Informační BULLETIN 07/2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informační BULLETIN 07/2008"

Transkript

1 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 07/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Letní odpočinek? V červnu nastolil trh šrotem, při nadále nezměněných cenách, ale zároveň stále vysoké produkci oceli a odpovídající vysoké potřebě šrotu, letní pauzu. Jednotliví spotřebitelé mohli odbourat cenové špičky z předchozích měsíců a došlo k lehkým cenovým přizpůsobením směrem nahoru, resp. pod jednotnou cenovou úroveň v květnu, ve které byly ceny relativně dost různě rozkolísány. Ceny jinak zůstaly převážně beze změny. Zásobování hutí se odehrávalo plynule. Ačkoli dosáhly obraty na základě vysoké cenové úrovně podniků šrotem pozoruhodných výšek, zisky ukázaly, že jsou poznatky o přesné struktuře nákladů vlastního podniku stále důležitější. Pouze u dodavatelských úvěrů poskytovaných ocelárnám pro období od 30 do 90 dnů, mohou být finanční náklady na tunu významnější a odpověď na otázku, jaké množství, komu a za jakých podmínek se bude dodávat, ovlivňuje tok šrotu stále více. Skladování přichází na pozadí právě individuálních finančních možností rovněž do úvahy. Sousední země V červnu se italské hutě dohodly, že budou platit domácím a zahraničním dodavatelům stejné ceny. Vzhledem k možným dodávkám šrotu ze Třetích zemí a zkrácenému výrobnímu času v červnu, vychází se v obchodních kruzích pro nadcházející měsíc z nezměněných cen. Španělské hutě nebyly na trhu, protože byly zjevně dobře předzásobeny a nastala tradiční letní červnová pauza. V Polsku mohla být množství šrotu kupována o 5 za tunu levněji než v předchozím měsíci, protože polské hutě jsou dobře předzásobené. Z Čech nebyla oproti tomu k dostání pro východoněmecký prostor žádná množství za nezměněné ceny. V ostatních sousedních zemích zůstaly ceny beze změny, přičemž spotřebitelé ve Švýcarsku kupovali určité kvality výlučně v tuzemsku.

2 2 Slévárny Situace zakázek ve slévárnách je stabilní. Ceny šrotu, které nejsou spojovány s určitými průměrnými cenami, zůstávají beze změny. Pouze vysoké ceny surovin, které mohou být na koncového spotřebitele přesunuty jen se zpožděním, potlačují spokojenost. Kvalitní surové železo z Ruska stojí 700 za tunu, za jednotlivé kvality se musí zaplatit dokonce přes 730 za tunu. Jedním z možných důsledků, které má zavedení diskutovaného vývozního cla na suroviny v Rusku ve výši 5 20 %, budou na každý pád rostoucí ceny. Na trhu se už dalo slyšet, že ruští obchodníci za všechny dodávky, které budou vyvezeny po zavedení vývozního cla, budou požadovat odpovídající dodatečný příplatek, jinak nebudou dodávat. Třetí země Tureckým ocelárnám se podařilo, zaopatřit se pro červen dostatečným množstvím šrotu (odhadem tun) z amerického východního pobřeží. Mohly tam nakoupit potřebné kvality za neuvěřitelně výhodných cca US $ za tunu/ C&F turecké přístavy od velkých amerických obchodníků. Protože bylo dopravné z EU do Turecka ve srovnání s dopravným z amerického východního pobřeží do Turecka nevýhodnější, nebyli evropští vývozci konkurenceschopní. Ačkoli turecké závody betonářskou ocelí mohou své produkty nyní odbývat ve Spojených Arabských Emirátech za cca US $ za tunu FOB, pokoušejí se optimalizovat zisk přes výhodnější nákupy šrotu. Fámy, že je v Černém moři mnoho lodních nákladů ještě bez smluv výhodně pro Turky, nemohly být ze sousedních kruhů potvrzeny. Turci se pro červen dostatečně pokryli a kupují nyní jen výhodně nabízený šrot z regionu Černého moře, v neposlední řadě aby dále prosazovali svou moc na trhu. Přesto se v obchodních kruzích vychází z toho, že budou turečtí spotřebitelé v půlce července kupovat šrot na konec července a na srpen. Výhledy Hospodaření šrotem počítá s oslabením trhu podmíněným létem, které začalo už v červnu. Hodnocení pro další cenový vývoj sahá od žádných změn po srážky až 30 za tunu. Nehledě k tomu celosvětově rostou ceny dlouhých a plochých produktů a také ceny surovin pro výrobu oceli a slévárenskou produkci. Příliš silné oddělení cen šrotu od tohoto vývoje je sotva představitelné, takže letní snížení cen by nemuselo být moc citelné. Při každoročních spekulacích o možných, prázdninami nebo podnikem podmíněných uzavírkách elektro-oceláren se ukazuje, že tyto pokud se konají budou kratší než v předešlém roce. Kromě toho se zdá, že většina závodů šrot dokupuje, aby se pokles potřeby šrotu v letních měsících držel v Německu v mezích.

3 3 Zpráva o trhu ocelového šrotu - EUWID Po prudkých cenových skocích obou posledních měsíců se v červnu ukazuje trh téměř beze změny. Situace ve střední Evropě byla obzvláště poznamenána už déletrvající nepřítomností tureckých nákupčích, a také Španělsko poptávalo jen obvyklá množství. Turecko už před několika týdny objednalo v Americe více lodních dodávek šrotu, které se mezitím uskutečnily a pokryly potřebu tureckých oceláren. Jsou zprávy, že jsou prý turecké ocelárny dobře předzásobené. O něco se zhoršily podmínky vývozu do Itálie, kde se dá nyní získat za tunu o 5 až 10 méně. U tuzemských nákupů platí italské ocelárny podle údajů o 30 až 40 za tunu méně než v předchozím měsíci. Ocelárny v Německu a Lucembursku už podle údajů nejsou dále v situaci, kdy by mohli budovat sklady, a také při obchodu šrotem by měla všechna množství, která přijdou, také znova odejít dále. Nikde nejsou prý takové zásoby. Ovšem šrotařské firmy mají mít postupem času možnost svůj materiál prodávat o něco výhodněji, takže se marže zvýší. Pro obchodníky, kteří zásobují ocelárny, vedl cenový nárůst ke značně zvýšeným nákladům kvůli vázání kapitálu. Zatížení kapitálu zatím představuje okolo 5 za tunu, což odpovídá zvýšení posledních měsíců o 2. Obchod také nadále vychází z vysokých cen oceli. V létě, když některé ocelárny kvůli revizním pracím zastaví provoz, mohly by se ceny nepatrně snížit, řekl jeden obchodník. Cenová úroveň ze začátku roku se už ale nedosáhne. Podle názoru účastníků trhu se cenovými skoky v posledních měsících stanovila jejich trvale zvýšená úroveň. Starý ocelový šrot (druh 1) se v červnu obchodoval za , přičemž jsou ale také možné ceny 420 jako v předešlém měsíci. Nový ocelový šrot (druh 2) stojí a průmyslový a úlomkový šrot Sešrotovaná stará ocel (druh 4) dosáhla jako v předchozím měsíci mezi 430 a 450, a také špony (druh 5) byly beze změny prodávány ocelárnám za Ovšem v tomto rámci docházelo částečně k lehčím posunům cen směrem dolů. U paketů z nových plechů (druh 6) se ukazuje nezměněný cenový rámec 430 až 450, přičemž větší obchodníci jmenovali také ceny 470. Nejnovější vydražení VW a BMW vynesly podle údajů ceny paketů za tunu. Nosná kupolová bude slévárnám dodávána za běžných za tunu, přičemž je podle údajů možné docílit i vyšší ceny. Firemní zprávy Norilsk Nickel musí odepsat miliardy ceny niklu padají Handelsblatt informoval, že ruský důlní koncern Norilsk Nickel v roce 2007 vydělal překvapivě méně než v předešlém roce. Podle údajů největšího světového producenta niklu a palladia padl čistý zisk s 5,32 miliardami dolarů o 11% níže. Obrat však stoupl podle akvizice o 44% na 17,1 miliard dolarů.

4 4 Cenový nárůst mnoha kovů nikl minul. Ještě před rokem cena niklu znamenala dolarů za tunu. Aktuálně má na londýnské burze už jen hodnotu dolarů. Německo je úspěšné v recyklaci zinku Z vycházejících reportů o zinku listu Handelsblatt vyplývá, že si německé podniky v recyklaci zinku vypracovaly místo na špičce. V důsledku toho leží při recyklaci pozinkovaného ocelového šrotu recyklační kvóta zinku v Německu skoro u 100%. Přitom vznikají uzavřeným oběhem materiálu druhy trvalého cyklu. Používané know-how je v zahraničí velmi poptáváno, vysvětluje mluvčí výrobce druhotného zinku, firma Metallwerk Dinslaken. Že Německo sází na recyklaci odpadního zinku, není podle zprávy žádná náhoda, neboť se zde už roky nedobývá žádný zinek. Ruda už není dost vydatná a její zpracování by bylo příliš drahé. Z tun zinku, které byly v Německu vyrobeny v roce 2007, vzniklo t z druhotných surovin. Také předpisy na ochranu životního prostředí se postaraly o to, že recyklační podíl kontinuálně roste: šrot obsahující zinek už nemůže být jednoduše uložen na skládkách. Recyklační podíl tak stoupl z cca jedné čtvrtiny v roce 1995 na těsnou třetinu v roce II. Barevné kovy Po poklesech kurzů předešlých týdnů se ceny na trhu měděného šrotu znovu trochu zotavily. Neizolovaný šrot z měděných drátů (Kabul) zdražil o 20 na 495 až 500. To stejné platí o sekaném šrotu z měděných drátů Ia (Kasus), který se nyní obchoduje mezi 485 a 490 za 100 kilogramů. Cena za sekaný šrot z měděných drátů II (Katze) se zvýšila o 20 na 445 až 450. Šrot z měděných drátů I (Kader) vykazuje mezi 455 a 460, rovněž plus 20 oproti předešlému týdnu. Šrot z měděných drátů II (Kanal) dosahuje cen mezi 435 a 440. Těžký měděný šrot (Keule) se zdražil o 20 a zaznamenává nyní 440 až 445. Lehký měděný šrot (Klima) stojí mezi 410 a 415, o 20 více než v předchozím týdnu. Také mosazný šrot mohl obrátit sestupný trend předchozích týdnů a vykázal částečně znovu cenové nárůsty. Obchodované cenové rozpětí pro těžkou mosaz (Milbe) leží u 285 až 290, což znamená plus 10 oproti půlce června. Lehký mosazný šrot (Modus) zdražil o 5 na 115 až 120. Velkoobchodní nákupní cena mosazných špon (Maler) se pohybuje konstantně mezi 295 a 300. Také šrot z válcované mědi (Magda) si drží s cenami mezi 325 až 330 úroveň předchozího týdne. Druh červeného kovu I (Radar) a II (Rampe) dosahují beze změny 365 až 370 za 100 kilogramů. Velkoobchodní nákupní cena za 100 kilogramů odpadního zinku setrvává už dobré dva měsíce u 85 až 90. Ceny za chromnikloocelové odpady mohly znovu lehce přidat. Druh V-IIa

5 5 vykazuje mezi 150 a 155, 5 více než v předchozím týdnu. Cena za chromnikloocelové odpady V-IVa se rovněž vyšplhala o 5 na 210 až 215. Také druhy hliníkového šrotu zaznamenaly lehké kurzové zisky. Hliník, nový, chudý na měď, zdražil o 5 na 120 až 125. To samé platí pro čisté hliníkové dráty, které se obchodují za 170 až 175. Litinový šrot stojí stejně jako předtím 90 až 95. Cena za odpady z hliníkového plechu a hliníkové špony se pohybuje konstantně mezi 85 a 90 resp. 80 až 85 za 100 kilogramů. Cena za hliníkové profilové odpady leží s cenami 170 až 175 o 5 nad úrovní předešlého týdne. Nákupní ceny hliníkovo-litinových slitin na horním konci cenového rozpětí stouply o 1. Litinové slitiny č. 225 dosahují nyní mezi 226 a 239, slitina č. 226 stojí 227 až 240 za 100 kilogramů. Cena za slitinu č. 231 leží u 236 až 249, za slitinu č. 233 se bude platit mezi 244 a 257. III. Sběrový papír Sběrový papír komentář bvse Také červen byl v oblasti sběrového papíru měsícem s vysokou nabídkou. Poptávka z Dálného východu se naproti tomu nezměnila. Situace zakázek u výrobců kartonu a lepenky stejně jako cenový tlak na jejich finální produkty vedly k dalším odstávkám ve výrobě a po celé Evropě se dalo slyšet o jejím útlumu. Vzhledem k tomu dosahovali obchodníci u masových druhů nižších cen. Trh sběrového papíru v Německu komentář EUWID Potom, co se v červnu nově snížily ceny za smíšený papír a papír z obchodních domů, stejně jako za lepenku II, očekává většina partnerů rozhovoru EUWIDu pro nadcházející měsíc stabilní kotace. Dosavadní cenové redukce jsou možné, aniž by zůstávaly jizvy., toliko názor pozorovatele trhu. Sice jsou plánovány v červnu se strany výrobců balicího papíru a kartonu další odstávky, což přiměřeně zmenší potřebu sběrového papíru, menší potřeba ale bude kompenzován počínajícím oslabeným sběrem kvůli prázdninám. Vývoz na Dálný východ běží rovněž nadále v poklidných kolejích, takže ani z této strany se nedá očekávat krátkodobě žádný větší vliv na tržní dění v Německu. Směřujeme naproti klidnému létu, je si jistý partner rozhovoru pro EUWID, který do září nepočítá s opětovnými citelnými pohyby na trhu. Na cenách na německém tuzemském trhu se v dalším průběhu měsíce neudály žádné změny. Za smíšený papír se proto platí a za papír z obchodních domů /t. Odměny za zvláštní množství pro oba tyto druhy se pohybují v rámci resp /t. Lepenka II měnila vlastníka za 80-90, noviny za /t.

6 6 Měsíční kontrakty na deikingové zboží byly dále uzavírány na bázi /t. Dlouhodobé smlouvy ležely stejně jako předtím v cenovém koridoru /t. Ceny za barevné spisy jsou u a za multitisk u /t. Rovněž beze změny za zůstaly bílé rotační odpady stejně jako /t bílé odřezy. Jak už bylo zmíněno, neudály se ani v situaci vývozu na Dálný východ žádné výrazné změny. Podle údajů sice odtékala množství stejně jako předtím v obvyklém rozsahu, dodatečná poptávka z Číny jako předtím ale ne. Docílené ceny se v obou posledních týdnech znovu lehce zlepšily. Za smíšený papír se proto mohou znovu dosáhnout ceny asi 95 a za papír z obchodních domů až 104 /t. Obchodní čísla ve zkratce - SCA Hygiene Products a.s., Mnichov Z mimořádné zprávy vyplývá, že je poptávka po konzumních produktech z tissue papíru v Evropě na dobré úrovni. SCA prosadila na všech trzích cenová zvýšení a mohla i přes zvýšené náklady za energii a suroviny, obzvláště celulózy a sběrového papíru, zlepšit svůj výsledek. V rámci dohodnutého restrukturalizačního programu pro evropský a severoamerický obchod tissue papírem z roku 2007 bylo v dubnu 2008 oznámeno skončení výroby v Tawd ve Velké Británii. Pravděpodobně ve 3. kvartálu 2008 bude zastaven stroj na tissue papír s kapacitou cca tun, nacházející se na tomto pracovišti. Ve spojení s touto uzavírkou budou vyřazeny z provozu také některé nerentabilní zpracovatelské linky v závodě Skelmersdale/Velká Británie. Opatření slouží k lepšímu využití kapacit na nákladově výhodnějších pracovištích. Dolnosaský ministr životního prostředí se vyslovuje proti výhradnímu právu komunálního sběru starého papíru Ministr životního prostředí Dolního Saska Hans-Heinrich Sander na zemském sněmu zdůraznil, že komerční sběr starého papíru nebude zpochybňovat. Důvod pro diskusi na dolnosaském zemském sněmu byl návrh frakce Bündnis90/Die Grünen (Zelení), který předpokládal, že by se obcím poskytovalo výhradní právo přístupu v rámci takzvaného existenčního opatření. Sander ve své řeči na zemském sněmu ujasnil, že se obce již dnes každý den rozhodují o tom, zda dají při hospodaření s odpadem přednost vlastním zařízením nebo zda to chtějí zadat nějaké společnosti. To by platilo také pro zpracování sběrového papíru, řekl Sander.Avšak zdůraznil, že právo v oblasti odpadu také připouští sběr přes obecně prospěšné společnosti, a sice bez podmínky schválení. Jestliže chce někdo následovat návrh Zelených, zdůraznil dolnosaský ministr životního prostředí, musela by se do změny oběhového a odpadového zákona nejprve

7 7 zapracovat tato záležitost. To by byl krok zpátky, neboť by se to dotýkalo obecně prospěšných institucí. Zelenými požadované předání časově omezených, celoevropsky vypsaných koncesí pro sběr a zhodnocení sběrového papíru a dalších druhotných surovin by podle názoru Sanderse nebylo slučitelné s platným Zákonem o odpadech. Ten vznikl pro svobodu volby a vyzýval členy Zemského sněmu, nechat občanky a občany samotné rozhodnout, komu přenechají svůj sběrový papír!. To není úloha zákonodárce, aby omezoval odbyt sběrového papíru na trhu v Německu nebo udělil obecní privilegium. Toto je ostatně citelný zásah do svobody povolání sběratelů-živnostníků, kteří jsou podle ústavy vysoce chráněni. Sander také zdůraznil, že se u sběrového papíru jedná o vysokohodnotný odpad ke zhodnocení. Pro tyto odpady také nebude v evropském právu uznáno žádné privilegium obecního zpracování. Tyto odpady jsou zboží, pro které platí svoboda o pohybu zboží a hospodářská soutěž, řekl Sander. Reklamní branže znejistěla tisk nejdůležitějším nositelem reklamy Po oslabeném růstu v roce 2007 se dívá německá reklamní branže do budoucnosti skepticky. Roste nebezpečí, že se německý reklamní trh nově sklouzne do recese, zaznělo z Centrálního svazu německé reklamy (ZAW) při představení výroční zprávy Reklama v Německu v Berlíně. O 1,8% vzrostl trh reklamy v uplynulém roce, 2006 to bylo ještě 2,1%. Pro rok 2008 prognózuje ZAW růst těsně na 1%. Za důvody oslabení reklamního trhu jsou zodpovědné především politické intervence, obzvláště EU, řekl mluvčí ZAW. Jako příklady jmenoval omezení tabákové reklamy a identifikační povinnost u automobilových reklam, které musí obsahovat také údaje o emisi oxidu uhličitého. Celkově bylo v roce 2007 v Německu do reklamy investováno 30,78 miliard. Nejdůležitějším nositelem reklamy zůstávají noviny. V uplynulém roce držely tento podíl na trhu s 22%, následuje televize s 20%. Stagnace konjunktury v tiskařském průmyslu V rámci každé 4 roky se konajícího světového veletrhu pro tisk a papírenskou branži Drupa se ukázaly německé - převážně středně veliké tiskařské podniky pro rok 2008 skeptické a očekávaly už reálný růst obratu jen z 1,6% na 2,4% v předešlém roce. Důvodem jsou málo rostoucí výdaje německého hospodářství na reklamu. Dodatečně je také zatěžují rostoucí náklady na energii a ceny papíru.

8 8 Přes stagnaci konjunktury se na Drupě shromáždění zástupci branže o budoucnost tištěného papíru nebáli. Prognózy očekávají, že globální spotřeba papíru, lepenky a kartonu stoupne z dnešních 380 milionů tun do roku 2015 až na 440 milionů tun. IV. Staré sklo střepy Obalové sklo Po Ifo-konjunkturním testu se také na konci I.pololetí podle hodnocení výrobců nápojových lahví na pozitivní obchodní situaci změnilo málo. Podniky hlásily živý příjem objednávek a byly se svou situací zakázek vcelku spokojeni. Pro nadcházející půlrok počítají firmy se stejně dobrými obchody a oznámily zvýšení produkce. Prodejní ceny se zvýšily a měly by stoupnout také v nadcházejícím měsíci. Nadále zakalené je obchodní klima u podniků průmyslu plochého skla (výroba základního plochého skla pro další zpracování a zhodnocení). Sice byla aktuální situace pořád ještě pociťována jako uspokojivá resp. sezónně obvyklá, skepse ohledně dalšího vývoje ale narostla. V. Staré umělé hmoty Komentář bvse Trh druhotných plastů se ukazuje v cenovém zrcadle EUWIDu jako celkově nezměněný. Také v nabídce a poptávce se vykazuje sekundární trh jako stabilní. Vývozní situace na Dálný východ se stabilizuje. Poptávka z Číny je experty uváděna mezitím jako znovu stabilní a na dobré úrovni. Komentář EUWID Na trhu pro druhotné plasty v Německu se ještě nerýsují žádné podstatné změny. V červnu zůstaly ceny převážně na úrovni předešlého měsíce. Napjatá zůstává situace u druhotných zpracovatelů PETu, kteří jsou dále konfrontováni s vysokými cenovými požadavky, a často pracují na pokraji hospodárnosti. U foliových odpadů došlo částečně ke zvednutí cen, které jsou ovšem dlužny o něco silnějšímu kurzu dolaru. U drtí nejsou ve srovnání s květnem rozpoznatelné žádné vzestupy. Poptávka po druhotných plastech je považována všeobecně za dobrou, s výjimkou určitých typů jako HDPE-přepravky. Tam zřejmě proniká, že větší zpracovatel na základě vysokých cenových požadavků už měsíce nenakoupil žádné drti. Obecně jsou stížnosti na vyšší náklady na dopravu a na elektřinu, které zatím představují podstatný faktor. Zda se na základě nejčerstvěji stoupnuvších cen nového zboží vyskytnou odpovídající možnosti pro druhotné zpracovatele, se musí vyčkávat. Sice je velmi dobrá poptávka, to by ale také

9 9 mohlo znamenat tvorbu zásob.. Trend ukazuje značně nahoru. Jak vysoko to půjde, se bude ale dát určit teprve po letních prázdninách, kdy mnoho zpracovatelů znova spustí výrobu. Ve vývozu se informuje dále o normálním odběru z Dálného východu, špatně jdou na odbyt Bigbags, zde je jen málo cest. O něco slaběji odchází barevné smíšené folie do Číny, zatímco Indie má odebírat více. Různě vyjádřené fámy z branže, že Čína zakáže dovoz plastových odpadových folií, nemohou být ještě potvrzeny. PE: V podstatě beze změny, zaznělo ze strany dotázaných. Druhotní zpracovatelé nemohli ceny recyklátů zvýšit, většina drtí a také foliových odpadů zůstává v nákupu nezměněná. Podle kvality se jako obvykle diferencují i ceny na trhu. U HDPE-přepravek-drtí došlo nově ke značným poklesům, zjevně je nyní nabídka větší než poptávka. Za dobré LDPE-foliové odpady se dají někdy docílit ceny, které leží 30 až 50 nad obvyklou tržní úrovní. Někteří nákupčí dále pochybují, že takové nabídky mohou být trvalé a drží se od zdražování obchodních řetězců často zpátky. Bezbarvé folie do 98/2 přijdou zpravidla na 380 až 420. Ceny v severoněmeckých přístavech za zboží 98/2 ležely v červnu často mezi 430 až 445 za tunu. U folií 90/10 jsou dále možná značná rozpětí, mezi 240 a 170 leželo mnoho cen. 80/20 přijde na 180 až 220, celkové rozpětí sahalo od 160 do 240. U barevných foliových odpadů jsou běžné větší výkyvy podle kvality. PP: Nově nezměněné ceny se hlásí pro oblast PP-druhotných plastů. Také zde leží údaje částečně daleko od sebe. Spekuluje se také o zvedání cen v důsledku zdražování nového zboží. PS: Podle typu a kvality dalece kolísají cenové údaje. Sahají často k okolo 500 za barevné kvality až nad 730 za nárazuvzdorné bílé druhy. Vyšší ceny jsou možné pro typové zboží. Také zde je očekávání, že se rostoucí ceny nového zboží projeví také na recyklátech. PVC: Zjevně málo úspěchu bylo v červnu, aby se pozvedly ceny drtí. Poptávka je dobrá, ale stavební konjunktura přináší nabízejícím v mnoha zemích EU starosti. K tomu budou vysoké ceny za odpady zčásti požadovány k úpravě. PET: Většinou viděli zhodnotitelé PETu v Německu pro červen lepší zásobovací situaci. Na cenách se toto nijak znatelně neprojevilo. Materiál nebyl v přebytku, neboť mnozí zhodnotitelé sháněli ještě množství, bylo slyšet od části nabízejících. Ostatní nabízející viděli vesměs větší nabídku na trhu na základě teplejšího počasí a vycházeli proto jako někteří zhodnotitelé z cenových snížení jednorázových lahví v červenci. O 10 a 30 za tunu se mají zlevnit barevné a bezbarvé kvality, říkali druhotní zpracovatelé a obchodníci. Hospodárnost u recyklace PETu vidí někteří účastníci trhu silně ohroženou. Očekávají na základě nově oznámených PET-přípravných kapacit v Německu bezohledný konkurenční boj, kterému by mohli někteří zhodnotitelé padnout za oběť. Cenové srážky v červnu byly možné jen zčásti. Nabízející informovali o vysokých ujednáních ve východní Evropě. Cenové rozpětí v červnu zahrnovalo za křišťálově čisté lahve podle kvality mezi

10 a 430 za tunu. Nově leželo mnoho ujednání mezi 380 a 400. Barevné lahve jsou k dostání mezi 175 a 200 za tunu. Také 220 je možných. Odbyt málo hodnotného barevného smíšeného PETu je možný jen při vývozu za ceny okolo 40 až 60 za tunu. Firemní zprávy staré umělé hmoty Německý největší PVC projekt Podle zpráv Ruhr bylo při největším PVC-recyklačním projektu Německa zhodnoceno více než okenních rámů z plastů. Pocházely z někdejších kasáren, které měly ustoupit obytnému a živnostenskému parku, sdělil pracovní tým PVC a životního prostředí. Prvky budou rozděleny na jednotlivé složky. Potom zbyde čistý PVC granulát, který bude později znovu použit pro výrobu nových oken. Také čtverečních metrů PVC podlahového obložení budovy najde nové využití. Bude zpracováno na jemnou drť a nasazeno na produkci levných nových podlahových obložení. Čínská vláda zakazuje obchodům bezplatné vydávání plastových sáčků V pozadí je nové nařízení k ochraně životního prostředí před znečišťováním a snížením spotřeby energie. Vláda v Pekingu chce vychovat miliardový národ k tomu, aby si bral na nákup tašky z látky nebo plastové tašky na více použití. Podle zpravodajské agentury Xinhua by museli při nákupu v budoucnu vydat za nákup malé plastové tašky mezi 0,2 Yuanu (1,9 Centu) a 10 Yuanů (93 Centů) za látkovou tašku. VI. Sběrový textil Komentář bvse Situace na trhu starých šatů segment se momentálně představuje jako relativně stabilní Pro zásobování třídících podniků je dostatečně použitelné originální zboží, zároveň nemají sběratelé žádné problémy prodat celkový objem za dobré ceny. Třídící kapacity jsou plně vytíženy, poptávka po tříděném ošacení se dá označit jako dobrá, obzvláště z Afriky. Letní zboží je velmi dobře poptávané, zde může dokonce částečně dojít k nedostatečným dodávkám. O něco problematičtější jsou pro tříditele ovšem permanentně rostoucí nároky na kvalitu mnoha východoevropských zákazníků. Kvůli přibývající konkurenci četných textilních diskontů v těchto zemích stoupá tlak jak na kvalitu, tak na cenu zboží, které se zde poptává. Trochu pod tlak přichází momentálně prodejní ceny recyklovaného zboží na základě trvale slabého dolaru.

11 11 Poptávka po hadrech na čištění je jako předtím velmi dobrá při stabilních cenách; toto platí pro všechny kvality. U peří nebyly ve vykazovaném období žádné změny v cenové skladbě, zde se dá doufat, že je pokles cen zastaven. B. Stav a výhled trhu druhotných surovin v České republice I. hodnocení situace na trhu se železným šrotem Ceny železného šrotu zaznamenávají v červenci další propad. Důsledek této skutečnosti je potřeba vidět především v přebytku této suroviny na trhu, velkých zásobách hutních podniků a nižším zájmu o dovoz této suroviny z Evropy do Turecka, Itálie apod. 1) Česká republika Ceny šrotu na českém trhu zaznamenaly cenový pokles ca o 700,-Kč/ t. Výrazný vliv na toto snížení měl i vývoj čs.koruny vůči EUR, kdy vzhledem k silné koruně ( při zachování cen v EUR) činí pokles ceny šrotu jenom tímto kurzovním vlivem 500,- Kč/ t. Navíc jsou všechny tuzemské ocelárny velmi dobře předzásobeny, což k poklesu cen rovněž výrazně napomáhá. Potřeba rozhodujících hutních podniků v nákupu šrotu na červenec v tunách ArcelorMittal Ostrava a.s. 60 tis. Třinecké železárny 30 tis. EVRAZ Vítkovice 0 tis. Vítkovice Heavy Machinery 4 tis. 2) Německo Rovněž na německém trhu se ceny šrotu snižují v závislosti na teritoriu a současné situaci ve stavu zásob. Průměrné snížení cen se pohybovalo v rozmezí 15 30,- EUR/t. U většiny oceláren v Německu byly dodavatelům kráceny měsíční objemy dodávek, některé hutě omezovaly dodávky dost výrazně a z důvodu přeplnění skladovacích ploch a vzhledem k omezeným možnostem vykládky docházelo i k pozastavování dodávek.

12 12 3) Polsko Polské hutě opět výrazným způsobem snižovaly ceny šrotu o 30 40,- EUR/t. Důvody jsou stejné jako v ostatních zemích vysoké zásoby a převyšující nabídky šrotu nad poptávkou. 4) Rakousko Rovněž Voest Alpine přikročil ke snížení cen diferencovaně - podle jednotlivých druhů. Cenové snížení se pohybovalo od 0,- EUR( nový odpad) po 20,- EUR/ t( těžký starý šrot, střihaný šrot) Stav zásob je i u tohoto ocelářského koncernu nadále vysoký. 5) Itálie Italské hutě rovněž snižovaly ceny šrotu o 10 20,- EUR/t což nebylo tak výrazné, jako např.v Polsku či v Německu. Zásoby šrotu jsou vysoké, velké problémy však způsobují dodavatelům i italské dráhy, které nezvládají zvýšený příliv šrotu především ze střední Evropy a tuto situaci řeší častým vydáváním zákazu nakládek. Předpokládaný trend Ani v měsíci srpnu se nedá očekávat oživení na trhu se železným šrotem. Řada hutních podniků bude z důvodu dovolených a technologických odstávek snižovat nákup šrotu na srpen, pod tlak se dostávají i ceny hutních výrobků, kdy spotřebitelé již nechtějí akceptovat neustále vzrůstající cenu oceli, na což budou ocelářští producenti reagovat očekávaným tlakem i na snižování cen vstupních surovin. C. RecyAktuell Interseroh převezme obchod s kovovým odpadem od společnosti Alba Ke kolínské skupině INTERSEROH a.s., poskytující služby a obchodující s druhotnými surovinami, patřící INTERSEROH Hansa Recycling s.r.o., Dortmund, chce přes dceřinou společnost na základě dohody z 26. května 2008 převzít ve druhé polovině roku 2008 ALBAMETALL s.r.o., Berlín. Ta se zabývá recyklačními aktivitami v oblasti železného šrotu a barevných kovů a je dosud součástí společnosti Alba a.s. Berlín. Předmětem akvizice je více společností s asi 35 pobočkami, které jsou zčásti plně v majetku ALBAMETALL s.r.o. a zčásti vedeny jako Joint Venture třetími subjekty. Podniky se nacházejí v Berlíně, Brandenburgu, Sasku-Anhaltsku a Mecklenburgu-Předpomořansku. Podle údajů společnosti prodala skupina ALBAMETALL na trhu okolo milionu tun ocelového a barevného

13 13 šrotu. Celkový obrat je odhadován asi na 400 milionů. Ke kupní ceně se účastníci nevyjádřili. Tím udělala Alba a.s. konečnou čáru po několika měsíčních spekulacích. Už začátkem ledna to znamenalo, že Alba a.s. zkusí úplné oddělení od obchodu šrotem. Předtím prodal berlínský recyklační koncern své zahraniční aktivity šrotem firmě Scholz a.s. Proč chce Alba a.s. své toho času nesmírně lukrativní šrotové aktivity prodává se v kruzích branže odůvodňuje tím, že chce posílit svou hlavní činnost, tj. recyklaci a obchod s nekovovými druhotnými surovinami. Skupinu ALBA ALBA-METALL tvoří: - ALBAMETALL s.r.o. - MRR Mitteldeutsche Rohstoff-Recycling s.r.o. - HRR Stahlschrott und Metall Recycling s.r.o., komanditní spol. - PRR Prignitzer Rohstoff-Recycling s.r.o. - Lausitzer Schrottverwertung - Ziems Recycling s.r.o. - Altmarkt Recycling s.r.o. - Reich und Gebauer Recycling s.r.o., komanditní spol. Praha, Zpracoval : sekretariát SPDS-APOREKO

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Informační BULLETIN. Březen 2008

Informační BULLETIN. Březen 2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN Březen 2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Stálé ceny Z trhu byly

Více

Informační BULLETIN. Únor 2008

Informační BULLETIN. Únor 2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN Únor 2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Celosvětově vysoká poptávka

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

Informační B U L L E T I N 02/2009. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 02/2009. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 02/2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Nejasná tržní situace V

Více

Informační BULLETIN 05/2008

Informační BULLETIN 05/2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 05/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Trh šrotu je celý bez sebe

Více

Informační B U L L E T I N 10/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 10/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 10/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse - Prudký pokles cen

Více

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku Tisková zpráva BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku 1. srpna 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58

Více

1BHospodářský telegram 08/2010

1BHospodářský telegram 08/2010 1BHospodářský telegram 08/2010 Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání Index obchodního klimatu ifo pro živnostenské hospodářství Saska, nových spolkových zemí a Německa, statistické hodnoty,

Více

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014 ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí T +420 595 683 390 M +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Hospodářské výsledky ArcelorMittal

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2018 do 28.

Více

1BHospodářský telegram 10/2010

1BHospodářský telegram 10/2010 1BHospodářský telegram 10/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 108,0 nz 107,1 N 106,7 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. srpna 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2019 do 31.

Více

Informační B U L L E T I N 11/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 11/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 11/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Úplné zabrzdění Rozdílná

Více

Informační BULLETIN říjen 2007

Informační BULLETIN říjen 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN říjen 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Klidný trh Přes stoupnuvší poptávku

Více

Informační BULLETIN listopad 2007

Informační BULLETIN listopad 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN listopad 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Stabilní trh Na začátku měsíce

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

B U L L E T I N 10/2009

B U L L E T I N 10/2009 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin INFORMAČNÍ B U L L E T I N 10/2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I.Železný a ocelový šrot Komentář bvse Toužebně očekávané oživení

Více

Informační B U L L E T I N 12/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 12/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 12/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Fámy, málo aktivit,

Více

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s.

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s. Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci Petr Balner EKO-KOM,a.s. Závazky ČR vůči EU Hlavní cíle plynoucí ze směrnic: Rámcová směrnice o odpadech (50 % využití některých odpadů

Více

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 LEDEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Čtvrtletní šetření ČNB

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. října 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 9. 2018 do 30.

Více

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice?

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30. 04. 2015 Shrnutí Kukuřice je nejvýznamnější součástí světového obchodu

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. března 2017 V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2017 do 28. 2. 2017 dodáno

Více

Vyzbrojeni některými základními údaji za Německo za rok 2016, jsme se vydali do Espenhainu:

Vyzbrojeni některými základními údaji za Německo za rok 2016, jsme se vydali do Espenhainu: Průmyslové využití ocelového šrotu se datuje od roku 1864, kdy byl vynalezen způsob tavby ocelového šrotu. Dnes je ocelový šrot celosvětově obchodovaným primárním surovinovým produktem a v různé kvalitě

Více

19. CZ-NACE 31 - VÝROBA NÁBYTKU

19. CZ-NACE 31 - VÝROBA NÁBYTKU 19. - VÝROBA NÁBYTKU Výroba nábytku 19.1 Charakteristika odvětví Odvětví výroba nábytku používá k výrobě jako hlavní surovinu předem zpracované (upravené) dříví nebo dřevařské výrobky, zejména aglomerované

Více

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost.

ANALÝZA KAKAO LONG. Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. ANALÝZA KAKAO LONG Kakao je nejen afrodiziakum, ale i dobrá investiční příležitost. Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30.6. 2015 Shrnutí Kakao je ve vědeckém světě známé

Více

OTEVŘENÁ EKONOMIKA. b) Předpokládejte, že se vládní výdaje zvýší na Spočítejte národní úspory, investice,

OTEVŘENÁ EKONOMIKA. b) Předpokládejte, že se vládní výdaje zvýší na Spočítejte národní úspory, investice, OTEVŘENÁ EKONOMIKA Zadání 1. Pomocí modelu malé otevřené ekonomiky předpovězte, jak následující události ovlivní čisté vývozy, reálný směnný kurz a nominální směnný kurz: a) Klesne spotřebitelská důvěra

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. prosince 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 11. 2018 do

Více

Vratné PETky ano či ne? Ing. Jana Krutáková, poslankyně PČR

Vratné PETky ano či ne? Ing. Jana Krutáková, poslankyně PČR Vratné PETky ano či ne? Ing. Jana Krutáková, poslankyně PČR Základní cíle dané EU: Do r. 2035 recyklovat 65% veškerého KO Do roku 2035 skládkovat max. 10 % KO Do roku 2030 recyklovat 70% obalových odpadů

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila. 2. kvartál 2017:

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila. 2. kvartál 2017: Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila 1. srpna 2017 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com

Více

Informační BULLETIN prosinec 2007

Informační BULLETIN prosinec 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN prosinec 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Hodnocení situace na trhu se železným šrotem

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. června 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.5.2016 do 31.5.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa 1.7. 2014 Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa Převaha v dovozech potravin do ČR nad jejich vývozem nebyla za první čtyři měsíce letošního roku tak

Více

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 6.1. Charakteristika odvětví Celulózopapírenský průmysl patří k tradičním odvětvím

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2017 do 30.

Více

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Tisková zpráva 15. 03. 2011 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Setrvalý růst obratu Prudký pokles škodní kvóty Obnova dynamiky pozitivních výsledků Posílení

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Informační BULLETIN 04/2008

Informační BULLETIN 04/2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 04/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Rozjitřený trh Německými ocelárnami

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA)

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) 1 z 6 27.5.2011 10:22 AAA AUTO Úvod» IR zprávy a oznámení (vnitřní informace)» Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) Konsolidované neauditované

Více

Analýza srpen 2016 Sója prodej

Analýza srpen 2016 Sója prodej Analýza srpen 2016 Sója prodej Robert Černík - analytik info@primstock.cz +420 234 768 018 ANALÝZA PRIMSTOCK SÓJA prodej 12. 8. 2016 Prodej CFD na sóju INSTRUMENT: CFD Symbol MT4: Soybeans Faktory vedoucí

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna

INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna Výhled na 2Q 2015 a dále Petr Manda výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Martin Kupka hlavní ekonom ČSOB Podnikatelé v nejlepší náladě za poslední rok a půl

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR. Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007

Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR. Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007 Č. 04/2010 31. března 2010 Vienna Insurance Group v roce 2009 podle IFRS: Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Informační BULLETIN prosinec 2009

Informační BULLETIN prosinec 2009 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN prosinec 2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Dění na trhu nabralo nečekaný

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. listopadu 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 10. 2018 do

Více

Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál

Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál Petr Manda výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Martin Kupka hlavní ekonom ČSOB Index očekávání firem S jakou náladou vstupují firmy do nového

Více

Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje

Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje Tisková zpráva Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje Praha, 8. dubna 2013 Aktuální průzkum Hospodářské komory České republiky (HK ČR) zaměřený na podnikatelskou

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. října 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 9. 2017 do 30.

Více

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech.

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 9 z 10 obyvatel České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 30 % domácností v České republice považuje objem odpadu, který produkují, za příliš velký. 59 Jak se vyvíjelo

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016

Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016 Produkce, využití a odstranění odpadu a produkce druhotných surovin v roce 2016 Český statistický úřad provádí každoročně zjišťování o produkci odpadů a nakládání s odpady již od roku 1992. Rozsah a uspořádání

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly. Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %)

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly. Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %) Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %) Pokračuje trend navyšování objemů (plus 8 %) EBIT před zaúčtováním mimořádných

Více

VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012. Povinné oznámení 5/2012

VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012. Povinné oznámení 5/2012 VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012 Povinné oznámení 5/2012 Představenstvo společnosti Unipetrol oznamuje svůj odhad vybraných finančních a

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Tisková zpráva. Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat

Tisková zpráva. Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat Tisková zpráva Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat 24. dubna 2018 Mgr. Andrea Patočková Marketing&PR +420 296 555 422 andrea.patockova@gfk.com Výsledky studie GfK

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly. 3. kvartál 2017: Tržby ve výši 15,3 miliard eur (plus 9 %)

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly. 3. kvartál 2017: Tržby ve výši 15,3 miliard eur (plus 9 %) Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly 25. října 2017 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. kvartál 2017: Tržby

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

ČÍSLO 1 ROK počet kontraktů tis. MWh mil. CZK

ČÍSLO 1 ROK počet kontraktů tis. MWh mil. CZK ČÍSLO 1 ROK 2019 Burzovní listy ČMKB ZAZNAMENALA V ROCE 2018 REKORDNÍ BILANCI OBCHODOVÁNÍ S DODÁVKAMI ENERGIÍ PRO KONEČNÉ ZÁKAZNÍKY OBSAH Hned trojnásobný rekord v obchodování dodávek energií registrovala

Více

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Tisková zpráva Praha, 1. srpna 2012 Dobrý výkon pokračoval i ve druhém čtvrtletí 2012 Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Obrat vzrostl o 6,4 % na 4 206 mil. eur (organický růst dosáhl 4,0

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA

VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA VRACÍME OBALY DO ŽIVOTA SPOLEČNOST EKO KOM Autorizovaná obalová společnost EKO KOM byla před třinácti lety založena průmyslovými podniky vyrábějícími balené zboží. Tato nezisková akciová společnost vytvořila

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 24.06.2013 Vepřové půlky v pátek korigovaly Futures kontrakty na vepřové půlky v uplynulém týdnu vydatně nabíraly zisky a sáhly si díky tomu až na dvouletá maxima.

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel, 12. července 2004 (07.09) (OR. en) 11381/04 COMPET 122 SID 24

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel, 12. července 2004 (07.09) (OR. en) 11381/04 COMPET 122 SID 24 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel, 12. července 2004 (07.09) (OR. en) 11381/04 COMPET 122 SID 24 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Patricia BUGNOTOVÁ, ředitelka, za generálního tajemníka Evropské komise Datum přijetí:

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. července 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.6.2016 do 30.6.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Tisková zpráva Praha, 12. listopadu 2013 Výrazné zvýšení zisku a ziskovosti Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Přesvědčivý 4,2% organický růst obratu Obrat ovlivněný kurzovými

Více

2002-2012. deset let autorizace

2002-2012. deset let autorizace 2002-2012 deset let autorizace Tříděním a recyklací odpadů se podařilo v roce 2011 snížit produkci skleníkových plynů o 1 031 238 t CO 2 ekv. a uspořit tolik energie, kolik v průměru spotřebuje za rok

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 124. měření (srpen 2009)

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 124. měření (srpen 2009) Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 124. měření (srpen 2009) Do srpnového šetření IOFT zaslalo své predikce šest domácích a jeden zahraniční analytik. Očekávaný nárůst cenové hladiny se

Více

Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka

Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka Zboží, peníze, cena, poptávka, nabídka Zboží Zboží je výsledkem lidské práce. Jde o výrobek, který může být hmotným statkem (věcí, předmětem) nebo službou, uspokojující svými vlastnostmi lidské potřeby,

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 Důvěra v českou ekonomiku je nejsilnější od června 2008 V české ekonomice se na začátku roku důvěra zlepšila, když souhrnný indikátor důvěry

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 Rostoucí ceny energií jak dlouho? Rozhodne trh nebo politika? Výroba elektřiny v ČR je více zatížena růstem

Více

Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách. Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike

Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách. Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike sobota@svazpp.cz www.svazpp.cz Průměrná mzda v polygrafii v ČR 1. q 2016 2.

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože česká ekonomika nadále vykazuje růstové

Více

Tisková zpráva. Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky. 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %)

Tisková zpráva. Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky. 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %) Tisková zpráva Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %) - EBIT před zaúčtováním mimořádných položek ve výši 2,0 miliard

Více