Celosvětově významní odborníci na vesmírnou architekturu poprvé v Praze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Celosvětově významní odborníci na vesmírnou architekturu poprvé v Praze"

Transkript

1 Celosvětově významní odborníci na vesmírnou architekturu poprvé v Praze ojedinělá přednáška o významu architektury ve vesmíru za účasti špiček z NASA, International Space University a dalších Název přednášky: Vesmírná architektura (ALITER II) Místo konání: Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 Datum: I září bude Praha vůbec poprvé hostit kapacity z oboru vesmírné architektury. Stane se tak v rámci ojedinělé přednášky, která proběhne ve Veletržním paláci a jejíž hlavním cílem je přiblížit nový obor architektury české veřejnosti a zprostředkovat jí možnost se s vesmírnými architekty setkat. Přednáška je součástí mezinárodního vzdělávacího cyklu ALITER zahájeného letos v červenci ve Valencii. Obrázek 1: Mezinárodní kosmická stanice (vizualizace, zdroj: NASA) Významní praktikující architekti-vědci z celého světa v čele s Brentem Sherwoodem, architektem z NASA-JPL (National Aeronautics and Space Administration, Jet Propulsion Laboratory) dlouholetým pracovníkem společnosti Boeing a spoluautorem první publikace na toto téma: Out of This World - The New Field of Space Architecture seznámí posluchače s problematikou pobytu člověka v extrémním prostředí vesmíru, představí plány NASA, ESA (European Space Agency) a ISRO (Indian Space Research Orgnisation) týkající se osídlení vesmíru člověkem, poukáží na jedinečnou obyvatelnost pozemského prostředí ve srovnání s prostředím vesmíru a v neposlední řadě nabídnou i pohled na situaci na trhu práce v tomto oboru a možnosti jeho studia.

2 Přednášku zahájí stručným komentářem a představením hostů vědecký pracovník v oblasti vesmírné architektury na ISU (International Space University) a organizátor akce Ondřej Doule spolu s proděkanem první soukromé architektonické školy v Praze ARCHIP Petrem Pištěkem. Následovat budou vystoupení Brenta Sherwooda, vědecké pracovnice a profesorky Sasakawa International Center for Space Architecture v Houstonu Olgy Bannove, absolventa International Space University Tomáše Rouska, spoluzakladatelky architektonického ateliéru zaměřeného na vesmírnou architekturu Liquifer Susmity Mohanty, projektové manažerky Barbary Imhof a dalších. Vesmírná architektura Vesmírná architektura byla definována v roce 2002 týmem IX - Osburg, Adams, Sherwood et al. (snaha o návaznost na CIAM (Congrès International d Architecture Moderne)): Vesmírná architektura je teorie a praxe navrhování a výstavby obytných prostředí ve vesmíru, motivována touhou člověka prozkoumávat a osídlovat nové oblasti. Navrhování ve vesmíru vyžaduje specifické znalosti orbitální mechaniky, pohonů, stavu beztíže, vakua, psychologie uzavřených prostředí atd. Vesmírná architektura se doplňuje a prolíná s řadou oborů jako jsou např. letecké inženýrství, pozemní architektura, transportní systémy, lékařství, biologie, právo, umění aj. (Osburg, 2003) Obrázek 2: Koncept základny na MB10 na Marsu, kterou vypracoval Ondřej Doule na zahraniční stáži v NASA Ames Research Center (Doule, Rousek) Zájem architektů o pobyt člověka ve vesmíru je spojen s praktickými i filozofickými otázkami. Současný jediný orbitální habitat (Mezinárodní kosmická stanice viz Obrázek 1) se systémově soustředí na přežití člověka ve vesmíru za účelem vědeckého zkoumání. Toto umělé obytné prostředí tak člověku nabízí minimální stupeň obyvatelnosti, jež je zpravidla dána technologickými a prostorovými možnostmi. Člověk se tak prostředí habitatu přizpůsobuje. Architekt se ve vesmíru snaží o vytvoření umělého rozhraní tak, aby mezi prostředím a člověkem vytvořil potřebnou rovnováhu naplňující nejen požadavky lidské fyziologie, ale též psychologie.

3 Nicméně parametry mimozemského extrémního prostředí (Obrázek 2) jako například stupeň gravitace, absence dýchatelné atmosféry, extrémní teploty a nebezpečná radiace jsou významně odlišné od vlastností prostředí přirozeně obyvatelného na Zemi. Architekt je proto nucen pro návrh vesmírného habitatu rozšířit své znalosti z oblastí věd, které pro svou běžnou praxi nepotřebuje. Pohodlně obyvatelný prostor mimo planetu Zemi bude v blízké budoucnosti vyžadován také vesmírným turismem, jenž bude s velkou pravděpodobností iniciován společnostmi Virgin Galactic, Bigelow Aerospace (Obrázek 3) či Excalibur Almaz. Obrázek 3: Orbitální hotel firmy Bigelow Aerospace (vizualizace, zdroj: Mondolithic Studios) Program: Úvod k přednášce (Pištěk, Doule) Úvod k vesmírné architektuře, představení Space Architecture Technical Commettee při AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) (Sherwood) Příspěvek na téma rozsah vesmírné architektury (Doule) Představení plánů agentur a architektonické praxe o o o NASA (Sherwood) ESA (Imhof) ISRO (Mohanty)

4 Informace o studiu na universitě v Houstonu (Bannova) Zkušenosti ze zahraniční stáže v NASA a z ISU (Rousek) Nové předměty vesmírné architektury ve Valencii (Polit) Závěr: otevřená diskuse Přednáška bude dvojjazyčná (ANJ/CZ) s tlumočením, vstup je volný. Přednášející: Brent Sherwood Manažer a stratég divize pro vývoj nových misí a konceptů v NASA Jet Propuslion Laboratory. Současně zastává pozici Manažera programu průzkumných robotických systémů ve společnosti Boeing, kde je též ředitelem oddělení obchodního rozvoje věd a Mezinárodní kosmické stanice. Dále zastává manažerské a technické funkce v oblastech komercializace aktivit na nízké orbitě Země, transportu do vesmíru, projektu Sea Launch, výroby ISS modulů a spolupracuje na řadě konceptů pro průzkum vesmíru člověkem. Olga Bannova Pracuje jako vědecká pracovnice a profesorka na Sasakawa International Center for Space Architecture při univerzitě v Houstonu. Má mnohaletou zkušenost s architektonickou praxí ve firmách v Moskvě a Houstonu. V Houstonu vyučuje od roku 2005, a to v jediném magisterském programu na světě, který se specializuje na vesmírnou architekturu. Ve svém výzkumu se Bannova soustředí na návrh a analýzu vesmírných dopravních prostředků, habitatů a systémů jako je nafukovací konstrukce, dále na principy návrhu v odlišných gravitačních podmínkách a projektování pro extrémní prostředí na Zemi. Barbara Imhof Je jedním z vedoucích manažerů studia Liquifer Systems Group jež se zabývá architekturou, systémovým inženýrstvím, ergonomií, fyzikou a kosmickými technologiemi. Její projekty z oblasti vesmíru jsou zpravidla zaměřeny na studie proveditelnosti, koncepční studie, ale také na výrobu a návrh modelů a prototypů pro vesmírné organizace ESA (European Space Agency), Thales Alenia, DLR (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahr) a EADS (European Aeronautic Defence and Space Company). Barbara Imhof je také projektovým manažerem mezinárodního výzkumu z oblasti umění Biornametrics - Architektura definována strukturou přírody. Susmita Mohanty V roce 2000 zahájila podnikání ve vesmírném sektoru. Je spoluzakladatelkou konzultační společnosti MoonFront LLC a architektonického ateliéru zaměřeného na vesmírnou architekturu Liquifer. Od roku 1996 spolupracuje na řadě projektů vesmírných organizací NASA, ESA, ASA, ISRO a v letech pracovala též pro společnost Boeing. V současnosti provozuje společnost Earth2Orbit se sídlem v Indii zabývající se nejen vesmírnou architekturou.

5 Tomáš Rousek Absolvent FA ČVUT v Praze, International Space University ve Štrasburku a ředitel mezinárodní společnosti A-ETC zabývající se inovativními metodami designu a architektury. Nyní se v NASA zabývá navrhováním habitatů s umělou gravitací. Kromě toho se zaměřuje na výzkum robotických konstrukčních metod a nafukovacích konstrukcí. Je také spoluorganizátorem série výstav futuristické architektury Futura Pragensis a Aeonscope. Raúl Polit Casillas Hlavní iniciátor a zakladatel mezinárodního vzdělávacího cyklu ALITER, v rámci kterého se koná i přednáška Vesmírná architektura. Vede architektonické studio XAR Sidereal a je manažerem nově založeného semináře o vesmírné architektuře na Katolické universitě ve Valencii. V současnosti je studentem magisterského programu na International Space University. Během zahraniční stáže spolupracoval s NASA. Význam akce Kromě seznámení české veřejnosti s naším oborem vnímáme potenciál této akce v možnosti rozšířit stávající spolupráci českých odborníků s NASA (Obrázek 4) a dalšími institucemi. Rádi bychom také přispěli ke sdílení vědeckých poznatků a technologií (Obrázek 5) a podíleli se na dalších mezinárodních projektech spojených s vesmírnou architekturou. Věříme, že se tato přednáška stane úvodem k dalším vzdělávacím akcím, prostřednictvím kterých bychom české publikum postupně seznamovali s naší prací a významnými lidmi z oboru. Obrázek 4: Koncept habitatu s umělou gravitací vypracován Tomášem Rouskem na zahraniční stáži v NASA JPL (Rousek)

6 Nabídka pro sponzory Sponzorům a partnerům garantujeme umístění loga na příslušné tiskové materiály, na webové stránky přednášky do prezentace puštěné během akce, rezervaci míst v předních řadách na místě konání, osobní poděkování v průběhu akce. Další možnosti dohodou. Obrázek 5: Koncept měsíční základny SinterHab navržené za užití technologie sintering-u tj. mikrovlném pečení lunárního pobrchu (Rousek, Doule) Organizátor Ing. arch. Ondřej Doule, Ph.D. M.Sc. Absolvent FA ČVUT a magisterského studia v oboru Space Management na ISU. Doktorský výzkum na téma architektura v extrémním prostředí úspěšně obhájil v červnu Pracoval v řadě ateliérů a projekčních kanceláří (ARX, 3E, AGA aeroport, Aantext, Kolpron, Palladio Progetti ) včetně ateliéru Renza Piana v Paříži. V rámci studia na ISU absolvoval stáž v NASA Ames Research Center a publikoval řadu projektů na téma architektura v extrémním prostředí vesmíru a teorie a strategie výuky architektury. Již třetím rokem působí na ISU jako rezidentní výzkumný a akademický pracovník se zaměřením na architekturu ve vesmíru. Přednáška Vesmírná architektura se koná ve spolupráci s Architectural Institute in Prague (ARCHIP), People For Net a.s. za finanční podpory TONIT s.r.o. a ISU. Kontakt: Ondřej Doule International Space University doule@isu.isunet.edu

Problematika transferu technologií ve výuce a praxi Zajištění vzdělávání v oblasti transferu technologií v rámci výuky na LF v Plzni

Problematika transferu technologií ve výuce a praxi Zajištění vzdělávání v oblasti transferu technologií v rámci výuky na LF v Plzni UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI Problematika transferu technologií ve výuce a praxi Zajištění vzdělávání v oblasti transferu technologií v rámci výuky na LF v Plzni MUDr. Lukáš Bolek,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 7. 1. 2013 Pořadové číslo 10 1 Astronomie Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011

KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011 KRÁTKODOBÁ ZAHRANIČNÍ ODBORNÁ STÁŽ 2011 Závěrečná zpráva Stážista: Ing. arch., M. Arch. Jiří Pavlíček Cíl cesty: TU Graz, Graz, Rakousko Termín cesty: 21. 11. 2011 25. 11. 2011 Stáž měla tyto cíle: Rešerše

Více

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno I. Pořadatel (základní informace o pořadateli akce) Obchodní jméno Adresa Kontaktní osoba Tel. číslo E-mail Webové stránky Centrum pasivního domu Údolní 33, Brno 602 00 Vendula Tušerová 511 111 810 seminare@pasivnidomy.cz

Více

Informace o záměru projektu AstroBioCentra

Informace o záměru projektu AstroBioCentra Informace o záměru projektu AstroBioCentra René Kizek Laboratoř metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně a STRATO-NANOBIOLAB Libor Lenža Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a STRATO-NANOBIOLAB

Více

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno I. Pořadatel (základní informace o pořadateli akce) Obchodní jméno Adresa Kontaktní osoba Tel. číslo E-mail Webové stránky Centrum pasivního domu Údolní 33, Brno 602 00 Vendula Tušerová 511 111 810 seminare@pasivnidomy.cz

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ univerzita založena v roce 1899 nejstarší česká brněnská vysoká škola, druhá nejstarší a největší vysoká škola v České republice 8 fakult, 3 vysokoškolské ústavy 7 center

Více

Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka

Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov Libor Kavka Prorektor pro aplikovaný výzkum a řízení projektů na Vysoké škole logistiky v Přerově Vysoká škola logistiky o.p.s. je soukromá technická vysoká škola neuniverzitního

Více

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně. www.feec.vutbr.cz

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně. www.feec.vutbr.cz Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně www.feec.vutbr.cz Historie Fakulty elektrotechnické Fakulta elektrotechnická byla založena v roce 1959 720 studentů, 18

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

Zkušenosti s rozvojem talentů holdingu CONTIPRO ZUZANA VONDROVÁ

Zkušenosti s rozvojem talentů holdingu CONTIPRO ZUZANA VONDROVÁ Zkušenosti s rozvojem talentů holdingu CONTIPRO ZUZANA VONDROVÁ Vzdělávací programy Vzdělávání pro studenty středních i vysokých škol, včetně doktorských programů FYBICH INSTITUT Contipro Cíle Představit

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016

AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016 AKLUALIZOVANÝ DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVACÍ A VĚDECKÉ, VÝZKUMNÉ, VÝVOJOVÉ, INOVAČNÍ A DALŠÍ TVŮRČÍ ČINNOSTI ČVUT V PRAZE, FAKULTY DOPRAVNÍ PRO ROK 2016 Předkládá: Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c.

Více

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha

Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Příklady revitalizací a konverzí vesnických objektů v studentských projektech Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Praha Ing. arch. Tomáš Efler Ústav památkové péče - FA ČVUT Praha - teoretické

Více

Německo možnosti výzkumu

Německo možnosti výzkumu Německo možnosti výzkumu Seminář: Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy IPSC Univerzita Karlova, 14.3.2017 Lenka Drugová, Informační centrum DAAD v Praze Fakta a čísla 2014 téměř 1,000 výzkumných

Více

Sepetná, Ostravice 26. až 27. 2012, konference k projektu Nové talenty pro vědu a výzkum. 1 www.vsb.cz

Sepetná, Ostravice 26. až 27. 2012, konference k projektu Nové talenty pro vědu a výzkum. 1 www.vsb.cz Sepetná, Ostravice 26. až 27. 2012, konference k projektu Nové talenty pro vědu a výzkum 1 www.vsb.cz Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.4.00/12.0030 Příjemce projektu: Vysoké učení technické v Brně

Více

Vzdělávání v inovacích

Vzdělávání v inovacích Inovace ve vzdělávání Vzdělávání v inovacích Praha, 6.prosince 2007 ESF JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Inkubátor RLZ při

Více

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012

Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Prezentace katedry www.csm-praha.cz www.pedf.cuni.cz 12. června 2012 1 2 Cíl katedry CŠM Cílem je nejen vzdělávat profesionální

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků Na realizaci se podílí:

Více

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVĚK NA ROK 2014 PRO PODPORU PROJEKTŮ V OBLASTI ARCHITEKTURY SE ZAMĚŘENÍM NA Vyplní žadatel výstavy, publikace, přednášky, workshopy Aleš Hamhalter název organizace/jméno fyzické

Více

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S

M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S Centrum raně středověkých studií, Seminář dějin umění Kancelář e-learningu, Centrum informačních technologií Filozofická fakulta MU M I G R A T I N G A R T H I S T O R I A N S EXPERIMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ

Více

Historie. Vznik Centra pro přenos poznatků a technologií, samostatné součásti Univerzity Karlovy

Historie. Vznik Centra pro přenos poznatků a technologií, samostatné součásti Univerzity Karlovy Historie Historie CPPT UK V následujícím textu se dozvíte informace o vývoji Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT UK). CPPT UK v letošním roce oslavilo 10 let své existence.

Více

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE BUDOVY A JEJICH INTERAKCE

ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE BUDOVY A JEJICH INTERAKCE Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou Progres techniky v architektúre 2013 Fakulta architektúry STU Bratislava, Tatranská Kotlina - Slovensko ARCHITEKTONICKÁ A ENERGETICKÁ KONCEPCE BUDOVY A JEJICH

Více

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE

STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE F A K U L T A STAVEBNÍ ČVUT V PRAZE Program: ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ VÝUKA ARCHITEKTURY NA FSv ČVUT V PRAZE 90. léta: reakce na změnu podmínek vznik programu Pozemní stavby a architektura = inženýrské

Více

Metodika konstruování Úvodní přednáška

Metodika konstruování Úvodní přednáška Metodika konstruování Úvodní přednáška Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů 1. Úvod: Cílem přednášky je získání obecných znalostí, definicí a pojmů při projektování technických objektů

Více

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava

Konference projektu ROMODIS Inteligentní dopravní systémy Rozvoj, výzkum, aplikace 15. 5. 2012, Ostrava Projekt Inovace studijního programu Stavební inženýrství Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daniela Vojkovská Projekt Inovace studijního

Více

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování

Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Lektorský tým IVI Institutu pro veřejné investování Rozhodujícím faktorem jakéhokoliv vzdělávacího programu jsou jeho lektoři. V tomto směru bude poskytovatel důsledně dbát na to, aby v týmu lektorů byli

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 2. stupeň základních škol Připravili jsme pro Vaše žáky celou paletu naučných programů a besed zaměřených

Více

7. RP EU. Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.:

7. RP EU. Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.: Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.: 234 006 112 kraemer@tc.cas.cz 1 Celkový rozpočet (2007-2013) = 4,7 miliardy (ve srovnání s 6. RP EU jsou roční rozpočty přibližně

Více

PROJEV PŘI PŘÍLEŽITOSTI INAUGURACE DĚKANA LÉKAŘSKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

PROJEV PŘI PŘÍLEŽITOSTI INAUGURACE DĚKANA LÉKAŘSKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI PROJEV PŘI PŘÍLEŽITOSTI INAUGURACE DĚKANA LÉKAŘSKÉ FAKULTY UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Aula Právnické fakulty UP, tř. 17. listopadu, Olomouc 23. června 2011 Vaše Magnificence, vážený pane rektore,

Více

VRCHOLOVÍ ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI ELI BEAMLINES Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/42.0002

VRCHOLOVÍ ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI ELI BEAMLINES Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/42.0002 VRCHOLOVÍ ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI ELI BEAMLINES Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/42.0002 Termín realizace: 6.8.2012-30.6.2015 Stručný obsah projektu: Hlavním cílem projektu je prostřednictvím přenosu know-how

Více

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 2 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací

Co CAMP nabízí? - umělcům a architektům: podílet se v rámci kurátorského dohledu na programu expozic a instalací Co je CAMP? CAMP [kemp] je zkratka názvu Centra architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit současnou podobu veřejné debaty o rozvoji Prahy. CAMP má sloužit nejen architektům,

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ září 2014 KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta, Katedra speciální produkce

Více

Směrnice Akademické rady Akademie věd ČR č. 10

Směrnice Akademické rady Akademie věd ČR č. 10 Interní předpisy Akademie věd ČR Vyřizuje: Odbor mezinárodní spolupráce Kanceláře AV ČR RNDr. Veronika Palečková Tel.: 221 403 280 E-mail: paleckova@kav.cas.cz Č. j.: KAV-2492/OMS/2017 URL: http://interni.avcr.cz/dokumenty/interni_normy/

Více

Metodika konstruování Úvodní přednáška

Metodika konstruování Úvodní přednáška Metodika konstruování Úvodní přednáška Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů 1. Úvod: Cílem přednášky je seznámení studentů s definicemi a pojmy v metodice konstruování. Design Methodology

Více

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu Film náš pomocník Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let představení projektového týmu Lucie Česálková editorka knihy a souboru DVD, ideová vedoucí projektu Je odbornou asistentkou

Více

7. RP EU. Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.: 234 006 112 kraemer@tc.cas.cz

7. RP EU. Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.: 234 006 112 kraemer@tc.cas.cz IDEAS = Národní kontakt : Ing. Emil Kraemer, PhD Technologické centrum AV ČR Tel.: 234 006 112 kraemer@tc.cas.cz 1 Charakteristika : Celkový rozpočet (2007 2013) = 7,4 miliardy Financování projektů základního

Více

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně

ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ univerzita založena v roce 1899 nejstarší česká brněnská vysoká škola, druhá nejstarší a největší vysoká škola

Více

STUDIJNÍ PLÁN FA CVUT (bakalárský, magisterský navazující) 2003/4

STUDIJNÍ PLÁN FA CVUT (bakalárský, magisterský navazující) 2003/4 STUDIJNÍ PLÁN FA CVUT (bakalárský, magisterský navazující) 2003/4 název predmetu pocet hodin /kreditu/1-1/2/ prednášky + ateliéry, cvicení a semináre zkratka císlo ústavu zk/ zkouška, klz/ klasifikovaný

Více

INFORMACE O festivalu

INFORMACE O festivalu INFORMACE O festivalu ÚVODNÍ SLOVO 6. května 2016 proběhne v prostorách kina Lucerna již 5. ročník festivalu Česká inovace. V tento den se kino a přilehlé prostory promění v jednu velkou inovační akci,

Více

Organizační řád Ústavu technické a experimentální fyziky Českého vysokého učení technického v Praze

Organizační řád Ústavu technické a experimentální fyziky Českého vysokého učení technického v Praze Organizační řád Ústavu technické a experimentální fyziky Českého vysokého učení technického v Praze Preambule Ústav technické a experimentální fyziky Českého vysokého učení technického v Praze (dále jen

Více

Letectví a kosmonautika Obor Avionika

Letectví a kosmonautika Obor Avionika Magisterský program Letectví a kosmonautika Obor Avionika Garant programu: doc. Ing. Jan Roháč, Ph.D., Katedra měření, FEL Popis programu Jedná se o magisterský studijní program akreditovaný jak v ČJ,

Více

Chaloupková Štěpánka. Čížek Radek

Chaloupková Štěpánka. Čížek Radek Chaloupková Štěpánka Čížek Radek * 27. května 1931, Chicago, Illinois, USA V současnosti je považován za jednoho ze špičkových a nejznámějších autorit v oboru marketingu Spolupracoval s celou řadou úspěšných

Více

Zahraniční partner Liverpool John Moores University (www.ljmu.ac.uk)

Zahraniční partner Liverpool John Moores University (www.ljmu.ac.uk) Instituce založená Krajskou hospodářskou komorou Jižní Moravy za účelem realizace společného záměru 5. moravských univerzit, 5. moravských krajských obchodních komor a 5. moravských krajů v oblasti profesního

Více

Úvodní seminář kurzu TTM-J

Úvodní seminář kurzu TTM-J Transfer znalostí a technologií ve vybraných regionech aplikace evropského vzdělávacího modelu Technology Transfer Manager Úvodní seminář kurzu TTM-J České Budějovice 7. října 2011 Kateřina Čihařová, ILA,

Více

Zápatí prezentace 1

Zápatí prezentace 1 Informace k organizaci doktorského studia na Ekonomicko-správní fakultě MU Zápatí prezentace 1 Doktorské studium: individualizovaná forma studia (pod vedením školitele) zahrnuje část studijní část vědecko-výzkumnou

Více

Univerzitní informační systém

Univerzitní informační systém Univerzitní informační systém komplexní informační systém pro řízení studijního a vědecko-výzkumného procesu VŠ IS4U, s. r. o. info@is4u.cz Představení komplexní informační systém pro hlavní činnost univerzity

Více

Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy. Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9.

Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy. Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9. Informace pro vědu a výzkum zkušenosti z kurzu ÚK ČVUT pro doktorandy Věra Pilecká, Ústřední knihovna ČVUT Seminář IVIG, 25. 9. 2014, Praha Kontext ČVUT nejstarší česká technika (1707) 8 fakult, 5 vysokoškolských

Více

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno

Celoživotní profesní vzdělávání České komory architektů Základní informace o vzdělávací akci. Centrum pasivního domu. Údolní 33, Brno I. Pořadatel (základní informace o pořadateli akce) Obchodní jméno Adresa Kontaktní osoba Tel. číslo E-mail Webové stránky Centrum pasivního domu Údolní 33, Brno 602 00 Vendula Tušerová 511 111 810 seminare@pasivnidomy.cz

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava - Poruba tel.: 597 321 111, fax: 596 918 507, http://www.vsb.cz http://www.spravnavyska.cz FAKULTA BEZPEČNOSTNÍHO

Více

Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF

Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF Karviná, 29/04/2015 Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 2 PŘEDSTAVENÍ SU OPF prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. děkan předseda

Více

Fakulta elektrotechniky

Fakulta elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně Kdo jsme Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií je špičkovým centrem nabízej zejícím: moderní univerzitní

Více

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ Bakalářský studijní program Stavební inženýrství obor MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ STRUKTUROVANÉ STUDIUM Délka studia 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 BAKALÁŘSKÉ STUDIUM bakalářská práce státní závěrečná

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt IRICoN Název prioritní osy: Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Název oblasti podpory: Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Název prioritního tématu: Rozvoj

Více

Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP. Stavební inženýrství

Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP. Stavební inženýrství Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP Stavební inženýrství PODMÍNKY PŘIJETÍ Podmínky: 1. úspěšné ukončení bakalářského studijního programu zaměřeného na stavební

Více

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 2 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

INTERIER-1. 3.ročník bakalářský AU ZS 2018/ Ústav interiéru a výstavnictví Fakulty architektury ČVUT. Přednáškový blok předmětu

INTERIER-1. 3.ročník bakalářský AU ZS 2018/ Ústav interiéru a výstavnictví Fakulty architektury ČVUT. Přednáškový blok předmětu INTERIER-1 3.ročník bakalářský AU ZS 2018/19 15115 Ústav interiéru a výstavnictví Fakulty architektury ČVUT přednášející vedoucí cvičení Ing.arch.Lenka Bednářová,Ph.D. akad.arch.mojmír Průcha Přednáškový

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD Příloha č. 1 ke Statutu ČVUT FD ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD Organizační řád je vnitřním předpisem Českého vysokého učení technického v Praze Fakulty dopravní (dále jen ČVUT FD ), který upravuje vnitřní organizaci

Více

Česká kosmická kancelář (CSO)

Česká kosmická kancelář (CSO) Česká kosmická kancelář (CSO) Cíl činnosti 1. Přispívat k dosažení a udržení co nejširšího a nejúčinnějšího zapojení ČR do kosmických programů a projektů, 2. Podporovat uplatňování přínosů kosmonautiky

Více

Váš partner pro mezioborovou spolupráci. Mgr. Ivana Češková

Váš partner pro mezioborovou spolupráci. Mgr. Ivana Češková Váš partner pro mezioborovou spolupráci Mgr. Ivana Češková v rámci podzimního cyklu přednášek České meteorologické společnosti pobočky Ostrava a Českého hydrometeorologického ústavu pobočky Ostrava pondělí

Více

Pravidla pro hodnocení vzdělávací činnosti studenty a absolventy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. ze dne

Pravidla pro hodnocení vzdělávací činnosti studenty a absolventy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. ze dne Pravidla pro hodnocení vzdělávací činnosti studenty a absolventy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ze dne 23. 6. 2017 Akademický senát Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se podle 27 odst. 1 písm.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD Příloha č. 1 ke Statutu ČVUT FD ORGANIZAČNÍ ŘÁD ČVUT FD Organizační řád je vnitřním předpisem Českého vysokého učení technického v Praze Fakulty dopravní (dále jen ČVUT FD ), který upravuje vnitřní organizaci

Více

Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví

Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví Formulace business strategie v oblasti zdravotnictví Tomáš Vican, Jiří Vaněk, Vratislav Kozák Radim Bačuvčík VeRBuM, 2012 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Celková částka určená na financování OP VK činí zhruba 2.15 mld. zdroje EU (ESF) tvoří 85 % částky ( asi 1.83 mld. ) zdroje státního rozpočtu ČR tvoří

Více

KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách?

KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách? KONFERENCE pro praxi v podnikání: Jak vytvořit strategii v malých, středních a rodinných firmách? Registrujte se na prakticky zaměřenou KONFERENCI pro podnikatele, majitele a manažery malých a středních

Více

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu 30.1.2017, Brno Připravil: Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Habilitační přednáška Obor: Obecná produkce rostlinná Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu Osnova přednášky Výchozí podmínky

Více

P R O G R A M. Mezinárodní konference TELNET - MOST 2006. Termín konání:

P R O G R A M. Mezinárodní konference TELNET - MOST 2006. Termín konání: P R O G R A M Mezinárodní konference TELNET - MOST 2006 Termín konání: 4. 10. 7. 10. 2006 06 4.10.2006 (středa ( středa) Příjezd hostů, transport t z letiště, ubytování Odpovědnost za organizaci: manažer

Více

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan

Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Radim Farana děkan 1 Fakulta strojní Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Radim Farana děkan Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISO 9001 : 2001 CQS 2258/2007 CZ 2258/2007 2 Nové talenty pro vědu

Více

Oprava zápisu z jednání Hodnoticí komise Řídicího orgánu OP VVV

Oprava zápisu z jednání Hodnoticí komise Řídicího orgánu OP VVV Oprava zápisu z jednání Hodnoticí komise Řídicího orgánu OP VVV Datum konání: 6. 4. 2017 Číslo výzvy: 02_16_015 II. Projednávané Žádosti o podporu Pořadové číslo 1. Název žadatele Název projektu Registrační

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK Jaroslav Roh 11. 3. 2019 Studium otevřeno: absolventům magisterského studia FaF UK (Farmacie, Zdravotnická bioanalytika) absolventům magisterských

Více

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata

Univerzita s kladným nábojem. Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Univerzita s kladným nábojem Spolupráce TU v Liberci s průmyslem současné možnos; a aktuální témata Partnerství mezi firmami a TUL Společné řešení v oblasti vědy a výzkumu Partnerství v pedagogické oblasti

Více

Odborné předměty ArchiCAD ARCH Anotace:

Odborné předměty ArchiCAD ARCH Anotace: Volitelné předměty 4. ročník Odborné předměty ArchiCAD ARCH Anotace: Studenti se v rámci předmětu naučí ovládat další grafické prostředí Archicad, modelovat v něm objekty a vytvářet jednodušší animace.

Více

VILA TUGENDHAT VÝSTAVA

VILA TUGENDHAT VÝSTAVA VILA TUGENDHAT VÝSTAVA E-MAIL: INFO@TUGENDHAT.EU TELEFON: +420 515 511 015 / 016 ČERNOPOLNÍ 45, BRNO OBSAH Vila Tugendhat výstava 3 Technické parametry 4 Vizualizace výstavy 5 2 velkosti výstavních panelů

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice

Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice Přehled nejvýznamnějších grantových agentur v České republice Grantová agentura ČR (GA ČR) www.gacr.cz projekty základního výzkumu trvání 1 5 let prakticky všechny obory možnost zapojení několika institucí

Více

LEKTOŘI oboru CORPORATE MASTER OF LAWS

LEKTOŘI oboru CORPORATE MASTER OF LAWS LEKTOŘI oboru CORPORATE MASTER OF LAWS Prof. JUDr. Monika Pauknerová, CSc., DSc. garantka oboru Prof. JUDr. Monika Pauknerová, CSc., DSc. je univerzitní profesorkou v oboru mezinárodní právo soukromé a

Více

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium

Doktorské studium na FPH VŠE. Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium Doktorské studium na FPH VŠE Martin Lukeš proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium 3.10.2016 1 1. Proč studovat doktorské studium Chtít přicházet věcem (korektním a metodicky správným způsobem) na

Více

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ

PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ PREZENTACE FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ pro studenty SPŠ Autor: Hana Petrušková 24. a 27. 9.2019 FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VUT v Brně jedna z 8 fakult Vysokého učení technického v Brně (VUT) největší

Více

Výroční zpráva o činnosti vysoké školy za rok 2014

Výroční zpráva o činnosti vysoké školy za rok 2014 Výroční zpráva o činnosti vysoké školy za rok 2014 OBSAH Úvod 1. Základní údaje o vysoké škole 2. Studijní programy, organizace studia a vzdělávací činnost 3. Zájem o studium 4. Sociální záležitosti studentů

Více

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG

Přerov. říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně prospěšné společnosti VŠLG Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na rok 2014. Přerov říjen 2013 schváleno ve správní radě obecně

Více

Chytrý region - příležitosti pro obce a města

Chytrý region - příležitosti pro obce a města Chytrý region - příležitosti pro obce a města Prezentující z úvodního bloku konference Mgr. Zdeněk Semorád Náměstek pro řízení sekce evropských programů na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, absolvent

Více

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů

Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní, Ústav dopravních systémů Ing. Josef Kocourek, Ph.D. (*1978) - v roce 2003 vystudoval obor Dopravní infrastruktura v území

Více

Hlavní výbor České pedagogické společnosti

Hlavní výbor České pedagogické společnosti Hlavní výbor České pedagogické společnosti Na posledním sjezdu konaném v Českých Budějovicích dne 26. března 2015 byli do hlavního výboru zvoleni tito členové: doc. PhDr. Tomáš Čech, Ph. D. předseda Absolvent

Více

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání Inovace formy a obsahu výuky studia historie v bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání CZ.04.1.03/3.2.15.2/0280 Tento projekt je Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

ZÁPIS ZE ZASEDÁNÍ AS FA VUT ze dne 10. 1. 2012 Místo zasedání: místnost 117A - FA Poříčí 5 začátek jednání: 15:00, konec jednání: 16:30

ZÁPIS ZE ZASEDÁNÍ AS FA VUT ze dne 10. 1. 2012 Místo zasedání: místnost 117A - FA Poříčí 5 začátek jednání: 15:00, konec jednání: 16:30 Program zasedání: ZÁPIS ZE ZASEDÁNÍ AS FA VUT ze dne 10. 1. 2012 Místo zasedání: místnost 117A - FA Poříčí 5 začátek jednání: 15:00, konec jednání: 16:30 1. Zahájení zasedání a schválení programu 2. zasedání

Více

Asociace inovačního podnikání ČR, z.s.

Asociace inovačního podnikání ČR, z.s. ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR, tuzemskými a zahraničními členy a

Více

Garant studijního programu Architektura a stavitelství v rámci celoživotního vzdělávání Doc. Ing. Martina Peřinková, Ph.D.

Garant studijního programu Architektura a stavitelství v rámci celoživotního vzdělávání Doc. Ing. Martina Peřinková, Ph.D. Studijní plán oborů v programu Architektura a v rámci celoživotního vzdělávání vyučovaných na Fakultě stavební VŠB - TU Ostrava garantovaný Katedrou architektury Studijní obory Rekonstrukce a konverze

Více

VIII. ÚPLNÉ ZNĚNÍ Přílohy č. 2 STATUTU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZE DNE 20. ČERVNA 2014

VIII. ÚPLNÉ ZNĚNÍ Přílohy č. 2 STATUTU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZE DNE 20. ČERVNA 2014 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 26. dubna 1999

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Příloha monitorovací zprávy: Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Restaurátorský přístup v péči o autentické památky, seminář 9. listopadu

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network Rozvoj služeb sítě za období 2008-2013 22. května 2014 Hlavní bariéry zavádění inovací v MSP Průzkum v MSP Otázka: Jaké překážky vidí manažeři při zavádění inovací ve firmě 0,0

Více

Ústav automobilního a dopravního. inženýrství

Ústav automobilního a dopravního. inženýrství Ústav automobilního a dopravního Ústav automobilního a inženýrství Technická 2896/2 616 69 Brno tel: +420 541 142 271 fax: +420 541 143 354 e-mail: pistek.v@fme.vutbr.cz web: www.udt.fme.vutbr.cz Pracoviště

Více

Komise J. Williama Fulbrighta v České republice 25 let akademických pobytů

Komise J. Williama Fulbrighta v České republice 25 let akademických pobytů Komise J. Williama Fulbrighta v České republice 2 let akademických pobytů V uplynulých 2 letech vyslala česká Komise J. Williama Fulbrighta 89 českých studentů, vědců, přednášejících a dalších stipendistů

Více

Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky

Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky doc. Ing. František Kuda, CSc. Ing. Eva Wernerová, Ph.D. Docent a odborná asistentka VŠB TU Ostrava, Fakulta stavební 1 Vzdělávací

Více

Kulatý stůl životní prostředí a udržitelné rozvojové cíle v projektech rozvojové spolupráce

Kulatý stůl životní prostředí a udržitelné rozvojové cíle v projektech rozvojové spolupráce FoRS České fórum pro rozvojovou spolupráci Kulatý stůl životní prostředí a udržitelné rozvojové cíle v projektech rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen Správní rady FoRS Development Worldwide, spolek

Více

International Space Development Conference 2014, Los Angeles

International Space Development Conference 2014, Los Angeles International Space Development Conference 2014, Los Angeles Minulý rok jsme se poprvé zúčastnily soutěže, kterou vyhlašuje NASA Ames a National Space Contest v návrhu nejlepší plně samostatné vesmírné

Více

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011

RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 TTM v regionech Odborná náplň kurzu TTM-J Úvodní seminář kurzu TTM-J RNDr. I. Dvořák, CSc PGCertKT(Open) České Budějovice 7. října 2011 Cíl vzdělávacího modulu TTM-J Cílem tohoto úvodního vzdělávacího

Více