TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ REDAKČNÍHO SYSTÉMU JOOMLA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ REDAKČNÍHO SYSTÉMU JOOMLA"

Transkript

1 TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ REDAKČNÍHO SYSTÉMU JOOMLA ÚLOHA A2 - A4B39TUR MAREK KOZLOVSKÝ KOZLOMA2@FEL.CVUT.CZ

2 1. ÚVOD Tato semestrální práce má za cíl zhodnotit použitelnost a efektivitu uživatelského rozhraní redakčního systému Joomla. K deatilnímu rozboru použijeme metodu kognitivního průchodu a heuristické evaluace, tedy testování bez uživatelů. Jako člen Campamento 99 jsem jedním ze správců redakčního systému stránky na kterém budeme testování provádět JOOMLA Redakční systém Joomla je služba dostupná na webu, která umožňuje jednoduše spravovat články, fotografie, hudbu nebo video a další obsah bez toho, aby musel administrátor zasahovat do zdrojových kódů své stránky. Články může uživatel systému dělit do kategorií, přidružit k nim obrázky, zveřejnit, či omezit přístup ostatních správců. Předmětem testování bude verze Joomla CÍLOVÁ SKUPINA Cílová skupina jsou správci webu, kteří chtějí upravovat obsah svých stránek, na kterých Joomla běží. Do skupiny řadíme škálu uživatelů, počínaje lidmi znalými mnoha redakčních systémů, až po nováčky, kteří nemají zkušenosti s žádným dalším redakčním systémem, ale jsou alespoň z části seznámeni se strukturou a obsahem svých stránek. Testovat budeme grafické rozhraní, proto musí být uživatel znalý práce s grafickým browserem METODY TESTOVÁNÍ V této práci se snažíme využívat moderní postupy testování uživatelského rozhraní bez uživatelů. Jednotlivé postupy jsou detailně popsány níže METODA KOGNITIVNÍHO PRŮCHODU Tato metoda dělí daný use-case na několik kroků, které vedou ke dokončení zvolené akce. Jednotlivé kroky dále rozdělíme na množinu dilčích podúkolů respektive akcí. Tyto akce posléze procházíme a vyhodnocujeme. V každém kroku si položíme otázky: Q0 Čeho přesně chce uživatel docílit? Q1 Je uživateli zřejmá akce, kterou má provést? Spojí si uživatel popisek akce s jeho cílem? Q3 Má uživatel dostatečnou zpětnou vazbu? Jestliže při zodpovídání otázek narazíme na negativní odpověď, zdůvodníme domněnku, určíme prioritu závažnost a navrhneme řešení METODA HEURISTICKÉ EVALUACE Tato metoda vyhodnocuje použitelnost uživatelského rozhraní s pomocí jednotlivých pravidel. Porušení těchto pravidel přířazujeme priority, kterým podlé své závažnosti navrhneme řešení. H1 Viditelnost stavu systému H2 Shoda mezi reálným světem a systémem H3 Uživatelská kontrola a svoboda H4 Standardizace a konzistence

3 H5 Prevence chyb H6 Rozpoznávání namísto vzpomínání H7 Flexibilita a efektivnost použití H8 Estetický a minimalistický design H9 Pomoc uživatelům poznat, pochopit a zotavit se z chyb H10 Návody a dokumentace 2. PŘEHLED ZVOLENÝCH USE-CASES 2.1. PŘIDÁNÍ ČLÁNKU S OBRÁZKEM Přidání článku s obrázkem je jednou z nejčastejších akcí, které správce webu provádí. Články se řadí do kategoríí. Znamená to, že nový článek se na stránce zobrazí ve zvolené rubrice jako jedna z interaktivních položek PŘIDÁNÍ GALERIE OBRÁZKŮ Galerií obrázků je myšleno soubor fotek, které může návštevník jednoduše procházet. Stejně jako článek, i galerie má svoji kategorii. Galerie by měla obsahovat rozmanité možnosti ve způsobu zobrazení, jako stránkování, případně počet fotek na stránce, velikost náhledu apod PŘIDÁNÍ POLOŽKY DO KALENDÁŘE Na stránkách si návštěvník hned na začátku všimne přehledného kalendáře akcí, které jsou na následující časové období naplánovány. Plánování akcí je důležitou součástí správy webu a tedy obsluha kalendáře by měla být jednou z priorit PŘIDÁNÍ UŽIVATELE SYSTÉMU Důležitou akcí je také přidání dalšího člověka mezi správce systému. Na tento bod není kladen takový důraz jako na předešlé body. Dokonce, přílišné propragování této volby by mohlo působit zmatečně a způsobilo by aplikaci nepřehlednou.

4 3. TESTOVÁNÍ ZVOLENÝCH USE-CASES Všechny případy užití vychází z body, kdy je uživatel přihlášen do systému a browser zobrazuje hlavní stránku PŘIDÁNÍ ČLÁNKU S OBRÁZKEM Přidání článku s obrázkem je jednou z nejčastejších akcí, které správce webu provádí. Články se řadí do kategoríí. Znamená to, že nový článek se na stránce zobrazí ve zvolené rubrice jako jedna z interaktivních položek. Pro ujasnění cíle si položme otázku: Q0 Čeho přesně chce uživatel docílit? Uživatel chce dosáhnout toho, aby se v rubrice Aktuality na webu zobrazil nový článek s malým ilustračním obrázkem. Rubrika Aktuality na webu

5 NAVIGACE V prvním kroku musíme vyhledat formulář, který slouží k přidávání článků. Velmi přehledná uvítací stránka nabízí hned několik možností, které mají něco společného s články dokonce tlačítko Přidat nový článek. Uplatněme metodu kognitivního průchodu: odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Tlačítko Přidat nový článek jasně napovídá uživateli, kam se má ubírat. Tlačítko svojí animací přímo vybízí ke kliknutí ve chvíli, kdy na něj uživatel najede myší. Q3 Po kliknutí je uživatel přesměrován na příslušnou stránku.

6 VYPLNĚNÍ FORMULÁŘE Dostáváme se do fáze, kdy uživatel systému musí začít přemýšlet. Tato fáze může být kritická, pro lajka může být vyplnění formuláře obtížné. Jednou z povedených věcí je lišta, která se vyskytuje vždy viditelně v horní části stránky. Nabízí uložení článku a nápovědu. Tabulka otázek metody kognitivního průchodu: odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Je jasné, že formulář slouží k přidání článku. ne Formulář obsahuje možná až příliš možností, které jsou pro základního uživatele nepodstatné. Možnost rozčířených možností Q3 Po uložení článku se v horní částí stránky objeví jasný nápis Článek byl uložen.

7 PŘIDÁNÍ OBRÁZKU Po uložení článku je třeba přidat obrázek. Uživatelské rozhraní nabízí jak tlačítko Obrázek v dolní části formuláře, tak panel Obrázky a odkazy. Je docela jasné, že tlačítko u formuláře dává možnost přidat obrázek do textu. Panel vpravo celkem dobře napovídá titulkem Obrázek úvodníku. Co však znamená Odkaz A, Odkaz B a Odkaz C, to není vůbec jasné. Tyto titulky dokonce poskytují při najetí myší na ně nápovědu, ani ta však nestačí k tomu, aby uživatel pochopil důvod jejich existence. odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Obrázek úvodníku napovídá vše potřebné. Uživateli může chvíli trvat zorientovat se v několika možnostech, správný popis však vede k cíli. Možnost rozčířených možností Q3 Tlačítko Uložit poskytuje zpětnou vazbu výpisem příslušné hlášky. Co na to řeknou naše otázky spojené s kognitivním průchodem?

8 Nesrozumiletnost části zmíněného panelu je sice chybou, ale jak vidíme na použitelnost to vliv nemá. Výsledkem toho use-case je úspěšné přidání článku s ilustračním obrázkem PŘIDÁNÍ GALERIE OBRÁZKŮ Galerií obrázků je myšleno soubor fotek, které může návštevník jednoduše procházet. Stejně jako článek, i galerie má svoji kategorii. Galerie by měla obsahovat rozmanité možnosti ve způsobu zobrazení, jako stránkování, případně počet fotek na stránce, velikost náhledu apod. Pro ujasnění cíle si položme otázku: Q0 Čeho přesně chce uživatel docílit? Uživatel chce dosáhnout toho, aby se v rubrice Aktuality na webu zobrazila nová položka, která odkazuje na galerii obrázků. Pro uživatele může být matoucí, že galerie obrázků se svým způsobem chová jako článek. Jedná se totiž o článek, ke kterému je dále přidána interkativní tabulka obrázků NAVIGACE Uživatele může zmást položka Správce médii, správně by však měl pokračovat do Přidat nový článek. Jinak by však měl postupovat stejně, jako v navigaci případu užití Přidání článku s obrázkem. odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Q3 Ve chvíli, kdy je uživatel seznámen s faktem, že galerie je vždy součástí nějakého článku, je vše v pořádku. Jsouc si vědomi nedostatečné informovsti uživatele o tomto způsobu galerie, musíme dát kladné. Prohlížeč je přesměrován na cílovou adresu. Metodou heuristické evaluace v tomto kroku dostáváme: Částečné porušení bodu H10: Nový uživatel je z části povinnen pročíst si tutoriál systému, který používá, avšak zdravý rozum říká, že galerie obrázků je dostatečné důležitá akce, že by měla být předhazována uživateli alespoň v rychlé nápovědě či rychlotutoriálu pro nováčky. Závažnost tohoto nýlezu považuji za středně malou.

9 PŘIDÁNÍ GALERIE Ve spodní částí formuláře z bodu je tlačítko Admirror Gallery. Toto tlačítko slouží k přidání galerie obrázků jako sekvence HTML kódu do textového pole. Obrázky a odkazy z bodu nemá s galerií nic společného. Po stisknutí tlačítka se objeví vyskakovací okno s výběrem složky, jejíž obsah bude přidán jako galerie. Zaškrtnutím volby Parameters nám umožní galerii upravit podle vlastních potřeb. Zhodnoťme efektivitu metodou kognitivního průchodu. odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 ne Uživatel nejdříve se musí zorientovat a prozkoumat všechny možnosti formuláře. Procházet další zbytečné funkce může být neefektivní. Seznámení uživatele s problematikou galerie, nejlépe krátkým videem. ne Tlačítko Admiror Gallery dostatečně nevystihuje svoji funkci. Nahrazení stávajícího obrázku lepší ilustrací. Q3 Přidání galerie do textového pole jako HTML sekvence je dostatečně výrazný feedback. Výsledek našeho případu užítí vypadá následovně:

10 3.3. PŘIDÁNÍ POLOŽKY DO KALENDÁŘE Na stránkách si návštěvník hned na začátku všimne přehledného kalendáře akcí, které jsou na následující časové období naplánovány. Plánování akcí je důležitou součástí správy webu a tedy obsluha kalendáře by měla být jednou z priorit. Pro ujasnění cíle si položme otázku: Q0 Čeho přesně chce uživatel docílit? Uživatel chce dosáhnout toho, aby se v levém panelu Kalerndář na webu zobrazila nová položka s datem a názvem akce NAVIGACE Uvítací stránka opět poskytuje velmi snadnou orientaci a naízí možnost Správy kalendáře. Dále poskytuje seznam dosud přidaných akcí a nabídku úpravy, či vytvoření nové položky. odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Tlačítko Správa kalendáře jasně napovídá uživateli, kam se má ubírat. Tlačítko svojí animací přímo vybízí ke kliknutí ve chvíli, kdy na něj uživatel najede myší. Q3 Po kliknutí je uživatel přesměrován na příslušnou stránku.

11 PŘIDÁNÍ POLOŽKY DO KALENDÁŘE K přidání položky je připravený jednoduchý formulář, kterému snad není co vytknout. K uložení změny či nově vytvořené položky slouží jednoduchý panel: Výsledek metody kognitivního průchodu dostáváme kladný: odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Tlačítko Správa kalendáře jasně napovídá uživateli, kam se má ubírat. Tlačítko svojí animací přímo vybízí ke kliknutí ve chvíli, kdy na něj uživatel najede myší. Q3 Po kliknutí je uživatel přesměrován na příslušnou stránku. Úspěšně dokončený případ užití se projeví na stránce takto:

12 3.4. PŘIDÁNÍ UŽIVATELE SYSTÉMU Důležitou akcí je také přidání dalšího člověka mezi správce systému. Na tento bod není kladen takový důraz jako na předešlé body. Dokonce, přílišné propragování této volby by mohlo působit zmatečně a způsobilo by aplikaci nepřehlednou. Pro ujasnění cíle si položme otázku: Q0 Čeho přesně chce uživatel docílit? Uživatel chce dosáhnout toho, aby se i další lidé mohli stát správci a upravovat obsah. Tento nově přidaný uživatel by měl místo ve Správě uživatelů NAVIGACE Předpokládejme, že uživatel je seznámen s menu uvítací stránky, která mimo jiné obsahuje položku Spravá uživatelů. Rozhraní poskytuje přehledný seznam všech správců našeho redakčního systému. Každá položka seznamu se rozkliknout a zobrazit detailní informace o uživateli. Pokračujme nabídkou Nový v horní části stránky.

13 VYTVOŘENÍ NOVÉHO UŽIVATELE Dostali jsme ke třem formulářům. V prvním formuláři uživatel vyplní základní informace o nově přidaném jedinci. Jedná se jednoduchou práci, která je nad očekávání ještě zjednodušena možností použití šablon, což poskytuje náš druhý formulář. Třetí formulář nám dává možnost přidělení pravomocí nového uživatele. Je to jediná věc, která vyžaduje trochu pokročilé porozumnění systému. Zhodnoťme případ užití: odpověd nález / popis doporučené řešení Q1 Vyplnění formuláře je intuitivní. Každá položka má při najetí myší bližší popis, proto se nemůže stát, že by byl uživatel zmaten. Q3 Po uložení uživatele se zobrazí hláška o úspěšném provedení akce.

14 4. HEURISTICKÁ EVALUACE Provedením analýzy docházime k velmi uspokojivým výsledkům. Projděme jednotlivé kroky, které stojí za zmíňku a ukažme je na systému. H1 Viditelnost stavu systému + H9 Pomoc uživatelům poznat, pochopit a zotavit se z chyb V systému nedochází ke složitějším vůpočtům a aplikace se neseká, proto většinou nenastává chvíle zmatení. Při každé změně, uložení, či zásahu do systému je zobrazena hláška, která informuje správce systému o úspěchu, ši neúspěchu vyvolané akce. H7 Flexibilita a efektivnost použití V systému se nováček ne vždy uplně rychle zorientuje, ale stačí málo k tomu, aby efektivně a snadno využíval pokročilé funkce a možnosti. H10 Návody a dokumentace Celý systém je velmi dobře zdokumentovaný. Každá stránka nabízí tlačítko nápovědy v případě zatoužení po rozsáhlé dokumentaci, ba dokonce u každého titulku poskytuje krátký popis políčka. 5. ZÁVĚR K testování uživatelského rozhraní jsme použili metody kognitivního průchodu a z části heuristickou evaluaci. Aplikace v testu obstála velmi dobře. Negativní hodnocení se vyskytla jen ojediněle a jejich závažnost se pohybovala velmi nízko. Přednostmi aplikace je jednoduchost a přehlednost a stálá podpora. Tento systém a jeho vývojáři má můj respekt už proto, že spadá do kategorie bezplatný open-source projekt. 6. ZDROJE [1] [2]

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ VIDEO PŘEHRÁVAČE VLC Semestrální práce předmětu Tvorba uživatelského rozhraní Y39TUR Vypracoval: Kontakt: Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Testované případy

Více

Testování webové stránky Alza.cz

Testování webové stránky Alza.cz Testování webové stránky Alza.cz Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní Temirlan Kurbanov kurbatem@fel.cvut.cz Obsah Popis aplikace Cílová skupina Přehled případů užití Testování

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

Test emailového klienta portálu seznam.cz

Test emailového klienta portálu seznam.cz Test emailového klienta portálu seznam.cz Testování uživatelského rozhraní A4B39TUR Dominik Hons honsdomi@fel.cvut.cz 7. 3. 2014 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Popis aplikace... 2 3. Popis uživatelů... 2 4.

Více

Testování mobilní navigace NACESTY

Testování mobilní navigace NACESTY České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická A7B39TUR 2015/2016, A2 Testování mobilní navigace NACESTY Kognitivní průchod a heuristická evaluace Jakub Berka berkajak@fel.cvut.cz Obsah

Více

Testování uživatelského rozhraní internetové stránky společnosti České dráhy (cd.cz) A4B39TUR A2 Kateřina Cízlová

Testování uživatelského rozhraní internetové stránky společnosti České dráhy (cd.cz) A4B39TUR A2 Kateřina Cízlová Testování uživatelského rozhraní internetové stránky společnosti České dráhy (cd.cz) A4B39TUR A2 Kateřina Cízlová cizlokat@fel.cvut.cz Obsah 1. Popis... 1 2. Cílová skupina... 2 3. Případy užití... 2 3.1.

Více

A2 Testování webu Trello.com

A2 Testování webu Trello.com A2 Testování webu Trello.com Semestrální práce TUR Novotný Michal novotm60@fel.cvut.cz OBSAH Úvod... 2 Popis aplikace... 2 Cílová skupina... 2 Zadání... 3 Testované případy užití... 3 Registrace uživatele...

Více

Semestrální práce TUR A3

Semestrální práce TUR A3 Semestrální práce TUR A3 1/12 Obsah #1 Úvod 3 #2 Cílová skupina 3 #2.1 Informace o uživateli 3 #3 Kognitivní průchod 3 #3.1 Registrace zákazníka #3.2 Vyhledání nejlevnějšího telefonu #3.3 Přidání telefonu

Více

Testování operačního systému Windows Phone 8

Testování operačního systému Windows Phone 8 Testování operačního systému Windows Phone 8 Semestrální práce A2 v rámci předmětu A4B39TUR Muška Adam ČVUT FEL STM 0 Obsah 1. Popis přístroje... 2 2. Popis cílové skupiny... 2 3. Přehled případů užití...

Více

TUR A2 Vojtěch Kessler

TUR A2 Vojtěch Kessler Samsung Kies Obsah Obsah... 0 1 Popis aplikace... 2 2 Cílová skupina... 2 3 Přehled případů užití... 2 3.1 Připojení telefonu, nebo tabletu... 2 3.2 Aktualizace firmware... 2 3.3 Zálohování dat... 2 3.4

Více

Testování cd.cz/eshop

Testování cd.cz/eshop ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Testování cd.cz/eshop Semestrální práce z předmětu Testování uživatelských rozhraní (A7B39TUR) Šimon Kohout kohousim@fel.cvut.cz 2 Testování

Více

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 [ZDEJTE ÁZEV SPOLEČOSTI.] Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 7B36TUR Jan Vitha 06.11.2016 Obsah 1. Úvod... 1 1.1. Popis aplikace... 1 1.2. Cílová skupina... 1 2. Přehled testovaných

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNIKÉ FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNIKÉ FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNIKÉ FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Testování e-mailového klienta na přístroji NOKIA Lumia 710 drazajak@fel.cvut.cz 1 1. Obsah 1. Obsah 1 2. Úvod 2 2.1. Popis aplikace 2 2.2. Testované

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Jakub Wagner wagnejak@fel.cvut.cz 1. ÚVOD Cílem práce bude otestovat výukovou aplikaci angličtiny na DVD pro základní školy. Aplikace je cílena pro ovládání

Více

Internetový obchod Mironet

Internetový obchod Mironet České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Internetový obchod Mironet Semestrální práce A2 Testování uživatelských rozhraní A4B39TUR Pavel Štíbal Stibapa1@fel.cvut.cz 2013/2014 Otevřená

Více

Testování aplikace pro správu hesel KeePassX

Testování aplikace pro správu hesel KeePassX České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování aplikace pro správu hesel KeePassX Miroslav Papírník papirmir@fel.cvut.cz ZS 2012/2013 A7B39TUR - 1 - Testování aplikace pro správu

Více

Testování uživatelského rozhraní aplikace Alza Media

Testování uživatelského rozhraní aplikace Alza Media Testování uživatelského rozhraní aplikace Alza Media A4B39TUR Semestrální práce A2 Szczurková Jana szczujan@fel.cvut.cz 2015/2016 Obsah Testování uživatelského rozhraní mobilní aplikace Alza Media... 3

Více

Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo (

Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo ( A2 Testování uživatelského rozhraní aplikace Duolingo (www.duolingo.com) Dominika Palivcová palivdom@fel.cvut.cz Zimní semestr 2016/2017 A7B39TUR 1 Obsah 1 Popis aplikace... 3 2 Cílová skupina... 3 3 Testované

Více

USI Úloha A2. Kognitivní průchod. Autor: Thang Do

USI Úloha A2. Kognitivní průchod. Autor: Thang Do ČVUT USI Úloha A2 Kognitivní průchod Autor: Thang Do 15.10.2013 Obsah 1 Popis aplikace 2 1.1 Úvodem co je DeviantArt...................... 2 1.2 Bližší pohled............................. 2 2 Cílová skupina

Více

Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR. Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com

Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR. Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com Semestrální práce A2 z předmětu A7B36TUR Testování uživatelského rozhrání internetového serveru YouTube.com Vypracoval(a): Daria Silivonenko e-mail: silivdar@fel.cvut.cz TUR ZS 2016/2017 Obsah Obsah...

Více

Testování programu Skype

Testování programu Skype České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování programu Skype Semestrální práce v rámci předmětu A7B39TUR Karel Otruba A7B39TUR FEL ČVUT 2015 Obsah 1. Popis programu... 3 2. Cílová

Více

A4B39TUR 2014/2015. Ondřej Netík. Desktopová aplikace pro Windows. Spotify

A4B39TUR 2014/2015. Ondřej Netík. Desktopová aplikace pro Windows. Spotify A4B39TUR 2014/2015 Desktopová aplikace pro Windows Spotify Contents 1. Úvod... 3 1.1. Popis testované aplikace... 3 1.2. Cílová skupina... 4 1.3. Popis testovaných use case scénářů... 4 1.3.1. Vytvoření

Více

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz Testování mobilní aplikace Servis24 Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz 1. Obsah 1.Obsah...2 2. aplikace...3 3.Cílová skupina uživatelů...3 4.Use cases...3 4.1První

Více

Testování uživatelského rozhraní kalkulačky CASIO fx-991es PLUS A4B39TUR 2014/2015 Jiří Pauer

Testování uživatelského rozhraní kalkulačky CASIO fx-991es PLUS A4B39TUR 2014/2015 Jiří Pauer Testování uživatelského rozhraní kalkulačky CASIO fx-991es PLUS A4B39TUR 2014/2015 Jiří Pauer pauerjir@fel.cvut.cz Popis: Školní kalkulačka s přirozeným zobrazením výpočtů a 417 integrovaných matematických

Více

Testování uživatelského rozhraní aplikace Messenger

Testování uživatelského rozhraní aplikace Messenger Testování uživatelského rozhraní aplikace Messenger Autor: Předmět: Školní rok: Michaela Urbanovská, urbanm30@fel.cvut.cz A4B39TUR 2016/2017, letní semestr Obsah 1. Úvod... 3 1.1. Popis aplikace... 3 1.2.

Více

Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR)

Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR) České vysoké učení technické v Praze, Fakulta Elektrotechnická Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR) Autor:Luboš Doležal dolezlu5@fel.cvut.cz

Více

Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G

Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G Tomáš Gogár 21.3.2011 A4B39TUR - Testování uživatelského rozhraní Obsah Popis přístroje:...

Více

A7B39TUR, A2 Václav Pavlovec, ZS 2016/2017. Testování uživatelského rozhraní aukčního portálu aukro.cz

A7B39TUR, A2 Václav Pavlovec, ZS 2016/2017. Testování uživatelského rozhraní aukčního portálu aukro.cz Testování uživatelského rozhraní aukčního portálu aukro.cz Václav Pavlovec A7B39TUR, ZS 2016/2017 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Popis testovaného subjektu... 3 1.2 Cílová skupina uživatelů... 3 2. Testované případy

Více

Testování set-top-boxu

Testování set-top-boxu Testování set-top-boxu Jan Bobisud Semestrální projekt se zabývá testováním set-top-boxu s označením YX-5912A od společnosti Sweden Telecom (dále jen STB). Tento STB je v pražských domácnostech nasazován

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování softwarové sady HTC Sense 3.6 A4B39TUR - Testování uživatelského rozhraní Semestrální práce A2 Zbyněk Eiselt eiselzby@fel.cvut.cz

Více

Webová aplikace rezervační systém. Semestrální úloha předmětu A7B38TUR Testování uživateských rozhraní

Webová aplikace rezervační systém. Semestrální úloha předmětu A7B38TUR Testování uživateských rozhraní Webová aplikace rezervační systém Semestrální úloha předmětu A7B38TUR Testování uživateských rozhraní Obsah 1 Úvod...3 1.1 Popis aplikace...3 1.2 Popis cílové skupiny uživatelů...3 2 Test bez uživatele...4

Více

Deliverable A2 Testování WIN8 aplikace Zdraví a fitness

Deliverable A2 Testování WIN8 aplikace Zdraví a fitness 2013/2014 Deliverable A2 Testování WIN8 aplikace Zdraví a fitness Semestrální práce na předmět Testování uživatelského rozhraní (A4B39TUR). Jakub Kameniar ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická, Otevřená

Více

WordPress. Testování redakčního publikačního systému. Martin Příhoda 12.10. 2012

WordPress. Testování redakčního publikačního systému. Martin Příhoda 12.10. 2012 WordPress Testování redakčního publikačního systému Martin Příhoda 12.10. 2012 České vysoké učení technické v Praze Testování uživatelských rozhraní 1 Obsah 1 Úvod 1.1 Popis aplikace 1.2 Popis cílových

Více

14. května 2012, Brno

14. května 2012, Brno 14. května 2012, Brno Připravil: Tomáš Koubek Testování Cvičení z předmětu Pokročilá uživatelská rozhraní Testování Strana 2 / 12 Testování aplikací Testování návrhu Cílem je vylepšit produkt během vývoje.

Více

Testování Procesního portálu FEL ČVUT

Testování Procesního portálu FEL ČVUT Testování Procesního portálu FEL ČVUT ČVUT FEL - A7B39TUR Ondřej Mrákota Testování Procesního Portálu FEL ČVUT, Ondřej Mrákota, 1/24 Testování Procesního portálu FEL ČVUT ČVUT FEL A7B39TUR Ondřej Mrákota

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

ČVUT FEL. Testování nemocničního systému Fonsakord

ČVUT FEL. Testování nemocničního systému Fonsakord ČVUT FEL Testování nemocničního systému Fonsakord Micek, Tomas 1.11.2018 Obsah Popis softwaru... 3 Cílová skupina... 3 Přehled případů užití... 3 Příchod pacienta načtení informací o pacientovi... 3 Vyplnění

Více

Testování mobilní aplikace Můj vlak

Testování mobilní aplikace Můj vlak 29.10. 2017 Testování mobilní aplikace Můj vlak SEMESTRÁLNÍ PRÁCE A2 Z PŘEDMĚTU B6B39TUR FILIP RYCHNOVSKÝ rychnfi1@fel.cvut.cz 1 Obsah 2 Popis aplikace... 2 3 Cílová skupina... 2 4 Přehled případů užití...

Více

Testování webového rozhraní obchodu Czech Computer Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní (A7B39TUR)

Testování webového rozhraní obchodu Czech Computer Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní (A7B39TUR) České vysoké učení technické v Praze, fakulta elektroniky Testování webového rozhraní obchodu Czech Computer Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní (A7B39TUR) Vypracoval: Michael

Více

Seznámení se s administrací WordPressu

Seznámení se s administrací WordPressu - Seznámení se s administrací WordPressu - Záhlaví administrace - Název webu: po kliknutí přechod na veřejnou část webu - Odhlášení ze systému a kdo je přihlášen - Rychlé publikování příspěvku nebo stránky

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování mobilního telefonu Nexus S. Michael Drdlíček

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Testování mobilního telefonu Nexus S. Michael Drdlíček České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování mobilního telefonu Nexus S Semestrální práce z předmětu testování uživatelského rozhraní Michael Drdlíček drdlimic@fel.cvut.cz ZS

Více

Návod pro užívání systému CRemko

Návod pro užívání systému CRemko Návod pro užívání systému CRemko Obsah 1 Úvodní stránka 2 Horní lišta 3 Projekty 3.1 Nový projekt 4 Firmy 4.1 Editace firmy 5 Kontakty 5.1 Editace kontaktu 6 Kalendář 6.1 Editace kalendáře 7 Zprávy 7.1

Více

Testování portálu MotoInzerce.cz

Testování portálu MotoInzerce.cz České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická A4B39TUR Testování uživatelského rozhraní Semestrální práce A2 Testování portálu MotoInzerce.cz Ondřej Pospíšil pospion5@fel.cvut.cz 11. 3.

Více

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3?

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Systém ESTOFAN je určen pro administraci a editaci webových stránek, které jsou provozovány reklamní agenturou PANKREA. 1. Přihlášení Po objednávce a vytvoření

Více

Testování aplikace ghost commander

Testování aplikace ghost commander Testování aplikace ghost commander Tomáš Marvan - 4. semestr OI Vypracováno v rámci předmětu Testování uživatelského rozhraní 1 Obsah Popis aplikace... 3 Cílová skupina... 3 Metody testování... 3 Kognitivní

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104)

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) 2013 Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 PŘÍRUČKA PRO ADMINISTRÁTORA... 3 1. VYTVOŘENÍ

Více

Testování internetových stránek

Testování internetových stránek České vysoké učení technické v Praze Testování internetových stránek WWW.studentagency.cz Semestrální projekt z předmětu Testování uživatelských rozhraní (A7B39TUR) Matouš Zítko 20.10.2011 Obsah 1. Úvod...

Více

Principy tvorby mobilních aplikaci. Martin Egermajer

Principy tvorby mobilních aplikaci. Martin Egermajer Diář pro nevidomé Principy tvorby mobilních aplikaci Martin Egermajer 1 1 D1 Aplikace sloužící jako diář, určená pro zrakově postižené (nevidomé). Uživatel bude moci psát poznámky, zapisovat události k

Více

Naším cílem je Vaše spokojenost...

Naším cílem je Vaše spokojenost... Vážení zákazníci, Naším cílem je Vaše spokojenost... blahopřejeme Vám, že jste se rozhodli pro nákup nové telefonní ústředny řady ATEUS - NETSTAR od českého výrobce 2N TELEKOMUNIKACE a.s. Současně Vás

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál A3 WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál Ing. Karel Rejthar 16. 6. 2015-1 - OBSAH WordPress manuál......................................

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Deliverable A2 do předmětu A4B39TUR

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Deliverable A2 do předmětu A4B39TUR ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Deliverable A2 do předmětu A4B39TUR Jakub Begera begerjak@fel.cvut.cz 18. března 2015 Obsah Abstrakt... 3 Klíčová slova... 3 1 Úvod... 4 1.1

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

První přihlášení do CMS. Po přihlášení

První přihlášení do CMS. Po přihlášení První přihlášení do CMS - Zadejte do prohlížeče Internet Explorer požadovanou webovou adresu ve formátu www.adresa.cz/cms (např. na hlavní web Diakonie by to bylo www.diakonie.cz/cms) - Vyskočí vám okno

Více

Testování uživatelského rozhraní portálu Udemy.com. Radek Kubica ČVUT - STM kombinovaná forma kubicaradek@gmail.com Březen 30, 2013

Testování uživatelského rozhraní portálu Udemy.com. Radek Kubica ČVUT - STM kombinovaná forma kubicaradek@gmail.com Březen 30, 2013 Testování uživatelského rozhraní portálu Udemy.com Radek Kubica ČVUT - STM kombinovaná forma kubicaradek@gmail.com Březen 30, 2013 1 Obsah Obsah 2 Popis testovaného předmětu 3 Popis uživatelů portálu 3

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Manuál k redakčnímu systému

Manuál k redakčnímu systému Manuál k redakčnímu systému 1. OBSAH 2. Úvod... 3 3. Příspěvky... 5 4. Média... 8 5. Stránky... 10 6. Menu... 12 7. Profil... 13 2 2. ÚVOD PŘIHLÁŠENÍ DO SYSTÉMU Přihlášení do redakčního systému WordPress

Více

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Semestrální práce A2 Tom Nováček novacto2@fel.cvut.cz

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

Testování uživatelského rozhraní SKYPE. Semestrální práce A2. Pavel Dvořák

Testování uživatelského rozhraní SKYPE. Semestrální práce A2. Pavel Dvořák Testování uživatelského rozhraní SKYPE Semestrální práce A2 Pavel Dvořák dvorap50@fel.cvut.cz Obsah 1. Zadání... 2 1.1 Popis... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 User case... 2 1.3.1 Vytvoření účtu... 2 1.3.2

Více

Manuál pro práci s modulem Otázky a odpovědi

Manuál pro práci s modulem Otázky a odpovědi Manuál pro práci s modulem Otázky a odpovědi Užitečné postupy a doporučení Obsah 1 Role uživatelů...3 2 Odesílání otázek...3 3 Přehled otázek...4 3.1 Orientace v přehledu...4 3.2 Základní údaje otázky...5

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

A7B39PDA - Naspoř si svůj sen. Jan Hovorka (hovorja4@fel.cvut.cz)

A7B39PDA - Naspoř si svůj sen. Jan Hovorka (hovorja4@fel.cvut.cz) A7B39PDA - Naspoř si svůj sen Jan Hovorka (hovorja4@fel.cvut.cz) 1. D1 popis projektu 1.1 Název Naspoř si svůj sen 1.2 Popis Aplikace, která pomáhá lidem spořit na jejich sen. Uživatel si vybere svůj sen,

Více

Testování webové aplikace Pixlr

Testování webové aplikace Pixlr Testování webové aplikace Pixlr Semestrální práce A7B39TUR Testování uživatelského rozhraní ZS 2012 1 Obsah Popis aplikace 3 Popis cílové skupinu uživatelů 6 Přehled případů užití (use cases) 7 Popis použitých

Více

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz 1 Obsah 1. Popis aplikace 2. Popis problému 2.1. Uživatelé 2.2. Aktivity 2.3. Systém 2.4. Kontext 3. Návrh uživatelského rozhraní

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Záznam uživatelského testování "Pojištění před zahraniční cestou"

Záznam uživatelského testování Pojištění před zahraniční cestou Záznam uživatelského testování "Pojištění před zahraniční cestou" Vypracoval: Filip Zwyrtek Testované internetové stránky pojišťoven (http://www.ceskapojistovna.cz/) (http://www.csob.cz/) Česká podnikatelská

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. fakulta elektrotechnická

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. fakulta elektrotechnická ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE fakulta elektrotechnická Testování bez uživatele Nokia 6303 Testování uživatelského rozhraní (Y36TUR) Autor: Lucie Zahrádková Email: zahraluc@fel.cvut.cz Datum: 23/03/2011

Více

Uživatelská příručka pro portál ecardio

Uživatelská příručka pro portál ecardio Uživatelská příručka pro portál ecardio Datum: 30.9.2014 Verze: 1.0 Obsah 1. Úvod... 3 2. Spuštění a registrace... 3 3. Prohlížení kapitol... 5 3.1. Hlavní stránka... 5 3.2. Prohlížení kapitol... 6 3.3.

Více

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Vyhledávání údajů o materiálu... 2 Porovnávání materiálů... 4 Tvorba a editace... 5 Vytvoření materiálu... 5 Vytvořit nový materiál... 6 Vytvoř z

Více

Návod pro používání nové internetové prezentace PFS

Návod pro používání nové internetové prezentace PFS Pražský fotbalový svaz Návod pro používání nové internetové prezentace PFS Správa a elektronická komunikace klubu a PFS prostřednictvím fotbalpraha.cz Pražský fotbalový svaz 19.8.2011 Obsah Úvod... 3 Přihlášení

Více

Testování mobilního telefonu Nokia 6303i

Testování mobilního telefonu Nokia 6303i Semestrální práce Testování mobilního telefonu Nokia 6303i Testování uživatelského rozhraní Peter Smatana smatapet@fel.cvut.cz České Vysoké Učení Technické Praha Fakulta elektrotechnická Softwarové technologie

Více

Testování systému pro on-line nákup vstupenek do O 2 Areny

Testování systému pro on-line nákup vstupenek do O 2 Areny České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování systému pro on-line nákup vstupenek do O 2 Areny Semestrální práce předmětu Y39TUR 1 Ondřej Machulda machuon1@fel.cvut.cz 24. října

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny 21.3.2013 Obsah Obsah... 2 Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK...

Více

Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách

Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách www.ebfle.eu 1. Technické podmínky Databáze škol obnovy venkova (dále v textu "školy") funguje jako součást serveru EBFLE.EU a je dostupná

Více

Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci

Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci 12. 3. 2015 Verze: 1.0 Obsah 1. Obecné informace... 3 2. Přihlášení do systému... 3 3. Odhlašování ze systému... 4 4. Jak si změnit heslo... 4 5. Jak si nastavit

Více

Webové stránky Student Agency pro rezervaci jízdenek

Webové stránky Student Agency pro rezervaci jízdenek ČVUT FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Webové stránky Student Agency pro rezervaci jízdenek Semestrální práce A2 Testování uživatelského rozhraní A4B39TUR Jan Vrátník 2013 / 2014 Otevřená informatika Obsah 1. Úvod...

Více

A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz

A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz A4B39TUR Testování webu utvs.cvut.cz 9.3.2014 Jakub Vašek (vasekja2@fel.cvut.cz) 1 Popis stránky Tato webová stránka má hlavní menu nahoře, které je statické (při scrollování zmizí), vedlejší menu je vlevo.

Více

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ. Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí. testování žáků

Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ. Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí. testování žáků Uživatelská příručka k portálu WWW.DIAGNOSTIK.CZ Společnost pro kvalitu školy, o. s. část třetí testování žáků Ostrava 2012 1 Obsah Úvod:... 3 1. Přihlášení žáka... 3 2. Testování žáka... 5 2.1. Úvodní

Více

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA Obsah Obsah... 4 Pinya CMS... 5 Přihlášení do systému... 6 Položky v menu administrace... 7 Uživatelé... 8 Správa uživatelů... 8 Nový uživatel... 9 Role... 10 Vytvoření

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka fakultního informačního systému NETFEI, určeného pro evidenci odborných praxí studentů FEI VŠB - TU Ostrava pro roli Garant OBSAH Obecné informace... 2 Firmy... 3 Témata praxí... 4

Více

1. Přihlášení Práce s webem Nová stránka Aktuální stránka Moduly Editace textu... 6

1. Přihlášení Práce s webem Nová stránka Aktuální stránka Moduly Editace textu... 6 CMS / Manuál 1. Přihlášení... 1 2. Práce s webem... 2 Změnit strukturu webu...2 3. Nová stránka... 2 4. Aktuální stránka... 3 Přidat obsah na stránku...3 Upravit stávající obsah...3 SEO stránky...3 Vlastnosti

Více

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5 CRM SYSTÉM KORMORÁN UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1 Základní práce se systémem 3 1.1 Práce se záznamy................................. 3 1.2 Stránka Dnes.................................... 4 1.3 Kalendář......................................

Více

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Nápověda Hlavní strana Menu aplikace Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Vyhledávání hrobů Vyhledávání dle zemřelého na náhrobku Vyhledávání dle hrobu Zrušené hrobové místo Nové hrobové místo

Více

Sebastian Voráč ČVUT FEL STM A7B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ PROGRAMU PSPAD

Sebastian Voráč ČVUT FEL STM A7B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ PROGRAMU PSPAD Sebastian Voráč ČVUT FEL STM A7B39TUR voracseb@fel.cvut.cz TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ PROGRAMU PSPAD Obsah TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ PROGRAMU PSPAD... 1 1) Úvod... 3 1.1 Popis Aplikace...

Více

MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu

MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu Mgr. Magda Sováková ESF PROJEKT OP VK ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.1.07/11.0047 EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ICT VE VÝUCE VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍCH A ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA SŠ

Více

Jednoduché stříhání videa

Jednoduché stříhání videa Pátek 23. listopadu Jednoduché stříhání videa Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu 21.1.2013 Obsah Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK... 3 Stránka pro přihlášení

Více

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube. České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce A2 A4B39TUR TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Testování zařízení Emtec D850h Movie Cube V Českém Brodě vypracoval Jaroslav

Více

Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní

Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní České vysoké učení technické, fakulta elektrotechnická Semestrální práce z předmětu Testování uživatelského rozhraní Testované zařízení: Apple ipad 2 Vypracoval: Jakub Poukar A7B36TUR strana 2 Obsah 1.

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Práce s portálem... 2 2. Registrace... 3 1.1. Základní údaje... 4 1.2. Informace o zařízení... 5 1.3. Fotografie... 5 1.4. Platba a podmínky... 6 1.5. Smlouva...

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial

Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Návod k obsluze aplikace EKOR 2 Trial Ostrava, leden 2010 Obsah O programu:... 4 Přihlášení do programu:... 5 Nastavení uživatelských údajů:... 7 Vstup do aplikace:... 7 1. Zvolte si firmu... 9 2. Evidence...

Více

Etapa I první kontakt

Etapa I první kontakt Průvodce pro používání webových stránek www.doczech.pl Níže najdete základní informace, které Vám umožní začít používat naše webové stránky. I. První kontakt II. Vytvoření uživatelského účtu III. Přidání

Více

Administrační rozhraní Drupalu

Administrační rozhraní Drupalu Administrační rozhraní Drupalu Možnosti, flexibilita, uživatelská nastavení Zaměřeno přednostně na Drupal 7 Eva Rázgová, Mojžíš Stupka Výchozí administrační rozhraní, Drupal 7 Pozn.: prezentace vychází

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

ipodatelna Uživatelská příručka

ipodatelna Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah Obsah 1 I Úvod 2 II Práce s aplikací 3 III Podání 4 1 Nové podání... 5 IV Informace o Uživateli 11 V Podatelna 13 1 Přijmout... a odmítnout podání 13 2 Seznam... došlých podání

Více