Táborová kronika Orlické Záhoří

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Táborová kronika Orlické Záhoří 1.-14.7. 2007"

Transkript

1 Táborová kronika Orlické Záhoří

2 Výstavba tábora čtvrtek Letošní nakládání na tábor bylo trochu netradiční. Místo velkého nakládání v pátek se práce rozdělila na dva dny. První skupina jela do Záhoří již ve čtvrtek. Jejich hlavní úkol byl postavit velký hangár. Hrobař s Viktorem několik dní předem prohlašovali, že to zvládnou sami dva, nakonec svá slova nemohli dokázat, protože s nimi jel Šídlo a pomohl jim pátek V pátek na nás čekal zbytek skladu. Naložili jsme, co si mysleli, že bude potřeba a doufali, že jsme ve skladu nic nenechali. (Jak se později ukázalo tak ano.) Cesta celkem rychle utekla a po odbočení na cestu směrem k táboru bylo vidět, že ani kluci nelenili a něco málo postavili. Když jsme přijeli, už stál velký i malý hangár. Jelikož pípu vezl Dan, a ten přijel jako poslední, začalo to pravé stavění až po jeho příjezdu. Jediné, co jsme ještě stihli v pátek udělat, bylo vyložení nákladu z aut. Potom se již jen sedělo u plápolajícího ohně pod krásným nebem posetým hvězdami.

3 30.6. sobota V sobotu ráno, byly hned po časné snídani rozděleny úkoly, na práci toho bylo opravdu hodně. Prioritní byla kuchyň. Já, spolu s dalšími mladšími, dostal za úkol vyklidit čmelín. Jelikož byl ale napěchován až po strop, nebyla to zrovna lehká práce. Po dvou odvozech byl úkol přerozdělen, já, Kopr, a Mates jsme dostali jiný úkol. Popadli jsme krumpáče lopaty a vyrazili kopat záchody. Ondra a Buld jeli dolů nakládat na traktor, který jezdil mezi naším táborem a stodolou, kde skladujeme věci. Naši starší a ostřílení se začali věnovat kuchyni. Dan jezdil po táboře s autem, do kterého se házelo seno, které bylo po celé louce. Takže nakonec úkol vyklidit čmelín zbyl na Robina a Vaška. V sobotu se opravdu asi nikdo nenudil, do večera se stihla postavit většina podsaďáků a pohod. Opravdu groteskní pohled byl, jak si stavějí pohodu Mike, Robin,Vašek a Šéda. Dokonce jsme se na to přišli podívat blíže, abychom to měli z první ruky. Bylo vidět, že to kluci opravdu nikdy nestavěli. Celé jim to trvalo asi 45 minut. Když v sobotu přijela Eva, všem se nám zvedla nálada. Konečně nebudeme hladovět.však také hned byl k večeři kuřecí plátek se zeleninou. (Poznal jsem rozdíl od oběda, který jsem vařil já, i když ten k jídlu také byl) Unaveni a žízniví jsme usedli do kuchyně na lavičku a odpočívali. Když tu Makule pronesla: Co to má ten Alf v hubě? Stačil mi jediný pohled a bylo mi to jasné, vyběhl jsem od stolu se slovy: To je můj salám! a běžel za ním dokud jsem ho nedoběhl a nevyrval mu ho z huby.

4 Táborová hra Vikingové neděle Hned po ránu byla cítit jiná atmosféra, bylo jasné čím je vyvolána, dnešním příjezdem dětí. Přesto se opět po snídani začalo pracovat. Bylo potřeba postavit rájáky a také hlavně udělat sprchu, umývánu, natáhnout hadice (,které jak se později zjistilo, se nechaly v Třebechovicích), vyklidit hangáry, postavit nářáďák, bylo toho opravdu dost. Snad skoro vše bylo hotovo před příjezdem dětí. Byly slyšet velice vtipné hlášky např: Děti ještě nepřijely, ale už by mohly odjet. A spousty dalších takových. Když děti přijely měly za úkol si vybalit a zabydlet se. Poté byly po oddílech provedeny táborem a seznámeny s jeho chodem. Dostaly matračky a do svačiny měly za úkol se zabydlet. Kuba, jako vedoucí hry provedl s rovery uvedení do celotáboré hry. Velice pěkně to zahráli. Přišli za dětmi jako Vikingové a prosili je o pomoc, Kuba si dokonce vyzkoušel věštbu z kostí. Letošní téma hry je Vikingové. Párky, které byly hned potom zasytily naše prázdné žaludky. Po jídle začalo oddílové seznámení. Každý oddíl si sedl k jednomu ohni, u něhož se děti seznámily s tím, jak bude probíhat oddílové bodování, jaké asi budou hry, mluvilo se o odborkách a spoustě dalších věcí. Tato činnost skončila chvíli před 21 hodinou. Než šly děti spát, měly za úkol uklidit po sobě ohniště, na kterém opékaly párky. Dostat je večer do stanů, aby šly spát to nebylo vůbec jednoduché. Opravdu to dalo všem vedoucím dosti zabrat, a tento večer se asi zrodila hláška : Ten není z mého oddílu.

5 2.7. pondělí Tomíno s Dědkem ráno měli na povel budíček, Tomíno potom provedl malou rozcvičku. Po snídani byl rozkaz, hned po něm se rozdělila práce na táboře. Skauti dostali za úkol postavit fotbalové a volejbalové hřiště. Skautky stavěly dva sušáky, jeden v lese a druhý hned vedle velkého hangáru. Nad sušákem v lese byla vybudována i stříška, která se ale zbořila při pěkné bouřce. Po této bouřce byly skautky v jedné pohodě v lese (ve které to zrovna teď píši). Probíraly historii a základy skautingu. Světlušky začaly hrát hru Král Waltr. Vlčáči hráli pod dohledem Hrobaře šiškovou válku, chvilinku předtím než začalo pršet. Déšť, který přišel, byl doprovázen ohromným hřmením a blesky. Děti byly zahnány do hangáru, kdy byly zaměstnány kreslením lodi. Jakmile déšť ustal, začali se dodělávat již od rána rozestavěné stavby. Když bylo vše hotovo, začala hra Výzbroj bojovníka. Šlo o to, aby každá posádka vyzbrojila jednoho svého člena. Když měli hotovo, měl být malý táborák, jelikož ale začalo opět pršet, přestěhovala se celá akce do hangáru, kde se zpívalo za doprovodu kytary. V kuchyni mezitím vedli Olskauti stávku. Protože jim Jana odmítla dát oddílové příspěvky. Proto vstoupili do stávky a požadovali 85 piv a jednu čokoládu. Stávku dovedli do vítězného konce, Jana se podvolila a požadavky Olckautů splnila. Zbytek tábora jen tiše záviděl.

6 3.7. úterý Ráno nás probudil Kubův silný hlas. Protože byl vůdcem dne, byla pod jeho velením vedena i rozcvička. Jelikož jemně pršelo, nahnali jsme skauty do pohody, kde Hanka pro jednu skautskou družinu dělala přednášku o zdravovědě. Zatímco druhá půlka hledala předmět, který měl být ukrytý někde u tábora. První půlka ho vůbec nenašla kdežto druhá po pár minutách přinesla malou hadici která byla schována. Vlčata měla další etapu jejich hry s názvem Krakonošovo Sojka + koření. Cílem hry bylo poznávat zvířata a rostliny z kartiček, které byly rozmístěny po lese. Skautky se ráno trochu namohly, sice ne fyzicky, ale musely přemýšlet. Dělaly totiž morseovkou a různé šifry. Určitě to nebylo nic jednoduchého. Cílem hry bylo poznávat zvířata a rostliny z kartiček, které byly rozmístěny po lese. Odpolední program byl v rukou roverů. Ti hned po obědě začali táborovou hru Lov masa. Úkol byl jasný najít v lese kartičku a donést ji do tábora. Po skončení této hry následovaly aktivity. To znamenalo, že každý si vybral, co by chtěl dělat a to taky šel dělat. V tento den bylo na výběr z fotbalu, ringa, vzduchovky. Před večeří měli všichni čas si připravit nějakou scénku na večerní táborák. Naštěstí počasí jakž takž vyšlo a tak se táborák konal. V průběhu táboráku jsem obešel většinu tábora a vysvětlil jim zajímavou hru. Pojmenovali jsme jí Mince. Princip spočíval v tom, zbavit se staré mince. Komu zůstala jako poslednímu na čtvrtečním rozkazu prohrál. A celý pátek musí umýt ešus tomu, kdo ho požádá. Mince se mohla podat jen z ruky do ruky, a po předávce se to dotyčnému muselo říci, že minci dostal pokud si toho sám nevšiml. Tak uvidíme kdo to na konec bude. (doufám že ne já)

7 4.7. středa Nějak si na Danův budíček nepamatuji, asi jsem spal. Dan bude muset ještě hodně trénovat. Ráno po rozkaze byl celý tábor nahnán na škrábání brambor. To trvalo snad až do svačiny. Ono škrábat pytel brambor není žádná legrace. Po této ne zrovna příjemné činnosti byla hra Důvěra. Rádce každé družiny měl jako jediný rozvázané oči. Zbytek družiny měl oči zavázané a držel se v kruhu. Úkolem bylo projít trať a to v co nejkratším čase. Nikomu se nic nestalo a tak se mohlo jít na oběd, po kterém nastal polední klid.vlčata šla po poledním klidu vařit čaj. Uvařit vodu s mokrým dřevem nebylo zrovna jednoduché. Přesto si s tím poradila a čaj z přírody byl i k pití. Světlušky začaly hrát jednu z celotáborových her krále Walltera. V lese byly rozmístěny kartičky se šiframi. Měli je najít a donést.(asi i rozšifrovat,ale to nevím a nechce se mi chodit ptát)tuto hru nehrály jen jedno zaměstnání ale hned tři. Asi to bylo způsobeno i deštěm, že ji hrály tak dlouho. Skauti a skautky vyrazili společně do vesnice na menší nákup. Jak jsme stáli u krámu přehnala se kolem nás menší přeháňka. Naštěstí hned potom vykouklo slunce. Bylo hrozné jak dlouho jsme u obchodu ztratili času. Bylo to i tím, že ve vesnici byl ten pohřeb a krám byl zavřen, proto tam bylo odpoledne spoustu lidí. Hra s mincí, která začala včera se opravdu rozhořela naplno, já ji ten dostal asi třikrát. Naštěstí jsem se jí hned zbavil. Uvedu pár příkladů předání mince. Viktor dával Anče peníze za sušenku, s nimi jí podal i minci. Anča se jí zbavila tak že jí dala pod víčko láhve a tu podala dál. Opravdu dobrá hra.

8 5.7. čtvrtek Díky tomu, že je ve čtvrtek státní svátek, byl posunutý budíček na 8 hodin. A jelikož ráno pršelo, dělal Viktor rozcvičku ve stanech. Celé dopoledne byla oddílová činnost, která díky dešti probíhala ve stanech a v hangáru. Skauti dostali za úkol dělat testy, měli různé druhy, z logiky, českých filmů a spoustu dalšího. Přitom měli ještě názornou ukázku jak se vaří na lihovém vařiči. (Bylo to naschvál ne jako provokace ale aby viděli jak se používá protože to dostali na konci jako cenu.) Vlčata se učila rostliny, které potom měla poznávat v lese. Světlušky se snažily luštit šifry, které předtím hledaly po lese. Většina vedoucích byla v kuchyni a připravovala oběd, byly brambory a špíz, ten byl letos opravdu vynikající, protože v něm bylo i šest kousků masa. Skautky se učily práci s buzolou a mapou. Neměly s tím velké problémy. Po poledním klidu následovala stavba lodí. Každá družina potřebovala udělat loď aby doplula na ostrov nepřátel. Lodě nebyly zrovna nijak veliké, ta největší neměla ani půl metru. Zato byly pěkně ozdobené. Lodě potom vysázeli kolem stožáru. Na večerním rozkazu byla ukončena naše dvoudenní hra. Několik minut před rozkazem proběhla táborem vlna šepotu následně i křiku kdo jí má. Ať si na něj dáme všichni pozor. Chudák Buld, vydržela mu až do konce rozkazu. Takže následující den bude jako trest mýt tomu, kdo požádá po obědě ešus.

9 6.7. pátek Na pátek bylo připraveno malé překvapení. Já, Viktor a Přemek, který přijel už včera, jsme šli budit skauty trochu dříve než je budíček. Bylo to již o půl 7. Byl pro ně přichystán tajný výlet do Třebechovic. Kluci opravdu nevěděli co se děje, došli jsme s nimi až do Rokytnice, přes vrch Zakletý po sjezdovce do Říček. Bylo celkem zábavné pozorovat skauty jak hádají kam, že to jdeme. V Rokytnici jsme je nahnali do vlaku a v Doudlebách jim zavázali oči a dělali, že je postupně vysazujeme. Trochu nám to pokazilo Týniště kde hlásily náš vlak kam jede a kde právě jsme. Po vystoupení v Třebechovicích absolutně nechápali, co tam děláme. Odvedli jsme je do střediska a tam je nechali připravit oheň na večer. Já s Viktorem jsme se šli domů umýt a zatím je hlídal Přemek, který přivezl jejich spacáky. Ještě před opékáním párků, byla provedena návštěva Štěnkova a tábora dívek. Po návratu se začali opékat párky. Potom Dan Hubálek slavnostně složil skautský slib a my si šli sednout k ohni. Měl slibovat ještě Tomáš Hlava, ale byl unaven z cesty a spal. Ráno se mezitím v táboře odehrál azimutový závod. Posádky měly jít podle azimutu na určité místo. Po obědě šly skautky na zdravotnický závod. Postupně se přivázaly na lanko a šly, po pár metrech byla kartička a rozcestí. Měly podle otázky na kartičce zvolit odpověď a podle šipky u ní jít dál. Trasu jsem dělal já a Viktor a musím říci, že jsme si u ní dali celkem záležet a někdy jsme je i litovali kudy budou muset projít. Po svačině hrály holky až do večeře aktivity. Světlušky mezitím pobíhaly po lese a hledaly kartičky s větami od krále Walltera, které potom skládaly dohromady. Vlčata také odešla z tábora na výlet. A to na marínu. Prý tam spali všichni po kupě, Hrobař říkal, že tam bylo nedýchatelně...

10 7.7. sobota Nedivte se, že opět začínám a píši nejvíce o skautech, ale jelikož jsem s nimi tak nevím mnoho o těchto dvou dnech, kdy jsem nebyl v táboře. Snažím se něco sehnat, ale mnoho toho není... Ráno mě překvapil Viktor, který si šel zaběhat. Skauty jsme budili asi v 9 hodin, nechali je nasnídat, uklidit a vyrazili jsme na náměstí. Tam jsme čekali až přijede autobus. Dělali jsme si s Viktorem legraci, že přijede úplně plný a nevezme nás. Když přijel, byli jsme zděšeni, že se do autobusu nevejdeme. Dobře to dopadlo a my vyjeli směr Deštné. Z autobusu jsme zahlédli svatbu na kterou jel Robin, Matěj a Kopr. V Deštném bylo podstatně chladněji než v Třebechovicích. Kluci naběhli do bufetu a koupili si jídlo. Tahle krátká přestávka se protáhla na hodinu než si každý něco dal. Začali jsme stoupat do Luisina údolí. Poslali jsem Přemkovi smsku : "KDF" jeho odpověď byla smailik. (jen pro pár vyvolených) Cesta nahoru na hřeben nebyla snadná, zvlášť když Dandovi dali do batohu kameny. Ale cesta po hřebenu byla krásná. Vtipná byla poznámka na projíždějící cyklisty, které zněla: Jen si píchni! Do tábora jsme došli asi ve 4 hodiny. Dostali jsme na svá prázdná břicha vynikající svíčkovou od Oldskautů. Potom co byli skauti nakrmeni byli nahnáni do sprch se umýt. My jsme se svalili na zem a odpočívali. Dění v táboře během dne. Po snídani bylo hromadné česání světlušek, poté byl nástup na rozkaz a po něm hromadný odchod na Černou vodu. Na rozcestí před pěticestím se Buld rozhodl, že si doběhne na pěticestí do bufetu. Holkám se nechtělo čekat a tak vyrazily napřed. Namalovaly na zem šipku aby Buld trefil. Nakonec holkám volala Radka, kde jsou, že přišel Buld do tábora s tím, že je ztratil. Protože měly holky jeho svačinu tak si tam dojel na kole. Skautky a světlušky si mezitím daly hodinovou pauzu, při které blbly na prolézačkách a houpačkách. Když se vrátily zpět do tábora, vlčata tam již byla. Asi hodinu po nich přišli skauti, to už byla většina holek i vlčat umytá. Po zbytek dne byla volná zábava.

11 8.7. neděle Na Hrobníka přišla v neděli nemilá povinnost být vůdce. Dnes měl za úkol vítat rodiče. Po Hrobníkově vtipném raním nástupu se šli škrábat brambory. K obědu byl totiž jako každý rok řízek. I kvůli němu jsem vynechal snídani, svačinu také a nechával si místo na oběd. Během škrábání brambor byl náběh na stany. Jak se říká Letecký den. Snad polovině stanů vylétali kufry ven. Bylo zábavné pozorovat jejich obličeje při pohledu na své věci na zemi. Po zbytek dopoledne bylo hlavní zaměstnání úklid tábora. Jen co jsme dojedli, přijeli první rodiče. Jelikož všichni měli narvaná břicha, mizeli pomalu ve stanech a odpočívali po obědě. Ten den bylo opravdu pěkně, spousta lidí si po obědě vzala deku a šla se vyhřívat na sluníčko. Kolem druhé hodiny bylo v táboře neuvěřitelně mnoho lidí. Za stany se udělal hlouček, protože Tomínův táta přivezl bič a práskal na louce. Hodně lidí se dívalo jak práská. Děti celý den provázely rodiče přes tábor a ukazovaly jim jak to tady chodí. Nebyl snad nikdo z rodičů, kdo by nedovezl buchtu. Hromadily se na pultu až tam nebylo volné ani jedno místo. Před 18. hodinou odešli skauti, skautky a roveři do vesnice na fotbal. Mělo to být údajně dojednáno, jenže tam nikdo nebyl. Takže jsme hráli proti sobě. A aby nebyla v táboře ostuda, řeklo se, že tam byli a utkání skončilo 2:2. Vlčata hrála mezitím hru maskování v lese. Úkolem hry je schovat se v lese. Když potom šel Dan do lesa, ten koho spatřil prohrál. Dnešní den nekončil. O půlnoci byl druhý budíček a nástup na noční hru. Roveři osvětlili fotbalové hřiště, družiny nastupovaly proti sobě a úkol byl ukořistit vlajku druhého družstva. Některé zápasy byly pěkně dlouhé, jiné naopak trvaly několik vteřin. Znovu spát se šlo až o půl druhé.

12 9.7. pondělí Jelikož Lucka nemá silný hlas, tak ráno měla menší problém s buzením. Celé dopoledne byla etapa táborové hry. Každá posádka šla postavit chýše. Viděl jsem jednu chýši a ta mě překvapila, byla asi ve dvou metrech a měla dvě patra. Sice měla hřebíky ve stromech, to není asi nejlepší, ale i tak to vypadalo dobře. Tato hra vyhovovala hlavně vedoucím, protože vlastně měli celé dopoledne volné. Tak před obědem seděli u kuchyně a zpívali. Učili jsme se písničky, které neznáme. Během poledního klidu bylo dohodnuto další zaměstnání, byla to menší bojová hra. A tak po poledním klidu se šlo na věc. Tuto hru hráli jen skauti, skautky a roveři. Vydrželo nám to až přes svačinu, jenže asi v pět hodin začalo dost silně pršet. Byla klika, že byl štáb objeven a hra skončila. Stejně jsme celkem slušně zmokli. U kuchyně padaly názory, že je to jen lehčí přeháňka, ale vyklubala se z ní asi tří hodinová bouřka. Během ní se šlo pár vedoucích sprchovat, zbytek těch co hráli sušili v hangáru mokré věci. Vlčata měla olympiádu, měla za úkol hod kládou, vrh kriketovou koulí, střelbu ze vzduchovky. Světlušky si dopisovaly zprávu ke hře. A když začalo pršet začaly si v hangáru kreslit. Už podruhé nevyšel táborák kvůli počasí. Byla udělána malá kompenzace v hangáru. Tomáš hrál na kytaru a až do večerky byl slyšet zpěv. Část vedoucích hrála karetní hru Bang!, která je zde na táboře velmi populární.

13 10.7. úterý Úterý pro mě začalo velice zajímavě. Byl jsem totiž vůdce dne. Když jsem vylezl ven hned u prvního stanu jsem zaslechl pláč. Jedné malé světlušce se začalo stýskat po mamince. Nakonec se mi jí podařilo utěšit. První vzhůru byl asi Dědek a Eva, kteří chvilinku po sedmé odjeli někam nakupovat. V 7,20 začalo buzení tábora. Bylo vidět, že se nikomu moc nechce. Přesto ale na rozcvičce snad byli všichni. Rozcvička, byla zakončena během, ale ne ledajakým. Jelikož cvičili v kruhu dostali povel běžet do té doby než předběhnou 5 před sebou. Jakmile se rozeběhli byl to velmi směšný pohled. Po rozkazu byl nástup na škrábání brambor. Vlčata si vyrobila košťata a měla za úkol na něm proběhnout trať. A aby to nebylo jednoduché běhala po dvojicích. Skauti běhali zdravotnický závod. Během té doby mi někdo zatloukl sekeru do špalku, abych si to první vytáhnutí opravdu užil. Ještě než byl oběd měli skauti volno a tak jsme vymysleli pro ně úkol. Měli se minutu udržet ve vzduchu alespoň metr nad zemí. V době zadání jim do oběda zbývala asi hodina času. Skauti to ale nestihli a na jejich výkon se pak chodil kdekdo dívat. Když už nám jich bylo líto poradili jsme jim ať udělají trojnožku a zkusí to tak. Asi po hodině a půl snažení kdy už byl celý tábor po jídle se jim to povedlo. Když se najedli rozebrali stavbu ale klády nechali tam, druhý den to měli vyzkoušet skautky. Po obědě byly aktivity a hráli se různé hry jako byl fotbal, přehazovaná a tak dále. Jak se večer blížil poznali jsem vhodnou příležitost na táborák, vypadalo to že nebude pršet. A tak před večeří měli děti čas si nacvičit nějaké scénky. Po večeři se tedy konal táborák, který měl být už v pondělí. Za jasné oblohy jsme se odebírali spát.

14 11.7. středa Jak jsme si typovali podle večerní oblohy bylo ve středu krásně. Proto se začaly dělat hry které se doteď nemohly, když bylo malinko mokro. Díky tomu, že dopoledne byly aktivity byl čas si je připravit. My jsme toho s Viktorem využili a vytyčili skautům cestu podle které po obědě šli. Když jsme se začali vracet do tábora potkali jsme Kopra, Matěje a Báru jak čekají na konci lesa. Byli oblečeni do kostýmů a čekali na děti. Ty měly proběhnout lesem až ke královně a dát jí dar. Chvíli jsme u nich čekali a poslouchali s nimi křik dětí z lesa jak je honili duchové (roveři). Když děti dohrály přišly na oběd. Byla k němu kapaná polévka a k druhému plátek a brambory s omáčkou. Při poledním klidu se v malém hangáru sešla skupina porotců darů. Některé dary byly opravdu zajímavé. Například tanga z kůže, podprsenka a spousty dalších pěkných dárků. Vybralo se pár opravdu pečlivých a za ně se udělili body. Když skončil polední klid svolali se všichni na náměstí kde se hromadně zpívalo. Cílem toho všeho bylo naučit všechny několik základních skautských písní. K tomu hrál Tomáš s Leninem. Vydrželo to snad celé odpolední zaměstnání a hned po svačině byly opět aktivity. Každý si opět vybral svou činnost a tu šel dělat. Po svačině stál u kuchyně Ondra a hrál dámu s Bárou. Na tom by asi nebylo až tak nic nezvyklého. Ale oni tu dámu hráli s jogurty co zbyly. Místo večerního zaměstnání se šlo hromadně do sprch. Museli jsme využít pěkného počasí a zase aby nám děti nepřijely po táboře celý černý.

15 12.7. čtvrtek Ve čtvrtek byl náčelník dne Tomáš, jako jeho pomocník byl vybrán Kuba Horák. Po snídani byla skvělá hra jménem Bůh. Každá družina dostala svého boha, kterého musela v okolních lesích nalézt. Nebylo vůbec jednoduché ho nalézt. Bůh se sice nijak neskrýval ale i tak okolní lesy jsou veliké a družina když třeba nalezla boha, tak zjistila že to není její bůh a šla hledat dál. Jakmile svého boha našli tak ten měl pro ně přichystané úkoly. Jako třeba mám žízeň, doneste mi lahodný nápoj. Kručí mi v břiše napojte mě. Když byl bůh po jídle a splnili mu většinu přání nechal se donést do tábora, kde mu museli umýt nohy. Půjčili si z kuchyně lavor nalili horkou vodu a hezky před kuchyní myli nohy svému bohu. Až když byl bůh spokojen propustil své poddané a oni měli volno. Po obědě probíhala oddílová činnost, při níž se nějak ukončovala oddílová hra. Večer se také u malých oddílových ohňů slibovalo a vyhlašovali se nejlepší z oddílu. Skautům se stala nemilá věc s ohněm. Jelikož bylo mokro napadlo kluky dát na zem desku. Ale jak se oheň více rozhořel deska vybuchla a kusy lítali kolem nás. Začali jsme rychle hasit. Naštěstí se nikomu nic nestalo a tak to dobře dopadlo. Ten večer jsme poslali skauty dříve spát s tím důvodem, že zítra bude závěrečný táborák. V noci se stala velice zajímavá příhoda. Kopr někdy k ránu přiběhl k nám do stanu a začal se mnou škubat, křičel: Vstávej hoří stan! V rozespalosti jsem mu odpověděl ať jde spát, že je asi malinko opilý. A spal jsem dál. Ráno když jsem vylezl ze stanu spatřil jsem díru mezi dvěma stany. A na louce děvčata jak třídí svoje věci. Několik věcí jim shořelo, ale naštěstí se nikomu nic nestalo.

16 13.7. pátek Buld měl na starost poslední den tábora. Od rána se začalo bourat, ten kdo si co postavil na začátku tábora si to teď také zboural. Když byly některé věci zbourány, jako například fotbalové hřiště, byly připraveny aktivity. Velice jsme se obávali, že pokud bude takovéhle špatné počasí stany neuschnou a budou se muset stavět znovu. Celý den nebylo počasí zrovna nic moc. Dokonce když jsme připravovali táborák začalo mrholit. Báli jsme se aby se vůbec konal. Věřili jsme, že bude, a proto jsme si dali tak záležet na táborovém ohni. Jelikož byl pátek 13 postavili jsme třináct pater. Přičemž to spodní se nevešlo ani do táborového kruhu. Proto jsme do pagody dali ještě jednu menší aby to chytlo. Při stavbě táboráku jsme zpozorovali, že tábor ztichl, děti někam odešly. Asi za půl hodiny jsme si ale všimli že jdou zpět. Ovšem nějak jinak dělaly hada a ty vzadu běhaly dopředu. Něco si přendávaly. Mířily k nám. Když už byly u nás bylo poznat, že nesou zvláštní leštěný kámen. Položily ho do přichystaného stojanu a tam zůstal až do rána. Před večeří byl čas si připravit scénky. Hned po večeři byl rozkaz a z něj se šlo rovnou k táboráku. Ten den přijely ještě někomu rodiče pomoci s bouráním. Pan Hubálek hrál dlouhou dobu na kytaru a střídal se s klukama. Během táboráku předali skauti svoji tajnou činnost. Vyrobili křesla pro Janu a Dědka. Během táboráku probíhalo ještě vyhlášení vítězné družiny. Ta dostala za odměnu dort. Do postelí jsme se dostali až časně k ránu. Dlouho jsme zpívali a loučili se s táborem.

17 14.7 sobota Sobota, odjezdový den tábora. Děti od rána bouraly co se dalo, ale stejně po jejich odjezdu zbylo ještě mnoho věcí na dodělání. Mnohým z nás nebylo zrovna dobře. Přesto jsme dělali co se dalo abychom už jeli domů. Naše síly byly až tak malé, že jsme s Koprem třeba na čtyřikrát vezli jednu kárku do čmelína. Pořád nám padal náklad. Chvíli po dvanácte bylo ale hotovo a my nasedli do aut a rozjeli se domů. A tak skončil další tábor, opět plný nečekaných věcí.

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KARATE OLOMOUC 13. - 18.7. 2015 Zasíláme doplňující informace o letním soustředění: Datum: od 13.7. 2015 (pondělí) do 18.7.2015 (sobota) Místo konání: Chata JUNIOR, Kunčice 14, Staré

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně.

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Také jsme měli strach, že dorazí málo lidí, protože

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti Pirátské hrátky V pondělí 23. 5. 2016 jsme obdrželi další dopis od našeho krále, ve kterém nás pověřil důležitým úkolem - dopravit zásoby našim přátelům na vzdálené ostrovy uprostřed Žraločího moře. A

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi.

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi. Za Pavlíkem přiběhla Terezka: To jsou ale pěkné karty. Já znám takové podobné, koukej. A začala karty rozkládat. Najdeš kartu, kde je kostka nahoře? Kde je kostka dole? Kde je kostka vedle? Kde je vpředu

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Milé děti, Váš Zdravotník.

Milé děti, Váš Zdravotník. KLIKYHÁKY 2015 1 Milé děti, Letošní prázdniny byly plné vysokých až tropických teplot a to je důvodem, proč má letošní číslo zpoždění. K vytisknutí všech čísel byly potřeba desítky tiskáren, jelikož ve

Více

Červenec TÁBOR (19. 7. 8. 8. 2015)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ahoj, NEJBLIŽŠÍ AKCE: ÚVODNÍ SLOVO V TOMTO ČÍSLE NAJDETE:

Červenec TÁBOR (19. 7. 8. 8. 2015)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ahoj, NEJBLIŽŠÍ AKCE: ÚVODNÍ SLOVO V TOMTO ČÍSLE NAJDETE: ÚVODNÍ SLOVO Ahoj, dny i měsíce utíkají a Sportíci už skoro zapomněli, co je to Tamsemník. Redakce se mooc omlouvá a doufá, že už bude jenom lépe. Ovšem doufat jen nestačí, proto na vás chystáme cos, co

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010 Úterý 27. 7. 2010 Po příjezdu nás všech do tábora, jsme se šli ubytovat na naše chatky. Při nastěhování se nám líbilo, že máme různě barevně vymalované chatky. První věc, která nás čekala po vybalení věcí,

Více

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17 OBČASNÍK DM číslo 4 Na školní rok 2016/17 Červotoči si pochutnávají na historickém Špalíčku Špalíček je komplex jedenácti původně gotických domů ze 13. století, stojících na místě bývalých masných bud

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka Poseidon číslo 1 ročník 2009 datum vydání 6.3.2009 časopis 8.vodního oddílu sídlícího v Ostravě- Porubě Ozvěny roku 2008 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce Vánoce pro zvířátka Sešli

Více

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou.

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou. Po vánočních prázdninách jsme se opět sešli, někdo již se nemohl dočkat, u jiných při loučení s maminkami ukápla nějaká ta slzička. Dokončili jsme téma Vánoc a hlavně si užili tu trochu sněhu sněhu, která

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU ZÁŘÍ 2013 V LESNÍM KLUBU SKAL KALÁČ ÁČEK 3. září Martinka: Když jsme byli u toho písku, tak jsme s Jončou vběhli do vody a to bylo strašně príma. A vyhodila jsem do kapradí 2 šnečky. Jonča: Byli jsme na

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 30. dubna do 7. května 2011.

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 30. dubna do 7. května 2011. Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 30. dubna do 7. května 2011. První a druhý den sobota 30. 4. a neděle 1. 5.2011. (Kliknutím otevřete fotoalbum) Jak to viděl Vladimír z 5. C: 30. 4.

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 Obsah: Slovo ředitele školy. Dopravní hřiště, školní výlet, vyhodnocení sběru, bludiště a omalovánky. Červen 2014

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Základní informace k táboru 2019 a závazná přihláška

Základní informace k táboru 2019 a závazná přihláška Junák český skaut, středisko Lípa Roztoky, z. s. 1. oddíl skautek Základní informace k táboru 2019 a závazná přihláška Místo: tábořiště Drnovka GPS: 49 32'42.69"N,13 10'5.84"E, kraj Plzeň jih, mezi obcemi

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA 1. Den (sobota) PŘÍJEZD vstupní zdravotní filtr ROZDĚLENÍ DO ODDÍLŮ - ubytování dětí, vedoucích a praktikantů - kontrola počtu dětí - vybalení věcí, seznámení s režimem a s dislokací tábora, - kontrola

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

Tábor Hrádek u Sušice 2018

Tábor Hrádek u Sušice 2018 Tábor Hrádek u Sušice 2018 Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Pojmy Pro účely tohoto řádu se rozumí a) táborníkem - dětský účastník tábora, b) vedoucím - kterýkoliv dospělý pracovník tábora. ČÁST PRVNÍ

Více

Český jazyk shoda přísudku s podmětem. některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_ narcisy,

Český jazyk shoda přísudku s podmětem. některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_ narcisy, Český jazyk shoda přísudku s podmětem 1. Doplň správnou koncovku Chlapci ještě dlouho hrál_, ranění sténal_, sousedé si stěžoval_, některé druhy jsou kriticky ohrožen_, jídla se podával_, v zahradě vykvetl_

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 Obsah: Slovo ředitele školy. Tochováček má narozeniny. Co se do prosincového čísla nevešlo, co se stalo za 5 měsíců

Více

Sobota Dnes i přes mírnou noční bouřku bylo nakonec celkem hezky. Hned po snídani nás navštívil Asterix a požádal nás, jestli mu pomůžeme

Sobota Dnes i přes mírnou noční bouřku bylo nakonec celkem hezky. Hned po snídani nás navštívil Asterix a požádal nás, jestli mu pomůžeme Pátek 16. 7. 2010 Když jsme se sjeli z různých českých měst a městeček, ubytovali jsme se a šli se zchladit do bazénu, protože bylo velké horko. Před večeří jsme si stihli pinkat míčkem na hřišti pro plážový

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost

Cesta do Zagarola Tomáš Přerost Cesta do Zagarola Město Zagarolo, které je partnerským městem obce Nelahozeves, pozvalo zastupitele naší obce a ţáky nelahozeveské školy na návštěvu. Zastupitelé zde byli na oficiální návštěvě. Ţáci byli

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC. Moje 13. narozeniny - píše Maruška. Breaking News. a neb příbě hy z loňského roku. 7. třída ZŠ Vápenná

ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC. Moje 13. narozeniny - píše Maruška. Breaking News. a neb příbě hy z loňského roku. 7. třída ZŠ Vápenná ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC a neb příbě hy z loňského roku original stories since 2014 7. třída ZŠ Vápenná January 2016 Vážení čtenáři, v jubilejním, mírně opožděném 20 vydání Věštce si můžete přečíst, jak slavila

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN ČERVEN 16. - 17. června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN Výlet ve westernovém městečku STONETOWN u Humpolce se celkem vydařil. Chatky nebyly nic moc, ale program byl nabitý a docela se nám líbil. Byl

Více