P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra"

Transkript

1 P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví podmínky spalování nebo zákaz spalování suchých rostlinných materiálů Podle 3 odst. 5 zákona o ochraně ovzduší lze v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo v otevřených grilovacích zařízeních spalovat jen dřevo, dřevěné uhlí, suché rostlinné materiály a plynná paliva určená výrobcem, přičemž uvedená paliva nebo materiály nesmějí být kontaminovány chemickými látkami. Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit podmínky pro spalování suchých rostlinných materiálů nebo jejich spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jejich odstranění podle zvláštního právního předpisu. Ústavní soud v nálezu Pl. ÚS 41/08 (Chrastava) uvedl, že obec může obecně závaznou vyhláškou jako podmínky spalování suchých rostlinných materiálů stanovit, že se spalování může dít leda pod dohledem osoby starší 18-ti let, že za spalování je odpovědný vlastník respektive nájemce pozemku a že tuto činnost lze provádět jen v době, kdy není bezvětří nebo teplotní inverze a to tak, aby ostatní obyvatelé nebyli obtěžováni kouřem. V odůvodnění svého postupu v případě stanovení odpovědnosti vlastníka či nájemce pozemku za spalování suchých rostlinných materiálů na jimi vlastněných či pronajatých pozemcích Ústavní soud konstatoval, že uvedené ustanovení je účinnou obranou proti vlastníkům či nájemcům, kteří by sami nebyli přistiženi při nepřípustném spalování suchých rostlinných materiálů a odmítali by sdělit osobu, která pálení provozovala, např. s odůvodněním, že jde o osobu blízkou. Pojem rostlinný materiál je třeba vykládat doslovně, tedy jedná se o všechny části rostlin od nejnižších rostlinných rostlin po vyšší rostliny (tj. i stromy). V nálezu Pl. ÚS 46/06 (Mariánské Lázně) toto Ústavní soud potvrdil, když se vyslovil k možnosti stanovit mj. též zákaz spalování shrabaného listí na dvorech, zahrádkách a jiných volných prostranstvích. V odůvodnění svého postupu Ústavní soud uvedl: Z ustanovení čl. 5 odst. 2 písm. g) vyhlášky obstojí i zákaz spalování shrabaného listí, neboť obec může na základě zmocnění v 50 odst. 3 písm. a) zákona na ochranu ovzduší obecně závaznou vyhláškou stanovit podmínky spalování suchých rostlinných materiálů, spadané listí lze pod suchý rostlinný materiál podřadit. Zmocnění obce ke stanovení podmínek či zákazu spalování suchých rostlinných materiálů je znovu uvedeno v ustanovení 50 odst. 3 písm. a) zákona o ochraně ovzduší; je zde zakotvena i povinnost obce při stanovení podmínek přihlížet zejména ke klimatickým

2 podmínkám, stavu ovzduší ve svém územním obvodu, vegetačnímu období a hustotě zástavby. Zvláštním právním předpisem upravujícím odstranění rostlinných materiálů je zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění, kde je v 22 uvedeno, že odpady lze spalovat, jen jsou-li splněny podmínky stanovené právními předpisy o ochraně ovzduší a o hospodaření s energií. Pokud obec spalování suchých rostlinných materiálů zakáže a vznikne tak odpad, je obec povinna zajistit jiný způsob jeho odstranění. Nezbytnou podmínkou je, aby spalovaný materiál byl suchý a rostlinného původu. Jiné materiály v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo v otevřených grilovacích zařízeních spalovat nelze vůbec a takové spalování může být postihováno podle zákona. Zákonných možností obce jak zajistit způsob odstranění tohoto odpadu je několik: Dle 17 odst. 3 zákona o odpadech je obec povinna v souladu se zvláštními právními předpisy určit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat komunální odpad, který produkují. Dle 17 odst. 2 zákona o odpadech může obec ve své samostatné působnosti stanovit obecně závaznou vyhláškou obce systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému nakládání se stavebním odpadem. Tento systém jsou pak povinny respektovat všechny fyzické osoby na území obce, při jejichž činnosti vzniká komunální odpad. Dle 10a zákona o odpadech může obec ve své samostatné působnosti, jako opatření pro předcházení vzniku odpadů, stanovit obecně závaznou vyhláškou obce systém komunitního kompostování a způsob využití zeleného kompostu k údržbě a obnově veřejné zeleně na území obce. I tento systém jsou povinny respektovat fyzické osoby na území obce. Nelze stanovit podmínky spalování jinde než v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo otevřených grilovacích zařízeních nebo stanovit zákaz spalování i jiných než suchých rostlinných materiálů, které není přípustné. Stanovení povinností, které by překračovaly meze uvedené v 3 odst. 5 a 50 odst. 3 písm. a) zákona o ochraně ovzduší, by bylo v rozporu s čl. 2 Ústavy České republiky a s čl. 4 Listiny základních práv a svobod.

3 K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví zákaz některých druhů paliv pro malé spalovací zdroje znečišťování Obec může podle ustanovení 50 odst. 3 písm. b) zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně ovzduší ), v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou zakázat některé druhy paliv pro malé spalovací zdroje znečišťování; seznam těchto paliv je uveden v příloze č. 11 k tomuto zákonu. Zákaz spalování pro malé spalovací zdroje znečišťování podle přílohy č. 11 zákona o ochraně ovzduší se může týkat hnědého uhlí energetického, lignitu, uhelných kalů a proplástků. Jedná se o méně kvalitní paliva s vyšším obsahem síry a příměsí dalších látek, které mají při jejich spalování nepříznivý vliv na kvalitu ovzduší. Za malé spalovací zdroje znečišťování se podle 4 odst. 5 zákona o ochraně ovzduší považují zdroje znečišťování o jmenovitém tepelném výkonu nižším než 0,2 MW. Zakázat i jiné druhy paliv než ty, které jsou uvedeny v příloze č. 11 k zákonu o ochraně ovzduší nelze. Stanovení povinností, které by překračovaly meze uvedené v 50 odst. 3 písm. b) zákona o ochraně ovzduší, by tak bylo v rozporu s čl. 2 Ústavy České republiky a s čl. 4 Listiny základních práv a svobod. Ústavní soud v nálezu Pl. ÚS 6/08 (Budyně nad Ohří) dospěl k názoru, že zákaz spalování materiálů, které nejsou určeny jako topné médium pro výrobu tepla, nelze hodnotit jako omezení fyzických a právnických osob nad míru stanovenou zákonem. V odůvodnění svého postupu konstatoval, že: Současně nelze mít za to, že by město Budyně nad Ohří nerespektovalo zákonné zmocnění dané ustanovením 50 odst. 3 téhož zákona, které zmocňuje obec obecně závaznou vyhláškou zakázat některé druhy paliv pro malé spalovací zdroje znečišťování (jejichž seznam je uveden v příloze č. 11 k tomuto zákonu), když zákaz spalování materiálů, které nejsou určeny jako topné médium pro výrobu tepla, nelze ztotožnit se zákazem některého z paliv ve smyslu zákona o ochraně ovzduší. Výše uvedené platí i pro zákaz spalovat v kotlích média, pro které nebyly tyto kotle konstruovány, zakotvený v článku 1 odst. 4 napadené vyhlášky.

4 K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví regulace promítání světelných reklam a efektů na oblohu Obec může podle ustanovení 50 odst. 3 písm. c) zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně ovzduší), v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou v oblasti opatření proti světelnému znečištění regulovat promítání světelných reklam a efektů na oblohu. Může se jednat o laserové efekty, používané např. při diskotékách, nebo o texty či obrazy, a to v případě, kdy se promítají na oblohu. Účelem je ochrana vnějšího ovzduší před vnášením znečišťujících látek lidskou činností - snížení dopadů světelného znečištění na území obce. Světelným znečištěním je dle 2 odst. 1 písm. r) zákona o ochraně ovzduší viditelné záření umělých zdrojů světla, které může obtěžovat osoby nebo zvířata, způsobovat jim zdravotní újmu nebo narušovat některé činnosti a vychází z umístění těchto zdrojů ve vnějším ovzduší nebo ze zdrojů světla, jejichž záření je do vnějšího ovzduší účelově směrováno. Podle 35 odst. 3 písm. a) obecního zřízení při výkonu samostatné působnosti se obec řídí při vydávání obecně závazných vyhlášek zákonem. Současná právní úprava již nezmocňuje obec pouze ke stanovení zákazu (jak tomu bylo do ), ale k regulaci, která může být dle místních podmínek odstupňovaná. Regulace promítání světelných reklam a efektů na oblohu spočívající nejen v usměrňování či omezování, ale i v zákazu těchto činností tak nepřesahuje meze zákonného zmocnění a není v rozporu s čl. 2 Ústavy České republiky a s čl. 4 Listiny základních práv a svobod. Regulaci promítání světelných reklam a efektů na oblohu využije obec nejčastěji při pořádání kulturních akcí, podnikatelské činnosti (např. provoz lunaparků, restaurací), případně při sportovních akcích. Lze si dle místních podmínek představit i regulaci potřebnou pro ochranu skupiny obyvatel obce, pro ochranu chovů zvířat, provozů hvězdáren a observatoří. Regulaci je možno určit podle místních podmínek jako časovou, místní, či kombinaci obou způsobů. Je možno regulaci stanovit pouze pro část obce s přihlédnutím k místním podmínkám. V případě regulace pro část obce je nutno tuto část přesně vymezit např. výčtem ulic nebo přílohou zákresem v mapě, případně obojím.

5 V ochranných pásmech silnic, drah a v letecké dopravě platí v této oblasti zvláštní právní předpisy. - tento materiál popisuje právní stav ke dni zpracování (aktualizace); - právní názor uvedený v tomto materiálu není právně závazný, neboť k závazným výkladům je oprávněn pouze soud Aktualizováno k datu: 1. listopad 2009 Zpracoval: odbor dozoru a kontroly veřejné správy

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ PŘEHLED ZÁKONNÝCH ZMOCNĚNÍ PRO VYDÁVÁNÍ PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ /k 1. 2. 2010/ I. Obce Obecně závazné vyhlášky obcí: 1. zák. č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších

Více

Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2008

Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2008 Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2008 Označení stanoviska: Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 46/06 (Mariánské Lázně) veřejný pořádek Právní předpis: zákon

Více

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Judikatura související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení systému shromažďování,

Více

Zákonná zmocnění k vydávání právních předpisů obcí a krajů /k / I. Obce. obecně

Zákonná zmocnění k vydávání právních předpisů obcí a krajů /k / I. Obce. obecně Zákonná zmocnění k vydávání právních předpisů obcí a krajů /k 17. 3. 2004/ I. Obce 1. zák. č. 50/1976 Sb., o územním plánování a vyhlášení závazné části územně pozdějších předpisů - 29 odst. 3 plánovací

Více

*MVCRX02HR0ZI* MVCRX02HR0ZI prvotní identifikátor

*MVCRX02HR0ZI* MVCRX02HR0ZI prvotní identifikátor *MVCRX02HR0ZI* MVCRX02HR0ZI prvotní identifikátor odbor veřejné správy, dozoru a kontroly náměstí Hrdinů 1634/3 Praha 4 140 21 Č. j. MV- 94960-2/ODK-2015 Obec Doubravčice Doubravčice 94 282 01 Český Brod

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se zakazuje

Více

S t a n o v i s k o odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 17/2008

S t a n o v i s k o odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 17/2008 S t a n o v i s k o odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 17/2008 Označení stanoviska: Obecně závazné vyhlášky k zabezpečení ochrany životního prostředí, zeleně v zástavbě a ostatní

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Judikatura související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení systému shromažďování,

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj 2.1 Ministerstvo pro místní rozvoj 1. Z. č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví, 4 odst. 4 Způsob a podmínky převozu a přechodného uložení zemřelých 2.2 Ministerstvo spravedlnosti 2. Z. č. 102/1992 Sb., kterým

Více

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Ministerstva vnitra. Mgr. Hana Zábojníková

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Ministerstva vnitra. Mgr. Hana Zábojníková Ministerstva vnitra Mgr. Hana Zábojníková Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách obcí Přehled nejčastěji vydávaných obecně závazných vyhlášek v roce 2013 požární řád 2% regulace sázkových

Více

Setkání starostů a místostarostů Královéhradeckého kraje (Hradec Králové 15. května 2014)

Setkání starostů a místostarostů Královéhradeckého kraje (Hradec Králové 15. května 2014) Setkání starostů a místostarostů Královéhradeckého kraje (Hradec Králové 15. května 2014) Ministerstva vnitra Mgr. Jan Roneš Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách Počet posouzených OZV a

Více

Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje (České Budějovice 30. ledna 2014)

Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje (České Budějovice 30. ledna 2014) Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje (České Budějovice 30. ledna 2014) Ministerstva vnitra Ing. Bc. Miroslav Veselý Nejčastější nedostatky v obecně závazných vyhláškách Počet posouzených

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obec: BĚLOKY Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a systém nakládání

Více

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně O Z N Á M E N Í údajů pro stanovení výše ročního poplatku pro malý zdroj znečišťování ovzduší za rok (dle ust. 19, odst. 16 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů,

Více

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru České Budějovice Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky Město: Milevsko Návrh obecně závazné vyhlášky č. x/2016 k zajištění udržování čistoty

Více

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o místních poplatcích

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Jihlava Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obec: Prosíčka Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o místních

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Oddělení dozoru Praha Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obec: Senohraby Obecně závazná vyhláška č. 11/2011 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Obec: Větrušice Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Větrušice č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Obec: Mirošovice Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Mirošovice č. 2/2015 o poplatku za komunální odpad na území

Více

Mgr. Lubomír Metnar ministr vnitra. Mgr. Radovan Hrubý Milovice - Mladá advokát IČO: sídlo: Revoluční 1003/ Praha 1

Mgr. Lubomír Metnar ministr vnitra. Mgr. Radovan Hrubý Milovice - Mladá advokát IČO: sídlo: Revoluční 1003/ Praha 1 Mgr. Lubomír Metnar ministr vnitra Č. j. MV-35096-4/SO-2018 Praha 11. května 2018 Počet listů: 5 Účastník řízení: Zmocněný zástupce: město Milovice Pan nám. 30. června 508 Mgr. Radovan Hrubý 289 23 Milovice

Více

P r á vn í vý k l a d odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

P r á vn í vý k l a d odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra P r á vn í vý k l a d odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazným vyhláškám regulujícím provozování výherních hracích přístrojů na území obce V oblasti provozování loterií

Více

č. 5/2017 odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

č. 5/2017 odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 5/2017 Označení stanoviska: Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 34/15 ve věci obecně závazné vyhlášky města Litvínova č. 3/2013,

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Obec: Větrušice Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Větrušice č. 2/2015, kterou se stanoví poplatek za komunální

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky MINISTERSTVO VNITRA Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Oddělení dozoru Liberec Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Město: Ralsko Obecně závazná vyhláška č. 3/2010 o stanovení systému shromažďování,

Více

PŘEHLED VYBRANÝCH ZÁKONŮ UVEDENÝCH V PŘÍRUČCE VE ZNĚNÍ ZMĚN, DOPLŇKŮ A ÚPRAV K (podle programu ASPI)

PŘEHLED VYBRANÝCH ZÁKONŮ UVEDENÝCH V PŘÍRUČCE VE ZNĚNÍ ZMĚN, DOPLŇKŮ A ÚPRAV K (podle programu ASPI) Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 PŘEHLED VYBRANÝCH

Více

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Seminář Koneko Praha, 23.5.2013 Spalování paliv Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Zákon č. 201/2012 Sb. stacionární zdroj ucelená technicky dále nedělitelná stacionární technická jednotka nebo činnost,

Více

Datum sejmutí z úřední desky - Datum nabytí platnosti (vyhlášení 1. den ÚD)

Datum sejmutí z úřední desky - Datum nabytí platnosti (vyhlášení 1. den ÚD) PP označený červeně neplatný PP Evidence právních předpisů města Fulnek Číslo/rok 1/1994 2/1994 Název právního předpisu OZV o zrušení platnosti OZV č. 4/93 o stanovení nájemného z nebytových prostor OZV

Více

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 4/2009

Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 4/2009 Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 4/2009 Označení stanoviska: Zákonné varianty řešení zpoplatňování komunálního odpadu a jednotlivé rozdíly mezi nimi Právní předpis:

Více

Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek

Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek Ministerstva vnitra Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek Mgr. Jakub Joklík 1 Platnost a účinnost OZV Platnost a účinnost OZV nekončí ukončením funkčního období dosavadního

Více

Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek

Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek Ministerstva vnitra Úkoly nového zastupitelstva obce v oblasti tvorby obecně závazných vyhlášek Ing. Bc. Miroslav Veselý 1 Platnost a účinnost OZV Platnost a účinnost OZV nekončí ukončením funkčního období

Více

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

Přehled právních předpisů Města Semily platné neplatné platné/neúčinné

Přehled právních předpisů Města Semily platné neplatné platné/neúčinné Přehled právních předpisů Města Semily platné neplatné platné/neúčinné Číslo předpisu 1/2015 + 1/2014 4/2014 Název právního předpisu Obecně závazná vyhláška, kterou se mění Obecně závazná vyhláška č. 1/2014,

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 50/2009

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 50/2009 Stanovisko odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra č. 50/2009 Označení stanoviska: Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. 42/06 ve věci obecně závazné vyhlášky města Mariánské Lázně č.

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠTÍTARY číslo 2/2001

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠTÍTARY číslo 2/2001 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠTÍTARY číslo 2/2001 o nakládání s komunálním odpadem na území obce Štítary Obecní zastupitelstvo obce Štítary vydává dne 29.listopadu 2001 v souladu s ustanovením 10 písm.

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Judikatura související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanovují závazné

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Místní poplatky Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů hmotněprávní a částečně procesněprávní

Více

OBEC PSTRUŽÍ Okres Frýdek Místek. VYHLÁŠKA č.2/2003

OBEC PSTRUŽÍ Okres Frýdek Místek. VYHLÁŠKA č.2/2003 OBEC PSTRUŽÍ Okres Frýdek Místek VYHLÁŠKA č.2/2003 Zastupitelstva obce O nakládání s komunálním a stavebním odpadem. Zastupitelstvo obce Pstruží na svém zasedání dne 7.2.2003 schválilo v souladu s 10 písm.a)

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Článek 1. Závaznost vyhlášky

Článek 1. Závaznost vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Petříkov č. 1/2007 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Petříkov a

Více

Účinnost užití energie

Účinnost užití energie Účinnost užití energie 6 úplného znění zákona č. 406/2006 Sb., o hospodaření energií jak vyplývá ze změny provedené zákonem č. 177/2006 Sb. Odstavce č. 2,3,4,5 Kontrola kotlů 9. listopadu 2006 1 6 odst.2

Více

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011. Malé spalovací zdroje. Milan Kyselák

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011. Malé spalovací zdroje. Milan Kyselák OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.-10. listopadu 2011 Malé spalovací zdroje Milan Kyselák Obsah 1. Spotřeba a ceny paliv pro domácnosti 2. Stav teplovodních kotlů v domácnostech 3. Vhodná opatření pro

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Obec: Doubravčice Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obecně závazná vyhláška obce Doubravčice č. 4/2014, o místním poplatku za zhodnocení

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

Ministerstva vnitra. setkání starostů správního obvodu města Uherské Hradiště dne Modrá. Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly

Ministerstva vnitra. setkání starostů správního obvodu města Uherské Hradiště dne Modrá. Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Vydávání obecně závazných vyhlášek o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupném místě nebo veřejně přístupné akci a o zákazu kouření a používání elektronických cigaret

Více

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Místní poplatky Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Úvodem Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů hmotněprávní a částečně procesněprávní

Více

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Obec: Strančice Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky Návrh obecně závazná vyhlášky obce Strančice č. /2016 o zákazu požívání alkoholických

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Čl. 1. Obecné povinnosti

Čl. 1. Obecné povinnosti Obecně závazná vyhláška obce Mouchnice č.1/2001 o stanovení systému shromažďování,sběru,přepravy,třídění,využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem. Zastupitelstvo

Více

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Místní poplatky Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Úvodem daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona (čl. 11 odst. 5 Listiny). povinnosti mohou být ukládány

Více

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích

Místní poplatky. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy. Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Místní poplatky Nejčastější pochybení v obecně závazných vyhláškách o místních poplatcích Úvodem Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů hmotněprávní a částečně procesněprávní

Více

Č. j. MV /ODK-2018 Praha 12. dubna 2018

Č. j. MV /ODK-2018 Praha 12. dubna 2018 *MVCRX03X18GW* MVCRX03X18GW prvotní identifikátor odbor veřejné správy, dozoru a kontroly náměstí Hrdinů 1634/3 Praha 4 140 21 Č. j. MV- 32745-14/ODK-2018 Praha 12. dubna 2018 Ministerstvo vnitra, odbor

Více

překročit 0,75 g.mj -1.

překročit 0,75 g.mj -1. Strana 208 Sbírka zákonů č. 13 / 2009 13 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o stanovení požadavků na kvalitu paliv pro stacionární zdroje z hlediska ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí stanoví

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanoví

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Praha Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obec: Kotopeky Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 o místním poplatku za provoz systému shromažďování,

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBEC ÚJEZDEC Č. 4 / 2OO4 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Újezdec se na svém zasedání dne 30.1.2004 usneslo vydat na základě l7, odst. 2

Více

vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání,

vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání, OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ŽELEZNÁ RUDA č.1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na území města Železná Ruda. Zastupitelstvo

Více

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce S t a novisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 22/2008 Označení stanoviska: Postup Ministerstva vnitra při hodnocení souladu obecně závazných vyhlášek obcí se zákonem Právní

Více

Jaromír MANHART odbor odpadů

Jaromír MANHART odbor odpadů VIII. Mezinárodní konference - Biologicky rozložitelné odpady Aktuální stav a dlouhodobá koncepce MŽP nakládání s bioodpady v ČR Jaromír MANHART odbor odpadů Náměšť nad Oslavou 20. září 2012 Obsah přednášky

Více

OBEC SVINOŠICE KTEROU SE STANOVÍ SYSTÉM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM.

OBEC SVINOŠICE KTEROU SE STANOVÍ SYSTÉM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM. OBEC SVINOŠICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SVINOŠICE č. 03 /2007 KTEROU SE STANOVÍ SYSTÉM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM. Zastupitelstvo obce Svinošice, se na svém zasedání dne 26.listopadu 2007 usnesením

Více

Článek č. 1. Předmět úpravy

Článek č. 1. Předmět úpravy Obecně závazná vyhláška č. 1/2002, kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem. Zastupitelstvo

Více

-1- Obec Roudná. Čl. l

-1- Obec Roudná. Čl. l -1- Obec Roudná Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na katastrálním území obce Roudná

Více

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky odbor dozoru a kontroly veřejné správy oddělení dozoru Liberec Město: Česká Lípa Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky Návrh Obecně závazné vyhlášky města Česká Lípa č. X/2012, kterou se stanovují

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

datum nabytí platnosti (den vyhlášení = vyvěšení na úřední desce)

datum nabytí platnosti (den vyhlášení = vyvěšení na úřední desce) rok vydání 2003 2004 Evidence obecně závazných vyhlášek vydaných Obcí od 1. 1. 2003 číslo vyhlášky 1/2003 2/2003 3/2003 4/2003 5/2003 1/2004 2/2004 3/2004 4/2004 5/2004 6/2004 7/2004 název vyhlášky Obecně

Více

datum nabytí platnosti (den vyhlášení = vyvěšení na úřední desce)

datum nabytí platnosti (den vyhlášení = vyvěšení na úřední desce) rok vydání 2003 2004 Evidence obecně závazných vyhlášek vydaných Obcí od 1. 1. 2003 číslo vyhlášky 1/2003 2/2003 3/2003 4/2003 5/2003 1/2004 2/2004 3/2004 4/2004 6/2004 7/2004 název vyhlášky Obecně závazná

Více

Evidence právních předpisů obce Bánov

Evidence právních předpisů obce Bánov Evidence právních předpisů obce Bánov 1/1991 Vyhláška o místních poplatcích Zrušeno OZV 1/2003 ze 15.12.2003 1/1996 OZV obce Bánov o územním plánu sídelního útvaru Bánov 19.12.1996 20.12.1996-6.1.1997

Více

S t a n o vi s k o. odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 4/2009

S t a n o vi s k o. odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 4/2009 S t a n o vi s k o odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 4/2009 Označení stanoviska: Zákonné varianty řešení zpoplatňování komunálního odpadu a jednotlivé rozdíly mezi nimi Právní

Více

Metodický návod komunitní/obecní kompostárna

Metodický návod komunitní/obecní kompostárna Metodický návod komunitní/obecní kompostárna Úvod 10a ZOO jedná se o prevenci vzniku odpadů nejasnosti ohledně odpadového režimu Tento způsob kompostování není nakládáním s odpady, což ho zbavuje celé

Více

VYHLÁŠKA. č.5/2002. o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek t Předmět úpravy

VYHLÁŠKA. č.5/2002. o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek t Předmět úpravy VYHLÁŠKA č.5/2002 o odpadech Obec Nové Hamry na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 12.6.2002 v souladu s ustanovením 10 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, a zákona či 185/~-9.~I~., o odpadech a

Více

Znečišťování ovzduší lokálními topeništi legislativní řešení v

Znečišťování ovzduší lokálními topeništi legislativní řešení v Znečišťování ovzduší lokálními topeništi legislativní řešení v okolních státech Mgr. Vendula Krčmářová, sdružení Arnika Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích, Ostrava 16.2.2011 Německo (zdroj

Více

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Právní základ ČR» zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. ve znění zákonů č. 521/2002 Sb., č. 92/2004 Sb., č. 186/2004 Sb., č.

Více

OBEC VELKÉ BŘEZNO. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Základní pojmy

OBEC VELKÉ BŘEZNO. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Základní pojmy OBEC VELKÉ BŘEZNO OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2003, O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVĚ, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ VZNIKAJÍCÍCH NA ÚZEMÍ OBCE VELKÉ BŘEZNO A O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ

Více

Oblasti veřejného pořádku regulovatelné formou OZV

Oblasti veřejného pořádku regulovatelné formou OZV Ministerstva vnitra Oblasti veřejného pořádku regulovatelné formou OZV Ing. Bc. Miroslav Veselý 1 Oblasti veřejného pořádku regulované formou OZV Co může obec regulovat v oblasti veřejného pořádku prostřednictvím

Více

Evidence právních předpisů obce Bánov

Evidence právních předpisů obce Bánov Evidence právních předpisů obce Bánov číslo Název právního předpisu (PP) Datum PP 1/1991 Vyhláška o místních poplatcích Zrušeno OZV 1/2003 ze 15.12.2003 1/1996 OZV obce Bánov o územním plánu sídelního

Více

TABELÁRNÍ A GRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝSLEDNÝCH BILANCÍ

TABELÁRNÍ A GRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝSLEDNÝCH BILANCÍ ÚZEMNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE MĚSTA KRASLICE AKTUALIZACE 2011 PŘÍLOHA Č. 1: TABELÁRNÍ A GRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝSLEDNÝCH BILANCÍ ČERVEN 2011 ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti 1 130 00 Praha 3 www.enviros.cz ve spolupráci

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy Ing. Petra Paulová ODPAD ve smyslu zákona Výjimky, na které se zákon o odpadech nevztahuje: a1 Léčiva Radioaktivní odpady Mrtvá těla,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 4 As 35/2003-59 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Dagmar Nygrínové a JUDr.

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

Obecně závazná vyhláška Města Adamova č. 4 /2012 O udržování čistoty a pořádku ve městě Adamově

Obecně závazná vyhláška Města Adamova č. 4 /2012 O udržování čistoty a pořádku ve městě Adamově Obecně závazná vyhláška Města Adamova č. 4 /2012 O udržování čistoty a pořádku ve městě Adamově Zastupitelstvo města Adamova se na svém 16. zasedání dne 26.9.2012 usnesením č 5. usneslo vydat podle 10

Více

USNESENÍ Z 22. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE NOVÉ HAMRY, konaného dne , od 17:00 hodin.

USNESENÍ Z 22. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE NOVÉ HAMRY, konaného dne , od 17:00 hodin. USNESENÍ Z 22. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE NOVÉ HAMRY, konaného dne 29. 8. 2018, od 17:00 hodin. Upravená verze ke zveřejnění (zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů).

Více

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce o vymezení školských obvodů V souladu s ustanovením 178 odst. 1 zákona č. 561/2004

Více

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Základní předpisy Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992 Sb. Metodika AOPK oceňování dřevin dřevin rostoucích mimo les

Více

Evidence právních předpisů města - ROK 2005

Evidence právních předpisů města - ROK 2005 Evidence právních předpisů města - ROK 2005 Číslo 1/2005 Obecně závazná vyhláška č. 1/2005 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01

Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01 Obecně závazná vyhláška obce Líbeznic č. 3/01 Zastupitelstvo obce Líbeznic vydává dne 10.12.2001 podle ustanovení 17 odst. 2 zákona č.185/2001sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, a v souladu

Více

ROZHODNUTÍ. a) Popis technické a technologické jednotky uvedené v příloze č. 1 k zákonu o integrované prevenci

ROZHODNUTÍ. a) Popis technické a technologické jednotky uvedené v příloze č. 1 k zákonu o integrované prevenci Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 58341/2013 OŽPZ 1063/2013 Ing. Švecová/385 pavlina.svecova@kraj-lbc.cz 17. březen 2014 ROZHODNUTÍ Krajský úřad

Více

Aktuální poznatky z dozorové a kontrolní činnosti MVČR. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Aktuální poznatky z dozorové a kontrolní činnosti MVČR. Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Aktuální poznatky z dozorové a kontrolní činnosti MVČR Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Obsah: 1. Náplň činnosti odboru 2. Některá z nejčastějších pochybení zjišťovaných při provádění

Více

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazných vyhlášek regulujících provozování

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více