Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D."

Transkript

1 Statistické metody v ekonomii Ing. Michael Rost, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

2 V podstatné míře čerpám z přednášek prof. Thomase Lumleyho z R Core Developement Team

3 Statistický software V současné době existuje na trhu celá řada statistického software. Asi nejrozšířenějším je statistický software SAS, SPSS, STATISTICA, MATLAB případně S-plus. Jde především o komerční a monolitické systémy s relativně přátelským prostředím. Nevýhodou těchto programů je však jejich vysoká pořizovací cena. Alternativou může být profesionální programovací prostředí R.

4 Co je to R a S-plus R je programovací prostředí. Lze jej označit za dialekt jazyka S který byl vyvinut Johnem Chambersem speciálně pro statistické výpočty a grafiku. Jazyk S (Bellovy laboratoře USA) byl vědomě tvořen tak, aby se setřel rozdíl mezi obyčejnými uživateli a opravdovými programátory. S-plus je komerční statistický systém založený na jazyku S. S je systém pro interaktivní analýzu dat. Vždy byl tento jazyk tvořen s vizí interaktivity. Zároveň je tak uživatel nucen vědět co dělá.

5 Co je to R a S-plus S je tzv. high-level programovací jazyk. Obsahuje podobnosti s jazyky Scheme a Python. Je to velmi dobrý systém pro rychlý vývoj statistických a data miningových aplikací.

6 Instalace programovacího prostředí R Prostředí R stránkách: lze získat snadno prostřednictvím Internetu na Zde je nutné opatřit si instalační soubor.

7 Proč ne S-plus. Programovací jazyky R a S jsou obviňovány z toho, že jsou pomalé, pamět ově náročné a že jsou schopny zpracovávat pouze malé datové soubory. To vše je naprostá pravda. V současné době jsou však počítače dostatečně rychlé a obsahují rozsáhlou pamět. Není to tedy kritické. Značně rozsáhlá data se dají zpracovat s 1 Gb pamět i. Předpisy a omezení (FDA, 21 CFR 11, Basel 2, atd.). Rnemá GUI (není to úplně pravda) narozdíl od S-plus.

8 Jak podobné jsou si R a S-plus V příkazech pro provedení analýzy dat jsou si velmi podobné Spousta programů napsané v jednom dialektu může být přímo přenesena do druhého. Spousta programů bude potřebovat určitý překlad R má výborně propracovaný systém baĺıčků pro distribuci kódu a dat.

9 Výhody a nevýhody programovacího prostředí R + R je zdarma a rozvíjí se. V mnoha ohledech překonává (a to i o několik let) některé jiné komerční programy. + Systém nápovědy ke každé funkci spolu s ukázkou použití příslušné funkce. Existuje široká uživatelská obec - možnost řešit problémy s předními odborníky. + Velmi dobrá grafika, import a export dat a výstupů + (Sweave). + Učesaný jazyk, vektorizace výpočtů, možnost využití objektově orientovaného programování, komunikuje Tinn-R, GGobi, L A T E X, Excel, Dostupnost nejnovějších statistických metod.

10 Výhody a nevýhody programovacího prostředí R - Existence některých duplicit. - Mohou se vyskytovat chyby v kódu (to je problém jakéhokoliv software). ± Neexistence GUI (není tak zcela pravda). A je to vlastně nevýhoda?? Zkušenosti s výukou - studenti mají strach z příkazové řádky. Upřednostňují users friendly software. Strmá křivka učení. Návaznost na další projekty - Bioconductor

11 Inicializace R Erko lze inicializovat různým způsobem. Windows GUI: Obvyklý způsob přes Start Všechny programy R. Xemacs, Rterm, Rcmd, Tinn-R... Ukončení práce s programovacím prostředím R, je velmi jednoduché. Stačí do příkazového řádku zapsat za prompt q()

12 Princip práce s R Obvykle probíhá práce s R interaktivně. Lze ji popsat modelem: otázka odpověd : Zadáte příkaz a stisknete klávesu Enter. R vyhodnotí příkaz (vytiskne jeho hodnotu pokud je není zapsána do vnitřní paměti). Pak R čeká na další vstupní příkaz.

13 Několik malých příkladů [1] 4 exp(-2) [1] log(100, base = 10) [1] 2 rnorm(10) [1] [5] [9] data<-(rnorm(50,13,4)) mean(data) [1] var(data) [1] sqrt(var(data)) [1]

14 Funkce exp(), log(), mean(), var(), sqrt(), rnorm() jsou funkce implementované v R. Volání funkcí je indikováno prostřednictvím jména funkce a závorek jméno.funkce(argument1, argument2,argument3,...) v nichž jsou obsaženy argumenty funkce. Naprostá většina práce v R se odehrává právě prostřednictvím funkcí.

15 Poznámka k funkcím Uživatel má na výběr z několika možností: 1.) Využít již napsaných programů ve Fortranu nebo C a dynamicky je připojit prostřednictvím vestavěných funkcí a doinstalovaných programů, např gcc. Částečně lze využít i programy psané v Matlabu. K tomu je třeba mít nainstalovány speciální knihovny. 2.) Využít Rkové knihovny umožňující provádět různé statistické analýzy. 3.) Definovat si vlastní uživatelské funkce přímo v programovacím prostředí R.

16 Přiřazování Základem všeho je prostě přiřazování! Stále jenom přiřazuješ a přiřazuješ, až se v tom úplně ztratíš... Václav Nýdl V R se přiřazuje prostřednictvím symbolu <-. Např a<-3*x

17 Nápověda v R V prostředí R lze s výhodou využívat velmi dobře koncipovanou nápovědu. K její vyvolání stačí zadat jednoduchý příkaz help() nebo ještě jednodušeji, využít příkaz?. Za symbol? napíšeme název funkce ke které hodláme získat nápovědu. Jinou možností je použít příkaz help.search(). Hledané téma pak vepíšeme do uvozovek např. help.search("mean") a stiskneme enter. Pokud příkaz sice známe, ale nevíme jaké argumenty obsahuje, můžeme využít příkazu args(). Do závorek opět vepíšeme název funkce.

18 Koncepce baĺıčků package a jejich připojení Pro provádění specifických statistických procedur, je nutné si stáhnout z www stránek projektu potřebný baĺıček - knihovnu. Ta v sobě obsahuje příslušné programy, které umožňují provádět zamýšlenou proceduru. Postup je velmi jednoduchý. Po instalaci je třeba knihovnu pouze připojit. Příklad: Potřebuji provádět segmentaci trhu prostřednictvím moderních shlukovacích metod. Ty jsou obsaženy v baĺıčku clust. Opatřím si jej na www stránkách projektu R a nainstaluji jej. Pak v příkazové řádce napíši jen library(clust)... a mohu pracovat...

19 Knihovny - library() R obsahuje velké množství knihoven umožňujících provádět různé statistické analýzy od triviální popisné statistiky až vícerozměrnou statistickou analýzu dat. Za všechny lze jmenovat alespoň následující: MASS mclust e1074 rpart cluster vcd kernlab stats ade4 vegan party nnet Některé funkce pro vícerozměrnou analýzu dat: lda(), qda(), factanal(), princomp(), hclust(), svm(), rpart(), mclust(), bclust(), corrsesp()

20 Nastavení pracovního adresáře Velmi důležité je nastavení si pracovního adresáře!!! Příkaz pro zjištění současného pracovního adresáře. getwd() [1] "C:/Documents and Settings/Já/Plocha" Výše uvedené mi nevyhovuje a chci to změnit tak, abych mohl načítat data ze složky Alldata, která je na mém USB kĺıči a (v mém případě je to disk R:). Cestu změním prostřednictvím příkazu setwd(): setwd("r:/alldata") getwd() [1] "R:/Alldata"

21 Možnosti záznamu dat Do R lze data zaznamenávat různými způsoby. Asi nejjednodušší postup spočívá ve využití funkcí c() nebo scan(). Nebo využít vestavěný datový editor pomocí funkce edit(data.frame()). Import data bude zmíněn následovně. x<-c(1,2,3,4,8,12,3,4,6) x [1] nebo x<-scan() 1: : Read 9 items x [1]

22 Poznámka k syntaxi Vektor pozorování vytvoříme v R velmi snadno. Slouží k tomu funkce c(). Například, uvažujme následující ceny v Kč: 220, 0; 213, 0; 236, 0; 250, 0; 267.5; 356 ceny <- c(220, 213, 236, 250, 267.5, 356) ceny [1]

23 Načítání dat R umí číst: Textové soubory webové stránky databáze datové soubory z SPSS, SAS,S-plus, Stata,MS Excel Detaily jsou uvedeny v manuálu Data Import/Export na stránkách

24 Načtení dat z textového souboru Nejjednodušší formát obsahuje v prvním řádku jména proměnných a hodnoty oddělené mezerou: case id gender deg yrdeg field startyr year rank admin 1 1 F Other 92 Other Assist M Other 91 Other Assist M Other 91 Other Assist M PhD 96 Other Assist 0 V R můžeme použít k načtení jednoduchý příkaz salary <- read.table("salary.txt", header=true)

25 Poznámky k syntaxi jazyka R Mezery v příkazech nemají význam (mimo čitelnost), ale rozlišují se malá a velká písmena. TRUE a FALSE jsou logickými konstantami. Narozdíl od jiných systémů programovací prostředí R nerozlišuje mezi příkazy které něco dělají a příkazy které počítají nějakou hodnotu. Vše je v prostředí R funkcí, tj. výsledkem je hodnota. salary <- read.table("salary.txt", header=true)

26 Poznámky k syntaxi jazyka R Argumenty funkcí mohou být pojmenované např. (header=true) nebo nepojmenované ("salary.txt") celá matice dat (v prostředí R označovaná jako data frame) je uložená do proměnné salary. To má obrovskou výhodu nebot můžete pracovat s mnoha různými datovými soubory současně.

27 Načítání datových souborů Někdy se můžete setkat s tím, že data máte ve sloupcích které jsou odděleny čárkou nebo tabelátorem. Například takto: Ozone,Solar.R,Wind,Temp,Month,Day 41,190,7.4,67,5,1 36,118,8,72,5,2 12,149,12.6,74,5,3 18,313,11.5,62,5,4 NA,NA,14.3,56,5,5 V takovém případě lze data načíst do R následujícím příkazem: ozone <- read.table("ozone.csv", header=true, sep=",") nebo ozone <- read.csv("ozone.csv")

28 Poznámky k syntaxi Funkce mají nepovinné argumenty. Např. argument sep nebyl použit v prvním případě. Abychom zjistili o funkci read.table více, stačí vyvolat nápovědu?read.table nebo help(read.table) Je více způsobů jak získat nápovědu. NA představuje chybějící hodnotu ( Not available ) Podívejte se na funkci is.na()

29 Někdy se může stát, že data nemají názvy proměnných: a mi je potřebujeme pojmenovat, pak stačí: data <- read.table("psa.txt", col.names=c("cislo","x1", "X2", "X3","X4","X5")) nebo data<- read.table("psa.txt") names(data) <- c("cislo","x1","x2", "X3","X4","X5")

30 Import dat z jiných statistických programů K importu je nutno využít specifickou knihovnu s názvem foreign

31 Import dat z Excelu V případě, že hodláme importovat data, např. z Excelu, lze využít několika možností. Asi nejjednodušší cestou je exportovat data z Excelu prostřednictvím jeho nabídky/ Postup je následující: Soubor Uložit jako:mojedata Typ souboru: CSV (oddělený středníkem) Enter. Ve vašem pracovním adresáři se objeví soubor mojedata.csv. Pak pokračujeme již v R a napíšeme: mojedata<-read.csv("mojedata.csv", header=true, dec=",",sep=";")

32 Import dat z Excelu Druhá možnost spočívá ve vložení kopírovaných dat do schránky a pak použití příkazu: mojedata<-read.table(file("clipboard"),sep="\t",dec=",")

33 Export dat do Excelu Svá data můžeme také exportovat do Excelu. Předpokládejme, že hodláme vytvořit náhodné pořadí, ve kterém provedeme měření. Výsledné pořadí uložím v R do objektu cislapokusu a vyexportuji do Excelu. Soubor obsahující vytvořené pořadí bude pojmenován jako poradi.xls. cislapokusu<-sample(1:50,50,replace=f) write.table(cislapokusu,"poradi.xls",sep="\t",na="",row.names=f)

34 Import dat z webu Soubory obsahující data mohou, a dost často jsou přístupné z webu. Například data k následujícímu cvičení můžete do R importovat následujícím postupem. porody<-read.table(" header=true)

35 Vlastní funkce - programování V prostředí R je možné velmi snadno tvořit vlastní funkce. Základem je příkaz: moje.funkce<-function(argumemty.mojí.funkce,...){ vlastni.tělo.moji.funkce } Triviální příklad výpočtu kovarianční matice S: moje.s<-function(x){ xbar<-apply(x,2,mean) n<-dim(x)[1] mat<-t(x)%*%x - n*(xbar%*%t(xbar)) (1/(n-1))*mat } To samé lze získat jednoduše pomocí příkazu cov().

36 Několik úvodních poznámek ke statistické analýze dat

37 Co je vlastně cílem statistické analýzy dat? Cílem statistického zpracování dat je podání informace o vlastnostech, povaze a zákonitostech projevujících se na pozorovaných datech. Statistika zahrnuje získávání, analýzu a objektivní interpretaci získaných dat. Tj. začíná již před samotným provedením experimentu!

38 Několik doporučení: Definujte svůj problém, který hodláte řešit (a to co možná nejjednodušeji) a vytvořte si své pracovní hypotézy. Určete co budete měřit a jak to budete měřit. Věnujte dostatečnou přípravu vašemu experimentu. Je důležitá. Randomizujte, tj. znáhodňujte. Můžete se tak vyhnout systematickým chybám (například při odečítání hodnot z přístroje).

39 Několik doporučení: Při analýze dat je nutno rozlišovat s jakými typy dat pracujeme. Mějte na paměti, že ne všechny metody jsou vhodné pro všechny typy dat. Pokud využíváte deskriptivní statistiky k popisu analyzovaného souboru, uvědomte si, že aritmetický průměr nemusí být vždy tou pravou charakteristikou polohy. Udávejte i další statistiky. Vizualizujte! Pokud to jde, používejte spolu s čísly i grafickou reprezentaci, může pomoci (používejte však vhodné grafické vyjádření).

40 Několik doporučení: Uvědomte si, že pokud provádíte formální analýzu či statistické testování při kterém využíváte p-value, vycházíte zároveň z jistých předpokladů. Ty však nemusí být splněny. Stupeň validity získaného p-value záleží na tom jakou shodu vykazují naše data s teoretickými rozděleními. Proto každopádně ověřujte předpoklady vašich modelů! Myslete!

41 Statistické zhodnocení ve 3 úrovních V průběhu statistické analýzy dat postupujte v několika úrovních: Explorativní úroveň (EDA). Popisné statistiky a grafické zhodnocení. Formální statistický přístup. Testy a testování hypotéz či různé statistické metody. Diagnostika. Zhodnocení, zda byly dodrženy předpoklady pro použití použitých metod. Případně různá nápravná opatření.

42 Jak udělat to základní v R

43 Hodnoty F(x) = P(X x) a hodnoty u α ; t α (n); χ 2 α (n); F α(n 1 ; n 2 );... Hodnoty distribučních funkcí: pro případ, že x = 2; m = 18, n = 20 F(x) pokud X N(0; 1) pnorm(2,0,1) F(x) pokud X t(n) pt(2,20) F(x) pokud X χ 2 (m) pchisq(2,20) F(x) pokud X F (m, n) pf(2,18,20) Kvantily nejčastěji používaných rozdělení spojitých náhodných veličin: pro případ, že α = 0, 05, m = 18, n = 20 z 1 α qnorm(0.95,0,1) t 1 α qt(0.975,19) 2 χ 2 α(n) qchisq(0.05,20) F 1 α (m 1, n 1) qf(0.95,17,19)

44 Testování hypotéz (těch základních...) Studentův t-test(jeden výběr) H A : µ µ 0 = 140 H A : µ < µ 0 = 140 H A : µ > µ 0 = 140 Test na shodu dvou rozptylů H A : σ 2 A σ2 B Studentův t-test(dva výběry) H A : µ A µ B H A : µ A < µ B H A : µ A > µ B t.test(x,mu=140) t.test(x,mu=140,alternative="less") t.test(x,mu=140,alternative="greater") var.test(a,b) t.test(a,b) t.test(a,b,alternative="less") t.test(a,b,alternative="greater")

45 Děkuji za pozornost.

Statistické metody v marketingu. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Statistické metody v marketingu. Ing. Michael Rost, Ph.D. Statistické metody v marketingu Ing. Michael Rost, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích K pojmu distiribuční funkce Distribuční funkce je definována vztahem: F (x) = P (X x i ) Distribuční

Více

Problematika analýzy rozptylu. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Problematika analýzy rozptylu. Ing. Michael Rost, Ph.D. Problematika analýzy rozptylu Ing. Michael Rost, Ph.D. Úvod do problému Již umíte testovat shodu dvou středních hodnot prostřednictvím t-testů. Otázka: Jaké předpoklady musí být splněny, abyste mohli použít

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

Tabulkový procesor. Základní rysy

Tabulkový procesor. Základní rysy Tabulkový procesor Tabulkový procesor je počítačový program zpracovávající data uložená v buňkách tabulky. Program umožňuje použití vzorců pro práci s daty a zobrazuje výsledné hodnoty podle vstupních

Více

Vzorce. StatSoft. Vzorce. Kde všude se dá zadat vzorec

Vzorce. StatSoft. Vzorce. Kde všude se dá zadat vzorec StatSoft Vzorce Jistě se Vám již stalo, že data, která máte přímo k dispozici, sama o sobě nestačí potřebujete je nějak upravit, vypočítat z nich nějaké další proměnné, provést nějaké transformace, Jinak

Více

Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D. Statistické metody v ekonomii Ing. Michael Rost, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Cíle kurzu: seznámit posluchače s vybranými statistickými metodami, které jsou aplikovatelné v ekonomických

Více

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání Čtvrtek 3. listopadu Makra v Excelu Obecná definice makra: Podle definice je makro strukturovanou definicí jedné nebo několika akcí, které chceme, aby MS Excel vykonal jako odezvu na nějakou námi definovanou

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1 24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE AUTOR DOKUMENTU: MGR. MARTINA SUKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 UČIVO: STUDIJNÍ OBOR: PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

Ústav matematiky Fakulta chemicko inženýrská Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Ústav matematiky Fakulta chemicko inženýrská Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Komentované řešení pomocí programu R Ústav matematiky Fakulta chemicko inženýrská Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Popis vstupních dat Vstupní data pro úlohu (A) se nacházejí v souboru "glukoza.csv".

Více

Importy a exporty KLIENTSKÝ DOPLNĚK PRO PODPORU IMPORTŮ VERZE 3.2.0

Importy a exporty KLIENTSKÝ DOPLNĚK PRO PODPORU IMPORTŮ VERZE 3.2.0 Importy a exporty KLIENTSKÝ DOPLNĚK PRO PODPORU IMPORTŮ VERZE 3.2.0 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. IMPORTY Z EXCELU A TEXTU... 3 2.1 INSTALACE A KONFIGURACE IMPORT... 3 2.1.1 Předpoklad instalace pro import z XLS...

Více

Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Statistické metody v ekonomii. Ing. Michael Rost, Ph.D. Statistické metody v ekonomii Ing. Michael Rost, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Proč neparametrické testy? Pokud provádíte formální analýzu či testování hypotéz (zejména provádíte-li

Více

KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM

KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM KAPITOLA 9 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM CÍLE KAPITOLY Využívat pokročilé možnosti formátování, jako je podmíněné formátování, používat vlastní formát čísel a umět pracovat s listy. Používat

Více

Stručný návod k programu Octave

Stručný návod k programu Octave Stručný návod k programu Octave Octave je interaktivní program vhodný pro technické výpočty. Je nápadně podobný programu MATLAB, na rozdíl od něho je zcela zadarmo. Jeho domovská vebová stránka je http://www.octave.org/,

Více

Cvičení 5. Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc.

Cvičení 5. Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. 5 Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Řídicí struktury jazyka Java Struktura programu Příkazy jazyka Blok příkazů Logické příkazy Ternární logický operátor Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Struktura programu

Více

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ Metodický list č. 1 Algoritmus a jeho implementace počítačovým programem Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení pojmů algoritmus a programová implementace algoritmu. Dále je cílem seznámení

Více

Návod pro práci s SPSS

Návod pro práci s SPSS Návod pro práci s SPSS Návody pro práci s programem SPSS pro kurz Metodologie pro Informační studia a knihovnictví 2 (jaro 2013) Ladislava Zbiejczuk Suchá Instalace programu SPSS najdete v INETu. Po přihlášení

Více

Programovací jazyk Pascal

Programovací jazyk Pascal Programovací jazyk Pascal Syntaktická pravidla (syntaxe jazyka) přesná pravidla pro zápis příkazů Sémantická pravidla (sémantika jazyka) pravidla, která každému příkazu přiřadí přesný význam Všechny konstrukce

Více

KTE / PPEL Počítačová podpora v elektrotechnice

KTE / PPEL Počítačová podpora v elektrotechnice 24. 9. 2014 KTE / PPEL Počítačová podpora v elektrotechnice Ing. Lenka Šroubová, Ph.D. email: lsroubov@kte.zcu.cz ICQ: 361057825 http://home.zcu.cz/~lsroubov tel.: +420 377 634 623 Místnost: EK602 Katedra

Více

1.1 Struktura programu v Pascalu Vstup a výstup Operátory a některé matematické funkce 5

1.1 Struktura programu v Pascalu Vstup a výstup Operátory a některé matematické funkce 5 Obsah Obsah 1 Programovací jazyk Pascal 1 1.1 Struktura programu v Pascalu.................... 1 2 Proměnné 2 2.1 Vstup a výstup............................ 3 3 Operátory a některé matematické funkce 5

Více

Pohlédněte si základní charakteristiky polohy jednotlivých veličin pomocí funkce summary.

Pohlédněte si základní charakteristiky polohy jednotlivých veličin pomocí funkce summary. Dvouvýběrové testy 11.12.2017 Úvodní nastavení. Z internetové stránky www.karlin.mff.cuni.cz/~hudecova/education/ si stáhněte data Iq2.txt a zdrojové kódy cviceni11.r a figks.r. Otevřete si program R Studio,

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

14.4.2010. Obsah přednášky 7. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7. Parametry metod. Parametry, argumenty. Parametry metod.

14.4.2010. Obsah přednášky 7. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7. Parametry metod. Parametry, argumenty. Parametry metod. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7 Ing. Michael Bažant, Ph.D. Katedra softwarových technologií Kancelář č. 229, Náměstí Čs. legií Michael.Bazant@upce.cz Obsah přednášky 7 Parametry metod, předávání

Více

Úvod do programovacího jazyka Python

Úvod do programovacího jazyka Python Úvod do programovacího jazyka Python Co je to Python? Python je objektově orientovaný programovací jazyk, který se může využít v mnoha oblastech vývoje softwaru. Nabízí významnou podporu k integraci s

Více

Paměť počítače. alg2 1

Paměť počítače. alg2 1 Paměť počítače Výpočetní proces je posloupnost akcí nad daty uloženými v paměti počítače Data jsou v paměti reprezentována posloupnostmi bitů (bit = 0 nebo 1) Připomeňme: paměť je tvořena řadou 8-mi bitových

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

Uživatelská příručka. Software DataPlot nástroj pro vizualizaci csv dat

Uživatelská příručka. Software DataPlot nástroj pro vizualizaci csv dat ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Uživatelská příručka Vytvořeno v rámci grantu Grantové agentury České republiky GA16-18448S a grantu Studentské

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky

Vyučovací hodina. 1vyučovací hodina: 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny. Procvičení nové látky Vyučovací hodina 1vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové látky Shrnutí 5 min 20 min 15 min 5 min 2vyučovací hodiny: Opakování z minulé hodiny Nová látka Procvičení nové

Více

Matematika v programovacích

Matematika v programovacích Matematika v programovacích jazycích Pavla Kabelíková am.vsb.cz/kabelikova pavla.kabelikova@vsb.cz Úvodní diskuze Otázky: Jaké programovací jazyky znáte? S jakými programovacími jazyky jste již pracovali?

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem 1) Otevření datového souboru Program Statistika.cz otevíráme z ikony Start, nabídka Programy, podnabídka Statistika Cz 6. Ze dvou nabídnutých možností vybereme

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 4. Teoretická rozdělení Mgr. David Fiedor 9. března 2015 Osnova Úvod 1 Úvod 2 3 4 5 Vybraná rozdělení náhodných proměnných normální rozdělení normované normální rozdělení

Více

Free and open source v geoinformatice. Příloha 3 - Praktické cvičení R Studio

Free and open source v geoinformatice. Příloha 3 - Praktické cvičení R Studio Free and open source v geoinformatice Příloha 3 - Praktické cvičení R Studio Data: online vrstva Google Maps (data ke stažení na http://www.geoinformatics.upol.cz/foss/) Krok 1: Zapněte program R Studio

Více

Typy souborů ve STATISTICA. Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu

Typy souborů ve STATISTICA. Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu StatSoft Typy souborů ve STATISTICA Tento článek poslouží jako přehled hlavních typů souborů v programu STATISTICA, ukáže Vám jejich možnosti a tím Vám dovolí využívat program efektivněji. Jistě jste již

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Pracovní text a úkoly ke cvičením MF002

Pracovní text a úkoly ke cvičením MF002 Pracovní text a úkoly ke cvičením MF002 Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Brownův pohyb (Wienerův proces) Základním stavebním kamenem simulací náhodných procesů popsaných pomocí stochastických

Více

Příprava dat v softwaru Statistica

Příprava dat v softwaru Statistica Příprava dat v softwaru Statistica Software Statistica obsahuje pokročilé nástroje pro přípravu dat a tvorbu nových proměnných. Tyto funkcionality přinášejí značnou úsporu času při přípravě datového souboru,

Více

Normální (Gaussovo) rozdělení

Normální (Gaussovo) rozdělení Normální (Gaussovo) rozdělení Normální (Gaussovo) rozdělení popisuje vlastnosti náhodné spojité veličiny, která vzniká složením různých náhodných vlivů, které jsou navzájem nezávislé, kterých je velký

Více

Úprava naměřených stavů

Úprava naměřených stavů Návod na používání autorizovaného software Úprava naměřených stavů V Ústí nad Labem 8. 10. 2010 Vytvořil: doc. Ing., Ph.D. Návod pro úpravu stavů_v1 1 z 9 8.10.2010 Obsah 1Úvod...3 2Instalace...4 3Spuštění

Více

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v DSL manuál Ing. Jan Hranáč 27. října 2010 V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v současné době krátký) seznam vestavěných funkcí systému. 1 Vytvoření nového dobrodružství Nejprve

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií Manuál k programu This software was created under the state subsidy of the Czech Republic within the research and development project

Více

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu:

Čtvrtek 8. prosince. Pascal - opakování základů. Struktura programu: Čtvrtek 8 prosince Pascal - opakování základů Struktura programu: 1 hlavička obsahuje název programu, použité programové jednotky (knihovny), definice konstant, deklarace proměnných, všechny použité procedury

Více

5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Kalina

5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Kalina 5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Kalina Cyklické odkazy a iterativní výpočty Zde bude stránka o cyklických odkazech a iteracích.

Více

Úvod. Programovací paradigmata

Úvod. Programovací paradigmata .. Úvod. Programovací paradigmata Programovací techniky doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně rybicka@mendelu.cz Cíl: programování efektivně a bezpečně Programovací techniky

Více

FOTOMETER 2008 software pro měření optické hustoty (uživatelský manuál)

FOTOMETER 2008 software pro měření optické hustoty (uživatelský manuál) FOTOMETER 2008 software pro měření optické hustoty (uživatelský manuál) POPIS SOFTWARE...3 INSTALACE SOFTWARE...3 PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ PŘES USB... 3 PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ PŘES SÉRIOVÝ PORT... 3 KONFIGURAČNÍ

Více

Data x Informace x Znalosti

Data x Informace x Znalosti Ing. Jan Král Jak to vidíme Program MS Excel je rozšířen a běžně dostupný bez dalších nákladů na převážné většině pracovišť, i pracovišť zabývajících se řízením jakosti a spolehlivosti, zpracovávajících

Více

Zápočtová práce STATISTIKA I

Zápočtová práce STATISTIKA I Zápočtová práce STATISTIKA I Obsah: - úvodní stránka - charakteristika dat (původ dat, důvod zpracování,...) - výpis naměřených hodnot (v tabulce) - zpracování dat (buď bodové nebo intervalové, podle charakteru

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Základy PHP Označení: C9 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu dynamických stánek aktualizovaných podle kontextu volání. Jazyk PHP umožňuje velmi jednoduchým způsobem

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

IB111 Programování a algoritmizace. Programovací jazyky

IB111 Programování a algoritmizace. Programovací jazyky IB111 Programování a algoritmizace Programovací jazyky Programovací jazyky Programovací jazyk Prostředek pro zápis algoritmů, jež mohou být provedeny na počítači Program Zápis algoritmu v programovacím

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

DUM 07 téma: Proměnné, konstanty a pohyb po buňkách ve VBA

DUM 07 téma: Proměnné, konstanty a pohyb po buňkách ve VBA DUM 07 téma: Proměnné, konstanty a pohyb po buňkách ve VBA ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie Úvod do předmětu obecné informace Základní pojmy ze statistiky / ekonometrie Úvod do programu EViews, Gretl Některé užitečné funkce v MS Excel Cvičení 1 Zuzana Dlouhá Úvod do

Více

Anotace: V příspěvku jsou ukázány hlavní charakteristiky operačního systému OS/400.

Anotace: V příspěvku jsou ukázány hlavní charakteristiky operačního systému OS/400. OBJEKTOVÁ KONCEPCE OPERAČNÍHO SYSTÉMU OS/400 Václav Vostrovský katedra informatiky, PEF, tel: (02) 3382272 Vysoká škola zemědělská, 165 21 Praha 6 - Suchdol Anotace: V příspěvku jsou ukázány hlavní charakteristiky

Více

Č í sla slovy 1.3. verze dokumentu: 1.02.141029 vytvořil: Ing. Pavel Randák předmět: Uživatelský manuál vydavatel: Austro-Bohemia, s.r.o.

Č í sla slovy 1.3. verze dokumentu: 1.02.141029 vytvořil: Ing. Pavel Randák předmět: Uživatelský manuál vydavatel: Austro-Bohemia, s.r.o. Austro-Bohemia, s.r.o. Na Hrázi 178/25, 180 00 Praha 8 Č í sla slovy 1.3 verze dokumentu: 1.02.141029 vytvořil: Ing. Pavel Randák předmět: Uživatelský manuál vydavatel: Austro-Bohemia, s.r.o. V tomto uživatelském

Více

Doňar B., Zaplatílek K.: MATLAB - tvorba uživatelských aplikací, BEN - technická literatura, Praha, (ISBN:

Doňar B., Zaplatílek K.: MATLAB - tvorba uživatelských aplikací, BEN - technická literatura, Praha, (ISBN: http://portal.zcu.cz > Portál ZČU > Courseware (sem lze i přímo: http://courseware.zcu.cz) > Předměty po fakultách > Fakulta elektrotechnická > Katedra teoretické elektrotechniky > PPEL Doňar B., Zaplatílek

Více

1 Strukturované programování

1 Strukturované programování Projekt OP VK Inovace studijních oborů zajišťovaných katedrami PřF UHK Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0118 1 Cíl Seznámení s principy strukturovaného programování, s blokovou strukturou programů,

Více

Řešení. ŘEŠENÍ 36 Výsledková listina soutěže

Řešení. ŘEŠENÍ 36 Výsledková listina soutěže Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafická úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze Návrh a tvorba WWW stránek 1/14 PHP a databáze nejčastěji MySQL součástí balíčků PHP navíc podporuje standard ODBC PHP nemá žádné šablony pro práci s databází princip práce s databází je stále stejný opakované

Více

Comenius Logo. Úterý 20. března. Princip programování. Prostředí Comenius Logo

Comenius Logo. Úterý 20. března. Princip programování. Prostředí Comenius Logo Úterý 20. března Comenius Logo je objektově orientovaný programovací nástroj pracující v prostředí Windows. Byl vyvinut na Slovensku jako nástroj k výuce programování na základních školách. Rozvíjí tvořivost

Více

zobrazuje názvy polí, vložené hodnoty jednotlivých záznamů, lze v něm zadávat data (přidávat záznamy) v návrhovém zobrazení:

zobrazuje názvy polí, vložené hodnoty jednotlivých záznamů, lze v něm zadávat data (přidávat záznamy) v návrhovém zobrazení: DUM 02 téma: Tabulky v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

1 Návod na instalaci prostředí LeJOS-NXJ a přehrání firmwaru NXT kostky

1 Návod na instalaci prostředí LeJOS-NXJ a přehrání firmwaru NXT kostky 1 Návod na instalaci prostředí LeJOS-NXJ a přehrání firmwaru NXT kostky 1. Nainstalujte ovladač na připojení NXJ přes USB rozhraní. Pokud jste nainstalovali software od LEGO Mindstorms, který se k legu

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Úvod do programovacího jazyka Python

Úvod do programovacího jazyka Python Úvod do programovacího jazyka Python Co je to Python? Python je objektově-orientovaný programovací jazyk. Tento programovací jazyk je velice výkonný, čitelný a dá se snadno naučit. Jeho použití je velice

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA

DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA DUM 06 téma: Tvorba makra pomocí VBA ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie

Více

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií

Úvod do jazyka C. Ing. Jan Fikejz (KST, FEI) Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 1 Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra softwarových technologií 12. října 2009 Organizace výuky Přednášky Teoretické základy dle normy jazyka C Cvičení Praktické úlohy odpřednášené látky Prostřední

Více

NĚKTERÉ ASPEKTY TVORBY KNIHOVEN V JAZYCE R

NĚKTERÉ ASPEKTY TVORBY KNIHOVEN V JAZYCE R NĚKTERÉ ASPEKTY TVORBY KNIHOVEN V JAZYCE R Ladislav Beránek Katedra informatiky, PF, JCU Jihočeská Universita, České Budějovice, Jeronýmova 10, 371 15 České Budějovice beranek@pf.jcu.cz ABSTRAKT: Jazyk

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_LIN.1.04 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 04 Zásady běžné instalace OS Linux DUM naučí připravit počítač k instalaci OSL a provede žáka kroky instalace systému

Více

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot Návod na používání autorizovaného software Univerzální prohlížeč naměřených hodnot V Ústí nad Labem 14. 8. 2009 Vytvořil: doc. Ing., Ph.D. 1 z 10 Obsah 1Úvod...3 2Instalace...3 3Spuštění programu...3 3.1Popis

Více

PHP PHP je skriptovací programovací jazyk dynamických internetových stránek PHP je nezávislý na platformě

PHP PHP je skriptovací programovací jazyk dynamických internetových stránek PHP je nezávislý na platformě PHP PHP původně znamenalo Personal Home Page a vzniklo v roce 1996, od té doby prošlo velkými změnami a nyní tato zkratka znamená Hypertext Preprocessor. PHP je skriptovací programovací jazyk, určený především

Více

4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody

4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody 4a. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel Cyklické odkazy a iterace Makra funkce a metody Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Kalina Cyklické odkazy a iterativní výpočty

Více

Vícerozměrné statistické metody

Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová FSTA: Pokročilé statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod

8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod 8 Třídy, objekty, metody, předávání argumentů metod Studijní cíl Tento studijní blok má za cíl pokračovat v základních prvcích jazyka Java. Konkrétně bude věnována pozornost třídám a objektům, instančním

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace

Více

Obsah Úvod Kapitola 1 Než začneme Kapitola 2 Práce s hromadnými daty před analýzou

Obsah Úvod Kapitola 1 Než začneme Kapitola 2 Práce s hromadnými daty před analýzou Úvod.................................................................. 11 Kapitola 1 Než začneme.................................................................. 17 1.1 Logika kvantitativního výzkumu...........................................

Více

Pravděpodobnost, náhoda, kostky

Pravděpodobnost, náhoda, kostky Pravděpodobnost, náhoda, kostky Radek Pelánek IV122 Výhled pravděpodobnost náhodná čísla lineární regrese detekce shluků Dnes lehce nesourodá směs úloh souvisejících s pravděpodobností připomenutí, souvislosti

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

MANUÁL K PROGRAMU JEDNODUCHÝ SKLAD (VER-1.2)

MANUÁL K PROGRAMU JEDNODUCHÝ SKLAD (VER-1.2) MANUÁL K PROGRAMU JEDNODUCHÝ SKLAD (VER-1.2) Program byl vytvořený za účelem uchovávání artiklů (položek) a jejich cen. Základním cílem bylo vytvořit uživatelsky příjemné prostředí s mnoha funkcemi ve

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce

VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce Anotace: Žák se seznámí se základními druhy funkcí a jejich vložením v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci.

Více

Microsoft Access tvorba databáze jednoduše

Microsoft Access tvorba databáze jednoduše Microsoft Access tvorba databáze jednoduše Časový rozsah: 2 dny (9:00-16:00) Cena: 3300 Kč + DPH Úvod do relačních databází. Funkce databázových objektů Microsoft Access. Návrh tabulek, definice základních

Více

IMPORT DAT DO DATABÁZE

IMPORT DAT DO DATABÁZE Úvod do problematiky IMPORT DAT DO DATABÁZE Databázové tabulky lze naplňovat i již dříve pořízenými údaji. Můžeme tak snadno načíst do databáze data pořízená v textovém editoru WORD nebo v tabulkovém procesoru

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 5. Odhady parametrů základního souboru Mgr. David Fiedor 16. března 2015 Vztahy mezi výběrovým a základním souborem Osnova 1 Úvod, pojmy Vztahy mezi výběrovým a základním

Více

Aplikace BSMS. Uživatelská příručka - 1 -

Aplikace BSMS. Uživatelská příručka - 1 - Aplikace BSMS Uživatelská příručka - 1 - Obsah 1. O aplikaci BSMS... 3 2. Základní předpoklady pro používání BSMS... 3 3. Instalace aplikace... 3 3.1. Samotná instalace... 3 3.2. Možné problémy při instalaci...

Více

JAK PROPOJIT R-KO a EXCEL aneb Aby se uživatel nasytil a statistik zůstal celý

JAK PROPOJIT R-KO a EXCEL aneb Aby se uživatel nasytil a statistik zůstal celý JAK PROPOJIT R-KO a EXCEL aneb Aby se uživatel nasytil a statistik zůstal celý Ondřej Vencálek listopad 2008 Motivace Jak to udělat, aby se panu doktorovi ušetřila práce, a přitom aby se nemusel učit R-ko?

Více

MOJESODEXO.CZ POUKÁZKY V OBÁLKÁCH. Uživatelská příručka

MOJESODEXO.CZ POUKÁZKY V OBÁLKÁCH. Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ POUKÁZKY V OBÁLKÁCH Uživatelská příručka 1. Úvod Tento dokument vám pomůže lépe pochopit, co je to objednávka poukázek v obálkách a jak takovou objednávku vytvořit. 1.1 Co jsou to poukázky

Více