CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 9

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 9"

Transkript

1 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 9 Snímek 1.

2 Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr 14 přednášek, 14 týdnů, 2 hodiny/týden Klasifikace: zkouška - ústní zkouška Poznámka: na předmět Chemie ovzduší volně navazuje Technologie ochrany ovzduší prolínání obsahu cca 20 % Snímek 2.

3 Osnova přednášky 9 Celosvětový vývoj v oblasti ochrany ovzduší a významné mezinárodní úmluvy Historie znečištění ovzduší a počátky ochrany Nejvýznamnější kroky v ochraně ovzduší v Evropě Nejvýznamnější kroky v ochraně ovzduší v USA Vybrané mezinárodní úmluvy o ochraně ovzduší Kjótský protokol Následný proces po Kjótském protokolu Snímek 3.

4 Etapy znečištění ovzduší Hlavní milníky antropogenního znečištění (Zdroj: Encyclopedia of Life Support Systems EOLSS) do 2. pol. 18. stol. cca Preindustriální období - v domácnostech silné znečištění spalováním olejů a dřeva v domácích topeništích (plicní anthrakóza + pneumokonióza) - vnější ovzduší znečištěno spalováním zejm. dřeva ve městech a v důsledku těžby a zpracování kovů (Athény cca 200 tis. obyvatel v r. 430 př. n. l.,řím cca 1 mil. v r. 150 n. l., v r. 535 n. l. císař Justinián vydává vyhlášky, kde je zmíněna důležitost dýcháníčistého vzduchu) Období znečištění převážně v důsledku spalování hnědého ačerného uhlí (emise SO 2, PM atd.) 1950 současnost Nové zdroje emisí (přízemní O 3, CFCs, VOCs aj.) Snímek 4.

5 Etapy znečištění ovzduší Preindustriální období počátky využití uhlí počátek znečištění První použití v Římské říši, rozvoj ve Velké Británii ve středověku; Konec 11. století stol. Edward I., Longshanks tj. Dlouhán ( ) dekret o zákazu spalování uhlí v Londýně z důvodu zápachu a dýmu: dokumentován případ jednoho trestu smrti za nedodržení; Počátek 14. stol. Doklady o rozšířeném spalování uhlí, nejstarší ložiska na církevní půdě u řeky Tyne využívání uhlí pouze v kovárnách a vápenkách odlesnění Anglie rozšíření uhlí pro vytápění Vláda Alžběty I. ( ) uhlí ovládlo trh s palivem Snímek 5.

6 Etapy znečištění ovzduší Průmyslová revoluce zhruba vymezeno obdobím Postupný přechod k industriální výrobě s počátkem v Anglii Mohutný nástup používání uhlí: zprvu vytápění, od r zavedení koksu v metalurgii železa, postupné nahrazení vodního, větrného a animálního pohonu zařízení parními stroji; James Watt ( ): 1763 zahájení prací na zlepšení Newcomenova parního stroje; 1769 patentování odděleného kondenzátoru páry = zvýšení účinnosti stroje výroba cca 500 strojů vypršení patentu, poté rychlý rozvoj a přechod na vysokotlaké stroje nasazení v dopravě; Prvotní využití parních strojů: textilky, hutě (např. cínové doly v Cornwallu), následně mlýny obilí atd. Snímek 6.

7 Etapy znečištění ovzduší Průmyslová revoluce zhruba vymezeno obdobím James Watt ( ) Továrna z přelomu 18. a 19. století Snímek 7.

8 Etapy znečištění ovzduší Znečištění z dopravy nízká účinnost starých parních strojů Spotřeba paliva na 1 HP výkonu (0,735 kw): A) Stephensonova "Rocket" 5,2 kg uhlí B) 30. létačsr ,8 kg uhlí C) 60. léta elektrická (vč. účinnosti elektrárny) 0,4-0,7 kg uhlí D) 70. léta diesel-elektrická 0,17 kg nafty Snímek 8.

9 Etapy znečištění ovzduší Londýn symbol znečištění ovzduší ve městech v pol. 20. stol. Tzv. velký smog v Londýně - prosinec 1952 až březen 1953 bezprostřední usmrcení osob!!! Snímek 9.

10 Etapy znečištění ovzduší Úmrtí v důsledku znečištění ovzduší ve městech v r (Zdroj: EEA) Snímek 10.

11 Historie environmentální legislativy Vývoj ochrany ovzduší v Evropě (Zdroj: Hanibal, J., Raab, P. Problematika kvality ovzduší, Praha, 1979 a EEA) Poč. 19. stol. Poč. 20. stol a Německo a Rakousko uzákonily možnost vymáhat na firmě náhradu za poškození zdraví a majetku v důsledku emisí; Itálie vydává zákon na ochranu ovzduší, určuje odstup vybraných výrobních technologií od lidských sídel; Velká Británie vydává v důsledku uvedeného velkého smogu zákon o ochraně ovzduší před černým kouřem ; dvojice směrnic rady EHS o harmonizaci právních předpisů o emisích motorových vozidel; první akční program pro životní prostředí preferující předcházení znečištění před řešením následků; Snímek 11.

12 Historie environmentální legislativy Vývoj ochrany ovzduší v Evropě (Zdroj: EEA) Směrnice Rady 78/176/EHS o odpadech z průmyslu oxidu titaničitého (od r nahrazena směrnicí o průmyslových emisích); Jednotný evropský akt, v němž do právního systému ES byla implementována hlava o ochraně životního prostředí; Směrnice Rady 1999/13/ES o omezování emisí VOCs (od r nahrazena směrnicí o průmyslových emisích); Směrnice EP a Rady 2001/8/ES o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší z velkých spalovacích zařízení; Pozn. Výčet není zdaleka kompletní, uvedeny jen příklady. Snímek 12.

13 Historie environmentální legislativy Vývoj ochrany ovzduší v USA (Zdroj: CCPS: Safe Design and Operation of Process Vents and Emission Control Systems, 2006, Wiley) Konec 19. stol ve velkých městech dílčí regulace na lokální úrovni; Chicago a Cincinnati přijaly místní zákon o omezení znečištění kouřem a popílkem z továren, železnic a lodní dopravy; zahájení monitoringu znečištění ovzduší ve východních městech prostřednictvím US Public Health Service; v důsledku extrémní smogové situace omezilo St. Luis trvale spalování nekvalitního hnědého uhlí; Přijetí první celostátní vyhlášky Air Pollution Control Act; Snímek 13.

14 Historie environmentální legislativy Vývoj ochrany ovzduší v USA (Zdroj: CCPS: Safe Design and Operation of Process Vents and Emission Control Systems, 2006, Wiley) Přijetí celostátní vyhlášky Clean Air Act (neboli Air Quality Control Act) o vytvoření emisních limitů pro stacionární zdroje; Novelizace, v níž byla definována max. úroveň znečištění PM, SO x, CO, NO x, O 3, Pb; Nově ustanovena agentura EPA nastavující mj. prahové hodnoty imisní zátěže a regulační opatření; EPA zahájila regulaci emisí azbestu, benzenu, Be, As, Hg, radionuklidů a vinylchloridu; 1990 Zpřísnění požadavků na koncentrace NO x, prekurzorů ozonu, a VOCs. USA odmítly ratifikovat Kjótský protokol. Snímek 14.

15 Ženevská úmluva 1979 Ženeva: Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution (Úmluva o dálkovém znečišťování ovzduší překračujícím hranice států / Úmluva o kyselých deštích) Na uvedenou obecnou Úmluvu navazuje 8 prováděcích protokolů Protokoly na rozdíl od rámcové úmluvy podstatně konkrétnější. Snímek 15.

16 Ženevská úmluva 8 navazujících protokolů Protokol o snížení emisí síry přecházející hranice států nejméně o 30 %; Protokol o dlouhodobém financování Programu spolupráce při monitorování a vyhodnocování dálkového přenosu látek znečišťujících ovzduší v Evropě; Protokol o snižování emisí oxidů dusíku nebo jejich toků přes hranice států; Protokol o snižování emisí těkavých organických látek; Protokol o dalším snížení emisí síry; Protokol o těžkých kovech; Protokol o perzistentních organických polutantech; Protokol k omezení acidifikace, eutrofizace a tvorby přízemního ozonu (tzv. Göteborský protokol); Snímek 16.

17 Další významné dohody z 80. let 1981 Montreal: 1985 Vídeň: Environmental Protection: Aircraft Engine Emissions (Ochrana prostředí: Emise z leteckých motorů); Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer (Vídeňská úmluva o ozonové vrstvě); 1986 (podpis 91): Air Quality Agreement (bilaterální dohoda USA Kanada o kyselých deštích); 1987 Montreal: 1992 New York: Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer ( Montrealský protokol o látkách které poškozují ozonovou vrstvu, výstup výše uvedené Vídeňské konvence); UN Framework Convention on Climate Change (Rámcová úmluva OSN o změně klimatu); Snímek 17.

18 Montrealský protokol o látkách poškozujících ozonovou vrstvu Země (1987) - prováděcí protokol Vídeňské úmluvy Československo ratifikovalo Vídeňskou úmluvu 30. prosince (ČR jako nástupnická země automaticky smluvní stranou); K Montrealskému protokolu přistoupilo přes 190 států. Cíl: vyloučení výroby a spotřeby 96 regulovaných látek poškozujících ozonovou vrstvu; Zahrnuty plně halogenované chlor-fluorované uhlovodíky (CFC), brom-fluorované uhlovodíky, a částečně halogenované chlorfluorované uhlovodíky (HCFC) Do roku 1987 celosvětově spotřebováno cca 1,1 mil. tun CFC ročně, (z toho cca tun připadalo na dnešníčr) Z 98 % výroba a spotřeba látek zastavena; Pokud bude protokol v celém rozsahu uplatňován, návrat ozonové vrstvy v roce 2050 do stavu před rokem Snímek 18.

19 UN Framework Convention on Climate Change (Rámcová úmluva OSN o změně klimatu) UNFCCC Celkem ratifikovalo196 subjektů/států Dlouhotrvající proces tvorby UNFCCC (13 let!) Výsledek první Světové klimatické konference (Ženeva 1979) v rámci konference výzva průmyslovým zemím snížit do roku 2005 emise CO 2 o 20 % vůči roku 1988; zasedání Valného shromáždění OSN rozhodnutí o zařazení změny klimatu do programu Konference OSN o životním prostředí Rio de Janeiro výše uvedená konference vytvoření UNFCCC na základě výstupů z UNFCCC vypracován Kjótský protokol; Snímek 19.

20 UN Framework Convention on Climate Change UNFCCC Pozn. O ratifikaci Kjótského protokolu se v USA zasazoval Al Gore Někdy uváděny kontroverze s vazbami na některé podniky, problémy s financováním prezidentské kampaně apod. Valné shromáždění OSN Al Gore (Nobelova cena míru spolu s IPCC v r. 2007) Snímek 20.

21 Kyoto Protocol (Kjótský protokol) 1997 Kyoto: vypracován na základě výše uvedené rámcové úmluvy; Obsahuje 6 látek CO 2, CH 4, N 2 O, HFCs, PFCs, SF 6 Dojednání prosinec 1997 Potvrzení ratifikace EU 2002 Účinnost od r od prosince 2004 protože USA odmítly, vše záviselo na Rusku k r ratifikovalo 132 zemí s emisním podílem 61,6 % přistoupení Ruska r Snímek 21.

22 Kyoto Protocol (Kjótský protokol) Celkový závazek průmyslových zemí: snížení emisí GHG o 5,2 % Závazek počítán pro agregované průměrné emise CO 2, CH 4, N 2 O, HFCs, PFCs, SF 6 přepočítané na CO 2 pomocí GWP pro N 2 O GWP = 310 (tj. 1 tuna N 2 O = 310 t CO 2 ) pro CH 4 GWP = 21 Časový rámec závazek snížení za období 5 let vztažný rok pro CO 2, CH 4, N 2 O 1990 pro HFCs, PFCs, SF 6 volitelně 1990 nebo 1995 Snímek 22.

23 Kyoto Protocol (Kjótský protokol) Plnění závazků možné přímo snížením ročně vypouštěných množství GHG; nebo pomocí 3 dodatečných flexibilních mechanismů (průmyslové státy oprávněny snížit emise v jiném státu, nebo od něj odkoupit povolenky) 1) Obchodování s emisemi (Emission Trading, ET); 2) Společně zaváděná opatření (Joint Implementation, JI); 3) Mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism, CDM). Snímek 23.

24 Kyoto Protocol (Kjótský protokol) Snižování není jednotné pro všechny státy: (příklady) Německo, Francie, Švýcarsko,Česká republika aj. závazek -8 % USA (teoreticky) závazek -7 % Kanada, Maďarsko, Japonsko a Polsko závazek -6 % Rusko, Nový Zéland a Ukrajina závazek 0 % Norsko závazek + 1 % Austrálie závazek + 8 % možnost zvýšení Island závazek + 10 % Snímek 24.

25 Plnění závazků vůči Kjótskému protokolu Snímek 25.

26 Přehled největších producentů skleníkových plynů Snímek 26.

27 Co následuje po Kjótském protokolu Před pařížským summitem nebyla k dispozici všeobecně akceptovaná dohoda Katar 2014 Lima 2015 Paříž konference v Dauhá o prodloužení platnosti Kjótského protokolu; přijaty nové závazky (snížení emisí o 18 % do roku 2020); závazek přijala EU + Austrálie, Bělorusko, Chorvatsko, Island, Kazachstán, Norsko, Švýcarsko a Ukrajina; na konferenci přijata pouze Limská výzva jako základ pro konferenci v Paříži r. 2015; státy EU se dohodly na Kjótském protokolu II (omezení o 30 % do r. 2020). COP 21, neboli 21. konference smluvních stran Rámcové úmluvy o změně klimatu (UNFCCC) Schváleno zástupci 197 stran, Náhrada Kjótského protokolu v roce 2020 Snímek 27.

28 Pařížská konference Zastíněno teroristickými útoky, provázeno demonstracemi aktivistů Snímek 28.

29 Pařížská dohoda jako náhrada Kjótského protokolu Podmínka ratifikace 55 zeměmi produkujícími nejméně 55 % světových emisí GHG. Hlavní cíl: udržení nárůstu globální teploty pod 2 C oproti preindustriálnímu období usilování o udržení teplotní změny do 1,5 C Další cíl: zvýšení adaptability vůči nepříznivým dopadům klimatických změn Prováděcíčlánky: celkem 28 shrnutí základních pojmů, cílů a opatření a dále kontrolní mechanismy Snímek 29.

30 Pařížská dohoda jako náhrada Kjótského protokolu Odlišnost od Kjótského protokolu: KP vztažen pouze na vyspělé státy, Pařížská dohoda ukládá povinnost stanovit si vlastní mitigační závazky všem signatářům Vlastní závazky EU: snížit emise GHG do roku 2030 o 40 % ve srovnání s rokem Byla stanovena dvě kritéria, Snímek 30.

31 Pařížská dohoda jako náhrada Kjótského protokolu Průběh ratifikace (potřeba 55 stran + 55 % globálních emisí): po přijetí dlouhé období klidu zlom 3. září 2016 ratifikace USA +Čína následně Indie 2. října 2016 Evropská unie jako celek 5. října 2016 (schválení EP) překročení obou prahových hodnot 5.října 2016 platnost 4. listopadu 2016, tedy 30. den Snímek 31.

32 Sledování průběhu ratifikace Pařížské dohody Snímek 32.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 1 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Rozsah předmětu: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458 e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 1 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Rozsah předmětu: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458 e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162

Více

Mezinárodní klimatická politika

Mezinárodní klimatická politika Mezinárodní klimatická politika Brno, 2. 9. 2013 - historie multilaterálních smluv - historie klimatických vyjednávání - jak vyjednávání fungují - budoucnost Historie environmentálních multilaterálních

Více

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

Jak učit o změně klimatu?

Jak učit o změně klimatu? Jak učit o změně klimatu? Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu? Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska

Více

Evropský a mezinárodní kontext ochrany ovzduší

Evropský a mezinárodní kontext ochrany ovzduší Evropský a mezinárodní kontext ochrany ovzduší Veronika Hunt Šafránková 10. prosince 2013 Obsah Stav ovzduší v Evropě Nástroje mezinárodní spolupráce Mezinárodní úmluvy Legislativa EU Bilaterální a regionální

Více

Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu

Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Pařížská dohoda a její význam pro ČR a EU Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Rámcová úmluva OSN o změně klimatu 1992 UNFCCC -> vstup v platnost 1995 1997 Kjótský protokol > vstup

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu DOPLNĚK k návrhu ROZHODNUTÍ RADY o

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

Ochrana vod v rámci ochrany jiných složek životního prostředí

Ochrana vod v rámci ochrany jiných složek životního prostředí Mořské a vodní právo Ochrana vod v rámci ochrany jiných složek životního prostředí Karolina Žákovská Katedra práva životního prostředí 2014/2015 Přednáška č. 9 Úvod Proč ochrana vod v rámci jiných složek?

Více

V Bruselu dne COM(2016) 618 final ZPRÁVA KOMISE

V Bruselu dne COM(2016) 618 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 23.9.2016 COM(2016) 618 final ZPRÁVA KOMISE Zpráva k usnadnění výpočtu množství přiděleného Evropské unii a zpráva k usnadnění výpočtu společného množství přiděleného Unii,

Více

Prameny právní úpravy OVZDUŠÍ. Ilona Jančářová. Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek. Ochrana ozónové vrstvy Země.

Prameny právní úpravy OVZDUŠÍ. Ilona Jančářová. Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek. Ochrana ozónové vrstvy Země. PRÁVN VNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ Ilona Jančářová 2012 PRÁVN VNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek Ochrana ozónové vrstvy Země Ochrana klimatu Prameny právní úpravy

Více

Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2. Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou

Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2. Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2 Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou Forum pro udržitelné podnikání Praha, 14.4.2011 POŠKOZENÍ OZONOVÉ VRSTVY 2006 2 GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

Více

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR (zejména z pohledu ČHMÚ) Jan Macoun Český hydrometeorologický ústav, macoun@chmi.cz Seminář Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře. 3. září

Více

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3) Mezinárodní spolupráce v ochraně životního prostředí 2 Ochrana ŽP vyžaduje

Více

Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012

Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012 Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012 JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D. V roce 2012 došlo ke změnám právní úpravy ochrany ovzduší (ve smyslu ochrany přirozeného složení atmosféry) ve všech třech

Více

Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší

Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší Koordinovaná kontrola ochrany ovzduší a ozónové vrstvy a plnění závazků vyplývajících ze

Více

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Ing. Jan Kužel, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Globální cíl l a specifické

Více

Předkládací zpráva pro Parlament ČR

Předkládací zpráva pro Parlament ČR Předkládací zpráva pro Parlament ČR I. Úvod Pařížská dohoda (Paris Agreement, dále jen Pařížská dohoda / Dohoda ) byla přijata dne 12. prosince 2015 na mezinárodní klimatické konferenci v Paříži (30. listopadu

Více

Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová

Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová Principy zpřísňování emisních limitů, kompenzační opatření

Více

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Environmentální politika a udržitelný rozvoj GLOBÁLNÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Karolina Žákovská Katedra práva životního prostředí Přednáška č. 2 16.10.2014 Globální problémy životního prostředí Úvodní

Více

Politika ochrany klimatu a závazky ČR. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu

Politika ochrany klimatu a závazky ČR. Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Politika ochrany klimatu a závazky ČR Pavel Zámyslický Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu 3 základní úrovně Mezinárodní Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UN FCCC), Kjótský protokol, Pařížská

Více

Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016

Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016 Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016 JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D. V roce 2012 došlo ke změnám právní úpravy ochrany ovzduší (ve smyslu ochrany přirozeného složení atmosféry) ve všech třech

Více

Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži

Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Paříži COP-21 / CMP-11 30.11. 11.12.2015 Pavel Zámyslický odbor energetiky a ochrany klimatu Obsah 1) Obecné informace 2) Mitigace snižování

Více

Problematika změny klimatu v ČR

Problematika změny klimatu v ČR Problematika změny klimatu v ČR 2. české uživatelské fórum GMES/Copernicus Mgr. Jana Kontrošová Ministerstvo životního prostředí, odbor energetiky a ochrany klimatu Obsah přednášky Mezinárodní kontext

Více

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Seminář Ekomonitor, Praha, 21.2.2017 Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah Strategie Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje

Více

Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy

Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy Vojtěch MÁCA vojtech.maca@czp.cuni.cz Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji Karlovy Vary, 14. 16. 9. 2005 Definice

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů:

Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů: Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů: souhrn výsledků předaných v roce 2009 Pavel Fott a Dušan Vácha (ČHMÚ) Ochrana ovzduší, Č. Budějovice, listopad 2009 Obsah Změna klimatu (ZK) Základní

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny

10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny 10. Mezinárodní úsilí k omezení intenzity a dopadů klimatické změny 10.1. IPCC Pátá hodnotící zpráva IPCC vybízí k rychlejšímu a komplexnějšímu přístupu vlád ke snaze o snížení emisí skleníkových plynů.

Více

VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR

VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR Jana Šimková, Robert Skeřil, Gražyna Knozová Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Smogová situace je podle zákona

Více

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Environmentální problémy Znečišťování ovzduší a vod Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2010 OSNOVA Klíčové pojmy 1. ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Definice problému Přírodní zdroje znečištění Antropogenní

Více

Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy ke zlepšení kvality ovzduší BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001

Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy ke zlepšení kvality ovzduší BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001 Autor Ing. Vladislav Bízek Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Programy snižování emisí Programy ke zlepšení kvality ovzduší Blok BK10 - Legislativa a právo Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie, pokud jde o mezinárodní nástroj, jejž mají vypracovat

Více

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s.

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Ostrava 10. 11. 2011 Obsah 1. Strategie rozvoje na léta 2009-2016 2. Program

Více

Revize Tematické strategie EU o znečištění ovzduší. Kateřina Sukdolová, Pavel Gadas 19. listopadu 2013 Plzeň

Revize Tematické strategie EU o znečištění ovzduší. Kateřina Sukdolová, Pavel Gadas 19. listopadu 2013 Plzeň Revize Tematické strategie EU o znečištění ovzduší Kateřina Sukdolová, Pavel Gadas 19. listopadu 2013 Plzeň Obsah Důvody revize Cíl a obsah revize Revize směrnic ke kvalitě ovzduší Nové směrnice v oblasti

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Metoda DPSIR

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Metoda DPSIR ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Metoda DPSIR DPSIR (vliv - stav - odezva) 2 3 Hnací síly - D Zátěže - P Stav - S Dopady - I Odezva R Drivers Pressure

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Konference ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe, Hustopeče, 11.11.2015 STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Střednědobá strategie

Více

Ing. Jiří Jungmann, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o.

Ing. Jiří Jungmann, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Ing. Jiří Jungmann, Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. * * prvek, protonové číslo 80, rel. atomová hmotnost 200,59 * tekutý kov, teplota tání činí -38,89 oc, teplota varu 356,73 oc * dobře vede elektrický

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.2.2018 COM(2018) 52 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o výkonu pravomoci přijímat akty v přenesené pravomoci svěřené Komisi podle nařízení Evropského parlamentu

Více

Připravované a aktualizované právní předpisy Zákon o chemické bezpečnosti - důvody přijetí zákona (nahrazuje zákon č. 356/2003 Sb.) - stav jeho schval

Připravované a aktualizované právní předpisy Zákon o chemické bezpečnosti - důvody přijetí zákona (nahrazuje zákon č. 356/2003 Sb.) - stav jeho schval Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2011 Ing. Jaromír Vachta Připravované a aktualizované právní předpisy Zákon o chemické bezpečnosti - důvody přijetí zákona (nahrazuje zákon č. 356/2003

Více

SMĚRNICE RADY 93/12/EHS. ze dne 23. března o obsahu síry v některých kapalných palivech

SMĚRNICE RADY 93/12/EHS. ze dne 23. března o obsahu síry v některých kapalných palivech SMĚRNICE RADY 93/12/EHS ze dne 23. března 1993 o obsahu síry v některých kapalných palivech RADA EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského hospodářského společenství, a zejména

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

Tepelné zpracování odpadu

Tepelné zpracování odpadu Seminář KONEKO: Prováděcí vyhláška 415/2012 Sb., metodické pokyny a stanoviska MŽP k zákonu o ovzduší Tepelné zpracování odpadu Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší, MŽP Obecný legislativní rámec Národní

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů 3 HYGIENA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 3.1 Karta jevu (procesu): Ovzduší Pilíř: Sledovaná složka/objekt: Kriteria jevu (procesu): Název jevu (procesu): Parametry procesů: Indikátory udržitelnosti: Jednotky: Limit

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Identifikace typových regionálních projektů

Identifikace typových regionálních projektů Identifikace typových regionálních projektů Obsah prezentace Dokumenty koncepční povahy v oblasti ochrany ovzduší v Středočeském kraji Charakteristika a důvody zpracování těchto dokumentů Využití programového

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0249/139. Pozměňovací návrh. Jens Gieseke za skupinu PPE Jens Rohde a další

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0249/139. Pozměňovací návrh. Jens Gieseke za skupinu PPE Jens Rohde a další 21.10.2015 A8-0249/139 139 Jens Rohde a další Čl. 4 odst. 1 1. Členské státy omezí své roční antropogenní emise oxidu siřičitého (SO 2 ), oxidů dusíku (NO X ), nemethanických těkavých organických látek

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

PUBLIC RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 LIMITE PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460. NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět:

PUBLIC RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 LIMITE PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460. NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět: Conseil UE RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 30. října 2013 (OR. en) 14707/13 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět: 3261. zasedání Rady Evropské unie LIMITE PUBLIC PV/CONS 46 TRANS 524 TELECOM 259 ENER 460 (DOPRAVA,

Více

ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ č. 201/2012 Sb., ze dne 2. května 2012 ve znění zákona č. 64/2014 Sb., č. 87/2014 Sb., č. 382/2015 Sb., č. 369/2016 Sb., č. 183/2017 Sb. č. 225/2017 Sb., č. 369/2016 Sb. (část)

Více

Změna Klimatu. EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení?

Změna Klimatu. EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení? Změna Klimatu EMISE SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ: Co vedlo k jejich nejvýznamnějšímu snížení? F-plyny jsou skleníkové plyny, které mohou skleníkový efekt snižovat! Při svých použitích přispívají F-plyny k významně

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu 24. února 2016 v 09:00 h V Praze 17. února 2016 Čj. 2210/16 v zasedací síni budovy Úřadu vlády Praha 1 nábřeží Edvarda

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

Informace o emisních inventurách a emisních projekcích České republiky 2005

Informace o emisních inventurách a emisních projekcích České republiky 2005 Informace o emisních inventurách a emisních projekcích České republiky 2005 II. 1. Emisní inventura Zpracování této zprávy ukládá nařízení vlády č. 351/2002 Sb., kterým se stanoví závazné emisní stropy

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY Původní Metodika stanovení emisí látek znečišťujících ovzduší z dopravy, která je schválená pro výpočty emisí z dopravy na celostátní a regionální

Více

EVROPSKÁ UNIE. (dále jen Unie ), BELGICKÉ KRÁLOVSTVÍ, BULHARSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA, DÁNSKÉ KRÁLOVSTVÍ, SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO,

EVROPSKÁ UNIE. (dále jen Unie ), BELGICKÉ KRÁLOVSTVÍ, BULHARSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA, DÁNSKÉ KRÁLOVSTVÍ, SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO, DOHODA MEZI EVROPSKOU UNIÍ A JEJÍMI ČLENSKÝMI STÁTY NA JEDNÉ STRANĚ A ISLANDEM NA STRANĚ DRUHÉ O ÚČASTI ISLANDU NA SPOLEČNÉM PLNĚNÍ ZÁVAZKŮ EVROPSKÉ UNIE, JEJÍCH ČLENSKÝCH STÁTŮ A ISLANDU VE DRUHÉM KONTROLNÍM

Více

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR 2004 Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Referenční číslo Integrovaný

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Mezinárodní kontrola české národní inventarizace skleníkových plynů v rámci Kjótského protokolu

Mezinárodní kontrola české národní inventarizace skleníkových plynů v rámci Kjótského protokolu Mezinárodní kontrola české národní inventarizace skleníkových plynů v rámci Kjótského protokolu Pavel Fott ČHMÚ, Radostovice, říjen 2007 Obsah Základní informace o Kjótském protokolu Národní inventarizační

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.3.2019 C(2019) 1839 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 12.3.2019, kterým se mění nařízení (EU) č. 389/2013, pokud jde o technické provádění druhého

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

Porovnání emisních parametrů při spalování hnědého uhlí a dřeva v lokálním topeništi

Porovnání emisních parametrů při spalování hnědého uhlí a dřeva v lokálním topeništi Konference Ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe VII Porovnání emisních parametrů při spalování hnědého uhlí a dřeva v lokálním topeništi Vladimír Bureš, Jan Velíšek TESO Praha a.s. Prezentace

Více

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí HSRM dne 11. 5. 2015 Most Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji rozdílnost kraje z hlediska přírodních podmínek i hospodářství, Krušné

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc Transpozice směrnice 2015/2193/EU o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení a Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy

Více

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2012 Ing. Jaromír Vachta Platnost a požadavky na zákon Platnost zákona od 1.9.2012!!! Ochranou ovzduší obecně se rozumí: předcházení znečišťování

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Efektivita regulací SVRS Posouzení podílu sekundárních částic v koncentracích suspendovaných částic v MSK Stanovení

Více

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Zpracoval(a): Marek Bruštík Datum: 18.6.2015 Obsah Kvalita ovzduší z pohledu Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Moravskoslezského

Více

Národní program snižování emisí ČR

Národní program snižování emisí ČR Seminář Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí 14. 16. listopadu 2006 Národní program snižování emisí ČR Výsledky projektu VaV MŽP SM/9/9/04 Vladislav Bízek, Jana Kašková a Pavel Balahura DHV

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Praha verze 13. 6. 2006 PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Výchozí stav Emise všech znečišťujících

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku

Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku 18. konference Zdraví a životní prostředí Milovy, 2.-3. 10.2013. Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku Jiří Bílek Situace v MSK a Ostravě V kraji 3 špinavé oblasti: Ostravsko Karvinsko/Bohumínsko

Více

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha,

Klima, uhlíková stopa úřadu, energie. Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, Klima, uhlíková stopa úřadu, energie Josef Novák (CI2, o. p. s.) Praha, 26. 6. 2018 Důkazy Zvyšující se koncentrace CO 2 Důkazy Teplotní anomálie: 2000 2010 vs. 1900 1910 Důkazy Příčina Uvolňujeme příliš

Více

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Emisní databáze Registr emisí a stacionárních zdrojů (REZZO) Bilance emisí od r. 2000 Historické údaje o emisích stacionárních zdrojů

Více

Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší

Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší Shrnutí kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu z kontroly finančních prostředků v oblasti ochrany ovzduší Koordinovaná kontrola ochrany ovzduší a ozónové vrstvy a plnění závazků vyplývajících ze

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 Specifický cíl 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitním

Více

20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana ovzduší

20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana ovzduší 20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana ovzduší Terminologie a cíle ochrany ovzduší Nástroje ochrany ovzduší před vnášením znečišťujících látek Výkon státní správy v oblasti ochrany ovzduší

Více

Konečná spotřeba energie. Emise skleníkových plynů. Emise okyselujících látek. Celkové odběry vody

Konečná spotřeba energie. Emise skleníkových plynů. Emise okyselujících látek. Celkové odběry vody 1/ Teplotní a srážkové charakteristiky KLÍČOVÁ OTÁZKA Jaké byly v roce 29 teplotní a srážkové poměry na území ČR? KLÍČOVÁ SDĚLENÍ V ČR byl rok 29 teplotně mírně nadprůměrný a srážkově průměrný. Průměrná

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 1 Specifický cíl 2.4 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX017QRQK* Čj: MSK 35288/2013 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Lucie Koloničná, Ph.D. Odbor: Odbor životního

Více

Znečištění ovzduší a zdraví

Znečištění ovzduší a zdraví Znečištění ovzduší a zdraví Čelákovice, 31. března 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí ročně zkracuje

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Národní program snižování emisí

Národní program snižování emisí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe IX., 23.10.2014 Národní program snižování emisí Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah NPSE Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje Cíle Opatření

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR Ochrana ovzduší ve státní správě, teorie a praxe VIII Vladislav Bízek, Robert Skeřil Zdůvodnění programu na základě ustanovení 8 zákona

Více

Partyzánská 1/7 PRAHA

Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství Partyzánská 1/7 PRAHA 7 170 00 tscr@tscr.cz Pohled teplárenství na Závěry o BAT pro LCP Ing. Jiří Vecka, Ph.D. vecka@tscr.cz XVIII. zasedání Fóra pro výměnu informací

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 24. 1. 2014 2013/0377(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění

Více

Implementace prioritní osy 2 OPŽP

Implementace prioritní osy 2 OPŽP Implementace prioritní osy 2 OPŽP Ochrana ovzduší ve státní správě, teorie a praxe 11. listopadu 2015, Hustopeče Obsah PO 2 OPŽP SC 2.1. SC 2.2. SC 2.3. Současný stav Střednědobá strategie (do roku 2020)

Více

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací Nástroje k minimalizaci smogových situací Analýza

Více