Návod na získání stipendia

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod na získání stipendia"

Transkript

1 Návod na získání stipendia

2 A:Z

3 Seznamte se s našimi studenty: ADAM navštěvuje třetím rokem gymnázium. Odmalička ho zajímala technika. Začalo to hrou s Legem, pokračovalo vytvářením vlastních počítačových her o vesmíru až po první pokusy o postavení vlastního robota. Rád by své nadání dále rozvíjel v prostředí, které ho bude neustále motivovat k výkonům. Chce prostě překonávat sám sebe, jak je na to zvyklý z vytrvalostního lezení, v němž je držitelem několika rekordů. Uvažuje o těch nejlepších technických univerzitách ve Spojených státech, zkusí štěstí na MIT nebo Caltechu. A nechá si poradit. ZUZANA studuje obor mezinárodních vztahů a ekonomie na Dartmouth College ve Spojených státech. Úvahy o tom, co chce studovat, třídila před lety během stipendijního pobytu na střední škole v Bosně a Hercegovině. Tam poznala realitu poválečné společnosti i praktickou práci při sjednocování místních komunit. A došla k závěru, že tento široký obor zahrnuje studium současného světa v celé své komplexnosti. Protože se však nechtěla tak úplně vzdát ani sólového zpěvu, divadla, tance a studia jazyků, vybrala si studium ve Spojených státech, které jí umožní tohle vše skloubit, aniž by se musela současně hlásit na několik škol.

4 Adam zná Zuzku díky starším kamarádům ze školy. Když zjistil, kde Zuzka studuje, pozval ji na kafe, aby z ní vytáhnul co nejvíc informací, jak získat stipendium a jak zvýšit svoje šance na studium v zahraničí.

5 Adam: Jaké byly přijímačky na americkou univerzitu? Kdy ses začala učit? Zuzana: Učit se musíš pořád a až do konce života, to jsi ještě nepochopil? Ale ty se asi ptáš hlavně na to, co nepodcenit během přijímaček. Nejdřív jsem se připravovala na americké přijímací testy SAT, které se dělí na SAT I a SAT II. SAT I jsou americkou formou u nás známých Scio testů a skládají se ze tří částí: kritického čtení, které zkoumá schopnost porozumět textu a také znalost odborné slovní zásoby, dále použití angličtiny, to má za cíl zhodnotit tvoje vědomosti anglické gramatiky, a nakonec je matematika. Při té si většina českých studentů vede nejlépe, protože je na úrovni matematiky nižšího gymnázia, ale výpočty bývají časově náročné. Samotná příprava na SATýčka je poměrně individuální, většinou zabere tak dva měsíce tvrdé dřiny. Učebnice si můžeš půjčit oproti záloze 1000 korun ve Fulbrightově poradenském centru nebo si je objednat z Amazonu. Nově taky začaly fungovat individuální a skupinové přípravné kurzy od GMATu, ale jejich cena začíná na korunách. Všechno se ale můžeš bez problémů naučit sám, u SAT je důležité znát každou jeho část a vědět, co od ní čekat. Na každou část testu existuje účinná strategie, a proto se není čeho bát. Testy si můžeš udělat, kolikrát chceš, v Praze v jakémkoliv z asi šesti termínů a jedna zkouška stojí 78 dolarů. SAT II neboli taky Subject Test jsou specializované testy z různých předmětů a většina škol jich požaduje dva až tři. Můžeš si vybrat z opravdu široké nabídky od devíti jazyků přes dvě úrovně matematiky až k dějinám USA. Většinu učebnic si zase můžeš půjčit ve Fulbrightovi, ale na některé předměty, jako je třeba italština, si je musíš sehnat sám.

6 Co se týče ostatních částí přihlášky, tj. eseje, doporučení, vyplňování Common Application a i samotného výběru škol, tak se opravdu hodí pomoc studijního poradce. Studijní poradce neboli College Counselor má za úkol pomoct ti dostat se na vysokou školu, která se pro tebe nejlíp hodí. V Česku na rozdíl od Ameriky nebo Velké Británie moc studijních poradců není, a proto jsem zase navštívila Fulbrightovo poradenské centrum, kde mi pomohli vybrat pár škol na míru a dali mi hodně užitečných rad ohledně psaní esejí. Adam: Můžeš mi poradit, s čím mám počítat, až budu vyplňovat přihlášku ke studiu na univerzitě? Zuzana: Záleží hlavně na tom, kam se hlásíš jestli do Velké Británie nebo do Ameriky, protože přijímačky se do každé země trochu liší. V USA hledají spíš osobnosti, renesanční lidi s různými zájmy, a podle toho jsou stavěny i eseje, ve kterých se máš odhalit. Záleží úplně na všech částech přihlášky, protože i ty části, které se zdají na první pohled méně podstatné než jiné, jako třeba krátké eseje, dokreslují tvojí osobnost a nakonec můžou make the cut. Ve Velké Británii zase univerzity chtějí lidi, kteří vědí, co chtějí dělat, a to je také tématem esejí. Píšeš v nich, co chceš studovat, proč a jaké máš v daném oboru zkušenosti. Takže jestli už víš, že se chceš věnovat technice, tak se můžeš hlásit nejen do USA, ale i do Velké Británie. Všechny informace o přijímacím řízení jsem si našla na stránkách škol, kam jsem se zkoušela hlásit, a taky na což je stránka, na které si studenti předávají své zkušenosti. Všechno se vyplatí číst pozorně, abys na něco nezapomněl. Vypracování přihlášek mi zabralo asi tři měsíce i s esejí. Nejdřív jsem požádala svoji třídní a profesorku na děják o doporučení a nechala

7 jsem si přeložit školní výsledky. Pak jsem se vrhnula na vyplňování přihlášek jednotlivých univerzit, vypracování životopisu a napsání esejí. Ty mi zabraly nejvíc času. Chtělo to přemýšlet a ještě se prát s jazykem. Po odeslání přihlášek jsem dostala několik nabídek na možnost pohovoru s absolventy, abych si uměla lépe představit, do čeho jdu. Tyhle pohovory určitě doporučuji využít.

8 Adam: Řeším, jestli na studia venku budu mít dostatek financí. Zkusil bych to taky v Bakala Foundation. Můžu je požádat o finanční podporu třeba na studium robotiky nebo astrofyziky, nebo Nadace podporuje jenom studium některých oborů? Zuzana: Žádný studijní obor není předem mimo hru. Nadace chce podporovat studenty různých zaměření a zájmů. Já sice studuji spíše populární obor, ale společně se mnou byla vybrána i studentka archeologie a antropologie. To je tak trochu obor pro romantiky, co se rádi prohrabují kostmi a střepy, ne? V Nadaci to viděli jinak. Takže se neboj přihlásit i s oborem, který stojí mimo hlavní proudy.

9 Adam: Univerzity jsem se snažil vybírat podle toho, v čem jsou nejlepší a co mne zajímá. A taky podle toho, jestli nabízí finanční pomoc za stejných podmínek i zahraničním studentům Zuzana: Ty máš jasno v tom, co tě zajímá. Hodláš se proto hlásit na ty nejlepší technicky zaměřené školy. A vybral sis hezky. Spousta lidí ale v sedmnácti, osmnácti letech nemá ponětí, co bude za pět deset let vlastně chtít dělat. Mají víc zájmů a rozhodnout se pro jeden a ostatních se vzdát je pak dost příšernou představou. Byla jsem na tom podobně. Proto jsem si vybrala Liberal Arts College, teda jednu z mnohooborových škol v Americe. Prvních pár let studia se nemusíš jednoznačně zaměřovat. Předměty můžeš vcelku volně kombinovat z různých oborů a až se časem najdeš, zaměříš se víc. V tom je to jedinečné. Navíc některé obory v Americe na rozdíl od Evropy můžeš začít studovat až po bakaláři. Třeba medinu nebo práva. A univerzity si studenty jako všude jinde vybírají hlavně podle výsledků přijímaček. I když na některé obory nebo školy je určitě těžší se dostat, protože je o ně velký zájem. Na některých pak určitě může hrát roli i to, zda máš alespoň částečně zajištěné financování studia. Žebříčky need-based škol, které nabízejí největší finanční pomoc, ber rozhodně s rezervou, nejlepší je napsat každé škole a zeptat se jí, kolik má na ten rok stipendií. Často se stává, že školy, které jsou na vrcholu žebříčku, mají třeba jenom sedm stipendií na tisíc uchazečů a z těch sedmi jsou ještě čtyři pro speciálně vybrané studenty. Pokud se hlásíš do Ameriky, rozhodně ti pomůže, že máš jisté alespoň nějaké stipendium.

10

11 Adam: Které studenty Bakala Foundation vlastně podporuje? Mám šanci, když jsem teprve středoškolák? Zuzana: Jasně že máš. Stipendia jsou určena jak pro studenty, kteří mají před přijímačkami na univerzitu a hlásí se na undergraduate studies, tak i pro stávající vysokoškoláky, kteří chtějí navázat na svá studia venku. Pokud chceš po maturitě na vysokou někam do zahraničí, tak jsi pro ně ta správná cílová skupina. Adam: Můžu o jejich stipendium žádat až po přijetí na univerzitu, nebo stačí, že se na školu hlásím? Bojím se, že bez stipendia bych neměl šanci v zahraničí studovat, takže možnost získat finanční příspěvek je pro mne klíčová. Zuzana: Při podání přihlášky do jejich programu SCHOLARSHIP stačí mít představu, co chceš studovat. Rozhodnutí o přijetí od univerzity mít v ruce rozhodně nemusíš. Právě příslib stipendia by ti měl dodat odvahu, aby ses pokusil na školu dostat a udělat přijímačky, a zároveň ti stipendium může pomoci při samotném procesu přijetí. Mnohé univerzity přihlížejí k tomu, že má uchazeč již od nějaké nadace přislíbené peníze. A taky časem na univerzitách zjistí, jak talentované studenty ta která nadace podpoří, což zvyšuje její prestiž. V Bakala Foundation můžeš dostat stipendium i po přijetí na univerzitu. Znám taky studenty, kterým peníze na první roky studia zajistili rodiče, teď už ty možnosti nemají, a tak žádají o podporu na dokončení školy. Takže to určitě zkus, se stipendiem od Bakala Foundation v zádech pak budeš určitě u přijímaček na školu sebejistější a klidnější.

12 Adam: Pořád úplně nechápu, kolik peněz můžu dostat. Pokryje příspěvek od Bakala Foundation veškeré náklady spojené se studiem, nebo si musím určitou část hradit sám? Zuzana: Na to není tak jednoduchá odpověď. Záleží na tvojí finanční situaci a nákladech školy, kterou sis vybral. Rozhodně to nevypadá tak, že jen přineseš účty a dostaneš peníze na přepychový život na vysoké. Musíš mít v sobě taky nějaký pocit odpovědnosti za vlastní vzdělání a budoucnost. Proto od tebe bude Nadace očekávat, že se budeš snažit v rámci svých možností alespoň částečně zajistit financování svého studia vlastními silami. Každopádně požádej o finanční pomoc samotné univerzity. Některé jsou štědřejší, některé méně, ale skvělým studentům nabízí často důstojné částečné stipendium. Pak máš možná něco našetřeno, něco ti půjčí rodiče nebo si vyděláš během prázdninových brigád. V USA se na univerzitách během roku nabízí práce v kampusu, univerzity s tím počítají a můžeš tam pracovat třeba v kantýně, knihovně nebo pro profesora. Moje kamarádka ve Velké Británii využila bezúročnou půjčku s odkladem splatnosti, což bohužel v USA pro zahraniční studenty nefunguje. Adam: Z čeho se při přidělování peněz vlastně vychází? Každá škola má přece jinak vysoké školné nebo náklady na ubytování. Zuzana: S tím vším se předem počítá. Protože v době žádosti o stipendium nebudeš znát přesnou částku, kterou budeš potřebovat, komise Nadace vychází z odhadů částek. Přeci jen už fungují pár let a vědí, jaké příspěvky na které typy studia univerzity samotné obvykle nabízí. Samozřejmě vezmou v potaz i ostatní zdroje, které do přihlášky uvedeš. Pokud bys pak po přijetí

13

14 na univerzitu zjistil, že částka navržená Nadací v kombinaci s ostatními penězi, které si seženeš, není dostatečná, můžeš se na Nadaci znovu obrátit a ta může udělenou částku navýšit tak, abys byl schopný studium zahájit. Přijatého studenta nenechají na holičkách. Adam: Pokud by mi v Nadaci finančně pomohli, chtěl bych, aby věděli, že jsem jim to jednou schopen vrátit. Miliardář ze mě asi nebude, ale stejně bych se chtěl v budoucnu nějak revanšovat za to, že mi někdo finančně pomohl, abych mohl studovat. Zuzana: No, v Nadaci očekávají, že studenti, které podpoří, udělají to samé pro někoho jiného. Což je vlastně přirozené. Pomůžeš podle svých sil a možností, kde to bude třeba. V Česku nebo ve světě. Na jsou zkušenosti studentů o tom, jak učili děti v Kongu nebo pomáhali v hospici. Adam: Jaké podklady po tobě v Nadaci chtěli? Motivační dopis nebo nějakou slohovku? Zuzana: Musela jsem sepsat esej. Témata se každý rok mění, ale když se podíváš na web Nadace, tak tam najdeš, co psali lidi, kteří stýpko dostali. Tak se na to koukni a uvidíš, jak by to mohlo vypadat. Mě to docela bavilo. Komise podle eseje odhadne, jak uvažuješ a jak jasně dokážeš formulovat svoje myšlenky. Tvoje angličtina nemusí být bezchybná, myšlenky ale musí být tvoje. Ani nezkoušej esej někde opsat. S největší pravděpodobností se na to přijde a tvoje cesta za stipendiem skončí dřív, než začala. Copy and paste je jednoznačným důvodem k vyřazení přihlášky z posuzování. Pokud cituješ, prostě uveď zdroj.

15 Adam: A co moje známky ve škole? Každá škola přece může mít jinak nastavený systém hodnocení. Zuzana: To je jasné. Nehledí se jenom na známky. Jak u Nadace, tak konec konců i v přijímacím řízení záleží na tom, jak který student vyniká v rámci svého zvoleného oboru, oblasti, která ho zajímá. A taky jaký má drive for excellence. Na druhou stranu bez dobrých výsledků nemáš ani velkou šanci se na vybranou univerzitu dostat. Takže ono to jde ruku v ruce.

16 Adam: Když jel spolužák z gymplu na rok do Německa, musel mít doporučující dopis. Budou ho po mně taky chtít a od koho ho získám? Zuzana: Doporučení by ti měl napsat nejlépe tvůj učitel, který tě zná natolik dobře, aby o tobě dokázal napsat alespoň stránku textu, který bude mít pro komisi vypovídající hodnotu. Jak dlouho a odkud tě zná, jaký jsi student, jak tě vidí ostatní učitelé, co spolužáci. Prostě co jsi vůbec zač jako student a člověk. Pokud ses dlouhodobě účastnil nějakých zajímavých mimoškolních projektů v něčem, co tě baví a v čem jsi dobrý, můžeš zkusit i doporučení odjinud. Naopak ti moc nepomůžou doporučení od jazykových instruktorů nebo kamarádů a neuspěješ ani s argumentem, že nejlíp tě přece zná tatínek s maminkou.

17 Adam: Kdy bych měl přihlášku do SCHOLARSHIP programu poslat, aby nebylo pozdě? Zuzana: Před uzávěrkou! Ale raději ještě o něco dřív. Kdyby měl kdokoli z komise nějaké dotazy, můžeš poslat dodatečné informace. Jinak bys měl s přípravami rozhodně začít v předstihu. Přihlášku do Nadace posíláš ještě před tím, než přihlášku na vejšku. Takže pro tebe je ideální dobou konec třeťáku. Rozhodnutí o udělení stipendia se pak dozvíš ve čtvrťáku v září nebo říjnu. Pak můžeš podat přihlášku na univerzitu s vědomím, že v případě přijetí ti Nadace pomůže uhradit náklady studia. Adam: A co když se na vybranou školu nedostanu? Můžu stipendium využít až v dalších letech nebo na jiný studijní program? Zuzana: To nejspíš nejde. Finanční pomoc Nadace uděluje jenom na studijní program, který jsi uvedl v přihlášce. Ale můžeš to klidně zkusit znovu kdykoli později, někdy to prostě vyjde až napodruhé. Adam: Jak komise vybírá, koho pozve k pohovoru? Zuzana: První kolo výběru je na základě přihlášky, eseje a doporučení. Pokud máš fakt talent, je to prostě vidět už z těchto materiálů, pak máš velkou šanci, že tě komise na pohovor pozve. Výběru se účastní i studijní poradce.

18 Adam: A jak se mnou budou vlastně u pohovoru mluvit? Zuzana: Hlavně v angličtině. Neboj se, že ti budou opravovat každou chybu. Jde spíše o to, abys dokázal vyjádřit svoje představy a plány do budoucna. Adam: Kdo jsou vlastně ti lidé v komisi? Zuzana: Najdeš tam jak lidi z Nadace, tak různé zajímavé osobnosti. V minulosti v komisi zasedli například ekonom Tomáš Sedláček nebo psychiatr Cyril Höschl. Ale ani od odborníků nečekej jen profesní otázky. Ty nejtěžší jsou hodně na tělo a rozhodně ti s nimi nepomůže kalkulačka nebo encyklopedie. Adam: Máš nějaké tipy, jak pohovor co nejlépe zvládnout? Zuzana: Rozhodně nejde o žádné zkoušení. Prostě musíš komisi přesvědčit, aby vybrala právě tebe. Zkus se nad tím v klidu zamyslet už doma. Proč, co a kde chceš vlastně studovat. Co pro tebe znamená vzdělání, úspěch, jakou máš dlouhodobou vizi, jak s diplomem hodláš naložit a tak. Konkurence je velká, proto přípravu určitě nepodceň. A hlavně buď sám sebou! Adam: Uf, to je informací Takže to prosím stručně shrň. Zuzana: Pokud fakt chceš jít studovat do zahraničí a máš na to, finance nejsou překážkou. Částečně ti může pomoci škola, šanci máš u řady nadací a institucí, třeba u Bakala Foundation.

19 poznámky:

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

Přijímací řízení se blíží co musím vědět

Přijímací řízení se blíží co musím vědět Přijímací řízení se blíží co musím vědět Hlásím se do maturitního oboru Od školního roku 2016/2017 se změnila organizace i průběh přijímacího řízení ve středních školách. Hlavní změnou je zavedení povinné

Více

A Školství a vzdělávání A1 Čtení, diskuse.

A Školství a vzdělávání A1 Čtení, diskuse. Téma 2: Vzdělávání A Školství a vzdělávání. 2 A1 Školský systém v ČR čtení, diskuze, odpovědi na otázky, doplňování slov. 2 A2 Genitiv číslovek 4 A3 Vysoké školy slovní zásoba, adjektiva, akademické tituly.

Více

JAK VYPLNIT PŘIHLÁŠKU KE STUDIU NA STŘEDNÍ ŠKOLE

JAK VYPLNIT PŘIHLÁŠKU KE STUDIU NA STŘEDNÍ ŠKOLE JAK VYPLNIT PŘIHLÁŠKU KE STUDIU NA STŘEDNÍ ŠKOLE Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Rudolfovská 9, České Budějovice, 37 6 09

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Pokyny pro vypracování závěrečné práce

Pokyny pro vypracování závěrečné práce Pokyny pro vypracování závěrečné práce Co je závěrečná práce? Závěrečná práce je rozsáhlejší text na téma, které si sám zvolíš podle svých zájmů. Závěrečná práce (a její obhajoba v červnu) by měla sloužit

Více

Stipendia Nadace The Kellner Family Foundation pro gymnázium Open Gate

Stipendia Nadace The Kellner Family Foundation pro gymnázium Open Gate Stipendia Nadace The Kellner Family Foundation pro gymnázium Open Gate Přidejte se k Markovi, Elišce a Šimonovi, studentům gymnázia Open Gate. Právě pro ně a jim podobné motivované studenty má Nadace The

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu!

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Robert Jonathan Šimon je studentem 1. ročníku Fakulty elektrotechnické

Více

JAK SI NAJÍT PRÁCI???

JAK SI NAJÍT PRÁCI??? Informační příručka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 JAK SI NAJÍT PRÁCI??? Projekt "Podpora uživatelů drog při uplatnění na trhu práce" Tento projekt je financován Evropským sociálním fondem prostřednictvím OP LZZ

Více

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Adresa: nám. Jana Palacha 80, Praha 1 Grafický design a nová media

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Adresa: nám. Jana Palacha 80, Praha 1 Grafický design a nová media ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA STUDENTA VŠUP ZE STUDIJNÍHO POBYTU Domácí škola: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze Adresa: nám. Jana Palacha 80, 116 93 Praha 1 Ateliér: Grafický design a nová media Jméno studenta

Více

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě 1 INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě Strana 1 (celkem 8) http://www.pohadkovaskola.cz Pohádková škola je další pomůcka, která ti může pomoci s přípravou do školy. Obsahuje

Více

Pracovní listy KVARTA

Pracovní listy KVARTA Pracovní listy KVARTA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Pracovní listy SEPTIMA

Pracovní listy SEPTIMA Pracovní listy SEPTIMA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.1.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Příklad dobré praxe X

Příklad dobré praxe X Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe X z realizace kariérového poradenství Helena Trinerova, DiS.

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Příloha 1: Dotazník předvýzkum

Příloha 1: Dotazník předvýzkum Příloha 1: Dotazník předvýzkum Dobrý den milý ţáku, milá ţákyně základní školy! Dotazník, který se ti dostává do rukou, se skládá ze tří částí. V části A a C si prosím pozorně přečti každou otázku a odpověz

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005 Žáci - první stupeň Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: starších spolužáků + Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: český jazyk + vlastivěda - přírodověda - hudební výchova + pracovní

Více

Jak se učí učitelé. aneb Radosti a starosti českého lektora na Yale. Miki Havlíčková Senior lecturer, Yale University

Jak se učí učitelé. aneb Radosti a starosti českého lektora na Yale. Miki Havlíčková Senior lecturer, Yale University Jak se učí učitelé aneb Radosti a starosti českého lektora na Yale Miki Havlíčková Senior lecturer, Yale University O čem si budeme povídat? Jací studenti na Yale studují, jakou mají přípravu ze střední

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

MOŽNOSTI STIPENDIÍ PRO STUDIUM NA COLLEGE OF EUROPE

MOŽNOSTI STIPENDIÍ PRO STUDIUM NA COLLEGE OF EUROPE MOŽNOSTI STIPENDIÍ PRO STUDIUM NA COLLEGE OF EUROPE College of Europe (dále jen CoE ) je prestižní evropská univerzita, která již téměř 70 let nabízí postgraduální studium zaměřené na problematiku Evropské

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

UCHAZEČ O STUDIUM PŘIHLÁŠKA KE STUDIU

UCHAZEČ O STUDIUM PŘIHLÁŠKA KE STUDIU PŘIHLÁŠKA KE STUDIU UCHAZEČ O STUDIUM Jsem uchazeč ze Slovenska. Při vyplňování elektronické přihlášky mám problém s vyplněním údajů o střední škole (KKOV, IZO) a bez vyplněného údaje nemohu přihlášku

Více

Přijímacím řízení. na střední školy 2016/2017

Přijímacím řízení. na střední školy 2016/2017 Přijímacím řízení na střední školy 2016/2017 Přijímačky co musím vědět Hlásím se do maturitního oboru Od školního roku 2016/2017 se mění organizace i průběh přijímacího řízení ve středních školách. Hlavní

Více

Jak se přihlásím ke studiu

Jak se přihlásím ke studiu Upozornění pro žáky základních škol pro uchazeče o denní studium v 4letých maturitních oborech V letošním školním roce 2014/2015 bude na některých středních školách probíhat pilotní ověřování jednotných

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Filip Mudroch český student v německé škole

Filip Mudroch český student v německé škole Filip Mudroch český student v německé škole Jeden jediný školní rok se učil německy a hned se rozhodl, že půjde studovat do Německa. Takovou odvahu projevil Filip Mudroch, bývalý student Gymnázia Václava

Více

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5)

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5) Přílohy Příloha č.1 - Dotazník Ahoj kluci a holky, prosím o vyplnění následujícího dotazníku. Dotazník má šest stránek. U otázek zaškrtni vždy jen jednu variantu, pokud není uvedeno jinak. Dotazník je

Více

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI www.mojeinvestice.cz Pro Váš domov Ať již nemovitost vlastníte, nebo se na to právě chystáte, dříve či později zjistíte, že vlastnictví

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_27 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 2

Více

Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany

Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany Vysvětlení jednotlivých odkazů v levém sloupci úvodní strany 1. Notifikace zde je soupis všech důležitých událostí a změn podle typu ikonky poznáš, zda je to suplování, aktualita na webových stránkách

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Kostelec nad Černými lesy 18. 19. 4. 2012

Kostelec nad Černými lesy 18. 19. 4. 2012 Kostelec nad Černými lesy 18. 19. 4. 2012 Přispívají měnící se požadavky na kvalifikaci vzdělavatelů v odborném vzdělávaní ke zvýšení kvality tohoto vzdělávání? Jak které 1 PhDr. Dana Linkeschová, CSc.

Více

Žákovský dotazník. 4. ročník. Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1

Žákovský dotazník. 4. ročník. Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1 Žákovský dotazník 4. ročník Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1 International Association for the Evaluation of Educational

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. na školní rok 2015/2016

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. na školní rok 2015/2016 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ na školní rok 2015/2016 ZÁKLADNÍ INFORMACE: přihlášky na střední školu předpokládaný průběh přijímacího řízení výsledky přijímacího řízení odvolání zápisový lístek postup při volbě povolání

Více

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6

VÝSLEDKY. Zastoupení dle pohlaví. Zastoupení dle pohlaví v ročnících. Chlapec 71 Dívka 59 Neudáno 6 ÚVOD Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme i z názorů rodičů, žáků a zaměstnanců školy. Jejich pohled na provoz školy, její klima, výsledky i perspektivy

Více

Tvoje cesta k úspěchu. Raději budu vydělávat 1% díky práci 100 lidi, než 100% díky své vlastní práce

Tvoje cesta k úspěchu. Raději budu vydělávat 1% díky práci 100 lidi, než 100% díky své vlastní práce Marketingový plán Tvoje cesta k úspěchu Raději budu vydělávat 1% díky práci 100 lidi, než 100% díky své vlastní práce 1) 3 způsoby jak vydělat z - Kupuješ pro sebe, používáš výrobky: Šetříš na marži -

Více

Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu.

Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu. Odložit státní maturity? Studenti a učitelé o tom rokovali na internetu. Výzkumná agentura STEM/MARK již rok provozuje v rámci projektu epanel.cz diskusní fórum studentů a učitelů na téma státních maturit.

Více

Můžeš být čím chceš, ale

Můžeš být čím chceš, ale Můžeš být čím chceš, ale Cesta vpřed Ke zkouškám Cambridge English K přípravě Ke zkouškám ÖSD Proč se nesnažit? Cambridge English Mezinárodní zkoušky Cambridge English University of Cambridge Celosvětová

Více

Testování 7. tříd, 2007/2008, Potenciály

Testování 7. tříd, 2007/2008, Potenciály Souhrnné výsledky za školu OSP celkový průměrný výsledek za části testu třída počet žáků percentil skupinový percentil čistá úspěšnost průměrné skóre směrodatná odchylka skóre verbální analytická kvantitativní

Více

Souhrnné výsledky za školu

Souhrnné výsledky za školu Souhrnné výsledky za školu OSP celkový průměrný výsledek za části testu třída počet žáků percentil skupinový percentil čistá úspěšnost průměrné skóre směrodatná odchylka skóre verbální analytická kvantitativní

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

DOTAZNÍK pro rodiče ČÁST 1

DOTAZNÍK pro rodiče ČÁST 1 Příloha 2 - Dotazníky Základní školy, Burešova, Praha 8 Dotazník pro žáky Základní školy, Burešova, Praha 8 Vážení rodiče, naše základní škola pro Vás připravila následující dotazník, který se stane pravidelným

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

DOTAZNÍK PRO STUDENTY FHS: PROGRAM ERASMUS / LLP

DOTAZNÍK PRO STUDENTY FHS: PROGRAM ERASMUS / LLP DOTAZNÍK PRO STUDENTY FHS: PROGRAM ERASMUS / LLP Akademický rok a semestr výjezdu: 2012/2013, zimní semestr Studijní program na FHS: Mediální a komunikační studia (EKS) Název zahraniční univerzity: Panepistimio

Více

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den,

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den, Přílohy Příloha č. 1 dotazník Dobrý den, jmenuji se Radka Mikulová a jsem studentkou posledního ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk a hudební výchova. Ráda bych vás

Více

Rezerva = 1. zadní vrátka

Rezerva = 1. zadní vrátka Rezerva = 1. zadní vrátka Mnoha lidmi podceňovaná, mnoha přeceňovaná, ale všeobecně se ví, že je potřebná. Rezerva. Troufám si říct, že bez kvalitně vybudované rezervy není možné tvořit mnohem větší a

Více

Studium ve Spojeném království Eva Zímová, Britské velvyslanectví v Praze

Studium ve Spojeném království Eva Zímová, Britské velvyslanectví v Praze Studium ve Spojeném království Eva Zímová, Britské velvyslanectví v Praze Trocha propagandy na úvod aneb proč studovat v UK 2 Spojené království je domovem čtyř z šesti nejlepších světových univerzit Oxford,

Více

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ

TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ TVOJE TĚLO JE DOKONALÉ Každá část tvého těla, od hlavy až k patě, má něco na práci. Máš oči, aby ses mohl dívat na svět kolem sebe. Máš uši, abys mohl poslouchat. Máš nohy, abys mohl chodit. V hlavě máš

Více

Poslání, aneb proč tu jsme

Poslání, aneb proč tu jsme 1 Poslání, aneb proč tu jsme Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež usiluje o to, aby byli školáci a mladí lidé samostatní, znali svá práva a povinnosti, vyhýbali se drogám a kriminalitě, smysluplně trávili

Více

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW

Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Akademie zákaznické zkušenosti Nejlíp nám to šlape, když vám to klape. Koučovací model GROW Role kouče Každý kouč by se měl snažil odemknout potenciál ostatních. Model GROW přináší jednoduchý návod, jak

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který)

matematika český jazyk chování cizí jazyk AJ NJ jiný (který) Příloha č. 1 Dotazník Tato verze dotazníku byla určena pro chlapce. Verze pro děvčata má zaměněná jména a komiksový obrázek, který je na konci této přílohy. Ahoj, tento dotazník je část mé práce, ve které

Více

Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018

Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018 Seznam projektů nadačního fondu SRDCE NA DLANI 2018 Jaké projekty nadační fond Srdce na dlani pro děti z dětských domovů organizuje? Motivační program Stipendium Prázdninové praxe Pedagogicko psychologická

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Pracovní listy OKTÁVA

Pracovní listy OKTÁVA Pracovní listy OKTÁVA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.1.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Vyzkoušej jazykové fitko! POMATURITNÍ STUDIUM. status studenta mezinárodní zkoušky skvělí lektoři

Vyzkoušej jazykové fitko! POMATURITNÍ STUDIUM. status studenta mezinárodní zkoušky skvělí lektoři Vyzkoušej jazykové fitko! POMATURITNÍ STUDIUM status studenta mezinárodní zkoušky skvělí lektoři Fandíme cizím jazykům Jednoleté pomaturitní studium jazyků angličtina, němčina nebo španělština Je studium

Více

10 jednoduchých. kroků pro efektivní online studium

10 jednoduchých. kroků pro efektivní online studium Tento ebook je určen především pro studenty Interactive online programů LIGS University, ale také pro všechny, kteří chtějí studovat online efektivně. Cílem ebooku je poskytnout studentům rady a doporučení,

Více

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039,,Analýza potřeb

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039,,Analýza potřeb Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. Metodika projektu CZ.1.07/1.2.33/02.0039,,Analýza potřeb 2014 Zpracoval garant projektu Mgr.Radek Procházka s kolektivem Z Š a M Š N y m

Více

Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA

Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Studium v usa Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Vládní stipendijní program V USA od roku 1946 Komise v ČR od roku 1991 Funguje oběma směry Více než 1

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK.

PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008. Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! KRESBA: Milan KOCMÁNEK. TÝDENÍK PŘÍLOHA 17. PROSINCE 2008 Tohle je náš nejtěžší případ. Učitel Vonásek, který uvěřil, že dostane přidáno! Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 2 Já nevím, co pořád chtějí. Jestli je

Více

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte.

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte. Odhalit záměr Co se naučíte Naučíte se odhalovat záměry účastníků digitální komunikace. Naučíte se od sebe oddělit co druzí chtějí obsah komunikace a jak to říkají formu komunikace. Kolik máte času 45

Více

Gymnázium Pelhřimov se představuje

Gymnázium Pelhřimov se představuje Gymnázium Pelhřimov se představuje Směr jazykový (jazyky na filosofických fakultách, učitelství ) - až 14 hodin výuky ve dvou (nebo třech) cizích jazycích týdně a matematiky ve 4. ročníku pouze 2 hodiny,

Více

FULBRIGHTOVA STIPENDIA. Univerzita Palackého, Olomouc 8. listopadu 2011

FULBRIGHTOVA STIPENDIA. Univerzita Palackého, Olomouc 8. listopadu 2011 FULBRIGHTOVA STIPENDIA Univerzita Palackého, Olomouc 8. listopadu 2011 FULBRIGHTŮV PROGRAM Poslání: Podporovat vzájemné porozumění mezi národy prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání. 1946 americký

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je...

Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je... Učitelka nebo učitel techniky a praktických činností je... Průvodce, který uchazeče o studium jednoduše seznámí s charakteristikou studijního programu budoucnosti. Učitelka nebo učitel techniky a praktických

Více

Výchovné poradenství

Výchovné poradenství Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz Výchovné poradenství Výchovná poradkyně: Mgr. Jana Wolfová Konzultační hodiny:

Více

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství 5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství Možná jsi překvapena hned z několika věcí z nadpisu Jen 5 pilířů? Přijde ti, že vybudovat partnerský vztah, po kterém toužíš, je složité a náročné? Napadá

Více

Dotazník Zpětná vazba absolventů

Dotazník Zpětná vazba absolventů Dotazník Zpětná vazba absolventů Milí absolventi, obracíme se na Vás s žádostí o vyplnění online dotazníku, který zjišťuje, jak s odstupem jednoho roku hodnotíte studium na střední škole. Šetření je anonymní

Více

CampusFrance Praha Česká republika. Studovat ve Francii

CampusFrance Praha Česká republika. Studovat ve Francii Studovat ve Francii Proč vybrat Francii? CampusFrance Velká moderní evropská země, ve které byly vynalezeny velké technické objevy Příjemné životní prostředí Široká nabídka studijních programů -----------------------------------------

Více

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy Návštěva 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy 1. Co si s sebou vezmete na dalekou cestu? Psaní seznamů Max.5min 2. Kam jedeme? báseň

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. Chodíš do školy rád(a)? Vyber jednu odpověď. A) Do školy chodím hodně rád(a). B) Do školy chodím rád(a)

Více

Hugo a Sally se baví o konfirmacích

Hugo a Sally se baví o konfirmacích 1. Jak vybrat vzorek? Ahoj Sally, ptala se mě paní účetní, zda nám budou stačit konfirmace 10 odběratelů a dodavatelů s největším zůstatkem na konci roku. To by mohlo být dostatečné, co myslíš? Ahoj Hugo,

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. Služba nabízí bydlení v bytech po Praze. Služba mne může podpořit v zodpovědnosti za moji domácnost a za můj život. Ve službě

Více

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY

TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Identification Label TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Žákovský dotazník 4. ročník Česká školní inspekce Fráni Šrámka 37 150 21 Praha 5 IEA, 2014 Pokyny V tomto dotazníku najdeš otázky,

Více

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost?

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost? SVÉPRÁVNOST Tady můžete najít důležité informace, které se týkají svéprávnosti. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Co je to svéprávnost? Svéprávnost

Více

Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM)

Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) JCMM Náš cíl 1) Rozvíjet talentované studenty v Jihomoravském kraji. 2) Podporovat příliv nadaných studentů a vědců do regionu. JCMM Základní údaje

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08 1 z 6 1 Úvodem Směrnice děkana Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, v souladu s udělenými akreditacemi ve smyslu č.111/1998 Sb., o vysokých školách (v aktuálním znění) dle 48-50

Více

LONŠTÍ DEVÁŤÁCI LETOŠNÍM DEVÁŤÁKŮM vzkazník. Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR Děčín, Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání

LONŠTÍ DEVÁŤÁCI LETOŠNÍM DEVÁŤÁKŮM vzkazník. Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR Děčín, Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání LONŠTÍ DEVÁŤÁCI LETOŠNÍM DEVÁŤÁKŮM vzkazník Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR Děčín, Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání Každý rok prožíváme v našem Informačním a poradenském středisku pro volbu

Více

Proč studovat na GJKT. Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010

Proč studovat na GJKT. Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010 Proč studovat na GJKT Prezentace ke dni otevřených dveří dne 27.ledna 2010 Maturitní video Co je naším hlavním cílem? poskytnout všeobecné vzdělání a rozvinout specifické dovednosti umožnit absolventům

Více

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní Průzkum rozhodování žáků devátých tříd Studie Než zazvoní 26. září 2016 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie společnosti Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování

Více

Možnosti studia v zahraničí

Možnosti studia v zahraničí Možnosti studia v zahraničí Kancelář zahraničních styků UP http://www.upol.cz/fakulty/zarizeni-asluzby/zahranicni-styky/uvodni-strana/ poskytuje informace o studiu v zahraničí, o možnostech získat zahraniční

Více

Výstupy z dotazníku pro studenty Přírodovědecké fakulty OU

Výstupy z dotazníku pro studenty Přírodovědecké fakulty OU Výstupy z dotazníku pro studenty Přírodovědecké fakulty OU Fakta o dotazníku Anonymní dotazník Vytvořen ve spolupráci se studenty PřF Řešeno prostřednictvím internetového průzkumu přes Google.com Celkem

Více

10% z každé zaplacené objednávky

10% z každé zaplacené objednávky V tomto manuálu tě podrobně seznámíme s provizním systémem Bastard.cz. Dozvíš se, jak se registrovat, kde najdeš bannery pro vložení na svůj web, kolik sis aktuálně vydělal a jak zažádat o vyplacení provize.

Více

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Obsah Má cesta k ajurvédě Mé první setkání s Govindžím a ajurvédou Co jsem skutečně poznala Závěr: aneb, co

Více

JAK TO CHODÍ NA PRACÁKU???

JAK TO CHODÍ NA PRACÁKU??? Informační příručka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 JAK TO CHODÍ NA PRACÁKU??? Projekt "Podpora uživatelů drog při uplatnění na trhu práce" Tento projekt je financován Evropským sociálním fondem - Operačním programem

Více