Řešené příklady ze stavební fyziky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řešené příklady ze stavební fyziky"

Transkript

1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Řešené příklady ze stavební fyziky Šíření tepla a vlhkosti ve větrané dutině Pavel Kopecký Praha 2014 Evropský sociální fond Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 Obsah 1 VZDUCHOVÁ DUTINA ÚVOD ZJEDNODUŠENÉ MODELY Nevětraná dutina v ustáleném stavu Větraná dutina v ustáleném stavu Vyšetření kondenzace vodní páry Přenos tepla přes oddělující konstrukce vzduchové dutiny Modelový příklad (dvojplášťová plochá střecha) PODROBNĚJŠÍ MODELY Nevětraná dutina v ustáleném stavu Větraná dutina v ustáleném stavu Vyšetření kondenzace vodní páry... 29

3 1 Vzduchová dutina Dříve než začnete číst text této kapitoly, zamyslete se nad následujícími otázkami: Co to je ustálený stav? Co to je neustálený stav? Z čeho se skládá vzduch? Jak vyjadřujeme vlhkost vzduchu? Jak vyjadřujeme vlhkost stavebních materiálů? Které vlivy ovlivňují teplotu venkovního vzduchu? Které vlivy ovlivňují vlhkost venkovního vzduchu? Jak se teplota a vlhkost venkovního vzduchu mění v čase? Které vlivy ovlivňují teplotu uvnitř budovy? Které vlivy ovlivňují vlhkost vzduchu uvnitř budovy? Jak se teplota a vlhkost vzduchu uvnitř budovy mění v čase? Které vlivy ovlivňují teplotu ve větrané dutině? Jak se teplota uvnitř větrané dutiny mění v čase? Které vlivy ovlivňují vlhkost vzduchu ve větrané dutině? Jak se vlhkost vzduchu uvnitř větrané dutiny mění v čase? Odpovědi lze hledat v literatuře, která doplňuje tato skripta o teoretické základy, viz Kopecký (2014). 1.1 Úvod Větraná dutina může mít v budovách mnoho podob. Může se například o dutinu dvojplášťové střechy, průlezný prostor pod dřevostavbou (crawlspace), či dutinu dvojplášťové fasády (viz Obr. 1-1).

4 Obr. 1-1: Průlezný prostor pod MŠ v Mariánských Lázních (vlevo). Dřevěný obklad dvojplášťové obvodové stěny zasažený kondenzací (vpravo). Foto: Kamil Staněk. Ačkoliv jsou tyto stavební prvky značně odlišné, procesy šíření tepla a vlhkosti, které v nich probíhají, jsou velmi podobné. Hlavní otázkou výpočtového posouzení je, zda ve vzduchové dutině při určitých okrajových podmínkách dojde či nedojde ke kondenzaci vodní páry, či jaká bude úroveň relativní vlhkosti vzduchu v dutině. Teplota a vlhkost v dutině ovlivňují možnost biologického napadení stavebních materiálů a tím jejich trvanlivost. Pokud známe relativní vlhkost vzduchu v dutině, tak lze usuzovat na rovnovážnou vlhkost materiálů v této dutině. V případě materiálů na bázi dřeva je potřeba nepřekračovat 18 % hmotnostní vlhkosti. Pokud by došlo k dlouhodobému překročení této hodnoty, hrozí biologické napadení. Prakticky to znamená zajistit, aby relativní vlhkost nepřekračovala 90 %. Obr. 1-2: Kondenzace vodní páry na spodním líci pojistné hydroziolace v dvojplášťové šikmé střeše (vlevo). Růst plísní na spodním líci podlahy průlezného prostoru (vpravo). Foto: Jan Richter a Kamil Staněk. V této kapitole se zabýváme se prostorem o délce L, který předpokládáme podélně větraný (viz Obr. 1-3). Teplota vzduchu uvnitř prostoru je označena jako Ta. Teploty spodního resp. horního povrchu jsou označeny Tp1 a Tp2. Teplota uvnitř prostoru pod vzduchovou dutinou je označena jako T1. Teplota vzduchu vstupujícího do větrané dutiny resp. vystupujícího z větrané dutiny je označena jako Ta,in a Ta,out. T2 Ta,in větráno Tp2(x) Ta(x) Tp1(x) Ta,out B = 1 m T1 x spodní prostor L Obr. 1-3: Podélně větraná vzduchová dutina.

5 Ve větrané dutině dvojplášťové ploché střechy se odehrává řada transportních procesů (viz Obr. 1-4). Ze spodního prostoru se předává teplo prouděním a sáláním povrchu stropu a vedením tepla je přivedeno na povrch přiléhající do dutiny. Ze spodního povrchu horního pláště dochází k přestupu tepla prouděním. Protože teploty Tp1 a Tp2 nejsou stejné, dochází i k přestupu tepla sáláním mezi spodním povrchem podlahy a povrchem zeminy. Vlivem přestupu tepla prouděním dochází k ohřívání případně k ochlazování vnikajícího vzduchu do dutiny. Přestup prouděním Přestup sáláním 2 Přívod vzduchu do dutiny Vedení tepla Přestup prouděním Přestup sáláním Odvod vzduchu z dutiny Vedení tepla Přestup prouděním Přestup sáláním 1 Obr. 1-4: Sdílení tepla ve větrané dutině dvojplášťové střechy. Obdobně v případě průlezného prostoru (viz Obr. 1-5) se z vytápěného prostoru předává teplo prouděním a sáláním hornímu povrchu podlahy a vedením tepla je přivedeno na spodní povrch podlahy. Ze spodního povrchu podlahy dochází k přestupu tepla prouděním. Protože teploty Tp1 a Tp2 nejsou stejné, dochází i k přestupu tepla sáláním mezi spodním povrchem podlahy a povrchem zeminy. Vlivem přestupu tepla prouděním dochází k ohřívání případně k ochlazování vnikajícího vzduchu do dutiny. V zemině pod průlezným prostorem dochází k vedení tepla. Zjednodušeně lze předpokládát, že zemina pod objektem je ve stavu nasycení, a tedy vytváří vodní hladinu, ze které se do větraného prostoru může odpařovat nezanedbatelné množství vodní páry. Teplo, které je na odpaření spotřebováno, snižuje teplotu vzduchu v dutině. Pokud na některém povrchu dojde ke kondenzaci, tak při tomto procesu se latentní teplo do dutiny naopak uvolní. Přestup prouděním Vedení tepla v podlaze Přestup prouděním Přestup sáláním Přestup sáláním Latentní teplo Vedení tepla v zemině Obr. 1-5: Sdílení tepla ve větrané dutině průlezného prostoru.

6 1.2 Zjednodušené modely Nevětraná dutina v ustáleném stavu Nejprve se zabýváme dutinou, která není větraná. Teplota uvnitř dutiny je v tomto případě ovlivňována pouze přenosem tepla mezi vytápěným prostorem a dutinou a přenosem tepla mezi venkovním prostředím a dutinou. Přenos tepla přes čelní strany dutiny zanedbáme. Ze zákona zachování energie plyne, že veškeré působící tepelné toky musí být v rovnováze, a proto: [W] (0.1) kde Φ1 (W) je tepelný tok z prostředí 1 do dutiny Φ2 Tepelný tok zespodu vyjádříme jako: tepelný tok z prostředí 2 do dutiny UATT K TT [W] (0.2) a 1 1 a kde U (W/m 2 K) je součinitel prostupu tepla spodního pláště (mezi prostředím 1 a dutinou) A (m 2 ) plocha konstrukce (A = L B) teplota prostředí ze spodní strany dutiny teplota uvnitř dutiny T1 Ta Tepelný tok shora vyjádříme jako: U A T T K T T [W] (0.3) a 2 2 a kde U2 (W/(m 2 K)) je součinitel prostupu horního pláště T2 teplota prostředí z horní strany dutiny. Po dosazení a algebraické úpravě dostaneme vztah pro výpočet vnitřní teploty. T a0 KT KT UT UT K K U U (0.4) Teplota vzduchu v nevětrané dutině je váženým průměrem z působících teplot, kdy váhami jsou součinitele prostupu tepla oddělujících konstrukcí. Pokud je jedna z dělicích konstrukcí velmi dobře izolována, teplota za touto konstrukcí příliš neovlivňuje teplotu vzduchu uvnitř dutiny.

7 2 2 Φ 2 K2 a B = 1 m a K1 Φ 1 1 L 1 Obr. 1-6: Tepelná bilance nevětrané dutiny a analogie s elektrickým obvodem. Vztah pro koncentraci vodní páry uvnitř dutiny získáme analogickým způsobem jako v předchozím případě přenosu tepla. Ze zákona zachování hmotnosti plyne, že veškeré působící hmotnostní toky musí být v rovnováze, proto: G 1 G2 0 [kg/s] (0.5) kde Gv1 (kg/s) je vlhkostní tok z prostředí 1 do dutiny Gv2 vlhkostní tok z prostředí 2 do dutiny Vlhkostní tok ze spodní strany vyjádříme jako: 1 G A K Z v1 v1 va v1 v1 va v1 [kg/s] (0.6) kde Zv (s/m) je difuzní odpor spodního pláště v1 (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry v prostředí pod dutinou v (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry vzduchu v dutině Vlhkostní tok z prostředí nad dutinou vyjádříme jako: 1 G A K Z v2 v2 va v2 v2 va v2 [kg/s] (0.7) kde Zv2 (s/m) je difuzní odpor horního pláště v2 (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry v prostředí nad dutinou. Ve vztazích předpokládáme, že oba pláště jsou vzduchotěsné a vodní pára se v obou pláštích šíří pouze difuzí. Toto nemusí být vždy reálný předpoklad a svou roli může hrát rozdíl tlaků mezi dutinou a oběma prostředími a s tím související pohyb vzduchu přes netěsnosti.

8 Po dosazení a algebraické úpravě dostaneme vztah pro výpočet koncentrace vodní páry uvnitř nevětrané dutiny. va K K K K v1 v1 v2 v2 v1 v2 [kg/m 3 ] (0.8) v2 v2 G v2 Kv2 va B = 1 m va Kv1 G v1 v1 L v1 Obr. 1-7: Vlhkostní bilance nevětrané dutiny a analogie s elektrickým obvodem Větraná dutina v ustáleném stavu Nyní se zabýváme dutinou, která je podélně větraná. Do tepelné bilance dutiny přibývá vliv větrání. Předpokládáme, že průtok vzduchu dutinou známe. 1 2 c [W] (0.9) kde Φc (W) je teplo odváděné z dutiny prouděním vzduchu za jednotku času (tepelný tokpřijatý ze stěn dutiny), které se spočte: Gc T T K T T [W] (0.10) c a a a,out a,in 0 a,out a,in kde Ga (kg/s) je hmotnostní průtok vzduchu v kg/s ca Ta,in Ta,out měrná tepelná kapacita vzduchu v J/(kg K) teplota vzduchu na vstupu do dutiny teplota vzduchu na výstupu z dutiny Součin hmotnostního průtoku vzduchu a měrné tepelné kapacity (W/K). Po dosazení rovnic (0.10), (0.2) a (0.3) dostaneme: bude označován jako K0 K T T UAT T UAT T [W] (0.11) 0 a,out a,in 1 1 a 2 2 a což představuje integrální tepelnou bilanci celé dutiny.

9 Rozdělíme-li dutinu na konečné dílky o rozměru x, tak pro každý takový dílek rovnice (0.11) taktéž platí. Přestupová plocha jednoho dílku je: AxB [W] (0.12) 2 K2 Ta,in a Ta,out B = 1 m K0Ta,in a K0Ta,out K1 1 x Obr. 1-8: Větraná dutina tepelná bilance kontrolního objemu a analogie s elektrickým obvodem. Pokud se jedná o nekonečně malý přírůstek teploty vzduchu, či nekonečně malou tloušťku kontrolního objemu, tak máme: T T dt (0.13) a,out a,in a x dx (0.14) Po dosazení můžeme rovnici (0.11) zapsat jako: K dt U Bdx T T U Bdx T T [W] (0.15) Neboli: 0 a 1 1 a 2 2 a dta K U B T T U B T T dx a 2 2 a [W/m] (0.16) Po úpravě dostaneme: U1 U2 B BU1T1 U2T2 dta Ta dx K K 0 0 [K/m] (0.17) Jedná se o obyčejnou diferenciální rovnici prvního řádu s pravou stranou, jejímž analytickým řešením je rovnice:

10 UT 1 1UT 2 2 UT 1 1UT 2 2 Ta( x) Ta,in e U1 U2 U1 U 2 U1U2 B x K0 [K] (0.18) Z analytického řešení je zřejmé, že pokud je exponenciální člen v rovnici (0.18) zanedbatelný, tak se teplota vzduchu rovná hodnotě pro nevětranou dutinu, viz rovnice (0.4). Na čtenáři zůstává analýza, pro jaké vzdálenosti od vtoku do dutiny a pro jaké průtoky vzduchu nabývá exponenciální člen hodnot blízkých nule. a Bez větrání, Ta0 Vyšší průtok a,in Nižší průtok x L Obr. 1-9: Větraná dutina možný průběh teploty vzduchu v dutině pro dva různé průtoky vzduchu. Průběh teploty vzduchu lze taktéž vypočítat numericky. Pro dostatečně krátký úsek dutiny můžeme předpokládat, že průběh teploty vzduchu na tomto úseku je lineární, neboli: Ta,in Ta,out T a (0.19) 2 kde Ta,in je teplota vzduchu na vstupu do kontrolního objemu Ta,out teplota vzduchu na výstupu z kontrolního objemu Po dosazení předpokladu (0.19) do rovnice (0.11) dostaneme: Ta,in Ta,out Ta,in Ta,out K0Ta,out Ta,in U1xBT1 U2xBT 2 [W] (0.20) 2 2 kde neznámou je teplota na výstupu z příslušného dílku Ta,out. Rovnici je rovněž možné řešit vzhledem k Ta, pokud z předpokladu (0.19) vyjádříme Ta,out a dosadíme do rovnice (0.11). V řešení se postupuje postupně zleva doprava. Pro první kontrolní objem dutiny se teplota na vstupu rovná teplotě přiváděného vzduchu do dutiny. Vztah pro průběh koncentrace vodní páry získáme analogickým způsobem jako v předchozím případě přenosu tepla. Ze zákona zachování hmotnosti plyne, že veškeré působící hmotnostní toky musí být v rovnováze, proto:

11 G G G [kg/s] (0.21) v1 v2 c kde Gc (kg/s) je odváděné množství vodní páry prouděním za jednotku času, které je: Ga Gc va,out va,in K v0 va,out va,in [kg/s] (0.22) a kde Ga (kg/s) je hmotnostní průtok vzduchu a (kg/ m 3 ) objemová hmotnost vzduchu Kv0 (m 3 /s) objemový průtok vzduchu va,in (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry ve vzduchu na vstupu do dutiny va,out (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry ve vzduchu na výstupu z dutiny Po dosazení rovnic (0.22), (0.6) a (0.7) dostaneme: 1 1 K A A v0 va,out va,in v1 va v2 va Zv1 Zv2 [kg/s] (0.23) což představuje integrální vlhkostní bilanci celé dutiny. Rozdělíme-li dutinu na konečné dílky o rozměru x, tak pro každý takový dílek rovnice (0.11) taktéž platí. Analogicky k rovnici (0.17) dostaneme: 1 1 v1 v2 B B d va Zv1 Zv2 Zv1 Zv2 va dx K K v0 v0 [kg/s] (0.24) Rovnice (0.24) má stejný tvar jako rovnice (0.17), a tak je její analytické řešení analogické: v1 v2 T1 T2 Z v1 Zv2 Zv1 Zv2 va( x) va,in e v1 v2 1 1 Zv1 Zv2 1 1 B Zv1 Zv2 x Kv0 [kg/m 3 ] (0.25) Průběh koncentrace vodní páry lze taktéž vypočítat numericky. Pro dostatečně krátký úsek dutiny můžeme předpokládat, že průběh koncentrace vodní páry na tomto úseku je lineární, neboli: va 2 va,in va,out (0.26) kde va,in (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry ve vzduchu na vstupu do kontrolního objemu va,out (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry ve vzduchu na výstupu z kontrolního objemu

12 Po dosazení tohoto předpokladu do rovnice (0.23) dostaneme: 1 va,in va,out K0va,out va,in xbv1... Zv1 2 1 va,in va,out xb v2 Zv2 2 [W] (0.27) kde neznámou je koncentrace vodní páry na výstupu z příslušného dílku va,out. v2 v2 Kv2 B = 1 m va,in va,out K0va,in va va K0va,out Kv1 v1 x v1 Obr. 1-10: Větraná dutina vlhkostní bilance kontrolního objemu a analogie s elektrickým odporem Vyšetření kondenzace vodní páry Průběh koncentrace vodní páry sám o sobě nedává dostatečnou informaci o vlhkostním chování větrané dutiny. Zejména nás zajímá, zda někde v průběhu dutiny nedochází ke kondenzaci vodní páry, anebo jestli nejsou materiály tvořící vnitřek dutiny vystaveny zvýšené vlhkosti. Vzduch při dané teplotě může pojmout jen určité množství vodní páry. Toto maximální množství, definující fázové rozhraní mezi vodní parou a vodou v kapalném stavu, se nazývá koncentrace vodní páry na mezi nasycení v,sat a je nelineární funkcí teploty vzduchu.

13 30 25 v,sat (g/m 3 ) T ( C) Obr. 1-11: Koncentrace vodní páry na mezi nasycení V literatuře existuje řada vztahů pro výpočet koncentrace vodní páry na mezi nasycení. v,sat T ab 100 R ( T 273,15) v n [kg/m 3 ] (0.28) kde T je teplota ve stupních Celsia Rv plynová konstanta pro vodní páru 461,5 J/(kg K) Parametry a,b, n nabývají hodnot: 0T 30 C a = Pa, b = 1.098, n = T 0 C a = Pa, b = 1.486, n = 12.3 Vyšetření kondenzace vodní páry se provede porovnáním průběhů koncentrace vodní páry a koncentrace vodní páry na mezi nasycení. Pokud dojde k situaci, kdy: va v,sat a T [-] (0.29) dochází ke kondenzaci vodní páry (viz Obr. 1-12).

14 oblast kondenzace va va,sat (T va - nižší Zv1 va - vyšší Zv1 x Obr. 1-12: Větraná dutina možný průběh koncentrace vodní páry. Relativní vlhkost vzduchu je definována jako podíl skutečné hodnoty koncentrace vodní páry a koncentrace vodní páry na mezi nasycení a vyjadřuje tedy míru nasycení vzduchu vodní parou při dané teplotě: va va,sat [-] (0.30) kde va (kg/m 3 ) je koncentrace vodní páry va,sat koncentrace vodní páry na mezi nasycení. 1 oblast kondenzace in Nižší Zv1 Vyšší Zv1 x L Obr. 1-13: Větraná dutina možný průběh relativní vlhkosti.

15 1.2.4 Přenos tepla přes oddělující konstrukce vzduchové dutiny Působící teploty z horní a spodní strany dutiny, označené v předchozím textu jako T1 a T2, nepředstavují samotné teploty vzduchu v prostorech nad a pod dutinou, ale jedná se o tzv. ekvivalentní teploty prostředí. Uvažujeme neprůsvitnou konstrukci (viz Obr. 1-14). Vnější povrch je ovlivněn okolní teplotou vzduchu, teplotou okolních ploch, slunečním zářením a rychlostí větru. Vnější povrch je dále ovlivněn srážkami, povrchovou kondenzací a vypařováním. Vnitřní povrch je ovlivněn teplotou vnitřního vzduchu a povrchovou teplotou okolních stavebních prvků. Kromě toho i vnitřní povrch může být ovlivněn povrchovou kondenzací nebo vypařováním. Tre Vnější povrchy Proudění Krátkovlnné zá Dlouhovlnné záření Tae Tpe Vedení tepla Dlouhovlnné záření Tpi Tai Proudění T ae Tri T re sol Vnitřní povrchy G ce re Gt T ai ci R 0 ri T pe T pi T ri Obr. 1-14: Šíření tepla přes neprůsvitnou konstrukci. Schéma (viz Obr. 1-15, vlevo) je ekvivalentní schématu (viz Obr. 1-15, vpravo). T ae R 0 T re sol G re ce Gt T pe T pi ci ri T ai T ri T e R se T pe R 0 T pi Rsi T i Obr. 1-15: Ekvivalentní tepelný model konstrukce. Ekvivalentní vnitřní teplota je odvozena z tepelné bilance vnitřního povrchu. Lze odvodit, že: citai ritri T i (0.31) ci ri Ekvivalentní venkovní teplota je odvozena z tepelné bilance venkovního povrchu. Lze odvodit, že: T e G T T sol Gt c ae re re ce re (0.32)

16 Součinitele přestupu tepla sáláním a prouděním se sdružují do jediné hodnoty. Převrácená hodnota součtu součinitelů přestupu tepla Rse = 1/(ce + re) se nazývá odpor při přestupu tepla na venkovní straně. Převrácená hodnota součtu součinitelů přestupu tepla Rsi = 1/(ci + ri) se nazývá odpor při přestupu tepla na vnitřní straně. V inženýrských výpočtech se často používají normové (smluvní) hodnoty odporů při přestupu tepla. Tepelný odpor R0 je součet tepelných odporů materiálových vrstev mezi povrchy. Významným faktorem v tepelné bilanci vnějšího povrchu může někdy být sálání vůči obloze. Dlouhovlnné sálání vůči obloze může být u dvojplášťových konstrukcí příčinou podchlazení venkovního pláště a následné kondenzace vodní páry na spodním líci venkovního pláště. Problémem je reálné stanovení teploty Tre. Za předpokladu jasné oblohy lze pro vodorovný povrch teplotu oblohy odhadovat ze vzorce: T 1, 2 T 14 (0.33) re ae Příklad: Vypočtěte ekvivalentní venkovní teplotu pro střechu v letním dnu a zimní noci. Letní den, střecha GGt = 800 W/m 2 (sol = 0,9) Tae = 40 C Tre = Tsky = 22 C re = 5 W/(m 2 K) 40 0, q T T pe 66,3 24 q T Tpe ce = 19 W/(m 2 K) T e = 66,3 C Zimní noc, střecha GGt = 0 W/m 2 Tae = -15 C Tre = Tsky = -32 C re = 5 W/(m 2 K) q T T pe -18,5 24 q T Tpe ce = 19 W/(m 2 K) T e = -18,5 C Modelový příklad (dvojplášťová plochá střecha) Zadání Vyšetřete riziko kondenzace vodní páry ve větrané dutině dvouplášťové střechy (viz Obr. 1-16). Uvažujte délku dutiny 20 m, výšku dutiny 0,3 m, šířku typického výseku 1 m. Skladba střechy pod dutinou:

17 sádrokarton na roštu vzduchová dutina osb deska tepelná izolace z minerálních vláken (tl. 250 mm) mezi dřevěnými vazníky pojistná hydroizolace Skladba střechy nad dutinou: osb deska asfaltová hydroizolace T a,in T 2 T a,out T 1 L L B = 1 m Obr. 1-16: Dvouplášťová plochá střecha. Pro výpočet uvažujte následující hodnoty: Teplota venkovního vzduchu -10 C Relativní vlhkost venkovního vzduchu 85 % Zdánlivá teplota oblohy (jasno) Tsky = 1,2 Tae 14 Vnitřní teplota ve vytápěném prostoru 20 C Relativní vlhkost vzduchu uvnitř vytápěného prostoru 55 % Rychlost proudění vzduchu v dutině volte nižší než 0,1 m/s. Měrná tepelná kapacita vzduchu 1010 J/(kg K) Hustota vzduchu 1,2 kg/m 3. Materiálové parametry, které budete potřebovat pro výpočet, zvolte přiměřeně. Dbejte na to, aby hodnoty řádově odpovídaly daným materiálům. Část A: Předpokládejte, že je dutina nevětraná. Vypočtěte teplotu vzduchu uvnitř dutiny. Část B: Předpokládejte, že je dutina větraná. Rychlost proudění vzduchu v dutině zvolte. Vypočtěte a vykreslete průběh teploty vzduchu pro tři různé průtoky vzduchu. Část C: Vypočtěte a vykreslete hustotu vodní páry na mezi nasycení, skutečnou hustotu vodní páry po délce dutiny a relativní vlhkost. Uvažujte rychlosti proudění vzduchu z části B. Jaký vliv má

18 rychlost proudění na průběh relativní vlhkosti vzduchu? Jaké další vlivy ještě ovlivňují průběh relativní vlhkosti vzduchu? Část D: Uvažujte dvě situace: noc se zataženou oblohou a noc s jasnou oblohu. Vyšetřete, jestli nedochází ke kondenzaci vodní páry. Pokud dojde ke kondenzaci vodní páry, vyznačte oblast, ve které ke kondenzaci dochází. Uveďte alespoň dvě možnosti, jak omezit kondenzaci vodní páry v dutině. Řešení Součinitel prostupu tepla spodního pláště: U1 = 0,16 W/(m 2 K) Součinitel prostupu tepla horního pláště: U2 = 3,9 W/(m 2 K) Difuzní odpor spodního pláště: Difuzní odpor horního pláště: Zv1 = s/m Zv2 = 1, s/m Teplota vzduchu v nevětrané dutině: Ta0 = -13,6 C Kvůli vysoké tepelně izolační kvalitě spodního pláště dvojplášťové střechy nepřichází do dutiny teplo ze spodního vytápěného prostoru. Teplota Ta0 se tedy příliš neodlišuje od venkovní teploty. To s sebou nese nepříjemnou vlastnost, že takový studený vzduch má nízkou koncentraci vodní páry na mezi nasycení. Pokud by spodní plášť byl velmi špatně izolovaný, například U1 = 1 W/(m 2 K), tak teplota v nevětrané dutině bude 7,9 C. Uvažujeme tři průměrné rychlosti proudění vzduchu v dutině: 0,001 m/s, 0,01 m/s, 0,1 m/s. Obr. 1-17: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,001 m/s.

19 Obr. 1-18: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,01 m/s. Obr. 1-19: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,1 m/s. Průběh teplot a relativních vlhkostí vzduchu po délce dutiny je značně citlivý na rychlost proudění vzduchu. O rychlosti proudění vzduchu v dutině pojednává kapitola Chyba! Nenalezen zdroj odkazů.. Výpočet difuzního odporu navíc předpokládal zalepení spár OSB desek a neexistenci netěsností ve skladbě spodního pláště. Reálně takové netěsnosti ovšem mohou existovat, zejména v okolí prostupujících prvků (odvětrání kanalizace). Vliv netěsností lze orientačně

20 zahrnout snížením difuzního odporu spodního pláště. Následující varianta ukazuje vliv snížení difuzního odporu spodního pláště na jednu pětinu (viz Obr. 1-19). Obr. 1-20: Průběh relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,01 m/s při snížení difuzního odporu spodního pláště na jednu pětinu. V době nedávno minulé se stavby neizolovaly 25 cm tepelné izolace, ale zároveň na difuzní odpor spodního pláště se také příliš nedbalo. Následující varianta ukazuje vliv snížení tloušťky tepelné izolace na 6 cm při zachování redukovaného difuzního odporu spodního pláště. Je zřejmé, že vyšší tepelná ztráta vede k vyšší teplotě vzduchu v dutině a tím vyšší koncentraci vodní páry na mezi nasycení. Z tohoto důvodu došlo ke kondenzaci mnohem později než u předchozí varianty. Obr. 1-21: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,01 m/s při snížení difuzního odporu spodního pláště na jednu pětinu a při snížení tloušťky tepelné izolace z 25 cm na 6 cm. Nyní uvažujme jasnou zimní noc, kdy je střecha ochlazována sáláním vůči obloze. Situaci namodelujeme snížením teploty T2 na hodnotu -20 C. Je zřejmé, že podchlazení horního pláště

21 povede k masivní kondenzaci vodní páry uvnitř dutiny (viz Obr. 1-22). Omezit či vyloučit kondenzaci lze zvýšením tepelného odporu horního pláště (Obr. 1-24). Obr. 1-22: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,01 m/s za jasné zimní noci. Obr. 1-23: Průběh teploty a relativní vlhkosti vzduchu v dutině pro rychlost proudění 0,01 m/s za jasné zimní noci při doplnění skladby horního pláště o 4 cm tepelné izolace.

22 1.3 Podrobnější modely Nevětraná dutina v ustáleném stavu Předchozí jednodušší model zanedbal sálání mezi povrchy dutiny. Nyní popíšeme podrobnější model, který podrobněji popíše procesy, které v dutině probíhají. Ze zákona zachování energie plyne, že veškeré působící tepelné toky musí být v rovnováze. Tepelná bilance uzlu Ta: c1 c2 0 [W] (0.34) kde Φc1 (W) je tepelný tok sdílený prouděním ze spodního povrchu dutiny Φc2 tepelný tok sdílený prouděním z horního povrchu dutiny Tepelná bilance uzlu Tp1: 1 c1 r 0 [W] (0.35) kde Φ1 (W) je tepelný tok mezi prostředím 1 a spodním povrchem vzduchové dutiny (přestup tepla + vedení tepla přes konstrukci oddělující dutinu a prostředí 1) Φr tepelný tok sáláním z povrchu 1 na povrch 2 Tepelná bilance uzlu Tp2: 2 c2 r 0 [W] (0.36) kde Φ2 (W) je tepelný tok mezi prostředím 2 a horním povrchem vzduchové dutiny (přestup tepla + vedení tepla přes konstrukci oddělující dutinu a prostředí 2)

23 T2 T2 K2 Φ2 Tp2 Tp2 Kc2 Φc2 Φc1 Φr Ta B = 1 m Ta Kr Φ1 Tp1 Kc1 Tp1 L T1 K1 T1 Obr. 1-24: Nevětraná dutina - tepelná bilance dutiny vyjádřená pomocí elektrické analogie. Nyní rozepíšeme jednotlivé členy rovnic (0.34), (0.35) a (0.36). Neznámé ve výpočtu jsou teploty: Ta, Tp1, Tp2. Kc1 Tp1 Ta Kc2 Tp2 T a 0 [W] (0.37) K1 T1 Tp1 Kc1 Tp1 Ta Kr Tp1 T p2 0 [W] (0.38) K2 T2 Tp2 Kc2 Tp2 Ta Kr Tp1 T p2 0 [W] (0.39) Po algebraické úpravě dostaneme: Kc1 Kc2 Ta Kc1Tp1 Kc2T p2 0 (0.40) K T K K K T K T K T (0.41) c1 a 1 c1 r p1 r p2 1 1 K T KT K K K T K T (0.42) c2 a r p1 2 c2 r p2 2 2 Máme tedy soustavu lineárních rovnic: AT b (0.43) kde A je čtvercová matice koeficientů (vodivostí) b vektor pravých stran T vektor neznámých teplot. Neboli:

24 Kc1 Kc2 Kc1 Kc2 Ta 0 Kc1 Kr Kc1 K1 Kr Tp1 K1T1 Kc2 Kr K2 Kc2 KrTp2 K2 T2 (0.44) Řešením soustavy rovnic je: 1 T A b (0.45) Soustavu rovnic lze řešit numericky ve vhodném software (Excel, Matlab, ). Pro výpočet jsou potřeba hodnoty vodivostí mezi jednotlivými teplotními uzly. Vodivost K1 (W/K) je vodivost mezi povrchem pojistné hydroizolace a prostředím o teplotě T1. K 1 R 1 LB R s1 1 [W/K] (0.46) kde Rs1 (m 2 K/W) je odpor při přestupu tepla z prostředí 1 R1 tepelný odpor konstrukce oddělující vzduchovou dutinu a prostředí 1 Vodivost K2 (W/K) je vodivost mezi spodním povrchem vnějšího pláště a venkovním prostředím. K 2 R 1 R s2 2 LB [W/K] (0.47) kde Rs2 (m 2 K/W) je odpor při přestupu tepla z prostředí 2 R2 tepelný odpor konstrukce oddělující vzduchovou dutinu a prostředí 2 Zbývající vodivosti v rovnicích se vypočítají jako: Kc1 c1lb [W/K] (0.48) K LB c 2 c2 (0.49) K r (0.50) LB r [W/K] [W/K] kde c (W/(m 2 K)) je součinitel přestupu tepla prouděním r součinitel přestupu tepla sáláním.

25 Součinitel přestupu tepla sáláním r mezi dvěma vodorovnými povrchy lze odhadnout dopředu, pokud dopředu odhadneme hodnoty obou povrchových teplot a známe emisivity obou povrchů 1, 2. Pro tepelný tok sáláním mezi dvěma rovnoběžnými povrchy máme: 4 4 A Tp1 Tp2 r [W] (0.51) Tepelný tok sáláním chceme vyjádřit analogickým způsobem k proudění, tj. jako součin součinitele přestupu tepla sáláním, přestupové plochy a rozdílu teplot. Po algebraickém rozkladu členu (Tp1 4 Tp2 4 ) dostaneme: kde: A T T [W] (0.52) r r p1 p2 r 2 2 Tp1 Tp2 Tp1 Tp [W/(m 2 K)] (0.53) což lze přibližně zapsat jako: r Tp1 Tp [W/(m 2 K)] (0.54) kde je Stefanova-Boltzmannova konstanta (5, W/m 2 K4 ) 1 a 2 (-) jsou emisivity povrchů Tp1 a Tp2 jsou absolutní teploty povrchů v Kelvinech. Součinitele přestupu tepla prouděním c v nevětrané dutině jsou výsledkem přirozeného proudění vzduchu v dutině. Vzduch se ohřívá nad teplým spodním povrchem a stoupá ke spodnímu povrchu vnějšího pláště, kde se ochlazuje a padá zpět k hornímu povrchu spodního pláště (viz Obr. 1-25). Hodnoty součinitele přestupu tepla prouděním lze očekávat v rozmezí 1 3 W/(m 2 K).

26 venkovní prostředí nevětráno B = 1 m x vytápěný prostor L Obr. 1-25: Přirozené proudění v nevětrané dutině Větraná dutina v ustáleném stavu Nyní se zabýváme dutinou, která je větraná. Dutinu po její délce rozdělíme na kontrolní objemy. Kontrolní objem má délku x a šířku B. T2 K2 T2 Tp2 Tp2 Kc2 B = 1 m Ta,in Ta,out K0Ta,in Ta Ta K0Ta,out Kr Tp1 Kc1 T1 Tp1 x K1 T1 Obr. 1-26: Větraná dutina - tepelná bilance kontrolního objemu vyjádřená pomocí elektrické analogie. Do tepelné bilance uzlu Ta přibývá vliv větrání. Přitékající tepelné toky Φc1 a Φc2 znamenají zvýšení teploty vzduchu z hodnoty Ta,in na Ta,out, a tedy odvod tepla z dutiny prouděním. Teplo odváděné z dutiny prouděním za jednotku času Φc (tepelný tok přijatý ze stěn dutiny) se spočte pomocí vzorce (0.10). Tepelná bilance uzlu Ta: c1 c2 c [W] (0.55) Tepelná bilance uzlu Tp1: 1 c1 r 0 [W] (0.56)

27 Tepelná bilance uzlu Tp2: 2 c2 r 0 [W] (0.57) Nyní rozepíšeme jednotlivé členy rovnic (0.55), (0.56) a (0.57): K T T K T T K T T [W] (0.58) c1 p1 a c2 p2 a 0 a,out a,in K1 T1 Tp1 Kc1 Tp1 Ta Kr Tp1 T p2 0 [W] (0.59) K2 T2 Tp2 Kc2 Tp2 Ta Kr Tp1 T p2 0 [W] (0.60) Do rovnice (0.58) dosadíme předpoklad o lineárním průběhu teploty vzduchu po délce kontrolního objemu. Po algebraické úpravě dostaneme: 2K K K T K T K T 2K T [W] (0.61) 0 c1 c2 a c1 p1 c2 p2 0 a,in K T K K K T K T K T [W] (0.62) c1 a 1 c1 r p1 r p2 1 1 K T KT K K K T K T [W] (0.63) Neboli: c2 a r p1 2 c2 r p K0 Kc1Kc2 Kc1 Kc2 Ta 2K0Ta,in Kc1 Kr Kc1 K1 Kr Tp1 KT 1 1 Kc2 Kr K2 Kc2 KrTp2 K2T2 (0.64) Soustava rovnic se řeší numericky ve vhodném software (Excel, Matlab, ). Výpočet probíhá postupně od vstupu po výstup, kdy vypočtená teplota vzduchu na výstupu z levého sousedního objemu se stane teplotou vzduchu na vstupu do pravého kontrolního objemu. Analogickým způsobem postupujeme při tvorbě vlhkostní bilance dvouplášťové střechy.

28 v2 v2 va,in va,out B = 1 m K 0 va,in va K v2 va K 0 va,out K v1 v1 x v1 Obr. 1-27: Větraná dutina vlhkostní bilance kontrolního objemu. Vlhkostní bilance uzlu va: G G G [kg/s] (0.65) v1 v2 c kde Gv1 (kg/s) je vlhkostní tok přes spodní plášť Gv2 (kg/s) vlhkostní tok přes horní plášť Gc (kg/s) odváděné množství vodní páry prouděním za jednotku času, které je: Ga Gc va,out va,in K v0 va,out va,in [kg/s] (0.66) a Po dosazení máme rovnici: Kv0va,in Kv0va,out Kv1 v1 va K v2 v2 va 0 [kg/s] (0.67) kde va (kg/m 3 ) je koncentrace vodní páry vzduchu v průlezném prostoru v1 (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry v prostředí 1 v2 (kg/m 3 ) koncentrace vodní páry v prostředí 2 Opět předpokládáme lineární průběh koncentrace vodní páry po délce kontrolního objemu. Po dosazení tohoto předpokladu dostaneme: 2K 2K K K 0 [kg/s] (0.68) v0 va,in v0 va v1 v1 va v2 v2 va Z této rovnice vyjádříme va a posléze dopočteme va,out, resp. je možný i opačný postup. Pro výpočet jsou potřeba hodnoty vodivostí mezi jednotlivými vlhkostními uzly. Vodivosti Kv jsou vypočteny z přestupové plochy A = x B a vypočítají se jako: G a K v0 [m 3 /s] (0.69) a

29 K v2 1 Z v2 xb [m 3 /s] (0.70) K v1 1 Z v1 xb [m 3 /s] (0.71) Difúzní odpor je možné vypočítat z: d Z v [m 3 /s] (0.72) va kde (-) je faktor difuzního odporu příslušné vrstvy d (m) tloušťka vrstvy va součinitel difuze vodní páry v samotném vzduchu, který je možné uvažovat hodnotou m 2 /s Vyšetření kondenzace vodní páry I když to nebylo explicitně uvedeno, tak se zatím předpokládalo, že v dutině nedochází ke kondenzaci vodní páry. Situací, které mohou nastat, je však více (viz Obr. 1-28). Kondenzace na horním povrchvrchu Kondenzace na spodním po- Kondenzace na obou površích v2 v2 v2 v,sat(tp2) v,sat(tp2) v,sat(tp2) va,in va va,out va,in va va,out va,in va va,out v,sat(tp1) v,sat(tp1) v,sat(tp1) v1 v1 v1 x x x Obr. 1-28: Větraná dutina možnosti, které mohou nastat při kondenzaci vodní páry. 1) Pokud nastane stav, kdy: T T (0.73) va,in v,sat p1 va,in v,sat p2 tak pouze na spodní straně horního pláště dojde ke kondenzaci vodní páry. Vlhkostní bilance kontrolního objemu v tomto případě je: K K K K ( T ) 0 [kg/s] (0.74) v0 va,in v0 va,out v1 v1 va vc2 va v,sat p2

30 kde poslední člen bilance je množství vodní páry kondenzující na spodní straně horního pláště: G K T [kg/s] (0.75) c2 vc2 va v,sat p2 K xb [m 3 /s] (0.76) vc2 v2 kde v (m/s) je součinitel přestupu vodní páry prouděním mezi vzduchem a povrchem, který lze odhadnout ze součinitele přestupu tepla prouděním s použitím Lewisova vztahu: v2 c a c2 a [m/s] (0.77) 2) Pokud nastane stav, kdy: T T (0.78) va,in v,sat p1 va,in v,sat p2 tak pouze na horní straně spodního pláště dojde ke kondenzaci vodní páry. Vlhkostní bilance kontrolního objemu v tomto případě je: K K K ( T ) K 0 [kg/s] (0.79) v0 va,in v0 va,out vc1 va v,sat p1 v2 v2 va Lze předpokládat, že k této situaci nebude docházet, protože v zimním období bude horní plášť vždy o něco chladnější než spodní plášť. 3) Pokud nastane stav, kdy: T T (0.80) va,in v,sat p1 va,in v,sat p2 tak na obou površích dojde ke kondenzaci vodní páry. Vlhkostní bilance kontrolního objemu v tomto případě je: K K K ( T ) K ( T ) 0 [kg/s] (0.81) v0 va,in v0 va,out vc1 va v,sat p1 vc2 va v,sat p2 Rovnice jsou graficky zobrazeny v následujících schématech.

31 Kondenzace na horním povrchu v,sat(tp2) Kondenzace na spodním povrchu v2 Kondenzace na obou površích v,sat(tp2) Kvc2 Kv2 Kvc2 K0va,in va K0va,out K0va,in va K0va,out K0va,in va K0va,out Kv1 Kvc1 Kvc1 v1 v,sat(tp1) v,sat(tp1) Obr. 1-29: Grafické zobrazení rovnic.

32 Reference KOPECKÝ, Pavel. Stavební tepelná technika, Šíření tepla, vzduchu a vlhkosti v budovách a stavebních prvcích, OPPA, Praha, 2014.

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

SF2 Podklady pro cvičení

SF2 Podklady pro cvičení SF Podklady pro cvičení Úloha 7 D přenos tepla riziko růstu plísní a kondenzace na vnitřním povrchu konstrukce Ing. Kamil Staněk 11/010 kamil.stanek@fsv.cvut.cz 1 D přenos tepla 1.1 Úvodem Dosud jsme se

Více

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost Voda - skupenství led voda vodní pára ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost ve stavebních konstrukcích nežádoucí účinky... zdroje: srážková v. zemní v.

Více

Přenos tepla 1: ustálený stav, okrajové podmínky, vliv vlhkosti. Ing. Kamil Staněk, Ph.D. 124XTDI TERMOVIZNÍ DIAGNOSTIKA.

Přenos tepla 1: ustálený stav, okrajové podmínky, vliv vlhkosti. Ing. Kamil Staněk, Ph.D. 124XTDI TERMOVIZNÍ DIAGNOSTIKA. 124XTDI TERMOVIZNÍ DIAGNOSTIKA Přenos tepla 1: ustálený stav, okrajové podmínky, vliv vlhkosti Ing. Kamil Staněk, Ph.D. kamil.stanek@fsv.cvut.cz Praha, 30.10. 2012 1D Přenos tepla obvodovou konstrukcí

Více

ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY

ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY ZÁKLADY STAVEBNÍ FYZIKY Doc.Ing.Václav Kupilík, CSc. První termodynamická věta představuje zákon o zachování energie. Podle tohoto zákona nemůže energie samovolně vznikat nebo zanikat, ale může se pouze

Více

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D.

BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov přednáška č.1 Ing. Danuše Čuprová, CSc., Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Průběh zkoušky, literatura Tepelně

Více

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika

WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi. Školení DEKSOFT Tepelná technika WiFi: název: InternetDEK heslo: netdekwifi Školení DEKSOFT Tepelná technika Program školení 1. Blok Legislativa Normy a požadavky Představení aplikací pro tepelnou techniku Představení dostupných studijních

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

Tepelně vlhkostní posouzení

Tepelně vlhkostní posouzení Tepelně vlhkostní posouzení komínů výpočtové metody Přednáška č. 9 Základní výpočtové teploty Teplota v okolí komína 1 Teplota okolí komína 2 Teplota okolí komína 3 Teplota okolí komína 4 Teplota okolí

Více

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22

M T I B A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA 2010/03/22 M T I B ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ KLIMATICKOU TEPLOTOU A ZÁKLADY VEDENÍ TEPLA Ing. Kamil Staněk, k124 2010/03/22 ROVNICE VEDENÍ TEPLA Cíl = získat rozložení teploty T T x, t Řídící rovnice (parciální diferenciální)

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Obecní úřad Suchonice Ulice: 29 PSČ: 78357 Město: Stručný popis budovy Seznam

Více

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D

Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Školení DEKSOFT Tepelná technika 1D Program školení 1. Blok Požadavky na stavební konstrukce Okrajové podmínky Nové funkce Úvodní obrazovka Zásobník materiálů Uživatelské skupiny Vlastní katalogy Zásady

Více

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

N_SFB. Stavebně fyzikální aspekty budov. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích N_ Stavebně fyzikální aspekty budov Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: prof. Ing. Ingrid

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Bytový dům čp. 357359 Ulice: V Lázních 358 PSČ: 252 42 Město: Jesenice Stručný

Více

Řešené příklady ze stavební fyziky

Řešené příklady ze stavební fyziky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Řešené příklady ze stavební fyziky Šíření tepla konstrukcí v ustáleném stavu doc. Dr. Ing. Zbyněk Svoboda Ing. Jiří Novák, Ph.D. Praha 04 Evropský

Více

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT

VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT VÝPOČET TEPELNÝCH ZTRÁT A. Potřebné údaje pro výpočet tepelných ztrát A.1 Výpočtová vnitřní teplota θ int,i [ C] normová hodnota z tab.3 určená podle typu a účelu místnosti A.2 Výpočtová venkovní teplota

Více

Lineární činitel prostupu tepla

Lineární činitel prostupu tepla Lineární činitel prostupu tepla Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2018 především s ohledem na změny v normách. Lineární činitel

Více

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Poznámky k zadání: Roční množství zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci se ve cvičení určí pro zadanou konstrukci početně-grafickou

Více

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci

Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Téma: Roční bilance zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci Poznámky k zadání: Roční množství zkondenzované a vypařitelné vodní páry v konstrukci se ve cvičení určí pro zadanou konstrukci A

Více

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY podle EN ISO 13788, EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2014 EDU stěna obvodová Název úlohy : Zpracovatel : Jan

Více

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost Výňatek z normy ČSN EN ISO 13370 Tepelně technické vlastnosti zeminy Použijí se hodnoty odpovídající skutečné lokalitě, zprůměrované pro hloubku. Pokud je druh zeminy znám, použijí se hodnoty z tabulky.

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: BD Ulice: Družstevní 279 PSČ: 26101 Město: Příbram Stručný popis budovy

Více

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Literatura, podmínky zápočtu Zadání, protokoly Součinitel prostupu tepla U, teplotní

Více

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem

Tepelná technika 1D verze TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KONSTRUKCE - Dle českých technických norem ZÁKLADNÍ ÚDAJE Identifikační údaje o budově Název budovy: Základní škola Slatina nad Zdobnicí Ulice: Slatina nad zdobnicí 45 PSČ:

Více

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor

Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Nejnižší vnitřní povrchová teplota a teplotní faktor Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY

KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY KOMPLEXNÍ POSOUZENÍ SKLADBY STAVEBNÍ KONSTRUKCE Z HLEDISKA ŠÍŘENÍ TEPLA A VODNÍ PÁRY podle EN ISO 13788, EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2015 obvodová stěna - Porotherm Název úlohy : Zpracovatel

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Přednáška č. 4 Přídavný difúzní odpor Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry v konstrukci -ručně Výpočet roční bilance kondenzace a vypařování vodní páry

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství. BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství. BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemního stavitelství BH059 Tepelná technika budov Konzultace č.1 Literatura: Studijní opory: BH10 Tepelná technika budov Normy: ČSN 73 0540 Tepelná

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h =

TOB v PROTECH spol. s r.o ARCHEKTA-Ing.Mikovčák - Čadca Datum tisku: MŠ Krasno 2015.TOB 0,18 0,18. Upas,20,h = Upas,h = Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: MŠ Krasno Místo: Zadavatel: Zpracovatel: Zakázka: Archiv: Projektant: E-mail: Datum: Telefon:..0 Výpočet je proveden dle STN 00:00 SCH -

Více

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Varianta B Hlavní nosná stěna

TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Varianta B Hlavní nosná stěna TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE Varianta B Hlavní nosná stěna ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN

Více

Protokol pomocných výpočtů

Protokol pomocných výpočtů Protokol pomocných výpočtů STN-1: příčka - strojovna Pomocný výpočet korekce součinitele prostupu tepla ΔU Korekce pro vzduchové vrstvy dle ČSN EN ISO 6946 Korekční úroveň: Vzduchové spáry propojující

Více

Šíření tepla. Obecnéprincipy

Šíření tepla. Obecnéprincipy Šíření tepla Obecnéprincipy Šíření tepla Obecně: Šíření tepla je výměna tepelné energie v tělese nebo mezi tělesy, která nastává při rozdílu teplot. Těleso s vyšší teplotou má větší tepelnou energii. Šíření

Více

Stavební tepelná technika 1

Stavební tepelná technika 1 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební tepelná technika 1 Část B Prof.Ing.Jan Tywoniak,CSc. Praha 2011 04/11/2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Výpočet potřeby tepla na vytápění

Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočet potřeby tepla na vytápění Výpočty a posouzení byly provedeny při respektování zásad CSN 73 05 40-2:2011, CSN EN ISO 13789, CSN EN ISO 13790 a okrajových podmínek dle TNI 73 029, TNI 73 030. Vytvořeno

Více

BH059 Tepelná technika budov

BH059 Tepelná technika budov BH059 Tepelná technika budov Ing. Danuše Čuprová, CSc. Ing. Sylva Bantová, Ph.D. Výpočet součinitele prostupu okna Lineární a bodový činitel prostupu tepla Nejnižší vnitřní povrchová teplota konstrukce

Více

SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV. Úvod

SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV. Úvod SEMINÁŘE DEKSOFT SEKCE TEPELNÁ OCHRANA BUDOV Úvod Normy Klíčovou normou pro tepelnou ochranu budov v ČR je norma ČSN 73 0540-1 až 4 ČSN 73 0540-1 (2005) Část 1: Terminologie ČSN 73 0540-2 (2011) Část 2:

Více

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku:

Posouzení konstrukce podle ČS :2007 TOB v PROTECH, s.r.o. Nový Bor Datum tisku: Posouzení konstrukce podle ČS 050-:00 TOB v...0 00 POTECH, s.r.o. Nový Bor 080 - Ing.Petr Vostal - Třebíč Datum tisku:..009 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Firma: Stavba: Místo:

Více

1/ Vlhký vzduch

1/ Vlhký vzduch 1/5 16. Vlhký vzduch Příklad: 16.1, 16.2, 16.3, 16.4, 16.5, 16.6, 16.7, 16.8, 16.9, 16.10, 16.11, 16.12, 16.13, 16.14, 16.15, 16.16, 16.17, 16.18, 16.19, 16.20, 16.21, 16.22, 16.23 Příklad 16.1 Teplota

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: základní pojmy 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1203_základní_pojmy_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2009 SO1 Název úlohy : Zpracovatel : Josef Fatura Zakázka : VVuB

Více

ICS Listopad 2005

ICS Listopad 2005 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91. 120. 10 Listopad 2005 Tepelná ochrana budov - Část 3: Návrhové hodnoty veličin ČSN 73 0540-3 Thermal protection of buildings - Part 3: Design value quantities La protection

Více

Řešené příklady ze stavební fyziky

Řešené příklady ze stavební fyziky ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Řešené příklady ze stavební fyziky Šíření tepla konstrukcí, tepelná bilance prostoru a vlhkostní bilance vzduchu v ustáleném stavu Ing. Jiří Novák,

Více

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3.

TOB v PROTECH spol. s r.o Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku: DP_RDlow-energy. 6 c J/(kg K) 5 ρ kg/m 3. TOB v... POTECH spol. s r.o. 00 - Pavel Nosek - Kaplice Datum tisku:..0 Tepelný odpor, teplota rosného bodu a průběh kondenzace. Stavba: Místo: Zpracovatel: odinný dům Kaplice Zadavatel: Zakázka: Projektant:

Více

Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí

Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí Difúze vodní páry a její kondenzace uvnitř konstrukcí Zbyněk Svoboda, FSv ČVUT Původní text ze skript Stavební fyzika 31 z roku 2004. Částečně aktualizováno v roce 2014 především s ohledem na změny v normách.

Více

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y

Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce. s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y s t a v e b n í s y s t é m p r o n í z k o e n e r g e t i c k é d o m y Příloha 2 - Tepelně t echnické vlast nost i st avební konst rukce l i s t o p a d 2 0 0 8 s t a v e b n í s y s t é m p r o n í

Více

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi OBSAH ŠKOLENÍ 1) základy stavební tepelné techniky pro správné posuzování skladeb 2) samotné školení práce v aplikaci TEPELNÁ TECHNIKA 1D Internet DEK netdekwifi 1 Základy TEPELNÉ OCHRANY BUDOV 2 Legislativa

Více

VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH. Petr Slanina

VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH. Petr Slanina VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH Petr Slanina Ing. Petr Slanina Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Česká Republika VLKOSTNÍ REŽIM V PLOCHÝCH STŘECHÁCH ABSTRAKT Při hodnocení střech podle českých a evropských

Více

Větrání plaveckých bazénů

Větrání plaveckých bazénů Větrání plaveckých bazénů PROBLÉMY PŘI NEDOSTATEČNÉM VĚTRÁNÍ BAZÉNŮ při nevyhovujícím odvodu vlhkostní zátěže intenzivním odparem z hladiny se zvyšuje relativní vlhkost v prostoru až na hodnoty, kdy dochází

Více

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci

Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Zakázka číslo: 2015-1201-TT Tepelnětechnický výpočet kondenzace vodní páry v konstrukci Bytový dům Kozlovská 49, 51 750 02 Přerov Objednatel: Společenství vlastníků jednotek domu č.p. 2828 a 2829 v Přerově

Více

SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík

SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík SOFTWAROVÁ PODPORA PŘI NAVRHOVÁNÍ STAVEB Ing. Jiří Teslík Tvorba vzdělávacího programu Dřevěné konstrukce a dřevostavby CZ.1.07/3.2.07/04.0082 OBSAH 1. ÚVOD 2. SOFTWAROVÁ PODPORA V POZEMNÍM STAVITELSTVÍ

Více

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Průkaz energetické náročnosti budovy má umožnit majiteli a uživateli jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií Ověřovací nástroj kvality zpracování

Více

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II.

KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. KLIMATIZACE A PRŮMYSLOVÁ VZDUCHOTECHNIKA VYBRANÝ PŘÍKLAD KE CVIČENÍ II. (DIMENZOVÁNÍ VĚTRACÍHO ZAŘÍZENÍ BAZÉNU) Ing. Jan Schwarzer, Ph.D.. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší

Více

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com

Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Zateplené šikmé střechy - funkční vrstvy a výsledné vlastnos= jan.kurc@knaufinsula=on.com Funkční vrstvy Nadpis druhé úrovně Ochrana před vnějšími vlivy Střešní kry=na Řádně odvodněná pojistná hydroizolace

Více

Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení

Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení Stanovisko energetického auditora ke změně v realizaci projektu Základní škola Bezno - zateplení Vydal: ENERGY BENEFIT CENTRE a.s. 05/2013 Efektivní financování úspor energie Úvod Toto stanovisko ke změně

Více

Protokol č. V- 213/09

Protokol č. V- 213/09 Protokol č. V- 213/09 Stanovení součinitele prostupu tepla U, lineárního činitele Ψ a teplotního činitele vnitřního povrchu f R,si podle ČSN EN ISO 10077-1, 2 ; ČSN EN ISO 10211-1, -2, a ČSN 73 0540 Předmět

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2009 Název úlohy : Stěna 1. Zpracovatel : pc Zakázka : Datum :

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Stavební fyzika (L) Jan Tywoniak A428 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Stavební fyzika (L) 3 Jan Tywoniak A428 tywoniak@fsv.cvut.cz Bilanci lze sestavit pro krátký nebo dlouhý časový úsek odlišná využitelnost (proměňujících

Více

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN

Stanovení požární odolnosti. Přestup tepla do konstrukce v ČSN EN Stanovení požární odolnosti NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ NA ÚČINKY POŽÁRU ČSN EN 1993-1-2 Ing. Jiří Jirků Ing. Zdeněk Sokol, Ph.D. Prof. Ing. František Wald, CSc. 1 2 Přestup tepla do konstrukce v ČSN

Více

Prezentace: Martin Varga SEMINÁŘE DEKSOFT 2016 ČINITELÉ TEPLOTNÍ REDUKCE

Prezentace: Martin Varga   SEMINÁŘE DEKSOFT 2016 ČINITELÉ TEPLOTNÍ REDUKCE Prezentace: Martin Varga www.stavebni-fyzika.cz SEMINÁŘE DEKSOFT 2016 ČINITELÉ TEPLOTNÍ REDUKCE Co to je činitel teplotní redukce b? Činitel teplotní redukce b je bezrozměrná hodnota, pomocí které se zohledňuje

Více

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti

1. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti H O D N O C E N Í B U D O V Z H L E D I S K A E N E R G E T I C K É N Á R O Č N O S T I K A P I T O L A. Hodnocení budov z hlediska energetické náročnosti Hodnocení stavebně energetické vlastnosti budov

Více

2. Tepelné ztráty dle ČSN EN

2. Tepelné ztráty dle ČSN EN Základy vytápění (2161596) 2. Tepelné ztráty dle ČSN EN 12 831-1 19. 10. 2018 Ing. Jindřich Boháč ČSN EN 12 831-1 ČSN EN 12 831-1 Energetická náročnost budov Výpočet tepelného výkonu Část 1: Tepelný výkon

Více

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách Tepelně vlhkostní mikroklima Vlhkost v budovách Zdroje vodní páry stavební vlhkost - vodní pára vázaná v materiálech v důsledku mokrých technologických procesů (chemicky nebo fyzikálně vázaná) zemní vlhkost

Více

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE podle ČSN EN ISO 13788, ČSN EN ISO 6946, ČSN 730540 a STN 730540 Teplo 2008 ZÁKLADNÍ KOMPLEXNÍ TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ STAVEBNÍ KONSTRUKCE

Více

Tepelné soustavy v budovách

Tepelné soustavy v budovách Tepelné soustavy v budovách Výpočet tepelného výkonu ČSN EN 12 831 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ BUDOV Ing. Petr Horák, Ph.D. 1.3. 2010 2 Platnost normy ČSN

Více

POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE

POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE POROVNÁNÍ TEPELNĚ TECHNICKÝCH VLASTNOSTÍ MINERÁLNÍ VLNY A ICYNENE Řešitel: Doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. soudní znalec v oboru stavebnictví, M-451/2004 Pod nemocnicí 3, 625 00 Brno Brno ČERVENEC 2009

Více

Měření prostupu tepla

Měření prostupu tepla KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření prostupu tepla Úvod Prostup tepla je kombinovaný případ

Více

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy Úloha č. pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu záklaní vztahy Veení Fourriérův zákon veení tepla, D: Hustota tepelného toku je úměrná změně teploty ve směru šíření tepla, konstantou úměrnosti je součinitel

Více

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh

Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Seminář dne 29. 11. 2011 Lektoři: doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D. doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. SŠSaD Ostrava, U Studia 33, Ostrava-Zábřeh Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry TRANSPORT VODNÍ PÁRY PORÉZNÍM PROSTŘEDÍM: Ve vzduchu obsažená vodní pára samovolně difunduje do míst s nižším parciálním tlakem až

Více

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Článek se zabývá problematikou vlivu kondenzující vodní páry a jejího množství na stavební konstrukce, aplikací na střešní pláště,

Více

RODINNÝ DŮM LOCHOVICE 264, LOCHOVICE

RODINNÝ DŮM LOCHOVICE 264, LOCHOVICE RODINNÝ DŮM LOCHOVICE 264, 267 23 LOCHOVICE PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY EV. Č. 171280.0 VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 78/2013 Sb.

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 Nestacionární vedení tepla v rovinné stěně Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento

Více

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU

POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU PROTOKOL TEPELNĚ TECHNICKÉ POSOUZENÍ KCÍ A OBJEKTU dle ČSN 73 0540 Studentská cena ENVIROS Nízkoenergetická výstavba 2006 Kateřina BAŽANTOVÁ studentka 5.ročníku VUT Brno - fakulta stavební obor NAVRHOVÁNÍ

Více

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva

rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva rekreační objekt dvůr Buchov orientační výpočet potřeby tepla na vytápění stručná průvodní zpráva Jiří Novák činnost technických poradců v oblasti stavebnictví květen 2006 Obsah Obsah...1 Zadavatel...2

Více

průměrný úhrn srážek v listopadu (mm) průměrná teplota vzduchu v prosinci ( C) 0 1

průměrný úhrn srážek v listopadu (mm) průměrná teplota vzduchu v prosinci ( C) 0 1 Příl. 1. Tab. 1. Klimatické charakteristiky okolí obce Střelice průměrná roční teplota vzduchu ( C) 7 8 průměrný roční úhrn srážek (mm) 500 550 průměrná teplota vzduchu na jaře ( C) 8 9 průměrný úhrn srážek

Více

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek Univerzita obrany K-216 Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA Měření na výměníku tepla Protokol obsahuje 13 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina: 21-3LRT-C Datum zpracování: 7.5.2011

Více

Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb

Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb Dřevostavby komplexně Aktuální trendy v návrhu skladeb dřevostaveb Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ZÁSADY NÁVRHU principy pro skladbu

Více

Vytápění BT01 TZB II - cvičení

Vytápění BT01 TZB II - cvičení Vytápění BT01 TZB II - cvičení BT01 TZB II HARMONOGRAM CVIČENÍ AR 2012/2012 Týden Téma cvičení Úloha (dílní úlohy) Poznámka Stanovení součinitelů prostupu tepla stavebních Zadání 1, slepé matrice konstrukcí

Více

Detail nadpraží okna

Detail nadpraží okna Detail nadpraží okna Zpracovatel: Energy Consulting, o.s. Alešova 21, 370 01 České Budějovice 386 351 778; 777 196 154 roman@e-c.cz Autor: datum: leden 2007 Ing. Roman Šubrt a kolektiv Lineární činitelé

Více

18/04/2014. KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence. Cvičení č. 5 Odstupové vzdálenosti a požárně nebezpečný prostor.

18/04/2014. KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence. Cvičení č. 5 Odstupové vzdálenosti a požárně nebezpečný prostor. České vysoké učení technické v Praze F A K U L T A S T A V E B N Í Katedra konstrukcí pozemních staveb KP5C / KP7A Požární bezpečnost staveb PPRE Požární prevence Cvičení č. 5 Odstupové vzdálenosti a požárně

Více

Tepelně technické vlastnosti zdiva

Tepelně technické vlastnosti zdiva Obsah 1. Úvod 2 2. Tepelná ochrana budov 3-4 2.1 Závaznost požadavků 3 2.2 Budovy které musí splňovat normové požadavky 4 ČSN 73 0540-2(2007) 5 2.3 Ověřování požadavků 4 5 3. Vlastnosti použitých materiálů

Více

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ÚVOD 2 ENERGETICKY

Více

U218 - Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. ! t 2 :! Stacionární děj, bez vnitřního zdroje, se zanedbatelnou viskózní disipací

U218 - Ústav procesní a zpracovatelské techniky FS ČVUT v Praze. ! t 2 :! Stacionární děj, bez vnitřního zdroje, se zanedbatelnou viskózní disipací VII. cená konvekce Fourier Kirchhoffova rovnice T!! ρ c p + ρ c p u T λ T + µ d t :! (g d + Q" ) (VII 1) Stacionární děj bez vnitřního zdroje se zanedbatelnou viskózní disipací! (VII ) ρ c p u T λ T 1.

Více

Reflexní parotěsná fólie SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce

Reflexní parotěsná fólie SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce Reflexní parotěsná SUNFLEX Roof-In Plus v praktické zkoušce Měření povrchových teplot předstěny s reflexní fólií a rozbor výsledků Tepelné vlastnosti SUNFLEX Roof-In Plus s tepelně reflexní vrstvou otestovala

Více

VÝVOJ A ZÁVAZNOS TEPELNĚ-TECHNICKÝCH PO

VÝVOJ A ZÁVAZNOS TEPELNĚ-TECHNICKÝCH PO VÝVOJ A ZÁVAZNOS TEPELNĚ-TECHNICKÝCH PO VZHLEDEM K POLOZE ČESKÉ REPUBLIKY PATŘÍ TEPELNĚ-VLHKOSTNÍ VLASTNOSTI KONSTRUKCÍ A STAVBY MEZI ZÁKLADNÍ POŽADAVKY SLEDOVANÉ ZÁVAZNOU LEGISLATIVOU. NAŠÍM CÍLEM JE

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN 2.2.2.1 TEPELNĚ IZOLAČNÍ VLASTNOSTI STĚN Základní vlastností stavební konstrukce z hlediska šíření tepla je její tepelný odpor R, na základě něhož se výpočtem stanoví součinitel prostupu tepla U. Čím nižší

Více

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU Co to je Molliérův diagram? - grafický nástroj pro zpracování izobarických změn stavů vlhkého vzduchu - diagram je sestaven pro konstantní

Více

Cvičení č. 2 TEPELNÉ ZTRÁTY ČSN EN 12 831

Cvičení č. 2 TEPELNÉ ZTRÁTY ČSN EN 12 831 Cvičení č. 2 ZÁKLADY VYTÁPĚNÍ Ing. Jindřich Boháč Jindrich.Bohac@fs.cvut.cz http://jindrab.webnode.cz/skola/ +420-22435-2488 Místnost B1-807 1 Tepelné soustavy v budovách - Výpočet tepelného výkonu AKTUÁLNĚ

Více

NPS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

NPS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 3. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích NPS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 3 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

Více

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina

Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru. Petr Svačina Výzkum vlivu přenosových jevů na chování reaktoru se zkrápěným ložem katalyzátoru Petr Svačina I. Vliv difuze vodíku tekoucím filmem kapaliny na průběh katalytické hydrogenace ve zkrápěných reaktorech

Více

Technologie a procesy sušení dřeva

Technologie a procesy sušení dřeva strana 1 Technologie a procesy sušení dřeva 3. Teplotní pole ve dřevě během sušení Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry Transport vodní páry porézním prostředím: Tepelná vodivost vzduchu: = 0,0262 W m -1 K -1 Tepelná vodivost izolantů: = cca 0,04 W

Více

RODINNÝ DŮM DVORY 132, DVORY

RODINNÝ DŮM DVORY 132, DVORY RODINNÝ DŮM DVORY 132, 288 02 DVORY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY EV. Č. 110314.0 VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 78/2013 Sb. Nemovitost:

Více

Výpočtové nadstavby pro CAD

Výpočtové nadstavby pro CAD Výpočtové nadstavby pro CAD 4. přednáška eplotní úlohy v MKP Michal Vaverka, Martin Vrbka Přenos tepla Př: Uvažujme pro jednoduchost spalovací motor chlazený vzduchem. Spalováním vzniká teplo, které se

Více

Dřevostavby - Rozdělení konstrukcí - Vybraná kri;cká místa. jan.kurc@knaufinsula;on.com

Dřevostavby - Rozdělení konstrukcí - Vybraná kri;cká místa. jan.kurc@knaufinsula;on.com Dřevostavby - Rozdělení konstrukcí - Vybraná kri;cká místa jan.kurc@knaufinsula;on.com Zateplená dřevostavba Prvky které zásadně ovlivňují tepelně technické vlastnos; stěn - Elementy nosných rámových konstrukcí

Více

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla

Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Oblast podpory C.2 Efektivní využití zdrojů energie, výměna zdrojů tepla Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 2. Výzvy k podávání žádostí Oblast podpory A Snižování energetické náročnosti

Více

Autor: Ing. Martin Varga

Autor: Ing. Martin Varga Konstrukce přilehlé k zemině - zadání dle ČSN EN ISO 13 370 (1. část) 3. 4. 2018 Autor: Ing. Martin Varga V tomto článku obecně popíšeme výpočetní případy dle ČSN EN ISO 13 370 pro konstrukce přilehlé

Více

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Datum: 1.2.2010 Autor: Ing. Vladimír Valenta Recenzent: Doc. Ing. Karel Papež, CSc. U plynových spotřebičů, což jsou většinou teplovodní kotle a

Více

Zateplené šikmé střechy Funkční vrstvy. jan.kurc@knaufinsula=on.com

Zateplené šikmé střechy Funkční vrstvy. jan.kurc@knaufinsula=on.com Zateplené šikmé střechy Funkční vrstvy jan.kurc@knaufinsula=on.com Funkční vrstvy Nadpis druhé úrovně Ochrana před vnějšími vlivy Střešní kry=na Pojistná hydroizolace + odvětrání střešního pláště Ochrana

Více

Příklad 1: V tlakové nádobě o objemu 0,23 m 3 jsou 2 kg vodní páry o tlaku 1,6 MPa. Určete, jestli je pára sytá, mokrá nebo přehřátá, teplotu,

Příklad 1: V tlakové nádobě o objemu 0,23 m 3 jsou 2 kg vodní páry o tlaku 1,6 MPa. Určete, jestli je pára sytá, mokrá nebo přehřátá, teplotu, Příklad 1: V tlakové nádobě o objemu 0,23 m 3 jsou 2 kg vodní páry o tlaku 1,6 MPa. Určete, jestli je pára sytá, mokrá nebo přehřátá, teplotu, případně suchost a měrnou entalpii páry. Příklad 2: Entalpická

Více