Čeští filosofové 19. století

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Čeští filosofové 19. století"

Transkript

1 Marek Matějka historik filosofie Čeští filosofové 19. století aneb období mladého Tomáše Masaryka bez Masaryka

2 Česká filosofie Česká filosofie - období: Česká filosofie - období: předhusitské husitské humanismu a reformace nadvlády protireformační ideologie osvícenství obrození před rokem 1848 po roce 1848 před I. světovou válkou meziválečné po roce 1945 současná.

3 Česká filosofie Největšího rozkvětu dosáhla česká filosofie v období předhusitském, kdy jí lze přiřknout doslova evropský formát. Karlovská doba je spjata se jmény: Vojtěch Raňkův z Ježova Jan Milíč z Kroměříže Jenek Václavův z Prahy Tomáš ze Štítného Matěj z Janova

4 Období předhusitské Vojtěch Raňkův z Ježova Působil jako: Rektor Sorbonny Kanovník u sv. Víta. Držel pietní řeč na pohřbu Karla IV. Svůj osobní majetek po smrti odkázal na stipendijní fond pro nemajetné studenty.

5 Období předhusitské Tomáš ze Štítného Působil jako: Literát Řeči nedělní a sváteční Řeči besední. Pomáhal stírat rozdíly mezi laiky a duchovními. Národní filosof psal česky!

6 Období husitské Jan Hus Působil jako: Profesor a rektor na pražské univerzitě Kněz u sv. Michala v Praze Pravoslavná církev ho uznává spolu s Jeronýmem Pražským coby mučedníka.

7 Období husitské Jeroným Pražský Působil jako: Profesor na pražské univerzitě Rok po Husovi upálen na stejném místě jako Hus.

8 Období humanismu a reformace Jan Amos Komenský Působil jako: poslední biskup Jednoty bratrské, český teolog, filosof, pedagog spisovatel. Setkal se s René Descartem

9 Před rokem 1848 Josef Dobrovský Působil jako: kněz (jezuita), filolog, historik. Spoluzakladatel: České královské společnosti nauk (1784) Národního muzea (1818)

10 Před rokem 1848 Bernard Bolzano Působil jako: Profesor na pražské univerzitě (FF). Exkomunikován z římsko-katolické církve.

11 Augustin Smetana Působil jako: Český hegelovský filozof a exkomunikovaný kněz. Zprostředkoval českým zájemcům německou idealistickou filozofii. Aktivně se účastnil revoluce v roce 1848.

12 Augustin Smetana (15. červen 1814 Praha 30. ledna 1851 Praha) Augustin Smetana Otec chudý kostelník v kostele u sv. Jindřicha. Roční příjem otce: 110 zlatých a 64 krejcarů, což v roce 1925 bylo cca 1200 Kčs + naturální byt. Měl dalších 11 sourozenců (5 bratrů a 5 sester). Augustin byl prvorozený syn. Měl se stát knězem. Biografie Studoval teologii v klášteře u Křižovníků. V roce 1837 vysvěcen na kněze. V roce 1841 promován doktorem filosofie. V letech suplentem prof. Exnera na FF pražské university.

13 Augustin Smetana Bibliografie: Význam současného věku (Die Bedeutung des gegenwärtigen Zeitalters, 1848) Obrat a vyústění dějin filosofie (Die Katastrophe oder Ausgang der Geschichte der Philosophie, 1850) Vznik a zánik ducha (Der Geist, sein Entstehen und Vergehen, posmrtně 1865) Katastrofa zakončení dějin filosofie (Die Katastrophe und der Ausgang der Geschichte der Philosophie) Úvahy o budoucnosti lidstva (Die Bedeutung des gegenwärtigen Zeitalters) Zápisky vyobcovaného kněze (Geschichte eines Excommunicierten) Die Bestimmung unseres Vaterlandes Böhmen vom allgemeinen Standpunkt aufgefasst, 1848; Die Bedeutung des gegenwärtigen Zeitalters, 1848 (čes. Úvahy o budoucnosti lidstva, 1903); Die Katastrophe oder Ausgang der Geschichte der Philosophie, Hamburk 1850; Geschichte eines Exkommunicierten, Leipzig 1863 (čes. 1863, 1901, 1926); Der Geist, sein Entstehen und Vergehen, Praha 1865 (čes. Vznik a zánik ducha, 1926);

14 František Matouš Klácel Působil jako: Český básník, novinář a filosof, zastánce českomoravské jednoty. Byl přítelem Boženy Němcové. Roku 1869 odplul do Ameriky, založil společnost založenou na lásce lidí a jejich dobročinnosti. Členové těchto společenství se oslovovali bratře a sestro a říkali si nemýlenci.

15 František Matouš Klácel Bibliografie: Ferina lišák zvířecí epos Bajky Bidpajovy dvě knihy, 1. díl vydán pod pseudonymem František Třebovský Jahůdky ze slovanských lesů vydány pod pseudonymem J. P. Jordan Erklärungen der wichtigsten philosophischen Ausdrücke Výklad nejdůležitějších filosofických výrazů Počátky vědecké mluvnictví českého Dobrověda Slovník pro čtenáře novin, v němž se vysvětlují slova cizího původu Listy přítele k přítelkyni o původu socialismu a komunismu dopisy adresované B. Němcové vysvětluje teorie o ideálním uspořádání společnosti.

16 Ignác Jan Hanuš Působil jako: Profesor filosofie ve Lvově Ředitel pražské Univerzitní knihovny Poručník dcery K. H. Borovského

17 Ignác Jan Hanuš Bibliografie: O sebeovládání, 1836; Die Wissenschaft des slawischen Mythus im weitesten, den altpreu\ss isch-lithauischen Mythus mitumfassenden Sinne, Lemberg 1842; Handbuch der Erfahrungs-Seelenlehre in philosophisches Wissen einleitend, Lemberg 1843; Handbuch der wissenschaftlichen Denklehre in philosophische Wissen einleitend, Lemberg 1843; Grundzüge eines Handbuches der Metaphysik, Lemberg 1845; Handbuch der philosophischen Ethik, Lemberg 1846; Vorlesungen über die allgemeine Kulturgeschichte der Menschheit, 1849; Geschichte der Philosophie von ihren Uranfängen an bis zur Schlie\ssung der Philosophenschulen durch Kaiser Justinian, 1849; Nástin duševědy s pokusem o vysvětlení výrazů duševědných, 1849; Nástin logiky na základě metafyzickém, 1850; Rozbor filosofie Tomáše ze Štítného dle rukopisu Řečí besedních, 1852.

18 Jan Evangelista Purkyně Praha Působil jako: Český fyziolog, anatom, biolog a filozof. Otec malíře Karla Purkyně. Spoluzakladatel cytologie. Objevitel:

19 Jan Evangelista Purkyně Bibliografie: Rozsáhlá (dodám na vyžádání) Rozsáhlá (dodám na vyžádání)

20 František Palacký Působil jako: Český historik, politik, spisovatel a organizátor veřejného kulturního a vědeckého života v soudobé Praze. Považován za zakladatele moderního českého dějepisectví. Získal přezdívku otec národa.

21 František Palacký Poezie Na horu Radhošť báseň Má modlitba dne 26. července 1818 hymnus Ideál říše óda Politická díla Idea státu Rakouského (1865) popis jeho představ o federálním uspořádání Rakouska, přeje si jeho zachování. Bibliografie: Historická Staří letopisové čeští od roku 1378 do roku 1527 Geschichte von Böhmen Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě vycházelo jak česky, tak německy. Pomůcky ku poznání řádů zemských království Českého v druhé polovině XIII. století pokus o shrnutí života v polovině 13. století. Pomůcky ku poznání staročeského práva i řádu soudního Přehled současných nejvyšších důstojníků a ouředníků zemských i dvorských v královstvím Českém, od nejstarších časův až do nynějška vyšlo i německy. Popis království Českého soupis všech obcí v Čechách se základními údaji (vydáno 1848, data z let ). Stručné dějiny Prahy

22 Vincenc Zahradník Působil jako: Český katolický kněz, autor náboženských a filozofických spisů a bajek. Knězem v Litoměřicích, biskup Hurdálek ho jmenoval svým sekretářem. Profesor pastorální teologie na Semináři v Litoměřicích.

23 Vincenc Zahradník Bibliografie: Bájky, 1832 Bájky i básně, 1906 Filosofické spisy,

24 Karel Ferdinand Hyna Portrét není k dispozici Působil jako: Kněz a vikář na Křivoklátsku. Inspektor obecných škol. Děkan kapituly ve Staré Boleslavi.

25 Karel Ferdinand Hyna Bibliografie Uvedení k počítání na triviálních školách, 1835; Malý katechismus, 1835 ; Katechismus pro obecní lid a odrostlou i dospělejší školní mládež, 1839; Dušesloví zkušebné, 1844.

26 Karel Boleslav Štorch Portrét není k dispozici Působil jako: Účetní ve Státní účtárně. Redaktor Vlastimilu, Pražských novinách a Květech. Psal aforismy (první aforistik). Ve filosofii se věnoval dílu Schellingovu a Hegelovu. Odmítal národní filosofii!

27 Karel Boleslav Štorch Bibliografie Dějiny Německa a Francouzska, Čas. přísp.: Hlas o německé literatuře, ČČM 1848; Komenského snahy pansofické, ČČM 1851; Zeměpis filosoficky pojatý, ČČM 1853; Historie a vzdělanost, ČČM 1856; Noviny a novinářství, ČČM 1857; Komenského Panegersie, ČČM 1861; Noviny a novinářství, ČČM 1857; Komenského Panegersie, ČČM 1861; Velké a malé literatury s obzvláštním ohledem na naši, ČČM 861. Překlady: Několik bajek Lafontainových, ČČM 1856; Z Racina, ČČM 1858; Komenského Panegersie, ČČM 1861.

28 František Bolemír Květ Portrét není k dispozici Působil jako: Profesor staroměstského gymnasia. Lektor češtiny na katedře slovanských jazyků varšavské univerzity. Profesor (mimořádný) slovanské filologie. Věnoval se komparatistice a staroslověnštině.

29 František Bolemír Květ Prostonárodní nauka o vychování, 1849; Leibnitz und Comenius, 1857; Leibnitzens Logik, zum ersten Male nach Quellen bearbeitet, 1857; Staročeská mluvnice, 1860, Aesthetický rozbor Rukopisu Královédvorského, 1861; Bibliografie Přispíval do Riegrova slovníku naučného, např. heslem Herbart J. F., Čas. přísp.: Jádro metafysiky J. A. Komenského, ČČM 1859; Obrys přírodné filosofie J. A. Komenského vůbec a jeho anthropologie zvláště, ČČM 1860.

30 Josef Dastich Působil jako: Docent filosofie na pražské univerzitě. Jako první (1861) začal přednášet česky. Výrazně ovlivněn Herbartem.

31 Josef Dastich Bibliografie Rozbor filosofických náhledů Tómy ze Štítného o pojmu krásy a o poměru víry k rozumu, 1862; Základové praktické filosofie ve smyslu všeobecné ethiky, 1863; Filosofická propedeutika, Čas. přísp.: O poměru zkoumání empirického k bádání filosofickému, ČČM 1861; Metaphysik und exacte Naturforschung, Zeitschrift für exacte Philosophie, 1864; O vzájemnosti fysických sil, Živa 1864; Život a věda, několik slov o imponderabiliích, O původu klamů a mamů smyslových, Krok (K) 1865; Něco z fysiologie a psychologie lidské mluvy, K 1866; Úvaha o knize Dra Aug. Smetany Der Geist, sein Entstehen u. Vergehen, K 1866; Über einen besonderen Fall von Rothblindheit (Daltonismus) vom psychologischen Gesicht, Abhandlungen der Königlichen böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften, 1867.

32 Gustav Adolf Lindner Působil jako: Český pedagog. První český profesor na pražské české univerzitě (1882).

33 Augustin Smetana (15. červen 1814 Praha 30. ledna 1851 Praha) Augustin Smetana vystoupil z církve římskokatolické oficiálně exkomunikován. Biografie umírá jeho otec na TBC umírá jeho sestra na TBC umírá Augustin Smetana na TBC.

34 Gustav Adolf Lindner Lehrbuch der empirischen Psychologie nach genetischer Metode, 1858 Enleitung in das Studium der Philosiphie, 1866 Das problem des Glucks (problém štěstí) do češtiny přeložený jako Záhada štěstí. Uber Wahrheit (O pravdě) Bibliografie: Uber die Bedingungen und Grenzen des Schönen (O podmínkách a mezích krásna) Schiler als Estetiker (Schiler jako estetik) Das ABC der Anschauung als Grundlage eines rationellen Elementarunterrichtes im Zeichnen, 1869

35 Gustav Adolf Lindner Vychovatelství : rozumové přirozené časové ani ne realistické, ani ne idealistické pravdivé jednotné moudré. Pedagogika Rozlišuje zde deset výchovných metod metoda dohlídky vlády ošetřování zaměstnávání obcování cvičení a navykání vzdělávání vyučování vedení vypěstování charakteru.

36 Gustav Adolf Lindner Vyučovatelství: vyučování budiž : přirozené: psychologické názorné pochopitelné vzdělávající zajímavé samočinnost budící trvalé praktické. Pedagogika Další práce: Základní otázka školské pedagogiky Didaktický materialismus a koncentrace vyučování Vysoká škola pedagogická

37 Miroslav Tyrš (Friedrich Emmanuel Tirsch) Působil jako: Český kritik, historik umění, estetik. Profesor dějin na UK a na ČVUT v Praze. Předseda výtvarného odboru Umělecké besedy. Zakladatel Sokola.

38 František Ladislav Čupr Působil jako: Preceptor u Nosticů. Profesor na pražském Akademickém gymnasiu. Docent na pražské univerzitě (přednášel logiku). Poslanec českého zemského sněmu ( zrádce národa ). Po smrti manželky se uzavírá před světem a věnuje se studiu východní moudrosti (Schopenhauer).

39 František Ladislav Čupr Bibliografie Sein oder Nichtsein der deutschen Philosophie in Boehmen, 1847; Krátký přehled historie literatury české a z části rozbor básně: Záboj a Slavoj, Separát z Programu Akademického gymnasia v Praze, 1851; Lehrbuch der empirischen Psychologie, 1852; Plan und Einrichtung der in der Nähe von Prag neu begründeten Lehr- und Erziehungsanstalt für Knaben und Jünglinge, 1854; Zur Revision d. desmaligen Unterrichtswesen unserer Mittelschulen, Wien 1861; Učení staroindické I, 1876, II/1, 1877, II/2, 1878, III, Čas. přísp.: O wlastenectwí, Česká wčela 1846; Úwaha. F. Hyny dušeslowí zkušebné, ČČM 1846; Počátkové filosofování řeckého, ČČM 1847; Listy k českým učitelům, Kwěty české 1847; Tomáše Štítného význam ve filosofii, ČČM 1847; O národovědě, ČČM 1848; Školy, ČČM ;

40 František Ladislav Čupr Jak se r staroměstské gymnasium stalo z českého německé. Upomínka starého učitele, Posel z Prahy, , č. 85. Ueber die Zustände d. Seele nach ihrer Trennung vom Leibe, Abhandlungen der Königlichen böhmischen Gesellschaft der Wissenschaften (AKBGW), 1866; Bibliografie Ueber Herbarts praktische Ideen mit Hinblick auf die allgemeine Aesthetik, (AKBGW), 1867.

41 Josef Durdík Působil jako: Český filosof, psycholog, estetik, překladatel, literární kritik a poslanec českého zemského sněmu. Vytvořil českou filosofickou terminologii.

42 Josef Durdík Leibniz und Newton. Ein Versuch über die Ursachen der Welt auf Grundlage der positiven Ergebnisse der Philosophie und der Naturforschung, Halle 1869; O poesii a povaze lorda Byrona, 1870; Bibliografie Dějepisný nástin filosofie novověké I, 1870; Psychologie pro školu, 1872; O velikém hvězdáři Koperníkovi, 1872; O letorách, 1872; Kallilogie čili o výslovnosti, 1872; Karakter, 1873;

43 Josef Durdík Pozor na lesy! 1873; J. S. Mill, 1873; O pokroku přírodních věd, 1874; Kritika. Výbor úvah o zjevech literárních a uměleckých, 1874; Všeobecná aesthetika, 1875; Bibliografie Pláč koruny české, 1875; Rozpravy filosofické, 1876; Řeč v pětistyletou ročnici úmrtního dne Karla IV., 1879; Tóma ze Štítného, praotec filosofie české, 1879; Stanislav a Ludmila. Tragoedie o pěti jednáních, 1881;

44 Josef Durdík Poetika jakožto Aesthetika umění básnického, 1881; O filosofii a činnosti B. Bolzana, 1881; Karthaginka. Tragoedie o pěti jednáních, 1882; O methodičnosti ve studiu filosofie, 1882; O Kantově Kritice čistého rozumu, 1882; Bibliografie O pokroku mravnosti, 1884; Dějiny filosofie nejnovější od Kanta až do doby nejnovější, 1887; O pansofii J. A. Komenského, 1892; Dějepisný nástin filosofie řecké, 1892; O poměru pedagogiky k ostatním naukám, 1896; O významu filosofie Descartovy, O módní filosofii naší doby, 1883;

45 Otakar Hostinský Působil jako: Publicista a redaktor (Dalibor, Pokrok, Hudební listy, Národní listy, Květy). Vychovatel u Thunů. Profesor dějin umění na pražské AVU. Děkan FF pražské univerzity ( ) První předseda Jednoty filosofické (1881).

46 Otakar Hostinský O realismu uměleckém (1890) Bedřich Smetana a jeho boj o moderní českou hudbu (1910) Antonín Dvořák ve vývoji naší dramatické hudby (1908) Česká světská píseň lidová (1906) Hektor Berlioz (1885) Bibliografie Jan Blahoslav a Jan Josquin (1896) Krištof Vilibald Gluck (1884) O české deklamaci hudební (1886) Richard Wagner (1871) O socializaci umění (1903) Vzpomínky na Fibicha (1909)

47 Tomáš Masaryk Český pedagog, filosof, politik. První československý president.

48 Tomáš Masaryk President Pedagogická činnost roční pobyt na univerzitě v Lipsku 1879 habilitace, soukromý docent na Vídeňské univerzitě 1882 mimořádný profesor filozofie, Česká univerzita v Praze 1897 profesorem Karlovy univerzity

49 Vliv na českou filosofii Johann Friedrich Herbart 4. květen srpen 1841 Působil jako: Filozof, psycholog a pedagog Pedagogika - věda založená na filozofii. Psychologie - základ pedagogiky. Základní element psychické činnosti představa.

50 Vliv na českou filosofii Johann Friedrich Herbart Bibliografie Všeobecná pedagogika z cíle výchovy odvozená (1806) Všeobecná praktická filozofie (1808) Aforismy o pedagogice (1834) Nárys pedagogických přednášek (1835)

51 Herbart rozpracoval řadu důležitých didaktických otázek platných dodnes. Herbartismus Herbartovy myšlenky se ale za jeho života mnoho nerozšířily. K rozšíření jeho názorů po celé Evropě i v USA došlo až po jeho smrti (herbartismus). Jeho vykladači jednostranně vyložili jeho záměry a vnesli do vyučování nepříznivé změny. Přemíra poznatků apod. To vedlo k potlačování iniciativy dětí, k jednostrannému zdůrazňování klasického humanitního vzdělání. Řada autorů (Tolstoj, Zweig) popisuje atmosféru strnulosti a strachu panující ve škole, tuhou kázeň spojenou s příkazy, zákazy a tělesnými tresty.

52 Herbartovci G. A. Lindner F. Exner F. Čupr Významným teoretickým počinem v této oblasti zájmu současné české filosofie je práce prof. Iva Tretery z roku 1989 pod názvem: J. F. Herbart a jeho stoupenci na pražské univerzitě.

53 Herbartovci Franz Exner Působil jako: Profesor filosofie na pražské univerzitě. Člen císařské Akademie věd. Ministerský rada. Odmítl místo ministra kultu a vyučování. Velmi ovlivněn G. W. Leibnitzem.

54 Herbartovci Franz Exner Bibliografie Psychologie hegelovské školy, 1841 O nominalismu a realismu, 1842 Návrh organizace gymnázií a reálek v Rakousku, 1849

55 Augustin Smetana Jediný skutečný český hegelián

56 Augustin Smetana (15. červen 1814 Praha 30. ledna 1851 Praha) Filosofie Ontologie německý idealismus Kant Hegel. Filosofie Gnoseologie Vše je jedno

57 Augustin Smetana (15. červen 1814 Praha 30. ledna 1851 Praha) Filosofie Etika Láska je prvek božský Náboženství Náboženství je věc přechodní. Na vyšším stupni zmizí.

58 Utáhnout si opasek bývá nemilé; ale utáhnout si opasek a přitom myslet, cítit, soucítit a poznávat, to není krize, to může spíš být cosi jako začátek nové cesty. Mluví se rádo o životní úrovni; ale úroveň je věc kultury, a ne žlabu. Ano, jde právě o tu úroveň. Karel Čapek (1932) PhDr. Karel Čapek

59 Česká filosofie Oblasti zájmu české filosofie 19. století: Teoretická filosofie Ontologie (metafyzika) - JSOUCNO Gnoseologie (noetika) POZNÁNÍ Praktická filosofie Etika Politická filosofie Politická ekonomie Teorie státu

60 Česká filosofie Do filosofie se dále začleňovalo: Otázky kultury Kosmopolitismus versus národovectví Jazyk Vznik spisovného jazyka Překlady do češtiny Teorie umění Umělecká kritika

61 Česká filosofie Německá filosofie (18. a 19. st.) spíše teoretická. Dominující otázky ontologické a gnoseologické. Neexistující potřeba německého národního obrození. Potřeba dominance německé otázky v rámci Evropy J. G. Fichte, Řeči k národu německému (1808) výzva k mravní obrodě

62 Česká filosofie Filosofové v Německu Johann Gottlieb Fichte J. G. Fichte G.W. Hegel A. Schopenhauer K. Marx L. Feurbach F. Nietzsche A další

63 Největší ovlivňovatelé české filosofie Immanuel Kant G. W. F. Hegel

64 Největší ovlivňovatelé české filosofie G. W. Leibnitz F. W. J. Schelling

65 Sex v dějinách aneb jak id vládců vládl l(id)u. (Caligula, Ludvík XIV., Stalin, Hitler, Mussolini, Castro) Mao Ce-tung,) Příští přednáška

66 Rozkošné dítě na obrázku je

67 Děkuji za pozornost Na shledanou někdy příště marmat

Gustav Adolf Lindner

Gustav Adolf Lindner Gustav Adolf Lindner 11. 3. 1828 16. 10. 1887 1 Je považován za druhého nejvýznamnějšího českého pedagoga po J. A. Komenském. Život 2 *1828 Rožďalovice (okres Nymburk) matka byla Češka, otec Němec rodina

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Friedrich Nietzsche. Dr. Daniel Toth, www.danieltoth.info

Friedrich Nietzsche. Dr. Daniel Toth, www.danieltoth.info 1844-1900 Narodil se 15. října v rodině evangelického pastora v Röckenu (Sasko) 1850 otec zemřel, rodina se odstěhovala do Naumburku Studuje na gymnáziu v Naumburku. 1864/5 studoval klasické jazyky, teologii

Více

Německá klasická filosofie I. Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling

Německá klasická filosofie I. Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling Německá klasická filosofie I Německý idealismus: Johann Gottlieb Fichte Friedrich Wilhelm Joseph Schelling Dějinný kontext a charakteristika Jedná se o období přelomu 18. a 19. století a 1. poloviny 19.

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Dějiny psychologie Dějiny české psychologie

Dějiny psychologie Dějiny české psychologie Dějiny psychologie Dějiny české psychologie Jan Amos Komenský (1592-1670) předchůdce vývojové a pedagogické psychologie koncepce výchovy škola hrou periodizace vývoje Všichni na jednom jevišti velikého

Více

Arthur Schopenhauer. Dr. Daniel Toth, 1

Arthur Schopenhauer. Dr. Daniel Toth,  1 1788-1860 Narodil se 22.2. v Gdaňsku v rodině obchodníka Heinricha Schopenhauera Matka spisovatelka Henriette 1793 Otec se Heinrich s rodinou přestěhoval do Hamburku 1797 se narodila sestra Adele, po dvou

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu metafyzika 17 Antika... 17 Obsah Úvodní slovo překladatele Předběžné poznámky. 11 12 ÚVOD. 15 Co je metafyzika?.. 17 Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17 Středověk. 19 Novověk.. 21 Po Kantovi 23 Definice metafyziky a její vysvětlení

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE

NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOZOFIE ÚKOL 1 Kdo byl předchůdcem německé klasické filosofie? Která filosofická témata řešil? NĚMECKÁ KLASICKÁ FILOSOFIE jeden ze základních proudů v evropské filosofické tradici konec

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí. MAX WEBER německý sociolog a ekonom

Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí. MAX WEBER německý sociolog a ekonom Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí 21.4. 1864 Erfurt 14.6. 1920 Mnichov syn vysoce postaveného politika a asketické kalvinistky studoval práva v Heidelbergu a Berlíně zajímal se

Více

Kateřina Strnadová. Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Strnadová. Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Strnadová Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. teoretik umění, historik, spisovatel ředitel hamburské

Více

Dej 2 Osvícenství. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 2 Osvícenství. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Osvícenství období i myšlenkový směr 17.-18. století, věk rozumu a osvěty

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_26_František Palacký Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více

UNIVERZITNÍ PŘEDNÁŠKY I PRAKTICKÁ FILOZOFIE

UNIVERZITNÍ PŘEDNÁŠKY I PRAKTICKÁ FILOZOFIE T. G. MASARYK UNIVERZITNÍ PŘEDNÁŠKY I PRAKTICKÁ FILOZOFIE PRAKTICKÁ FILOZOFIE NA ZÁKLADĚ SOCIOLOGIE ETIKA Ústav T. G. Masaryka, o. p. s. Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i. Praha 2012 OBSAH PRAKTICKÁ

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1.

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1. ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 1. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 13 České národní

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Autor Mgr. Jiří Pokorný Číslo VY_32_INOVACE_13_ZSV_2.01_Periodizace antické filozofie

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka)

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) Otázka: Pojetí filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Petr Novák filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) klade si otázky ohledně smyslu všeho a zkoumá

Více

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum.

Krátký jest blábol, dlouhý jest žal, dříve rozumně zápol a nerozum z beder svých sval. Sval blábol a nerozum s rozumem svým se dorozum. Jakub Hron Naše vlast měla i má mnoho vynálezců, objevitelů a zlepšovatelů. Někteří jsou téměř zapomenuti, jiné zná celý národ. K těm prvním můžeme zařadit jihočeského rodáka, profesora, vynálezce a libomudruna

Více

Marta Kadlecová. Monografie

Marta Kadlecová. Monografie Marta Kadlecová Monografie Kadlecová, M. (členka aut. kol.): Antologie české právní vědy. Praha, Univerzita Karlova 1993, 302 s. (ISBN 80-7066-697-8) Kadlecová, M.: České a moravské zemské právo procesní

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Národní obrození - literární období

Národní obrození - literární období Jméno: Národní obrození Přidal(a): Bessek Národní obrození asi v letech 1770-1850 1627/8 - Obnovené zřízení zemské - jediná povolená víra je katolictví odešlo mnoho vzdělaných lidí, do Čech přichází německá

Více

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2.

ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2. ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 2. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 16 Etapy a cíle:

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - porovná vývoj v jednotlivých částech Evropy Žák: - na příkladech evropských dějin konkretizuje

Více

VY_32_INOVACE_ / Mřížky Národní obrození. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

VY_32_INOVACE_ / Mřížky Národní obrození. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. 1/7 3.2.06.4 Jan Evangelista Jungmann Zítek Zevrubná mluvnice česká Pohorská vesnice, V zámku a podzámčí Slovanská epopej Má vlast Domácí kuchařka c. k. vlastenecké noviny výzdoba Národního divadla časopis

Více

VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37

VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37 VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol VZDĚLÁVACÍ POŘAD Poznejte životní osudy učitele národů zakladatele moderní výchovy. Přesvědčte se, že skrze vzdělání lze změnit svět. Má-li člověk

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina I (skup. A, B, C, D) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

VET středověk a novověk (po 18. století)

VET středověk a novověk (po 18. století) VET středověk a novověk (po 18. století) Co nás čeká Křesťanství a jeho představitelé Renesance Racionalismus a empirismus, Kant Merkantelismus, Karmelismus Křesťanství Po dlouho dobu křesťanství uchovatel

Více

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti.

Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. 1 Bratislava 2011 2 Publikace je určena pro získání základních informací o postupném vývoji integračních a unifikačních snah v Evropě od nejstarších dob do současnosti. Autoři: Doc. JUDr. Karel Schelle,

Více

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL.

HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. HABSBURSKÁ MONARCHIE V PRVNÍ POLOVINĚ 19. STOL. František II. (1792 1835) syn Leopolda II. zavedl policejní absolutismus a cenzuru. 1804 zanikla Svatá říše římská místo toho vzniklo Rakouské císařství

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

počátek 19.století 1830

počátek 19.století 1830 počátek 19.století 1830 UDÁLOSTI FAKTA dění v Evropě ovlivněno napoleonskými válkami po zrušení nevolnictví masívní stěhování z venkova do měst rozvoj řemesel, manufaktur, obchodu celoevropská tendence

Více

7. léta 18.století počátek 19.století

7. léta 18.století počátek 19.století 7. léta 18.století počátek 19.století UDÁLOSTI FAKTA Čechy součástí habsburské monarchie vláda Marie Terezie a Josefa II. reformy v duchu osvícenských zásad (1773 zrušení jezuitského řádu, 1774 všeobecná

Více

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to didaktika? didaktické...poučné umělecké dílo přednášené rytmicky, s fantazií, půvabně nebo energicky (J. W. Goethe

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina II (skup. E, F, G, I) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol

Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol Nabídka vzdělávacích programů pro studenty středních škol VZDĚLÁVACÍ POŘAD Poznejte životní osudy učitele národů zakladatele moderní výchovy. Přesvědčte se, že skrze vzdělání lze změnit svět. Má-li člověk

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

ČERVEN 2015 FILMOVÉ TIPY

ČERVEN 2015 FILMOVÉ TIPY ! ČERVEN 2015 FILMOVÉ TIPY !! ZMATEK 68 ROZUM A VÍRA Snímek pojednává o obrodných společenských procesech, které se v Československu rozpoutaly během tzv. Pražského jara a také popisuje srpnovou intervenci

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_07. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁROD SOBĚ

VY_32_INOVACE_D5_20_07. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁROD SOBĚ VY_32_INOVACE_D5_20_07 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁROD SOBĚ VY_32_INOVACE_D5_20_07 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 10 listů prezentace Šablona: III/2 Název:

Více

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti

FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Otázka: Filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): jirka223 FILOSOFIE FILEIN = milovat (láska), SOFIA = moudrost láska k moudrosti Evropské myšlení ve smyslu lásky k moudrosti se zrodilo na

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání ţáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Téma číslo 7 Alternativní a reformní školství ve světě a v ČR I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 7 Alternativní a reformní školství ve světě a v ČR I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 7 Alternativní a reformní školství ve světě a v ČR I Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Základy vývoje školské soustavy v českých zemích. Vývoj školské soustavy za Rakouska-Uherska. Vzdělávací

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU. Zpracování tohoto DUM bylo financováno z projektu OPVK, výzva 1.5 GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 10.4.2013 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Školství před reformami Marie Terezie Pod kontrolou katolické církve Jezuité Piaristé V pobělohorské době se stát o vzdělávání a výchovu téměř nezajím

Školství před reformami Marie Terezie Pod kontrolou katolické církve Jezuité Piaristé V pobělohorské době se stát o vzdělávání a výchovu téměř nezajím Vývoj školství v českých zemích v letech 1774-1918 Michal Šimáně Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykova univerzita Školství před reformami Marie Terezie Pod kontrolou katolické církve Jezuité

Více

Periodizace starší české literatury

Periodizace starší české literatury Periodizace starší české literatury Časová osa 885 Panonské první období 885 Panonské 1057 prvá česká věta druhé období J. Dobrovský, Geschichte der böhmische Sprache und Literatur, Prag 1792 třetí období

Více

přijímací zkouška AR 2017/2018

přijímací zkouška AR 2017/2018 České vysoké učení technické v Praze, Masarykův ústav vyšších studií přijímací zkouška AR 2017/2018 BAKALÁŘSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM B 7507 SPECIALIZACE V PEDAGOGICE České vysoké učení technické v Praze, Masarykův

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_05_Jan Ámos Komenský Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

CÍRKEV a svět: 3/8;4/8;22/3;28/7;31-32/6; 60/1;67/1;70/1;71/1;73/7; 74/1; 81/2.27; 121/7; /13

CÍRKEV a svět: 3/8;4/8;22/3;28/7;31-32/6; 60/1;67/1;70/1;71/1;73/7; 74/1; 81/2.27; 121/7; /13 REJSTŘÍK VĚCNÝ l tento rejstřík - stejně jako již Rejstřík autorů - se tímtéž způsobem vztahuje k Obsahu jednotlivých čísel. Je samozřejmě děián opět abecedně a jako hesla jsou zásadně volena podstatná

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. STUDIJNÍ KATALOG Seminář estetiky

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. STUDIJNÍ KATALOG Seminář estetiky MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA STUDIJNÍ KATALOG 2013 2014 Seminář estetiky Estetika ÚVOD Estetika (lat. aesthetica, od řec. aisthésis = vnímání, zakoušení) je obor lidského myšlení, který má

Více

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 1. Pedagogika jako věda dělení, vývoj a současné postavení 2. Výchova, vychovatel a vychovávaný - základní činitelé výchovného

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti

Dějepis / Historické etapy a odkaz minulosti Identifikátor materiálu Anotace Autor Jazyk EU: ICT 1-20 Hra slouží k zopakování stručných fakt o významných osobnostech jednotlivých historických období v českých dějinách a vytvoření jejich přehledu,

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

Vývoj výchovy a vzdělávání v českých zemích v letech

Vývoj výchovy a vzdělávání v českých zemích v letech Vývoj výchovy a vzdělávání v českých zemích v letech 1774-1918 Stav před reformou V pobělohorské době se stát o vzdělávání a výchovu téměř nezajímá Vzdělávání a výchova v rukou církve (jezuité, piaristé,

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková

Ict9- D- 15 JAN HUS. (asi ) Vypracovala Tereza Zalabáková Ict9- D- 15 JAN HUS (asi 1371-6. 7. 1415) Vypracovala Tereza Zalabáková KNĚZ KAZATEL SPISOVATEL MYSLITEL MLÁDÍ Narodil se v Husinci u Prachatic Studoval na pražské univerzitě, kde později i přednášel Kolem

Více

Filozofická fakulta UK v Praze

Filozofická fakulta UK v Praze Filozofická fakulta UK v Praze Seminář pro výchovné poradce 3.12.2013 O FAKULTĚ historie a tradice prestiž - nejširší nabídka humanitních oborů v ČR - výběrová fakulta - výborné uplatnění absolventů -

Více

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období Obchodní akademie, Choceň, T. G. Masaryka 1000 Choceň, T. G. Masaryka 1000, PSČ 565 36, oachocen@oa-chocen.cz Příloha č. 5 k č. j.: 57/2011/OA Počet listů dokumentu: 1 Počet listů příloh: 0 Témata k maturitní

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_10 Přírodovědecká fakulta UK Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

Pedagogika dona Boska

Pedagogika dona Boska Pedagogika dona Boska Salesiánská pedagogika Obecně (historicky a celosvětově): Výchovný přístup, který vychází z pastoračních principů a z pedagogické praxe italského kněze dona Boska a který dále rozvíjejí

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Výchovně vzdělávací koncepce v chronologickém přehledu

Výchovně vzdělávací koncepce v chronologickém přehledu OBECNÁ PEDAGOGIKA část B Výchovně vzdělávací koncepce v chronologickém přehledu OBSAH: co jsou výchovně vzdělávací koncepce? přehled nejvýznamnějších koncepcí příklad: dogmatická koncepce, slovně názorná

Více

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Doba reformace Německo: zakladatel reformace v Německu a současně její ideologický představitel byl Martin Luther odmítal scholastickou filozofii jeho spor s katolickou církví vyvrcholil v r. 1517, kdy

Více

Publikace. JAREŠ, Jakub a FRANC, Martin. Mezi konkurencí a spoluprací. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2018, 362 s. ISBN

Publikace. JAREŠ, Jakub a FRANC, Martin. Mezi konkurencí a spoluprací. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2018, 362 s. ISBN Publikace Vybrané publikace lze objednat na adrese: Univerzita Karlova v Praze, Ústav dějin UK a Archiv UK, Ovocný trh 5, 116 36 Praha 1 Jirina.Urbanova@ruk.cuni.cz A, B, C, Č, D, Ď, E, F, G, H, Ch, I,

Více

XV. ročník P R O G R A M neděle

XV. ročník P R O G R A M neděle LETNÍ ŠKOLA VÝCHOVY K OBČANSTVÍ A EVROPANSTVÍ XV. ročník Multikulturní výchova cesta ke vzájemnému poznávání, toleranci a k potírání rasové a národnostní nesnášenlivosti ve výchově k občanství P R O G

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Úvod do filozofie Jana Kutnohorská

Úvod do filozofie Jana Kutnohorská Úvod do filozofie Jana Kutnohorská Úvod Etymologie Předmět filozofie Ontologie Prameny filozofického tázání Filozofické disciplíny Etymologie Filozofie z řečtiny PHILEIN - milovat SOPHA - moudrost V doslovném

Více

S T A T U T S O U T Ě Ž E

S T A T U T S O U T Ě Ž E MASARYKOVO DEMOKRATICKÉ HNUTÍ Na Příkopě 10 110 00 Praha 1 Tel.224 211 021 e-mail:masdem@seznam.cz www.masarykovohnuti.cz S T A T U T S O U T Ě Ž E IX. ročníku soutěže ve školním roce 2015 2016 vyhlášené

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23 Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC23 Období: Osobnosti: Dílo: Najdi: chybu 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 Kdy se renesance začala rozvíjet v českých zemích? Až v 16. století.

Více

Mají být Češi na co hrdí?

Mají být Češi na co hrdí? Mají být Češi na co hrdí? Co si představuješ pod pojmem hrdost? Zkus to vysvětlit vlastními slovy : Na co jsi ty sám/sama hrdý/hrdá? V jakých chvílích se v lidech nejčastěji probouzí vlastenectví?. Kdy

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Maturitní otázky ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a význam psychologických poznatků, vznik a historický vývoj psychiky, determinace lidské psychiky. pojem a předmět psychologie metody psychologie,

Více

Národní obrození. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Národní obrození. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Národní

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více