ISBN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ISBN"

Transkript

1 1. vydanie. Rok vydania Počet strán 169. ISBN

2 BIOMECHANICKÁ 3D ANALÝZA KOPU YOP CHAGI V TAEKWON-DU Miriam KALICHOVÁ, Pavla JELEČKOVÁ Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita, Brno, ČR RESUMÉ Cílem práce je porovnat boční kop yop chagi prováděný cvičenci různé technické vyspělosti se správnou technikou taekwonda a principy vycházejícími z biomechaniky. Porovnání jsme prováděli pomocí 3D kinematické analýzy s využitím systému SIMI Motion. Zaměřili jsme se především na průběh rychlosti kopající dolní končetiny. KLÍČOVÁ SLOVA Kinematická analýza, taekwon-do, yop chagi ÚVOD Taekwon-do je známé svou širokou škálou kopů. Jedním z nejzákladnějších je boční kop yop chagi. Bez kvalitního provedení kopu yop chagi se cvičenci na soutěži neobejdou v žádné disciplíně. Proto jsme se zaměřili na zjištění chyb, kterých se cvičenci nejčastěji dopouštějí při přerážení desek kopem yop chagi. Jedním z nejpodstatnějších faktorů podmiňujících úspěšnost a účinnost kopu yop chagi je bezpochyby rychlost kopající dolní končetiny. Z toho důvodu přinášíme poznatky o průběhu tohoto vektorového parametru jak z hlediska směru, tak z hlediska velikosti rychlosti. TECHNIKA KOPU YOP CHAGI Technika yop chagi je útočný průrazný kop. Jedná o jednu z nejefektivnějších technik pro napadení soupeře stojícího stranou. Úderová plocha, malíková hrana nohy, je použita pro útok a to primárně na spánek, žebra, volná žebra a krční tepny. Sekundárně může být použit při útoku na horní čelist, bradu a solar plexus (Choi Hong Hi, 2004). Kop yop chagi můžeme rozdělit na pět fází: výchozí postoj, překrok, nápřah, kop, stažení dolní končetiny (DK) (viz. obr. 1). Obr. 1a, b, c, d: Kinogram kopu yop chagi Výchozí postoj není pravidly jednoznačně určen. Nejčastěji si závodníci volí jeden z postojů Nunja sogi, Annun sogi (obr.1a). Následuje překrok, kdy vzdálenější DK od stojanu vykročí za kopající DK (obr. 1b). Kopající DK přichází do nápřahu. Při něm musí

3 být malíková hrana kopající DK přenesena k vnitřní straně kolenního kloubu stojné DK. Stojná DK je mírně pokrčena (obr. 1c). Ve fázi kopu se před nárazem na cíl musí úderová plocha pohybovat po přímce (je-li to možné kolmé na cíl) (obr. 1d). V bodě dopadu jsou prsty kopající nohy otočeny mírně dolů a prsty stojné nohy vytočeny 75 ven v okamžiku dopadu. Kop nesmí jít šikmo. Stojná noha se při dokončení kopu otáčí na špičce, pata se posune směrem k deskám. Poté je kopající DK stažena zpět do nápřahu. Optimální zvládnutí této pohybové struktury je podmíněno nadprůměrnou úrovní kondičních, především silových schopností, koordinačních schopností, z nichž v tomto případě patří k nejpodstatnějším rovnováhová schopnost a v neposlední řadě i flexibilitou dolních končetin. Podmínkou dostatečné kondiční připravenosti cvičence je tedy specifický rozvoj těchto schopností (Hedbávný, 1992). Kinematická podstata kopu yop chagi V této kapitole se zaměříme pouze na rychlostní kinematické charakteristiky, neboť těm se věnujeme v praktické analýze. Rychlost potřebnou k provedení účinného kopu cvičenec získává již od fáze překroku. Trajektorie těžiště i všech bodů těla by měly být co nejvíce podobné přímce rovnoběžné s podložkou, aby nedocházelo k rozkladu rychlosti. Při nápřahu se kopající noha dostává do úrovně kolene stojné DK. Tedy směr výsledné okamžité rychlosti kopající nohy v průběhu nápřahu nesměřuje přímo proti deskám, ale směřuje šikmo vzhůru. V průběhu samotné fáze kopu se okamžitá rychlost paty kopající nohy zvyšuje, před dopadem by měla být maximální. Trajektorie paty má zprvu tvar oblouku, pata se postupně dostává do výšky desek, poté má tvar přímky, rovnoběžné s podložkou, procházející středem desek. Okamžitá rychlost ve směru kolmém k deskám je zprvu menší než výsledná okamžitá rychlost, ale před dopadem by si měly být tyto rychlosti rovny. Po přeražení desek dochází k rapidnímu poklesu rychlosti, kopající noha se zastaví o stojan držící desky. Z této pozice cvičenec přechází zpět do výchozího postavení. CÍL PRÁCE Na základě 3D kinematické analýzy porovnat kop yop chagi (při přerážení) prováděný cvičenci různé technické vyspělosti se správnou technikou TKW-D a principy vycházejícími ze základů biomechaniky se zaměřením na rychlostní parametry pohybové struktury.

4 METODY VÝZKUM Výzkumný soubor tvořilo šest cvičenců z oddílu TKW-D ITF Brno. Tento oddíl má již dlouholetou tradici, je držitelem titulu nejúspěšnější škola roku Tato škola má i velké zastoupení v řadách reprezentace ČR. Technická vyspělost probandů i doba, po kterou TKW-D cvičí, je různá. S kopem yop chagi se začínají seznamovat cca po půl roce tréninku. Tab.1: charakteristika výzkumného souboru věk výška (cm) hmotnost (kg) technická úroveň praxe (roky) proband dan 20 proband dan 9 proband kup 4 proband kup 4 proband kup 5 proband kup 2 Provedli jsme 3D kinematickou analýzu šesti námi vybraných cvičenců taekwon-da. Zaznamenali jsme 3 platné pokusy každého cvičence. Po konzultaci s trenérem jsme vybrali u každého cvičence jeho nejzdařilejší pokus a ten jsme pak analyzovali. K natáčení jsme použili dvě vysokofrekvenční synchronizované digitální kamery SIMI Motion. Při analýze jsme využili poznatky Reguliho a kol. (2009), kteří tento systém použili při analýze úpolových sportů. VÝSLEDKY PRÁCE, DISKUSE Po jaké trajektorii se pohybuje pata kopající nohy ve fázi kopu ve vertikální rovině? Trajektorie paty kopající nohy cvičence v 4. fázi pohybu by měla mít zprvu tvar oblouku (pata se postupně dostává do výšky desek), poté by měla mít tvar přímky, rovnoběžné s podložkou. U probanda 1 i probanda 2 (obr. 2a) pozorujeme, že výchozí poloha kopající nohy pro 4. fázi kopu byla příliš nízko. Cvičenci tedy nezvedli v nápřahu kopající nohu dostatečně vysoko.. Další chybou u obou cvičenců byl pohyb paty z výchozí polohy po celou dobu 4. fáze po přímce. Noha proto do desek narážela zespodu. Část hybnosti kopající nohy tak nemohla být efektivně využita. Neboť po rozkladu část hybnosti působí jiným směrem, než proti deskám. Trajektorie paty probanda 3 je takřka ideální (obr. 2b). Výchozí poloha kopající nohy je však o něco níž, než by měla být. Kvůli tomu musela pata překonat větší výškový rozdíl. Cvičenec tak zbytečně zkrátil dobu, po kterou se kopající noha pohybovala přímo proti deskám.

5 Obr. 2a, b: Trajektorie paty kopající DK ve vertikální rovině probanda 2 a 3, trajektorie paty černá tečkovaná, ideální trajektorie růžová, přímka kolmá k deskám zelená Také výchozí poloha probanda 4 je příliš nízko. Pata kopající nohy se k deskám blíží zespodu, avšak v posledním okamžiku se směr okamžité rychlosti blíží vodorovné ose. Můžeme tedy říct, že poměrně velká část hybnosti byla využita k přeražení desek. Ani proband 5 nezačíná fázi kopu z výchozí polohy s dostatečnou výškou, což svědčí o nesprávně provedené fázi nápřahu. Dalším nedostatkem je neplynulost pohybu, která se projevuje výchylkami paty ve vertikální rovině. Dále kopající noha naráží do desek zespodu. Výchozí poloha kopající nohy probanda 6 je takřka ideální. Kopající noha by mohla být v nápřahu nepatrně výš. V průběhu 4.fáze se pata kopající nohy pohybuje k deskám zespodu. Chyby, které jsme zjistili z průběhu trajektorie paty kopající nohy jsou následující: 1. Cvičenci v nápřahu dostatečně nezvednou kopající nohu, ta pak musí ve 4. fázi překonat zbytečně příliš velké převýšení. Tedy provádějí nedostatečný nápřah. Někteří dokonce fázi nápřahu úplně vynechali. 2. Pata kopající nohy směřuje po nápřahu po co nejkratší dráze k deskám, namísto toho, aby se nejprve pohybovala po oblouku, získala potřebnou výšku a po přímce pokračovala až poté. Po jaké trajektorii se pohybuje pata kopající nohy ve fázi kopu v horizontální rovině? Kop musí směřovat přímo na svůj cíl, tedy kopající noha před nárazem musí směřovat po přímce kolmé na rovinu v níž jsou desky. Tedy musí platit nejen to, co bylo řečeno v předešlé části, ale také musí platit, že kopající noha nenaráží do desek ze strany. Proband 1 nenaráží do desek pod pravým úhlem. Od úhlu 90 se odchyluje přibližně o 12. Čímž je část hybnosti, která mohla být využita k přeražení desek nasměrována jinam. Kopající noha probanda 2 svírá s deskami v okamžiku nárazu přibližně úhel 82, tedy od dokonalého směru se odchýlila o pouhých 8. Na obr. 3a vidíme, že se kopající noha probanda 2 k deskám přibližuje takřka po přímce kolmé na desky. Vychýlení kopající nohy probanda 3 od ideálního směru je přibližně 19, jeho noha svírá s deskami úhel 71. Tento odklon je poměrně značný a lze ho považovat za výraznější chybu.

6 Kopající noha probanda 4 se stejně přibližuje pod úhlem 82. Odchylka je tedy pouhých 8. Proband 5 se od úhlu 90 odchyluje přibližně o 10, což není příliš velké vychýlení. Kopající noha probanda 6 svírá s deskami v okamžiku nárazu úhel 77 tedy od dokonalého směru se odchýlil o 13. Z obr. 3b vidíme, že se jeho kopající noha k deskám přibližuje zleva. Dochází tedy k rozkladu hybnosti a její část, tak nelze využít k přeražení desek. Obr. 3a, b: Trajektorie paty kopající DK v horizontální rovině probanda 2 a probanda 6 z půdorysného pohledu Jaký je průběh velikosti rychlosti kotníku kopající dolní končetiny při kopu yop chagi? U probandů jsme porovnávali velikost rychlosti kotníku kopající DK ve směru kolmém na desky s absolutní rychlostí kotníku v prostoru. Tím se nám potvrdily větší či menší výchylky ve směru okamžité rychlosti od přímého směru k deskám, jak jsme již analyzovali výše. Dále nás zajímala maximální dosažená rychlost kotníku a okamžik, ve kterém byla tato rychlost zaznamenána. Rychlost v(x) kotníku kopající nohy v okamžiku nárazu je u jednotlivých TO uvedena v tab. 2. U probanda 4 se nám bohužel kvůli technické chybě nepodařilo vyhodnotit velikost rychlosti. Tab. 2: Maximální dosažená rychlost kotníku kopající DK TO v(x) m/s Proband 1 6,197 Proband 2 5,475 Proband 3 5,356 Proband 4? Proband 5 4,755 Proband 6 3,974 Nedostatkem, který při analýze průběhu velikosti rychlosti kopajícího kotníku pozorujeme, je špatné načasování okamžiku, ve kterém má kotník svou maximální rychlost. Při optimálním provedení by měla rychlost dosahovat svého maxima v okamžiku zásahu cíle, aby byl kop co nejúčinnější. Měření ukázala, že u všech TO má

7 kotník max. rychlost dříve, než dojde k nárazu. V okamžiku úderu do desek je tedy kotník už ve fázi, kdy zpomaluje (graf 1). Graf 1: Velikost okamžité rychlosti ve směru osy x v(x) kopajícího kotníku a velikost výsledné okamžité rychlosti v prostoru v (abs) probanda 3. Svislá čára značí okamžik nárazu kopající nohy do desek. ZÁVĚRY Žádnému cvičenci se nepodařilo kop provést tak, aby se kopající noha přibližovala k deskám po přímce kolmé na rovinu, v níž jsou desky. Všechny TO nedostatečně prováděly fázi nápřahu (někteří tuto fázi naprosto vynechali), což mělo za následek skutečnost, že se noha k deskám přibližovala zespodu. Tato chyba se vyskytla u všech TO. Považujeme ji tedy za nejpodstatnější. TO také kopaly ze strany. Tedy kop nesměřoval na desky přímo, ale zleva či zprava. Toto je nemalá chyba, díky níž dochází k zbytečným ztrátám hybnosti. U většiny probandů se okamžitá rychlost paty cvičenců v průběhu kopu zvyšuje. U některých TO dochází k výkyvům rychlostí v průběhu překroku, což způsobuje neplynulost pohybu a výkyvy těla ve vertikálním směru. Na hodnotách v(x) kopající nohy v okamžiku nárazu vidíme, že vyspělejší cvičenci jsou schopni vyvinout větší rychlost kopající nohy, i přes technické nedostatky. LITERATURA HEDBÁVNÝ, P. Protahování a akrobacie v bojových sportech. 1. vyd. Adamov: Temple, ISBN CHOI HONG HI. Taekwon-do. Thailand: ITF Books & Do bok, REGULI, Z., SEBERA, M., VÍT, M, ZVONAŘ, M. Specific Rating Scale for Evaluating Back Roll Fall. In International Scientific Conference Physical Education and Sport in Research

DAČI WAZA. gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

DAČI WAZA. gesture=media allow=encrypted-media allowfullscreen></iframe> DAČI WAZA frameborder="0" Postoje jsou základním stavebním

Více

BIOMECHANIKA SPORTU ODRAZ

BIOMECHANIKA SPORTU ODRAZ BIOMECHANIKA SPORTU ODRAZ Co je to odraz? Základní činnost, bez které by nemohly být realizovány běžné lokomoční aktivity (opakované odrazy při chůzi, běhu) Komplex multi kloubních akcí, při kterém spolupůsobí

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení

Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení Úloha č. 3 Rychlost, zrychlení, tíhové zrychlení Úkoly měření: 1. Sestavte nakloněnou rovinu a změřte její sklon.. Změřte závislost polohy tělesa na čase a stanovte jeho rychlost a zrychlení. 3. Určete

Více

Moment síly Statická rovnováha

Moment síly Statická rovnováha Moment síly Statická rovnováha Kopírování a šíření tohoto materiálu lze pouze se souhlasem autorky PhDr. Evy Tlapákové, CSc. Jedná se o zatím pracovní verzi, rok 2009 ZKRÁCENÁ VERZE Síla může mít rozdílný

Více

Střídavý běh dvoudobý

Střídavý běh dvoudobý Střídavý běh dvoudobý Charakteristika a popis pohybového úkonu, výběr vhodného terénu základní způsob běhu na lyžích, zásadně začít učit před nácvikem bruslení, použití pro jízdu po rovině nebo do mírného

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

Analýza běžecké techniky

Analýza běžecké techniky Analýza běžecké techniky Obsah Základní informace... 2 Video-analýza rychlý souhrn... 3 Zdravotní anamnéza... 4 Obecný postup k odstranění chyb... 5 HLAVNÍ CHYBA Zvýšená hmotnost, nedostatečné posílení

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu Název projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Název materiálu Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace

Více

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu Příloha A5 Tabulka všeobecných chyb a srážek A 5.1 Pohybová skladba Malá Velká 0.1 0.2 0.3 / 0.5 / 1.0 1. Přesnost formací Všichni gymnasté musí být na přesném místě tak, jak to je uvedeno ve formuláři

Více

Delfínové vlnění. Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS. Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák

Delfínové vlnění. Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS. Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Delfínové vlnění ní Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák Uveřejněno: SMOLÍK, P., POKORNÁ, J., KRAČMAR, B., DVOŘÁK, T.

Více

PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY

PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY Ve všech základních polohách: a) poloha paží je libovolná; b) špičky musí být propnuté; c) pokud není v popisu uvedeno jinak, jsou nohy, trup a krk zcela napjaté; d) nákresy

Více

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku

Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku Vybrané kapitoly z diplomové práce B.c Josefa Haneka Nácvik technik aši waza! u dětí mladšího školního věku 8.2.2.1 Techniky Aši waza technika nohou Chvaty prováděné prací dolních končetin můžeme rozdělit

Více

PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY PŘÍLOHA II

PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY PŘÍLOHA II PŘÍLOHA II ZÁKLADNÍ POLOHY Ve všech základních polohách: a) poloha paží je libovolná; b) špičky musí být propnuté; c) pokud není v popisu uvedeno jinak, jsou nohy, trup a krk zcela napjaté; d) nákresy

Více

BIOMECHANIKA. 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly

BIOMECHANIKA. 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly BIOMECHANIKA 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. TĚŽIŠTĚ TĚLESA Tuhé těleso je složeno z velkého

Více

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5 Přemet stranou I.B 1 z 5 Obsah práce: 1. Úvod 2. Metodika prvku 3. Záchrana, dopomoc 4. Nejčastější chyby 5. Zdroje 1. Úvod Přemet stranou neboli hvězda je základní akrobatický prvek, který patří mezi

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

LYŽOVÁNÍ Technika a trénink alpských disciplín

LYŽOVÁNÍ Technika a trénink alpských disciplín Metodická komise OSÚ AD SLČR vydává knihu LYŽOVÁNÍ Technika a trénink alpských disciplín. Nová příručka je určena zejména pro trenéry alpských lyžařských disciplín. Dobře poslouží i všem zájemcům o zlepšení

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

Výuka plaveckého způsobu motýlek na FTVS UK Praha

Výuka plaveckého způsobu motýlek na FTVS UK Praha Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Výuka plaveckého způsobu motýlek na FTVS UK Praha Petr Smolík Uveřejněno: SMOLÍK, P. Výuka plaveckého způsobu motýlek na FTVS UK Praha. In ČECHOVSKÁ,

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné (baletka vzhůru) V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na

Více

Mechanika tuhého tělesa

Mechanika tuhého tělesa Mechanika tuhého tělesa Tuhé těleso je ideální těleso, jehož tvar ani objem se působením libovolně velkých sil nemění Síla působící na tuhé těleso má pouze pohybové účinky Pohyby tuhého tělesa Posuvný

Více

VÝUKOVÉ KARTY: HOD MEDICINBALEM VZAD PŘES HLAVU

VÝUKOVÉ KARTY: HOD MEDICINBALEM VZAD PŘES HLAVU VÝUKOVÉ KARTY: HOD MEDICINBALEM VZAD PŘES HLAVU Rozbor disciplíny: Tato disciplína se zaměřuje na zkoordinování pohybu horních a dolních končetin při odhodu. Odhod medicinbalem vzad přes hlavu se provádí

Více

Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání

Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Gymnastická cvičení ve vodě v rámci zdravotního plavání Uveřejněno: NOVOTNÁ, V., ČECHOVSKÁ, I., BŘEČKOVÁ, G. Zdravotní plavání 7 Gymnastická

Více

BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM

BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM BEZPEČNOST DĚTSKÝCH CHODCŮ PŘI STŘETU S MOTOROVÝM VOZIDLEM Specifika chodce v provozu na pozemních komunikacích Chodcem může být každý bez ohledu na úroveň povědomí o pravidlech provozu na pozemních komunikacích.

Více

TUHÉ TĚLESO. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

TUHÉ TĚLESO. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník TUHÉ TĚLESO Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Tuhé těleso Tuhé těleso je ideální těleso, jehož objem ani tvar se účinkem libovolně velkých sil nemění. Pohyb tuhého tělesa: posuvný

Více

Příloha 2. Informovaný souhlas účastníka výzkumu

Příloha 2. Informovaný souhlas účastníka výzkumu Přílohy: Příloha 1 vyjádření etické komise Příloha 2 informovaný souhlas účastníka výzkumu Příloha 3 srovnání dynamiky opory u běhu Příloha 4 komponenty reakční síly podložky při akcelerovaném běhu 1.

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na hladině. Špička druhé

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

ČESKÝ SVAZ KARATE KARATE GOJU - RYU. Školení trenérů III. třídy (Licence C) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE. Téma:

ČESKÝ SVAZ KARATE KARATE GOJU - RYU. Školení trenérů III. třídy (Licence C) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE. Téma: ČESKÝ SVAZ KARATE KARATE GOJU - RYU Školení trenérů III. třídy (Licence C) Specializace karate SEMINÁRNÍ PRÁCE Téma: Biomechanická analýza kopu mawashi geri Zpracoval: Jiří Panáček Kontakt:+ 420 732 131

Více

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s.

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s. Řešení úloh. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů.a) Doba jízdy na prvním úseku (v 5 m s ): t v a 30 s. Konečná rychlost jízdy druhého úseku je v v + a t 3 m s. Pro rovnoměrně

Více

SMĚRNICE PRO ROZHODČÍ PARAVOLTIŽE

SMĚRNICE PRO ROZHODČÍ PARAVOLTIŽE SMĚRNICE PRO ROZHODČÍ PARAVOLTIŽE 1.1.2016 Výklad k 7. opravenému vydání 2016 Toto vydání Směrnic pro rozhodčí paravoltiže je platné od 1.4.2016 Pravidla jsou vydána Českou hiporehabilitační společností.

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

MĚŘENÍ V BIOMECHANICE

MĚŘENÍ V BIOMECHANICE MĚŘENÍ V BIOMECHANICE BIOMECHANIKA VYMEZENÍ POJMU BIOMECHANIKA ANALÝZA TECHNIKY ROZDĚLENÍ METOD BIOMECHANICKÉHO VÝZKUMU KINEMATICKÁ ANALÝZA KINEMATOGRAFICKÁ METODA Systémy pracující na elektromagnetickém

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE.

DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE. DĚTSKÁ NEMOCNICE BRNO CVIČENÍ S OVERBALLEM MANUÁL PRO DOMÁCÍ CVIČENÍ DĚTÍ S VADNÝM DRŽENÍM TĚLA A STRUKTURÁLNÍMI VADAMI PÁTEŘE Kolektiv DRHO Brno 2016 Cvičební jednotka s využitím overballu 1. Protažení

Více

MISTROVSTVÍ ČR A SR V AERIAL SPORTS

MISTROVSTVÍ ČR A SR V AERIAL SPORTS MISTROVSTVÍ ČR A SR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY Povinné prvky pro disciplínu jsou rozdělené do skupin FLEXIBILITA, SÍLA A BALANČNÍ PRVKY. Soutěžící je povinen si do své soutěžní sestavy vybrat povinné

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM METODICKÝ DOPIS 2010 Vilém Figalla Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU

Více

Thera-Band ukázky cvičení.

Thera-Band ukázky cvičení. Prodloužená délka v cm (orig. 30cm) Tažná síla v kg béžová žlutá červená zelená bílá černá stříbrná zlatá speciálně extra lehký lehký středně silný středně těžký extra těžký super těžký max. těžký těžký

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní body

Více

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby A otočení jedné nohy nártem (vč. hřebetu prstů) směrem dolů a lehké zatížení => protažení prstů a nártu

Více

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie protahovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 30.9.2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1) Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 20 bodů Jedná se o zkušební státní zkoušky, které zabezpečuje

Více

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6.1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI A POJMY Tuhé těleso: Tuhé těleso je fyzikální model tělesa u kterého uvažujeme s jeho.. a. Zanedbáváme.. Pohyb tuhého tělesa: 1). Při posuvném pohybu

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa

Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa Mechanika tuhého tělesa Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa Mechanika tuhého tělesa těleso nebudeme nahrazovat

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie posilovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 18.11.2016 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU

PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU FISAF INTERNATIONAL, PRAVIDLA SPORTOVNÍHO AEROBIKU 2017-2020 PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU DODATEK Č. 2: CHYBY V PROVEDENÍ Obsah 1 Push Up Group... 3 1. 1 Push Up Group všeobecné chyby... 3 1. 2 Push Up Group

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ SKOK DALEKÝ

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ SKOK DALEKÝ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 SKOK DALEKÝ TEORETICKÉ ZNALOSTI Základy techniky Skok daleký je závodní disciplínou ve všech věkových kategoriích.

Více

Technika plaveckých způsobů

Technika plaveckých způsobů Technika plaveckých způsobů Kraul Díky cyklickému pohybu je to nejrychlejší a nejpřirozenější plavecký způsob. Poloha těla: tělo leží na břiše, poloha je mírně šikmá tzn. ramena jsou výše než boky. Poloha

Více

BIOMECHANIKA. 2, Síly a statická rovnováha Vektory a skaláry. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D.

BIOMECHANIKA. 2, Síly a statická rovnováha Vektory a skaláry. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. BIOMECHANIKA 2, Síly a statická rovnováha Vektory a skaláry Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. Síly působí v každém okamžiku na naše tělo (při pohybu

Více

Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS

Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Učební postup v plavání s ploutvemi Svozil Zbyněk, Smolík Petr učební text Předneseno na semináři katedry plaveckých sportů UK FTVS v Praze 27.

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8 Obsah 1 Tuhé těleso 1 2 Moment síly 2 3 Skládání sil 3 3.1 Skládání dvou různoběžných sil................. 3 3.2 Skládání dvou rovnoběžných, různě velkých sil......... 3 3.3 Dvojice sil.............................

Více

1) Vyšetření flexorů (ohybačů) šíje Základní pozice

1) Vyšetření flexorů (ohybačů) šíje Základní pozice 1) Vyšetření flexorů (ohybačů) šíje Ležíme na podložce, dolní končetiny pokrčíme, chodila máme opřené o zem. Paže jsou volně podél těla. Vyšetřovaná osoba provede pomalu a plynule flexi (předklon) hlavy

Více

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

BIOMECHANIKA. 2, Síly, vektory a skaláry. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D.

BIOMECHANIKA. 2, Síly, vektory a skaláry. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. BIOMECHANIKA 2, Síly, vektory a skaláry Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. SÍLY Síla vzniká tahem, tlakem nebo prostřednictvím tíhového pole Země a vzniká

Více

Katedra telesnej výchovy a športu Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici

Katedra telesnej výchovy a športu Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici Katedra telesnej výchovy a športu Fakulty humanitných vied UMB v Banskej Bystrici 2009 ROZVOJ PROFESIONÁLNYCH KOMPETENCIÍ UČITEĽOV TELESNEJ VÝCHOVY NA ZÁKLADNÝCH A STREDNÝCH ŠKOLÁCH Z ÚPOLOVÝCH ŠPORTOV

Více

Poměr příjmů prstovou a bagrovou technikou plachtícího podání - MS muži Polsko Bagr 81% Prsty 19% METODICKÝ DOPIS Jiří Petrů: Rychlost servisu

Poměr příjmů prstovou a bagrovou technikou plachtícího podání - MS muži Polsko Bagr 81% Prsty 19% METODICKÝ DOPIS Jiří Petrů: Rychlost servisu METODICKÝ DOPIS Jiří Petrů: Rychlost servisu V minulém metodickém popise (odkaz na dopis zde) jsem se zaměřil na poměr přihrávky prsty a bagru u plachtícího podání. Jsem rád, že dnes můžu doplnit napsané

Více

OBSAH 1. Cvičení na zahřátí 2. Cvičení na protaţení 3. Upínání snowboardu 4. Vstávání a otáčení 5. Základní postoj 6. Pádová technika 7. Cvičení na ro

OBSAH 1. Cvičení na zahřátí 2. Cvičení na protaţení 3. Upínání snowboardu 4. Vstávání a otáčení 5. Základní postoj 6. Pádová technika 7. Cvičení na ro METODIKA SNOWBOARDINGU OBSAH 1. Cvičení na zahřátí 2. Cvičení na protaţení 3. Upínání snowboardu 4. Vstávání a otáčení 5. Základní postoj 6. Pádová technika 7. Cvičení na rovnováhu 8. Koloběţka 9. Cvičení

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola

Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Bezpečnostně právní akademie Brno, s.r.o., střední škola Číslo projektu Název projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Název materiálu Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

FOTOSLOVNÍK ČESKÉHO SVAZU AEROBIKU

FOTOSLOVNÍK ČESKÉHO SVAZU AEROBIKU FOTOSLOVNÍK ČESKÉHO SVAZU AEROBIKU Autorky: Jana Hájková Miroslava Zimová Fotografie: Miroslav Šneberger Praha 2008 OBSAH: 1 PUSH UPS GROUP... 2 2 STATIC STRENGTH GROUP... 6 2.1 HORIZONTAL PRESSES FAMILY...

Více

PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU

PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU FISAF INTERNATIONAL PRVKY SPORTOVNÍHO AEROBIKU DODATEK Č. 2: CHYBY V PROVEDENÍ PLATNOST 2019-2020 Obsah 1 Push Up Group... 3 1. 1 Push Up Group všeobecné chyby... 3 1. 2 Push Up Group prvky... 4 2 Static

Více

Baterie posilovací verze 2017

Baterie posilovací verze 2017 Baterie posilovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument

Více

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY Cvičební jednotka CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY 1.CVIK horní končetiny v upažení v horizontále. Průběh pohybu: z výchozí polohy s nataženými horními končetinami se vytahujeme střídavě za pravou

Více

VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE

VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE VY_32_INOVACE_FY.03 JEDNODUCHÉ STROJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Jednoduchý stroj je jeden z druhů mechanických

Více

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Metodický dopis podává informace o postojích a přesunech ve volejbale, jejich významu a ukazuje na možnosti praktických cvičení k jejich nácviku a tréninku.

Více

O P R A V Y A Z M Ě N Y

O P R A V Y A Z M Ě N Y O P R A V Y A Z M Ě N Y sletové skladby pro muže a dorostence Borci pro XVI. všesokolský slet. Oprava č. 1: Popis str. 2 Úvod - IV. takt, doba 1.-2. škrtněte dlaně vzhůru správně: 1.-2. čelnými kruhy upažit

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Technika hodu. 1. Příprava, základní postavení a úchop kladiva 2. Nášvih 3. Otočky 4. Odhod

Technika hodu. 1. Příprava, základní postavení a úchop kladiva 2. Nášvih 3. Otočky 4. Odhod HOD KLADIVEM Historie První zmínky pocházejí již z roku 829 př.n.l. kdy keltští bojovníci házeli kolem od válečných vozů Jako závodní disciplína se začala uplatňovat od 60. let 19. století v Anglii Z počátku

Více

JMÉNO: MÍSTO: DATUM: OTÁZKY PRO III. A II. TRENÉRSKOU TŘÍDU

JMÉNO: MÍSTO: DATUM: OTÁZKY PRO III. A II. TRENÉRSKOU TŘÍDU JMÉNO: MÍSTO: DATUM: 21.11.2006 OTÁZKY PRO III. A II. TRENÉRSKOU TŘÍDU 1. V postoji guburyo sogi: a) jsou obě nohy propnuty b) je pokrčeno jen jedno koleno, druhé pokrčeno není c) je jedno koleno pokrčeno,

Více

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m Řešení úloh 1. kola 59. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autoři úloh: J. Thomas (1,, 3, 4, 7), J. Jírů (5), P. Šedivý (6) 1.a) Je-li pohyb kuličky rovnoměrně zrychlený, bude pro uraženou dráhu

Více

MASÁŽ DOLNÍ KONČETINY ZEZADU

MASÁŽ DOLNÍ KONČETINY ZEZADU MASÁŽ DOLNÍ KONČETINY ZEZADU Copyright Dexter Academy Stránka 1 Copyright Dexter Academy Stránka 2 Masáž dolních končetin zezadu Masírovaný již nemusí mít ruce podél těla, může si je dát tak, aby se mu

Více

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s.

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s. TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD Soustavu souřadnic spojenou se Zemí můžeme považovat prakticky za inerciální. Jen při několika jevech vznikají odchylky, které lze vysvětlit vlastním pohybem Země vzhledem

Více

MEZIROČNÍ POROVNÁNÍ 2012/ /17

MEZIROČNÍ POROVNÁNÍ 2012/ /17 Škola: Název: Obec: ADHN Církevní základní škola, Česká 4787 Zlín MEZIROČNÍ POROVNÁNÍ 12/13-16/17 5. ročník, šk.r. 12/13 ČESKÝ JAZYK 9. ročník, šk.r. 16/17 Výsledky vaší školy v českém jazyce byly nadprůměrné.

Více

Metodika TV pořadová cvičení

Metodika TV pořadová cvičení Metodika TV pořadová cvičení Základní názvosloví Řad je tvar v němž stojí cvičenci vedle sebe v jedné linii. Dvojřad je tvar, v němž stojí dvě řady za sebou ve vzdálenosti na předpažení. Řady se nazývají

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Cvičení při chronických. žilních onemocněních

Cvičení při chronických. žilních onemocněních Cvičení při chronických Cvičení při chronických [ žilních onemocněních 2 Cvičení vstoje č. 1 Stoj čelem ke stěně. Jedna noha je předsunutá jako při vykročení. Ruce jsou opřené o stěnu. Předsunutá noha

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Vleže na zádech opřeme jednu nohu celou plochou chodidla o zem a pokrčíme ji v koleně. Druhou nohu zvedneme, uchopíme ji pod kolenem a špičku chodidla

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D.

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D. SEZNAM PŘÍLOH A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5 D. Sestava cviků 1 A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor Informovaný

Více

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ INFORMACE PRO PACIENTY www.nemocnicesumperk.cz Obsah Praktické rady při cvičení.... 4 Cvičení vleže na zádech... 5-7 Cvičení vleže na břiše... 8-9 Cvičení na čtyřech... 9-10

Více

PRSA Štěpán Matek UPOZORNĚNÍ: Toto není oficiální metodika ČSPS, ale pouze stručný výtah z metodiky a dostupných videí pro Vaši inspiraci.

PRSA Štěpán Matek UPOZORNĚNÍ: Toto není oficiální metodika ČSPS, ale pouze stručný výtah z metodiky a dostupných videí pro Vaši inspiraci. PRSA Štěpán Matek UPOZORNĚNÍ: Toto není oficiální metodika ČSPS, ale pouze stručný výtah z metodiky a dostupných videí pro Vaši inspiraci. I. CELÝ ZPŮSOB Správné provedení: https://www.youtube.com/watch?v=qgz8riy-yti

Více

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit.

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. PB3 KOMPENZACE Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. ANATOMIE Pozice kolen + profil boků Pokud jsou tvá kolena jiného než rovného tvaru a zároveň máš vpadlá

Více

4. Práce, výkon, energie a vrhy

4. Práce, výkon, energie a vrhy 4. Práce, výkon, energie a vrhy 4. Práce Těleso koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a posune jej po určité dráze ve směru síly. Příklad: traktor táhne přívěs, jeřáb zvedá panel Kdy se práce

Více