O ŠEDÉM ZBARVENÍ (MERLE) A DĚDIČNOSTI U HARLEKÝNŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O ŠEDÉM ZBARVENÍ (MERLE) A DĚDIČNOSTI U HARLEKÝNŮ"

Transkript

1 O ŠEDÉM ZBARVENÍ (MERLE) A DĚDIČNOSTI U HARLEKÝNŮ BUDOUCÍ ÚLOHA JEDINCŮ S MERLE FAKTOREM V CHOVU A NA VÝSTAVÁCH CEDDA zdravotní a chovatelská komise Ing. Jose Luis Martin Se souhlasem autora pro KCHND přeložil Václav Čelakovský

2 OBSAH: ÚVOD DĚDIČNOST JEDINCŮ S MERLE FAKTOREM VE STRUČNOSTI DĚDIČNOST SKVRNITOSTI VE SKUTEČNOSTI ZÁKAZ KRYTÍ SKVRNITÝ X SKVRNITÁ O JEDINCÍCH S MERLE FAKTOREM V CHOVU A NA VÝSTAVÁCH

3 ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je poznat budoucí roli jedinců s merle zbarvením u německých dog a to jak v chovu, tak na výstavách. Podle nedávné úpravy standardu (FCI, prosinec 2012) není již tato varianta považována jako diskvalifikující. Tento dokument byl vytvořen na žádost chovatelské komise CEDDA (klub německých dog ve Španělsku), ale nereprezentuje zcela názor této komise ani výboru klubu, pokud se týče témat, o kterých pojednává. Proto tento dokument představuje jen stanovisko autora (Ing. J. L. Martin), pokud toto stanovisko není ratifikováno výše uvedenými činovníky, a to v plném rozsahu nebo částečně. Podáno je stručné oživení dědičnosti jedinců s merle faktorem u harlekýnů, abychom vytvořili základní běžné znalosti co se terminologie týče, a to ve snaze vyvarovat se pokud možno komplikovaným technickým výrazům. Následně je analyzována potenciální role těchto jedinců v chovu a na výstavách. Autor dává CEDDA svůj souhlas se zveřejněním tohoto dokumentu, a to jakýmikoliv prostředky (recenze, internet atd.) a také dává svolení předsedovi chovatelské komise p. Vasquezovi k využití dokumentu dle jeho uvážení, aby sloužil jako pedagogický dokument a podnět pro poučení a diskuse.

4 STRUČNÁ DĚDIČNOST U MERLE ZBARVENÍ

5 MERLE tedy ve většině jazycích šedý tygr.. to je MERLE v černém

6 Jsou další merle barevné variety (v ostatních barevných rázech), které nejsou přijatelné a proto jsou nadále diskvalifikující. Merle u žíhaných Merle u žlutých Merle u žlutých plášťových Merle u modrých Merle u modro-žlutých strakáčů

7 Zjednodušeně k porozumění - Kříženci, prezentovaní v tomto dokumentu, jsou potomky od tradičních chovných jedinců dle standardu, přičemž tento způsob páření je praktikován mezinárodně. - V našem případě jde o křížení černý/harlekýn/merle. - Pro praktický význam výsledků křížení byly vynechány další barevné rázy (žlutí, modří, atd. ), které by nedaly žádné nové informace k obohacení této diskuse. - Pro přesnost tam, kde označujeme barevný ráz černý se jedná o kompaktní (jednolitou) černou barvu. - Stejným způsobem pod pojmem černý zařazujeme barevné rázy černý - plášťový a plátový.

8 Tři varianty fenotypu u černé německé dogy kompaktní černá černá plášťová (Irish, Boston) černá plátová (strakáč)

9 Barva MERLE je produkována genem (M), který způsobuje odpigmentování základní barvy jedince Genotypy genu M (mm) si ponechávají původní (kompaktní) černou barvu (Mm) mají typické zbarvení a jsou merles : dochází k odpigmentování základní barvy psa (šedý) a jsou ponechávány nepravidelné, nekompletní části (skvrny) originální základní barvy (černé) (MM) mají větší odpigmentování (bílé) a sériové patologické změny, spojené se slepostí, hluchostí a nebo změny u reprodukčních orgánů. Mají rovněž vysoké procento života neschopných jedinců v embryonálním stadiu (vad neslučitelných se životem). Přítomnost nechtěných dvojitých jedinců MERLE (MM), tzv. bílých se závažnými zdravotními problémy je to, co limituje MERLE silnými chovatelskými omezeními a nebo diskvalifikacemi v chovech, kde je přítomen.

10 Příklady dvojitého M (MM) bílí jedinci

11 V tomto případě lze konstatovat, že psi s normálním merle (Mm) mohou být dokonale zdraví (pokud se genu merle týče).

12 Ne všichni jedinci s MERLE zbarvením jsou stejní: Existují další geny, které kontrolují rozšíření bílého zbarvení V tomto bodě musíme připomenout, že existují ještě další geny, které kontrolují rozšíření bílého zbarvení, které je rovněž zodpovědné za určité patologické změny, spojené s velkou depigmentací (slepota, hluchota atd.) (tj. gen strakáčů). Tyto geny jsou přítomné u černých jedinců (plátových) a u harlekýnů, právě tak jako u jedinců merle, a nemají co do činění s výrazem M genů. Existují tři základní fenotypy v barvě šedý tygr: - Merle bez bílých znaků, tj. KOMPAKTNÍ MERLE (šedý tygr) (dovolen pouze malý znak na prsou a tlapách) - Merle s bílou barvou na tlapách, krku, hrudi a čenichu PLÁŠŤOVÝ MERLE (plášťový šedý tygr) - Merle s bílou barvou, která se rozprostírá po celém těle a redukuje původní šedé zbarvení na pouhé početné pláty na těle, uších a zádi. Chybně jsou nazýváni merlequins, přesto, že nemají nic společného s harlekýnem a ani nemají jeho gen. Bylo by správnější je nazývat PLÁTOVÝ MERLE (plátový šedý tygr) a (nebo MERLE STRAKÁČ) Pozn.: U nás se vžilo označení porcelánový tygr, ten však může mít i jinou barvu skvrn nežli výlučně šedou, například skvrnování žluté, modré.

13 Tři základní fenotypy šedého tygra (merle) u německých dog KOMPAKTNÍ MERLE (šedý tygr) PLÁŠŤOVÝ MERLE (Irish, Boston) (plátový šedý tygr) PLÁTOVÝ MERLE (strakáč ) (plátový šedý tygr)

14 KOMPAKTNÍ MERLE (ŠEDÝ TYGR)

15 PLÁŠŤOVÝ MERLE (PLÁŠŤOVÝ ŠEDÝ TYGR)

16 PLÁTOVÝ MERLE (PLÁTOVÝ ŠEDÝ TYGR)

17 VLIV GENU MERLE

18 Příklad plátových psů (strakáčů) PLÁTOVÝ ČERNÝ (černý strakáč) PLÁTOVÝ MERLE (strakáč merle) (plátový šedý tygr)

19 Dále jsou přechodné varianty mezi těmito třemi fenotypy kompaktní (černý nebo šedý) plášťový (černý nebo šedý) plášťový plátový (strakáč-černý nebo šedý)

20 Příklady černých jedinců

21 Závěry: - Merle gen je přítomen u určitých plemen - Ne všichni jedinci s merle zbarvením jsou stejní: Existují jedinci merle v dalších barvách, které jsou neakceptovatelné. Jsou dvojití jedinci merle (MM), bílí, kteří s sebou nesou značné zdravotní defekty. Někteří jedinci merle by neměli být vhodní pro plemenitbu (příklad strakáč plátový merle plátový šedý tygr). - Přítomnost dvojitého merle (MM) (bílí), spojená s mnohými zdravotními problémy u potomků, činí MERLE barvou se značnými chovatelskými omezeními nebo diskvalifikacemi. Týká se chovů, kde jsou přítomni: - KOMPAKTNÍ BARVA JEDINCŮ (mm) - nejsou nosiči merle. Jde o černé jedince. - JEDINCI MERLE nejsou harlekýni a nejsou ani nosiči genu harlekýnů. Jde o šedé tygry. - Aby MERLE (šedý tygr) produkoval harlekýna, musí být spářen jedinec merle (šedý tygr) s harlekýnem nebo s nositelem genu harlekýnů.

22 DĚDIČNOST U HARLEKÝNŮ VE STRUČNOSTI

23 Harlekýn je pes s bílou základní barvou a nepravidelně rozmístěnými černými skvrnami.

24 Německá doga je jediné plemeno, u kterého je známo, že si tento barevný vzor uchovává již po staletí.

25 Tento vzor je možný i u jiných barev, nežli jen u černých. Ti jsou nazýváni porcelánová německá doga. Tato barva je nepřijatelná a na výstavách diskvalifikující. modrá porcelánová doga žlutá porcelánová doga

26 Barva harlekýn je produkována společným působením dvou genů: merle genem (M) a genem harlekýnů (H) Genotypy s genem H: (hh) nejsou harlekýni, ani nositeli genu harlekýnů (Hh) jsou nositeli genu harlekýn, případě heterozygotního jedince pro merle (Mm) - vznikne barva harlekýn (HH) jsou jedinci umírající již ve stadiu embrya pro vady neslučitelné se životem a v přítomnosti genu M: Mm Hh pes harlekýn Mm hh pes merle (šedý tygr) mm Hh je kompaktně zbarvený pes černý, který je nositelem genu harlekýn mm hh je kompaktně zbarvený pes černý, který není nositelem genu harlekýn a jak bylo řečeno: kombinace s HH je smrtelná ve stadiu embrya. Kombinace s MM (bílí) mají vážné zdravotní defekty, pokud se vůbec narodí.

27 Harlekýn je dvojitý heterozygot z genu merle a genu harlekýn : Mm Hh VŠICHNI HARLEKÝNI JSOU GENETICKY MERLE (Mm Hh) ŽÁDNÝ JEDINEC MERLE (šedý tygr)není GENETICKY HARLEKÝN (Mm hh) Abychom rozuměli, jak tyto dva geny pracují, musíme si uvědomit, že: Gen merle depigmentuje (zbavuje pigmentu) velké části srsti, zanechává šedou barvu a nepravidelné černé skvrny na originálním černém jedinci; Gen harlekýnů působí na šedých plochách tak, že zanechává bílé části srsti. To znamená, že gen harlekýnů odstraňuje šedou barvu.

28 PŘEHLED RODINY ČERNÍ/ MERLE/ HARLEKÝN

29 ZÁVĚRY Kompaktně zbarvení jedinci = černí nejsou nositeli genu merle. (Mm Hh, mm hh = černý) Existují však kompaktně zbarvení černí jedinci, kteří jsou nositeli genu harlekýnů. (mm Hh = černý) Jedinci merle (šedí tygři) nejsou nositeli genu halekýn a proto mezi sebou nemohou produkovat harlekýny. (Mm hh = šedý) K narození jedince harlekýna musí být k dispozici merle gen (Mm) a gen harlekýn (Hh) současně. (Mm Hh = skvrnitý) Gen harlekýnů je přítomen u dog harlekýnů a u kompaktně zbarvených dog, které jsou nositeli tohoto genu, NE VŠAK MERLE (šedých tygrů). NENÍ MOŽNÉ VYPRODUKOVAT A NEBO ELIMINOVAT MERLE POMOCÍ VÝBĚROVÉHO KŘÍŽENÍ: TAK DLOUHO, POKUD HARLEKÝNI EXISTUJÍ, BUDOU EXISTOVAT I MERLE, POCHÁZEJÍCÍ Z TĚCHTO HARLEKÝNŮ. Dvojití jedinci merle bílí - (MM) se značnými zdravotními problémy vznikají při určitých páření. Je možné zaujmout takovou chovatelskou strategii, která vyloučí narození těchto nežádoucích bílých (MM) ve vrzích.

30 O ZÁKONU KŘÍŽENÍ HARLEKÝN x HARLEKÝN Vypadá to, že si nechceme uvědomit, že náš zájem je udržet existenci a legalizaci chovu harlekýnů. Není to dávno, co jsem v jednom rozhovoru pro časopis CEDDA řekl: Přítomnost a budoucnost chovu spočívá na zdravých a prospívajících jedincích a v odpovědném a ohleduplném přístupu chovatelů. Toto je lidový názor a většina pokrokových organizací pro chov psů začíná podle toho jednat. Můžeme uvádět mnoho příkladů, počínaje z poslední doby CRUFTS, nová pravidla FCI, či postoj severských zemí atd. Je zřejmé, že ve XXI. století nejsou lhostejné k novým konceptům ekologie, s ohledem na odpovědnost a úctu k živým tvorům, mezinárodní kynologické autority (FCI, KC, AKC ), a nelze vyjmout ani cítění moderního člověka. Proto nemůžeme povolovat či tolerovat chovatelské způsoby, které nejsou odpovědné, etické a nerespektují zdravé a prospívající jedince. Povolit a dopustit krytí, z něhož se s jistotou rodí určité procento štěňat se značnými zdravotními problémy (což lze doložit vědecky), je v dnešní době stejně hrůzné (tj. bílí jedinci s genem MM).

31 Tento nový způsob myšlení je prosazován ve veřejném zákonodárství. Náš chov, jako mnoho dalších, se chová podle těchto zásad. Prvním krokem byl zákaz amputací z estetického hlediska, což v našem případě znamenalo zákaz kupírování uší, což vedlo k dramatické změně výrazu u našich dog. Musíme si vzpomenout, že tento výnos měl původ v národní legislativě a teprve následně se toto pravidlo dostalo do organizací na nižší úrovni (organizace, zabývající se chovem psů, kluby, tvůrci standardů atd.). Jinými slovy, pokud země či regionální vláda vydá určité zákony, potom chovatelské organizace nebo kluby a vydavatelé standardů musí toto rozhodnutí respektovat. Právě tak si musíme uvědomit, že na této úrovni byl náš chov upozorněn (v roce 1995, a to dokonce ze země původu) na skutečnost, že chov harlekýnů je týráním. Tento chov byl označen za protiprávní s ohledem na zdraví zvířat, a proto bylo požádáno o jeho okamžitý zákaz. Chov harlekýnů je považován za praxi, ve které je přítomno týrání a destrukce. Něco takového nelze v dnešní době tolerovat.

32 Musíme ukázat, že je možné chovat harlekýny zdravým a ohleduplným způsobem. Pokud specifické organizace (kluby atd...) a především chovatelé neprokáží, že je možné vystavovat a chovat zvířata s odpovědností a etickými zásadami, je pak logické, že v budoucnu bude chov harlekýnů zcela zakázán. Chovatelé, kteří toto nebudou respektovat, budou sankcionováni za týrání zvířat nebo ekologické zločiny. Německo udělalo první krok tím, že zakázalo krytí harlekýn x harlekýn. Tím, že DDC začalo se zákazy křížení harlekýn x harlekýn, přijalo FCI pravidlo pro všechny své členy v roce 2012!!!!!!

33 Technicky bylo rozhodnutí správné, neboť vylučuje výskyt jedinců s dvojitým MM (bílí se zdravotními defekty atd.) To znamená, že MmHh (harlekýn) x MmHh (harlekýn) budou produkovat: -MM HH: neschopní života -MM Hh: bílí (se zdravotními defekty) -MM hh: bílí (se zdravotními defekty) -Mm HH: neschopní života -Mm Hh: harlekýni -Mm hh: merle (šedí tygři) -mm HH: neschopní života -mm Hh: černí (nositeli genu harlekýn) -mm hh: černí (nejsou nositeli genu harlekýn)

34 Harlekýn x harlekýn produkují nežádoucí bílé jedince (MM) a života neschopné jedince (HH) - X X X

35 Navržená chovná strategie je: Příklad č.1 Harlekýn (Mm Hh) x černý (nositel genu harlekýn) (mm Hh): -Mm HH: života neschopný -Mm Hh: harlekýn -Mm hh: merle (šedý tygr) -mm HH: života neschopný -mm Hh: černý (s genem harlekýn) -mm hh: černý (není nositelem genu harlekýn) Poznámka: z tohoto křížení se rodí zdravá štěňata, neboť kombinace genu Mm HH či mm HH zanikají již v embryonálním stadiu.

36 Možná chovná strategie je: Příklad č.1 X X X

37 Navržená chovná strategie je: Příklad č.2 Harlekýn (Mm Hh) x černý ( není nositelem genu harlekýn) (mm hh) -Mm Hh: harlekýn -Mm hh: merle (šedý) -mm Hh: černý (nositel genu harlekýn) -mm hh: černý (není nositelem genu harlekýn) Poznámka: toto křížení s sebou nenese žádné riziko vad neslučitelných se životem!

38 Možná chovná strategie: Příklad č.2 X

39 Tato chovná strategie je úspěšná, protože: Eliminuje výskyt nechtěných bílých jedinců se značnými zdravotními defekty. Zvyšuje počet narozených štěňat tím, že snižuje jedince života neschopných (HH a také jedinců s MM). Takto získáváme žádoucí harlekýny. Všechny tyto chovatelské praktiky musíme používat s úctou a odpovědností. Je možné chovat harlekýny s různou strategií vzhledem k zákazu krytí skvrnití x skvrnití. Je nutné brát v úvahu humánní a zdravotní ohled v chovné praxi. Zákaz je plně oprávněný.

40 Stále zůstává důležitý problém, který je nutné řešit: to jsou jedinci merle (šedí tygři) Tak dlouho, dokud budou existovat harlekýni, budou se rodit i jedinci merle (šedí). Merle (šedý tygr) nemůže být vymazán pomocí selektivního chovu. Jak již bylo řečeno, harlekýni budou vždy produkovat šedou barvu, nezávisle na tom, co chceme pářením v chovu dokázat. Nicméně, i když se použijí etické způsoby při páření mezi tradičními barevnými rázy, i s ohledem na zdravotní strategii u harlekýnů, stále se budou rodit jedinci s barvou merle (šedou), kteří budou absolutně zdraví a funkční, ale diskvalifikující na výstavách a v chovu. Je to nespravedlivá situace a proto se chovatelé a majitelé snaží věnovat tomuto problému dostatečnou pozornost. V dnešní době tomu pomáhá i genetika. Již po léta se projevuje snaha pouštět do chovu barvu merle (šedou).

41 Standard byl upraven a zveřejněn v německém a anglickém jazyce. Překlad anglické verze: Harlekýn (bílý s černými nepravidelnými skvrnami): základní barva čistě bílá, přednostně neprokvetlá. Černé skvrny dobře rozdělené nepravidelně po celém těle a jeví se jako by byly roztrhané. Šedé a nebo nahnědlé skvrny a nebo skvrny s příměsí barvy nahnědlé jsou nežádoucí, stejně tak jako modro-šedý nádech. Tzv. šedý tygr se vyskytuje, je však nežádoucí, ale ne diskvalifikující. Dříve byla barva merle (šedá) neregistrovatelná (bez průkazu původu). Nedávno byli tito jedinci merle (šedí) registrovatelní, ale ne chovní a diskvalifikující na výstavách. Je průkazné, že úprava standardu otevírá dveře pro jedince merle (šedé) jak pro chov, tak pro výstavy.

42 Podle mého mínění byla ztracena příležitost, dát tyto věci do pořádku: Upřesnit výraz šedý tygr jako uznávanou a normální barvu a ne jako vyskytující se a nebo tolerovanou. Definovat odlišné fenotypy (kompaktní, plášťový, plátový). Vysvětlit praxi chytrých krytí a nebezpečí, která se při nich objevují.

43 O jedincích merle (šedých) v chovu a na výstavách

44 Použití jedinců merle v chovu může být zajímavé, ale vždy s určitými omezeními. Jedinci merle vlastní ty samé pěkné atributy jako další štěňata z téhož vrhu (černí a harlekýni). Pochází ze stejných předků, to znamená, že mají stejný genetický fond. Nicméně, při špatné chovatelské strategii, může být vrh totální tragedií. NIKDY NEPÁŘIT MERLE (ŠEDÝ TYGR) X HARLEKÝN NIKDY NEPÁŘIT MERLE (ŠEDÝ TYGR) x MERLE (ŠEDÝ TYGR) NEPOUŽÍVAT DVOJITÉ M (MM) - BÍLÉ JEDINCE NEPOUŽÍVAT ŠEDÉ STRAKÁČE (TJ. PLÁŠŤOVÉ, PLÁTOVÉ ) JEDINÁ SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ STRATEGIE JE MERLE (ŠEDÝ) X ČERNÝ

45 Páříme-li merle šedého tygra (Mm hh) s černým, máme 2 možnosti : Merle (šedý tygr) (Mm hh) s černým (nositelem genu Harlekýn) (mm Hh): Mm Hh: harlekýn Mm hh: merle (šedý) mm Hh: černý (s genem harlekýn) mm hh: černý (není nositelem genu harlekýn ) Merle (Mm hh) s černým (který není nositelem genu harlekýn) (mm hh): Mm hh: merle (šedý) mm hh: černý (není nositelem genu harlekýn)

46 Proto je navržena tato chovatelská strategie: Dvojití jedinci merle (MM) jsou nežádoucí. Žádoucí harlekýni mohou být plozeni právě tak jako černí a merle, všichni s přijatelnou a správnou barvou. Je možné zvýšit počet chovných šedých jedinců (merle) s chovným potenciálem pro plození harlekýnů, v podmínce (merle-šedý x černý nositel genu H), která zvyšuje variabilitu genetického fondu, což je velmi důležité, zvláště při zákazu páření harlekýn x harlekýn, i když toto je zakázáno z důvodu zdravotních a humánních. Musíme si uvědomit, že gen merle je rovněž přítomen u ostatních plemen a že ukazují na podobnou plemenitbu (například: u kolií modří merle jsou pářeni s dvou až tříbarevnými atd..)

47 Pokud páříme jedince merle (šedé) (Mm hh) s harlekýnem (Mm Hh), pak se rodí: MM Hh: bílí (s defekty) - nežádoucí MM hh: bílí (s defekty) - nežádoucí Mm Hh: harlekýni Mm hh: jedinci merle mm Hh: černí (s genem harlekýnů) mm hh: černí (nejsou nositeli genu harlekýnů)

48 Pokud páříme jedince merle (šedého) (Mm hh) s jedincem merle (šedým) (Mm hh): -MM hh: bílí (s defekty) - nežádoucí -Mm hh: jedinci merle -mm hh: černí (nejsou nositeli genu harlekýn) V těchto případech se nacházíme ve stejných problémech a omezeních, jako když páříme harlekýn x harlekýn Z TĚCHTO SPOJENÍ JE NEMOŽNÉ ZÍSKAT HARLEKÝNY!

49 Potvrdili jsme si, že: Jedinci merle (šedí tygři) mohou být předváděni na výstavách a nejsou diskvalifikováni z důvodu své barvy. Jedinci merle (šedí tygři), podobně jako harlekýni, mohou být použiti pro chov s důrazem na citlivý a zdraví neohrožující přístup. Jedinci merle (šedí tygři ) mohou být zajímavou chovnou verzí. Mají stejnou charakteristiku a stejný genetický základ jako štěňata z téhož vrhu v barvě černé a harlekýn. Jedinci merle zvyšují množství potenciálních chovných jedinců: - zvyšují genetickou variabilitu - kompenzují výsledek zákazu krytí harlekýn x harlekýn!

50 Jak postupovat na výstavách? Podle mne je odpověď jasná: Na mezinárodních výstavách psů by měli šedí tygři (merle) stát proti černým a harlekýnům při zadávání titulu CACIB. Při výstavách se zadáváním titulů CAC by měli mít svoji vlastní třídu. To znamená, že by byly zadávány tituly CAC pro černé, pro harlekýny a pro šedé tygry (merle). Nevidím logiku v tom, že jsou zadávány tituly CAC pro černé, další pro harlekýny a žádné pro jedince v barvě merle. To vede k absurditě, že by se šedí tygři (merle) měli posuzovat s černými, nebo s harlekýny. Proč s těmi a ne s jinými? To jsou argumenty pro i proti.

51 Svádí to k tomu, posuzovat jedince merle s harlekýny Budou-li posuzováni s harlekýny, mohli by být chybně považováni za špatně zbarvené harlekýny. To není správné. Existují harlekýni se správnou skvrnitostí a harlekýni se špatnou skvrnitostí. Merle je jiný druh, protože má i jinou, odlišnou barvu. To nedává žádný smysl merle (šedí) nemají gen halekýnů, oni dokonce nemohou produkovat harlekýny, pokud jsou spářeni spolu. Jednoduše a krátce - je to jiná barva. Oni mají stejnou genetickou vzdálenost k černým (rozdíl jednoho genu M), i proti harlekýnům (gen H). Rozdíl v jednom genu je to, co dělá jendu barvu odlišnou od druhé. Rozdíl jednoho genu je to, co odlišuje modrého jedince od černého (gen D) a nebo žlutého od žíhaného (Em). Bylo by stejně absurdní považovat "modré jedince, jako špatně zbarvené černé" a "žíhané jedince jako špatně zbarvené žluté" a opačně. Podle FCI posuzujeme dle fenotypů, podle vzhledu psů. V našem chovu máme dokonalý příklad černí jedinci: dáváme všechny černé společně do jedné třídy, protože vypadají stejně, i když přicházejí z velmi různých chovů (harlekýn, modrý, nebo dokonce žlutý/žíhaný), a proto mají různé genetické vzorce. Harlekýni a jedinci merle (šedí) mají nejen různé genetické vzorce, ale oni vypadají zcela odlišně. Mají různou barvu. Merle by měli proto mít svoji vlastní třídu.

52 Umístění s harlekýny zapříčiní nesprávné posouzení a problémy. Povede to k velkému omylu z hlediska správného využití daných jedinců: nelze reálně odhadnout jejich skutečnou kvalitu a potenciální hodnotu pro chov. Výsledek pohledu bude ovlivněn absurdními debatami o tom, co je důležitější, zda barva nebo stavba těla, společně s nejasnými zásadami, které se týkají přísných pravidel pro různé fenotypy jedinců merle (kompaktní, plášťový, plátový) atd. I když nebudou penalizováni za odlišnou barvu, chovatelé a majitelé harlekýnů budou zklamáni, pokud srst harlekýnů nebude správně oceněna. Jedná se o podobnou analýzu, jaká nebyla provedena u jedinců merle. Pokud bude zvolena tato cesta, předpokládám, že nastane toto: Nedostatky ve správném ocenění vystavovaných zvířat. Extrémní rozdílnost v kriteriích pro posuzování u jednotlivých rozhodčích. Schopnost a pověst posuzovatelů tím bude zpochybněna. Nastane zmatek a napětí v kruhu harlekýnů. Katastrofický výsledek, protože budou uplatňována chybná pravidla.

53 Nejprve MUSÍME definovat to, co očekáváme od jedinců merle (šedých), abychom mohli určit adekvátní prostředky Pokud chceme "tolerovat" jedince merle (šedé) na výstavách, ale penalizovat je oproti harlekýnům, nezadávat jim titul CAC, nesmět je následně prohlásit šampiony kvůli barvě, dále jejich dlouhá cesta objektivní selekce, nepřipouštění je do chovu, a pokud ano tak ve velice omezených případech, potom: Pro co a proč je standard stanoven? Proč jsou tito jedinci merle vůbec uznávaní? Nebylo by vhodnější pro ně i pro chov, stále je diskvalifikovat jako dříve? Pokud se vyskytuje komplexní barva plná zdravotních problémů, silně diskutabilních i u jiných plemen to je merle? Za jakým účelem je uznávat? Jedno je uděláno, co je ale nezbytné je umístit jak do chovu, tak na výstavy, moudrými a odpovědnými prostředky a to od začátku.

54 Podle mého názoru je odpověď jasná: V této chovné varietě (černý/harlekýn/merle) se rodí: 3 akceptovatelné barvy (ne diskvalifikující): černá, šedá, skvrnitá 3 barvy, které se absolutně liší ve své podstatě (v genetickém základu) a vzhledu (fenotypu) ): černá, šedá, skvrnitá 3 barvy s rozumnou a zdravou strategií chovu): černá, šedá, skvrnitá 3 barvy se zajímavými jedinci, perspektivními pro chov): černá, šedá, skvrnitá Potom, dle mého mínění, by měly mít tyto tři barvy právo k výběru nejlepších jedinců ze svých řad a být korunováni tituly šampionů. Proto by měly mít tyto tři barvy právo i na svoji vlastní třídu s udělováním titulu CAC.

55 Budoucnost

56 MUCHA SUERTE A TODOS!!!!!!! Vřelé díky.

Oblastní výstavu psů

Oblastní výstavu psů ZKO Horní Počernice www.zkohornipocernice.cz pořádá Oblastní výstavu psů mimo plemeno NO spojenou se Speciální výstavou AMKČR www.amkcr.eu + Klubovou výstavou Eurasier klubu (se zadáním KV a CAC) http://www.eurasier.cz/

Více

KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ

KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ ZKO 394 Újezd nad Lesy pořádá dne 14. 10. 2018 v areálu KC Rychety (www.rychety.cz) KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ všech plemen (vyjma plemene NO) Program výstavy: 7:30 9:15 přejímka psů od 9:30 posuzování psů v

Více

OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU

OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU Klub chovatelů kníračů České republiky pobočka 09 jesenická pořádá dne 20.09.2014 OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU všech velikostních a barevných rázů se zadáváním titulů Oblastní klubový vítěz, VT, ČKŠ, ČKŠ-V,

Více

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ www:

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ   www: Speciální výstava Slovenských čuvačů (SVSČ) Brno 6. 10. 2019 Místo konání: KK Zetor Brno, Jedovnická 7a, 628 00 Brno GPS souřadnice: Loc: 49 12 56.248 N, 16 40 31.312 E Se zadáváním titulů a čekatelství:

Více

Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso

Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso Dědičnost zbarvení srsti u psů se zaměřením na plemeno Cane Corso V průběhu domestikace vlka, která začala před 40 000 lety, bylo postupně vyšlechtěno přibližně tisíc dnes známých plemen psů, přičemž většina

Více

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA AMERICKÝCH KOKRŠPANĚLŮ. sobota 21. listopadu 2015 Motel ŽELEZNÉ HORY, Kojice u Chvaletic

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA AMERICKÝCH KOKRŠPANĚLŮ. sobota 21. listopadu 2015 Motel ŽELEZNÉ HORY, Kojice u Chvaletic Českomoravská kynologická unie Český kynologický svaz American Cocker Club ČR SPECIÁLNÍ VÝSTAVA AMERICKÝCH KOKRŠPANĚLŮ sobota 21. listopadu 2015 Motel ŽELEZNÉ HORY, Kojice u Chvaletic Program: 9.00 10.30

Více

KLUBOVÁ VÝSTAVA ČESKÝCH FOUSKŮ, bez KV

KLUBOVÁ VÝSTAVA ČESKÝCH FOUSKŮ, bez KV Českomoravská kynologická unie, Českomoravská kynologická jednota a Klub chovatelů českých fousků, z. s. PROPOZICE KLUBOVÁ VÝSTAVA ČESKÝCH FOUSKŮ, bez KV s tituly CAC, res. CAC, CAJC, BOJ, BOV, BOS a BOB

Více

XXXII. KLUBOVOU VÝSTAVU MOPSŮ a VI. ročník MEMORIÁLU ZDEŇKA BLÁHY

XXXII. KLUBOVOU VÝSTAVU MOPSŮ a VI. ročník MEMORIÁLU ZDEŇKA BLÁHY MOPS KLUB ČESKÉ REPUBLIKY Pořádá XXXII. KLUBOVOU VÝSTAVU MOPSŮ a VI. ročník MEMORIÁLU ZDEŇKA BLÁHY se zadáváním titulů CAC, CAJC, BOJ, BOV, BOB, BOS, Klubový vítěz, Klubový vítěz ml. v sobotu 27. 5. 2017

Více

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Následující článek patří do série článků, týkajících se problematiky chovu, zejména leopardího psa z Louisiany, které jsme se rozhodli

Více

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ www:

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ   www: Klubová výstava se zadáváním titulů Nejlepší pes výstavy, Nejlepší fena výstavy PROPOZICE Datum konání: 2. 10. 2016 Místo konání: Brno - Líšeň, Jedovnická 7a, KK Zetor, krytá kynologická hala GPS: 49.2159092N,

Více

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ E-mail: vybor@slovensky-cuvac.biz, www: www.slovensky-cuvac.biz

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ E-mail: vybor@slovensky-cuvac.biz, www: www.slovensky-cuvac.biz Středoevropská speciální výstava Slovenských čuvačů Chržín, 26. 9. 2015 Místo konání: Chržín 1, Stará Fara www.chrzin1.cz Se zadáváním titulů: Vítěz Středoevropské speciální výstavy SC Nejlepší pes Středoevropské

Více

ZÁKLADNÍ PŘEDPIS FCI PRO ROZHODČÍ PRO POSUZOVÁNÍ EXTERIÉRU PSŮ PSI JSOU VHODNÍ KE SVÉMU PŮVODNÍMU ÚČELU

ZÁKLADNÍ PŘEDPIS FCI PRO ROZHODČÍ PRO POSUZOVÁNÍ EXTERIÉRU PSŮ PSI JSOU VHODNÍ KE SVÉMU PŮVODNÍMU ÚČELU FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) Place Albert 1er, 13, B 6530 Thuin (Belgie), tel : +32.71.59.12.38, fax : +32.71.59.22.29, Internet : http://www.fci.be ZÁKLADNÍ PŘEDPIS FCI PRO ROZHODČÍ PRO

Více

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jarní klubová výstava (viz článek.) nás přiměla k zamyšlení nad tím, jak vlastně dál v chovu leopardů pokračovat a co doporučit

Více

I. Vymezení pojmů a kompetencí

I. Vymezení pojmů a kompetencí Výstavní řád NO (SČKNO) aktuální znění I. Vymezení pojmů a kompetencí 1. Rozlišujeme: 1.1. Oblastní výstavy 1.2. Krajské výstavy (se zadáváním titulu "Krajský vítěz") 1.3. Výstavy německých ovčáků, které

Více

Klub chovatelů špiců

Klub chovatelů špiců Klub chovatelů špiců pořádá ve dnech 14. 5. a 15. 5. 2016 Speciální a Klubovou výstavu špiců a Thai Bangkaew Dog v kynologickém areálu MSKS ve Zbraslavi u Brna 14. 5. 2016 Speciální výstava 15. 5. 2016

Více

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ www:

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ   www: PROPOZICE Speciální výstava Slovenských čuvačů Chržín 1, Stará Fara, 6. 5. 2017 www.chrzin1.cz Se zadáváním titulů: Vítěz speciální výstavy Vítězka speciální výstavy Nejlepší mladý speciální výstavy BOJ

Více

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na KLUBOVOU VÝSTAVA PUDLŮ KCHP MEMORIÁL

Více

Speciální výstava slovenských čuvačů Chržín, 26. 9. 2015

Speciální výstava slovenských čuvačů Chržín, 26. 9. 2015 Speciální výstava slovenských čuvačů Chržín, 26. 9. 2015 Místo konání: Chržín 1, Stará Fara www.chrzin1.cz Se zadáváním titulů: Vítěz vítězka speciální výstavy SC Vítěz vítězka mladých speciální výstavy

Více

KLUB PINČŮ ČESKÉ REPUBLIKY. PROPOZICE KE SPECIÁLNÍ VÝSTAVĚ Česká Třebová ZKO Podhorka

KLUB PINČŮ ČESKÉ REPUBLIKY. PROPOZICE KE SPECIÁLNÍ VÝSTAVĚ Česká Třebová ZKO Podhorka KLUB PINČŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROPOZICE KE SPECIÁLNÍ VÝSTAVĚ 18.6.2016 Česká Třebová ZKO Podhorka Uzávěrka 3.6.2016 (pátek), elektronické přihlášky do 8.6.2016 (středa) Speciální výstava s bonitací pořádaná

Více

Změny ve Výstavním řádu FCI a ČMKU

Změny ve Výstavním řádu FCI a ČMKU Změny ve Výstavním řádu FCI a ČMKU NĚKOLIK SLOV ÚVODEM Následující povídání nebude jen o faktických změnách nebo spíše novinkách ve Výstavním řádu ČMKU a FCI. Některé body budou připomenutím toho, co platí

Více

VÝSTAVNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z. s.

VÝSTAVNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z. s. VÝSTAVNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z. s. Tento výstavní řád je platný pro oblastní výstavy pudlů (dále jen OVP) a klubové výstavy pudlů (dále jen KVP) pořádané Klubem chovatelů pudlů, z.s. (dále jen KCHP).

Více

CAC + bonitace + Výroční členská schůze

CAC + bonitace + Výroční členská schůze Klub chovatelů Bichon à poil frisé, z.s. Pořádá k jubileu 25. Výročí založení KCHBPF dne 20. října 2018 v hotelu SVORNOST, Dolní Počernice, Praha CAC + bonitace + Výroční členská schůze se zadáváním titulů:

Více

Středoevropská speciální výstava slovenských čuvačů Brno, 25. 10. 2014

Středoevropská speciální výstava slovenských čuvačů Brno, 25. 10. 2014 Středoevropská speciální výstava slovenských čuvačů Brno, 25. 10. 2014 Místo konání : Kynologický klub Zetor Brno, Jedovnická 7a, Brno, GPS : 49 12'56.248"N, 16 40'31.312"E Se zadáváním titulů: Vítěz středoevropské

Více

PROPOZICE NAOBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ

PROPOZICE NAOBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ PROPOZICE NAOBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU

Více

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ JEDNOTA VÝSTAVNÍ VÝBOR CHOMUTOV pořádá PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN 11. května 2013 zámecký park Červeného hrádku u Jirkova I. uzávěrka - 29. 3. 2013

Více

Klub chovatelů špiců

Klub chovatelů špiců Klub chovatelů špiců pořádá dne 22. 10. 2014 speciální výstavu špiců při Evropské výstavě psů Místo konání: hala kynologického klubu Zetor Brno, Jedovnická ul. 7a, 628 00 Brno - Líšeň GPS souřadnice: Loc:

Více

Vzhledem k výše uvedenému znovu zveřejňujeme všechny řády, tj. i ČMKU:

Vzhledem k výše uvedenému znovu zveřejňujeme všechny řády, tj. i ČMKU: Udělování titulů Vzhledem k výše uvedenému znovu zveřejňujeme všechny řády, tj. i ČMKU: Udělování titulu "KLUBOVÝ ŠAMPION Tento titul je udělován každému psovi nebo feně v majetku člena klubu a to po trojím

Více

PROPOZICE 3. 5. 2015

PROPOZICE 3. 5. 2015 Klubová výstava a VII. ročník Memoriálu Doc. Viléma Kurze se zadáváním titulů Klubový vítěz, Klubová vítězka PROPOZICE 3. 5. 2015 při MVP Praha na výstavišti Praha-Letňany Uzávěrka přihlášek: 26. 4. 2015

Více

Klub chovatelů špiců

Klub chovatelů špiců Klub chovatelů špiců pořádá dne 4. 9. 2016 Klubovou výstavu špiců a Thai Bangkaew Dog se zadáváním titulu KLUÝ VÍTĚZ na výstavišti Krásná louka v Mladé Boleslavi Uzávěrka přihlášek: 1. termín 12.8. 2016

Více

Pozvánka na klubovou výstavu a bonitaci Nová Živohošť 27. - 28. 4. 2013

Pozvánka na klubovou výstavu a bonitaci Nová Živohošť 27. - 28. 4. 2013 Pozvánka na klubovou výstavu a bonitaci Nová Živohošť 27. - 28. 4. 2013 Milí chovatelé, majitelé a příznivci plemene beauceron, rádi bychom Vás pozvali na Novou Živohošť, kde se bude konat první klubová

Více

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na KLUBOVOU VÝSTAVA PUDLŮ KCHP se zadáváním

Více

Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Klubový vítěz 2019 a Čekatel Šampion IHF

Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Klubový vítěz 2019 a Čekatel Šampion IHF HOVAWART KLUB ČR, z. s. pod záštitou Českomoravské kynologické unie, člena FCI pořádá Klubovou výstavu Hovawartů 2019 Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Klubový vítěz 2019 a Čekatel

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU

Více

úvodní strana adresa klubu

úvodní strana adresa klubu KLUBOVÁ VÝSTAVA BRNO 27. 6. 2015 PUDL klub, Smečenská 737, 272 04 Kladno, člen FCI prostřednictvím ČMKU Vás zve na KLUBOVOU VÝSTAVU se zadáváním klubového čekatelství pro plemeno PUDL, PAPILLON, PHALENE,

Více

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP, z.s.

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP, z.s. PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP, z.s. Klub chovatelů pudlů, z.s., Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na KLUBOVOU VÝSTAVU

Více

Speciální výstava. Klub chovatelů slovenských čuvačů v České republice založený v roce 1933, o.s. Všestudy Veltrusy

Speciální výstava. Klub chovatelů slovenských čuvačů v České republice založený v roce 1933, o.s. Všestudy Veltrusy Speciální výstava Brno - Líšeň 15. května 2016 Rozhodčí: MVDr. G. Ridarčíková, SK Se zadáváním titulů a čekatelství: CAJC, CAC, Res. CAC Vítěz speciální výstavy mladých Vítěz speciální výstavy Vítěz speciální

Více

9. Hlubockou krajskou výstavu psů všech plemen mimo NO

9. Hlubockou krajskou výstavu psů všech plemen mimo NO Č E S K O M O R A V S K Á K Y N O L O G I C K Á U N I E SDRUŽENÍ KYNOLOGICKÝCH KLUBŮ ČESKOBUDĚJOVICKÁ KYNOLOGICKÁ SPOLEČNOST pořádají 9. Hlubockou krajskou výstavu psů všech plemen mimo NO a speciální

Více

Pravidla pro chov Klubu chovatelů výmarských ohařů

Pravidla pro chov Klubu chovatelů výmarských ohařů Pravidla pro chov Klubu chovatelů výmarských ohařů Chov v rámci Klubu chovatelů výmarských ohařů zapsaný spolek (dále jen KCHVO) se řídí zejména zákonem č.166/1992 Sb., o veterinární péči a zákonem č.

Více

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ JEDNOTA VÝSTAVNÍ VÝBOR CHOMUTOV pořádá PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN spojenou s KLUBOVOU VÝSTAVOU KLUBU CHOVATELŮ ČESKÝCH FOUSKŮ a SPECIÁLNÍ VÝSTAVOU

Více

Českomoravská kynologická unie. Českomoravská kynologická jednota. KLUB CHOVATELŮ HRUBOSRSTÝCH A MAĎARSKÝCH OHAŘŮ a KLUB KRÁTKOSRSTÝ OHAŘ

Českomoravská kynologická unie. Českomoravská kynologická jednota. KLUB CHOVATELŮ HRUBOSRSTÝCH A MAĎARSKÝCH OHAŘŮ a KLUB KRÁTKOSRSTÝ OHAŘ Českomoravská kynologická unie Českomoravská kynologická jednota KLUB CHOVATELŮ HRUBOSRSTÝCH A MAĎARSKÝCH OHAŘŮ a KLUB KRÁTKOSRSTÝ OHAŘ ve spolupráci se Státním zámkem Zákupy a OMS Česká Lípa pořádají

Více

SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ

SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ v úterý 1. května 2018 na Konopišti v parku u Staré Myslivny Posuzování a zadávání titulů se řídí platným výstavním řádem ČMKU -

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s.

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s. PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s. KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ

Více

Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ

Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ v úterý 1. května 2018 v Konopišti v parku u Staré Myslivny Posuzování a zadávání titulů se řídí platným výstavním řádem ČMKU Klubová

Více

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů

Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Chovatelský a zápisní řád Českomoravského klubu chovatelů barvářů Název: Českomoravský klub chovatelů barvářů, z.s. Působnost: Česká republika Místo, adresa: Jungmannova č.25, 115 25 Praha 1 IČ: 60150581

Více

v sobotu 11. července 2015

v sobotu 11. července 2015 Moravskoslezský bulldog-mops klub pořádá v sobotu 11. července 2015 v oranžerii zámeckého hotelu Maxmilian zámek Loučeň, PSČ 289 37, okr. Nymburk N 50' 17.143, E 15' 01.204, www.zamekloucen.cz Klubovou

Více

PROPOZICE Datum konání:

PROPOZICE Datum konání: Klubová výstava a XI. ročník Memoriálu Doc. Viléma Kurze se zadáváním titulů Klubový vítěz, Klubová vítězka PROPOZICE Datum konání: 11. 5. 2019 Chržín Uzávěrka přihlášek: 30. 4. 2019 Přihlášky zasílejte

Více

28. 2. 2015 Libice nad Cidlinou kulturní dům Husova ul. Na této výstavě budou předány ceny za PUDLA ROKU 2014

28. 2. 2015 Libice nad Cidlinou kulturní dům Husova ul. Na této výstavě budou předány ceny za PUDLA ROKU 2014 PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na se zadáváním titulů: čekatel

Více

PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO. CLUBSIEGERSCHAU 7. 9. 2014 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9. Program výstavy:

PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO. CLUBSIEGERSCHAU 7. 9. 2014 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9. Program výstavy: PROPOZICE KLUB LHASA APSO ČR KLUBOVÁ VÝSTAVA PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO CLUBSIEGERSCHAU 7. 9. 2014 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 Rozhodčí: NAĎA KLÍROVÁ (změna rozhodčího vyhrazena) Uzávěrka Meldeschluss

Více

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií

Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Z Á P I S N Í Ř Á D Klubu chovatelů Collií a Sheltií Preambule Tento řád vydává Klub chovatelů Collií a Sheltií podle článku 12, odst. 1 Stanov Klubu a ve smyslu Řádu ochrany zvířat při chovu psů Českomoravské

Více

SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS hotel STEP, Malletova ul.

SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS hotel STEP, Malletova ul. PROPOZICE 1. uzávěrka 17. 02. 2019 KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS 17. 3. 2019 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 rozhodčí: pan František

Více

Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Vítěz Speciální výstavy 2018 a Čekatel Šampion IHF

Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Vítěz Speciální výstavy 2018 a Čekatel Šampion IHF HOVAWART KLUB ČR, z. s. pod záštitou Českomoravské kynologické unie, člena FCI pořádá Speciální výstavu Hovawartů 2018 Se zadáváním: CAJC, CAC ČR, res. CAC, BOB, BOS, BOJ, BOV, Vítěz Speciální výstavy

Více

KLUBOVÁ VÝSTAVA KCHICH

KLUBOVÁ VÝSTAVA KCHICH KLUBOVÁ VÝSTAVA KCHICH se zadáním titulů CAJC, CAC ČR, Klubový vítěz KCHICH 14.6.2009 Otradice / Náměšť nad Oslavou / Penzion Jízdárna www,penzionjizdarna.eu Klubovou výstavu KCHICH pořádá ve spolupráci

Více

KYNOLOGICKÁ JEDNOTA ČR KYNOLOGICKÁ ORGANIZACE LANŠKROUN KJ. Lanškroun SPORTOVNÍ HALA BÓŽI MODRÉHO V LANŠKROUNĚ MOBIL: ,

KYNOLOGICKÁ JEDNOTA ČR KYNOLOGICKÁ ORGANIZACE LANŠKROUN KJ. Lanškroun SPORTOVNÍ HALA BÓŽI MODRÉHO V LANŠKROUNĚ MOBIL: , KYNOLOGICKÁ JEDNOTA ČR KYNOLOGICKÁ ORGANIZACE LANŠKROUN KJ 10. ROČNÍK ZEMSKÉ KORUNY KRAJSKÁ VÝSTAVA PSŮ PŘÍSTUPNÁ VŠEM PLEMENŮM PSŮ FCI, NÁRODNÍM PLEMENŮM A NEUZNANÝM FCI, KROMĚ NO Lanškroun 11. června

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s.

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s. PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s. KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ

Více

Českomoravská kynologická unie Českomoravská kynologická jednota

Českomoravská kynologická unie Českomoravská kynologická jednota Českomoravská kynologická unie Českomoravská kynologická jednota KLUB CHOVATELŮ HRUBOSRSTÝCH A MAĎARSKÝCH OHAŘŮ KLUB KRÁTKOSRSTÝ OHAŘ MORAVSKOSLEZSKÝ KLUB ANGLICKÝCH OHAŘŮ ve spolupráci se Státním zámkem

Více

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012

Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Zápis z jednání Komise pro Chov a zdraví 30.01.2012 Přítomni: MUDr. V. Novotný, Ing. M. Přibáňová, R. Soukup, MVDr. O. Meloun, M. Fialová 1) Materiál zaslaný k zápisu z předchozího jednání ad 8) z 06.06.2011

Více

Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá v neděli 8. května 2016 SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ v Konopišti v parku u Staré Myslivny

Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá v neděli 8. května 2016 SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ v Konopišti v parku u Staré Myslivny Klub bretaňských ohařů z.s. pořádá v neděli 8. května 2016 SDRUŽENOU VÝSTAVU CHOVATELSKÝCH KLUBŮ v Konopišti v parku u Staré Myslivny Posuzování a zadávání titulů se řídí platným výstavním řádem ČMKU Klubová

Více

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně)

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) I. Úvodní ustanovení 1. Chovatelský a zápisní řád klubu je základní normou pro chov plemen psů začleněných do klubu. 2. Základní chovatelskou

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVA

Více

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ

PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na se zadáváním titulů: čekatel dorost

Více

sobota dne 19. května 2012 zámecký park na Kačině u Kutné Hory L o g o z á m k u K a č i n a

sobota dne 19. května 2012 zámecký park na Kačině u Kutné Hory L o g o z á m k u K a č i n a Českomoravská kynologická jednota OBLASTNÍ VÝSTAVA PSŮ všech plemen zapisovaných v plemenných knihách ČMKU spojená s klubovou výstavou Klubu chovatelů polských ovčáků nížinných se sídlem v Praze Speciální

Více

sobota dne 30. května 2015 zámecký park na Kačině u Kutné Hory L o g o z á m k u K a č i n a

sobota dne 30. května 2015 zámecký park na Kačině u Kutné Hory L o g o z á m k u K a č i n a Českomoravská kynologická jednota OBLASTNÍ VÝSTAVA PSŮ všech plemen zapisovaných v plemenných knihách ČMKU spojená s Klubovou výstavou bez zadání titulu Klubový vítěz Klubu chovatelů německých krátkosrstých

Více

Pořádá v sobotu CELOSTÁTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KNÍRAČŮ všech velikostních rázů

Pořádá v sobotu CELOSTÁTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KNÍRAČŮ všech velikostních rázů Klub chovatelů kníračů České republiky 1927, z.s. pobočka Praha město p.s. a sponzoři Pořádá v sobotu 21.4.2018 CELOSTÁTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KNÍRAČŮ všech velikostních rázů se zadáváním titulů CAJC, ČKŠ

Více

Beroun Kynologické centrum Dog Academy Beroun

Beroun Kynologické centrum Dog Academy Beroun PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KLUBU CHOVATELŮ PUDLŮ, z.s. KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ

Více

Základy genetiky populací

Základy genetiky populací Základy genetiky populací Jedním z významných odvětví genetiky je genetika populací, která se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti u velkých skupin jedinců v celých populacích. Populace je v genetickém

Více

6. KRAJSKÁ VÝSTAVA PSŮ VYŠKOV pro všechna plemena mimo německých ovčáků

6. KRAJSKÁ VÝSTAVA PSŮ VYŠKOV pro všechna plemena mimo německých ovčáků 6. KRAJSKÁ VÝSTAVA PSŮ VYŠKOV pro všechna plemena mimo německých ovčáků Program výstavy: od 7:00 Přejímka psů 9:15-9:30 Zahájení výstavy 9:30-14:30 Posuzování v kruzích 14:30-16:00 Závěrečné soutěže Uzávěrka

Více

v Žamberku v areálu autocampingu u koupaliště v neděli dne Speciální výstavu landseerů se zadáváním titulu Vítěz speciální výstavy, CAC

v Žamberku v areálu autocampingu u koupaliště v neděli dne Speciální výstavu landseerů se zadáváním titulu Vítěz speciální výstavy, CAC pořádá v Žamberku v areálu autocampingu u koupaliště v neděli dne 22. 9. 2019 Speciální výstavu landseerů se zadáváním titulu Vítěz speciální výstavy, CAC Výstava proběhne v areálu autocampingu u koupaliště

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU

Více

KCHČSV v ČR pořádá. Hradní park Státního hradu Bouzov, Bouzov 8, Bouzov

KCHČSV v ČR pořádá. Hradní park Státního hradu Bouzov, Bouzov 8, Bouzov KCHČSV v ČR pořádá Speciální výstavu Československých vlčáků se zadáváním CAJC, CAC ČR, Res. CAC ČR a titulů Vítěz speciální výstavy Československých vlčáků a Vítěz speciální výstavy mladých Československých

Více

ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ UNIE R E T R I E V E R K L U B C Z. Pořádají. v neděli v areálu zámeckého parku KONOPIŠTĚ

ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ UNIE R E T R I E V E R K L U B C Z. Pořádají. v neděli v areálu zámeckého parku KONOPIŠTĚ ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ UNIE R E T R I E V E R K L U B C Z Pořádají II. OBLASTNÍ VÝSTAVU RETRIEVERŮ se zadáváním vítěz třídy mladých, mezitřídy, třídy otevřené, pracovní, vítězů, Oblastní vítěz Baby

Více

Brno Kongresové centrum, Výstaviště 1, Brno

Brno Kongresové centrum, Výstaviště 1, Brno PROPOZICE NA KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP Klub chovatelů pudlů,z.s. KCHP,z.s. Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na se

Více

1. generace 2. generace 3. generace I J K F I L

1. generace 2. generace 3. generace I J K F I L GENETIKA A CHOV Základem chovatelské činnosti je volba chovného páru, při kterém vybíráme především podle plemenných znaků obou jedinců. Obecná chovatelská praxe či zásada je spojovat podobné s podobným,

Více

Genetika pro začínající chovatele

Genetika pro začínající chovatele 21.4.2012 Praha - Smíchov Genetika pro začínající chovatele včetně několika odboček k obecným základům chovu Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních

Více

Speciální výstava Bloodhound clubu CZ

Speciální výstava Bloodhound clubu CZ Speciální výstava Bloodhound clubu CZ 11.9.2016 Rekreační středisko Hálův mlýn - Lažánky 42, 664 71 Rozhodčí: p.petr Řehánek Přejímka psů: od 9.00 hodin Začátek posuzování: 10.00 hodin Nezapomeňte průkaz

Více

SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO

SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO PROPOZICE 1. uzávěrka 18. 08. 2019 SPECIÁLNÍ A KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (lhasa apso), VÍTĚZ SPECIÁLNÍ VÝSTAVY (shih-tzu) CAJC, CAC, BOJ,

Více

PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO hotel STEP, Malletova ul., Praha 9. Program výstavy:

PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO hotel STEP, Malletova ul., Praha 9. Program výstavy: PROPOZICE KLUB LHASA APSO ČR KLUBOVÁ VÝSTAVA PLEMEN SHIH-TZU A LHASA APSO 11. 09. 2016 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 SHIH TZU - rozhodčí: Vitaliy Belskyy/UKR LHASA APSO - rozhodčí: Vitaliy Belskyy/UKR

Více

OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ všech plemen spojenou s

OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ všech plemen spojenou s Českomoravská kynologická jednota Výstavní výbor Olomouc pořádá pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ing. Jiřího Rozbořila a primátora města Olomouc Martina Novotného OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ všech plemen

Více

Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Zápisní řád 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 3. PORADCE CHOVU 4. CHOVATELSKÁ STANICE 5. CHOVATEL, MAJITEL CHOVNÉHO PSA 6. CHOVATELSKÉ TISKOPISY 7. KRYTÍ 8. VRH 9. ZÁPIS VRHU DO PLEMENNÉ KNIHY

Více

SHIH-TZU A LHASA-APSO. KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS

SHIH-TZU A LHASA-APSO. KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS PROPOZICE 1. uzávěrka 02. 09. 2018 KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU A LHASA-APSO KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS 30. 9. 2018 hotel STEP, Malletova ul.,

Více

OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ SPOLKU KCHP se zadáváním titulů:

OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU PUDLŮ SPOLKU KCHP se zadáváním titulů: PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU SPOLKU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU

Více

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ E-mail: vybor@slovensky-cuvac.biz, www: www.slovensky-cuvac.biz

SPOLEK CHOVATELŮ SLOVENSKÝCH ČUVAČŮ E-mail: vybor@slovensky-cuvac.biz, www: www.slovensky-cuvac.biz Klubová výstava Slovenských čuvačů se zadáváním titulů Nejlepší pes výstavy, Nejlepší fena výstavy 14. 11. 2015 Místo konání: Brno - Líšeň, Jedovnická 7a, KK Zetor, krytá kynologická hala GPS: 49.2159092N,

Více

pořádá na Konopišti Klubovou výstavu landseerů se zadáváním titulu Klubový vítěz, CAC

pořádá na Konopišti Klubovou výstavu landseerů se zadáváním titulu Klubový vítěz, CAC pořádá na Konopišti Klubovou výstavu landseerů se zadáváním titulu Klubový vítěz, CAC KONOPIŠTĚ 14.5.2016 Výstava proběhne v areálu před hotelem Nová Myslivna na Konopišti Občerstvení bude k dispozici

Více

8. krajská výstava psů plemen FCI, národních plemen, mimo NO,

8. krajská výstava psů plemen FCI, národních plemen, mimo NO, KJ ČR Kynologická organizace 1 Brno 8. krajská výstava psů plemen FCI, národních plemen, mimo NO, která se uskuteční dne 25.7. 2015 v Brně Žebětíně stadion Eliot Kohoutovická 177,641 00 Brno GPS: 49 12'38.103"N,

Více

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ ČESKÝCH FOUSKŮ - KCHČF.

ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ ČESKÝCH FOUSKŮ - KCHČF. ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ ČESKÝCH FOUSKŮ - KCHČF. I. Všeobecná ustanovení Tento zápisní řád upravuje chov našeho jediného národního plemene ohařů - českého fouska (standard uznán FCI pod č. 245). Podobně

Více

Propozice klubové výstavy pražských krysaříků. Vážené dámy a pánové, srdečně Vás zveme na Klubovou výstavu se zadáním titulů

Propozice klubové výstavy pražských krysaříků. Vážené dámy a pánové, srdečně Vás zveme na Klubovou výstavu se zadáním titulů Propozice klubové výstavy pražských krysaříků Vážené dámy a pánové, srdečně Vás zveme na Klubovou výstavu se zadáním titulů CAJC, CAC, res,. CAC, BOB (Best of Breed), BOS ( Best of Opposite Sexe), BOJ

Více

III. Chovní jedinci.

III. Chovní jedinci. CHOVATELSKÝ ŘÁD a ZÁPISOVÝ ŘÁD SPC, o.s - ( Shar-pei club, o.s. ) I. Úvodní ustanovení 1. Pro členy Shar-pei clubu je v plném rozsahu závazný chovatelský a zápisní řád ČMKU, doplněný o dodatky pro chov

Více

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP

PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP PROPOZICE NA OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KCHP KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU

Více

Zápisní řád pro chov plemene aljašský malamut Alaskan Malamute klub česká republika

Zápisní řád pro chov plemene aljašský malamut Alaskan Malamute klub česká republika Zápisní řád pro chov plemene aljašský malamut Alaskan Malamute klub česká republika PREAMBULE Cílem Alaskan Malamute klubu česká republika (dále jen AMKČR) je chov čistokrevného plemene psů, aljašský malamut

Více

KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU a TIBETAN TERRIER CAJC, CAC, BOB. hotel STEP, Malletova ul., Praha 9

KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU a TIBETAN TERRIER CAJC, CAC, BOB. hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 PROPOZICE KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU a TIBETAN TERRIER CAJC, CAC, BOB hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 Uzávěrka I. 27. 2. 2012 II. 12. 3. 2012 Rozhodčí: IUZA BERADZE, GRU (změna rozhodčího vyhrazena) Program

Více

PROPOZICE NA SPECIÁLNÍ VÝSTAVU PUDLŮ

PROPOZICE NA SPECIÁLNÍ VÝSTAVU PUDLŮ PROPOZICE NA SPECIÁLNÍ VÝSTAVU PUDLŮ KCHP Praha, Kotíkova 758/3, 103 00 Praha 10 - Kolovraty, číslo klubu: 1043, člen FCI prostřednictvím ČMKU si Vás dovoluje pozvat na SPECIÁLNÍ VÝSTAVU PUDLŮ se zadáváním

Více

KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ

KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ pořádá KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ se zadáváním titulů CAJC, CAC ČR, bez KV 12. května 2019 v areálu kynologického klubu v Chropyni Uzávěrka přihlášek: I. - 12. dubna 2019, II. - 22. dubna 2019 Přihlášení

Více

Bochov Dědičnost bílých znaků

Bochov Dědičnost bílých znaků 4.11.2011 Bochov Dědičnost bílých znaků Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou určeny ke komerčnímu

Více

CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? Co všechno je třeba k tomu, aby vaše fena získala chovnost?

CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? Co všechno je třeba k tomu, aby vaše fena získala chovnost? materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království CO JE TŘEBA UDĚLAT, ABY SE STALA MOJE FENA CHOVNOU? -Chovatelem je nazýván člověk, který se zabývá plemenitbou a odchovem štěňat. -Chovatelský

Více

Chovatelský a zápisní řád Českomoravské kynologické unie

Chovatelský a zápisní řád Českomoravské kynologické unie Chovatelský a zápisní řád Českomoravské kynologické unie Cílem Českomoravské kynologické unie (dále jen ČMKU) je chov čistokrevných plemen psů, při zachování biologického zdraví každého jedince a charakteristických

Více

XXVII. KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ

XXVII. KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ pořádá XXVII. KLUBOVOU VÝSTAVU KOLIÍ A ŠELTIÍ se zadáváním titulů CAJC, CAC ČR a Klubový vítěz 2017 6. května 2017 v areálu kynologického klubu v Chropyni Uzávěrka přihlášek: I. - 6. dubna 2017, II. -

Více

KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly...

KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly... KYNOLOGICKÉ VÝSTAVY rozdělení výstav, třídy psů, známky z hodnocení, zadávané tituly... Rozdělení výstav Oblastní a krajské Speciální Klubové se zadáváním titulu Klubový vítěz Klubové bez zadávání titulu

Více

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ JEDNOTA VÝSTAVNÍ VÝBOR CHOMUTOV pořádá PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN spojenou s KLUBOVOU VÝSTAVOU KLUBU SLOVENSKÉHO KOPOVA se zadáním titulů Klubový vítěz

Více

OBECNÁ USTANOVENÍ ZPŮSOB ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU

OBECNÁ USTANOVENÍ ZPŮSOB ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU CHOVATELSKÝ A ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ BEARDED COLLIÍ PODMÍNKY PRO ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU OBECNÁ USTANOVENÍ 1) Podmínky pro zařazení do chovu dané tímto předpisem KCHBC musí splňovat také

Více

Klubovou výstavu loveckých španělů, vodních psů a dalších plemen zařazených v KCHLS bez zadání titulu KV

Klubovou výstavu loveckých španělů, vodních psů a dalších plemen zařazených v KCHLS bez zadání titulu KV Klub chovatelů loveckých slídičů Jungmannova 25, 115 25 Praha 1, ČR pořádá Klubovou výstavu loveckých španělů, vodních psů a dalších plemen zařazených v KCHLS bez zadání titulu KV (mimo retrívrů) 1. října

Více