Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu pírodovda pro 1. stupe: 4.roník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu pírodovda pro 1. stupe: 4.roník"

Transkript

1 Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu pírodovda pro 1. stupe: 4.roník Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, Pozoruje, popíše a porovná viditelné promny v pírod v jednotlivých roních obdobích. Roztídí nkteré pírodniny podle nápadných urujících znak. Uvede píklady výskytu organism ve známé lokalit. Provádí jednoduché pokusy u Rozliší vybrané jedovaté a jedlé druhy hub, kulturní a plané rostliny/ z nich nkteré jednoleté, dvouleté a vytrvalé byliny/, nkteré kee, listnaté a jehlinaté stromy, jedovaté rostliny / zná jejich nebezpenost/ léivky a bžné plevele/ podle místních podmínek/. rozliší nkteré rostliny podle diakritických znak / nap. jablo - hruše, smrk - modín. cílen pozoruje pírodniny, uvede rozdíly mezi výživou zelených rostlin a hub, rozliší základní orgány / koen, stonek, list/, jejich funkce a uvede píklady pizpsobení orgán prostedí. Hovoí samostatn o píprav živoich a rostlin na zimu / hmyz, obratlovci, zimní spánek, opad list, oddenky, hlízy/. Zmí hmotnost tlesa na vahách / Rozmanitost rostlin a hub na podzim, poznávání tla a zpsobu života, životní podmínky, pizpsobování zmnám prostedí. Rostlina kulturní a planá, bylina jednoletá, dvouletá, vytrvalá,/ deviny kee, stromy jehlinaté, listnaté. Rostliny jedovaté, užitkové, léivé. Plevele a jejich poznávání, druh a odrda, houby - jedlé, nejedlé, jedovaté. Poznávání rostlin a hub v naší pírod - rostliny daného regionu - píprava živoich na zimu Poznávání rostlin kulturních, jednoletých, dvouletých, vytrvalých, jedovatých, užitkových, léivých - Rozlišování plevel, ke, jehlinatých a listnatých strom - rozlišování nkolika odrd. Neživá píroda, rostliny a živoichové v zim. Mení vlastností látek - praktické uplatování a využívání poznatk a o formy práce:práce ve tíd, v pírod, vycházka o metody práce: beseda, pozorování, samostatná práce, práce ve dvojicích, skupinová práce, praktická ukázkapokus,práce s obrazovým atlasem, encyklopedií,kížovky a doplovaky,hry,praktické innosti pi zlepšování prostedí tídy, pracovní sešity prezová témata : o OSV 1, OSV 2, OSV 4, OSV 8 o OSV 10, EV 1, EV 3, EV 4 o Kompetence komunikativní: o formuluje a vyjaduje své myšlenky v logickém sledu, vyjaduje se výstižn, souvisle a kultivovan v písemném a ústním projevu. o Kompetence k uení: o samostatn pozoruje a experimentuje.

2 skupiny známých látek. Uruje jejich spolené a rozdílné vlastnosti a zmí základní veliiny pomocí jednoduchých nástroj a pístroj. Porovnává na základ pozorování základní projevy života na konkrétních organismech, prakticky tídí organismy do známých skupin, využívá k tomu i jednoduché klíe a atlasy v g, kg/ zmí objem odmrným válce / v ml, l/ teplotu teplomrem / ve C/ as hodinkami a stopkami. Pracuje s kompasem a magnety a využívá je v praxi / nap. pi pochodu terénem, pi dlení smsí/. Pozná vybrané nerosty / nap. sl kamennou,kemen/ a horniny / nap. žulu, pískovec/, vysvtlí vznik pdy, popíše nkteré zmny v pírod, k nimž dochází v prbhu dne i roku Pozoruje život rostlin a živoich v zim a vyvozuje z pozorování závry / pizpsobení nepíznivým podmínkám, výživa, úkryty, vztahy mezi organismy/ vede si o pozorováních struný záznam. Rozlišuje základní ekosystémy / les, potok, rybník, louka, zahrada, pole/ a žijící organismy, vztahy mezi nimi. rozeznává nkteré z vybraných jarních rostlin a hub / nap. muchomrku zelenou, žampion oví/, vysvtlí vztahy organism a neživé pírody / nap. získávání potravy, úkryty, ochrana ped nepáteli/. popíše nkteré základní práce v zemdlství, dovedností. Magnet, magnetická síla, kompas. Vlastnosti vzduchu, vody, hornin a nerost, pdy. Zmny neživé pírody - roní období, délka dne. Domácí zvíata - koka, pes/ etologie, chov/. živoichové v pírod v zim / stavba tla, zpsob života, význam v pírod a pro lovka na vybraných píkladech s využitím regionálních možností. Rostliny v pírod v zim, jehlinany, trvalky / pekávání nepíznivých podmínek na píkladech.práce s magnety a kompasem, praktické mení hmotnosti, objemu, asu, teploty,rozpouštní látek. Pozorování srsti savc, vyvozování závr s pozorování..pírodní spoleenstva na jae: rozmanitost života ve vybraných pírodních celcích / les, potok rybník, louka, zahrada, pole/. píklady nejastjších jarních rostlin, živoich a hub ve sledovaných pírodních celcích a spoleenstvech, jejich poznávání, vzájemná závislost organism a neživé pírody v mezipedmtové vztahy : o eský jazyk tení, mluvnice psaní velkých písmen atd. matematika jednotky asu, délky, hmotnosti praktické innosti práce s pírodninami, na pozemku, ošetování pokojových rostlin, bezpenost pi práci, roní období. výtvarná výchova osvojování skutenosti kresbou, malbou, modelováním ( vci, postavy pírodniny, domov..) hudební výchova poznávání života lidí, krása domova, charakterové vlastnosti lidí, lidové tance a hry,..

3 vodním hospodáství a lesnictví / nap. sázení stromk/ podle regionální praxe a sezonního principu, dokáže zasadit stromek nebo ke, vypstovat nkterou z bžných zelenin, pírodních spoleenstvech, vlivy lovka na pírodní spoleenstva, význam pírodních celk pro lovka / zemdlství, lesnictví a vodní hospodáství/. pozorování života jednotlivých organism, jejich rozlišování, vycházka a pozorování polních prací, života lesa, rybníka apod. 5.roník Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, Prakticky tídí organismy do známých skupin, využívá k tomu jednoduché klíe a atlasy. Porovnává na základ pozorování základní projevy života na konkrétních organismech. Zkoumá základní spoleenstva ve vybraných lokalitách region. Vysvtlí na základ elementárních poznatk o Zemi jako souásti vesmíru souvislost s rozdlením Tídí organismy na skupiny podle výrazných znak, rozlišuje rostliny na výtrusné a semenné/ bylina a deviny/, živoichy na bezobratlé a obratlovce Urí nkteré zástupce bezobratlých a obratlovc / cvrek polní, vlaštovka obecná apod./ Vysvtlí význam Slunce pro život na Zemi a popíše postavení Zem ve vesmíru. Uvede dsledky pohybu -Tídní pírodnin, rozlišovat organismy podle výrazných znak uvedené skupiny, výtrusné a semenné rostliny/ stavba tla, rozmnožování, byliny, deviny/ tídní živoich podle jejich píbuznosti a podobnosti / bezobratlí a obratlovci/ uit se poznávat další rostliny a živoichy. Slunce a jeho planety, postavení Zem, pohyb Zem kolem Slunce a otáení Zem kolem osy, stídání VV, P OSV 1,OSV 2,OSV 4, OSV 8, EV 1,EV 2, EV 3, EV 4 MDV 5 Kompetence k uení: samostatn pozoruje a experimentuje, získané výsledky porovnává. Vyhledává a tídí informace a

4 asu a stídáním roních období. Využívá poznatk o lidském tle k vysvtlení základních funkcí jednotlivých orgánových soustav a podpoe vlastního zdravého zpsobu života. Zem kolem své osy a kolem Slunce na život a jeho rytmus, ukáže pohyb Zem a jeho dsledky na globusu. Popíše základní stavbu a funkce povrchu tla lovka, jeho trávicí soustavy a ídících soustav. roních období a stídání dne a noci, Model Zem globus, Slunce jako zdroj svtla a tepla- základních podmínek života, práce s globusem znázornní pohybu planet/ podle možnosti návštva planetária/. Rozmanitost podmínek života na Zemi. Základní oblasti Zem / studené, mírné, teplé/ a rozdíly v rozvoji života v tchto oblastech, podnebí, poasí, rozmanitost pírody v Evrop a ve svt, botanické a zoologické zahrady samostatné vyhledávání organism žijících v rzných ástech svta/atlasy, mapy, literatura/, soutže, kvízy/ nap. zaazování organism do jednotlivých podnebných pás. Charakteristické znaky lovka, lidský organismus a jeho vztahy k prostedí, povrch tla, opora tla, pohyb, ízení tla, píjem látek soustava trávicí,význam zdravé potravy a isté vody, Soustava dýchací význam istého vzduchu, soustava vyluovací a význam istoty a hygieny prostedí. efektivn je využívá v procesu uení. Kompetence komunikativní: formuluje a vyjaduje své myšlenky a názory, vyjaduje se souvisle a výstižn. Rozumí rzným obrazovým materiálm, naslouchá promluvám druhých lidí, porozumí jim, vhodn na n reaguje. Kompetence sociální a personální: úinn spolupracuje ve skupin, pispívá k diskusi v malé skupin, k debat celé tíd. Kompetence pracovní: používá bezpen a úinn materiály, nástroje, dodržuje vymezená pravidla, využívá znalosti a zkušenosti získané v jednotlivých vzdlávacích oblastech v zájmu vlastního rozvoje. Kompetence k ešení problém: vnímá nejrznjší problémové situace ve škole i mino ni, rozpozná a pochopí problém, samostatn eší problémy. Formy práce: práce ve tíd, na zahrad,v pírod, v uebn pírodovdy, návštva muzea.

5 Zhodnotí nkteré konkrétní innosti lovka v pírod a rozlišuje aktivity, které mohou prostedí i zdraví lovka podporovat nebo poškozovat. Uplatuje základní dovednosti a návyky související s podporou zdraví a jeho preventivní ochranou. Ošetí drobná poranní a zajistí lékaskou pomoc. Uplatuje ohleduplné chování Pracuje se silomrem, vysvtlí, co je síla a jak se využívá jednoduchých stroj. Zná zásady bezpené práce s elektrickými zaízeními, popíše na píkladech význam energie pro život/ pírodní zdroje surovin, potrava/ a nutnost šetení energií / ekologie/. Uvede píklady zásad ochrany pírody a životního prostedí jako celku. Chrání své zdraví dodržováním základních hygienických zásad, uplatování zdravého zpsobu života.dbá o pravidelnou tlesnou a intimní hygienu Poskytne první pomoc pi lehích poranních. Uvdomuje si souvislosti mezi lovk a technika síla, píklady jednoduchých stroj páka, naklonná rovina, kolo a jeho význam, elektina / látky vodivé a nevodivé, ochrana ped úrazy/ píjem informací a jejich význam pro život lidí. lovk a pírodní zdroje/ neživé a živé zdroje a jejich využívání/ poteba energie pro život, nutnost šetení energií, vlivy lovka na prostedí, ochrana pírody a prostedí, práce se silomrem pákou, naklonnou rovinou, kolem, pozorování povrchu tla lupou, sledování dýchání ve vztahu k námaze, praktické rozlišování kostí / ploché, dlouhé, krátké/ zjišování reakcí tla a jeho idel na podráždní. Zdraví a jeho ochrana, osobní, intimní a duševní hygiena, Zásady poskytování první pomoci. Pée o zdraví, zdravá výživa. Kultura stolování. Partnerství, rodiovství, základy sexuální výchovy. Návykové látky a zdraví. Metody práce: beseda, práce s atlasem,praktická ukázka -. pokus, pozorování, samostatné práce, uení v praxi, praktické innosti, kížovky, doplovací cviení.

6 k druhému pohlaví a orientuje se v bezpených zpsobech sexuálního chování mezi chlapci a dvaty v daném vku. Pedvede v modelových situacích osvojené jednoduché zpsoby odmítání návykových látek. vysokou spotebou nevhodných potravin a civilizaními chorobami. Základní pravidla spoleenského chování pi stolování. Orientovat se ve vztazích mezi lidmi. Odmítání návykových látek, hrací automaty, poítae. Osobní bezpeí / silniní provoz, rizikové prostedí šikana, týrání, sexuální zneužívání/. Služby odborné pomoci.

Roní plán pro 1.roník

Roní plán pro 1.roník Roní plán pro 1.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Roní plán pro 2.roník

Roní plán pro 2.roník Roní plán pro 2.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Přírodověda - 4. ročník

Přírodověda - 4. ročník Přírodověda - 4. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy zjišťuje propojenost prvků přírody nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka prakticky třídí organismy do skupin s využitím

Více

ROZMANITOST PŘÍRODY. Třídění organismů Principy a význam třídění přírodnin pro pozorování přírodnin

ROZMANITOST PŘÍRODY. Třídění organismů Principy a význam třídění přírodnin pro pozorování přírodnin A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Přírodověda 3 Vzdělávací předmět: Přírodověda 4 Ročník: 5. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení vyhledává

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka - vysvětlí na základě elementárních poznatků

Více

TEMATICKÝ,časový PLÁN vyučovací předmět : přírodověda ročník: 5. Školní rok 2014/2015 vyučující: Lenka Šťovíčková. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ,časový PLÁN vyučovací předmět : přírodověda ročník: 5. Školní rok 2014/2015 vyučující: Lenka Šťovíčková. Zařazená průřezová témata Školní rok 2014/2015_ vyučující: Lenka Šťovíčková Září Opakování učiva 4. roč. Porovnává na základě pozorování základní projevy života na konkrétních organismech, prakticky třídí org. do známých skupin,

Více

PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK žák: Vysvětlí co je vesmír. Objasní postavení Země ve vesmíru Popíše sluneční soustavu Ukáže pohyb Země na globusu, vysvětlí důvody pohybu Země a Slunce Zhodnotí základní informace

Více

Tématický plán. Září. Říjen. Předmět Přírodověda. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. Ročník IV. A

Tématický plán. Září. Říjen. Předmět Přírodověda. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. Ročník IV. A Tématický plán Předmět Přírodověda Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 206/207 Ročník IV. A hod./týd. Učebnice: Štiková, V: Přírodověda pro. ročník ZŠ. Nová škola, 2003. Doplňkové materiály: Štiková,

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Přírodověda Ročník: 4. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Přírodověda Ročník: 4. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka ROZMANITOST PŘÍRODY Prvky neživé přírody:

Více

Člověk a jeho svět. Přírodověda. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Člověk a jeho svět. Přírodověda. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Člověk a jeho svět Přírodověda 4. 5. ročník 2 hodiny týdně třídy, vycházky, exkurze, výlety, počítačová učebna

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková Vyučovací předmět Přírodověda je součástí vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět na 1. stupni

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň:

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Obsahově, časově, organizačně: - vyučuje se ve 4.a

Více

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 117

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 117 ---------------------- 5.4.2 Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Specifické cíle Přírodověda je předmět opírající se o vybrané poznatky z různých přírodovědných oborů. Je zaměřena na to, aby

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Předmět: PŘÍRODOVĚDA Ročník: 5. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Strana 1/5 ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice ŠVP ZV Škola pro život.

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Strana 1/5 ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice ŠVP ZV Škola pro život. Vyučovací předmět: Ročník edmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Aj, ICT, Tč írodověda () Školní výstupy Učivo (pojmy) Cíleně pozoruje přírodu ve čtyřech ročních obdobích. jaro, léto, podzim, zima Samostatně

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

5.1.4.2. Přírodověda. Vyučovacími oblastmi jsou: rozmanitost přírody člověk a jeho zdraví člověk a technika

5.1.4.2. Přírodověda. Vyučovacími oblastmi jsou: rozmanitost přírody člověk a jeho zdraví člověk a technika 5.1.4.2. Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vyučovací předmět Přírodověda je vyučován ve 4. a 5. ročníku a navazuje na elementární znalosti, které žáci získali v předmětu Prvouky

Více

Vzdělávací obsah předmětu přírodověda

Vzdělávací obsah předmětu přírodověda 5.5.3. Vzdělávací obsah předmětu přírodověda Předmět: Přírodověda Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Zpracoval: Vyučuje: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Mgr.Eva Hnízdová PŘ 4/1 Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy 4.r.

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení duben květen červen LÉTO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPAKOVÁNÍ Ptáci domácí Hospodářská zvířata Na louce- rostliny Na louce- živočichové Na poli- rostliny Na poli- živočichové V lese a u lesa- stromy V lese a u

Více

Charakteristika p edm tu

Charakteristika p edm tu Vzdlávací oblasti : Volitelné pedmty - lovka píroda, lovk a svt práce, prezové téma Environmentální výchova Vyuovacího pedmt: Pírodovdný seminá Charakteristika pedmtu Vzdlávací obsah: Pedmt Pírodovdný

Více

ZŠMŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠMŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.4.3. Přírodověda A) Charakteristika předmětu Snahou učitele by mělo být, aby vše, o čem se děti v přírodovědě učí, mohly pozorovat, zkoumat. Kromě tradičních metod se proto doporučuje zařazování vycházek

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy smovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je urený pro dti 1. stupn. Školní družina pi FZŠ Brdikova má

Více

Rozmanitosti přírody - 4. ročník

Rozmanitosti přírody - 4. ročník Rozmanitosti přírody - 4. ročník 1. Živá a neživá příroda prezentace - opakování a prohlubování učiva ze 3. roč. K: komunikativní, k učení K. výstup: - opakuje učivo ze 3. ročníku - vysvětlí pojmy živá

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu na 1. stupni: Obsahové, časové a organizační vymezení časové

Více

Základní škola Paskov, Kirilovova 330 Školní vzdělávací program 1.stupeň Člověk a jeho svět Přírodověda

Základní škola Paskov, Kirilovova 330 Školní vzdělávací program 1.stupeň Člověk a jeho svět Přírodověda Základní škola Paskov, Kirilovova 330 Člověk a jeho svět Přírodověda Charakteristika Časová dotace: 4. ročník 2, 5.ročník - 2 Okruhy: Rozmanitost přírody Člověk a jeho zdraví Přírodověda učí žáky seznamovat

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA. 5. ročník 1+1disponibilní hodina týdně

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA. 5. ročník 1+1disponibilní hodina týdně Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Přírodověda 4. ročník 2

Více

Základní škola, Učební osnovy I. I. Sekaniny1804 Přírodověda

Základní škola, Učební osnovy I. I. Sekaniny1804 Přírodověda Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Přírodověda se vyučuje ve dvou ročnících: 4.ročník... 2 hodiny týdně 5.ročník... 2 hodiny týdně

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Výchovné vzdělávací postupy, které vedou v tomto předmětu k utváření vlastní zodpovědné osobnosti.

Výchovné vzdělávací postupy, které vedou v tomto předmětu k utváření vlastní zodpovědné osobnosti. 6. PŘÍRODOVĚDA 5. Učební osnovy Přírodověda Název vyuč. předmětu: Přírodověda (PŘD) Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Ročník: 4, 5 ročník 1. r. 2. r. 3. r. 4. r.

Více

u lidských sídel, pole,u vody,les poznávání v praxi I. 8 hodin potravní řetězec I. 1 h uložení zásobních látek I. 1 h

u lidských sídel, pole,u vody,les poznávání v praxi I. 8 hodin potravní řetězec I. 1 h uložení zásobních látek I. 1 h Vyučovací předmět: Přírodověda (Př) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva EV 1 (ekosystém)

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT UČEBNÍ OSNOVY 4. 3 Přírodověda Časová dotace 4. ročník 1,5 hodiny 5. ročník 2 hodiny Celková dotace na 1. stupni je 3,5 hodiny. Charakteristika: Předmět Přírodověda navazuje na výuku

Více

Vzd lávací oblast : Vyu ovací p edm t: lov k a jeho sv t. Charakteristika p edm tu

Vzd lávací oblast : Vyu ovací p edm t: lov k a jeho sv t. Charakteristika p edm tu Vzdlávací oblast : Vyuovací pedmt: lovk a jeho svt lovk a jeho svt Charakteristika pedmtu Vzdlávací obsah: Základem vzdlávacího obsahu pedmtu lovk a jeho svt je vzdlávací obsah vzdlávacího oboru lovk a

Více

Vzd lávací oblast : lov k a zdraví Vyu ovací p edm t: Výchova ke zdraví

Vzd lávací oblast : lov k a zdraví Vyu ovací p edm t: Výchova ke zdraví Vzdlávací oblast : lovk a zdraví Vyuovací pedmt: Výchova ke zdraví Charakteristika pedmtu Vzdlávací obsah: Základem vzdlávacího obsahu pedmtu Výchova ke zdraví je vzdlávací obsah vzdlávacího oboru Výchova

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 5. Mezilidské vztahy, komunikace Mezilidské vztahy, komunikace ZÁŘÍ Práva a povinnosti žáků školní řád, BOZ 13. vyjádří na základě vlastních zkušeností základní vztahy mezi lidmi, vyvodí a dodržuje pravidla pro soužití ve škole, mezi

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov. VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov. VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

ESKÝ JAZYK A LITERATURA

ESKÝ JAZYK A LITERATURA ESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PEDMTU 1. Obsahové vymezení Realizuje obsah vzdlávacího oboru eský jazyk a literatura RVP GV. Zaujímá dležité postavení ve výchovn vzdlávacím procesu. Je to povinný

Více

Vlastivěda, Český jazyk, Výtvarná výchova, Informatika, Pracovní vyučování s následujícími předměty: Přesahy:

Vlastivěda, Český jazyk, Výtvarná výchova, Informatika, Pracovní vyučování s následujícími předměty: Přesahy: 1.1.2. PŘÍRODOVĚDA I. ST. ve znění dodatků č.33 - platný od 1.9.2011, č.34 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 a změn v RVP ZV platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Pr OSV 1 (zapamatování) Tč, Tv Orientuje se ve škole a jejím okolí (v okolí svého

Více

Přírodověda 4.ročník 2018/2019

Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Tematický plán ZŠ Tichá Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Měsíc Učivo Poznámka Výstupy ŠVP ZÁŘÍ Opakování učiva 3.ročníku Rozmanitost živé a neživé přírody, podmínky života na Zemi. Vycházka do přírody Soužití

Více

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Místo, kde žijeme Domov bydliště a jeho okolí, orientace v nejbližším okolí bydliště Zná svou adresu a telefonní číslo, kontakt na rodiče, chrání osobní údaje před cizími lidmi, bezpečně se orientuje v

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 3. Časová dotace: 3 hodiny týdně Místo, kde žijeme Domov prostředí domova orientace v místě bydliště adresa Žák vyznačí v plánu místo svého bydliště a školy. Pamatuje si adresu svého bydliště a

Více

4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT UČEBNÍ OSNOVY Přírodověda. Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT UČEBNÍ OSNOVY Přírodověda. Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT UČEBNÍ OSNOVY 4. 3 Přírodověda Časová dotace 4. ročník 1,5 hodiny 5. ročník 2 hodiny Celková dotace na 1. stupni je 3,5 hodiny. Charakteristika: Předmět Přírodověda navazuje na výuku

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Prvouka - 1. ročník MÍSTO, KDE ŽIJEME Vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí Škola - prostředí školy, činnosti ve škole,

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vyučovací předmět: Prvouka 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Prvouka - 1. ročník MÍSTO, KDE ŽIJEME Škola Vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - prostředí školy, činnosti ve škole,

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. Domov domov, bydlení, bydliště /adresa/, telefonní číslo, orientace v okolí bydliště

MÍSTO, KDE ŽIJEME. Domov domov, bydlení, bydliště /adresa/, telefonní číslo, orientace v okolí bydliště A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Prvouka 3 Vzdělávací předmět: Prvouka 4 Ročník: 3. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení vyhledává a třídí

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

PŘÍRODOVĚDA (4. a 5. ročník)

PŘÍRODOVĚDA (4. a 5. ročník) PŘÍRODOVĚDA (4. a 5. ročník) Charakteristika předmětu Tento předmět je zařazen ve 4. a 5. ročníku k prohloubení učiva o přírodě a člověku. Nabízí podrobné seznámení s vnitřní i vnější stavbou těl živočichů,

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: PŘÍRODOVĚDA A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu V předmětu přírodověda žáci získávají a rozvíjejí dovednosti a schopnosti, které

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 7. - PŘÍRODOVĚDA Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Člověk a jeho svět - Přírodověda 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU PŘÍRODOVĚDA

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Č: Měření Žák: - změří se a zváží, používá hodiny a teploměr - délka, hmotnost, čas, teplota OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ Seberegulace a sebeorganizace Psychohygiena Matematika

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

Průřezová témata. Přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy. Školní výstupy. Očekávané výstupy. Žák: Žák:

Průřezová témata. Přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy. Školní výstupy. Očekávané výstupy. Žák: Žák: objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka objevuje propojenost prvků živé a neživé přírody

Více

Klíčové kompetence v základním vzdělávání I. Kompetence k učení

Klíčové kompetence v základním vzdělávání I. Kompetence k učení I. Kompetence k učení vybírá a využívá pro efektivní učení vhodné způsoby, metody a strategie, plánuje, organizuje a řídí vlastní učení projevuje ochotu věnovat s dalšímu studiu a celoživotnímu učení vyhledává

Více

Předmět: Člověk a jeho svět

Předmět: Člověk a jeho svět 31 porovnává na základě pozorování základní projevy života na konkrétních organismech, prakticky třídí organismy do známých skupin, využívá k tomu i jednoduché klíče a atlasy 34 založí jednoduchý pokus,

Více

Seznam šablon Autor: Mgr. Miloslava Tremlová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Místo, kde žijeme Ročník: 3.

Seznam šablon Autor: Mgr. Miloslava Tremlová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Místo, kde žijeme Ročník: 3. Autor: Mgr. Miloslava Tremlová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Místo, kde žijeme Ročník: 3. 1 MKDŽ1 Orientace na mapě města Pracovní list k procvičování učiva, práce s mapou, vyhledávání

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Přírodověda Období: 2. období Počet hodin ročník: 66 66 Učební texty: 1 2. období Vzdělávací oblast je ve 4. 5.

Více

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP)

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník: 1. Výstup Učivo Související PT místo, kde žijeme 1. Zvládá orientaci v okolí svého bydliště a v okolí domov - prostředí

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

5.4.2 Přírodověda. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu:

5.4.2 Přírodověda. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: 5.4.2 Přírodověda Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Předmět Přírodověda ve 2. vzdělávacím období navazuje na učivo prvouky, toto učivo dále prohlubuje a rozšiřuje.

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu.

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu. - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - rozezná nebezpečí různého charakteru, využívá bezpečná místa pro hru a trávení

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT ČLOVĚK A JEHO SVĚT Přírodověda - 2. období 5.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT ČLOVĚK A JEHO SVĚT Přírodověda - 2. období 5. 5.4 ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5.4.1 ČLOVĚK A JEHO SVĚT Přírodověda 2. období 5. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČJS5401 objevuje a zjišťuje propojenost

Více

Obsahem vyučovacího předmětu je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět.

Obsahem vyučovacího předmětu je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět. PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu V předmětu Přírodověda je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět v následujících okruzích: Místo, kde žijeme Lidé kolem nás Lidé a čas Rozmanitost

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

5.6. Učební osnovy Přírodověda

5.6. Učební osnovy Přírodověda 5.6. Učební osnovy Přírodověda 5.4 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět 5.4.1 Vzdělávací obor Člověk a jeho svět 5.4.1.2 NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: PŘÍRODOVĚDA 5.4.1.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení

Více

I. Sekaniny1804 Přírodověda

I. Sekaniny1804 Přírodověda Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Přírodověda se vyučuje ve dvou ročnících: 4.ročník... 2 hodiny týdně 5.ročník... 2 hodiny týdně

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová Volitelný předmět Cvičení z přírodopisu je podle možností školy zařazen v průběhu 6. 9. ročníku, rozšiřuje a doplňuje svým vzdělávacím obsahem předmět přírodopis. Předmět je vyučován 1 hodinu týdně, v

Více

5.5.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

5.5.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 5.5.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Předmět:Prvouka I Ročník: 1 Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) vyznačí v jednoduchém plánu

Více

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Informatika 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika je zařazena jako samostatný předmět v

Více

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová Tematický plán učiva Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 4. Vyučující : Věra Ondrová 1. Rozumí barevné grafice a značkám v turistické mapě místní krajiny, čte z mapy ČR. 2. Určuje světové

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST ČLOVĚK A JEHO SVĚT VZDĚLÁVACÍ OBOR ČLOVĚK A JEHO SVĚT VYUČOVACÍ PŘEDMĚT PŘÍRODOVĚDA

VZDĚLÁVACÍ OBLAST ČLOVĚK A JEHO SVĚT VZDĚLÁVACÍ OBOR ČLOVĚK A JEHO SVĚT VYUČOVACÍ PŘEDMĚT PŘÍRODOVĚDA 5.4. 5.4.3. VZDĚLÁVACÍ OBLAST ČLOVĚK A JEHO SVĚT VZDĚLÁVACÍ OBOR ČLOVĚK A JEHO SVĚT VYUČOVACÍ PŘEDMĚT PŘÍRODOVĚDA CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU PŘÍRODOVĚDA: Vyučovací předmět Přírodověda vychází

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA 2. období / 4., 5. ročník 1hod./ týd Výuka se realizuje ve dvou tematických

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Předmět:: Člověk a jeho svět

Předmět:: Člověk a jeho svět Člověk a jeho zdraví 42. uplatňuje účelné způsoby chování v situacích ohrožujících zdraví a v modelových situacích simulujících mimořádné události; vnímá dopravní situaci, správně ji vyhodnotí a vyvodí

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu,

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Prvouka - 1. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Vv kresby k jednotlivým tématům zná svou adresu Bydliště - adresa

Více

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) Obecná biologie a genetika

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) Obecná biologie a genetika Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu PÍRODOPIS: Roník 6. Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, Obecná biologie a genetika -rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

Práce s drobným materiálem

Práce s drobným materiálem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Pracovní činnosti 3 Vzdělávací předmět: Pracovní činnosti 4 Ročník: 5. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 7. - PŘÍRODOVĚDA Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Člověk a jeho svět - Přírodověda 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU PŘÍRODOVĚDA

Více

5.4.3. Přírodověda. Charakteristika vyučovacího předmětu

5.4.3. Přírodověda. Charakteristika vyučovacího předmětu 5.4.3. Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět přírodověda vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět. Opírá se o vybrané poznatky různých přírodovědných oborů a svým pojetím

Více

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: VLASTIVĚDA 5. ročník

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: VLASTIVĚDA 5. ročník Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: VLASTIVĚDA 5. ročník Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu PRVOUKA

Charakteristika vyučovacího předmětu PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu PRVOUKA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Prvouka 1., 2., 3. ročník 2

Více

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka:

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka: Uební plán: Tabulace uebního plánu pro 1. stupe: roník 1 2 3 4 5 celkem v RVP Jazyk a jazyková komunikace eský jazyk 9 10 9 8 8 44 35 Anglický jazyk 0 0 3 3 3 9 9 Matematika a její aplikace Matematika

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - orientuje se v pojmech a prostoru školy - vyzná se v prostoru třídy, školy, okolí svého bydliště - umí adresu a telefon bydliště - dojde bezpečně z domu do školy a zpět - užívá správné školní

Více

5.6.3 Přírodopis povinný předmět

5.6.3 Přírodopis povinný předmět 5.6.3 Přírodopis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 0+1 Předmět Přírodopis se vyučuje v dotaci

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA

Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Přírodověda 4. ročník 2

Více

Předmět:: Člověk a jeho svět

Předmět:: Člověk a jeho svět Člověk a jeho zdraví 42. uplatňuje účelné způsoby chování v situacích ohrožujících zdraví a v modelových situacích simulujících mimořádné události; vnímá dopravní situaci, správně ji vyhodnotí a vyvodí

Více

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Přírodověda

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. EV6 Výstupy Učivo Průřezová témata, projektové vyučování přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy uvede příklady výskytu

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Přírodověda - 4. ročník MÍSTO, KDE ŽIJEME Určí a vysvětlí polohu svého bydliště nebo pobytu vzhledem ke krajině a státu Určí světové strany v přírodě i podle mapy, orientuje se podle nich a řídí se podle

Více

Příloha č. 8 ČLOVĚK A JEHO SVĚT

Příloha č. 8 ČLOVĚK A JEHO SVĚT Žák rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí. Pozoruje a popíše změny v obci a okolí. Rozliší přírodní a umělé prvky v okolní krajině. Místo, kde žijeme Poprvé ve škole Naše škola Naše třída O přestávce

Více

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) Laboratorní práce. Kyseliny a hydroxidy

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) Laboratorní práce. Kyseliny a hydroxidy Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu CHEMIE: Pozorování, pokus a bezpenost práce 8. roník urí spolené a rozdílné vlastnosti rozlišuje látky podle pozorovaných Vlastnosti látek a lidské smysly MV F, OSV 10

Více

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 5.A Vyučující : Eva Kutálková, Živá zahrada - Stillerová

Tematický plán učiva. Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 5.A Vyučující : Eva Kutálková, Živá zahrada - Stillerová Tematický plán učiva Předmět : ČAJS Školní rok : 2012-2013 Třída-ročník : 5.A Vyučující : Eva Kutálková, Živá zahrada - Stillerová 1. Přijímá elementární poznatky o Zemi jako součásti vesmíru. 2. Čte z

Více

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah

Vlastivěda 4. ročník Vzdělávací obsah Vlastivěda 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Místo, kde žijeme Škola a život ve škole Naše škola Orientace ve školní budově, okolí školy Chování a

Více

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2.

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - vyznačí v jednoduchém plánu místo bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 3. NAVRÁTILOVÁ

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 3. NAVRÁTILOVÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 3 NAVRÁTILOVÁ Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Vyznačí v jednoduchém plánku místo svého bydliště a umístění školy Bezpečně se orientuje v místě svého bydliště a jeho okolí

Více