U S N E S E N Í. t a k t o :

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "U S N E S E N Í. t a k t o :"

Transkript

1 Vyvěšeno dne: Sňato dne: U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Jany Jedličkové a soudců JUDr. Tomáše Foltase, Ph.D., a JUDr. Radimy Gregorové, Ph.D., v právní věci navrhovatele Občanská demokratická strana, Oblastní sdružení Brno-venkov, se sídlem v Brně, Starobrněnská 20, proti odpůrci 1) Obecní úřad Ostopovice, se sídlem v Ostopovicích, U Kaple 5, odpůrkyni 2) MgA. Zuzaně Benešové, bytem v Ostopovicích, U Kaple 9, odpůrci 3) Ing. arch. Borisi Canavovi, bytem v Ostopovicích, Nová 5a, odpůrkyni 4) Mgr. Evě Badalové, bytem v Ostopovicích, Boženy Němcové 8, odpůrci 5) Ing. Pavlu Papajoanovi, bytem v Ostopovicích, Zahradní 7, odpůrci 6) Jánu Svoradovi, bytem v Ostopovicích, Nová 13, odpůrkyni 7) Mgr. Lence Lebedové, bytem v Ostopovicích, Polní 10, odpůrci 8) Ing. Ladislavu Polcarovi, bytem v Ostopovicích, Osvobození 9, odpůrci 9) Pavlu Chaloupkovi, bytem v Ostopovicích, Boženy Němcové, 24, odpůrci 10) Pavlu Hamříkovi, bytem v Ostopovicích, Vinohradská 18, odpůrci 11) doc. MUDr. Pavlu Matýškovi, CSc., bytem v Ostopovicích, Sadová 5, odpůrci 12) MUDr. Pavlu Matýškovi, bytem v Ostopovicích, Sadová 7, odpůrci 13) Ing. Jaromíru Coufalovi, bytem v Ostopovicích, Nová 2, odpůrci 14) Ing. Petru Vlachovi, bytem v Ostopovicích, Osvobození 12, odpůrci 15) MgA. Janu Symonovi, bytem v Ostopovicích, U Kaple 9, odpůrci 16) Janu Kubíčkovi, bytem v Ostopovicích, Lípová 61, v řízení o návrhu na vyslovení neplatnosti hlasování ve volbách, t a k t o : I. Pořadí náhradníků u volební strany č. 3 - Občanská demokratická strana s e m ě n í tak, že kandidát č. 6 Lukáš Hanák se posouvá na místo 1. náhradníka a kandidát č. 4 Václav Starý se posouvá na místo 2. náhradníka. II. III. Ve zbytku s e návrh na vyslovení neplatnosti hlasování ve volbách do Zastupitelstva obce Ostopovice konaných ve dnech 15 a z a m í t á. Žádný z účastníků n e m á p r á v o na náhradu nákladů řízení.

2 pokračování Odůvodnění: Navrhovatel se včas podaným návrhem doručeným osobně zdejšímu soudu dne v hodin a následně upřesněným písemným podáním ze dne domáhal vyslovení neplatnosti hlasování ve volbách do Zastupitelstva obce Ostopovice konaných ve dnech 15. a Návrh odůvodnil tím, že na základě upozornění jím delegovaného člena okrskové volební komise se domnívá, že došlo k nesprávnému vyřazení těch volebních lístků, které byly označeny křížkem jak pro volební stranu, tak současně několika tzv. preferenčními křížky u jmen kandidátů. Odhadem se jednalo asi o 50 až 80 volebních lístků, čímž mohlo dojít k ovlivnění výsledků hlasování. Proto navrhl provést posouzení platnosti odevzdaných volebních lístků a přepočítání hlasů. K upřesněnému návrhu současně přiložil podnět k zahájení jednání ze dne Ing. Marka Vrbky, předsedy MS ODS Ostopovice. Odpůrce 1) ve svém písemném vyjádření k návrhu uvedl, že dle sdělení předsedkyně okrskové volební komise pro volby do Zastupitelstva obce Ostopovice byly jako neplatné vyřazeny všechny volební lístky, které byly označeny křížkem pro volební stranu a současně preferenčními křížky u jmen kandidátů stejné strany. Za neplatné takto vyhodnotila okrsková volební komise několik desítek lístků, a to pro kandidáty všech stran účastnících se voleb. V příloze doložil kompletní volební dokumentaci, včetně všech odevzdaných hlasovacích lístků. Odpůrci 2) až 16) soudu potvrdili převzetí volebního návrhu s tím, že odpůrci 9), 11) a 12) se připojili k požadavku navrhovatele na přepočítání hlasů. Podle ustanovení 90 odst. 1 zákona č. 150/2002 Sb., soudního řádu správního, (dále jen s. ř. s. ) za podmínek stanovených zvláštními zákony může se občan, politická strana nebo nezávislý kandidát anebo sdružení nezávislých kandidátů a sdružení politických stran nebo politických hnutí a nezávislých kandidátů návrhem domáhat rozhodnutí soudu o neplatnosti voleb nebo neplatnosti hlasování anebo neplatnosti volby kandidáta. Podle ustanovení 90 odst. 2 ZOV účastníky jsou navrhovatel, příslušný volební orgán a ten, jehož volba byla napadena. Podle ustanovení 60 odst. 1 ZOV podáním návrhu na neplatnost hlasování, na neplatnost voleb nebo na neplatnost volby kandidáta se může domáhat ochrany u soudu každá osoba zapsaná do seznamu ve volebním okrsku, kde byl člen zastupitelstva obce volen, jakož i každá volební strana, jejíž kandidátní listina byla zaregistrována pro volby do tohoto zastupitelstva (dále jen navrhovatel ). Návrh je třeba podat nejpozději 10 dnů po vyhlášení výsledků voleb do zastupitelstev obcí Státní volební komisí. Podle ustanovení 60 odst. 2 ZOV návrh na neplatnost hlasování může podat navrhovatel, má-li zato, že byla porušena ustanovení tohoto zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování.

3 pokračování Soud nejprve posuzoval, zda jsou splněny podmínky řízení, za nichž může jednat a rozhodovat v předmětné volební věci. Nejprve se zabýval svou věcnou a místní příslušnosti k projednání podaného návrhu (ustanovení 92 s. ř. s.). Podle ustanovení 7 odst. 1 s. ř. s. k řízení je věcně příslušný krajský soud, nestanoví-li s. ř. s. nebo zvláštní zákon jinak. Jelikož s. ř. s. ani zvláštní zákon (podle ustanovení 61 ZOV je k řízení příslušný krajský soud) jinak nestanoví, je v dané věci zdejší soud věcně příslušný. Místní příslušnost soudu ve věcech volebních se pak řídí sídlem správního orgánu, který ve věci byl volebním orgánem v daném případě jde o Obecní úřad Ostopovice (ustanovení 7 odst. 2 ve spojení s ustanovením 90 odst. 2 s. ř. s.). Soud proto dospěl k závěru, že k projednání podaného návrhu je věcně a místně příslušný. Dále se zabýval včasností návrhu. Celkové výsledky voleb do zastupitelstev obcí konaných ve dnech 15. a vyhlásila a uveřejnila Státní volební komise v Hospodářských novinách v úterý Od středy tedy začala plynout 10-ti denní lhůta pro podání návrhu na vyslovení neplatnosti voleb. Ve smyslu ustanovení 67 odst. 3 ZOV zákonná lhůta skončila v pátek v hodin, přičemž tuto lhůtu nelze prodloužit ani prominout její zmeškání (viz ustanovení 67 odst. 4 ZOV). Navrhovatel soudu svůj návrh doručil osobně ve středu v hodin, tedy včas. Pokud jde o aktivní a pasivní legitimaci ve věci, vycházel soud z ustanovení 90 odst. 2 s. ř. s. Navrhovatelem je politická volební strana, která je aktivně legitimována k podání volebního návrhu, kdy posláním tohoto zvláštního řízení je prioritně ochrana volebního procesu a jeho výsledku. Pokud jde o pasivní legitimaci v projednávané věci, odpůrce 1) je příslušný volební orgán - Obecní úřad Ostopovice a odpůrci 2) až 16) byli zvoleni do Zastupitelstva obce Ostopovice ve volbách konaných ve dnech 15. a , tzn. podaným návrhem byla napadena jejich volba ve smyslu citovaného zákonného ustanovení. Lze tedy uzavřít, že podmínky řízení ve věci návrhu na vyslovení neplatnosti hlasování byly v daném případě splněny. Soud proto tento návrh meritorně projednal. Podstata námitek navrhovatele spočívala v tvrzení, že okrsková volební komise vyřadila jako neplatné ty hlasovací lístky, jejichž úprava voličem byla zkombinována tak, že křížkem označil jak jednu volební stranu, tak rovněž v rámečku před jménem kandidáta nebo další kandidáty, pro které hlasoval, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých byly uvedeny ostatní volební strany. Odhadem se jednalo asi o 50 až 80 volebních lístků, čímž mohlo dojít k ovlivnění výsledků hlasování. Toto tvrzení navrhovatel doložil podnětem k zahájení jednání ze dne Ing. Marka Vrbky, předsedy MS ODS Ostopovice.

4 pokračování Soud nejprve zdůrazňuje, že podle již ustálené soudní judikatury ve věcech volebních jde o řízení sporné, proto strana navrhující je stižena břemenem tvrzení a břemenem důkazním k vyvrácení správnosti volebních výsledků. Jedná se o oblast soudního přezkumu značně citlivou s případnými závažnými následky, proto v zákonné 10-ti denní lhůtě k podání návrhu ve volebních věcech je třeba návrh nejen podat, ale současně je nutné, aby předmětný návrh byl po stránce procesněprávní i hmotněprávní perfektní. K tomu závěru srov. např. usnesení Nejvyššího správního soudu ze dne , č.j. Vol 83/ , dostupné na či usnesení Nejvyššího správního soudu ze dne , č.j. Vol 13/ , dostupné na Je tomu tak zejména z toho důvodu, že ve věcech volebních je zákonná lhůta pro rozhodnutí soudu 20-ti denní ode dne, kdy návrh soudu došel, v uvedené lhůtě musí soud rozhodnout a své rozhodnutí v úplném znění vyvěsit na úřední desce soudu (viz ustanovení 90 odst. 3 s.ř.s.). V této souvislosti lze připomenou nález Ústavního soudu ČR ze dne , sp. zn. Pl. ÚS 73/04, dostupný na podle něhož: ( ) lid je zdrojem veškeré státní moci a mimo jiné se v této roli podílí na jejím ustanovováním cestou svobodných a demokratických voleb. Tomu odpovídá i zákonná úprava volebního soudnictví a ověřování voleb. Pro procesní úpravu volebního soudnictví a postup v takovém řízení z toho plyne vyvratitelná domněnka, že volební výsledek odpovídá vůli voličů. Předložit důkazy k jejímu vyvracení je povinností toho, kdo volební pochybení namítá. Tzv. algoritmus posuzování volebních stížností zformuloval Nejvyšší správní soud poprvé v případě řízení o stížnostech na neplatnost volby kandidáta ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004, nicméně lze říci, že se jedná o univerzální postup používaný a použitelný v rámci přezkumu všech typů voleb. Jeho podstata je velmi jednoduchá a spočívá v tom, že si soud postupně položí tři otázky, a teprve pokud odpověď na všechny z nich bude kladná, stížnosti vyhoví a rozhodne o neplatnosti voleb (hlasování, volby kandidáta). Tyto tři podmínky vyhovění volební stížnosti jsou následující: 1) Protizákonnost, tzn. porušení některých ustanovení volebního zákona anebo porušení jiných právních předpisů než výhradně volebního zákona, a to v těch případech, kdy se z obsahového hlediska jedná o právní předpisy vážící se na volební proces a které z hlediska závažnosti dosahují ústavní intenzity, příp. se jedná o případy přímé aplikace ústavních norem bez jejich konkretizace v předpisech jednoduchého práva (tzn. relevantní protiprávnost). 2) Existence přímého vztahu mezi touto protizákonností a výsledkem voleb. Tato podmínka je zamýšlena tak, že vylučuje všechny myslitelné případy, kdy sice skutečně dojde k porušení relevantních předpisů, nicméně toto porušení nemá žádnou souvislost se zjištěnými volebními výsledky. 3) Zásadní intenzita této protizákonnosti, která ve svých důsledcích musí přinejmenším výrazně zpochybňovat volební výsledek. Jinak řečeno, tato intenzita musí v konkrétním případě dosahovat takového stupně, že je možno se důvodně domnívat, že pokud by k protizákonnému jednání nedošlo, dopadly by zřejmě volby odlišně. Zjednodušeně řečeno tedy tato intenzita způsobuje zatemnění volebních výsledků, tzn. jejich zásadní zpochybnění (srov. Molek, P., Šimíček, V. Soudní přezkum voleb. 1. Vydání. Linde Praha, a.s., 2006, 294 až 297 s.).

5 pokračování K tomu dále srov. usnesení Nejvyššího správního soudu ze dne , č.j. Vol 77/ , dostupné na podle něhož: Jak Nejvyšší správní soud judikoval již dříve (viz např. usnesení ze dne , č.j. Vol 6/ , publikované pod č. 354/2004 Sb. NSS), v obecné rovině existují tři základní předpoklady vyhovění volební stížnosti: (1) protizákonnost, tzn. porušení některých ustanovení volebního zákona; (2) vztah mezi touto protizákonností a zvolením kandidáta, jehož volba je napadena volební stížností, a (3) zásadní intenzita této protizákonnosti, která ve svých důsledcích musí přinejmenším výrazně zpochybňovat volbu kandidáta. Jinak řečeno, tato intenzita musí v konkrétním případě dosahovat takového stupně, že je možno se důvodně domnívat, že pokud by k protizákonnému jednání nedošlo, nebyl by tento kandidát zřejmě vůbec zvolen. Zjednodušeně řečeno, musí jít o takovou intenzitu, která způsobuje zásadní zpochybnění volebních výsledků. Namítané porušení volebního zákona považoval soud za natolik závažné, že přistoupil k otevření volební dokumentace předložené odpůrcem 1). Ze zápisu o průběhu a výsledku hlasování ve volebním okrsku č. 1 v obci Ostopovice v okrese Brno - venkov ve volbách do zastupitelstva obce ze dne soud zjistil, že celkový počet osob zapsaných do výpisu ze seznamu voličů a jeho dodatku zahrnuje 1246 osob, úřední obálky byly vydány 773 voličům, počet odevzdaných úředních obálek představoval 769 a v daném volebním okrsku kandidovaly 3 volební strany. Z hlasovacího lístku pro volby do Zastupitelstva obce Ostopovice konaných ve dnech 15. a vyplývá, že se jednalo o tyto volební strany: Společně pro Ostopovice, Křešťanská a demokratická unie Československá strana lidová a Občanská demokratická strana (v projednávaném případě navrhovatel). Z oficiálně vyhlášených výsledků voleb do Zastupitelstva obce Ostopovice a zveřejněných na je zřejmé, že volební strana Společně pro Ostopovice získala 9 mandátů s následujícím pořadím a počtem hlasů zvolených kandidátů: 1. Jan Kubíček 434 hlasů, 2. Jan Symon 414 hlasů, 3. Petr Vlach 398 hlasů, 4. Zuzana Benešová 337 hlasů, 5. Boris Canov 356 hlasů, 6. Eva Badalová 318 hlasů, 7. Pavel Papajoanu 335 hlasů, Ján Svorada 373 hlasů, 9. Lenka Lebedová 390 hlasů; volební strana Křešťanská a demokratická unie Československá strana lidová získala 3 mandáty s následujícím pořadím a počtem hlasů zvolených kandidátů: 1. Ladislav Polcar 245 hlasů, 2. Pavel Chaloupka 198 hlasů, 3. Pavel Hamřík 193 hlasů a volební strana Občanská demokratická strana získala 3 mandáty s následujícím pořadím a počtem hlasů zvolených kandidátů: 1. Pavel Matýšek, st., 2. Pavel Matýšek, ml. a 3. Jaromír Coufal. Dále soud přistoupil k otevření obálky s označením neplatné hlasovací lístky, která obsahovala celkem 69 obálek pro volbu do zastupitelstva obce. Po jejich otevření zjistil, že v 6 - ti obálkách byl vložen hlasovací lístek pro volbu do Senátu Parlamentu ČR, ve 4 obálkách byly neplatné hlasovací lístky do Zastupitelstva obce Ostopovice

6 pokračování (jednalo se o neupravené hlasovací lístky voliči nevyužili možnost zakřížkovat buď volební stranu nebo kandidáty nebo kombinaci volby), v 1 obálce na hlasovacím lístku volič označil kandidáty kroužkem místo křížkem. Ve zbývajícím počtu obálek však bylo celkem 58 platných hlasovacích lístků. Z celkem 69 hlasovacích lístků, které byly vyřazeny jako neplatné, soud ověřil, že 11 hlasovacích lístků bylo vyřazeno správně, neboť se jednalo o hlasovací lístky neplatné. Ovšem 58 hlasovacích lístků shledal platnými, a to z toho důvodu, že uvedené hlasovací lístky byly upraveny tak, že křížkem označovali jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které volič hlasoval, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých byly uvedeny ostatní volební strany. V komunálních volbách má totiž každý volič tolik hlasů, kolik je voleno členů zastupitelstva, a tento počet nesmí překročit, v daném případě bylo voleno 15 členů zastupitelstva, kteří byli voliči vybíráni ze 3 volebních stran. Protože původně vyřazené neplatné volební lístky shledal soud platnými, dospěl k úvaze, že těchto 58 nesprávně vyřazených hlasovacích lístků mohlo ovlivnit výsledky hlasování do Zastupitelstva obce Ostopovice s přihlédnutím ke skutečnosti, že se jednalo o 7,54 % chybné vyhodnocení hlasovacích lístků ve vztahu k 769 odevzdaným hlasovacím lístkům a 8,29 % chybné vyhodnocení hlasovacích lístků ve vztahu k 700 hlasovacím lístkům, které byly prohlášeny za platné. S ohledem na takto zjištěný skutkový stav věci, se soud dne obrátil na Český statistický úřad, Sekci analýz a diseminace, Regionálního zmocněnce ČSÚ pro Jihomoravský kraj, a požádal jej o přepočítání výsledků hlasování ve volebním okrsku č. 1 v obci Ostopovice v okrese Brno ve nko v. Z následného sdělení Českého statistického úřadu, Sekce analýz a diseminace, Regionálního zmocněnce ČSÚ pro Jihomoravský kraj, ze dne vyplynul pro projednávanou věc závěr, že po přepočítání hlasů kandidátům (volebním stranám) se zahrnutím i původně vyřazených neplatných hlasovacích lístků nedošlo ke změně jak v postupu do dalšího zjišťování výsledků (5% hranice), tak ke změně počtu přidělených mandátů jednotlivým volebním stranám a také nedošlo ke změně určení kandidátů pro přidělení mandátů a jejich pořadí v rámci jednotlivých volebních stran. Jedinou změnou proti oficiálním výsledkům je změna pořadí náhradníků u volební strany č. 3 Občanská demokratická strana kandidát č. 6 Lukáš Hanák se posouvá na místo 1. náhradníka a kandidát č. 4 Václav Starý se posouvá na místo 2. náhradníka. V daném případě soud akceptoval tento závěr Českého statistického úřadu, neboť právě tento státní orgán představuje na úseku voleb specializovaný a nezávislý orgán státní správy, disponující příslušnými technickými prostředky. Dospěl proto k závěru, že k volební vadě, tedy k porušení volebního zákona vyřazením celkem 58 platných volebních lístků, skutečně došlo, byla rovněž naplněna objektivní příčinná souvislost mezi takto popsanou protizákonností a (výhradně ) pořadím náhradníků u volební strany navrhovatele, ovšem ve vztahu ke zvoleným zastupitelům do Zastupitelstva obce Ostopovice popsaná volební vada zůstala s ohledem na výše

7 pokračování uvedenou argumentaci bez vlivu. K zásadnímu zpochybnění volebních výsledků tedy nedošlo a předpoklady pro opakovaní voleb do Zastupitelstva obce Ostopovice nebyly shledány, neboť volební výsledek byl řádně přepočten tak, aby odpovídal faktické vůli voličů. Vycházeje z naléhavosti této volební věci soud meritorně rozhodl pamětliv zásady minimalizace zásahů soudů do projevené vůle voličů (viz např. nález Ústavního soudu ČR ze dne , sp. zn. IV. ÚS 787/06, dostupný na tak, že pořadí náhradníků u volební strany č. 3 - Občanská demokratická strana se mění tak, že kandidát č. 6 Lukáš Hanák se posouvá na místo 1. náhradníka a kandidát č. 4 Václav Starý se posouvá na místo 2. náhradníka (výrok I.), s tím, že ve zbytku se návrh na vyslovení neplatnosti hlasování ve volbách do Zastupitelstva obce Ostopovice konaných ve dnech 15 a zamítá (výrok II.). Výrok o náhradě nákladů řízení (výrok III.) je odůvodněn ustanovením 93 odst. 4 ZOV, podle něhož ve volebních věcech žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení. P o u č e n í : Proti tomuto usnesení n e j s o u opravné prostředky přípustné ( 53 odst. 3 s.ř.s. a contrario 104 odst. 1 s.ř.s.). Krajský soud v Brně dne 8. listopadu 2010 JUDr. Jana Jedličková, v.r. předsedkyně senátu Za správnost vyhotovení: Dana Janků

Vyvěšeno: Svěšeno: č. j. 14 A 213/ USNESENÍ

Vyvěšeno: Svěšeno: č. j. 14 A 213/ USNESENÍ Vyvěšeno: 01.11.2018 Svěšeno: 16.11.2018 č. j. 14 A 213/2018-27 USNESENÍ Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Karly Cháberové a soudců Jana Kratochvíla a Štěpána Výborného v právní

Více

U S N E S E N Í. Bc. Pavly Klímové, bytem Svatojanská 706, Velešín. 1) Městský úřad Velešín sídlem nám. J. V. Kamarýta 76, Velešín

U S N E S E N Í. Bc. Pavly Klímové, bytem Svatojanská 706, Velešín. 1) Městský úřad Velešín sídlem nám. J. V. Kamarýta 76, Velešín - 29 U S N E S E N Í Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Terezy Kučerové a soudců JUDr. Věry Balejové a JUDr. Ing. Zdeňka Strnada, Ph.D., MPA v právní věci

Více

Vyvěšeno dne: Sňato dne: U s n e s e n í

Vyvěšeno dne: Sňato dne: U s n e s e n í Vyvěšeno dne: 8.11.2010 Sňato dne: U s n e s e n í -55 Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Jaroslavy Skoumalové a soudců JUDr. Ing. Viery Horčicové a JUDr. Jarmily Ďáskové,

Více

Usnesení. takto: Odůvodnění:

Usnesení. takto: Odůvodnění: 64A 19/2014-49 Usnesení Krajský soud v Ústí nad Labem pobočka v Liberci rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Lucie Trejbalové a soudců Mgr. Karolíny Tylové, LL.M. a JUDr. Pavla Vacka ve věci navrhovatelky:

Více

USNESENÍ. Jindra Dědicová bytem Dolní 79, Česká Lípa

USNESENÍ. Jindra Dědicová bytem Dolní 79, Česká Lípa - 72 USNESENÍ Krajský soud v Ústí nad Labem - pobočka v Liberci rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Lucie Trejbalové a soudců Mgr. Karolíny Tylové, LL.M. a Mgr. Zdeňka Macháčka ve věci navrhovatelky:

Více

USNESENÍ. O d ů v o d n ě n í : Vol 69/

USNESENÍ. O d ů v o d n ě n í : Vol 69/ Vol 69/2010-26 USNESENÍ Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Jakuba Camrdy, JUDr. Zdeňka Kühna, JUDr. Radana Malíka, JUDr.

Více

U s n e s e n í. Praha 4, Pyšelská 2361/4, 6) Česká pirátská strana, Řehořova 943/19, Praha 3, 7)

U s n e s e n í. Praha 4, Pyšelská 2361/4, 6) Česká pirátská strana, Řehořova 943/19, Praha 3, 7) Číslo jednací: - 77-80 U s n e s e n í Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Slavomíra Nováka a soudkyň JUDr. Hany Pipkové a JUDr. Marcely Rouskové v právní věci navrhovatele:

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: 52A 53/2012-17 U S N E S E N Í Krajský soud v Hradci Králové pobočka v Pardubicích, rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jana Dvořáka a soudců Mgr. Moniky Chaloupkové a JUDr. Karla Kudláčka, v právní

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Návrh na neplatnost volby kandidátů ve volebním kraji Hlavní město Praha s e z a m í t á.

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Návrh na neplatnost volby kandidátů ve volebním kraji Hlavní město Praha s e z a m í t á. č. j. Vol 59/2006-31 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Brigity Chrastilové, JUDr.

Více

USNESENÍ. t a k t o : I. Návrh na vyslovení neplatnosti hlasování do zastupitelstva města Jirkov konaných ve dnech 10. a 11. října 2014 se zamítá.

USNESENÍ. t a k t o : I. Návrh na vyslovení neplatnosti hlasování do zastupitelstva města Jirkov konaných ve dnech 10. a 11. října 2014 se zamítá. 40A 21/2014-56 USNESENÍ Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Markéty Lehké, Ph.D. a soudců JUDr. Petra Černého, Ph.D. a Mgr. Václava Trajera v právní věci

Více

U S N E S E N Í. takto:

U S N E S E N Í. takto: 44 A 99/2010-15 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Věry Šimůnkové a soudkyň JUDr. Dalily Marečkové a Mgr. Jitky Zavřelové v právní věci navrhovatele: M.

Více

Vyvěšeno dne: č.j. 63 A 5/ Sňato dne: USNESENÍ. Bc. Pavel Klučka bytem Zlechov 276, Zlechov

Vyvěšeno dne: č.j. 63 A 5/ Sňato dne: USNESENÍ. Bc. Pavel Klučka bytem Zlechov 276, Zlechov Vyvěšeno dne: 6. 11. 2018 č.j. 63 A 5/2018-77 Sňato dne: USNESENÍ Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Zuzany Bystřické a soudců JUDr. Faisala Husseiniho a JUDr. Mariana

Více

Vyvěšeno dne: 10.11.2010 31A 93/2010-17 Sňato dne: U s n e s e n í

Vyvěšeno dne: 10.11.2010 31A 93/2010-17 Sňato dne: U s n e s e n í Vyvěšeno dne: 10.11.2010-17 Sňato dne: U s n e s e n í Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Jaroslavy Skoumalové a soudců JUDr. Ing. Viery Horčicové a JUDr. Jarmily Ďáskové,

Více

U S N E S E N Í. Č. j. 50 A 46/

U S N E S E N Í. Č. j. 50 A 46/ Č. j. 50 A 46/2014-40 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Mgr. Jitky Zavřelové a soudců JUDr. Věry Šimůnkové a Mgr. Ing. Petra Šuránka v právní věci navrhovatele:

Více

U S N E S E N Í. Návrh na neplatnost volby kandidátů Jaroslava Vorla, Zdeňky Kropáčkové, Petra Tesaře a Aleny Gebauerové se z a m í t á.

U S N E S E N Í. Návrh na neplatnost volby kandidátů Jaroslava Vorla, Zdeňky Kropáčkové, Petra Tesaře a Aleny Gebauerové se z a m í t á. 52A 1/2016-38 U S N E S E N Í Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Věry Balejové a soudců JUDr. Marie Trnkové a JUDr. Ing. Zdeňka Strnada, Ph.D., v právní věci

Více

USNESENÍ. Odůvodnění: Vol 53/

USNESENÍ. Odůvodnění: Vol 53/ Vol 53/2017-16 USNESENÍ Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Tomáše Langáška a soudců Josefa Baxy, Michaely Bejčkové, Radana Malíka, Petra Mikeše, Pavla Molka a Miloslava Výborného

Více

Ejk 680/2006. II. Soud v řízení podle 89 odst. 1 písm. c) a odst. 4 s. ř. s. vychází pouze ze

Ejk 680/2006. II. Soud v řízení podle 89 odst. 1 písm. c) a odst. 4 s. ř. s. vychází pouze ze Ejk 680/2006 I. Registrační úřad v procesu projednání a registrace Kandidátních listin podle 23 odst. 3 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, v platném znění,

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října 2012 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 Ads 123/2015-41 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka a JUDr.

Více

USNESENÍ. Odůvodnění:

USNESENÍ. Odůvodnění: 30A 56/2012-38 USNESENÍ Krajský soud v Hradci Králové rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jana Rutsche a soudců JUDr. Magdaleny Ježkové a Mgr. Heleny Konečné ve věci navrhovatele volební strany

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 As 67/2013-21 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jakuba Camrdy a soudců JUDr. Lenky Matyášové a Mgr. Ondřeje

Více

Usnesení v řízení o návrhu na neplatnost voleb a neplatnost volby kandidáta

Usnesení v řízení o návrhu na neplatnost voleb a neplatnost volby kandidáta Usnesení v řízení o návrhu na neplatnost voleb a neplatnost volby kandidáta 19-11-2010 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Jany Jedličkové a soudců

Více

DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 26. ledna Harmonogram úkolů a lhůt

DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 26. ledna Harmonogram úkolů a lhůt DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 26. ledna 2019 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 124/2011-38 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka Kühna

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 5. a 6. října Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 5. a 6. října Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 5. a 6. října 2018 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 14. září Harmonogram úkolů a lhůt

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 14. září Harmonogram úkolů a lhůt NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 14. září Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : I. Návrh

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : I. Návrh Vol 14/2016-16 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy senátu Tomáše Langáška a soudců Josefa Baxy, Radana Malíka, Petra Mikeše (soudce zpravodaj), Pavla Molka, Miloslava

Více

USNESENÍ. č. j. 30 A 118/

USNESENÍ. č. j. 30 A 118/ č. j. 30 A 118/2018-98 USNESENÍ Krajský soud v Hradci Králové rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jana Rutsche a soudců JUDr. Ivony Šubrtové a JUDr. Pavla Kumprechta ve věci navrhovatele: Michal

Více

USNESENÍ 43 A 121/

USNESENÍ 43 A 121/ 43 A 121/2018 23 USNESENÍ Krajský soud v Praze rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Jitky Zavřelové a soudců Mgr. Jana Čížka a Mgr. Tomáše Kocourka, Ph.D., ve věci navrhovatelů: proti odpůrcům:

Více

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 16. března Harmonogram úkolů a lhůt

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 16. března Harmonogram úkolů a lhůt NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 16. března 2019 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 362/2017-17 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Tomáše Foltase a soudců Mgr. Davida Hipšra a JUDr. Pavla

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014. Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014. Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 12. a 13. října 2012 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014 Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014 Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ 10. a 11. října 2014 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 7. a 8. října Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 7. a 8. října Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 7. a 8. října 2016 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : Vol 13/2013-19 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Jakuba Camrdy, JUDr. Zdeňka Kühna, JUDr. Radana

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : č. j. Vol 32/2006-45 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Brigity Chrastilové, JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 99/2013-133 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Petra Průchy a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a JUDr. Jana

Více

II. ÚS 2924/13. Text judikátu. Exportováno: , 16: , Ústavní soud

II. ÚS 2924/13. Text judikátu.  Exportováno: , 16: , Ústavní soud www.iudictum.cz Exportováno: 17. 3. 2017, 16:43 II. ÚS 2924/13 7. 10. 2014, Ústavní soud Text judikátu Ústavní soud rozhodl mimo ústní jednání a bez přítomnosti účastníků v senátě složeném z předsedy Jiřího

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 A 1130/2002-OL-27 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr.

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení. O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : II. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení. O d ů v o d n ě n í : - 18 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu Mgr. Milana Procházky a soudců JUDr. Tomáše Foltase, Ph.D. a JUDr. Radimy Gregorové, Ph.D., v právní věci navrhovatele:

Více

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : Vol 26/

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : Vol 26/ Vol 26/2018-23 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu ve věcech volebních, ve věcech místního a krajského referenda a ve věcech politických stran a politických hnutí složeném z předsedy

Více

Vyvěšeno: Svěšeno: č. j. 6 A 165/ USNESENÍ

Vyvěšeno: Svěšeno: č. j. 6 A 165/ USNESENÍ Vyvěšeno: 01.11.2018 Svěšeno: 16.11.2018 č. j. 6 A 165/2018-26 USNESENÍ Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Ladislava Hejtmánka a soudců JUDr. Hany Kadaňové, Ph.D., a JUDr.

Více

konané ve dnech 15. a 16. října 2010 Harmonogram úkolů a lhůt

konané ve dnech 15. a 16. října 2010 Harmonogram úkolů a lhůt ŘÁDNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ konané ve dnech 15. a 16. října 2010 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 Aps 2/2009-160 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Turkové a soudců JUDr. Dagmar Nygrínové a JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 As 111/2011-87 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, soudkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudce

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 3 Ads 30/2009-68 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a

Více

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 5. a 6. října 2018 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *)

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 5. a 6. října 2018 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 5. a 6. října (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně

Více

U S N E S E N Í. Č. j.: 50 A 51/

U S N E S E N Í. Č. j.: 50 A 51/ Č. j.: 50 A 51/2014-20 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Mgr. Jitky Zavřelové a soudců JUDr. Věry Šimůnkové a JUDr. Milana Podhrázkého v právní věci navrhovatele:

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 122/2017-14 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Tomáše Foltase a soudců Mgr. Davida Hipšra a JUDr. Pavla

Více

U S N E S E N Í. takto:

U S N E S E N Í. takto: Vol 10/2014-57 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jana Passera a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Zdeňka Kühna, JUDr. Tomáše Langáška (soudce zpravodaje),

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 As 95/2013-35 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Jiřího Pally a Mgr. Aleše

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : U s n e s e n í 44 A 107/2010-24 Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Věry Šimůnkové a soudkyň JUDr. Dalily Marečkové a Mgr. Jitky Zavřelové, v právní věci navrhovatele Martina

Více

U S N E S E N Í. I. Návrh na rozhodnutí o neplatnosti voleb s e z a m í t á. Žádný z účastníků n e m á právo na náhradu nákladů řízení.

U S N E S E N Í. I. Návrh na rozhodnutí o neplatnosti voleb s e z a m í t á. Žádný z účastníků n e m á právo na náhradu nákladů řízení. 15A 104/2010-18 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Štullerové a soudců Mgr. Václava Trajera a JUDr. Ivy Kaňákové v právní věci navrhovatele:

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 10 Afs 132/2014-40 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Daniely Zemanové a soudců Zdeňka Kühna a Michaely Bejčkové

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 A 158/2001-115 5 A 158/2001 100 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Petra Příhody a soudců JUDr. Miluše Doškové

Více

U S N E S E N Í 50 A 22/

U S N E S E N Í 50 A 22/ 50 A 22/2012 44 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně Mgr. Jitky Zavřelové a soudců Mgr. Ing. Petra Šuránka a JUDr. Milana Podhrázkého, PhD., ve věci navrhovatele

Více

U s n e s e n í. t a k t o. O d ů v o d n ě n í

U s n e s e n í. t a k t o. O d ů v o d n ě n í Číslo jednací: - 45-47 U s n e s e n í Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Sandnerové a soudců JUDr. Jana Ryby a Mgr. Milana Taubera v právní věci navrhovatele: JUDr.

Více

USNESENÍ 64 A 19/

USNESENÍ 64 A 19/ USNESENÍ Krajský soud v Ústí nad Labem - pobočka v Liberci rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Lucie Trejbalové a soudců Mgr. Karolíny Tylové, LL.M. a Mgr. Zdeňka Macháčka ve věci navrhovatele:

Více

července 83 (do 2 dnů po vytvoření volebních obvodů) 24. července července 66 (do 16 hodin) 10. srpna od 10. srpna do 16. srpna 66

července 83 (do 2 dnů po vytvoření volebních obvodů) 24. července července 66 (do 16 hodin) 10. srpna od 10. srpna do 16. srpna 66 Řádné volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října 2010 - Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 256/2015-22 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Mgr. Jany Brothánkové a soudců JUDr. Petra Průchy a Mgr. Ondřeje

Více

DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ konané dne 5. února Harmonogram úkolů a lhůt

DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ konané dne 5. února Harmonogram úkolů a lhůt DODATEČNÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ konané dne 5. února 2011 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších

Více

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ dne 13.března Harmonogram úkolů a lhůt

NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ dne 13.března Harmonogram úkolů a lhůt NOVÉ VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ dne 13.března 2010 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Harmonogram úkolů a lhůt pro volbu prezidenta České republiky konanou ve dnech 12. a 13. ledna 2018; případné II. kolo ve dnech 26. a 27.

Harmonogram úkolů a lhůt pro volbu prezidenta České republiky konanou ve dnech 12. a 13. ledna 2018; případné II. kolo ve dnech 26. a 27. Harmonogram úkolů a lhůt pro volbu prezidenta České republiky konanou ve dnech 12. a 13. ledna 2018; případné II. kolo ve dnech 26. a 27. ledna 2018 vyplývajících ze zákona č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Doručeno dne: 10. 12. 2010 Spisová značka: 17 C 9/2010 - ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Husákem ve věci žalobce: Tomáš Pecina, bytem

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 6 As 162/2016-28 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy a zpravodaje JUDr. Tomáše Langáška a soudců JUDr. Petra Průchy

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : Návrh na neplatnost volby kandidátů s e v části týkající se kandidátů zvolených

U S N E S E N Í. t a k t o : Návrh na neplatnost volby kandidátů s e v části týkající se kandidátů zvolených č. j. Vol 23/2006-20 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Brigity Chrastilové, JUDr.

Více

M Ě C S T O S T L IBE. vedoucí. Poznámka: Předkládá: obcí a o Liberec. oddělení. telefon:

M Ě C S T O S T L IBE. vedoucí. Poznámka: Předkládá: obcí a o Liberec. oddělení. telefon: S T A T U T Á R N Í L IBE RE M Ě C S T O 5. zasedání zastupitelstva města dne: 27. 5. 2015 Bod pořadu jednání: Zánik mandátu zastupitele pana Jiříhoo Čečka Zpracoval: odbor, oddělení: telefon: JUDr. Jana

Více

U S N E S E N Í. Odůvodnění: Vol 14/

U S N E S E N Í. Odůvodnění: Vol 14/ Vol 14/2014-43 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jana Passera a soudců JUDr. Josefa Baxy, JUDr. Zdeňka Kühna, JUDr. Tomáše Langáška, JUDr. Radana Malíka,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : Z předloženého soudního spisu vyplynuly následující skutečnosti:

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : Z předloženého soudního spisu vyplynuly následující skutečnosti: Konf 17/2017-31 U S N E S E N Í Zvláštní senát zřízený podle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, složený z předsedy JUDr. Pavla Simona a soudců JUDr. Romana Fialy, Mgr.

Více

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 17. a 18. října 2008 Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 17. a 18. října 2008 Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ konané ve dnech 17. a 18. října 2008 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění

Více

Řádné volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října Harmonogram úkolů a lhůt

Řádné volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října Harmonogram úkolů a lhůt Řádné volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října 2010 - Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve

Více

DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve volebním obvodu č. 39 Sídlo: Trutnov. 5. a 6. ledna 2018 (I. kolo)

DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve volebním obvodu č. 39 Sídlo: Trutnov. 5. a 6. ledna 2018 (I. kolo) DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve ním obvodu č. 39 Sídlo: Trutnov 5. a 6. ledna 2018 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu

Více

Datum Úkol Gestor. Nejpozději přede dnem volby

Datum Úkol Gestor. Nejpozději přede dnem volby Harmonogram úkolů a lhůt pro volbu prezidenta České republiky konanou ve dnech 11. ledna 2013 a 12. ledna 2013; případné II. kolo ve dnech 25. ledna 2013 a 26. ledna 2013 vyplývajících ze zákona č. 275/2012

Více

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 7. a 8. října Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 7. a 8. října Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 7. a 8. října 2016 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění

Více

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : Konf 78/2011-6

U S N E S E N Í. O d ů v o d n ě n í : Konf 78/2011-6 Konf 78/2011-6 U S N E S E N Í Zvláštní senát zřízený podle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, složený z předsedy JUDr. Michala Mazance a soudců JUDr. Romana Fialy, JUDr.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 Afs 59/2010-69 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Lenky Matyášové,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : Žádný z účastníků n e m á p r á v o na náhradu nákladů řízení.

U S N E S E N Í. t a k t o : Žádný z účastníků n e m á p r á v o na náhradu nákladů řízení. 62 A 11/2013-52 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Davida Rause, Ph.D. a soudců Mgr. Kateřiny Kopečkové, Ph.D. a Mgr. Petra Šebka v právní věci žalobce: ČEZ

Více

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 23. a 24. května Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 23. a 24. května Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 23. a 24. května 2014 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 Ads 68/2012-19 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Jiřího Pally a JUDr. Jaroslava

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 10 As 60/2014-16 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Daniely Zemanové a soudců Zdeňka Kühna a Petra Mikeše v právní

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 8 Azs 101/2006-85 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Petra Příhody a soudců JUDr. Michala Mazance a Mgr. Jana Passera, v právní věci

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 10 Ads 101/2014-23 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně Daniely Zemanové a soudců Zdeňka Kühna a Miloslava Výborného

Více

ZÁPIS O VÝSLEDKU VOLEB DO ZASTUPITELSTVA OBCE 1) Ve volbách do zastupitelstva obce (městysu, města, městské části, městského obvodu)

ZÁPIS O VÝSLEDKU VOLEB DO ZASTUPITELSTVA OBCE 1) Ve volbách do zastupitelstva obce (městysu, města, městské části, městského obvodu) ZÁPIS O VÝSLEDKU VOLEB DO ZASTUPITELSTVA OBCE ) Ve volbách do zastupitelstva obce (městysu, města, městské části, městského obvodu)... Stražisko okres... Prostějov konaných ve dnech (dne)... 0.0. -.0.204

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008 Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 2/2008 Označení stanoviska: Právní předpis: Důsledky porušení povinnosti obecního úřadu informovat o místě, době a o navrženém

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk jako občan Cílová skupina 2. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál může být využit jako doplňková aktivita v hodinách občanské nauky. Slouží

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 Azs 252/2004-93 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka

Více

Volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října 2010

Volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října 2010 MěÚ Valašské Meziříčí odbor správních činností Ve Valašském Meziříčí dne 30. června 2010 Volby do zastupitelstev obcí konané ve dnech 15. a 16. října 2010 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývající ze zákona

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 As 56/2013-25 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Marie Žiškové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Zdeňka

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Ads 153/2015-21 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Kaniové a soudců JUDr. Marie Žiškové a JUDr. Josefa

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech voleb, referend a politických stran Úvod... 13 I. SOUDNÍ JUDIKATURA VE VĚCECH VOLEB 1.1 Základy volebního práva A. K některým pojmům a principům volebního práva 1. K pojmu

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 Ans 2/2007-77 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Aprk 44/2014-59 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové a soudců JUDr. Lenky Kaniové a JUDr. Radana Malíka v právní věci žalobce: V. K., zast.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 Ads 55/2014-30 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Elišky Cihlářové a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka a JUDr.

Více

Volby a volební právo v ČR Jan Grinc

Volby a volební právo v ČR Jan Grinc Volby a volební právo v ČR 20. 3. 2017 Jan Grinc Právní úprava Důležitá novela všech volebních zákonů: zákon č. 322/2016 Sb. není v učebnici Volební kampaň a její pravidla Transparentnost financování volební

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 As 59/2006-39 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a JUDr.

Více

R O Z S U D E K JMÉNEM REPUBLIKY

R O Z S U D E K JMÉNEM REPUBLIKY 3 Azs 238/2015-28 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Mgr. Radovana Havelce a soudců JUDr. Pavla Molka a JUDr. Jaroslava Vlašína

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : č. j. Vol 8/2004-35 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Miluše Doškové, JUDr. Brigity Chrastilové, JUDr. Marie Turkové, JUDr. Milana

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 4 Ads 92/2011-31 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Dagmar Nygrínové a soudců JUDr. Marie Turkové a JUDr.

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: - 48-52 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Městský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Slavomíra Nováka a soudců: JUDr. Hany Pipkové a JUDr. Marcely Rouskové v

Více