ŘÍJEN V TRÁVĚ Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŘÍJEN V TRÁVĚ Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce."

Transkript

1 ŘÍJEN V TRÁVĚ Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce. S příchodem podzimu jsme se přehoupli do měsíce října, který nám poskytl mnoho nádherných teplých dnů a my jsme si tak mohli ještě nějakou chvíli užívat co nejvíce pobytu v přírodě. Kouzlem měnící se podzimní krajiny jsme se nechali unášet po celý měsíc a naše dojmy se promítaly i do činností ve školce. A co, že jsme v tomto měsíci vlastně dělali? Čemu jsme se naučili a jak jsme si hráli? Přinesl nám říjen nějaké změny a novinky?... Vezměme to pěkně popořádku To jsme ale šikulky takové krásné kaštany Hned na samém začátku října k nám do školky zavítala zajímavá návštěva v podobně nové dospělé kamarádky Terky. Tereza je dentální hygienistka a ukázala nám, jak by mělo vypadat správné čištění zoubků. Společně jsme si vysvětlili, které potraviny zoubkům prospívají a které jim naopak škodí. V závěru nám Terka vyprávěla pohádku o holčičce, která chodila tajně mlsat a o jejím bolavém zoubku. Z pohádky jsme si všichni odnesli ponaučení, že po večerním vyčištění zoubků už do pusinky sladkosti nepatří. Ve druhé polovině měsíce jsme se vydali za kulturou na divadelní představení Páni draci. Dozvěděli jsme se, že vybírat si kamarády pouze podle toho jak vypadají, se příliš nevyplácí. Byli jsme svědky toho, že kamarádi si mohou skvěle rozumět i v situaci, kdy každý mluví jinou řečí část představení byla mluvena německy. Největší radost nám ale přineslo zjištění, jak se dělá správná pirueta, kterou jsme měli potřebu trénovat už v šatně hned po skončení divadélka. Správné čištění jsme nacvičovali nejprve velkým kartáčkem na velkých zoubcích S draky byla legrace Plavání se nám přehouplo přes polovinu kurzu a čeká nás několik posledních lekcí. Všichni se nadále zdokonalujeme v plaveckých dovednostech. Pokračujeme také v lesních útercích a užíváme si opravdu překrásné podzimní počasí.

2 Cílem měsíce října byla návaznost na adaptační aktivity předchozího měsíce. I v tomto měsíci přibyli do našich řad další noví kamarádi, které jsme se snažili do naší školičky začlenit tak, aby se i oni s námi cítili spokojeně. Nadále jsme si upevňovali každodenní rituály a jména všech kamarádů. Zároveň jsme se zaměřili na pozorování a prozkoumávání měnící se podzimní přírody. Vzdělávací cíle: - podpora smyslového a estetického vnímání vlastními praktickými zkušenostmi - motivace k zájmu o nové informace a podpora schopnosti učit se novému - rozvoj osobnostních předpokladů, poznávání základů slušného chování ve vztahu k druhým - začlenění se do dětského kolektivu a vzájemná spolupráce - stimulace myšlenkových a paměťových procesů, podpora řečového vývoje Celoměsíční blok: Projekty: Podzim je tu Plody naší zahrádky Draci, dráčci, dráčata Domy a domečky Aktivity, kterým jsme se celý měsíc věnovali, přirozeně vycházely z potřeby přijít na kloub tomu, co se to děje kolem nás. Fascinováni měnícím se barevným listím a jeho opadáváním, větrem popohánějícím našeho draka, dary podzimu v podobě rozmanitých plodů či veverčími závody přímo před našimi zraky jsme se snažili vše pochopit. A to využitím odborných publikací, názorných ukázek, prostřednictvím vlastních prožitků, ale i svým osobitým výtvarným, hudebním či dramatickým projevem. Kampak se asi jablíčko zakoulí? Honzík se svým jablíčkem První říjnový týden jsme vesele pokračovali v hrátkách s podzimními plody sběr kaštanů, skládání kaštánkové stonožky Elišky, výroba různorodých zvířátek, porovnávání plodů mezi sebou a pozorování odlišností. Detailněji jsme se zaměřili na zahradní plody pohybovou hrou Kompot jsme potrénovali schopnost správné reakce při určování plodů (jablka, hrušky, švestky) a zároveň si uvědomili jejich rozdíly. Naučili jsme se novou písničku Koulelo se, koulelo a vyzkoušeli jsme si, jak se opravdová jablka díky svému tvaru krásně koulí. Výroba jablíček s červíkem nám umožnila zdokonalit se v práci s barvami a s nůžkami. Poslechli jsme si pohádku O zázračném jablíčku a následně si zahráli maňáskové divadlo. Napekli jsme další várku jablečných šátečků tentokrát pro sebe a pro maminky.

3 Koulelo se, koulelo Koulelo se, koulelo červené jablíčko. Komu ty se dostaneš má zlatá holčičko. Komu bych se dostala než můj milej, tobě. Ty jsi hezkej, já taky hodíme se k sobě. Koulely se, koulely dvě naproti sobě. Komu bych se dostala než, Janíčku, tobě. Mia v roli pekařky Ve druhém týdnu jsme si připomněli a rovnou i vyzkoušeli některé typické podzimní tradice a zvyky. Seznámili jsme se s básničkou Princeznička na bále. Pohádka Jak si děti pekly brambory nám napověděla, co je k této činnosti potřeba. Poté jsme si sami připravili ohýnek, ve kterém jsme brambory pekli a zároveň jsme se dozvěděli, jak se u takového ohně chovat. Pilní jako včelky jsme byli při zahradních pracích sběr jablíček, ořechů, hrabání listí aj. Pořádně jsme zaměstnali i své prstíky při skládání mašlí na dračí ocasy určování barev, počtu, velikostí. Zjistili jsme, že papíroví draci mohou vypadat všelijak i se různě tvářit rozeznávání nálad a označování: smutný veselý rozzlobený unavený překvapený aj. Novou písničkou Není drak jako drak nám bylo odhaleno tajemství rozdílu mezi papírovým a pohádkovým drakem. Při výrobě malých papírových dráčků jsme si mimo jiné vyzkoušeli práci s tuší a sílu vlastního dechu. Není drak jako drak Tenhle dráček papíráček létá nebem do zatáček, létá s větrem o závod a dětem to přijde vhod. Vedle něj se vznáší jiný, ten však není papírový. Z pohádky k nám přiletěl, princeznu by sežrat chtěl. Nebojte se, že to spletu, řeknu jenom jednu větu: Věřte tomu, je to tak, není dráček jako drak. Poletí, nebo nepoletí? Honzík zachraňuje princezny A zde se už společně vyrábí velký drak Během třetího týdne jsme se už naplno pustili do dračího skotačení. Sestavili jsme si vlastního draka a pouštěli jej na louce. Zahráli jsme si na větrné království improvizovaný tanec, malování na obličej, dechová a relaxační cvičení. Za poslechu skladby Draka bolí zub jsme dramaticky ztvárnili pohádku O drakovi s bolavým zubem a pokusili se vysvobodit princeznu. Při vzájemné spolupráci jsme společně vyrobili velkého draka. Pomohla nám k tomu bramborová tiskátka, která jsme si taktéž vyrobili sami. Konec týdne byl příjemně zakončen divadelním představením Páni draci, které jsme si opravdu užili.

4 Předposlední týden se nesl v duchu prozkoumávání různých domů a domečků. Utvořilii jsme si představu, jak vypadají lidská obydlí a co je zapotřebí ke stavbě domu. V přírodě jsme nacházeli domečky zvířátek a povídali si také o těch, které jsme nenašli. Domečky jsme sami stavěli z přírodnin i ze stavebnice. Při společné kresbě naší školky a městečkové koláži jsme se seznámili se základními geometrickými tvary. Vybrali jsme příbytek i pro naši stonožku Elišku. V rámci nácviku nové písnčiky Vlaštovičko leť jsme zjistili, kam a proč vlaštovky před zimou odlétají. Naučili jsme se novou básničku Bum, bum, bum. Vyrobili jsme si prstové loutky, se kterými jsme sehráli pohádku Bouda, budka. Se zaujetím jsme louskali oříšky a skořápky nám posloužily k tvoření vlaštovek. Vlaštovičko leť Vlaštovičko leť, už je na tě čas. Listí žloutne, poletuje, po strništích vítr duje, bude brzy mráz. Bum, bum, bum Bum, bum, bum, Medvěd staví dům. Nejdřív okno, potom stříšku, pak si lehne do pelíšku. V posledním týdnu jsme se přenesli do světa skřítků a víl. Zkoumali jsme, zda by mohli nějací bydlet i v naší školce a kde všude by mohli mít své domečky. Hledali jsme je opět i v lese. Dva domečky jsme pro skřítky a víly vyrobili z dýní, přičemž jsme si zopakovali geometrické tvary. Dlabání dýní nás moc bavilo a upekli jsme společně i dýňovou bábovku. Zatančili jsme si na skladbu Skřítkové, zedníci a k poslechu nám byla zahrána a zazpívána Trpasličí svatba. Angličtina první slovíčka Verča začala s dětmi konverzovat pozvolna vzhledem k jejich aktuálnímu věkovému složení. Některá slovíčka a fráze už ale zvládáme. Hello - ahoj Tea - čaj Water voda What do you want to drink? Here you are. Thank you. Enjoy your meal! Co si dáš k pití? Tady máš. Děkuju. Dobrou chuť. Začátek základních barev: red - červená, blue - modrá, green - zelená

5 Novinky Jak jste si určitě všimli, Zdeněk už není na Travičkové zahradě. Museli jsme zejména z důvodů bezpečnosti ostatních zvířecích kamarádů - ovečky Rozinky a kozy Topinky - najít Zdeňkovi náhradní domov. Tím se mu stal statek o.s. Taroucca, který sídlí na Jižním Městě u Milíčovského lesa. Zdeněk zde žije v nové kozí rodince, kde se mu daří a určitě bude rád, když ho někdy navštívíte. Co nás čeká v listopadu a prosinci? Lucerničkování zahradní tvořeníčko pro rodiče s dětmi bude zahájeno v 16:00 na školkovém dvorečku. Společně si vyrobíme lucerničky a všichni vyrazíme hledat lesní vílu, pro kterou budeme plnit úkoly Vodní hrátky v dopoledních hodinách proběhne zábavný a zároveň poučný program plný vodních radovánek. Program je realizován v rámci projektu Voda okolo nás Mikulášská návštěva ve čtvrtek v 10:00 do naší školičky zavítá Mikuláš i se svými pomocníky a podaruje děti nadílkou. Zájemci, kteří v tento den ve školce obvykle nebývají a chtěli by přijít, nechť se hlásí Zuzce. Narozeniny V říjnu oslavila své 4. narozeniny Linduška a Honzík Cílek. Dalším oslavencem byl čerstvě tříletý Honzík Musialek. Všem oslavencům přejem jen to nejlepší, ať se jim splní všechna tajná přáníčka a užívají si spoustu dalších radostných okamžiků. Zároveň blahopřejeme Karince k narození malé sestřičky Niny, která zatím naši školku pozoruje z kočárku. Prosíme, NEPŘEHLÉDNĚTE! Lesní úterky. Vzhledem k výraznému ochlazení posledních dnů začnou děti svačit ve školce a do přírody budou vycházet později. Společné aktivity budou i po této změně zahajovány v 9:00. Plaváníčko, plavání. První kurz plavání se nám chýlí ke konci nás čeká poslední lekce a se rovnou ponoříme do kurzu druhého. Bližší informace budou zaslány em a zveřejněny v prostorách školky, kde bude možné podpisem potvrdit zájem o další plavání.

6 Ztráty a nálezy. Prosíme, věnujte pozornost zapomínanému oblečení ve školce. Věci na rozebrání budou ještě nějakou chvíli k dispozici na okně v chodbičce. Podepsáním oblečení zajistíte větší pravděpodobnost správné návratnosti. Fotogalerie. Fotografie uplynulého měsíce jsou k vidění zde: PROFESIONÁLNÍ FOTOGRAFIE. Upozorňujeme na nabídku možnosti profesionálního focení přímo v naší školce. Děti budou foceny jako skupinka a 5x individuálně, nebo dle přání s kamarádem či s maminkou. Cena pro jedno dítko činí 500 Kč za sadu obsahující: 5 vytištěných fotografií formátu A5 + CD se všemi nafocenými fotografiemi. Zájemci se mohou hlásit IHNED a po nahlášení minimálního počtu dětí bude domluvena návštěva paní fotografky.

Projekt PLODY PODZIMU. III. třída Veverky

Projekt PLODY PODZIMU. III. třída Veverky Projekt PLODY PODZIMU III. třída Veverky III. třída Veverky školní rok 2012/ 2013 Projekt: Plody podzimu Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného

Více

CO SE DĚJE V TRÁVĚ ŘÍJEN

CO SE DĚJE V TRÁVĚ ŘÍJEN CO SE DĚJE V TRÁVĚ ŘÍJEN Měsíčník dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce. Celoměsíční téma: Co nám daruje podzim V tomto měsíci jsme se zaměřili na pozorování přírody, sledování toho,

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky

Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Projekt Podzimníček jabloňový 4. třída Kytičky Školní rok 2010 2011 Projekt Podzimníček jabloňový Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného

Více

Projekt Karneval. 2. třída Broučci

Projekt Karneval. 2. třída Broučci Projekt Karneval 2. třída Broučci školní rok 2010/2011 Bělohradská mateřská škola Horní Nová Ves, Lázně Bělohrad Pracoviště Horní Nová Ves Název třídy: Broučci 2. třída Školní rok: 2010/2011 Učitelky:

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely. Listopad Aktuální dění v MŠ Albrechtická

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely. Listopad Aktuální dění v MŠ Albrechtická Albrechtícek Listopad 2016 Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Aktuální dění v MŠ Albrechtická Máme za námi měsíc listopad a s ním nový soupis zajímavostí a novinek, které se v naší mateřské škole udály.

Více

STRANA 7 MŠ: Sluníčkové podzimní zpravodajství Podzim už rozvěsil zlaté listí, vítr je lehounce houpá. Kdo chodí mezi nás do školky, ten brzy pozná, že není na hry, zábavu a učení skoupá. Adaptace nově

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky. Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat

Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky. Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat Z pohádky do pohádky Kouzelnými vrátky pospěš s námi do pohádky Cíle projektu: Rozpoznat dobro od zla v pohádkách Poznat pohádku podle obrázků, části textu Umět pohádku s pomocí obrázků vyprávět či dramatizovat

Více

Projekt O jabloňce. 5. třída Berušky

Projekt O jabloňce. 5. třída Berušky Projekt O jabloňce 5. třída Berušky šk. rok 2010/2011 Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku: Stromy, rostliny a živočichové na

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

NEWSLETTER ŘÍJEN 2017

NEWSLETTER ŘÍJEN 2017 NEWSLETTER ŘÍJEN 2017 Říjen v naší školce V tomto měsíci už se rozběhl pravidelný rytmus života v naší školce. Využíváme barevnosti podzimu a zdobíme nástěnky obrázky, vyjíždíme na výlety a najdeme si

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček

Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček Plán výchovy a péče Dětská skupina Portusáček Příloha č. 2 ke Smlouvě o poskytnutí péče o dítě Plán výchovy a péče v dětské skupině Portusáček Každé dítě je individualitou, každé dítě je originálem při

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček únor 2018 Děti z MŠ Brouček sportují. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Na pondělí 21. prosince si paní učitelky pro děti I.

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Březen 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Pracovní a výtvarné činnosti 14. únor se v Dětské skupině Mája nesl ve znamení svatého Valentýna, děti proto v tento

Více

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová

Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Mísa Spojením teček dokresli obrázek. Potom si obrázek vybarvi. Tereza Bartošová Říjen 1t - Ovoce a zelenina - Dokresli co chybí Dokresli obrázky (mrkev, citron a kiwi) podle

Více

Rok 2012/2013 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík

Rok 2012/2013 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík Číslo: 3 Listopad Rok 2012/2013 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis bude vycházet třikrát ročně, zpravidla

Více

Vytváříme si svůj vlastní mrak

Vytváříme si svůj vlastní mrak LISTOPAD V TRÁVĚ Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce. Ani tento měsíc jsme nezaháleli a rozhodně jsme se nenudili. Listopad nám přinesl zase jiné příležitosti, nové zkušenosti

Více

ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU Září 2016 Říjen 2017

ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU Září 2016 Říjen 2017 ZPRÁVY PRO VÁS I CELOU VAŠI RODINU Září 2016 Říjen 2017 Říjen v Bumble Bee byl měsíc dobrodružství a strašidelné zábavy. Přišli nás navštívit dentální hygienisté, prozkoumali jsme les a užili si Vítejte

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK PODZIM Vážení rodiče, v letošním školním roce Vám nabízíme, pro naši školku novou formu, předávání informací Vám, rodičům. K nástěnkám v šatně, informacím ve vývěsce na náměstí,

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM

INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM INTEGROVANÝ BLOK: BAREVNÝ PODZIM TÉMA CHRÁNÍME PŘÍRODU PODTÉMA PODZIMNÍ DEN podzimní den a změny v přírodě- sledování rozmanitostí, živá a neživá příroda roční období, základní znaky, rozdíly zahrady,

Více

V družině proběhla pěvecká soutěž. Vyhrála písnička Ledové království. Na fotografii vidíte šťastné zlaté slavice.

V družině proběhla pěvecká soutěž. Vyhrála písnička Ledové království. Na fotografii vidíte šťastné zlaté slavice. KRONIKA ŘÍJEN 2014 ZLATÝ SLAVÍK V DRUŽINĚ V družině proběhla pěvecká soutěž. Vyhrála písnička Ledové království. Na fotografii vidíte šťastné zlaté slavice. OBLOVKY Děti v 1. a 3. ročníku mají ve třídě

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě.

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 13.7. 2012 Burza oblečení Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 17.7.2012 Setkání s paní psycholožkou a individuálně jim pomohla s jiným pohledem na problémy,

Více

Zprávičky z naší školičky

Zprávičky z naší školičky Zprávičky z naší školičky KVĚTEN 2016 V květnu oslaví narozeniny: Petr Hofman ( Péťa) 15.5.2016 Všechno nejlepší Péťo! Jak jsme prožili duben? V dubnu jsme se zabývaly tématikou poznávání domácích zvířat

Více

Časopis MŠ. Říjen 2015

Časopis MŠ. Říjen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Říjen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

Časopis MŠ. Listopad 2015

Časopis MŠ. Listopad 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Listopad 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Číslo: 6 Listopad Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Hlavní pedagogický záměr. Podtéma: Hlavní pedagogický záměr

Hlavní pedagogický záměr. Podtéma: Hlavní pedagogický záměr Třídní vzdělávací program třídy na měsíc: říjen 2007 Vezu pohádku O ČERVENÉ KARKULCE Jede, jede, čoudí vláček, nese téma na obláček. Vynese ho na měsíc, povíme si o něm víc Záměrem projektu je seznámení

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě

MŠ Kostička. Kronika školka blízká přírodě MŠ Kostička Kronika školka blízká přírodě Mateřská škola Kostička Ředitelka školky Bc. Jana Křišťanová Provozní doba školky 6:00-17:00 MŠ Kostička, příspěvková organizace, Milovice-Mladá, Tyršova 1500,

Více

KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.3 - O veliké řepě

KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení Téma č.3 - O veliké řepě KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.3 - O veliké řepě 1 Klíčové kompetence: -rozvoj hrubé a jemné motoriky - vyjadřování a sdělování

Více

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!''

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' Motto:,, Řekni mi a zapomenu, ukaž mi a budu si pamatovat, nech mě udělat, porozumím!,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' 4 Integrované bloky: Jaro je zelené Léto je príma Podzim

Více

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA PROJEKT ZVÍŘÁTKA 2. třída SLUNÍČKA 2. třída Sluníčka Školní rok: 2011/2012 Projekt: ZVÍŘÁTKA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku:

Více

PRÁZDNINY V TRÁVĚ. O čem vlastně celé prázdniny byly? Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce.

PRÁZDNINY V TRÁVĚ. O čem vlastně celé prázdniny byly? Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce. PRÁZDNINY V TRÁVĚ Zpravodaj dětského centra a školky V trávě pro všechny naše příznivce. Měsíce červenec a srpen obohatily především správné letní radovánky. Téměř každý týden jsme si užívali v trochu

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině.

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině. Září 2013 V pátek 27. září proběhla školní drakiáda. Děti s velkým nadšením pouštěly své draky a dráčky. Bylo velmi pěkné, slunečné, ale málo větrné počasí. Akce byla přesunuta na další týden. Do I. třídy

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh?

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? LEDEN: CESTA DO VESMÍRU 1. týden: Vítáme nový rok Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? 2. týden: Výcvikové středisko kosmonautů Naše planeta má problémy, vysychají

Více

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Třídní vzdělávací program Školní rok 2015-2016 Rok s medvědem Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Věkové složení dětí ve školním roce 2015-2016 6-7 let nar. 1.9.2008 31.8.2009-1 5-6. let nar. 1.9.2009

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Leden. Úkoly na celý měsíc: Úkoly na jednotlivé týdny: Určovat hlavní znaky zimního období mráz, led, sníh. Bezpečnost dětí v zimním období

Leden. Úkoly na celý měsíc: Úkoly na jednotlivé týdny: Určovat hlavní znaky zimního období mráz, led, sníh. Bezpečnost dětí v zimním období Leden Určovat hlavní znaky zimního období mráz, led, sníh Bezpečnost dětí v zimním období Oblékání v zimě jak se chová naše tělo, když je zima - kterou částí vnímáme zimu - jak se zahřejeme Příroda v zimě

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 Halloween 2. listopadu 2016 16,00 hod. Dlabání dýní, noční

Více

1. třída Pohádka o řepě

1. třída Pohádka o řepě 1. třída Pohádka o řepě Seznamovat děti s pohádkou udržet u dětí pozornost Pohádka o řepě Envir. Vývoj psyc sebep V září H2 sa.10 Seznamovat děti se zdrav. Cviky plnit úkol učitel Cvičení na poli psych

Více

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Bc. Jana Peklová Vychovatelka Ing. Petr Martínek ředitel ZŠ CÍLE VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PRÁCE Hlavním posláním

Více

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ

nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ Bělostná pokrývka krajinu tiše zahalila, nádherný stromek se rozsvítil do dáli. Všechna srdce se vánoční náladou naplnila Rádi bychom Vám krásné svátky popřáli. Kolektiv MŠ LYŽAŘSKÝ KURZ 24. 28. 1. 2011

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Září 2015 1. září jsme nový školní rok zahájili na obou odděleních předáním rozvrhů a drobných dárečků dětem,

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2016/2017 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude kaţdý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vţdy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima.

Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice. Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima. Školní vzdělávací program pro školní družinu ZŠ a MŠ Olešnice Celoroční hra: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima Školní rok 2009 / 2010 Celoroční hra Charakteristika školní družiny, vybavení Školní

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Téma č.2 - Boudo, budko

Téma č.2 - Boudo, budko KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.2 - Boudo, budko Učící se málotřídky (CZ. 02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000522) 1 Klíčové kompetence:

Více

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky

Projekt. Těšíme se na Vánoce. III. třída Veverky Projekt Těšíme se na Vánoce III. třída Veverky III. třída Veverky školní rok 2013/ 2014 Projekt: Těšíme se na Vánoce Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: Svátky, tradice a lidové

Více

ŘÍJEN Integrovaný blok:

ŘÍJEN Integrovaný blok: ŘÍJEN Integrovaný blok: Podtémata: PODZIM podzim čaruje - houby podzimní počasí zvířata na podzim plody podzimu jablko dušičky svátek všech svatých PODZIM ČARUJE - HOUBY Komunitní kruh: využití mluvícího

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků Z pohádky do pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků Cíle projektu: Seznámit děti se světem pohádek Rozpoznat dobro a zlo Procvičovat řečové a jazykové dovednosti, paměť, pozornost, fantazii Délka projektu:

Více

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová

PROJEKT. Tatínku, maminko, budeme číst. Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová PROJEKT Tatínku, maminko, budeme číst Třída: Veverky Školní rok: 2015/2016 Vypracovaly: Kateřina Ježková, Simona Saňová Charakteristika projektu: V měsíci lednu proběhl ve třídě Veverek projekt zaměřený

Více

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ ZÁŘÍ TÉMATA: NAŠE ŠKOLA, ŠD, KAMARÁDI, OBEC A OKOLÍ, BEZPEČNOST- DOPRAVA - rozhovory s dětmi o nových zážitcích - seznamovací hry (vytváření kamarádských vztahů, seznámení s pravidly chování ve školní

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok 2018 2019 Na návštěvě v knihovně Dnes 15.11. jsme my, předškoláci navštívili knihovnu, dětské oddělení na ul.

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

ŘEČOVÁ PREVENCE. Milí rodiče,

ŘEČOVÁ PREVENCE. Milí rodiče, VÍTEJTE VE ŠKOLCE! NOVINKY PRO RODIČE Vítejte zpět ve školce! V měsíci září jsme si zvykali na každodenní školní docházku a děti se seznámily s novými třídami, učiteli a kamarády. ŘEČOVÁ PREVENCE Milí

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY

PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY PROJEKTOVÉ TÉMA: U BABKY KOŘENÁŘKY Toto téma jsme si z nabídky projektů Malého zahradníka vybrali proto, že naše zahrada nabízí mnoho druhů rostlin, ať už na potěšení oka a nebo na léčení. S dětmi často

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2017 Naše výzdoba MŠ Brouček. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2012 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby Platby stravného 16.10.

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platba bude provedena

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Akce Univerzitní mateřské školy Qočna ve školním roce 2016/2017

Akce Univerzitní mateřské školy Qočna ve školním roce 2016/2017 Akce Univerzitní mateřské školy Qočna ve školním roce 2016/2017 1. Třída Berušky 30/9 Návštěva paní Saha z Indie společná akce 4/10 Moštování jablek třídní akce 7/10 Pečení jablečného štrůdlu třídní akce

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více