadič poskytuje uzlům vlastní IP adresy, zajišťuje uzlům DNS překlady a nejdůležitější část doménový účet pro správu clusteru). Privátní síť pak slouží výhradně ke komunikaci mezi jednotlivými uzly (tedy síť, po které si uzly předávají vypočítaná data). Nyní ještě nebudeme řešit nastavení sítě, pouze její fyzické nastavení. Síť zapojíme následujícím způsobem:

4 Pro provoz linuxové distribuce ClusterKnoppix teoreticky stačí zapojení podstatně jednodušší, tento systém si vystačí pouze s veřejnou sítí, nicméně zde je nutné počítat s případným sníženým výkonem, protože v jednu chvíli bude sloužit jak k přenosu výpočtů uzlů, tak k přenosu dat požadovaných uživatelem. ClusterKnoppix můžeme v případě nutnosti zapojit takto (přesto doporučuji i této distribuce první variantu): 3 Instalace a konfigurace: Windows 3.1 Instalace Instalace systému jako takového je velice snadná (úplně stejná jako u systému Windows XP, tedy systém nás vede). Na začátku instalace rozdělíme disk do oddílů (ideálně 2 oddíly, jeden čistě pro systém a druhý pro uživatelská data, a spustíme samotnou instalaci. V průběhu instalace zvolíme jazyk, časové pásmo a rozložení klávesnice. Dále budeme volit uživatelské jméno, heslo, a název počítače. U názvů počítače doporučuji zadávat stejné, jen jinak číslované názvy (v mém případě ssps-s1win, ssps-s2win.). Následně se nás systém zeptá na licence. Zvolíme licenci podle zavedené politiky systému (pokud například již tento systém provozujme jinde). Posledním krokem je konfigurace sítě. Zvolte typické nastavení, jednotlivá rozhraní budeme konfigurovat později. 3.2 Po startu systému Jakmile po restartu systém naběhne, nainstalujeme zvolený ochranný systém (antivirus, firewall ). POZOR!! Tyto ochranné systémy instalujeme pouze na síťový řadič, nikoliv na jednotlivé uzly. Síťový řadič pomocí těchto programů ochrání na něj připojené uzly, a tyto programy nebudou zbytečně ubírat uzlům na výkonu. Dále provedeme plnou aktualizaci systému pomocí Windows Update (Tento počítač pravé tlačítko myši / vlastnosti / Automatické aktualizace a zde v textu zvolíme možnost Instalovat aktualizace z webu Windows Update. Tento proces opakujeme, dokud nebudou aktualizace kompletní (systém aktualizuje pouze

5 část systému, následně si vyžádá restart, ale poté je opět nutné spustit update, aby se stáhli i aktualizace navazující na ty předešlé). Stahovat aktualizace lze samozřejmě až po konfiguraci sítě (připojení k internetu). Postup je tedy následující: Instalace a konfigurace síťového řadiče (a jeho aktualizace, tento server by měl automaticky dostat připojení k internetu od svého nadřazeného prvku (router, jiný síťový řadič), následná konfigurace síťových rozhraní na jednotlivých uzlech a až potom aktualizace uzlů. 3.3 Konfigurace sítě Nyní zkonfigurujeme jednotlivá rozhraní na všech serverech. V tuto chvíli se budeme pohybovat v: Ovládací panely/síťová připojení a budeme upravovat Vlastnosti jednotlivých rozhraní. Jako první si rozhraní přejmenujeme (pro lepší přehlednost nyní i v budoucnu, pokud bychom museli něco měnit). Označíme rozhraní, zmáčkneme klávesu F2 a rozhraní přejmenujeme. Já jsem zvolil názvy public pro veřejnou síť a private pro síť využívanou clusterem Konfigurace sítě na síťovém řadiči Rozhraní public Toto rozhraní je předem nakonfigurováno, stačí ho jen zkontrolovat. Zobrazíme vlastnosti rozhraní, v dialogovém okně zvolíme Protokol sítě Internet (TCP/IP) a klikneme na tlačítko Vlastnosti. Veškerá pole musí být šedivá a přepínače v poloze automatického zjišťování jak DHCP, tak DNS Rozhraní private Opět zobrazíme tabulku vlastností protokolu Internet (TCP/IP), nyní však přepneme na manuální vyplnění a ručně vypíšeme následující řádky: - Adresa IP: (tato adresa by měla být nekonfliktní (public rozhraní by nemělo od nadřazeného síťového prvku dostat stejnou adresu, pokud se tak stane, zvolíme např. adresu ) - Maska podsítě: Výchozí brána: necháváme prázdné - Upřednostňovaný server DNS: (tato adresa odkazuje sama na sebe, tedy na server DNS, který budeme mít později nainstalovany) - Náhradní server DNS: necháváme prázdné 3.4 Konfigurace síťového řadiče Po startu systému se nám zobrazí okno správy serveru. Klikneme na Přidat nebo odebrat roli, a spustí se průvodce pro první konfiguraci serveru. Proběhne krátká kontrola zařízení (pokud se objeví varování o odpojeném síťovém rozhraní, jen zkontrolujte, zda máte vše správně zapojené, ale jinak pokračujte dál. Chyba se zobrazí vždy, když máme alespoň jedno neobsazené síťové rozhraní). Poté vybereme roli, kterou chceme nainstalovat.

6 3.4.1 Active directory Po vybrání funkce se zobrazí průvodce instalace. Vybereme typ Doménového řadiče Doménový řadič pro novou doménu, v dalším okně zvolíme závislost domény (v mém případě doména v novém lese, pokud již máme doménu, ale pro cluster vytváříme další závislou doménu, vybereme druhou možnost). Dále po nás chce průvodce DNS název, který je v našem případě nutný zadat ve tvaru cokoliv.local. Dále zadáme název NetBIOS (pokud již není systémem předvyplněný. Dále můžeme zvolit cestu uložení dat pro Active directory, pro nezkušené uživatele není potřeba cokoliv měnit. Nakonec konfigurace skončí chybovým hlášením, že nebyl nakonfigurován DNS server (pokud jsme ho jiš dříve sami nenakonfigurovali), tedy zvolíme možnost instalace DNS serveru a pokračujeme v konfiguraci DNS server Pokud nepostupujeme přímo z průvodce po instalaci Active Directory, zopakujeme kroky v sekci Konfigurace síťového řadiče. Jako první zvolíme kompatibilitu pro novější operační systémy (Windows 2000 a výše). V dalším okně po nás systém bude chtít heslo pro mód obnovy, můžeme zadat stejné heslo, jako jsme zadávali pro administrátora tohoto počítače. Následně systém začne instalovat službu (bude vyžadováno instalační médium). Může se stát, že systém nebude chtít automatické přidělování IP adresy na žádném z rozhraní. V tom případě otevře rovnou vlastnosti problémového rozhraní. My si otevřeme příkazový řádek (Start /Spustit/cmd) a do něj napíšeme příkaz ipconfig/all (bez uvozovek). Zjistíme si adresu, masku a DNS server na rozhraní, přepneme se do okna vlastností rozhraní, zvolíme položku Protokol sítě Internet (TCP/IP), klikneme na tlačítko Vlastnosti a data opíšeme, jen s tím rozdílem, že trochu upravíme IP adresu. Pokud jsme z příkazové řádky získali adresu a masku , pak masku necháme, ale adresu změníme například na (zjednodušeně, pokud je v masce 0, tak do té samé pozice v IP adrese můžeme napsat libovolné číslo od 1 do 254). Volíme číslo vyšší hodnoty, abychom zmenšili riziko, že naše statická adresa bude zároveň ve spektru přidělovaných adres routeru nebo nadřazeného síťového řadiče. To by mohlo případně vyvolat konflikt IP adres a nefunkčnost sítě. Nakonec bude vyžadován restart systému DHCP server V administračním okně systému (zobrazovaný po startu) zvolíme opět přidání role a v dialogovém okně vybereme server DHCP. Opět se spustí průvodce instalací. Jako první zadáme název a popisek tohoto nově vytvářeného rozsahu přidělovaných adres (pod systémem můžeme distribuovat adresy pro více sítí, proto je pojmenování důležité pro přehlednost). V dalším okně zapíšeme rozsah, ze kterého chceme adresy, maska se nastaví automaticky na , což nám umožňuje volit rozsah pomocí posledního čísla v adrese (první tři čísla oddělená tečkou musí být stejná). Toto nám zajistí rozsah pro 254 zařízení včetně samotného síťového řadiče. Naše tabulka může tedy vypadat nějak takto:

7 V následujícím kroku můžeme podle potřeby vyloučit nějaké IP adresy z rozsahu, v našem případě toto potřeba není. Dále nastavíme délku zapůjčení adres zařízením, optimální je nastavit čas cca na 1 hodinu. Další kroky nevyplňujeme, necháváme prázdné, a na dotaz, jestli chceme tento rozsah aktivovat odpovíme ANO, tím je instalace dokončena Active Directory vytvoření účtu Přes okno správce serveru otevřeme okno nastavení role Active Directory. V levém panelu se stromovou strukturou dostaneme až do složky Uživatelé, v pravém okně pak klikneme pravým tlačítkem a zvolíme Nový/Uživatel. Nyní v zobrazeném okně musíme vyplnit data o uživateli. Dále následuje heslo, kde mimo vyplnění hesla zaškrtneme pole Uživatel nemůže měnit heslo a Heslo nikdy nevyprší. Po dokončení uživatele na něj opět klikneme pravým tlačítkem a zvolíme možnosti. V dialogovém okně zvolíme kartu Je členem a klikneme na Přidat. Do pole vypíšeme adm a pomocí kontroly názvů si počítač doplní celé jméno skupiny Administrators. Nyní vše potvrdíme a zavřeme 3.5 Konfigurace prvního uzlu clusteru Rozhraní public Toto rozhraní je předem nakonfigurováno, stačí ho jen zkontrolovat. Zobrazíme vlastnosti rozhraní, v dialogovém okně zvolíme Protokol sítě Internet (TCP/IP) a klikneme na tlačítko Vlastnosti. Veškerá pole musí být šedivá a přepínače v poloze automatického zjišťování jak DHCP, tak DNS Rozhraní private Opět zobrazíme tabulku vlastností protokolu Internet (TCP/IP), nyní však přepneme na manuální vyplnění a ručně vypíšeme následující řádky:

8 - Adresa IP: např (na každém dalším zařízení v clusteru adresu zvýšíme o 1) - Maska podsítě: Výchozí brána: necháváme prázdné - Upřednostňovaný server DNS: X.1 (Toto je adresa priváte rozhraní síťového řadiče) - Náhradní server DNS: necháváme prázdné Nyní zvolíme tlačítko Upřesnit, kartu WINS a v dolní části okna zakážeme názvy NetBIOS Cluster hlavní uzel Pokud máme správně nakonfigurovanou síť, můžeme přistoupit k softwarovému propojení clusteru. Na hlavním uzlu spustíme Cluster administrátora (Start/Nástroje pro správu/cluster administrator). V okně (a automaticky zobrazeném dialogovém okně) vybereme akci Vytvořit nový Cluster. V průvodci instalace vyplníme název clusteru (a doménu, pokud již není předvyplněná), poté název připojovaného počítače (i tato položka by měla být vyplněna). Poté proběhne analýza, zdali cluster lze vytvořit. Pravděpodobně se zobrazí nějaké chyby. Pokud se tyto chyby týkají pouze takzvaného diskového kvora, vše je pořádku a můžeme jít dále. Nyní nastavíme IP adresu clusteru, využijeme nějakou adresu ze stejné síťě, jako jsme konfigurovali server DHCP, ale jinou než která je v rozsahu distribuovaných adres (tedy pokud jsme DHCP konfigurovali od do , můžeme zde například použít adresu ). Dále pokračujeme vyplněním uživatelského jména a hesla administrátora clusteru (zadáme účet, který jsme vytvořili v Active Directory). Opět proběhne analýza clusteru (opět s chybou kvora), takže klikneme na tlačítko Kvorum a zvolíme možnost Využít místní diskové kvorum. Po dokončení by měl být cluster nainstalován a my do něj budeme moci přidávat další uzly. 3.6 Cluster ostatní uzly Uzly přidáme do clusteru opět pomocí Cluster administrátora, nyní zvolíme možnost Otevřít spojení do clusteru. Opět se zde pohybujeme v prostředí jednoduchého průvodce, kde proběhne analýza clusteru a systém vás požádá o účet cluster administrátora. 4 Instalace a konfigurace: ClusterKnoppix 4.1 Příprava Nejdříve musíme přenést stažený ISO obraz na instalační médium. Buďto můžeme obraz vypálit na CD pomocí libovolného vypalovacího programu (Nero, CDBurnerXP ) nebo vytvořit spouštěcí Flashdisk (pomocí programu Universal USB Installer. 4.2 Instalace Jelikož ClusterKnoppix je LiveCD, systém nejdříve naběhne z CD, instalovat ho budeme až přímo ze systému samotného.

9 Po startu systému neuvidíme nikde žádnou ikonu odkazující na instalaci, proto otevřeme příkazový řádek. Do něj napíšeme příkaz sudo knoppix-installer (bez uvozovek) a potvrdíme enterem. Přítomnost příkazu sudo je zde nutná, bez něho se instalátor nespustí. Sudo v tomto případě nebude vyžadovat žádné heslo. Následně se spustí dialogové okno. Zvolíme první možnost, tou je vytvoření nové konfigurace pro instalaci (položka Configure installation ). Nejdříve se zobrazí okno programu QTParted. V levém panelu zvolíme disk, který chceme editovat, a napravo se nám zobrazí jeho rozdělení. Pravým klikneme na text vypisující prázdný prostor na disku, a z kontextového menu vybereme položku Create. V dialogovém okně nastavíme velikost oddílu, souborový systém a potvrdíme (popisek můžeme nechat prázdný). U linuxu je nutné vytvořit alespoň dva oddíly, a to jeden primární pro instalaci (v kolonce souborového systému zvolíme ext3 ) a jeden oddíl jako odkládací prostor systému (v kolonce souborového systému zvolíme linux-swap ). Velikost oddílu pro instalaci je téměř libovolná (samozřejmě musíme splňovat minimální velikost pro instalaci), velikost swapu by se měla pohybovat mezi dvěma až čtyřmi gigabyty (více nemá smysl). Tento systém neumí nainstalovat domovskou složku /home na jiný oddíl, i tak je ale někdy dobré vytvořit další oddíl pro osobní data, která nebudou ovlivněna v případě smazání systému. Po dokončení rozdělení disku klikneme naoře v liště na tlačítko Commit (ikona s disketou) a systém zapíše změny na disk. Následně se opět objeví dialogové okno instalátoru, kde pokračujeme v nastavení. První zvolíme, do jakého oddílu se bude systém instalovat, dále zvolíme umístění zavaděče systému (vždy volíme položku mbr, jinak systém později nenaběhne). Dále postupně zvolíme jméno uživatele, heslo uživatele, heslo superuživatele (uživatele root), a název počítače. Poté se objeví opět hlavní okno instalátoru, kde vybereme položku instalace, a systém se zkopíruje na disk. Poté počítač restartujeme, vyndáme naše instalační médium, a při příštím startu se spustí nainstalovaný systém. 4.3 Konfigurace Tento systém je již postaven tak, aby byl ihned po instalaci schopen práce. Jediná konfigurace je zde konfigurace sítě. 1) Konfigurace síťového rozhraní: Zapneme příkazový řádek Zadáme příkaz cd / (bez uvozovek) Zadáme příkaz sudo kate etc/network/interfaces (pokud máte jiný oblíbený editor, lze ho využít, potom bude příkaz vypadat například takto: sudo joe etc/network/interfaces nebo sudo vi etc/network/interfaces Zadáme heslo administrátora Upravíme rozhraní dle potřeby: pokud dostáváme IP adresu automaticky od routeru či jiného síťového řadiče, bude text vypadat takto: Auto eth0 Iface eth0 inet dhcp

10 Pokud potřebujeme nakonfigurovat satickou adresu, bude obsah vypadat takto (místo X přijdou čísla vaší adresy, masky a výchozí brány): auto eth0 iface eth0 inet static address netmask gateway Soubor uložíme a zavřeme Ověříme obsah souboru jeho vypsáním, příkaz je cat etc/network/interfaces 2) Konfigurace jmenného serveru Pomocí kate (nebo jiného editoru) otevřeme soubor etc/resolv.conf Zadáme příkaz sudo kate etc/resolv.conf (pokud z nějakého důvodu již nejsme v hlavním adresáři root dáme nejdříve příkaz cd / ) Do souboru připíšeme řádek (místo X přijde IP adresa vašeho DNS serveru, nebo adresa routeru): Nameserver X.X.X.X Soubor uložíme a zavřeme Ověříme obsah souboru jeho vypsáním, příkaz je cat etc/resolv.conf

11 Obsah 1.1 Výpočetní stanice Potřebný hardware Počítače Komponenty Software Windows Linux Ostatní software Instalace Po startu systému Konfigurace sítě Konfigurace sítě na síťovém řadiči Rozhraní public Rozhraní private Konfigurace síťového řadiče Active directory DNS server DHCP server Active Directory vytvoření účtu Konfigurace prvního uzlu clusteru Rozhraní public Rozhraní private Cluster hlavní uzel Cluster ostatní uzly Příprava Instalace Konfigurace... 9

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Příprava k nastavení Příprava k nastavení Ethernet port routeru označený 1 spojíme UTP kabelem s ethernetovým portem počítače.

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Podporované OS Windows: Windows 7, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012,

Více

Pavel Martinec 4.A 2011/2012

Pavel Martinec 4.A 2011/2012 Pavel Martinec 4.A 2011/2012 Tato úloha se skládala z několika částí: 1) Získávání informací 2) Instalace operačního systému 3) Konfigurace serverů 4) Testování propojení Bod 1: Získávání informací I když

Více

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Časté chyby a jejich řešení Odinstalace programu Statistica Návod na stažení a

Více

Konfigurace Windows 7

Konfigurace Windows 7 Konfigurace Windows 7 Klíčové pojmy: Uživatelská a systémová konfigurace, UAC, Rodičovská kontrola. Uživatelská konfigurace Vzhled Grafické rozhraní Aero Nabízí průhlednost, 3D efekty Zvyšuje nároky na

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.5.2 Instalace stanice Windows popis Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta k bezdrátové síti ISS-COP v Brně je nutné nastavit následující parametry. SSID pro učitele: ISSCOP_V1 SSID pro studenty:

Více

Instalace Linuxu Ubuntu v programu VirtualBox

Instalace Linuxu Ubuntu v programu VirtualBox Instalace Linuxu Ubuntu 12.04 v programu VirtualBox Příprava instalace Stisknout Nový Stisknout další 24.5.2012 1 z 22 Vyplnit Název, v našem příkladu Ubuntu 12.04 Zvolit Operační systém, v našem případě

Více

Možnosti využití Windows Server 2003

Možnosti využití Windows Server 2003 Možnosti využití Windows Server 2003 Seminář z cyklu "Krůček vpřed v uskutečňování standardu služeb ICT" 1 2 3 4 5 6 Konfigurace serveru jako řadiče domény Připojení stanice do domény Vytváření doménových

Více

Technologie počítačových sítí 5. cvičení

Technologie počítačových sítí 5. cvičení Technologie počítačových sítí 5. cvičení Obsah jedenáctého cvičení Active Directory Active Directory Rekonfigurace síťového rozhraní pro použití v nadřazené doméně - Vyvolání panelu Síťové připojení -

Více

Windows 7 instalace krok za krokem

Windows 7 instalace krok za krokem Windows 7 instalace krok za krokem Než začneme instalovat Než vložíme instalační DVD do mechaniky, měli bychom se prvně přesvědčit, zda máme jako první bootovací mechaniku právě DVD-ROMku a ne např. hard

Více

Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN

Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Abstrakt Tento aplikační postup je ukázkou jak

Více

Kabelová televize Přerov, a.s.

Kabelová televize Přerov, a.s. 1.Výměna IP adres u zákazníků Kabelové televize 2.Nastavení TCP/IP pro Windows 95/98/Me 3.Nastavení TCP/IP pro Windows 2000 4.Nastavení TCP/IP pro Windows XP 5.Zavedení do systému DHCP 1. Výměna IP adres

Více

Použití zásad skupin k instalaci klientské komponenty ESO9

Použití zásad skupin k instalaci klientské komponenty ESO9 Použití zásad skupin k instalaci klientské komponenty ESO9 Zpracoval: Stanislav Havlena U Mlýna 2305/22, 141 Praha 4 Záběhlice Dne: 28.6.2008 tel.: +420 585 203 370-2 e-mail: info@eso9.cz Revize: Havlena

Více

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno V Brně dne 20.září 2009 Bc. Jiří Žiška, Ing. Jan Šafář 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta

Více

Implementace LMS MOODLE. na Windows 2003 Server a IIS 6.0

Implementace LMS MOODLE. na Windows 2003 Server a IIS 6.0 Implementace LMS MOODLE na Windows 2003 Server a IIS 6.0 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Instalace PHP... 3 1.1.1 Nastavení práv k adresáři PHP... 3 1.1.2 Úprava souboru php.ini... 4 1.1.3 Proměnné prostředí...

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). IMPORT CERTIFIKÁTŮ Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP

Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace účetního softwaru ABRA G2 verze 5.03.11 pro ČSTV na operačním systému Windows XP Postup instalace je vyzkoušen na počítači, který má aplikovánu Aktualizaci Service Pack2 a má zapnuty všechny

Více

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Abyste mohli připojit přístupový bod k AP Manageru, musí být v položce TCP/IP vašeho počítače nastaveny následující parametry : Statická IP adresa: 192.168.1.x

Více

Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR

Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR Nastavení MS Windows XP (SP2) pro připojení k eduroam na UTIA AVCR Nežli začnete číst tento návod, měli byste znát své přihlašovací jméno a heslo pro síť Eduroam. Tyto informace Vám poskytne Výpočetní

Více

Připojení systémů CNC 8x9 DUAL do sítí pomocí protokolu TCP/IP (Platí od verze panelu 40.31)

Připojení systémů CNC 8x9 DUAL do sítí pomocí protokolu TCP/IP (Platí od verze panelu 40.31) Připojení systémů CNC 8x9 DUAL do sítí pomocí protokolu TCP/IP (Platí od verze panelu 40.31) A) Nastavení v řídicím systému: CNC 836.KNF V souboru CNC836.KNF je třeba mít správně nastavené tyto parametry:

Více

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam).

Po přihlášení do Osobní administrativy v Technologie a jejich správa vybereme položku Certifikáty bezdrátové sítě (Eduroam). Import certifikátů Prvním krokem je vygenerování a import kořenového a uživatelského certifikátu obdobně jako u sítě Eduroam. Pokud již máte certifikáty importované z Eduroam, tuto část návodu vynechte.

Více

Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace. Spuštění instalačního programu. Podrobný popis nové instalace SW VIS

Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace. Spuštění instalačního programu. Podrobný popis nové instalace SW VIS Instalace SW VIS z internetu - Nová instalace Novou instalací SW VIS rozumíme instalaci do adresáře, která doposud neobsahuje žádnou starší instalaci programu VIS. V naprosté většině případů se jedná o

Více

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o.

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Obsah 1. Obecné informace...1 2. Internetový prohlížeč...1 3. Nastavení kompatibilního zobrazení...1 4. Nastavení důvěryhodných serverů...2

Více

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data

Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Instalační průvodce pro EasyGate UMTS Data Tento instalační průvodce slouží pro rychlé nainstalování ovladačů pro EasyGate UMTS Data a zprovoznění internetového připojení pomocí HSDPA/GPRS. Vložené screenshoty

Více

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze)

Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Popis instalace programu OCEP (DEMOVERZE i ostrá verze) Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny aktuálně potřebné programy. To se liší podle operačního systému

Více

Operační systém MS Windows XP Professional

Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém základní programové vybavení počítače zprostředkovává komunikaci uživatele s počítačem s technickým vybavením počítače s aplikačním programovým

Více

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci)

Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) Informační manuál PŘIPOJENÍ K WIFI ČZU (zaměstnanci) ODBOR INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Středisko správy HW a SW 1 Nastavení hesla v Intranetu Po přihlášení do intranetu klikněte na Personália

Více

Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter

Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter Balení obsahuje: Bezdrátový-G VPN Router s zesilovačem dosahu Instalační CD-ROM Uživatelskou příručku na CD-ROMu Síťová kabel Síťový napájecí adapter Rychlý průvodce instalací Registrační kartu Jsou dva

Více

Mobilita a roaming Možnosti připojení

Mobilita a roaming Možnosti připojení Projekt Eduroam Projekt Eduroam je určený pro bezdrátové a pevné připojení mobilních uživatelů do počítačové sítě WEBnet. Mohou jej využívat studenti, zaměstnanci a spřátelené organizace. V rámci tohoto

Více

OBSAH. Stránka 1 z 11 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2

OBSAH. Stránka 1 z 11 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2 Stránka 1 z 11 OBSAH INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA STAŽENÁ Z WEBU WWW.PREMIER.CZ... 2 INSTALACE THINPRINT RDP V POČÍTAČI KLIENTA S 64BIT. OPERAČNÍM SYSTÉMEM... 6 DALŠÍ NASTAVENÍ (SPOLEČNÁ

Více

Interface LPG / CNG Bluetooth. Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz. U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná.

Interface LPG / CNG Bluetooth. Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz. U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná. Interface LPG / CNG Bluetooth ProjektTECH Instrukce k instalaci a konfiguraci zařízení v1.0 cz U rozhraní bluetooth není instalace ovladače potřebná. (párovací kód: 1234) 1. Požadavky na hardware : - PC

Více

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows

Nastavení služby T-Mobile GPRS. pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Nastavení služby T-Mobile GPRS pro přístup na Internet z počítače s operačním systémem Windows Obsah Úvod Instalace modemu Nastavení počítače Obecné parametry nastavení Úvod Tento manuál slouží jako návod

Více

PU 01 komunikační kabel pro USB port

PU 01 komunikační kabel pro USB port PU 01 komunikační kabel pro USB port Úvod V tomto dokumentu je popsána instalace ovladačů pro komunikační kabel PU 01 pod systémem Windows XP (Service Pack 1,2 a 3). Na konci instalace bude do systému

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6100 přes datový kabel USB pro Windows 2000/XP instalace programu PC Suite a modem GPRS Důležité: Nejprve nainstalujte ovladač USB kabelu (viz. DKU5_USBkabel.pdf ), poté

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Rocrail. Nejprve: Obecný úvod. Instalace

Rocrail. Nejprve: Obecný úvod. Instalace Rocrail Nejprve: Používám operační systém Windows XP a digitální systém od DCCKoleje (Hcentrála + GenLi USB), proto bude vše popsáno pro tyto systémy. Pro jiné systémy se mohou některé postupy lišit. Obecný

Více

Téma 2 - DNS a DHCP-řešení

Téma 2 - DNS a DHCP-řešení Téma 2 - DNS a DHCP-řešení Všechny virtuální servery jsou částečně předkonfigurovány. V provozu je služba Active Directory Domain Controller, díky které jsou vytvořena doména ITAcademy a subdomény SW.ITAcademy

Více

Instalace propojení dotykového PANELu a SYSTÉMU pomocí Ethernetu (náhrada propojení USB kabelem)

Instalace propojení dotykového PANELu a SYSTÉMU pomocí Ethernetu (náhrada propojení USB kabelem) Instalace propojení dotykového PANELu a SYSTÉMU pomocí Ethernetu (náhrada propojení USB kabelem) Propojení panelu a řídicího systému pomocí adaptéru LANTRONIX (převod z USB na lokální síť Ethernet) se

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory zde:

Více

František Hudek. červen ročník

František Hudek. červen ročník VY_32_INOVACE_FH17_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 Aplikace pro tablety a telefony: Kompletní obsah CD se SW pro instalaci v PC můžete stáhnout zde: http://uloz.to/xaufpwhg/swkam-rar 2 1. Nastavení kamery

Více

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS

Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS Návod pro připojení telefonu Nokia 6230 přes infračervený port pro Windows XP instalace programu PC Suite - GPRS 1. Instalace kabelu Do počítače vložte instalační CD Nokia 6230 CD-ROM, které je obsažené

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

a autentizovaná proxy

a autentizovaná proxy Mendelova univerzita v Brně Virtuální privátní síť a autentizovaná proxy Verze: 1.1 Datum: 11. listopadu 2010 Autor: Aleš Vincenc, Stratos Zerdaloglu 2 Obsah 1 Seznámení s proxy serverem 5 2 Návod k nastavení

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE!

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! Tento dodatek k uživatelské příručce obsahuje postup nastavení USB portu pro ADSL modem CellPipe 22A-BX-CZ Verze 1.0 01/2004 Úvod Vážený zákazníku, tento text popisuje

Více

MANUÁLNÍ AKTUALIZACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o.

MANUÁLNÍ AKTUALIZACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. MANUÁLNÍ AKTUALIZACE programu WinDUO pod Windows 7 / Windows Vista 1) Instalace programu WinDUO 2) Doporučení 3) Co Vás při instalaci mohlo potkat 4) Archivace a rearchivace dat Čapek

Více

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o.

Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Nastavení klientských stanic pro webové aplikace PilsCom s.r.o. Obsah 1. Obecné informace... 1 2. Internetový prohlížeč... 1 3. Nastavení kompatibilního zobrazení... 1 4. Nastavení důvěryhodných serverů...

Více

PSK3-11. Instalace software a nastavení sítě. Instalace software

PSK3-11. Instalace software a nastavení sítě. Instalace software PSK3-11 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: Výsledky vzdělávání: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka První kroky v OS Debian

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

1. Nastavení kamerového systému

1. Nastavení kamerového systému 1. Nastavení kamerového systému Předpoklady: Všechny kamery jsou nainstalovány a připojeny do PoE switche Nesmí být ani dočasně použit DHCP server IP kamery AXIS při startu, pokud nenajdou DHCP server,

Více

INSTALACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o.

INSTALACE. programu WinDUO. pod Windows 7 / Windows Vista. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. ČAPEK-WinDUO, s.r.o. INSTALACE programu WinDUO pod Windows 7 / Windows Vista 1) Instalace programu WinDUO 2) Nastavení práv 3) První spuštění 4) Doporučení 5) Co Vás při instalaci mohlo potkat 6) Archivace

Více

VPN tunel mezi zařízením ZyXEL ZyWALL a IPSec VPN klientem ZyXEL

VPN tunel mezi zařízením ZyXEL ZyWALL a IPSec VPN klientem ZyXEL VPN tunel mezi zařízením ZyXEL ZyWALL a IPSec VPN klientem ZyXEL Úprava pro mobilního uživatele Mobilní uživatel, je někdo, kdo cestuje a připojuje se na různých neznámých místech, Proto nikdy neznáme

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam

Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam Univerzita Pardubice Návod na nastavení připojení k bezdrátové síti eduroam Obsah 1. Nastavení MS Windows XP pro připojení k bezdrátové síti eduroam... 2 2. Instalace certifikátu CESNET CA v prostředí

Více

Návod pro Windows XP. Příprava

Návod pro Windows XP. Příprava Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

Návod na instalaci AutoCAD Architecture Ing. Zbyněk Svoboda

Návod na instalaci AutoCAD Architecture Ing. Zbyněk Svoboda S třední škola stavební Jihlava Návod na instalaci AutoCAD Architecture 2017 výukového SW firmy Autodesk Ing. Zbyněk Svoboda 2017 1 V prohlížeči zvolit - www.autodesk.com 2 3 4 5 6 Pokud se objeví, zvolíme

Více

Servisní telefon: 724008007 Internet: www.ktvprerov.cz email: internet@ktvprerov.cz

Servisní telefon: 724008007 Internet: www.ktvprerov.cz email: internet@ktvprerov.cz Kabelová televize Přerov, a.s. Servisní telefon: 724008007 Internet: www.ktvprerov.cz email: internet@ktvprerov.cz Vážení uživatelé služby MediaLINE v této příručce předkládáme návod na konfiguraci počítače

Více

Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA

Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA Postup nastavení: 1) Vytvoření uživatele 2) Registrace VoIP telefonu 3) Nastavení ARS 4) Nastavení LCR 5) Nastavení SIP Proxy a vytvoření vnitřní SIP

Více

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Stránka 1 Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows XP (české verzi). Prvním krokem

Více

Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express

Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express Instalace MS SQL Server Express a MS SQL Server Management Express Následující kroky popisují instalaci SQL serveru 2005 Express. Důležitá nastavení jsou popsána u jednotlivých obrázků. Jednotlivé kroky

Více

Aktion Connector NÁVOD

Aktion Connector NÁVOD NÁVOD www.aktion.cz POPIS Jednoduchá aplikace pro základní přiřazení IP adresy hardwaru Aktion. Verze 4.0 obsahuje podporu nastavení zařízené ELO a možnost konfigurace zařízení, které je v jiném rozsahu

Více

Nastavení L2TP VPN ve Windows

Nastavení L2TP VPN ve Windows Nastavení L2TP VPN ve Windows Pro nastavení L2TP VPN je potřeba provést dva kroky import certifikátů a vlastní konfiguraci VPN připojení. Jedním z certifikátů, které budeme potřebovat, je certifikát certifikační

Více

Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows

Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows Připojení k bezdrátové síti eduroam na VFU Brno s počítačem se systémem Windows Automatická konfigurace Doporučený postup nastavení bezdrátové sítě je pomocí automatické konfigurace. K tomu slouží nástroj

Více

Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik

Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik Síťové propojení, konfigurace počítačů a programu Praktik Propojení počítačů 2 počítače bez internetu Pokud potřebujeme propojit 2 počítače mezi sebou a vytvořit síť (lékař + sestra), lze je propojit kabelem

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

Instalace SW VIS z internetu - Opakovaná instalace, instalace upgrade

Instalace SW VIS z internetu - Opakovaná instalace, instalace upgrade Instalace SW VIS z internetu - Opakovaná instalace, instalace upgrade Opakovanou instalací SW VIS rozumíme instalaci do adresáře, který již obsahuje starší instalaci programu VIS. Většinou se provádí ze

Více

Průvodce instalací softwaru

Průvodce instalací softwaru Průvodce instalací softwaru Tato příručka vysvětluje, jak nainstalovat software přes USB nebo síťové připojení. Síťové připojení není k dispozici pro modely SP 200/200S/203S/203SF/204SF. Postup instalace

Více

Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV

Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení budete pracovat se správou vlastností systému, postupně projdete všechny karty tohoto nastavení a vyzkoušíte

Více

TP-LINK TL-WR741N. Zapojení routeru. LED indikace

TP-LINK TL-WR741N. Zapojení routeru. LED indikace TP-LINK TL-WR741N Velkou výhodou routeru od společnosti TP-LINK je, že všechny jejich modely mají prakticky stejné administrační rozhraní, proto se dá říct, že tento návod bude platit na všechny jejich

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows 98, ME Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Popis instalace programu OCEP

Popis instalace programu OCEP Popis instalace programu OCEP Proces instalace probíhá automaticky. V jednotlivých krocích se instalují všechny potřebné programy. To se liší podle operačního systému a aktuálně instalovaných programů

Více

NAS 107 Seznámení s Control Center

NAS 107 Seznámení s Control Center NAS 107 Seznámení s Control Center Naučte se používat Control Center pro základní správu vašeho NAS A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat Control Center pro základní

Více

SPARKLAN WX-7800A - návod k obsluze Verze 1.2

SPARKLAN WX-7800A - návod k obsluze Verze 1.2 Bezdrátový 11ag AP Příručka k rychlé instalaci (návod k obsluze) Verze 1.2 1 i4 Portfolio s.r.o. Obsah 1. Před instalací... 3 2. Instalace hardware... 4 3. Konfigurace nastavení TCP/IP vašeho počítače...

Více

Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF

Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF Návod na nastavení sítě Eduroam v prostorách 3.LF Kvalita připojení je závislá i na kvalitě vysílačů. Nejspolehlivěji fungují vysílače v 6. patře budovy. 1. Nastavení hesla pro Eduroam Nejprve musíte mít

Více

Vážený kliente, 1. Základní informace. Propojení přístrojů. Nastavení protokolu TCP/IP. Registrace počítače

Vážený kliente, 1. Základní informace. Propojení přístrojů. Nastavení protokolu TCP/IP. Registrace počítače Nej TV a,s, pobočka Přerov, tel. 581 333 333, info.prerov@nejtv.cz Vážený kliente, v této příručce předkládáme návod na zprovoznění Vašeho připojení k Intenetu. V případě jakýchkoli potíží s připojením

Více

Operační systém. Rozdělení OS

Operační systém. Rozdělení OS Operační systém Cvičení Téma: Windows a další. Obsluha (instalace, uživatelské účty, zabezpečení, nástroje správy, komunikace vzdálená plocha.) Operační systém Operační systém je v informatice základní

Více

Kapitola 11: Formuláře 151

Kapitola 11: Formuláře 151 Kapitola 11: Formuláře 151 Formulář DEM-11-01 11. Formuláře Formuláře jsou speciálním typem dokumentu Wordu, který umožňuje zadávat ve Wordu data, která lze snadno načíst například do databázového systému

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Instalace SW VIS z internetu - instalace RunTime VFP9

Instalace SW VIS z internetu - instalace RunTime VFP9 Instalace SW VIS z internetu - instalace RunTime VFP9 RunTime VFP9 je program, který musí být nainstalovaný proto, aby vůbec mohl program VIS na příslušném počítači fungovat. Tento program musíme nainstalovat,

Více

Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor

Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor Dokumentace k produktu IceWarp Outlook konektor IceWarp Outlook konektor 4 umožňuje synchronizovat informace mezi IceWarp serverem a klientskou aplikací Outlook. Konektor přináší: Vysokou stabilitu a nízké

Více

eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT

eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT eduroam - nastavení v MS Windows 7/8/8.1/10 1 Konfigurace pomocí asistenta eduroam CAT 1.1 Webová stránka eduroam CAT V libovolném prohlížeči webových stránek (Internet Explorer, Firefox, Chrome apod.)

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

AKTION CONNECTOR POPIS FUNKCÍ A NÁVOD

AKTION CONNECTOR POPIS FUNKCÍ A NÁVOD AKTION CONNECTOR POPIS FUNKCÍ A NÁVOD Podpora zařízení eseries a Cloud Verze 3.1 www.aktion.cz Aktion Connector Jednoduchá aplikace pro základní přiřazení IP adresy hardwaru Aktion. Verze 3.1 obsahuje

Více

Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka

Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka Babyware Software pro nastavení a naprogramování ústředen Instalační příručka Potvrdíme, že souhlasíte s licenčními podmínkami kliknutím na : I agree to the terms of this licence agreement Aktuální verze

Více

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice

Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Návod pro připojení do pevné sítě na kolejích, učebnách a v kancelářích Univerzity Pardubice Česká verze Verze 1.5 Březen 2010 Informační centrum Univerzita Pardubice Obsah Obsah... 1 Windows XP... 2 Windows

Více

Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží

Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží Spouštěni Program je možné spustit pomocí souboru kuzelky.exe který je uložen v hlavním adresáři programu, tzn. C:\kuzelky nebo jej spustíme pomoci ikony

Více

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam

Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Nastavení MS Windows XP pro připojení k eduroam Následující návod stručně popisuje, jak nastavit přístup do bezdrátové sítě pomocí protokolu 802.1X ve Windows XP (české verzi). Prvním krokem je instalace

Více

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ TACHOTel manuál 2 TACHOTel Obsah Foreword I Úvod 0 3 1 Popis systému... 3 2 Systémové... požadavky 4 3 Přihlášení... do aplikace 5 II Nastavení aplikace 6 1 Instalace... a konfigurace služby ATR 6 2 Vytvoření...

Více

Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN

Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN Vzdálené připojení do sítě UP pomocí VPN Služba VPN umožňuje vstoupit do počítačové sítě UP téměř z každého místa na světě stejně plnohodnotně, jako by se uživatel nacházel v prostorách UP. Je tím umožněn

Více

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence

1 Správce licencí Správce licencí Správce licencí Start > Všechny programy > IDEA StatiCa > Správce licencí Soubor > Správce licencí Licence 1 Správce licencí Programy IDEA jsou chráněny proti neoprávněnému použití. Pro běh programu je vyžadována platná licence. Upozornění: Lokální licence na pracovní stanici a síťová licence Eleckey jsou softwarové

Více