Iva Kubánková Slavoj Počinek KURS DOPRAVNÍ VÝCHOVY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Iva Kubánková Slavoj Počinek KURS DOPRAVNÍ VÝCHOVY"

Transkript

1 Iva Kubánková Slavoj Počinek KURS DOPRAVNÍ VÝCHOVY Praha 1993

2 ÚVOD Výchovně vzdělávací působení školy reaguje na všechny potřeby a požadavky vyplývající z vývoje společnosti a technického pokroku. Proto se škola rozhodující měrou podílí na přípravě žáků na jejich bezpečnou účast v silničním provozu. Základy dopravní výchovy klade již mateřská škola. Největší díl odpovědnosti za výsledky však spočívá na základní škole již proto, že podle vyhlášky ministerstva vnitra č. 99 ze dne o pravidlech provozu na pozemních komunikacích je stanovena nejnižší věková hranice pro samostatnou jízdu na kole v silničním provozu na 10 let, tedy období ročníku základní školy. Zkušenosti ukazují, že právě v tomto věku je velmi účinné ve výchovném působení zařadit krátkodobou intenzivní přípravu ke shrnutí a procvičení všeho, co se žák v oblasti dopravní výchovy naučil. Proto se d o p o r učuje zařadit ve 4. nebo 5. ročníku ZŠ šestnáctihodinový kurs dopravní výchovy mimo rámec vyučování. Praktický výcvik (montážní práce, jízda podle pravidel silničního provozu) jsou prováděny v rámci pracovního vyučování, resp. tělesné výchovy. Tato metodická příručka si klade tyto cíle: 1. pomoci učitelům při rámcovém plánování a přípravě kursu i při přípravě na jednotlivé hodiny; 2. pomoci učitelům letých žáků při jejich přípravě na dopravní soutěž mladých cyklistů; 3. shromáždit všechny potřebné citace vyhlášky č , resp. odkazy na již vydané publikace (většinou sekretariátem Rady vlády ČR pro bezpečnost silničního provozu, edice Dopravní výchova dětí) a tím zjednodušit orientaci učitele v odborné literatuře. Úkoly a cíle kursu dopravní výchovy jsou jednoznačně dány. Jejich splnění v 16 hodinách je reálné. Členění kursu, doporučované touto publikací není bezvýhradně závazné. Při vlastní realizaci kursu se projeví místní možnosti, vybavení školy, spolupráce s dalšími osobami a organizacemi, tradice i pedagogická vynalézavost učitele.

3 I. ZPUSOB ORGANIZACE KURSU Úkolem 16 hodinového kursu dopravní výchovy uskutečňovaného ve 4. nebo 5. ročníku základní školy je: 1. shrnutí a rozšíření vědomostí a dovedností žáků ZŠ v dopravní výchově, jejich spojení s praxí a vytvoření předpokladů proto, aby se mohli stát účastníky silničního provozu cyklisty; 2. připravit žáky na bezpečný pohyb po silnici a vytvořit vhodný základ pro výchovu budoucích řidičů motorových vozidel; 3. přispět k formování morálních a volních vlastností, které jsou nezbytné pro účastníky silničního provozu. Vyučujícím kursu je buď třídní učitel nebo jiný učitel, který má potřebné předpoklady (absolvent studijního cyklu DV, kursu dopravní výchovy pro pedagogické pracovníky, popř. je zkušený řidič). Metodická příručka pro učitele je koncipována tak, že mezi 16 hodin teoretické přípravy jsou začleněny vyučovací hodiny tělesné výchovy a pracovního vyučování, ve kterých se děti prakticky připravují pro jízdu v silničním provozu a získávají základy technické dovednosti při montáži jízdního kola. Praktická cvičení nemohou být chápána jako pouhý doplněk kursu. Jsou přímým a nezbytným pokračováním teoretických lekcí. U žáků vzbuzují potřebu aktivního a iniciativního zapojení, působí na ně přesvědčivě prostřednictvím jejich fyzické aktivity her, práce, tělesných pohybů. Dovednosti potřebné pro účastníka silničního provozu získají žáci až po mnoha opakovaných pokusech. Nemůžeme proto obětovat praktická cvičení ve prospěch teoretické přípravy. Praktická cvičení lze organizovat v učebně, na školním nebo dopravním hřišti, ale i na ulici nebo jinde mimo silniční provoz, pokud to místní podmínky umožňují. Obsah praktických cvičení je dán osnovou kursu; případné rozšíření obsahu nebo jeho obměny vyplyne z možností, které nám dává technické vybavení a materiální prostředky, které máme k dispozici. K zajištění řádného průběhu kursu a k jeho organizaci je třeba: v dostatečném předstihu zajistit zařazení kursu do výchovných cílů práce školy; zpracovat po obsahové a termínové stránce konkrétní plán průběhu kursu s přihlédnutím ke skutečnosti, že v jarním období vykonají žáci teoretické i praktické zkoušky z pravidel silničního provozu průkaz cyklisty; zpracovat podrobný přehled podílu jednotlivých učebních předmětů při realizaci úkolů kursu a požádat o spolupráci i další vyučující ve třídě; o záměru realizovat kurs informovat předběžně rodiče a zajistit tak maximální účast žáků;

4 o cílech a náplni kursu podrobně informovat vychovatele školní družiny (školního klubu) a požádat je o spolupráci; zajistit a soustředit potřebné učební pomůcky (viz Metodický list pro DV na ZŠ - FORTUNA 1992); podle podmínek a možností školy zajistit dostatečný počet jízdních kol jak k výcviku, tak i k montážním pracím; přizvat ke spolupráci při organizaci kursu (příslušných tématických celků) policisty, učitele autoškol, apod., kteří se mohou přímo aktivně zúčastnit výuky nebo výcviku, příp. vést některá témata kursu. Tato spolupráce je vhodná zejména při zajišťování některých náročnějších hodin; své výchovně vzdělávací působení ve třídě zaměřit již od začátku školního roku k uskutečnění cílů kursu. Přitom v maximální míře využívat učebnici Dopravní výchova 2 cyklista (FORTUNA 1993). Rozhodujícím Činitelem úspěchu a přínosu kursu dopravní výchovy pro zvyšování bezpečnosti dětí v silničním provozu je učitel. Jeho přístup k této formě dopravní výchovy, schopnost motivovat děti pro tyto činnosti, jeho pedagogické a organizační schopnosti, odborné znalosti a zkušenosti, ale i jeho osobní příklad ukázněného účastníka silničního provozu jsou zárukou úspěšnosti kursu.

5 II. TÉMATICKÝ PLÁN KURSU DOPRAVNÍ VÝCHOVY 4. (5.) ROČNÍK Hod. Hodina kursu TV RV 1. Náplň hodiny Základní povinnosti účastníka silničního provozu. Jízda na jízdním kole Vybavení jízdního kola (základní údržba) 2. Svislé dopravní značky 3. Vodorovné dopravní značky, dopravní zařízení 1. Nácvik jízdy na jízdním kole 4. Řízení provozu dopravními značkami, policistou 5. Vjíždění na silnici, rychlost jízdy, vzdálenost mezi vozidly 2. Nácvik praktické jízdy podle PSP 6. Znamení o změně směru jízdy, vyjíždění, zastavení, objíždění, předjíždění 3. Nácvik praktické jízdy podle PSP 7. Odbočování 4. Nácvik praktické jízdy podle PSP 8. Procvičení, opakování; testové otázky z probraného učiva 9. Procvičení, opakování; testové otázky z probraného učiva Řešení situací na křižovatkách, kde není přednost v jízdě není upravena dopravními značkami Řešení situací na křižovatkách, kde není přednost v jízdě není upravena dopravními značkami Řešení situací na křižovatkách, kde je přednost v jízdě upravena dopravními značkami Řešení situací na křižovatkách, kde je přednost v jízdě upravena dopravními značkami Řešení situací na křižovatkách, kde je přednost upravena dopravními značkami a dodatkovými tabulkami 15. Železniční přejezdy, jízda ve zvláštních případech; dopravní nehody 16. Opakování, dopravní testy Poznámky: hodinu pracovního vyučování (jejich náplň je uvedena u 1. vyuč. hod. PV) doporučujeme zařazovat průběžně v zimním období.

6 2. Počet hodin TV (nácvik praktické jízdy) volíme dle potřeby. 3. Vzhledem k tomu, že v jarním období probíhají zkoušky žáků z pravidel silničního provozu (teoretické i praktické), doporučujeme zahájit kurs nejpozději v říjnu, dokud je vhodné počasí pro praktický výcvik.

7 III. OBSAH HODIN KURSU 1. hodina: ZÁKLADNÍ POVINNOSTI ÚČASTNÍKA SILNIČNÍHO PROVOZU JÍZDA NA JÍZDNÍM KOLE Účastníkem silničního provozu je každá osoba, která se přímým způsobem účastní silničního provozu (chodci, řidiči jednostopých vozidel, osobních a nákladních automobilů, tramvají, autobusů, spolujezdci v automobilech a na motocyklech, cestující v autobusech, trolejbusech, tramvajích, řidiči stavebních strojů, rypadel, traktorů, pojízdných jeřábů, sanitek, osoby přibrané k zajištění bezpečnosti silničního provozu nebo některých jízdních úkonů, atd.). Základní povinnosti účastníka silničního provozu (1) Účastník silničního provozu je povinen a) chovat se ukázněně a ohleduplně, aby neohrozil bezpečnost a plynulost silničního provozu; přitom je povinen přizpůsobit své chování zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu silnice, situaci v silničním provozu a svým schopnostem, b) dbát dopravních značek a dopravních zařízení, c) uposlechnout pokynů a výzev policisty, a pokud je to ve vyhlášce stanoveno, i pokynů jiných osob (vojenská dopravní policie, pracovník dráhy před železničním přejezdem, účastník dopravní nehody, vedoucí organizovaného útvaru dětí při přecházení vozovky, průvodce hnaných zvířat, atd.) Neohrozit znamená povinnost účastníka silničního provozu počínat si tak, aby jinému účastníku nevzniklo žádné nebezpečí (nečekané vstoupení do vozovky bez rozhlédnutí, cyklistovo prudké vybočení vlevo bez dání znamení o změně směru jízdy). Neomezit znamená povinnost účastníka silničního provozu počínat si tak, aby jinému účastníku nijak nepřekážel (skupiny bavících se chodců na chodníku). Základní pojmy Silnice jsou pozemní komunikace: dálnice, silnice pro motorová vozidla, silnice (podle významu I., II. a III. třídy), místní komunikace, účelové komunikace (spojení jednotlivých závodů, objektů, nemovitostí). Silnice ve městě se nazývá ulice. Chodník je pozemní komunikace určená především pro chodce, která je zpravidla oddělena od vozovky výškově nebo jiným způsobem. Vozovka je část silnice určená především pro provoz motorových vozidel, jezdí po ní i cyklisté. Krajnice je část silnice od okraje vozovky k okraji silnice.

8 Křižovatka je místo, v němž se silnice protínají nebo spojují. Za křižovatku se nepovažuje vyústění polní nebo lesní cesty na jinou silnici. Jízda na jízdním kole Samostatně bez dozoru smí cyklista jezdit v silničním provozu (s výjimkou polních a lesních cest a obytných zón) až po dovršení 10 let. Dítě mladší 10 let smí na silnici jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let, která je dostatečně způsobilá, aby na něj řádně dohlížela. Před každou jízdou je cyklista povinen prohlédnout jízdní kolo, jeho vybavení, výstroj, popřípadě umístění a upevnění nákladu a zjištěné závady odstranit. Cyklista je povinen jet při pravém okraji vozovky; po pravé krajnici smí jet jen tehdy, neohrozí-li nebo neomezí-li chodce. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Cyklista vedoucí jízdní kolo se stává chodcem; kolo vede po pravé straně chodníku, v případě, že by ohrožoval ostatní chodce po pravé krajnici nebo při pravém okraji vozovky (!). Na vozovce mohou být vyznačeny jízdní pruhy podélnými čarami přerušovanými nebo souvislými; cyklisté smějí jezdit jen v pravém jízdním pruhu. To neplatí při objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování, kdy cyklista smí vybočit do levého jízdního pruhu, přičemž smí přejet podélnou čáru přerušovanou. Podélná čára souvislá se smí přejet jen při objíždění překážky nebo odbočování na polní či lesní cestu nebo na místa ležící mimo silniční provoz. Přejíždět z jednoho pruhu do druhého smí cyklista jen tehdy, neohrozí-li řidiče vozidel jedoucích v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom je povinen dát znamení o změně směru jízdy. Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, jet v těsné blízkosti za motorovým vozidlem, vést za jízdy jiné kolo, ruční vozík nebo psa a vozit předměty, které by znesnadňovaly řízení jízdního kola nebo ohrožovaly jiné osoby. Při jízdě musí mít cyklista nohy na pedálech. Na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou. Tam, kde je dopravní značkou Stezka pro cyklisty určen vymezený pruh nebo stezka pro cyklisty, je cyklista povinen je používat. PRACOVNÍ VYUČOVÁNÍ (celkem 6 hodin) Podrobné metodické pokyny k výuce jsou zpracovány v příručce z edice Dopravní výchova dětí č. 1 JIZDNÍ KOLO (BESIP). Hodiny pracovního vyučování doporučujeme zařadit libovolně v zimním období. 1. hodina: JÍZDNÍ KOLO A JEHO VYBAVENÍ 1 Dvě na sobě nezávislé účinné brzdy 2 Zvonek 3 Světlomet s bílým světlem 4 Přední bílá odrazka 5 Zdroj elektrického proudu ( dynamo ) 6 Zadní červené obrysové světlo 7 Zadní červená odrazka 8 Účinné blatníky 9 Oranžové odrazky na obou stranách pedálů 10 Oranžové odrazky na paprscích kol

9 Osvětlení jízdního kola Při jízdě za snížené viditelnosti musí mít cyklista rozsvícen světlomet vydávající bílé světlo viditelné zpředu a vzadu koncové červené světlo. Světla nesmí být zakryta ani znečištěna. Světlomet musí být seřízen a trvale upraven tak, aby světelný kužel protínal rovinu vozovky ve vzdálenosti 20 m od světlometu a aby se toto zařízení nemohlo samovolně nebo neúmyslně zásahem řidiče měnit. Světlomet musí být zapojen současně s koncovým světlem červené barvy. To má být viditelné na vzdálenost nejméně 300 m v noci bez atmosférických poruch. Sníženou viditelností se rozumí období, kdy účastníci silničního provozu dostatečně zřetelně nevidí sebe navzájem ani předměty na silnici (od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště, apod.). K tomu, aby byl cyklista dobře viditelný, slouží i odrazky, kterými musí být vybaveno každé jízdní kolo (přední bílá, zadní červená, oranžová na obou stranách pedálů, oranžová na paprscích kol) hodina: Povrchové čištění kola, konzervování chromových částí, mazání ložisek hlavového složení, šlapátek, olejování řetězu, osušení a přeleštění duralových částí hodina: Kontrola dotažení šroubů, matic, použití klíčů, seřízení výšky sedadla a řídítek, opravy (lepeno vzdušnice a montáž i huštění pneumatiky. 6. hodina: Montáž předního kola, seřízení řetězu, seznámení s montáží zadního kola a technikou jízdy. 2. hodina: DOPRAVNÍ ZNAČKY dopravní značky a dopraní zařízení jsou základní prostředky organizace a řízení silničního provozu; uvedené zásady sledují zájem bezpečnosti a plynulosti provozu. Svislé dopravní značky jsou a) výstražné značky, které upozorňují na místa,kde účastníku silničního provozu hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti b) zákazové značky, které ukládají účastníku silničního provozu zákazy nebo omezení c) příkazové značky, které ukládají účastníku silničního provozu příkazy d) informativní značky, které poskytují účastníku silničního provozu nutné informace nebo slouží k jeho orientaci a nebo mu ukládají určité povinnosti

10 e) dodatkové tabulky, které zpřesňují, doplňují nebo omezují význam dopravní značky, pod kterou jsou umístěny. Je třeba se soustředit především na dopravní značky, které musí znát cyklista k bezpečnému pohybu v silničním provozu. Tyto vybrané dopravní značky vydal sekretariát Rady vlády ČR pro bezpečnost silničního provozu na nástěnném plakátu Poslechni nás i tebe chráníme. Nestačí, aby dítě znalo název značky, ale i její význam a použití. Učitel se především zaměří na ty značky, které jsou v okolí školy, místě bydliště. Místa, kam je cyklistům vjezd zakázán Úseky a místa, kam je cyklistům zakázán vjezd jsou označeny některou z těchto dopravních značek: Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech Zákaz vjezdu všech vozidel Zákaz vjezdu cyklistů Zákaz vjezdu vyznačených vozidel - pokud je v symbolu jízdní kolo Stezka pro chodce - po stezce pro chodce lze kolo vést, jestliže tím nejsou ohroženi ani omezeni chodci Dálnice Silnice pro motorová vozidla Obytná a pěší zóna Začátek a konec obytné (pěší) zóny je označen dopravními značkami: Obytná zóna Konec obytné zóny Pěší zóna Konec pěší zóny V obytné a pěší zóně smějí chodci užívat silnici v celé její šířce, musí však umožnit vozidlům jízdu. Do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky Pěší zóna, do obytné zóny není vjezd vozidel omezen. V obou zónách smí řidič (tedy i cyklista) jet rychlostí nejvýše 20 km/h, přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. V obytné zóně si děti mohou hrát i na silnici, mnohou zde jezdit i děti mladší 10 let samostatně na kole, bez dozoru. 3. hodina: VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY, DOPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ Vodorovné dopravní značky se užívají samostatně nebo ve spojení se svislými dopravními značkami, popřípadě s dopravními zařízeními, jejichž význam zdůrazňují nebo zpřesňují. Existují ve formě čar (podélných, příčných nebo šikmých), šipek a nápisů. Cyklista musí znát význam těchto vodorovných dopravních značek: Podélná čára souvislá Podélná čára přerušovaná Podélná čára souvislá doplněná čárou přerušovanou Vodící čára Příčná čára souvislá Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě! Příčná čára souvislá s nápisem STOP Přechod pro chodce,, Přejezd pro cyklisty Směrové šipky Šikmé rovnoběžné čáry

11 Dopravními zařízeními jsou především světelná signalizační zařízení se světelnými signály. Pro úplnou informaci učitele uvádíme i další: dopravní kužele, zábrany pro označování uzavírek nebo překážek, žluté a černé pruhy označující trvalé překážky, vodící tabule, směrovací desky, výstražné a světelné majáčky označující dopravní ostrůvky, popřípadě překážky silničního provozu, směrové sloupky, odrazky vyznačující okraj silnice v barvě oranžové vpravo a v barvě bílé vlevo ve směru jízdy, výstražná přerušovaná oranžová nebo žlutá světla umístěná na dopravních kuželích, zábranách, směrovacích deskách apod., upozorňující řidiče na nutnost dbát zvýšené pozornosti, odrazová zrcadla, zábradlí a svodidla a zastavovací terče, kterými by měli být vybaveni všichni učitelé odpovídající za chůzi organizované skupiny dětí. TĚLESNÁ VÝCHOVA Na rozdíl od pracovního vyučování není limit hodin tělesné výchovy stanoven. Záleží jen na rozhodnutí učitele, kolik hodin TV může věnovat dopravní výchově. Nácvik jízdy na jízdním kole Cílem dopravní výchovy v hodinách tělesné výchovy je nácvik jízdy na jízdním kole. Po zvládnutí základních jízdních úkonů doporučuje se pro zpestření výuky zařadit jízdu přes jednoduché překážky, se kterými se děti později setkají v dopravních soutěžích. Procvičované úkoly: - seřízení šlapek před výjezdem - správné nasedání na jízdní kolo - jízda v přímém směru - pravotočivé zatáčky jízda v kruhu - levotočivé zatáčky jízda v kruhu - jízda osmičkou - jízda v přímém směru s upažením pravé ruky, dlaní vpřed - jízda v přímém směru s upažením levé ruky, dlaní vpřed - pozvolné zastavování, brzdění střídavým i současným použitím dvou na sobě nezávislých brzd - rychlé zastavení, zvládnutí případného smyku - jízda přes jednoduché překážky. Příklady některých jednoduchých překážek jsou v příloze č hodina: ŘÍZENÍ PROVOZU V tomto zdánlivě jednoduchém učivu dochází často k chybám ve výkladu. Řada učitelů nevlastní řidičský průkaz a nemají ani k dispozici vyhlášku 99/1989 Sb. o pravidlech provozu na silnicích. Proto uvádíme poměrně obsáhlý výňatek z této vyhlášky. Vlastní výklad učiva přizpůsobí učitel věkovým zvláštnostem dětí. Provoz může být řízen světelnými signály nebo změnou postoje či pokyny policisty.

12 1. Řízení provozu světelnými signály Při řízení provozu na křižovatce se užívá zejména světelných signálů tříbarevné soustavy s plnými kruhovými světly nebo se světly se směrovými šipkami. Při řízení provozu na křižovatce znamená pro cyklistu a) signál s červeným světlem STŮJ! povinnost zastavit jízdní kolo před příčnou čárou souvislou, a kde taková čára není, před světelným signalizačním zařízením b) signál se současně svítícím červeným a žlutým světlem POZOR! povinnost připravit se k jízdě c) signál se zeleným plným kruhovým světlem VOLNO! možnost pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo. Svítí-li signál pro opuštění křižovatky (zelená šipka ve čtverci) umístěný v protilehlém rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo přednost protijedoucích vozidel a tramvají v obou směrech d) signál se žlutým světlem POZOR! povinnost zastavit jízdní kolo před příčnou čárou souvislou, a kde čára není, před světelným signalizačním zařízením; je-li však jízdní kolo při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by cyklista nemohl kolo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě. Svítí-li světlo tohoto signálu přerušovaně, nejde o křižovatku s provozem řízeným světelnými signály e) signál se zelenou směrovou šipkou nebo šipkami možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky směrují. Směřuje-li zelená šipka vlevo, neplatí pro odbočování vlevo přednost protijedoucích vozidel a tramvají jedoucích v obou směrech. Signál žlutého světla ve tvaru chodce, jímž je doplněn signál se zelenou šipkou směrující vpravo nebo vlevo, upozorňuje cyklistu, že při jízdě směrem, kterým tato šipka ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců f) signál doplňkové zelené šipky nebo šipek svítící současně se signálem s červeným světlem Stůj! nebo se žlutým světlem Pozor!, možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují; přitom cyklista musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve volném směru a nesmí ohrozit chodce přecházející ve volném směru Na stezkách pro cyklisty mohou být instalována tato světelná signalizační zařízení se světelnými signály a) signál pro cyklisty se znamením STUJ! červené světlo b) signál pro cyklisty se znamením POZOR! žluté světlo c) signál pro cyklisty se znamením VOLNO! zelené světlo

13 2. Řízení provozu pokyny policisty Provoz na křižovatce řídí příslušník ve stejnokroji změnou postoje a pokyny paží; přitom zpravidla používá směrovku, kterou drží v pravé ruce. Pokyny policisty jsou nadřazeny světelným signálům, světelné signály jsou nadřazeny dopravním značkám. Pokyny policisty znamenají pro řidiče, cyklisty i chodce: a) STŮJ! Pro směr, ke kterému stojí policista čelem nebo zády. Cyklista je povinen zastavit jízdní kolo před hranicí křižovatky. b) POZOR! vztyčí-li policista paži nebo předloktí pravé paže se směrovkou. Cyklista, jedoucí ze směru, pro který byl provoz předtím zastaven, je povinen připravit se k jízdě. Cyklista jedoucí ze směru předtím volném je povinen zastavit jízdní kolo před hranicí křižovatky; je-li však již tak blízko, že by nemohl jízdní kolo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě. c) VOLNO! pro směr, ke kterému stojí policista bokem; cyklista může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo. d) má-li policista pravou paži předpaženou a levou upaženou, znamená to Stůj! pro cyklistu přijíždějícího směrem k zádům a pravému boku policisty a Volno! pro cyklistu přijíždějícího směrem k levému boku policisty. Cyklistovi přijíždějícímu směrem k čelu policisty je dovoleno jen odbočovat vpravo. Chodci smějí přecházet vozovku jen za zády policisty. Při pokynech Stůj! a Volno! může policista upažit jednu nebo obě paže; obě paže může připažit, postačí-li k řízení postoj. Policista může při řízení provozu dávat kromě uvedených pokynů i další: a) Zrychlit jízdu! vodorovným kýváním paže přes střed těla. b) Zpomalit jízdu! kýváním paže nahoru a dolů. Ke zdůraznění svého pokynu může příslušník užít znamení píšťalou. Oprávnění k zastavování vozidel Osoby oprávněné k zastavování vozidel (viz 1. hodina základní povinnosti účastníka silničního provozu) dávají znamení k zastavení vztyčením paže nebo zastavovacího terče a za snížené viditelnosti červeným světlem, kterým pohybují v horním půlkruhu. Z jedoucího vozidla dávají toto znamení kýváním paže nahoru a dolů, nebo vysunutým zastavovacím terčem, příp. rozsvícením nápisu STOP umístěného na vozidle.

14 Je důležité, aby si děti uvědomily stejný význam světelných signálů a pokynů policisty: STŮJ! POZOR! VOLNO! 5. hodina: VJÍŽDĚNÍ NA SILNICI, RYCHLOST JÍZDY, VZDÁLENOST MEZI VOZIDLY, VYHÝBÁNÍ Vjíždění na silnici Při vjíždění z místa ležícího mimo silnici na silnici musí dát cyklista přednost v jízdě vozidlům jedoucím po silnici. To platí i při vjíždění z polní nebo lesní cesty, ze stezky pro cyklisty anebo z obytné zóny či pěší zóny na jinou silnici. Rychlost jízdy Rychlost jízdy musí cyklista přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem jízdního kola, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit jízdní kolo na vzdálenost, na kterou má rozhled. Cyklista musí dobře zvážit, zda může vjet do úseku, který je označen dopravní značkou Nejnižší dovolená rychlost, to znamená., zda je schopen vyvinou minimální stanovenou rychlost i v případě, že na silnici bude stoupání. Rychlost jízdy musí mimo jiné přizpůsobit výstrahám dopravních značek, které ho upozorňují na nebezpečná místa v silničním provozu. Průjezd těmito místy zpravidla vyžaduje zvýšenou pozornost a pomalejší jízdu. Vzdálenost mezi vozidly Cyklista musí zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby mohl včas snížit rychlost jízdy, popřípadě zastavit jízdní kolo, jestliže řidič tohoto vozidla sníží rychlost jízdy nebo zastaví. Vyhýbání Protijedoucí řidiči se vyhýbají vpravo, včas a v dostatečné míře. Jestliže se řidiči nemohou bezpečně vyhnout, je povinen dát přednost v jízdě protijedoucímu vozidlu řidič, na jehož straně je překážka nebo zúžená vozovka. Musí-li jeden z řidičů couvat, učiní tak ten, pro kterého je to snazší (to bývá zpravidla cyklista). Není-li možno se vyhnout protijedoucí tramvaji vpravo, vyhýbáme se jí vlevo. Zúžené místo je označeno dopravní značkou Zúžená vozovka /z jedné strany nebo Zúžená vozovka /z obou stran. Vyžaduje-li to bezpečnost silničního provozu, může být průjezd zúženým místem upraven dopravními značkami Přednost protijedoucích vozidel na pokyn této dopravní značky je

15 řidič povinen dát přednost v jízdě protijedoucímu řidiči; v tomto případě je pak z druhé strany zúženého místa dopravní značka Přednost před protijedoucími vozidly. TĚLESNÁ VÝCHOVA Nácvik praktické jízdy podle pravidel silničního provozu (nácvik mimo provoz) Dostatečný časový prostor je třeba věnovat nácviku těchto jízdních úkonů: vjíždění na silnici rozhlédnout vlevo, vpravo, znovu vlevo, je-li silnice volná, ukázat změnu směru jízdy a vyjet jízda vpravo, co nejblíže při pravém okraji vozovky jízda přiměřenou rychlostí dodržování bezpečné vzdálenosti za vpředu jedoucím cyklistou vyhýbání se na vozovce (zúžená vozovka) 6. hodina: ZNAMENÍ O ZMĚNĚ SMĚRU JÍZDY, PŘEDJÍŽDĚNÍ, VÝSTRAŽNÁ ZNAMENÍ, ZASTAVENÍ, OBJÍŽDĚNÍ Znamení o změně směru jízdy Vždy, když cyklista mění směr jízdy nebo z něj vybočuje, je povinen dát znamení o změně směru jízdy, dát ho včas a zřetelně; přitom musí brát ohled na vozidla jedoucí za ním. Např. nemůže dát znamení o změně směru jízdy vlevo a vybočovat vlevo, jestliže ho předjíždí nebo hodlá předjíždět jiné vozidlo. Znamení o změně směru jízdy dává kupř. při vyjíždění od okraje vozovky, při objíždění překážky, předjíždění, odbočování, atd. Cyklista dává znamení o změně směru jízdy paží a vždy pouze před započetím jízdního úkonu, např. před odbočováním, předjížděním, objížděním překážky, zastavováním, vyjížděním, atd. Za snížené viditelnosti, není-li vozovka dostatečně osvětlena veřejným osvětlením, smí cyklista provést zamýšlený úkon pouze tak, aby neohrozil nebo neomezil ostatní účastníky silničního provozu (zpravidla tedy dává přednost v jízdě všem vozidlům, která okolo přejíždějí). Předjíždění Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždějí jen tramvaj nebo vozidlo, které hodlá odbočovat vlevo, jestliže již o tom není pochyb (dává znamení o změně směru jízdy vlevo a je zařazeno v příslušné části vozovky). Cyklista, který při předjíždění vybočuje ze svého směru jízdy vlevo, je povinen dát znamení o změně směru jízdy vlevo. Jestliže se pak zařazuje zpět, dává znamení o změně směru jízdy vpravo. V úseku silnice označeném dopravní značkou Zákaz předjíždění nesmí cyklista předjíždět žádné motorové vozidlo, kromě motocyklu bez postranního vozíku. Nemotorová vozidla v tomto úseku předjížděna být mohou. Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

16 Výstražná znamení Zvukové výstražné znamení smí cyklista dávat jen tehdy, jestliže je to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, a mimo obec i k upozornění řidiče předjížděného. Výstražné znamení se smí užít jen po dobu nezbytně nutnou. Dopravní značku Zákaz zvukových výstražných znamení je nutno dodržovat v celém úseku. Konec zákazu je buď na nejbližší křižovatce anebo je vyznačen dopravní značkou Konec zákazu zvukových výstražných znamení. Zastavení Cyklista, který hodlá zastavit u okraje silnice nebo u chodníku nesmí náhle a prudce snižovat rychlost jízdy. Musí brzdit postupně a dát včas znamení o změně směru jízdy vpravo. Zastavuje-li v ulici s jednosměrným provozem u levého okraje, dá znamení o změně směru jízdy vlevo. Cyklista nesmí zastavit a stát mimo jiné v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti, před nepřehledným vrcholem stoupání, na něm a za ním, na přechodu pro chodce, v křižovatce a její blízkosti, v blízkosti zastávky tramvaje, železničního přejezdu tam, kde by překážel tramvajím nebo kde by byla jinak ohrožena plynulost a bezpečnost silničního provozu. Cyklista, který se hodlá vzdálit od jízdního kola, je povinen učinit taková opatření, aby kolo nemohlo ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu a nemohla ho neoprávněně užít jiná osoba (zabezpečení proti krádeži). Vyjíždění od okraje vozovky Cyklista, který vyjíždí od okraje vozovky, silnice nebo od chodníku, je povinen dát znamení o změně směru jízdy a při vyjíždění nesmí ohrozit ostatní účastníky silničního provozu; musí dát přednost v jízdě všem vozidlům jedoucím po silnici. Objíždění Cyklista, který při objíždění vozidla, skupiny chodců nebo jiné překážky silničního provozu vybočuje vlevo ze směru své jízdy, nesmí ohrozit ani omezit protijedoucí řidiče ani ohrozit řidiče jedoucí za ním; přitom je povinen dát znamení o změně směru jízdy. Nástupní ostrůvek se objíždí vpravo (jestliže tornu nebrání zvláštní okolnosti). Překážka, kterou je nutno objíždět, může být označena dopravní značkou Přikázaný směr objíždění. TĚLESNÁVÝCHOVA Nácvik praktické jízdy podle pravidel silničního provozu (nácvik mimo provoz) Dosud získané teoretické znalosti využijí děti při nácviku: předjíždění (učitel dbá na včasné, přesné a výrazné provedení všech úkonů) zastavení u okraje vozovky vyjíždění od okraje vozovky objíždění překážky 7. hodina: ODBOČOVÁNÍ Odbočování Při odbočování na křižovatce nebo na polní nebo lesní cestu anebo na místo ležící mimo silnici musí cyklista dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním; zvýšené opatrnosti musí dbát zejména při odbočování na polní nebo lesní cestu anebo na místo ležící mimo silnici.

17 Před odbočováním vpravo se musí cyklista zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky. Před odbočováním vlevo se musí cyklista zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro směr jeho jízdy. Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel (cyklisté) vlevo, vyhýbají se vlevo (již nepoužíváme míjejí se). Cyklista odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům a tramvajím jedoucím v obou směrech. Řidič motorového i nemotorového vozidla odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě cyklistům jedoucím po stezce pro cyklisty vyznačené na téže silnici a tam, kde je povolena jízda podél tramvaje vlevo, i tramvaji. Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě (bývá to zpravidla tam, kde není provoz řízen světelnými signály). Při odbočování na křižovatkách, kde bývá hustší provoz, může být způsob řazení vyznačen dopravními značkami svislými Jízdní pruhy před křižovatkou a vodorovnými Směrové šipky nebo svislými Přikázaný směr jízdy. Jestliže se cyklista zařadí do určitého jízdního pruhu, je pak povinen pokračovat v jízdě tím směrem, který značky přikazují. Zákaz odbočit na křižovatce některým směrem stanoví dopravní značky Zákaz odbočování vpravo a Zákaz odbočování vlevo. Při jízdě po kruhovém objezdu se znamení o změně směru jízdy nedává. Je však nezbytné jej dát při vjíždění (odbočování) na tento objezd a při vyjíždění (odbočováni) z něho. Cyklista nesmí ohrozit chodce přecházející na vyznačených přechodech, kteří již vstoupili do vozovky. Stejně tak nesmí ohrozit chodce při odbočování vlevo i vpravo, kteří již vstoupili do vozovky na silnici, na kterou cyklista odbočuje a při odbočování na polní či lesní cestu nebo na místa ležící mimo silnici. Přechod pro chodce je vyznačen dopravní značkou vodorovnou Přechod pro chodce, popř. též svislou dopravní značkou Přechod pro chodce. Tam, kde je před přechodem nutné dát výstrahu řidičům, se užívá dopravní značky Pozor, přechod pro chodce. TĚLESNÁ VÝCHOVA Nácvik praktické jízdy podle pravidel silničního provozu (nácvik mimo provoz): odbočování vpravo odbočování vlevo správný postup řazení do jízdních pruhů před křižovatkou, průjezd křižovatkou hodina: PROCVIČOVÁNÍ A OPAKOVÁNÍ Těchto dvou hodin využije učitel k utvrzení dosud získaných teoretických vědomostí žáků a zařadí testové otázky z procvičovaného učiva. K sestavení může využít publikace Josef Votruba: Pravidla silničního provozu pro chodce a cyklisty v testech. žáci řeší testy na kartičkách TESTOVĚ OTÁZKY ŘEŠENÍ, které pro celou ČR vydává BESIP (příloha č. 2). Pokud si učitel zhotoví vyhodnocovací šablonu (správná odpověď na příslušnou otázku je děrovaná), je oprava testů rychlá. V příloze č. 3 a 4 jsou uvedeny dva vzory testů, při jejichž sestavení bylo použito výše uvedené publikace. K cvičným testovým otázkám přistupujeme až po zvládnutí a zažití správné odpovědi. Teprve když žáci kupř. vědí bezpečně, že po silnici je povolena jízda jen jednotlivě za sebou, je možno přistoupit k řešení testové otázky, v níž si děti správnou odpověď vybírají ze tří možností. Vhodné je doplňující vysvětlení, proč zbývající možnosti nejsou správné.

18 Vzhledem k rozdílné úrovni dětí je vhodné přizpůsobit a zjednodušit text otázky. Kupř. otázka Tato dopravní značka znamená, že a) jsem na hlavní silnici a mám přednost v jízdě b) přijíždím na křižovatku, kde přednost v jízdě není určena c) jsem na vedlejší silnici a proto musím dát přednost v jízdě všem vozidlům jedoucím po hlavní silnici. Není na závadu, aby děti vybíraly správnou odpověď jen ze dvou možností. Učitelé, kteří pracují s dětmi r. využijí náročnějších variant testových otázek. Při hodnocení textů dáváme přednost kladnému hodnocení, chválíme děti za zlepšení, získání a upevnění nových vědomostí a dovedností hodina: ŘEŠENÍ SITUACÍ NA KŘIŽOVATKÁCH Přednost v jízdě na křižovatce Cyklista, který přijíždí ke křižovatce po vedlejší silnici, je povinen dát přednost v jízdě všem vozidlům která přijíždějí po hlavní silnici. Vedlejší silnice je označena buď dopravní značkou Dej přednost v jízdě! nebo Stůj, dej přednost v jízdě!. Na příkaz dopravní značky Stůj, dej přednost v jízdě! je cyklista povinen zastavit jízdní kolo na takovém místě, odkud má do křižovatky náležitý rozhled. Hlavní silnice je označena buď značkou Křižovatka s vedlejší silnicí nebo dopravní značkou Hlavní silnice. Na křižovatce, kde přednost v jízdě není rozlišena dopravními značkami, je cyklista povinen dát přednost v jízdě všem vozidlům přijíždějícím zprava. Taková křižovatka může být v některých případech označena dopravní značkou Křižovatka. Postup při řešení situací na křižovatkách (příloha č. 5) Děti vedeme důsledně k tornu, aby při řešení situací na křižovatkách dodržovaly tento postup: 1. Dopravní situaci na křižovatce, znázorněnou grafickým obrázkem, si důkladně prohlédneme. 2. Určíme typ křižovatky a) křižovatka, kde přednost v jízdě není upravena dopravními značkami b) křižovatka, kde přednost v jízdě je upravena dopravními značkami 3. Řekneme pravidla, podle kterých se bude dopravní situace řešit. 4. Stanovíme pořadí, ve kterém řidiči projedou křižovatkou (teprve potom odpovídáme na testovou otázku). 5. U každého účastníka silničního provozu, kterého pouštíme do křižovatky zdůvodňujeme, proč právě pojede on. Protože křižovatky jsou jedním z nejnebezpečnějších míst v silničním provozu a právě na nich dochází velmi často k dopravním nehodám, věnujeme učivu náležitou pozornost a poměrně velký počet hodin kursu. Při probírání tohoto učiva doporučujeme Časový rozvrh navržený tématickým plánem kursu. Přílohy č uvádí řadu grafických obrázků situací na křižovatkách, z nichž obtížnější (kupř. s tramvají) jsou zařazeny pro případ, že kurs bude zařazen do 5. ročníku a bude sloužit i k přípravě dětí k dopravní soutěži. 15. hodina: ŽELENIČNÍ PŘEJEZD, JÍZDA VE ZVLÁŠTNÍCH PŘÍPADECH, DOPRAVNÍ NEHODY Železniční přejezdy

19 Před železničním přejezdem je cyklista povinen se přesvědčit, zda na přejezd může vjet. To neplatí pouze tehdy, kmitá-li na přejezdovém signalizačním zařízení bílé světlo. Na železniční přejezd je zakázáno vjíždět, je-li dáváno znamení Stůj! jedním nebo dvěma červenými střídavě kmitajícími světli, je-li dávána zvuková výstraha houkačkou nebo zvonkem, začínají-li se sklápět nebo jsou-li již sklopeny závory, dává-li pracovník dráhy znamení, anebo je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak. Je-li na přejezd zakázáno vjíždět, řadí se před ním řidiči v tom pořadí, v jakém přijeli. Železniční přejezd je označen dopravními značkami železniční přejezd bez závor nebo železniční přejezd se závorami a Návěstní desky. V těsné blízkosti železničního přejezdu bez závor jsou dopravní značky Výstražný kříž pro železniční přejezd bez závor jednokolejný nebo výstražný kříž pro železniční přejezd bez závor vícekolejný. Všechny uvedené dopravní značky jsou umístěny vždy po obou stranách vozovky. Je-li před železničním přejezdem dopravní značka Stůj, dej přednost v jízdě!, je cyklista povinen zastavit před přejezdem na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na obě strany železniční tratě. Jízda ve zvláštních případech Za vozidlem hromadné dopravy osob (tramvaj, trolejbus,...), které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, musí cyklista v zastávce zastavit. V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří vystupují nebo nastupují. Podél nástupního nebo ochranného ostrůvku se jezdí vpravo, vlevo jen tehdy, brání-li v jízdě překážka. Podél tramvaje se jezdí vpravo, pokud není dopravní značkou Objíždění tramvaje povolena jízda vlevo. Při jízdě podél nástupního nebo ochranného ostrůvku je nutno dbát zvýšené opatrnosti. Vozidla se zvláštními výstražnými znameními Jestliže v silničním provozu jede řidič vozidla s právem přednostní jízdy (musí mít zapnuté výstražné zvukové a světelné znamení), jsou ostatní řidiči všech dopravních prostředků povinni umožnit mu bezpečný a plynulý průjezd. Sníží rychlost jízdy, zajedou k pravému okraji vozovky a popřípadě i zastaví. Dopravní nehody Řidič, který měl účast na dopravní nehodě (i když ji třeba nezavinil), je mimo jiné povinen okamžitě zastavit. Jestliže při dopravní nehodě dojde k usmrcení, ke zranění nebo ke hmotné Škodě převyšující zřejmě částku 1000,- Kč, jsou účastníci nehody povinni ohlásit ji příslušníkům Policie a setrvat na místě anebo se vrátit po poskytnutí či přivolání první pomoci. Účastníci dopravní nehody jsou povinni poskytnout podle svých schopností a možností první pomoc zraněnému, neprodleně přivolat odbornou pomoc a na požádání si prokázat navzájem svoji totožnost. Zásady poskytování první pomoci při úrazu se v rámci učebních osnov probírají průběžně již od 1. ročníku ZŠ v rozsahu přiměřeném věku dětí. Podrobně se s touto problematikou seznámí žáci v hodinách přírodopisu. Vzorové postupy při ošetřování úrazů a testové otázky (Jen pro soutěže DV) uvádí 7. číslo edice DV dětí (PhDr. Dagmar Lančová: První pomoc při dopravních nehodách). Při dopravní nehodě i jindy je důležité vědět, kde jsou místa, na která upozorňují dopravní značky Nemocnice, První pomoc, Telefon. Důležitá telefonní čísla, platná na území celé České republiky:

20 Záchranná služba Policie 158 Požární ochrana hlášení požárů 150, hodina: SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ, TESTOVÉ OTÁZKY V závěrečné hodině kursu provede učitel souhrnné opakování, děti napíší dopravní test (lze využít i text pro školní kolo dopravní soutěže I. kategorie příloha č. 11, 12) a kurs ukončí hodnocením žáků. (Pozn.: Správné řešení testů uvedených v přílohách příručky je v příloze č. 13.)

21 IV. UČEBNÍ POMŮCKY VHODNÉ K VYUZITI V KURSU Pro dopravní výchovu bylo vytvořeno a školám dodáno mnoho pomůcek. Část z nich byla součástí dodávek z n.p. Komenium, některé byly vydány BESIPem nebo Českou pojišťovnou. Uvádíme seznam některých učebních pomůcek pro dopravní výchovu, které jsou na škole relativně nejpočetnější a z hlediska učitelů nejpoužívanější: Soubory diapozitivů: Dopravní značky pro chodce a cyklisty Diafilmy: Poprvé na jízdním kole Cyklista na křižovatce Bezpečně do školy, bezpečně domů Obrazy a soubory obrazů: Dopravní značky Dopravní značky v situacích Jízdní kolo Dopravní hry Tojrozměrné pomůcky: Školní cvičná křižovatka Vybavení pro školní přenosná dopravní hřiště Jízdní kolo Sady klíčů pro montáž a demontáž jízdního kola Videokazety: Umíš chodit 10 min. Umíš jezdit 10 min. Chodíme po městě 10 min. Vodník cyklista 10 min. na jedné kazetě Publikace pro učitele a žáky: Dopravním nehodám stop (vydala Česká státní pojišťovna ve Vydavatelství a nakladatelství Novinář v roce 1990)

22 Ohleduplně a bez úrazu v dopravě (Česká státní pojišťovna, 1987) Josef Votruba: Pravidla silničního provozu pro chodce a pro cyklisty v testech (pro BESIP vydalo nakladatelství Fortuna, 1993) Josef Votruba: Dopravní výchova I. Chodec (Fortuna, 1992) Josef Votruba: Dopravní výchova II. Cyklista (Fortuna, 1993) Dopravní soutěž mladých cyklistů (BESIP 1993) Informace o nově vydaných pomůckách průběžně poskytuje informační a metodický zpravodaj DOPRAVNI VYCHOVÁ BESIP který je distribuován na všechny školy v ČR.

23 V. PŘÍLOHY Příloha 1 Uvedené překážky jsou zařazeny v dopravní soutěži cyklistů. Učitel kursu je zařazuje pro zpestření praktického výcviku podle vlastního uvážení. Míry jsou uváděny jen pro informaci učitele, při vlastním výcviku doporučujeme je upravit tak, aby zdolání překážky nebylo pro děti velkým problémem. Úplný výčet a popis překážek je uveden v publikaci Dopravní soutěž mladých cyklistů.

24

25 Příloha 2 TESTOVÉ OTÁZKY - ŘEŠENÍ BESIP vydává dva druhy lístků pro řešení testových otázek: 1. v testech jsou možné odpovědi na testovou otázku uváděny písmeny a, b, c, správná odpověď se vyznačuje způsobem uvedený v pravém dolním rohu odpovědního lístku Přiložením děrovaného opravovacího klíče snadno zjistíme chybnou odpověď třetí otázky. 2. v testech jsou možné odpovědi uváděny čísly 1, 2, 3, 4, (k využití na modifikace) správná odpověď se vyznačuje obdobným způsobem

26 Příloha 3 TESTOVÉ OTÁZKY 1 (vzor testu, který je vhodné zařadit v 8-9. hodině) 1. ÚČASTNÍKEM SILNIČNÍHO PROVOZU JE a) každý, kdo se pohybuje po silnici nebo po ulici (chodec, cyklista, řidič motorového vozidla, tramvaje, spolujezdec, atd.) b) pouze ten, kdo řídí motorové vozidlo c) pouze ten, kdo řídí motorové nebo nemotorové vozidlo 2. V SILNIČNÍM PROVOZU SMĚJÍ JEZDIT CYKLISTÉ SAMOSTATNĚ BEZ DOZORU a) od osmi let b) od deseti let c) od dvanácti let 3. PŘED KAŽDOU JÍZDOU JE CYKLISTA POVINEN a) promazat jízdní kolo a seřídit brzdy b) zkontrolovat jízdní kolo, jeho vybavení, odstranit závady c) jízdní kolo řádně umýt 4. CYKLISTA PŘI JÍZDĚ PO SILNICI a) se může pustit řídítek, avšak obě nohy musí mít na pedálech b) nesmí v žádném případě jet bez držení řídítek c) smí jet bez držení řídítek jen když není v dohledu žádné jiné vozidlo 5. V SILNIČNÍM PROVOZU SE NA JÍZDNÍM KOLE JEZDÍ a) při pravém okraji vozovky b) při levém okraji vozovky c) co nejblíže ke středu vozovky 6. CYKLISTA SMÍ JET PO PRAVÉ KRAJNICI a) kdykoliv je to pro něj výhodnější b) pouze při jízdě mimo obec, přičemž nesmí ohrozit chodce c) v obci i mimo obec, přičemž nesmí ohrozit ani omezit chodce 7. ZNAMENÍ O ZMĚNĚ SMĚRU JÍZDY DÁVÁ CYKLISTA a) máváním paží b) zřetelným upažením c) vztyčením paže 8. CYKLISTA SMÍ JET JEN TAKOVOU RYCHLOSTÍ, ABY BYL VŽDY SCHOPEN ZASTAVIT a) okamžitě na místě b) vždy na vzdálenost 10 m c) na vzdálenost, na kterou má rozhled

27 9. PŘI PŘEDJÍŽDĚNÍ CYKLISTA a) musí dodržovat boční odstup nejméně 50 cm b) musí dodržovat co nejmenší odstup c) nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidel, před která se po předjetí zařazuje 10. PŘI ODBOČOVÁNÍ VPRAVO SE MUSÍ CYKLISTA a) zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky b) přesvědčit, zda není předjížděn c) zařadit co nejblíže ke středu vozovky a odbočit plynule 11. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Přikázaný směr jízdy b) Přednost před protijedoucími vozidly c) Jednosměrný provoz 12. DO MÍST, KTERÉ JSOU OZNAČENY NĚKTEROU Z TĚCHTO DOPRAVNÍCH ZNAČEK, JE ZAKÁZÁN a) vjezd pouze cyklistům b) vjezd pouze motorovým vozidlům c) vjezd všem vozidlům 13. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Hlavní silnici b) Křižovatku c) Silnici I. třídy 14. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Zákaz odbočení vpravo b) Zákaz odbočení vlevo c) Zákaz otáčení 15. V ÚSEKU OZNAČENÉM TOUTO DOPRAVNÍ ZNAČKOU CYKLISTA a) nesmí zastavit b) může zastavit, ale ne na déle než 3 minuty c) může zastavit, ale okamžitě musí odnést jízdní kolo z vozovky 16. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Stezka pro cyklisty b) Opravna jízdních kol c) Zákaz vjezdu cyklistů 17. NA SILNICI, KTERÁ JE OZNAČENA TOUTO DOPRAVNÍ ZNAČKOU, a) smějí vjíždět pouze cyklisté starší 15 let b) je vjezd cyklistům zakázán c) mohou cyklisté jezdit pouze po krajnici

28 18. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Konec pěší zóny b) Pěší zóna c) Konec obytné zóny 19. PO STEZCE OZNAČENÉ TOUTO ZNAČKOU CYKLISTÉ a) mohou jezdit vpravo b) mohou jezdit vlevo nebo vpravo, kde je více místa c) nesmí jezdit, mohou však kolo vést, nesmí přitom ohrozit chodce 20. MOTOROVÉ NEBO NEMOTOROVÉ VOZIDLO SE PŘEDJÍŽDÍ a) vlevo; vpravo jen tehdy, je-li dostatek místa b) vlevo i vpravo, tam, kde je dostatek místa c) vlevo (vpravo se předjíždí jen vozidlo, které odbočuje vlevo, a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy)

29 Příloha 4 TESTOVÉ OTÁZKY 2 (vzor testu, který je vhodné zařadit v 8-9. hodině) 1. CHOVAT SE UKÁZNĚNĚ A OHLEDUPLNĚ TAK, ABY NEBYLA OHROŽENA BEZPEČNOST SILMČNIHO PROVOZU JSOU POVINNI a) všichni účastníci silničního provozu b) jen řidiči motorových vozidel c) jen řidiči motorových a nemotorových vozidel a tramvají 2. CYKLISTÉ MLADŠÍ LO LET SMĚJÍ PO SILNICI JEN POD DOHLEDEM OSOBY, KTERÁ JE STARŠÍ a) 14 let b) 15 let c) 12 let 3. NENÍ-LI KOLO VYBAVENO DVĚMA NA SOBĚ NEZÁVISLÝMI ÚČÝNNÝMI BRZDAMI a) smí jet cyklista jen po krajnici b) smí jet cyklista jen velmi pomalu a opatrně c) nesmí na něm cyklista v silničním provozu jezdit 4. CYKLISTA JE MIMO JINÉ POVINEN a) věnovat se plně řízení a sledovat situaci v silničním provozu b) stále držet řídítka oběma rukama c) dbát na svou bezpečnost tím, že často zvoní 5. CYKLISTÉ SMĚJI PO SILNICI JET a) vedle sebe, pokud je vozovka dostatečně široká b) nejvíce dva vedle sebe c) jen jednotlivě za sebou 6. ZNAMENÍ O ZMĚNĚ SMĚRU JÍZDY, KTERÉ DÁVÁ CYKLISTA PAŽÍ, a) se ponechává během trvání celého úkonu b) se dává jen před započetím jízdního úkonu c) se ponechává po dobu 10 sekund 7. V OBYTNÉ ZÓNĚ SMÍ CYKLISTA a) jet v celé šířce silnice a libovolnou rychlostí b) jet bez držení řídítek c) jet rychlostí nejvýše 20 km/h, přitom nesmí ohrozit chodce 8. JE-LI CYKLISTA PŘEDJÍŽDĚN a) musí vždy zpomalit b) musí uvolnit cestu tím, že vjede na krajnici c) nesmí zvyšovat rychlost jízdy, ani jinak bránit předjíždění

30 9. PŘI ODBOČOVÁNÍ VLEVO SE MUSÍ CYKLISTA ZAŘADIT a) co nejblíže k pravému okraji vozovky b) co nejdále vlevo v části vozovky určené pro směr jeho jízdy c) vpravo nebo vlevo, podle hustoty provozu 10. POKUD OSOBA, KTERÁ VEDE JÍZDNÍ KOLO, NEMŮŽE UŽÍT CHODNÍKU, a) může užít silnici a jít po kterékoli její straně b) musí jít při levém okraji silnice c) musí jít při pravém okraji silnice 11. NA PŘÍKAZ TÉTO DOPRAVNÍ ZNAČKY JE CYKLISTA POVINEN a) odbočit vpravo b) odbočit vlevo c) zastavit 12. NA PŘIKAZ TÉTO DOPRAVNÍ ZNAČKY JE CYKLISTA POVINEN a) dbát zvýšené opatrnosti; na křižovatce však má přednost v jízdě b) dát přednost v jízdě všem vozidlům, která přijíždějí po hlavní silnici c) zastavit a dát přednost v jízdě všem vozidlům 13. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA OZNAČUJE a) vedlejší silnici b) přikázaný směr jízdy přímo c) hlavní silnici 14. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Zákaz vjezdu všech vozidel b) Jiné nebezpečí c) Stůj, dej přednost v jízdě! 15. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Přechod pro chodce b) Děti c) Škola 16. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Zákaz zastavení b) Zákaz stání c) Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech) 17. TATO DOPRAVNÍ ZNAČKA ZNAMENÁ a) Stezka pro cyklisty b) Zákaz vjezdu cyklistů c) Pozor, cyklisté

31 18. DO ÚSEKU ZA TUTO DOPRAVNÍ ZNAČKU a) mohou cyklisté vjíždět, avšak nesmějí zde jezdit příliš rychle b) nesmějí cyklisté vjíždět c) mohou cyklisté vjíždět, ale nesmějí ohrozit chodce 19. V MÍSTECH OZNAČENÝCH TOUTO DOPRAVNÍ ZNAČKOU a) si děti mohou hrát pouze na chodníku b) jsou dovoleny hry dětí c) si děti nesmějí hrát v silničním provozu 20. VÉST JÍZDNÍ KOLO PO CHODNÍKU a) je zakázáno b) smí cyklista pokud neohrozí chodce c) smí cyklista kdykoliv, chodci jsou povinni mu uvolnit cestu

32 Příloha 5 TYP KŘIŽOVATKY č. 1 Křižovatka, kde přednost v jízdě není upravena dopravními značkami - křižovatka silnic stejného řádu, může být označena dopravní značkou (tato značka neupravuje přednost v jízdě) č. 2 Křižovatka, kde přednost v jízdě je upravena dopravními značkami označující hlavní silnici označující vedlejší silnici PRAVIDLA Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší silnici musí dát přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím po hlavní silnici (Pro děti zjednodušíme PŘEDNOST V JÍZDĚ NA HLAVNÍ SILNICI) Užívá se na křižovatce č. 2. Nevyplývá-li přednost v jízdě z předcházejícího ustanovení, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zprava (Pro děti zjednodušíme PŘEDNOST VOZIDEL PŘIJÍŽDĚJÍCÍCH ZPRAVA) Užívá se na křižovatce č. 1, č. 2, kde je Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým a nemotorovým vozidlům a tramvajím jedoucím v obou směrech (Pro děti zjednodušíme PŘI ODBOČOVÁNÍ VLEVO PŘEDNOST VŠECH PROTIJEDOUCÍCH VOZIDEL A TRAMVAJÍ JEDOUCÍCH V OBOU SMĚRECH) Užívá se na křižovatce Č. 1, Č. 2 (ale vždy jen mezi řidiči, jedoucími na silnici k sobě stejného řádu). Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo Poznámka: již neříkáme míjejí se nekříží si cestu, mohou jet současně Užívá se na křižovatce č. 1, č. 2 (ale vždy jen mezi řidiči, jedoucími na silnici k sobě stejného řádu). Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě (Pro děti zjednodušíme PŘEDNOST TRAMVAJE ODBOČUJÍCÍ VLEVO I VPRAVO) Užívá se na křižovatce č. 1, č. 2.

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II 1) Cyklista odbočující vlevo, musí dát přednost v jízdě a) všem vozidlům jedoucím v obou směrech b) jen protijedoucím tramvajím a motorovým vozidlům c) všem protijedoucím

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 část 1 - Pravidla provozu a jejich užití

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 část 1 - Pravidla provozu a jejich užití 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 101. Křižovatka je místo: + a) V němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují. b) Kde se dva jízdní pruhy sbíhají

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Testové otázky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Testové otázky VY_12_INOVACE_1JON18 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 4. 6. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Anotace: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Cyklista

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

Dopravní značky 10. část

Dopravní značky 10. část Dopravní značky 10. část SPECIÁLNÍ OZNAČENÍ VOZIDEL A OSOB (1) Speciální označení vozidel jsou a) "Označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou" (č. O 1), O1 67

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

60a Užívání osobního přepravníku

60a Užívání osobního přepravníku 60a Užívání osobního přepravníku (1) Na osobním přepravníku se samovyvažovacím zařízením nebo obdobném technickém zařízení (dále jen osobní přepravník ) se lze na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro

Více

PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 1 11: SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY (1)Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU

ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU OBECNĚ O KŘIŽOVATKÁCH 2 ODBOČOVÁNÍ 12 KŘIŽOVATKY, KDE PŘEDNOST NEVYPLÝVÁ ZE ZNAČEK 22 KŘIŽOVATKY, KDE PŘEDNOST VYPLÝVÁ ZE ZNAČEK 26 ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU KŘIŽOVATKY S PROVOZEM ŘÍZENÝM SVĚTELNÝMI

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

Výchova ke zdraví BESIP

Výchova ke zdraví BESIP VY III/2 INOVACE 63 Tělesná výchova Výchova ke zdraví BESIP Autor DUM Mgr. Jarmila Kesnerová, s využitím publikace Dopravní výchova pro 4. a 5. ročník ZŠ Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy ŠVP

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 301. Tato značka zakazuje: + a) Vjezd vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. b) Vjezd šestinápravovým

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky VY_12_INOVACE_1JON14 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 16. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 1 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Výstražné dopravní značky Číslo A la Zatáčka vpravo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový oblouk) vpravo, jehož A lb Zatáčka vlevo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

Výňatky ze zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích.

Výňatky ze zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Výňatky ze zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Vypracováno se zvláštním zřetelem na práva a povinnosti cyklistů. HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Zákon upravuje práva a povinnosti

Více

Dopravní značky 1. část

Dopravní značky 1. část Dopravní značky 1. část Rozdělení a význam svislých dopravních značek Výstražné značky (1) Výstražné značky jsou a) "Zatáčka vpravo" (č. A 1a) a "Zatáčka vlevo" (č. A 1b), které upozorňují na směrový oblouk,

Více

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů:

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Mezi povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích ( 4) patří mimo jiné c) řídit

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Základní pojmy z pravidel silničního provozu Dotazník. Příloha č. 4

SEZNAM PŘÍLOH. Základní pojmy z pravidel silničního provozu Dotazník. Příloha č. 4 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Základní pojmy z pravidel silničního provozu Dotazník Doplňující dotazník k cyklovýletům na Praze-západ Informační leták pro rodiče Příloha

Více

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je:

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: A-28082006-113010-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění. b) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo

Více

Dopravní značky 2. část

Dopravní značky 2. část Dopravní značky 2. část Značky upravující přednost (1) Značky upravující přednost jsou Tato skupina dopravních značek byla zavedena v souladu s Úmluvou o silničních značkách a signálech (Vídeň, 1968) a

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

Ministerstvo dopravy BESIP, Praha 2006 druhé upravené vydání Zpracoval:Václav Vegricht

Ministerstvo dopravy BESIP, Praha 2006 druhé upravené vydání Zpracoval:Václav Vegricht Ministerstvo dopravy BESIP, Praha 2006 druhé upravené vydání Zpracoval:Václav Vegricht Ú V O D Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších změn a doplnění stanovuje cyklistům

Více

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo Zastavení a stání Problematiku zastavení a stání upravuje zákon o silničním provozu v 25 až 27. Obecnou úpravu zákona doplňuje místní úprava prostřednictvím svislých a vodorovných dopravních značek. Místní

Více

Název, význam a užití

Název, význam a užití Příloha č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Příkazové značky Číslo Cl C2a o Kruhový objezd Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených. Je-li značka doplněna

Více

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano.

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 18 401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 402. Jste řidičem vozidla z výhledu.

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

Cyklisté. h) nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo,

Cyklisté. h) nemotorové vozidlo je vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo, Cyklisté V tomto ročním období začíná sezóna cyklistů, kteří jako řidiči nemotorových vozidel musí dodržovat stanovená pravidla silničního provozu. Na druhé straně mají stejná práva, jako řidiči motorových

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

ALARM TEST PRO CYKLISTY

ALARM TEST PRO CYKLISTY ALARM TEST PRO CYKLISTY Leden 2009 Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Spoluřešitelé:

Více

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 6. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup ZÁŘÍ LISTOPAD Povinnosti účastníka silničního provozu. Uvědomělé respektování pravidel silničního

Více

Legislativa o provozu jízdních kol vybavených pomocným spalovacím motorem na území ČR.

Legislativa o provozu jízdních kol vybavených pomocným spalovacím motorem na území ČR. Legislativa o provozu jízdních kol vybavených pomocným spalovacím motorem na území ČR. Kdy je třeba řidičský průkaz: a. Při běžném výkonu služby si naši dopravní policisté všimli nabízených motokol. Ačkoliv

Více

PEXESOVÁ LIGA. Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích.

PEXESOVÁ LIGA. Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích. PEXESOVÁ LIGA Projekt pro žáky I. stupně Základních škol, zaměřený na nácvik chování a řešení dopravních situací dětí na pozemních komunikacích. Děti se formou obrázkové hry PE-XE-SO seznámí s některými

Více

Příloha č. 2. Vybrané paragrafy ze zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích s komentářem, týkajícím se problematiky dopravní výchovy

Příloha č. 2. Vybrané paragrafy ze zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích s komentářem, týkajícím se problematiky dopravní výchovy Příloha č. 2 Vybrané paragrafy ze zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích s komentářem, týkajícím se problematiky dopravní výchovy Příloha č. 2: Vybrané paragrafy ze zákona č. 361/200

Více

06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost?

06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost? 06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost? a) Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost. b) Svislé dopravní

Více

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů Videoškolení řidičů - referentů V tomto videoškolení se zaměříme na: Základní pojmy Povinnosti řidiče Přeprava osob Směr a způsob jízdy Vybrané povinnosti Dopravní nehody Bodový systém Základní pojmy Účastník

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích ČÁST PRVNÍ ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

VYHLÁŠKA. ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích ČÁST PRVNÍ ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla na pozemních komunikacích, nahradila s účinností od 1. ledna 2016 vyhlášku č. 30/2001 Sb. Dopravní značky, světelné signály apod. jsou přehledně uspořádány

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Dopravní značky 9. část

Dopravní značky 9. část Dopravní značky 9. část DOPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ (1) Za dopravní zařízení se považují a) "Dopravní kužel" (č. Z 1); dopravní kužely umístěné v řadě za sebou mají shodný význam jako značka č. V 1a, a to i tehdy,

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 122 Rozeslána dne 9. listopadu 2015 Cena Kč 210,- O B S A H: 294. Vyhláška, komunikacích Strana 3730 Sbírka zákonů č. 294 / 2015 Částka 122 294 VYHLÁŠKA

Více

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OBRÁZEK 01.SWF Otázka č. 1 idič motocyklu: a) P i jízdě nesledoval provoz p ed sebou a svým chováním ohrozil odbočujícího idiče vozidla. Dopustil

Více

Věstník dopravy. Znění k datu

Věstník dopravy. Znění k datu Věstník dopravy Znění k datu 11. 5. 2018 11. 5. 2018 Znalost pravidel provozu na pozemních komunikacích Kapitola 2 Znalost pravidel provozu na pozemních komunikacích 06040187 [2 b.] Řidič, který při předjíždění

Více

VYHLÁŠKA. kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích. Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016.

VYHLÁŠKA. kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích. Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016. NOVÉ (značka, ustanovení, formulace ) ZMĚNA (značka, ustanovení, použití ) VYHLÁŠKA 294 ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Tato vyhláška nabývá účinnosti

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Užívání osobního přepravníku 60a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem BESIP 2013 Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu

Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu Aplikační vztah mezi bezbariérovou vyhláškou a novými pravidly provozu Vyhláška č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb (dále jen bezbariérová vyhláška

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Citace: 294/2015 Sb. Částka: 122/2015 Sb. Na straně

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Citace: 294/2015 Sb. Částka: 122/2015 Sb. Na straně

Více

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení.

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Cyklista a chodec Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Jak se chovat na pozemních komunikacích? 1.Cyklista i chodec se musí

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Oddělení prevence a dohledu Městské policie Karlovy Vary a dopravní výchova

Oddělení prevence a dohledu Městské policie Karlovy Vary a dopravní výchova Oddělení prevence a dohledu Městské policie Karlovy Vary a dopravní výchova Oddělení prevence a dohledu zajišťuje u Městské policie Karlovy Vary sociální prevenci ve školských zařízeních. Toto oddělení

Více

Úprava provozu na pozemních komunikacích ( 1-16)

Úprava provozu na pozemních komunikacích ( 1-16) změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 84/2016 Sb. 21.3.2016 94 294/2015 Sb. znění účinné od 21. 3. 2016 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Více

ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30 VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy a

Více

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy DOPRAVNÍ VÝCHOVA Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy PLÁN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO ZŠ LITULTOVICE. Cílem výuky dopravní výchovy na naší škole je naučit žáky bezpečně

Více

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem BESIP 2013 Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních

Více

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Definici obecné, místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích stanoví zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Citace pův. předpisu: 294/2015 Sb. Částka:

Více

ZÁKON. ze dne 14. září o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů ČÁST PRVNÍ ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ZÁKON. ze dne 14. září o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů ČÁST PRVNÍ ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 361 ZÁKON ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě?

4) [2 b.] Mám, jako řidič automobilu z výhledu, za povinnost dát vozidlu přijíždějícímu zprava přednost v jízdě? C_E-28082006-114523-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo právnická osoba, která je zmocněna vlastníkem vozidla k provozování

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Dopravní výchova Bezpečnost silničního provozu Cíl: - získání vědomostí, dovedností a návyků v oblasti bezpečného chování v silničním provozu

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích III. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy stanoví podle 137 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

Věstník dopravy. 06050401 Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění, ale není vlastníkem vozidla.

Věstník dopravy. 06050401 Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění, ale není vlastníkem vozidla. Věstník dopravy Znění k datu 19.6.2006 06050398 Mohou účastníci provozu na pozemních komunikacích používat tzv. aktivní antiradary, tj. technické prostředky, které znemožňují nebo ovlivňují funkci technických

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ.

NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ. NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ. V připomínkovém řízení je návrh nové vyhlášky, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, což je jedna z prováděcích vyhlášek k zákonu

Více

Hradecké semafory otázky a odpovědi

Hradecké semafory otázky a odpovědi Hradecké semafory otázky a odpovědi V úterý 30.6.2015 proběhla za účasti cyklistické veřejnosti, politického vedení města a médií happeningová akce s cílem upozornit na nebezpečné semafory pro cyklisty

Více

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Předjíždění Obecnou úpravou stanoví pravidla pro předjíždění zákon č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 17 Předjíždění (1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy

Více

3.12.2012. Dopravní značení. Silniční stavby 3. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení. Svislé dopravní značení

3.12.2012. Dopravní značení. Silniční stavby 3. Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení. Svislé dopravní značení Dopravní značení Silniční stavby 3 Dopravní značení Svislé dopravní značení Vodorovné dopravní značení Dopravní zařízení Svislé dopravní značení 1 Obecně Zákon č. 361/2000 Sb. (obecné zásady upravující

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné VY_12_INOVACE_1JON09 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 27. 4. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více