EVROPA, KTERÁ FUNGUJE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EVROPA, KTERÁ FUNGUJE"

Transkript

1 EVROPA, KTERÁ FUNGUJE V roce 2014 dostaneme příležitost v této zásadní době v historii našeho kontinentu formovat budoucnost Evropy. Výběr, který v těchto volbách učiníte, může Evropu buď oslabit, nebo posílit. Evropští liberálové se zavazují k budování silnější Evropy, která by chránila naše společné zájmy a hodnoty. Chceme Evropu s autoritou na světové scéně. Chceme Evropu, která posiluje ekonomiku a vytváří pracovní místa. Chceme Evropu, která je transparentnější a odpovědnější. Evropu, která chrání bezpečnost svých občanů. Evropu tolerance a rovnosti se silnými občanskými právy a svobodami. Evropu založenou na opravdové demokracii a vůli občanů. Evropu, která převezme vedení v boji proti klimatickým změnám. Evropu, která funguje pro všechny z nás. Liberálové chtějí Evropu, která vzbuzuje důvěru, nikoli strach, podporuje prosperitu a jednotu, nikoli rozdělení. Občanské svobody a bezpečnost jsou základy liberální Evropy a vysvětlují přitažlivost evropského modelu ve světě. Občanské svobody jsou samými základy našeho blahobytu a musíme je chránit v momentě, kdy jsou ohroženy. Chceme Evropu, která respektuje a podporuje individuální volbu a drží svůj slib, že každý bude mít příležitost zlepšit svůj vlastní život.

2 2 2 Naší prioritou je lépe řešit vážné hospodářské výzvy, kterým čelíme v celé Evropě. Recese a rekordní nezaměstnanost, včetně nezaměstnanosti mladých lidí, ohrožují dlouhodobou budoucnost našich komunit. Stabilní a prosperující Evropa musí být založena na lepších politických strategiích. Věříme v Evropu, která je vám odpovědná a funguje pro vás. Evropští liberálové mají silnou pověst jako ti, kteří činí Evropu odpovědnější, transparentnější a efektivnější. Budeme i nadále usilovat o strategie a přijímat opatření, která nás vyvedou ze současné krize a vytvoří dlouhodobý růst. Věříme v konkurenci, odstraňování překážek na trhu a v efektivní regulaci trhu. Budeme i nadále bojovat proti protekcionismu a zásahům vlády tam, kde podkopávají růst pracovních míst a brání prosperitě na regionální, národní a evropské úrovni. Tvorba pracovních míst a příležitostí Liberální politické strategie se osvědčili při tvorbě pracovních míst a zlepšování lidských životů. S vaší podporou toho můžeme udělat víc. Věříme v sílu a úspěch jednotného evropského trhu, který vytvořil miliony pracovních míst. Naší prioritou je dokončení a rozšiřování jednotného trhu, v neposlední řadě v sektoru služeb, nacházení a tvorba nových příležitostí k ekonomickému růstu a větším inovacím a k posílení konkurenceschopnosti Evropy. Odstranění nadměrných vnitrostátních pravidel a předpisů, jakož i hraničních kontrol, a zajištění volného pohybu pracovníků pomáhají podnikům být silnější a konkurenceschopnější. Nicméně mnohem více může, a mělo by být, provedeno k dokončení jednotného trhu a zjednodušení podnikání v Evropě. Posílíme jednotný trh s energiemi, digitálními produkty, finančními službami, dopravou a trh ve zdravotním sektoru. Zároveň dále zjednodušíme volný pohyb služeb a pracovníků: Budeme pracovat na dohodě o volném obchodu mezi EU a USA, která by mohla evropskou ekonomiku posílit více než 100 miliardami eur ročně. Budeme také usilovat o dohody o volném obchodu s dalšími významnými hospodářskými oblastmi. Malé a střední podniky (MSP) řídí prosperitu v Evropě. Usnadníme tvorbu nových pracovních míst prostřednictvím snadnějšího přístupu k financím, jednodušších pravidel pro investiční fondy při podpoře nových inovativních podniků v celé Evropě a příležitostí pro mladé podnikatele. EU se musí stát vůdčí silou v oblasti začínajících podniků a v oblasti podniků zabývajících se inovativními technologiemi.

3 3 Digitální ekonomika je pro pracovní místa nezbytná. Vytvoříme moderní ekonomiku, která zjednoduší život prostřednictvím více elektronických služeb a podpoříme elektronický obchod tím, že zlepšíme přístup k rychlejšímu internetu, zajistíme otevřený internet, budeme bojovat pro neutralitu internetového prostředí a vytvoříme skutečně jednotný trh v oblasti telekomunikací, včetně postupného rušení roamingových poplatků za hlasové a datové služby do roku 2016 a neodůvodněných cen za volání a posílání SMS do zahraničí. Podporujeme vytvoření příznivých finančních a daňových rámců na podporu zřizování nových podniků. Investice musejí být v Evropě vítány. Domníváme se, že největším sociálním a ekonomickým problémem, kterému nyní Evropa čelí, je nezaměstnanost, zvláště mezi mladými lidmi. Hlavním tématem těchto evropských voleb musí být identifikace příležitostí v oblasti zaměstnanosti, vzdělání a školení a toto je nejvyšší priorita pro ty, kteří budou zvoleni do Evropského parlamentu za ALDE. Výuční listy a univerzitní diplomy musejí být v zahraničí volně uznávány. Střední odborné,, univerzitní a firemní vzdělávání, musí být napříč státy posíleno. Podporujeme pojem pátá svoboda : volný pohyb znalostí včetně vyšší mobility studentů, akademiků a výzkumníků mezi členskými státy, aby se podpořili nové objevy a zkoumání. Přechod k udržitelnému rozvoji prostřednictvím ekonomiky, která efektivně využívá zdroje a vypouští nízké hladiny uhlíku se silnějším důrazem na obnovitelné zdroje energie, vytvoří nová pracovní místa a učiní nás méně závislé na importu energie. Budeme pracovat na funkčním systému obchodování emisí, abychom redukovali emise CO2, a budeme pracovat na posílení tohoto systému jako hnacího mechanismu pro inovace a energeticky efektivní řešení. Efektivní a dobře fungující trh s uhlíkem je klíčovým nástrojem k cenově efektivní redukci emise skleníkových plynů. Toto zahrnuje investice do panevropské elektrické sítě a větší důraz na obnovitelné zdroje energie. Budeme podporovat dlouhodobý a stabilní politický rámec k podpoře energetické a zdrojové efektivity. Součástí musí být spolupráce členských států a Evropské unie v oblasti zvýšení energetické efektivity, snížení produkce uhlíku při výrobě energie, rozvoje technologií pro zachycování a ukládání uhlíku, podpory recyklace, opětovného použití a efektivity v použití přírodních zdrojů včetně těch určených k produkci a spotřebě fosilních paliv. Budeme napomáhat posunu podpory EU v rámci strukturálních fondů a Fondu soudržnosti směrem k výzkumu a investicím do sektorů orientovaných na budoucnost jako je sektor obnovitelných zdrojů energie. V procesu tvorby těchto nových pracovních míst budeme také zajišťovat environmentální a ekonomickou udržitelnost pro budoucí generace.

4 4 Nastavení nových priorit Musíme přehodnotit celý rozpočtový proces. Věříme v širší strategický cíl, který určí, jak nejlépe utratit naše peníze. Voláme po rozsáhlé reformě finančního systému Unie, a to jak příjmů, tak výdajů, která zajistí, že žádná země nebude přispívat neúměrně. Rozpočtová rozhodnutí by měla brát v úvahu, jak nejlépe zvýšit počet pracovních míst a zlepšit životy lidí a blahobyt společenství. Rozpočet musí být orientovaný na růst. Musíme se zaměřit na inovace, výzkum a rozvoj a podporovat zlepšení vzdělávání. Liberálové se zavazují k lepšímu využití vašich peněz dalším snižováním administrativních rozpočtů a vedou boj za jediné sídlo Evropského parlamentu. Původní cíl zlepšení lidských životů byl zastíněn byrokratickým účetnictvím. Nehospodárné dotace musejí být zrušeny. Budeme pracovat na skutečném a zásadním posunu v příštím rozpočtu EU, abyste z něj měli větší užitek. Evropské peníze musejí být použity k tvorbě pracovních míst a ne k dotování příjmů. qchceme redukovat a zjednodušit pravidla EU tak, aby je bylo snadnější aplikovat a prosazovat, abychom se vyhnuli plýtvání a chybám. Evropské státy by měly poskytnout prohlášení, že jsou peníze EU použity nejen legálně, ale také poskytují přidanou hodnotu. trukturální fondy EU musí být zaměřeny na tvorbu pracovních míst, zvláště pro mladé, a na rozvoj inovací. Fondy EU by také měly být zaměřeny na výzkum, který přidává hodnoty a poskytuje výzkumníkům, PhD studentům a univerzitám nástroje. Přístup k fondům určeným ke zlepšení života lidí musí být časově omezen se ztrátou nároku v případě nedodržení cílů v určeném období. Budeme pracovat na udržitelné ekonomice, která respektuje životní prostředí. Jako Liberálové podporujeme postupné snižování zemědělských dotací. Zdůrazňujeme však, že obecná pravidla zakazující státní pomoc národnímu průmyslu, společnostem a výrobkům by měla platit také pro společnou zemědělskou politiku (SZP), čímž se zabrání převedení zemědělských dotací zpět na národní úroveň. Naším cílem je zajistit transparentnější a méně byrokratickou implementaci SZP. Evropské peníze musejí být použity na tvorbu pracovních míst a bezpečnost potravin ve všech členských státech.

5 5 Zemědělské dotace v jiných zemích narušují rovné podmínky pro evropské zemědělce. Chceme mezinárodní snížení podpory a další modernizaci SZP, která by směřovala k efektivitě a větší orientaci na trh. Podporujeme zemědělskou politiku, která je vyrovnaná mezi všemi třemi oporami udržitelnosti: ekonomickou, environmentální a sociální. Toto umožní zemědělcům produkovat více s menšími vstupy. Zajistíme, že rodinné statky a lidé v zemědělských oblastech, kteří udržují krajinu a podporují turismus přátelský k životnímu prostředí, budou mít spravedlivý užitek ze SZP. Přesuneme podporu EU od zemědělských dotací k moderním a k životnímu prostředí přátelským zemědělským technologiím, aby se udržela produkce potravin a udržitelná živočišná výroba a zároveň se pomohlo místním komunitám. Podporujeme investice do výzkumu, moderních technologií a jejich převedení do praxe ve všech sektorech zemědělství, rybářství a rozvoje venkova. Evropští liberálové vedli reformu společné rybářské politiky, zvláště k ukončení výmětů nežádoucích ryb a k decentralizaci rozhodování. Obnovení finanční stability Stejně jako se od evropských občanů očekává, že budou vést vyrovnané domácí rozpočty a žít v rámci svých možností, musíme zajistit zdravé veřejné finance. Chceme Unii, ve které jsou kritéria Paktu stability dodržována Unií i jejími členskými státy. Měnovou unii lze udržet pouze, pokud se solidarita zkombinuje s pevnou fiskální odpovědností. Tato solidarita závisí na fiskální disciplíně, která se vyhýbá morálnímu hazardu a nesnižuje ekonomické pobídky pro zdravé veřejné finance. Souhlas s těmito zásadami nestačí. I nadále budeme stát v čele úsilí o to, aby ti, kdo porušují pravidla, nesli odpovědnost. Budeme pracovat pro rychlé zavedení bankovní unie v eurozóně se společným právním základem pro dohled nad bankami a řešení jejich problémů. Stanovíme společný mechanismus pro ukončení nesolventních bank, abychom se vyhnuli nákladům pro daňové poplatníky. Vytvoříme lepší kontrolní mechanismy a více automatických sankcí v případě porušení Paktu stability a růstu. Chceme, aby země v eurozóně i mimo eurozónu zůstaly zcela zapojené v rozhodovacích procesech Unie týkajících se ekonomických problémů společného zájmu, protože naše ekonomická budoucnost je neoddělitelně spojená.

6 6 I když jsme se zavázali k principu daňové konkurence, jsme přesvědčeni, že je třeba udělat více v boji proti vyhýbání se daňovým povinnostem a proti daňovým únikům. Silnější ve světě a bezpečnější doma Zatímco někteří chtějí vyzdvihnout naše rozdíly a využít jich, my věříme, že naše společné hodnoty a jednota nám umožňují bránit naše společné zájmy ve světě a individuální práva doma. Naše síla nám pomůže vytvořit pracovní místa a zlepšit lidské životy v Evropě i za jejími hranicemi. Budeme podporovat lidská práva a chránit zranitelné v EU i za jejími hranicemi. Pro Liberály zůstává rozšiřování EU základním nástrojem společné zahraniční a bezpečností politiky. Zlepšíme spolupráci v EU a posílíme politiku EU v oblasti práva a vnitřních záležitostí, zvláště v boji s organizovaným zločinem. I když vítáme nový Společný evropský azylový systém, budeme dále pracovat na vytváření legálních a bezpečných cest do EU pro žadatele o azyl prostřednictvím přesídlení a humanitárních víz, abychom odstranili trh pro obchodníky s lidmi a zabránili tragickým úmrtím ve Středomoří. Budeme také pracovat na Evropě otevřené k talentům a nápadům od lidí, kteří jsou ochotní a schopní přispět na jedné straně k růstu pracovních míst a prosperitě, a na druhé straně posílit systém, který by zabránil nepravidelné migraci. Budeme usilovat o společnou politiku kybernetické bezpečnosti, která zlepší schopnost našich členských států chránit naše soukromí a ekonomiku. Naše schopnost prosazovat efektivně v zahraničí právní stát a individuální svobody závisí na naší schopnosti garantovat stejná práva pro naše obyvatele. Budeme i nadále bojovat za plnou ochranu všech lidských práv a zůstaneme v čele boje proti diskriminaci jakéhokoliv druhu. Budeme pracovat pro vytvoření mechanismu, který by monitoroval porušení základních práv a občanských svobod v EU a uplatňovat sankce na základě objektivních kritérií bez politického vměšování. Evropa by měla být světovou vůdčí silou ochraně soukromí dat. Přístup k soukromým datům evropských občanů by měl být vždy předmětem řádného soudního procesu.

7 7 V globalizovaném světě nemůže žádná země EU čelit hrozbám a výzvám, kterým dnes čelíme, samostatně. Občané EU očekávají, že EU a její členské státy budou táhnout za jeden provaz při společném jednání, které bude hrát efektivní roli v globálních záležitostech. Svět je čím dál komplexnější a nestabilnější. Evropa se bude muset více spoléhat na své vlastní vojenské a bezpečnostní zdroje. Je třeba lépe se sdružovat a sdílet schopnosti, abychom je lépe využili. Toto by umožnilo rychlejší odpovědi na mezinárodní krize, jak úspěšně ukázal boj proti pirátství. Pracujeme na mnohem bližší spolupráci mezi EU a NATO. Budeme i nadále podporovat demokratické a ekonomické reformy v sousedních zemích. Zdravější demokracie na našich hranicích zajišťuje bezpečnější Evropskou unii. Silně podporujeme nový důraz na lidská práva v zahraniční politice EU. Chceme zvýšit vliv EU v mezinárodních záležitostech tím, že ustanovíme přídavné evropské křeslo v Radě bezpečnosti OSN a dalších organizacích a také tím, že sdružíme členské státy eurozóny do jednoho volebního obvodu v MMF. Věříme, že by EU měla dále posilovat své schopnosti krizového civilního managementu a používat své zkušenosti ke garanci stability, vládě práva a zásadám řádné správy věcí veřejných. Pro efektivní a transparentní Evropu Finanční krize způsobila, že EU protahovala schvalování Lisabonské smlouvy. Během volebního období příštího Evropského parlamentu chceme podpořit svolání shromáždění za účelem dalšího demokratického rozvoje Unie. Věříme, že když se zvýší odpovědnost evropských politiků, budou pro nás dodávat efektivnější výsledky. EU a její instituce potřebují více transparentnosti a méně byrokracie. Budeme pokračovat ve svých snahách o zjednodušení pravidel EU a jejich odlehčení. Prosazujeme, že rozhodnutí by se měla dělat na odpovídající lokální a regionální, národní, nebo evropské úrovni, která nejlépe a nejpříměji slouží občanům. V rámci Lisabonské smlouvy byly národní parlamenty ve vyšším stupni zapojeny do jednání o politických strategiích. Abychom posílili zásady subsidiarity ještě více, ALDE navrhuje každoroční kontrolu subsidiarity, v jejímž rámci Evropský parlament ohodnotí pracovní program Komise, aby bylo zajištěno, že zásady subsidiarity a proporcionality jsou respektovány. Chceme vytvořit efektivnější Evropskou komisi tím, že budeme významně reformovat pracovní metody v Kolegiu, a redukováním oblastí portfolií.

8 8 Podporujeme probíhající restrukturalizaci jistých částí administrace EU, jako je Výbor regionů, abychom zajistili, že všechny části významně přispívají k procesu rozhodování a k transparentnímu, hladkému a efektivnímu chodu Unie. Chceme zachovat možnost zrušení administrativních struktur, které zcela nesplňují tato kritéria, jako je Hospodářský a sociální výbor. Vyzýváme k auditu všech stávajících agentur EU. Ty, které nepřinášejí významnou přidanou hodnotu, by měly být zrušeny. Domníváme se, že diferenciovaná integrace nepředstavuje hrozbu pro soudržnost EU, pokud zůstává další integrace otevřená i pro jiné země a umožňuje jim připojit se, pokud se k tomu rozhodnou. Evropský parlament by měl mít pouze jedno sídlo. Podporujeme posílení demokratické povahy Evropské unie, s větším zapojením Evropského parlamentu a národních parlamentů v procesu rozhodování a s vyšší transparentností jednání a hlasování v Radě. Evropská unie musí být silnější, jednodušší a demokratičtější. Žádáme o váš hlas, abyste nám pomohli tohoto dosáhnout.

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 25.5.2005 KOM(2005) 218 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Předloha Prohlášení o hlavních zásadách pro udržitelný rozvoj CS CS SDĚLENÍ

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0048/21. Pozměňovací návrh. Jordi Solé za skupinu Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Bod odůvodnění D a (nový) Da. vzhledem k tomu, že podle článku 8 SFEU se EU zavázala k podpoře rovnosti žen a mužů a k začleňování hlediska rovnosti žen a mužů do všech svých činností

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz

25.3.2013 AGENDA 2014. 25. března 2013. www.ods.cz AGENDA 2014 25. března 2013 1 Agenda 2014 stanovuje program, který ODS bude prosazovat do konce řádného volebního období, tedy v letech 2013 a 2014. 2 Hlavní cíle, kterými se chceme řídit v následujícím

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o hlavních směrech politik zaměstnanosti členských států

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o hlavních směrech politik zaměstnanosti členských států EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o hlavních směrech politik zaměstnanosti členských států CS CS DŮVODOVÁ ZPRÁVA Smlouva o fungování Evropské

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Lisabonská smlouva Smlouvy v EU Evropská unie (tedy EU, dříve Evropská společenství, ES, původně Evropské hospodářské společenství, EHS) je definována smlouvami

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Jaký je dopad politiky soudržnosti EU? 2. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 3. Jaké

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 SHRNUTÍ Základní charakteristika RP Nástroje RP Principy RP Úrovně realizace: primárně národní státy,

Více

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011)

Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Priority polského předsednictví v Radě EU (1. července 31. prosince 2011) Polsko v rámci svého předsednictví v Radě EU hodlá nastartovat ekonomický a politický růst Evropské unie pomocí těchto priorit:

Více

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Reforma rozpočtu EU Eurocentrum Praha 30. října 2008 Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Obsah 1. Současná struktura rozpočtu EU 2. Rozhodnutí o revizi 3. Veřejná debata 4. Revize

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/0000(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/0000(INI) Evropský parlament 2014-2019 Hospodářský a měnový výbor 2015/0000(INI) 13.7.2015 NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit na rok 2015 (2015/0000(INI)) Hospodářský

Více

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí

Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí Vliv malých a středních podniků na životní prostředí MSP 70% celkového průmyslového znečištění v EU Vlivy na místní životní prostředí i komunity: v

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2015 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE 25.11.2014 B8-0286/23 23 Bod odůvodnění I I. vzhledem k tomu, že neomezená hospodářská soutěž a rovné podmínky pro společnosti, které podpoří investice, jsou pro toto hospodářské odvětví klíčové, protože

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 NÁVRH ROZPOČTU EU NA 2014-2020 POSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa 1957-1974 2. etapa 1975-1987 3.

Více

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe

Program rozvoje venkova. Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Program rozvoje venkova Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV, MZe Obsah prezentace 1) Vyhodnocení PRV 2007-2013 2) PRV 2014-2020 3) CLLD pro zemědělce 4) Změny po roce 2017 a budoucnost SZP

Více

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci.

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Rada pro hospodářské a finanční

Více

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů 5. května 2016, Praha 1 Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. května 2016, Praha 5. května 2016, Praha 2 Globální pohled na evropské

Více

Evropská politika soudržnosti 2014 2020

Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 2. Jaké jsou hlavní zmeny? 3. Jaké bude financování

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Rozpočet Evropské unie Je hlavním nástrojem pro financování politik Evropské unie a slouží k finančnímu zajištění fungování EU jako

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

Výhled. Nové programovací období SF

Výhled. Nové programovací období SF Výhled Nové programovací období SF 2007 2013 Obsah prezentace Cíle podpory Pravidla podpory Národní rozvojový plán Národní strategický referenční rámec Operační programy Harmonogram příprav Cíle podpory

Více

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro zaměstnanost a sociální věci

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro zaměstnanost a sociální věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 19. 6. 2012 2011/0177(APP) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro zaměstnanost a sociální věci pro Rozpočtový výbor k návrhu nařízení Rady, kterým

Více

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 2018/0216(COD) 13.11.2018 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví pro Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova k návrhu

Více

Kdo jsme. V co věříme. Naši lidé

Kdo jsme. V co věříme. Naši lidé Čeho jsme dosáhli v období 2009-2014 Kdo jsme Jsme největším politickým uskupením v Evropě, zaujímáme středopravé politické názory. Jsme poslanecký klub Evropské lidové strany v Evropském parlamentu.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0371/12. Pozměňovací návrh. Mylène Troszczynski za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0371/12. Pozměňovací návrh. Mylène Troszczynski za skupinu ENF 13. 1. 2016 A8-0371/12 12 Bod odůvodnění D D. vzhledem k tomu, že budování ekonomiky založené na datech silně závisí na právním rámci, který podporuje rozvoj, zpracování, udržování a zlepšování databází,

Více

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova

Návrhy Komise pro období v oblasti rozvoje venkova Návrhy Komise pro období 2014 2020 v oblasti rozvoje venkova Lukáš Víšek, DG AGRI 3/9/2012, České Budějovice http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap Jak venkovská je Evropská Unie? Venkovské oblasti

Více

5601/19 ds/rk 1 ECOMP 1A

5601/19 ds/rk 1 ECOMP 1A Rada Evropské unie Brusel 22. ledna 2019 (OR. en) 5601/19 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace 5095/19 ECOFIN 51 UEM 16 SOC 33 EMPL

Více

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období

Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období Priority a možnosti v programovém období 2014-2020 a hlavní změny oproti programovému období 2007-2013 Ondřej Pergl odbor regionální politiky 15. 5. 2015, RSK LBK Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1 13

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1 13 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro rozvoj 21. 4. 2010 2009/2217(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1 13 Charles Goerens (PE439.073v01-00) k nové strategii v Afghánistánu (2009/2217(INI)) AM\813767.doc PE441.045v01-00

Více

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna

Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna Mír a bezpečnost v roce 2019: Přehled činností EU a výhled do budoucna (Peace and Security in 2019: Overview of EU action and outlook for the future) Zdroj: https://www.europarl.europa.eu/regdata/etudes/stud/2019/637894/eprs_stu(2019)6378

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0461/169. Pozměňovací návrh

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0461/169. Pozměňovací návrh 9.1.2019 A8-0461/169 169 Bod odůvodnění 2 (2) Na úrovni Unie je rámcem pro určování priorit reforem jednotlivých států a sledování jejich provádění evropský semestr pro koordinaci hospodářských politik.

Více

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017)

Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) Naplňování Cílů udržitelného rozvoje v ČR (OECD, 2017) 1 Dosahování cílů v 5 prioritních oblastech agendy 2030 ve srovnání s průměrem zemí OECD Příspěvek EU fondů k naplňování cílů udržitelného rozvoje

Více

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík

Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Fondy EU programové období 2014-2020 Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík Dohoda o partnerství Návrh: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Národní orgán pro koordinaci

Více

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu MEMO / 23. května 2012 Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu Zpráva Situace Romů v jedenácti členských státech EU představuje první klíčová zjištění dvou průzkumů,

Více

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA

(Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA 21.10.2006 Úřední věstník Evropské unie L 291/11 II (Akty, jejichž zveřejnění není povinné) RADA ROZHODNUTÍ RADY ze dne 6. října 2006 o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost (2006/702/ES)

Více

Kdo jsme. V co věříme. Naši lidé

Kdo jsme. V co věříme. Naši lidé Priority na období 2014 2019 Kdo jsme Jsme největším politickým uskupením v Evropě, zaujímáme středopravé politické názory. Jsme poslanecký klub Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. V co věříme

Více

Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států

Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států Účinky Lisabonské smlouvy na konkurenceschopnost Evropské unie a jejích členských států Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Potenciální

Více

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky

České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ondřej Mátl Praha, 30. března 2006 Postavení zdravotnictví v Evropské unii Národní nebo evropská záležitost? 0% 20% 40% 60%

Více

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Rozpočet EU výdaje evropského rozpočtu V této kapitole se dozvíte: Jak se sestavuje rozpočet Evropské unie. Jaké jsou principy

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost {SEK(2006) 929}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost {SEK(2006) 929} KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 13.7.2006 KOM(2006) 386 v konečném znění 2006/0131 (AVC) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o strategických obecných zásadách Společenství pro soudržnost {SEK(2006) 929}

Více

Evropská politika soudržnosti

Evropská politika soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Jakou roli může sehrát Moravskoslezský pakt zaměstnanosti? Prezentace vychází z pracovních návrhů nové evropské legislativy Politika soudržnosti Zůstávají rozdíly

Více

Průběh čerpání strukturálních fondů

Průběh čerpání strukturálních fondů Rámec podpory Společenství představuje základní strategii pro rozvoj regionů České republiky na období 2006. Řídicí orgán Rámce podpory Společenství (MMR) plní roli výkonného orgánu, který zajišťuje celkovou

Více

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER 2014+ VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT NÁRODNÍ SÍTĚ MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ČESKÉ REPUBLIKY PRO PŘÍPRAVU POLITIK ROZVOJE VENKOVA V RÁMCI PROGRAMOVACÍHO

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0050 Rozpočtová kapacita pro členské státy, jejichž měnou je euro

PŘIJATÉ TEXTY. P8_TA(2017)0050 Rozpočtová kapacita pro členské státy, jejichž měnou je euro Evropský parlament 2014-2019 PŘIJATÉ TEXTY P8_TA(2017)0050 Rozpočtová kapacita pro členské státy, jejichž měnou je euro Usnesení Evropského parlamentu ze dne 16. února 2017 o rozpočtové kapacitě pro členské

Více

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa

po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa po modré společně Společně Plus pro nová pracovní místa Společně Plus pro nová pracovní místa Mgr. Petr Gandalovič volební lídr Ústeckého kraje Nezaměstnanost nepovažujeme jen za ekonomický, ale hlavně

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2018

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ. Pracovní program Komise na rok 2018 EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 24.10.2017 COM(2017) 650 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Pracovní program

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj NÁVRH STANOVISKA

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro regionální rozvoj NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro regionální rozvoj 2009 2008/0013(COD) 6. 6. 2008 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro regionální rozvoj pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin k

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 18. března 2016 (OR. en) EUCO 12/1/16 REV 1 CO EUR 3 CONCL 2 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (17. a 18.

Více

RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství

RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství

Více

Základní informace o programu

Základní informace o programu Základní informace o programu Jitka Genserová, březen 2013 1 Obsah prezentace Strategické dokumenty související s H2020 O programu HORIZON 2020 Hledání prostředků na financování výzkumu ve zdrojích EU

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy konkurenceschopnosti Karlovarského kraje Problémy konkurenceschopnosti KVK Investiční priority podle návrhů nařízení ke strukturálním

Více

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti.

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti. Rada Evropské unie Brusel 25. září 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Zvláštní výbor pro zemědělství / Rada Provádění

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0392/1. Pozměňovací návrh. Harald Vilimsky, Mario Borghezio za skupinu ENF 5.12.2018 A8-0392/1 1 Bod odůvodnění G G. vzhledem k tomu, že s globalizací vzrostla vzájemná závislost, kdy rozhodnutí přijatá v Pekingu nebo Washingtonu přímo ovlivňují naše životy; vzhledem k tomu,

Více

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12. Mezinárodní aspekty veřejných financí Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12.1 Charakteristika mezinárodních veřejných financí peněžní vztahy vznikající při získávání, rozdělování, přerozdělování a užití

Více

COVER PPT_Compressed. budoucnosti Evropy. Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise

COVER PPT_Compressed. budoucnosti Evropy. Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise COVER PPT_Compressed Investování do budoucnosti Evropy Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise 1 5. zpráva o hospodářské, sociální a územní

Více

RESOL-V-012 106. plenární zasedání ve dnech 2. a 3. dubna 2014 USNESENÍ. Výboru regionů

RESOL-V-012 106. plenární zasedání ve dnech 2. a 3. dubna 2014 USNESENÍ. Výboru regionů RESOL-V-012 106. plenární zasedání ve dnech 2. a 3. dubna 2014 USNESENÍ Výboru regionů K LISTINĚ VÍCEÚROVŇOVÉ SPRÁVY V EVROPĚ Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tel.

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2014/2234(INI) 28.4.2015 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rozpočtovou kontrolu 28.4.2015 2014/2234(INI) NÁVRH ZPRÁVY o ochraně finančních zájmů Evropské unie: směrem ke kontrolám společné zemědělské politiky na základě výsledků

Více

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 11. června 2014 Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu Propojení dědictví minulosti s pomocí, aby Evropa i s omezenějšími prostředky

Více

6372/19 ADD 1 in/lw/jhu 1 ECOMP LIMITE CS

6372/19 ADD 1 in/lw/jhu 1 ECOMP LIMITE CS Rada Evropské unie Brusel 26. února 2019 (OR. en) 6372/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 5 ECOFIN 161 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ RADA EVROPSKÉ UNIE (Hospodářské a finanční věci) 12. února 2019 6372/19 ADD 1 in/lw/jhu

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová Příprava programového období 2014-2020 Ing. Daniela Nohejlová Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014 2020 Hlavní východiska příprav programového období 2014-20

Více

Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese

Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 3. května 2013 Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese Po recesi, kterou se vyznačoval rok 2012, by se měla ekonomika EU v první

Více

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY

VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY VYBRANÉ REGULACE EU A JEJICH DOPADY Česká republika a Slovensko v roce 2014 Autoři: Jonáš Rais Martin Reguli Barbora Ivanská Březen 2014 Poznámka: Text je výstupem mezinárodní výzkumné spolupráce Centra

Více

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY ZVYŠOV OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY Mirek Topolánek předseda vlády ČR Fourth Business Roundtable with the Government of the Czech Republic ic,, 20.11.2007 REFORMNÍ DOKTRÍNA FILOZOFIE REFORMNÍ

Více

13531/15 mg/jh/rk 1 DGG 1C

13531/15 mg/jh/rk 1 DGG 1C Rada Evropské unie Brusel 30. října 2015 (OR. en) 13531/15 EF 194 ECOFIN 819 UEM 389 SURE 27 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců / Rada Návrh závěrů

Více

Rada Evropské unie Brusel 6. března 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 6. března 2017 (OR. en) Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 6. března 2017 (OR. en) PUBLIC 5578/17 LIMITE CO EUR-PREP 4 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Rada Předmět: Evropská rada (9. března 2017) návrh

Více

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 22. 4. 2013 B7-0000/2013 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o mikrogeneraci

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy v oblasti životního prostředí Nedostatečné využití potenciálu obnovitelných zdrojů v kraji pro výrobu energie Zvýšená energetická

Více

SPRAVEDLIVĚJŠÍ EVROPU PRO ZAMĚSTNANCE

SPRAVEDLIVĚJŠÍ EVROPU PRO ZAMĚSTNANCE SPRAVEDLIVĚJŠÍ EVROPU PRO ZAMĚSTNANCE PROGRAM EOK PRO EVROPSKÉ VOLBY 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Evropské volby 23. 26. května 2019 budou pro evropské zaměstnance rozhodující.

Více

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH REGIONÁLNÍ POLITIKA EU = POLITIKA HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI (HSS) je odrazem principu solidarity uvnitř Evropské unie, kdy bohatší státy

Více

REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901

REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901 - 1 - REGIONÁLNÍ PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENT VAR. 901 Pokyny: Po výběru správné odpovědi vyplňte příslušné kolečko odpovídající správné odpovědi u každé otázky ve zvláštním odpovědním formuláři, který Vám

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0655/1. Pozměňovací návrh

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0655/1. Pozměňovací návrh 6.7.2015 B8-0655/1 1 Bod odůvodnění E E. vzhledem k tomu, že orgány EU zavedly v důsledku finanční krize řadu právních přepisů, jejichž cílem je předejít opětovnému výskytu obdobné krize a vytvořit finančně

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

NOVÉ FINANČNÍ OBDOBÍ

NOVÉ FINANČNÍ OBDOBÍ 25/1/2012 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph. D. NOVÉ FINANČNÍ OBDOBÍ 2014-2020 1 Výchozí strategické dokumenty pro tvorbu národních rozvojových priorit Strategie Evropa 2020 5. zpráva EK o hospodářské, sociální

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 22. března 2019 (OR. en) EUCO 1/19 CO EUR 1 CONCL 1 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (21. a 22. března 2019) závěry

Více

Bratislavské prohlášení

Bratislavské prohlášení Bratislava, 16. září 2016 Bratislavské prohlášení Sešli jsme se dnes v Bratislavě v čase kritickém pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl věnován společnému stanovení diagnózy

Více

L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014

L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014 L 77/44 CS Úřední věstník Evropské unie 15.3.2014 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 233/2014 ze dne 11. března 2014, kterým se zřizuje finanční nástroj pro rozvojovou spolupráci na období 2014

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Budoucnost kohezní politiky EU

Budoucnost kohezní politiky EU Budoucnost kohezní politiky EU Daniela Grabmüllerová Stanislav Cysař Ministerstvo pro místní rozvoj Rozpočet a finanční vize obcí, měst a krajů Praha, 23. září 2010 Klíčové milníky - EU Schválení Strategie

Více

Committee / Commission ECON. Meeting of / Réunion du 06/09/2010 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Andreas SCHWAB

Committee / Commission ECON. Meeting of / Réunion du 06/09/2010 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Andreas SCHWAB Committee / Commission ECON Meeting of / Réunion du 06/09/2010 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Andreas SCHWAB CS CS Předloha změn 6600 === ECON/6600 === Článek 01 02 02 Koordinace

Více

Váš názor na strategii Evropa 2020

Váš názor na strategii Evropa 2020 KONZULTACE S EVROPSKÝMI REGIONY A MĚSTY Váš názor na strategii Evropa 2020 (v návaznosti na konzultaci s evropskými regiony a městy ohledně nové strategie pro udržitelný růst, kterou VR provedl v roce

Více

VÍCELETÝ FINANČNÍ RÁMEC

VÍCELETÝ FINANČNÍ RÁMEC VÍCELETÝ FINANČNÍ RÁMEC Dosud bylo realizováno celkem pět víceletých finančních rámců: Delorsův balíček I (1988 1992), Delorsův balíček II (1993 1999), Agenda 2000 (2000 2006), víceletý finanční rámec

Více

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2

EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA KOHEZNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI. Regionalistika 2 EVROPSKÁ REGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI KOHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2 NÁVRH ROZPOČTU EU NA 2014-2020 POSTAVENÍ RP V POLITIKÁCH EU 1. etapa 1957-1974 2. etapa 1975-1987 3.

Více

Společná zemědělská politika po roce 2020

Společná zemědělská politika po roce 2020 Společná zemědělská politika po roce 2020 Návrh EK a dopady české zemědělce AUTOR: Martin Pýcha Pozice ZS ČR k návrhu SZP EU 2020+ 1. Rozpočet EK navrhla snížit rozpočet pro SZP o 5 % (o 12% ve stálých

Více

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova na období 2014-2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Programové období 2014-2020 nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova

Více

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR

OP Meziregionální spolupráce. 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR OP Meziregionální spolupráce 11. června 2013 Olomouc Mezinárodní konference Olomouckého kraje v rámci projektu CesR 1 říjen 2010 Počet projektových partnerů v předložených projektech srovnání 1., 2., 3.

Více

Den malých obcí - Program rozvoje venkova

Den malých obcí - Program rozvoje venkova Den malých obcí - Program rozvoje venkova 1 Obsah: Program rozvoje venkova ČR 2007 2013 Program rozvoje venkova na období 2014 2020 2 Program rozvoje venkova ČR 2007-2013 PRV je podpůrný nástroj k zvýšení

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Jan Balek j.balek@regionhranicko.cz Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání dotací Osnova prezentace:

Více

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář

Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy. Petr Kolář Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář Hodnoty a cíle Evropské unie Hodnoty EU Dnes čl. 6 SEU: Svoboda, Demokracie, Dodržování lidských práv a základních svobod, Právní stát Nově (převzato

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA

Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Výběr z Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podporovaných programem OMEGA Č. j.: TACR/4321/2015 I. Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech 1. Využití (aplikace)

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.6.2016 COM(2016) 414 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ obsahující posouzení požadované podle čl. 24 odst. 3 a čl. 120 odst. 3 třetího pododstavce nařízení

Více