Doba Pobělohorská a česká literatura 17.století

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doba Pobělohorská a česká literatura 17.století"

Transkript

1 Maturitní otázka z češtiny č.6 Doba Pobělohorská a česká literatura 17.století Osnova: 1.Baroko 2. Jan Ámos Komenský 3.Domácí literatura 4.Lidová a pololidová slovesnost Doba pobělohorská a česká literatura 17.stol.

2 ( ) Baroko 17.století Období válek (třicetiletá válka ) a nejistot, nerovnoměrnost a protikladnost vývoje v Evropě, proto pocity marnosti, pomíjivost pozemského světa apod., růst autority katolické církve a absolutistické moci panovníka. Nejzávaznějším důsledkem Bílé hory bylo násilné a bezohledné pokatoličtění země, jež vedlo k hromadné emigraci evangelíků (asi 20%populace). Mnozí z exulantů se po čase opět vrátili a že někteří bez velkého přemáhání přijali novou víru. Po třicetileté válce měli pro náš národ daleko větší význam ti, kteří neopustily vlast, než exulanti. Patří zde, Bohuslav Balbín, skladatel a varhaník Adam Michna z Otradovic, hrabě František Antonín Šporka a lékař Jan Marek Marci z Kronlandu. Z exulantů je nejznámější Jan Ámos Komenský. V,,převýchově měla církev poměrně rychlé výsledky mezi katolíky byli lidé, kteří se oprávněně stali postrachem obyvatel, zejména představitelé jezuitského řádu. I přes tato negativa měl realisticky smýšlející řád vynikající školství. Tovaryšstvo Ježíšovo vychovávalo elitu mezi vzdělanci, nesmírně pracovité intelektuály, navíc jezuité byli lidé znalí a disciplinovaní. Díky svému mezinárodnímu propojení a díky častým kontaktům s cizinou bylo zabezpečeno velice rychlé šíření informací, poznatků a zpráv. Kromě jezuitů měly ve školství velký význam i jiné řády, které byly považovány za tolerantnější. V první řadě to byli piaristé, kteří se orientovali na vybudování modernějšího školství. Zvláštní postavení má v období baroka mariánský kult. Ten byl sice silný již ve středověku, ale po Bílé hoře došlo k jeho neobyčejnému rozšíření. Církev totiž záhy pochopila, že prostřednictvím ženy matky lze v českém prostřednictví získat a ovlivnit duši lidí. Např. kolik podob má Panna Maria v našem umění prostá, milostná, neposkvrněná, toužící, bolestná nebo zoufající. Znaky: - nedůvěra v rozum, absolutistické víry - odvrat od přírody, zaměření k vlastnímu nitru - mysticismus, duchovnost (pravda je člověku zjevena) - naturalistická konkrétnost (pocit bezmocnosti, utrpení, bolesti) - monumentalita snaha ohromit člověka, důraz na citovost až exaltovanost, vnitřní napětí, nadsázka - zásada kontrastu dramatičnost (krutý ďábel x milostivý bůh) Stavitelství využívá nepravidelných linií (křivky, vlnění, oblouky, kopule), členitosti, bohaté štukatury, freskových výzdob, pracuje s barevnými a světelnými kontrasty. Barokní stavby působí svou velkolepostí a mohutností. architekti: Giovanni Santini (zámek Koruna v Chlumci nad Cidlin.), bratři Kiliam a Kryštov Dientzenhoferové (kostel sv. Markéty v Přerově). Sochařství charakterizuje hluboké vnitřní napětí, dramatický pohyb, křečovitost, patetické gesto (Matyáš Bernard Baun- sochy neřesti v Kuksu, Ferdinand Brokoff sochy na Karlově mostě v Praze) sochaři: Ferdinand Maxmilián Brokoff (Karl.most), Matyáš Bernard Braun (alegorie neřestí a ctností v Kuksu) Malířství světelné efekty, alegorické výjevy (petrus Paulu Rubens Belgie)

3 malíři: Karel Škréta, Jan Kupecký (šerosvit - metoda), Petr Brandl, Rembrant van Rijn a Petr Paul Rubens Hudba Johan Sebastian Bach mistr varhanní hudby a chrámových skladeb. K dnes nejpopulárnějším barokním skladatelům patří italský houslista Antonio Vivaldi) hudba: Johan Sebastian Bach, Georgie Friedrich Handel, Claudio Monteverdy, Antonio Vivaldy. Češi: Bohuslav Matěj Černohorský, Jan Dismas Zelenka, Adam Michna z Otradovic Literatura oživila typické středověké žánry (legenda, píseň, traktát, epos, reflexní lyrika aj.) podobně jako ostatní druhy umění stavitelství na alegorii a symbolice. Česká pobělohorská literatura Po porážce na Bílé hoře 1620: vítězství Habsburků potrestáni účastníci odboje popraveni, konfiskace majetku nekatolíků, nucený exil. Hospodářský rozvrat utužení nevolnictví, rekatolizace, germanizace (zavedení němčiny do státní zprávy). Vše zapůsobilo katastrofálně na literární život u nás. V době pobělohorské dochází k prvnímu rozdělení české literatury na dvě větve: emigrantskou a domácí. Emigrantská literatura V Polsku (Lešno) Komenský, v Německu Pavel Skála ze Shoře, Pavel Stránský (latinský spis O státě Českém obhajoba předbělohorských Čech), na Slovensku Jiří Třanovský, luterán (v Levoči vydal kancionál Citara sanctorum) Jan Ámos Komenský Osobnost světového významu představuje spojení reformační tradice s renesančními ideáůy (pochopení světa a poznání), umění a vědy, víry a poznání. Pravděpodobně se narodil v Nivnici u Uherského Brodu, oba rodiče brzy zemřeli. Pro velké nadání pokračoval ve studiu na VŠ v Německu učitel a kněz. Působil i v Přerově. Po bitvě na Bílé hoře musel opustit rodinu (nekatolický kněz) a skrývat se. Při moru mu zemřela manželka i obě děti. O rok později ve Fulneku zničena knihovna jako kacířská. Odešel do exilu do polského Lešna (tam mu umřela jeho 2. manželka). Byl zvolen biskupem. Při vojenském drancování Lešna mu shořel dům i knihovna s cennými rukopisy i s dlouhodobě připravovanými děly. Poté žil s rodinou (3. manželkou) v Amsterodamu. Pohřben je v Naardenu. 1.období ( od počátku tvorby až do emigrace roku 1628) Toto období je charakterizováno zejména spisy náboženského a filozofického obsahu. Tato skutečnost byla jistě podmíněna samotným osudem Komenského poté, co se stal bratrským knězem a později správcem sboru ve Fulneku, se oženil. Hned roku 1621, kdy byli z Moravy vypovězeni bratrští duchovní, se Komenský uchyluje do ilegality a skrývá se na východočeském panství Zerotínů. Vzápětí však přichází první životní tragédie na epidemii umírá v Přerově manželka i oba synové. Podruhé se Komenský oženil roku 1624 a druhá manželka ho více než doprovází i do exilu.

4 Většině textů z prvního období se říká útěšné spisy jsou to texty plné boží odevzdanosti, lítosti a sklíčenosti, osobního smutku a víry v lepší budoucnost. útěšné spisy např. Přemýšlívání o dokonalosti křest anské, Truchlivý, O sirobě Vrcholem tohoto období jsou však tato dvě díla: Labyrint světa a Ráj srdce (1623) legendární dílo Českého písemnictví, rozsáhlá alegorická skladba, ježje důležitá k pochopení Komenského osobního i uměleckého vývoje. Hlavní postavou knihy je poutník (Komenský), který prochází světem (ten je představován fiktivním městem), aby si v něm vybral vhodné povolání. Poutník je doprovázen dvěma průvodci prvním z nich je Vševěd Všudybud (alegorie lidské postavy zvídavosti), druhý je Mámení (alegorie nedokonalosti lidského poznání). Společně vystupují na vysokou věž a odtud hledají ve městě nejpohodlnější způsob života. Poutníkovi jsou nasazeny brýle mámení, které mají pohled na svět zidealizovat. Poutník se však nedává zmást a zpod špatně nasazených brýlí se na svět dívá tak, aby viděl jeho pravou podobu. Postupně jsou sledována různá zaměstnání od řemeslníků přes učenceaž po vojáky nebo soudce. Všude však poutník vidí podvody, neupřímnost, hříchy a násilí. Zoufalý poutník z této situace nachází jediné východisko uzavírá se do ráje svého srdce, tj. do samoty a k Bohu. Komenský v tomto díle velice kriticky posuzuje stav společnosti a závěr, kterému byla někdy vytýkána pasivita, je spíše východiskem pro Komenského samého než řešením téměř beznadějné situace. V každém ohledu nepostrádá dílo na dramatičnosti, oživujícím elementem je postava Mámení tento šibal a svůdce je hybnou sílou příběhu. Hlubina bezpečnosti (1635) v tomto filozoficko náboženském pojednání je svět přirovnán k blouznivě se točícímu kolu. Kdo se chce vyhnout zmatkům, musí se držet středu, tedy Boha. A čím více je člověk od něj, tím je kolotání větší. Divadlo světa jedná se o nedokončený encyklopedický spis, který byl věnován popisu kosmu, přírody, zeměpisu a lidských dějin. Mapa Morava (vyšla v Armestoradamu) 2.období (začíná odchodem Komenského do emigrace a končí rokem 1648, tedy podepsáním mírové smlouvy mezi Švédy a Habsburky) Komenský strávil většinu svého exutanského života v polském Lešně, které se mu stalo druhým domovem. Zde učil na gymnáziu. Kromě toho pobyl určitou dobu v Anglii a Nizozemí, téměř šest let bydlel ve Švédsku, kde se pokoušel modernizovat švédské školství. V jeho díle převládají práce vševědné a didaktické. Právě ty, které z něho učinily učitele národů a které ho proslavily po celém světě. Velká didaktika (1632) Česky psaná práce, jež byla návrhem jednotné a obecné školské soustavy. Tato kniha se stala konceptem latinské Velké didaktiky, vůbec nejproslulejšího díla Komenského. Informatorium školy mateřské (1630) tato kniha je ve své oblasti velkým průkopnickým dílem. Obrací se k matkám a chůvám a upozorňuje na nenahraditelnost výchovy dítěte v rodině v předškolním věku.

5 Dveře jazyků otevřené (1631) učebnice latiny, která byla současně encyklopedickým dílem. Komenský vybral 7300 latinských slov a sestavil z nich 1000 vět. Ty potom rozdělil do 100 lekcí, jejichž sled byl promyšlen tak, aby kniha přehledně poučovala o vzniku světa, přírodě, o lidském těle, umění, náboženství atd. Tato učebnice měla varianty latinsko České, latinsko polské apod. Svým způsobem výuky jazyka se stala doslova revolučním činem a z Komenského se rázem stal nejznámější pedagog v Evropě. Velká didaktika (Didactica magna) (1657, psáno latinsky) první systematické dílo o výchově a vzdělání, které je považováno za základ pedagogiky jakožto vědy. Hned zkraje je třeba podotknout, že některé Komenského myšlenky nejsou zcela původní a že se autor inspiroval u svých předchůdců i součastníků. Práce je však průkopnická svou systematičností a snahou vybudovat z pedagogiky vědeckou soustavu. Kniha byla přeložena do všech evropských jazyků a svým návrhem na kompletní přebudování školství se stala přelomovým dílem v celé světové didaktice. Základní myšlenky V centru pozornosti je žák, nikoli učitel Výchovu a vzdělání navrhuje Komenský do rozdělit do 4 stupňů po 6 letech Škola mateřská (v rodině), Škola národní (povinná pro všechny, měla by být v každé obci a výuka by měla probíhat v mateřském jazyce), škola latinská (gymnázia) a akademie (univerzity). Vzdělání má být dostupné pro všechny bez ohledu na sociální rozdíly Škola se má stát dílnou lidskosti. má být odstraněno vše, co z ní dělá mučírnu Výuka má být přirozená a nenásilná, je třeba pěstovat výchovu rozumovou i smyslovou. Výuka má směřovat ke skutečným a praktickým potřebám života. Je třeba respektovat názornost ve výuce, je třeba postupovat od jednoduchého ke složitějšímu. Za vzdělání a výchovu by měly být zodpovědné šlechta a duchovenstvo. Moudrost starých Čechů sbírka více než 2000 přísloví 3. období Ani třetí životní etapa nepřinesla Komenskému klid nejprve mu zemřela druhá manželka (po čase se potřetí oženil), a tak dlouho očekávaný návrat do vlasti se nemohl pro nepříznivou situaci u nás uskutečnit. Roku 1655 bylo Lešno v polsko Švédském konfliktu vypáleno, shořely i bratrský archiv, tiskárna a veškerý majetek Komenského. Tragédií ale byla pro Komenského ztráta rukopisu grandiózního českého slovníku Poklad jazyka českého. Komenský odchází do Amsterodamu a zde žije až do konce svého života. Z hlediska vydavatelského se skutečně jednalo o plodné období některá literatura uvádí, že z celkového počtu 135 svazků Komenského díla jich 62 vyšlo právě během amsterodamského pobytu. Kšaft umírající matky jednoty bratrské (1650) (kšaft = poslední vůle, závěť) jinotajné dílo, v němž matka jednota bratrská promlouvá před svou smrtí v cizině ke svým rozptýleným dětem a odkazuje jim všechno své duchovní bohatství. Toto dílko vlastně utěšuje a morálně posiluje církev odsouzenou k zániku. Obsahuje dokonce i proroctví o budoucí politické samostatnosti českého lidu: Věřímť i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy náše uvedeného, vláda věcí tvých k tobě zase navrátí, ó lide český!

6 Svět v obrazech (1658) latinsky Orbis pictus. Je to původně učebnice latiny a ve své podstatě se jedná o zkrácenou verzi knihy Dveře jazyků otevřené. Převratnou novinkou je obrazový doprovod k textům, kterým tak byla naplněna Komenského zásada názornosti. Všeobecná porada o nápravě věcí lidských (vydány pouze 2 díly 1656, 1670) toto původně sedmidílné dílo je dnes vysoce hodnoceno a z hlediska myšlenkového předstihlo svou dobu o několik staletí. Jedná se vlastně o text evropského formátu, který se směle může přiřadit k velkým utopiím a filozofickým spisům Francise Bacona či Tommase Campanelly. Kancionál soubor žalmů a duchovních písní, celkem přes 130 písní od Komenského (díla původní i překlady). Encyklopedické práce - úsilí shrnout výsledky vědění (7dílný celek) nedokončeno - práce na slovníku mateřštiny - pojednání o poezii české (propaguje časomíru) -úsilí o poznání světa a o výchovu člověka spojil s úsilím o dorozumění mezi národy, o mír (panharmonie) doufal, že vzdělání povede k sbratření lidstva. Do exilu odešli i jiní spisovatelé kromě Německa a Slovenska se největším útočištěm evangelíků stalo polské Lešno. Pavel Stránský ( ) je autorem význačného latinského díla O státě Českém, v němž dokazuje právo Čechů na vlastní samostatný stát a právo volit svobodně svého panovníka. Okřík jedna z prvních obran českého jazyka, obsahuje výtky proti vlivu němčiny na našem území. Pavel Skála ze Zhoře ( ) autor monumentálního díla Historie církevní (10 svazků, stran) Domácí literatura Adam Michna z Otradovic ( ) jihočeský varhaník a učitel, jenž celý život zasvětil skládání textů, písní a melodií. Pro svou tvorbu nacházel inspiraci v lidovém prostředí, zejména venkovském výsledkem byly písně, jež byly lidu blízké a jež byly i dalšími generacemi přijaty za své. Velkou roli sehrály zejména srozumitelnost textů a snaha o vyjádření osobního skutečného prožitku. Tím se také Michna stal předchůdcem autorů pozdější milostné poezie. V michnově díle převažuje milostná a přírodní lyrika ( právě v přírodě spatřuje zdroj krásy a okouzlení), radostná, klidná, plná pohody. Zajímavým rysem je i to, že se u Michny setkáváme s vyjádřením lásky k náboženským postavám, jako by se jednalo o obyčejného smrtelníka (stačí si všimnout, jak Michna oslovuje Pannu Marii). Sbírky: Česká mariánská muzika (1647), Loutna Česká (1653) Bedřich Bridel ( ) jezuitský kněz, profesor rétoriky a poetiky. Jeho dílo lze označit za skutečně barokní, a to se všemi rysy doby. Kromě toho, že je autorem jedné z nejvýznamnějších básnických skladeb českého baroka, věnoval se písním a koledám, ale také legendám. Svou mystičností se řadí Bridelovo dílo k předním evropským barokním básníkům. Sám Bridel zemřel na mor, kterým se nakazil při ošetřování nemocných. Dílo: Co Bůh? Co Člověk? (1658). po stránce filozofické i umělecké se jedná o vrcholnou skladbu období baroka. Tato lyrická báseň je meditací o poměru člověka k Bohu člověk je v

7 ní dáván do nesouměřitelného protikladu, tolik typického pro barokní umění. Lze obdivovat kontrasty (Bůh člověk, světlo tma), křížení různých j pozemského a nadpozemského charakteru a neobyčejně bohatou metaforiku. Zivot svatého Ivana, prvního v Čechách poustevníka (1657) Bohuslav Balbín ( ) tento jezuitský kněz a učitel je jednoznačně jednou z nejvýraznějších postav barokní vědy a literatury. V určitých časových údobích naší historie byl připomínán jen okrajově, teprve nyní je zaznamenávána renesance zájmu o jeho osobu i dílo. Již v devíti letech odešel Balbín na studia a v patnácti letech vstoupil do jezuitského řádu. Po získání bakalářského titulu učil nejprve na gymnáziu, aby pak studoval na univerzitě teologii. Jeho velkou vášní byly české dějiny materiál ke svým pozdějším vědeckým pracím sbíral již během studií. Protože Balbín nepařil k vynikajícím řečníkům, jeho kněžská dráha brzy skončila a stal se gymnaziálním učitelem. Ve svých čtyřiceti letech byl nucen pedagogické činnosti zanechat a opustil Prahu. Pak žil střídavě v různých jezuitských rezidencích a v Cechách a na Moravě, aby na nakonec zakotvil v Klatovech. Na určitou dobu se vrátil ještě do Prahy, ale roku 1671 nařídila katolická vrchnost v Rímě, že Balbín se musí vzdálit z Prahy. Byla to reakce na jeho knihu Výtah českých dějin, která by dle cenzorů mohla urazit Jeho Veličenstvo. Balbín tak definitivně zůstal v Klatovech zde dále literárně tvořil, a když ve stáří ochrnul a oslepl, svá díla tedy alespoň diktoval. Balbín byl sice jezuitou, ale jeho vztah k vlasti, k historii a k jazyku byl hlubší, než se u řadového jezuity předpokládalo. Dílo: Rozmanitosti z historie Království Českého toto monumentální dílo (psané latinsky) mělo mít podle původních předpokladů 20 svazků. Jednalo se o faktograficky nesmírně bohatou vlastivědu, ale autor stihl napsat jen 10 svazků (přes 2500 stran textu). I když Balbínovo historické dílo není vždy vědecky kritické (mnohdy mu byl předlohou i nespolehlivý Hájek z Libočan), má nad Balbínem nashromážděný materiál nesmírnou cenu. Obrana jazyka slovanského, zvláště Českého (vyšlo až 1775) toto dílo zasáhlo do naší literární historie nejvíce, ale tak trochu s časovým zpožděním. Spis byl napsán v Klatovech a jeho obsah lze shrnout takto: o Ve středu pozornosti je ponižující postavení češtiny v pobělohorské době o Aby tento úpadkem vynikl, dává Balbín do protikladu situaci před rokem 1620 o Balbín zjišťuje příčiny tristního stavu Češtiny jmenuje přistěhování cizinců se učit česky, neschopnost katolické šlechty hájit stará Česká práva země a jazyka a v neposlední řadě vytýká duchovním nezájem o národní jazyk o Balbín brání slovanský jazyk, vyzdvihuje jeho vysokou úroveň a důležitost, a to jak morálně, tak politicky. Felix Karlínský ( ) nejznámější představitel alamodové poezie u nás, velký důraz je kladen na sentimentální účinek díla. Karlínský je autorem sbírky duchovní poezie Zdoroslavíček v kratochvilném hájíčku postavený (1665) Václav Jan Rosa ( ) básník a jazykovědec pro současnost má význam již jen jeho latinsky psaná puristická mluvnice Čechořečnost (1672), občas je připomínána básnická skladba Pastýřské rozmlouvání o narození Páně, která je řazena k vrcholům náročné poezie 17. století. Antonín Koniáš ( ) Koniáš se stal synonymem pro jezuitskou nesnášenlivost a především pro cenzorskou činnost katolíků v období baroka. Koniáš byl vzdělaným jezuitou, jenž část svého mládí trávil v hlavním sídle protireformace, v pražském jezuitském Klementinu. Byl považován za vynikajícího řečníka, jenž dokázal posluchače strhnout svým líčením

8 pekelných hrůz. Do doby aktivity Koniáše se cenzoři v Čechách řídili seznamem děl vydaném papežem Pavlem III. Tento soupis zakázané literatury měl zaručovat, že katolická víra zůstane bez poskvrny a že lidé zůstanou ochráněni od kacířských bludů. Koniáš sestavil nový seznam zakázaných knih, který nazval Klíč kacířské bludy k rozeznání otvírající (1729). Do díla, jež vyšlo celkem třikrát, je zařazeno přesně 1233 českých titulů, což je právě třetina všech do té doby vydaných Českých knih. Právě tento spis zaručil nesmrtelnost v Českém podvědomí. V něm je i přesvědčení, že Koniáš pálil jen protestantské knihy a další umělecké skvosty. Podle odhadu sám spálil na knih z tohoto počtu byla asi polovina Českých titulů, v drtivé většině se jednalo o brakovou literaturu, dobovou pornografii Či laciné mastičkářské sešitky. Současně však skončily v ohni nekatolické postily, kancionály a bible. Pro úplnost je vhodné připomenout, že mnoho nekatolických knih prošlo jezuitskou cenzurou celkem bez újmy Koniáš a jeho cenzorští kolegové se spokojili se začerněním závadných míst a kniha tím byla legalizována. Patřily zde i spisy Komenského a Chelčitského. Takže Koniáš zcela určitě naši pozornost zasluhuje nejen jako cenzor proslulého Klíče, ale také jako autor herbáře léčivých bylin, či několika lidových kancionálů. Úpadku českého jazyka, přejímání cizích slov a zužování čtenářské základny se nažili (často neúspěšně) čelit tvz. buřiči jazyka Matěj Václav Steyer, Václav Jan Rosa (čistonosoplena = kapesník) Lidová a pololidová slovesnost V období baroka se hojně šířily starší pověsti (místní, rodové či hrdinské), vznikaly i pověsti nové (o Kozinovi). Dále byly populární pověsti legendární, jež se vztahoval k poutním místům, klášterům či zázrakům. Oblíbená byla proroctví, vznikaly pohádky a lidové písně (zejména lyrické). Objevovaly se ale také skladby lyrickoepické, především balady (Sestra travička, Osiřelo dítě). Pak i písně kramářské. Na náboženské hry, zejména vánoční a velikonoční, navazovalo lidové drama, vrůstala obliba i her loutkových. Do baroka se datuje i tvz. Literatura písmácká, tedy zapisování událostí laickými, zejména venkovskými autory (slavné jsou z konce baroka Paměti milčického rychtáře Jana Františka Vaváka ( ). Václav František Kocmánek interludium = fraška z lidového života pro drobné měšťanstvo, často výsměch sedlákovi, nevybíravá kritika s vulgarismy

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

17.století první polovina 18.století

17.století první polovina 18.století 17.století první polovina 18.století UDÁLOSTI FAKTA ÚKOLY: porážka českých protestantů (1620 Bílá hora) Obnovené zřízení zemské (1628 prohabsburské, katolické zákony) rekatolizace, germanizace nevolnictví

Více

nástavbové studium 1. ročník čtyřletý obor 1. ročník

nástavbové studium 1. ročník čtyřletý obor 1. ročník BAROKO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Baroko - literární období

Baroko - literární období Jméno: Literatura období baroka Přidal(a): bobikje Literatura období baroka (pol. 16. pol. 18. století) v důsledku náboženských reforem ze 16. století došlo k rozkolu uvnitř křesťanského světa, odklonu

Více

J. A. Komenský. Kdo to byl Komenský a o co usiloval?

J. A. Komenský. Kdo to byl Komenský a o co usiloval? Kdo to byl Komenský a o co usiloval? Životopis Jan Amos Komenský (latinsky Comenius) se narodil 28. března 1592 na jihovýchodní Moravě. Byl posledním biskupem Jednoty bratrské. Místo jeho narození není

Více

Jan Amos Komenský. Učitel národů * Poslední biskup jednoty bratrské, teolog, filozof, pedagog.

Jan Amos Komenský. Učitel národů * Poslední biskup jednoty bratrské, teolog, filozof, pedagog. Jan Amos Komenský * 28. 3. 1592 + 15. 11. 1670 Učitel národů Poslední biskup jednoty bratrské, teolog, filozof, pedagog. Narodil se jako nejmladší z 5 dětí Martina Komenského a jeho ženy Anny. Jeho rodiště

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_05_Jan Ámos Komenský Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Literatura období baroka test

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Literatura období baroka test Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Česká literatura Literatura období baroka test Pracovní list nabízí otázky a tvrzení, které slouží k ověření získaných

Více

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24 Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24 Období: Osobnosti: Dílo: Najdi: chybu 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 Kdy se začalo projevovat baroko? Od poloviny 16. století do poloviny

Více

životem a dílem Jana Amose Komenského Přerov; Fulnek; Lešno; Londýn, Elblag; Blatný Potok; Labyrint světa a ráj srdce; Didaktika; Škola hrou

životem a dílem Jana Amose Komenského Přerov; Fulnek; Lešno; Londýn, Elblag; Blatný Potok; Labyrint světa a ráj srdce; Didaktika; Škola hrou Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_DEJ286 Mgr. Karel Šonka 1. ročník Datum vytvoření: 23. února 2013 Vzdělávací oblast:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

JAN AMOS KOMENSKÝ. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka

JAN AMOS KOMENSKÝ. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka JAN AMOS KOMENSKÝ AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP vybere správná tvrzení vztahující se k pedagogické činnosti J. A. Komenského, zjistí některé údálosti související s životem tohoto učitele národů

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukamoderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.17.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

převážně v katolických zemích, protože bylo zatíženo katolickou propagandou

převážně v katolických zemích, protože bylo zatíženo katolickou propagandou 05 Baroko Otázka číslo: 1 Po bitvě na Bílé Hoře (1620) a restauraci císařské moci v Českém království dostává rozsáhlé pravomoci v oblasti školství a vzdělávání řád založený Ignácem z Loyoly Tovaryšstvo

Více

České baroko - literární období

České baroko - literární období Jméno: České baroko Přidal(a): Romana Kvasničková Společensko-historická situace - 1. polovina 17. století 1. polovina 18. století - bitva na Bílé hoře výhra Habsburků absolutizace víry, rekatolizace (církevní

Více

Evropské a české baroko - literární období

Evropské a české baroko - literární období Jméno: Evropské a české baroko Přidal(a): vejn Evropské a české baroko rozvíjí se od poloviny 16. st. do poloviny 18. st., u nás začíná po bitvě na Bílé hoře (1620) naději lidé vidí v náboženství a ve

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03. Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: Datum ověření: 17.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová Sada: III/2/Př VY_32_INOVACE_P03 Pořadové číslo: 3. Datum vytvoření: 2.4. 2012 Datum ověření: 17.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Vlastivěda

Více

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Politická situace Po vítězství katolické ligy v bitvě na Bílé hoře nedaleko Prahy roku 1620, se ujal vlády Ferdinand II. (1620-1637). Záhy zkonfiskoval veškerý

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr. Petra Jakšíková

Více

Habsburkové na českém trůně II. Skládačka

Habsburkové na českém trůně II. Skládačka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 32_01 Sada: III Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 23.3.

Více

Habsburkové na českém trůně II.

Habsburkové na českém trůně II. na českém trůně II. 1 Vylušti křížovku J A N X N E P O M U C K Ý B A R O K O N A X B Í L É X H O Ř E X M O R G Y M N Á Z I U M P O D D A N Í K A T O L I C T V Í N Á B O Ž E N S T V Í T Ř I C E T I L E

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Kultura raného

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice BAROKO A ROKOKO Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

BAROKNÍ KULTURA. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009

BAROKNÍ KULTURA. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009 BAROKNÍ KULTURA Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA poslední komplexní umělecko-kulturní směr ( Gesamtkunstwerk ) vznik v 16. století v Itálii v 17. a 18. stol. rozšíření

Více

Baroko. Evropské baroko. 1. Charakteristika období. 2. Významní autoři T. Tasso P. Calderón L. de Gongóra J. Milton. České baroko

Baroko. Evropské baroko. 1. Charakteristika období. 2. Významní autoři T. Tasso P. Calderón L. de Gongóra J. Milton. České baroko Baroko Evropské baroko 1. Charakteristika období 2. Významní autoři T. Tasso P. Calderón L. de Gongóra J. Milton České baroko 3. Charakteristika období 4. Exilová barokní literatura J. A. Komenský 5. Domácí

Více

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_ DUM - 6, S7 Bc. Blažena Nováková 1. ročník Studijního maturitního

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas - shrnutí učiva 4. ročníku Pobělohorská doba Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Lidé a čas - shrnutí učiva 4. ročníku Pobělohorská doba Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_3 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Česká barokní literatura - literární období

Česká barokní literatura - literární období Jméno: Česká barokní literatura Přidal(a): Kikami Česká barokní literatura (20. léta 17. stol. - 70. léta 18. stol.) - české baroko - spojeno s protireformací -> povaha vysloveně náboženská - české literární

Více

Jan Ámos Komenský

Jan Ámos Komenský Jan Ámos Komenský 1592-1670 Česká televize 72 jmen https://www.youtube.com/watch?v=xh61j2gy87w Narozen 28. 3. 1592 15.11.1670 ( v Uherském Brodě nebo v Nivnici) Filozof, poslední biskup Jednoty bratrské

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

4. BAROKO. A)V Evropě B) Česká pobělohorská literatura

4. BAROKO. A)V Evropě B) Česká pobělohorská literatura 4. BAROKO A)V Evropě B) Česká pobělohorská literatura BAROKO 2.polovina 16.století - 1.polovina 17.století z port. pérola barroca perla nepravidelného Matyáš Bernard Braun: tvaru Kuks - Pýcha Caravaggio:

Více

Český humanismus: literatura v národním jazyce

Český humanismus: literatura v národním jazyce Český humanismus: literatura v národním jazyce Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23 Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23 Období: Osobnosti: Dílo: Najdi: chybu 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 Kdy se renesance začala rozvíjet v českých zemích? Až v 16. století.

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) literatura sekunda Mgr. Barbora

Více

Č eská bárokní literáturá (20. le tá 17. stol. ási 70. le tá 18. stol.)

Č eská bárokní literáturá (20. le tá 17. stol. ási 70. le tá 18. stol.) Č eská bárokní literáturá (20. le tá 17. stol. ási 70. le tá 18. stol.) III/2-CJ1/2.14/De Přečtěte si následující charakteristiku historické a literární situace v Čechách v období baroka. Podtrhněte důležité

Více

ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY

ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY ŽIVOT V BAROKNÍ DOBĚ (17. A PRVNÍ POLOVINA18. STOLETÍ) 5. třída ZŠ BŘEŢANY Před třicetiletou válkou panovala v českých zemích náboţenská snášenlivost. Skoro po dvě století zde ţili nekatolíci (někdy byli

Více

Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň

Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň Mgr. Pavla Soukupová Katedra pedagogiky FPE ZČU Plzeň Co se nám vybaví při vyslovení jména Jan Amos Jan Amos Komenský Co se nám vybaví při vyslovení jména Jan Amos Komenský? učitel národů Velká didaktika

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

Literatura v době renesanční a barokní

Literatura v době renesanční a barokní Literatura v době renesanční a barokní Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Český jazyk - literatura 8. 6. 2013 1. nebo 2. ročník čtyřletého, 5. nebo 6. ročník

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více

Středověká literatura

Středověká literatura MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2013/14) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) literatura sekunda Mgr. Pavla

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 5)Literatura předhusitská a husitská (konec 14. století - polovina 15.století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12 07 Sada: II Ověření ve výuce: Třída: 8.A Datum: 14.6.2011

Více

I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2-Inovace zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Název DUM: Baroko- opakování, zásady školství

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Chvála rozmanitosti jazyka

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus 14. stol. - Itálie návrat k antickým kořenům, zvláště do dob antického Říma četba starých antických spisů velmi ovlivňuje tehdejší učence ve středu zájmu již není tolik Bůh, ale

Více

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol VZDĚLÁVACÍ POŘAD Poznejte životní osudy učitele národů zakladatele moderní výchovy. Přesvědčte se, že skrze vzdělání lze změnit svět. Má-li člověk

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

polovina 16.století 17.století

polovina 16.století 17.století polovina 16.století 17.století UDÁLOSTI FAKTA vznik koloniálních panství mimo Evropu (bohatnutí některých velmocí zejména Španělska) Evropa ohrožována Turky inkviziční soudnictví třicetiletá válka ÚKOLY:

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

Prezentace 6-CJL -1-ročník Slovesnost doby české renesance a humanismu (3)

Prezentace 6-CJL -1-ročník Slovesnost doby české renesance a humanismu (3) Prezentace 6-CJL -1-ročník Slovesnost doby české renesance a humanismu (3) Jan Ámos Komenský (1592 Jižní Morava 1670 Amsterodam) Spisovatel, filozof, biskup Jednoty bratrské, učitel národů. Jako biskup

Více

Seznamte se s... Jan Amos Komenský (1592 1670) V bratrské škole

Seznamte se s... Jan Amos Komenský (1592 1670) V bratrské škole Pomlčková válka Nález školy v Přerově, 2012. Foto: ČTK / Vladislav Galgonek Jaký je význam jména Amos? Zajímavé svědectví o místu pobytu Komenského v bratrské vydal v letech 2012 2013 záchranný archeologický

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 7.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Baroko základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Anotace : Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: Druh učebního

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Preromantismus ve světové literatuře

Preromantismus ve světové literatuře Preromantismus ve světové literatuře Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

17. A 18. STOLETÍ UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI

17. A 18. STOLETÍ UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI 17. A 18. STOLETÍ UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI ANGLIE 15. až 16. stol. situace po stoleté válce - válka růží mezi rody Lancasterů a Yorků - na trůn pak nastoupil rod Tudorovců - nejznámější z Tudorovců

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

VY_32_INOVACE_14 Představitelé české barokní hudby_37

VY_32_INOVACE_14 Představitelé české barokní hudby_37 VY_32_INOVACE_14 Představitelé české barokní hudby_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol VZDĚLÁVACÍ POŘAD Poznejte životní osudy učitele národů zakladatele moderní výchovy. Přesvědčte se, že skrze vzdělání lze změnit svět. Má-li člověk

Více

Třicetiletá válka v Evropě

Třicetiletá válka v Evropě Třicetiletá válka v Evropě Třicetiletá válka / 1618 1648 / 1/ válka česká 1618 1620 2/ válka falcká 1621 1624 3/ válka dánská 1624 1630 4/ válka francouzsko švédská 1630 1648 nábožensko politický konflikt

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II..

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II.. ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE České země zůstaly i nadále součástí Habsburské monarchie. Od r. 1663 hrozilo akutní nebezpečí ze strany osmanských Turků, 1683 byla Turky obléhána Vídeň, Turci byli vyhnáni.

Více

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami VY_52_INOVACE_CVSD2_34_5B Vzdělávací oblast: Člověk ve světě Místo, kde ţijeme, 5. ročník Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s historickým obdobím baroka a jeho charakteristikami Kompetenční cíl : K učení:

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04 RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník VY_32_INOVACE_DVK22/04 Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj Vybraná historická data 1431 upálena Panna Orleánská (Jana z Arku) 1450 Jan

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 27.1.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více