ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str ).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str )."

Transkript

1 ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 9 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str ).

2 Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud něco chybí, obraťte se na prodejce, od kterého jste výrobek zakoupili. a Fotoaparát b Modul baterie NB-5L (s krytem konektorů) c Nabíječka baterií CB-2LX/CB-2LXE dpaměťová karta (32 MB) e Kabel rozhraní IFC-400PCU f AV kabel AVC-DC400 gpřídržný řemen WS-DC2 h CD-ROM Canon Digital Camera Solution Disk i Brožura European Warranty System (EWS) j Uživatelské příručky Příručka Začínáme CD-ROM Canon Digital Camera Manuals Disk Leták Doporučujeme používání originálního příslušenství Canon S přiloženou paměťovou kartou nemusíte být schopni dosáhnout plného výkonu tohoto fotoaparátu.

3 Začněme! 1 Začněme! Tato příručka je rozdělena do následujících dvou částí. Nejprve Začínáme str. 9 V této části jsou vysvětleny příprava fotoaparátu na použití a základy fotografování, prohlížení a tisku snímků. Nejprve se seznamte s fotoaparátem a osvojte si základy používání. Poté Další informace str. 39 Jakmile zvládnete základy používání fotoaparátu, naučte se používat řadu dalších funkcí fotoaparátu k pořizování náročnějších fotografií. V této části jsou uvedeny podrobnosti ke každé funkci, včetně připojení fotoaparátu k televizoru a následného prohlížení fotografií a používání nastavení Můj fotoaparát. Dodaný disk CD-ROM obsahuje příručky ve formátu PDF. K zobrazení příruček ve formátu PDF musíte mít nainstalován program Adobe Reader.

4 2 Obsah Obsah Položky označené symbolem jsou seznamy nebo tabulky, kde naleznete souhrn funkcí fotoaparátu a jeho ovládání. Přečtěte si Začínáme Přípravy Zhotovování nepohyblivých snímků (Režim ) Prohlížení nepohyblivých snímků Smazání Tisk Vkládání data do obrazových dat Záznam filmů ( Režim Standardní) Prohlížení filmů Načtení snímků do počítače Mapa systému Další informace Průvodce komponentami 40 Použití dotykového ovladače Použití tlačítka Používání volič režimů Indikátory Základní operace 48 Nabídky a nastavení Informace zobrazované na monitoru LCD a v nabídkách Používání LCD monitoru Běžně používané funkce fotografování 62 Používání optického zoomu Používání digitálního zoomu Digitální telekonvertor Zvětšené fotografování detailů (Digitální makro)

5 Obsah 3 Používání blesku Zhotovování detailů/nekonečno Používání samospouště Změna záznamových pixelů (Fotografie) Změna komprese (Fotografie) Nastavení funkce stabilizátoru obrazu Úprava citlivosti ISO Pokročilé funkce fotografování 75 Režimy fotografování pro specifické scény Pořizování snímků v ručním režimu Souvislé fotografování Nastavení blesku Záznam filmu Zhotovování panoramatických snímků (Stitch Assist) Kontrola zaostření a tváří Výběr režimu rámečku AF Výběr objektů pro zaostření (Výběr a sledování tváře) Fotografování obtížně zaostřitelných objektů (Blokování zaostření, Blokování AF) Blokování nastavení expozice (Blokování AE) Blokování nastavení zábleskové expozice (Blokování FE) Úprava kompenzace expozice Přepínání mezi režimy měření Nastavení rychlosti závěrky (Režim Dlouhá záv.) Nastavení tónu (Vyvážení bílé) Fotografování v režimu Mé barvy Změna barev a fotografování Nastavení překrytí zobrazování Automatické zařazení snímků do kategorie (Autom. kateg.) Registrace funkcí pro tlačítko Přehrávání/mazání 118 Prohlížení zvětšených snímků Zobrazování snímků v sadách po devíti (Indexové přehrávání) Kontrola zaostření a tváří (zobrazení kontroly zaostření)

6 4 Obsah Přeskakování snímků Třídění snímků podle kategorie (Má kategorie) Výřez části snímku Prohlížení filmů Střih filmů Otáčení snímků zobrazovaných na displeji Přehrávání s přechodovými efekty Automatické přehrávání (Prezentace) Funkce korekce červ. očí Přidání efektů pomocí funkce Mé barvy Změna velikosti obrázků Připojení zvukových poznámek ke snímkům Nahrávání pouze zvuku (Zázn. zvuku) Ochrana snímků Smazání snímků Registrace funkcí pro tlačítko Nastavení tisku/přenosu 165 Nastavení tisku DPOF Nastavení přenosu DPOF Konfigurace fotoaparátu 174 Funkce úspory energie Nastavení světového času Formátování paměťových karet Vynulování čísla souboru Vytvoření cílového místa snímku (Složka) Nastavení funkce Autootáčení Reset nastavení na výchozí hodnoty Připojení k televizi 186 Fotografování/prohlížení pomocí televize Osobní nastavení fotoaparátu (nastavení Můj fotoaparát) 188 Změny v nastavení Můj fotoaparát Registrace nastavení Můj fotoaparát Odstraňování problémů 191

7 Obsah 5 Seznam hlášení 201 Dodatek 205 Bezpečnostní upozornění Jak zajistit bezproblémový provoz Používání napájecího adaptéru (prodávaný samostatně) Používání externě nasazovaného blesku (prodávaného samostatně) Ošetřování a údržba fotoaparátu Specifikace Rejstřík 228 Funkce dostupné v jednotlivých režimech fotografování 232

8 6 Obsah O této příručce Zásady používání symbolů v této příručce Používání blesku 1 Stiskn te tla ítko. Dostupné režimy fotografování str. 232 Pozice volič režimů: Auto ( )/Ruční ( )/ Speciální scéna ( )/ Film ( ) Tlačítko přehrávání ( ) Některé funkce nemusí být v některých režimech fotografování dostupné. Pokud tato skutečnost není uvedena, lze funkci použít ve všech režimech. : Tato ikona označuje situace, které mohou mít vliv na funkci fotoaparátu. : Tato ikona označuje další témata, která doplňují základní postupy obsluhy. Vysvětlení v této příručce jsou založena na výchozích nastaveních fotoaparátu v době jeho zakoupení. Změna technických specifikací vyhrazena bez předchozího oznámení. V důsledku toho se mohou od skutečnosti lišit také vyobrazení a snímky displeje fotoaparátu. S tímto fotoaparátem lze použít paměťové karty SD, SDHC (SD High Capacity), MultiMediaCards, karty MMC plus a karty HC MMC plus. Tyto paměťové karty jsou v této příručce společně označovány jako paměťové karty.

9 Přečtěte si Zkušební snímky Přečtěte si 7 Před fotografováním důležitých objektů vám důrazně doporučujeme, abyste zhotovili několik zkušebních snímků a ujistili se tak, že fotoaparát pracuje správně a že jej obsluhujete správným způsobem. Upozorňujeme vás, že společnost Canon Inc., její dceřiné firmy a pobočky ani distributoři nenesou žádnou odpovědnost za jakékoli následné škody vzniklé nesprávnou funkcí fotoaparátu nebo příslušenství, včetně paměťových karet, jež mají za následek poškození snímku, který má být zaznamenán, nebo který má být zaznamenán ve strojově čitelném formátu. Varování před porušováním autorských práv Upozorňujeme, že digitální fotoaparáty Canon jsou určeny výhradně pro osobní použití a nikdy by neměly být použity způsobem, který porušuje nebo obchází mezinárodní nebo místní zákony a předpisy na ochranu autorských práv. Upozorňujeme dále, že kopírování snímků zhotovených na vystoupeních, výstavách nebo v obchodních prostorách fotoaparátem nebo jiným zařízením může v určitých případech vést k porušení autorského práva nebo jiných práv, a to i v případě, že takový snímek byl pořízen pro osobní potřebu. Omezení záruky Informace ohledně záruky na fotoaparát naleznete v brožuře Canon European Warranty System (EWS), kterou obdržíte s tímto fotoaparátem. Kontakty na zákaznickou podporu Canon naleznete v brožuře European Warranty System (EWS).

10 8 Přečtěte si Teplota těla fotoaparátu Pokud používáte fotoaparát delší dobu, může se tělo přístroje zahřát. Mějte tuto skutečnost na paměti a při dlouhodobém používání přístroje dbejte náležité opatrnosti. Údaje o LCD monitoru LCD monitor je vyroben mimořádně složitou a přesnou technologií. Více než 99,99 % pixelů pracuje dle specifikací. Méně než 0,01 % pixelů se může příležitostně zobrazovat chybně, nebo se může jevit jako červené nebo černé body. Tento jev nemá žádný dopad na kvalitu zaznamenávaného snímku a nejedná se o chybnou funkci zařízení. Videoformát Před použitím fotoaparátu s televizní obrazovkou nastavte formát videosignálu fotoaparátu na typ používaný ve vaší zemi (str. 186). Nastavení jazyka Změna nastavení jazyka je popsána v části Nastavení jazyka zobrazování (str. 15).

11 9 Začínáme Přípravy Zhotovování nepohyblivých snímků Prohlížení nepohyblivých snímků Smazání Tisk Vkládání data do obrazových dat Záznam filmů Prohlížení filmů Načtení snímků do počítače Mapa systému

12 10 Přípravy Začínáme Přípravy Nabíjení baterie 1. Vložte baterii do nabíječky baterií. Symboly se musí nacházet proti sobě. 2. Zapojte nabíječku (CB-2LX) do zásuvky, nebo zapojte napájecí šňůru do nabíječky baterií (CB-2LXE) a její druhý konec do zásuvky. Jméno a typ modelu nabíječky baterií je závislé na regionu. Indikátor nabíjení Nabíjení: svítí červeně 3. Po dokončení nabíjení vyjměte baterii. Nabíjení trvá přibližně 2 hod. a 5 min. Indikátor nabíjení Dokončení nabíjení: rozsvítí se zeleně V zájmu delší životnosti baterie a jejich ochrany nenabíjejte souvisle déle než 24 hodin.

13 Přípravy 11 Vložení baterie a paměťové karty 1. Odsuňte kryt (a) a otevřete jej b). a b Začínáme 2. Vložte baterii. Zapadne na místo, až uslyšíte klapnutí. 3. Vložte paměťovou kartu tak, až se zajistí v aretované poloze. Přední strana Destička ochrany proti zapisování (pouze u paměťových karet SD a SDHC) Zkontrolujte, zda je destička ochrany proti zapisování odemčená (pouze u paměťových karet SD a SDHC). Zkontrolujte správnou orientaci karty. Před vložením paměťové karty do fotoaparátu zkontrolujte, zda je paměťová karta správně orientována. Vložením paměťové karty obráceně může dojít k jejímu nerozpoznání fotoaparátem nebo následnému poškození.

14 12 Přípravy Začínáme 4. Zavřete kryt (c, d). c d Vyjmutí baterie Stiskněte zámek baterie ve směru šipky (a) a vyjměte baterii (b). b Vyjmutí paměťové karty a Prstem nebo sponou na přídržném řemenu zatlačte paměťovou kartu, až uslyšíte klapnutí, potom ji uvolněte.

15 Přípravy 13 Připojení přídržného řemene Používejte přídržný řemen, aby vám fotoaparát během používání neupadl. Začínáme Spona Umístění spony na řemínku lze měnit. Sponu lze použít k otevření krytu konektoru a při vkládání nebo vyjímání paměťové karty. Otevření krytu konektoru Zasuňte nehet nebo sponu na řemínku pod levou hranu krytu konektoru a otevřete jej doprava.

16 14 Přípravy Začínáme Nastavení data a času Nabídka nastavení Datum/čas se zobrazí po prvním zapnutí napájení. Tlačítko ON/OFF Tlačítko Tlačítka Tlačítko 1. Stiskněte tlačítko ON/OFF. 2. Vyberte měsíc, den, rok a čas a pořadí jejich zobrazení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. 2. Pomocí tlačítka nebo nastavte hodnotu. 3. Stiskněte tlačítko. Změna již nastaveného Datum/čas Následujícím postupem zobrazte okno Datum/čas a poté postupujte výše uvedenými kroky 2 a Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku (Nastavit). 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Datum/čas]. 4. Stiskněte tlačítko.

17 Přípravy 15 Dobíjecí lithiová baterie je vestavěna do fotoaparátu, aby se zachovaly informace o nastavení data/času. Vložte do fotoaparátu nabitou baterii. Nebo, pokud použijete samostatně prodávanou sadu napájecího adaptéru ACK-DC30, baterie se nabije asi za čtyři hodiny. Nabije se pouze v případě, že je fotoaparát vypnutý. Nastavení data/času se vymaže, jestliže je hlavní baterie přibližně tři týdny mimo fotoaparát. V tomto případě resetujte nastavení data/času. Začínáme Nastavení jazyka zobrazování Jazyk zobrazený v nabídkách a zprávách monitoru LCD lze změnit. Tlačítko Tlačítko Tlačítka Tlačítko 1. Stiskněte tlačítko. 2. Přidržte tlačítko a stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte jazyk. 4. Stiskněte tlačítko.

18 16 Zhotovování nepohyblivých snímků Začínáme Zhotovování nepohyblivých snímků (Režim ) Indikátory Spoušť závěrky Tlačítko ON/OFF Volič režimů Tlačítko 1. Stiskněte tlačítko ON/OFF. Zazní úvodní zvuk a na LCD monitoru se zobrazí úvodní obrázek. Opětovným stisknutím tlačítka ON/OFF se napájení vypne. 2. Vyberte režim fotografování. 1. Nastavte volič režimů na (Auto). 3. Zaměřte fotoaparát na objekt. Jak se vyhnout roztřesení snímku Fotoaparát držte pevně oběma rukama na obou stranách a paže opřete o trup. Účinné je také použití stativu. Přídržný řemen Používejte přídržný řemen, aby vám fotoaparát během používání neupadl. 4. Lehkým stisknutím spouště závěrky (do poloviny) zaostřete. Když fotoaparát zaostří, ozve se dvakrát zvukový signál a indikátor se rozsvítí zeleně (oranžově při použití blesku).

19 Zhotovování nepohyblivých snímků Úplným stisknutím spouště závěrky (na doraz) fotografujte. Zazní jednou zvuk závěrky a snímek se zaznamená. Nahrané obrázky se zobrazí na monitoru LCD přibližně 2 sekundy po fotografování (Prohlížení záznamu) Fotografovat lze stisknutím spouště dokonce i při zobrazení obrázku. Pokud podržíte spoušť závěrky stisknutou, snímek zůstane zobrazen. Indikátor bliká zeleně a soubor se zaznamená na paměťovou kartu. Pořízení snímku po zaostření Po stisknutí spouště závěrky do poloviny fotoaparát automaticky zaostří*. *Tlačítko spouště má dvě pracovní polohy. O stisknutí do první polohy se hovoří jako o namáčknutí do poloviny. Správně Zaostřete stisknutím do poloviny Dva zvukové signály Úplné stisknutí Nesprávně Naráz úplné stisknutí Začínáme Přípravy pro nahrávání dokončeny: rozsvítí se zeleně (před použitím blesku oranžově) Nahrávání: bliká zeleně Rámeček AF Rámeček AF se na monitoru LCD zobrazí zeleně v místě zaostření. Nastavení ztlumení zvuků Stisknutím tlačítka DISP. při zapínání napájení fotoaparátu se ztlumí všechny zvuky fotoaparátu kromě zvuků varování. Nastavení lze změnit na [Ztlumení] v nabídce (Nastavit) (str. 57).

20 18 Prohlížení nepohyblivých snímků Začínáme Prohlížení nepohyblivých snímků Tlačítko Tlačítka Dotykový ovladač 1. Stiskněte tlačítko. 2. Zobrazte požadovaný snímek stisknutím tlačítka nebo. K předcházejícímu snímku přejdete pomocí tlačítka a pomocí tlačítka přejdete k následujícímu snímku. Obrázky se posunují rychleji, pokud stále držíte stisknutou spoušť, budou ale vypadat hrubší. Snímky můžete vybírat také pomocí dotykového ovladače. Otočením dotykového ovladače proti směru hodinových ručiček se zobrazí předchozí snímek, zatímco po směru hodinových ručiček následující snímek. Nastavení volby [Obnovit] na [Posl. zobr.]* nebo [Posl. sn.] v nabídce umožňuje specifikovat snímek, který má být zobrazen v režimu přehrávání. (* Výchozí nastavení). Vyberete-li [Posl. zobr.], u posledního snímku se zobrazí (Obnovit přehrávání). Následující akce zobrazí poslední obrázek bez ohledu na zvolené nastavení položky [Obnovit]. Pořízení snímku, výměna paměťové karty nebo úprava snímku na paměťové kartě pomocí počítače.

21 Smazání 19 Smazání Tlačítko Začínáme Tlačítko Tlačítka Tlačítko Dotykový ovladač 1. Stiskněte tlačítko. 2. Tlačítkem nebo vyberte snímek, který chcete vymazat, a stiskněte tlačítko. Snímky můžete vybírat také pomocí dotykového ovladače. 3. Ujistěte se, že je vybráno [Smazat] a stiskněte tlačítko. Nechcete-li smazání provést, vyberte [Storno]. Pamatujte, že smazané snímky již nelze obnovit. Než snímek smažete, věnujte mu náležitou pozornost.

22 20 Tisk Začínáme Tisk Tlačítko Tlačítko Kryt konektoru Tlačítka Zdířka A/V OUT a DIGITAL Dotykový ovladač 1. Připojte fotoaparát k tiskárně kompatibilní s funkcí přímého tisku. Zasuňte nehet nebo sponu na řemínku pod levou hranu krytu konektoru, otevřete jej a zcela zasuňte kabel rozhraní do konektoru. Pokyny pro připojení naleznete v uživatelské příručce k tiskárně. Protože tento fotoaparát používá pro komunikaci standardní protokol (PictBridge), můžete tisknout i na jiných tiskárnách vyhovujících standardu PictBridge. Viz Uživatelská příručka k přímému tisku. 2. Zapněte tiskárnu. 3. Stisknutím tlačítka zapněte napájení. Tlačítko se rozsvítí modře. 4. Tlačítkem nebo vyberte snímek, který chcete vytisknout, a stiskněte tlačítko. Tlačítko se rozbliká modře a zahájí se tisk. Snímky můžete vybírat také pomocí dotykového ovladače. Po dokončení tisku vypněte fotoaparát a tiskárnu a odpojte kabel rozhraní.

23 Tisk 21 Tisk ze seznamu tisků Snímek lze přidat do seznamu tisků přímo pouhým stisknutím tlačítka po jeho pořízení nebo přehrání. Po připojení fotoaparátu k tiskárně můžete poté snímky snadno tisknout se seznamu tisků. Přidání do seznamu tisků 1. Stiskněte tlačítko (pouze fotografie). 2. Přidejte snímek do seznamu tisků. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte počet kopií výtisku. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Přidat]. 3. Stiskněte tlačítko. Chcete-li odebrat snímek ze seznamu tisků, stiskněte opět tlačítko, pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Odebrat] a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Tisk snímků v seznamu tisků Následující postup vychází z použití tiskáren řady Canon SELPHY ES a SELPHY CP. 1. Připojte fotoaparát k tiskárně. 2. Vytiskněte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo Počet kopií k tisku vyberte možnost [Tisk nyní]. Tlačítky a můžete potvrzovat snímky přidané do seznamu tisků. 2. Stiskněte tlačítko. Zahájí se tisk. Pokud je tisk zastaven a znovu spuštěn, bude pokračovat od dalšího snímku ve frontě. Začínáme

24 22 Vkládání data do obrazových dat Začínáme Vkládání data do obrazových dat Tlačítko ON/OFF Volič režimů Tlačítko Tlačítka Tlačítko V této části je popsáno vkládání informace o datu do snímků při jejich pořizování (Razítko data). Jednou vložené razítko data již nelze z obrazových dat odstranit. Zajistěte předem správné nastavení data/času ve fotoaparátu (str. 14). Velikost snímku je pevně stanovena na 2 M ( ) a komprese na Jemný (vhodné pro velikost tisku L nebo velikost pohlednice.) 1. Stiskněte tlačítko ON/OFF. 2. Nastavte volič režimů na (Auto). Toto nastavení lze provést v režimu (kromě, a ) a v režimu (kromě ).

25 Vkládání data do obrazových dat Vyberte položku (Razítko data). 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte. Oblast, která se nebude tisknout, se zobrazí šedě. Stiskněte tlačítko DISP. a přepnutí volby [Datum a čas] proveďte tlačítky a. Začínáme Do snímků, které neobsahují razítko data můžete datum vložit následujícím způsobem. Nastavení pomocí funkce fotoaparátu DPOF (Digital Print Order Format). V položce [Nastavení tisku] v nabídce (Tisk) nastavte volbu [Datum] na [Zap]. Připojte fotoaparát k tiskárně a vložte datum. Viz Uživatelská příručka k přímému tisku. Vložte paměťovou kartu do tiskárny vložte datum. Viz uživatelská příručka k vaší tiskárně. Použijte dodaný software. Viz Příručka k softwaru.

26 24 Záznam filmů Začínáme Záznam filmů ( Režim Standardní) Indikátory Spoušť závěrky Tlačítko ON/OFF Dotykový ovladač Volič režimů 1. Stiskněte tlačítko ON/OFF. 2. Vyberte režim fotografování. 1. Nastavte volič režimů na (Film). 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte (Standardní). 3. Zaměřte fotoaparát na objekt. Při nahrávání se nedotýkejte mikrofonu. Kromě tlačítka spouště nestlačujte žádné jiné tlačítko. Zvuk způsobený stisknutím tlačítka se nahraje do filmu. Mikrofon

27 Záznam filmů Stisknutím spouště závěrky do poloviny zaostřete. Když fotoaparát zaostří, ozve se dvakrát zvukový signál a indikátor se rozsvítí zeleně. Expozice, zaostření a vyvážení bílé se nastaví automaticky. Přípravy pro nahrávání dokončeny: rozsvítí se zeleně Začínáme 5. Úplným stisknutím spouště závěrky fotografujte. Začne nahrávání. Během nahrávání se na monitoru LCD zobrazí informace o uplynulém času nahrávání a ikona [ ZÁZN.]. 6. Opětovným úplným stisknutím spouště se nahrávání zastaví. Indikátor bliká zeleně a data se zaznamenají na paměťovou kartu. Nahrávání se automaticky zastaví při uplynutí maximální doby nahrávání nebo při zaplnění vnitřní paměti či paměťové karty. Uplynulý čas Nahrávání: bliká zeleně

28 26 Prohlížení filmů Začínáme Prohlížení filmů Tlačítko Tlačítko Tlačítka Dotykový ovladač 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo zobrazte film a stiskněte tlačítko. Snímky s ikonou jsou filmy. Snímky můžete vybírat také pomocí dotykového ovladače. 3. Tlačítkem nebo vyberte položku (Přehrát) astiskněte tlačítko. Film se začne přehrávat. Stisknutím tlačítka FUNC./SET během přehrávání lze film pozastavit a znovu spustit. Hlasitost přehrávání lze upravit tlačítkem nebo.

29 Načtení snímků do počítače 27 Načtení snímků do počítače Doporučujeme použít dodaný software. Co potřebujete Fotoaparát a počítač CD-ROM Canon Digital Camera Solution Disk dodávaný s fotoaparátem Kabel rozhraní dodávaný s fotoaparátem Začínáme Systémové požadavky Software nainstalujte na počítač, který splňuje minimálně následující požadavky. Windows Operační systém Model počítače Monitor Macintosh Operační systém Model počítače Windows Vista Windows XP Service Pack 2 Windows 2000 Service Pack 4 Výše uvedené operační systémy by měly být předinstalovány na počítačích vybavených porty USB. Procesor Windows Vista : Pentium 1,3 GHz nebo vyšší Windows XP/Windows 2000 : Pentium 500 MHz nebo vyšší RAM Windows Vista : 512 MB nebo více Windows XP/Windows 2000 : 256 MB nebo více Rozhraní USB Volné místo na pevném disku Procesor RAM Rozhraní Volné místo na pevném disku Monitor Utility Canon - ZoomBrowser EX : 200 MB nebo více - PhotoStitch : 40 MB nebo více Canon Camera TWAIN Driver : 25 MB nebo více pixelů/barevná hloubka High Color (16 bitů) nebo lepší Mac OS X (v10.3 v10.4) Výše uvedené operační systémy by měly být předinstalovány na počítačích vybavených porty USB. Procesor PowerPC G3/G4/G5 nebo Intel 256 MB nebo více USB Utility Canon - ImageBrowser : 300 MB nebo více - PhotoStitch : 50 MB nebo více pixelů/ barev nebo lepší

30 28 Načtení snímků do počítače Začínáme Příprava ke stahování snímků U systému Windows 2000 se před připojením fotoaparátu k počítači ujistěte, že je nainstalován software. 1. Instalace softwaru Windows 1. Vložte disk CD-ROM Canon Digital Camera Solution Disk do jednotky CD-ROM. 2. Klepněte na položku [Easy Installation/Jednoduchá instalace]. Instalaci provádějte podle následujících pokynů na obrazovce. 3. Po dokončení instalace klepněte na tlačítko [Restart/Restartovat] nebo [Finish/Dokončit]. Po dokončení instalace se zobrazí tlačítko [Restart/Restartovat] nebo [Finish/Dokončit]. Klepněte na zobrazené tlačítko. 4. Jakmile se zobrazí obvyklá pracovní plocha, vyjměte disk CD-ROM z jednotky CD-ROM. Macintosh Poklepejte na ikonu v okně CD-ROM. Po zobrazení panelu instalačního programu klepněte na příkaz [Install/ Instalovat]. Postupujte podle pokynů na obrazovce.

31 Načtení snímků do počítače Připojení fotoaparátu k počítači 1. Dodaný kabel rozhraní zapojte do portu USB počítače a do zdířky A/V OUT a DIGITAL na fotoaparátu. Zasuňte nehet nebo sponu na přídržném řemenu pod levou hranu krytu konektoru a otevřete jej doprava. Začínáme Port USB Zdířka A/V OUT a DIGITAL Kabel rozhraní 3. Příprava na stahování snímků do počítače 1. Stiskněte tlačítko pro zapnutí fotoaparátu. Tlačítko Pokud se zobrazí okno [Digital Signature Not Found/Nebyl nalezen digitální podpis], klepněte na tlačítko [Yes/Ano]. Instalace ovladače USB do počítače se automaticky dokončí, jakmile připojíte fotoaparát a navážete komunikaci.

32 30 Načtení snímků do počítače Začínáme 4. Otevřete okno CameraWindow. Windows Vyberte položku [Canon CameraWindow] a klepněte na tlačítko [OK]. Pokud se výše uvedené okno nezobrazí, klepněte na nabídku [Start], vyberte položku [Programy] nebo [Všechny programy] a dále položky [Canon Utilities], [CameraWindow], [CameraWindow] a [CameraWindow]. Zobrazí se okno CameraWindow. Macintosh Po vytvoření připojení mezi fotoaparátem a počítačem se zobrazí okno CameraWindow. Pokud se nezobrazí, klikněte na ikonu [CameraWindow] v doku (lišta, která se zobrazuje na spodní části pracovní plochy). Příprava na stahování snímků je dokončena. Pokračujte částí Stahování snímků pomocí fotoaparátu (str. 31) (neplatí pro systém Windows 2000). Podrobnosti k načtení snímků pomocí počítače naleznete v naleznete v Příručce k softwaru. V systému Windows 2000 lze stahovat snímky pomocí počítače.

33 Načtení snímků do počítače 31 Stahování snímků pomocí fotoaparátu (Přímý přenos) Touto metodou stáhnete snímky prostřednictvím ovladačů na fotoaparátu (neplatí pro systém Windows 2000). Začínáme Před prvním stahováním snímků pomocí metody přímého přenosu nainstalujte potřebný software (str. 28). Tlačítko Tlačítka Tlačítko Tlačítko 1. Ujistěte se, že se na LCD monitoru fotoaparátu zobrazuje nabídka Přímý přenos. Tlačítko se rozsvítí modře. Pokud se nabídka Přímý přenos nezobrazuje, stiskněte tlačítko MENU. Nabídka Přímý přenos 2. Stiskněte tlačítko. Do počítače se přenesou snímky, které nebyly dosud přeneseny.

34 32 Načtení snímků do počítače Začínáme Způsob stahování snímků můžete nastavit pomocí následujících voleb v nabídce Přímý přenos. Všechny sn. Nové snímky Snímky přen. DPOF Výběr a přenos Tapeta Do počítače se přenesou a uloží všechny snímky. Do počítače se přenesou a uloží pouze snímky, které nebyly dosud přeneseny. Do počítače se přenesou a uloží pouze snímky, které byly nastaveny k přenosu pomocí objednávky DPOF. Do počítače se přenesou a uloží jednotlivé snímky, které jste si prohlédli a zvolili. Do počítače se přenesou a uloží jednotlivé snímky, které jste si prohlédli a zvolili. Přenesené snímky se zobrazí jako pozadí na pracovní ploše počítače. Všechny sn./nové snímky/snímky přen. DPOF 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte režim, nebo a stiskněte tlačítko. Snímky se stáhnou. Během stahování bude tlačítko blikat modře. Po dokončení stahování se obnoví nabídka Přímý přenos. Stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte probíhající stahování. Výběr a přenos/tapeta 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte režim nebo a stiskněte tlačítko (nebo ).

35 Načtení snímků do počítače Pomocí tlačítka nebo vyberte obrázky, které chcete stáhnout, a stiskněte tlačítko. Snímky se stáhnou. Během stahování bude tlačítko blikat modře. Začínáme 3. Po dokončení stahování stiskněte tlačítko. Vrátíte se do nabídky Přímý přenos. Jako tapetu lze stahovat do počítače pouze snímky JPEG. Volba vybraná tlačítkem zůstane zachována i po vypnutí napájení fotoaparátu. Při dalším zobrazení nabídky Přímý přenos bude účinné předchozí nastavení. Pokud byla naposledy vybrána volba [Výběr a přenos] nebo [Tapeta], zobrazí se rovnou obrazovka pro výběr snímků. Klepnutím na tlačítko [ ] v pravé dolní části okna CameraWindow je zavřete a stažené snímky se zobrazí v počítači. Windows Macintosh ZoomBrowser EX: ImageBrowser Při výchozím nastavení se stažené snímky ukládají do složek podle data pořízení.

36 34 Mapa systému Začínáme Mapa systému Dodáváno s fotoaparátem Kabel rozhraní IFC-400PCU* 1 Přídržný řemen WS-DC2 Modul baterie NB-5L* 1 (s krytem konektoru) Paměťová karta (32 MB) Nabíječka baterií CB-2LX/CB-2LXE* 1 CD-ROM Canon Digital Camera Solution Disk AV kabel AVC-DC400* 1 Sada napájecího adaptéru ACK-DC30 Stejnosměrná spojka DR-30 Síťová šňůra Vysoce výkonný blesk HF-DC1 Kompaktní napájecí adaptér CA-DC10

37 Mapa systému 35 Tiskárny Canon kompatibilní s funkcí přímého tisku Začínáme Kabel pro přímé rozhraní Kompaktní tiskárny fotografií* 2 * 3 (série SELPHY) Čtečka karty USB Inkoustové tiskárny* 4 Adaptér karty PCMCIA Port USB Slot PC karty Paměťová karta SD* 5 SDC-128M SDC-512MSH Vstupní zdířka Video Vstupní zdířka Audio TV/video *1 Prodává se také samostatně. *2 Podrobnější informace k tiskárně naleznete v uživatelské příručce dodávané s tiskárnou. *3 Tento fotoaparát lze také připojit k tiskárnám fotografií CP-10/CP-100/ CP-200/CP-300. *4 Podrobnější informace k tiskárně a ke kabelům rozhraní naleznete v uživatelské příručce dodávané s inkoustovou tiskárnou. *5 V některých oblastech není v prodeji.

38 36 Mapa systému Začínáme Volitelné příslušenství Dále uvedené příslušenství k fotoaparátu se prodává samostatně. Některá příslušenství se v určitých oblastech neprodávají nebo již nejsou k dispozici. Blesk Vysoce výkonný blesk HF-DC1 Tento připevnitelný doplňkový blesk lze použít pro fotografování objektů, které jsou příliš vzdálené pro osvětlení vestavěným bleskem. Napájecí příslušenství Sada napájecího adaptéru ACK-DC30 Sada vám umožní napájet fotoaparát z jakékoli standardní zásuvky v domácnosti. Doporučuje se pro napájení fotoaparátu po delší dobu nebo při připojení k počítači. (Nelze používat k dobíjení baterií fotoaparátu.) Nabíječka baterií CB-2LX/CB-2LXE Adaptér pro nabíjení modulu baterie NB-5L. Modul baterie NB-5L Dobíjecí lithium-iontová baterie. Ostatní příslušenství Paměťová karta SD Paměťové karty SD se používají pro ukládání snímků zaznamenaných fotoaparátem. Karty značky Canon se dodávají s kapacitou 128 MB a 512 MB. Kabel rozhraní IFC-400PCU Tento kabel použijte pro připojení fotoaparátu k počítači, k tiskárně Compact Photo Printer (série SELPHY) nebo k inkoustové tiskárně (viz uživatelská příručka k inkoustové tiskárně). AV kabel AVC-DC400 Tento kabel použijte pro připojení fotoaparátu k televizoru.

39 Mapa systému 37 Tiskárny kompatibilní s funkcí přímého tisku Společnost Canon nabízí pro tento fotoaparát dále uvedené samostatně prodávané tiskárny. Umožní rychlý a snadný tisk ve fotografické kvalitě pouhým připojením fotoaparátu k tiskárně a použitím ovládacích prvků fotoaparátu. Začínáme Kompaktní tiskárny fotografií (série SELPHY) Inkoustové tiskárny Podrobnější informace obdržíte u nejbližšího prodejce Canon. Doporučujeme Vám používat originální příslušenství Canon. Tento výrobek byl zkonstruován tak, aby dosahoval vynikajících výsledků při použití originálního příslušenství Canon. Společnost Canon není odpovědná za jakékoli škody na tomto výrobku a/nebo za nehody, jako je např. požár atd., způsobené chybnou funkcí příslušenství jiných výrobců (např. únik obsahu a/nebo výbuch modulu baterie). Záruka se nevztahuje na opravy vzniklé nesprávnou funkcí příslušenství jiných výrobců, avšak můžete požadovat provedení takových oprav za úhradu.

40 38

41 Další informace 39

42 40 Průvodce komponentami Pohled zepředu a Reproduktor b Okno hledáčku (str. 41) c Pom. světlo AF (str. 55) d Zdroj světla pro redukci jevu červených očí (str. 80) e Indikátor samospouště (str. 68) f Blesk (str. 66) g Objektiv h Očko pro přídržný řemen (str. 13)

43 41 Pohled zezadu Průvodce komponentami a Monitor LCD (str. 60) b Hledáček c Zdířka A/V OUT (výstup Audio/Video) a DIGITAL (str. 20, 29, 186) d Kryt konektoru (str. 13) e Kryt slotu paměťové karty/baterie (str. 11) f Kryt zdířky DC IN (vstup napájení) (str. 214) g Objímka pro stativ Používání hledáčku Když budete fotografovat s hledáčkem, můžete vypnutím LCD monitoru (str. 60) ušetřit energii. LCD monitor může být zakryt tenkou fólií z umělé hmoty pro ochranu proti poškrábání během dopravy. Pokud je monitor chráněn touto fólií, před použitím fotoaparátu fólii odstraňte.

44 42 Ovládací prvky a Mikrofon (str. 24, 151) b Indikátor (str. 46) c Páčka zoomu (str. 62, 118) Fotografování: (Širokoúhlý záběr)/ (Zvětšení) Přehrávání: (Index)/ (Zvětšení) d Spoušť závěrky (str. 16, 24) e Tlačítko ON/OFF (str. 14) f Volič režimů (str. 16, 24, 45) g Tlačítko (Tisk/Sdílení) (str. 20, 31, 116) h Tlačítko (Přehrávání) (str. 18, 26, 44) i Tlačítko FUNC./SET (Funkce/Nast.) (str. 48) j Tlačítko DISP. (Zobrazení) (str. 60) k Tlačítko MENU (str. 49) l Tlačítko (Makro)/ (Nekonečno)/ (str. 67) m Tlačítko / (Skok)/ (str. 74, 122) n Tlačítko (Blesk)/ (str. 66) o Tlačítko (Souvislé)/ (Samospoušť)/ (Smazání jednoho snímku)/ (str. 19, 68, 78) p Dotykový ovladač (str. 43)

45 43 Použití dotykového ovladače Otočení dotykovým ovladačem proti směru hodinových ručiček je ekvivalentní stisknutí tlačítka, zatímco otočení dotykovým ovladačem ve směru hodinových ručiček je ekvivalentní stisknutí tlačítka (u některých funkcí je ekvivalentní stisknutí tlačítka nebo ). Otočením dotykovým ovladačem lze provádět následující operace. Operace se provádí pomocí dotykového ovladače. Po několika sekundách zmizí. Průvodce komponentami Funkce fotografování Výběr režimů fotografování (str. 75, 82) Výběr voleb / / / / / (str. 66, 67, 68, 74, 78) Výběr položky nabídky FUNC. (str. 48) Přemístění rámečku tváře ve funkci Detek. tváře (str. 96) Úprava expozice (str. 101) Funkce přehrávání Výběr snímku (str. 18, 118, 119, 122) Operace při zobrazování nebo úpravě filmů (str. 26, 129, 131) Operace nahrávání zvukových poznámek a zvuku (str. 151, 152) Operace pro nastavení tisku DPOF a přenosu (str. 165, 172) Funkce fotografování a přehrávání Výběr položky nabídky (str. 48, 49) Výběr časového pásma (str. 175) Změna barvy zobrazení hodin (str. 47) Registrace obsahu nastavení Můj fotoaparát (str. 188)

46 44 Použití tlačítka Tlačítkem lze vypnout fotoaparát a přepínat mezi režimem fotografování/přehrávání. Navíc lze pro tlačítko registrovat funkci prezentace nebo nahrávání zvuku (str. 163). Spoušť závěrky Tlačítko ON/OFF Tlačítko Vypnutí fotoaparátu Stiskněte tlačítko ON/OFF Režim Stiskněte tlačítko ON/OFF Stiskněte tlačítko. Stiskněte tlačítko spouště do poloviny Stiskněte tlačítko. Režim přehrávání Objektiv zasunutý* Objektiv vysunutý Může pracovat jinak, než je uvedeno výše, pokud jsou funkce registrovány pro tlačítko (str. 163). * Dobu, po které se objektiv automaticky zasune lze na stavit v položce [Zasunutí obj.] v nabídce (Nastavit) (str. 58).

47 45 Používání volič režimů Otočte volič režimů na požadovaný režim. Režim Auto Ruční režim Režim Speciální scéna Režim Film : Režim Auto (str. 16) Ruční režim : Ruční (str. 78) : Zdůraznit barvu (str. 109) : Stitch Assist (str. 88) Režim Speciální scéna : Portrét (str. 75) : Děti a zvířata (str. 76) : Západ slunce (str. 76) : Sníh (str. 76) : Ohňostroj (str. 77) : ISO 3200 (str. 77) Režim Film (str. 24, 82) : Standardní : Zdůraznit barvu : Intervalový : Digitální makro (str. 66) : Zaměnit barvu (str. 111) : Noční momentka (str. 75) : Interiér (str. 76) : Listí (str. 76) : Pláž (str. 76) : Akvárium (str. 77) : Kompaktní : Zaměnit barvu Průvodce komponentami

48 46 Indikátory Indikátory fotoaparátu svítí nebo blikají v dále uvedených situacích. Levý indikátor Zelený : Připraven ke snímání (fotoaparát dvakrát pípne)/vypnutý displej Blikající zeleně : Fotoaparát se zapíná/nahrávání filmu s časovými prodlevami/nahrávání snímku/čtení/ mazání/přenosu snímků (při připojení k počítači nebo tiskárně) Oranžový : Fotoaparát připraven k fotografování (zapnutý blesk) Blikající oranžově : Fotoaparát připraven k fotografování (varování před roztřesením snímku) Pravý indikátor Žlutý: Režim Makro/režim nekonečno/režim blokování AF Blikající žlutě: Problémy se zaostřováním (zazní jeden zvukový signál) Jestliže bliká indikátor zeleně, nikdy neprovádějte následující činnosti. Tyto činnosti mohou poškodit obrazová data. -třesení fotoaparátem nebo klepání do něj, - vypínání napájení nebo otevírání krytu prostoru paměťové karty/baterií.

49 47 Používání hodin Datum a čas můžete zobrazit v 5sekundovém* intervalu následujícími dvěma metodami. * Výchozí nastavení a Při zapínání fotoaparátu přidržte tlačítko FUNC./SET. b V režimu fotografování/přehrávání podržte tlačítko FUNC./SET po dobu delší než 1 sekunda. Pokud držíte fotoaparát vodorovně, zobrazí se čas. Pokud držíte fotoaparát svisle, zobrazí se čas a datum. Pokud však držíte fotoaparát svisle a použijete pro zobrazení času a data metodu a, zobrazí se čas zpočátku stejným způsobem, jako kdybyste drželi fotoaparát vodorovně. Průvodce komponentami Barvu displeje můžete změnit stisknutím tlačítka nebo nebo dotykovým ovladačem. Zobrazené hodiny zmizí, pokud vyprší interval pro zobrazení nebo pokud použijete jakékoli tlačítko pro další operaci. Interval pro zobrazení hodin lze změnit v nabídce (str. 58). Hodiny nelze zobrazit při zvětšování obrázků nebo pokud jsou v režimu indexového přehrávání.

50 48 Základní operace Nabídky a nastavení Nastavení pro režimy fotografování nebo přehrávání nebo nastavení, jako je nastavení tisku, data/času a zvuků, se provádějí pomocí nabídky FUNC. nebo v nabídce Nahrávání, Přehrávání, Tisk, Nastavit či Můj fotoaparát. Nabídka FUNC. (tlačítko ) Tato nabídka nastavuje většinu běžných funkcí fotografování Tento příklad znázorňuje nabídku FUNC. v režimu (Auto). 1 Nastavte volič režimů na režim,, nebo. 2 Stiskněte tlačítko. 3 Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nabídky. Některé položky nemusí být v některých režimech fotografování dostupné. 4 Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu pro položku nabídky. Položky zobrazující ikonu lze změnit pomocí tlačítka DISP.. Po výběru volby můžete okamžitě fotografovat stisknutím spouště. Po zhotovení snímku se opět zobrazí nabídka, která vám umožní nastavení snadno upravit. Možnost pro položku nabídky můžete také vybrat pomocí dotykového ovladače. 5 Stiskněte tlačítko.

51 49 Nabídky Nahrávání, Přehrávání, Tisk, Nastavit a Můj fotoaparát (tlačítko ) Pomocí těchto nabídek lze provést vhodná nastavení pro fotografování, přehrávání nebo tisk. 1 Režim fotografování (Auto) 5 Základní operace Režim přehrávání 2 Mezi nabídkami lze přepínat pomocí tlačítka nebo. Tento příklad znázorňuje nabídku Nahrávání v režimu (Auto) Stiskněte tlačítko. 2 Mezi nabídkami přepínejte tlačítkem nebo. Pro přepínání mezi nabídkami můžete rovněž použít páčku zoomu. 3 Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nabídky. Některé položky nemusí být v některých režimech fotografování dostupné. Pro výběr položky nabídky můžete rovněž použít dotykový ovladač. 4 Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. Položky nabídky, za nimiž následuje výpustka (...), je možné vybírat pouze po stisknutí tlačítka FUNC./SET, kterým se zobrazí další nabídka. Opakovaným stisknutím tlačítka FUNC./SET nastavení potvrďte, poté se stisknutím tlačítka MENU vraťte na obrazovku nabídky. 5 Stiskněte tlačítko.

52 50 Informace zobrazované na monitoru LCD a v nabídkách Režim fotografování a b Varování před roztřesením snímku ( ) (str. 51, 193) c d e f Rychlost závěrky, Clonové číslo, p Zobrazené informace Časové pásmo (Místní/světový) a g i h j o Rámeček pro bod bodového AE/ Rámeček AF Zaznamenatelné snímky (fotografie)/ Zbývající čas/uplynulý čas (Film) Metoda nastavení Tlačítko MENU (nabídka Nastavit) b Kompenzace expozice ( záznamové pixely apod. ) nebo Tlačítko FUNC./SET c Překrytí zobrazování Tlačítko MENU (nab. Nahrávání) Koeficient digitálního zoomu/ d Digitální telekonvertor ( 1.4x/2.3x) Tlačítko MENU (nab. Nahrávání) e Makro ( ) /Nekonečno ( ) /Tlačítko Citlivost ISO Tlačítko f ( ) ( se vybírá v režimu ) g Blesk ( ) Tlačítko Červené oči ( ) Tlačítko MENU h (nabídka [Nastavení blesku] v nabídce Nahrávání) i Režim řízení ( ) Tlačítko Autootáčení ( ) Tlačítko MENU (nabídka j Nastavit) k Režim fotografování Volič režimů, dotykový ovladač l Blokování AE ( ) / Blokování FE ( ) Tlačítko k l m n Indikátor nabíjení baterie

53 51 Zobrazené informace Metoda nastavení m Blokování AF ( ) Tlačítko / Vytvoř složku ( ) Tlačítko MENU (nabídka n Nastavit) Varování před roztřesením snímku o ( ) Tlačítko MENU (nab. Nahrávání) p Posuvník expozice (Film) Tlačítko O indikátoru nabíjení baterie Zobrazí se následující ikona a hlášení. Ikony/zpráva Přehled Dostatečné nabití baterie. Budete-li baterii používat delší dobu, brzy ji nabijte. (bliká Nedostatečné nabití baterie. Nabijte baterii. červeně) Baterie jsou vybité a fotoaparát již není funkční. Vyměnit baterie Ihned baterie nabijte. Základní operace Pokud indikátor bliká oranžově a zobrazí se červená ikona varování před roztřesením snímku ( ), byla kvůli nedostatečnému osvětlení vybrána pomalá rychlost závěrky. K fotografování použijte následující metody: - Nastavte Režim IS na libovolnou hodnotu kromě [Vyp] (str. 72) -Zvětšete Citlivost ISO (str. 74) - Zvolte nastavení jiné než (vypnutý blesk) (str. 66) - Upevněte fotoaparát na stativ nebo jiné zařízení

54 52 Režim přehrávání (Podrobné) q r Indikátor nabíjení baterie Zobrazené číslo obrázku/ Celkový počet obrázků Číslo složky-číslo souboru q r s t Histogram s t Zobrazené informace Metoda nastavení Seznam tisků Tlačítko,Tlačítko MENU (Nabídka tisku) Autom. kateg./má kategorie ( ) Komprese (Fotografie)/Záznamové pixely (Fotografie), Film ( ) Informace k fotografování Velikost souboru Záznamové pixely (Fotografie) Délka filmu (Filmy) Datum/čas fotografování Tlačítko MENU (Nab. nahrávání/nab. přehrávání) Tlačítko FUNC./SET (nabídka FUNC.) Funkce korekce červ. očí/ Snímek se změněnou velikostí/výřez snímku/mé barvy (Přehrávání) ( ) Tlačítko MENU (Nab. přehrávání) Snímek se zvukovou poznámkou ( ) Status ochrany ( ) S některými snímky se také zobrazí následující informace. Je připojen soubor v jiném formátu než WAVE. Snímek JPEG nepodporovaný standardy Design typu systém souborů pro fotoaparáty. Snímek RAW Nerozpoznaný typ dat

55 53 Informace ke snímkům pořízeným jinými fotoaparáty se nemusí zobrazovat správně. Varování před přeexponováním V následujících případech blikají přeexponované části snímku. -Při prohlížení snímku na LCD monitoru ihned po pořízení (podrobné zobrazení). -Při použití režimu podrobného zobrazení v režimu přehrávání. Základní operace Funkce histogramu Histogram je graf, který vám umožňuje zkontrolovat jas snímku. Čím větší je vychýlení směrem k levé části grafu, tím je snímek tmavší. Čím větší je vychýlení směrem k pravé části, tím je snímek světlejší. Jas snímku můžete upravit před jeho pořízením pomocí funkce kompenzace expozice (str. 101). Ukázkové histogramy Tmavý snímek Vyvážený snímek Světlý snímek Režim fotografování Položka nabídky Odkazová strana Režim Auto str. 16 Ruční režim str. 66, 78, 88, 109, 111 Režim Speciální scéna str. 75 Režim Film str. 24, 82

56 54 FUNC. Nabídka Položka nabídky Odkazová strana Kompenzace expozice str. 101 Režim Dlouhá záv. str. 103 Vyvážení bílé str. 104 Mé barvy str. 107 Režim měření str. 102 Komprese str. 71 Interval (vybráno ) fotografování str. 87 (Film) Záznamové pixely (Fotografie) ( pokud není vkládáno datum) str. 70 Záznamové pixely (Film) str. 86 Nab. nahrávání * Výchozí nastavení Položka nabídky Volby Přehled/ Odkazová strana Rámeček AF Detek. tváře*/aiaf/střed str. 93 Vel. rám. AF Zap*/Vyp str. 95 Zoom bodu AF Zap/Vyp* str. 90 Digitální zoom (Fotografie) Standardní*/Vyp/1.4x/2.3x str. 62 (Filmy) (Standardní*/Vyp (pouze ve standardním režimu filmu) Nastavení blesku Pomalá synchr. Zap/Vyp* Červené oči Zap/Vyp* str. 80 Zap. světlo Zap*/Vyp

57 55 Položka nabídky Samospoušť Zpoždění: 0-10*, 15, 20, 30 s Snímky: 1 10 (Výchozí nastavení jsou str snímky.) Pom. světlo AF Zap*/Vyp str. 40 Prohlížení Vyp / 2* 10 s / Přidržet Po vyfotografování lze nastavit délku zobrazení obrázku (str. 17). Info k prohl. Vyp* / Podrobné / Kont. zaost. str. 96 Uložit orig. Zap/Vyp* str. 113 Autom. kateg. Zap*/Vyp str. 115 Překrytí zobr. (Foto) Vyp*/Mřížka/Vodítko 3:2/Obojí str. 114 (Film) Vyp*/Mřížka Režim IS (Foto) Trvale zap.*/ Při fotogr. / Panorámování / Vyp str. 72 (Film) Trvale zap.*/vyp Nastavení tlačítka Volby */ / / / / / / / / / Přehled/ Odkazová strana str. 116 Základní operace

58 56 Nabídka Přehrávání Položka nabídky Nabídka Tisk Odkazová strana Položka nabídky Odkazová strana Prezentace str. 136 Zvuková poznámka str. 151 Má kategorie str. 124 Zázn. zvuku str. 152 Smazat str. 158 Otáčení str. 134 Ochrana str. 154 Obj. přenosu str. 172 Korekce červ. očí str. 142 Nast. tl. přehrávání str. 163 Výřez str. 127 Obnovit str. 18 Změna velikosti str. 149 Přechod str. 135 Mé barvy str. 147 Položka nabídky Přehled Odkazová strana Tisk Zobrazí nabídku tisku. Vybrat sním. a počet Změní parametry nastavení tisku pro jednotlivé snímky tak, jak si je prohlížíte. Vybrat rozsah Vybere rozsah po sobě následujících snímků a nastaví tisk pro všechny snímky v tomto rozsahu. Vybrat podle data Změní parametry tisku pro snímky s vybraným datem. Vybrat podle kateg. Změní parametry tisku pro snímky ve vybrané kategorii. str. 165 Vybrat podle složky Změní parametry tisku pro snímky ve vybrané složce. Vybrat všechny sním. Zrušit všechny výb. Změní parametry tisku pro všechny snímky. Odstraní všechna nastavení tisku. Nastavení tisku Nastaví styl tisku. str. 165

59 57 Nabídka Nastavit Položka nabídky Volby Přehled/odkazová strana Ztlumení Zap/Vyp* Nastavte na [Zap] pro ztišení všech zvuků.* *Kromě případu, kdy dojde při záznamu kotevření krytu prostoru paměťové karty/baterie. Hlasitost Vyp/1/2*/3/4/5 Upravuje hlasitost úvodního zvuku, zvuku činnosti, zvuku samospouště, zvuku závěrky a zvuku přehrávání. Hlasitost nelze nastavit pokud je položka [Ztlumení] nastavena na [Zap]. Hlas úv. zvuku Hlas. činnosti Hlas. samospouště Hlasitost závěrky Hlas. přehr. * Výchozí nastavení Nastavuje hlasitost úvodního zvuku po zapnutí fotoaparátu. Nastavuje hlasitost zvuku činnosti, který je slyšet při stisknutí každého tlačítka kromě spouště. Nastavuje hlasitost zvuku samospouště, který je přehrávaný 2vteřiny před otevřením závěrky. Nastavuje hlasitost zvuku přehraného při otevření závěrky. Zvuk závěrky se při záznamu filmu nepřehrává. Nastavuje hlasitost zvukové stopy filmu a zvukových poznámek. Jas LCD -7 až 0* až +7 Pomocí tlačítka nebo nastavíte jas. Během úprav v nastavení můžete zkontrolovat jas LCD monitoru. Úspora energie Autom. Zap*/Vyp vypnutí str. 174 Vyp. zobraz. 10 s/ 20 s/ 30 s/ 1 min*/ 2 min/ 3min Základní operace

60 58 Položka nabídky Volby Přehled/odkazová strana Časové pásmo Místní*/světový str. 175 Datum/čas str. 14 Zobraz. hodin 0 5* 10 s/20 s/ 30 s/1 min/2 min/ 3min Formátovat Můžete také vybrat nízkoúrovňové formátování (str. 178). Číslov. soub. Souvislé*/ Autom. reset str. 179 Vytvoř složku Vytvoř novou složku Značka zaškrtnutí (Zap)/Bez značky zaškrtnutí (Vyp) Vytvoř autom. Vyp* / Denně / str. 181 Pondělí neděle / Měsíčně (Lze rovněž nastavit čas vytvoření) Autootáčení Zap*/Vyp str. 183 Zasunutí obj. 1 minuta*/0 sekund Jazyk str. 15 Videosystém NTSC/PAL str. 186 Metoda tisku Auto*/ Viz níže. Resetovat vše str. 184 Nastaví načasování zasunutí objektivu po přepnutí z režimu fotografování do režimu přehrávání (str. 44). Metoda tisku Metoda připojení k tiskárně za účelem tisku se může měnit. Ačkoli obvykle není třeba měnit nastavení, vyberte, když požadujete bezokrajový tisk snímku pořízeného v režimu (Širokoúhlá) na papír širokoúhlého formátu na kompaktní fototiskárně Canon SELPHY CP750/CP740/CP730/CP720/CP710/CP510/CP520. Protože toto nastavení se uloží do paměti i v případě vypnutí fotoaparátu, je třeba se pro tisk snímku jiného rozměru než vrátit do režimu [Auto] (metodu připojení však nelze při připojené tiskárně měnit).

61 59 Nabídka Můj fotoaparát * Výchozí nastavení Položka nabídky Téma Přehled Určuje obecné téma pro každou položku nastavení Můj fotoaparát. Úvodní obrázek Nastaví, jaká úvodní obrazovka se zobrazí, když se fotoaparát zapne. Úvodní zvuk Zvuk činnosti Zvuk samosp. Zvuk závěrky Obsah nabídky Můj fotoaparát Nastaví, jaký zvuk zazní, když se fotoaparát zapne. Nastavuje zvuk, který je slyšet při stisknutí každého tlačítka kromě spouště. Nastaví zvuk, který zazní 2 vteřiny před otevřením závěrky v režimu samospouště. Nastaví zvuk, který zazní při stisknutí spouště. (Pro filmy není zvuk závěrky k dispozici.) (Vyp)/ */ / Odkazová strana str. 188 Základní operace

62 60 Používání LCD monitoru Přepnutí režimů zobrazení LCD monitoru Každým stisknutím tlačítka DISP. se změní režim zobrazení LCD monitoru. Podrobnosti naleznete v části Informace zobrazované na monitoru LCD a v nabídkách (str. 50) (V režimu fotografování (Auto) se zobrazí následující obrazovky.) Režim fotografování Bez informací Zobrazování informací Vyp Režim přehrávání nebo prohlížení záznamu (ihned po vyfotografování) Bez informací Standardní zobrazení* 1 Kontrola zaostření* 2 Podrobné zobrazení *1 Pouze v režimu přehrávání *2 Pouze foto

63 61 Nastavení zapnutí nebo vypnutí LCD monitoru je uchováno i po vypnutí napájení fotoaparátu. LCD monitor se nevypne v režimu,,,, nebo v režimu Film. Monitor LCD se nastaví na Zobrazování informací v režimu,,,, nebo. Monitor LCD se nepřepne do podrobného zobrazování nebo do zobrazení kontroly zaostření, pokud je ve zvětšeném zobrazení (str. 118) nebo v režimu indexového přehrávání (str. 119). Základní operace Nastavení jasu LCD monitoru Jas LCD monitoru lze změnit dvěma následujícími způsoby. Změnou nastavení použitím nabídky Nastavit (str. 57) Změnou nastavení pomocí tlačítka DISP. (Funkce rychlého ovládání jasu monitoru LCD) Stisknutím tlačítka DISP. po dobu delší než 1 sekunda* můžete nastavit jas LCD monitoru bez ohledu na to, jak je nastaven v nabídce Nastavit. - Pro obnovení předchozího nastavení jasu stačí znovu stisknout tlačítko DISP. po dobu delší než 1 sekunda. -Při dalším zapnutí fotoaparátu bude jas LCD monitoru nastaven tak, jak je vybráno v nabídce Nastavit. * Tuto funkci pro změnu jasu LCD monitoru nelze použít, pokud je již zadáno nejvyšší nastavení v nabídce Nastavit. Noční zobrazování Při fotografování v šeru nebo v noci, kdy okolní osvětlení znesnadňuje zobrazení LCD monitoru, lze pomocí volby noční zobrazování zobrazit objekt jasně na LCD monitoru. To umožní komponovat snímek i ve špatně osvětleném prostředí (toto nastavení nelze vypnout). * Na LCD monitoru se může vyskytnout šum a pohyby objektu nebudou plynulé, na zaznamenaný snímek to však nebude mít vliv. Jas snímku zobrazeného na monitoru a jas skutečně zaznamenávané scény budou odlišné.

64 62 Běžně používané funkce fotografování Pro výběr režimů fotografování lze použít také dotykový ovladač nebo volby z nabídky FUNC. Viz str. 43. Používání optického zoomu Zoom lze nastavit v rozsahu mm (ohnisková vzdálenost) přepočteno na ekvivalent 35mm filmu. 1 Páčku zoomu přitlačte k ikoně nebo. Širokoúhlý záběr: Oddálí objekt. Přiblížení: Přiblíží objekt. Používání digitálního zoomu Digitální telekonvertor Dostupné režimy fotografování str. 232 Při fotografování můžete kombinovat digitální a optický zoom. Dostupné charakteristiky fotografování a ohniskové vzdálenosti (ekvivalent 35mm filmu): Výběr Ohnisková Charakteristiky fotografování vzdálenost Umožňuje fotografovat s nastavením Standardní mm zoomu 20x v kombinaci optického a digitálního zoomu. Vyp mm Umožňuje fotografovat bez digitálního zoomu. Digitální zoom je fixní na vybraném 1.4x 51,8 259 mm koeficientu zoomu a ohnisková vzdálenost se posune na maximální přiblížení. Tím se dosahuje větší rychlosti závěrky a menšího rizika roztřesení snímku, než 2.3x 85, mm když se fotografuje se stejným zorným úhlem v nastavení [Standardní] nebo [Vyp].

65 63 O bezpečném zoomu V závislosti na nastavené hodnotě záznamových pixelů lze bez prodlevy přejít od optického zoomu k digitálnímu zoomu, a to až do hodnoty přiblížení, při které není zhoršena kvalita snímku (bezpečný zoom). Při dosažení maximálního přiblížení, při kterém nedochází ke zhoršení kvality snímku, se zobrazí symbol. Dalším přitlačením páčky zoomu směrem k lze dosáhnout dalšího přiblížení (není k dispozici v režimu ). V závislosti na počtu záznamových pixelů se zóna bezpečného zoomu mění následujícím způsobem. Koeficient bezpečného zoomu Záznamové pixely Optický zoom 5.0x 5.0x 7.0x Digitální zoom 11x 20x Běžně používané funkce fotografování : Zóna bez zhoršení kvality : Zóna se zhoršenou kvalitou Digitální zoom nelze používat při vypnutém LCD monitoru. Digitální zoom nelze používat v režimu (Razítko data) nebo (Širokoúhlá).

66 64 Fotografování s digitálním zoomem 1 Vyberte položku [Digitální zoom]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Digitální zoom]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Standardní]. 2. Stiskněte tlačítko. 3 Zatlačte páčku zoomu směrem k a zhotovte snímek. Kombinované nastavení koeficientu digitálního a optického zoomu se zobrazí na LCD monitoru. Snímek se může zobrazit jako hrubý, v závislosti na zvolených záznamových pixelech. Koeficient zoomu se zobrazí modře. Přitlačením páčky zoomu k se oddálíte.

67 65 Fotografování s digitálním telekonvertorem Funkce digitálního telekonvertoru využívá digitální zoom k dosažení efektů telekonvertoru (doplněk používaný pro fotografování s velkým přiblížením). 1 Vyberte položku [Digitální zoom]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Digitální zoom]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [1.4x] nebo [2.3x]. 2. Stiskněte tlačítko. 3 Páčkou zoomu upravte zorný úhel a fotografujte. a koeficient zoomu se zobrazí na LCD monitoru. Snímek se může zobrazit jako hrubý, v závislosti na zvolených záznamových pixelech (ikona a koeficient zoomu se zobrazí modře). Běžně používané funkce fotografování

68 66 Zvětšené fotografování detailů (Digitální makro) Dostupné režimy fotografování str. 232 Můžete fotografovat objekt ve vzdálenosti 2 10 cm od hrany objektivu při maximálním širokoúhlém záběru. S digitálním zoomem je plocha snímku 7 x 5 mm při maximálním zoomu (přibližně 4,0x). 1 Vyberte možnost Digitální makro. 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte. 2 Páčkou zoomu vyberte zorný úhel a fotografujte. Koeficient zoomu se zobrazí na LCD monitoru. Používání blesku 1 Stiskněte tlačítko. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte nastavení blesku. : [Auto] : [Zap] : [Vyp] Dostupné režimy fotografování str. 232 Je-li zobrazena tato obrazovka, můžete po stisknutí tlačítka MENU konfigurovat podrobné nastavení blesku (Pomalá synchr., Červené oči a Zap. světlo) (str. 80).

69 Pokud se zobrazí ikona varování před roztřesením snímku ( ), doporučujeme fotografovat s fotoaparátem upevněným na stativu nebo na jiném zařízení. 67 Zhotovování detailů/ Nekonečno Dostupné režimy fotografování str. 232 Můžete fotografovat také detaily nebo nekonečno. V tomto režimu fotografujte detaily květin nebo jiných malých objektů. Makro Nekonečno Plocha snímku při minimální zaostřovací vzdálenosti objektu od hrany objektivu Maximální širokoúhlý záběr: mm (Minimální zaostřovací vzdálenost: 2 cm) V tomto režimu fotografujte objekt ze vzdálenosti 3 m nebo více od hrany objektivu. 1 Stiskněte tlačítko /. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nebo. Běžně používané funkce fotografování Zrušení režimu Makro: Stiskněte tlačítko / a pomocí tlačítka a vyberte možnost (Normální). K sestavení kompozice detailů v režimu Makro použijte LCD monitor, protože snímky sestavené pomocí optického hledáčku nemusí odpovídat pořízenému snímku. Používání blesku v režimu Makro může způsobit ztmavení krajů.

70 68 Používání samospouště Dostupné režimy fotografování str. 232 Lze předem nastavit dobu zpoždění a počet snímků, které chcete vyfotografovat. 10 sekundová samospoušť: Závěrka se otevře 10 sekund po stisknutí spouště. 2 sekundy před otevřením závěrky zazní rychlý zvuk* samospouště a blikání indikátoru se zrychlí. 2 sekundová samospoušť: Závěrka se otevře 2 sekundy po stisknutí spouště. Při stisknutí spouště zazní rychlý zvuk* samospouště, bliká indikátor samospouště a závěrka se otevře za 2 sekundy. Už. samospoušť: Můžete změnit dobu zpoždění (0 10, 15, 20, 30 sekund) a počet snímků (1 10). Při nastavené době zpoždění pro volbu [Zpoždění] delší než 2 vteřiny se rychlý zvuk* samospouště přehraje 2 sekundy před otevřením závěrky. Pokud bylo pro volbu [Snímků] zvoleno více snímků, přehraje se zvuk pouze pro první snímek. * Toto může záviset na nastavení Můj fotoaparát (str. 188). 1 Stiskněte tlačítko. 1. Pomocí tlačítka nebo změňte režim samospouště. Je-li zobrazena tato obrazovka, lze po stisknutí tlačítka MENU nastavit zpoždění a počet snímků při vybraném nastavení Už. samospoušť (str. 69).

71 69 2 Zhotovte snímek. Při úplném stisknutí spouště začne blikat indikátor samospouště.* * Je-li v nabídce Nahrávání v nastavení [Nastavení blesku] nastavena možnost [Zap. světlo] na [Zap], rozsvítí se indikátor samospouště 2 sekundy před použitím blesku (str. 80). Zrušení režimu samospouště: Stiskněte tlačítko a pomocí tlačítek a vyberte. Změna doby zpoždění a počtu snímků ( ) 1 Vyberte položku [Samospoušť]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce vyberte pomocí tlačítek a položku [Samospoušť]. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítek a vyberte položku [Zpoždění] nebo [Snímků] a pomocí tlačítek a změňte nastavení. 2. Stiskněte tlačítko. Běžně používané funkce fotografování 3. Stiskněte tlačítko. Pokud je volba [Snímků] nastavena na 2 a více snímků, nastane následující. - Expozice a vyvážení bílé jsou zablokovány na nastavení vybraném pro první snímek. - Pokud je použit blesk, bude interval mezi snímky delší. - Interval mezi snímky bude delší, pokud dojde k zaplnění vestavěné paměti fotoaparátu. - Fotografování automaticky skončí, když se zaplní paměťová karta.

72 70 Změna záznamových pixelů (Fotografie) 1 Vyberte počet záznamových pixelů. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek a vyberte a pomocí tlačítek a změňte počet záznamových pixelů. 3. Stiskněte tlačítko. Dostupné režimy fotografování str. 232 Přibližné hodnoty pro záznamové pixely Záznamové pixely Účel* Velký 10 M Vysoké Tisk na formát cca A mm Střední 1 6 M Tisk na formát cca A mm Tisk na formát cca A4 Střední 2 4 M mm Tisk na formát Letter mm Tisk na formát pohlednice Střední 3 2 M mm Tisk na formát L mm Malý 0,3 M Odesílání snímků em Nízké nebo zhotovení více snímků Tisk snímků s datovým razítkem (str. 22), ve velikosti L nebo na pohlednice 2 M Razítko data (tiskovou oblast v poměru stran 3:2 můžete při fotografování kontrolovat). Tisk na papír širokoúhlého formátu (můžete zkontrolovat kompozici v poměru Širokoúhlá stran 16:9. Oblasti, které nebudou zaznamenány, se na LCD monitoru zobrazí jako černý okraj). : Přibližný počet záznamových pixelů. (M je zkratka pro megapixely.) * Velikosti papíru jsou závislé na regionu.

73 71 Viz část Paměťové karty a odhadované kapacity (str. 223). Viz část Velikosti obrazových dat (odhad) (str. 225). Změna komprese (Fotografie) 1 Vyberte nastavení komprese. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte a pomocí tlačítka nebo volbu změňte. 3. Stiskněte tlačítko. Dostupné režimy fotografování str. 232 Přibližné hodnoty pro nastavení komprese Komprese Účel Superjemný Vysoká kvalita Snímky vyšší kvality. Jemný Snímky normální kvality. Normální Normální Zhotovení více snímků. Běžně používané funkce fotografování Viz část Paměťové karty a odhadované kapacity (str. 223). Viz část Velikosti obrazových dat (odhad) (str. 225).

74 72 Nastavení funkce stabilizátoru obrazu Dostupné režimy fotografování str. 232 Funkce stabilizátoru obrazu založená na posunu objektivu umožňuje minimalizovat efekty roztřesení fotoaparátu (rozmazané obrázky), pokud fotografujete vzdálené objekty s přiblížením nebo pokud fotografujete za zhoršených světelných podmínek bez blesku. Vyp Efekty režimu IS na rozmazání obrazu lze zkontrolovat na LCD monitoru díky tomu, že režim IS běží Trvale zap. nepřetržitě. To usnadňuje zhotovení obrázků azaostření na objekt. Režim IS se aktivuje po stisknutí spouště. Při nastavení [Trvale zap.] se může v závislosti na objektu objevit určité rozmazání. V režimu Při fotogr. mohou být Při fotogr. vyfotografovány objekty bez ohledu na jakýkoliv nepřirozený pohyb, který se může objevit na LCD monitoru. Tato možnost stabilizuje pouze efekt pohybů fotoaparátu na obrázku nahoru a dolů. Tato možnost Panorámování je vhodná při fotografování objektů, které se pohybují vodorovně. 1 Vyberte položku [Režim IS]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Režim IS]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte nastavení stabilizátoru obrazu. 2. Stiskněte tlačítko.

75 73 Otřesy fotoaparátu nebudou při fotografování při pomalé rychlosti závěrky zcela upraveny, například při fotografování večer. V tomto režimu vám doporučujeme upevnit fotoaparát na stativ. Pokud jsou otřesy fotoaparátu příliš silné, nebudou zcela upraveny. Při použití volby [Panorámování] držte fotoaparát ve vodorovné poloze (stabilizace nefunguje při držení fotoaparátu ve svislé poloze). Pokud po nastavení režimu [Režim IS] na [Při fotogr.] nebo [Panorámování] zaznamenáváte film, nastavení se změní na [Trvale zap.]. Běžně používané funkce fotografování

76 74 Úprava citlivosti ISO Dostupné režimy fotografování str. 232 Citlivost ISO zvyšte, když chcete použít vyšší rychlost závěrky, snížit riziko roztřesení snímku nebo rozmazání objektů anebo když chcete při nedostatečném osvětlení fotografovat s vypnutým bleskem. 1 Stiskněte tlačítko. 1. Pomocí tlačítka nebo změňte citlivost ISO. Při každém stisknutí tlačítka přejdete k další volbě. Výběrem položky (Auto) nebo (Auto, vysoká citl. ISO) nastaví fotoaparát optimální citlivosti ISO pro úroveň osvětlení při pořizování snímku. Poněvadž nastavení citlivosti ISO se automaticky zvýší na tmavých místech, fotoaparát zvolí vyšší rychlost závěrky, a sníží tak možnost roztřesení fotoaparátu a rozmazání snímku. Zvolte, chcete-li dát přednost kvalitě obrazu. Zvolíte-li, fotoaparát také detekuje pohyb a nastaví optimální hodnotu citlivosti ISO. Při zvýšené rychlosti* závěrky bude riziko otřesů fotoaparátu a rozmazaných snímků ještě více sníženo než při snímání stejné scény v režimu. * Šumy u pořízených snímků se ale ve srovnání s režimem mohou zvýšit. Citlivost ISO můžete na stavit na (str. 74). Jestliže fotografujete s vysokou citlivostí ISO, fotoaparát automaticky použije redukci šumu. Je-li fotoaparát nastaven na nebo, citlivost ISO automaticky nastavená fotoaparátem bude zobrazena při stisknutí tlačítka závěrky do poloviny nebo v informacích při přehrávání.

77 75 Pokročilé funkce fotografování Pro výběr režimů fotografování lze použít také dotykový ovladač nebo volby z nabídky FUNC. (str. 43). Režimy fotografování pro specifické scény Dostupné režimy fotografování str. 232 Když je zvolen režim fotografování vhodný pro dané podmínky fotografování, nastaví fotoaparát automaticky optimální parametry. 1 Vyberte režim fotografování. 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte režim scény. Pokročilé funkce fotografování Portrét Při fotografování osob změkčí snímek. Noční momentka Umožňuje i bez použití stativu zhotovovat při pevném držení fotoaparátu momentky osob za pološera nebo při nočním pozadí s potlačením rozmazání vznikajícího rozpohybováním fotoaparátu.

78 76 Děti a zvířata Umožňuje zachytit objekty, které se neustále pohybují, jako jsou děti nebo zvířecí miláčci, aniž byste promeškali nejvhodnější příležitost. Interiér Zabraňuje roztřesení snímku a zachovává skutečnou barvu objektu při fotografování scény osvětlené zářivkami nebo žárovkami. Západ slunce Umožňuje fotografovat západ slunce v živých barvách. Listí Pro fotografování stromů a listí - jako je mlází, podzimní listy nebo květy v živých barvách. Sníh Pro fotografování bez modrého nádechu a rizika, že by fotografované osoby proti zasněženému pozadí vypadaly na snímku tmavě. Pláž Pro fotografování poblíž vodní hladiny nebo na pláži, kdy v důsledku silných slunečních odrazů hrozí nebezpečí, že by osoby na snímku byly tmavé.

79 77 Ohňostroj Zaznamená ohňostroje na obloze ostře a v optimální expozici. Akvárium Zvolí optimální citlivost ISO, vyvážení bílé a vyvážení barev pro fotografování ryb a jiných objektů v interiérovém akváriu. ISO 3200 Snímky s citlivostí ISO nastavenou na 3200, dvojnásobnou oproti ISO Použijte, pokud se vyžaduje vysoká citlivost ISO. Zabraňuje rozmazání fotografovaného objektu a následkům otřesů fotoaparátu. Záznamové pixely jsou fixní na ( ). Rychlost závěrky je v režimu pomalá. Aby se zabránilo roztřesení snímku, vždy používejte stativ. V režimu,, nebo může v závislosti na fotografované scéně dojít ke zvýšení citlivosti ISO, a tedy ke vzniku šumu v obraze. S nastavením může být šum na snímku výrazný. Pokročilé funkce fotografování

80 78 Pořizování snímků v ručním režimu Dostupné režimy fotografování str. 232 Umožňuje vám zvolit si nastavení, jako jsou korekce expozice, vyvážení bílé nebo Mé barvy. 1 Vyberte ruční režim. 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte. Souvislé fotografování Dostupné režimy fotografování str. 232 V tomto režimu bude fotoaparát v souvislé řadě zhotovovat snímky po celou dobu držení spouště závěrky. Pokud používáte doporučenou paměťovou kartu*, můžete fotografovat souvisle (plynulé souvislé fotografování) v nastaveném intervalu fotografování až do zaplnění paměťové karty (str. 223). *Doporučená paměťová karta: Superrychlá paměťová karta SDC-512MSH (prodávaná samostatně) naformátovaná nízkoúrovňovým formátováním (str. 178) provedeným těsně před fotografováním. Tento údaj vychází ze standardních kritérií fotografování stanovených společností Canon. Skutečné výsledky se mohou měnit v závislosti na objektu a podmínkách fotografování. Pokud se souvislé fotografování náhle zastaví, nemusí být paměťová karta plná.

81 79 1 Stiskněte tlačítko. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2 Zhotovte snímek. Fotoaparát bude po celou dobu přidržování spouště souvisle zaznamenávat snímky jeden za druhým. Záznam s uvolněním spouště ustane. Zrušení souvislého fotografování: Postupem 1 vyberte. Interval mezi snímky bude delší, pokud dojde k zaplnění vestavěné paměti fotoaparátu. Pokud je použit blesk, bude interval mezi snímky delší, protože se blesk musí nabít. Pokročilé funkce fotografování

82 80 Nastavení blesku Pro různé podmínky fotografování můžete vybrat specifické nastavení blesku. Nastavení blesku Dostupné režimy fotografování str. 232 Pomalá synchr. Červené oči Zap. světlo Časování blesku je nastaveno na pomalé rychlosti závěrky. Tím se snižuje možnost, aby se při pořizování snímku noční scény nebo snímku v interiéru zobrazilo tmavě pouze pozadí. Při použití volby Pomalá synchr. stoupá nebezpečí rozmazání snímku. V tomto režimu vám doporučujeme upevnit fotoaparát na stativ. Při použití blesku automaticky na snímku vyhledá a opraví jev červených očí. Tato funkce potlačuje efekt, ke kterému dochází odrazem světla od očí osob a který způsobuje jejich červené zabarvení. Je volba na stavena na [Zap], indikátor potlačení jevu červených očí se před použitím blesku rozsvítí oranžově. O korekci jevu červených očí Je-li možnost [Červené oči] nastavena na [Zap], uloží se na paměťovou kartu pouze korigovaný snímek. Pokud se je oblast kolem červených očí také červená, například při použití červených očních stínů, může také dojít k její korekci. Pokud k tomu dojde, nastavte volbu [Červené oči] na [Vyp]. U některých snímků nemusí být jev červených očí automaticky detekován nebo zcela korigován. Korekci snímku můžete v každém případě provést pomocí funkce [Korekce červ. očí] v nabídce Přehrávání (str. 142). 1 Vyberte možnost [Nastavení blesku]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Nastavení blesku]. 3. Stiskněte tlačítko.

83 81 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. 2. Pomocí tlačítka nebo proveďte nastavení. 3. Stiskněte tlačítko. Volbu [Nastavení blesku] lze rovněž zobrazit stisknutím tlačítka a poté tlačítka MENU. 3 Stiskněte tlačítko. Pokročilé funkce fotografování

84 82 Záznam filmu Dostupné režimy fotografování str. 232 Fotoaparát nabízí následující režimy filmu. Doba nahrávání se bude lišit podle použité paměťové karty (str. 224). Standardní Můžete vybrat záznamové pixely a nahrávat, dokud není paměťová karta plná* 1. Digitální zoom lze v tomto režimu při fotografování používat (str. 62). Maximální velikost: 4 GB/film* 2 Kompaktní Protože je záznamových pixelů málo a velikost dat je malá, je tento režim vhodný pro odesílání filmů formou příloh elektronické pošty nebo pro malou kapacitu paměťové karty. Maximální délka klipu: 3 minuty Zdůraznit barvu, Zaměnit barvu Tímto lze nastavit, aby určitá barva byla ponechána a všechny ostatní barvy se změnily na černou a bílou, nebo změnit určitou barvu za jinou. (str. 109, 111). Podobně jako ve standardním režimu můžete vybrat záznamové pixely a nahrávat, dokud není paměťová karta plná* 1. Maximální velikost: 4 GB/film* 2 Intervalový Zvolte interval fotografování (1 nebo 2 vteřiny), ve kterém budou pořizovány jednotlivé snímky. Při přehrávání budou dvě hodiny zaznamenaných obrazových polí komprimovány do 8 minut (interval 1vteřina) nebo 4 minut (interval 2 vteřiny). Události tak můžete zaznamenávat z fixní perspektivy, jako například pozorování rozkvětu květiny, nebo si prohlížet změnu prvků během krátké doby. V tomto režimu nelze zaznamenávat zvuk. Maximální doba nahrávání: 2 hodiny *1 Při použití superrychlé paměťové karty, např. doporučené kartě SDC-512MSH. *2 I když velikost souboru nedosáhla 4 GB, záznam se zastaví v okamžiku, kdy délka záznamu dosáhne jedné hodiny. V závislosti na kapacitě paměťové karty a na rychlosti zápisu dat může dojít k zastavení záznamu před dosažením velikosti souboru 4 GB nebo délky záznamu 1 hodina.

85 83 1 Vyberte režim zaznamenávání filmu. 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte režim filmu. Viz Změna barev (str. 109), kde najdete postup pro používání a. 2 Zhotovte snímek. Stisknutí spouště do poloviny automaticky nastaví expozici, zaostření a vyvážení bílé. Úplné stisknutí spouště spustí záznam videa se zvukem. Během fotografování se na LCD monitoru zobrazuje doba nahrávání a [ ZÁZN.]. Opětovným úplným stisknutím spouště se nahrávání zastaví. Nahrávání se automaticky zastaví v následujících situacích. - Po dosažení maximální doby nahrávání nebo vyčerpání kapacity. - Když se zaplní vestavěná paměť nebo paměťová karta. Pokročilé funkce fotografování

86 84 Doporučujeme filmy nahrávat na paměťovou kartu naformátovanou ve vašem fotoaparátu (str. 178). Karta dodaná s fotoaparátem může být použita bez dalšího formátování. Při záznamu dbejte na následující upozornění: - Nedotýkejte se mikrofonu (str. 42). -Kromě tlačítka spouště nestlačujte žádné jiné tlačítko. Zvuk způsobený stisknutím tlačítka se nahraje do filmu. - Fotoaparát bude při záznamu automaticky upravovat expozici a vyvážení bílé podle podmínek snímání. Mějte proto na paměti, že zvuky vytvářené fotoaparátem při automatickém nastavování expozice mohou být rovněž zaznamenány. Nastavení zaostřování a optického zoomu zůstávají fixní na hodnotách stanovených pro první snímek (políčko filmu).

87 85 Před záznamem upravte nastavení zoomu. Kombinované nastavení koeficientu digitálního a optického zoomu se zobrazí na LCD monitoru. Zobrazí-li se koeficient zoomu modře, kvalita snímku se zhorší. Digitální zoom při natáčení filmových záběrů můžete používat pouze v režimu. Před nahráváním můžete nastavit Blokování AE a kompenzaci expozice. To je užitečné na lyžařských svazích a na pláži, kde je kontrast mezi objektem a pozadím příliš velký nebo kde scéna obsahuje světlé i tmavé oblasti a kde je vhodné upravit expozici. 1Stiskněte tlačítko. Expozice se zablokuje (Blokování AE) a na monitoru LCD se zobrazí stupnice kompenzace expozice. 2 Pro kompenzaci expozice použijte tlačítko nebo. Pro vypnutí nastavení stiskněte znovu tlačítko. Nastavení se také zruší, jestliže stisknete tlačítko MENU nebo změníte nastavení vyvážení bílé, Mé barvy nebo nastavení režimu fotografování. Zaregistrujete-li funkci pro tlačítko, můžete film zaznamenat jednoduše stisknutím tlačítka, dokonce je-li volič režimů nastaven na, nebo (str. 163). K přehrávání filmů na počítači je zapotřebí QuickTime (typ dat: AVI/metoda komprese: Motion JPEG) (pouze Windows 2000). Pokročilé funkce fotografování

88 86 Změna záznamových pixelů a rychlosti snímání Záznamové pixely a rychlost snímání můžete měnit, když je režim filmu nastaven na (Standardní), (Zdůraznit barvu) nebo (Zaměnit barvu). (Rychlost snímání lze nastavit v závislosti na počtu záznamových pixelů.) 1 Vyberte počet záznamových pixelů. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek a vyberte a pomocí tlačítek a změňte počet záznamových pixelů. 3. Stiskněte tlačítko. Záznamové pixely a rychlosti snímání Rychlosti snímání označují počet políček zaznamenaných nebo přehrávaných za vteřinu. Čím vyšší je rychlost snímání, tím plynulejší je zobrazení pohybu. Standardní * pixelů, 30 snímků/s Zdůraznit barvu Zaměnit barvu * pixelů, 30 snímků/s LP pixelů, 30 snímků/s Kompaktní pixelů, 15 snímků/s Intervalový pixelů, 15 snímků/s* 3 *1 Výchozí nastavení. *2 Pokud dáváte přednost délce filmu před kvalitou snímku, vyberte. V tomto režimu můžete nahrávat dvakrát tak dlouho ve srovnání se souborem stejné velikosti zaznamenaným v jiných režimech. *3 Rychlost snímání při přehrávání. Viz část Paměťové karty a odhadované kapacity (str. 224). Viz část Velikosti obrazových dat (odhad) (str. 225).

89 87 Změna intervalu fotografování (Intervalový) 1 Vyberte interval fotografování. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte a pomocí tlačítka nebo volbu změňte. 3. Stiskněte tlačítko. Při nahrávání bude indikátor blikat zeleně. Doba možného záznamu Doporučujeme používat plně nabitou baterii nebo napájecí adaptér, protože nahrávání může trvat dlouho. Nastavení úspory energie (str. 174) určí, zda se displej LCD vypne nebo ne. Monitor LCD se zapne v případě, že použijete jiný ovládací prvek než tlačítko ON/OFF nebo tlačítko závěrky. Na displeji LCD se zobrazí uplynulý čas od začátku nahrávání po konec režimu přehrávání. skutečná doba přehrávání je ale kratší, než zobrazený čas. Pokročilé funkce fotografování

90 88 Zhotovování panoramatických snímků (Stitch Assist) Dostupné režimy fotografování str. 232 Stitch Assist lze použít pro pořizování překrývajících se snímků, které lze později v počítači sloučit (sešít) do jednoho panoramatického snímku. Překrývající se oblasti hraničících snímků lze spojit do jednoho panoramatického snímku. 1 Vyberte směr fotografování. 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte nebo. : Vodorovně zleva doprava : Vodorovně zprava doleva 2 Zhotovte první snímek v pořadí. Expozice a vyvážení bílé budou nastaveny a zablokovány s prvním snímkem.

91 89 3 Zhotovte druhý snímek tak, aby zčásti překrýval první snímek. Stisknutím tlačítka nebo se vrátíte k dříve pořízenému snímku, abyste jej pořídili znovu. Menší nesoulad překrývajících se částí snímků lze upravit při spojování snímků. 4 Postup opakujte pro další snímky. Sekvence se může skládat až z 26 snímků. 5 Po zhotovení posledního snímku stiskněte tlačítko. Při fotografování v režimu Stitch Assist nelze zobrazovat snímky na televizoru. Nastavení pro první snímek budou použita pro druhý snímek atd. Pokročilé funkce fotografování Pro sloučení snímků v počítači do jednoho snímku použijte dodaný software PhotoStitch.

92 90 Kontrola zaostření a tváří Při fotografování nebo ihned po pořízení snímku lze zvětšit zobrazení rámečku AF s cílem zkontrolovat zaostření. Zvětšení rámečku AF a fotografování Dostupné režimy fotografování str. 232 Je-li volba [Rámeček AF] nastavena na [Detek. tváře] nebo [Střed], lze při fotografování zvětšit oblast rámečku AF pro kontrolu zaostření. Chcete-li zachytit výraz tváře, nastavte volbu [Rámeček AF] na [Detek. tváře]. Chcete-li zkontrolovat zaostření při fotografování v režimu Makro, nastavte [Rámeček AF] na [Střed]. 1 Vyberte [Zoom bodu AF]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Zoom bodu AF]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Zap]. 2. Stiskněte tlačítko.

93 91 3 Stiskněte tlačítko spouště do poloviny. Stisknutím tlačítka spouště do poloviny se zobrazí část displeje, a to podle následujícího nastavení režimu rámečku AF (str. 93). - [Detek. tváře] : Jako hlavní objekt se přiblíží detekovaná tvář. -[Střed] : Na LCD monitoru se přiblíží střed snímku. 4 Úplným stisknutím spouště závěrky fotografujte. Přiblížení rámečku AF nelze provést v následujících případech: - Je-li volba [Rámeček AF] nastavena na [Detek. tváře] a tvář není detekována, nebo je-li tvář ve srovnání s celou kompozicí příliš velká. - Není-li fotoaparát schopen zaostřit. -Při použití digitálního zoomu. -Při vypnutém LCD monitoru. - Pokud slouží jako monitor obrazovka TV. Kontrola zaostření bezprostředně po fotografování (Kont. zaost.) Umožňuje zkontrolovat zaostření pořizovaného snímku. Při fotografování je také snadné kontrolovat výrazy fotografovaných osob a pohlídat, zda mají zavřené oči, protože pokud je režim rámečku AF nastaven na [Detek. tváře], zobrazí se rámeček velikosti obličeje (str. 93). Doporučuje se předem nastavit položku [Prohlížení] v nabídce na [Přidržet]. Pokročilé funkce fotografování 1 Vyberte položku [Info k prohl.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Info k prohl.].

94 92 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Kont. zaost.]. 2. Stiskněte tlačítko. 3 Zhotovte snímek. Zobrazí se zaznamenaný snímek. Rámečky se zobrazují takto: Barva rámečku Oranžová Bílá Oranžový rámeček se může zobrazit v různém zvětšení, přesunutý nebo přepnutý na jiný rámeček (str. 120). Zrušení kontroly zaostření: Stiskněte tlačítko spouště do poloviny. Obsah oranžového rámečku Obsah Zobrazuje oblast obrázku zobrazeného v pravé spodní části. Zobrazuje se v ohnisku (rámeček AF). Stisknutím tlačítka při zobrazeném snímku se snímek smaže (str. 19). Když se však zvětší pravá spodní strana obrázku, stisknutím tlačítka obrázek neodstraníte. Zaostření můžete zkontrolovat i v režimu přehrávání (str. 120).

95 93 Výběr režimu rámečku AF Dostupné režimy fotografování str. 232 Rámeček AF označuje oblast kompozice, na kterou fotoaparát zaostří. Detek. tváře AiAF Střed Fotoaparát detekuje tvář a nastaví zaostření, expozici *1 a vyvážení bílé *2. Navíc fotoaparát změří objekt tak, aby byl obličej při spuštění blesku správně osvětlen. Pokud není detekována žádná tvář, fotoaparát pořídí snímek s nastavením [AiAF]. *1 Pouze v režimu poměrového měření (str. 102). *2 Pouze v režimu (str. 104) Fotoaparát automaticky vybere mezi 9rámečky AF pro zaostření, a to podle podmínek pro fotografování. Bude napevno použit středový rámeček AF. Toto nastavení je doporučeno, je-li objekt uprostřed kompozice. Můžete změnit velikost rámečku AF (str. 95). Pokročilé funkce fotografování 1 Vyberte položku [Rámeček AF]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce vyberte pomocí tlačítek a položku [Rámeček AF]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu rámečku AF. 2. Stiskněte tlačítko. Viz část Změna velikosti rámečku AF (str. 95).

96 94 [Detek. tváře] nelze používat při vypnutém LCD monitoru. Rámeček AF se zobrazí následujícím způsobem při stisknutí spouště do poloviny. - Zelený : Zaostřeno - Žlutý : Problémy se zaostřováním (volba [Střed]) - Žádný rámeček AF: Problémy se zaostřováním (volby [Detek. tváře] nebo [AiAF]) Funkce Detek. tváře Na místě tváří, které fotoaparát rozpozná, budou maximálně tři rámečky AF tváře. V této chvíli se rámeček, který fotoaparát posoudí jako hlavní objekt, zobrazí bíle, zatímco ostatní se zobrazí šedě. Je-li tlačítko závěrky stisknuto do poloviny a fotoaparát zaostří, může se zobrazit až 9 rámečků AF. Fotoaparát vytvoří snímek pomocí funkce [AiAF] a nikoliv [Detek. tváře], selže-li zobrazení bílého rámečku a zobrazí se pouze šedé rámečky, nebo tvář není nalezena. Fotoaparát může chybně identifikovat neživé objekty jako lidský obličej. V určitých případech obličeje nelze detekovat. Příklady: - Jsou-li tváře na okraji obrazovky nebo jsou příliš malé, velké, tmavé nebo jasné vzhledem k celkové kompozici snímku. -Obličeje otočené stranou nebo diagonálně nebo zčásti zakryté obličeje.

97 95 Změna velikosti rámečku AF Je-li kategorie [Rámeček AF] nastavena na [Střed], lze změnit velikost rámečku AF, aby odpovídala snímanému předmětu. Vyberte položku [Malý], chcete-li zmenšit rámeček zaostření pro malý předmět nebo pro zaostření na určitou oblast předmětu. 1 Vyberte položku [Vel. rám. AF]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce vyberte pomocí tlačítek a položku [Vel. rám. AF]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Normální] nebo [Malý]. 2. Stiskněte tlačítko. Pokročilé funkce fotografování Při použití digitálního zoomu nebo digitálního teleskopického konvertoru je používáno nastavení [Normální].

98 96 Výběr objektů pro zaostření (Výběr a sledování tváře) Dostupné režimy fotografování str. 232 Pokud dojde k zaostření na tvář některé fotografované osoby, lze pro příslušný rámeček aktivovat funkci sledování objektu v určitých mezích. Chcete-li použít funkci výběru tváře a sledování, nakonfigurujte nejprve následující nastavení. - Nastavte [Rámeček AF] na [Detek. tváře] (str. 93). - Zaregistrujte funkci (Detek. tváře) pro tlačítko (str. 116). 1 Vyberte tvář, na kterou chcete zaostřit. 1. Jakmile je detekována tvář, stiskněte tlačítko. Fotoaparát přejde do režimu Rámeček tváře označení tváře a zobrazí se zelený rámeček ( ) hlavního objektu. I když se bude objekt pohybovat, rámeček ho bude v určitých mezích sledovat. 2. Vyberte osobu, na kterou chcete zaostřit. Je-li detekováno více tváří, přesuňte rámeček tváře na jiný objekt pomocí tlačítek a nebo dotykového ovladače. Rámeček pro tvář se nezobrazí, pokud není tvář detekována. Stisknutím a přidržením tlačítka Rámeček tváře DISP. se zobrazí rámečky (až 35 rámečků) všech detekovaných tváří (zelený: tvář hlavního objektu, bílý: detekované tváře). Stisknutím tlačítka dojde kukončení režimu označení tváře.

99 97 3. Opět stiskněte tlačítko. Fotoaparát ukončí režim označení tváře a rámeček ( ) hlavního objektu se změní na bílý (rámeček bude nadále sledovat objekt vurčitých mezích). 2 Zhotovte snímek. 1. Stiskněte tlačítko spouště do poloviny. Rámeček tváře ( ) hlavního objektu se změní na. 2. Stiskněte zcela tlačítko spouště. V následujících případech dojde ke zrušení režimu výběru tváře. -Při opětovném zapnutí napájení. -Při používání digitálního zoomu. - Je-li stisknuto tlačítko MENU pro zobrazení nabídky. - Nelze-li vybranou tvář několik sekund sledovat. - Je-li displej vypnutý. Pokročilé funkce fotografování Fotografování obtížně zaostřitelných objektů (Blokování zaostření, Blokování AF) Dostupné režimy fotografování str. 232 Dále uvedené typy objektů může být obtížné zaostřit. Objekty s mimořádně nízkým kontrastem v pozadí. Scény s kombinací blízkých a vzdálených objektů. Objekty s mimořádným jasem (lesklými předměty) uprostřed kompozice. Rychle se pohybující objekty. Objekty přes sklo.

100 98 Fotografování s blokováním zaostření Lze použít ve všech režimech fotografování. 1 Fotoaparát nasměrujte tak, aby objekt ve stejné ohniskové vzdálenosti jako hlavní objekt byl vycentrován v hledáčku nebo rámečku AF zobrazovaném na LCD monitoru. 2 Spoušť mějte při změně kompozice snímku stále stisknutou do poloviny. 3 Úplným stisknutím spouště závěrky fotografujte. Fotografování s blokováním AF 1 Zapněte LCD monitor. 2 Fotoaparát nasměrujte tak, aby byl objekt ve stejné ohniskové vzdálenosti jako hlavní objekt uprostřed rámečku AF. 3 Stiskněte spoušť do poloviny a přidržujte a potom stiskněte tlačítko /. Zobrazí se ikona. 4 Přesměrujte fotoaparát tak, abyste sestavili požadovanou kompozici snímku. Uvolnění Blokování AF: Stiskněte tlačítko /.

101 99 Fotografujete-li s blokováním zaostření nebo blokováním AF s použitím displeje LCD, nastavení [Rámeček AF] na [Střed] (str. 93) vám usnadní fotografování, protože fotoaparát zaostří pouze pomocí středového rámečku AF. Předností blokování AF je, že umožňuje sejmout při změně kompozice prst ze spouště. Navíc blokování AF zůstává po zhotovení snímku platné, což vám dovoluje zaznamenat další snímek se stejným zaostřením. V režimu filmu se rámečky AF nezobrazují. Při fotografování přes sklo se snažte být s fotoaparátem co nejblíže u skla, a tím redukovat šance odrazu světla od něj. Blokování nastavení expozice (Blokování AE) Dostupné režimy fotografování str. 232 Expozici a zaostřování můžete nastavovat nezávisle. To je užitečné při vysokém kontrastu mezi objektem a pozadím, nebo když je objekt vprotisvětle. Pokročilé funkce fotografování 1 Zapněte LCD monitor. 2 Stiskněte tlačítko a nastavte je na (vypnutý blesk). 3 Zaměřte fotoaparát na předmět, na který chcete uzamknout expozici. 4 Stiskněte spoušť do poloviny a přidržujte a potom stiskněte tlačítko. Zobrazí se ikona. 5 Přesměrujte fotoaparát tak, abyste sestavili požadovanou kompozici snímku. Uvolnění Blokování AE: Stiskněte tlačítko.

102 100 V režimu film lze také nastavit/uvolnit blokování AE (str. 85). Při fotografování s bleskem můžete uplatnit blokování FE. Blokování nastavení zábleskové expozice (Blokování FE) Zablokováním zábleskové expozice můžete nastavit správnou expozici bez ohledu na kompozici fotografovaného objektu. Uvolnění blokování FE: Stiskněte tlačítko. Dostupné režimy fotografování str Zapněte LCD monitor. 2 Stiskněte tlačítko a nastavte je na (zapnutý blesk). 3 Zaměřte fotoaparát na předmět, na který chcete uzamknout expozici. 4 Stiskněte spoušť do poloviny a přidržujte a potom stiskněte tlačítko. Blesk provede předběžný záblesk a zobrazí se. 5 Přesměrujte fotoaparát tak, abyste sestavili požadovanou kompozici snímku.

103 101 Úprava kompenzace expozice Upravte kompenzaci expozice na kladnou hodnotu, aby nedošlo k tomu, že objekt bude při osvětlení zezadu nebo na světlém pozadí příliš tmavý. Upravte kompenzaci expozice na zápornou hodnotu, aby nedošlo k tomu, že objekt bude při fotografování v noci nebo na tmavém pozadí příliš světlý. 1 Konfigurujte nastavení. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek a vyberte a pomocí tlačítek a upravte kompenzaci expozice. 3. Stiskněte tlačítko. Zrušení kompenzace expozice: Obnovte hodnotu kompenzace na [0]. Dostupné režimy fotografování str. 232 Pokročilé funkce fotografování V režimu filmu lze také nastavit/zrušit kompenzaci expozice (str. 85).

104 102 Přepínání mezi režimy měření Dostupné režimy fotografování str. 232 Poměrové Celoplošné se zd. stř. Bodové Vhodné pro standardní podmínky fotografování včetně scén v protisvětle. Fotoaparát pro účely měření dělí snímek do několika zón. Fotoaparát vyhodnotí různé světelné podmínky, např. umístění objektu, jas, přímé světlo a protisvětlo, a pro hlavní objekt nastaví správnou expozici. Průměruje světlo měřené z celého rámečku, ale s větším důrazem na objekt uprostřed. Upraví expozici podle objektu ve středu rámečku (měří oblast ve středu LCD monitoru pro bod bodového AE). Použijte při velkých rozdílech v jasu mezi objektem a okolím. 1 Změňte metodu měření. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte a pomocí tlačítka nebo volbu změňte. 3. Stiskněte tlačítko. V režimu pomalé rychlosti závěrky je způsob měření pevně nastaven na Poměrové.

105 Nastavení rychlosti závěrky (Režim Dlouhá záv.) Dostupné režimy fotografování str. 232 Můžete nastavit pomalou rychlost závěrky, aby se tmavé objekty zobrazily světlejší Vyberte režim Dlouhá záv. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Změňte rychlost závěrky. 1. Pomocí tlačítka nebo změňte rychlost závěrky. 2. Stiskněte tlačítko. Pokročilé funkce fotografování Čím vyšší bude její hodnota, tím světlejší bude vytvořený snímek. Pokud stisknete v tomto okamžiku tlačítko DISP., vrátíte se na obrazovku nastavení kompenzace expozice. Jas snímku na displeji LCD a pořízeného snímku se mohou lišit. Přirozenou vlastností snímačů CCD je to, že se při pomalé rychlosti závěrky zvyšuje šum na zaznamenaném snímku. Tento fotoaparát však používá při rychlosti závěrky 1,3 sekundy nebo nižší pro snížení šumu speciální zpracování snímků, a dociluje tak snímků vysoké kvality. Než lze však zhotovit další snímek, může být potřebný určitý čas pro zpracování předchozího snímku.

106 104 Pro kontrolu, že byl obrázek zaznamenán s požadovaným jasem, použijte LCD monitor. Upozorňujeme vás, že chvění fotoaparátu je při pomalých rychlostech důležitý faktor. Fotografování proto provádějte s fotoaparátem upevněným na stativu. Použití blesku může mít za následek přeexponovaný snímek. V takovém případě fotografujte s bleskem nastaveným na. Nastavení tónu (Vyvážení bílé) Dostupné režimy fotografování str. 232 Obvykle nastavení vyvážení bílé (Auto) vybere optimální vyvážení. Když nastavení nedokáže vytvořit přirozené barvy, změňte vyvážení bílé odpovídající světelnému zdroji. Auto Fotoaparát provede nastavení automaticky. Denní světlo Fotografování v exteriéru za jasného počasí. Zataženo Fotografování při oblačnosti, ve stínu nebo pod podvečerní oblohou. Žárovka Fotografování při osvětlení žárovkami a třípásmovými zářivkami žárovkového typu. Zářivka Fotografování při teplém bílém, studeném bílém nebo teplém bílém třípásmovém zářivkovém osvětlení. Fotografování při osvětlení zářivkami s teplotou Zářivka H chromatičnosti denního světla a třípásmovými zářivkami trubicového typu s teplotou chromatičnosti denního světla. Uživ. nastavení Fotografování s optimálními daty vyvážení bílé zapamatovanými fotoaparátem od objektu v bílé barvě, např. bílého papíru nebo plátna. 1 Vyberte nastavení vyvážení bílé. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte a pomocí tlačítka nebo volbu změňte. 3. Stiskněte tlačítko.

107 105 Vyvážení bílé nelze upravovat, pokud je pro Mé barvy zvoleno nebo. Používání uživatelského vyvážení bílé Proveďte načtení hodnoty vyvážení bílé (Uživ. nastavení) pro následující situace, které jsou pro nastavení (Auto) těžko správně rozpoznatelné. Při fotografování objektů v jednom barevném tónu (např. obloha, moře nebo les). Při fotografování v neobvyklém nasvětlení (např. rtuťovou výbojkou). Zhotovování detailů (Makro). 1 Vyberte. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek nebo vyberte položku a pomocí tlačítek nebo vyberte. Pokročilé funkce fotografování 2 Fotoaparát zaměřte na bílý list papíru nebo bílé plátno astiskněte tlačítko. Zajistěte, aby byl LCD monitor zcela vyplněn bílým snímkem. Uvědomte si, že se středový rámeček nezobrazí, používáte-li digitální zoom, nebo se zobrazí. Načtení hodnoty vyvážení bílé lze provést také pomocí hledáčku. 3 Stiskněte tlačítko.

108 106 Před nastavováním uživatelského vyvážení bílé doporučujeme nastavit režim fotografování a nulovou kompenzaci expozice [±0]. Správného vyvážení bílé nelze dosáhnout při nesprávném nastavení expozice (snímek je úplně černý nebo bílý). Fotografujte ve stejném nastavení, jaké jste měli při načítání dat vyvážení bílé. Pokud se nastavení liší, nelze optimálního vyvážení bílé dosáhnout. Neměly by se měnit především následující položky. - Citlivost ISO - Blesk: Blesk by měl být nastaven na nebo. Jestliže se při odečítání dat vyvážení bílé s bleskem přepnutým na, zhotovujte fotografie rovněž s použitím blesku. Jelikož data vyvážení bílé nelze v režimu Stitch Assist přečíst, nastavte předem vyvážení bílé pro jiný režim fotografování. Data vyvážení bílé se zachovají i po vypnutí fotoaparátu.

109 107 Fotografování v režimu Mé barvy Vzhled fotografovaného snímku můžete změnit. Dostupné režimy fotografování str. 232 V tomto nastavení se objekt zaznamená obvyklým Mé barvy Vyp způsobem. Zdůrazňuje kontrast a barevnou saturaci tak, Živé aby barvy byly výrazné. Potlačením kontrastu a barevné saturace Neutrální se dosahuje neutrálních barevných tónů. Sépie Obraz se zaznamenává v odstínech barvy sépie. Černobíle Obraz se zaznamenává černobíle. Tuto volbu použijte pro zintenzívnění modrých, zelených nebo červených barev jako efekty Živá Pozitivní film modrá, Živá zelená nebo Živá červená. Lze tak vytvořit intenzivní, přirozeně vypadající barvy, jako ty, kterých je dosaženo na pozitivním filmu. Světlý tón pleti* Tuto volbu použijte pro zesvětlení tónů pleti. Tmavší tón pleti* Tuto volbu použijte pro ztmavení tónů pleti. Zvýrazňuje modré odstíny. Modré objekty, jako Živá modrá např. obloha nebo oceán, budou působit živěji. Zvýrazňuje zelené odstíny. Zelené objekty, jako Živá zelená např. hory, čerstvé květiny nebo trávníky, budou působit živěji. Zvýrazňuje červené odstíny. Červené objekty, Živá červená jako květiny nebo automobily, budou působit živěji. Tuto volbu použijte pro nastavení kontrastu, ostrosti nebo nasycení, nebo vyvážení barev mezi červenou, zelenou, modrou a tóny pleti*. Vlastní barva Lze ji použít pro vytvoření jemných přizpůsobení, jako např. oživení modrých barev nebo zesvětlení barev obličeje. * Pokud snímek obsahuje barvy, které jsou stejné jako lidská pleť, tyto barvy budou také změněny. V závislosti na barvě pleti nemusíte dosáhnout očekávaných výsledků. Pokročilé funkce fotografování

110 108 / / / / / / / / / / 1 Vyberte nastavení Mé barvy. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte a pomocí tlačítka nebo volbu změňte. 3. Stiskněte tlačítko. (Nastavení režimu Vlastní barva) 1 Vyberte. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek nebo vyberte položku a pomocí tlačítek nebo vyberte. 2 Upravte nastavení. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítek a vyberte možnosti [Kontrast], [Ostrost], [Saturace], [Červená], [Zelená], [Modrá] nebo [Tón pleti]. 3. Pomocí tlačítka nebo Vybrat položku změňte nastavení. Výsledky nastavení se zobrazí na displeji LCD. Pokud stisknete tlačítko DISP., vrátíte se na obrazovku, znížmůžete zvolit režim Mé barvy. Přizpůsobit

111 109 3 Stiskněte tlačítko. Vrátíte se k obrazovce fotografování. Změna barev a fotografování Dostupné režimy fotografování str. 232 Při pořizování fotografií a filmů můžete snadno změnit barvy ve snímku, a vytvářet tak různé efekty. V závislosti na podmínkách fotografování se však snímky mohou jevit jako hrubé nebo nemusíte dosáhnout očekávané barvy. Před fotografováním důležitých objektů doporučujeme, abyste nejprve zhotovili zkušební snímky a zkontrolovali výsledky. Nastavíte-li funkci [Uložit orig.] (str. 113) na [Zap] při vytváření statického snímku, můžete uložit změněný snímek i původní nezměněný snímek. Zdůraznit barvu Zaměnit barvu Tuto volbu použijte, abyste měli na LCD monitoru jen určené barvy a k přeměně ostatních na černou a bílou. Tuto volbu použijte ke změně specifikované barvy na LCD monitoru na jinou. Specifikovanou barvu lze pouze zaměnit za jinou, nelze vybrat současně více barev. Pokročilé funkce fotografování V závislosti na fotografované scéně může dojít ke zvýšení citlivosti ISO, a tedy ke zvýšení šumu v obraze. Režim fotografování: Zdůraznit barvu 1 Vyberte režim zdůraznění barvy. Fotografie: 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte.

112 110 Film: 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte. 2 Stiskněte tlačítko. Fotoaparát přepne do režimu zadávání barev a zobrazení se bude přepínat mezi původním snímkem a snímkem se Zdůrazněnou barvou (s použitím předchozí nastavené barvy). 3 Fotoaparát zamiřte tak, aby se barva, kterou si přejete ponechat, objevila na středu monitoru LCD, a stiskněte tlačítko. Specifikovat lze jen jednu barvu. Pro specifikaci rozsahu barev, které zůstanou zachovány, můžete použít tlačítko nebo nebo dotykový ovladač. 5 : Zachytí pouze barvu, kterou si přejete ponechat. +5 : Také zachytí barvy blízké barvě, kterou si přejete ponechat. 4 Nastavení dokončete stisknutím tlačítka a poté pořiďte snímek. Výchozí zdůrazněná barva je zelená. Jestliže použijete blesk, nemusíte po režimu zadávání barev dosáhnout očekávaných výsledků. Nastavení specifikovaného zdůraznění barvy budou uložena, dokonce i když fotoaparát vypnete.

113 111 Režim fotografování: Zaměnit barvu Původní barva (Před záměnou) Požadovaná barva (Po záměně) 1 Vyberte režim zaměnění barvy. Fotografie: 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte. Pokročilé funkce fotografování Film: 1. Nastavte volič režimů na. 2. Pomocí dotykového ovladače vyberte.

114 112 2 Stiskněte tlačítko. Fotoaparát přepne do režimu zadávání barev a zobrazení se bude přepínat mezi původním snímkem a snímkem se zaměněnou barvou (s použitím předchozí nastavené barvy). 3 Fotoaparát zamiřte tak, aby se původní barva objevila na středu monitoru LCD, a stiskněte tlačítko. Specifikovat lze jen jednu barvu. Pro specifikaci rozsahu barev, které budou změněny, můžete použít tlačítko nebo nebo dotykový ovladač. 5 : Zachytí pouze barvu, kterou si přejete zaměnit. +5 : Také zachytí barvy blízké barvě, kterou si přejete zaměnit. 4 Fotoaparát zamiřte tak, aby se požadovaná barva objevila na středu monitoru LCD, a stiskněte tlačítko. Specifikovat lze jen jednu barvu. 5 Nastavení dokončete stisknutím tlačítka a poté pořiďte snímek. Výchozí nastavení pro režim Zaměnit barvu je změna zelené na bílou. Jestliže použijete blesk, nemusíte dosáhnout očekávaných výsledků. Barvy specifikované v režimu Zaměnit barvu se zachovají, dokonce i když fotoaparát vypnete.

115 113 Uložení původních snímků Při pořizování fotografií v režimech Zdůraznit barvu nebo Zaměnit barvu můžete kromě změněného snímku uložit i původní snímek. 1 Vyberte možnost [Uložit orig.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Uložit orig.]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte jednu z položek [Zap] nebo [Vyp]. 2. Stiskněte tlačítko. Pokročilé funkce fotografování Je-li [Uložit orig.] nastaveno na [Zap] -Během fotografování v režimech Zdůraznit barvu nebo Zaměnit barvu se na LCD monitoru zobrazí pouze změněný snímek. - Snímek zobrazovaný na LCD monitoru bezprostředně po záznamu je pořízený snímek pozměněný nastavením Zdůraznit barvu nebo Zaměnit barvu. Pokud v této chvíli snímek vymažete, původní snímek bude vymazán spolu se změněným snímkem. Před vymazáním souboru proto dbejte opatrnosti. - Snímky jsou číslovány za sebou. Původním snímkům je přiřazeno nižší číslo a snímkům se změněným zdůrazněním barvy nebo zaměněnými barvami číslo následující. - Protože jsou při pořízení snímku zaznamenány snímky dva, počet zbývajících snímků je roven přibližně polovině zobrazeného čísla, jestliže je tato funkce nastavena na [Vyp].

116 114 Nastavení překrytí zobrazování Dostupné režimy fotografování str. 232 Jako pomůcku pro kontrolu pozice objektu můžete na LCD monitoru při fotografování zobrazit vertikální a horizontální mřížku, vodítko 3:2 v tiskové oblasti nebo obojí. Vyp Mřížka Zobrazuje mřížku rozdělující obrazovku do 9 částí. Pomáhá zkontrolovat vertikální a horizontální umístění objektu. Pomáhá ověřit tiskovou oblast pro formát L nebo pohlednici Vodítko 3:2 spoměrem stran 3:2*. Oblasti mimo tisknutelnou oblast jsou šedé. * Snímky jsou zaznamenány ve standardním poměru stran 4:3. Obojí Zobrazuje mřížku i vodítko 3:2. 1 Vyberte [Překrytí zobr.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Překrytí zobr.]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. 2. Stiskněte tlačítko. V režimu nebo lze konfigurovat pouze mřížku. Mřížka a vodítko 3:2 v zaznamenaném obraze nebude.

117 115 Automatické zařazení snímků do kategorie (Autom. kateg.) Dostupné režimy fotografování str. 232 Nastavíte-li možnost [Autom. kateg.] na [Zap], snímky budou automaticky po svém vytvoření seřazovány do přednastavených kategorií. Pro snímky vytvořené v režimech, nebo, Lidé nebo snímky s detekovanými tvářemi, je-li možnost [Rámeček AF] nastavena na [Detek. tváře]. Scenérie Pro snímky vytvořené v režimu nebo. Pro snímky vytvořené v režimech,,, Události nebo. 1 Vyberte položku [Autom. kateg.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítek a vyberte položku [Autom. kateg.]. Pokročilé funkce fotografování 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte jednu z položek [Zap] nebo [Vyp]. 2. Stiskněte tlačítko. Filmy nejsou automaticky zařazovány do kategorie, ale lze je zařadit pomocí funkce [Má kategorie] (str. 124).

118 116 Registrace nastavení pro tlačítko Dostupné režimy fotografování str. 232 Funkci, kterou často používáte při fotografování, můžete registrovat pro tlačítko. Položka nabídky Strana Položka nabídky Strana Nepřiřazeno Červené oči str. 80 Výběr a sledování tváře str. 96 Digitální telekonvertor str. 65 Kompenzace expozice str. 101 Překrytí zobr. str. 114 Filmy str. 82 Vyvážení bílé str. 104 Vyp. zobraz. str. 117 Uživ. vyvážení bílé str. 105 Přehrát zvukový efekt* str. 117 * Nastaví zvuk registrovaný pro, který se nachází v části [Zvuk závěrky] nabídky Můj fotoaparát. 1 Vyberte možnost [Nast. tl. ]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce vyberte pomocí tlačítek a možnost [Nast. tl. ]. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Výběr funkce, kterou chcete zaregistrovat, provedete stisknutím tlačítka,, nebo. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Stiskněte tlačítko. Pokud se vpravo dole od ikony zobrazuje, lze funkci registrovat, ale nelze ji použít v některých režimech fotografování nebo při určitých nastaveních, ani když stisknete tlačítko. Zrušení tlačítka přímého přístupu: Vyberte položku v kroku 2.

119 117 Použití tlačítka 1 Stiskněte tlačítko. S registrovanou funkcí, a se při každém stisknutí tlačítka změní hodnota registrované funkce. S registrovanou funkcí, a se zobrazí odpovídající obrazovka nastavení. S registrovanou funkcí se při každém stisknutí tlačítka zaznamenají data vyvážení bílé. Pokud se v tuto chvíli nezobrazí rámeček, ujistěte se, že jste umístili bílý papír nebo látku tak, aby se zobrazila ve středu displeje LCD, a poté stiskněte tlačítko. Po prvním použití této funkce se nastavení vyvážení bílé změní na. S registrovanou funkcí se záznam filmu spustí s nastavením záznamových pixelů a rychlosti snímání vybraném ve režimu (Standardní), stisknete-li tlačítko, dokonce i když je volič režimů nastaven na, nebo. S registrovanou funkcí stisknutí tlačítka vypne LCD monitor. Při příštím stisknutí tlačítka se LCD monitor opět zapne. S registrovanou funkcí je funkce užitečná proto, abyste směrovali pozornost fotografovaného objektu k fotoaparátu bezprostředně před pořízením snímku, protože fotoaparát přehraje zvuk při stisku tlačítka. Pokročilé funkce fotografování

120 118 Přehrávání/mazání V režimu přehrávání lze vybírat snímky pomocí dotykového ovladače. Otočením dotykového ovladače proti směru hodinových ručiček se zobrazí předchozí snímek, zatímco po směru hodinových ručiček následující snímek. Viz také část Prohlížení nepohyblivých snímků (str. 18). Prohlížení zvětšených snímků 1 Páčku zoomu přitlačte k. Zobrazí se zvětšená část snímku. Snímky lze zvětšovat až cca 10x. Přibližné místo zobrazovací oblasti 2 Pomocí tlačítka,, nebo se pohybujte po snímku. V režimu zvětšeného zobrazení snímku lze pomocí dotykového ovladače přepnout na předchozí nebo další snímek se stejnou úrovní zvětšení. Velikost zvětšení můžete měnit páčkou zoomu. Zrušení zvětšeného zobrazování: Páčku zoomu přitlačte k ikoně. (Okamžitého zrušení dosáhnete stisknutím tlačítka MENU.) Filmová políčka a indexově přehrávané snímky nelze zvětšit.

121 119 Zobrazování snímků v sadách po devíti (Indexové přehrávání) 1 Páčku zoomu přitlačte k. Indexové přehrávání umožňuje přehrávat až devět snímků najednou. Pomocí tlačítek,, a nebo pomocí dotykového ovladače změňte výběr snímku. Návrat k přehrávání jednotlivých snímků: Páčku zoomu přitlačte k ikoně. Vybraný snímek Film Přehrávání/mazání Přepínání mezi sadami devíti snímků Jestliže v indexovém přehrávání přitlačíte páčkou zoomu k, zobrazí se lišta přeskočení a budete moci přepínat zobrazování jednotlivých sad devíti snímků. Tlačítkem nebo se přesunete na předchozí nebo následující sadu 9snímků. Pro skok na první nebo poslední sadu držte stisknuté tlačítko FUNC./SET a stiskněte tlačítko nebo. Návrat k přehrávání jednotlivých snímků: Páčku zoomu přitlačte k ikoně. Lišta přeskočení

122 120 Kontrola zaostření tváří a (zobrazení kontroly zaostření) Zobrazení kontroly zaostření umožňuje zkontrolovat zaostření u zaznamenaných snímků. Kromě toho můžete při zvětšení a přepínání snímků snadno kontrolovat výrazy ve tvářích osob, zda například nemají zavřené oči. Zobrazení kontroly zaostření 1 Stiskněte opakovaně tlačítko, dokud se nezobrazí režim Kontrola zaostření. Na snímku se zobrazí následující rámečky. Barva rámečku Oranžová Bílá Šedá Obsah Zobrazuje oblast obrázku zobrazeného v pravé spodní části. Rámeček je zobrazen v místě zaostření snímku. Rámečky budou zobrazeny v místech, kde byly při přehrávání detekovány tváře osob. U oranžových rámečků lze měnit velikost, polohu zobrazení a lze mezi nimi přepínat.

123 121 Změna velikosti a přepínání mezi rámečky 2 Páčku zoomu přitlačte k ikoně. Nejprve bude zobrazena pravá dolní část obrazovky, přičemž zvětšení a polohu zobrazení lze měnit. 3 Změňte nastavení. Velikost zobrazení můžete měnit páčkou zoomu. Polohu zobrazení můžete měnit pomocí tlačítek,, a. Stisknutím tlačítka FUNC./SET vrátíte oranžový rámeček do jeho původní polohy. Přehrávání/mazání Zrušení změny umístění zobrazení: Stiskněte tlačítko MENU. Přepínání mezi rámečky 2 Stiskněte tlačítko. Pokud se zobrazuje více rámečků zaostření nebo je detekováno více tváří, přepne se umístění oranžového rámečku při každém stisknutí tlačítka FUNC./SET. Když změníte velikost zobrazení, oranžový rámeček se upraví podle velikosti tváře po přepnutí umístění rámečku.

124 122 Přeskakování snímků Pokud máte na paměťové kartě zaznamenán velký počet snímků, je praktické používat při vyhledávání pět níže uvedených vyhledávacích tlačítek pro přeskakování snímků. Skok datum fot. Skok Má kategorie Skok do složky Skok film Skok 10 snímků Skok 100 snímků Skočí na první snímek u každého data fotografování. Skočí na první snímek každé složky seřazené podle funkce Autom. kateg. (str. 115) nebo Má kategorie (str. 124). Zobrazí na první snímek každé složky. Skočí na film. Přeskočí o 10 snímků najednou. Přeskočí o 100 snímků najednou. 1 V režimu přehrávání jednotlivých snímků stiskněte tlačítko. Fotoaparát se přepne do režimu vyhledávání skokem. 2 Pomocí tlačítka nebo vyberte vyhledávací klíč. V závislosti na zvoleném vyhledávacím klíči se bude obrazovka mírně lišit. Informace o snímku můžete zobrazit nebo skrýt pomocí tlačítka DISP.. Informace o snímku

125 123 3 Zobrazte snímky. Vybráno,, 1. Tlačítkem nebo vyberte datum, kategorii nebo složku pro přehrávání. Cílový snímek můžete kontrolovat pomocí dotykového ovladače. Vyberete-li aniž je jakékoli kategorii přiřazen snímek, budete moci vybírat jako vyhledávací klíč (žádný). 2. Stiskněte tlačítko. Vyberte vyhledávací klíč Fotoaparát přepne do nastaveného režimu přehrávání a zobrazí modrý rámeček. Přehrávání můžete omezit na snímky, které odpovídají vyhledávacímu klíči. Definovaný režim přehrávání zrušíte stisknutím tlačítka. Vybráno,, 1. Stiskněte tlačítko nebo. Přehrávání/mazání Stisknutím tlačítka MENU zrušíte nastavení. Stisknutím tlačítka FUNC./SET lze přepnout fotoaparát do definovaného režimu přehrávání, pokud je vybrána položka. Definovaný režim přehrávání bude zrušen v následujících situacích: -změna kategorií (za použití funkce Má kategorie k definování snímků), -při výběru obrázků v rozsahu, -při zobrazení obrázků, které definované přehrávání nepodporuje, -při novém ukládání obrázků, kterým byly přidány nebo upraveny efekty, -při vymazání snímků pomocí funkce [Smazat] z nabídky.

126 124 Třídění snímků podle kategorie (Má kategorie) Snímky lze uspořádat do připravených kategorií. Pokud jsou obrázky roztříděny do kategorií, lze provádět následující operace. Vyhledávání snímků (str. 122) Prezentace (str. 136) Ochrana (str. 154) Mazání (str. 158) Konfigurace nastavení tisku (str. 165) Lidé Má kategorie 1 3 Scenérie Úkol Události Metody výběru kategorie Vybrat Zobrazování a výběr snímků po jednom. Vybrat rozsah Výběr prvního a posledního snímku a tisk všech snímků v rozsahu. 1 Vyberte položku [Má kategorie]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Zvolte metodu výběru. 1. Pomocí tlačítka nebo zvolte metodu výběru. 2. Stiskněte tlačítko.

127 125 [Vybrat] 3 Zařaďte snímky. 1. Tlačítkem nebo vyberte snímky, které se mají zařadit. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte kategorii. 3. Stiskněte tlačítko. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte nastavení. Nastavení je rovněž možné provést v režimu indexového přehrávání. Nastavení dokončete stisknutím tlačítka MENU. [Vybrat rozsah] Přehrávání/mazání 3 Vyberte první snímek. První nebo poslední snímek lze vybrat také pomocí dotykového ovladače. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte první obrázek v rozsahu, který se má zařadit. 3. Stiskněte tlačítko.

128 126 4 Vyberte poslední obrázek. 1. Pomocí tlačítka zvýrazněte poslední snímek v okně. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte poslední obrázek v rozsahu, který se má zařadit. 4. Stiskněte tlačítko. Obrázek s nižším číslem než první obrázek nelze vybrat jako poslední obrázek. Vybrat lze maximálně 500 snímků. 5 Vyberte kategorii. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte kategorii. 6 Proveďte nastavení. 1. Stisknutím tlačítka zvolte [Vybrat]. 2. Stiskněte tlačítko. Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Výběrem položky [Nevybrat] zrušíte zařazení vybraného rozsahu snímků.

129 127 Výřez části snímku Ze zaznamenaného snímku lze pořídit výřez a uložit jej jako nový soubor se snímkem. 1 Vyberte [Výřez]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek pro výřez. 2. Stiskněte tlačítko. Rámeček výřezu Přehrávání/mazání Rámeček výřezu (oblast snímku, kterou lze vyříznout) je zobrazen zeleně. Snímek po výřezu

130 128 3 Úprava rámečku výřezu. Velikost rámečku výřezu lze měnit pomocí páčky zoomu. Počet záznamových pixelů uloženého snímku se bude lišit podle velikosti vyříznutého snímku. Polohu rámečku výřezu lze měnit pomocí tlačítek,, a. Vertikální nebo horizontální orientaci rámečku výřezu lze měnit stisknutím tlačítka DISP.. Je-li detekována tvář, zobrazí se kolem tváře v levé horní části obrazovky šedý rámeček. Kolem tohoto šedého rámečku lze provést výřez. Pokud se zobrazí více rámečků, lze mezi rámečky přepínat otáčením dotykového ovladače. 4 Uložte snímek. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 3. Stiskněte tlačítko. Vyříznutý snímek se uloží do nového souboru. Chcete-li pokračovat vyříznutím dalšího snímku, opakujte operaci od kroku 2. 5 Zobrazte uložený snímek. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ano]. 3. Stiskněte tlačítko. Výběrem možnosti [Ne] se vrátíte do nabídky Přehrávání. Záznamové pixely po výřezu

131 129 U filmů, snímků nebo a snímků zaznamenaných v režimu nelze provést výřez. U některých filmů zaznamenaných jiným fotoaparátem nelze dále provádět výřez. Poměr stran u snímků, u kterých lze provést výřez, bude nastaven na 4:3 (nebo 3:4, je-li snímek orientován vertikálně). Výřez snímku bude mít méně záznamových pixelů než snímek před výřezem. Prohlížení filmů 1 Zobrazte film. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte film. 2. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání Snímky s ikonou jsou filmy. 2 Přehrajte film. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Ovládací panel filmu Film se pozastaví, pokud stisknete během přehrávání tlačítko FUNC./ SET. Přehrávání se obnoví opětovným stisknutím tlačítka. Po skončení přehrávání se zobrazuje poslední políčko zastaveného filmu. Stisknutím tlačítka FUNC./SET zobrazíte ovládací panel filmu. Lištu postupu přehrávání můžete Lišta postupu přehrávání Čas, kdy byl film zhotoven Hlasitost (Hlasitost upravte tlačítkem nebo.) během přehrávání stisknutím tlačítka DISP. zobrazit nebo skrýt. Pokud bylo přehrávání v průběhu zobrazování pozastaveno, obnoví se od posledního zobrazeného snímku.

132 130 Práce s ovládacím panelem filmu Tlačítkem nebo vyberte ovládací prvek a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Opustit Tisk Přehrát Pomalý pohyb První políčko Předchozí políčko Následující políčko Poslední políčko Upravit Ukončí přehrávání a vrátí se na přehrávání jednotlivých snímků. Při připojení tiskárny se zobrazí ikona. Podrobnosti najdete v Uživatelské příručce k přímému tisku. Spustí přehrávání. Pomocí tlačítka můžete přehrávání zpomalit a pomocí tlačítka je můžete zrychlit. Zobrazí první políčko. Posun zpět při přidržení tlačítka FUNC./SET. Posun vpřed při přidržení tlačítka FUNC./SET. Zobrazí poslední políčko. Přepíná do režimu úpravy filmu. Filmy nelze přehrávat v režimu indexového přehrávání. Hlasitost filmu přehrávaného na televizoru nastavte ovladačem hlasitosti televizoru (str. 186). Při pomalém přehrávání nebo v režimu nelze přehrávat zvuk.

133 131 Střih filmů Části zaznamenaných filmů můžete odstranit. Filmy dlouhé 1 sekundu nebo delší lze upravit v jednosekundových přírůstcích, ale chráněné filmy nebo filmy kratší než 1 sekundu (15 sekund* 1 nebo 30 sekund* 2 v režimu ) upravit nelze. *1 [Čas. interval]: 1 sekunda *2 [Čas. interval]: 2 sekundy 1 Vyberte položku [Upravit]. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Zobrazí se panel a lišta pro střih filmu. Přehrávání/mazání

134 132 2 Upravte film. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku (Střih začátek) nebo (Střih konec). 2. Pomocí tlačítka nebo určete bod konce ( ). Při posunu bodu konce pomocí tlačítka nebo se zobrazí symbol Lišta pro střih filmu u každého 1 sekundového intervalu (nebo každých 15 sekundového* 1 nebo 30 sekundového* 2 intervalu v režimu ) a umožňuje stříhat film v naznačeném bodě. *1 Je-li interval fotografování 1 sekunda. *2 Je-li interval fotografování 2 sekundy. I když specifikujete bod střihu v jiné pozici než, výběrem dojde k odstranění počáteční části filmu až k nejbližšímu bodu před specifikovaným bodem střihu, a výběrem dojde k odstranění koncové části filmu od bodu následujícího po specifikovaném bodu střihu. Upravený film bude uložen. Chcete-li zkontrolovat dočasně sestříhaný film, vyberte (Přehrát) a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Chcete-li pokračovat v úpravách, zopakujte krok 2. Výběrem položky (Opustit) zrušíte střih a obnovíte ovládací panel filmu. 3 Vyberte položku [Uložit]. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Panel pro střih filmu

135 133 4 Uložte soubor. 1. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte položku [Nový soubor] nebo [Přepsat]. 2. Stiskněte tlačítko. [Nový soubor] uloží sestříhaný film pod novým názvem souboru. Původní data zůstanou beze změny. Když při ukládání filmu stisknete tlačítko FUNC./SET, ukládání se zruší. [Přepsat] uloží sestříhaný film pod původním názvem. Původní data budou ztracena. Pokud nebude na paměťové kartě dostatek volného místa, bude možné vybrat pouze [Přepsat]. Přehrávání/mazání V závislosti na velikosti souboru filmu může ukládání sestříhaného filmu trvat delší dobu. Jestliže během této doby dojde k vybití baterií, nebudou moci být sestříhané filmy uloženy. Při stříhání filmů doporučujeme použít plně nabitou baterii nebo samostatně prodávanou sadu napájecího adaptéru ACK-DC30 (str. 214).

136 134 Otáčení snímků zobrazovaných na displeji Snímky lze otočit na displeji o 90 nebo 270 ve směru hodinových ručiček. Originál Vyberte položku [Otáčení]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Otočte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, který se má otočit. 2. Stiskněte tlačítko. Procházení cyklem otočení 90 / 270 / originál se provádí tlačítkem FUNC./SET. Nastavení je rovněž možné provést v režimu indexového přehrávání. Orientace snímků stažených do počítače, jež byly ve fotoaparátu otočeny, bude záviset na softwaru použitém k jejich stažení. Protože se orientace snímku zaznamenává, zobrazí se příště snímek otočený odpovídajícím způsobem.

137 135 Přehrávání s přechodovými efekty Při přepínání mezi snímky můžete vybrat přechodový efekt. Žádný přechodový efekt. Zobrazený snímek ztmavne a následující snímek se bude postupně vyjasňovat, až se zcela zobrazí. Chcete-li zobrazit předchozí snímek zleva, stiskněte tlačítko, chcete-li zobrazit následující snímek zprava, stiskněte tlačítko. 1 Vyberte položku [Přechod]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. Přehrávání/mazání 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte efekt přechodu. 2. Stiskněte tlačítko.

138 136 Automatické přehrávání (Prezentace) Automatické přehrávání snímků uložených na paměťové kartě. Nastavení snímků pro prezentace jsou založena na standardu DPOF (Digital Print Order Format) (str. 165). Všechny sn. Datum Má kategorie Složka Filmy Fotografie Postupně přehraje všechny snímky na paměťové kartě. Postupně přehraje snímky s určeným datem. Postupně přehraje snímky vybrané kategorie. Postupně přehraje snímky v určené složce. Postupně přehraje pouze filmové soubory. Postupně přehraje pouze fotografie. Uživ. nast. 1 3 Postupně přehraje snímky vybrané pro každou prezentaci, Uživ. nast. 1, Uživ. nast. 2 nebo Uživ. nast. 3 (str. 140). 1 Vyberte položku [Prezentace]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko.

139 137 2 Vyberte metodu přehrávání. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte typ prezentace.,, : Stisknutím tlačítka FUNC./SET vyberte datum, kategorii nebo složku, která se má přehrát (str. 139). : Stisknutím tlačítka FUNC./SET vyberte snímky, které chcete přehrát (str. 140). Chcete-li přidat přechodový efekt pro přehrávání snímků, použijte pro výběr [Efekt] tlačítko a pomocí tlačítka a vyberte typ efektu (str. 138). 3 Spusťte prezentaci. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku [Start]. 3. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání Během prezentace jsou k dispozici tyto funkce. - Pozastavení/pokračování: Stiskněte tlačítko FUNC./SET. -Převíjení vpřed/zpět: Stiskněte tlačítko nebo (přidržením tlačítka přepnete na rychlejší procházení snímky). Zastavení prezentace: Stiskněte tlačítko MENU.

140 138 Přechodové efekty Můžete vybrat přechodový efekt, který bude použit při nahrazování jednoho snímku jiným. Žádný přechodový efekt. Nový snímek se postupně vyjasňuje tak, jak se pohybuje zespodu nahoru. Nový snímek se nejprve objeví ve tvaru křížku, postupně se rozvine a zobrazí se celý. Části nového snímku se pohybují horizontálně, poté se snímek rozvine a zobrazí se celý. V režimu přehrávání jednotlivých snímků můžete spustit prezentaci od právě zobrazeného snímku přidržením tlačítka FUNC./SET, pokud je stisknuté tlačítko. Všimněte si prosím, že pokud toto provedete, je-li právě zobrazen poslední pořízený snímek, spustí se prezentace od prvního snímku stejného data.

141 139 Vyberte datum/kategorii/složku pro přehrávání (,, ) 1 Vyberte metodu přehrávání. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte, nebo. 2. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte snímky, které chcete přehrát. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte datum, kategorii nebo složku, kterou chcete přehrát. 2. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání Na vybraných obrázcích se zobrazí. Zrušení výběru: Opět stiskněte tlačítko FUNC./SET. Pro datum/kategorii/složku lze provést vícenásobný výběr. Snímky se přehrají v pořadí, v jakém byly vybrány. Kontrolu snímků každého data/kategorie/složky můžete provést pomocí tlačítka nebo. Stisknutím tlačítka MENU dokončíte nastavení.

142 140 Výběr snímků pro přehrávání ( ) Vyberte pouze snímky, které chcete přehrát, a uložte je jako prezentaci (Uživ. nast. 1, 2, nebo 3). Vybrat lze maximálně 998 snímků. Budou přehrány v pořadí, v jakém byly vybrány. 1 Vyberte metodu přehrávání. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte, nebo. Nejprve se zobrazí pouze ikona. 2. Stiskněte tlačítko. Jestliže nastavíte, ikona se změní na a zobrazí se. a se změní stejným způsobem po jejich nastavení. 2 Vyberte snímky, které chcete přehrát. 1. Tlačítkem nebo vyberte snímky, které chcete přehrát. 2. Pomocí tlačítka vyberte snímky nebo zrušte výběr snímků. Značka zaškrtnutí označující výběr Číslo označující pořadí výběru Snímky lze vybrat rovněž v režimu indexového přehrávání. Stisknutím tlačítka MENU dokončíte nastavení.

143 141 Výběr všech snímků 1 Poté, co jste v kroku 1 vybrali, pomocí tlačítka vyberte položku [Ozn. vše] a stiskněte tlačítko FUNC./SET. 2 Tlačítkem vyberte položku [Ozn. vše] a stiskněte tlačítko FUNC./SET. 3 Pomocí tlačítka vyberte možnost [OK] a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Pro zrušení označení všech snímků vyberte [Reset]. Nastavení doby přehrávání a opakování Doba přehrávání Nastaví dobu, po kterou zůstane snímek zobrazen. Vyberte možnost 3 10 sekund, 15 sekund nebo 30 sekund. Doba zobrazení snímku se může lišit v závislosti na snímku. Opakovat Nastaví, zda se prezentace zastaví po zobrazení všech snímků, nebo zda bude pokračovat až do zastavení. 1 Vyberte položku [Nastavit]. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Nastavit]. 2. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání 2 Konfigurujte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Doba přehrávání] nebo [Opakovat]. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nastavení. 3. Stiskněte tlačítko.

144 142 Funkce korekce červ. očí V zaznamenaných snímcích můžete provést korekci červených očí. Červené oči nelze v některých snímcích automaticky detekovat nebo výsledky nemusí dopadnout dle očekávání. Doporučujeme použít pro uložení opravených snímků volbu [Nový soubor]. Příklady: -Obličeje v blízkosti okrajů obrazovky nebo obličeje, které se jeví příliš malé, velké, tmavé nebo světlé vzhledem k celkové kompozici. -Obličeje otočené stranou nebo diagonálně nebo zčásti zakryté obličeje. 1 Vyberte položku [Korekce červ. očí]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, ve kterém chcete upravit jev červených očí. 2. Stiskněte tlačítko. V místě zjištění jevu červených očí se automaticky zobrazí rámeček. Pokud není jev červených očí zjištěn automaticky, vyberte položku [Přidat rámeček] pomocí tlačítka a a stiskněte tlačítko FUNC./SET (str. 145). Chcete-li rámeček korekce odstranit, vyberte položku [Odebrat rám.] a stiskněte tlačítko FUNC./SET (str. 146).

145 143 3 Opravte snímek. 1. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte položku [Start]. 2. Stiskněte tlačítko. 4 Uložte snímek. 1. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte položku [Nový soubor] nebo [Přepsat]. 2. Stiskněte tlačítko. [Nový soubor]: Uloží se jako nový soubor s novým názvem. Neopravený snímek se uloží. Nový snímek se uloží jako poslední soubor. [Přepsat]: Uloží se se stejným názvem souboru jako neopravený snímek. Neopravený snímek se vymaže. Pokud je vybrána položka [Nový soubor], pokračujte krokem 5. Chcete-li pokračovat opravou dalšího snímku, opakujte operaci od kroku 2. Přehrávání/mazání 5 Zobrazte uložený snímek. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ano]. 3. Stiskněte tlačítko. Výběrem možnosti [Ne] se vrátíte do nabídky Přehrávání. Korekci červených očí nelze provádět u filmů. Přepsání nelze provádět u chráněných snímků.

146 144 Pokud na paměťové kartě není dostatek místa, nelze korekci červených očí provést. Přestože můžete provést korekci červených očí na jednom snímku kolikrát si přejete, kvalita snímku se bude po každém provedení úpravy snižovat. Protože rámeček korekce se nezobrazí automaticky usnímků, u kterých již byla úprava provedena pomocí funkce (Korekce červ. očí), použijte pro úpravu volbu [Přidat rámeček].

147 145 Přidání rámečku korekce 1 Vyberte položku [Přidat rámeček]. 1. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte možnost [Přidat rámeček]. 2. Stiskněte tlačítko. Zobrazí se zelený rámeček. 2 Upravte umístění rámečku korekce. 1. Pomocí tlačítka,, nebo přesuňte rámeček. Přehrávání/mazání Velikost rámečku lze změnit pomocí páčky zoomu. 3 Přidejte další rámečky korekce. 1. Stiskněte tlačítko. Rámeček korekce se přidá a barva rámečku se změní na bílou. Chcete-li přidat další rámečky, upravte umístění a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Lze přidat až 35 dalších rámečků. Přidávání korekčních rámečků ukončíte stisknutím tlačítka MENU. Abyste korekci jevu červených očí provedli správně, je třeba vzít v úvahu toto (prohlédněte si obrázek v kroku 2): - Upravte velikost rámečku korekce tak, aby vymezoval pouze část, která se má opravit. - Pokud se na snímku nachází více míst s červenýma očima, přidejte jeden rámeček korekce na jeden objekt.

148 146 Odstranění rámečku korekce 1 Vyberte položku [Odebrat rám.]. 1. Pomocí tlačítka,, nebo vyberte možnost [Odebrat rám.]. 2. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte rámeček, který chcete odstranit. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte rámeček, který chcete odstranit. Vybraný rámeček se zobrazí zeleně. 3 Odstraňte rámeček. 1. Stiskněte tlačítko. Vybraný rámeček zmizí. Chcete-li odstranit další rámečky, opakujte krok 2. Po dokončení odstraňování rámečků stiskněte tlačítko MENU.

149 147 Přidání efektů pomocí funkce Mé barvy Pomocí funkce Mé barvy můžete do zaznamenávaných snímků (pouze fotografie) přidávat efekty. Vybírat můžete z následujících efektů Mé barvy. Podrobnosti najdete v části str Živé Neutrální Sépie Černobíle Pozitivní film Světl. tón pleti Tmavší tón pleti Živá modrá Živá zelená Živá červená 1 Vyberte položku [Mé barvy]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání 2 Vyberte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek. 2. Stiskněte tlačítko.

150 148 3 Vyberte typ Mé barvy. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte typ režimu Mé barvy. Účinek efektu Mé barvy uvidíte v zobrazovaném snímku. Přitlačením páčky zoomu směrem k můžete zkontrolovat snímek zvětšeně. Ve zvětšeném snímku můžete pomocí tlačítka FUNC./SET přepínat mezi snímkem změněným efektem Mé barvy a originálním, nezměněným snímkem. 2. Stiskněte tlačítko. 4 Uložte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Nově uložený snímek změněný efektem Mé barvy bude v seznamu jako poslední. Chcete-li fotografovat další snímky s efekty, zopakujte postup od kroku 2. 5 Zobrazte uložený snímek. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ano]. 3. Stiskněte tlačítko. Výběrem možnosti [Ne] se vrátíte do nabídky Přehrávání.

151 149 Funkce Mé barvy se neuplatní, pokud není na paměťové kartě dostatek volného místa. Přestože lze do snímku přidávat neomezený počet efektů Mé barvy, jeho kvalita se bude s každou další aplikací efektu snižovat a nemusí být možné dosáhnout zamýšlených barev. Barva u snímků pořízených pomocí Mé barvy (str. 107) v režimu fotografování a snímků editovaných funkcí Mé barvy v režimu přehrávání se může mírně lišit. Změna velikosti obrázků Snímky zaznamenané při vysokém nastavení záznamových pixelů lze znovu uložit s nižším nastavením pixelů pixelů pixelů Přehrávání/mazání 1 Vyberte položku [Změna velikosti]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, jehož velikost chcete změnit. 2. Stiskněte tlačítko. Tlačítko FUNC./SET není k dispozici pro snímky, jejichž velikost nelze změnit.

152 150 3 Vyberte rozlišení. 1. Pomocí tlačítka a vyberte rozlišení. 2. Stiskněte tlačítko. Pokud rozlišení nelze vybrat kvůli nedostatku volného místa na paměťové kartě, zobrazí se symbol. 4 Uložte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Snímek se změněnou velikostí se uloží do nového souboru. Původní snímek zůstane zachován. Chcete-li pokračovat změnou velikosti dalšího snímku, opakujte operaci od kroku 2. 5 Zobrazte uložený snímek. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ano]. 3. Stiskněte tlačítko. Výběrem možnosti [Ne] se vrátíte do nabídky Přehrávání. Velikost filmů a obrázků pořízených v režimu nelze změnit.

153 151 Připojení zvukových poznámek ke snímkům V režimu přehrávání lze ke snímku připojit zvukové poznámky (až 1 min.). Zvuková data se ukládají ve formátu WAVE. 1 Vyberte položku [Zvuková pozn.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte snímek. 1. Tlačítkem nebo vyberte snímek, ke kterému chcete připojit zvukovou poznámku. 2. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání Zobrazí se ovládací panel zvukové poznámky. 3 Nahrajte poznámku. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Zobrazí se uplynulý čas a zbývající čas. Stisknutí tlačítka FUNC./SET pozastaví záznam. Opětovným stisknutím záznam obnovíte. Ke každému snímku lze připojit záznam v délce až 1 minuta. Nastavení dokončete několikerým stisknutím tlačítka MENU. Panel zvukové poznámky Uplynulý čas/ Zbývající čas Hlasitost (Hlasitost upravte tlačítkem nebo.)

154 152 Panel zvukové poznámky Tlačítkem nebo vyberte možnost a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Opustit Návrat na obrazovku přehrávání. Záznam Spustí nahrávání. Pauza Pozastaví nahrávání nebo přehrávání. Přehrát Spustí přehrávání. Smazat Smaže zvukové poznámky. (Na potvrzovací obrazovce vyberte [Smazat] a stiskněte tlačítko FUNC./SET.) K filmům nelze zvukové poznámky připojovat. Zvukové poznámky pro chráněné snímky nelze smazat. Nahrávání pouze zvuku (Zázn. zvuku) Pouhý zvuk bez obrazu lze jednorázově nahrávat až dvě hodiny. 1 Vyberte položku [Zázn. zvuku]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko.

155 153 2 Nahrajte zvuk. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Vzorkování Zobrazí se uplynulý čas nahrávání. Pomocí tlačítka nebo můžete upravit vzorkovací frekvenci. Kvalita Panel záznamu zvuku záznamu progresivně vzroste, jestliže zvolíte [ khz], [ khz] Zbývající čas nebo [ khz], ale velikost zaznamenaných souborů příslušným způsobem naroste. Stisknutím tlačítka FUNC./SET zastavíte nahrávání. Opětovným stisknutím tlačítka se spustí nová relace záznamu. Přehrávání/mazání Panel záznamu zvuku Tlačítkem nebo vyberte možnost a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Opustit Návrat na předchozí obrazovku. Záznam Spustí nahrávání. Pauza Zastaví nahrávání, přehrávání. Přehrát Pomocí tlačítka nebo vyberte zvuk, který se má přehrát, a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Převíjení zpět Podržením tlačítka FUNC./SET se spustí převíjení zpět. Zvuk nelze během zpětného převíjení poslouchat. Převíjení vpřed Podržením tlačítka FUNC./SET se spustí převíjení vpřed. Zvuk nelze během převíjení vpřed poslouchat. Smazat Na potvrzovací obrazovce vyberte položku [Smazat] nebo [Smazání všech] a stiskněte tlačítko FUNC./SET. Chrání před nechtěným smazáním. Pomocí tlačítka Ochrana nebo vyberte zvuk a tlačítkem FUNC./SET vyberte nebo zrušte možnost chránění. Hlasitost Pomocí tlačítka nebo můžete upravit hlasitost.

156 154 Viz část Rychlost záznamu zvukových dat a délka nahrávání (odhad) (str. 224). Záznam se automaticky zastaví, jestliže je paměťová karta plná. Ochrana snímků Důležité snímky a filmy můžete chránit před nechtěným smazáním. Vybrat Vybrat rozsah Vybrat podle data Nastavení ochrany můžete upravit zvlášť pro jednotlivé snímky během jejich prohlížení. Lze vybrat první a poslední snímek a ochránit všechny snímky v rozsahu. Můžete chránit snímky od určeného data. Vybrat podle kateg. Můžete chránit snímky určené kategorie. Vybrat podle složky Můžete chránit snímky v určené složce. Všechny sn. Můžete chránit všechny snímky na paměťové kartě. 1 Vyberte položku [Ochrana]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Zvolte metodu výběru. 1. Pomocí tlačítka nebo zvolte metodu výběru. Stisknutím tlačítka MENU se vrátíte na předchozí obrazovku. 2. Stiskněte tlačítko.

157 155 [Vybrat] 3 Chraňte své snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, který se má chránit. 2. Stiskněte tlačítko. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte nastavení. Ikona chráněného snímku Chcete-li pokračovat v nastavení ochrany dalších snímků, opakujte postup. Snímky lze chránit rovněž v režimu indexového přehrávání. Nastavení dokončete stisknutím tlačítka MENU. [Vybrat rozsah] Přehrávání/mazání 3 Vyberte první snímek. První nebo poslední snímek lze vybrat také pomocí dotykového ovladače. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte první obrázek v rozsahu, který se má chránit. 3. Stiskněte tlačítko.

158 156 4 Vyberte poslední obrázek. 1. Pomocí tlačítka přepněte na výběr posledního snímku. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka a vyberte poslední obrázek v rozsahu. 4. Stiskněte tlačítko. Obrázek s nižším číslem než první obrázek nelze vybrat jako poslední obrázek. Vybrat lze maximálně 500 snímků. 5 Chraňte své snímky. 1. Stisknutím tlačítka vyberte [Ochrana]. 2. Stiskněte tlačítko. Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Výběrem položky [Odemknout] zrušíte výběr chráněných snímků.

159 [Vybrat podle data]/[vybrat podle kateg.]/[vybrat podle složky] Vyberte snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte datum, kategorii nebo složku, která má být chráněna. 2. Stiskněte tlačítko. Na vybraných obrázcích se zobrazí. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte nastavení. Můžete vybrat více dat, kategorií nebo složek. Pomocí tlačítka nebo potvrďte každé datum, kategorii nebo ikonu složky. 3. Stiskněte tlačítko. 4 Chraňte své snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ochrana]. 2. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání Vrátíte se na obrazovku metod výběru. Výběrem položky [Odemknout] odstraníte ochranu vybraných snímků. Výběrem položky [Stop] zrušíte nastavení ochrany aktuálního výběru.

160 158 [Všechny sn.] 3 Chraňte své snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Ochrana]. 2. Stiskněte tlačítko. Vratíte se na obrazovku metod výběru. Výběrem položky [Odemknout] odstraníte ochranu všech snímků. Výběrem položky [Stop] zrušíte nastavení ochrany aktuálního výběru. Smazání snímků Snímky můžete z paměťové karty vymazat. Vybrat Smaže vybrané snímky jeden po druhém. Vybrat rozsah Výběr prvního a posledního snímku a vymazání všech snímků v rozsahu. Vybrat podle data Smaže snímky podle vybraného data. Vybrat podle kateg. Smaže snímky vybrané kategorie. Vybrat podle složky Smaže snímky ve vybrané složce. Všechny sn. Smaže všechny snímky na paměťové kartě. Mějte na paměti, že smazané snímky nelze obnovit. Než snímek smažete, věnujte mu náležitou pozornost. Touto funkcí nelze smazat chráněné snímky.

161 159 1 Vyberte položku [Smazat]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte metodu vymazání. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte metodu vymazání. Stisknutím tlačítka MENU se vrátíte na předchozí obrazovku. 2. Stiskněte tlačítko. [Vybrat] Přehrávání/mazání 3 Vyberte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, který chcete vymazat. 2. Stiskněte tlačítko. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET se zruší volba nastavení. Nastavení je rovněž možné provést v režimu indexového přehrávání. 3. Stiskněte tlačítko. 4 Vymažte snímek. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Výběrem položky [Stop] zrušíte výběr snímku, který hodláte smazat, a vrátíte se ke kroku 2.

162 160 [Vybrat rozsah] 3 Vyberte první snímek. První nebo poslední snímek lze vybrat také pomocí dotykového ovladače. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte první obrázek v rozsahu, který se má smazat. 3. Stiskněte tlačítko. 4 Vyberte poslední obrázek. 1. Pomocí tlačítka přepněte na výběr posledního snímku. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka a vyberte poslední obrázek v rozsahu. 4. Stiskněte tlačítko. Obrázek s nižším číslem než první obrázek nelze vybrat jako poslední obrázek. Vybrat lze maximálně 500 snímků.

163 161 5 Vymažte snímky. 1. Stisknutím tlačítka vyberte [Smazat]. 2. Stiskněte tlačítko. Stisknutím tlačítka MENU zrušíte výběr snímku, který hodláte smazat, a vrátíte se ke kroku 2. [Vybrat podle data]/[vybrat podle kateg.]/[vybrat podle složky] 3 Vyberte snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte datum, kategorii nebo složku, která má být vymazána. 2. Stiskněte tlačítko. Na vybraných obrázcích se zobrazí. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte nastavení. Můžete vybrat více dat, kategorií nebo složek. Pomocí tlačítka nebo potvrďte každé datum, kategorii nebo ikonu složky. 3. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání 4 Vymažte snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Výběrem položky [Stop] zrušíte výběr snímku, který hodláte smazat, a vrátíte se ke kroku 2.

164 162 [Všechny sn.] 3 Vymažte snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Výběrem položky [Storno] zrušíte výběr snímku, který hodláte smazat, a vrátíte se ke kroku 2. Stisknutím tlačítka FUNC./SET během mazání snímků zrušíte tento proces. Pokud chcete smazat nejen obrazová data, ale všechna data obsažená na paměťové kartě, paměťovou kartu zformátujte (str. 178).

165 163 Registrace funkcí pro tlačítko Funkci, kterou často používáte při fotografování, můžete registrovat pro tlačítko. Registrovat lze následující funkce. Funkce Standardní* 1 Prezentace* 2 str. 136 Zázn. zvuku str. 152 Odkazová strana *1 Výchozí nastavení (Lze použít pro přepínání mezi vypínáním/režimem přehrávání/ režimem fotografování (str. 44)). *2 Prezentaci nelze v režimu indexového přehrávání spustit. 1 Vyberte položku [Nast. tl. přehrávání]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. Přehrávání/mazání 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte funkci, kterou chcete registrovat. 2. Stiskněte tlačítko. Pro zrušení: Vyberte položku v kroku 2.

166 164 Použití tlačítka 1 V režimu přehrávání stiskněte tlačítko. To vyvolá registrovanou funkci. Jestliže v režimu fotografování stisknete tlačítko, fotoaparát se přepne do režimu přehrávání. Jestliže je stisknete podruhé, vyvolá se registrovaná funkce. Registrace funkce jiné funkce než pro tlačítko ruší jeho schopnost vypnout napájení fotoaparátu.

167 165 Nastavení tisku/přenosu K výběru snímků a pro volbu různých operací je možné použít také dotykový ovladač. Viz str. 43. Nastavení tisku DPOF Pomocí fotoaparátu můžete předem vybrat snímky pro tisk na paměťové kartě a určit počet kopií. Nastavení vytvořené fotoaparátem vyhovuje standardům DPOF (Digital Print Order Format). Toto je velmi praktické pro tisk na tiskárně kompatibilní s funkcí přímého tisku nebo pro odesílání snímků do fotolaboratoře, která podporuje standard DPOF. Toto nastavení také platí pro Seznam tisků (str. 21). Některé tiskárny nebo fotolaboratoře nemusí být schopny reagovat na specifická nastavení tisku. Nastavení tisku nelze provést pro filmy. Ikona se může zobrazit pro paměťovou kartu, na které bylo nastavení tisku provedeno jiným fotoaparátem vyhovujícím standardu DPOF. Tato nastavení se přepíší nastaveními uskutečněnými vaším fotoaparátem. Nastavení tisku/přenosu Nastavení stylu tisku Po nastavení stylu tisku vyberte snímky pro tisk. Vybrat lze následující nastavení. * Výchozí nastavení Standardní* Snímek se tiskne na samostatnou stranu. Vytiskne společně vybrané snímky ve Formát Index zmenšené velikosti v indexovém formátu. snímků Obojí Vytiskne snímky jak ve standardním, tak v indexovém formátu. Datum (Zap/Vyp*) K tisku se přidá datum. Č. souboru (Zap/Vyp*) K tisku se přidá číslo souboru. Výmaz dat DPOF (Zap*/Vyp) Smaže všechny snímky po jejich vytištění.

168 166 1 Vyberte možnost [Nastavení tisku]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 4. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Nastavení tisku]. 5. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nastavení. 3. Stiskněte tlačítko. Nastavení data a čísla souboru se změní podle formátu snímků následujícím způsobem. - [Index]: Položky [Datum] a [Č. souboru] nelze nastavit na hodnotu [Zap] současně. - [Standardní] nebo [Obojí]: Položky [Datum] a [Č. souboru] lze současně nastavit na hodnotu [Zap], tisknutelné informace se však mohou u jednotlivých tiskáren lišit. Snímky opatřené datem pomocí funkce (Razítko data) (str. 22) se tisknou vždy s datem bez ohledu na nastavení položky [Datum]. Výsledkem je, že některé tiskárny mohou na snímku vytisknout datum dvakrát, pokud je možnost [Datum] nastavena na hodnotu [Zap]. Datum se tiskne podle stylu definovaného v nabídce [Datum/čas] (str. 14, 58).

169 167 Výběr metody nastavení tisku Vybrat sním. a počet Vybrat rozsah Vybrat podle data Vybrat podle kateg. Vybrat podle složky Změní parametry nastavení tisku pro jednotlivé snímky tak, jak si je prohlížíte. Slouží k výběru prvního a posledního snímku a tisku všech snímků v rozsahu. Změní parametry tisku pro snímky s vybraným datem. Změní parametry tisku pro snímky ve vybrané kategorii. Změní parametry tisku pro snímky ve vybrané složce. Vybrat všechny sním. Změní parametry tisku pro všechny snímky. Zrušit všechny výb. Odstraní všechna nastavení tisku. Pro každý vybraný snímek bude vytištěna jen jedna kopie. Pomocí volby [Vybrat sním. a počet] můžete zadat počet kopií k tisku jen v případě, že volba [Formát snímků] je nastavena na hodnotu [Standardní] nebo [Obojí] (str. 165). Nastavení tisku/přenosu 1 Zvolte metodu výběru. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 4. Pomocí tlačítka nebo zvolte metodu výběru. 5. Stiskněte tlačítko.

170 168 [Vybrat sním. a počet] 2 Vyberte snímky. Metody výběru se liší podle jednotlivých nastavení formátu tisku (str. 165). Standardní ( )/Obojí ( ) 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímky. 2. Stiskněte tlačítko. 3. Pomocí tlačítka nebo nastavte počet kopií výtisku (až 99). 4. Stiskněte tlačítko. Index ( ) 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímky. 2. Vyberte nebo zrušte výběr pomocí tlačítka. 3. Stiskněte tlačítko. Počet tištěných kopií Výběr indexů k tisku Nastavení je rovněž možné provést v režimu indexového přehrávání.

171 169 [Vybrat rozsah] 2 Vyberte první snímek. První nebo poslední snímek lze vybrat také pomocí dotykového ovladače. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte první obrázek v rozsahu tisku. 3. Stiskněte tlačítko. 3 Vyberte poslední obrázek. 1. Pomocí tlačítka přepněte na výběr posledního snímku. 2. Stiskněte tlačítko. Nastavení tisku/přenosu 3. Pomocí tlačítka a vyberte poslední obrázek v rozsahu. 4. Stiskněte tlačítko. Obrázek s nižším číslem než první obrázek nelze vybrat jako poslední obrázek. Vybrat lze maximálně 500 snímků.

172 170 4 Nakonfigurujte nastavení tisku. 1. Stisknutím tlačítka vyberte [Objednat]. 2. Stiskněte tlačítko. Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Stisknutím tlačítka MENU zrušíte nastavení tisku vybraného rozsahu obrázků. [Vybrat podle data]/[vybrat podle kateg.]/[vybrat podle složky] 2 Vyberte snímky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte datum, kategorii nebo složku, která se má vytisknout. 2. Stiskněte tlačítko. Na vybraných obrázcích se zobrazí. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET zrušíte nastavení. Můžete vybrat více dat, kategorií nebo složek. Pomocí tlačítka nebo potvrďte každé datum, kategorii nebo ikonu složky. 3. Stiskněte tlačítko. 3 Nakonfigurujte nastavení tisku. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Výběrem možnosti [Stop] zrušíte nastavení tisku vybraného obrázku.

173 171 [Vybrat všechny sním.] 2 Nakonfigurujte nastavení tisku. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Výběrem možnosti [Storno] zrušíte nastavení tisku vybraného obrázku. [Zrušit všechny výb.] 2 Zrušte výběr obrázků. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Nastavení tisku/přenosu Obrazovka se vrátí na obrazovku metody výběru. Výběrem možnosti [Storno] operaci zrušíte. Snímky se tisknou v pořadí podle čísla souboru. Vybrat lze maximálně 998 snímků. Pokud je fotoaparát připojen k tiskárně, tlačítko se rozsvítí modře. Nyní se tisk spustí po provedení následujícího postupu. 1 Stiskněte tlačítko. 2 Zkontrolujte, zda je vybrána položka [Tisk], a poté stiskněte tlačítko FUNC./SET.

174 172 Nastavení přenosu DPOF Ve fotoaparátu můžete specifikovat nastavení pro snímky před jejich stažením do počítače. Informace o způsobu přenosu snímků do počítače jsou uvedeny v Příručce k softwaru. Nastavení použitá ve fotoaparátu vyhovují standardům DPOF. Ikona se může zobrazit pro paměťovou kartu, na které bylo nastavení přenosu provedeno jiným fotoaparátem vyhovujícímu standardu DPOF. Tato nastavení se přepíší nastaveními uskutečněnými vaším fotoaparátem. 1 Vyberte položku [Obj. přenosu]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. V nabídce pomocí tlačítka nebo vyberte položku. 3. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte metodu objednávky. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte metodu objednávky. Objednat: Vybere jednotlivé snímky. Ozn. vše : Vybere všechny snímky na paměťové kartě. 2. Stiskněte tlačítko. Výběrem možnosti [Reset] zrušíte všechna nastavení objednávky přenosu.

175 173 Jednotlivé snímky 3 Vyberte snímek k přenosu. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte snímek, který chcete přenést. 2. Stiskněte tlačítko. Opětovným stisknutím tlačítka FUNC./SET se zruší volba nastavení. Snímky lze vybrat rovněž v režimu indexového přehrávání. Nastavení dokončete stisknutím tlačítka MENU. Ozn. vše 3 Proveďte přenos snímků. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Výběr přenosu Nastavení tisku/přenosu Nastavení dokončete stisknutím tlačítka MENU. Snímky se přenesou v pořadí podle čísla souboru. Vybrat lze maximálně 998 snímků.

176 174 Konfigurace fotoaparátu Funkce úspory energie Tento fotoaparát je vybaven funkcí úspory energie, která automaticky vypne napájení nebo LCD monitor. Autom. vypnutí Vyp. zobraz. Při nastavení na [Zap] se napájení vypne v následujících situacích. Obnovíte ho opětovným stisknutím tlačítka ON/OFF. Režim fotografování: Přibližně 3 minuty od posledního použití některého z ovladačů fotoaparátu. Režim přehrávání nebo při připojení k tiskárně: Přibližně 5 minut od posledního použití některého z ovladačů fotoaparátu. V režimu fotografování se LCD monitor automaticky vypne v nastavenou dobu po posledním stisknutí ovladače, a to bez ohledu na nastavení [Autom. vypnutí]. Stiskněte jakékoli tlačítko kromě tlačítka ON/OFF nebo změňte orientaci fotoaparátu pro opětovné zapnutí LCD monitoru. 1 Vyberte [Úspora energie]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku [Úspora energie]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte volbu. 2. Pomocí tlačítka nebo proveďte nastavení. 3. Stiskněte tlačítko.

177 175 3 Stiskněte tlačítko. Funkce úspory energie se neaktivuje během prezentace nebo tehdy, je-li fotoaparát připojen k počítači. Nastavení světového času Pokud cestujete v cizině, můžete zaznamenávat snímky jednoduše s lokálním datem a časem pomocí přepínání časových pásem, pokud si přednastavíte časová pásma svých cílových míst. Můžete tak využít výhody, že nebudete muset přepínat v nastavení data/času. Nastavení místního/světového časového pásma 1 Vyberte položku [Časové pásmo]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Časové pásmo]. 4. Stiskněte tlačítko. Konfigurace fotoaparátu 2 Vyberte položku (Místní). 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte tlačítko. Při prvním používání zkontrolujte, zda se zobrazí obrazovka na pravé straně, a poté stiskněte tlačítko FUNC./SET.

178 176 3 Vyberte oblast jako místní. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte místní časové pásmo. 2. Stiskněte tlačítko. Chcete-li nastavit letní čas, stisknutím tlačítka nebo zobrazte. Čas se posune o jednu hodinu dopředu. 4 Vyberte položku (Světový). 1. Pomocí tlačítka vyberte položku. 2. Stiskněte tlačítko. 5 Vyberte cílovou oblast. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte časové pásmo cíle. 2. Stiskněte tlačítko. Časové rozdíly oproti místnímu časovému pásmu Můžete nastavit letní čas jako vkroku3.

179 177 Přepnutí do časového pásma cílového místa. 1 Vyberte položku [Časové pásmo]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Časové pásmo]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Vyberte položku (Světový). 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte. 2. Stiskněte dvakrát tlačítko. Pro změnu časového pásma cílového místa stiskněte tlačítko FUNC./SET. Pokud přepnete do časového pásma cílového místa, objeví se na LCD monitoru. Změníte-li čas a datum ve vybrané položce Světový, automaticky se změní i čas a datum v položce Místní. Konfigurace fotoaparátu

180 178 Formátování paměťových karet Novou paměťovou kartu nebo kartu, z níž chcete vymazat všechny snímky a jiná data, byste měli vždy naformátovat. Upozorňujeme, že zformátováním (inicializací) paměťové karty se vymažou všechna data včetně chráněných snímků a jiných typů souborů. Pokud se zobrazí ikona, jsou k dispozici zvuková data nahraná pomocí záznamu zvuku. Před vlastním zformátováním paměťové karty věnujte náležitou pozornost jejímu obsahu. 1 Vyberte položku [Formátovat]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Formátovat]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. Zobrazí se na monitoru, pokud jsou k dispozici zvuková data 1. Pomocí tlačítka nebo nahraná pomocí záznamu vyberte možnost [OK]. zvuku (str. 152). 2. Stiskněte tlačítko. Chcete-li provést nízkoúrovňové formátování, tlačítkem vyberte položku [Nízkoúrovňové form.] atlačítkem nebo přidejte značku zaškrtnutí. Pokud je zvoleno [Nízkoúrovňové form.], můžete formátování paměťové karty zastavit stisknutím tlačítka FUNC./SET. Po zastavení formátování můžete paměťovou kartu bez obtíží používat, ale všechna data budou smazána.

181 179 Nízkoúrovňové formátování Doporučujeme vám zvolit [Nízkoúrovňové form.], pokud se domníváte, že rychlost zápisu/čtení paměťové karty poklesla. Nízkoúrovňové formátování může u některých paměťových karet trvat 2 až 3 minuty. Vynulování čísla souboru Zhotoveným snímkům jsou automaticky přiřazována čísla souborů. Můžete určit, jak bude přiřazováno číslo souboru. Souvislé Autom. reset Následujícímu snímku je přiřazeno číslo o jednotku větší než poslednímu zaznamenanému snímku. Toto je praktické, když chcete na počítači spravovat všechny snímky pohromadě, protože zabráníte duplikování názvů souborů při změně složek nebo výměně paměťových karet.* * Když je použita prázdná paměťová karta. Když je použita paměťová karta se zaznamenanými daty, porovná se 7místné číslo pro poslední zaznamenanou složku se snímkem s posledním záznamem na paměťové kartě a pro nové snímky je jako základ použito číslo odvě větší. Číslo snímku a číslo složky jsou vynulovány na počáteční hodnotu ( ).* Toto je užitečné pro správu snímků odděleně pro každou složku. * Když je použita prázdná paměťová karta. Pokud se použije paměťová karta se zaznamenanými daty, je jako základ pro nové snímky na paměťové kartě použito číslo za 7místným číslem pro poslední zaznamenanou složku a snímek. Konfigurace fotoaparátu 1 Vyberte možnost [Číslov. soub.]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Číslov. soub.].

182 180 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte nastavení číslování souboru. 2. Stiskněte tlačítko. Číslování souborů a složek Zaznamenaným snímkům jsou přiřazována postupně čísla souborů od 0001 do 9999, složkám jsou přiřazována čísla od 100 do 999. Do jedné složky lze uložit až 2000 snímků. Je vytvořena nová Je vyměněna paměťová karta složka za jinou Paměťová karta 1 Paměťová karta 1 Paměťová karta 2 Souvislé Autom. reset Paměťová karta 1 Paměťová karta 1 Paměťová karta 2 Snímky mohou být při nedostatku volného místa uloženy do nové složky, i když celkový počet snímků ve složce je menší než 2000, protože dále uvedené typy snímků jsou vždy ukládány společně do jedné složky. - Snímky ze souvislého fotografování. - Snímky pořízené samospouští (uživatelské nastavení). - Snímky režimu Stitch Assist. - Nepohyblivé snímky pořízené v režimu Zdůraznit barvu/zaměnit barvu s kategorií [Uložit orig.] nastavenou na [Zap]. Snímky nelze přehrávat, pokud jsou čísla složek nebo čísla snímků ve složce duplicitní. Informace týkající se struktur složek a typu snímků jsou uvedeny v Příručce k softwaru.

183 181 Vytvoření cílového místa snímku (Složka) Novou složku můžete vytvořit kdykoli a zhotovené snímky se budou ukládat do této složky automaticky. Vytvoř novou složku Vytvoř autom. Vytvoří novou složku, když příště budete fotografovat. Chcete-li vytvořit další složku, znovu zaškrtněte. Můžete rovněž určit datum a čas, kdy chcete vytvořit novou složku, s použitím času fotografování po určeném datu a čase. Vytvoření složky při dalším fotografování 1 Vyberte možnost [Vytvoř složku]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Vytvoř složku]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo zaškrtněte políčko [Vytvoř novou složku]. 2. Stiskněte dvakrát tlačítko. Konfigurace fotoaparátu Na displeji LCD bude během vytváření snímku zobrazena ikona. Po vytvoření nové složky symbol z obrazovky zmizí.

184 182 Nastavení dne a času pro automatické vytvoření složky 1 Vyberte možnost [Vytvoř složku]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Vytvoř složku]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítek nebo vyberte možnost [Vytvoř autom.] a pomocí tlačítek nebo vyberte datum vytvoření. 2. Pomocí tlačítek nebo vyberte položku [Čas] a pomocí tlačítek nebo vyberte čas. 3. Stiskněte dvakrát tlačítko. se zobrazuje, když je dosaženo stanoveného času. Po vytvoření nové složky se symbol přestane zobrazovat. Do jedné složky lze uložit až 2000 snímků. Pokud zaznamenáte více než tento počet snímků, vytvoří se automaticky nová složka, i když nevytváříte novou složku.

185 183 Nastavení funkce Autootáčení Fotoaparát je vybaven inteligentním senzorem orientace, který rozpozná vertikální natočení fotoaparátu při fotografování a automaticky snímek otočí do správné orientace pro zobrazování na LCD monitoru. 1 Vyberte možnost [Autootáčení]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Autootáčení]. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte jednu z položek [Zap] nebo [Vyp]. 2. Stiskněte tlačítko. Jestliže je funkce automatického otáčení nastavena na [Zap] a monitor LCD je nastaven během fotografování do režimu podrobného zobrazování, bude se zobrazovat (normální), (pravá strana dole) nebo (levá strana dole). Konfigurace fotoaparátu Tato funkce nemůže pracovat správně, je-li fotoaparát skloněn nahoru nebo dolů. Zkontrolujte, zda šipka ukazuje správný směr, a pokud tomu tak není, funkci automatického otáčení vypněte nastavením na [Vyp]. I když je funkce automatického otáčení nastavena na [Zap], bude orientace snímků stažených do počítače záviset na softwaru, který ke stažení použijete.

186 184 Je-li při fotografování fotoaparát natočen vertikálně, rozpozná inteligentní senzor orientace a stranu snímku. Na základě zjištěné orientace upraví senzor příslušným způsobem vyvážení bílé, expozici a zaostření. Tato funkce pracuje bez ohledu na stav Zapnuto/Vypnuto funkce Autootáčení. Reset nastavení na výchozí hodnoty 1 Vyberte položku [Resetovat vše]. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [Resetovat vše]. 4. Stiskněte tlačítko. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko.

187 185 Když je fotoaparát připojen k počítači nebo tiskárně, nelze nastavení resetovat. Resetovat nelze následující nastavení. - Režim fotografování. - Volby [Časové pásmo], [Datum/čas], [Jazyk] a [Videosystém] v nabídce (str. 58) - Data vyvážení bílé zaznamenaná funkcí uživatelského vyvážení bílé (str. 105) - Barvy specifikované v režimech [Zdůraznit barvu] (str. 109) nebo [Zaměnit barvu] (str. 111) -Nově přidaná nastavení Můj fotoaparát (str. 189) Konfigurace fotoaparátu

188 186 Připojení k televizi Fotografování/prohlížení pomocí televize Pomocí dodaného kabelu AV lze fotografovat a prohlížet obrázky na televizi. 1 Vypněte fotoaparát a televizor. 2 AV kabel zapojte do zdířky A/V OUT a DIGITAL fotoaparátu. Zasuňte nehet nebo sponu na přídržném řemenu pod levou hranu krytu konektoru, otevřete jej a zcela zasuňte AV kabel do konektoru. 3 Konektory na druhém konci AV kabelu zapojte do zdířek VIDEO IN a AUDIO IN na televizoru. Žlutý VIDEO AUDIO Černý 4 Zapněte televizor a přepněte jej do režimu videa. 5 Zapněte fotoaparát.

189 Výstupní videosignál lze přepínat (NTSC nebo PAL) s ohledem na standardy v různých regionech (str. 58). Výchozí nastavení závisí na regionu. - NTSC: Japonsko, USA, Kanada, Tchaj-wan a další - PAL: Evropa, Asie (bez Tchaj-wanu), Oceánie a další Není-li videosystém správně nastaven, nemusí být výstup z fotoaparátu zobrazován řádně. 187 Připojení k televizi

190 188 Osobní nastavení fotoaparátu (nastavení Můj fotoaparát) K výběru snímků a pro volbu různých operací je možné použít také dotykový ovladač. Viz str. 43. V nastavení Můj fotoaparát si můžete nastavit úvodní obrázek, úvodní zvuk, zvuk činnosti, samospouště a závěrky. Tato nastavení můžete měnit a registrovat tak, aby vám co nejlépe vyhovovala. Změny v nastavení Můj fotoaparát 1 Vyberte položku nabídky. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nabídky. 2 Proveďte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte obsah, který chcete nastavit. 2. Stiskněte tlačítko. Vyberte položku [Téma] pro zadání všeho ve stejném nastavení.

191 189 Registrace nastavení Můj fotoaparát Snímky nahrané na paměťovou kartu a nově zaznamenané zvuky mohou být přidány jako nastavení Můj fotoaparát do položek nabídky a. Pro nahrání snímků a zvuků z počítače do fotoaparátu můžete také použít software dodaný s fotoaparátem. K obnovení výchozích nastavení Můj fotoaparát je zapotřebí počítač. K obnovení výchozích nastavení fotoaparátu použijte dodaný software (ZoomBrowser EX/ImageBrowser). 1 Vyberte položku nabídky. 1. Stiskněte tlačítko. 2. Pomocí tlačítka nebo vyberte nabídku. 3. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nabídky k registraci. 2 Vyberte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte položku nebo. 2. Stiskněte tlačítko. 3 Proveďte nastavení. [Úvodní obrázek] 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte obrázek k registraci. 2. Stiskněte tlačítko. Osobní nastavení fotoaparátu (nastavení Můj fotoaparát)

192 190 [Úvodní zvuk]/[zvuk činnosti]/ [Zvuk samosp.]/[zvuk závěrky] 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte (Záznam). 2. Stiskněte tlačítko. 3. Po nahrávání stisknutím tlačítka nebo vyberte (Registrace). 4. Stiskněte tlačítko. Po uplynutí doby nahrávání se nahrávání automaticky zastaví. Chcete-li přehrát záznam, vyberte (Přehrát). Nechcete-li registraci provést, vyberte (Opustit). 4 Zaregistrujte nastavení. 1. Pomocí tlačítka nebo vyberte možnost [OK]. 2. Stiskněte tlačítko. Registraci můžete zrušit výběrem možnosti [Storno]. Následující položky nelze registrovat jako nastavení Můj fotoaparát. -Filmy - Zvuky nahrané pomocí funkce zvukové poznámky (str. 151) - Zvuky nahrané pomocí záznamu zvuku (str. 152) Jestliže je přidáno nové nastavení Můj fotoaparát, předchozí nastavení se smaže. Více informací o tvorbě a přidávání dat do nastavení Můj fotoaparát je uvedeno v dodávané Příručce k softwaru.

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 7 Prostudujte si bezpečnostní upozornění (str. 144 149). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud některá položka chybí,

Více

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7EA2H1

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7EA2H1 Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7EA2H1 Obsah balení Před použitím fotoaparátu zkontrolujte, zda balení obsahuje následující položky. Pokud některá z položek chybí, kontaktujte prodejce fotoaparátu. Fotoaparát

Více

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7CA2H1

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7CA2H1 Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV7CA2H1 Obsah balení Před použitím fotoaparátu zkontrolujte, zda balení obsahuje následující položky. Pokud některá z položek chybí, kontaktujte prodejce fotoaparátu. Fotoaparát

Více

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV3JA2H0

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV3JA2H0 Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV3JA2H0 Obsah balení Před použitím fotoaparátu zkontrolujte, zda balení obsahuje následující položky. Pokud některá z položek chybí, kontaktujte prodejce fotoaparátu. Fotoaparát

Více

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV6YA2H0

Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV6YA2H0 Příručka Začínáme ČESKY CEL-SV6YA2H0 Obsah balení Před použitím fotoaparátu zkontrolujte, zda balení obsahuje následující položky. Pokud některá z položek chybí, kontaktujte prodejce fotoaparátu. Fotoaparát

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme Získání dalších informací Průvodce komponentami Základní operace Nejčastěji používané funkce fotografování Fotografování s použitím voliče režimů Různé

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 7 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními opatřeními (strany 194 201). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud něco chybí,

Více

MP5. Příručka pro rychlé spuštění

MP5. Příručka pro rychlé spuštění MP5 Příručka pro rychlé spuštění Názvy součástí Shora Tlačítko spouště Reproduktor Tlačítko Zap./Vyp. Zepředu Blesk Indikátor samospouště Oko pro zavěšení na krk Objektiv Mikrofon Zdola Kryt baterií Objímka

Více

Digitální fotoaparát FinePix Real 3D W1

Digitální fotoaparát FinePix Real 3D W1 Digitální fotoaparát FinePix Real 3D W1 Příslušenství v balení: Návod k použití Baterie NP-95 Síťový zdroj AC-5VC Software FinePix Viewer USB kabel Řemínek ten přichytíte k fotoaparátu dle obrázku na str.

Více

Kamera do auta DFS-J510

Kamera do auta DFS-J510 Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-J510 2018-09-18 Představení produktu 1)TF Slot 2)NAHORU 3)MENU 4)DOLŮ 5)mikrofon 6)Reset 7)Power 8)HOLD 9)Mode 10)OK 11)USB 12)HDMI výstup Popis prvků TF Slot TF

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 7 Pozorně si přečtěte část Bezpečnostní opatření (str. 192-199). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud něco chybí, obraťte

Více

JUMPER II UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

JUMPER II UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA JUMPER II UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 ZAČÍNÁME Popis a ovládací prvky 1. Vypínač/spoušť 2. Kontrolka LED 3. Reproduktor 4. USB port 5. Objektiv 6. Slot pro mikrokartu SD 7. Mikrofon 8. Displej LCD 9. Připojení

Více

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 165 172).

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 165 172). ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 9 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 165 172). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud některá

Více

VQDV03. Příručka uživatele

VQDV03. Příručka uživatele VQDV03 Příručka uživatele Děkujeme Vám, že jste si zakoupili tuto sportovní kameru. Prosím, přečtěte si pečlivě následující provozní instrukce. Nutné pro správné používání a provozování kamery. Doporučujeme

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme Další informace Průvodce komponentami Základní operace Běžně používané funkce při fotografování Fotografování s použitím voliče režimů Různé způsoby fotografování

Více

PENTAX O-FC1. Obrazovka s menu. Spuštění záznamu na dálku. Z menu vyberte funkci

PENTAX O-FC1. Obrazovka s menu. Spuštění záznamu na dálku. Z menu vyberte funkci PENTAX O-FC1 Obrazovka s menu Z menu vyberte funkci Uživatelská příručka V této příručce je vysvětleno jak používat funkce dálkového ovládání s fotoaparáty, které jsou kompatibilní s touto paměťovou kartou.

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Příručka Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str ).

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Příručka Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str ). ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Příručka Začínáme str. 9 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 179 188). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud

Více

Helmer carcam FULL HD (Černá skříňka do auta)

Helmer carcam FULL HD (Černá skříňka do auta) Helmer carcam FULL HD (Černá skříňka do auta) Uživatelská příručka 1 Děkujeme za zakoupení kamery. Tato příručka obsahuje podrobný popis použití, poskytne Vám informace o produktu, včetně provozu a technických

Více

7 Přímý tisk (PictBridge)

7 Přímý tisk (PictBridge) 7 Použití funkce Přímý tisk Po připojení fotoaparátu k tiskárně slučitelné s normou PictBridge pomocí USB kabelu můžete přímo bez počítače tisknout pořízené snímky. Po připojení tiskárny k fotoaparátu

Více

2. Přísavný držák 5. HDMI kabel 8. Záruční list 3. Autonabíječka 6. AV kabel 9. GPS přijímač kabel (pouze pro RR520G kterébudujív GPS funkce)

2. Přísavný držák 5. HDMI kabel 8. Záruční list 3. Autonabíječka 6. AV kabel 9. GPS přijímač kabel (pouze pro RR520G kterébudujív GPS funkce) 1. Obsah balení 1. Digitálníkamera 4. USB kabel 7. Prestigio do auta 2. Přísavný držák 5. HDMI kabel 8. Záruční list 3. Autonabíječka 6. AV kabel 9. GPS přijímač kabel (pouze pro RR520G kterébudujív GPS

Více

DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla. Uživatelská příručka

DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla. Uživatelská příručka DVR10 - digitální video kamera (černá skříňka) určená k záznamu jízdy vozidla Uživatelská příručka Obsah Funkce kamery... 2 Obsah balení... 2 Spuštění a nabíjení... 3 Popis kamery a ovládacích prvků...

Více

BDVR HD IR. Návod na použití

BDVR HD IR. Návod na použití Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení přenosného záznamového zařízení DVR. Před použitím si pozorně přečtěte tento návod na použití. Popis zařízení 3 1) HDMI konektor 2) USB konektor 3) Konektor

Více

ZRCÁTKO S VESTAVĚNOU DVR KAMEROU DS-430DVR

ZRCÁTKO S VESTAVĚNOU DVR KAMEROU DS-430DVR ZRCÁTKO S VESTAVĚNOU DVR KAMEROU DS-430DVR Děkujeme vám za zakoupení zařízení od naší společnosti. Před použitím si přečtěte prosím tento návod k obsluze. POPIS DOTYKOVÝCH TLAČÍTEK NA ČELNÍM PANELU: -

Více

Uživatelská příručka. Hodinky s kamerou. Vážení zákazníci, Před použitím přístroje prosím přečtěte tento návod.

Uživatelská příručka. Hodinky s kamerou. Vážení zákazníci, Před použitím přístroje prosím přečtěte tento návod. Uživatelská příručka Hodinky s kamerou Vážení zákazníci, Před použitím přístroje prosím přečtěte tento návod. 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových

Více

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Příručka Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 248 257).

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Příručka Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 248 257). ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Příručka Začínáme str. 9 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 248 257). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Před použitím fotoaparátu si přečtěte tuto příručku. Příručku si poté uložte na bezpečném místě pro její možné budoucí použití. Kontrola obsahu balení Zkontrolujte,

Více

Rollei 2.4GHz bezdrátová spoušť pro fotoaparáty Canon, Nikon a Sony

Rollei 2.4GHz bezdrátová spoušť pro fotoaparáty Canon, Nikon a Sony Rollei 2.4GHz bezdrátová spoušť pro fotoaparáty Canon, Nikon a Sony Uživatelská příručka www.rollei.cz Tento produkt je bezdrátové dálkové ovládání, které umožňuje uživateli uvolnit závěrku fotoaparátu

Více

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 252 261).

ČESKY. Uživatelská příručka k fotoaparátu. Začínáme str. 9. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 252 261). ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme str. 9 Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (str. 252 261). Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud některá

Více

ČESKY. Příručka Začínáme. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (vnitřní strana zadní obálky). CEL-SK6NA2H0

ČESKY. Příručka Začínáme. Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (vnitřní strana zadní obálky). CEL-SK6NA2H0 ČESKY Příručka Začínáme Nezapomeňte se seznámit s Bezpečnostními upozorněními (vnitřní strana zadní obálky). CEL-SK6NA2H0 Kontrola obsahu balení Balení obsahuje následující položky. Pokud některá položka

Více

Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1

Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1 Uživatelská příručka Kamera do auta DFS-V1 2018-09-18 Představení produktu 1)TF Slot 2)nahoru 3)MENU 4)dolů 5)mikrofon 6)Reset 7)Vypínač 8)zámek videa 9)Volba režimu 10)OK 11)USB port 12) port zadního

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Začínáme Představení produktu 1 Microphone LED světlo/blesk 3 Zrcadlo (pro vlastní portrét 4 Čočka 5 Klip 6 Držák řemínku 7 Přepínač režimu: 3 4 5 7 8 Kamera ( 6 Diktafon ( Fotoaparát

Více

Uživatelský manuál Kamera do auta

Uživatelský manuál Kamera do auta Uživatelský manuál Kamera do auta Upozornění Výrobek nevystavujte přímému slunečnímu záření nebo zdrojům tepla. Může být poškozen kryt nebo vnitřní součástky. Před vložením nebo vyjmutím paměťové karty

Více

Pro pokročilé Příručka uživatele fotoaparátu

Pro pokročilé Příručka uživatele fotoaparátu ČESKY Před používáním fotoaparátu Fotografování Používání voliče režimů Pokročilé funkce fotografování Přehrávání/mazání Nastavení tisku/přenosu Osobní nastavení fotoaparátu Odstraňování problémů Seznam

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Před použitím fotoaparátu si přečtěte tuto příručku. Příručku si poté uložte na bezpečném místě pro její možné budoucí použití. Kontrola obsahu balení Zkontrolujte,

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

SENCOR SDF 1260. Digitální fotorámeček. Návod k obsluze

SENCOR SDF 1260. Digitální fotorámeček. Návod k obsluze SENCOR SDF 1260 Digitální fotorámeček Návod k obsluze 0 Bezpečnostní informace: Udržujte přístroj mimo působení vody, vlhkosti a prachu. Provozní teplota je 0-40 0 C. Nikdy neumísťujte přístroj do míst

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. -Tlačítko ON/OFF. Stiskněte tlačítko napájení, jednou pro zapnutí ON - modrá kontrolka svítí

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. -Tlačítko ON/OFF. Stiskněte tlačítko napájení, jednou pro zapnutí ON - modrá kontrolka svítí UŽIVATELSKÝ MANUÁL Použití videokamery do auta -Tlačítko ON/OFF Stiskněte tlačítko napájení, jednou pro zapnutí ON - modrá kontrolka svítí Stiskněte opět tlačítko napájení OFF modrá kontrolka zhasne Upozornění:

Více

Uživatelský manuál Akční kamera

Uživatelský manuál Akční kamera Uživatelský manuál Akční kamera Obsah Poznámky Seznam dílů Popis Instalace Jak používat vodotěsné pouzdro Instalace baterie a zapnutí/vypnutí Nabíjení baterie a připojení k počítači Připevnění k držáku

Více

HDTV kamera do auta černá skříňka

HDTV kamera do auta černá skříňka HDTV kamera do auta černá skříňka (uživatelská příručka) v1.2 Děkujeme za zakoupení kamery. Tato příručka obsahuje podrobný popis použití, poskytne Vám informace o produktu, včetně provozu a technických

Více

Černá skříňka se dvěma kamerami určená k záznamu jízdy vozidla

Černá skříňka se dvěma kamerami určená k záznamu jízdy vozidla Černá skříňka se dvěma kamerami určená k záznamu jízdy vozidla Před prvním použitím výrobku si přečtěte tuto uživatelskou příručku a ponechte si ji pro případ potřeby Obsah Funkce kamery... 1 Popis kamery

Více

NÁVOD. Kamera pro záznam jízdy (1280x960) s 2,5" TFT displejem. ACI - Auto Components International, s.r.o

NÁVOD. Kamera pro záznam jízdy (1280x960) s 2,5 TFT displejem. ACI - Auto Components International, s.r.o NÁVOD 9901010 5. 12. 2011 Kamera pro záznam jízdy (1280x960) s 2,5" TFT displejem Popis tlačítek: Zdířka na SD/MMC karty Pracovní kontrolka (modrá) / nabíjecí kontrolka (červená) Mikrofon Nahrávání / zachycení

Více

Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II

Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II NÁVOD K OBSLUZE Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II Obj. č.: 99 48 75 Digitální kamera (fotoaparát), videokamera a počítačová kamera (WebCam) v jednom! Do zabudované paměti

Více

QCZ2631 A639. Průvodce 15G06A2451Z0

QCZ2631 A639. Průvodce 15G06A2451Z0 QCZ63 A639 Průvodce 5G06A45Z0 SD SD Seznámení s MyPal Přední část Boční část Indikátor napájení/oznámení Činnost Oznámení MyPal A636: Bluetooth / Wi-Fi / GPS dioda MyPal A63: Bluetooth/GPS dioda Bluetooth

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

1. Prestigio car DVR 2. Montážní přísavka 3. Nabíječ 5VDC 4. Kabel USB 5. Průvodce rychlým startem 6. Kabel AV. Menu.

1. Prestigio car DVR 2. Montážní přísavka 3. Nabíječ 5VDC 4. Kabel USB 5. Průvodce rychlým startem 6. Kabel AV. Menu. 1. Obsah balení 1. Prestigio car DVR 2. Montážní přísavka 3. Nabíječ 5VDC 4. Kabel USB 5. Průvodce rychlým startem 6. Kabel AV 2. Popis výrobku 1 Slot pro kartu SD/MMC 10 UP (nahoru) 2 Mikrofon 11 REC/Snap

Více

Návod na obsluhu ACTION KAMERA

Návod na obsluhu ACTION KAMERA Návod na obsluhu ACTION KAMERA Obsah Montážní příslušenství... 2 Rychlá uživatelská příručka... 3 Úvodní informace... 3 Informace... 4 Požadavky na systém... 5 Vzhled kamery... 5 Použití... 6 Nabíjení

Více

JOLT Duo Uživatelský manuál

JOLT Duo Uživatelský manuál JOLT Duo Uživatelský manuál JOLT Duo 1 Obsah 1. Začínáme 3 1.1 váš fotoaparát 3 1.2 Pomocí tlačítek 4 1.3 Nabíjení fotoaparátu 4 1.4 Instalace karty SD 5 1.5 Zapnutí / vypnutí 5 1.6 Nastavení menu 6 2.

Více

h Počítač h Baterie h Napájecí šňůra h Knihy:

h Počítač h Baterie h Napájecí šňůra h Knihy: Číslo dílu: 92P1924 Děkujeme, že jste si zakoupili počítač IBM ThinkPad X Series. Porovnejte položky tohoto seznamu s položkami v krabici. Pokud některá z těchto položek chybí, obraťte se na svého prodejce.

Více

350 Series. Řešení problémů s instalací

350 Series. Řešení problémů s instalací 350 Series Řešení problémů s instalací Květen 2006 www.lexmark.com Lexmark a Lexmark se znakem diamantu jsou ochranné známky společnosti Lexmark International, Inc., registrované ve Spojených státech a

Více

BDVR HD IR. Návod na použití

BDVR HD IR. Návod na použití Návod na použití 2 BDVR HD IR Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení přenosného záznamového zařízení DVR. Před použitím si pozorně přečtěte tento návod na použití. Popis zařízení 3 1) HDMI konektor

Více

Uživatelská příručka Kamera do automobilu DFS-V1

Uživatelská příručka Kamera do automobilu DFS-V1 Uživatelská příručka Kamera do automobilu DFS-V1 2018-09-18 Představení produktu 1)TF Slot 2)nahoru 3)MENU 4)dolů 5)mikrofon 6)Reset 7)Vypínač 8)zámek videa 9)Volba režimu 10)OK 11)USB port 12) HDMI Obsah

Více

Uživatelský manuál. OXE Double HD. Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. Pro správné užívání a funkčnost čtěte prosím následující manuál.

Uživatelský manuál. OXE Double HD. Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. Pro správné užívání a funkčnost čtěte prosím následující manuál. Uživatelský manuál OXE Double HD Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. Pro správné užívání a funkčnost čtěte prosím následující manuál. Děkujeme Vám za volbu našeho výrobku Oxe Double (Černá skříňka

Více

Sportovní HD kamera Uživatelská příručka

Sportovní HD kamera Uživatelská příručka Sportovní HD kamera Uživatelská příručka Systémové požadavky Systémové požadavky Operační systém Microsoft Windows2000, XP, Vista, 7 Procesor Intel Pentium III s vice než 800MHz Vnitřní paměť Větší než

Více

Špionážní digitální hodiny

Špionážní digitální hodiny Špionážní digitální hodiny Návod k obsluze Hlavní výhody produktu: Naprosto profesionální zpracování, včetně nejmenších detailů Podpora mikro SD karet až po 32GB Doba kontinuálního nahrávání videa až 180

Více

U-DRIVE LITE Car DVR Device

U-DRIVE LITE Car DVR Device U-DRIVE LITE Car DVR Device MT4037 Uživatelský manuál Index Index...2 Popis zařízení...2 Příprava před použitím...3 Vložení paměťové karty...3 Používání zařízení...4 Možnosti menu v režimu nahrávání...5

Více

PALUBNÍ CAMERA, HD. příručka. Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě.

PALUBNÍ CAMERA, HD. příručka. Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě. PALUBNÍ CAMERA, HD příručka 87231 Aby jste lépe využívali veškeré funkce Auto DVR, přečtěte si prosím návod před použitím pečlivě. Pozor 1. Vložte paměťovou kartu do auta DVR a formátujte. Prosím vložte

Více

Digitální fotoalbum Braun DigiAlbum 7. Návod k použití

Digitální fotoalbum Braun DigiAlbum 7. Návod k použití Digitální fotoalbum Braun DigiAlbum 7 Návod k použití 1 Před prvním použitím se prosím nejprve pečlivě seznamte s bezpečnostními pokyny a upozorněními. Pozornost věnujte všem upozorněním na výrobku a v

Více

Digitální fotoaparát Acer CP-8660. Uživatelská příručka

Digitální fotoaparát Acer CP-8660. Uživatelská příručka Digitální fotoaparát Acer CP-8660 Uživatelská příručka OBSAH 2 ÚVOD 2 Přehled 3 Obsah balení 4 SEZNÁMENÍ S FOTOAPARÁTEM 4 Pohled zepředu 5 Pohled zezadu 8 Stavová LED kontrolka 9 Ikony na LCD monitoru

Více

DS-430DVRB. HD kamera s automatickým záznamem videa integrovaná do zpětného zrcátka. GPS modulem a zpětnou kamerou (včetně uložení záznamu)

DS-430DVRB. HD kamera s automatickým záznamem videa integrovaná do zpětného zrcátka. GPS modulem a zpětnou kamerou (včetně uložení záznamu) DS-430DVRB HD kamera s automatickým záznamem videa integrovaná do zpětného zrcátka GPS modulem a zpětnou kamerou (včetně uložení záznamu) Uživatelská příručka Obsah Předmluva...2 Funkce produktu, úvod...2

Více

Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky

Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky Podium View TM 2.0 Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití - Česky Obsah 1. Ú vod... 2 2. Systémový požadavek... 2 3. Instalace Podium View... 3 4. Připojení k hardware... 5 5.

Více

Úvod. Děkujeme vám za zakoupení tohoto výrobku Rollei! Před použitím zařízení, přečtěte si prosím pozorně tento návod.

Úvod. Děkujeme vám za zakoupení tohoto výrobku Rollei! Před použitím zařízení, přečtěte si prosím pozorně tento návod. Úvod Děkujeme vám za zakoupení tohoto výrobku Rollei! Před použitím zařízení, přečtěte si prosím pozorně tento návod. Pozor! 1.Tento výrobek je citlivé zařízení, zacházejte s ním opatrně. Chcete-li ochránit

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více

HP V5560u. Digitální videokamera. Stručná uživatelská příručka

HP V5560u. Digitální videokamera. Stručná uživatelská příručka HP V5560u Digitální videokamera Stručná uživatelská příručka Další informace o obsluze této videokamery a řešení případných problémů získáte v uživatelské příručce, která je umístěna na přiloženém disku

Více

Funkce. Stiskněte pro rychlý přístup k naposledy používaným aplikacím nebo naposledy prohlížené stránky. Pro záznam zvuku. 4.

Funkce. Stiskněte pro rychlý přístup k naposledy používaným aplikacím nebo naposledy prohlížené stránky. Pro záznam zvuku. 4. Funkce Funkce Vlastnosti Držením tlačítko tablet zapnete nebo vypnete. 1. Tlačítko Power (zapnutí/vypnutí) Stisknutím tlačítka vypnete nebo zapnete displej. 2. Tlačítko nastavení hlasitosti Stisknutím

Více

Uživatelská příručka k fotoaparátu

Uživatelská příručka k fotoaparátu ČESKY Uživatelská příručka k fotoaparátu Začínáme Další informace Průvodce komponentami Základní operace Běžně používané funkce fotografování Různé metody po ízení P ehrávání/mazání Nastavení tisku/p enosu

Více

Video boroskop AX-B520. Návod k obsluze

Video boroskop AX-B520. Návod k obsluze Video boroskop AX-B520 Návod k obsluze Obsah 1. Bezpečnostní instrukce... 3 2. Popis funkce... 3 3. Technické údaje... 4 4. Popis přístroje... 5 5. Obsluha zařízení... 7 6. Upozornění... 13 2 1. Bezpečnostní

Více

NAITECH DVC DIGITÁLNÍ VIDEO KAMERA NÁVOD K POUŽITÍ. www.naitech.eu NAI TECH WORLD OF NEW TECHNOLOGIES. Děkujeme za zakoupení výrobku NAITECH,

NAITECH DVC DIGITÁLNÍ VIDEO KAMERA NÁVOD K POUŽITÍ. www.naitech.eu NAI TECH WORLD OF NEW TECHNOLOGIES. Děkujeme za zakoupení výrobku NAITECH, NAI DVC DIGITÁLNÍ VIDEO KAMERA Děkujeme za zakoupení výrobku NAI, a přejeme Vám s jeho užíváním prožití mnoha příjemných okamžiků. Vývoji výrobku jsme věnovali maximální úsilí a nemálo prostředků. Můžeme

Více

Mini HD Bluetooth kamera Zetta Z18

Mini HD Bluetooth kamera Zetta Z18 Mini HD Bluetooth kamera Zetta Z18 Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz 1 Rychlý průvodce 1)

Více

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac IRIScan Anywhere 5 PDF Scan anywhere, go paperless! for Windows and Mac Mobile scanner & OCR software Začínáme Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Anywhere 5.

Více

ZAČNĚTE ZDE. Bezdrátové USB Kabelové. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení bezdrátového připojení.

ZAČNĚTE ZDE. Bezdrátové USB Kabelové. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení bezdrátového připojení. ZAČNĚTE ZDE Odpovíte-li na některou z otázek ano, přejděte do příslušné části, kde najdete pokyny k instalaci a připojení. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení

Více

2011 Všechna práva vyhrazena. Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011. Acer ICONIA TAB.

2011 Všechna práva vyhrazena. Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011. Acer ICONIA TAB. 2011 Všechna práva vyhrazena Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011 Acer ICONIA TAB Číslo modelu: Sériové číslo: Datum zakoupení: Místo zakoupení: Informace o

Více

Uživatelský manuál CZ

Uživatelský manuál CZ Uživatelský manuál CZ Důležité upozornění:... 3 1. Tlačítka... 4 1.1 Dotykový panel... 4 1.2 POWER... 4 1.3 ESC... 4 1.4 Menu... 4 1.5 Hlasitost... 4 1.6 Sluchátka... 4 1.7 Video výstup... 4 1.8 TF karta...

Více

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze

Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100. Návod k obsluze Záznamník teploty a vlhkosti AX-DT100 Návod k obsluze Úvod Záznamník teploty a vlhkosti je opatřen velmi přesným teplotním a vlhkostním čidlem. Hlavními přednostmi záznamníku jsou vysoká přesnost, krátká

Více

IR hodinky s kamerou Návod k použití

IR hodinky s kamerou Návod k použití IR hodinky s kamerou Návod k použití www.spyshops.cz stránka 1 Důležité upozornění ohledně vodotěsnosti : Hodinky jsou schopny, při dodržení následujících pokynů spolehlivě pracovat do hloubky cca 3m.

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

DVR52 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka)

DVR52 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) DVR52 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) Obsah Uživatelská příručka Funkce kamery... 2 Obsah balení... 2 Před spuštěním kamery... 2 Nabíjecí baterie...2 Paměťová karta...2 Poloha kamery...3

Více

Zetta Z16. Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele. SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, Tel: ,

Zetta Z16. Návod k obsluze. Kontakt na dodavatele. SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, Tel: , Zetta Z16 Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz Stránka 1 Rychlý průvodce 1) Zařízení nabijte

Více

Prosím přečtěte si tyto informace pozorně před prvním použitím. Správným užíváním dosáhnete požadovaných výsledků a dlouhé životnosti výrobku.

Prosím přečtěte si tyto informace pozorně před prvním použitím. Správným užíváním dosáhnete požadovaných výsledků a dlouhé životnosti výrobku. Příslušenství Rychlý návod Funkce Tento návod k obsluze odkazuje na nejaktuálnější informace, které byly dostupné v době jeho vzniku. Zobrazení a ilustrace v návodu slouží k detailnějšímu a přesnějšímu

Více

Návod k použití. twitter.com/archos. https://blog.archos.com/

Návod k použití. twitter.com/archos.  https://blog.archos.com/ Návod k použití Blahopřejeme k nákupu zařízení od společnosti ARCHOS! Tento stručný návod k obsluze vám v začátcích pomůže se správným použitím zařízení. V případě dalších dotazů týkajících se použití

Více

Radiobudík s meteostanicí a skrytou kamerou

Radiobudík s meteostanicí a skrytou kamerou Radiobudík s meteostanicí a skrytou kamerou Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. Týmlova 8, Praha 4, 140 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz Rychlý průvodce www.spyobchod.cz

Více

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a. kamerou DVR-156. Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním. použitím přístroje.

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a. kamerou DVR-156. Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním. použitím přístroje. Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem, LCD displejem a kamerou DVR-156 Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním použitím přístroje. Úvod S tímto profesionálním diktafonem zaznamenáte naprosto čistý

Více

BDVR 2.5. Návod na použití

BDVR 2.5. Návod na použití Vážený zákazníku! Děkujeme Vám, za zakoupení přenosného záznamového zařízení DVR. Před použitím si pozorně přečtěte tento návod na použití. Popis Zařízení 2 1) SD slot 2) Zelená LED (spuštěné zařízení)

Více

G1362. Rychlý průvodce 2QM02-00011-200S

G1362. Rychlý průvodce 2QM02-00011-200S G1362 Rychlý průvodce 2QM02-00011-200S Váš telefon Tato část představuje hardwarovou výbavu zařízení. 1 2 3 4 5 6 7 8 Č. Položky Funkce 1 Konektor sluchátek Použijte soupravu hands-free pro volání nebo

Více

Smartphone Gimball. Uživatelská příručka (Česky)

Smartphone Gimball. Uživatelská příručka (Česky) Smartphone Gimball Uživatelská příručka (Česky) www.rollei.cz Popis produktu Instalace software Stáhněte a nainstalujte aplikaci Rollei nazvanou "Rollei Smart Gimbal" na svůj telefon. Aplikace podporuje

Více

/ NVR-4008 / NVR-4016

/ NVR-4008 / NVR-4016 DINOX rekordéry: NVR-4004 NVR-4008 NVR-4016 Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 Před instalací NVR... 3 Instalace NVR... 3 Instalace pevného disku... 3 Přední panel... 5

Více

Elegantní brýle s HD kamerou

Elegantní brýle s HD kamerou Elegantní brýle s HD kamerou Návod k obsluze Hlavní výhody HD kamera v brýlích vám umožní natáčet překvapivě kvalitní, ostré a čisté záběry s kvalitním zvukem; Velmi elegantní design s možností výměny

Více

Bluetooth Wi-Fi GPS. LCD dotykový displej Tlačítko kalendář Přepínač Režim/ úkol

Bluetooth Wi-Fi GPS. LCD dotykový displej Tlačítko kalendář Přepínač Režim/ úkol Seznámení s MyPal Power Notification Tlačítko spuštění Tlačítko Poznámky (záznam hlasu) Tlačítko kontakty Reproduktor Navigační tlačítko Přední část Indikátor napájení/oznámení Bluetooth Wi-Fi GPS LCD

Více

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku.

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. Začněte zde Vyrovnání tiskových kazet bez počítače Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. 1 Zkontrolujte, zda je v

Více

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126

Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126 Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126 Přečtěte si laskavě tento Návod k použití před prvním použitím přístroje. Obsah návodu Diktafon s pamětí 4GB, FM rádiem a LCD displejem DVR-126...

Více

F-DV680P. Miniaturní videorekordér

F-DV680P. Miniaturní videorekordér F-DV680P Miniaturní videorekordér Před použitím Zvláštní upozornění 1) Dříve, než přístroj zapnete, propojte správně všechny části. 2) Při vkládání nebo odpojování SD karty vždy přístroj odpojte od napájení.

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO U6

Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.2 a má čtyřjádobrý 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

F-WVR610. Bezdrátový (2,4 GHz) digitální videorekordér

F-WVR610. Bezdrátový (2,4 GHz) digitální videorekordér Před použitím F-WVR610 Bezdrátový (2,4 GHz) digitální videorekordér Zvláštní upozornění 1) Dříve, než přístroj zapnete, propojte správně všechny části. 2) Při vkládání nebo odpojování SD karty vždy přístroj

Více

Tužka s kamerou EKONOMY, 720x480px

Tužka s kamerou EKONOMY, 720x480px Tužka s kamerou EKONOMY, 720x480px Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: Nízká pořizovací cena Výdrž cca 90 minut kontinuálního záznamu www.spyshops.cz Stránka 1 1. Popis přístroje 1. Ovládací tlačítko

Více

Upozornění před instalací

Upozornění před instalací Upozornění před instalací Když bude ze síťové kamery vycházet kouř nebo neobvyklý zápach, okamžitě ji vypněte. Neumisťujte síťovou kameru do blízkosti zdrojů tepla, například televizoru nebo trouby. Chraňte

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

NÁVOD K POUŽITÍ Kamera CEL-TEC S3000 Wifi IR

NÁVOD K POUŽITÍ Kamera CEL-TEC S3000 Wifi IR NÁVOD K POUŽITÍ Kamera CEL-TEC S3000 Wifi IR A: Zapnutí - vypnutí / potvrzovací tlačítko B: Tlačítko Mode C: Tlačítko zapnutí / vypnutí IR přísvitu D: Tlačítko Wifi E: Mikrofon F: IR noční přísvit G: LED

Více

Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1

Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 www.konicaminolta.com www.konicaminoltasupport.com Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 Tato příručka popisuje instalaci firmwaru verze 1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 (firmware je software používaný

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Dětská chůvička AI-IP020 se skrytou Full HD Wi-Fi kamerou

Dětská chůvička AI-IP020 se skrytou Full HD Wi-Fi kamerou Dětská chůvička AI-IP020 se skrytou Full HD Wi-Fi kamerou Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz

Více