Tisková(konference(a(prezentace(připravované(novostavby(kostela( blahoslavené(restituty(v(brně<lesné(

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tisková(konference(a(prezentace(připravované(novostavby(kostela( blahoslavené(restituty(v(brně<lesné("

Transkript

1 Tiskovákonferenceaprezentacepřipravovanénovostavbykostela blahoslavenérestitutyvbrně<lesné Biskupstvíbrněnské,Petrov2 23.února2016 Hosté: Ing.arch.MarekŠtěpán,autorprojektu Mons.Dr.JanMráz,biskupskýdelegátproliturgiiakulturu R.D.Mgr.PavelHověz,farářŘímskokatolickéfarnostiBrnoGLesná Ing.VáclavBenda,farníkapamětník)zLesné

2 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 2 KostelnaLesné trochahistorie Ing.VáclavBenda Šedesátá léta minulého století jsou v Brně spojena s výstavbou nového sídliště G Lesné. Projekt, který byl na tu dobu velmi neobvyklý a progresivní, byl dílem skupiny brněnských architektů,mezinimižzaujímalvýznamnépostaveníarch.františekzounek.obsahprojektu bylsamozřejměpoplatnýdoběsvéhovzniku. Novémusídlištiodzačátkuchyběloduchovnízázemí.Protovuvolněnéatmosféřeroku1968 vzniklameziobyvatelilesnéiniciativavolajícípovýstavběkostela.nositeliidejebylitehdy básník Václav Renč a filosof Radovan Perka. Záměr byl zmařen následujícím obdobím normalizace. Kživotubylznovuvzkříšenhnedvprosinci1989.TehdynaaktivumístnískupinyObčanského fóraarchitektzounekdoporučilmístoprobudoucístavbu,sekterousepočítaloužvpůvodní projektovévizilesné.jehonávrhbylbezvýhradpřijat. Poté,cobylinavěčnostodvolániVáclavRenčiRadovanPerka,bylaždosvépředčasnésmrti hlavnímlaickýmprotagonistourealizacezáměrustavbykostelaing.aloismráz.skupinalaiků pod záštitou řeholních společenství nejprve dominikánů, potom starobrněnských augustiniánůanakonecjezuitůsepustiladorealizace. NejprvebylauzavřenasměstemBrnemsmlouvaopronájmupozemkunadevadesátdevět let s předkupním právem nájemce. Následoval projekt pro územní řízení, který zahrnoval dnesjižfungujícíobjektduchovníhocentra,kostelafarusmalýmřeholnímkonventem.na základě dosud platného územního rozhodnutí pro celý areál a stavebního povolení na Duchovní centrum byl postaven vzhledem k omezeným finančním prostředkům objekt stávajícíhocentrapodlenávrhuing.arch.zdeňkabureše. Duchovní centrum P. Martina Středy a blahoslavené Restituty Kafkové bylo 2. října 2004 požehanáno a otevřeno brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem a slouží jako prozatímníobjektprokonáníbohoslužeb.vjehoprostoráchsekonajítakérůznékulturnía společenskéakce. V roce 2005 byla zřízena samostatná římskokatolická farnost BrnoGLesná jako právnická osoba. Mimořádnoupéčíaúsilímfarnostibylydíkyštědrostivěřícíchinevěřícíchdrobnýchdárcůz celé republiky shromážděny peníze, které umožňují uvažovat o dostavbě toho, co bylo začátkemtohototisíciletízačato.

3 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 3 NebenadLesnou KostelblahoslavenéRestitutyarchitektaMarkaŠtěpána Navrhovaný kostel je postaven na půdorysu kruhu, jenž je odvěkým symbolem nebe a věčnosti čtverecoprotitomuodkazujenazemiapomíjivost).nebesezpětněodrážívevelikémbarevném pásovémokně,kteréobepínápodstřechoukostel.dásetakříci,žesekruhvznášínadlesnouav přenesenéduchovnírovině,žesenadlesnouvznášínebe. Místo,nakterémmákostelstát,jeproobčanskoustavbuplánovánojižodsamotnéhovznikutohoto urbanisticky kvalitního sídliště. Přesně na toto místo pro kostel poukázali autoři sídliště František ZounekaViktorRudiš.Poprvéseojehostavběuvažovalovroce1967,aledodnestadykostelchybí. Zajímavéje,ženanávrhuarchitektMarekJanŠtěpánzačalpracovatjížvroce1991. Kostel zde nemůže konkurovat okolním stavbám bytových domů svou velikostí. Proto je stavba kostelavýrazovějednoducháačitelná.zvolenáminimalistickáformajevšakdostatečněsilnáive svémnevelkémobjemuavytvářídominantujinéúrovně.architektonickákompoziceseskládázetří základníchhmot kostela,věžeastávajícíhoduchovníhocentrap.martinastředyablahoslavené RestitutyKafkové.Tystojínamírněvyvýšenémpochozímplatushájem,kterésloužíjakonástupní prostor. KOSTEL Tvar kruhu pro kostel je zvolen i z dalších důvodů, kruh je tvarem plnosti, je tečkou vprostoru sídliště,jejehoduchovnímúběžníkem,jakomístozastavení,spočinutíčiusebrání.kruhjezároveň blízkýsoučasnéliturgiivkostele,kterájeobrazemspolečenstvíapoštolůsježíšemkolemstolupři Poslednívečeři.Svouformoutakpředjímávnitřníztišeníčlověka,kterýdonějvstupuje. Interiér kostela je jednoduchý, soustředěný a usebraný. Měkké a strohé křivky stavby vytvářejí odhmotněnývnitřníprostortvarovanýsvětlemzhorníhokruhovéhookna.cílemjenepříméměkké denníosvětlenízjedinéhovelikéhookna,přiněmžnedocházíanikpřesvětleníprostoru,aninetvoří kontrastnístíny.natomto70metrůdlouhémoknějeztvárněnaduhajakosymbolsmlouvybožíhu lidushospodinem.kruhovouduhajemožnéopravduvidětpřipohledushorazletadlaletícíhove velkévýšce.světlosezdestáváprvkem,kterýnaznačuje,žejeněcozahranicíhmotnéskutečnosti, našimismyslyhůřevnímatelné. Achitekt Marek Štěpán dodává: To je hlavně otázka týkající se dnešního chápání světa. Třeba v baroku byl interiér kostela zcela pojednán či popsán. Byl takovým komixovým příběhem, protože příchozíneuměličístaživotježíše,světcůnebostarýzákontadybylvrůznýchpodobáchvyobrazen. Dnesjesituacezcelaobrácená.Mámetolikdostupnýchinformací,vizuálníchajinýchvjemů,kteréna nás útočí ze všech stran, že prostor kostela by měl být prostorem ztišení, prostorem bez tohoto vizuálníhosmogu.

4 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 4 VĚŽ Odděleně stojící trojúhelná věž je dominantou, kníž směřují pohledy z blízkého okolí, byť i ta se svými 31 metry není vyšší než přiléhající panelový dům. V kubické lucerně věže je umístěna zvonohra, která bude vhodně zvolenou melodií vytvářet pohodovou atmosféru vsamotném okolí kostela,samozřejměveshoděshlukovýminormami.navrcholuvěžebudetakévyhlídkanaměsto přístupnáširokéveřejnosti. DUCHOVNÍCENTRUMP.MartinaStředyablahoslavenéRestitutyKafkové Stávajícíduchovnícentrumbudepovýstavběsloužitkespolečenskýmúčelům.Budezdevíceúčelový sál,knihovna,učebnyazázemí.budezdemožnéuspořádatvýstavunebokoncert,hrátdivadlonebo třeba pinggpong. Obdobně fungují například středisko při kostele v Brně G Žabovřeskách nebo Ostravě G Zábřehu. V obou jmenovaných místech využívá společenské prostory široká veřejnost, probíhajízdecvičenímateksdětmi,setkáníseniorů,zkouškysborůapod. V suterénu pod kostelem, platem i stávajícím centrem bude prostor pro parkování aut. Vnovém podzemnímparkovištibude22novýchstání,celkověvprostoráchpodzemníhoparkovištěbude38 parkovacích stání pro osobní automobily. Příjezd ke kostelu včetně sjezdu je stávající z ulice Nezvalovy. Provoz automobilů se předpokládá obdobný současnému, protože již nyní zde mše probíhají v duchovním centru. Přístup na plato je možný ze dvou míst směrem od parkoviště bezbariérověapřímovosenástupudokostelaschodištěm.stavbabudevhodnědoplněnavýsadbou zeleně. Materiálstavbynavazujenamateriálypoužívanénasídlišti.Stavbabudeprovedenazpohledového betonuvkombinacisvýraznýmibarvamiabarevnýmprosklením.kostelbymělbýtnapřánífarníků ohleduplnýkživotnímuprostředíaspotřebovávatminimumenergie.protobudeprojehovytápění použitotepelnéčerpadlozeměgvzduchauvažujeseseslunečnímikolektorynastřeše.

5 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 5 Ostavbě Názevstavby:KostelBrnoGLesná,zasvěcenýblahoslavenéMariiRestitutě Místo:BrnoGLesná,uliceNezvalova Projekt:AtelierŠtěpán,s.r.o. Prácenaprojektu1991G93,2013Gnyní Autor:MarekJanŠtěpán Spolupráce:FrantišekBrychta,VandaŠtěpánová,JanVodička,MartinKopecký Investor:ŘímskokatolickáfarnostBrnoGLesná Kapacita:400lidí Foto:archivateliéru Parkovacímísta:22nověbudovaných,celkově38 Rozměrkostela:průměr26m,výška16m Výškavěže:31m V náročné architektonické konkurenci se postupně sešlo na Lesné celkem 36 návrhů kostela. KonečnýmrozhodnutímBiskupstvíbrněnskéhosdoporučenímmezinárodníkomisebylvybránnávrh renomovanéhoarchitektamarkajanaštěpána,kterýmázaseboujižněkolikceněnýchsakrálních staveb. O návrhu se pozitivně vyjádřil i autor sídliště Brno Lesná architekt Viktor Rudiš. Nyní svítězným Ateliérem Štěpán na realizaci projektu aktivně spolupracuje pracovní tým farnosti. Od dotčenýchinstitucísejižpodařilozískatvšechnanezbytnásouhlasnávyjádření,kteráčekajíspolus projektem na vyjádření stavebního úřadu. Stavba kostela pro 400 lidí by tak mohla být zahájena vpříštím roce a dokončena po dalších dvou letech. Mimořádnou péčí a úsilím farnosti byly díky štědrosti věřících i nevěřících drobných dárců z celé republiky shromážděny peníze, které záměru dávajíreálnéobrysy.hotovástavbabudejistěvelkýmobohacenímarchitekturysídlištěapřispějek dalšímuzkvalitněníživotaobčanůlesnéiceléhookolí. CopřinesestavbakostelaobčanůmLesné? Jedenáctiletá existence Duchovního centra P. Martina Středy a blahoslavené Restituty Kafkové přineslauždnesmnohopozitivníchplodů,např.: Různými kroužky, společenstvími a letními tábory prošlo za tu dobu několik stovek dětí a mladých lidí, kteří z velké části určitě nepatří mezi problémovou mládež, zabývající se alkoholem,drogamiavandalismem. VDuchovnímcentruseuskutečnilona500různýchvzdělávacích,společenských,kulturnícha zábavníchakcíprodětiidospělé,kterýchsezúčastnilonejširšípublikumnejenvěříchobyvatel Lesné.Přiskromnémodhaducca50účastníkůnaakcijeto25tisícjednotlivýchnávštěv). Farnost,dobrovolnícifarnícharityařeholnísestry,kterévefarnostipůsobí,uskutečniliněkolik tisíc návštěv u starých a opuštěných lidí a pomáhali jim ulehčit jejich stáří a osamělost. Pro mnohézeseniorůbylafarnostjakýmsizáchytnýmbodemvposledníchlétechjejichživota. VěřícíobyvateléLesnénemuselionedělíchasvátcíchnikamdoměstadojíždětnabohoslužby, cožmánezanedbatelnýdopadinaekologii pohybmotorovýchvozidelavícejakpětisetosob zlesnédostředuměstaazpět.

6 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 6 ArchitektMarekJanŠtěpán Moravský architekt, zaměřuje se na projekty sakrálních staveb, novostaveb i rekonstrukcí. Je napříkladautoremprojektukostelasvatéhoduchavšumné,kostelasvatéhoduchavostravěnebo kostela Svatého Václava vsazovicích. Vroce 2013 vytvořil osvětlení katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha,jeautoremareálupronávštěvupapežeBenediktaXVI.vbrněnskýchTuřanechvroce2009. Podílel se na velké liturgické úpravě katedrály svatého Mikuláše včeských Budějovicích a mnoha dalších.sesvouženouvandouzaložilivroce1997autorskýarchitektonickýatelierštěpán. Vletech působil jako poradce kancléře prezidenta ve věcech architektury. Nyní se věnuje se i dalšímobčanskýmaobytnýmstavbám.jeautoremkoncepceminimalistickéhobydlenífreedomky, vroce2012získalčeskéhoarchitektonického Oscara projektareálucaféfaravklentnici. Architekt Marek Štěpán dodává: Nových kostelů jsem navrhoval víc, zatím stojí tři. VZubří vbeskydech,všumnénaznojemskuavostravěxzábřehu.kupodivuvšechnymajízasvěcenísvatému Duchu.Nepokládámtozanáhodu.NynímůjateliérrealizujestavbukostelavSazovicíchnaZlínsku. Nedávno byla vlitomyšli dokončena rozsáhlá úprava piaristického kostela, na které jsme se také výrazným způsobem podíleli. Hodně práce jsme před časem odvedli i při rekonstrukci katedrály včeskýchbudějovicíchneboosvětleníkatedrálysv.vítavpraze. Jsemzastáncemmaximálnějednoduchésymboliky.Taumožňujenávštěvníkůmkostelaúnikzpřemíry soudobýchchaotickýchinformacísměremkeztišeníaknerušenémuvnímánívlastníhonitra,vztahu kbohuabožíhovztahuknám.hodnějsemčerpalzfilozofickéhodílaromanaguardinihoanyníjsou mi inspirací úvahy soudobého německého teologa Waltra Zahnera, zabývající se vztahy mezi uměním,architekturoualiturgií. REALIZACESAKRÁLNÍCHSTAVEB: kostelsv.václavavsazovicích novostavbavevýstavbě) LiturgickáúpravafarníhokostelaveFrýdku2015) piaristickýchrámnalezenísv.kříževlitomyšligrekonstrukcepožehnán2014) osvětleníkatedrálysv.víta,václavaavojtěchanapražskémhradě2013) velkáliturgickáúpravakatedrálysv.mikuláševčeskýchbudějovicíchvysvěceno2013) rekonstrukcekostelavevranověnaddyjí2010) areálpapežskémšeprobenediktaxvivbrně2009) kostelsv.duchavšumné,novostavbavysvěcen2008) kostelsv.duchavostravě,novostavbavysvěcen2007) kostelsvkateřinyvhrabovévysvěcen2006) dostavbavěžekekostelusv.florianavkozmicích/vysvěcena2002/ interiérkostelasv.mikuláševpetřvaldu/vysvěcen2001/ obětnímiskaakalichprokaplinahájově/svěceny2001/ kaplesv.duchanastarémzubří/vysvěcena2000/, prototypkostelnílavicesan/2001/ dostavbakaplepannymarienahájově/vysvěcena1999/ BožímukavPržně/vysvěcena1995/ BožímukanaPražmě/vysvěcena1994/ vstupnídveředokostelasv.jakubavmístku/1992/

7 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 7 NÁVRHYSAKRÁLNÍCHSTAVEB: kostelnejsvětějšítrojicevtěrlicku,kaplesv.jananepomuckéhovponětovicích,kaplesv.floriana vpříbrami,kaplesv.annyvrudolci,kaplehornílibochová,kaplebohdalec,kaplebudeč,kaple Ütěchov,kapleminoritůvBrně,kostelvMoravskémŽižkově,utopickýprojektpoutníhomísta,kostelv Brně Líšni,KostelPrahaBarrandov,liturgickáúpravapotníhokostelaChlumekuLuže,liturgická úpravapoutníhokostelavevranověubrna,kaplesv.martinavnovýchdvorech, VYBRANÁOCENĚNÍATELIERUŠTĚPÁN: Parkroku2013<Cenaděkanazahradnickéfakulty<ObnovalesoparkuvNovémLískovcivBrně Grand prix 2012 Národní cena za architekturu < cena vkategorii rekonstrukce Areál Café fara Klentnice Grand prix 2011 < Národní cena za architekturu < čestné uznání v kategorii rekonstrukce < Obnova JurkovičovyvilyvBrně Cena Klubu Za starou Prahu za novostavbu vhistorickém prostředí 2010 hlavní cena Kostel sv. DuchavŠumné StavbaMoravskoslezskéhokraje2007 Grandprix<Kostelsv.DuchavOstravě Českýinterierroku2006 CenaUVUČR<Kostelsv.KateřinyvHrabové CenaKlubuZastarouPrahuzanovostavbuvhistorickémprostředí2005 nominace Věžkostelasv FlorianavKozmicích Českýinterierroku2005 CenaUVUČR<Kostelsv.VáclavavOstravě StavbaMoravskoslezskéhokraje2005 čestnéuznání Kostelsv.KateřinyvHrabové

8 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 8 MohlobyVástakézajímat: Novostavbykostelůakaplívbrněnskédiecézivobdobí : celkembylorealizováno52novýchsakrálníchobjektů,ztohoje13kostelůa39kaplí. Dále byl postaven nový klášter sester klarisek Soběšice) atři duchovní centra BrnoGLesná, BrnoG LíšeňaVranovuBrna) První novostavbou v Brněpo roce 1989 byl Kostel Panny Marie pomocnice na sídlišti vbrně Žabovřeskách,posvěcenýbrněnskýmbiskupemVojtěchemCikrlemvroce1995. Dalšíplánovanékostely: KostelvBrněGLíšni,kterýpřipravujísalesiáni Kostel v Brně G Kohoutovicích G jde také o dlouhodobý záměr. Základní kámen požehnal při své návštěvěvbrněvroce2009svatýotecbenediktxvi. BlížíserealizacekapleNesvačilkaGvícenajejíchwebovýchstránkáchhttp:// BrněnskýbiskupVojtěchCikrlektématudoplňuje: Kostelužzdalekapřitahuje pozornostavzbuzuje přánívidětho zblízka a vstoupit. Každéhoosloví jiným způsobem. Umělec vnímá dokonalost malířských a sochařských děl, architekt zase způsob stavbyčipůsobivostinteriéru.prověřícíhočlověkajekostelmístemztišeníamodlitby,ostrovem,kde naněhouprostředhlukuměstaaspěchajícíhodavučekávtichuasotevřenounáručíbůh. Kostel není byt, který doznává proměny s každým technickým vynálezem. Kostel se svými věžemi směřujícímivzhůru,jemístemvzájemnéhopronikáníčasusvěčností.jemístemzvláštnípřítomnosti věčného Boha uprostřed nás. A Bůh chce, abychom svůj vymezený čas využili ke stavbě chrámu v našemsrdci,okterýpředevšímjde. Možná z tohoto hlediska můžeme lépe pochopit i význam kostela. Mnozí zde byli pokřtěni, mnozí oddáni, s mnohými se zde jejich blízcí rozloučili. Jiní zde dostali a dostávají sílu knovému začátku, odvahuodpustitdruhémuvevztahu,vněmžnemusíbýtvšechnoideální.amohlbychještědlouho pokračovat. Všechny tyto věci jsou skryté a my se můžeme ve svém životě pokoušet zahlédnout konkrétníčiny,kterésevněmdějídíkybožílásce. Dnes už to tolik neplatí, ale kostely bývaly stavěnyuprostřed obce nebo na nějakém vyvýšeném privilegovanémmístě. Kolemkostelapotombylomístoproty,kteřínáspředešlinavěčnostadíky nimžjsmezdeamůžemenavazovatnajejichdědictví.vdalšíspiráleserozrůstalaobec,obydlíživých lidísgeneracemiprarodičů,rodičůadětí.zaobcísepaknacházelapole,luka,rybníky,sadyalesy skýtajícíobživulidemidobytkuavyžadujícípéčiimnožstvípráce.kostelsneviditelnýmtajemstvím, viditelnýmihodinamiaslyšitelnýmizvonybylsymbolem,odkteréhoseodvíjelživot. JiříMikulášek,generálnívikářbrněnskédiecéze,doplňuje: Kostelmábýtstředemživotamístníkomunity.Protosenynístavějíhodněnasídlištích,kterájsou vzdálenějšíodcentraměsta,abyjehoobyvatelůmumožnilysetkávánípřiliturgiiimimobohoslužby.

9 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 9 Kostelydnešnídobyjsourealizoványjižseširšímzázemím,kterénabízíprostorprosetkáváníXdětí, společenství mladých i společenstvíseniorů, probíhají zde nejen liturgické, ale i kulturní akce, předevšímkoncertyduchovníhudby.nenínáhodou,ževjihomoravskémetropolisepřipravujestavba již druhého salesiánského kostela vbrněxlíšni, protože právě tato kongregace se věnuje výchově mládežeaprototozaměřeníprovozujeřadustředisekmládežearealizujemnožstvíaktivit. JanMráz,biskupskýdelegátproliturgiiakulturu,doplňuje: Brněnskébiskupstvínikdynerealizujenovostavburozhodnutím"shora".Kostely akaplevznikajína místech,kdejedlouhodobápotřebazestranymístníchvěřících.tak,jakdocházíkmigraciobyvatel, objevujísestálenovámísta,kdeziniciativyfarnostičiobcevznikajínovékostelyakaple. Jaké podmínky jsou na přípravu nových kostelů či kaplí kladeny? Během 20. století, zejména po II. vatikánskémkoncilu,došlokeznačnýmpohybůmvteologickémmyšleníanovémchápáníkřesťanství. Změnyseprojevilyivezpůsobu,jakýmseidejekřesťanstvíodrážejívarchitektonickémřešeníkostelů, kaplíajinýchsakrálníchstaveb. Požadavkem vbrněnské diecézi je, aby všechny nové sakrální stavby byly schvalovány Komisí pro liturgický prostor při brněnském biskupství, která je složena zodborníků zoblasti architektury, výtvarnéhoumění,asamozřejměodborníkaxliturga. Cokomiseuarchitektonickýchnávrhůsakrálníchstavebpředevšímhodnotí?! Posuzujeseněkolikhledisek:architekturuexteriéruiinteriéru,zasazenístavbydokrajiny,doobcea nástupy do kostela. Především se však hodnotí celkové uspořádání liturgického prostoru, umístění oltáře, svatostánku, sedes pro kněze, a další prostorové a provozní požadavky, jako je umístění sakristie, zpovědní místnosti, sociálního zázemí, v případě větších kostelů například i místnosti pro rodičesmalýmidětmi Comásplňovatarchitektonickýnávrh? Vlastní architektonický návrh prostorový a výrazový G není u novostaveb současných kostelů jednotný. Odpovídá výrazovému bohatství a různorodosti veškeré architektury jednadvacátého století, která odpovídá současnému životnímu stylu. Rozhodně se nestavějí repliky historických stavebních slohů, ale převažují současné nesmírně různorodé směry varchitektuře. Stejně tak se využívá všech dostupných tradičních i moderních materiálů na dnešním trhu. Tvarosloví i použité materiálymajíkorespondovatsdnešnídobou. Kdofinancujestavbukostela? Novostavbufinancujípřevážněsvýmidarysamivěřícíkteřísetaképodílejínavlastnírealizaci).Jsou stavby,kteréhradilivěřícícelýmistoprocenty. Výjimkounejsouanisoukromísponzoři.Finančněněkdypřispívajítakémístníobce,města,kraje Poroce1990vnašízemihodněpomáhalyněmeckéorganizaceKircheinNotaRenovabis,přispívaly štědře na havarijní opravy, rekonstrukce kostelů, i na novostavby. Po roce 2000 se těžiště jejich zájmuposunulodálenavýchod,dochudšíchzemí,kterépotřebujívsoučasnostivětšípomocnežmy dorumunska,ruska.

10 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 10 Některénovostavbyporoce1989: kostelpannymariekrálovnyvhrušovanechubrnafarnostžidlochovice) posvěcen kostelsv.václavavhustopečíchubrna i kostel sv. Václava vbřeclavi posvěceny vroce 1995 kostelpannymarievítěznévmoravskémžižkověfarnostvelkébílovice) posvěcen kaplesv.barboryvrudicifarnostjedovnice)gpožehnána kostelbožíhomilosrdenstvíveslavkovicíchfarnostjámy) posvěcen kostelsvduchavšumnéfarnostštítary)gposvěcen

11 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 11 ŽivotopisblahoslavenéS.M.RestitutyHelenyKafkové R.D.Mgr.PavelHověz Helena Kafková se narodila 1. května 1894 jako šesté ze sedmi dětí v rodině obuvníka v BrněG Husovicíchabylapokřtěna13.květnavkostelePannyMarieNanebevzatévBrněGZábrdovicích.Po dvouletechsecelárodinanatrvalousídlilavevídni,večtvrtibrigittenau,kdehelenakafkováprožila svédětstvíaškolníléta.podvouletechprácevtraficezačalapracovatjakoošetřovatelkavevídeňské městskénemocnicivlainzu,kdepoznalasestry křesťanskélásky III.řádusvatéhoFrantiška,kam roku1914protivůlisvýchrodičůvstoupila.přiobláčceroku1915přijalařádovéjménosestramarie RestitutalatinskyObnovená).Odroku1919pracovalajakosestranaoperačnímsálevnemocniciv Mödlingu,kdesibrzyzískalaznačnouautorituabylaznámáaoblíbenájakovynikajícízdravotnice, obětavápomocniceimoudrárádkyně.vřeholnímspolečenstvíhrálanaharmonium,vedlapěvecký sboraorganizovalarůznéslavnosti.ponástupunacistůkmocizavěsilananověotevřenéoddělení nemocnicedovšechpokojůkřížeaodmítalajeodstranit.svoupřímostíadůslednostívobhajovaní víryaprávasivnacistechzískalanepřátele.vprosinci1941našeljedenesesáckýlékařzapodivných okolností pravděpodobně šlo o nastraženou past) papír s posměšnou a varovnou básní proti nacistickémurežimu,odkterésiprýsestrapořizovalakopie.pojehoudáníbylasestrarestitutana Popeleční středu 18. února 1942 zatčena gestapem přímo na operačním sále. Třináct měsíců byla vězněnauzemskéhosouduvevídni,ztohopětměsícůvcelesmrti.staralaseosvéspoluvězeňkyně asnažilasejimulehčitjejichstav,bylaproněsvědectvímkřesťanskéláskyavíry. Bylyzamítnutymnohéžádostiomilost,protoženacistůmšlovpřípaděsestryRestitutyobojproti církvi. Dne 30.března1943přijalasestra M. Restituta naposledy Tělo Páně a obnovila své řeholní sliby.téhoždnebylav18.21hodinpopravenagilotinou. ProcesblahořečenísestryRestitutybylzahájen4.listopadu1988adne21.června1998bylaveVídni papežemjanempavlemii.prohlášenazablahoslavenou.brněnskáavídeňskádiecézeslavíjejísvátek 29.října,vden,kdybylasestraMarieRestitutaodsouzenaksmrti. Dne 2. října 2004 požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle Duchovní centrum P. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty v jednom z nejstarších brněnských sídlišť Lesná. Místní farnost připravujenynístavbukostela,kterýbudesestřerestitutězasvěcen. Farnost Lesná od svého ustanovení ) udržuje pravidelné přátelské styky s farností VídeňG Brigittenau kde Restituta vyrůstala) a s klášterem Kongregace sester křesťanské lásky z Vídně. JednouročnějezdífarnícizLesnépostopáchsvépatronkydoVídněanaoplátkupřijíždějínávštěvníci zvídněnaoslavupatrocinia29.10.)dobrněnskéhoduchovníhocentra. Publikace: FarnostBrnoXLesnávroce2008přeložilaavydalaživotopiss.RestitutyodP.A.Sagardoyesnázvem Vhodčinevhod,dáleživotopisnýstolníkalendářprorok2011anástěnnýkalendářnarok2013,jakož iobrázkysportrétemsvěticeainformačníletáky.

12 Tisková konference a prezentace připravované novostavby kostela blahoslavené Restituty vbrně<lesné Tiskovázpráva 12 OblahoslavenésestřeRestitutěKafkovéadalšíchkandidátechsvatořečenívbrněnskédiecézivíce zde: Kontakty: Ing.arch.MarekŠtěpán,autorprojektu AtelierŠtěpán tel.: , egmail:marek@ateliergstepan.cz Mons.Dr.JanMráz biskupskýdelegátproliturgiiakulturu tel.: R.D.Mgr.PavelHověz,farář ŘímskokatolickáfarnostBrnoGLesná tel.: Ing.MartinaJandlová,tiskovámluvčí Biskupstvíbrněnské tel.: egmail:jandlova@biskupstvi.cz

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne

Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Architektonický návrh duchovního a rodinného centra Církve adventistů sedmého dne Michaela Voráčová Gymnázium, Brno-Řečkovice

Více

K O S T E L S V. V Á C L A V A V S A Z O V I C Í C H. Studie 12/2012

K O S T E L S V. V Á C L A V A V S A Z O V I C Í C H. Studie 12/2012 K O S T E L S V. V Á C L A V A V S A Z O V I C Í C H Studie 12/2012 Identifikační údaje Název stavby: Účel stavby: Parcely řešeného uzemí : Kostel sv. Václava v Sazovicích Výstavba nového kostela 477/1

Více

I: Astronomicky a meteorologicky

I: Astronomicky a meteorologicky Rok spásy 2014 po Kristu ve farnosti Moutnice anno salutis bis millesimo quarto decimo post Christum natum parochiae moutniensis Přehled roku spásy MMXIV v moutnické farnosti, 31.12. 2014 I: Astronomicky

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

NOC KOSTELŮ NOC. v okolí Božího domu.

NOC KOSTELŮ NOC. v okolí Božího domu. NOC KOSTELŮ Motto: Zůstali přes NOC v okolí Božího domu. 25. května 2018 KOSTEL sv. JAKUBA, KUTNÁ HORA Bohoslužby: pondělí, středa, pátek 18:00; neděle 9:00 GPS: 49 56 54.041 N, 15 16 2.901 E 17:50 18:00

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od v týdnu Od 1. 12. 8. 12. 2013 I. NEDĚLE Žehnání adventních věnců za ochranu Boží a P. Marie pro rodinu Tůmovu a Snášelovu za + manžela Jana Mifka, snachu a sestru za + Miloše Štursu a rodiče za živé a

Více

Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA

Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA W Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA Salesiánské provincie Praha Za rok 2017 OBSAH 1. Údaje o organizaci... 3 2. Významné události roku 2017... 4 3. Hospodaření Salesiánské provincie Praha za rok

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL (Otázky pro vizitovaného a vizitátora v litoměřické diecézi) Schváleno Kněžskou radou litoměřické

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

Tabulka pořadí předností liturgických dnů

Tabulka pořadí předností liturgických dnů Tabulka pořadí předností liturgických dnů ze Všeobecných ustanovení o liturgickém roku a o kalendáři, č. 59-61 I. Slavnosti Velikonoční triduum. Narození, Zjevení a Nanebevstoupení Páně, Seslání Ducha

Více

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 2. 10. do 9. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky Po 3 Út 4 St Čt Pá 27. neděle v mezidobí 2 Mše svatá v ě Mše

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání.

V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V neděli 18. května přistoupilo 17 dětí naší farnosti k prvnímu svatému přijímání. V pátek 23. května se zúčastnilo mnoho návštěvníků Noci kostelů. Program probíhal od 18:00 do 23:00. Celý květen probíhaly

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 2. 9. 9. 2018 22. NEDĚLE 2.9. KROPENÍ LIDU sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve Na poděkování za 80 let života uvedení do služby nového administrátora farnosti P. Pavla Glogara žehnání

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Partneři a historie 3 Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Program rezidencí v klášteře Broumov vznikl ve spolupráci Českého literárního centra, sekce Moravské zemské

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží Děkanát Přerov Tříletý plán práce s mládeží 2017 2020 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016

ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 ČTRNÁCTÝ ROČNÍK KULTURNÍ AKCE NA PODPORU OHROŽENÉ PAMÁTKY ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 ÚVOD KLÁŠTER CHOTĚŠOV O AKCI ZÁŠTITA PROPAGACE A WEB PARTNEŘI KONTAKTY Kulturní program tvoří základní kostru akce Večer

Více

Gotika. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace. CZ.1.07/1.5.00/ vy_32_inovace_dej1_dva10

Gotika. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace. CZ.1.07/1.5.00/ vy_32_inovace_dej1_dva10 Gotika Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0950 vy_32_inovace_dej1_dva10 dva10_gotika Gymnázium Kladno Mgr. Adéla Vaníková Výuková prezentace,

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha,

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha, PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR ZA ROK 2015 Praha, 23. 11. 2016 Nový způsob hospodářského zabezpečení církve s sebou nese větší míru svobody, ale zároveň i zodpovědnosti a i s finančním

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA

Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA W Salesiánská provincie Praha VÝROČNÍ ZPRÁVA Salesiánské provincie Praha Za rok 2016 OBSAH 1. Údaje o organizaci... 3 2. Významné události roku 2016... 4 3. Hospodaření Salesiánské provincie Praha za rok

Více

Celkem Kč Kč

Celkem Kč Kč Grant. program: Památky a zdraví 2012 Název žadatele Projektový záměr Požadovaná částka Přidělený grant 1. Diakonie ČCE - středisko v Myslibořicích Komunikujeme s klienty 246 534 Kč 0 2. Kongregace Milosrdných

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

BUDOU NOVÉ BAZALY CHACHAŘI

BUDOU NOVÉ BAZALY CHACHAŘI 2012 BUDOU NOVÉ BAZALY CHACHAŘI STADION BAZALY FC BANÍK JEDINEČNÝ STADION V KOPCI Bazilika Božského spasitele Kostel Svatého Václava Nová radnice Ostravice BAZALY STADION BAZALY A FC BANÍK POTENCIÁL ÚZEMÍ

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 GOTIKA ÚVOD KATEDRÁLA středověk je doba stavebního rozvoje staví se klasické hrady, kláštery, mosty a silnice hlavní dominantou stavební činnosti je budování kostelů důvodem je silný

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14

Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 30.6.2007 Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 INFORMAČNÍ MEMORANDUM Projekt Společné kulturní centrum městských částí Praha Dolní Počernice a Praha 14 byl

Více

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Konference: Regenerace brownfieldů v Jihomoravském kraji 2014+ Antonín Okénka, Obec Nová Lhota 1 Obsah: Rekonstrukce budovy fary na ubytovací zařízení

Více

Program záchrany architektonického dědictví 2018

Program záchrany architektonického dědictví 2018 Příjemci příspěvku dle typu žadatele Typ žadatele Počet - fyzická osoba 5 a přísp. organizace zřizovaná obcí 48 43 - jiná nestátní nezisková organizace(např. spolek, nadace, o.p.s.) 4 - právnická osoba

Více

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola.

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola. pergola pergola pergola SITUACE 1:500, 1:1 G 5037/14 9350 = 346,5 m n.m. HRANICE POZEMKŮ 44/46 9351 Horníkova HRANICE DOTČENÉHO ÚZEMÍ (POZEMKY P.Č. 5037/30, 5037/3, K. Ú. LÍŠEŇ) HRANICE PLOCH STAVEBNÍ

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt

PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt PROKostely z.s. Aktivity PROKostely z.s. Tomáš Buřt Důvody vzniku spolku Na území litoměřické diecéze (a nejen litoměřické diecéze) především v severozápadních Čechách je i 27 let po pádu komunistického

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 28.10. 4.11.2018 30. NEDĚLE 28.10. bl. Marie Restituty Kafkové, panny a mučednice Slavnost VŠECH SVATÝCH Za živou a rodinu Za ing. Jiřího Drápala Za Jendu Dvořáka Za spásu duše Stefanie Za rodinu

Více

Příklady investic a oprav v diecézích římskokatolické církve v ČR

Příklady investic a oprav v diecézích římskokatolické církve v ČR Příklady investic a oprav v diecézích římskokatolické církve v ČR Arcidiecéze olomoucká Arcibiskupské Gymnázium Kroměříž V roce 2017 proběhla rekonstrukce části domova mládeže. Náklady hrazené zřizovatelem,

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova a okolí Pozdrav primátora Noc kostelů otevře už po deváté dveře od kostelů či modliteben. V ě a v jedné místní části bude zpřístupněno hned sedm svatostánků, které nabídnou prohlídku, rozjímání ale také

Více

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze I. Základní ustanovení a) Diecézní liturgická komise (dále jen Liturgická komise ) je poradním orgánem biskupa ve věcech a záležitostech týkajících se

Více

METODICKÝ POSTUP PRO SLUČOVÁNÍ FARNOSTÍ v brněnské diecézi

METODICKÝ POSTUP PRO SLUČOVÁNÍ FARNOSTÍ v brněnské diecézi METODICKÝ POSTUP PRO SLUČOVÁNÍ FARNOSTÍ v brněnské diecézi 1. Cíl metodického postupu, terminologie 1.1. Cílem metodického postupu je systémově upravit proces slučování, eventuálně rozdělování farností

Více

Stanovy Farní charity Prachatice

Stanovy Farní charity Prachatice Stanovy Farní charity Prachatice Farní charita Prachatice je součástí římskokatolické církve. Jejím posláním je služba milosrdné lásky církve lidem v nouzi, a to bez ohledu na jejich rasu, národnost, náboženství

Více

leden 2018

leden 2018 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz leden 2018 Leden v naší farnosti Ohlédnutí za rokem 2017 v naší farnosti 17. 1. 2017 - ve farním kostele sv. Františka bylo setkání kněží příbramského vikariátu mší

Více

7-8/2017. Prázdniny s Bohem. červenec - srpen 1 7-8/2017 ZPRAVODAJ

7-8/2017. Prázdniny s Bohem. červenec - srpen 1 7-8/2017 ZPRAVODAJ 1 7-8/2017 ZPRAVODAJ Římskokatolické farnosti sv. Vojtěcha & Salesiánského střediska mládeže DDM Č. Budějovice 7-8/2017 červenec - srpen FÍKOVNÍK 26. ROČNÍK Prázdniny s Bohem Na konci školního roku chceme

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Salesiánské hnutí mládeže Klub Liblice

Salesiánské hnutí mládeže Klub Liblice Salesiánské hnutí mládeže Klub Liblice VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2007 ADRESA: SHM Klub Liblice Liblice 58, 277 32 Byšice Tel.: 315 698 000; 731 625 905 e-mail: shmliblice@cbox.cz www.shm.cz/liblice

Více

Národní dotační programy

Národní dotační programy Národní dotační programy MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Miroslava Tichá odbor regionální politiky Regionální politika Podpora obnovy a rozvoje venkova Obnova obecního a krajského majetku po živelných

Více

Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013

Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013 Kadaň ztracené předměstí Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové, ČVUT FA letní semestr 2012 / 2013 Atelier Jana Šépky a Mirky Tůmové vedoucí atelieru Ing. akad. arch. Jan Šépka Ing. arch. Mirka Tůmová Internet:

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI

ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI SOBĚSLAV, CHOUSTNÍK, BUDISLAV, JANOV, DÍRNÁ, NEDVĚDICE, TUČAPY PŘEHLED AKCÍ V ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ DOBĚ 2016 Adventní hymnus Rorate coeli Rosu dejte nebesa shůry a jako déšť vydejte

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH

VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH VÝUKA NÁBOŽENSTVÍ VE ŠKOLÁCH Výuka předmětu Náboženství se ve školách řídí především těmito zákony platnými od 1. 1. 2005: Zákon 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

POUTNICKÝ PAS České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice

POUTNICKÝ PAS České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice POUTNICKÝ PAS České Budějovice Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice 1 Kostel Panny Marie Růžencové Žižkova třída 250/4, 370 01 České Budějovice 2 Klášterní kostel Obětování

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz tel. 595 171 700, 777 240 973 RODINNÉ DOMY: > RODINNÝ DŮM, HORNÍ LHOTA U OSTRAVY 02, PASIVNÍ

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Pořad bohoslužeb od 25. listopadu do 2. prosince 2018

Pořad bohoslužeb od 25. listopadu do 2. prosince 2018 od 25. listopadu do 2. prosince 2018 25. 11. 26. 11. 28. 11. 29. 11. 30. 11. 1. 12. 2. 12. Slavnost Ježíše Krista Krále 7.30 Na poděkování za obdržená dobrodiní s prosbou o zdraví a Boží požehnání pro

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Děkanát Svitavy Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108 DIPLOMNÍ PROJEKT KOSTEL S FARNÍM CENTREM NA SÍDLIŠTI BARRANDOV V PRAZE AUTOR : JAROSLAV FILEK VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE : ING. ARCH. AKAD. ARCH. ANTONÍN JENÍČEK AKAD. ROK / SEMESTR : 2010/2011 / LETNÍ KONZULTANT

Více

společenská setkání semináře, přednášky firemní prezentace svatby oslavy, hostiny filmové produkce teambuilding

společenská setkání semináře, přednášky firemní prezentace svatby oslavy, hostiny filmové produkce teambuilding společenská setkání semináře, přednášky firemní prezentace svatby oslavy, hostiny filmové produkce teambuilding Nabízíme Vám k pronájmu atraktivní prostory v Pisárkách v areálu vily Stiassni (během socialistické

Více

Katedrála Svatého Ducha řím. katol.

Katedrála Svatého Ducha řím. katol. V HRADCI KRÁLOVÉ Katedrála Svatého Ducha řím. katol. Karla Tomana, 500 03 19.00 Zvony zvoní napříč časem Vyzvánění katedrálních zvonů 19.10 Přivítání návštěvníků Noci kostelů 19.15 Duchovní a varhanní

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

VYJÁDŘENÍ FARNOSTI K RESTITUČNÍMU MAJETKU

VYJÁDŘENÍ FARNOSTI K RESTITUČNÍMU MAJETKU VYJÁDŘENÍ FARNOSTI K RESTITUČNÍMU MAJETKU Přehled nemovitého majetku s označením parcel ( ) způsobilých k vydání dle zákona o majetkovém vyrovnání Oprávněná osoba: Římskokatolická farnost Šlapanice u Brna

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

PROCES AREÁL - KVĚTEN 2017

PROCES AREÁL - KVĚTEN 2017 PROCES AREÁL - KVĚTEN 2017 PORTFOLIO - OBSAH Č. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 NÁZEV VÝKRESU ARCHITEKTONICKÁ ZPRÁVA STÁVAJÍCÍ STAV - PŮDORYS 1NP STÁVAJÍCÍ STAV - PŮDORYS 2NP

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 27. 11. do 4. 12. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 1. neděle adventní Žehnání adventních věnců 27 Mše svatá v

Více

Domov Žlutý Petrklíč, z.s.

Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Výroční zpráva 2015 Kontaktní a identifikační údaje Název organizace: Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Spolek Domov Žlutý Petrklíč je veden v spolkovém

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA Majetek Jihomoravského kraje ve správě Masarykova muzea v Hodoníně www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ mikulcice-valy@masaryk.info, tlf. 518 357 293 BLÍZKÁ MINULOST

Více

Diecézní charita ostravsko-opavská S T A N O V Y. I. Preambule

Diecézní charita ostravsko-opavská S T A N O V Y. I. Preambule Diecézní charita ostravsko-opavská S T A N O V Y I. Preambule Posláním Charity je pomáhat lidem v hmotné, sociální, duševní a duchovní nouzi bez ohledu na rasu, náboženství nebo národnost. II. Název, sídlo,

Více

Pronájem prostor Malostranské besedy 1. 3. patro

Pronájem prostor Malostranské besedy 1. 3. patro Pronájem prostor Malostranské besedy 1. 3. Malostranská beseda Jedinečný prostor, kde na Vás z každého koutu dýchne kus historie. Existence budovy se datuje již od konce 14. století, kdy v tomto místě,

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze

REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze REKONSTRUKCE KULTURNÍHO A ADMINISTRaTIVNÍHO CENTRA V NERATOVICÍCH soutěžní dialog - II. fáze ov architekti s.r.o 05/2018 CÍLE NÁVRHU # změnit tvář socialistického centra na současnou otevřenou radnici

Více

Církev a památky dnes

Církev a památky dnes Církev a památky dnes Zátěž nebo výzva? P. Stanislav Přibyl, Česká biskupská konference Památkový fond církve Římskokatolická církev je jedním z největších vlastníků památek v České republice Památkový

Více

Robert Ponča VARHANY

Robert Ponča VARHANY založení a specializace dílny Varhanářská dílna byla založena varhanářem Robertem a Viktorem Pončou v roce 1999. Sídlo společnosti je na,, varhanářská dílna se nacházejí poblíž centra města. Hlavním oborem

Více