ODBORNÉ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Sociální práce - prezenční forma

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ODBORNÉ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Sociální práce - prezenční forma"

Transkript

1 ODBORNÉ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Sociální práce - prezenční forma Přehled praxe ročník forma praxe 1. Průběžná LS (6 hodin/týden po dobu celého semestru, tj. 13 týdnů) zkr. KAM/3OPX1, doplněno semináři k odborné praxi 2 hod/týdně Sociální práce s rodinou oblasti učení a cíle Cíl: Prohloubit dovednosti při práci s rodinou/skupinou/komunitou 2. ZS Souvislá (10 pracovních dnů souvisle) KAM/3OPX2, doplněno úvodním seminářem (1. týden zimního semestru) Výzkum v sociální práci, evaluace Cíl: Poznat výzkumné a evaluační činnosti v organizaci Odborná praxe 1 Cílem kurzu je zprostředkování zkušeností se sociálními vztahy a způsoby práce v organizacích sociálních služeb, včetně metodických a koncepčních činností, a facilitovat reflexi těchto zkušeností. Studentům je poskytnuta příležitost konfrontovat teoretické představy o sociální práci s praktickou realizací, včetně přímého výkonu dílčích činností v rámci poslání/pověření organizací sociálních služeb. Odborná praxe je reflektována prostřednictvím semináře, který jsou orientován na podporu kritického myšlení, pojmenování souvislostí a podporu identity sociálního pracovníka. Podmínky ukončení: % účast na praxi % účast na semináři k odborné praxi. 3. Průběžné naplňování plánu učení a předkládání dokladů o jeho naplňování na semináři k odborné praxi. 4. Kopie potvrzení o absolvování praxe, závěrečná zpětná vazba. Absolvování odborné praxe je povinné (jedná se o předmět druhu A ) a je podmíněno 100% účastí na praxi.materiály k praxi studující odevzdávají vyučujícímu semináře k odborné praxi.

2 Popis praxe Praxi si student volí podle svého zájmu, možností organizace a úkolů k praxi. Podmínkou je přítomnost sociálního pracovníka na pracovišti. Musí jít o organizaci, kde se vykonává sociální práce. Je doporučeno volit takovou organizaci, kde je sociální pracovník ochoten poskytovat informace o své činnosti, pomáhat při plnění úkolů a zapojovat studenta do činnosti. Při domlouvání praxe student sám seznámí sociálního pracovníka s tématy daných cílů učení. Studenti praxi realizují v průběhu výuky letního semestru (únor až květen). Délka praxe je v rozsahu 6 vyučovacích hodin/denně (1 vyučovací hodina = 45 minut). Více informací na www: Je nutné využívat uvedenou webovou stránku k praxím, protože zde najdete aktuální informace o možnostech praxe. Některé z typů zařízení: I. Typy zařízení resortu zdravotnictví: 1. nemocnice 2. odborné léčebné ústavy (např. léčebny pro dlouhodobě nemocné, psychiatrické léčebny, rehabilitační ústavy, specializovaná ústavní péče, hospice) II. Typy zařízení resortu práce a sociálních věcí: 1. domov důchodců 2. pensiony pro důchodce 3. respitní péče 4. ústavy sociální péče: - pro tělesně postiženou mládež, dospělé - pro mentálně postiženou mládež, dospělé - chronické alkoholiky a toxikomany - chronické psychotiky a psychopaty 5. zařízení pro výkon pěstounské péče 6. domovy pro matky s dětmi 7. azylové domy 8. chráněné bydlení 9. podporované bydlení 10. domy na půl cesty 11. noclehárny III. Typy zařízení resortu školství: 1. dětský domov 2. diagnostický ústav 3. dětský výchovný ústav, DVÚ se zvýšenou péčí 4. výchovný ústav pro mládež, VÚ pro mládež se zvýšenou péčí K nalezení vhodného místa odborné praxe můžete využít následující zdroje informací: - databázi organizací na internetové stránce - konzultace s vyučující, administrátorkou odborné praxe, garantkou, - informace od ostatních studujících, - vyhledávače organizací na internetových stránkách krajských, obecních úřadů apod.

3 Příprava před nástupem na odbornou praxi V přípravné fázi před nástupem na odbornou praxi věnujte, prosím, pozornost následujícím oblastem: - identifikujte svá očekávání, která od konkrétního místa odborné praxe máte, seznamte se s cíli, které budete v rámci praxe plnit; - vyhledejte místo praxe, které splňuje předepsané požadavky a očekávání, jež ve vztahu k odborné praxi máte, a které umožňuje plnění konkrétních cílů praxe; - kontaktuje vybranou organizaci s dostatečným časovým předstihem (alespoň tříměsíčním) z důvodu včasného vyřízení odborné praxe; - absolvujte pohovor u vybrané organizace, organizaci předložte průvodní dopis a žádost o umožnění odborné praxe; - uzavřete smlouvu o zajištění odborné praxe mezi organizací, studující(m) a vysokou školou (ve 3 originálech), přičemž jeden originál si ponechejte, druhý doneste organizaci a třetí škole; - v případě nutnosti konzultujte složité situace v souvislosti s realizací odborné praxe s vyučující, garantkou praxe nebo administrátorkou praxe. Při prvním kontaktování organizace (telefonicky či osobně) se zajímejte, kdo v ní rozhoduje o přijetí studujících na odbornou praxi. Zpravidla se jedná o vedoucí organizace či koordinátora odborných praxí. Případně jste odkazováni přímo na sociální pracovnice (případné budoucí mentorky). Při setkání se zástupcem organizace, který rozhoduje o vašem přijetí, předkládáte průvodní dopis a žádost o umožnění odborné praxe. Poté společně uzavíráte smlouvu o zajištění na praxi (formulář je k dispozici na webu). Průvodní dopis je určen pro první kontakt s organizací. Jste povinni jej předložit, když v organizaci žádáte o možnost výkonu praxe. Průvodní dopis lze vyzvednout u sekretářky katedry, administrátorky a garanty praxí. Žádost studující(ho) o zajištění odborné praxe, jejímž cílem je usnadnění komunikace mezi pracovištěm odborné praxe a vámi. Při vyřizování praxe a nástupu na první praxi předkládáte mentorovi žádost o umožnění odborné praxe, která obsahuje vaše základní dosavadní zkušenosti ve vztahu k výkonu odborné praxe. Pracovníci organizace tak mají k dispozici přehledné informace o předmětech, které jste absolvoval(a) v souvislosti s výkonem odborné praxe. Mohou s vámi také prodiskutovat, do jaké míry může organizace naplnit vaše očekávání. Vaše kontaktní údaje mohou sloužit k případné nutnosti domluvit změny dohodnutých podmínek. Žádost formulář je na webu, student vyplní a předá v organizaci Smlouva upravuje vztahy mezi subjekty praxe. Formulář smlouvy stáhněte z webu k praxím a dle pokynů vyplňte. Podpis děkana vyřizuje paní sekretářka katedry. Zahájení odborné praxe Ve fázi zahájení odborné praxe věnujte, prosím, pozornost následujícím oblastem: Případnému dokončení uzavření smlouvy o zajištění odborné praxe. Včasnému nástupu na odbornou praxi dle stanovených požadavků. Navázání vztahu s mentorkou, seznámení mentorky s požadavky školy. Získání orientačních informací v souvislosti s realizací odborné praxe.

4 Budování vztahu s mentorkou praxe, případně se zaměstnanci, s dobrovolníky, s ostatními praktikujícími studujícími. Následují typy činností, které je možné dále zvažovat s mentorkou: - účast na školení zaměstnanců, - účast na konferenci, workshopech, - účast na setkání zaměstnanců organizací, - účast na schůzi ke komunitnímu plánování v obci, - účast na soudním jednání, - realizace jednodenní exkurze v zařízeních, se kterými organizace spolupracuje, - přítomnost u procesu psaní projektů, - zapojení do evaluačních aktivit, - zkušební zápis zprávy z šetření, zprávy k soudu, - diskuze s mentorkou o tom, jaké teoretické postupy, metody, techniky využívá při výkonu sociální práce (pokud je mentorka přístupna teoretické diskuzi), - sběr informací o různých problémech klientek využívajících služby organizace, - vytvoření slovníčku pojmů, se kterými se v organizaci pracuje, - studium uzavřeného případu v záznamech, zvažování, jak a proč sociální pracovnice určitým způsobem jednala, - shlédnutí vzdělávacích filmů, poslech audionahrávek organizace, - účast na návštěvách v domácnostech klientek, - práce s klienty, samostatná či pod dohledem mentora, - účast na supervizní skupině, - zaznamenání procesu práce s klienty (video, audionahrávka) a diskuze jeho obsahu s mentorem (nezapomeňte požádat o nutný souhlas organizace i klientů!), - pozorování sociální pracovnice, jež je považována za expertku v konkrétní oblasti praxe, při její práci. Ukončení odborné praxe Ve fázi ukončení odborné praxe věnujte, prosím, pozornost následujícím oblastem: - reflexi svého působení na praxi, - závěrečné zpětné vazbě z odborné praxe, - potvrzení o absolvované praxi, - rozloučení s místem odborné praxe, - sebereflexi ve vztahu k absolvované praxi, - splnění podmínek pro udělení zápočtu. Písemné doklady k cílům učení z praxe Náležitosti: 1. Jméno, ročník, druh praxe, datum praxe. 2. Název organizace, vedoucí praxe. 3. Písemné zpracování cílů učení (název tématu, číslo, číslo úkolu).

5 Sociální práce ročník forma praxe 1. Průběžná LS 2. ZS Souvislá oblasti učení a cíle Sociální práce s rodinou Cíl: Prohloubit dovednosti při práci s rodinou/skupinou/komunitou Výzkum sociální práce, evaluace Cíl: Poznat výzkumné a evaluační činnosti v organizaci 1. ročník Cíl: Prohloubit dovednosti při práci s rodinou/skupinou/komunitou Povinné úkoly: 1. Proveďte zmapování situace klienta (klient = rodina/skupina/komunita) a zhodnocení jeho potřeb. 2. Identifikujte problémovou síť 1 klienta a graficky ji znázorněte. 3. Navrhněte na základě předchozích kroků plán intervence a zdůvodněte jej. Volitelné úkoly: Z výčtu volitelných úkolů vyberte tři týkající se jednoho klienta (tj. buď rodiny nebo skupiny nebo komunity): Rodina 1. Jaké je pojetí klienta-rodiny v organizaci? Popište, jak je klient-rodina definován, jak pojetí klienta ovlivňuje používané přístupy k práci s ním. Pokud je klientem rodina, jaké nároky toto klade na přístup sociálního pracovníka k ní a tedy i na jeho intervenci? 2 Popište je. 2. Jaké specifické komunikační dovednosti jsou spojeny s prací s klientem-rodinou? Popište tyto dovednosti, identifikujte své silné a slabé stránky v užití těchto dovedností, nastiňte strategii zlepšování se v nich. 3. Popište, jak se v organizaci pracuje s rodinou a zhodnoťte, zda to odpovídá typu klientů a problémům, kterým se organizace věnuje. Vypracujte pro organizaci návrh práce s rodinou a konkrétní navrhovaná opatření diskutujte s mentorem. Skupina 1 Problémová (někdy se užívá název tématická ) síť tvoří ji organizace, instituce, skupiny, jedinci, kteří mohou určitý problém/téma ovlivňovat (jak pozitivně tak negativně). Při grafickém znázornění zakreslujeme i vztahy (směr, intenzitu) mezi jednotlivými prvky sítě. Analýza sítě může pomoci při plánování strategie řešení daného problému. (Gojová in Janoušková, 2007) 2 V této souvislosti se může sociální pracovník nalézat v situacích obtížného rozhodování a stát tak před různými dilematy. Jedním z nich může být např. oscilace mezi rovnocenným přístupem ke klientům a upřednostňováním některých z nich. (Musil, L. 2004,s. 45, 77-90)

6 4. Jaké je pojetí klienta-skupiny v organizaci? Popište, jak je klient-skupina definován, jak pojetí klienta ovlivňuje používané přístupy k práci s ním. Pokud je klientem skupina, jaké nároky toto klade na přístup sociálního pracovníka k ní a tedy i na jeho intervenci? (viz pozn. pod čarou 2)? Popište je. 5. Jaké specifické komunikační dovednosti jsou spojeny s prací s klientem-skupinou? Popište tyto dovednosti, identifikujte své silné a slabé stránky v užití těchto dovedností, nastiňte strategii zlepšování se v nich. 6. Jaký typ sociální práce se skupinou zvolíte v souladu se získanými informacemi o cílové skupině a jejími potřebami, naplánujte jej a s mentorem se pokuste plán realizovat. Komunita 7. Jaké je pojetí klienta-komunity v organizaci? Popište, jak je klient-komunita definován, jak pojetí klienta ovlivňuje používané přístupy k práci s ním. Pokud je klientem komunita, jaké nároky toto klade na přístup sociálního pracovníka k ní a tedy i na jeho intervenci? (viz pozn. pod čarou 2)? Popište je. 8. Jaké specifické komunikační dovednosti jsou spojeny s prací s klientem-komunitou? Popište tyto dovednosti, identifikujte své silné a slabé stránky v užití těchto dovedností, nastiňte strategii zlepšování se v nich. 9. Zjistěte zda a jak organizace pracuje s komunitou. Zhodnoťte, zda vidíte nevyužité možnosti práce s komunitou a konkrétní podněty diskutujte s mentorem. Individuální cíl Tento vlastní cíl formuluje studující na začátku semestru s ohledem na profilaci organizace, v níž praxi vykonává nebo s ohledem na profilaci svoji vlastní (tedy studia sociální práce). K naplnění individuálního cíle si studující stanovuje minimálně 3 úkoly. Individuální cíl a úkoly je nutno formulovat nejpozději týden semestru a využít k tomu konzultací vyučujícího předmětu Odborná praxe.

ODBORNÁ PRAXE II. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma

ODBORNÁ PRAXE II. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma ODBORNÁ PRAXE II. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma Přehled praxe ročník forma praxe 1. LS (10 pracovních dnů souvisle) KAM/4SPX1,

Více

ODBORNÁ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma

ODBORNÁ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma ODBORNÁ PRAXE I. ročník - navazující magisterský program Management organizací služeb sociální práce kombinovaná a prezenční forma Přehled praxe ročník forma praxe 1. Souvislá LS (10 pracovních dnů souvisle

Více

ODBORNÁ PRAXE 1. ročník NMgr. program Management organizací služeb sociální práce, prezenční i kombinovaná forma

ODBORNÁ PRAXE 1. ročník NMgr. program Management organizací služeb sociální práce, prezenční i kombinovaná forma ODBORNÁ PRAXE 1. ročník NMgr. program Management organizací služeb sociální práce, prezenční i kombinovaná forma ročník oblasti učení a cíle 1. Management organizace LS Cíl: Poznat personální a finanční

Více

MANUÁL ODBORNÉHO PRAKTICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

MANUÁL ODBORNÉHO PRAKTICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ MANUÁL ODBORNÉHO PRAKTICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ STUDIJNÍ OBOR Koordinace rehabilitace a dlouhodobé zdravotně sociální péče Garantka odborného praktického vzdělávání: Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D. Kontakt: Katedra

Více

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie.

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie. Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty 1 OBSAH 1. Úvod... 3

Více

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha

Kulatý stůl Centrum školského managementu. PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Kulatý stůl Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha Struktura sdělení Informace o práci střediska ped.praxí na PedfUK Systém fakultních škol a fakultních

Více

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební Účinnost dokumentu od 6. 5. 2011 Řízená kopie č: Razítko: Správce úložiště dokumentů, není řízeným dokumentem 1/5 Čl. I Úvodní ustanovení 1. Směrnice stanovuje zásady a závazné podmínky, podle kterých

Více

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY UJEP v Ústí nad Labem Garant kurzu RNDr. Silvie R. Kučerová, Ph.D. 1. Pozice kurzu Vzdělávání v geografii ve studijním programu 1.1 Cíle

Více

UNIVERZITA J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM. Odborná praxe na Katedře sociální práce FSE UJEP Ústí n. L. příručka pro studenty.

UNIVERZITA J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM. Odborná praxe na Katedře sociální práce FSE UJEP Ústí n. L. příručka pro studenty. UNIVERZITA J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Odborná praxe na Katedře sociální práce FSE UJEP Ústí n. L. příručka pro studenty Radka Michelová Tato příručka vznikla v rámci realizace projektu INUL Inovace

Více

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie.

Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe. Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie. Příloha č. 1 ke Smlouvě o zabezpečení odborné praxe Praxe studentů studijního oboru a kvalifikačního kurzu adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty strana 1 z 9 OBSAH 1.

Více

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Zdravotně sociální pracovník

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Zdravotně sociální pracovník Vysoká škola polytechnická Jihlava Čj.: VSPJ/01471/2013-KR Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Zdravotně sociální pracovník Čl. 1 Účel směrnice 1.1 Tato směrnice stanoví obecné postupy při realizaci

Více

Sportovní a kondiční specialista kombinované studium

Sportovní a kondiční specialista kombinované studium Sportovní a kondiční specialista kombinované studium 1 Rozsah praxe je vyjádřen buď v počtu hodin týdně nebo v počtu dní za semestr. Název předmětu Semestr Počet kredit ů Cílové a obsahové zaměření praxe

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOROMĚŘICE Velvarská 310, Horoměřice, 252 62, tel. 220 971 331 zs.horomerice@centrum.cz Program poradenských služeb ve škole Č. j.: 84/2018 Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků

Více

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Odborné praktické vzdělávání aktuáln lní situace, výzvy a problémy 23.10.2013 Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Ostravská univerzita v Ostravě Fakulta sociálních studií, Katedra sociální práce I. Úvod (význam

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet) Organizace odborné praxe ve školním roce 2013/2014 Denní studium 1. ročník Souvislá praxe : od 2. 6. do 13. 6. 2014 od 16. 6. do 27. 6. 2014 6 hodin denně Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitel základní školy zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm, ve kterém působí výchovný

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště při své činnosti vychází zejména z ustanovení Vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských

Více

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 25. června 2010

Více

Nový předmět. Garant předmětu. Zkratka katedry/kód předmětu Kredity Semestr Typ ukončení Forma výuky předmětu FPR/INPAS 4 Zimní Zápočet prezenční

Nový předmět. Garant předmětu. Zkratka katedry/kód předmětu Kredity Semestr Typ ukončení Forma výuky předmětu FPR/INPAS 4 Zimní Zápočet prezenční Nový předmět Katedra FPR Garant předmětu Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D. Název předmětu Interpersonální osobní asistence Anglický název předmětu Inter-personal assistance Zkratka katedry/kód předmětu Kredity

Více

Směrnice EkF_SME_10_002 děkana Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia se specifickými nároky

Směrnice EkF_SME_10_002 děkana Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia se specifickými nároky Účinnost dokumentu od: 25. 4. 2017 Směrnice EkF_SME_10_002 děkana Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu

Více

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet) Organizace odborné praxe ve školním roce 2016/2017 Denní studium 1. ročník Souvislá praxe : od 5. 6. do 16. 6. 2017 od 19. 6. do 30. 6. 2017 6 hodin denně kolokvium k praxi: Odborná praxe včasné informování

Více

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 7. února 2017

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 7. února 2017 METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 7. února 2017 VÝBĚR PRAXE 5 cílových skupin praxe ve státní správě pastorační praxe IPP a zprávu zaslat také učiteli z katedry teologie a filosofie VÝBĚR PRAXE

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU

Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Tato směrnice je platná pro součást škola České zemědělské univerzity v

Více

SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S BEZPEČNOSTNÍMI PŘEDPISY

SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S BEZPEČNOSTNÍMI PŘEDPISY SMĚRNICE DĚKANA Č. 5/2018 SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S BEZPEČNOSTNÍMI PŘEDPISY Platnost: 15. 9. 2018 Účinnost: 15. 9. 2018 Počet stran: 8 Počet příloh: 3 I. PŘEDMĚT ÚPRAVY Předmětem úpravy této směrnice je stanovení

Více

pro akademický rok 2010/2011

pro akademický rok 2010/2011 FAKULTA EKONOMICKÁ děkan Pokyn č. 2/10 děkana Fakulty ekonomické ZČU pro akademický rok 2010/2011 Bakalářské studium prezenční forma studia 1. Pro studující, kteří nastupují ke studiu v akademickém roce

Více

Metodický a supervizní seminář k praxi III. 3. září 2013

Metodický a supervizní seminář k praxi III. 3. září 2013 Metodický a supervizní seminář k praxi III. 3. září 2013 Program Metodické semináře a rozdělení do skupin Tematické zaměření praxí 2. Ročníku Výběr praxe Časový harmonogram praxí a metodických seminářů

Více

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI. 7. února 2013

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI. 7. února 2013 METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013 VÝBĚR PRAXE 5 CÍLOVÝCH SKUPIN: Rodiny s vícečetnými problémy; děti ohrožené dlouhodobě nepříznivou sociální situací v rodině, zanedbávané, týrané, zneužívané

Více

Pravidla realizace Odborné souvislé praxe I VI a Individuální odborné souvislé praxe I, II pro studenty studijního oboru Ergoterapie na FZS UJEP

Pravidla realizace Odborné souvislé praxe I VI a Individuální odborné souvislé praxe I, II pro studenty studijního oboru Ergoterapie na FZS UJEP Pravidla realizace Odborné souvislé praxe I VI a Individuální odborné souvislé praxe I, II pro studenty studijního oboru Ergoterapie na FZS UJEP Článek 1 Úvodní ustanovení Seznámení s Pravidly realizace

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018 směrnice č. 8 děkana Fakulty architektury VUT v Brně PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018 doplnění Studijního a zkušebního řádu VUT Úvodní ustanovení

Více

Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU

Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním systému ČZU Materiál pro jednání kolegia rektora dne 4. února 2013 V Praze dne 30. 01. 2013 Název materiálu: Směrnice rektora: Pravidla pro evidenci vyučovaných předmětů, studijních programů a oborů v informačním

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Doktorské studium na IMS FSV UK se řídí následujícími základními

Více

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ Přihlašování na praxi mimo Partnerskou síť je prakticky možné až po předzápisu konkrétního předmětu, ve kterém chcete praxi vykonat (jinak se vám žádost nepodaří).

Více

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017 ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 18. září 2017 ČÁST I Článek 1 Úvodní ustanovení Tento řád upravuje podmínky celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemickotechnologické

Více

Praxe studentů oboru adiktologie. Manuál praxí. informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty

Praxe studentů oboru adiktologie. Manuál praxí. informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty Praxe studentů oboru adiktologie Manuál praxí informace pro pedagogy, vedoucí praxí a studenty OBSAH 1. Úvod...3 2. Cíle praxí...3 3. Obsah praxí...3 4. Účastníci praktické přípravy studentů adiktologie

Více

Metodický a supervizní seminář k praxi III. 15. září 2015

Metodický a supervizní seminář k praxi III. 15. září 2015 Metodický a supervizní seminář k praxi III. 15. září 2015 Program Výstup z prázdninové praxe Metodické semináře a rozdělení do skupin Tematické zaměření praxí 2. Ročníku Výběr praxe Časový harmonogram

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 2. února 2016

METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 2. února 2016 METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV. 2. února 2016 VÝBĚR PRAXE 5 cílových skupin praxe ve státní správě pastorační praxe VÝBĚR PRAXE 5 CÍLOVÝCH SKUPIN: Rodiny s vícečetnými problémy; děti ohroţené

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Praxe KS VOŠ JABOK. Úvodní přednáška pro 1. ročník

Praxe KS VOŠ JABOK. Úvodní přednáška pro 1. ročník Praxe KS VOŠ JABOK Úvodní přednáška pro 1. ročník Obecné informace Související předměty Metodický a supervizní seminář k praxi Odborná praxe informativní Rozsah praxe: 25-30% (ASVSP) Obsah a zaměření praxí

Více

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy

Současné možnosti ICT ve vzdělávání a strategie vedení školy Makovského 436, 592 31 Nové Město na Moravě mobil.: 774 696 160, e-mail: rama@inforama.cz WWW stránky: http://www.inforama.cz, https://www.evzdelavani.net/learning/ Současné možnosti ICT ve vzdělávání

Více

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce Školení ICTK+ICTM Studijní průvodce Radek Maca, Roman Úlovec Gymnázium Voděradská, Praha 10 Strašnice 008 Pracovní materiál Praha /8 Úvod Toto studium vychází ze standardu Standardy pro udělování akreditací

Více

1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II Předmět Odborná praxe II je realizován dle doporučeného studijního plánu v letním semestru 2.

1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II Předmět Odborná praxe II je realizován dle doporučeného studijního plánu v letním semestru 2. ODBORNÁ PRAXE II 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II Předmět Odborná praxe II je realizován dle doporučeného studijního plánu v letním semestru 2. ročníku. Studenti již absolvovali předměty,

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Stáže v institucích české a francouzské veřejné správy očima studentů. Výsledky dotazníkového šetření

Stáže v institucích české a francouzské veřejné správy očima studentů. Výsledky dotazníkového šetření Stáže v institucích české a francouzské veřejné správy očima studentů Výsledky dotazníkového šetření Motiv rozhodnutí studovat obor M.F.T.A.P. =největší vliv, 5=vůbec nemělo vliv možnost získat dva diplomy

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Program poradenských služeb ve škole Školní poradenské pracoviště Ředitelka základní školy, Kaplice, Omlenická 436 zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním poradenským pracovištěm,

Více

Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016

Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016 Hradec Králové, 30. května 2016 č. j. DFF/256/16 Výnos děkanky FF UHK č. 07/2016 Výnos FF UHK o organizačním zajištění studijních pobytů a praktických stáží studentů a mobilitách akademických a administrativních

Více

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah

Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty (SAS Vejprty) Obsah Popis a realizace sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Vejprty... 1 Název a adresa zařízení... 2 Poslání

Více

Rozhodnutí děkana č. 2/2015 k výběrovému řízení a realizaci zahraničních pobytů v rámci programu Free Mover FP VUT v Brně

Rozhodnutí děkana č. 2/2015 k výběrovému řízení a realizaci zahraničních pobytů v rámci programu Free Mover FP VUT v Brně Datum vydání: 5. 1. 2015 Č. j.: 002/17900/2015/Sd Za věcnou stránku odpovídá: doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. Účinnost: Závaznost: Fakulta podnikatelská VUT v Brně Vydává: děkan Nahrazuje: Rozhodnutí

Více

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ V nabídce systému EDIS si na levé straně pod záložkou Moje praxe si zvolíte Žádost o nový termín. Následně vyplníte údaje o praxi v těchto krocích: Krok 1 - Výběr

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA PODNIKATELSKÁ Datum vydání: 5. 2. 2018 Účinnost: 5. 2. 2018 Odpovědnost: Ing. Jiří Kříž, Ph.D. proděkan pro studijní záležitosti Závaznost: Fakulta podnikatelská Vydává:

Více

SMLOUVU O ABSOLVOVÁNÍ VÝCVIKU ČSAP

SMLOUVU O ABSOLVOVÁNÍ VÝCVIKU ČSAP Česká společnost pro analytickou psychologii (ČSAP) Se sídlem: Dykova 26, Brno, 636 00 IČ: 65341139 Zastoupená: Pan (Paní) (frekventant výcviku) Datum narození a Bydliště Závazná e-mailová adresa ve společné

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ

SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ SMĚRNICE DĚKANA Č. 3 /2017 PRAVIDLA PRO ORGANIZACI CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA FAKULTĚ CHEMICKÉ doplňující Řád celoživotního vzdělávání VUT Platnost: dnem schválení AS FCH Za věcnou stránku odpovídá:

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

Podmínky pro absolvování předmětu Lékárenská praxe II pro akademický rok

Podmínky pro absolvování předmětu Lékárenská praxe II pro akademický rok Podmínky pro absolvování předmětu Lékárenská praxe II pro akademický rok 2017-2018 28. 4. 2017 PharmDr. Jan Šaloun, Ph.D. salounj@vfu.cz smejkaloval@vfu.cz Akceptační list v elektronické podobě (dojde

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

Identifikační číslo (vyplní právnická osoba): Titul

Identifikační číslo (vyplní právnická osoba): Titul Platnost k 15. 10. 2012 ŽÁDOST O AKREDITACI rekvalifikačního programu směřujícího k čisté rekvalifikaci (druhá záložka tabulky hodinových dotací) Formulář pro zpracování žádosti o akreditaci podle vyhlášky

Více

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia:

STUDIJNÍ PLÁN. Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: STUDIJNÍ PLÁN Studijní program: Vychovatelství navazující magisterské studium (N7505) Studijní obor: Pedagogika volného času (7505T004) Forma studia: prezenční Verze: 2015 Celkem kreditů: 120 Standardní

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 1 Děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity vyhlašuje dodatečné přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 v prezenčním navazujícím magisterském

Více

VIRTUÁLNÍ UČEBNÍ PROSTŘEDÍ

VIRTUÁLNÍ UČEBNÍ PROSTŘEDÍ VIRTUÁLNÍ UČEBNÍ PROSTŘEDÍ v mateřských a základních školách Informace pro rodiče, učitele a ředitele Projekt ISOTIS ISOTIS je mezinárodní projekt, na kterém spolupracují výzkumníci z jedenácti evropských

Více

CVIČNÉHO PRACOVIŠTĚ PRO ODBORNOU PRAXI INSTITUTU VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY V PRAZE

CVIČNÉHO PRACOVIŠTĚ PRO ODBORNOU PRAXI INSTITUTU VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY V PRAZE STATUT CVIČNÉHO PRACOVIŠTĚ PRO ODBORNOU PRAXI INSTITUTU VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY V PRAZE Praha 2014 Část I. Úvodní ustanovení 1 Statut cvičného pracoviště pro odbornou praxi

Více

Pořadové číslo: Datum podání:. Žádost o poskytování služby Azylového domu Šromova. Omezení ve svéprávnosti: ano x ne

Pořadové číslo: Datum podání:. Žádost o poskytování služby Azylového domu Šromova. Omezení ve svéprávnosti: ano x ne ZÁJEMCE: Trvalé bydliště: Telefon: Měsíční příjmy: Kontaktní adresa: Pořadové číslo: Datum podání:. Máte zdravotní omezení? ano x ne Pokud ano, jaké? Omezení ve svéprávnosti: ano x ne Občanství EU: ano

Více

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze.

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. 5.2 Evaluační činnost Vlastní hodnocení školy (VHŠ) napomáhá ke zkvalitnění vzdělávání. Cílem je zhodnocení

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE

OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE OPATŘENÍ DĚKANKY FAKULTY MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ Č. 1/2011 KE KVALIFIKAČNÍM PRACÍM NA FAKULTĚ MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMICKÉ V PRAZE Děkanka Fakulty mezinárodních vztahů (dále jen FMV ) na základě

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY K REALIZACI A UZNÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRAXÍ STUDIJNÍHO OBORU UČITELSTVÍ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ POKYNY K REALIZACI A UZNÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRAXÍ STUDIJNÍHO OBORU UČITELSTVÍ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Příkaz děkana PF UJEP Ústí n. L. č. 12/2014 ORGANIZAČNÍ POKYNY K REALIZACI A UZNÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRAXÍ STUDIJNÍHO OBORU UČITELSTVÍ

Více

DOHODA O VÝKONU PĚSTOUNSKÉ PÉČE

DOHODA O VÝKONU PĚSTOUNSKÉ PÉČE DOHODA O VÝKONU PĚSTOUNSKÉ PÉČE Název organizace: Cestou necestou, z.ú. Pracoviště: Plzeňská 2076/174, Praha 5, služba Doprovázení pěstounů Sídlo: Náplavní 2013/1, Praha 2 IČ: 22895299 zastoupená: Mgr.

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ

PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ PŘIHLÁŠENÍ NA PRAXI MIMO PARTNERSKOU SÍŤ Přihlašování na praxi mimo Partnerskou síť je prakticky možné až po předzápisu konkrétního předmětu, ve kterém chcete praxi vykonat (jinak se vám žádost nepodaří).

Více

PRŮVODCE STUDENTA PRAXÍ/STÁŽÍ POSTUP PŘI ABSOLVOVÁNÍ PRAXE V PARTNERSKÉ SÍTI

PRŮVODCE STUDENTA PRAXÍ/STÁŽÍ POSTUP PŘI ABSOLVOVÁNÍ PRAXE V PARTNERSKÉ SÍTI PRŮVODCE STUDENTA PRAXÍ/STÁŽÍ Katedra psychologie v Olomouci využívá na organizaci a uznávání praxí celouniverzitní elektronický systém EDIS (Edukační informační systém), který se postupně zavádí na všech

Více

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch Vysoká škola polytechnická Jihlava Č. j.: VSPJ/02548/2014 Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch Článek 1 Úvodní ustanovení V návaznosti na čl. 9 Studijního a zkušebního řádu Vysoké

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018 Název střediska: Středisko poradenství Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Druh služby: Odborné sociální poradenství, id. č. 3721364

Více

RVP v širších souvislostech

RVP v širších souvislostech RVP v širších souvislostech Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání základní koncepční materiál, na kterém byla nalezena společenská shoda popisuje vztah kurikulárních dokumentů mezi sebou, jejich

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR

Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Vzdělávání sociálních pracovníků v ČR Výzvy a trendy ve vzdělávání v sociální práci Prešov 2012 Alois Křišťan Martin Bednář Osnova prezentace 1) ASVSP a systém vzdělávání v ČR 2) Legislativní zakotvení

Více

Zásady studentské grantové soutěže

Zásady studentské grantové soutěže Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, spol. s r. o. Zásady studentské grantové soutěže Touto směrnicí jsou stanovena pravidla soutěže na podporu projektů specifického vysokoškolského výzkumu

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015

SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015 MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 1/2015 STIPENDIJNÍ PROGRAM NA PODPORU PROJEKTOVÝCH AKTIVIT Den vydání: 4. února 2015 Platnost: 4. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice

Více

OPX 1 Úvodní informace - kombi

OPX 1 Úvodní informace - kombi OPX 1 Úvodní informace - kombi Mgr. Kateřina Mařanová katerina.maranova@tul.cz Studentská 2 460 02 Liberec 2 tel.: +420 485 351 111 uzs@tul.cz www.uzs.tul.cz Úvod do předmětu Počet kreditů: 3 Ukončení

Více

Plán výchovné poradkyně

Plán výchovné poradkyně ZŠ a MŠ Stráž nad Nisou adresa: Majerova 138, Stráž nad Nisou 463 03 telefon: 482 731 428 email: zs.straznnis@volny.cz Plán výchovné poradkyně Školní rok 2018/2019 Vypracovala: Mgr. Marie Spurná email:

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi 24. 4. 2019 Ústí nad Labem, 30. 4. 2019 Brno, 7. 5. 2019 Olomouc,16. 5. 2019 - Pardubice, 20. 5. 2019 - Praha Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE 2009 MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE STRATEGIE 2009 STRETEGIE MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Obsah Úvod... 2 1. Studenti VŠEM... 3 1.1 Studijní pobyty - Erasmus... 3 1.2 Krátkodobé studijní pobyty... 3 1.3 Intenzivní jazykové

Více

Kritérium standardu 6a) Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálněprávní

Kritérium standardu 6a) Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálněprávní Název standardu 6. Profesní rozvoj zaměstnanců Kritérium standardu 6a) Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálněprávní ochrany zařazený k výkonu sociálněprávní ochrany pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance,

Více

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče

Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Metodické doporučení MPSV č. 7/2009 k odbornému posuzování žadatelů o zprostředkování náhradní rodinné péče Doporučený metodický rámec MPSV pro přípravy k přijetí dítěte do rodiny: Zákonná úprava: podle

Více

1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II

1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II ODBORNÁ PRAXE II 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ODBORNÁ PRAXE II Předmět Odborná praxe II je realizován dle doporučeného studijního plánu v letním semestru 2. ročníku. Studenti již absolvovali předměty,

Více

Směrnice EkF_SME_10_002 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia se specifickými nároky

Směrnice EkF_SME_10_002 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia se specifickými nároky Účinnost dokumentu od: 5. 10. 2012 Směrnice EkF_SME_10_002 děkanky Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava ke studiu osob zařazených do Systému studia Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu

Více

Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA

Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, 357 51 Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA pro jednání se zájemcem o poskytnutí sociální služby v Sociálních službách v Kynšperku nad

Více

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: RD/07/15 Rozhodnutí děkana Předběžné zápisy předmětů pro akademický rok 2015/2016 a Zápisy do vyšších ročníků pro akademický rok 2015/2016 Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

Studentské portfolio

Studentské portfolio Studentské portfolio (součást magisterské státní závěrečné zkoušky z pedagogiky a psychologie) 1 1. Smysl studentského portfolia Studentské portfolio je souborem produktů studenta. Dává studentovi možnost

Více

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch

Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch Vysoká škola polytechnická Jihlava Č. j.: VSPJ/00502/2016 Směrnice k odborné praxi pro studenty oboru Cestovní ruch Článek 1 Úvodní ustanovení V návaznosti na čl. 9 Studijního a zkušebního řádu Vysoké

Více

Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU. Studijní programy platnost od roku 2019/2020

Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU. Studijní programy platnost od roku 2019/2020 Speciální pedagogika Pedagogická fakulta MU Studijní programy platnost od roku 2019/2020 Cíle Připravit speciální pedagogy pro speciálně pedagogickou činnost (podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických

Více

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok Program Školního poradenského pracoviště na školní rok 2017-2018 Školní poradenské pracoviště ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava Poruba, příspěvková organizace Od 1. 9. 2017 je v ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, v Ostravě

Více