v několika posledních týdnech jsme byli svědky důležitých událostí týkajících se jak vývoje v České republice, tak v zahraničí.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "v několika posledních týdnech jsme byli svědky důležitých událostí týkajících se jak vývoje v České republice, tak v zahraničí."

Transkript

1 říjen 2014 Úvodní slovo Patricka Leonarda Vážení čtenáři, v několika posledních týdnech jsme byli svědky důležitých událostí týkajících se jak vývoje v České republice, tak v zahraničí. Evropská komise zahájila šetření zaměřené na rozhodnutí správců daně v Irsku a Lucembursku, jež údajně umožnila daňovým subjektům vykazovat nízký základ daně. Jedná se o rozhodnutí ve věci převodních cen. Taková rozhodnutí mohou obecně obsahovat nedovolenou státní podporu ve smyslu předpisů EU, neboť zpravidla stanovují určité selektivní výhody pro specifickou společnost či skupinu společností. V České republice jsme získali podrobnější informace týkající se povinnosti vykazovat transakce se spojenými osobami prostřednictvím dotazníku, jenž bude povinnou přílohou přiznání k dani z příjmů právnických osob. Otázka převodních cen se tak postupně dostává do popředí zájmu českých finančních úřadů, což je v souladu s vývojem v zahraničí, konkrétně s iniciativou OECD známou pod zkratkou BEPS (Base Erosion and Profit Shifting). Doporučení a principy vycházející z iniciativy BEPS se již promítají do přístupu českých správců daně. České společnosti operující v rámci nadnárodních skupin by tak měly být s projektem BEPS a s jeho možnými důsledky dobře obeznámeny. Patrick Leonard Partner Daňové poradenství KPMG Česká republika

2 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Novela zákona o daních z příjmů a daňového řádu míří do Senátu Novela přináší například omezení daňových výhod u produktů soukromého životního pojištění, které umožňují specifické výplaty ve formě tzv. částečného odkupného. Dotazníky k převodním cenám i pro poplatníky nepříslušející pod Specializovaný finanční úřad Nejzásadnější plánovanou změnou je, že daňové subjekty budou v daňovém přiznání uvádět základní informace o transakcích se spřízněnými osobami v členění po jednotlivých společnostech a nikoliv kumulovaně, jak tomu je v případě dotazníku. Novela zákona o investičních pobídkách přináší řadu významných změn Úplnou novinkou je zavedení pobídky ve formě osvobození od daně z nemovitých věcí v relevantních případech. Změna v odpisování dopravníků od roku 2014 Od roku 2014 musí být všechny dopravníky odpisovány ve 3. odpisové skupině. Smlouva o sociálním zabezpečení s Indií vstoupila v platnost Oblast zdravotního pojištění smlouva neupravuje. Tato problematika se nadále řídí lokálními předpisy obou států. V příštím roce možná vstoupí v účinnost mezinárodní daňová smlouva s Lichtenštejnskem Připravovaná novela zákona o daních z příjmů na tuto skutečnost již reaguje, avšak příslušná ustanovení (např. osvobození dividend, úroků a licenčních poplatků) se začnou uplatňovat teprve v okamžiku, kdy tato smlouva vstoupí v účinnost. EU A OECD OECD předložila první sérií doporučení nejen k převodním cenám Doporučení OECD poskytují správcům daně konkrétní argumenty a návody. Lze proto očekávat, že v hledáčku českých správců daně se objeví zejména převody nehmotných aktiv, platby licenčních poplatků či úroků zahraničním entitám. JUDIKATURA Nejvyšší správní soud k odpočtu DPH při nesprávně uvedených údajích na daňovém dokladu Podle Nejvyššího správního soudu nemusí nesprávný údaj o dodavateli plnění na daňovém dokladu vést ke ztrátě nároku na odpočet DPH. Výklad SDEU může vést ke zvýšení vybraných nákladů finančních institucí o 21 % V rozporu se stanoviskem Generálního advokáta, podle jehož názoru nejsou plnění mezi zřizovatelem a jeho pobočkou předmětem DPH, rozhodl SDEU, že takové služby podléhají dani, je-li pobočka členem skupiny DPH registrované v jiném státě, než je usazen její zřizovatel. SLOVENSKO Nové usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky o určení obsahu transferovej dokumentácie Dokumentace v plném rozsahu navazuje na původní základní dokumentaci, s níž má v podstatě identicky vymezený rozsah. Rozšířen je však okruh poplatníků, od kterých se bude vyžadovat vedení dokumentace převodních cen v této formě.

3 LEGISLATIVA Novela zákona o daních z příjmů a daňového řádu míří do Senátu Novela zákona o daních z příjmů obsahující novelu daňového řádu a další související novely míří nyní do Senátu. Při projednávání ve Sněmovně byly schváleny některé pozměňovací návrhy. Změny, které novely přinášejí s účinností od 1. ledna 2015, jsme shrnuli v červencových Finančních aktualitách. Z pozměňovacích návrhů, které byly ve třetím čtení schváleny, upozorňujeme na: Omezení daňových výhod u produktů soukromého životního pojištění, které umožňují specifické výplaty ve formě tzv. částečného odkupného. Pokud dojde k výplatě v době kratší než 60 měsíců od uzavření pojistné smlouvy nebo před rokem, v němž pojištěný dosáhne 60 let svého věku, nárok na osvobození příspěvků zaměstnavatele uhrazených za posledních deset let zanikne a zaměstnanec bude povinen zdanit tyto příjmy prostřednictvím daňového přiznání. Pojištěný bude povinen zvýšit základ daně o částku jím zaplaceného pojistného, o kterou si v posledních deseti letech snížil základ daně prostřednictvím tzv. nezdanitelné částky. Pojišťovnám byl poskytnut čas do konce března 2015 na úpravu smluv s klienty. Pokud tak učiní do tohoto data, bude na smlouvy nahlíženo jako na splňující nové podmínky od 1. ledna Bude zaveden úrok z daňového odpočtu. Tento úrok bude správce daně povinen platit daňovému subjektu v případě, že po podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání správce daně zahájí postup k odstranění pochybností a délka řízení přesáhne pět měsíců. Sazba úroku bude ve výši repo sazby zvýšené o jeden procentní bod.

4 Pojistnému na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění nebude jednoznačně podléhat pouze to odstupné, na které má zaměstnanec nárok ze zákona. V souladu s odpovědí Soudního dvora Evropské unie na předběžnou otázku ohledně agenturního zaměstnávání byla upravena oblast ekonomického zaměstnávání. V případě, že zahraniční agentura práce bude mít na území České republiky organizační složku, nebude se na ní koncept ekonomického zaměstnavatele vztahovat. O dalším vývoji projednávání této novely Vás budeme informovat v příštím vydání Finančních aktualit. Ladislav Malůšek, lmalusek@kpmg.cz, tel.: Lenka Fialková, lfialkova@kpmg.cz, tel.: Dotazníky k převodním cenám i pro poplatníky nepříslušející pod Specializovaný finanční úřad O dotazníku k převodním cenám, který v srpnu rozesílal Specializovaný finanční úřad, jsme Vás již informovali v mimořádných Finančních aktualitách v červenci. Doposud dotazník vyplnilo více než 60 % oslovených firem, další část poplatníků tak přislíbila učinit v prodlouženém termínu. Druhá vlna rozesílání dotazníku k převodním cenám spolu s žádostí o zpětné vyplnění ještě za rok 2013 by podle našich informací měla proběhnout ve druhé polovině října. Dotazníky obdrží pouze vybrané subjekty, které spadají pod běžné finanční úřady. Stále platí, že dotazník se po drobné modifikaci stane novou povinnou přílohou k daňovému přiznání za rok Asi nejzásadnější plánovanou změnou je, že daňové subjekty budou uvádět základní informace o transakcích se spřízněnými osobami (objem služeb, licenčních poplatků, úroků, dividend apod.) v členění po jednotlivých společnostech a nikoliv kumulovaně, jak tomu bylo v případě dotazníku. Budete-li mít zájem o podrobnější informace k jakýmkoliv záležitostem týkajícím se dotazníku či převodních cen, rádi Vám budeme k dispozici. Daniel Szmaragowski, dszmaragowski@kpmg.cz, tel.: Jan Kiss, jkiss@kpmg.cz, tel.: Novela zákona o investičních pobídkách přináší řadu významných změn Vláda předložila poslanecké sněmovně návrh novely zákona o investičních pobídkách, která by měla vstoupit v účinnost 1. ledna Novela přináší řadu změn. Jednou z nich je zavedení povinnosti vytvořit alespoň 20 nových pracovních míst v případě investiční akce ve výrobě. Pro technologická centra a centra sdílených služeb bude tato povinnost snížena z aktuálních 40 na 20 nových míst, u datových center a center pro tvorbu software ze 100 na 70.

5 Dále vzroste podpora na vytváření nových pracovních míst až na Kč za jedno vytvořené místo a současně se rozšíří počet územních oblastí, v nichž bude tato podpora společně s dotacemi na školení a rekvalifikaci dostupná. V případě strategických investičních akcí má být navýšena míra podpory formou dotace na pořízení dlouhodobého majetku, a to na 10 12,5 %. Novela zmírňuje rovněž sankce a zákazy, a to zejména v oblasti převodních cen a fúzí. Tyto změny by se měly vztahovat i na stávající projekty. Úplnou novinkou je zavedení pobídky ve formě osvobození od daně z nemovitých věcí v relevantních případech. Významné zjednodušení procesu přípravy žádosti o pobídku představuje zrušení všeobecné podmínky spočívající ve financování minimální části investice z vlastních zdrojů a současně zrušení přílohy motivačního účinku. S ohledem na výše uvedené je tedy na zvážení, zda žádost o investiční pobídky podat nyní v rámci stávajícího režimu, či vyčkat do nového roku, neboť pro některé typy investic bude nový režim výhodnější. Agentura CzechInvest přijímá investiční záměry průběžně, takže pokud podáte žádost před nabytím účinnosti schvalované novely, můžete získat podporu za stávajících podmínek. Výše uvedené problematice novely zákona o investičních pobídkách i předběžným podmínkám pro čerpání evropských dotací bude věnován seminář, který proběhne 15. října 2014 v našem pražském sídle za účasti zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí a agentury CzechInvest. Registrace na seminář stále probíhá. V případě zájmu o účast nás kontaktujte. Jan Linhart, jlinhart@kpmg.cz, tel.: Tomáš Kroupa, tkroupa@kpmg.cz, tel.: Karin Osinová, kosinova@kpmg.cz, tel.: Změna v odpisování dopravníků od roku 2014 Novelou zákona o daních z příjmů účinnou od začátku roku 2014 došlo k přetřídění některých typů dopravníků, které byly doposud zařazeny do 2. odpisové skupiny, a to do 3. odpisové skupiny. Vzhledem k absenci přechodného ustanovení o zachování předchozího zatřídění dopravníků je nezbytné přetřídit i dopravníky zařazené do užívání před rokem V návaznosti na přetřídění není třeba dělat žádné úpravy v předchozích letech. V roce 2014 se bude pokračovat v odpisování za běžných podmínek při využití sazby, resp. koeficientu pro 3. odpisovou skupinu. Od roku 2014 musí být všechny dopravníky odpisovány ve 3. odpisové skupině. Michaela Thelenová, mthelenova@kpmg.cz, tel.: Jan Brůna, jbruna@kpmg.cz, tel.:

6 Smlouva o sociálním zabezpečení s Indií vstoupila v platnost Dne 1. září 2014 vstoupila v platnost Smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Indií. Současně se smlouvou vstupuje v platnost i příslušné správní ujednání, které upravuje jednotlivé kroky při provádění smlouvy. Smlouva se týká pouze oblasti dávek důchodového pojištění a placení pojistného na sociální zabezpečení, zatímco problematice zdravotního pojištění se nevěnuje. Tato problematika se nadále řídí lokálními předpisy obou států. Smlouva stanoví obecné pravidlo pro placení sociálního pojištění pouze ve státě místa výkonu práce. Podle speciálního pravidla pro tzv. vyslané zaměstnance však smlouva umožňuje, aby zaměstnanci, kteří jsou vysláni svým zaměstnavatelem k výkonu práce na území druhého smluvního státu na dobu nepřesahující 5 let, zůstali pojištěni ve svém domovském pojistném systému. Tuto skutečnost je ovšem nutné doložit potvrzením o příslušnosti k právním předpisům daného státu. Smlouva tak zamezuje, aby z jednoho příjmu musely být placeny odvody na sociální pojištění v obou zemích. Smlouva navíc umožňuje sčítat doby pojištění v obou státech pro účely získání nároku na důchod. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Mária Marhefková, mmarhefkova@kpmg.cz, tel.: V příštím roce se možná začne uplatňovat mezinárodní daňová smlouva s Lichtenštejnskem Smlouvy o zamezení dvojího zdanění Novinkou v oblasti mezinárodních daňových smluv je Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Lichtenštejnským knížectvím, která byla podepsána koncem září. Lichtenštejnsko je jedinou zemí Evropského hospodářského prostoru, na kterou se doposud neuplatňovala obdobná pravidla jako na státy EU, neboť s ním neexistovala ani smlouva o zamezení dvojího zdanění ani smlouva o výměně informací. Připravovaná novela zákona o daních z příjmů na tuto skutečnost již reaguje, příslušná ustanovení (např. osvobození dividend, úroků a licenčních poplatků) se však začnou uplatňovat teprve v den účinnosti smlouvy. Je otázkou, zda tomu tak bude již od příštího roku, nebo zda příslušné ústavní procedury na obou stranách budou trvat déle a smlouva vstoupí v platnost až 1. ledna Koncem července vstoupila v platnost nová Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Lucemburskem publikována ve Sbírce mezinárodních smluv pod č. 51/2014. Její ustanovení se začnou uplatňovat 1. ledna 2015 a nahradí dosavadní dohodu č. 79/1993 Sb., jejíž platnost k tomuto datu vyprší. Nová smlouva mimo jiné upravuje tzv. službovou stálou provozovnu (poskytování služeb po dobu delší než 6 měsíců v jakémkoliv 12měsíčním období), zavádí nulové zdanění dividend ve státě zdroje, pokud jejich vlastník drží nepřetržitě po dobu minimálně 1 roku alespoň 10 % kapitálu společnosti vyplácející dividendy, a desetiprocentní daň z dividend v ostatních případech. U úroků (0 % v zemi zdroje) a licenčních poplatků (0 % u autorských poplatků, 10 % u průmyslových poplatků) nedoznala stávající úprava v podstatě změn. Protokol ke smlouvě obsahuje ovšem pravidlo, podle něhož se snížená sazba uplatní automaticky i pro česko-lucemburské vztahy, pokud ČR uzavře smlouvu s jiným členským státem EU, v níž bude stanovena nižší sazba pro licenční poplatky. Protokol dále upřesňuje náležitosti žádostí o výměnu informací.

7 V letošním roce vstoupil v platnost protokol ke Smlouvě o zamezení dvojího zdanění se Singapurem. Jedná se o poměrně rozsáhlý dokument, který mění například maximální sazby licenčních poplatků, upřesňuje některé pojmy (dividendy, úroky) či zavádí standardní výměnu informací mezi státy. Je třeba upozornit, že jeho účinnost je odlišná v České republice (1. leden 2015) a v Singapuru (1. leden 2016). Výměna informací se ovšem začala uplatňovat již 12. září 2014, tedy v den, kdy smlouva vstoupila v platnost. Ve Finančním zpravodaji vydávaném ministerstvem financí byly v letošním roce publikovány dva pokyny k uplatňování smluv o zamezení dvojího zdanění. Pokyn ke smlouvě s Estonskem upozorňuje na nové tiskopisy žádosti o uplatnění výhod ze smluv, které lze získat na stránkách estonské daňové správy. Tyto formuláře slouží také pro potvrzení daňového domicilu. Pokyn ke smlouvě se Slovenskem reaguje především na změny ve slovenském zákoně o daních z příjmů. Upozorňuje na rozšíření definice příjmů ze zdrojů na území Slovenska, např. v případě služeb a službové stálé provozovny. Potvrzuje, že tzv. daňová licence právnických osob, což je vlastně obdoba minimální daně, je pokryta smlouvou o zamezení dvojího zdanění. Smlouvy o výměně informací V červnu tohoto roku byly dohody o výměně informací v daňových záležitostech rozšířeny o smlouvu s Andorrským knížectvím, která se začne uplatňovat v lednu příštího roku. Aktuální seznam čítající osm těchto dohod lze nalézt na adrese: Při platbách do těchto států, které podléhají srážkové dani, není tedy nutné uplatňovat 35%, nýbrž standardní 15% sazbu. Luděk Vacík, lvacik@kpmg.cz, tel.: Lenka Fialková, lfialkova@kpmg.cz, tel.: EU a OECD OECD předložila první sérii doporučení nejen k převodním cenám Dne 16. září 2014 vydala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v rámci iniciativy BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) první sérii doporučení, jejímž smyslem je změna současných mezinárodních daňových pravidel s cílem zamezit přesunům zisků do daňových rájů, zneužívání dvojího nezdanění a erozi lokálních základů daní jinými nenáležitými způsoby. Tato doporučení v rozsahu více než 1800 stránek se týkají následujících oblastí: Dokumentace převodních cen a reporting Převodní ceny v souvislosti s nehmotnými aktivy Daňová problematika spojená s tzv. digitální ekonomikou Hybridní struktury Škodlivé daňové praktiky Zneužívání smluv o zamezení dvojího zdanění Část doporučení nemá dosud finální podobu a bude ještě upravena v návaznosti na analýzy zbývajících oblastí iniciativy BEPS (celkem 15 oblastí). Druhá série doporučení je plánována na září 2015, finální řada by pak měla následovat v prosinci téhož roku.

8 Nosnou myšlenkou doporučení OECD je, že zisky by měly být zdaňovány tam, kde jsou fakticky generovány, respektive tam, kde je vytvářena hodnota, ze které tyto zisky pocházejí. Vydaná doporučení se proto zaměřují na postupy, jak zamezit využívání společností bez zjevné ekonomické podstaty, a to jak z hlediska alokace zisků neodpovídajících přidané hodnotě aktivit těchto společností, tak i z hlediska využívání prázdných společností ke snížení či vyhnutí se daňové povinnosti. Jako možné nástroje pro realizaci doporučení navrhuje OECD například implementovat pravidla omezující využívání výhod plynoucích z mezinárodních daňových smluv pro prázdné společnosti bez ekonomické podstaty a rovněž jasnější normy pro převod nehmotných aktiv mezi společnostmi ve skupině a alokaci zisku generovaného nehmotnými aktivy. Dle doporučení by měl být také zaveden report pro vykazování finančních údajů o jednotlivých společnostech ve skupině. Širší by měla být interpretace zneužití práva, jednodušší naopak komunikaci mezi daňovými správci jednotlivých zúčastněných zemí. Stojí za zmínku, že doporučení se nezaměřují pouze na nevhodné a nežádoucí chování společností, ale také jednotlivých států. OECD se v rámci doporučení snaží o nastavení konkrétnějších pravidel pro přiměřenou státní podporu zejména ve vztahu k daňovým režimům zvýhodňujícím zdanění zisků plynoucích z nehmotných aktiv (tzv. IP boxy). OECD apeluje na jednotlivé státy, aby tyto režimy nastavily tak, že budou přitahovat reálné výzkumné a vývojové aktivity, nikoliv pouze mobilní nehmotná aktiva generující zisky bez reálného vytváření přidané hodnoty. Na první sérii doporučení OECD se shodlo 44 zemí včetně států, které nejsou členy OECD, např. Rusko, Brazílie, Indie, Čína či Jižní Afrika (země G20). Tato doporučení netvoří právně závazné normy a záleží na jednotlivých státech, zda a jak budou implementována do právních systémů jednotlivých států. Politický a mediální tlak v této oblasti je však natolik velký, že lze očekávat, že principy ukotvené v jednotlivých doporučeních budou správci daně aplikovat již nyní. Jelikož doporučení dávají správcům daně konkrétní argumenty a návody, lze usuzovat, že v hledáčku českých správců daně se tak objeví zejména převody nehmotných aktiv, platby licenčních poplatků či úroků zahraničním entitám. Větší důraz bude rovněž kladen na platby za manažerské služby do zahraničí. Při daňovém plánování bude do budoucna stále důležitější analyzovat nejenom samotná daňová řešení, ale nově by měl být brán v potaz i morální aspekt a reputační riziko pro danou společnost. Daniel Szmaragowski, dszmaragowski@kpmg.cz, tel.: Jan Kiss, jkiss@kpmg.cz, tel.: JUDIKATURA Nejvyšší správní soud k odpočtu DPH při nesprávně uvedených údajích na daňovém dokladu Nejvyšší správní soud se v jednom ze svých nedávných rozsudků vyjádřil k tomu, jaké důsledky pro prokazování oprávněnosti nároku na odpočet DPH má nesprávně uvedený údaj o dodavateli plnění na přijatém daňovém dokladu (rozsudek č. j. 5 Afs 65/ ze dne 26. června 2014). V daném případě se v rámci daňové kontroly DPH prokázalo, že daňový subjekt přijal zdanitelné plnění ve formě služeb a dodávek materiálu. Zároveň však vyšlo najevo, že tato plnění neposkytly subjekty

9 uvedené na daňových dokladech, nýbrž odlišná fyzická osoba, která byla sama plátcem DPH. Za této situace správce daně neuznal nárok daňového subjektu na odpočet daně zaplacené na vstupu s odůvodněním, že údaje o dodavatelích zdanitelných plnění neodrážely skutečný stav věci a nebyly tak splněny podmínky pro uplatnění nároku na odpočet DPH na vstupu ( 73 odst. 1 a 21 zákona o DPH). Nejvyšší správní soud se s takovýmto odůvodněním ztráty nároku na odpočet DPH neztotožnil. Podle něj se v daném případě nejednalo ani o fiktivní plnění ani o fiktivní daňové doklady. I když se údaj o dodavateli zdanitelného plnění uvedený na daňovém dokladu ukázal jako nesprávný, bylo možné nárok na odpočet prokázat v souladu s ust. 73 odst. 5 (dříve odst. 12 zákona o DPH) jiným způsobem. Právě to se v daném případě stalo, když bylo jednoznačně prokázáno, že předmětná plnění poskytla určitá fyzická osoba, která za ně inkasovala odměnu, byť jednala podvodně a vydávala se za jiné zprostředkovatele dodavatelů uvedených na daňových dokladech. Nejvyšší správní soud dále uvedl, že za odvod daně přijaté na výstupu byla v tomto případě odpovědná právě tato fyzická osoba. Tomu pak odpovídala i skutečnost, že byla odsouzena za neodvedení této daně v trestním řízení. Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Eva Doložílková, edolozilkova@kpmg.cz, tel.: Výklad SDEU může vést k navýšení vybraných nákladů finančních institucí o 21 % V září zveřejnil Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) již dlouho a netrpělivě očekávaný rozsudek ve věci Skandia America Corporation (C-7/13), o které jsme informovali v předchozích vydáních našich aktualit. Předmětem sporu byl daňový režim služeb poskytovaných americkým zřizovatelem své pobočce ve Švédsku, která byla součástí skupiny pro účely daně z přidané hodnoty (skupiny DPH). Primární otázkou bylo, zda poskytování služeb mezi zřizovatelem a pobočkou podléhá či nepodléhá dani z přidané hodnoty, a to s odvoláním na principy zakotvené v předchozí judikatuře SDEU, zejména rozsudek C-210/04 ve věci FCE Bank. V rozporu se stanoviskem Generálního advokáta, který zastával názor, že plnění mezi zřizovatelem a jeho pobočkou nejsou předmětem DPH, SDEU rozhodl, že takové služby DPH podléhají, pokud je pobočka členem skupiny DPH registrované v jiném státě, než je usazen její zřizovatel. Dle SDEU je potřeba nahlížet na služby poskytované takové pobočce jako na služby poskytované skupině DPH, tj. jiné osobě povinné k dani. Striktní závěr SDEU tak významně zužuje rozsah aplikovatelnosti předchozích výkladů uvedených v rozsudku FCE Bank. Tento výklad může v praxi vést k významnému navýšení nákladů u vybraných finančních institucí využívajících režimu skupin DPH, které mají obecně limitovaný nárok na odpočet u plnění souvisejících s poskytováním osvobozených finančních služeb. Je otázkou, jaký způsobem budou závěry rozsudku v praxi aplikovány, zejména z pohledu typů plnění mezi pobočkou a jejím zřizovatelem. Alena Švecová, asvecova@kpmg.cz, tel.: Klára Veselá, kvesela@kpmg.cz, tel.:

10 SLOVENSKO Nové usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky o určení obsahu transferovej dokumentácie Ministerstvo financií SR vydalo nové usmernenie o určení obsahu transferovej dokumentácie č. MF/8120/ (ďalej len usmernenie ), ktoré nahrádza pôvodné usmernenie č. MF/8288/ Na základe predchádzajúceho usmernenia bol rozsah dokumentácie transferového oceňovania určovaný podľa toho, či daňovník uskutočňujúci kontrolované transakcie zo zahraničnými závislými osobami vykazuje výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo (IFRS) alebo podľa lokálnych účtovných štandardov. V prípade vykazovania výsledku hospodárenia podľa IFRS viedol daňovník dokumentáciu transferového oceňovania v úplnom rozsahu (základná dokumentácia), v opačnom prípade iba v jej zjednodušenej forme (zjednodušená dokumentácia). Vymedzenie rozsahu dokumentácie bolo revidované a rozšírené zo základnej a zjednodušenej formy na základnú, skrátenú a úplnú formu. Dokumentácia v úplnom rozsahu nadväzuje na pôvodnú základnú dokumentáciu, s ktorou má v podstate identicky vymedzený rozsah. Rozšírený je však okruh daňovníkov, od ktorých sa bude požadovať vedenie dokumentácie transferového oceňovania v tejto forme. Dokumentáciu v úplnom rozsahu podľa usmernenia vedú daňovníci: vykazujúci výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa IFRS, daňovníci uskutočňujúci transakcie so závislými osobami, ktoré sú daňovníkmi nezmluvného štátu daňovníci, ktorí žiadajú správcu dane o vydanie rozhodnutia o odsúhlasení použitia metódy ocenenia a daňovníci, ktorí žiadajú o úpravu základu dane. Skrátenú dokumentáciu vedú daňovníci, ktorý sú mikro účtovnými jednotkami alebo fyzické osoby, ktoré sú pre daňové účely pokladané za mikro účtovné jednotky na základe zákona o účtovníctve. Základnú dokumentáciu podľa nového usmernenia je potrebné odlišovať od základnej dokumentácie podľa predchádzajúceho usmernenia. Dokumentáciu v základnej forme vedú tí daňovníci, ktorí nespĺňajú vymedzené kritéria pre vedenie dokumentácie v skrátenej alebo úplnej forme. Zuzana Blažejová, zblazejova@kpmg.sk, tel.: KRÁTCE Prezident podepsal novelu zákona o spotřební dani, která zvyšuje sazbu spotřební daně u cigaret a tabákových výrobků, což se promítne do navýšení ceny krabičky cigaret v rozmezí 3 4 Kč. Novela dále umožňuje vrácení spotřební daně z minerálních olejů osobám užívajícím tyto oleje pro zemědělskou prvovýrobu (tzv. zelená nafta ). Bylo publikováno Nařízení vlády č. 204/2014 Sb., kterým se od 1. ledna 2015 mění výše minimální mzdy na 9 200,- Kč. Novela zákona o rozpočtových pravidlech (ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně) by s sebou měla mimo jiné přinést změny v oblasti sankcí za porušení rozpočtové kázně v případě dotačních

11 projektů spolufinancovaných ze zdrojů EU. Nově by mělo být rovněž možné udělovat pevné sankce a nikoliv pouze procentuálně krátit dotace, jak tomu bylo doposud. Sankce by měly být udělovány s přihlédnutím k závažnosti porušení pravidel a dopadu na dodržení účelu dotace. Poskytovatel dotace by měl mít zároveň nově možnost neposkytnout dotaci nebo její část vůbec, a to zejména tehdy, nebude-li dodržen účelu dotace nebo podmínky, za kterých byla dotace poskytnuta. V souvislosti s tím byl vydán Pokyn č. GFŘ-D17 (účinný od 1. září 2014), který stanoví postup při podání žádosti o prominutí odvodů a penále za porušení rozpočtové kázně. Finanční správa ČR s ministerstvem financí v současné době analyzují ústavněprávní rámec ve věci možného uplatnění základní slevy na dani u starobních důchodců za rok 2013 v souvislosti s tímto nálezem. Zároveň se zvažují jednotlivé procesní možnosti směřující k jeho naplnění. Podle názoru Ústavního soudu může solární odvod nabývat pro některé poplatníky likvidačních účinků. Finanční správa v reakci na toto rozhodnutí upozorňuje poplatníky na účinné ustanovení daňového řádu, podle kterého může správce daně na žádost daňového subjektu nebo z moci úřední v individuálních případech povolit posečkání úhrady daně, případně její rozložení na splátky. Posečkání úhrady daně lze aplikovat pouze u těch daní, u kterých má daňový subjekt povinnost daň uhradit. Jelikož tato situace u solárního odvodu nenastává, je možné výrobcům elektřiny ze slunečního záření posečkat s úhradou jiné daně nebo jejího příslušenství, u kterých jim povinnost úhrady vzniká (např. daně z přidané hodnoty), neboť pro uplatnění institutu posečkání je rozhodující komplexní situace daňového subjektu. Finanční správa zavádí od 1. října 2014 přísnější podmínky pro aplikaci institutu tzv. nespolehlivého plátce. Zákon o dětské skupině míří k podpisu prezidenta. Zákon zakotví do českého právního řádu nový typ služby péče o dítě od 1 roku do předškolního věku. Půjde o službu poskytovanou na nekomerčním základě a mimo systém předškolního vzdělávání. Zákon obsahuje i novelu zákona o daních z příjmů, která zavádí nový typ slevy na dani ve výši nákladů prokazatelně vynaložených poplatníkem za umístění dítěte v zařízení péče o dítě, a to maximálně do výše minimální mzdy. K tomu, aby zákon mohl nabýt účinnosti, chybí už jen podpis prezidenta republiky. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla být na základě těchto informací činěna žádná opatření.

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvodem... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...12 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 190 Příloha č. 2... 199 Příloha č. 3... 199 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou

Více

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY u nemovitostí Eva Zemanová EY Typy transakcí a transakční daně: asset deal share deal vklady přeměny Daň z příjmů u prodávajícího DPH Daň z nabytí (z převodu) nemovitých věcí Page 2 Asset deal: Zdanění

Více

TAX FORUM 2016. Převodní ceny reporting převodních cen finančním úřadům, rizika a jejich řešení

TAX FORUM 2016. Převodní ceny reporting převodních cen finančním úřadům, rizika a jejich řešení TAX FORUM 2016 Převodní ceny reporting převodních cen finančním úřadům, rizika a jejich řešení Převodní ceny v ČR oblasti kontrolní činnosti Kontrola správnosti uplatňování smluv o zamezení dvojího zdanění

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15

ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11. ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 OBSAH ÚVOD 9 Úvod k CD 10 Konstrukce daňového řádu 11 ČÁST PRVNÍ - Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu 15 1. Úvodní ustanovení 16 1.1 Vymezení předmětu a účelu zákonné úpravy správy daní 16 2.

Více

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25

ČÁST PRVNÍ Komentář k vybraným ustanovením daňového řádu... 15. 1. Úvodní ustanovení... 16. 2. Obecná část o správě daní... 25 OBSAH ÚVOD....................................................................9 Úvod k CD........................................................... 10 Konstrukce daňového řádu.............................................

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í O bsah Obsah Ú vod...п Seznam předpisů dostupných na www.anag.cz... 12 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ - přehled z m ě n... 14 Zákon č. 586/1992 Sb o daních z p říjm ů... 19 Příloha č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb...223

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

Pravidla uplatnění lucemburské srážkové daně z dividend vyplácených společností PEGAS NONWOVENS SA

Pravidla uplatnění lucemburské srážkové daně z dividend vyplácených společností PEGAS NONWOVENS SA REGULATORNÍ OZNÁMENÍ Pravidla uplatnění lucemburské srážkové daně z dividend vyplácených společností PEGAS NONWOVENS SA LUCEMBURK/ZNOJMO, 30. září 2015 PEGAS NONWOVENS SA (dále jen "PEGAS" nebo "Společnost")

Více

Kulatý stůl Amcham Stanislav Kouba 16. května 2018

Kulatý stůl Amcham Stanislav Kouba 16. května 2018 Kulatý stůl Amcham Stanislav Kouba 16. května 2018 Obecně Vláda zatím směřuje k nezvyšování daní, Vzhledem ke spíše expanzivní fiskální politice se klade důraz na větší intenzitu výběru dle současných

Více

Novela zákona o daních z příjmů

Novela zákona o daních z příjmů Novela zákona o daních z příjmů Dne 03.07.2009 byla prezidentem republiky podepsána novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP ), vypracovaná Ministerstvem

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz.

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz. Katedra práva Osobní finace Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189.

Více

Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN

Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN Finanční zpravodaj MINISTERSTVO FINANCÍ ISSN 2464-5540 Ročník: L V Praze dne 7. dubna 2016 částka 5 12. Sdělení k uplatňování Smlouvy mezi Českou republikou a Kolumbijskou republikou o zamezení dvojímu

Více

Novinky v daňové legislativě. Ing. Jana Skálová, Ph.D.

Novinky v daňové legislativě. Ing. Jana Skálová, Ph.D. Novinky v daňové legislativě Ing. Jana Skálová, Ph.D. Podkladové materiály str 1 Nové zákony vstupující v účinnost k 1.1.2011 Novela zákona o daních z příjmů Novela zákona o DPH Daňový řád Novela zákona

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ

MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ MEZINÁRODNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ, VYSÍLÁNÍ A PRONÁJEM PRACOVNÍKŮ 1. vydání (březen 2012) 2. aktualizace k 1. 1. 2015 Publikace Mezinárodní zaměstnávání, vysílání a pronájem pracovníků je i v roce 2015 praktickou

Více

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád..........................

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 05_2014 červenec

Více

Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů Novela Zákona o daních z příjmu č. 586/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů Životní pojištění rekapitulace stavu k 31.12.2014 Daňové zvýhodnění životního pojištění se řídí zákonem 586/1992 Sb., o daních

Více

Obsah. Daňové novinky. březen Připravované změny v daních z příjmů pro rok Výše paušálních výdajů v daňovém přiznání za rok 2017

Obsah. Daňové novinky. březen Připravované změny v daních z příjmů pro rok Výše paušálních výdajů v daňovém přiznání za rok 2017 Daňové novinky březen 2018 Vážení klienti, přestože se s mnohými z Vás nyní scházíme kvůli přípravě daňových přiznání za loňský rok, je potřeba nezapomínat také na výhled do budoucna: vláda již nyní připravuje

Více

Daň z příjmu právnických osob (DPPO)

Daň z příjmu právnických osob (DPPO) Daň z příjmu právnických osob (DPPO) Veškeré společnosti se sídlem v České republice podléhají dani z příjmů právnických osob, která se vztahuje na všechny celosvětové zdanitelné příjmy a kapitálové zisky.

Více

Změna v postavení plátce daně u zaměstnanců pronajatých prostřednictvím zahraniční agentury práce

Změna v postavení plátce daně u zaměstnanců pronajatých prostřednictvím zahraniční agentury práce Informace Generálního finančního ředitelství k novele zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, provedené zákonem č. 267/2014 Sb. o změně zákona o daních z příjmů a změně

Více

Daňové povinnosti & Custody management

Daňové povinnosti & Custody management Daňové povinnosti & Custody management Martin Švalbach 29. ledna 2019 1 Obsah 1. Povinnosti při správě aktiv vůči zahraničním daňovým správám a. Foreign Account Tax Compliance Act b. Know your customer

Více

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Legenda Číslo před lomítkem označuje číslo časopisu, číslo za lomítkem označuje stranu v daném vydání. Daň z přidané hodnoty Ing. Václav Benda

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8. Úvod 11. 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 8 Úvod 11 1 Právní předpoklady podnikání zahraničních osob v ČR... 15 1 Zahraniční osoba z Arménie podnikající v ČR - zápis v obchodním rejstříku 17

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

435/ Kombinace daňové odčitatelné položky na výzkum a vývoj a různých forem veřejné podpory

435/ Kombinace daňové odčitatelné položky na výzkum a vývoj a různých forem veřejné podpory 435/18.11.14 Kombinace daňové odčitatelné položky na výzkum a vývoj a různých forem veřejné podpory Předkládá: Lenka Holoubková, daňová poradkyně, č. osvědčení 4336 Iva Kuncová, daňová poradkyně, č. osvědčení

Více

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani

Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani Zákon o dani z příjmu sazby daně, nezdanitelné a odpočitatelné položky, sleva na dani ANOTACE 1. Zákon o dani z příjmu sazba, nezdanitelné a odpočitatelné položky, slevy na dani 2. Autor Mgr. Vladimír

Více

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU Obsah 1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU......... 2 1.1 Obecná právní úprava obchodního zákoníku a pojmy zde použité..... 2 1.2 Ovládací smlouva podle

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ČÁST PRVN Obecná ustanovení 1 Rozsah působnosti... 2 Základní zásady daňového řízení...

Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ČÁST PRVN Obecná ustanovení 1 Rozsah působnosti... 2 Základní zásady daňového řízení... Obsah Seznam zkratek... 10 Přehled použitých právních předpisů... 10 Slova úvodem... 12 Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků... 14 (s komentářem) ČÁST PRVNÍ Obecná ustanovení... 14 1 Rozsah

Více

Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) 28. února 2018 Stanislav Kouba, MFČR

Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) 28. února 2018 Stanislav Kouba, MFČR Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) 28. února 2018 Stanislav Kouba, MFČR Obsah Cíl směrnice Opatření proti vyhýbání se daňovým povinnostem Implementace v České republice 2/21 ATAD Příčina finanční a hospodářská

Více

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Ing. Martin Jareš, Ph.D. Ministerstvo financí Obsah prezentace Daňové změny 2011

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY LEDEN 2018 1/5 Schválené i plánované změny směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen Směrnice ) K 1. lednu 2019

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE

EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE EKONOMICKÝ VÝVOJ A VEŘEJNÉ FINANCE V ČESKÉ REPUBLICE VIII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY I 1. 2. DUBNA 2019 Alena SCHILLEROVÁ Ekonomický vývoj 2 VÝVOJ ČESKÉ EKONOMIKY růst

Více

ATAD a CCCTB v České republice

ATAD a CCCTB v České republice ATAD a CCCTB v České republice IFA, 28. února 2017 Martin Jareš, Naďa Caldrová Ministerstvo financí, Česká republika I. ATAD Směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem (ATAD) Schválena v červenci 2016.

Více

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA

Obsah. Seznam zkratek Předmluva KAPITOLA 2. KAPITOLA 3. KAPITOLA Obsah Seznam zkratek........................................... 10 Předmluva............................................... 13 1. KAPITOLA Vývoj a historie daňové kontroly........................ 15 1.1

Více

Daňová problematika pro oddělení Custody

Daňová problematika pro oddělení Custody Daňová problematika pro oddělení Custody Martin Švalbach 8. června 2017 Obsah 1. Povinnosti při správě aktiv vůči zahraničním daňovým správám a. Foreign Account Tax Compliance Act b. Know your customer

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Daň z příjmů právnických osob For information, contact Deloitte Czech Republic. 2

Daň z příjmů právnických osob For information, contact Deloitte Czech Republic. 2 Stavební forum Hlavní daňové novinky 2019 20.3.2019 Daň z příjmů právnických osob 2019. For information, contact Deloitte Czech Republic. 2 Směrnice ATAD 2019. For information, contact Deloitte Czech Republic.

Více

ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí

ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí Opatřen ení v daňov ové oblasti 19. března 2014. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí Nejbližší aktivity Přehled vybraných daňových příjmp jmů STÁTN TNÍHO ROZPOČTU v mld. Kč 2006 2007

Více

Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí. Směrnice k DPH

Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí. Směrnice k DPH Vnitřní směrnice é.l/2012 starosty obecního úřadu Nový Kramolin kterou se řídí Směrnice k DPH 1. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Základní legislativní východiska a další základní relevantní materiály MFČRaGFŘ zákon

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 03_2018 prosinec 2018 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 03_2018 prosinec 2018 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 03_2018 prosinec

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

uzavírají níže uvedeného dne, měsíce a roku tuto smlouvu o poskytnutí dotace:

uzavírají níže uvedeného dne, měsíce a roku tuto smlouvu o poskytnutí dotace: Smlouva o poskytnutí dotace uzavřená v souladu s 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších právních předpisů, a se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních

Více

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva.................................................. XIV Zkratky a užité právní předpisy................................. XV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2019

Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Minimální mzda Od 1.12019 se zvyšuje na výši 13 350 Kč. Průměrná měsíční mzda. Pro rok 2019 je stanovena nařízením vlády č. 213/2018 Sb.ve výši 32 699 Kč. Maximální

Více

Obsah. Úvod Seznam zkratek... 13

Obsah. Úvod Seznam zkratek... 13 5 Obsah Úvod... 11 Seznam zkratek... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Daňová kontrola...... Л.... 15 Daňová ztráta... 22 Daňový ručitel (výzva)... 24 Doméřovací

Více

Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014

Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014 Ministerstvo financí Odbor vnějších vztahů a komunikace Letenská 15, Praha 1 - Malá Strana, 118 10 Tel.: 257 042 660 Plnění státního rozpočtu ČR za leden až květen 2014 2. června 2014 K 31. 5. 2014 dosáhly

Více

Aspekty řízení vlastního podniku

Aspekty řízení vlastního podniku Aspekty řízení vlastního podniku Osnova: Živnostenské podnikání Proces založení Volba místa podnikání Kroky po založení živnosti Proces řízení provozu živnosti Proces ukončení provozu živnosti Obchodní

Více

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky v daních od roku 2017 Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky platné již v průběhu roku 2016 Daň z příjmů zaměstnavatelé Mzdové listy a vyúčtování u daňových nerezidentů Doplněny

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Nové investiční pobídky

Nové investiční pobídky Nové investiční pobídky Návrh novely zákona o investičních pobídkách a dalších souvisejících zákonů seminář, 19. června 2014 a dalších souvisejících zákonů 1 PRÁVNÍ RÁMEC EU V r. 2012 zahájila Evropská

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 19.9.2018 PŘÍSPĚVEK UZAVŘEN BEZ ROZPORU ke dni 19.9.2018 Ekologické daně 531/19.09.18 Podmínky pro nabývání zemního plynu a pevných

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Metodický list č. 3. Změny v obecně závazných vyhláškách obcí od Obsah. Obsah Základní pojmy... 2

Metodický list č. 3. Změny v obecně závazných vyhláškách obcí od Obsah. Obsah Základní pojmy... 2 Metodický list č. 3 Změny v obecně závazných vyhláškách obcí od 1. 1. 2011 Obsah Obsah... 1 1. Základní pojmy... 2 2. Novela zákona o místních poplatcích - změny... 2 3. Nová úprava ohlašovací povinnosti...

Více

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce:

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce: Tematická oblast: (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová Vytvořeno: březen - prosinec 2013 Anotace: Digitální učební materiály slouží k seznámení se s daňovou problematikou ČR vymezení základních

Více

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události

Informace Finanční správy ČR. K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Informace Finanční správy ČR K rozhodnutí ministra financí o prominutí úhrady daně z příjmů a příslušenství daně z příjmů z důvodu mimořádné události Za účelem zmírnění dopadů mimořádných událostí (povodní

Více

ODBOR EKONOMICKÝ ,21 Daň z příjmů právnických osob ,88 Daň z příjmů Ústeckého kraje

ODBOR EKONOMICKÝ ,21 Daň z příjmů právnických osob ,88 Daň z příjmů Ústeckého kraje ODBOR EKONOMICKÝ Příjmy v tis. Kč v % Druhové třídění Návrh rozpočtu 2018 rozpočet rozpočtu na a schváleného 2017 rok 2018 Daň z příjmů placená plátci 1 053 000 1 195 848 113,57 Daň z příjmů placená poplatníky

Více

VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE

VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE VEŘEJNOPRÁVNÍ SMLOUVA O POSKYTNUTÍ DOTACE uzavřená v souladu s 159 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších právních předpisů, a se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech

Více

Dotační program vyhlášený městem Rosice

Dotační program vyhlášený městem Rosice Dotační program vyhlášený městem Rosice Podpora poskytování sociálních služeb v souladu s ustanovením 105 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2016. 1 Právní

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3305 305 ZÁKON ze dne 16. srpna 2017, kterým se mění zákon č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

Duben duben (pondělí)

Duben duben (pondělí) Duben 2019 1. duben (pondělí) a) Podání přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2018 v neprodloužené lhůtě. Zálohy na daň zaplacené v průběhu zdaňovacího období 2018 se započtou na úhradu skutečné daně

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 54 - PORUŠENÍ ROZPOČTOVÉ KÁZNĚ

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 54 - PORUŠENÍ ROZPOČTOVÉ KÁZNĚ EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 54 - Verze 1 9. července 2012 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 54 je platný pro všechny subjekty zapojené do implementace a realizace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad

Více

TAX FRESH NOVINKY V DANÍCH V ROCE Uvnitř tohoto čísla: VYDÁNÍ 2 / DUBEN

TAX FRESH NOVINKY V DANÍCH V ROCE Uvnitř tohoto čísla: VYDÁNÍ 2 / DUBEN VYDÁNÍ 2 / DUBEN 2019 TAX FRESH Uvnitř tohoto čísla: NOVINKY V DANÍCH V ROCE 2019 www.proxy.cz A member of HLB International, the global advisory and accounting network TOGETHER WE MAKE IT HAPPEN AUTOMATORS

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2018

Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Legislativní změny pro mzdy roku 2018 Slevy na dani a daňové zvýhodnění Daňové zvýhodnění na první dítě se zvyšuje na 15 204,- ročně, tj. 1 267,- Kč měsíčně. Další děti zůstávají ve stejné výši jako v

Více

Kapitola 2. Předmět daně

Kapitola 2. Předmět daně Informace k publikaci Kraj a obec v pozici plátce DPH ve vazbě změny v oblasti DPH provedené s účinností od 1. 1. 2014 v rámci zákonného opatření Senátu Publikace Kraj a obec v pozici plátce je zpracována

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0189/101. Pozměňovací návrh. Pervenche Berès, Hugues Bayet za skupinu S&D

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0189/101. Pozměňovací návrh. Pervenche Berès, Hugues Bayet za skupinu S&D 1.6.2016 A8-0189/101 101 Bod odůvodnění 7 a (nový) (7a) V celé Unii jsou široce využívány daňové režimy týkající se duševního vlastnictví, patentů a výzkumu a vývoje. V řadě studií Komise nicméně jednoznačně

Více

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Daně z příjmů Dne 19. prosince 2008 podepsal prezident republiky novelu zákona o daních

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

Negativní vlivy na systém veřejného zdravotního pojištění od roku 2010

Negativní vlivy na systém veřejného zdravotního pojištění od roku 2010 Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a

Více

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby P Ř Í J M Y Daně z příjmů fyzických osob v tom: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti Daň z příjmů fyzických osob

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 95/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 95/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 95/0 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Ghanskou

Více

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Obsah 1. Úvod... 1 2. Mimořádné odpisy 30a... 1 3. Zkrácení finančního leasingu... 2 4.

Více

Kontrolní akce finanční správy zdaňujete správně příjmy z pronájmů přes Airbnb? Vracení nárokovaného odpočtu DPH z významných oprav nemovitostí

Kontrolní akce finanční správy zdaňujete správně příjmy z pronájmů přes Airbnb? Vracení nárokovaného odpočtu DPH z významných oprav nemovitostí 1 Daňové novinky říjen 2018 Vážení klienti, vážení obchodní přátelé, po prázdninové odmlce Vám opět zasíláme naše pravidelné podzimní daňové novinky. Vzhledem k vývoji na české politické scéně mnoho novel

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více

a) 1. část ve výši 60 % celkové částky do 20 dnů ode dne uzavření smlouvy, b) 2. část ve výši 40 % celkové částky do

a) 1. část ve výši 60 % celkové částky do 20 dnů ode dne uzavření smlouvy, b) 2. část ve výši 40 % celkové částky do některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších

Více

Obchodování s finančními futures a související daňové dopady. Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011

Obchodování s finančními futures a související daňové dopady. Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011 Obchodování s finančními futures a související daňové dopady Štěpán Karas Jana Antošová 13. dubna 2011 Agenda DPH aspekty obchodů s finančními futures na elektřinu Dopady na DPH agendu a vstupy obchodníka

Více