Efektivita intervencív podpoře zdraví metody zjišťování efektivity intervencíke zdravému životnímu stylu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Efektivita intervencív podpoře zdraví metody zjišťování efektivity intervencíke zdravému životnímu stylu"

Transkript

1 Efektivita intervencív podpoře zdraví metody zjišťování efektivity intervencíke zdravému životnímu stylu Ing. Arnošt Klesla Vysoká škola finanční a správní Praha Efektivní strategie podpory zdraví Konference SZÚ a IPVZ pod záštitou hlavního hygienika ČR Praha,

2 Podpora zdraví proces, umožňujícílidem zvýšit kontrolu nad jejich zdravím a jeho determinantami a tím posílit jejich zdraví(bangkokskácharta podpory zdraví v globalizovaném světě, WHO, 2005). Neznamenápouze odpovědnost zdravotnictví, ale vyjadřuje individuálníovlivnitelnost zdravía odpovědnost za něprostřednictvím způsobu realizace jednotlivých součástíživotního stylu a jeho reflexe v osobnípohodě(well-being) a chování(ottawská charta, 1986).

3 Podpora zdravía prevence (prof. Kebza) Podpora zdravíúzce souvisís prevencíchorob a dalšími postupy využívanými k ovlivněnívztahu mezi zdravím a nemocí. Návaznost jejich vzájemného působenílze vyjádřit takto: podpora zdraví prevence chorob léčba rehabilitace resocializace. V ideálním případě by nejúspěšnější byla taková podoba podpora zdraví a prevence, jež by byla celostní povahy a jejichž důsledky ve vztahu k rizikovým faktorům chorob, poruch a úrazů by byly tak významné, že po nich by již následné léčby, rehabilitace ani resocializace nebylo třeba.

4 Prostředky realizace podpory zdraví Zdravotnípolitika, Zdravý životnístyl (dimenze), Zdravéživotníprostředí, Podpora svépomoci, vzájemnépomoci a občanských iniciativ, Změny chování, poradenství.

5 Efektivita Vobecnépodoběje kritérium efektivity chápáno jako vyjádření míry dosažení očekávaných záměrů či cílů. Systém, nebo činnost je ekonomicky efektivní, pokud na jednotku vstupu přináší maximálně dosažitelný výstup, nebo, pokud na jednotku výstupu spotřebuje nejnižšímnožstvívstupu, nebo dosáhne nejnižších možných nákladů

6 Ekonomickáinterpretace efektivity chováníz hlediska zdravého životního stylu ( Grossman, 1972) Investor do vlastního zdraví Konzument vlastního zdraví r + δ r + δ Hi Hi

7 Působení intervencí ve prospěch přijetí zdraví podporujícího životního stylu Snižujípůsobenírizikových faktorůživotního stylu, (kouření, alkohol, nezdravástrava, nedostatek pohybu, stress) ) kterézvyšujíkonvexitu (prohnutost) křivky poptávky po dobrém zdraví Zvyšují počet lidí, kteří přijali, tj, do návyku svého chování zafixovali zdraví podporující chování a celkově dodržují zásady zdravého životního stylu typu Investora do vlastního zdraví. (předcházejícího onemocnění v důsledku své spotřebitelské volby - v oblasti zdravotního chování) Přinášejímultiplikovaný užitek především jedincům chovajícím se převážnějako Investor do vlastního zdravía to nejen v podobě trvale zvýšeného zdraví a pocitu osobní pohody (well-being), ale takévyššího důchodu (výdělků) v důsledku nižšípracovníneschopnosti a bohatšího sociálního života (WHO)

8 Hlavní přístupy k měření efektivity intervencí ve prospěch zdravého životního stylu 1. cost-benefit analysis Analýza nákladů a výnosů 2. cost-effectiveness analysis Analýza nákladů a efektivity 3. cost-utility analysis Analýza nákladů a užitku

9 Cost-benefit ratio (CBR) (dle doc. Kříže) je poměr nákladů (N) na intervenci k jejímu výsledku, přínosu, prospěchu (P) -benefitu z intervence. CBR=N (Kč)/P (Kč) Pokud jsou přínosem z intervence ušetřenéroky života (DALY), dosazuje se přepočet na finanční hodnotu života. Pokud je přínosem odvrácenánemoc, vyjádříse jako průměrnáčástka za jejíléčení. Ukazatel může mít podobu benefit-cost ratio, pokud je čitatelem přínos (P) a jmenovatelem náklady (N), tedy BCR=P Kč/N Kč.

10 Komentář Pro intervence programůpodpory zdravíje využitícbr velmi náročnéna věrohodnépeněžníoceněnívýnosůz intervence. Finančníhodnota života je obsahověnejednoznačný ukazatel, jehož výpočet nemá jednotnou mezinárodně uznávanou metodiku (Becker) Srovnánívýsledkůz USA, UK a EU je navíc ovlivněno různou úrovnícenovéhladiny a problematikou nominálního a reálného devizového kurzu. Věrohodnévýchozíhodnoty nákladůa výnosů(výdaje na léčbu určiténemoci dle MKN) pro výpočet majík dispozici především zdravotnípojišťovny, pro kteréje tento ukazatel významnou příležitostík vyhodnoceníefektivity jejich programůpodpory zdravíi prevence. (pokud jejich informační systémy poskytují výchozí data typu BI).

11 Cost-effectiveness ratio je poměr nákladů(ceny) k efektu, kde v čitateli jsou náklady a ve jmenovateli míra účinku (efekt), často roky života. CER=N (Kč)/E (Kč) výsledkem jsou (průměrné) náklady na dosažený efekt, obvykle vyjádřený poměrovým, nebo rozdílovým ukazatelem efektu. V případě porovnání nákladové efektivity dvou programů je možné použít diferenciální hodnoty v obou částech ukazatele Častým měřítkem efektu u léčebných a preventivních procesů je indikátor (ukazatel) QALY Quality Adjusted Life Years. (počet roků života prožitého v dobrém zdraví, bez omezení nemocí, neschopností, invaliditou, bolestí a nepohodou, které způsobila nemoc nebo jiná porucha zdraví.

12 Komentář CER je nejvhodnějšíukazatel úspěšnosti intervenčního programu, protože názorněukazuje nákladovost intervence na jednotku efektu, kterou je možné obvykle mnohem jednodušeji věrohodně vyjádřit. (Úspora léčebných výdajů zdravotní pojišťovny ve věkovéskupiněklientů, nebo ve skupiněúčastníkůprogramu, sníženíincidence v okruhu intervence, atd.) V programech podpory zdraví, s časověodloženým efektem, navíc statisticky rozděleného v rozptylu (spread) na několik efektů(programy proti obezitě) není ukazatel QUALY příliš vhodný. Navíc jeho zjištění metodou skoringu (HRQL v intervalu 0 1) nemá nulové náklady, které deformují pohled na celkové náklady intervence.

13 Cost-utility ratio je poměr nákladůk užitku, kde v čitateli jsou náklady (cena) a ve jmenovateli míra užitku (efekt), obvykle roky života CUR=N (Kč)/U (QUALY) adjustované na kvalitu, quality-adujsted-lifeyear, QALY.

14 Komentář Metoda poskytuje ukazatel nákladůna užitek, který má samostatně nejnižší vypovídací schopnost. Pokud nejsou výsledky dále analyzovány v časové řadě, nebo jiné posloupnosti neposkytujípro interpretaci dostatečněkvalitativnívýstup. CUR je vhodnáa používána pro výpočet nákladovosti dnůve zdravíqualy při intervencích léčebně diagnostických Pro hodnocení intervencí v rámci programové podpory zdravímáomezenépoužití, (na úrovni makroekonomických údajů)

15 Resumé Metody Cost-benefit, effectiveness, utility-ratio mají pro měřeníúspěchu programovépodpory zdraví, včetnějednotlivých intervencí, významnou, nenahraditelnou, avšak omezenou použitelnost. Pro měřeníefektůjednotlivých intervencí, nebo i programůzdravotních pojišťoven, realizovaných v omezeném okruhu adresátůa v úzce vymezeném obsahovém rámci, se jednáo základní, především kontrolnímetodu vyhodnocenínákladovosti z hlediska zvoleného efektu(proměnnéhodnoty), kteráposkytuje rychlou orientaci v otázce účinnosti určitékonkrétníintervence (programu).

16 Resumé, pokračování Příkladem může být vyhodnocenípreventivních programůzdravotnípojišťovny X

17 Resumépokračování Rozhodujícífaktor zdraví, kterým je životnístyl, se však skládáze soustavy zvykového chování, kterése odehrávánejen v pasivním rámci, ale v řaděvýznamných vzájemných interakcí s konkrétním společenským a životním prostředím každého jedince. Intervence ve prospěch žádoucízměny ve smyslu přijetízdravého životního stylu by proto měly být realizovány v rámci promyšleného systému programové podpory zdraví v městech (zdravé město), školách (zdraváškola), na pracovištích (WHP).

18 Resumépokračování Programy podpory zdravímusíbýt mnohem lépe zacíleny na jednotlivé věkové, profesní a zájmové skupiny obyvatelstva, především z hlediska předcházeníneinfekčním nemocem, typu NCD Podíl osob s dlouhotrvajícími zdravotními problémy podle věku a pohlaví, 2011, v % Zdroj: ČSÚ - VŠPS Muži Ženy 40,1 42,7 42,7 32,8 35,8 23,4 25,8 11,5 16,2 18,7 4,8 5,7 6,6 5,2 6,1 6,5 8,9 8,1 11,5 12, let let let let let let let let let let Zdroj: ČSÚ - VŠPS

19 Závěr Chovánílidía jejich životnístyl je dnes již výrazněpodřízen rozhodovánítypu spotřebitelského chování, podle individuálních preferencí. Naše rozhodování ovlivňuje stále více marketingovákomunikace a tento vliv významněpůsobína chovánípopulace i z hlediska podpory zdraví. Příležitost spočíváv možnosti formováním spotřebitelských preferencídocílit výraznéa žádoucízměny životního stylu ve prospěch podpory zdraví právě. Nevýhodou je rostoucí počet proměnných faktorů, kterépůsobína formováníživotního stylu každého z nás, podmínkou úspěchu je schopnost jejich analýzy.

20 Závěr Nastaveníprogramůpodpory zdravía jejich priority se zohledněním alespoňhlavních vzájemných interakcís prostředím, ovlivňujících významněpreference, chovánía životnístyl lidí, dokáže postihnout modelování na základě ekonometrických metod. Východiskem pro měření, analýzu faktorů životního stylu jako základu pro kvalitní dlouhodobézaměřeníprogramovépodpory zdraví je uplatnění ekonometrických modelů umožňujících předpokládat a kvantifikovat vzájemný vliv všech důležitých faktorůživotního stylu (proměnných) na bázi korelačnímatice a jejího řešení včetně testování hypotéz pomocí softwarových nástrojů(gretl).

21 Program na podporu aplikovaného výzkumu OMEGA TAČR Preference a modelováníprogramů podpory zdraví Doba řešení 01/ /2015 Řešitel: doc. Ing. Zdeněk Chytil, CSc katedra ekonomie, národohospodářskáfakulta VŠE

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Vladimíra Hovorková Valentová Iva Nedomlelová 17. 6. 2010 Cíl příspěvku provedení analýz a dalších

Více

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ?

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? Stanislav Wasserbauer Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. ZDRAVÍ 2 základní kategorie Individuální zdraví každého z nás Veřejné zdraví populace

Více

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ-CHPPL SZÚ - Konzultační den Podpora zdraví na pracovišti 15.9.2011 Obsah prezentace Podpora zdraví na pracovišti Komplexní přístup

Více

Ekonomie zdravotnictví. Daniel Smutek

Ekonomie zdravotnictví. Daniel Smutek Ekonomie zdravotnictví Daniel Smutek Tržní selhání ve zdravotnictví nedokonalá konkurence informační převaha poskytovatele nad pacientem faktor nejistoty a nekomplexnost trhu smíšené kolektivní statky

Více

Rozšíření Grossmanova modelu a nová interpretace. Tomáš Kosička VŠFS Praha

Rozšíření Grossmanova modelu a nová interpretace. Tomáš Kosička VŠFS Praha Rozšíření Grossmanova modelu a nová interpretace Tomáš Kosička VŠFS Praha 30.1.2013 Grossmanův model poptávky po zdravotní péči Teoretický model investic do zdraví zformuloval M.Grossman (1972), v podobě

Více

Zdravotně sociální vazby/komplexní pohled na zdraví obyvatelstva. Budoucnost našeho zdravotnictví

Zdravotně sociální vazby/komplexní pohled na zdraví obyvatelstva. Budoucnost našeho zdravotnictví Zdravotně sociální vazby/komplexní pohled na zdraví obyvatelstva Budoucnost našeho zdravotnictví Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc. Říjen 2016 Analýza současného stavu Pohled na české zdravotnictví v rámci

Více

Vybrané otázky z ekonomie zdravotní péče

Vybrané otázky z ekonomie zdravotní péče Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity v Brně Vybrané otázky z ekonomie zdravotní péče Studijní text pro studenty distančního studia Management ve zdravotnictví, ESF MU V Brně, listopad 1996

Více

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Zdraví - definice Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a ne jen pouhá nepřítomnost nemoci či slabosti ( WHO 7. 4. 1948) Vymezuje

Více

Ekonomické výhody řešení nerovností ve zdraví. Marie Nejedlá Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav

Ekonomické výhody řešení nerovností ve zdraví. Marie Nejedlá Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav Ekonomické výhody řešení nerovností ve zdraví Marie Nejedlá Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav Co určuje naše zdraví? Rizikové a protektivní faktory životní styl životní prostředí

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

Podpora zdraví v ČR. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2010

Podpora zdraví v ČR. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2010 Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2010 Zdraví - definice Stav, který je výsledkem interakce člověka s prostředím ( přírodním, civilizačním - rozvoj vědy a techniky, infrastruktury,

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

Vize propojení zdravotního pojištění a sociálního systému. RNDr. Jiří Schlanger 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Vize propojení zdravotního pojištění a sociálního systému. RNDr. Jiří Schlanger 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Vize propojení zdravotního pojištění a sociálního systému RNDr. Jiří Schlanger 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Proč je nezbytné propojení zdravotního pojištění a sociálního systému Zdravotní

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Zuzana Gabrhelíková Sečanská

Zuzana Gabrhelíková Sečanská Zuzana Gabrhelíková Sečanská Nancy Devlin David Parkin 2002 Základní otázky které si studie pokládá Jak se důkazy nákladové efektivnosti používají při vytváření úsudků o peněžní hodnotě zdravotnických

Více

Nákladová efektivita vakcíny ROTARIX

Nákladová efektivita vakcíny ROTARIX Nákladová efektivita vakcíny ROTARIX Prokeš M, Pazdiora P, Suchopár J INFOPHARM a.s. Vakcinologické dny 2012 Studie byla vytvořena firmou INFOPHARM a.s. pro firmu GlaxoSmithKline, která provedení studie

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Co je to kvalita?? Kvalitu poskytované zdravotní péče je možno vyjádřit jako souhrn dostupných informací o odbornosti v diagnosticko - terapeutickém

Více

Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Obsah vývěskového sdělení Současná situace Základní informace o

Více

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 Nastavení modelové struktury financování (nastavení maximálních nákladů na jednotku a % podíl jednotlivých zdrojů financování na těchto

Více

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav PUBLIC HEALTH - definice Veřejné zdraví je definováno jako organizované úsilí společnosti s

Více

Standardy z pohledu. Jan Švihovec

Standardy z pohledu. Jan Švihovec Standardy z pohledu klinické farmakologie Jan Švihovec DOPORUČENÝ POSTUP jde o systematicky vytvářená stanoviska s cílem pomáhat lékaři nebo pacientovi (!) při rozhodování o patřičné zdravotní péči za

Více

STRATEGICKÉ DOKUMENTY

STRATEGICKÉ DOKUMENTY STRATEGICKÉ DOKUMENTY Koncepce Hygienické služby a prevence Zákon č. 258/2000 Sb. jeho novela Zdraví 21 Zdraví 2020 MUDr. Stanislav Wasserbauer ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory zdraví

Více

Naplňování Národní strategie Zdraví 2020

Naplňování Národní strategie Zdraví 2020 Naplňování Národní strategie Zdraví 2020 MUDr. Stanislav Wasserbauer Ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví USNESENÍ VLÁDY ČR č. 23 ze dne 8. 1. 2014 V l á d a I. bere na

Více

Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha

Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha Nadváha a obezita u populace v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha Tisková konference 30.7. 2010 Evropská strategie pro prevenci a kontrolu chronických neinfekčních onemocnění Východiska:

Více

Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (IHETA) Kolektiv autorů: Jiří Klimeš, Tomáš Doležal, Milan Vocelka

Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (IHETA) Kolektiv autorů: Jiří Klimeš, Tomáš Doležal, Milan Vocelka Nákladová efektivita atorvastatinu v porovnání se simvastatinem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění v České republice dopady zkráceného revizního řízení Institut pro zdravotní ekonomiku a technology

Více

POTENCIÁL STÁRNOUCÍHO TRHU PRÁCE Z HLEDISKA PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI

POTENCIÁL STÁRNOUCÍHO TRHU PRÁCE Z HLEDISKA PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI POTENCIÁL STÁRNOUCÍHO TRHU PRÁCE Z HLEDISKA PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Martina Šimková, Jaroslav Sixta Vysoká škola ekonomická Konference České demografické společnosti Demografie v Česku a na Slovensku v průběhu

Více

Teorie a politika pracovního trhu. Kombinované studium Jaro 2013

Teorie a politika pracovního trhu. Kombinované studium Jaro 2013 Teorie a politika pracovního trhu Kombinované studium Jaro 2013 Účinky opatření aktivní politiky TP Opatření APZ Faktory ovlivňující účinky opatření APZ Co posuzujeme: - makroefekty - cílenost - efekty

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Tematický cíl: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil Program: OP Zaměstnanost

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví Efektivní strategie podpory zdraví Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví MUDr. Stanislav Wasserbauer ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory zdraví

Více

Analýzy zdravotního stavu obyvatel. pro zdravotní plány města

Analýzy zdravotního stavu obyvatel. pro zdravotní plány města Analýzy zdravotního stavu obyvatel pro zdravotní plány města Seminář: Ukazatele populačního zdraví Praha 30. 3. 2016 MUDr. Stanislav Wasserbauer Ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného

Více

Plánování ke zdraví priorita WHO

Plánování ke zdraví priorita WHO Plánování ke zdraví priorita WHO MUDr. Alena Šteflová WHO Liaison Office v ČR Listopad 2005, Třebíč Nástroje WHO k ovlivněnízdravípopulace v jednotlivých členských státech cestou podpory zdravía primární

Více

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Programové prohlášení vlády určuje jako jeden ze svých hlavních cílů: - zvyšování kvality zdravotnické péče - zvyšování

Více

Strategie Zdraví 2020 v mezinárodním kontextu Změna přístupu k vlastnímu zdraví

Strategie Zdraví 2020 v mezinárodním kontextu Změna přístupu k vlastnímu zdraví Strategie Zdraví 2020 v mezinárodním kontextu Změna přístupu k vlastnímu zdraví Konference PREVON 2017 Programy prevence, screeningu a časné diagnostiky vážných onemocnění ve světle současných poznatků

Více

Semestrální práce z předmětu MAB

Semestrální práce z předmětu MAB Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu MAB Modely investičního rozhodování Helena Wohlmuthová A07148 16. 1. 2009 Obsah 1 Úvod... 3 2 Parametry investičních

Více

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI Pilotní průzkum, jehož cílem bylo zejména ověřit praktickou použitelnost otázek pro konstrukci skóre, se uskutečnil v listopadu a

Více

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009 MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav Seminář NSZM 15.10.2009 ze dne 22.1.2009 Podpory komunitních kampaní zaměřených na problematiku zdraví Systémovépodpory zdraví na místní

Více

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s.

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Co je to zdraví? Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost

Více

Hodnocení přínosů přírodě blízkých řešení pro implementaci Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu

Hodnocení přínosů přírodě blízkých řešení pro implementaci Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu Hodnocení přínosů přírodě blízkých řešení pro implementaci Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu David Vačkář & Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, Jan Daněk Ústav výzkumu globální změny

Více

Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony

Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony Přístup WHO k podpoře zdraví spolupráce se Zdravými městy, obcemi, regiony MUDr. Alena Šteflová WHO Liaison Office v ČR Podzimní škola NSZM, Prostějov (listopad 2005) Nadnárodnístrategie zdravotnípolitiky

Více

Hygiena a preventivní medicína v teorii a praxi Plzeň 2011

Hygiena a preventivní medicína v teorii a praxi Plzeň 2011 Celostátní konference Hygiena a preventivní medicína v teorii a praxi Plzeň 2011 Pod záštitou doc. MUDr. B. Kreuzberga, CSc., děkana LFUK v Plzni a MUDr. P. Tomašuka, ředitele KHS v Plzni Doba konání:

Více

EHIS Vybrané výsledky v Evropě. Naďa Čapková, Michala Lustigová, Státní zdravotní ústav. 22. konference Zdraví a životní prostředí Milovy 2017

EHIS Vybrané výsledky v Evropě. Naďa Čapková, Michala Lustigová, Státní zdravotní ústav. 22. konference Zdraví a životní prostředí Milovy 2017 EHIS 2014 Vybrané výsledky v Evropě Naďa Čapková, Michala Lustigová, Státní zdravotní ústav 22. konference Zdraví a životní prostředí Milovy 2017 EHIS European Health Interview Survey Evropské dotazníkové/dotazovací

Více

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno Zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady

Více

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG)

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Témata kvalifikačních prací si studenti volí po dohodě s konkrétními vyučujícími dle vlastního zájmu či profesního zaměření. Následně uvedená témata jsou pouze návrhem

Více

Hodnocení fungování zdravotnických systémů

Hodnocení fungování zdravotnických systémů Hodnocení fungování zdravotnických systémů KVANTIFIKACE dokončení nabídka http://data.euro.who.int/hfadb/ Počet lůžek / 100 000 obyvatel Počet lékařů / 100 000 obyvatel Počet nemocnic na 100 000 obyvatel

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

Coronary computed tomography versus exercise testing in patients with stable chest pain: comparative effectiveness and costs

Coronary computed tomography versus exercise testing in patients with stable chest pain: comparative effectiveness and costs Coronary computed tomography versus exercise testing in patients with stable chest pain: comparative effectiveness and costs Ing. Veronika Mezerová 1 z 16 CCTA versus X-ECG Pojmy: CCTA Coronary Computed

Více

KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD

KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD KRITÉRIA A POSTUP HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ O FINANČNÍ PROSTŘEDKYZ FONDU ZÁBRANY ŠKOD podaných dle ust. 23a odst. 3 písm. c) a d) zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla,

Více

NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI. Aplikace metody krátkých intervencí v praxi

NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI. Aplikace metody krátkých intervencí v praxi 13. mezinárodní konference NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI 3. dubna 2018 Aplikace metody krátkých intervencí v praxi Aplikace metody krátkých intervencí v prevenci HIV/AIDS a ostatních

Více

Zdravé stárnutí Nikdy není pozdě

Zdravé stárnutí Nikdy není pozdě Zdravé stárnutí Nikdy není pozdě MUDr. Hana Janatová CSc. Státní zdravotní ústav Státní zdravotní ústav 1 EY 2012 Aktivní a zdravé stárnutí a mezigenerační solidarita Národní strategie podporující pozitivní

Více

Aktuální trendy a otázky preseniorské edukace

Aktuální trendy a otázky preseniorské edukace Aktuální trendy a otázky preseniorské edukace PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze GERONTAGOGIKA TEORIE UČENÍ A VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova Příloha ŠVP č.2 Ve školním roce 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 se uvedené předměty rozšiřují o tyto očekáváné výstupy a učivo. Jedná se o očekávané výstupy, které byly dříve v předmětu Výchova ke zdraví,

Více

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE. Dopravní VaV centrum CDV PLUS. 3. 10. 2011 BVV Veletrhy Brno Dopravní VaV centrum CDV PLUS Mgr. Zuzana Strnadová doc. Ing. arch. PhDr. Karel Schmeidler, CSc. Aplikace humanitních věd v dopravním výzkumu Příklady realizovaných výzkumů Vliv osobnostních charakteristik

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice MUDr. Lidmila Hamplová Ministerstvo zdravotnictví ČR Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu

Více

Savci. ZÁŘÍ 8h. přírodniny a jejich pozorování bezpečnost práce v laboratoři a při pozorování v terénu. Savci. ŘÍJEN 7h

Savci. ZÁŘÍ 8h. přírodniny a jejich pozorování bezpečnost práce v laboratoři a při pozorování v terénu. Savci. ŘÍJEN 7h ZÁŘÍ ŘÍJEN 7h LISTOPAD Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) rostlin i živočichů Biologie člověka 21 orientuje se v základních vývojových

Více

Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění. MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví

Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění. MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví Důvody k propojení Každodenní problémy na rozhraní obou systémů, deformované vazby, poruchy v kontinuitě

Více

Zdraví 2020 Evropský politický rámec podpory vládních a společenských aktivit pro zdraví a blahobyt

Zdraví 2020 Evropský politický rámec podpory vládních a společenských aktivit pro zdraví a blahobyt Zdraví 2020 Evropský politický rámec podpory vládních a společenských aktivit pro zdraví a blahobyt Historický vývoj I. 1978: Zdraví pro všechny do roku 2000 mezinárodní konference o primární zdravotní

Více

Východiska pro intervenci ve školách

Východiska pro intervenci ve školách Obsah ČÁST I Východiska pro intervenci ve školách Intervence základní pojmy a problémy............................ 1005 Obecný model učení............................................. 1070 2.1 Obecné principy

Více

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE DO ROKU 2010 ZAJISTIT, ABY ŘÍZENÍ RESORTU ZDRAVOTNICTVÍ OD ZDRAVOTNÍCH PROGRAMŮ AŽ PO INDIVIDUÁLNÍ PÉČI O PACIENTA NA KLINICKÉ ÚROVNI BYLO ORIENTOVÁNO NA VÝSLEDEK Přelom

Více

Podmínky pro stanovení finanční podpory k zajištění dostupnosti sociálních služeb ve Zlínském kraji pro rok 2016

Podmínky pro stanovení finanční podpory k zajištění dostupnosti sociálních služeb ve Zlínském kraji pro rok 2016 Podmínky pro stanovení finanční podpory k zajištění dostupnosti sociálních služeb ve Zlínském kraji pro rok 2016 Zpracoval: Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Zlínského kraje 4. 6. 2015 Schváleno Zastupitelstvem

Více

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11

Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5. Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 OBSAH ÚVOD 1 ODDÍL A INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 3 Kapitola 1 INTERNÍ AUDIT A JEHO POSTUPY 5 Kapitola 2 LOGIKA V INTERNÍM AUDITU 11 2.1 Základní pojmy z logiky vztažené k internímu auditu 12 2.2 Postup

Více

A PROJEKT SHELTER V ČR

A PROJEKT SHELTER V ČR DLOUHODOBÁ GERIATRICKÁ PÉČE A PROJEKT SHELTER V ČR Koordinující pracoviště: Geriatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha prof. MUDr. Eva Topinková,, CSc. Eva Červinková NÁKLADY NA SLUŽBY PRO SENIORY V EVROPSKÉM

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření Citace: 410/2012 Sb. Částka: 150/2012 Sb. Na straně (od-do): 5212-5215

Více

Kampaň a soutěž pro děti základních škol

Kampaň a soutěž pro děti základních škol Kampaň a soutěž pro děti základních škol NPZ - projekt podpory zdraví č.9939/09 MUDr. Ludmila Skálová skalova@szu.cz Tisková konference k zahájení kampaně, SZÚ 13.8.2009 Cíl kampaně Základním smyslem kampaně

Více

VÝROKY AUDITORA VÝROK AUDITORA O HOSPODAŘENÍ TEEN CHALLENGE PLZEŇ VÝROK AUDITORA O HOSPODAŘENÍ STŘEDISKA KŘESŤANSKÉ POMOCI PLZEŇ 12 Centrum protidrogové prevence a terapie, o.p.s., Teen Challenge Plzeň

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2013 2014

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2013 2014 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2013 2014 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 14. prosince 2012. Úvod Národní akční program bezpečnosti

Více

Prevence pracovních rizik při práci se zobrazovacími jednotkami

Prevence pracovních rizik při práci se zobrazovacími jednotkami Prevence pracovních rizik při práci se zobrazovacími jednotkami Hodnocení transpozice směrnice 90/270/EHS a její implementace na pracovištích v ČR Alena VALEČKOVÁ Z. Šmerhovský, O. Vencálek, J. Hlávková,

Více

Poskytování poradenských služeb ve škole

Poskytování poradenských služeb ve škole MZPSZN-730/2016 Poskytování poradenských služeb ve škole Ředitelka Mateřské školy, Základní škola a Praktické školy Znojmo, příspěvkové organizace zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole školním

Více

Eliminace negativních dopadů profesní adjustace. Neocenitelné zaměstnavatelské benefity

Eliminace negativních dopadů profesní adjustace. Neocenitelné zaměstnavatelské benefity Eliminace negativních dopadů profesní adjustace Neocenitelné zaměstnavatelské benefity Labour vincit omnia Práce pomáhá překonávat všechno. Práce = nezbytná potřeba. Etické krédo: Lidé se zdravotním postižením

Více

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru Petr Zahradník a kolektiv Řešitelský tým doc. Dr. Ing. Petr Horáček doc. Dr. Ing. Libor Jankovský

Více

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska

Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná východiska EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Zdraví, podpora zdraví a prevence obecná

Více

Celkové hodnocení je procentuální (počet dosažených bodů vydělený maximálním počtem bodů).

Celkové hodnocení je procentuální (počet dosažených bodů vydělený maximálním počtem bodů). Postup hodnocení projektů podaných k hodnocení projektů pro výzvu Fondu zábrany škod, dle zákona č. 168/1999 Sb. v pozdějším znění a zákona č. 160/2013 Sb. u podaných programů dle písmen c) a d) Hodnocení

Více

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011 www.ceskosehybe.cz Co je Česko se hýbe? Nová nezávislá iniciativa motivující český lid k pravidelnému pohybu a zdravějšímu stravování. Čím více se lidé budou hýbat, tím méně budou nemocní a budou mít lepší

Více

Jednání OK , podklad k bodu 2: Návrh valorizace důchodů

Jednání OK , podklad k bodu 2: Návrh valorizace důchodů Jednání OK 1. 12. 2016, podklad k bodu 2: Návrh valorizace důchodů Znění návrhu Odborná komise pro důchodovou reformu navrhuje stanovit minimální valorizaci procentní výměry důchodů podle indexu spotřebitelských

Více

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 OSUDEK k _ZPRAVA_2011_1M0538_10182 of 3 23.3.2012 12:07 ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 1. ZHODNOCENÍ PRŮBĚHU ŘEŠENÍ, VÝSLEDKŮ A SPLNĚNÍ CÍLŮ PROJEKTU CELÉ OBDOBÍ 1.1.

Více

Je možné efektivně používat procesně orientované pracovní postupy při zdravotní péči?

Je možné efektivně používat procesně orientované pracovní postupy při zdravotní péči? Je možné efektivně používat procesně orientované pracovní postupy při zdravotní péči? Miloš Suchý 1, Martina Pátá 1, Richard Matyáš 2 1 Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví,

Více

Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy

Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy Výkonnostní audit a výkonnost veřejné správy Štefan Kabátek, NKÚ Národní konference ČIIA, 15. 16. října 2014, Špindlerův Mlýn Co znamená výkonnost pro veřejný sektor? 2 Data, informace, znalosti, efektivnost

Více

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování..

Obsah. KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie... 17. KAPITOLA II: Základní principy ekonomického rozhodování.. Obsah Úvodem.................................................. 15 KAPITOLA I: Předmět, základní pojmy a metody národohospodářské teorie.................... 17 1 Předmět a základní pojmy národohospodářské

Více

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů

Předmět:: Přírodopis. anatomie a morfologie typických zástupců skupin živočichů funkce orgánů. vybraní zástupci různých skupin živočichů 19 zhodnotí i pro 19 zhodnotí i pro funkce funkce ZÁŘÍ ŘÍJEN 19 zhodnotí i pro Obecná biologie a genetika 3 rozpozná, porovná a objasní funkci základních (orgánových soustav) rostlin i živočichů 20 určí

Více

Postgraduální vzdělávání odborných pracovníků ve zdravotnictví v ČR

Postgraduální vzdělávání odborných pracovníků ve zdravotnictví v ČR Postgraduální vzdělávání odborných pracovníků ve zdravotnictví v ČR Doc. PhDr. Vladimír Kebza, CSc., MUDr. Věra Kernová, MUDr. Miloslav Kodl, Státní zdravotní ústav Praha Postgraduální vzdělávání odborných

Více

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav Praha, CZ Centrum podpory veřejného zdraví Centrum podpory veřejného zdraví zaměřuje se na rizikové faktory životního stylu kouření, užívaní alkoholu, obezitu, úrazy... a propaguje

Více

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D. Kancelář WHO v ČR

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D. Kancelář WHO v ČR Mezinárodn rodní doporučen ení a postupy v podpoře e zdraví; možnosti jejich využit ití v ČR Celostátn tní konference NSZM Magistrát t hl.m.prahy, 4.prosince 2008 MUDr. Alena Šteflová, Ph.D. Kancelář WHO

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM?

PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? PSYCHOSOCIÁLNÍ RIZIKA NA PRACOVIŠTI - PŘEHLÍŽENÝ PROBLÉM? MUDr. Vladimíra Lipšová Mgr. Kateřina Bátrlová SZÚ Praha, Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Vždy k mání... https://www.napofilm.net

Více

Akční plán pro oblast kontroly tabáku v ČR na období 2015 až 2018/ Národní strategie Zdraví 2020

Akční plán pro oblast kontroly tabáku v ČR na období 2015 až 2018/ Národní strategie Zdraví 2020 Akční plán pro oblast kontroly tabáku v ČR na období 2015 až 2018/ Národní strategie Zdraví 2020 Mgr. Lenka Kostelecká, odbor zdravotních služeb MZ ČR Cena adiktologie 2015 Program Zdraví 2020 jako příležitost

Více

Sociální a ekonomické dopady muskuloskeletálních onemocnění v České republice iniciativa Fit for Work Europe

Sociální a ekonomické dopady muskuloskeletálních onemocnění v České republice iniciativa Fit for Work Europe Sociální a ekonomické dopady muskuloskeletálních onemocnění v České republice iniciativa Fit for Work Europe Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment OBSAH co znamenají nemoci

Více

Determinanty vzniku kardiovaskulárních onemocnění v české populaci

Determinanty vzniku kardiovaskulárních onemocnění v české populaci Determinanty vzniku kardiovaskulárních onemocnění v české populaci Michala Lustigová Státní zdravotní ústav XLIII. konference České demografické společnosti, XLIII. konference České demografické společnosti,

Více

SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL

SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL Renata Kocianová, katedra andragogiky a personálního řízení, FF UK v Praze Systém třistašedesátistupňové (360 ) zpětné vazby (také třistašedesátistupňové

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)

Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR) Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR) VÝCHODISKA A KONTEXT PROJEKTU Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na období 2015-2020 Akční plán inkluzivního vzdělávání na období 2016-2018

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie Logistická křivka Umělé proměnné Cvičení 11 Zuzana Dlouhá Logistická křivka log-lineární model patří mezi poptávkové funkce, ty dělíme na: a) klasické D = f (příjem, cenový index,

Více

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ DO ROKU 2020 ZLEPŠIT PODMÍNKY PRO PSYCHOSOCIÁLNÍ POHODU LIDÍ A PRO LIDI S DUŠEVNÍMI PORUCHAMI ZAJISTIT DOSTUPNOST KOMPLEXNÍCH SLUŽEB V oblasti péče o duševní zdraví má

Více

Analýza nákladů a přínosů proč CBA?

Analýza nákladů a přínosů proč CBA? Analýza nákladů a přínosů proč CBA? Evropské příležitosti regionu 3. listopadu 2011, Opava Co je to CBA? Cost Benefit Analysis: Finanční analýza zachycuje reálné toky finančních prostředků Provádí se z

Více

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno

Zdraví a jeho determinanty. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno Zdraví Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody a nejen nepřítomnost nemoci nebo vady

Více

Ekonomické dopady nehod, financování opatření NSBSP

Ekonomické dopady nehod, financování opatření NSBSP konference BRNOSAFETY 2014 15. 16. 9. 2014 Brno partner akce: www.bvv.cz/brnosafety/ Ing. Ondřej Valach Ekonomické dopady nehod, financování opatření NSBSP Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. BRNOSAFETY

Více

Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat +...

Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility. Zbyněk Sperat +... Význam průzkumů dopravního chování pro plány udržitelné městské mobility Zbyněk Sperat +... Průzkumy dopravního chování a jejich vazba na plány udržitelné městské mobility, Praha, 12.12.2013 Obsah Co čekat

Více

Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou

Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou Od e-governmentu k e-governance Jak nové technologie posilují vztahy mezi občany a veřejnou správou Roman Šťáhlavský Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Očekávání

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více