VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra managementu. Předmět: Bakalářský seminář

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra managementu. Předmět: Bakalářský seminář"

Transkript

1 VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra managementu Předmět: Bakalářský seminář

2 MISE, VIZE, STRATEGIE Mise (poslání) podniku Deklarování proč firma, podnik, existuje Je orientována na veškeré okolí podniku, Cílem je vytvořit co nejlepší pohled na podnik (image) Vize Slouţí především zaměstnancům a investorům, musí orientovat jejich postoje a chování v souladu s misí Ukazuje budoucnost, směr další činnosti podniku Je nezbytná orientace na zákazníky strategie Způsob, postup realizace vize v rámci mise (poslání) podniku Způsob realizace dlouhodobých cílů podniku

3 ODBORNÁ ÚROVEŇ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Bakalářská práce = završení vysokoškolského studia autor zvládl teoretické základy a logickou strukturu oboru, je seznámen se současným stavem a směry rozvoje teoretického myšlení V průběhu zpracování: seznámení se základy metodologie tvorby písemných dokumentů, výběr literatury (i zahraniční) a práce s ní, formulace základních myšlenek a tezí zpracovávaného problému. Cíl tvorby bakalářské práce: samostatně a tvůrčím způsobem vyuţívat získané poznatky ze studia, dovedně aplikovat teorii na praktických příkladech, vytvářet kladný vztah ke studovanému předmětu, vytvářet návyk formulovat základní myšlenky a teze Zpracováním bakalářské práce student prokazuje: schopnost samostatně se orientovat v oboru, směru, který studuje, získání a schopnost uplatnit v praxi získané poznatky a metody, dovednost vyuţívat poznatky z dostupné literatury, včetně cizojazyčné, zvládnutí základních postupů a etiky tvůrčí práce

4 PROČ PSÁT BAKALÁŘSKOU PRÁCI? Nutno prokázat odbornou způsobilost absolventa studijního oboru to znamená, ţe student má znalosti, které potřebuje k úspěšnému vyřešení problémů v jím studovaném oboru; nepostrádá dovednosti, nutné pro účelné a efektivní řešení konkrétních problémů ; má schopnosti uplatnit tyto dovednosti vhodným způsobem, tj. metodicky správně. V bakalářské práci student prokazuje: Dobrou orientaci v problematice studovaného oboru Schopnost aplikace vhodných metod řešení problémů Zpracování stručné literární rešerše: stručný přehled významných literárních pramenů souvisejících s vybranými problémy, Teoretickým zdůvodněním výběru metod řešení zadaného problému: 1. metody získávání informací a poznatků o řešeném problému, 2. metody strategické analýzy získaných informací = 1. kapitola = 2. kapitola Umění kritického vyhodnocení získaných poznatků 1. Návrh ukazatelů hodnocení realizace vstupních předpokladů, 2. Zhodnocení získaných výsledků a stanovení příčin poznaného stavu = schopnost komplexního řešení problémů = 3. a 4 kapitola

5 V Ý B Ě R T É M A T U Postup výběru Metodický pokyn prorektora č. 4/ Metodika pro vypracování BcP a DP pro studenty B11/N11 výběr ze seznamu katedry = od do 31. března 2012, kontakt s vedoucím BcP = konzultace své představy o zpracování tématu, plán postupu tvorby BcP, přijetí přihlášky vedoucím BcP, po konzultaci zápis do IS, do vlastní návrh tématu BcP = souhlas VK (do 7.3.) a vedoucího práce zpracování osnovy BcP, seznam literatury, zpracovat Zadání BcP, projednat s vedoucím práce (musí jej podepsat), odevzdat vyučujícími BSe do , a na katedře, popř. na studijní odd. Kladno do 30. dubna 2012 moţnost prodlouţení souhlas VK = zpoplatnění vyzvednout jeden výtisk Zadání do Pravidla výběru téma odpovídá zájmům studenta (studovaná literatura, politické, kulturní, náboţenské přesvědčení); prameny nutné pro zpracování tématu jsou fyzicky dostupné; zpracovatelnost všech podkladů odpovídá moţnostem diplomanta; metodologické předpoklady pro tvorbu odpovídají zkušenostem a průpravě diplomanta; Kriteria výběru souvislost se studovaným oborem, předmětem ve výuce (státnicovým); význam pro region, popř. podnik, firmu, instituci; osobní zájem a fundovanost vedoucího BcP; zapojení se do grantové nabídky VŠFS

6 ASPEKTY VOLBY TÉMATU 1. 1 Soulad tématu se seznamem doporučených rámcových témat - odpovídající charakteru studovaného oboru. Výběr témat ukončit do Vypracovat osnovu DP a seznam odborné literatury schvaluje vedoucí DP. Předloţit vedoucímu DSe do Vlastní zájem o určité téma = vyšší aktivita a angaţovanost zpracovatele při řešení problémů Do má student právo poţádat vedoucího katedry o schválení vlastního tématu. Nutno: zdůvodnění autora + písemný souhlas budoucího vedoucího DP. VK rozhodne nejpozději do Moţnosti dalšího vyuţití výsledků práce v praxi pro potřebu stávajícího zaměstnavatele Volba tématu = první krok k cíli. Správná orientace = specifikace konkrétního problému!

7 Ú V O D N Í Ú V A H Y Co musím a co chci dokázat zpracováním své diplomové práce V jaké tématické oblasti se mi to podaří nejlépe? Kde jsou mé silné stránky? Koncepce řešení S kým se musím nebo mohu poradit? Na jakou konkrétní problematiku se v této oblasti zaměřím? Co se stane kdyţ problém bude úspěšně vyřešen? problém bude ignorován? Rámcová specifikace zadání diplomové práce: cíle řešení očekávané přínosy Aktivní zapojení do přípravy specifikace zadání diplomové práce dává studentovi moţnost její výsledné vyznění před státní zkušební komisí.

8 PLÁNOVÁNÍ POSTUPU ŘEŠENÍ Provedení identifikace problémů, charakteristické znaky, rysy, projevy Posouzení příčin jejich vzniku. Moţnosti vyuţití výhod, nebo eliminace nevýhod jejich řešení. Co je podstatou řešené problematiky? V čem spočívá příčina a potřeba řešení? Konkretizace cílů řešení formulace hypotéz Za jakých podmínek (kriterií) jsou cíle dosaţitelné? Volba strategické orientace postupu řešení Návrh souboru opatření, která podmiňují dosaţitelnost cílů Přechod k vlastnímu zpracování BcP Student, který zpracovává bakalářskou práci bez podrobného plánu realizace zadání je jako poutník, který hledá cestu v neznámém terénu v husté mlze bez mapy a kompasu.

9 VYTVOŘENÍ MODELU ROZHODOVACÍ SITUACE Metodika manaţerského rozhodování percepční zjišťování určení klíčových skutečností K jakým odchylkám dochází? Jaké změny se očekávají? Jaká rozhodnutí je třeba udělat? Jaké plány je nutno uskutečnit? Jaké příleţitosti (hrozby) se vyskytují v okolí? Jaké důkazy o existenci problémů máme? stanovení priorit Jaké jsou dopady existujícího problému? Koho se především týká? Jak naléhavé je jeho řešení? Kdy je nutno začít? Jaké jsou budoucí vývojové trendy v okolí? Co se stane, kdyţ nebude přijato ţádné rozhodnutí? další postup Je nutno znát příčinu odchylky? Je nutno volit mezi alternativami? Je nutno provést určitou akci? Jsou nutné další podrobnější informace? Rozdělení úkolů Co a kdy je třeba udělat? Kdo zabezpečí sběr a vyhodnocení informací? Kdo bude analyzovat problémovou situaci a navrhne varianty řešení? Kdo rozhodne o výběru optimální varianty = zodpovědnost za řešení? Kdo zajistí přípravu personálu a jak?

10 VYBĚR ALTERNATIV ŘEŠENÍ Metodika manaţerského rozhodování kognitivní úvahy popis problémové situace Jak se problém v praxi projevuje? V čem je jeho podstata? Specifikace problému = co je a co není, ale mohlo by být, = kde to je nebo není, ale mohlo by být? = kdy byl problém zjištěn, frekvence projevů? = jaký je nebo by mohl být jeho rozsah, dopad? identifikace moţných příčin Co by mohlo problém, podle dosavadních zkušeností vyvolat? Projevuje se problém v souvislosti s jinými problémy synergie? Kdy jsou projevy problému extrémní, proč? Jaké změny jsou s výskytem problému spojeny? zhodnocení moţných příčin Jaká fakta vysvětlují existenci toho co JE a toho, co NENÍ? Jaké předpoklady je nutno akceptovat pro vysvětlení projevů problému? verifikace skutečné příčiny Je-li P skutečná příčina, jak vysvětluje existující projevy? Je moţné ověřit původ příčiny problému experimentálně?

11 VYBĚR NEJLEPŠÍ VARIANTY Metodika manaţerského rozhodování vyhodnocení Cíle rozhodnutí Jaký je účel rozhodování? Jaká je odpovídající úroveň rozhodování? Jakých krátko- a dlouhodobých cílů má být dosaţeno? Jaká omezení musí být respektována? Které podmínky MUSÍ být splněny? Jaká je relativní důleţitost kaţdého z cílů (podmínky)? Vyhodnocení alternativ rozhodnutí Jaké alternativy řešení problému vůbec existují? Které z nich vyhovují podmínkám MUSÍ, které ne? Posouzení rizika Jaké negativní dopady můţe mít přijaté rozhodnutí? Jaká je pravděpodobnost vzniku negativních dopadů? Jak velká ztráta je spojena s omylem v hodnocení rozhodovací situace? Jak je moţné toto riziko sníţit? Přijetí rozhodnutí realizace Která z hodnocených alternativ má největší přínosy? Která z hodnocených alternativ je nejméně riskantní? Jaké zdroje jsou nezbytné pro realizaci rozhodnutí? Jak vyhodnotit efektivnost přijatého rozhodnutí?

12 ZHODNOCENÍ DŮSLEDKŮ ROZHODNUTÍ Metodika manaţerského rozhodování učení se Problémy vyvolané přijatým rozhodnutím Jakého výsledku má být dosaţeno? Které z činností směřujících k jeho dosaţení jsou kritické? Co všechno se můţe stár a co se stane, kdyţ k tomu dojde? Jaká je pravděpodobnost vzniku negativních dopadů přijatých rozhodnutí? Identifikace příčin vzniku problémů Co můţe vyvolat vznik potenciálního problému? Jaké vnější vlivy mohou vyvolat potenciální problém? Preventivní opatření Jak preventivně eliminovat zdroje potenciálních problémů? Co udělat, kdyţ potenciální problém vznikne? Plán korekce Jaká opatření musí být provedena k odstranění potenciálního problému? Kdo je bude provádět, jak se musí připravit? Jaká bude posloupnost plánovaných korekčních zásahů po vzniku problému? Jaké zdroje budou vyuţity k eliminaci negativních dopadů potenciálních problémů? Jak často kontrolovat připravenost štábu na realizaci mimořádných opatření?

13 Praktická část Teoreticko metodická část OSNOVA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE struktura tématu Met. pokyn č.4/ , kap.3, bod 1 Úvod bakalářské práce (zpravidla se nečísluje) 1. Teoretické zásady řešení. (vybrané problematiky) obecné teoretické přístupy řešení vybraných problémů (jeden, dva odstavce) 1.1 Teoretické zásady řešení prvního vybraného problému 1.2 Teoretické zásady řešení druhého vybraného problému 1.3 Teoretické zásady řešení třetího vybraného problému. 2. Metodika a metody tvorby bakalářské práce 2.1 Metodika tvorby bakalářské práce 2.2 Pouţité metody získávání poznatků a jejich vyhodnocení 3. Charakteristické rysy. (zkoumaných problémů) 3.1 Charakteristické rysy prvního zkoumaného problému 3.2 Charakteristické rysy druhého zkoumaného problému 3.3 Charakteristické rysy třetího zkoumaného problému 4. Návrhy a doporučení k. (řešení zkoumaných problémů) 4.1 Návrhy a doporučení k řešení prvního problému 4.2 Návrhy a doporučení k řešení třetího problém. 4.3 Návrhy a doporučení k řešení třetího problému Závěr bakalářské práce

14 ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Zadání bakalářské práce B11 Student : titul, jméno, příjmení UČO: Studijní středisko: Studijní program: ekonomika a management Obor: řízení podniku a podnikové finance Studijní směr: doplnit Forma studia: prezenční / kombinovaná Název bakalářské práce: V českém a anglickém jazyce

15 OSNOVA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE a) Struktura tématu: Úvod Teoretická (obecná) část: 1. Teoretická východiska řešení vybraných problémů (doplnit, uvést o které problémy se jedná)) 2. Metodika a metody tvorby bakalářské práce Praktická (aplikační) část 3. Zhodnocení vybraných problémů v praxi podniku, firmy, organizace 4. Návrhy a doporučení k řešení vybraných problémů Závěr b) Stručný obsah V bakalářské práci bude řešena problematika. Při zpracování vybraného tématu budou shromaţďovány a analyzovány dostupné informace o (řešených problémech - vyjmenovat). Zpracovávané téma představuje významný přínos, (nutnost, aktualizaci) v současných i budoucích podnikatelských aktivitách podniku. Cílem práce bude formulovat soubor návrhů a doporučení pro optimalizaci (zkvalitnění, zlepšení, změnu) realizace vybraných problémů v praxi podniku.

16 ODBORNÁ LITERATURA Zápis provádět dle příslušné normy příloha Met. pokynu č. 4/ Minimálně 5 titulů v zadání bakalářské práce doporučeno vyuţívat citace dle průběţných poznámek Pouţitou literaturu uspořádat v abecedním pořadí dle příjmení autora - VEBER, Jaromír a kol. Management, základy, manaţerské přístupy,výkonnost a prosperita. Praha : Management Press s. ISBN PŘÍJMENÍ, Křestní; PŘÍJMENÍ, Křestní. Název díla. Kde, kdo a kdy vydal,??? s. ISBN - PŘÍJMENÍ, Křestní. Název článku. Název časopisu: Moderní řízení, č. x/rok, s. y aţ z - Stanovy název instituce. Kde, kdo a kdy vydal - Název zákona (vyhlášky) Zákon č. LXX/rok Sb., - PŘÍJMENÍ, Křestní. Název článku. Dostupné z: www. internetová adresa

17 Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO Metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací Verze 2.0, aktualizovaná a rozšířená Zpracovala Eva BRATKOVÁ Eva.Bratkova@ff.cuni.cz Praha : 2008 BRATKOVÁ, Eva. (zprac.). Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO : metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Verze 2.0, aktualiz. a rozšíř. Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace knihoven vysokých škol ČR, [ ]. 60 s. (PDF). Dostupný z WWW: <

18 CITACE ZÁKONA, VYHLÁŠKY při pouţívání poznámky odkazu pod čarou Česko Ministerstvo vnitra České republiky. Úplné znění zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jak vyplývá z pozdějších změn. In Stejnopisy Sbírky zákonů : Zákony od 30. června , 12 36, 36 / 2010, s Dostupný také z WWW: < zakonu.aspi>. ISSN Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. 2009, [cit ]. Národní program Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení : Česká republika. 23 s. Dostupné z WWW: <

19 CITACE ZÁKONA Harvardský způsob Česko, 2010, s. 12 Česko, 2010, s. 12 Česko Ministerstvo vnitra České republiky. Úplné znění zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jak vyplývá z pozdějších změn. In Stejnopisy Sbírky zákonů : Zákony od 30. června , 12 36, 36 / 2010, s Dostupný také z WWW: < ISSN

20 CITACE DOKUMENTU MINISTERSTVA ČR dle Harvardského způsobu MPSV, 2010, s. 12 Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. 2009, [cit ]. Národní program Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení : Česká republika. 23 s. Dostupné z WWW: < 20

21 ROZVRH KONZULTACÍ 1. Tvorba zadání bakalářské práce do (do odevzdat 3 x na oborovou katedru) 2. Návrh struktury a obsahu úvodu do 30. dubna Konečná verze úvodu do 25. května 2012 = Zápočet BSe zapisuje vedoucí BSe 4. Návrh obsahu a struktury 1. kapitoly Teoretické zásady řešení vybraných problémů do Návrh obsahu a struktury 2. kapitoly Metodika a metody shromaţďování a analýzy informací do Konečná verze kapitol teoretické a metodické části do Návrh obsahu a struktury praktické části bakalářské práce do konce února Návrh pracovní verze bakalářské práce - do Konečnou verzi a termíny konzultací určí vedoucí bakalářské práce 2. Jako formu konzultací lze povaţovat : formu elektronické komunikace, osobní konzultaci = = Zápočet BP1 zapisuje vedoucí BcP Odevzdání do , prodlouţení do nesplnění termínu = ne státnice v červnu Odevzdání DP do ( = za poplatek) Zápočet DP2 zapisuje vedoucí BcP u čistopisu

22 Konec první části

23 PROJEKT A JEHO ŘÍZENÍ Projekt Produkt projektu Jakýkoliv jedinečný sled aktivit a úkolů, který má: dán specifický cíl, který bude realizací projektu splněn; definován začátek a konec realizace daného projektu; stanoven rámec pro čerpání zdrojů potřebných pro jeho realizaci. Je výsledek nebo jiný výstup, který má být realizací projektu vytvořen: je kvantifikovatelný a můţe představovat ucelený fyzický objekt nebo jeho část; generuje určitou sluţbu, např. zlepšení výkonnosti podnikového procesu; získaný výsledek se stává vstupem pro jiné interní nebo externí procesy. Ţivotní cyklus projektu Konceptuální návrh = formulace základních záměrů, posouzení přínosů, dopadů, odhad času Definice projektu = konkretizace cílů, výčet řešených subsystémů, příprava metodik, znalostí a dovedností, časový rámec, moţná rizika, předpoklady omezení, Produkce = realizace projektu, časový harmonogram, kontrola kvality, test výstupů, dokumentace pro předání a uţívání projektu. Operační období = předání výsledků projektu zadavateli, hodnocení efektu a dopadů projektu, předání organizaci zadavatele.

24 ODBORNÁ PRÁCE, METODY A CÍLE Činnost studenta v etapě příprava, tvorby a obhajoby bakalářské práce je činnost tvůrčí Projekt tvorby bakalářské práce: 1. vymezení problematiky, problémových situací, které budou řešeny; 2. dosavadní stav poznání vybrané problematiky; 3. specifikace problémů a cíle jejich řešení ; 4. přesné vymezení zájmových oblastí pro zpracování vybraných problémů; 5. metody získávání poznatků pro zpracování jednotlivých problémů; 6. metody analýzy, posouzení, hodnocení vybraných problémů; 7. zpracování návrhů a doporučení implementace závěrů o řešených problémech v praxi. Ideový projekt body 1-3 Prováděcí projekt body 4-7 vymezení základních východisek řešení koncepce, myšlenkový náčrt - co a proč bude řešeno; zámysl jak řešit daný problém program konkrétní tvůrčí činnosti autora; charakteristika získávání podkladů k problémům a způsob jejich zpracování; organizační zabezpečení, časový plán.

25 PRÁCE S LITERATUROU různé způsoby čtení Informativní čtení 1. Rychlý postup snaha určit nebo zjistit důleţitá místa v textu, kterým bude nutno v dalším věnovat pozornost. zjištění, zda je publikace k vytvoření vybraných částí bakalářské práce vůbec pouţitelná. 2. Věnovat pozornost: úvodu, názvům kapitol, nadpisům rozdělujícím text na menší části, zdůrazněnému textu, obrázkům, schématům, diagramům, rejstříku, seznamu pramenů (pouţité literatury) Běţné čtení přesné stanovení, kterými částmi textu se dále zabývat, určení způsobu zpracování studovaného textu (graficky, záloţky, odkazy) Důkladné čtení Důkladné studium vybraných pasáţí, promýšlení studovaného, zpracování výpisků: anotační záznam obsahuje bibliografické údaje (viz dále), stručný obsah (anotace = obsah obsahu) textový výtah = souvislý opis nejpodstatnějších částí publikace je nutný odkaz, citace (viz) volný výtah = stručný obsah nejpodstatnějších částí publikace, zpravidla vyjádřený vlastními slovy.

26 BRATKOVÁ, Eva. (zprac.). Metody citování literatury a strukturování bibliografických záznamů podle mezinárodních norem ISO 690 a ISO : metodický materiál pro autory vysokoškolských kvalifikačních prací [online]. Verze 2.0, aktualizované a rozšířené Praha : Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací, Asociace knihoven vysokých škol ČR, 2008 [ ]. 60 s. (PDF). Dostupný z WWW: <

27 Praktická část Teoretická a metodická část OSNOVA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE struktura tématu Met. pokyn č.4/ kap.3, bod 1, 2 Úvod bakalářské práce (zpravidla se nečísluje) 1. Teoretické zásady řešení. (vybrané problematiky) obecné teoretické přístupy řešení vybraných problémů (jeden, dva odstavce) 1.1 Teoretické zásady řešení prvního vybraného problému 1.2 Teoretické zásady řešení druhého vybraného problému 1.3 Teoretické zásady řešení třetího vybraného problému. 2. Metodika a metody tvorby bakalářské práce 2.1 Metodika tvorby bakalářské práce 2.2 Pouţité metody získávání poznatků a jejich vyhodnocení 3. Charakteristické rysy. (zkoumaných problémů) 3.1 Charakteristické rysy prvního zkoumaného problému 3.2 Charakteristické rysy druhého zkoumaného problému 3.3 Charakteristické rysy třetího zkoumaného problému 4. Návrhy a doporučení k. (řešení zkoumaných problémů) 4.1 Návrhy a doporučení k řešení prvního problému 4.2 Návrhy a doporučení k řešení třetího problém. 4.3 Návrhy a doporučení k řešení třetího problému Závěr bakalářské práce

28 STRUKTURA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE ú v o d Met. pokyn č. 4/2011/12 kap.3, bod 5,6 1. Ujasnit si jaké téma a proč bude v bakalářské práci řešeno, tj.: - zdůvodnit aktuálnost tématu a uvést rozsah problematiky, kterou obsahuje - poukázat na stav problematiky v této oblasti obecně = co se o dané problematice ví? 2. Vybrat klíčové problémy, které budou v práci analyzovány, posuzovány, hodnoceny (osobní pohled, pohled managementu firmy, obecný zájem). Uvést PROČ byly vybrány právě tyto problémy = proč právě tyto problémy musí manaţer, vedení, majitel firmy řešit. 3. Formulovat CÍL bakalářské práce, který chce autor řešením dosáhnout. 4. Výpis metod, které budou v průběhu zpracování bakalářské práce pouţity k získávání a následně k analýze dostupných informací. Poznámka: Jaký uţitek z práce bude mít autor, škola, firma či společnost uţitek? kaţdá tvůrčí aktivita by měla být přínosem k rozvoji poznání autora, školy, společnosti

29 DOSAVADNÍ STAV POZNÁNÍ Co se o tomto problémů ví??? znovu pročíst a doplnit poznámky z přednášek, seminářů a cvičení; prostudovat povinnou i doporučenou literaturu zpracovávat potřebné výpisky; zjistit, zda podobná problematika jiţ nebyla v bakalářské práci řešena, tj. kdo, kdy, jak a s jakými výsledky Poznání metodických zásad řešení vybraných problémů; Úvahy o pouţitelných metodách získávání informací a jejich kritické analýze, posuzování; Úvahy o moţných a dostupných zdrojích informací Úvahy o moţných konzultantech: - odborníci z praxe, - vedoucí představitelé firem, institucí Student je povinen od výběru tématu bakalářské práce, aţ po její dokončení průběţně konzultovat všechny otázky, problémy a postupy s vedoucím bakalářské práce. Uskutečnění kaţdé konzultace vedoucí zapisuje do Zadání (viz: Metodický pokyn č. 9/2009, kap.2, bod 7)

30 ANALÝZA A FORMULACE PROBLÉMU kromě vyjasnění příčin problému je třeba v rámci analýzy: SPECIFIKOVAT : podstatné stránky, rysy, projevy a faktory problémů v praxi firmy, podniku, instituce jejich vzájemné vazby POSOUDIT : vývojové tendence problému (jako podklad pro formulování hypotéz organizační kontext a vazby VYMEZIT: okruh zainteresovaných subjektů praxe, od kterých lze získat potřebné informace a poznatky STANOVIT: předpokládané cíle řešení problémů Výsledkem této fáze je vlastní formulace problému, která má zásadní význam pro kvalitu řešení

31 OSM KROKŮ K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ 1. Identifikovat problém 2. Posoudit nezbytnost rozhodnutí 5. Zvolit řešení 3. Navrhnout moţná řešení (varianty) 4. Zhodnotit a posoudit jednotlivá řešení 6. Provést rozhodnutí 7. Jednat na základě přijatého rozhodnutí 8. Hodnotit průběh a korigovat postup během plnění úkolu

32 FORMULACE PROBLÉMU P r o b l é m Lze zvolený problém za daných podmínek řešit? Je to problém vhodný pro zpracování v bakalářské práci? Není příliš rozsáhlý? Jaké jsou pak dílčí problémy? Má zpracovatel předpoklady pro řešení tohoto problému? Není příliš úzký lze takovýto problém v bakalářské práci vzhledem k poţadovanému rozsahu zpracovat? Zásady vymezení problému: problém by měl být formulován objektivně a srozumitelně, ve formulaci problému nemají být uvedeny příčiny problému, při formulaci problému nemají být naznačena moţná řešení, Charakteristika problému: obsahuje mnoţství dílčích problémů, které je třeba specifikovat, je nezbytné získat mnoţství informací, které jsou nutné k řešení dílčích problémů = výběr vhodných metod získávání těchto informací, je třeba upřesnit vztahy a vazby, které je nutno analyzovat. = výběr vhodných metod analýzy

33 VÝZNAM VYMEZENÍ PROBLÉMU Problém: odchylka od ţádoucího stavu, vyţadující řešení, které je nutno při tvorbě bakalářské práce najít. formulovat konkrétní vnější projevy vybraných problémů, jejich klíčové rysy = neţádoucí stav realizace daného problémů v praxi podniku, vyţadující nutnost řešení. Teorie: Jednoznačné, teoreticky správné, optimální řešení zkoumaných problémů = 1. kapitola BcP Metodika a metody: Podklad pro výběr metod, pomocí nichţ budou tyto vnější projevy zjišťovány a analyzovány charakteristika postupu vymezení zkoumaných problémů, moţnosti autora = 2. kapitola BcP, bod 2.1 charakteristika a popis jednotlivých metod = 2. kapitola BcP, bod 2.2 Praxe: s vyuţitím metod zjišťování poznatků, informací zjistit implementaci zkoumaných problémů v praxi podniku, s vyuţitím metod analýzy získaných informací hledat důvody, příčiny odchylky, neshody. = 3. kapitola BcP Návrhy: Na základě analýzy získaných informací o řešených problémech a jejich konfrontace s teoreticky správným postupem navrhnout způsoby odstranění odchylky, neshody = 4. kapitola BcP

34 PŘÍKLAD 1 Téma diplomové práce: Řízení procesu inovací ve vybraném podniku Řešený problém: Zásady přípravy a realizace vybraných inovačních aktivit Charakteristické rysy: moţnosti zvolené strategie podniku, schopnost konkurence v současném turbulentním prostředí, trvalé zlepšování sluţeb zákazníkům, míra kvality vyrobených produktů (poskytovaných sluţeb), rozsah investic do výzkumu, podpora aplikovaného výzkumu. Řešený problém: Role zaměstnanců v procesu řízení inovací Charakteristické rysy: správné a úplné informování podřízených zaměstnanců, způsoby posilování motivace zaměstnanců, vytváření a udrţování vhodného sociálního klimatu v podniku, podíl zaměstnanců na realizaci jednotlivých opatření inovačního procesu jako celku

35 PŘÍKLAD 2 Téma bakalářské práce: Řízení lidských zdrojů ve vybraném podniku Řešený problém: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců Charakteristické rysy: plánování potřeby vzdělávání zaměstnanců, metody a cíle vzdělávání zaměstnanců, oblasti vzdělávání zaměstnanců, hodnocení výsledků vzdělávání zaměstnanců Řešený problém: Zásady hodnocení zaměstnanců Charakteristické rysy oblasti a cíle hodnocení zaměstnanců, metody hodnocení zaměstnanců, sdělování výsledků hodnocení zaměstnancům, chyby v procesu hodnocení zaměstnanců

36 CÍLE ŘEŠENÍ A ZPRACOVÁNÍ PROBLÉMU Nutnost: Z charakteristiky zkoumaných problémů, poznání odchylek, neshod s poţadovaným stavem je nutno stanovit cíl řešení kaţdého problému i celého tématu. Otázky: 1. Jaký bude mít sám, škola či společnost, firma, instituce uţitek z vytvářené práce? 2. Co je základním cílem (studenta ne firmy) diplomové práce? 3. Jak souvisí uvaţovaná problematika s teorií? 4. Jaké jsou moţnosti aplikace výsledků diplomové práce v praxi? Možná formulace cíle bakalářské práce: Na základě posouzení, zhodnocení, analýzy získaných informací o vybraných problémech v praxi, jejich konfrontace s teoretickými, dosud známými podklady, bude cíle diplomové práce navrhnout, doporučit co, kdy, kde, jak změnit, zlepšit, zdokonalit, upravit.

37 S T R A T E G I C K É C Í L E 3 jsou to ţádoucí stavy, kterých se podnik snaţí dosáhnout; tvoří podstatu strategií, jsou hlavní součástí jejich obsahu; musí být posuzovány a váţeny z hlediska času; mezi jednotlivými cíli musí být určeny jejich hierarchie a priority Stupeň dosaţení, míra naplnění cílů = nejdůleţitější kriterium hodnocení činnosti podniku Vhodná formulace: Na základě posouzení, zhodnocení získaných informací z praxe o zkoumaných problémech, jejich konfrontace s teoretickými zásadami realizace zkoumaných problémů n a v r h n o u t moţné varianty řešení zkoumaných problémů v praxi. S M A STIMULATING MEASURABLE ACCEPTABLE Vymezení cílů = SMART cíle musí stimulovat k dosaţení co nejlepších výsledků dosaţení či nedosaţení cíle by mělo být měřitelné cíle by měly být akceptovatelné i ze stran těch, kdo je budou plnit R REALISTIC cíle by měly být reálné a dosaţitelné T TIMED cíle by měly být určeny v čase

38 Praktická část Teoreticko metodická část OBSAH A STRUKTURA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Metodický pokyn č. 4, 3. kap. Úvod bakalářské práce (zpravidla se nečísluje) 1. Teoretické zásady řešení. (vybrané problematiky) obecné teoretické přístupy řešení vybraných problémů (jeden, dva odstavce 1.1 Teoretické zásady řešení prvního vybraného problému 1.2 Teoretické zásady řešení druhého vybraného problému 1.3 Teoretické zásady řešení třetího vybraného problému. 2. Metodika a metody tvorby bakalářské práce 2.1 Metodika tvorby bakalářské práce 2.2 Pouţité metody získávání poznatků a jejich vyhodnocení 3. Charakteristické rysy. (zkoumaných problémů) 3.1 Charakteristické rysy prvního zkoumaného problému 3.2 Charakteristické rysy druhého zkoumaného problému 3.3 Charakteristické rysy třetího zkoumaného problému 4. Návrhy a doporučení k. (řešení zkoumaných problémů) 4.1 Návrhy a doporučení k řešení prvního problému 4.2 Návrhy a doporučení k řešení třetího problém. 4.3 Návrhy a doporučení k řešení třetího problému Závěr bakalářské práce

39 STRUKTURA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 1. kapitola Teoretické poznatky o řešených problémech 5 aţ 10 stran BcP Met. pokyn č.4. kap.3, bod 7 Co se o tomto problémů ví? znovu pročíst a doplnit poznámky z přednášek, prostudovat povinnou a doporučenou literaturu, zpracovávat potřebné výpisy ze studovaných materiálů. Vyuţívat konzultace s odborníky z praxe, vedoucími představiteli firem Zjistit, zda uvaţovaná problematika jiţ nebyla zpracována (odborný text, BcP), s jakými výsledky Seznámit se s metodickými zásadami tvorby písemných prací (BcP) studentů jiných vysokých škol. Shromáţděné informace kriticky zhodnotit: hledání společných znaků mezi faktory a názory, vyčlenění základních, klíčových otázek problematiky

40 STRUKTURA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2. kapitola Metodika a metody tvorby bakalářské práce 2.1 Metodika tvorby bakalářské práce Metodika je konkrétně stanovený, moţný přístup k řešení určité problematiky Základní myšlenka spočívá v tom, jak autor bakalářské práce přistupoval (bude přistupovat) k: formulování cílů a struktury bakalářské práce, důvodům jejího zpracování; k shromaţďování a výběru literatury a dalších teoretických podkladů, vztahujících se k tématu; vlastními zpracování zvoleného tématu a jednotlivých vybraných problémů Moţná varianta textu: specifika, rozsah, míra aktuálnosti tématu = pečlivý přístup k jeho zpracování hlavní problém vybrat ze široce koncipované problematiky ty otázky, které umoţní naplnit zadání i dodrţení poţadavků školy na obsah a formu diplomové práce; při získávání a studiu informací a poznatků snaha autora přísně posuzovat míru jejich přesnosti a objektivity; bylo nezbytné přesně posuzovat míru shody s platnou dokumentací, legislativou a obecně uznávanými zásadami.

41 STRUKTURA BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2. kapitola Metodika a metody tvorby bakalářské práce 2.2 Pouţívané metody Metoda = promyšlený, objektivně správný způsob nebo soustava způsobů, které umoţňují nalezení nebo objasnění vědeckých poznatků a zákonitostí, nutných k poznání daného objektu Volba metod získávání podkladů pro tvorbu bakalářské práce je výsledkem: vymezení zájmových oblastí (problémů) zadané problematiky předpokládaného způsobu jejich zpracování (analýzy, posouzení, zhodnocení). Podmínky volby metod: Moţnost promyšleného, objektivně správného způsobu nalezení a zpracování poznatků a informací o jednotlivých problémech tak aby byl naplněn cíl tvorby bakalářské práce. Získávání informací, poznatků metody Analýzy, zhodnocení poznatků pozorování, rozhovor dotazník, anketa studium dokumentace Metody strategické analýzy: SWOT, PEST, SPACE, 4C, finanční analýzy, BSC, benchmarking, metody marketingového výzkumu

42 METODY ZÍSKÁVÁNÍ INFORMACÍ POZOROVÁNÍ Příleţitostné pozorování předem určených činností Systematické pozorování předem vymezené Předpoklad systematického pozorování: Plán pozorování: vymezení předmětu pozorování = co chceme pozorovat určení způsobu získávání údajů, jejich rozčlenění na jednotky pozorování; příprava technických prostředků pro registraci pozorovaných jevů; způsob provedení vlastního pozorování a popisu pozorovaných jevů a situací, kdy pozorované jevy vznikají zaznamenávání pozorovaných jevů; analýzu pozorovaných jevů a prezentaci získaných informací! Nutnost! Striktně oddělovat skutečně pozorované jevy od domněnek. Omezit subjektivitu při popisu pozorovaných jevů. Odhalit příčiny vzniku pozorovaných jevů

43 Doplnit obdobně i další metody získávání informací

44 METODY ANALÝZY ZÍSKANÝCH INFORMACÍ Postupně vyjmenovat alespoň některé SWOT, PEST, popř. další

45 REALIZACE VYBRANÝCH PROBLÉMŮ V PRAXI Praktická (analytická, aplikační) část BcP Struktura 3. Charakteristické rysy. (zkoumaných problémů) 3.1 Charakteristické rysy (prvního zkoumaného problému) 3.2 Charakteristické rysy (druhého zkoumaného problému) 3.3 Charakteristické rysy (třetího zkoumaného problému)

46 NÁVRHY A DOPORUČENÍ K

47 ZÁVĚR

48 ZÁVĚR Závěr shrnuje poznatky získané ve všech sledovaných aspektech problému. Nemělo by se jednat o pouhé opakování toho, co lze najít průběţně v dílčích částech textu, ale o vnitřně propojené shrnutí všeho, čeho bylo při studiu a řešení problematiky vymezené tématem práce dosaţeno, co se podařilo prokázat a ozřejmit, jaké poznatky přineslo zvolené řešení problému a případně, čím autor závěrečné práce, dle jeho názoru, obohatil dosavadní stav poznání. Okrajově lze uvést i další zajímavé poznatky, které se tématu dotýkají jen vzdáleně. V kaţdém případě je v Závěru autor závěrečné práce povinen jasně deklarovat, zda byl splněn stanovený cíl práce, v čem spočívá jeho splnění, resp. zdůvodnit, proč byl splněn pouze částečně a z jakých důvodů.

49 ODBORNÁ ÚROVEŇ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Abstrakt Abstrakt výtah práce, asi řádek - stručná charakteristika obsahu dokumentu. V českém jazyce, stejný text také v AJ, nebo NJ. Styl psaní - výstiţnost, přehlednost, jasnost, stručnost, přesnost, objektivnost a čtivost. Někdy je psán heslovité, telegrafickým stylem. Abstrakt můţe pouţívat textových formulací z bakalářské práce, ale jako celek je formulován nově. V Abstraktu by mělo být stručně uvedeno: čím se BcP zabývá, proč si autor myslí, ţe tato práce má být napsána co je jejím cílem (vymezit cíl práce i negativní), mělo by zde být naznačeno, jaké metody byly v práci pouţity (komparace, dedukce, analýza ). 49

50 NÁLEŢITOSTI A PŘÍPRAVA OBHAJOBY ZP teze ZP stručně shrnuté hlavní výsledky práce, nebo základní myšlenky práce. Titulní list (nadpis Teze. práce) Řádkování i písmo jako v bakalářské práci Okraje nemusí být jako do vazby Formální úprava titulního listu a textu je podobná úpravě bakalářské práce Jméno oponenta nedopisovat. Teze BP se odevzdávají ve čtyřech výtiscích zároveň se závěrečnou prací a dalšími dokumenty, v rozsahu 3 4 stran power pointové prezentace tři obrázky na stránku (pouze sešité, ne v krouţkové vazbě), obsahující základní záměr a formulace základních závěrů bakalářské práce. Formální úprava titulního listu a textu je podobná úpravě bakalářské práce. 50

51 PREZENTACE BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 51

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět "Diplomový seminář"

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět Diplomový seminář leden 2010 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět "Diplomový seminář" Diplomová práce je písemný nebo grafický dokument. Je výsledkem

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Šablona potisku na vrchní straně knihařské vázby desek ZP Stránka není součástí textového souboru závěrečné práce ve formátu MS Word! VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Jméno a příjmení Český název

Více

Předmět: Bakalářský seminář Vstupní informace

Předmět: Bakalářský seminář Vstupní informace VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Kombinované studium RP Předmět: Bakalářský seminář Vstupní informace 10. 2. 2015 KONZULTAČNÍ SOUSTŘEDĚNÍ 1. Konzultační

Více

SO studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012

SO studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012 SO studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012 Ing. Mgr. Jaromír Tichý, MBA Odborný asistent KM FES VŠFS Vedoucí akademický pracovník - Most Pokyny VŠFS, o.p.s. k ZP Rozhodnutí rektorky č. 60/2009 Rozhodnutí

Více

BAKALÁŘSKÁ/DIPLOMOVÁ PRÁCE

BAKALÁŘSKÁ/DIPLOMOVÁ PRÁCE VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Katedra Bakalářské prezenční/kombinované studium nebo Navazující magisterské studium prezenční/kombinované Jméno a příjmení studenta Název bakalářské/diplomové práce

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011

Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011 Metodický list č. 3 pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_BSePO Bakalářský seminář Letní semestr 2011 Název tematického celku: Etika tvůrčí práce, citace, Závěr ZP a obhajoba ZP Cíl tematického

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Seminář k absolventské práci

Seminář k absolventské práci Seminář k absolventské práci Jak napsat a úspěšně obhájit absolventskou práci Absolventské práce - závěrečná práce studia - významný čin z hlediska celkového růstu intelektuálních zdatností a tvůrčích

Více

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1 Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Diplomový seminář 1 Název tematického celku: Význam a úroveň závěrečné práce, volba tématu a Zadání závěrečné práce Cíl : Vysvětlit

Více

Bakalářský seminář - 3

Bakalářský seminář - 3 - 3 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Postup při vypracování samotné závěrečné bakalářské

Více

Pokyny pro zpracování závěrečné práce

Pokyny pro zpracování závěrečné práce Pokyny pro zpracování závěrečné práce SOUTĚŢE VODA A ŢIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE V rámci projektu MOST - TECH CZ.1.07/1.1.07/02.0100 Motivace studentů ke studiu technických oborů OSTRAVA

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Téma 23 a 24 PREZENTACE A OBHAJOBA SEMESTRÁLNÍ PRÁCE I. a II.

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Téma 23 a 24 PREZENTACE A OBHAJOBA SEMESTRÁLNÍ PRÁCE I. a II. MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Téma 23 a 24 PREZENTACE A OBHAJOBA SEMESTRÁLNÍ PRÁCE I. a II. doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Metodická pomoc CÍLE SEMINÁŘE ČASOVÝ HARMONOGRAM BP JAK STANOVIT CÍLE A STRUKTURU ÚVOD A ZÁVĚR PRÁCE OBSAHOVÁ NÁPLŇ JAK PRACOVAT S LITERATUROU

Více

DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU

DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU DP 2015 - úvodní seminář 3. dubna 2014 Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU Agenda Termíny a základní pokyny Témata prací Zadání práce Struktura práce Co udělat do příště? Základní dokumenty 1. Všechny

Více

OSNOVA ZÁVĚREČNÉ PÍSEMNÉ PRÁCE V RÁMCI STUDIA MBA VE STUDIJNÍM PROGRAMU MANAŽERSKÁ EKONOMIKA

OSNOVA ZÁVĚREČNÉ PÍSEMNÉ PRÁCE V RÁMCI STUDIA MBA VE STUDIJNÍM PROGRAMU MANAŽERSKÁ EKONOMIKA OSNOVA ZÁVĚREČNÉ PÍSEMNÉ PRÁCE V RÁMCI STUDIA MBA VE STUDIJNÍM PROGRAMU MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Číslování a názvy hlavních kapitol práce jsou stanoveny osnovou (viz níže) a jejich dodržení v práci je závazné:

Více

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Předmět Předmět bude sloužit zejména k prohlubování zájmu žáků 9. tříd a rozvíjení dovedností týkajících se práce s textem, plnění

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Fakulta financí a účetnictví

Fakulta financí a účetnictví Fakulta financí a účetnictví Vyhláška děkana Fakulty financí a účetnictví č. 3/2008 upravující některé podmínky studia na Fakultě financí a účetnictví ve znění Dodatku č. 1 z 20. února 2012 1 Rozsah platnosti

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových)

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Oborový standard Katedry technické a informační výchovy K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Metodika

Více

Projektová fiše. Cíle modulu. SWOT analýza. SWOT analýza. SWOT analýza - přehled. SWOT Analýza vnitřního prostředí

Projektová fiše. Cíle modulu. SWOT analýza. SWOT analýza. SWOT analýza - přehled. SWOT Analýza vnitřního prostředí Cíle modulu Všeobecné seznámení se strukturou a cílem projektové fiše obeznámení se základními principy tvorby SWOT analýzy projektů (vyhodnocení, návaznosti apod.) dokázat stanovit cíle projektu dle kritérií

Více

Fakulta financí a účetnictví

Fakulta financí a účetnictví Vyhláška děkana Fakulty financí a účetnictví č. 4/2007 upravující některé podmínky studia na Fakultě financí a účetnictví 1 Rozsah platnosti Tato vyhláška v souladu se Studijním a zkušebním řádem VŠE (dále

Více

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy

ODBORNÝ TEXT. doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy ODBORNÝ TEXT doc. Mgr. Ing. Michal Tvrdoň, Ph.D. proděkan pro zahraniční styky Katedra ekonomie a veřejné správy KONTAKT Kancelář A305 Tel. 596 398 460 Email: tvrdon@opf.slu.cz Konzultační hodiny:

Více

POSLÁNÍ SEMINÁŘE PŘÍLEŢITOST SEZNÁMIT SE S TÍM, JAK

POSLÁNÍ SEMINÁŘE PŘÍLEŢITOST SEZNÁMIT SE S TÍM, JAK DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ MPH_DIS2 PŘÍLEŢITOST, JAK VYTVOŘIT KVALITNÍ DIPLOMOVOU PRÁCI POSLÁNÍ SEMINÁŘE PŘÍLEŢITOST SEZNÁMIT SE S TÍM, JAK PŘISTOUPIT KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO ODBORNÉ PRÁCE VHODNĚ POJMOUT

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management Anotace předmětu: Předmět rozšiřuje poznatky základního kurzu managementu o témata zaměřená na management změny, prosperitu organizace, výkonnost organizace, strategický management a podnikatelský plán,

Více

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací Odborná práce zásady vypracování odborných prací úvodní list/y obsah úvod vlastní práce Obvyklá struktura část teoretická, empirická, metodická jsou v určitém poměru závěr odborné prameny přílohy Rozsah

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na rok 2014. Přerov říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně

Více

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017 Bakalářská práce / Diplomová práce Požadavky KRL 2016/2017 Zpracování BP / DP Student je povinen během zpracovávání svou práci pravidelně konzultovat se svým vedoucím BP! Student postupně odevzdává části

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Kombinované studium DSe s podporou e-learningu LS2011 Ing. Mgr. Jaromír Tichý, MBA

Kombinované studium DSe s podporou e-learningu LS2011 Ing. Mgr. Jaromír Tichý, MBA Kombinované studium DSe s podporou e-learningu LS2011 Ing. Mgr. Jaromír Tichý, MBA Organizace distanční formy studia 2 Myšlenková mapa DSO DSe 3 PROFESE TUTORA Nepřednáší, nevede klasická cvičení a semináře,

Více

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3

Obsah. ÚVOD 1 Poděkování 3 ÚVOD 1 Poděkování 3 Kapitola 1 CO JE TO PROCES? 5 Co všechno musíme vědět o procesním řízení, abychom ho mohli zavést 6 Různá důležitost procesů 13 Strategické plánování 16 Provedení strategické analýzy

Více

Závěrečná práce. Odborný styl

Závěrečná práce. Odborný styl Závěrečná práce Odborný styl Anotace - abstrakt Anotace je napsána na samostatném listu a má rozsah 10 až 15 řádků.je stručným a komplexním popisem obsahu práce, nově objevených skutečností a z nich plynoucích

Více

Ekonomika organizací Seminář č. 1 (úvodní)

Ekonomika organizací Seminář č. 1 (úvodní) Ekonomika organizací Seminář č. 1 (úvodní) Průběh seminářů V první části semináře budete prezentovat seminární práci, poté proběhne diskuse a její hodnocení vyučujícím (cca 30 minut). Ve druhé části semináře

Více

BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU

BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015. Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU BP/DP 2016 - úvodní seminář 5. května 2015 Ing. Miloš Ulman, Ph.D. PEF KIT ČZU Agenda Termíny a základní pokyny Zadání práce Struktura práce Tipy pro psaní práce Oficiální informace k BP/DP IS.CZU.CZ DS

Více

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Institut průmyslově právní výchovy P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Zadávání odborných prací Každý posluchač si může zvolit jedno z vypsaných témat nebo navrhnout vlastní téma. U vypsaných témat

Více

Zásady zpracování vědecké práce

Zásady zpracování vědecké práce Zásady zpracování vědecké práce Kontakt: Doc. Hana Čížková Katedra biologických disciplín ZF JU Na Zlaté stoce 10, 1. patro č. 203 hcizkova@zf.jcu.cz Pro 2. ročník BOZO, PÚPN, LS 2011 1. Úvod 1.1 Co je

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 5: ZÍSKÁVÁNÍ, ADAPTACE, UVOLŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 ÚKOLY ZÍSKÁVÁNÍ

Více

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP)

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) Provedení obálky a titulní strany je jednotné podle směrnice rektora č.2/2009 a pokynu děkana č. 6/2009. Tisk obálky a vazbu zajistí

Více

o diplomových a bakalářských pracích

o diplomových a bakalářských pracích Vyhláška děkana č. 1/2016 o diplomových a bakalářských pracích 1 Úvodní ustanovení (1) Tato vyhláška upřesňuje pravidla při zadávání, zpracování, odevzdání a hodnocení bakalářských, resp. diplomových prací

Více

ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE na Katedře pedagogiky FPE ZČU v Plzni 1 RÁMCOVÉ POŽADAVKY NA DIPLOMOVOU PRÁCI V diplomové práci autor/ka prokazuje schopnost samostatně teoreticky i prakticky zpracovat zadané

Více

Absolventská a bakalářská práce

Absolventská a bakalářská práce Absolventská a bakalářská práce Smysl absolventské práce aneb co mám ukázat, že umím Rozšířit vědomosti, akademické i praktické schopnosti a dovednosti Samostatná práce s literaturou a citacemi Vytvoření

Více

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT)

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta projektu rozpracována do

Více

Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky

Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky Odevzdání práce Konečný termín:- 30 dnů před termínem praktické maturitní zkoušky. V písemné podobě bude práce odevzdána ve dvou exemplářích

Více

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2018/2019

Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2018/2019 Zásady pro vypracování závěrečné bakalářské a diplomové práce (VŠKP) pro akademický rok 2018/2019 Provedení obálky práce (desky) a titulní strany je jednotné. Tisk obálky a vazbu zajistí ÚK. Pro vyhotovení

Více

Pokyn rektora č. 9/2011 pro vypracování a hodnocení bakalářské práce

Pokyn rektora č. 9/2011 pro vypracování a hodnocení bakalářské práce Pokyn rektora č. 9/2011 pro vypracování a hodnocení bakalářské práce Pokyn rektora č. 9/2011 nahrazuje předchozí pokyny rektora a upravuje vypracování a hodnocení bakalářských prací soukromé vysoké školy

Více

DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRY FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ. Základní aspekty psaní diplomových a bakalářských prací

DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRY FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ. Základní aspekty psaní diplomových a bakalářských prací DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRY FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ Základní aspekty psaní diplomových a bakalářských prací Charakteristické znaky závěrečné práce Důraz je kladen na vědecký charakter práce; Student musí prokázat

Více

Absolventská a bakalářská práce

Absolventská a bakalářská práce Absolventská a bakalářská práce Smysl absolventské práce aneb co mám ukázat, že umím Rozšířit vědomosti, akademické i praktické schopnosti a dovednosti Samostatná práce s literaturou a citacemi Vytvoření

Více

POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP)

POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP) POKYNY K BAKALÁŘSKÉ PRÁCI (BP) 1) Hlavní fakta..str.1 2) Sep.sks.cz..str.2 3) Téma. str.2 4) Postupy psaní BP.str.3 5) Projekt.str.4 6) Metody...str.5 7) Struktura BP. str.5 8) Formální úprava...str.7

Více

Obsah předmětu (přehled hlavních témat a jejich obsahové náplně)

Obsah předmětu (přehled hlavních témat a jejich obsahové náplně) Anotační list k předmětu Řízení a ekonomika malých firem (REMF) Kód předmětu: Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Způsob ukončení a počet kreditů: Forma výuky/rozvrhovaná výuka: Jazyk výuky:

Více

1. Zásady zpracování doktorské disertační práce... 2

1. Zásady zpracování doktorské disertační práce... 2 FIS Fakulta informatiky a statistiky, VŠE Praha Standardy pro zpracování doktorských disertačních prací na oboru Aplikovaná Informatika a oboru Informatika Obsah 1. Zásady zpracování doktorské disertační

Více

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY

BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ PRÁCE S PRAMENY STRUKTURA BP Abstrakt, klíčová slova Obsah Úvod Teoreticko-metodologická část Analytická část Závěr Bibliografie Přílohy TEORETICKO METODOLOGICKÁ ČÁST VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH

Více

Pokyny k vypracování

Pokyny k vypracování Střední odborná škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Lískovecká 2089, 738 01 Frýdek-Místek Pokyny k vypracování dlouhodobé práce - praktické maturitní práce Základní pravidla psaní odborné práce

Více

Marketing ve veřejné správě (N_MarVS)

Marketing ve veřejné správě (N_MarVS) Marketing ve veřejné správě (N_MarVS) Magisterské studium Garant předmětu: Vyučující: Typ studijního předmětu: Doporučený roč./sem.: Rozsah studijního předmětu:.. Způsob zakončení: Počet kreditů: 3 Forma

Více

Bakalářský seminář 1. Obsah semináře. Informace k volbě témat 31.10.2012 2012/2013 2.11.2012. Ing. Růžena Vorlová

Bakalářský seminář 1. Obsah semináře. Informace k volbě témat 31.10.2012 2012/2013 2.11.2012. Ing. Růžena Vorlová Bakalářský seminář 1 Ing. Růžena Vorlová 2012/2013 2.11.2012 Obsah semináře Informace k volbě témat a místa praxe Projekt a zadání bakalářské práce Termíny a harmonogram přípravy bakalářské práce SZZ Obsah

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM:

ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM: Seminář západoslovanských jazyků a literatur ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM: POVINNOSTI, TERMÍNY A HODNOCENÍ Mgr. et Mgr. Michal Przybylski (Ústav slavistiky FF MU) KDY A JAK ZAČÍT? Podle Studijního

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Formální požadavky na zpracování bakalářské práce

Formální požadavky na zpracování bakalářské práce - 1 - Formální požadavky na zpracování bakalářské práce Minimální rozsah 40 stran Řádkování Řádkování 1,5 Písmo Velikost 12, Times New Roman Okraje Horní okraj stránky 25 mm, dolní okraj stránky 25 mm,

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Uplatnění novely zákona o veřejných zakázkách (projektech) na praktickém příkladu a vyhodnocení jejího dopadu Leden 2013 TERMÍN

Více

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO

VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO VÝZVA K ÚČASTI NA PROJEKTU LABORATOŘ EVROPSKÉ UNIE A SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE 3. KOLO určená studentům/absolventům magisterských nebo navazujících magisterských studijních programů/oborů v České

Více

BP & DP úvodní seminář. Miloš Ulman Katedra informačních technologií PEF ČZU

BP & DP úvodní seminář. Miloš Ulman Katedra informačních technologií PEF ČZU BP & DP 2017 - úvodní seminář Miloš Ulman Katedra informačních technologií PEF ČZU Agenda Termíny a základní pokyny Zadání práce Struktura práce Tipy pro psaní práce Oficiální informace k BP/DP IS.CZU.CZ

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

o diplomových a bakalářských pracích ve znění změn provedených vyhláškou č. 1/2008, vyhláškou č. 3/2009 a vyhláškou 2/2013.

o diplomových a bakalářských pracích ve znění změn provedených vyhláškou č. 1/2008, vyhláškou č. 3/2009 a vyhláškou 2/2013. Vyhláška děkana č. 1/2006 o diplomových a bakalářských pracích ve znění změn provedených vyhláškou č. 1/2008, vyhláškou č. 3/2009 a vyhláškou 2/2013. 1 Úvodní ustanovení (1) Tato vyhláška upřesňuje pravidla

Více

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o.

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Studijní obor: 64-31-N/10 Řízení malého a středního podniku METODICKÝ POKYN KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Studijní materiál Ostrava 2015/2016 Úvod

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

I. ZÁSADY PRO ZADÁVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ

I. ZÁSADY PRO ZADÁVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ METODICKÝ POKYN PRO VEDOUCÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ A STUDENTY K ZADÁVÁNÍ A VYPRACOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ NA KATEDŘE FINANCÍ ESF MU Účelem tohoto metodického pokynu je upřesnit zásady pro zadávání bakalářských

Více

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci 1 Obsah Manažerské Shrnutí... 3 Definice projektu rámcová část... 3 Stručný kontext realizace projektu... 3 Cíle

Více

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Obsah Vyhláška 177/2009 Sb. o podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitou... 3 Obecné pokyny... 5 Kritéria

Více

Úvod do sociální politiky

Úvod do sociální politiky Úvod do sociální politiky Bakalářské studium Vyučující:..... Ing. Jan Mertl, Ph.D. Typ studijního předmětu:.. povinný Doporučený roč./sem... bakalářský Rozsah studijního předmětu:.. 2+0+0 (PS) 8 (KS) Způsob

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

(34 bodů) BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky (18 bodů, lze uvést ve dvou řádcích) ROK (18 bodů) Jméno autora

(34 bodů) BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky (18 bodů, lze uvést ve dvou řádcích) ROK (18 bodů) Jméno autora Pevná vazba Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky (18 bodů, lze uvést ve dvou řádcích) BAKALÁŘSKÁ PRÁCE (34 bodů) ROK (18 bodů) Jméno autora (Prázdný list) Vysoká škola manažerské informatiky

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Diplomový seminář I. Učební cíl: Struktura bakalářské práce

Diplomový seminář I. Učební cíl: Struktura bakalářské práce Diplomový seminář I Učební cíl: Studenti v rámci předmětu mají zvládnout metodiku koncipovaní bakalářské práce. Pozornost je věnována výběru tématu a průzkumu problematiky ke zvolenému tématu, dále tematické,

Více

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo

Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO Dlouhodobý záměr SVŠE Znojmo do roku 2011 Projednáno AR SVŠE 23. 11. 2007 1. Východiska dlouhodobého záměru Dlouhodobý záměr Soukromé vysoké školy ekonomické Znojmo

Více

DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRA FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ OBOR ÚČETNICTVÍ A DANĚ. Diplomové a bakalářských práce

DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRA FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ OBOR ÚČETNICTVÍ A DANĚ. Diplomové a bakalářských práce DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ KATEDRA FINANCÍ A ÚČETNICTVÍ OBOR ÚČETNICTVÍ A DANĚ Diplomové a bakalářských práce Charakteristické znaky závěrečné práce Důraz je kladen: na vědecký charakter práce; schopnost ze strany

Více

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016

Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ, o. p. s. se sídlem Duškova 7, Praha 5, PSČ 150 00 Směrnice rektorky Vysoké školy zdravotnické, o. p. s. č. 2/2016 K zadávání, úpravě, odevzdávání a zveřejňování bakalářských

Více

Cíl semináře. Pomáháme Vám s úspěchem.

Cíl semináře. Pomáháme Vám s úspěchem. Cíl semináře Předání zkušeností a názorů prezentujících na klíčové faktory pro tvorbu dobré ISRÚ Získání představy o potřebných konkrétních krocích Sdílení zkušeností a názorů všech přítomných Společnost

Více

Střední zdravotnická škola Beroun

Střední zdravotnická škola Beroun Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování seminární práce Předmět: Obor: Školní rok: Odborná praxe Sociální činnost Vypracoval/a: Třída: Téma: I. Základní kritéria 1 Termíny seznámení s pokyny

Více

ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ (B-PeR) Téma 5: ZÍSKÁVÁNÍ, VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 ÚKOLY ZÍSKÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE MANAGEMENT FIREM NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE 360 stupňová zpětná vazba v hodnocení zaměstnanců TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen 2013 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

PŘÍRUČKA KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU OTROKOVICE ---------------------------------

PŘÍRUČKA KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU OTROKOVICE --------------------------------- PŘÍRUČKA KVALITY MĚSTSKÉHO ÚŘADU OTROKOVICE --------------------------------- Tato má pro veřejnost informativní charakter a odkazy v ní uvedené slouţí pro práci zaměstnanců MěÚ. kopírován, upravován nebo

Více

PERSONÁLNÍ MANAGEMENT

PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Studium předmětu umoţní studentům základní orientaci v moderních

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

Jak efektivně číst odborné texty a správně psát vysokoškolské písemné práce 2. část Jak správně psát vysokoškolské písemné práce?

Jak efektivně číst odborné texty a správně psát vysokoškolské písemné práce 2. část Jak správně psát vysokoškolské písemné práce? Název modulu: Jak efektivně číst odborné texty a správně psát vysokoškolské písemné práce 2. část Jak správně psát vysokoškolské písemné práce? Cíl textu: Po vytištění se pro vás tento text může stát praktickou

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

ROČNÍKOVÉ PRÁCE ŽÁKŮ ŠESTÉHO AŽ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ROČNÍKOVÉ PRÁCE ŽÁKŮ ŠESTÉHO AŽ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ROČNÍKOVÉ PRÁCE ŽÁKŮ ŠESTÉHO AŽ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Základní školy Na rovině školní rok 2017/2018 ROČNÍKOVÉ PRÁCE Ročníkové práce propojují osobní zájem žáků s potřebou pídit se po dalších informacích, dále

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Efektivnost datových schránek v organizaci veřejné správy a soukromé organizaci TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen

Více

Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7

Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7 Leo Vodáček, Oľga Vodáčková, 2006 Cover Petr Foltera, 2006 Všechna práva vyhrazena ISBN 80-7261-143-7 Obsah Slovo ke čtenáři 7 ČÁST I Základy managementu a vztah k podnikání 9 11. Vymezení základních pojmů

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská Datum vydání: 9.1.2013 Č.j.: 007/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Ing. Jiří Kříž, Ph.D. Účinnost: 9.1.2013 Závaznost: Fakulta podnikatelská

Více

PŘÍLOHA Č. 2A. Článek 1 Základní ustanovení

PŘÍLOHA Č. 2A. Článek 1 Základní ustanovení PŘÍLOHA Č. 2A POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ A HODNOCENÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE Tyto pokyny doplňují vnitřní normu VUT Směrnici č.72/2017 Úprava, odevzdávání a zveřejňování závěrečných prací. Článek 1 Základní

Více