Časté dotazy. Řešení energeticky úsporného zasklení a ekonomika low carbon + GLASS FOR EUROPE. Building, Automotive, Solar-Energy Glass

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Časté dotazy. Řešení energeticky úsporného zasklení a ekonomika low carbon + GLASS FOR EUROPE. Building, Automotive, Solar-Energy Glass"

Transkript

1 Časté dotazy Řešení energeticky úsporného zasklení a ekonomika low carbon + GLASS FOR EUROPE Building, Automotive, Solar-Energy Glass + Pozn. překl.: Ekonomika snažící se o nízké emise skleníkových plynů s obsahem uhlíku, zejména CO 2 (dále jen ekonomika low carbon )

2 Pojďte se podívat do světa skla Dobře známé výhody dnešních oken, skleněných fasád domů a stavebních materiálů jsou světlo, pohodlí, dobrá pohoda a styl. Zdokonalené technologie čelních skel a dalších skel pro automobily a jiné dopravní prostředky poskytují bezpečnost a pohodlí. Sklo opravdu nabízí spoustu významných výhod, pokud se týče úspor energie, energetické účinnosti, recyklace a účinnosti využívání zdrojů. Pojďte a objevte, jak řešení energeticky úsporného zasklení a zdokonalené sklářské technologie přispívají k tomu, aby se Evropa posunula dále k udržitelné ekonomice low carbon +. Pojďte se podívat do světa skla. Obsah Proč jsou úspory energie tak důležité? Jakou roli mohou hrát domy v Evropě? Jakou roli může hrát sklo při snižování spotřeby energie v budovách? Jaká jsou dostupná řešení zasklení a jak fungují? Dvojsklo a trojsklo? Má energeticky úsporné zasklení nějaké reálné použití na jihu Evropy? Jaké by měly být zasklené plochy u nových staveb? Jaká je doba návratnosti nákladů nebo investic do dokonalejšího zasklení? Kde jinde, kromě zasklení, může sklo přispět k udržitelnosti budov? Hraje sklo také roli ve vývoji čistějších automobilů a dopravy? Jaký je dopad životního cyklu energeticky účinného skla?

3 Je proces výroby skla energeticky účinný? Jak mohou investice do energetické účinnosti pomoci ekonomice Evropské unie? Jak mohou pomoci politici? O organizaci Glass for Europe Proč jsou úspory energie tak důležité? Evropa dnes čelí trojí výzvě na poli energetické politiky, neboť se snaží zajistit bezpečnost dodávek energie, určit změny klimatu a řešit kolísající ceny energií. Nejbezpečnější energie je uspořená energie a snižování spotřeby energie může poskytnout efektivní a levná řešení mnoha energetických a klimatických problémů, např. snížení emisí CO 2 způsobených výrobou energie snižování závislosti Evropy na dovozu energie, který je nastaven na zvýšení spotřeby energie v Evropské unii na 70 % do roku 2020 vyhnutí se negativním ekonomickým dopadům, které jsou způsobeny stále se zvyšujícími cenami energie Pokud Evropa splní svůj cíl snížení spotřeby energie o 20 % do roku 2020, znamenalo by to roční snížení přibližně o 780 mil. tun emisí CO 2. Mimo to se Evropská komise v cestovní mapě ekonomiky low carbon zavázala ke snížení spotřeby energie v budovách o 88 až 90 % do roku Mají-li být tyto cíle dosaženy, bude to vyžadovat ztrojnásobení rychlosti renovace evropských budov, a tudíž bude muset Evropa mnohem náročnějším způsobem spořit energii. Nejbezpečnější energie je uspořená energie.

4 Evropa potřebuje mnohem náročnější politiku energetické účinnosti, aby ztrojnásobila míru renovací budov v Evropě. 44 % veškeré energie spotřebované v Evropské unii se používá v budovách. Je potřeba klást větší důraz na stávající stavební fondy. Jakou roli mohou hrát domy v Evropě? 44 % veškeré energie spotřebované v Evropské unii se používá v budovách, domácnostech, službách a v průmyslových budovách 1. Vytvoření nových a stávajících budov co nejvíce energeticky účinných může proto významně přispět ke snížení emisí CO 2 při současném zachování cenných energetických zdrojů. Většina budov, které dnes obýváme, byla postavena v době, kdy energetická účinnost nebyla středem většího zájmu, a proto se používá obrovské množství energie na vytápění, chlazení a osvětlení. Nahrazují-li se stávající budovy rychlostí asi 1 % ročně, je pro evropskou politiku stálého snižování emisí CO 2 důležité klást větší důraz na stávající stavební fond. Existují technologie a know how na snížení spotřeby energie v budovách. Legislativní rámec je připraven k přijetí a přepracovaná směrnice na energetickou výkonnost budov v Evropské unii, bude-li vhodně uskutečňována v členských zemích, bude závazná pro používání vždy energeticky účinných a cenově optimálních řešení při náhradách částí budov. To, co nyní v Evropě chybí, je politická pobídka a následná opatření, aby se ztrojnásobila rychlost renovací stávajících budov. Zvyšování energetické výkonnosti budov je levný způsob boje s klimatickými změnami, způsob zvyšování energetické bezpečnosti a současně i vytváření pracovních příležitostí. 1 European Commission EU Energy and Transport in Figures - Statistical Pocket Book Obecně se předpokládá, že čtvrtina energetické spotřeby průmyslu je ve skutečnosti v průmyslových budovách.

5 Tyto pracovní příležitosti, zvláště ve stavebnictví, jsou důležité pro místní zaměstnání, jako např. montéři, instalatéři, apod. a Evropa by neměla podhodnocovat ekonomický potenciál investic do energetické účinnosti budov. Podíl celkové energetické spotřeby Evropské unie budovy (domácnosti a služby) 37% průmyslové budovy 7% doprava 33% zemědělství průmyslové 2% procesy 21% Jakou roli může hrát sklo při snižování spotřeby energie v budovách? Pomocí energeticky účinného skla by mohlo být ročně dosaženo úspory více než 100 mil. tun CO 2. Použití zdokonaleného zasklení může značně snížit potřebu energie na vytápění a chlazení budov tím, že se sníží spotřeba energie a s tím spojené emise CO 2. Nezávislé studie 2 ukazují, že pokud by všechny evropské budovy byly vybaveny zdokonaleným energeticky úsporným sklem, mohlo by být dosaženo úspor více než 100 mil. tun CO 2 ročně. 2 TNO Built Environment and Geosciences Potential impact of Low-emissivity glazing on energy and CO 2 savings in Europe - TNO Report 2008-D-R1240/B November (Potenciální dopad nízkoemisivního zasklení na úspory energie a CO 2 v Evropě)

6 Na základě těchto informací by Evropská unie mohla snadno dosáhnout asi třetiny cílů na úspory energie v budovách určených v roce 2006 v Akčním plánu na energetickou účinnost pomocí propagace energeticky úsporného zasklení. Potenciál na zlepšení skleněných fasád a oken evropských budov je enormní. Poslední studie o rozložení typů zasklení ve stavebním fondu 3 Evropské unie ukazuje, že: 44 % oken v evropských budovách je stále zaskleno jednoduchým zasklením méně než 15 % evropských oken obsahuje energeticky úsporné sklo, i když byla tato řešení na trhu dostupná již více než 20 let! V obrovském počtu budov se stále ještě používají dvojskla bez povlaku. Ačkoliv je jejich energetická výkonnost omezená ve srovnání s řešeními dostupnými v současnosti, jsou příliš často považována špatně informovanými majiteli za účinná. Rozložení typů zasklení v Evropské unii jednoduché zasklení 44% trojskla 2% moderní sklo s nízkoemisivním povlakem 12% dvojsklo bez povlaku 42% 3 TNO Built Environment and Geosciences Glazing type distribution in the EU building stock - TNO Report TNO-60-DTM February (Distribuce typu zasklení ve stavebním fondu Evropské unie)

7 Skleněné výrobky s povlakem značně snižují energetickou náročnost a v budovách přispívají čistou energií. Jaká jsou dostupná řešení zasklení a jak fungují? Nízkoemisivní skla Nízkoemisivní skla (Low E) jsou speciálně vybavena průsvitným povlakem. Povlak odráží teplo zpět do budovy, čímž snižuje tepelné ztráty okny. To také snižuje přestup tepla z ohřáté (vnitřní) tabule skla na chladnější (vnější) tabuli, a snižuje množství tepla, které uniká z okna. Tyto vlastnosti snižují nároky na energii na ohřev budovy. Navíc povlak umožňuje, aby do budovy vstupovalo velké množství volné sluneční energie, která pasivně vyhřívá. Izolační zasklení s nízkoemisivními skly tak může v budovách přispívat čistou energií. Inovace, jako je trojsklo, může nabídnout další zlepšení izolačních vlastností oken, zatímco, pokud jde o energetickou účinnost, může použití skla s nízkým obsahem železa zvýšit prostup světla a volného slunečního tepla. Protisluneční skla Protisluneční skla jsou vysoce výkonný výrobky s povlakem, který odráží a vyzařuje ven velké množství slunečního tepla, přičemž nechává oknem nebo fasádou prostoupit denní světlo. Vnitřní prostor zůstává světlý a mnohem chladnější, než by byl v případě zasklení běžným sklem. Protisluneční skla mají na povrchu neviditelné vrstvy speciálních materiálů, které mají dvojí efekt umožňující vstup slunečního světla dovnitř a odrážející sluneční teplo. Tato technologie je zvláště výhodná v teplejším jižním podnebí, kde pomáhá snižovat zatížení budov klimatizačními systémy snížením energetické náročnosti, přičemž udržuje příjemné pracovní prostředí. Další protisluneční skla jsou obvykle dvojskla, a proto kombinují vlastnosti jak nízkoemisivního, tak i protislunečního skla, což maximalizuje izolaci v chladnějších obdobích a protisluneční vlastnosti v létě.

8

9 Trojskla pomáhají dosáhnout velké úspory energie a jsou nezbytná v budovách s téměř nulovou spotřebou energie. Trojsklo je ekonomičtější. Dvojsklo nebo trojsklo? To je logická otázka, ale není na ni jednoznačná odpověď, protože závisí na mnoha parametrech včetně samotné stavby budovy, jejím umístění, izolaci zbytku pláště budovy, atd. Vždy je nutná rada od profesionálů šitá na míru. Ale lze říci následující. Za prvé neexistuje standardní zasklení dvojsklem. Okna zasklená dvojsklem instalovaná v 70. a 80. letech po prvních sériích ropných krizí pomohla ve své době dosáhnout úspory energie, ale nyní jsou zcela zastaralá. Současné dvojsklo, dostupné na evropských trzích, má nanesené např. nízkoemisivní a/nebo protisluneční povlaky. Povlaky značně zvyšují izolační výkonnost dvojskel, a také umožňují získat volné sluneční teplo. Budovy vybavené dřívějšími okny s dvojskly bez povlaků nebo zasklenými fasádami lze vylepšit zasklením nízkoemisivními skly, která jsou 2,5 až 5 krát účinnější. Trojsklo je ještě účinnější a pomáhá dosáhnout velké úspory energie. Hodnota U trojskla s povlakem obvykle dosáhla 0,7, což je více než 8 krát účinnější než jednoduché zasklení (hodnota U 5,8) a téměř 4 krát účinnější než dřívější základní dvojsklo (čím je nižší hodnota U, tím je lepší izolace). Trojsklo s povlakem je nezbytnou složkou budov s téměř nulovou spotřebou energie, která se do roku 2020 stane standardem pro všechny nové budovy v Evropské unii. Vysoká účinnost trojskel se v posledních letech stala normou ve skandinávských zemích a nyní prožívá rychlý růst v Německu, kde už nyní představuje téměř 40 % trhu sklem. Vzhledem k širokému použití v těchto zemích je trojsklo ekonomičtější. Studie 4 také ukázaly, že ve středních částech Evropy se studenými zimami, např. ve Velké Británii, Francii, Beneluxu, atd., lze dosáhnout další významné úspory energie díky instalaci trojskel na nejvíce exponovaných stranách budov v kombinaci s nízkoemisivním dvojsklem na jižních fasádách. 4 TNO Built Environment and Geosciences Potential impact of Low-emissivity glazing on energy and CO 2 savings in Europe - TNO Report 2008-D-R1240/B November (Potenciální dopad nízkoemisivního zasklení na úspory energie a CO 2 v Evropě)

10 Izolační výkonnost zasklení: hodnota Ug trojsklo s povlakem dvojsklo s nízkoemisivním povlakem dřívější dvojsklo bez povlaku jednoduché zasklení Má energeticky úsporné zasklení nějaké reálné použití na jihu Evropy? Ano. Dokonce i v nejteplejších oblastech Evropy je v zimě často nutné topení. Hlavním důvodem je však prevence přehřívání většiny typů budov v létě. Díky protislunečním povlakům může zasklení hrát roli v prevenci přehřívání budov, a tím snížit používání klimatizace 5, což je v jižní Evropě největší spotřebitel energie. Protisluneční zasklení se nejčastěji používá ve dvojsklech poskytujících izolaci i v zimě. Protisluneční a nízkoemisivní vlastnosti se v zasklení spojují, a tak v závislosti na ročním období přispívají k izolaci jak proti chladu, tak proti teplu. To poskytuje nejlepší rovnováhu v úsporách energie, protože získání volného slunečního tepla je omezeno pouze na několik zimních měsíců a po většinu roku je kompenzováno sníženou zátěží na klimatizace. Zlepšení na energeticky účinné 5 TNO Built Environment and Geosciences Impact of solar control glazing on energy and CO 2 savings in Europe - TNO Report 2007-D-R0576/B July (Dopad protislunečního zasklení na úspory energie a CO 2 v Evropě)

11 zasklení v jižní Evropě je proto efektivní cestou zvyšování vnitřního komfortu, přičemž dochází k podstatným úsporám energie. Hlavním důvodem snižování používání klimatizace je prevence přehřívání budov v létě. Protisluneční sklo poskytuje nejlepší rovnováhu v úsporách energie. Jaké by měly být zasklené plochy u nových staveb? Vliv zasklení na energetickou výkonnost budovy je pouze jedním z několika faktorů, které určují plochu zasklení zvolenou architektem. Tradičně bylo zasklení považováno za slabé místo pláště budov kvůli jednoduchému zasklení nebo zasklení dvojskly bez povlaku s relativně vysokou tepelnou ztrátou ve srovnání s jinými částmi budov. Moderní řešení zasklení s povlaky a uvnitř naplněnými plynem, mohou snížit tepelnou ztrátu na úroveň blížící se hodnotám neprůhledné stavby. Ale na rozdíl od neprůhledných materiálů, sklo umožňuje, aby volné sluneční teplo vstupovalo do budovy. Ve většině případů zisky přesahují ztráty, a tak velká okna přispívají čistou energií. V situacích, kde si architekti nepřejí získat sluneční teplo, mají designéři možnost volby použít sklo s protislunečním povlakem, aby se nežádoucí teplo vyloučilo. Protože tyto povlaky mají také nízkoemisivní vlastnosti, mohou se použít na velké plochy zasklení bez nadměrných ztrát tepla a nároků na klimatizaci.

12 Zasklení také umožňuje, aby do budovy vstupovalo denní světlo. Čím je větší zasklená plocha, tím menší bude potřeba umělého osvětlení. To je zvláště hodnotná výhoda zasklení, neboť elektřina je v mnoha zemích nejdražší a uhlík produkující forma energie. Denní světlo způsobuje, že jsou budovy komfortnější a příjemnější. To přispívá k tomu, že se obyvatelé budov cítí dobře, zdravěji a mají vyšší produktivitu. Mnohé certifikace zelených budov, např. koncepce Aktivní dům 6, zahrnují specifikace jako faktor denního světla a dostupnost přímého slunečního světla. Některé země, jako např. Francie, jdou dokonce ještě dál tím, že předepisují minimální povrchy zasklených ploch u nových staveb. 7 Proto není divu, že mnoho architektů, specializujících se na budovy s nízkou spotřebou energie, propaguje velké zasklené plochy a že tyto zasklené budovy a domy pravidelně vyhrávají zelená ocenění. Díky těmto unikátním vlastnostem moderního zasklení, mají architekti nově získanou volnost k tomu, aby začleňovali velké plochy zasklení, jaké si přejí ve svých návrzích, přičemž vědí, že to nebude mít žádný negativní dopad na energetickou výkonnost budovy. Unikátní schopnosti omezit tepelné ztráty, získat sluneční teplo a denní světlo. Moderní sklo dává svobodu designu! 6 Koncepce Aktivní dům stanovila specifikace budov pro budovy, které poskytují více, než kolik odebírají : 7 Od roku 2005 French Thermal Regulation předepisuje minimální zasklené plochy pro nové stavby v poměru vůči celému povrchu. Minulý rok byl tento minimální povrch zvýšen o 30 %, aby dosáhl alespoň jedné šestiny celkového postaveného povrchu.

13 Ve srovnání s životností je doba návratnosti úspor energie krátká. Výběr vysoce výkonného skla je volba s nejoptimálnějšími náklady. Jaká je doba návratnosti nákladů nebo investic do dokonalejšího zasklení? Výpočet návratnosti investic do zlepšení celých oken je těžký, protože je závislý na typu původního zasklení, na zdroji energie a na kolísání cen, potřebě energie, na tepelné účinnosti dalších komponent pláště budov, atd. Při výběru nejlepší výkonnosti zasklení se také musí vzít v úvahu možné finanční podněty nebo fiskální slevy, které jsou často udělovány. 8 V závislosti na všech těchto parametrech se doba návratnosti při náhradě celých oken pohybuje v rozmezí 3 až 9 let, přičemž situace je v různých zemích různá. V každém případě je jasné, že ve srovnání s životností okna zůstávají v budově v průměru 25 až 30 let je doba návratnosti mnohem kratší, přičemž okna poskytují další výhody, např. dlouhodobý energetický účet a úspory CO 2. Jak bylo již řečeno, nejdůležitější je, že další náklady na instalaci vysoce výkonného zasklení, jsou-li okna v budově nahrazena, jsou relativně malé. Při nahrazování oken velká část nákladů je na materiál rámů a ještě větší na cenu práce za montáž a instalaci oken v místě. Další náklady na vyhledání vysoce výkonného skla ve srovnání s běžným zasklením tvoří proto mnohem menší část celkových nákladů. Mají-li se nahradit okna, je z hlediska nákladů nejrozumnější a optimální výběr vysoce výkonného skla. Ve Velké Británii byl vyvinut jednoduchý nástroj simulující úspory v účtu za energii, které lze očekávat od dokonalejších oken 9. Pro ilustraci: tento nástroj ukazuje, že u tradičního samostatného plynem vytápěného domu ve Velké Británii tvoří změna z jednoduchého zasklení na okno s označením A 10 vybavené dvojsklem s nízkoemisivním povlakem úsporu cca 570 EUR ročně. Zvolení méně efektivních oken by znamenalo nižší úspory a snížené finanční pobídky. 8 EuroACE Making money Work for Buildings: Financial and Fiscal Instruments for Energy Efficiency in Buildings September (Finanční a fiskální nástroje pro energetickou účinnost budov) 9 GGF Energy Saving Calculator: (Nástroj na výpočet úspor energie) 10 Ve Velké Británii se okna posuzují podle jejich energetické výkonnosti podle metody BFRC scheme, British Fenestration Rating Council. Asociace Glass for Europe by byla ráda, aby takové označení o energii okna bylo zavedeno po celé Evropě a poskytlo smysluplnou a pochopitelnou informaci spotřebitelům o výkonnosti různých oken.

14 Tento výpočet úspor energie je pouze informativní, a proto se každá situace musí posuzovat individuálně. Na výběr vysoce výkonného zasklení se musí hledět jako na správnou investici. Se zavedením závazného Certifikátu o energetické výkonnosti budov budou mít nyní majitelé a kupující budov prostředek na zjištění a pochopení energetické výkonnosti budovy. To znamená, že energeticky nejúčinnější budovy mají vyšší základní hodnotu a větší prodejnost, zvláště v dnešním konkurenčním trhu nemovitostmi. Kde jinde, kromě zasklení, může sklo přispět k udržitelnosti budov? Sklo hraje důležitou roli ve využívání sluneční energie pomocí dvou technologií: sluneční tepelné a fotovoltaické. Fotovoltaické technologie se používají na přeměnu sluneční energie přímo na elektřinu. Jsou dostupné mnohé technologie, které vyhovují různým požadavkům. Mohou být v různých tvarech a barvách a nabízet flexibilitu při začlenění do návrhu a aplikace v budovách (BIPV). Nejobvyklejší fotovoltaická technologie je založena na slunečních článcích na bázi krystalického křemíku. V této aplikaci působí sklo jako ochranná vnější vrstva, přičemž přenáší sluneční světlo do fotovoltaických článků vzájemně propojených na spodní straně. V jiné technologii nazvané tenké filmy průsvitné vodivé sklo s povlakem nejenom umožňuje průchod světla přes fotovoltaické filmy, ale také vede vyrobenou elektřinu mimo moduly.

15 Solární tepelné kolektory jsou určeny pro sběr tepla, které se potom používá pro dodávku horké vody nebo do výměníků tepla v domácnostech nebo průmyslu. Existují různé druhy slunečních tepelných kolektorů, z nichž většina musí mít kryt z plochého skla nebo zasklení, které slouží nejen na ochranu panelu při průchodu slunečního světla, ale také chrání před ochlazením panelu, je-li vystaven chladnému vzduchu. Díky high-tech sklu se technologie sluneční tepelné energie stále rozvíjí. Na výrobu elektřiny ze slunce v běžném rozsahu podle Koncentrovaných systémů sluneční energie (CSP) se také může použít velmi čisté sklo a zrcadlové sklo. High-tech sklo zvyšuje účinnost technologií využívajících sluneční energii: fotovoltaické panely a solární tepelné kolektory. Hraje sklo také roli ve vývoji čistějších automobilů a dopravy? Sklářský průmysl, jako dodavatel pro výrobce automobilů, si je vědom své zodpovědnosti, když nabízí řešení zasklení automobilů, která pomáhají snižovat spotřebu energie automobilu a celkové zatížení životního prostředí silničním provozem. Jednou z hlavních metod zlepšení energetické účinnosti automobilů je snížit jejich celkovou hmotnost. Průměrný obsah skla v automobilu představuje v současnosti

16 pouze 3 % hmotnosti 11. Toto číslo je relativně nízké díky úsilí sklářského průmyslu snížit hmotnost skleněných čelních skel a oken při zvýšené bezpečnosti cestujících. Sklo se nyní považuje za strukturální složku, která snižuje nutnost náhrady za těžší materiály pro zajištění strukturální integrity automobilů. Skleněné složky se proto mohou zvětšit, aby se mohly přizpůsobit novým aerodynamickým designům. Budou se vyvíjet technologie, které by snížily hmotnost skla v automobilech dokonce ještě více 12. Jiná metoda snižování spotřeby paliva a prodloužení dojezdu elektrických automobilů je omezit potřebu klimatizace. Sklářský průmysl vyvinul protisluneční zasklení, které zajišťuje nejen dobrou viditelnost a odolnost, ale také minimalizuje vstup slunečního tepla dovnitř automobilu vystaveného slunci. Jeho použití může značně snížit potřebu klimatizace v kabině automobilu nebo alespoň snížit jeho zatížení. Tímto způsobem pomáhá protisluneční sklo v automobilech uspořit 2 až 4 % benzínu 13, zlepšuje pohodlí cestujících a přispívá k čistějšímu provozu automobilů. V neposlední řadě je fakt, že na konci životnosti automobilu se automobilové sklo vymontuje, zpracuje a zrecykluje. V souladu s požadavky legislativy se tyto systémy neustále zlepšují, aby bylo možné dosáhnout vyšší míry recyklace. Stálé úsilí snižovat hmotnost. Protisluneční sklo pomáhá uspořit energii, zlepšuje pohodlí cestujících a přispívá k čistějšímu provozu aut. 11 N. Kanari, J.-L. Pineau, S. Shallari: End-of-Life Vehicle Recycling in the European Union (Recyklace automobilů na konci životnosti v Evropské unii) 12 Sklářský průmysl věří, že by měl být schopen brzy snížit hmotnost automobilového skla o 10 kg. Obecně se předpokládá, že snížení hmotnosti o 10 kg u průměrného rodinného automobilu může snížit emise CO 2 automobilu o 0,8 g/km. 13 B. Taxis-Reischl & Fa. Behr.: Energieverbrauch Klimaanlagen und Wege zur Vebrauchsreduzierung. 1997

17 Jaký je dopad životního cyklu energeticky účinného skla? Proces výroby plochého skla pro stavební aplikace, pokud jde o emise CO 2, je velkým producentem. To se však vyrovná uspořenými emisemi CO 2, když se provede náhrada energeticky účinného zasklení za jednoduché. Podle podrobné studie provedené v roce se při výrobě 1 m 2 nízkoemisivního dvojskla uvolní 25 kg emisí CO 2, což bylo v těchto letech dále sníženo zavedením nových výrobních technologií. Na druhé straně se uspoří 91 kg emisí CO 2 za rok, nahradí-li se jeden metr čtvereční jednoduchého zasklení za nízkoemisivní dvojsklo. To znamená, že CO 2 uvolněný během výroby se vykompenzuje během používání zlepšeného zasklení za dobu 3,5 měsíců. Na úrovni Evropské unie (EU 25) je celkové množství emisí CO 2 uvolněných z budov 765 mil. tun CO 2 za rok. Pro srovnání výroba skla pro architekturu uvolní pouze 4,6 mil. tun za rok. Bereme-li v úvahu, že potenciální úspora 100 mil. tun emisí CO 2 za rok je díky použití energeticky úsporného skla, potom by emise CO 2 spojené se sklářskou výrobou byly rychle vyváženy, i kdyby byla požadována další výroba skla. Sklo je také recyklovatelný výrobek. Na konci životního cyklu okna se tento hodnotný zdroj neztratí a může být recyklován. Toto recyklované sklo, je-li znovu taveno na výrobu nových skleněných výrobků, pomáhá dále snížit emise CO 2 uvolňované výrobními podniky 15. CO 2 uvolněný během výroby se vykompenzuje po 3,5 měsíčním používání energeticky účinných oken. Sklo je recyklovatelný výrobek, takže zdroje nejsou ztraceny. Je proces výroby skla energeticky účinný? Výroba skla vyžaduje energii, protože sklářské pece je potřeba vyhřát na teplotu 1600 C, při které se ze surovin stává sklo. Kvůli tomuto pravidlu fyziky materiálů, 14 GEPVP Energy & Environment benefits from advance double glazing in EU buildings March (Výhody ve spotřebě energie a pro životní prostředí ze zlepšených dvojskel v budovách v Evropské unii) 15 Recyklace skla umožňuje průmyslu znovu použít střepy z výrobního procesu. Jedna tuna střepů uspoří 0,23 tun CO 2 a 1 tunu surovin (pro tavení je potřeba méně energie)).

18 zaujímá energie největší podíl výrobních nákladů. V této souvislosti je spotřeba energie ekonomickým imperativem a neustálým cílem všech výrobců skla. Studie ukázaly, že sklářský průmysl byl schopen v letech 1970 až 2000 při současném vzestupu výroby snížit spotřebu energie o 55 %. Dnes evropští výrobci skla pokračují v investicích a využívají nejlepší dostupné techniky na všech instalacích. Provádějí audity energie a přijímají závazky na další snížení spotřeby energie. Bez velkých technologických objevů a bez investic výrobců skla do rozsáhlých výzkumných programů zůstanou tato zlepšení omezena. Produkce CO 2 u finálních skleněných výrobků je také silně ovlivněna zeměpisnou lokalitou výrobních zařízení. Sklo je relativně těžký výrobek, který se nehodí pro dopravu na velké vzdálenosti. Z tohoto důvodu dovoz skla ze zemí mimo Evropu v podstatě znamená dovoz skla s mnohem vyšší produkcí CO 2. Proto je pro Evropu údržba energeticky účinných zařízení na výrobu skla v Evropě prospěšná. Je důležité, že tato zařízení potom mohou recyklovat sklo, což přispívá k dalšímu snižování spotřeby energie během výroby a k ochraně přírodních zdrojů i. Sklářský průmysl se zajímá o energetickou účinnost svých výrobků a jejich výroby z jednoho zřejmého důvodu: během celé životnosti je energeticky účinné sklo výrobek spořící CO 2! Pro výrobce skla je snižování spotřeby energie ekonomickým imperativem.

19 Jak mohou investice do energetické účinnosti pomoci ekonomice Evropské unie? Velká studie o dopadu energetické účinnosti na tvorbu pracovních míst 16 zjistila, že investice do energetické účinnosti mohou také nabídnout důležitý potenciál tvorby pracovních míst. Výroba a instalace zařízení na zvýšení energetické účinnosti je totiž aktivita s relativně intenzivní potřebou práce. Tato práce je, podle svého charakteru, lokální a dostupná lidem, kteří tradičně trpí nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Studie také zjistila, že tam, kde jsou vzhledem k vynaloženým nákladům úspory energie efektivní, výsledek je, že spotřebitelé přesunou výdaje za energii do sektoru obecné spotřeby. Zlepšování energetické účinnosti bytového majetku může také pomoci vyrovnat se s nedostatkem paliva. Lidé s nejnižšími příjmy jsou stále bezbrannější vůči stoupajícím cenám energie kvůli špatné energetické výkonnosti bytové výstavby. Prosazování energeticky účinných zlepšení může pomoci ulehčit toto zatížení společnosti. Investice Evropy do energeticky účinných budov zvýší investice do výzkumu a vývoje a do výrobních kapacit energeticky účinných průmyslů. To přispěje k udržení vedoucí úlohy Evropy v celosvětovém závodě o udržitelnou výrobu a vývoj zelených výrobků. Investice do energetické účinnosti nabízí důležitý potenciál tvorby pracovních míst a pomáhá vyrovnat se s nedostatkem paliva. Udržení vedoucí úlohy Evropy ve vývoji zelených výrobků. Jak mohou pomoci politici? Správná politika a legislativa je důležitá, aby vedla Evropu směrem k ekonomice s nízkou spotřebou energie a nízkým uvolňováním emisí CO 2. Pro zajištění skutečného 16 Association for the Conservation of Energy Energy efficiency and jobs: UK issues and case studies May (Asociace pro zachování energie Energetická účinnost a pracovní místa: publikace a případové studie pro Velkou Británii)

20 pokroku v následujících letech, musí politici Evropské unie i národní politici upřednostnit energetickou účinnost a zaměřit se na konkrétní akce na propagaci a pochopení technologií na úsporu energie, včetně energeticky účinných zasklení. Glass for Europe volá po následujících akcích: Náročná politika energetické účinnosti se zaměřením na budovy a způsoby, jak ztrojnásobit míru jejich renovací. Vlastní realizace přepracované směrnice o energetické výkonnosti budov, včetně náročných definic nákladově optimálních komponent a standardů. Zavedení označení o energii okna, které by poskytlo informaci zákazníkům nejlépe energeticky účinných oken, a vytvořil se tak prostředek, na němž by členské země mohly postavit své pobídky. Doporučovat a požadovat použití energeticky účinného zasklení pro nové stavby a pro renovaci stávajících budov. Poskytovat ekonomické a fiskální pobídky na propagaci lepšího pochopení energeticky účinného skla a vytvořit pracovní místa jako součást Evropského plánu na obnovu ekonomiky. Pořádat informační a komunikační kampaně, aby se zvýšilo povědomí občanů o výhodách energeticky úsporných řešení. Poskytovat pobídky výrobcům automobilů, kteří využívají technologie energeticky účinného skla. O organizaci Glass for Europe Glass for Europe je obchodní asociace pro evropské výrobce plochého skla. Ploché sklo je materiál, který je v mnoha finálních výrobcích a hlavně v oknech a fasádách budov, sklech pro automobily a dopravu, a také sklech pro skleněné kryty, konektory a zrcadla v zařízeních pro sluneční energii. V malých množstvích se také používá pro další aplikace, jako je nábytek, přístroje, elektronika, atd.

21 Glass for Europe má čtyři členy: AGC Glass Europe, NSG Group, Saint-Gobain Glass a Sisecam-Trakya Cam a spolupracuje s agenturou Guardian. Dohromady těchto pět společností představuje 90 % výroby plochého skla v Evropě. Sklářské výrobky neposkytují pouze světlo, pohodlí a bezpečnost, ale jsou také podstatné pro energeticky účinné budovy, domy a dopravu. Okna s vysoce výkonným sklem jako je nízkoemisivní izolační sklo, které napomáhá udržovat uvnitř teplo a protisluneční sklo, které odráží nechtěné teplo pryč, pomáhá snižovat spotřebu energie. Sklo pro sluneční energii pomáhá zvýšit výrobu obnovitelných zdrojů energie. Lepší využití samotného stavebního skla může pomoci snížit emise CO 2 v Evropě o 100 mil. tun ročně, a proto Glass for Europe žádá o náročnou a silnou energetickou politiku.

22 i Association for the Conservation of Energy Energy efficiency and jobs: UK issues and case studies May (Asociace pro zachování energie Energetická účinnost a pracovní místa: publikace a případové studie pro Velkou Británii)

ECLAZ ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE

ECLAZ ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE SAINT-GOBAIN BUILDING GLASS EUROPE ZDROJ SVĚTLA A POHODY je nová generace nízkoemisních povlaků společnosti Saint-Gobain určená pro vysoce vyspělá řešení v oblasti

Více

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO 3. 2. Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, chrání solární životní faktor prostředí. umožňuje využití tepelných zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. planibel Tri Pasivní sklo pro aktivní život

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

PLANIBEL LOW-E. (*) Dále jen AGC

PLANIBEL LOW-E. (*) Dále jen AGC ŠKÁLA skel Planibel Low-E Nízkoemisivní skla PLANIBEL LOW-E PLANIBEL LOW E: ŠKÁLA SKEL s nízkou emisivitou Škála nízkoemisivních skel společnosti AGC Glass Europe (*) je charakterizována nejen svou nejširší

Více

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc., Ing. Radim Bařinka, Ing. Petr Klimek Czech RE Agency, o.p.s.

Více

Slunce # Energie budoucnosti

Slunce # Energie budoucnosti Možnosti využití sluneční energie Slunce # Energie budoucnosti www.nelumbo.cz 1 Globální klimatická změna hrozí Země se ohřívá a to nejrychleji od doby ledové.# Prognózy: další růst teploty o 1,4 až 5,8

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2010 2009/2228(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 (PE439.100v01-00) o mobilizaci informačních a komunikačních

Více

Čistá energie pro všechny Evropany

Čistá energie pro všechny Evropany Čistá energie pro všechny Evropany Energetická účinnost Radoš HORÁČEK GŘ Energie.C3 Energetická účinnost PRINCIP: ENERGETICKÁ ÚČINNOST PRVNÍ PROČ? Nejlevnější energie je tak, kterou nespotřebujeme Energetická

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Definice European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Prosinec 2010 Berliner Energieagentur GmbH Disclaimer: The sole responsibility for the content of this paper

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Skla. pro tepelnou izolaci IPLUS. do rezidenčních budov a rodinných domů

Skla. pro tepelnou izolaci IPLUS. do rezidenčních budov a rodinných domů Skla pro tepelnou izolaci Tepelně-izolační skla do rezidenčních budov a rodinných domů IPLUS 2 AGC Glass Europe představuje Německo IPLUS LST 3 komplexní škálu výrobků pro tepelnou izolaci IPLUS Zlepšení

Více

Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní

Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní Požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov v kontextu otvorových výplní Obsah přednášky Nová strategie Evropa 2020 Energetická náročnost budov Budovy s nulovou spotřebou energie Požadavky na

Více

PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 1

PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 1 PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE 1 1 ÚVOD 2 PROBLEMATIKA 3 VZTAH MEZI NOVĚ UVAŽOVANOU VÝSTAVBOU A STÁVAJÍCÍMI OBJEKTY 4 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PASIVNÍHO DOMU 5 SPOLEČNÉ JMENOVATELE PRO

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Jindra Bušková V době hospodářské krize Česká vláda hledá, kde je všude možné ušetřit. Škrty v rozpočtu se dotkly všech odvětví hospodářství. Jak je

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s.

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. Potenciál úspor a zvyšování účinnosti v energetice v kontextu nových technologií 10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. 0 Energetické

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV PREZENTACE Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí (SVST) na konferenci ČKLOP Praha, 10. 5. 2011 DELFTSKÁ STUDIE Prof dr ir A.H.C.

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Evropská politika, směrnice a regulace Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Energetická politika EU Energetický balíček

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o.

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Chytrý dům s.r.o. 1. Návrh a výstavba pasivních dřevostaveb 2. Projekty energeticky úsporných opatření stávajících domů

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1 ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1 Úvodní slovo série Jako trvalý a udržitelný kov s dlouhou životností a úplnou recyklací hraje měď klíčovou roli

Více

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 Jan Harnych 320a činnosti podporující vzájemná jednání sociálních partnerů na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů zaměstnavatelů

Více

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Důvody pro novelizace směrnic Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) Připravovaná novelizace směrnice

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 22. 4. 2013 B7-0000/2013 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o mikrogeneraci

Více

maximum z vaší energie

maximum z vaší energie Pomáháme me vám získat maximum z vaší energie Úspory energií: krok za krokem reálným provozem Energetické dilema Skutečnost Nutnost Energetická poptávka do r. 2050 Na elektrickou energii do r. 2030 vs

Více

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 SmartGrid & Smart Metering Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 Agenda Představení a úvod Změny v chování a využití energetických sítí Nové technologie Smart metering Požadavky EU Zahraniční zkušenosti

Více

ANTI-FOG. užívejte si výhled do okolí z pohodlí svého domova

ANTI-FOG. užívejte si výhled do okolí z pohodlí svého domova ANTI-FOG užívejte si výhled do okolí z pohodlí svého domova Výběr zasklení je závislý na finančních možnostech a faktorech souvisejících s životním prostředím a pohodlím. Vysoce výkonné zasklení zvyšuje

Více

Politika ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu Politika ochrany klimatu Brno, 4.5. 2010 Mgr. Jiří Jeřábek, Centrum pro dopravu a energetiku Adaptace vs Mitigace Adaptace zemědělství, lesnictví, energetika, turistika, zdravotnictví, ochrana přírody,..

Více

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika v České republice Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika 1 Hlavní důvody novelizace zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

Izolační skla HEAT MIRROR

Izolační skla HEAT MIRROR Izolační skla HEAT MIRROR Heat Mirror je fólie pokryta nízkoemisivní vrstvou, která je napnuta uvnitř izolačního dvojskla. Výsledkem je třívrstvý systém se dvěma oddělenými komorami (analogie trojskla)

Více

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY 2 Budoucnost je tady 3 a je ohleduplnější k životnímu prostředí, energeticky účinnější a nákladově

Více

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Roger Hitchin Klíčový expert BRE Obsah Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) Jaké jsou její cíle? Co bude její

Více

Implementace změny směrnice o energetické náročnosti budov: Rozkrytí potenciálu oken

Implementace změny směrnice o energetické náročnosti budov: Rozkrytí potenciálu oken Implementace změny směrnice o energetické náročnosti budov: Rozkrytí potenciálu oken Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) přispěla ke zlepšení energetické náročnosti evropských budov, a asociace

Více

10 důvodů proč zateplit

10 důvodů proč zateplit 10 důvodů proč zateplit dům Sdružení EPS ČR Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení 10 důvodů proč zateplit dům 1. Snížení nákladů na vytápění 2. Bezpečná a návratná investice 3. Snížení nákladů na

Více

Účinnost užití energie základní pojmy

Účinnost užití energie základní pojmy Účinnost užití energie základní pojmy 1 Legislativní rámec Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění 318/2012 Sb. - Vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov - Vyhláška č. 148/2007 Sb. o energetické

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis

Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství. Ing. Jiří Bis Aktuální stav, význam a strategie dalšího rozvoje teplárenství Ing. Jiří Bis Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy45%spotřeby je bytový sektor,

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

Územní energetická koncepce Zlínského kraje

Územní energetická koncepce Zlínského kraje Územní energetická koncepce Zlínského kraje 1. Nahrazuje Směrnici 2006/32/ES, o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS 2. Nahrazuje Směrnici

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

ZNAČENÍ ENERGETICKÝMI ŠTÍTKY a ErP

ZNAČENÍ ENERGETICKÝMI ŠTÍTKY a ErP ZNAČENÍ ENERGETICKÝMI ŠTÍTKY a ErP 3 / 1. SOUVISLOSTI 6 / 2. EKO-DESIGN (ErP) 7 / 3. ENERGETICKÉ ŠTÍTKY 12 / 4. SVĚT SE MĚNÍ, ARISTON JE S VÁMI 1 KONTEXT PROČ ENERGETICKÉ ŠTÍTKY A ErP? Potýkání se s klimatickými

Více

OHŘÍVAČE VODY ANDRIS KOMPAKTNÍ VELIKOST, VYSOKÝ VÝKON. ariston.com

OHŘÍVAČE VODY ANDRIS KOMPAKTNÍ VELIKOST, VYSOKÝ VÝKON. ariston.com Vyhrazujeme si právo na změny parametrů výrobků z důvodu technických změn a vývoje výrobků v průběhu platnosti této brožury, a případné nepřesnosti způsobené chybou tisku. ARISTON THERMO CZ S.R.O. Poděbradská

Více

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič

ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY. Pavel Noskievič VYUŽIT ITÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE Z POHLEDU LEGISLATIVY Pavel Noskievič Zelená kniha Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii COM (2006) 105, 8.března 2006 Tři i

Více

Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech

Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech Možnosti využití solárních zařízení pro přípravu teplé vody v bytových domech Ceny energie Vývoj ceny energie pro domácnosti 2,50 Kč 2,00 Kč cena Kč/ kwh 1,50 Kč 1,00 Kč 0,50 Kč 0,00 Kč 1995 1996 1997

Více

Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou

Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou Smart Prague - chytré město začíná infrastrukturou Praze CLAM GALLASŮV PALÁC 2.10.2014 Koncept Smart Prahy Vytváření vzájemných synergií mezi různými síťovými odvětvími jako je doprava, energetika, bezpečnost,

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

stratobel 22.x ultratenké vrstvené Bezpečnostní sklo

stratobel 22.x ultratenké vrstvené Bezpečnostní sklo stratobel 22.x ultratenké vrstvené Bezpečnostní sklo SKUPINA AGC S V ě TOVý LÍDR V OBLASTI PLOCHé HO SKLA AGC (Asahi Glass Company) vyrábí a zpracovává ploché sklo pro stavební sektor a specializovaná

Více

IPLUS Anti-Fog. viditelně lepší

IPLUS Anti-Fog. viditelně lepší IPLUS Anti-Fog viditelně lepší ANTI-FOG užívejte si výhled do okolí z pohodlí svého domova Výběr zasklení je závislý na finančních možnostech a faktorech souvisejících s životním prostředím a pohodlím.

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

NOVÁ ÉRA V OPLÁŠTĚNÍ BUDOV

NOVÁ ÉRA V OPLÁŠTĚNÍ BUDOV NOVÁ ÉRA V OPLÁŠTĚNÍ BUDOV THERMAL ENVIRONMENT FIRE GUARANTEE 40-LET SPOLEHLIVÁ IZOLACE 20% ZLEPŠENÍ TEPELNĚ-IZOLAČNÍCH VLASTNOSTÍ Vydejte se na cestu s IPN-QuadCore: ipn-quadcore.cz NOVÁ ÚROVEŇ POŽÁRNÍCH

Více

Informační seminář k programu LIFE

Informační seminář k programu LIFE Informační seminář k programu LIFE LIFE CLIMA příklady projektových témat Mgr. Jana Paluchová Ministerstvo životního prostředí, odbor energetiky a ochrany klimatu o Cíle LIFE CLIMA o Priority LIFE CLIMA

Více

Cíle energetické účinnosti cesta správným směrem? Podkladový materiál k debatě (2. 10. 2014, Evropský dům)

Cíle energetické účinnosti cesta správným směrem? Podkladový materiál k debatě (2. 10. 2014, Evropský dům) Popis Snížení spotřeby energie a odstranění plýtvání s energií patří k hlavním cílům Evropské unie. Změna klimatu a energetika je jedním z pěti tematických cílů, které mají být v rámci strategie Evropa

Více

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Návrh ROZHODNUTÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění směrnice Rady 96/53/ES, pokud jde o lhůtu pro provádění zvláštních

Více

Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby

Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby Abstrakt Nataliya Anisimova Potřeba v neobnovitelných zdrojích energie a jejich omezený charakter jsou v současnosti aktuálním tématem vědeckých prací a politických

Více

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO

Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO Potenciál OZE a jeho pozice v energetickém mixu v dlouhodobé perspektivě pohled MPO 1 Současná situace v oblasti OZE v ČR 2 Současná situace v oblasti OZE v ČR 3 Současná situace v oblasti OZE v ČR 4 Celková

Více

MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice

MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice MEDIA FACTSHEET Úspory na energiích v České republice Tento factsheet je součástí materiálů pro novináře, který byl vytvořen pro Kampaň zaměřenou na zvyšování povědomí o energetické účinnosti pod záštitou

Více

Żaluzje wewnątrzszybowe

Żaluzje wewnątrzszybowe Vnitřní žaluzie do oken Żaluzje wewnątrzszybowe Benátské žaluzie zabudované uvnitř izolačních skel Vnitřní žaluzie do oken bez vad Horizontální žaluzie byly nejrozšířenějším způsobem omezení nadměrného

Více

ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY. ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství

ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY. ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY ROZŠÍŘENÁ ODPOVĚDNOST VÝROBCŮ (EPR) v oběhovém hospodářství ASOCIACE SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKY Asociace spotřební elektroniky byla založena v roce 2005 významnými dovozci a výrobci

Více

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti Informace o nové směrnici o (ENERGY EFFICIENCY DIRECTIVE - EED) Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Nová směrnice obsahuje 1. Nahrazení Směrnici 2006/32/ES,

Více

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost

Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou. Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Moderní ekonomika s rozumnou spotřebou Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost Směrnice o energetické účinnosti zvýší energetickou soběstačnost Evropy a sníží spotřebu fosilních paliv (státy

Více

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky

Politika ochrany klimatu v České republice. Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky 0 1 Politika ochrany klimatu v České republice Návrh Ministerstva životního prostředí České republiky Politika ochrany klimatu je příspěvkem k celosvětové aktivitě 80./90. léta 2005 2006 2007 2008 2009

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Připravované změny povinnosti měření tepla

Připravované změny povinnosti měření tepla Připravované změny povinnosti měření tepla s ohledem na novou směrnici EED 8. listopadu 2018 Zimní balíček 1) Požadavky vyplývající pro teplárenství z balíčku EK Čistá energie pro všechny Evropany 2) Připravované

Více

TEPELNÁ ČERPADLA CENY, TYPY A KAPACITY. Základní informace Aplikace Výhody a přednosti Kapacity a ceny

TEPELNÁ ČERPADLA CENY, TYPY A KAPACITY. Základní informace Aplikace Výhody a přednosti Kapacity a ceny TEPELNÁ ČERPADLA CENY, TYPY A KAPACITY Základní informace Aplikace Výhody a přednosti Kapacity a ceny Základní informace YUTAKI S YUTAKI S je vysoce účinný systém tepelného čerpadla vzduch-voda, který

Více

POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ DLE CÍLŮ EU

POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ DLE CÍLŮ EU POTENCIÁL ÚSPOR KONEČNÉ SPOTŘEBY ENERGIE V OBDOBÍ 2021-2030 DLE CÍLŮ EU Ing. Jan Harnych Svaz průmyslu a dopravy ČR, Freyova 948/11 20.11.2017 Potenciál úspor KSE v období 2021-2030 dle cílů EU 2 Cíle

Více

Efektivní využití energie

Efektivní využití energie Internetový portál www.tzb-info.cz Efektivní využití energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz Obsah Optimalizace

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce

Aktualizace Státní energetické koncepce Aktualizace Státní energetické koncepce XXIV. Seminář energetiků Valašské Klobouky, 22. 01. 2014 1 Současný stav energetiky Vysoký podíl průmyslu v HDP + průmyslový potenciál, know how - vysoká energetická

Více

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky?

3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 3. panel: Jaký vliv budou mít aktivity na zvýšení energetické účinnosti na budoucí povahu evropské energetiky? 2. 4. 2015, Pražské evropské energetické fórum 1 Vliv různých faktorů na celkovou spotřebu

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA PORSENNA o.p.s. 1 BUDOVY BUDOVY SE PODÍLEJÍ 40% NA CELKOVÉ SPOTŘEBĚ ENERGIE DANÉ ÚZEMÍ OVLIVŇUJÍ NA VELMI DLOUHOU DOBU 2 ZÁKLADNÍ POJMY MĚRNÁ SPOTŘEBA / POTŘEBATEPLA

Více

aplikace metody EPC Typy energeticky úsporných opatření a výpočet 19.9.2014 Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. vladimira.henelova@enviros.

aplikace metody EPC Typy energeticky úsporných opatření a výpočet 19.9.2014 Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. vladimira.henelova@enviros. Využití etického kodexu na podporu aplikace metody EPC Typy energeticky úsporných opatření a výpočet referenční spotřeby energie 19.9.2014 Vladimíra Henelová vladimira.henelova@enviros.cz Obsah prezentace

Více

Změna Klimatu. EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení?

Změna Klimatu. EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení? Změna Klimatu EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení? F-plyny jsou skleníkové plyny, které mohou skleníkový efekt snižovat! Při svých použitích přispívají F-plyny k významně

Více

28 59 N 4 56 E. Mnohem víc než studený vzduch. Klimatizace Truma. Klimatizace Truma OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE.

28 59 N 4 56 E. Mnohem víc než studený vzduch. Klimatizace Truma. Klimatizace Truma OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE. Mnohem víc než studený vzduch Aventa comfort Aventa eco Saphir compact Saphir comfort Saphir vario 28 59 N 4 56 E OPTIMÁLNÍ CHLAZENÍ? KDEKOLI SI PŘEJETE. Napájení 12 V s TG 1000 sinus 12 V s TG 1000 sinus

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 SOLÁRNÍ SYSTÉMY MILAN KLIMEŠ TENTO

Více

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel:

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel: bytových domů Zpracovatel: HANA LONDINOVÁ energetický auditor leden 2010 Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 1.1 Cíl energetické rozvahy... 3 1.2 Datum vyhotovení rozvahy... 3 1.3 Zpracovatel rozvahy... 3 2 Popsání

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU

SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI 2012/27/EU 1 ÚČEL A ROZSAH SMĚRNICE Úspora 20 % spotřeby primární energie do roku 2020 = 1474 Mtoe Prognóza ale odhaduje 1842 Mtoe v roce 2020 Rozdíl 368 Mtoe ušetřit pomocí

Více

ˇ prostupu tepla profilu VEKA

ˇ prostupu tepla profilu VEKA Hodnota U jak dobre okno izoluje Rozhodujícím faktorem pro tepelně izolační vlastnosti okna je hodnota Uw (w = window). Popisuje ztrátu tepla oknem zevnitř směrem ven, měřenou ve wattech na čtvereční metr

Více

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP

Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Strana 1 z 6 TC 2: Zlepšení přístupu k IKT, využití a kvality IKT TC 4: Podpora posunu směrem k nízkouhlíkovému hospodářství ve všech

Více

TESCO Jaroměř. první evropský hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou

TESCO Jaroměř. první evropský hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou TESCO Jaroměř první evropský hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou Úvod Uhlíková stopa je množství oxidu uhličítého (CO 2 ), který každý z nás produkuje ve svém denním životě (například používáním elektřiny,

Více

Šetrné či téměř nulové budovy Energetický bič nebo vyšší kvalita bydlení?

Šetrné či téměř nulové budovy Energetický bič nebo vyšší kvalita bydlení? Šetrné či téměř nulové budovy Energetický bič nebo vyšší kvalita bydlení? Bytová výstavba: na cestě do další krize Diskusní setkání časopisu Stavební fórum 14.9.2016 Definice - Budovy s téměř nulovou spotřebou

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

PERSPEKTIVY BEZ HRANIC

PERSPEKTIVY BEZ HRANIC PERSPEKTIVY BEZ HRANIC Nová definice oken PROGRESS - se systémem RAU FIPRO X VYVINUTO PRO LETADLA... Perfektní pro vaše okna Se systémem RAU-FIPRO způsobila společnost REHAU v roce 2008 revoluci na trhu

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE CASE STUDY

PŘÍPADOVÁ STUDIE CASE STUDY PŘÍPADOVÁ STUDIE CASE STUDY červenec 2014 ZERO-CARBON AREA BRONX, BRNO CÍL STUDIE Shrnutí Cíl = nalezení směru - strategie rozvoje lokality jak z pohledu rekonstrukce stávajících budov, tak výstavby nových

Více

Hodnocení zelených budov a energetický

Hodnocení zelených budov a energetický Hodnocení zelených budov a energetický management v CAFM! Konference SAFM, Bratislava, a říjen 2011 Agenda Trvale udržitelný rozvoj. Certifikace zelených budov a její význam v FM Certifikační systémy y

Více

Cesta k budovám s nulovou spotřebou energie

Cesta k budovám s nulovou spotřebou energie Cesta k budovám s nulovou spotřebou energie aneb Velká modernizace českého stavebnictví Petr Holub, 1. února 2012 Ekologická platforma ČSSD Zvonečník Představení Šance pro budovy je společná nezisková

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

Systémy protisluneční ochrany heroal

Systémy protisluneční ochrany heroal Složky pro novináře R+T 2015 Tisková zpráva: Rozšíření oblasti obchodní činnosti heroal Systémy protisluneční ochrany heroal heroal představuje sektor protisluneční ochrany na veletrhu R+T 2015 Stuttgart/Verl,

Více

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Co je to Pasivní dům? Aby bylo možno navrhnout nebo certifikovat dům jako pasivní, je třeba splnit následující podmínky: měrná roční potřeba tepla na vytápění je maximálně

Více