Pečivo v životě našich předků. Ing. Miroslava Teichmanová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pečivo v životě našich předků. Ing. Miroslava Teichmanová"

Transkript

1 Pečivo v životě našich předků Ing. Miroslava Teichmanová

2 Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Pečivo v životě našich předků Předmět: Technologie, obor vzdělání Cukrář V_2_2_1 Číslo DUM: 8 Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Ověřující učitel: Třída: Ing. Miroslava Teichmanová 1CP Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

3 Anotace materiálu: Prezentace je určena pro úvodní hodinu žáků 1. ročníků oborů vzdělání Cukrář. Popisuje základní etapy lidského života ve spojení s výrobky cukrářů a pekařů. Prezentace má motivační charakter a je doplněna fotografiemi prací žáků školy. Seznam literatury a pramenů: M. Habustová Tradiční pečivo, Grada vlastní archiv autora Použité obrázky: vlastní archiv autora

4 Jakou základní surovinu potřebujeme k tomu, abychom mohli vykonávat naše řemeslo

5 Od kdy se používá mouka pro pečení

6 Proto, aby naši předci mohli začít péct, potřebovali mouku. Mouku dokázali vyrobit až po té, co začali zpracovávat semena kulturních trav tedy obiloviny. První mouka byla velmi nekvalitní a hrubá, často obsahovala příměs jiných částí rostlin a i malých kamínků. Mouka se vyráběla drcením obilek na kamených mlýnech - obrázek

7 Pečení se stalo prvním tepelným postupem při zpracování těsta. Jako první se pekl chleba, který ale s chlebem, jak ho známe dnes měl velmi málo společného. První chleba měl tvar placek, které se pekli na kamenech kolem ohně. Legenda vypráví, že hospodyně zapomněla zbytek starého těsta v díži. Druhý den k tomuto zbytku přidala novou mouku a vodu a zadělala nové těsto, ze kterého upekla chlebové placky. Byla velmi překvapená, že tento nový chléb byl nadýchanější a objemnější. Takto, vlastně omylem došlo k objevení kvasu. K velkému rozvoji pečení chleba došlo až s vynálezem uzavřené pece. obrázek

8 Proč má chléb kulatý tvar

9 Tvar chleba symbolizuje slunce. Symbol slunce je velmi častý a nejen u pečiva. Slunce nás doprovází každý den a bez slunce by nebylo života na zemi.

10 Kdy se rozvinulo cukrářské řemeslo

11 Cukráři využívají daleko více cukru než pekaři a proto k rozvoji tohoto řemesla mohlo dojít až s rozšířením cukru. Cukr byl zpočátku velmi drahou a nedostupnou surovinou. Proto se před cukrem ke slazení používal med nebo jiné šťávy ze sladkých plodů.

12 Kdy se v Čechách začal vyrábět první cukr

13 První výrobu cukru v Českých zemích zahájil po roce 1787 Belgičan Sauvagne v bývalém konventu kláštera na Zbraslavi. Od poloviny 19. století se cukr stal v Evropě běžným zbožím a jeho spotřeba stále rostla. Koncem 19. století převážila světová produkce řepného cukru nad třtinovým a v Rakousko-Uhersku se 88 % cukru vyrábělo v českých zemích.

14 A jak to bylo s pečením

15 Pečení jiných druhů pečiva než chleba bylo v minulosti našich předků vždy spojeno s významnými dny v roce Vánoce, Velikonoce, narození dítěte, svatba, pohřeb, dožínky, poutě, Nejstarším druhem (a také nejlevnějším a nejčastějším) byly výrobky z kynutého těsta. K nejvyššímu rozkvětu přípravy výrobků z kynutého těsta přispělo rozšíření uzavřených pecí na konci 19. a na počátku 20. století.

16 Obřadní a sváteční pečivo Původně bylo sváteční a obřadní pečivo bylo původně spojeno se symboly úrody, obživy a zdraví. Tento význam pečiva se na přelomu 19. a 20. století postupně měnil díky: pozvolnému sbližování mezi venkovským a městským prostředím změnám ve vedení domácnosti snazší dostupnosti nových vzorů a receptur zkušenosti venkovských hospodyň rozkvětu profesionálního pečení zaměřeného na stále zajímavější formy a druhy

17 Pečivo jako dar při narození dítěte Ve většině venkovských domácností nebylo příliš peněz a prostředků k obživě, proto kmotry a matky rodičky přinášely rodičkám vydatnou polévku a sladké pečivo, které mělo nové matce přinést sílu nové matce a zabezpečit obživu rodiny v prvních dnech po porodu. Pečivo mělo nejčastěji tvar věnce pekl se pletenec, točenec nebo koutní věnec Drobnější pečivo mělo podobu kulatých koláčů, koblih, trdelníků, ptáčků, srdíček, točenek nebo postaviček.

18

19 Svatební pečivo Svatba byl vždy důvodem pro velké pečení. Peklo se nejen pro svatební den, ale i pečivo mělo své místo i při zvaní hostů, loučení se svobodou, při poděkování rodičům, při přivítání nového člena rodiny a nechybělo samozřejmě i ve výslužce pro svatebčany. Pro přípravu svatebního pečiva přinášely rodiny z celé vesnice nejrůznější suroviny, protože pečivo muselo být bohaté a náklady na jeho přípravu byla značné. Za tuto službu pak dostala každá rodina výslužku koláče ze svatebního stolu, díl velkého koláče a svatební cukroví.

20 Zatímco dnes se pečou na svatební tabuli nákladné dorty, naši předci pekli koláče. Byly ale veliké a nákladné a měly zcela jiný tvar, než bychom si dnes představovali. Často jim byla přisuzována magická moc a proto se pro jejich výzdobu používaly figurky z kynutého vánočkového těsta Adam a Eva, ptáčci, slunce, zvířátka. Ke zdobení se používaly i zelené ratolesti, klasy obilí, makovice, květy.

21 Na Hané se pekly tzv. stromy života. Byl to několikapatrový zdobený koláč. Přenášel se na podložce, protože byl hodně vysoký. Symbolizoval vše, co s osobním a rodinným životem každého mělo jakoukoliv souvislost. Některé svatební koláče měly základnu z třeného těsta (dnes bychom řekli dortový korpus), do kterého byly na špejlích napíchány nejrůznější figurky z kynutého koláčového těsta. Pro jeho výzdobu se používaly i zelené ratolesti. Po obvodu zdobily základnu tzv. bandůrky malé kuličky z odpalovaného těsta, které byly navléknuté na niti a tvořily ozdobnou girlandu.

22 Svatební koláče Drobné svatební koláče měly v různých krajích různý tvar. Společné ale pro ně bylo, že se připravovali z bohatého kynutého těsta a plnily se stejnými náplněmi jako dnes. Koláče byly vázané (stejné jako dnes) a podle zvyklostí kraje byly malé nebo větší. V historii najdeme i malé tlačené koláčky doplněné drobenkou. Na Hradecku se dodnes pečou rohové koláče s několika náplněmi.

23 Smuteční hostiny Zámožnosti rodiny odpovídalo i pohoštění na smutečních hostinách. Nejbohatší smuteční hostiny, které se rozsahem blížily svatebním, byly v rodinách, kde zemřel svobodný mládenec nebo dívka. Dušičky válečky z kynutého těsta stočené do tvaru písmene S se pekli v Podkrkonoší na svátek všech svatých Dušičky. V jižních Čechách se obdobnému pečivu říkalo kosti. Velmi oblíbené byli i křehké rohlíky - Navšesvatýrohlíky. V Trhových Svinech se pekly bochánky z černé mouky tzv. selbiky.

24 Masopust Během Masopustu probíhalo vždy mnoho lidových zábav. Období Masopustu končilo den před Popeleční středou (Popeleční středa je první den 40ti denního půstu před Velikonocemi). Během Masopustu se konzumovalo mnoho sytých, tučných a bohatých pokrmů. Vedle masa nemohlo chybět ani pečivo. V Pokrkonoší se připravovaly masopustní kotouče kolečka s nakrojenými okraji, která se smažila a po té vydatně cukrovala.

25 Na Valašsku a Slovácku se smažily boží milosti, které měly různé místní názvy kraple, kraplíky, kleple V Jakubí na Slovácku se smažily zmrzlíci z tučného těsta vykrajovaného do tvaru slepičích nožek V některých krajích se pekly i trhelníky. Dnes máme s obdobím Masopustu spojeno i pečení koblih. Koblihy stejně jako trdelníky nebyly v historii pouze výhradně masopustním pečivem. Pekly se často i při jiných příležitostech roku.

26 Postní období Po bohatém masopustním období přicházelo chudé období půstu. Některá postní jídla už svým názvem tento fakt připomínala. Připravovaly se chudí rytíři, žebrácké buchty, pekařská bolest. Na první postní neděli (Liščí neděle) se pekly preclíky z nemastného těsta.

27 Velikonoce Velikonoční pečení nebylo spojeno pouze s Velikonoční nedělí a Velikonočním pondělí. Týden před Velikonocemi na květnou neděli se pro děti pekli ptáčci z kynutého těsta. Těstové figurky roznášely matky pod keře a děti je pak hledaly. Na Zelený čtvrtek se ve všech krajích pekli Jidáše pletence z kynutého těsta, který připomínaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

28 Nejrozšířenějším velikonočním pečivem jsou mazance bochánky ze sladkého kynutého těsta s mandlemi a rozinkami. Tvar mazanců prošel dlouhým vývojem od mazanců s pouhým křížem až po mazance bohatě zdobené těstem, větvičkami a vejci. Pečený beránek nahrazoval v mnoha rodinách představu skopového masa na velikonočním stole.

29

30 Dožínky Dožínky byly domácí slavností připravenou hospodářem a hospodyní pro všechny, kdo pracovali na žních. V každém kraji bylo oblíbené jiné pečivo. Převažovaly větší kynuté koláče s náplněmi.

31 Na Jičínsku se připravovaly ratolesti k nudlového těsta. Těsto se nařezalo na pruhy, ty se navinuly na březové větvičky a usmažily se na másle. Vychladlé se napichovaly do sloupku až vytvořily celý stromek. Na vrcholu se ozdobil stuhou.

32 Posvícení Posvícení, neboli hody se dodržují v mnoha krajích dodnes. Pekly se velké koláče, české hnětýnky, německé koláče obdélníkového tvaru, zdobené pečivo s několika nádivkami, zpravidla obdélníkovité, ale i kulaté a ve tvaru srdce. Peklo se ve chlebové peci nebo na plechu. Těsto se zadělávalo smetanou a na nádivkách se nešetřilo.

33 Mikulášské pečivo Dětmi nejvíce očekávané období roku jsou Vánoce a k nim patří doba Adventu. Nejznámějším adventním svátkem je Mikuláš. Jako dnes, i naši předci pořádali Mikulášské trhy, na kterých se prodávali figurky čertů, Mikulášů a andělů z perníku, ale i z jiného těsta kynutého, chlebového.

34 Figurky z vánočkového těsta, které byly součástí mikulášské nadílky.

35 Podlamenice připravovaly se z chlebového těsta. Pro obdarování dětí sloužili i vrkoče, které měli zkrátit dobu čekání na vánoční nadílku.

36 Vánočnímu stolu vévodila vždy vánočka. S jejím pletením a pečením je spojena řada legend a pověr. Předchůdkyní vánočky byla calta.

37 Vánoční cukroví se na stůl našich předků dostalo až velmi později. První druhy byly velmi jednoduché a většinou se připravovaly z mouky, ořechů nebo sušeného ovoce..

PILOTNÍ KURZY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VYBRANÝCH OBLASTECH SEKTORU SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLY POTRAVINÁŘSKÉ VE SMIŘICÍCH

PILOTNÍ KURZY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VYBRANÝCH OBLASTECH SEKTORU SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLY POTRAVINÁŘSKÉ VE SMIŘICÍCH PEČIVO V ŽIVOTĚ NAŠICH PŘEDKŮ Příprava jiných druhů pečiva než chleba se stalo záležitostí významných dnů v historii našich předků. Kynuté těsto se stalo symbolem prosperity. K nejvyššímu rozkvětu přípravy

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Pekárenské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová Výrobky z jádrových hmot Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová Nové druhy surovin Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Rostlinné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Rostlinné

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 3 4 U k á z k a k n i h

Více

Masopust. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová

Masopust. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová VY_32_IN OVACE_PRV_488 Masopust S2 Autor: Irena Paulová, Mgr. Použ ití: 2. ročník Datum vypracování: 10. 2. 2013 Datum pilotáže: 19. 2. 2013 Metodika: Žáci s ledují obráz ky, učitel popř. ž ácičtou doplňující

Více

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová Kakao Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Kakao Předmět:

Více

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Vaflové těsto a kokosové těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Chemické látky používané v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání

Více

Restaurační moučníky pečené. Ing. Miroslava Teichmanová

Restaurační moučníky pečené. Ing. Miroslava Teichmanová Restaurační moučníky pečené Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Linecké těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Linecké

Více

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová

Brambory - historie a současnost. Ing. Miroslava Teichmanová Brambory - historie a současnost Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

NABÍDKOVÝ LIST - ceník

NABÍDKOVÝ LIST - ceník NABÍDKOVÝ LIST - ceník Název Cukrářské výrobky 17.1.2018 1215 BUBLANINA SRDÍČKO 110g ks 1 1.9.2017 3720 CELOZRNNÁ BÁBOVKA S MÁSLEM 550 g 4 ks 7 98,00 Kč 1.9.2017 3970 CELOZRNNÝ NANUK 69g 24 ks 5 1.6.2018

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová Koření Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Koření Předmět:

Více

PEKÁRNA LIPKA s.r.o.

PEKÁRNA LIPKA s.r.o. PEKÁRNA LIPKA s.r.o. Číčová 22, 517 41 Kostelec nad Orlicí, tel: +420 494388169 Provozovna : Františka Halase 1887/12a, 500 09 Hradec Králové Telefon: +420 499599270, +420 910112410, e-mail: info@pekarna-lipka.cz

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mlýnské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mlýnské

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Průmyslově vyráběné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Sýry v cukrářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Objednávky Po - Pá nejpozději do 14,00 hod. So do 9,00 hod. Objednávejte na tel.: +420 312 283 235

Objednávky Po - Pá nejpozději do 14,00 hod. So do 9,00 hod. Objednávejte na tel.: +420 312 283 235 91 chléb cvrčovický kulatý 820 Po - So 859 52218 0091 8 min.5 3 92 chléb cvrčovický kulatý 600 Po - So 859 52218 0092 5 min.5 3 101 chléb cvrčovický šiška 820 Po - So 859 52218 0101 4 min.5 3 102 chléb

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová Jádrové hmoty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Jádrové

Více

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová Látkové složení potravin Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Látkové

Více

NABÍDKOVÝ LIST - ceník

NABÍDKOVÝ LIST - ceník NABÍDKOVÝ LIST - ceník Název Cukrářské výrobky 1.9.2017 3720 CELOZRNNÁ BÁBOVKA S MÁSLEM 550 g 4 ks 7 98,00 Kč 1.9.2017 3970 CELOZRNNÝ NANUK 69g 24 ks 5 1.9.2017 1209 ČOKO BANÁN 90 g 15 ks 1 1.9.2017 3101

Více

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová Emulgátory Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Emulgátory

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Moučníky Společná pro celou sadu DUM č.

Více

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK www.zena-in.cz 29. 1. 2016 internet online Název článku: Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Více

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová Náhradní sladidla Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Ostatení

Více

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová Barviva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Barviva Předmět:

Více

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5.

Více

Třené hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová

Třené hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová Třené hmoty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Třené hmoty

Více

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová Cukr výroba a použití cukru Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Jemné kynuté těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Propozice celorepublikové soutěže o titul Český pekař roku 2011 kategorie JUNIOR v SPŠP Pardubice

Propozice celorepublikové soutěže o titul Český pekař roku 2011 kategorie JUNIOR v SPŠP Pardubice Propozice celorepublikové soutěže o titul Český pekař roku 2011 kategorie JUNIOR v SPŠP Pardubice Soutěžící budou zhotovovat své výrobky v časovém limitu celkem 9 hodin, z toho 5 hodin na výrobu jemného

Více

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Aditiva v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová Želírující prostředky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská

TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7, obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz, tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?...

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?... PŘÍRODA A PŘÍRODNÍ MATERIÁLY Které materiály jsme používali k výrobě věcí? Můj život na vsi byl úzce spjat s přírodou. Předměty, které jsme potřebovali (nádobí, šaty, nástroje...), jsme vyráběli z materiálů,

Více

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová Bezlepková dieta Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Bezlepková

Více

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole:

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole: Mikuláš V předvečer sv. Mikuláše, 5. prosince, chodí Mikuláš, andělé a čerti, aby pochválili hodné žáky a postrašili neposlušné děti. Hodným dětem jsou rozdávány dárky, nejčastěji sladkosti a ovoce, neposlušným

Více

PEKAŘI. Garant: Eva Vanyová

PEKAŘI. Garant: Eva Vanyová PEKAŘI Garant: Eva Vanyová Členové externí skupiny: 4. roč. Karel Cifrain Tereza Pinkasová Zdeněk Vlček Nikolas Vyskočil Helena Kabíčková Veronika Kronusová Johana Mašková David Štemberk 5. roč. Jan Kabát

Více

[OBJEVTE CHUŤ UPMADE]

[OBJEVTE CHUŤ UPMADE] [OBJEVTE CHUŤ UPMADE] nabídka našich dortů www.upmade.cz [Jahodový dort] Světlý piškotový korpus Náplň: smetanová s tvarohem a jahodami 23 cm / 391 Kč 26 cm / 587 Kč [mrkvový dort] Mrkvový korpus Náplň:

Více

Alergeny v receptuře výrobku. Jádra podzemnice olejné. Ryby a výrobky z nich. Sezam a výrobky z něj. Mléko a výrobky z něj, včetně

Alergeny v receptuře výrobku. Jádra podzemnice olejné. Ryby a výrobky z nich. Sezam a výrobky z něj. Mléko a výrobky z něj, včetně Alergeny v receptuře výrobku Název výrobku - Chleby CHLEBY 3007 chléb aktiv 500g CH vícezrnný 3009 chléb bačovský 400g CH pšen-žitný 3011 chléb královský 400g CH pšen-žitný 3014 Chléb aktiv 500g BK CH

Více

Přepočty cukrářských receptur. Ing. Miroslava Teichmanová

Přepočty cukrářských receptur. Ing. Miroslava Teichmanová Přepočty cukrářských receptur Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Cukerné rozvary a hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová

Cukerné rozvary a hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová Cukerné rozvary a hmoty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová Konzervárenské výrobky z ovoce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 č. 12 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Cvičná prezentace - společný postup tvorby prezentace

Více

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu?

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu? Velikonoce Velikonoce jsou tradiční oslavou jara, v současnosti se nazývají spíše Svátky jara. V minulosti bývaly významnější než Vánoce. V dnešní době se tento svátek traduje v minimální míře, tj. obchůzky

Více

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ KALENDÁŘ PRO MALÁ DÍTKA ke stejnojmenné výstavě Muzea Mladoboleslavska 3-4/2014 Text a grafika: Alice Karbanová 4 jméno vlastníka kalendáře Velikonoce se slaví na jaře. V kalendáři

Více

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba chleba Předmět:

Více

chléb pšenično-žitný

chléb pšenično-žitný chléb pšenično-žitný 11001 8594004250971 chléb blanenský 1100 1 po-ne 3 11002 8594004251084 chléb blanenský B, kr 1100 2 po-so 3 11003 8594004250988 chléb blanenský 800 1 po-so 3 11004 8594004251091 chléb

Více

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová Kvalitativní znaky masa Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

NABÍDKOVÝ LIST - ceník

NABÍDKOVÝ LIST - ceník NABÍDKOVÝ LIST - ceník Název Cukrářské výrobky 1.1.2017 3720 CELOZRNNÁ BÁBOVKA S MÁSLEM 550 g 4 ks 7 98,00 Kč 1.1.2017 3970 CELOZRNNÝ NANUK 69g 24 ks 5 2.11.2016 1148 ČERT 55g 50 ks 30 1.2.2017 1209 ČOKO

Více

Pekárna JAVORNÍK-CZ s.r.o. Štítná nad Vláří OBJEDNÁVKY NA tel.: 577 002 330, mobil: 732 154 173

Pekárna JAVORNÍK-CZ s.r.o. Štítná nad Vláří OBJEDNÁVKY NA tel.: 577 002 330, mobil: 732 154 173 Chléb CHLÉB ŠPALDOVÝ Složení: špaldovo-jablečná směs, špaldová mouka, vločkový posyp, jablečná vláknina Balení a váha: 350g, balený, trvanlivost 9 dní Ocenění: Perla Zlínska CHLÉB MORAVSKÝ Složení: chlebová

Více

Název výrobku. Druh (I. - V.) a skupiny (a - d) výrobků. Baleno. Datum minimální trvanlivosti (D=den) Počet ks v přepravce. Základní cena (Kč bez DPH)

Název výrobku. Druh (I. - V.) a skupiny (a - d) výrobků. Baleno. Datum minimální trvanlivosti (D=den) Počet ks v přepravce. Základní cena (Kč bez DPH) Nový kód PEKÁRNA Lično BEAS, akciová společnost, Gočárova 1620, 501 01 Hradec Králové, Česká republika Ceník výrobků pro odběratele platný od 21.1.2011 Aktualizovaný k 24.10.2012 I. CHLÉB a) pšeničnožitný

Více

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Živočišné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Živočišné

Více

Ing. Kodys Petr + Eduard Hamele

Ing. Kodys Petr + Eduard Hamele Ing. Kodys Petr + Eduard Hamele Novobranská 18 Litoměřice 412 01 Příjem objednávek: 7:00 12:00 hod. - mobil: 734 848 572 Kontakt provoz: 5:00 14:00 hod. - mobil: 734 328 743 Kontakt majitelé: 7:00 18:00

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

Med. Ing. Miroslava Teichmanová

Med. Ing. Miroslava Teichmanová Med Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Med Předmět: Suroviny,

Více

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové!

Jídla připravil a dobrou chuť Vám přeje personál školní jídelny pod vedením vedoucí kuchařky Ivany Gottwaldové! Iva 1. 12. 2016 - čtvrtek ALERGENY polévka mrkvová s těstovinou 1,7,9 rybí filé na másle, bramborová kaše, kompot hot drink s jablko-skořice, voda 1,4,7 Blanka 2. 12. 2016 - pátek ALERGENY Vivien polévka

Více

Mini katalog výrobků BEZ LEPKU firmy Bezlepík s.r.o. Výrobky: Pekařské, Lahůdkářské, Cukrářské, Hotová jídla

Mini katalog výrobků BEZ LEPKU firmy Bezlepík s.r.o. Výrobky: Pekařské, Lahůdkářské, Cukrářské, Hotová jídla Mini katalog výrobků BEZ LEPKU firmy Bezlepík s.r.o. Výrobky: Pekařské, Lahůdkářské, Cukrářské, Hotová jídla Vyrábí a dodává: Bezlepík s.r.o., 5. května 719/9, 741 01 Nový Jičín Začínáme PEČIVEM Chléb

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

KATALOG VÝROBKŮ PEKÁRNA ORA SLAVIČÍN. Ing. JOSEF OTÉPKA. Kontakt KOMENSKÉHO SLAVIČÍN.

KATALOG VÝROBKŮ PEKÁRNA ORA SLAVIČÍN. Ing. JOSEF OTÉPKA. Kontakt KOMENSKÉHO SLAVIČÍN. KATALOG VÝROBKŮ PEKÁRNA ORA SLAVIČÍN Ing. JOSEF OTÉPKA KOMENSKÉHO 12 763 21 SLAVIČÍN Kontakt Telefon pro objednávky: 577 341 659 Email: jurikova.b@seznam.cz OtepkaJosef@seznam.cz 1 Chléb 10 Výražka s kmínem

Více

Všední strava v hornických rodinách v 19. století

Všední strava v hornických rodinách v 19. století Všední strava v hornických rodinách v 19. století Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_dej2_uhl02

Více

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva

Ekonomika Úvod do světa práce. Ing. Ježková Eva Ekonomika Úvod do světa práce Ing. Ježková Eva Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_18

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Zborovecká 10, 678 01 Blansko IČO:27165906 DIČ:CZ27165906. Katalog výrobků. platný od 1. 11. 2014

Zborovecká 10, 678 01 Blansko IČO:27165906 DIČ:CZ27165906. Katalog výrobků. platný od 1. 11. 2014 Pekárny Blansko a. s. Zborovecká 10, 678 01 Blansko IČO:27165906 DIČ:CZ27165906 Katalog výrobků platný od 1. 11. 2014 Telefonní čísla pro vyřizování objednávek a jejich reklamací: objednávky pekařských

Více

TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská

TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská TRADIČNÍ PEČIVO Milena Habustová, Jiřina Veselská Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7, obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz, tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou

Více

Katalog výrobků PEČIVO & LAHŮDKY Z PARDUBIC

Katalog výrobků PEČIVO & LAHŮDKY Z PARDUBIC Katalog výrobků 2016 & LAHŮDKY PEČIVO Z PARDUBIC www.pekarna-hruby.cz Pekárna Hrubý s.r.o. - Ucelený sortiment pekařských výrobků - Schopnost dodávat plnohodnotný sortiment lahůdkářských výrobků a studené

Více

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková do polévek Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Zavářky a vložky

Více

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová Čokoláda Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Čokoláda Předmět:

Více

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO 50 g

přehled pečiva slané Rohlík cereální BIO Rohlík provensálský BIO Rohlík finský BIO Kostka s dýňovými semínky BIO Houska cereální malá BIO 50 g přehled pečiva CL 04/2018 Minimální trvanlivost: 2 dny (není-li uvedeno jinak) * z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství slané Rohlík cereální 50 g 620001 Rohlík provensálský 50 g 620020 Rohlík

Více

Pekařství Kovářov. Informace o výrobcích

Pekařství Kovářov. Informace o výrobcích Vydáno v roce 2012 Pekařství Kovářov Informace o výrobcích Zákon o potravinách č. 110/1997 a spousty následujících vyhlášek Pekařství Kovářov 398 55 Kovářov 53 IČO: 691 07 670 1/6 22.3.2012 složení výrobků

Více

Nabídka výrobků Prodejní ceny

Nabídka výrobků Prodejní ceny PEKO Němečková s. r. o. IČO 26317061 Tel. 377 322 182 www.pekarstvipeko.cz Nabídka výrobků Prodejní ceny Platná od 1. 1. 2012 CHLÉB 1 chléb Peko 0,715 27,00 866 chléb Peko KRB 0,715 29,00 865 chléb Peko

Více

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková II. Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Omáčky II. Předmět:

Více

Infolisty. Domova pro seniory Písečná

Infolisty. Domova pro seniory Písečná Infolisty Domova pro seniory Písečná Co nám přinesl měsíc březen Jedeme v tom společně Také letos jsme první březnový den odstartovali celorepublikový projekt na podporu aktivizace klientů v domovech pro

Více

Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci. Ing. Miroslava Teichmanová

Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci. Ing. Miroslava Teichmanová Dary moře - měkkýši, korýši, hlavonožci Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová Mléko Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mléko Předmět:

Více

NABÍDKOVÝ CENÍK PEKÁRNY

NABÍDKOVÝ CENÍK PEKÁRNY NABÍDKOVÝ CENÍK PEKÁRNY výroby, spol. s r.o. Kladno výroby, spol. s r.o. Josefa Hory 671, 272 64 Kladno fax: 312 248 890, 312 242 310 tel.: 468 004 004 Platný od 1.12.2018 PEKÁRNA www.kompek.cz Č. výr.

Více

Restaurační moučníky vařené. Ing. Miroslava Teichmanová

Restaurační moučníky vařené. Ing. Miroslava Teichmanová Restaurační moučníky vařené Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM Touto formou Vám sdělujeme všechny potřebné údaje o balených i nebalených pekařských výrobcích, dodávaných naší firmou do obchodní sítě. Seznam výrobků CHLEBY: - pšeničnožitný

Více

DORTY VÝSLUŽKY KOLÁČKY

DORTY VÝSLUŽKY KOLÁČKY DORTY VÝSLUŽKY KOLÁČKY ZAHRADNÍ SLAVNOST OVOCNÉ DŘEVO CUP CAKE ČERSTVÉ OVOCE SVATEBNÍ DORTY INSPIROVANÉ LÉTEM. LETNÍ SEZÓNA JAHOD A TŘEŠNÍ NÁS LÁKÁ VÁM NABÍDNOUT OSVĚŽUJÍCÍ DORTÍKY ZE SEZÓNNÍHO OVOCE.

Více

Sídlo: SŠŽ Sokolov, příspěvková organizace Žákovská 716 356 01 Sokolov. Cukrářské výrobky. Zdroj: vlastní

Sídlo: SŠŽ Sokolov, příspěvková organizace Žákovská 716 356 01 Sokolov. Cukrářské výrobky. Zdroj: vlastní Sídlo: SŠŽ Sokolov, příspěvková organizace Žákovská 716 356 01 Sokolov Cukrářské výrobky Zdroj: vlastní 40 Objednávka (OV Cukráři - Tovární) Telefon: 359 574 108 Mobil: 739 322 431 Mail: cukrari@zivnostenska-sokolov.cz

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Moučníky Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Jemné pečivo. Požadavky na jakost stejné znaky jako u pekařských výrobků

Jemné pečivo. Požadavky na jakost stejné znaky jako u pekařských výrobků Jemné pečivo Pekařský výrobek s min.8,2% bezvodého tuku nebo 5% cukru na hmotnost mlýnských výrobků, s různými náplněmi nebo upravené po upečení sypáním, polevou nebo glazurou Podle receptury nebo technologie

Více

Program Klubu Krteček na rok 2018

Program Klubu Krteček na rok 2018 Program Klubu Krteček na rok 2018 Leden 3.1. - povídáme si o Vánocích, malujeme dárky 4.1. cvičíme 8.1. keramika co jsem dostal pod stromeček 10.1. zimní krajina se sněhuláky společná práce 11.1. ruční

Více

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba bílého a červeného vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Alergeny v receptuře výrobku. Jádra podzemnice olejné. Ryby a výrobky z nich. Sezam a výrobky z něj. Mléko a výrobky z něj, včetně

Alergeny v receptuře výrobku. Jádra podzemnice olejné. Ryby a výrobky z nich. Sezam a výrobky z něj. Mléko a výrobky z něj, včetně Alergeny v receptuře výrobku Název výrobku - Chleby CHLEBY 3005 chléb Lněný 500g CH vícezrnný 3008 chléb Šestizrnný 450g CH vícezrnný 3007 chléb aktiv 500g CH vícezrnný 3009 chléb bačovský 400g CH pšen-žitný

Více