Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky. Ing. Jaroslav Schenk

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky. Ing. Jaroslav Schenk"

Transkript

1 Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky Ing. Jaroslav Schenk

2 Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 444/2005 Sb.,178/2006 Sb., 299/2007 Sb., 96/2009 Sb.,300/2009 Sb., 331/2010 Sb., 54/2012 Sb. Vyhláška č. 129/2012 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Vyhláška č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby Vyhláška č. 378/2010 Sb., o stanovení druhového seznamu pěstovaných rostlin

3 Žádost o uznání množitelského porostu Žádosti o uznání množitelských porostů se podávají na formuláři na jednotlivá oddělení osiv a sadby ÚKZÚZ v ČR. Žádost může podat pouze osoba registrovaná nebo osoba, která splnila oznamovací povinnost. Na žádosti musí dodavatel uvést předepsané údaje : číslo porostu, název dodavatele, název množitele, pozemek, číslo honu, katastrální území, druh, odrůdu, výměru, kategorii a generaci, původ osiva uznávací list, sled předplodin, souhlas držitele šlechtitelských práv. Po ověření všech předepsaných údajů je vytištěn Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu, který je zaslán semenářskému inspektorovi, který provede přehlídku.

4 Požadavky na vlastnosti množitelských porostů Kriteria pro jednotlivé rostlinné druhy jsou předmětem Vyhlášky č. 129/2012 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby do oběhu. Zde jsou jednotlivé rostlinné druhy rozděleny do osmi příloh : Příloha č. 1 obilniny pšenice ozimá, pšenice špalda Příloha č. 3 luskoviny a jeteloviny peluška Příloha č. 5 olejniny a přadné rostliny hořčice a sója V každé příloze vyhlášky je uveden : - přehled druhů - specifikace kategorií a nejvyšší počet generací rozmnožovacího materiálu - požadavky na vlastnosti množitelských porostů počet předplodin, izolační vzdálenosti, počet a termíny přehlídek, čistota druhu, pravost a čistota odrůdy, zaplevelení a zdravotní stav porostu

5 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 1. Všeobecné podmínky : Množitelský porost se hodnotí v době, kdy je vývoj rostlin nejvhodnější pro posouzení jejich rozhodujících vlastností. Počet přehlídek je stanoven pro každý druh. Při přehlídce je přítomen zástupce dodavatele. Při hodnocení se provádí kontrola dodržení sledu předplodin, dodržení minimální vzdálenosti k zamezení nežádoucí příměsi během vegetace a sklizně (mechanická izolace) a přenosu pylu u cizosprašných druhů nebo přenosu chorob (prostorová izolace). Při kontrole množitelského porostu formou přehlídky se hodnotí : celkový stav porostu, čistota druhu, čistota odrůdy, zaplevelení, výskyt škodlivých organismů. Každý množitelský porost musí být označen dodavatel + číslo porostu dané vyhláškou

6 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 1. Všeobecné podmínky : Neodpovídá-li porost svými parametry hodnotám kategorie na kterou byla podána žádost o uznání, může být porost uznán v nižší kategorii se souhlasem dodavatele. Dodavatel může podat žádost o zastavení řízení odhlášení množitelského porostu. Dodavatel může o kontrolní přehlídku u porostů neuznaných pro odstranitelné závady. Pokud je předepsáno více přehlídek, musí být o každé vyhotoven záznam

7 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 2. Hodnocení množitelského porostu při přehlídce : Přehlížitel provede přehlídku množitelského porostu a na základě pozorování vyplní záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu. Přehlížitel prochází porost tak, aby získal ucelenou představu o jeho celkovém stavu. Během přehlídky provede přehlížitel na náhodně zvolených místech porostu hodnocení. Jeho dílčí hodnocení se provádí na ploše 100 m2, přičemž se směr chůze nemění. Minimální počet hodnocení je stanoven dle výměry množitelského porostu. Pro závěrečné hodnocení se používá sestupná bodová stupnice 9, 7, 5, 3 a 1.

8 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 3. Technologický postup při hodnocení množitelského porostu : 3.1. Celkový stav porostu Hodnocení vychází z posouzení celkového stavu porostu zjištěného během celé přehlídky, nejen v rámci dílčích počítání. Nejedná se pouze o hodnocení semenářské a posouzení druhové a odrůdové čistoty, ale o kompletní pohled s aspektem vegetační vyrovnanosti, zapojení, polehlosti, zaplevelení, celkového zdravotního stavu a to i ke vztahu k výnosu a kvalitě předpokládané sklizně. K hodnocení celkového stavu patří i odhad celkové čisté sklizně. Přehlížitel ji uvede na záznamu při poslední předepsané provedené přehlídce.

9 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 3. Technologický postup při hodnocení množitelského porostu : 3.2. Čistota druhu Hodnotí se příměsi jiného rostlinného druhu téže skupiny plodin, případě druhů příbuzných : u kterých je stanoven maximální výskyt v množitelském porostu početně nebo procenticky nebo jejichž výskyt v porostu není stanoven. U zjištěných příměsí se uvádí celý druhový název nebo alespoň název rodový s uvedením zjištěného počtu. Jiné rostlinné druhy se do záznamu zapisují jednou bodovou hodnotou, a to vždy nižší z obou zjištěných.

10 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 3. Technologický postup při hodnocení množitelského porostu : 3.3. Čistota odrůdy Hodnotí se výskyt jiných odrůd a zřetelně odchylných typů u posuzovaného druhu. Hodnocení se provádí podle úředního popisu morfologie rostlin dané odrůdy. Slovní hodnocení přehlížitel uvede počet jednotlivých odchylek. Celkový počet odchylek bude uveden číselně na záznamu v příslušné kolonce vpravo. U porostů kategorie SE a E přehlížitel uvede navíc i stručný popis odchylných rostlin vyjadřující rozdílnost od popisu odrůdy. Každý rostlinný druh je hodnocen dle klasifikátoru UPOV - mezinárodní unie pro ochranu nových odrůd rostlin. Každý klasifikátor obsahuje souhrn morfologických znaků daného druhu.

11 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 3. Technologický postup při hodnocení množitelského porostu : 3.4. Zaplevelení Hodnotí se výskyt jiných rostlinných druhů, plevelných i kulturních, které nepodléhají hodnocení v bodě 3.2. čistota druhu Jedná se o druhy, u kterých je stanoven maximální výskyt početně nebo procenticky nebo jejichž výskyt není v množitelském porostu stanoven. U zjištěných příměsí jiných rostlinných druhů, které jsou limitovány početně, se uvádí rodový i druhový název, u ostatních příměsí se uvádí alespoň název rodu. Jiné rostlinné druhy, u kterých není limit stanoven, se zapisují jednou bodovou hodnotou, a to vždy nižší z obou zjištěných.

12 Postup pro hodnocení množitelského porostu Postup pro hodnocení množitelských porostů - příloha č. 3 Vyhlášky č. 61/2011 Sb., o požadavcích na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby : 3. Technologický postup při hodnocení množitelského porostu : 3.5. Zdravotní stav Hodnotí se výskyt škodlivých organismů (chorob a škůdců) v množitelském porostu. Jedná se o škodlivé organismy, u kterých je stanoven maximální výskyt početně nebo procenticky nebo jejichž výskyt není v množitelském porostu stanoven, ale zapisuje se do záznamu a bere se v úvahu při silném poškození porostu. V případě výskytu karanténních škodlivých organismů se porost neuzná a nález se oznámí Státní rostlinolékařské správě. Jiné rostlinné druhy, u kterých není limit stanoven, se zapisují jednou bodovou hodnotou, a to vždy nižší z obou zjištěných.

13 Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu

14 Záznam o výsledku přehlídky množitelského porostu

15 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 1 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty obilnin pšenice setá a špalda Povolené kategorie : SE1, SE2, SE3, E, C1 a C2 Počet přehlídek : SE1, SE2, SE3, E dvě přehlídky C1 a C2 jedna přehlídka Předplodiny : množení po stejném druhu u SE1, SE2, SE3 a E nejdříve po dvou letech u C1 a C2 po jednom roce. Množení je možné jen na pozemcích, na kterých v předchozím roce nebyla pěstována obilnina. V případě množení stejné odrůdy a stejné nebo nižší kategorie, případně generace se smí osivo množit na stejném pozemku bez časového omezení a to za předpokladu, že je udržována uspokojivá odrůdová čistota. Luskovinoobilné směsky 100 a více rostlin na 100 m2 nelze!

16 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 1 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty obilnin pšenice setá a špalda Minimální izolační vzdálenost : mechanická 100 cm prostorová 0. Čistota druhu : vzájemné druhové příměsi SE a E 2 rostliny na 100 m2 C1 a C2 4 rostliny na 100 m2 Čistota odrůdy : nejvyšší dovolený počet rostlin jiných odrůd a zřetelně odchylných typů - SE a E 20 rostlin na 100 m2 C1 a C2 100 rostlin Zaplevelení : uvádí se počet rostlin ovsa hluchého na 100 m2 Zdravotní stav : nesmí se vyskytovat sněť zakrslá, porosty SE a E 3 % fuzariozy v klasech a 5 rostlin s výskytem sněti prašné pšeničné na 100 m2 porosty C 5 % fuzariozy v klasech a 20 rostlin s výskytem sněti prašné pšeničné na 100 m2

17 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 3 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty luskovin a jetelovin peluška Povolené kategorie : SE1, SE2, SE3, E, C1 a C2 Počet přehlídek : dvě v době kvetení, v době dozrávání Předplodiny : 3 roky porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předchozích letech pěstovány luskoviny stejného rodu Minimální Izolační vzdálenost : mechanická 100 cm, prostorová osivo určené do množení - do 2 ha - 200m, nad 2 ha 100m, osivo určené pro výrobu pícnin nebo technické účely do 2 ha 100m, nad 2 ha 50m. Čistota druhu : SE a E 1 rostlina na 100 m2, C 10 rostlin na 100 m2 Čistota odrůdy : SE a E 10 rostlin na 100 m2 jiných odrůd a zřetelných typů C 20 rostlin na 100 m2 jiných odrůd a zřetelných typů Zdravotní stav : napadení rostlin Ascochyta spp. SE a E 5 rostlin C 15 rostlin

18 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty olejnin a přadných hořčice Povolené kategorie a generace : SE1, SE2, SE3, E, C1 Počet přehlídek : SE, E 2 přehlídky v průběhu kvetení a při dozrávání C1 1 přehlídka v době kvetení Předplodiny : 5 roků porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předchozích období pěstovány předplodiny stejného druhu a jiného druhu rodu Brassica, Camelina, Raphanus a Sinapis Minimální izolační vzdálenost : mechanická 100 cm prostorová SE a E 400 m od rodu Brassica, Camelina a Raphanus prostorová C 200 m od rodu Brassica, Camelina a Raphanus Čistota druhu : SE a E 3 rostliny na 100 m2 jiných kulturních druhů a forem s podobným semenem C 10 rostlin na 100 m2 jiných kulturních druhů s forem s podobným semenem

19 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty olejnin a přadných hořčice Čistota odrůdy : SE a E 3 rostliny na 100 m2 jiných odrůd a zřetelně odchylných typů, komponentů a hybridů C 10 rostlin na 100 m2 jiných odrůd a zřetelně odchylných typů, komponentů a hybridů SE a E 2 rostliny na 100 m2 ředkve ohnice C 4 rostliny hořčice rolní a 4 rostliny ředkve ohnice na 100 m2 Zdravotní stav : Sclerotinia scleroriorum maximálně 2 %

20 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty olejnin a přadných sója Povolené kategorie a generace : SE1, SE2, SE3, E, C1, C2 Povolené kategorie a generace : SE1, SE2, SE3, E, C1, C2 Počet přehlídek : 3 přehlídky ve všech generacích kvetení, před zralostí, ve zralosti po opadu listů Předplodiny : dva roky porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na kterých byly v předchozím období pěstovány rostliny stejného druhu Minimální izolační vzdálenost : mechanická 100 cm, prostorová 0 Čistota druhu : jiných kulturních druhů a forem s podobným semenem : SE a E 3 rostliny na 100 m2, C 10 rostlin na 100 m2

21 Přehlídka množitelského porostu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Požadavky na množitelské porosty olejnin a přadných sója Čistota odrůdy : nejvyšší dovolený výskyt rostlin na 100 m2 jiných odrůd a zřetelně odchylných typů SE E 0,5 %, C 1,0 % rostlin Zdravotní stav : 0,2 % rostlin u těchto chorob : Pseudomonas syringae, Phomopsis complex, Phiolophora gregata, Phytophtora megasperma

22 OSIVA V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ Děkuji Vám za pozornost. Přeji úspěšný semenářský ský rok Ing. Jaroslav Schenk vedoucí oddělení osiv a sadby ÚKZÚZ v Brně, Hroznová 2 jaroslav.schenk@ukzuz.cz gms

Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby. Jiří Hakauf

Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby. Jiří Hakauf Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby Jiří Hakauf Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin

Více

BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009

BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ se sídlem v Brně, 656 06 Brno, Hroznová 2 BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009 Ing. Jaroslav Schenk Vedoucí oddělení osiva a sadby Brno

Více

Uznávání množitelských porostů

Uznávání množitelských porostů Uznávání Kapitola 3. Stránka 8 V této kapitole najdete Zásady uznávání Legislativní základ Hlavní zásady přihlašování Termíny podání žádosti Místa podání žádosti Sled předplodin Struktura čísla Závazné

Více

Přehled vegetačních zkoušek, kontrola pravosti a čistoty odrůdy jako součást semenářské kontroly

Přehled vegetačních zkoušek, kontrola pravosti a čistoty odrůdy jako součást semenářské kontroly ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 Přehled vegetačních zkoušek, kontrola pravosti a čistoty odrůdy jako součást semenářské kontroly Ing. Jiří Hakauf Přerov nad Labem, 20. 6.

Více

1 z , 09:32. Aktuální znění

1 z , 09:32.   Aktuální znění 1 z 5 06.03.2018, 09:32 Vyhláška č. 334/2017 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění pozdějších předpisů https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-334

Více

Legislativa. Hradec Králové, 2012

Legislativa. Hradec Králové, 2012 Legislativa Hradec Králové, 2012 Novela zákona č. 219 /2003 Sb. Zákon č. 331/2010 Sb. ze dne 27.10.2010 Účinnost od 30.9.2012 s výjimkou vyjmenovaných ustanovení 1.1.2012 3 Uvádění RM do oběhu Odst.7 nový

Více

Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby

Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby,

Více

OECD vegetační zkoušky (pre- a post-control)

OECD vegetační zkoušky (pre- a post-control) OECD vegetační zkoušky (pre- a post-control) Polní den ÚKZÚZ 2017, Přerov nad Labem Ing. Tereza Kettnerová OECD Schémata pro odrůdovou certifikaci osiva pohybující se na mezinárodním trhu OECD Schémata

Více

3. Uznávání množitelských porostů

3. Uznávání množitelských porostů 3. Uznávání množitelských porostů Zásady uznávání množitelských porostů Uznávání množitelských porostů provádí: úřední autorita - Ústav, pověřená osoba pod úředním dohledem. Dodavatel podá žádost o uznání

Více

/2009 ze dne 21. října 2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a o zrušení směrnic Rady 79/ /117/EHS a 91/414/EHS..

/2009 ze dne 21. října 2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a o zrušení směrnic Rady 79/ /117/EHS a 91/414/EHS.. Strana 3570 Sbírka zákonů č. 334 / 2017 Částka 115 334 VYHLÁŠKA ze dne 10. října 2017, kterou se mění vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění

Více

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu Ing. Petr Trávníček Osevní postup Nejdůležitější opatření v rostlinné produkci v EZ. Udržuje a zlepšuje přirozenou úrodnost půdy Zvyšuje mikrobiální

Více

Sadba brambor. Požadavky na množitelské porosty a sadbu brambor - změny dle vyhlášky č. 368/2015

Sadba brambor. Požadavky na množitelské porosty a sadbu brambor - změny dle vyhlášky č. 368/2015 Sadba brambor Kapitola 7. Stránka 29 V roce 2015 došlo k zásadní změně legislativy, kategorie, počty generací, zdravotní stav porostů, mechanický rozbor sadby atd.. Tyto změny jsou platné od 1. 1. 2016.

Více

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč Změny ve Vyhláš ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Květen 2010 Lázně Bohdaneč nová Vyhláška č. 369/2009 Sb. o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin

Více

3. V příloze č. 1, části III, oddílu 2, pododdílu 1, tabulce č. 3.2a řádek ječmen zní: SE, E 1, C 1, ječmen

3. V příloze č. 1, části III, oddílu 2, pododdílu 1, tabulce č. 3.2a řádek ječmen zní: SE, E 1, C 1, ječmen Strana 4962 Sbírka zákonů č. 368 / 2015 Částka 158 368 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2015, kterou se mění vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve

Více

Chyby na uznávacích listech. Ing. Hana Maamriová

Chyby na uznávacích listech. Ing. Hana Maamriová Chyby na uznávacích listech Ing. Hana Maamriová Kategorie, generace Druh: ječmen jarní Odrůda: Bojos Kategorie, generace Základní rozmnožovací materiál SE1 číslo partie: 9-9999-01387/02 rok sklizně 2009

Více

Vzorkování. Dodavatel požádá vzorkovatele o provedení vzorkování. Všechny žádosti o uznání osiva se podávají u Ústavu.

Vzorkování. Dodavatel požádá vzorkovatele o provedení vzorkování. Všechny žádosti o uznání osiva se podávají u Ústavu. Vzorkování Kapitola 4. Stránka 14 V této kapitole najdete Základní informace Základní informace 14 Vzorkování osiva provádí pracovníci ÚKZÚZ, odboru osiv a sadby nebo pověřená osoba. Legislativní základ

Více

Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol

Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol Povinnosti pěstitelů a odběratelů osiv podle Nařízení rady (ES) 834/2007 zkušenosti z kontrol Ing. Roman Rozsypal, CSc. NR 834/2007 čl.11 odst.1 písm. i) pro produkci jiných produktů než osiva a vegetativního

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období 1112 Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o

Více

Aktuální situace v oblasti ekologických osiv v ČR. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Aktuální situace v oblasti ekologických osiv v ČR. Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Aktuální situace v oblasti Ing. Petr KONVALINA, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Úvod: Ekologické zemědělství v ČR (31.12.2010) 3 517 registrovaných podniků 448 202 ha zemědělské půdy

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2010 o stanovení druhového seznamu pěstovaných rostlin

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2010 o stanovení druhového seznamu pěstovaných rostlin Strana 5087 378 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2010 o stanovení druhového seznamu pěstovaných rostlin Ministerstvo zemědělství stanoví podle 3 odst. 11 písm. e) zákona č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu

Více

Aktuality Odboru osiv a sadby

Aktuality Odboru osiv a sadby Ročník 2018, číslo 1 23.1.2018 Slovo na úvod Vážení čtenáři a uživatelé Aktualit, dovolte mi popřát vám úspěšný rok 2018. Nové vydání přináší poměrně značné novinky v zaběhnutých postupech uznávacího řízení

Více

xxxxx / Plant Passport 1 ČÁST A Vzory rostlinolékařských pasů pro přemísťování na území Unie podle čl. 1 odst. 1 A xxxxx 2 B XX 3 xxxxx 4 C xxxxx 5

xxxxx / Plant Passport 1 ČÁST A Vzory rostlinolékařských pasů pro přemísťování na území Unie podle čl. 1 odst. 1 A xxxxx 2 B XX 3 xxxxx 4 C xxxxx 5 CS PŘÍLOHA Technické specifikace: rozměry rostlinolékařských pasů, orámování, poměr velikosti jednotlivých prvků a typy písma použité ve vzorech slouží pouze jako příklad. Vlajka Unie může být vytištěna

Více

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů

Kritické body při produkci osiv / obilovin. Sy tém HACCP. Kateřina Pazderů Kritické body při produkci osiv / obilovin Sy tém HACCP Kateřina Pazderů HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Principy: 1. Analýza rizik 2. Identifikace kritických bodů 3. Definování kritických

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

Vzorkování osiva provádí pracovníci ÚKZÚZ, odboru osiv a sadby nebo pověřená osoba.

Vzorkování osiva provádí pracovníci ÚKZÚZ, odboru osiv a sadby nebo pověřená osoba. 4. Vzorkování Základní informace Vzorkování osiva provádí pracovníci ÚKZÚZ, odboru osiv a sadby nebo pověřená osoba. Dodavatel připraví žádost o uznání osiva / sadby, v tiskopise zřetelně označí, kdo provede

Více

Hodnoticí standard. Zemědělský dělník (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Zemědělský dělník (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Zemědělský dělník (kód: 41-086-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zemědělský a zahradnický dělník Kvalifikační úroveň NSK

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 91 Rozeslána dne 4. září 2009 Cena Kč 62, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 91 Rozeslána dne 4. září 2009 Cena Kč 62, O B S A H : Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 91 Rozeslána dne 4. září 2009 Cena Kč 62, O B S A H : 298. Zákon, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících

Více

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce https://www.google.cz/search?q=clipart+seed&tbm=isch&tbs=rimg:crvzdqp5gcdsijjl- HCyMeVBGDH-g2-khwFoql5Q7-2J469q-Yqkol_1jkwdJlQxHVmUVk9tb- TEDW6U8nP3tyHhUqSoSCeX4cLIx5UEYEVz31CFc0nYaKhIJMf6Db6SHAWgR1X05TzuGjwoqEg

Více

PRACOVNÍ NÁVRH. ze dne , kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu

PRACOVNÍ NÁVRH. ze dne , kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu PRACOVNÍ NÁVRH V Y H L Á Š K A ze dne... 2008, kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 3 odst. 10, 3a odst. 11, 4 odst.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 119 Rozeslána dne 30. října 2009 Cena Kč 205, O B S A H : 368. Vyhláška, kterou se mění vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 330/2001 Sb., o odměně a

Více

15. Vývoz rozmnožovacího materiálu

15. Vývoz rozmnožovacího materiálu 15. Vývoz rozmnožovacího materiálu Základní informace Vývoz - export rozmnožovacího materiálu do třetích zemí, - oběh RM v rámci jednotného trhu - pro účely této kapitoly označujeme jako vývoz jakýkoli

Více

Sněti rodu Tilletia spp. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ Odbor osiv a sadby

Sněti rodu Tilletia spp. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ Odbor osiv a sadby Sněti rodu Tilletia spp. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ Odbor osiv a sadby Tilletia spp. V ČR se vyskytují nejčastějidva druhy tohoto rodu: Sněť zakrslá - Tilletia controversa Sněť mazlavá pšeničná Tilletia

Více

Pěstování pokusných rostlin

Pěstování pokusných rostlin Přednáška 3. Pěstování pokusných rostlin Zdroj biologického materiálu Zdroj biologického materiálu genové banky botanické zahrady šlechtitelské, semenářské firmy vlastní sběr v terénu výsledek vlastní

Více

Sadba brambor. Hlavní zásady pro založení porostu. Legislativní základ

Sadba brambor. Hlavní zásady pro založení porostu. Legislativní základ adba brambor Kapitola 7. tránka 29 V průběhu roku 2015 dojde ke změně legislativy týkající se maximálního počtu kategorií a generací, zdravotního stavu porostů i mechanického rozboru sadby brambor. Tyto

Více

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing.

1. Obecné informace Evropské číslo oznámení (viz databáze SNIF na   B/CZ/09/ Oprávněná osoba: Ing. FORMULÁŘ PRO PŘEDKLÁDÁNÍ VÝSLEDKŮ UVÁDĚNÍ GETICKY MODIFIKOVANÝCH VYŠŠÍCH ROSTLIN DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ podle 19 písm. d) zákona č. 78/2004 Sb., popřípadě zpráv o monitoringu Oprávněná osoba vyplní formulář

Více

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní:

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní: Strana 1610 Sbírka zákonů č.168 / 2011 168 VYHLÁŠKA ze dne 15. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění vyhlášky

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/4lbsaa39ka98)

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/4lbsaa39ka98) Platné znění zákona č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 634/2004 Sb.,

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Vývoz rozmnožovacího materiálu Stránka 52

Vývoz rozmnožovacího materiálu Stránka 52 Vývoz rozmnožovacího materiálu Stránka 52 Kapitola 15. V této kapitole najdete Základní informace 52 Legislativní základ 52 Podmínky zařazení odrůdy do seznamu OECD Podmínky certifikace podle schémat OECD

Více

Ing. Jaroslav Schenk

Ing. Jaroslav Schenk Ing. Jaroslav Schenk 1. 12. 2014 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Tato prezentace je spolufinancovaná z Evropského sociálního

Více

Vyhláška č. 368/2015 Sb.

Vyhláška č. 368/2015 Sb. 1 z 8 21.02.2018, 11:59 Vyhláška č. 368/2015 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění vyhlášky č. 409/2013 Sb.

Více

ZÁKON. ze dne 25. června o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby)

ZÁKON. ze dne 25. června o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby) 219 ZÁKON ze dne 25. června 2003 o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Požadavky na množitelské porosty a osivo obilnin. Latinský název

Požadavky na množitelské porosty a osivo obilnin. Latinský název Příloha č. 1 k vyhlášce č. 129/2012 Sb. Část I Přehled druhů Požadavky na množitelské porosty a osivo obilnin Český název Latinský název Tabulka 1 Čirok Sorghum bicolor (L.) Moench Čirok súdánská tráva

Více

5. Návěsky. Základní informace. Legislativní základ

5. Návěsky. Základní informace. Legislativní základ 5. Návěsky Kapitola 5. Stránka 20 V této kapitole najdete Základní informace 20 Legislativní základ 20 Úřední návěsky v oběhu Návěska - potisk obalů Číslování úředních návěsek Kvalita tisku doplňovaných

Více

MP 6/10: Použití konvenčního osiva a vegetativního rozmnožovacího materiálu 1.10.2010. Metodický pokyn

MP 6/10: Použití konvenčního osiva a vegetativního rozmnožovacího materiálu 1.10.2010. Metodický pokyn Metodický pokyn k udělování výjimek z pravidel produkce uvedených v nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a v souladu s nařízením Komise (ES) č. 889/2008,

Více

5. Návěsky. Základní informace. Legislativní základ

5. Návěsky. Základní informace. Legislativní základ 5. Návěsky Kapitola 5. Stránka 20 V této kapitole najdete Základní informace 20 Legislativní základ 20 Úřední návěsky v oběhu Návěska - potisk obalů Číslování úředních návěsek Kvalita tisku doplňovaných

Více

ALTERNATIVNÍ PLODINY, OSIVA A POSKLIZŇOVÁ ÚPRAVA. Ing. Martin Hutař PRO-BIO, obchodní spol. s r.o. Staré Město pod Sněžníkem

ALTERNATIVNÍ PLODINY, OSIVA A POSKLIZŇOVÁ ÚPRAVA. Ing. Martin Hutař PRO-BIO, obchodní spol. s r.o. Staré Město pod Sněžníkem ALTERNATIVNÍ PLODINY, OSIVA A POSKLIZŇOVÁ ÚPRAVA Ing. Martin Hutař PRO-BIO, obchodní spol. s r.o. Staré Město pod Sněžníkem PRO-BIO, obchodní spol. s r. o. Zpracovatel biosurovin (smluvní pěstování, výkup,

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické vinohradnictví v ČR Celková výměra půdy

Více

PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem. Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová tel.

PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem. Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová tel. PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová probio@probio.cz, tel. 583301952 Význam luskovin v ekologickém zemědělství Rostlinné druhy z čeledě bobovité

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2006, ve znění nařízení vlády č. 432/2006 Sb. Změna:

Více

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa,

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, 12.7.2012 Daniel Jurečka Radmila Šafaříková a kol. > 600.000 41.565 85.000 Odrůd v registru genových zdrojů (PGRFA) Odrůd v katalozích EU Počet zkušebních parcel ÚKZÚZ

Více

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce

zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce zdravé osivo - zdravé rostliny - základ kvalitní produkce prokinova@af.czu.cz Jen ze zdravých rostlin lze získat zdravá semena. Jen ze zdravých, kvalitních semen lze vypěstovat zdravé rostliny. choroby

Více

Metodický pokyn č. 4/2012

Metodický pokyn č. 4/2012 Metodický pokyn č. 4/2012 kterým se stanovují specifická pravidla pro udělování výjimek z pravidel ekologického zemědělství na použití konvenčního osiva a vegetativního rozmnožovacího materiálu Č. j.:

Více

Pracovní verze. Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2011, o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Předmět úpravy

Pracovní verze. Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2011, o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Předmět úpravy Pracovní verze (pozn.: s ohledem na velké množství příloh- celkem 21- je přiložena pouze příloha, která souvisí s navrhovanou změnou zákona č. 219/2003 Sb.) Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2011, o podrobnostech

Více

Dotační program 3. Podpora ozdravování polních a speciálních plodin. u předmětu dotace 3.a. biologická ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin

Dotační program 3. Podpora ozdravování polních a speciálních plodin. u předmětu dotace 3.a. biologická ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin Zpřesnění Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2019 na základě 1, 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů dotační programy 3. (předměty

Více

ZÁKON ze dne 25. června o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby),

ZÁKON ze dne 25. června o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 219/2003 Sb., O UVÁDĚNÍ DO OBĚHU OSIVA A SADBY PĚSTOVANÝCH ROSTLIN A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ (ZÁKON O OBĚHU OSIVA A SADBY), S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN ZÁKON ze dne 25. června

Více

Kruhové testy. Bc. Hana Potyšová. květen 2012

Kruhové testy. Bc. Hana Potyšová. květen 2012 Kruhové testy Bc. Hana Potyšová květen 2012 Obsah Zápis výsledků do formuláře Nejčastější chyby Hodnocení výsledků Zápis výsledků zkoušek u všech plodin: zkouška čistoty zkouška klíčivosti stanovení jiných

Více

Národní ozdravovací program pro ozdravení rozmnožovacího materiálu (dále jen NOPRM )

Národní ozdravovací program pro ozdravení rozmnožovacího materiálu (dále jen NOPRM ) Ministerstvo zemědělství Čj.: 74248/2014-MZE-17221 V Praze, dne 9. prosince 2014 Národní ozdravovací program pro ozdravení rozmnožovacího materiálu (dále jen NOPRM ) ovocných rostlin, révy a chmele v České

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 48 Rozeslána dne 18. dubna 2012 Cena Kč 420, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 48 Rozeslána dne 18. dubna 2012 Cena Kč 420, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 48 Rozeslána dne 18. dubna 2012 Cena Kč 420, O B S A H : 129. Vyhláška o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Strana 1962 Sbírka

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Registrace nových odrůd a její historie

Registrace nových odrůd a její historie Registrace nových odrůd a její historie Přerov nad Labem 20. 6. 2017 Tomáš Mezlík Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Obsah přednášky Historie Národní odrůdový úřad Registrace odrůd Zkoušení odrůd po registraci

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Vyhlašovatelé: 1. Česká republika Státní rostlinolékařská správ, organizační složka státu 2. Česká republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, organizační složka státu Se sídlem: ad. 1. Těšnov

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 129/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 129/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 129/2012 Sb. Vyhláška o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Ze dne 04.04.2012 Částka 48/2012 Účinnost od 18.04.2012 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-129

Více

ZAÂ KON o obeïhu osiva a sadby

ZAÂ KON o obeïhu osiva a sadby Strana 3842 SbõÂrka zaâkonuê cï. 316 /2006 316 PRÏ EDSEDA VLAÂ DY vyhlasïuje uâ plneâ z neïnõâ zaâkona cï. 219/2003 Sb., o uvaâdeïnõâ do obeïhu osiva a sadby peïstovanyâch rostlin aozmeïneï neïkteryâch

Více

Specifikace služby OOS_ZUO01A

Specifikace služby OOS_ZUO01A Specifikace služby OOS_ZUO01A Služba je určena pro pověřené laboratoře k elektronickému předávání žádostí o uznání osiv na ÚKZÚZ. Po úspěšném odeslání žádosti na ÚKZÚZ lze použít další webové služby určené

Více

Zápis z jednání Komise pro Seznam doporučených odrůd pšenice a ječmene v režimu ekologického zemědělství ze dne 8. 4. 2015

Zápis z jednání Komise pro Seznam doporučených odrůd pšenice a ječmene v režimu ekologického zemědělství ze dne 8. 4. 2015 ÚTVAR: Národní odrůdový úřad VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: SPISOVÁ ZN.: NAŠE ČJ.: UKZUZ 032523/2015 VYŘIZUJE: Ing. Horáková TELEFON: 543 5 228 E-MAIL: vladimira.horakova@ukzuz.cz ID DS: ugbaiq7 ADRESA: Hroznová

Více

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit

Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR. Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Organizace a kontrola pěstování GM plodin v ČR Ing. Jana Trnková MZe, odbor rostlinných komodit Geneticky modifikované plodiny GM plodiny, transgenní rostliny změněn dědičný materiál (DNA) pomocí genových

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Aktuality Odboru osiv a sadby

Aktuality Odboru osiv a sadby Ročník 2018, číslo 4 10. 10. 2018 Slovo na úvod Aktuality Odboru osiv a sadby Vážení čtenáři, přinášíme vám nové vydání Aktualit. Naším cílem je informovat vás o důležitých změnách či připravovaných novinkách

Více

- zdravotní stav (odolnost k závažným chorobám, příp. náchylnost k napadení škůdci), - růstový typ, poléhavost, předpoklady pro způsob sklizně.

- zdravotní stav (odolnost k závažným chorobám, příp. náchylnost k napadení škůdci), - růstový typ, poléhavost, předpoklady pro způsob sklizně. OSIVO A SADBA K pěstování plodin využíváme téměř výhradně šlechtěných odrůd. Odrůda má charakteristické biologické a hospodářské znaky a vlastnosti, které jsou geneticky fixovány, jsou proto stálé při

Více

Hodnoticí standard. Agronom pícninář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Agronom pícninář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Agronom pícninář (kód: 41-097-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Agronom Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více

Kruhové testy. Bc. Hana Potyšová. květen 2010 Lázně Bohdaneč

Kruhové testy. Bc. Hana Potyšová. květen 2010 Lázně Bohdaneč Kruhové testy Bc. Hana Potyšová květen 2010 Lázně Bohdaneč Obsah Zápis výsledků do formuláře Nejčastější chyby Hodnocení výsledků Zápis výsledků zkoušek u všech plodin: zkouška čistoty zkouška klíčivosti

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Zemědělský poradce pro rostlinnou výrobu

Zemědělský poradce pro rostlinnou výrobu Zemědělský poradce pro rostlinnou výrobu (kód: 41-052-N) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zemědělský poradce pro rostlinnou

Více

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Obilniny jsou na zařazení v osevním postupu značně náročné a vhodnost jejich zařazení (vzhledem k jejich vysokému zastoupení) určuje

Více

(2004/842/ES) vzhledem k těmto důvodům:

(2004/842/ES) vzhledem k těmto důvodům: 9.12.2004 Úřední věstník Evropské unie L 362/21 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 1. prosince 2004 o prováděcích pravidlech, podle nichž mohou členské státy povolit uvádění na trh osiva těch odrůd, pro které byly

Více

02002L0057 CS

02002L0057 CS 02002L0057 CS 01.04.2017 007.001 1 Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění

Více

Registrace osob a oznamovací povinnost Stránka 3

Registrace osob a oznamovací povinnost Stránka 3 Registrace osob a oznamovací povinnost Stránka 3 Kapitola 2. Základní informace Registraci podle 16 odst. 1 zákona podléhají dodavatelé, kteří uvádí do oběhu, vyrábí nebo dováží ze třetích zemí rozmnožovací

Více

Odrůdy pšenice seté pro EZ a jejich testování. Alternativní pěstební technologie pro pšenici setou v EZ. Ivana Capouchová, katedra rostlinné výroby

Odrůdy pšenice seté pro EZ a jejich testování. Alternativní pěstební technologie pro pšenici setou v EZ. Ivana Capouchová, katedra rostlinné výroby Odrůdy pšenice seté pro EZ a jejich testování. Alternativní pěstební technologie pro pšenici setou v EZ. Ivana Capouchová, katedra rostlinné výroby Pšenice setá v EZ ČR Pšenice setá nejvýznamnější obilnina

Více

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření

Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření Ochrana rostlin v ekologickém hospodaření Mimořádný důraz na prevenci Odstranění příčin výskytu škodlivých činitelů a až poté léčení Využití přirozené

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY ČÍSLO 1/2016 ZPRAVODAJ ODBORU OSIV A SADBY

Více

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A

GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A GLOBALGAP - ROSTLINNÁ PRODUKCE (CB- CROP BASE ČESKÁ VERZE V 3.0-2_Sep07) část A CB.1 SLEDOVATENOST CB. 1.1. požadavek na písemný identifikační systém umožňující registrovaný produkt Globalgapu vysledovat

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým a abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

PŘEDPISY EU, TÝKAJÍCÍ SE OSIVA A SADBY A JEJICH ZAČLENĚNÍ DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY ČR

PŘEDPISY EU, TÝKAJÍCÍ SE OSIVA A SADBY A JEJICH ZAČLENĚNÍ DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY ČR PŘEDPISY EU, TÝKAJÍCÍ SE OSIVA A SADBY A JEJICH ZAČLENĚNÍ DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY ČR EU Regulations on Seeds and Seedlings and the Incorporation into the Czech National Legislation Jitka Potměšilová Odbor

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

květen 2012 Bc. Hana Potyšová VYPLŇOVÁNÍ LABORATORNÍCH KARET

květen 2012 Bc. Hana Potyšová VYPLŇOVÁNÍ LABORATORNÍCH KARET květen 2012 Bc. Hana Potyšová VYPLŇOVÁNÍ LABORATORNÍCH KARET Vyplňování laboratorních karet zásady vyplňování rozborových karet záznamy podmínek a výsledků jednotlivých zkoušek vyhodnocení rozboru a uzavření

Více

III. ODŮVODNĚNÍ. 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů

III. ODŮVODNĚNÍ. 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů III. ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 332/2006 Sb., o množitelských porostech a

Více

JEDNOTNÁ REGISTRACE A EVIDENCE OSOB, které vyrábějí a uvádějí do oběhu rostlinné komodity v České republice

JEDNOTNÁ REGISTRACE A EVIDENCE OSOB, které vyrábějí a uvádějí do oběhu rostlinné komodity v České republice Číslo jednotného registru Jednotné podací místo: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, odbor osiv a sadby registrace firem Za opravnou 4 150 06 Praha 5 - Motol JEDNOTNÁ REGISTRACE A EVIDENCE

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY ČÍSLO 1/2012 ZPRAVODAJ ODBORU OSIV A SADBY

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 103 Sbírka zákonů č. 295 / 2017 Strana 3203 295 ZÁKON ze dne 16. srpna 2017, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU 32008L0090

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU 32008L0090 Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Odpovídající předpis EU Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Obsah Celex č. Ustanovení (čl.,

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY ČÍSLO 1/2015 ZPRAVODAJ ODBORU OSIV A SADBY

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ CENTRAL INSTITUTE FOR SUPERVISING AND TESTING IN AGRICULTURE B U L L E T I N SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY ČÍSLO 1/2015 ZPRAVODAJ ODBORU OSIV A SADBY

Více

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Jan Pelikán Výzkumný ústav pícninářský,spol. s r. o. Troubsko a Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Co

Více

Hodnoticí standard. Agronom pro obiloviny (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Agronom pro obiloviny (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Agronom pro obiloviny (kód: 41-070-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Agronom Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná způsobilost

Více