Podle použit. vají: Technologie Rapid Prototyping umožň stí jakkoli složit. ináší:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podle použit. vají: Technologie Rapid Prototyping umožň stí jakkoli složit. ináší:"

Transkript

1 Aditivní technologie metody Rapid Prototyping

2 K moderním trendům ve výrobě prototypových dílů patří zejména aditivní technologie, které zahrnují např. spékání/slinování prášků různého chemického složení, zrnitosti, fyzikálních, chemických i jiných užitných vlastností. Podle použit ité technologie se v zařízen zeních Rapid Prototyping používaj vají: fotopolymery, termoplasty, speciálně upravený papír, kovové prášky. Technologie Rapid Prototyping umožň žňuje vytvářet vnější i vnitřní tvary součást stí jakkoli složit ité,, což v konečném m důsledku d přinp ináší: přímou výrobu tvarově komplexních dílů zhotovenísoučásti najednou, úsporu výrobních nákladů, zkrácení doby kompletace, zvýšení spolehlivosti.

3 Důvody tvorby prototypů: nalezení chyb ve výrobní dokumentaci (chyby konstruktéra), nalezení chyb v koncepci (chyby realizačního týmu), ověření vyrobitelnosti, smontovatelnosti, posouzení vzhledu zjištění zájmu zákazníků, ověření vhodnosti pro sériovou výrobu. Způsoby tvorby prototypu: tradiční substraktivní, aditivní a kompresivní, moderní Rapid Prototyping. V současnosti se používá kombinace obou způsobů tvorby.

4 Obecný princip technologie Rapid Prototyping Tvar vyrobené součásti Tvary jednotlivých vrstev vypočítané softwarem Proces tvorby součásti, schéma

5 Vývoj a proces vzniku reáln lné součásti sti Reálná součástka Digitalizace Mrak bodů Modelování, sestavení povrchu CAD model CAD/CAM Navazující procesy MKP Technologie RP SLA, SGC, SLS, LOM, FDM, MJM NC program Pevnostní analýza Reálná součástka Obráběcí stroj Výroba forem Reálná součástka Výroba forem

6 Porovnání technologií Rapid Prototyping Základní technologie Rapid Prototyping Zkratka Materiál modelu Stereolitografie SLA, SL Fotopolymer Solid Ground Cutting SGC Fotopolymer, nylon Selective Laser Sintering SLS Polyamid, nylon, vosk, kovové prášky Direct Metal Laser Sintering DMLS Kovové prášky Laminated Object Manufacturing LOM Papír s jednostranným pojivem Fused Deposition Modeling FDM ABS, vosk, polykarbonat Multi Jet Modeling MJM Termopolymer, akrylátový fotopolymer

7 Na bázi fotopolymerů: Modely na bázi fotopolymerů jsou většinou stavěny v nádobě s kapalnou pryskyřicí, kdy pod hladinou dochází k postupnému vytvrzení jednotlivých vrstev. Po dokončení jedné vrstvy, se materiál posune o určitou hodnotu a dochází k vytvrzení další vrstvy. Tímto způsobem dochází k tvorbě celého 3D modelu. Po skončení výrobního procesu je zbytek pryskyřice odveden a model muže být použit pro další operace. Prodejci tohoto zařízení definují své produkty podle typu laseru, metody skenování, zvedacího mechanismu a optické soustavy. SLA-7000 firmy 3D Systems

8 Na bázi fotopolymerů: Stereolitografie SLA Stavba SLA modelu je založena na postupném vytvrzování jednotlivých 2D vrstev, které jsou získány z obslužného softwaru v rámci přípravy modelu. Tyto vrstvy jsou silné 0,05 až 0,15 mm. O tuto hodnotu je po každém vytvrzení snížena nosná deska. Po vytvrzení jedné vrstvy stírací čepel (lišta) zarovná nanesenou pryskyřici na požadovanou tloušťku a celý proces se opakuje do vzniku prototypové součásti. Materiál modelů je na bázi fotopolymerů nebo pryskyřice. Metoda vyžaduje stavbu podpor. Volba atributů tisku měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Po ukončení tisku se prototypová součást vyjme z podpor. Následuje úprava povrchu včetně opracování v UV komoře, kde se součásti dodá požadovaná integrita povrchu, barva atd.

9 Na bázi fotopolymerů: Stereolitografie SLA Metoda SLA se používá převážně v oblasti automobilového průmyslu při výrobě modelů aut, na kterých se zkouší různé technologické přípravky, nástroje atd. Výhodou je také možnost výroby forem pro lití a vstřikování, výroba modelů s malými otvory, přesnými detaily atd. Výhody: Zhotovení objemnějších modelů, dostatečná přesnost, jakost povrchu, široký výběr materiálů, plynulý průběh procesu, není třeba obsluhy během procesu. Nevýhody: Metoda požadující úpravu povrchu modelu a následné sušení.

10 Na bázi fotopolymerů: Solid Ground Cutting SGC Po zpracování dat projde šablonová deska ionografickým procesem nanášení speciálního toneru. Na nosnou desku je nanesena tenká vrstva fotopolymerní pryskyřice, nad kterou je umístěna šablonová deska. Krátkodobým působením UV lampy o výkonu 4kW je pryskyřice vytvrzena. Po odstranění šablony je nevytvrzená pryskyřice vakuově odsáta. Na místa, m ze kterých byla odsáta nevytvrzená pryskyřice je nanesen roztavený výplňový vosk, který slouží jako podpora pro další vrstvu. Materiál modelů je na bázi fotopolymerů nebo pryskyřice. Metoda vyžaduje stavbu podpor chemické odstranění (kyselina citrónová). Volba atributů tisku příprava modelu pro tisk, měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Dokončená součást je v některých případech ještě závěrečně vytvrzována pomocí ozařování speciální UV lampou. Po konečném vytvrzení je nutné ze součásti odstranit podpory a přebytečný materiál ve formě vosku.

11 Na bázi fotopolymerů: Solid Ground Cutting SGC Hlavní oblast použití této metody je v ověřování designu, funkce a smontovatelnosti strojních součástí, dále pro účely prezentace nových výrobků a výzkum trhu. Další použití je v medicíně např. pro výrobu chirurgických pomůcek na míru pacientovi, výrobu zakázkových protéz apod. Součásti vyrobené touto metodou lze použít pro tzv. lití na ztracený vosk, lití do písku a do sádry. Výhody: Minimální smrštění modelu, dobrá struktura a stabilita modelu, proces neprodukující žádný zápach. Nevýhody: Velké rozměry zařízení, problém s usazeninami vosku, tvorba odpadu, hlučnost zařízení.

12 Na bázi práškových materiálů: Tato skupina používá jako výchozí materiál k výrobě modelu jemný prášek. Některé z metod, patřící do této skupiny, jsou podobné metodám řadícím se do skupin kapalných.

13 Na bázi práškových materiálů: Selective Laser Sintering SLS Podle druhu použitého modelovacího materiálu je možno v rámci této technologie rozlišovat metody: Laser Sintering Plastic. Laser Sintering Metal. Laser Sintering Foundry Sand. Laser Sintering Ceramic (Direct Shelt Production Casting).

14 Na bázi práškových materiálů: Selective Laser Sintering SLS Princip metody SLS na podkladovou desku je nanesena první vrstva práškového materiálu. Prášek je působením CO 2 laseru nataven dochází k jeho spékání pouze v požadovaném místě. Okolní materiál zůstává nespečen a slouží jako podpora. Tímto způsobem je dokončena jedna vrstva. Nosná deska je posunuta o tloušťku jedné vrstvy dolů a další vrstva prášku je nanesena speciálním válečkovým mechanismem proces spékání se opakuje do vzniku prototypu. Materiálem prototypových součástí je prášek ve formě: kovu, plastu, pryže, keramiky a speciálního písku. Materiál je ve formě velmi jemného prášku (částice 20 až 100 µm). Metoda vyžaduje stavbu podpor tvořeny nespečeným práškem v okolí modelu. Volba atributů tisku příprava modelu pro tisk, měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Dokončovací operace jsou nezbytnou součástí výrobního procesu odstranění podpor, tryskání, obrábění jako klasický materiál, broušení, leštění atd.

15 Na bázi práškových materiálů: Selective Laser Sintering SLS Metoda SLS získává široké pole uplatnění v oblasti výroby forem a nástrojů pro výrobu plastových, keramických nebo kovových výrobků (prototypové formy, malosériové formy, tvarově složité vložky, jádra s chladícími kanálky optimalizovanými dle tvaru a složitosti dutiny pro rychlejší odvod tepla). Výhody: Součásti vyrobené metodou SLS vynikají svojí pevností velké množství použitelných materiálů. Součásti nepotřebují podpory. Obslužný software nabízí široké možnosti nastavení (změny parametrů během tisku). Nevýhody: Prostorově a energeticky náročné zařízení. Kvalita povrchu je v porovnání s ostatními metodami nízká velikost práškového materiálu.

16 Na bázi práškových materiálů: Direct Metal Laser Sintering DMLS Mezi nejčastěji používané materiály ve formě kovových prášků patří: Nerezová ocel EOS GP1 Slitina bronz-nikl DM 20 Ocel DS 20 Martenzitická ocel EOS MS1 Kobalt chrom EOS CC MP1 Titan EOS Ti 64 / Ti64ELI Mechanické vlastnosti vybraných práškových materiálů. * tepelně zušlechtěný materiál. Nerezová ocel EOS GP1 Martenzitická ocel EOS MS1 Slitina bronz-nikl DM 20 Min. tloušťka stěny 0,4 mm 0,4 mm 0,6 mm Rychlost stavby 2-5 mm 3 /s 2-4 mm 3 /s mm 3 /s Zbytková porózita - - 8% Mez pevnosti Rm 900 MPa 1100 (1950*) MPa 400 MPa Mez kluzu Rp 0,2 500 MPa 1000 (1900*) MPa 200 MPa Modul pružnosti 190 GPa 180 GPa 80 GPa Tvrdost povrchu HRC (50-54*) HRC 120 HV Max. pracovní teplota 550 C 400 C 400 C

17 Na bázi práškových materiálů: Direct Metal Laser Sintering DMLS Dávkovací zařízení nastaví množství prášku pro jednu vrstvu a rameno s keramickým břitem rozprostře na povrch ocelové platformy rovnoměrnou vrstvu prášku dle zvolené tloušťky vrstvy. V místě dopadu laserového paprsku je kovový prášek lokálně roztaven, přičemž dochází k protavení podkladové vrstvy a následně tuhne do pevného stavu. Ocelová platforma odvádí zároveň teplo, takže roztavený kov tuhne velmi rychle. Pro většinu materiálů je pracovní komora vyplněna dusíkem a díl je tak chráněn před oxidací. Materiálem prototypových součástí je prášek ve formě kovu a slitin. Materiál je ve formě velmi jemného prášku tloušťka pokládané vrstvy (0,020 až 0,040 µm). Metoda vyžaduje stavbu podpor tvořeny nespečeným práškem v okolí modelu. Volba atributů tisku příprava modelu pro tisk, měřítko tisku, typ podpor, tloušťka vrstvy a orientace modelu v pracovním prostoru. Dokončovací operace jsou nezbytnou součástí výrobního procesu odstranění podpor, tryskání, obrábění jako klasický materiál, broušení, leštění atd.

18 Na bázi práškových materiálů: Direct Metal Laser Sintering DMLS Metoda DMLS postupně získává pozici výrobní metody pro rychlou a zároveň přesnou výrobu plně funkčních prototypových dílů nebo finálních výrobků pro různé aplikace. Proces 3D tisku vytváří vysoce odolné, ale přitom jemné komponenty, které nachází využití v mnoha odvětvích, včetně leteckého, automobilového, elektronického nebo obalářského průmyslu a medicíny. Technologie DMLS se velmi často kombinuje s tradičními výrobními postupy - jedná se o tzv. hybridní koncepci. Typickým příkladem této koncepce je forma. Výhody: Součásti vyrobené metodou SLS vynikají svojí pevností velké množství použitelných materiálů. Součásti nepotřebují podpory. Obslužný software nabízí široké možnosti nastavení (změny parametrů během tisku). Nevýhody: Prostorově a energeticky náročné zařízení. Kvalita povrchu je v porovnání s ostatními metodami nízká velikost práškového materiálu.

19 Na bázi práškových materiálů: Direct Metal Laser Sintering DMLS 3D zařízen zení EOSINT M 270

20 Na bázi práškových materiálů: 3D Printing 3DP Průmyslově nejrychlejší zařízení na výrobu prototypů. 24-bitová barevná technologie. Velmi realistický převod CAD dat na skutečný model. Vysoká kvalita povrchu výsledného modelu rozlišení až 600 x 540 dpi. Volba atributů tisku měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Automatický odprašovací a vibrační systém odstraní až 80% přebytečného prášku a recykluje ho pro další použití. Z důvodu lepších mechanických vlastností se povrch modelů ošetřuje speciálními infiltranty (ponořením nebo nanesením pomocí štětce).

21 Na bázi práškových materiálů: 3D Printing 3DP Vysoce zátěžové materiály pevnost v tlaku až 10 MPa. Součásti s velmi tenkou stěnou, přesné vyrobení konstr. detailů. Snap-Fit materiály: použití pro následnou infiltraci modelu Z-snap epoxidovou pryskyřicí, která modelu propůjčí vlastnosti pryže. Prototypové součásti vyrobené touto metodou se používají při testování funkčnosti, pro účely vizualizací, prezentací a designu nových případně inovovaných výrobků. Modely je možné použít jako formy pro odlévací nebo vstřikovací technologie.

22 Na bázi tuhých materiálů: Výroba prototypových součástí je velmi odlišná od výroby prototypů na principu kapalné báze. Společným znakem této skupiny je počáteční volba materiálu v tuhé fázi (pro danou metodu výroby) k vytvoření prototypové součásti.

23 Na bázi tuhých materiálů: Laminated Object Manufacturing LOM Modely vyrobené touto metodou jsou tvořeny velkým množstvím fólií. Jednotlivé fólie jsou na jedné straně opatřeny přilnavým nátěrem, kterým jsou přilepeny k předcházející vrstvě. Laserem je následně vyřezána kontura modelu. Přebytečný materiál je rozřezán na jednotlivé kvádry, které jsou na závěr procesu odstraněny. Materiálem modelů jsou fólie tvořené papírem, plasty (nylon, polyester) nebo keramikou. Metoda vyžaduje stavbu podpor, které se po vyrobení součásti mechanicky odstraní. Volba atributů tisku měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Součásti lze dokončit běžnými obráběcími metodami jako je vrtání, frézování a soustružení. Povrch součásti je nutné pokrýt silikonovým, uretanovým nebo epoxidovým nástřikem, aby součást nezvětšovala svoje rozměry vlivem vsakující se vlhkosti.

24 Na bázi tuhých materiálů: Laminated Object Manufacturing LOM Součásti vzniklé touto metodou se používají pro účely vizualizace, marketing a prezentaci nových výrobků potenciálním zákazníkům. Modely je také možné použít jako formy pro nejrůznější odlévací a vstřikovací technologie. Výhody: Možnost použití jakéhokoliv mat. ve formě fólie nejpoužívanější je papír. Mezi další materiály patří plasty, kovy, keramika a kompozitní materiály. Rychlost zařízení, nejsou nutné podpory. Ekologický proces. Nevýhody: Metoda není vhodná pro modely s tenkou stěnou. Pevnost modelu je omezena použitým pojivem jednotlivých vrstev mat. Zdlouhavé odstraňování podpor nebezpečí poškození vyrobené součásti.

25 Na bázi tuhých materiálů: Fused Deposition Modeling FDM Princip metody spočívá v natavování termoplastického materiálu navinutého ve formě drátu na cívce, ze které je vtlačován do vyhřívané trysky pomocí kladek a následně nanášen po jednotlivých vrstvách na podložku. Součásti jsou vyráběny z ABS nebo ABSplus plastu, polykarbonátu, elastomeru, vosku atd. Metoda vyžaduje stavbu podpor, které se po vyrobení součásti mechanicky nebo chemicky odstraní. Volba atributů tisku typ zařízení, tloušťka vrstev materiálu, typ podpor, způsob vyplnění objemu modelu, měřítko tisku a orientace modelu v pracovním prostoru. Tisková hlava se pohybuje v rovině X, Y dokud nedokončí celou jednu vrstvu součásti. Poté se celá tisková hlava posune o tloušťku vrstvy v ose Z směrem nahoru a dojde k vytisknutí další vrstvy.

26 Na bázi tuhých materiálů: Fused Deposition Modeling FDM Prototypové součásti vyrobené touto metodou se používají při testování funkčnosti a designu nových případně inovovaných výrobků. Vzhledem k pevnosti používaných materiálů lze tyto modely vystavit zatížení, které odpovídá realitě. Výhody: Výroba funkčních prototypů, které se svými vlastnostmi blíží konečným produktům. Při výrobě vzniká minimální odpad, pouze mat. podpor. Nevýhody: Omezená přesnost daná tvarem materiálu a průměrem výstupní trysky. Proces výroby nelze urychlit z důvodu principu metody a vlastností mat.

27 Na bázi tuhých materiálů: Multi Jet Modeling MJM Postupné nanášení jednotlivých vrstev termopolymeru pomocí speciální tiskové hlavy 352 trysek uspořádaných vedle sebe v délce 200 mm. Volba atributů tisku tloušťka vrstvy materiálu, podpory, měřítko a orientace součásti v pracovním prostoru. Pracovní hlava se pohybuje nad nosnou deskou ve směru osy X, Y po nanesení jedné vrstvy se deska sníží o tuto tloušťku směrem dolů. Nanášený termoplastický materiál ztuhne při styku s již naneseným materiálem téměř okamžitě. Výhody: Jednoduché řešení, ekonomická výroba modelů, výhodná metoda z časového hlediska. Nevýhody: Výroba menších součástí, omezená volba materiálu, malá přesnost.

28 Na bázi tuhých materiálů: Multi Jet Modeling MJM

29 Post Processing Počíta Všechny vyrobené 3D modely s využitím dostupných metod Rapid Prototyping lze dále z estetického hlediska obrábět, tmelit brousit, leštit, napouštět speciálními infiltranty, barvit atd. za účelem vyšší přesnosti, lepšího povrchu, snadnější smontovatelnosti, vizualizace případně větší ostrosti barev.

30 Souhrn základnz kladních vlastností jednotlivých metod Rapid Prototyping Orientační velikost komory šxdxv [mm] Materiál modelu Tloušťka vrstvy [mm] Přednosti Nevýhody S L A 600x600x500 Fotopolymer 0,05 0,15 Model může obsahovat přesné detaily a tenké stěny. Výkonný laserový zdroj, fotopolymer vykazuje toxické vlastnosti, dokončovací vytvrzování modelu, malá tepelná odolnost modelu. S G C 500x350x500 Fotopolymer, nylon 0,10 0,50 Poškozené vrstvy jsou odfrézovány, model se staví bez podpor. Výkonný laserový zdroj, malý výběr materiálu pro model. S L S 350x350x450 Polyamid, polykarbonát, nylon, vosk, kovové prášky 0,10 0,50 Výkonný laserový zdroj, nenatavený prášek slouží jako podpora, široké spektrum materiálů. Prostorově a energeticky náročné zařízení, nebezpečí rozptýlení kovového prášku, pórovitost modelu nutnost dokončovacích operací, drsný povrch podpor. D M L S 250x250x215 (EOSINT M270) Kovové prášky 0,02 0,04 Výkonný laserový zdroj, nespotřebovaný prášek je z 98% znovu využíván, široké spektrum materiálů. Prostorově a energeticky náročné zařízení, nebezpečí rozptýlení kovového prášku, pórovitost modelu nutnost dokončovacích operací, drsný povrch podpor. L O M 500x700x300 Papír s jednostranným pojivem 0,01 0,20 Model má podobnou strukturu jako dřevo, lze ho snadno obrábět tvarová stálost. Výkonný laser, produkce nežádoucích výparů, nižší přesnost součásti, pracné odstraňování podpor. F D M 200x200x300 (Dimension) 600x500x600 (Quantum) ABS a ABS+, vosk, polykarbonat 0,05 0,33 Několik druhů materiálů, nepřítomnost škodlivých emisí. Model nemá stejné mechanické vlastnosti vrůzných směrech, dokončovací operace odstranění podpor. M J M 300x180x200 (Invision) 250x190x200 (Thermojet) Termopolymer, akrylátový fotopolymer 0,05 0,20 Velmi tenké vrstvy materiálu, nepřítomnost škodlivých emisí. Model nemá stejné mechanické vlastnosti vrůzných směrech, dokončovací operace odstranění podpor.

31 Etapy rychlé výrovy prototypů Posouzení funkčních vlastností Reverse Engineering Model Soft Tooling stl stl Stl zip LAN- zip Příprava dat pro zařízení RP Catalyst Magic Status... LAN-job j - TechnolgieRP MasterModel Vstřikovací forma stl MasterModel Hard Tooling CAD Model Rapid Tooling Posouzení estetických vlastností

32 Komplexní grafické pracoviště na FSI VUT v Brně Příprava dat v softwaru CatalystEX

33 Komplexní grafické pracoviště na FSI VUT v Brně Ukázky 3D tisku na komplexním m grafickém m pracovišti metodou FDM FSI VUT v Brně disertační, diplomové, bakalářské práce, studenti

34 Odkazy na Internetu: stratasys.com cubictechnologies.comcom mcae.czcz bibus.cz scape.com/ eos-gmbh.de/default..de/default.htm

35 Děkuji za pozornost.

PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 PEVNOLÁTKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING - Fused Deposition Modeling - Laminated Object Manufacturing - Inject Printing Ing. Lukáš Procházka

Více

PRÁŠKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

PRÁŠKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 PRÁŠKOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING - Three Dimensional Printing - Selective Laser Sintering - Direct Metal Laser Sintering Ing. Lukáš

Více

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU UVOLŇOVACÍHO MECHANISMU DVEŘÍ OSOBNÍHO AUTOMOBILU APPLICATION OF MODERN TECHNOLOGIES FOR THE PRODUCTION OF THE RELEASE MECHANISM OF A CAR DOOR BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

2.18 Rapid prototyping, 3D tisk

2.18 Rapid prototyping, 3D tisk Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 KAPALINOVÉ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING - Stereolitografie - Jetted Photopolymer - Film Transfer Imaging Ing. Lukáš Procházka 3S Design

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY HODNOCENÍ

Více

Rapid Prototyping 2011

Rapid Prototyping 2011 Rapid Prototyping 2011 Inditex - ZARA Čas od identifikace nového trendu na dodání zboží do obchodu: Zara potřebuje 30 dnů, většina konkurence 4-12 měsíců. Jak je to možné? ZARA výrobní proces ZARA neustále

Více

KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla

KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla KARTOGRAFIE II (08) Prostorová kartografická díla RNDr. Ladislav Plánka, CSc. Institut geodézie a důlního měřictví, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Podkladové

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE PŘÍPRAVA GEOGRAFICKÝCH DAT PRO 3D TISK PODROBNÉHO MODELU BUDOVY

DIPLOMOVÁ PRÁCE PŘÍPRAVA GEOGRAFICKÝCH DAT PRO 3D TISK PODROBNÉHO MODELU BUDOVY ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD KATEDRA MATEMATIKY DIPLOMOVÁ PRÁCE PŘÍPRAVA GEOGRAFICKÝCH DAT PRO 3D TISK PODROBNÉHO MODELU BUDOVY Plzeň, 2015 Bc. Elena Belai Text zadání. Prohlášení

Více

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk

3D tisk. Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie. Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Semestrální práce z předmětu: Kartografická polygrafie a reprografie 3D tisk Autor: Karolína Noskyová, Kateřina Štefíková, Václav Vlk Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT

Více

3D Tiskárna Rep Rap. Jakub Skořepa, Jan Zubr, Filip Dušek. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Chomutov Školní 1060/50, CHOMUTOV 1/6

3D Tiskárna Rep Rap. Jakub Skořepa, Jan Zubr, Filip Dušek. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Chomutov Školní 1060/50, CHOMUTOV 1/6 Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT 3D Tiskárna Rep Rap Jakub Skořepa, Jan Zubr, Filip Dušek Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Chomutov

Více

Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka

Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka www.mcae.cz ا mcae@mcae.cz ا +420 549 128 811 Progresivní využití aditivních technologií v moderní společnosti Bc. Jan Drápela Ing. Matyáš Chaloupka Komplexní řešení Od prvotního nápadu až po finální produkt!

Více

VÝROBA DÍLŮ TECHNOLOGIÍ DMLS A JEJICH POROVNÁNÍ S JINÝMI KONVENČNÍMI TECHNOLOGIEMI Z HLEDISKA EKONOMICKÉ NÁROČNOSTI

VÝROBA DÍLŮ TECHNOLOGIÍ DMLS A JEJICH POROVNÁNÍ S JINÝMI KONVENČNÍMI TECHNOLOGIEMI Z HLEDISKA EKONOMICKÉ NÁROČNOSTI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA DÍLŮ

Více

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON

APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APLIKACE MODERNÍCH METOD PRO VÝROBU ODKLÁDACÍHO STOJANU NA MOBILNÍ TELEFON APPLICATION OF MODERN METHODS FOR PRODUCTION OF MOBILE PHONE STORAGE STAND BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR

Více

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre

FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, VUT BRNO NETME Centre Quality control Robotic machining Rapid prototyping 3D optical digitalization Additive manufacturing of metal parts Mechanical and industrial design Obsah prezentace Představení pracoviště Laboratoře Vývoj

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Obrábění vysokými rychlostmi.rapid prototyping. Téma: Ing. Kubíček Miroslav.

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Obrábění vysokými rychlostmi.rapid prototyping. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Obrábění vysokými rychlostmi.rapid prototyping

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝROBĚ LOPATEK RYBÁŘSKÝCH NÁVNAD

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PŘI VÝROBĚ LOPATEK RYBÁŘSKÝCH NÁVNAD VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VYUŽITÍ

Více

VÝROBA FUNKČNÍHO NÁHRADNÍHO DÍLU METODOU FDM TISKU

VÝROBA FUNKČNÍHO NÁHRADNÍHO DÍLU METODOU FDM TISKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA FUNKČNÍHO

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY TECHNOLOGIE

Více

Čistící kabina pro Rapid Prototyping. Bc. Jakub Matoušek

Čistící kabina pro Rapid Prototyping. Bc. Jakub Matoušek Čistící kabina pro Rapid Prototyping Bc. Jakub Matoušek Diplomová práce 2010 Příjmení a jméno: Matoušek Jakub Obor: Konstrukce technologických zařízení P R O H L Á Š E N Í Prohlašuji, že beru na vědomí,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY PŘEHLED

Více

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu?

Začněte využívat výhody D tisku! Využíváte výhody rapid prototypingu? Začněte využívat výhody D tisku! 3D tisk se dnes využívá pro výrobu prototypů i malosériovou výrobu. 3D tisk, na rozdíl od standardních technologií odlévání nebo vstřikování do forem, soustružení, či CNC

Více

Vše o 3D tisku. ebook 1. technologie. Marek Zloch. www.marekzloch.cz

Vše o 3D tisku. ebook 1. technologie. Marek Zloch. www.marekzloch.cz Vše o 3D tisku ebook 1. technologie Marek Zloch www.marekzloch.cz Děkuji, že jste si stáli tuto elektronickou knihu. Její napsání vyžadovalo mnoho času a úsilí, respektujte to a berte prosím na vědomí,

Více

Digitální prototyp při vstřikování plastů II

Digitální prototyp při vstřikování plastů II Digitální prototyp při vstřikování plastů II Petr Halaška SMARTPLAST s.r.o. CAD návrh vstřikovací formy První část článku Digitální prototyp v čísle 17, příloha Technologie zpracování plastů jsme uzavřely

Více

VÝROBA PROTOTYPOVÉHO DÍLU POMOCÍ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

VÝROBA PROTOTYPOVÉHO DÍLU POMOCÍ TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŢENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VÝROBA PROTOTYPOVÉHO

Více

VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING

VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING VÝROBA NÁHRADNÍHO DÍLU CHLAZENÍ K ELEKTROMOTORU S VYUŽITÍM TECHNOLOGIE RAPID PROTOTYPING PRODUCTION OF SPARE PART OF COOLING FROM ELECTROMOTOR WITH THE USE OF RAPID PROTOTYPING TECHNOLOGY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ LOGA SPOLEČNOSTI

APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ LOGA SPOLEČNOSTI BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE CAD/CAM TECHNOLOGIE PRO VYTROŘENÍ

Více

3D TISK KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

3D TISK KOVOVÝCH MATERIÁLŮ Ing. Daniel Koutný, Ph.D. Ing. David Paloušek, Ph.D. 9 October Digital Prototyping 2012 and 3D Print Days NETME Centre New Technologies for Mechanical Engineering Divize: Energetiky, procesů a ekologie

Více

ANOTACE KLÍČOVÁ SLOVA ANNOTATION KEYWORDS BIBLIOGRAFICKÁ CITACE

ANOTACE KLÍČOVÁ SLOVA ANNOTATION KEYWORDS BIBLIOGRAFICKÁ CITACE ANOTACE Tato bakalářská práce zpracovává přehled technologií Rapid Prototypingu, jejich princip, použití, výhody a nevýhody. Následné využití těchto metod pro malosériovou výrobu forem na odlévání Rapid

Více

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry získat výhodné mechanické vlastnosti ve vztahu k funkčnímu uplatnění tvářence Výhody tváření : vysoká produktivita práce automatizace

Více

APLIKACE METODY FDM PRO VÝROBU BEZPEČNOSTNÍ KRYTKY STŘEŠNÍHO NOSIČE APPLICATION OF FDM METHOD FOR PRODUCTION OF ROOF RACK SAFETY COVER

APLIKACE METODY FDM PRO VÝROBU BEZPEČNOSTNÍ KRYTKY STŘEŠNÍHO NOSIČE APPLICATION OF FDM METHOD FOR PRODUCTION OF ROOF RACK SAFETY COVER VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MODERNÍCH METOD PŘI VÝROBĚ PROTOTYPOVÝCH ODLITKŮ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MODERNÍCH METOD PŘI VÝROBĚ PROTOTYPOVÝCH ODLITKŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY MOŽNOSTI

Více

OPTIMALIZACE VÝROBY PROTOTYPŮ PŘI VYUŽITÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING

OPTIMALIZACE VÝROBY PROTOTYPŮ PŘI VYUŽITÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING OPTIMALIZACE VÝROBY PROTOTYPŮ PŘI VYUŽITÍ TECHNOLOGIÍ RAPID PROTOTYPING Ing Tomáš Neumann Ing František Tomeček Vysoká škola Báňská Technická univerzita Ostrava 17 listopadu 15, Ostrava-Poruba, 708 33,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY KONSTRUKCE

Více

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU MODELU HLAVOLAMU JEŽKA V KLECI

APLIKACE MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ PRO VÝROBU MODELU HLAVOLAMU JEŽKA V KLECI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY MOŽNOSTI

Více

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů.

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Výhody laserového kalení: Nižší energetická náročnost (kalení pouze

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY MOŽNOSTI

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY VYUŽITÍ

Více

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY

SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY SESTAVENÍ A OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI DOMÁCÍ 3D TISKÁRNY ASSEMBLING AND FUNCTIONAL VERIFICATION OF A HOME 3D PRINTER DIPLOMOVÁ PRÁCE DIPLOMA THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Bc. Jaroslav TESAŘ VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH VÝROBY TĚLESA PLYNOVÉHO ANALYZÁTORU S VYUŽITÍM METODY DIRECT METAL LASER SINTERING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH VÝROBY TĚLESA PLYNOVÉHO ANALYZÁTORU S VYUŽITÍM METODY DIRECT METAL LASER SINTERING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY NÁVRH VÝROBY

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TECHNICKÁ. Referát k předmětu Konstruování s podporou počítače. CAD/CAM technologie

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TECHNICKÁ. Referát k předmětu Konstruování s podporou počítače. CAD/CAM technologie ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TECHNICKÁ Referát k předmětu Konstruování s podporou počítače CAD/CAM technologie pomocník při navrhování, konstrukci a výrobě prototypů v automobilovém průmyslu.

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Vzdělávací program: VP15 Plánování, příprava a technologie výroby ve firemní praxi Obsah modulů: M151 CAD ve strojírenství, tvorba a úprava výkresu,

Více

Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků.

Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků. PORTFOLIO SLUŽEB Poskytujeme služby mechanické konstrukce, zejména konstrukci plastů, forem a přípravků. Využíváme nejmodernějších technologií pro výrobu kovových a vysokopevnostních kompozitních součástek.

Více

Technologičnost konstrukcí. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů

Technologičnost konstrukcí. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Technologičnost konstrukcí Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Co je to technologičnost konstrukcí? Technologičnost konstrukce je v zásadě provedení, které umožňuje výrobu s vynaložením

Více

UPrint 3D. 3D tisk, 3D skenování a podpora vašich projektů. Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci

UPrint 3D. 3D tisk, 3D skenování a podpora vašich projektů. Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci UPrint 3D 3D tisk, 3D skenování a podpora vašich projektů Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Nejen věda a výzkum Naše týmy specialistů pomáhají firmám co nejlépe využít moderních technologií

Více

Úvod do problematiky 3D tisku (prezentace)

Úvod do problematiky 3D tisku (prezentace) Datum: 28. 8. 2013 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_646 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou Jméno autora: Ing. Michal Hošek Název sady: Používání víceuživatelských

Více

Rapid prototyping. Martin Vaculík

Rapid prototyping. Martin Vaculík Rapid prototyping Martin Vaculík Bakalářská práce 2011 ABSTRAKT Cílem bakalářské práce bylo analyzovat a porovnat dvě výrobní zařízení, která pouţívají různou metodu výroby prototypů Rapid Prototyping.

Více

VYUŽITÍ RAPID PROTOTYPINGU V ŽIVOTNÍM CYKLU VÝROBKU

VYUŽITÍ RAPID PROTOTYPINGU V ŽIVOTNÍM CYKLU VÝROBKU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MACHINE AND INDUSTRIAL DESIGN VYUŽITÍ RAPID PROTOTYPINGU

Více

Disruptivní technologie

Disruptivní technologie MTP-12-3d tisk Osnova: změna obchodního modelu, disruptivní technologie, nové paradigma výroby rychlá výroba prototypů 1. krok - modely skenování reverzní inženýrství principy tisku materiály pro 3DT Problematika

Více

REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP

REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT REALIZACE 3D TISKÁRNY TYPU REPRAP IMPLEMENTATION

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Čištění a úprava drsnosti povrchů vyrobených 3Dtiskem. Cleaning and repairs of surfaces produced by a 3D printer

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Čištění a úprava drsnosti povrchů vyrobených 3Dtiskem. Cleaning and repairs of surfaces produced by a 3D printer BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Čištění a úprava drsnosti povrchů vyrobených 3Dtiskem Cleaning and repairs of surfaces produced by a 3D printer Autor: Zbyněk Vávra Vedoucí práce: doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. Konzultant

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY PŘEHLED

Více

Plasty v automobilovém průmyslu

Plasty v automobilovém průmyslu Plasty v automobilovém průmyslu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního

Více

VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM CAD APLIKACE A MODERNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE

VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM CAD APLIKACE A MODERNÍ ADITIVNÍ TECHNOLOGIE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT VÝROBA MODELU KRYTU LYŽAŘSKÉ HELMY S VYUŽITÍM

Více

STUDIE VHODNOSTI VYUŽITÍ 3D TECHNOLOGIE PRO PROJEKT SPECIALIZOVANÉ CENTRUM PRO APLIKOVANOU SIMULACI A VIZUALIZACI

STUDIE VHODNOSTI VYUŽITÍ 3D TECHNOLOGIE PRO PROJEKT SPECIALIZOVANÉ CENTRUM PRO APLIKOVANOU SIMULACI A VIZUALIZACI STUDIE VHODNOSTI VYUŽITÍ 3D TECHNOLOGIE PRO PROJEKT SPECIALIZOVANÉ CENTRUM PRO APLIKOVANOU SIMULACI A VIZUALIZACI Vypracoval: V Ústí nad Labem 09/2014 Ing. Roman Vaibar, Ph.D., MBA Ing. Pavel Koníř, MBA

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY MOŽNOSTI

Více

3D výroba šperků Vaše dokonalé modely šperků

3D výroba šperků Vaše dokonalé modely šperků 3D výroba šperků Vaše dokonalé modely šperků 3D prototypovací a výrobní systémy s perfektní kvalitou a maximální rychlostí, dokonalé pro sériovou výrobu i jednorázové procesy. 2 Vítejte v 3D světě šperkařského

Více

VYSOKOVÝKONOVÉ LASEROVÉ ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ

VYSOKOVÝKONOVÉ LASEROVÉ ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ VYSOKOVÝKONOVÉ LASEROVÉ ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ KULIČKOVÉ ŠROUBY KUŘIM, a.s. Vždy máme řešení! Courtesy of Trumpf Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu

Více

Zadání soutěžního úkolu:

Zadání soutěžního úkolu: Zadání soutěžního úkolu: a) Vytvořte NC program pro obrobení součásti (viz obr. 1), přičemž podmínkou je programování zcela bez použití CAD/CAM technologií (software SinuTrain nebo jiný editor řídicího

Více

Pořizovat 3D tiskárnu do školy?

Pořizovat 3D tiskárnu do školy? 3D tisk Pořizovat 3D tiskárnu do školy? Počítač ve škole 2015, Nové Město na Moravě 1 2 Co jsem zač? Tomáš Feltl Pedagogická praxe na ZŠ a SŠ (15 let) Od roku 2003 se intenzivně věnuji využívání moderních

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 1 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING

Více

příprava povrchů pod organické povlaky (nátěry, plastické hmoty, pryžové vrstvy apod.) odstraňování korozních produktů odstraňování okují po tepelném

příprava povrchů pod organické povlaky (nátěry, plastické hmoty, pryžové vrstvy apod.) odstraňování korozních produktů odstraňování okují po tepelném J. Kubíček FSI 2018 příprava povrchů pod organické povlaky (nátěry, plastické hmoty, pryžové vrstvy apod.) odstraňování korozních produktů odstraňování okují po tepelném tváření a tepelném zpracování odstraňování

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Vytváření struktur metodou 3D litografie

Vytváření struktur metodou 3D litografie Vytváření struktur metodou 3D litografie I. Úvod 3D litografie (stereolitografie) je variantou 3D tisku, která pro vytváření modelů, prototypů a strukturovaných povrchů využívá metod 2D fotolitografie.

Více

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní

REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT. Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní REGIONÁLNÍ TECHNOLOGICKÝ INSTITUT Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Výzkumné centrum RTI Regionální technologický institut - RTI je výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity

Více

Středoškolská technika KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce)

Středoškolská technika KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce) Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT KLADNICE 300 t (výtah z maturitní práce) Simon Kalombo Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola

Více

Způsob stanovení ceny tisku a lití ve vakuu

Způsob stanovení ceny tisku a lití ve vakuu Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Způsob stanovení ceny tisku a lití ve vakuu Technická univerzita v Liberci 3D digitalizace

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B2301 Strojní inženýrství 2301R016 Strojírenská technologie technologie obrábění

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B2301 Strojní inženýrství 2301R016 Strojírenská technologie technologie obrábění ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ Studijní program: B2301 Strojní inženýrství Studijní obor: 2301R016 Strojírenská technologie technologie obrábění Bakalářská práce Technologické aspekty stavby

Více

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 4

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 4 VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ K NÁVRHU PIVNÍ SKLENICE PRO PIVOVAR STAROBRNO, A.S. USAGE OF MODERN TECHNOLOGIES TO DESIGN BEER GLASS FOR BREWERY STAROBRNO, A.S. BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE

Více

3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby

3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby 3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Proč vsadit na centrum UPrint 3D? Profesionální

Více

Průmyslová aditivní výroba zítřka

Průmyslová aditivní výroba zítřka Průmyslová aditivní výroba zítřka Prolínání koncepcí výroby Hybridní stroje vrchol vývoje obráběcích strojů? Kombinace CNC obráběcího stroje s aditivním procesem v oblasti kovových materiálů Snaha výrobců

Více

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody:

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody: Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox R RH ROPOVODY, PLYNOVODY Nátěr na železné konstrukce, antikorozní základní i vrchní nátěr. Popis výrobku: Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota

Více

Povrchová úprava bez chromu Cr VI

Povrchová úprava bez chromu Cr VI Povrchová úprava bez chromu Cr VI Základem této povrchové úpravy jsou materiály Delta Tone 9000 a Delta Protect KL 100, takzvané basecoaty, což jsou anorganické povlaky plněné ZN a Al mikrolamelami rozptýlenými

Více

Kompozitní materiály. přehled

Kompozitní materiály. přehled Kompozitní materiály přehled Porovnání vlastností Porovnání vlastností (2) dřevo nemá konkurenci jako lehká tuhá konstrukce Porovnání vlastností (3) dobře tlumí slitiny Mg Cu a vlákny zpevněné plasty Definice

Více

Využití FDM 3D tisku pro výrobu dílenských přípravků. Radomír Zlámal

Využití FDM 3D tisku pro výrobu dílenských přípravků. Radomír Zlámal Využití FDM 3D tisku pro výrobu dílenských přípravků Radomír Zlámal Bakalářská práce 2015 Příjmení a jméno:. Obor:. P R O H L Á Š E N Í Prohlašuji, že beru na vědomí, že odevzdáním diplomové/bakalářské

Více

3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby

3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby 3D tisk z kovů, termoplastů, fotopolymerů a papíru 3D skenování a podpora projektů aditivní výroby Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci Proč vsadit na centrum UPrint 3D? Obsah Profesionální

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MODERNÍCH METOD PŘI VÝROBĚ PROTOTYPOVÝCH ODLITKŮ

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ MODERNÍCH METOD PŘI VÝROBĚ PROTOTYPOVÝCH ODLITKŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY MOŽNOSTI

Více

Konstruktér modelů a forem v keramické výrobě (kód: N)

Konstruktér modelů a forem v keramické výrobě (kód: N) Konstruktér modelů a forem v keramické výrobě (kód: 28-056-N) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Technická chemie a chemie silikátů (kód: 28) Týká se povolání: Kvalifikační

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz. Technologická zařízení Technologická zařízení Oddělení prototypových technologií a procesů 3D tiskárna Objet Connex 500 Systém od firmy Objet je určen pro výrobu rozměrných a přesných modelů. Maximální rozměry modelů: 490 x

Více

NETME Centre Nové technologie pro strojírenství

NETME Centre Nové technologie pro strojírenství NETME Centre Nové technologie pro strojírenství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně NETME Centre Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství Technická 2896/2, 616

Více

VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING

VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING VYUŽITÍ CAD APLIKACÍ PRO RAPID PROTOTYPING CAD APLICATIONS IN RAPID PROTOTYPING BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS AUTOR PRÁCE AUTHOR Ondřej PEŠEK VEDOUCÍ PRÁCE SUPERVISOR Ing. Oskar ZEMČÍK, Ph.D. BRNO 2012

Více

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23]

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] 1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] Hodnocení povlakovaných plechů musí být komplexní a k určování vlastností základního materiálu přistupuje ještě hodnocení vlastností povlaku v závislosti na jeho

Více

1 Moderní nástrojové materiály

1 Moderní nástrojové materiály 1 Řezné materiály jsou podle ISO 513 členěné do šesti základních skupin, podle typu namáhání břitu. - Skupina P zahrnuje nástrojové materiály určené k obrábění většiny ocelí, které dávají dlouhou třísku

Více

Možnosti barevného řešení pracovních desek naleznete v kapitole design.

Možnosti barevného řešení pracovních desek naleznete v kapitole design. Nabízíme širokou škálu pracovních desek. Všechny námi používané pracovní desky mají platný certifikát hygienické nezávadnosti a certifikát o mechanicko-fyzikálních zkouškách. Možnosti barevného řešení

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. VYUŽITÍ NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ VE STROJÍRENSKÝCH APLIKACÍCH, TRENDY VÝVOJE NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České

Více

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní 23. dny tepelného zpracování s mezinárodní účastí Návrh technologie laserového povrchového kalení oceli C45 Autor: Klufová Pavla, Ing. Kříž Antonín, Doc.

Více

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 1

FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 1 FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 1 FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 2 FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 3 FSI VUT BAKALÁŘSKÁ PRÁCE List 4 ABSTRAKT Pro urychlení komunikace mezi výrobcem součástí (odlitků) a odběratelem

Více

APLIKACE METOD RAPID PROTOTYPING VE SLÉVÁRENSKÉ TECHNOLOGII LITÍ NA VYTAVITELNÝ MODEL

APLIKACE METOD RAPID PROTOTYPING VE SLÉVÁRENSKÉ TECHNOLOGII LITÍ NA VYTAVITELNÝ MODEL VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY APLIKACE

Více

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C

Vlastnosti W 1,3. Modul pružnosti 194 000 189 000 173 000. Součinitel tepelné roztažnosti C od 20 C. Tepelná vodivost W/m. C Měrné teplo J/kg C 1 SVERKER 3 2 Charakteristika SVERKER 3 je wolframem legovaná nástrojová ocel s vysokým obsahem uhlíku a chrómu, která vykazuje následující charakteristické znaky: Maximální odolnost proti opotřebení Vysoká

Více

ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT

ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ SELEKTIVNÍM LASEROVÝM TAVENÍM ZA ZVÝŠENÝCH TEPLOT Martin Malý, Ing. ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně V Brně, 26. 2. 2018 Obsah Motivace pro řešení

Více

Charakteristika. Použití MOLDMAX HH

Charakteristika. Použití MOLDMAX HH 1 MOLDMAX HH 2 Charakteristika MOLDMAX HH je vysoce pevná beryliová slitina mědi od firmy Brush Wellman Inc., vyrobená speciálně na zhotovení tvarovek z plastu. Vyznačuje se následujícími vlastnostmi:

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou Obor: Nástrojař, Obráběč kovů Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Důvody a cíle pro statické zesilování a zajištění konstrukcí - zvýšení užitného zatížení - oslabení konstrukce - konstrukční chyba - prodloužení

Více

Řezné materiály www. www t. u t n u g n a g loy o. y c. z c

Řezné materiály www. www t. u t n u g n a g loy o. y c. z c Řezné materiály www.tungaloy.cz PRODUKTY Povlakované karbidy CVD A002 Povlakované karbidy PVD A003 Keramika A005 Cermety A005 CBN (T-CBN) A006 PCD (T-DIA) A007 Nepovlakované slinuté karbidy A007 Tungaloy

Více

Formovací materiály. Silikony světové třídy pro celosvětová řešení

Formovací materiály. Silikony světové třídy pro celosvětová řešení Formovací materiály Silikony světové třídy pro celosvětová řešení ACC silikony řady 900 Vysokopevnostní formovací gumy jsou vyrobené tak, aby splnily požadavky na moderní formovací techniky. Jsou vhodné

Více

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním

Odstředivé lití. pravé odstředivé lití. lití odstřeďováním Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Materiály, které využíváme - Dokumenty Google

Materiály, které využíváme - Dokumenty Google https://docs.google.com/document/d/1irubvhl64lnywcrjj1gvyc-fhucis8s3thme4j9wzgw/edit#heading=h.71t70l9jowev 1/10 Obsah Obsah 2 Materiály pro 3D tisk 3 FDM (Fused Deposition Modeling) 3 SLA (StereoLithography

Více