Návod pro práci se systémem PROLAND. 2. a 3. úloha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod pro práci se systémem PROLAND. 2. a 3. úloha"

Transkript

1 Pozemkové úpravy cvičení Návod pro práci se systémem PROLAND (KOKEŠ) 2. a 3. úloha Zpracoval: Karel Benda Aktualizace: (21)

2 Obsah 1. Založení souboru - výkresu Výkresy požadavky na datovou strukturu Vektorizace rastrů a kontrola mapových podkladů Obsah výkresů Výkres - Katastrální mapa Výkres BPK (parcely ZE): Vektorizace rastrů Kontrola topologie Shrnutí Výkresy - přehled Vstupní výkresy požadavky na datovou strukturu objektové výkresy jednočarové výkresy Povinné a nepovinné výkresy Povinné výkresy Další výkresy ( nepovinné ) Přehled datových souborů použitých v projektu a jejich vlastnosti Funkce pro zpracování nároků Průnik map Vstupující parcely Nároky Doplnění atributů Vlastnická mapa Přiřazení atributů Vytvoření barevných výplní dle atributů Vytváření návrhu nových parcel Návrh nové parcelace Návrh nové parcely Zadání vlastností nové parcely Vytvoření bilancí Tisk mapy s návrhem nových pozemků (návrhová mapa)...21 Abecední rejstřík datové soubory...10 Katastrální mapa...8 mapa BPK...4, 8 mapa dílů...12, 15 mapa KM...4 nastavení výplní dle...16 objektové výkresy...9 pořadí kontroly topologie...6 průnik map...12, 13 Průnik map...12 rastrová lupa...5, 6 vlastnická mapa...15 vlastnosti datových souborů...11 Vstupující parcely...13 výkresy - přehled...9 výplň plochy dle atributů...16 Založení výkresu (21)

3 Seznam ilustrací Obr. 1 Zadání hlavičky nového výkresu...3 Obr. 2: technologie DKM1_3...4 Obr. 3: technologie ZE...4 Obr. 4 Nastavení topologické kontroly...7 Obr. 5 Kontrola parcelních čísel...7 Obr. 6 výběr souborů (Témat)...10 Obr. 7: často používané funkce...12 Obr. 8: Vstupující parcely...14 Obr. 9: Tvorba nároků...15 Obr. 10 nastavení výplní dle LV...16 Obr. 11 výkres barevných výplní...17 Obr. 12 vytvoření legendy ve výkresu...17 Obr. 13 analýza dat...17 Obr. 14 funkce pro návrh parcel...18 Obr. 15 návrh parcel - soupis dle LV...18 Obr. 16 návrh nové parcely...19 Obr. 17 zadání údajů o parcele...20 Obr. 18 vytvoření bilancí...21 Seznam tabulek Tab. 1: přehled vlastností datových souborů...11 Tab. 2: poznámky k vlastnostem souborů Založení souboru - výkresu Při zakládání nového výkresu (soubor VYK) je nutné vyplnit hlavičku (viz Obr. 1). Obr. 1 Zadání hlavičky nového výkresu Důležitým parametrem je Technologie tvorby výkresu. Podle nastavené hodnoty se k výkre- 3 (21)

4 su přiřadí řídící tabulka EXPERTa, kreslící tabulky atd. Pro výkresy použité v této úloze jsou vhodné hodnoty: výkres katastrální mapy (mapa KM) technologie DKM1_3 (viz Obr. 2) Obr. 2: technologie DKM1_3 výkres pro parcely vedené v ZE (mapa BPK) technologie ZE (viz Obr. 3) Obr. 3: technologie ZE 2. Výkresy požadavky na datovou strukturu Do automatizovaného zpracování vstupují z výkresu katastrální mapy pouze hranice a parcelní čísla. Ostatní prvky katastrální mapy nevadí, pokud jsou nakresleny v jiných vrstvách než hranice a čísla parcel. Jestliže je tato mapa pořizována vektorizací analogové (rastrové) mapy, je možné tyto ostatní prvky z vektorizace vynechat. Dalším grafickým podkladem je výkres zobrazující parcely evidované zjednodušeným způsobem. Jedná se o parcely, které pocházejí z dřívějších katastrálních operátů (EN evidence nemovitostí, PK pozemkový katastr) anebo z jiných podkladů (GP grafické příděly). Tyto parcely nejsou zobrazeny v platné katastrální mapě. Typ evidence parcely (EN, PK, GP) a druh číslování parcely (stavební, pozemková) jsou rozlišeny použitým kreslicím klíčem u textu parcelního čísla. Do automatizovaného zpracování opět vstupují pouze hranice parcel a parcelní čísla. Při vektorizaci map dřívějších evidencí je výhodné v rámci přesnosti mapy ztotožnit hranice parcel s hranicemi parcel katastrální mapy, nicméně i ztotožněná hranice musí být v obou výkresech, tedy ve výkresu katastrální mapy i ve výkresu s parcelami zjednodušené evidence. 3. Vektorizace rastrů a kontrola mapových podkladů Vektorizace rastrů slouží pro převedení rastrových dat na vektorové výkresy. Pro vlastní vektorizaci rastru lze použít libovolné kreslicí a editační funkce. Přitom je výhodné 4 (21)

5 ve funkci Nástroje/Nastavení programu zapnout v záložce Vstup souřadnic rastrovou lupu a zvolit vhodné měřítko lupy. Rastrová lupa umožňuje, aby celé kreslení probíhalo v režimu identifikace bodů (kurzor ve tvaru čtverečku). Při zadávání bodu v grafice systém nejprve zkusí najít bod seznamu souřadnic nebo bod výkresu, poté případně linii výkresu nebo průsečík linií (je-li zapnuta příslušná volba v nastavení vstupu souřadnic) a teprve v případě neúspěchu zobrazí v místě kurzoru nové grafické okno (lupu) s detailem rastru. Při zobrazení lupy se automaticky zapne režim grafického snímání bodů (kurzor ve tvaru křížku), které umožní graficky zadat "střed pixlu", a poté se zase vrátí režim vstupu bodů identifikací. 3.1 Obsah výkresů Výkres - Katastrální mapa hranice parcel KN nekreslí se vnitřní kresba, mapové značky atd. pro kresbu parcelních čísel doporučujeme použít funkci EXPERT parcelní čísla, rozlišují se čísla stavebních a pozemkových parcel nutnou podmínkou je, aby vkládací bod textu (parc. čísla) byl uvnitř parcely, text samotný může zasahovat i mimo parcelu u malých a úzkých parcel se může použít i vytvoření parcelního čísla se šipkou (směřuje z parcely ven), toto číslo je tzv. popisové, původní definiční číslo (zmenšené na 0,1 mm) musí zůstat uvnitř původní parcely Výkres BPK (parcely ZE): hranice parcel kopírovat hranice z KM, které jsou shodné s ohledem na požadovanou přesnost, vždy je nutné vykreslit celý obvod parcely pro kresbu parcelních čísel doporučujeme použít funkci EXPERT parcelní čísla rozlišují se podle původu (původní evidence) a stavební a pozemkové, mohou se psát v kulatých závorkách nutnou podmínkou je, aby vkládací bod textu (parc. čísla) byl uvnitř parcely, text samotný může zasahovat i mimo parcelu u malých a úzkých parcel se může použít i vytvoření parcelního čísla se šipkou (směřuje z parcely ven), toto číslo je tzv. popisové, původní definiční číslo (zmenšené na 0,1 mm) musí zůstat uvnitř původní parcely Vektorizace rastrů Vektorizace rastrů slouží pro převedení rastrových dat na vektorové výkresy. 5 (21)

6 Pro vlastní vektorizaci rastru lze použít libovolné kreslicí a editační funkce. Přitom je výhodné ve funkci Nástroje/Nastavení programu zapnout v záložce Vstup souřadnic rastrovou lupu a zvolit vhodné měřítko lupy. Rastrová lupa umožňuje, aby celé kreslení probíhalo v režimu identifikace bodů (kurzor ve tvaru čtverečku). Při zadávání bodu v grafice systém nejprve zkusí najít bod seznamu souřadnic nebo bod výkresu, poté případně linii výkresu nebo průsečík linií (je-li zapnuta příslušná volba v nastavení vstupu souřadnic) a teprve v případě neúspěchu zobrazí v místě kurzoru nové grafické okno (lupu) s detailem rastru. Při zobrazení lupy se automaticky zapne režim grafického snímání bodů (kurzor ve tvaru křížku), které umožní graficky zadat "střed pixlu", a poté se zase vrátí režim vstupu bodů identifikací Kontrola topologie Vytvořené mapy musí být topologicky čisté a v každé ploše (každé parcele) musí být alespoň jeden text, což lze zkontrolovat funkcí Nástroje/Kontrola/Kontroly dat. Nejprve je vhodné zkontrolovat, zda všechny linie tvoří uzavřené obvody ploch (parcel), k čemuž slouží volba volné linie v záložce Topologie. Po skončení kontrol je možné chyby prohlížet a případně hned opravovat ve funkci Nástroje/Kontrola/Manažer chyb, které se spustí automaticky, pokud byly nalezeny nějaké chyby. Když je Manažer chyb ukončen klávesou nebo tlačítkem Esc, při jeho opětovném spuštění se budou chyby zobrazovat znova od začátku, tj. po spuštění bude aktivní první chyba, a to i v případě, že je tato chyba již opravena. Doporučené pořadí kontroly: vyřešení volných linií zda se některé linie neprotínají (položka křížení linií) zda mezi dvěma body výkresu vede pouze jedna spojnice (singularita) volitelně lze kontrolovat i tzv. nulovou vzdálenost body, které nejsou součástí žádné linie (samostatné body) lze využít i kontroly ze záložky SPI KN pro ověření, zda je v každé ploše uveden alespoň jeden text (parcelní číslo, kód BPEJ, číslo zájmu atd.) zda v případě více textů v ploše jsou všechny texty stejné položky více různých PČ v 1 objektu neexistence PČ v objektu) 6 (21)

7 Před kontrolou mapy KN nebo mapy BPK je nutné vybrat funkcí Výkres/Selekce vrstev pouze vrstvu s hranicemi parcel a vrstvu parcelních čísel. Topologické chyby linií lze odstranit také automaticky pomocí funkce Výkres/Hromadné operace/topologické začištění, která umí vkládat průsečíky, dotahovat volné linie na blízké úsečky, ztotožňovat blízké body a případně zaokrouhlit souřadnice lomových bodů. Obr. 4 Nastavení topologické kontroly Obr. 5 Kontrola parcelních čísel zpět na začátek 7 (21)

8 3.2 Shrnutí Katastrální mapa ( v rozsahu upravovaného území) se zákresem KN parcel existujících v databázi katastru nemovitostí (včetně parcel, které nejsou zapsány na list vlastnictví) a parcel, které vznikly geometrickým plánem (např. kvůli rozdělení parcely obvodem pozemkové úpravy) a měly by být zapsány do katastru nemovitostí. Výkres katastrální mapy musí splňovat tyto požadavky: Pro každé katastrální území musí být samostatný výkres. Linie hranic parcel musí být v jedné zvolené vrstvě. Vrstva s hranicemi parcel musí být topologicky čistá. Parcelní čísla musí být v určitých zvolených vrstvách, v těchto vrstvách nesmí být žádné jiné texty. V každé parcele musí být alespoň jedno parcelní číslo. Pro každý typ parcely (stavební, pozemková) musí být použit zvolený kreslicí klíč textu. Mapa BPK se zákresem parcel zjednodušené evidence existujících v databázi katastru nemovitostí a zároveň zapsaných na nějaký list vlastnictví. Tyto parcely by se měly vyskytovat pouze v těch místech, kde je KN parcela nezapsaná na list vlastnictví. Výkres BPK musí splňovat tyto požadavky: Pro každé katastrální území musí být samostatný výkres. Linie hranic parcel musí být v jedné zvolené vrstvě, výkres musí obsahovat i úseky hranic parcel, které jsou totožné s výkresem katastrální mapy. Vrstva s hranicemi parcel musí být topologicky čistá. Parcelní čísla musí být v určitých zvolených vrstvách, v těchto vrstvách nesmí být žádné jiné texty (mohou se psát v závorkách). V každé parcele musí být jedno parcelní číslo. Pro každý typ evidence a typ parcely musí být použit zvolený kreslicí klíč textu, případně kombinace vrstva - kreslicí klíč textu. Je nutné odlišit 7 kombinací evidence a typu parcely: parcely evidence nemovitostí, stavební parcely bývalého pozemkového katastru, pozemkové parcely bývalého pozemkového katastru, stavební parcely grafických přídělů nebo jiných podkladů, pozemkové parcely grafických přídělů nebo jiných podkladů, stavební parcely bývalého pozemkového katastru z jiného původního katastrálního území, pozemkové parcely bývalého pozemkového katastru z jiného původního katastrálního území. zpět na začátek 8 (21)

9 4. Výkresy - přehled mapa KN zobrazuje mapu katastru nemovitostí, mapa BPK- výkres s parcelami zjednodušené evidence, mapa zájmu - výkres, který obsahuje obvod pozemkové úpravy a který zároveň rozděluje tento obvod na část, která bude řešena ve smyslu 2 zákona o pozemkových úpravách, a část, která nebude řešena ve smyslu uvedeného paragrafu (parcely v této části zůstanou původním vlastníkům v původních hranicích, pouze dojde k polohovému a geometrickému upřesnění hranic těchto parcel). mapa BPEJ - výkres bonitovaných půdně ekologických jednotek, mapa porostů - výkres, který zobrazuje porosty a druhu pozemků odpovídající zaměřenému skutečnému stavu, mapa kostry - výkres, který zobrazuje nově navrhované rozmístění druhů pozemků z plánu společných zařízení, případně včetně označení prvku společných zařízení. mapa návrhu - výkres, který zobrazuje nově navrhované rozmístění hranic pozemků a pracovní parcelní čísla (číslo LV podlomené pořadovým číslem), mapové značky podle druhu a využití nových pozemků. zpět na začátek 4.1 Vstupní výkresy požadavky na datovou strukturu objektové výkresy výkres BPEJ mapa zájmu mapa BPK mapa porostů mapa kostry jednočarové výkresy mapa KN mapa BPK 9 (21)

10 4.2 Povinné a nepovinné výkresy Povinné výkresy mapa KN mapa zájmu mapa návrhu Další výkresy ( nepovinné ) mapa BPK výkres BPEJ mapa porostů mapa kostry zpět na začátek 4.3 Přehled datových souborů použitých v projektu a jejich vlastnosti Obr. 6 výběr souborů (Témat) 10 (21)

11 Tab. 1: přehled vlastností datových souborů Téma Soubory barva tl K I E Katastrální mapa pug_km.vyk fialová Mapa BPK pug_bpk.vyk tm. hnědá Mapa zájmu pug_zajem.vyk červená 2 Mapa BPEJ pug_bpej.vyk sv. hnědá Mapa dílů D VYK žlutá Ortofotomapa VLAS08.jpg Rastry KN pug_kn.cit tm. šedá Rastry PK pug_pk.cit tm. zelená Mapa kostry pug_kostra.vyk tm. šedá Mapa porostu pug_porost.vyk sv. zelená Mapa návrhu pug_navrh.vyk sv. modrá Tab. 2: poznámky k vlastnostem souborů tl K I E barva P Síla čar, kterou je soubor kreslen (neuplatňuje se u rastrů) Viditelnost - pokud není zaškrtnuto, soubor se nekreslí Identifikovatelnost - pokud není zaškrtnuto, nelze identifikovat prvky tohoto souboru Editovatelnost - pokud není zaškrtnuto, nelze obsah souboru upravovat Obarvení dat souboru, nemá smysl pro barevné rastry Průhlednost, resp. krytí barvy, týká se jen rastrů a ploch ve výkresech. Pro rastry se dvojklikem na políčko vyvolá dialog Vlastnosti barev. Pro výkresy se vyplní hodnota mezi 0 až 100, která udává krytí v % (0 = zcela průhledné, 100 = zcela neprůhledné). Nevyplněné políčko značí plné krytí. Pro zviditelnění výkresu dílů lze dočasně použít nastavení pomocí funkce Soubor/Vlastnosti. zpět na začátek 11 (21)

12 5. Funkce pro zpracování nároků 3 Nároky 1 Průnik map 2 Vstupující parcely 4 Doplnění atributů Obr. 7: často používané funkce zpět začátek návodu 5.1 Průnik map funkce Aplikace/Pozemkové úpravy/průnik map vzniká mapa dílů - obsahuje plochy vzniklé průnikem podkladů (podle hranic, linií BPEJ atd.) To znamená, že ke každé ploše je v pracovní databázi evidováno 12 (21)

13 ke které KN nebo PK parcele náleží zda je v obvodu nebo mimo obvod úpravy ke kterému kódu BPEJ náleží Pro kontrolu souladu SPI a SGI se použije tabulka kontrol, která se spustí funkcí Aplikace/Pozemkové úpravy/kontrola. Následující obrázek ukazuje možnosti nastavení kontrol. Průnik map se musí opakovat vždy z níže uvedených důvodů: změna vstupního SPI KN kresby mapy KM kresby mapy BPK kresby linií BPEJ kresby obvodu úpravy nutnost vytvoření nových nároků zpět začátek návodu zpět funkce 5.2 Vstupující parcely Funkce PÚ/Vstupující parcely Využívá se pro kontrolu parcel (KN i PK) v mapě a databázi SPI. 13 (21)

14 Obr. 8: Vstupující parcely Pravé tlačítko myši nad parcelou místní nabídka pro opravu údajů SPI nebo zrušení parcely Funkční tlačítka nastavení volba různé filtrace apod. díly přepnutí do zobrazení dílů vytvořených z vybrané parcely zobrazit zobrazení parcely výpis parcely výpis informací z SPI vzdálenosti přepočet vzdáleností pro LV (hromadně) a zadání nebo změna středu obce úpravy změna údajů o dílu zpět začátek návodu zpět funkce 5.3 Nároky musí se vybrat požadovaná LV zaškrtnutím v prvním sloupci 14 (21)

15 Obr. 9: Tvorba nároků tl. Nároky vytvoření nárokového listu (formát HTML s exportem do DOC) tl. Snímek tisk snímku mapy s vybranou parcelou se šrafováním tl. Přehledka tisk přehledky tl. Zobrazení zvýraznění parcel dle LV zpět začátek návodu zpět funkce 5.4 Doplnění atributů Po použití funkce Průnik se vždy vytvoří Mapa dílů. nejprve je nutné přiřadit atributy mapě dílů, což se provede příkazem Aplikace/Pozemkové úpravy/doplnění atributů k mapě dílů funkce proběhne automaticky ke každému dílu (objektu) funkce doplní atributy LV, výměru atd. zpět začátek návodu zpět funkce 6. Vlastnická mapa Mapa má mít tyto vlastnosti: 15 (21)

16 každá parcela má svého vlastníka, všechny parcely jsou zapsané na listu vlastnictví (LV) vyhotovuje se v barevném provedení, každá parcela je odlišena dle LV barevnou výplní měřítko je obvykle větší než má katastrální mapa nezbytnou součástí je legenda, kde je každé barvě přiřazeno číslo LV mapu doplňuje popisové pole 6.1 Přiřazení atributů pro výplň plochy se použije funkce Výkres/Plocha/Výplň plochy dle atributů. Atributem je číslo LV při vyplňování ploch se nastaví automatické vytváření souboru legendy, která je nedílnou součástí výkresu 6.2 Vytvoření barevných výplní dle atributů Je nutné zvolit jako atribut LV, podle kterého se odpovídají parcely zvýrazňují Nastavení barevných ploch lze udělat ručně nebo automatickým plněním (viz Chyba: zdroj odkazu nenalezen) Zvolené barevné výplně lze uložit do souboru pro opakované použití Obr. 10 nastavení výplní dle LV Vhodné je zvolit kresbu do nového výkresu. Systém vyžaduje zadání hlavičky nového výkresu. 16 (21)

17 Obr. 11 výkres barevných výplní Následně se uloží legenda do souboru *.leg a vytvoří se funkcí Analýza dat dle následujícího obrázku Obr. 12 vytvoření legendy ve výkresu V dalším kroku se zvolí nastavení podle obrázku zpět začátek návodu Obr. 13 analýza dat 17 (21)

18 7. Vytváření návrhu nových parcel Pro vytvoření návrhu se musí být použit samostatný výkres (soubor VYK). Takový je již v Projektu připraven ( Mapa návrhu ). Výkres je zobrazen modrou barvou. 7.1 Návrh nové parcelace Uvedená funkce spustí dialog dle obrázku Obr. 14 funkce pro návrh parcel Barevné zvýraznění řádků: Obr. 15 návrh parcel - soupis dle LV černě zatím bez návrhu modře částečně uspokojený návrh zeleně nárok uspokojen v tolerancích červeně nárok překročen Tlačítka: Návrh - dialog pro vytváření nových parcel pro aktuální list vlastnictví (kap. 7.1) Statistika - dialog se seznamem navržených parcel nebo seznamem spoluvlastníků pro aktuální list vlastnictví Opravy - umožňuje opravit vlastnosti navržené parcely nebo posunout body hranice navržených parcel Zobrazení - zobrazí vstupující a navržené parcely aktuálního listu vlastnictví Bilance - zobrazí Soupis nových pozemků pro aktuální list vlastnictví 18 (21)

19 Kontrola - kontrola mapy návrhu nového rozmístění pozemků uzavřenost obvodů parcel umístění parcelního čísla uvnitř parcely duplicita parcelních čísel doplnění čísel bodů na lomové body hranic parcel topologické začištění doplnění bodů po 200 metrech přepočítání výměr cen a vzdáleností parcel Export - umožňuje k jednotlivým parcelám doplnit atributy automaticky očíslovat parcely editovat parcelní čísla vytvořit katastrální mapu Zeleně zvýrazněné položky lze vyvolat také při stisku pravého tlačítka myši nad tabulkou zpět začátek souboru 7.2 Návrh nové parcely Obr. 16 návrh nové parcely 19 (21)

20 vytváření nových parcel pro zvolený list vlastnictví (jeho číslo je uvedeno v záhlaví dialogu) Nové parcely vznikají převzetím celé zadané plochy oddělením požadované výměry nebo ceny ze zadané plochy Zadání plochy lomovými body - ve stavovém řádku se zobrazuje výměra již zadané plochy obvodovou linií - není nutné, aby linie byla uzavřená pro zadaný bod uvnitř plochy bere se ohled na případné oblasti (díry) uvnitř plochy po zadání plochy - v položce aktuální se objeví výměra, cena a vzdálenost zadané plochy určená plocha se potvrdí tlačítkem Celá nebo se zadá oddělovaná plocha nebo cena a použije se tlačítko Oddělit tlačítko Použít - potvrdí se oddělená výměra a objeví se dialog pro zadání vlastností parcely (viz dále Chyba: zdroj odkazu nenalezen) Tlačítko Přehled - zobrazí seznam vstupujících (řešených) parcel ze soupisu nároků zaškrtávacím políčkem ve sloupci + v tabulce lze označit jednotlivé parcely a sečíst tak jejich výměry a ceny sečtená výměra (resp. cena) se pak zobrazí v editačním políčku před tlačítkem Oddělit Tvorba nových parcel se ukončí tlačítkem Jiné LV nebo klávesou Esc. 7.3 Zadání vlastností nové parcely Obr. 17 zadání údajů o parcele 20 (21)

21 navržené pracovní parcelní číslo se potvrdí zadá se druh pozemku a využití pozemku zadá se případná ochrana nemovitosti zpět začátek souboru 7.4 Vytvoření bilancí Tlačítka Bilance vytvoření Soupisu nových pozemků Snímek tisk detailu Přehledka tisk většího území Přečíslování příloha k Soupisu nových pozemků, porovnání pracovních parcelních čísel a nových čísel přidělených KÚ zpět začátek souboru Obr. 18 vytvoření bilancí 7.5 Tisk mapy s návrhem nových pozemků (návrhová mapa) bude doplněno později zpět začátek souboru 21 (21)

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

Postup prací při sestavování nároků vlastníků

Postup prací při sestavování nároků vlastníků Postup prací při sestavování nároků vlastníků Obsah 1. Porovnání výměr... 1 2. Výpočet opravného koeficientu... 2 3. Výpočet výměr podle BPEJ... 2 4. Výpočet vzdálenosti... 2 5. Sestavení nárokového listu...

Více

Podklady pro školení LPIS. Katastr v LPIS

Podklady pro školení LPIS. Katastr v LPIS Podklady pro školení LPIS Katastr v LPIS PV-Agri s.r.o. PV-Agri s.r.o. 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1 1. Základní informace LPIS mohu použít k zobrazení dat katastru nemovitostí a dohledávání

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Portál farmáře. Katastr v LPIS. Podklady pro školení.

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Portál farmáře. Katastr v LPIS. Podklady pro školení. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Katastr v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ

Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ Vzdělávání v egon centru UH Reg. č. projektu: CZ.1.04/4.1.00/40.00094 Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ egon centrum Uherské Hradiště Školitel: Martin Hudec e-mail: martin.hudec@mesto-uh.cz Zpracoval:

Více

GIS Mikroregionu Telčsko

GIS Mikroregionu Telčsko GIS Mikroregionu Telčsko Spuštění aplikace v internetu http.//www.bnhelp.cz Tato adresa je pouze dočasná nově se bude do mapy přistupovat ze stránek www.telcsko.cz nebo www.telc-etc.cz. Skrze odkaz Přihlášení

Více

Pojmy. Přednáška č. 4. (mapování a katastr nemovitostí) výklad pojmů. PUG 14/15 předn Karel Benda 1.

Pojmy. Přednáška č. 4. (mapování a katastr nemovitostí) výklad pojmů. PUG 14/15 předn Karel Benda 1. Pozemkové úpravy Přednáška č. 4 Pojmy (mapování a katastr nemovitostí) 11.3.2015 Karel Benda výklad pojmů oborový slovník http://www.vugtk.cz/slovnik/ Karel Benda 1 operát PK souhrn měřického a písemného

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Nápověda Hlavní strana Menu aplikace Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Vyhledávání hrobů Vyhledávání dle zemřelého na náhrobku Vyhledávání dle hrobu Zrušené hrobové místo Nové hrobové místo

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu.

Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu. Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu. Jedná se o digitalizovanou katastrální mapu v místech,

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Geometrické plány. Úvod. Geometrické plány Další

Geometrické plány. Úvod. Geometrické plány Další Další Úvod Program slouží k automatickému vytváření formulářů Výpočet výměr, Výkaz dosavadního a nového stavu údajů katastru nemovitostí. file:///w /www/mpo/stranky/manual/gp/module_gp.html[1.12.2010 16:22:52]

Více

LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014

LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014 PV-Agri s.r.o., 2014 http://www.pvagri.cz

Více

Práce s katastrem v LPIS

Práce s katastrem v LPIS Práce s katastrem v LPIS Uživatelská příručka pro farmáře Září 2014 Ministerstvo zemědělství České republiky HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 29.5.2014 Úvodní verze příručky Práce

Více

Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j /2008

Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j /2008 Katastrální úřad pro Plzeňský kraj, Radobyčická 12, Plzeň Č.j. 40001001-40-134/2008 Podmínky využití výsledků pozemkových úprav k obnově katastrálního operátu (2. aktualizované vydání) 1) Úvod Zpracovatel

Více

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje stanovují způsob tvorby ÚKM Jihočeského kraje a její aktualizace do doby než dojde ke zprovoznění RUIAN, poté přechází

Více

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Leden 2012 1. Přehled sestav MS Excel v Portálu farmáře Registr půdy (LPIS) a Data ke stažení LPIS umožňuje na záložce

Více

Geometrické plány jako podklad pro převody nemovitostí

Geometrické plány jako podklad pro převody nemovitostí Geometrické plány jako podklad pro převody nemovitostí Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně

Více

Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019)

Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019) Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019) www.ruian.cz (publikováno dne 25. 1. 2019) Obsah 1. NOVINKY PRO VŠECHNY PROJEKTY... 4 1.1 Doplnění panelu tlačítek...4 1.2 Základní mapy ČR jako

Více

Setkání G&A Etapy PÚ a VFP. Michal Votoček

Setkání G&A Etapy PÚ a VFP. Michal Votoček Setkání G&A 2015 1 Etapy PÚ a VFP Michal Votoček michal.votocek@gepro.cz Setkání G&A 2015 2 Přehled etap PÚ ve VFP 0 účastníci řízení 1 zaměření polohopisu 2 určení obvodů PÚ 3 zjišťování hranic pozemků

Více

Geometrický plán (1) Zeměměřické činnosti pro KN. Geometrický plán

Geometrický plán (1) Zeměměřické činnosti pro KN. Geometrický plán Geometrický plán (1) GEOMETRICKÝ PLÁN Zákon o katastru nemovitostí č. 256/2013 Sb. Vyhláška o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška) č. 357/2013 Sb. Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti

Více

pro převody nemovitostí (1)

pro převody nemovitostí (1) pro převody nemovitostí (1) Geometrické plány jako podklad pro převody nemovitostí Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115

Více

Katastr nemovitostí. Geometrický plán. Geometrický plán. Geometrický plán Vyhotovení: Geometrický plán Vyhotovení: Geometrický plán Vyhotovení:

Katastr nemovitostí. Geometrický plán. Geometrický plán. Geometrický plán Vyhotovení: Geometrický plán Vyhotovení: Geometrický plán Vyhotovení: Katastr nemovitostí Ing. Pavel Černota, Ph.D. Ing. Hana Staňková, Ph.D. 73, Vyhláška č. 26/2007 Sb. Výsledkem zeměměřické činnosti. Svým obsahem, způsobem a účelem úzce souvisí s vedením katastru. Technický

Více

Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy

Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy Podklady pro školení Prosinec 2012 PV-Agri s.r.o.,

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY Aplikace Pozemky slouží primárně k vyhledávání pozemkových a stavebních parcel a k editaci parcel ve vlastnictví AOPK. Základní vyhledávání probíhá ve veřejné databázi RÚIAN,

Více

Pracovní list 1 Základy práce v programu MISYS

Pracovní list 1 Základy práce v programu MISYS Pracovní list 1 Základy práce MISYS městský informační systém je geografický informační systém zaměřený především na oblast evidence a inventarizace a určený například pro potřeby správy majetku obcí,

Více

Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web Další. Dikat Web. Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly:

Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web. Manažer DIKAT Web Další. Dikat Web. Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly: Manažer DIKAT Web Manažer DIKAT Web Manažer DIKAT Web Kapitola Manažer DIKAT Web obsahuje tyto podkapitoly: 1. Soubor 2. Úpravy 3. Projekt Otevřít projekt Zavřít projekt Založit nový projekt Editovat projekt

Více

SkiJo podpora pro vytyčování, řez terénem a kreslení situací

SkiJo podpora pro vytyčování, řez terénem a kreslení situací SkiJo podpora pro vytyčování, řez terénem a kreslení situací Koncepce: Pro podporu vytyčování, řezu terénem a kreslení situací byla vytvořena samostatná aplikace SkiJo GEOdeti. Obsahuje funkce pro odečítání

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

nepamatuje na potřebu ověření stávajících bodů PPBP. Problémy s nepoužitelností souborů vkládání fotografií namísto kreslení detailů v

nepamatuje na potřebu ověření stávajících bodů PPBP. Problémy s nepoužitelností souborů vkládání fotografií namísto kreslení detailů v Aktuální problémy digitalizace z pohledu ČÚZK Jan Kmínek Nemoforum, Praha 2. června 2010 Obsah prezentace Zaměřeno na problematiku vlastního zpracování Revize a doplnění PPBP Vyhledání identických bodů

Více

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE ÚVODEM Mapový aplikační server MapSquare (MS) umožňuje online přístup do informačního systému ČÚZK, uživatel tak může prohlížet katastrální mapy, hledat vlastníky

Více

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Úvodní informace K využívání této aplikace musíte mít ve Vašem internetovém prohlížeči nainstalovaný plugin Adobe Flash Player verze 10 a vyšší. Mapová aplikace

Více

Návod na použití aplikace Limity využití půdy

Návod na použití aplikace Limity využití půdy Návod na použití aplikace Limity využití půdy Úvodní stránka a registrace do aplikace a) Po vstupu se objeví úvodní stránka aplikace, kde je možné získat základní informace o aplikaci a datových zdrojích.

Více

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK Strana 1/23

Více

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES!

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! www.cleerio.cz PŘIHLÁŠENÍ DO MAPOVÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU Mapová aplikace je přístupná na vašem počítači i tabletu. Stačí být připojen

Více

Pomůcka k aplikaci ustanovení katastrální vyhlášky vztahujících se k souřadnicím podrobných bodů

Pomůcka k aplikaci ustanovení katastrální vyhlášky vztahujících se k souřadnicím podrobných bodů Příloha k č.j. ČÚZK 6495/2009-22 Pomůcka k aplikaci ustanovení katastrální vyhlášky vztahujících se k souřadnicím podrobných bodů 1. Geometrické a polohové určení 1.1. Katastrální území a nemovitosti evidované

Více

LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011

LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011 LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o., 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1. Základní informace LPIS mohu použít k zobrazení dat katastru nemovitostí a dohledávání vlastnických

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

Ing. Jan Fafejta: Kvalita, přesnost a rozsah dat státních mapových děl ve vztahu k potřebám informačních systémů".

Ing. Jan Fafejta: Kvalita, přesnost a rozsah dat státních mapových děl ve vztahu k potřebám informačních systémů. Ing. Jan Fafejta: Kvalita, přesnost a rozsah dat státních mapových děl ve vztahu k potřebám informačních systémů". KVALITA, PŘESNOST A ROZSAH DAT STÁTNÍCH MAPOVÝCH DĚL VE VZTAHU K POTŘEBÁM INFORMAČNÍCH

Více

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Jihomoravský kraj, Pobočka Znojmo nám. Armády 1213/8, Znojmo

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Jihomoravský kraj, Pobočka Znojmo nám. Armády 1213/8, Znojmo Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Jihomoravský kraj, Pobočka Znojmo nám. Armády 1213/8, 669 02 Znojmo Spisová značka.: 2RP18200/2015-523206 Č.j.: SPU 503147/2015/Ta Vyřizuje: Ing. Michaela

Více

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství KATASTR NEMOVITOSTÍ Ing. Bc. Pavel Voříšek (úředně oprávněný zeměměřický inženýr). Vysoké Mýto 19. 2. 2018 KATASTR NEMOVITOSTÍ

Více

Některé poznatky z potvrzování geometrických plánů

Některé poznatky z potvrzování geometrických plánů Některé poznatky z potvrzování geometrických plánů Ing. Petra Zemánková 22.9.2015 Katastrální úřad pro Jihomoravský kraj Katastrální pracoviště Vyškov Kontrola GP a ZPMZ od 1.7.2014 v rámci potvrzování

Více

Účelová katastrální mapa Zlínského kraje

Účelová katastrální mapa Zlínského kraje Účelová katastrální mapa Zlínského kraje RNDr. Ivo Skrášek Vedoucí oddělení IT 26.6.2007 Co je Účelová katastrální mapa Zlínského kraje? Účelová katastrální mapa Zlínského kraje: (dále "ÚKM ZK") Společný

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

Tisk map z LPIS - rozšířené

Tisk map z LPIS - rozšířené Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Tisk map z LPIS - rozšířené Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

Tipy jak používat nový tiskový modul v LPIS Nový tiskový modul Vám umožňuje vytisknout i nástěnné mapy s přehledem všech vašich PB s názvy pozemků, nebo mapy s proložením katastru nemovitostí a půdních

Více

DMVS aktualizace a poskytování ÚKM. Jan Kmínek ČÚZK

DMVS aktualizace a poskytování ÚKM. Jan Kmínek ČÚZK DMVS aktualizace a poskytování ÚKM Jan Kmínek ČÚZK Přehled digitalizace katastrálních map (stav k 31.10.2013) Role ÚKM v projektu DMVS RÚIAN: 36 ZZR Územní prvky z registru územní identifikace jsou zobrazovány

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer

SCHÉMA aplikace ObčanServer SCHÉMA aplikace ObčanServer záložka prohlížeče pro Občanserver erb a název obce odkaz na stránky fy DIGIS PŘEHLEDKA zobrazení místa na mapě v rámci celého území, tlačítka pro práci s mapou informace, měření,

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Mohelnice: katastrální mapa Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala

Více

pro tvorbu map OCAD 11 (1)

pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

Dálkový přístup a katastr nemovitostí (1)

Dálkový přístup a katastr nemovitostí (1) Dálkový přístup a katastr nemovitostí (1) Dálkový přístup a katastr nemovitostí Ing. Jiří Drozda, Ing. Radek Makovec Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí

Více

47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP km 2

47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP km 2 47 obcí 61 katastrálních území rozloha ORP - 414 km 2 Přehled témat 5,3 cm Připravovaná témata (příspěvkové organizace města) : Technické služby města - mapka hřbitova, veřejná prostranství údržba ploch

Více

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Názorné příklady verze 1.3 Obsah Úvod... 2 Seznámení s aplikací... 3 Připojování Vrstev... 4 Zobrazení rastrového podkladu... 6 Lokalizace... 7 Tisk... 8 Tematizace...

Více

GEPRO řešení pro GNSS Leica

GEPRO řešení pro GNSS Leica GEPRO řešení pro GNSS Leica GEPRO spol. s r. o. Ing. Jan Procházka GEPRO řešení pro GNSS Leica GNSS rover» odolný PC tablet s Win 7» GNSS anténa přes bluetooth» až 1 cm přesnost» KOKEŠ, MISYS, PROLAND

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Stručný návod Tato aplikace vznikla z důvodu potřeby prezentace geografických dat HZS Ústeckého kraje a dalších poskytovatelů dat v jednotné mapové aplikaci. Dalším

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Demeter Jurista 2006 25.01.2006 Obsah Obsah...2 Instalace programu...3 Spuštění programu...3 Popis hlavního panelu...3 Menu...4 Panel Regály...4

Více

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu (aktualizováno dne 10. prosince 2015) Strana 1/13 Seznam zkratek a pojmů použitých v tomto dokumentu: Pojem/zkratka AM Číslo domovní

Více

2. krok Druhý krok slouží pro nastavení typu založení klasifikačních záznamů. K dispozici jsou následují volby:

2. krok Druhý krok slouží pro nastavení typu založení klasifikačních záznamů. K dispozici jsou následují volby: Klasifikace žáků Aktualizace modulu Klasifikace žáků verze 7.4.3 přináší nové funkce pro založení klasifikačních záznamů a pro zadání volitelných, nepovinných předmětů a zájmových útvarů. Založení klasifikačních

Více

REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP

REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP (Tato aplikace byla vyhotovena za finanční podpory ze státních prostředků poskytnutých

Více

Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP)

Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP) Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP) Tento materiál si klade za cíl stručně a jednoduše seznámit potenciální uživatele s mapovou aplikací určenou pro připomínkování územního plánu. Činí

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Automatizované kontroly digitálních dat při přejímce etapy PÚ

Automatizované kontroly digitálních dat při přejímce etapy PÚ Automatizované kontroly digitálních dat při přejímce etapy PÚ Ing. Michal Votoček, Ph.D. GEPRO spol. s r.o. ČMKPÚ z.s., Středočeská pobočka Seminář ČMKPÚ Zkušenosti s přejímkou jednotlivých etap pozemkových

Více

DIMTEL - dimenzování otopných těles v teplovodních soustavách

DIMTEL - dimenzování otopných těles v teplovodních soustavách Dimenzování těles Dialogové okno Dimenzování těles lze otevřít z programu TZ (tepelné ztráty), z programu DIMOS_W a také z programu DIMTEL. Při spuštění z programu TZ jsou nadimenzovaná tělesa uložena

Více

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Webová aplikace pro zpracování výměnného formátu geometrického plánu byla doplněna o nový způsob kreslení geometrického plánu přímo na webu,

Více

9. Práce s naskenovanými mapami

9. Práce s naskenovanými mapami 9. Práce s naskenovanými mapami V této kapitole si ukážeme práci s předlohami. Předlohou rozumíme naskenovanou bitmapu, načtenou jako pozadí na pracovní plochu. Použitím bitmapového obrázku jako podklad,

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Projekt Pospolu. Měřický náčrt. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslava Kuthanová.

Projekt Pospolu. Měřický náčrt. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslava Kuthanová. Projekt Pospolu Měřický náčrt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslava Kuthanová. Proč si vést náčrt během mapování je zaměřena poloha (někdy i výška) určovaných bodů

Více

Kontrola adresních míst v ISÚI bez definičního bodu

Kontrola adresních míst v ISÚI bez definičního bodu Kontrola adresních míst v ISÚI bez definičního bodu Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK Kontrola č. 4_AMbezDBv.01 Strana

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Vyhotovování geometrických plánů v Česku

Vyhotovování geometrických plánů v Česku Vyhotovování geometrických plánů v Česku Karel Štencel karel.stencel@cuzk.cz 24. slovenské geodetické dni Trnava, 10. listopadu 2016 Obsah prezentace Právní úprava Digitalizace katastrálních map Poskytování

Více

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 RESPONZIVNÍ DESIGN - tento design zaručuje, že zobrazení stránky

Více

Kontrola dat přebíraných pomocí VFP. (příloha č. 2 k Metodickému postupu pro práci s VFP)

Kontrola dat přebíraných pomocí VFP. (příloha č. 2 k Metodickému postupu pro práci s VFP) Kontrola dat přebíraných pomocí VFP (příloha č. 2 k Metodickému postupu pro práci s VFP) Obsah 1 Kontrola formální správnosti dat VFP... 4 1.1 Hlavička... 4 1.2 Účastnicí řízení... 4 1.3 Nárok... 4 1.4

Více

Katastr Nemovitostí a související témata

Katastr Nemovitostí a související témata Katastr Nemovitostí a související témata (KMA/TGI) Karel Jedlička (UN 627) smrcek@kma.zcu.cz Pouze podkladové texty k přednáškám Obsah Výsledky vstupního dotazníku Katastr nemovitostí a související témata

Více

MANUÁL PRO PROHLÍŽENÍ DAT NA MAPOVÉM PORTÁLU ZÁBŘEŽSKA

MANUÁL PRO PROHLÍŽENÍ DAT NA MAPOVÉM PORTÁLU ZÁBŘEŽSKA MANUÁL PRO PROHLÍŽENÍ DAT NA MAPOVÉM PORTÁLU ZÁBŘEŽSKA 20. říjen 2016 Mgr. Tomáš Hedrich referent odboru rozvoje a územního plánování Městský úřad Zábřeh OBSAH OBSAH... 2 O PROJEKTU... 3 DATA... 3 ORTOFOTO

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis Verze 3, 7. 1. 2017 Tento návod popisuje základní postup pro vytvoření elektronického ohlášení změn v ilpis a podání tohoto ohlášení na Portálu

Více

Založení nové karty - základy

Založení nové karty - základy Příručka uživatele systému Museion Založení nové karty - základy Autorská práva Copyright 2012-2013 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele M I S Y S - W E B Intranet řešení systému MISYS Verze 9.00 Příručka uživatele GEPRO s.r.o. Září 2008 Copyright GEPRO s.r.o. 2008 Ochranné známky GEPRO spol. s r.o. KOKEŠ, MISYS Ochranné známky Microsoft

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic

Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic Uvedený panel nástrojů Repaint Magic lze využít při úpravě mapky vytvořené v MS Map v prostředí standardní grafiky MS Office. Následující

Více

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4 1 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.5 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.4 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.3 1.

Více

Katastrální mapy (KM)

Katastrální mapy (KM) Katastrální mapy (KM) Legislativa viz. předmět Katastr nemovitostí nový katastrální zákon s účinností od 1.1.2014 je Zákon o katastru nemovitostí č. 256/2013 Sb. Mapy stabilního katastru (od 1817) Mapy

Více

GEOMETRICKÝ PLÁN pro. Ing. Lenka Hybášková 2594/12 476/ rozdělení pozemku. ZK-Brno s.r.o. Marie Hübnerové Brno

GEOMETRICKÝ PLÁN pro. Ing. Lenka Hybášková 2594/12 476/ rozdělení pozemku. ZK-Brno s.r.o. Marie Hübnerové Brno *) Náměšť nad Oslavou 8-2/22,24 GEOMETRICKÝ PLÁN pro rozdělení pozemku Vyhotovitel: ZK-Brno s.r.o. Marie Hübnerové 58 621 00 Brno Číslo plánu: 602-1223/2017 Okres: Třebíč Obec: Rudíkov Kat. území: Rudíkov

Více