V předchozích knihách jste se zabýval universálním geometrickým principem, v knize Nachaš se soustředíte na biblický princip času. O čem kniha je?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V předchozích knihách jste se zabýval universálním geometrickým principem, v knize Nachaš se soustředíte na biblický princip času. O čem kniha je?"

Transkript

1 Aktuální Rozhovory Čeština nemůže být posvátným jazykem Čeština nemůže být posvátným jazykem rozhovor s Ladislavem Moučkou vedla Daniela Drtinová Ladislav Moučka, autor knihy Nachaš, se věnuje mnoho let posvátné geometrii. Ve svém díle mj. dokázal, že kabalistický Strom života geometrické znázornění principu Stvoření, je racionálně odvoditelným obrazcem. Naučil se hebrejsky, aby mohl studovat starou literaturu, a hlavně Sefer Jeciru. Inspiroval se v egyptské architektuře, i v geometrii francouzských katedrál. Kniha Nachaš Had Mojžíšovy knihy Genesis, se nově zabývá počátkem a koncem biblického času, vrací se ke Stromu života a taky k naději. Autor ji věnoval Milanu Balabánovi. Následující rozhovor je unikátní, protože praví hermetici je poskytují skutečně jen zřídka a ve zcela výjimečných případech. V předchozích knihách jste se zabýval universálním geometrickým principem, v knize Nachaš se soustředíte na biblický princip času. O čem kniha je? Není to jen kniha o času. Ale doufám, že se mi v ní podařilo objasnit starozákonní datační systém. A ukázat možnost určení počátku křesťanského letopočtu založeného právě na znalosti biblické datace. Obtíž je pouze v tom, že my neznáme žádnou starověkou chronologii, na kterou by navazoval biblický rok 1, stvoření Adama. Dodnes pořádně nikdo neví, co tato časová osa ve Starém zákoně vlastně znamená a za jakým účelem byla vytvořena. Proto objev nového řešení biblického času, ke kterému jsem dospěl po mnoha letech práce, považuji za středobod knihy Nachaš. V čem spočívá objev nového řešení? Moderně uvažujícímu člověku může symbolicky chápaný čas přijít trochu složitý. Jde o jednoduchý systém, který je založený na symetrii chápané jako všemu nadřazený zákon. Zkusíme se té složitosti dostat na kloub. Jaký je tedy klíč k dataci ve Starém zákoně? Biblická datace je písemně zachycena v částech Starého zákona, kterým se říká kněžský kodex. Je postavena na délkách životů předpotopních arciotců, popotopních praotců, dobách působení jednotlivých soudců a rozmezí vlád králů doby královské. Symbolický datační systém končí v době babylonského zajetí,

2 v roce 597 před Kristem. To už je bezpečně historicky zachytitelný rok. Na biblickém datačním systému je neobvyklé, že délky životů praotců dosahují stovek let, což neodpovídá naší zkušenosti. Ale to nedává jakoby žádný smysl?! No právě... U biblického textu se můžete bezpečně spolehnout na to, že když narazíte na popis událostí, které odporují fyzikálním zákonitostem, jde o části výkladu, které mají hlubší alegorický, etický a často kabalastický význam. To znamená, že i dlouhé životy praotců jsou míněny symbolicky, nikoli doslovně. Pozorný badatel zjistí, že věky praotců na sebe navazují vždy přes syna. Počátek roku 1 starozákonní datace je dán stvořením Adama, v jeho 130 letech se mu narodí syn Šet, ten má ve 105 letech syna Enoše a tak dále. Jde vždy o dosažení věku k prvnímu synovi a zbylé délky života otce. Tyto časové údaje může shromáždit kdokoliv, kdo si dá práci s průzkumem starozákonního textu. Dostane se z doby před potopou do popotopní, přes egyptské zajetí přes dobu soudců až do konce doby královské. Skrz celý Zákon. Pořád nerozumím tomu, v čem je to nové řešení datačního systému?! Už se blížíme. Jak už jsem zmínil, v symetrii. Nejmarkantnější jsou 600leté úseky, které oddělují nejdůležitější biblické události. Noach (arciotec Noe) se narodil 600 let před potopou. Jeho syn Šem umírá v 600 letech života. 600 let po potopě umírá Jákob, to znamená 2 x 600 let od narození Noacha. Tentýž Jákob se narodil 600 let před překročením Jordánu. A dalo by se pokračovat. Těchto časových symetrií, i když ne v kulatých číslech, nalezneme, a to nepřeháním, v datačním systému stovky. Protože z obecné znalosti víme, že historie se takto nechová, můžeme mluvit o symbolickém času. Pro příklad uvedu vztah obětování Izáka k počátku křesťanského letopočtu. Když použiju datační osu Starého zákona a napojím ji v roce 597 před Kristem (to jest rok 3521 biblické symbolické éry) vychází Ježíšovo narození na rok Když tuto časovou vzdálenost v představě přehnu, tak v přesné polovině, v roce 2059 naleznu obětování Izáka. Víme, že obětování Izáka, jediného Abrahamova syna je jakýmsi předobrazem Ježíšovy oběti na kříži. Jde o dokonale symetrické řešení. Proč napojujete starozákonní datační osu na tu reálnou právě v roce 597 před Kristem? To je mi trochu podezřelé, vypadá to jako manipulace s čísly?!

3 Rok 597 před Kristem je totiž rokem počátku babylonského zajetí. A na časové ose Starého zákona je to patrně jediné spolehlivě doložitelné historické datum, potvrzené i mimobiblickými prameny. Rokem 597 před Kristem symbolický datační systém Bible končí a dále pokračují reálná data. Dokládá to, že starozákonní datace vznikala až za babylonského zajetí a ještě dlouho po něm. Dále, že systém byl nade vší pochybnost vytvořen uměle a do biblických knih byl zakomponován až dodatečně; důkazů jsem v knize Nachaš snesl dostatečné množství. Protože rok 1 našeho letopočtu byl určen zpětně až v době počátku 6. století našeho letopočtu, zdá se zřejmé, že se jím zabývaly i tehdejší duchovní autority. Je z toho znát silná potřeba navodit osu mezi Adamem, Izákem a Ježíšem a dát je do symbolické souvislosti. To znamená, že ze způsobu určení počátku křesťanské éry lze vyčíst i spojitost mezi Evou, Sárou a Marií, tedy ženou Adama, matkou Izáka a matkou Ježíše. Zdá se též, že ve způsobu určení počátku křesťanského letopočtu teologická pravda převážila nad historickou skutečností, a že zhruba pětiletá odchylka mezi narozením historického Ježíše a počátkem našeho letopočtu tuto teorii potvrzuje. Proč je právě obětování Izáka zlomovým momentem v řešení této datační osy? Můžeme si to představit tak, že Izák jediný syn byl praotci Abrahamovi tím nejcennějším, co měl. A Bůh, aby Abrahama vyzkoušel, vyzval ho, aby mu ho obětoval. Abraham skutečně jde, ale na obětní hoře v zemi Moria vstoupí do děje v rozhodujícím okamžiku boží posel a obětování Izáka zabrání. Abraham biblický zástupce božího lidu v nejtěžší zkoušce obstál; neváhal Bohu obětovat to nejcennější, co měl. Proto také Bůh o 2059 let později neváhá na kříži obětovat svého jediného Syna. To je pro vývoj západního typu myšlení naprosto klíčové. Proč tehdejší lidé, před tisíci lety, tak stáli o to, aby se biblické děje odehrávaly v uzlech jakéhosi přesného datačního systému, který tak složitě vymýšleli? Oni chtěli především vidět Boha ve svých dějinách. Zkusme se alespoň trochu vžít do role duchovních vůdců lidu Judeje po babylonském zajetí. Život mezi dvěma mocnostmi Egyptem, Babylonií a později přibyvším Řeckem a nakonec Římem. Lid splývá s okolním obyvatelstvem. Sny o velkém království božím se rozpadly v prach. Historicky nic nevyšlo. Byl to poslední pokus narovnat se před Bohem; zdůvodnit si a napravit vlastní selhání. Tak šel koloniální život až po dobu definitivního rozpadu Judeje a velký exil, počínající rokem 135 našeho letopočtu, kdy byl židovský lid rozptýlen po celé zemi. Poslední pokus se ale zdařil, velký příběh božího lidu byl zkompletován a dochoval se až do naší doby.

4 Pokud je datační systém, Vámi nastíněný, přesný pak by asi bylo nemožné s biblickým textem manipulovat?! Předpokládám, že židovští myslitelé a autority jej znají. Ano, to je pravda. Velké procento čtenářů, poněvadž Starý a Nový zákon znají jen povrchně jako příběhy, chápe Bibli jako mocenský nástroj manipulace. Ne, že by se tak historicky nedělo, ale kniha Nachaš ukazuje, že s vlastním biblickým textem se moc hýbat nemohlo, protože by se tím porušily časové symetrie a na dodatečnou vsuvku by se přišlo. Datační systém můžeme chápat tedy i jako ochranu kanonizovaného textu Zákona. Co znamená Nachaš ve Vaší knize? Nachaš znamená had. V Bibli má víceúrovňovou symboliku. Já osobně ho chápu v roli vinoucího se času v dějinách; času, který je živ z prachu našich těl. Jak jste se dostal ke studiu posvátné geometrie? Zprvu jsem hodně maloval. Před lety mě hodně zajímal konstruktivistický kubismus, odtud jsem se dostával k abstraktnímu umění a chladné abstrakci, tam jsem začal pořádně rýsovat a počítat v posvátné geometrii. Přitom jsem studoval egyptské hieroglyfy (musím přiznat, že ne moc do hloubky), talismanologii a další oblasti hermetismu. Tak jsem se dostal k základním obrazcům posvátné geometrie, které se snažím nacházet v architektuře, uměleckých dílech a posvátných textech. Výsledky pak soustředím ve svých knihách. Dají se ty universální geometrické obrazce pozorovat i v projeveném světě? Rozhodně, protože byly odvozeny racionálním pozorováním fyzického světa a jeho zákonitostí. Ve zabstrahovaných podobách je můžeme objevit ve staré kabalistické literatuře, hlavně v Sefer Jeciře Knize utváření. Z ní jsem se hodně naučil. Jsou obsaženy v egyptské sakrální architektuře, ve francouzských katedrálách a na mnoha dalších místech.

5 Kde v naší zemi jste posvátné geometrické principy objevil? V jaké architektuře? Teď k tomu připravuji další knihu, o architektovi Janu Blažeji Santinim. Pracovně nazývám ten princip signum Božího domu. Je to něco jako posvátná míra a proporce v jednom. V některých Santiniho dílech je toto Signum obsaženo. Ale nechci předbíhat. Pracuji na tom minimálně šest let. Kde jste se naučil hebrejsky? Už dávno jsem si při studiu Sefer Jeciry uvědomil, že pokud neproniknu do jazyka, kterým je napsána, nepochopím plně smysl jejího obsahu. To mě ještě před rokem 89 přivedlo ke studiu teologie a hebrejštiny. Začal jsem navštěvovat podzemní pobočku Cambridgeské univerzity. Říkalo se tomu létající univerzity. Rozmístěné byly po tehdejším východním bloku a tam jsem se pod vedením dr. Milana Balabána dva roku učil hebrejštinu. Jak se liší od aramejštiny? Aramejština je souběžný jazyk, který se používal v době Ježíšově i před ní. Hebrejština proto obsahuje i aramejské prvky, ale má úplně jiné písmo. Hebrejština je uměle vytvořený jazyk. Posvátný chrámový jazyk. Aramejština se používala v běžné mluvě. Jak vznikala hebrejština, ví se to? Hebrejština má zvláštní strukturu. Svým způsobem se dost podobá staroegyptštině, tedy prvkům staroegyptské fonetické abecedy. Některé znaky i když je staroegyptština obrázková se podobají, koncovky ženského roku jsou téměř totožné a tak dále. V hlubší symbolické úrovni jsou patrně zakomponována astronomická, přírodní i živlová pozorování jak o nich píše Sefer Jecira. V čem je posvátnost tohoto uměle vytvořeného jazyka?

6 Posvátný jazyk je to proto, že biblické příběhy jsou navlečeny na docela určitou, zřetelnou a číselně sestavenou kompoziční síť. Hebrejská abeceda má stejnou číselnou strukturu jako biblické příběhy. Velmi zjednodušeně řečeno to znamená, že stejné je napsáno stejným, tedy samotná písmena v malých permutacích, úplně bez ohledu na gramatická a další pravidla, opakují v principu hlavní téma příběhů. Podobně jako nápěv v rozsáhlé hudební skladbě. Velké příběhy jsou zrcadleny drobnými a vcelku nahodilými permutacemi písmen. Co to znamená? Představme si například češtinu do níž byla pořízena řada skvělých překladů Starého zákona. Tím, že biblický text do ní převedeme zmizí zmíněný nápěv, který v původním jazyce korespondoval s hlavním textem. Překladový jazyk už nemá tu skladbu uzpůsobenou universálnímu příběhu. Takže i když do našeho jazyka biblický text přeložíme, z češtiny to nijakým způsobem posvátný jazyk neučiní. Takže v hebrejštině je klíč k Zákonu? Ano, kdo se zabývá těmito posvátnými texty, dřív nebo později zjistí, že je potřeba proniknout alespoň do základů hebrejštiny. V ní je zakomponován klíč k výkladu posvátného universálního příběhu s iniciačním přesahem. foto: Petr Tomaides

Spletl se však mnich Dionysius Exiguus při výpočtu Ježíšova narození? Nebo je chyba v určení počátku roku 1 křesťanské éry záměrná?

Spletl se však mnich Dionysius Exiguus při výpočtu Ježíšova narození? Nebo je chyba v určení počátku roku 1 křesťanské éry záměrná? Resumé Články Jak je tomu s narozením Ježíše Krista? Jak je tomu s narozením Ježíše Krista? Papež Benedikt XVI. napsal během své letní dovolené v rezidenci Castel Gandolfu třetí díl své knihy Ježíš Nazaretský.

Více

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael.

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael. Judaismus Důležité výrazy k judaismu Podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců, české

Více

Základní principy křesťanství

Základní principy křesťanství STUDIJNÍ PRACOVNÍ SEŠIT PRO UČITELE A STUDENTY Základní principy křesťanství ZÁKLADNÍ BIBLICKÉ NAUKY (I) autor ROBERT HARKRIDER MLUVÍ, KDE MLUVÍ BIBLE A MLČÍ, KDE MLČÍ BIBLE TÉMA BIBLE OBECNÉ INFORMACE

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_761_Bible_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_09 Sada: II. Ověření ve výuce: Třída: 8.a Datum: 20.9.

Více

E l í š a Jiří Beneš

E l í š a Jiří Beneš Elíša Jiří Beneš Studentům Biblického týdne 2011 studentům teologie v Sázavě a studentům Husitské teologické fakulty UK OBSAH Předmluva... 9 1. Elíšovský cyklus... 20 2. Elijáš a Elíša... 20 2.1. Povolání

Více

Judaismus a kabala. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN29

Judaismus a kabala. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN29 Judaismus a kabala M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Kabala Kabala (je druh židovské mystiky). Mystika je obecně směr v náboženství, při kterém se ten, kdo jej praktikuje (mystik), snaží oprostit

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

Křesťanství. Dan Hammer 397876

Křesťanství. Dan Hammer 397876 Křesťanství Dan Hammer 397876 Andrea Kristinová 397719 Martina Veselá 386134 Základní údaje křesťanství je nejrozšířenější náboženský směr, v současnosti 1 200 milionů vyznavačů slovo křesťanství pochází

Více

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Stvoření člověka

Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury. Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Stvoření člověka Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Stvoření člověka Co už víme o Bibli testík 1) Ve kterém století (př. n. l.) byly pravděpodobně zaznamenány

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

1 Přílohy. Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90. JZ_videa

1 Přílohy. Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90. JZ_videa 1 Přílohy Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: JZ_videa videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90 Příloha II. - Výčet biblických knih a jejich zkratek Příloha III. Tabulka

Více

Starověká mimoevropská literatura

Starověká mimoevropská literatura Starověká mimoevropská literatura Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Důležité výrazy k judaismu I.

Důležité výrazy k judaismu I. Judaismus Důležité výrazy k judaismu I. podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců,

Více

ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ

ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ PRO ZÁKLADNÍ ZNALOST STARÉHO ZÁKONA (Seznam sestavil Jean Louis Ska ve spolupráci s ostatními profesory Papežského biblického institutu.) Pentateuch Genesis Gen 1-3 (stvoření

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění. Rudolf Steiner Ita Wegmanová

Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění. Rudolf Steiner Ita Wegmanová Pravé poznání bytosti člověka jako základ lékařského umění Rudolf Steiner Ita Wegmanová Poznání duchovního člověka V tomto spise poukazujeme na nové možnosti lékařského vědění a působení. To co tu podáváme,

Více

Mimoto by dítě muselo uhádnout, co tím ukazováním míním: stůl, jeho barvu, dřevo, čtyřúhelník, horizontální rovinu, souměrnost atd.

Mimoto by dítě muselo uhádnout, co tím ukazováním míním: stůl, jeho barvu, dřevo, čtyřúhelník, horizontální rovinu, souměrnost atd. Mluvení a myšlení Mluvení a myšleni jako veřejné činnosti vědomí, které umožňují komunikaci mezi lidmi, se v dřívějších dobách nazývaly duchovními schopnostmi. K mluvení patří také psané slovo a slovo

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA úvodní stránka strana - 1 - CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA NĚKTERÁ PROROCTVÍ A NĚKTERÉ OBRAZY se zdůrazněním toho: kým je co pro nás vykonal a co z toho pro nás vyplývá použit... ekumenický a kralický

Více

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová Filozofie křesťanského středověku Dr. Hana Melounová Středověk / 5. 15. st. n. l. / Křesťanství se utvářelo pod vlivem zjednodušené antické filozofie a židovského mesionaismu. Základní myšlenky už konec

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Náboženství Ročník: Prima Očekávané školní výstupy (kompetence) Učivo (osnovy) Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata)

Více

1. Ujištění o spasení

1. Ujištění o spasení 1. Ujištění o spasení A to je to svědectví: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. Kdo má Syna, má život; kdo nemá Syna Božího, ten život nemá. (1J 5,11-12) Kdo dává věčný život? Kde nalezneme

Více

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století.

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století. Šablona č. VII, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Dějepis Dějepis Dějiny 20. století Katolictví x Židovství Ročník 9. Anotace Materiál slouží pro pochopení rozdílnosti víry

Více

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky 1.STAROVĚKÁ LITERATURA A)Nejstarší písemné památky LITERATURA PŘEDNÍHO VÝCHODU ve 4. tisíciletí př. Kr. (před Kristem) se v Mezopotámii objevuje písmo a s ním i psaná literatura (v povodí velkých řek Eufratu,

Více

Bible. 1. schůzka. - Hledání v Bibli podle názvu, kapitoly a verše o

Bible. 1. schůzka. - Hledání v Bibli podle názvu, kapitoly a verše o Bible Disciplína devítiboje o Bibli vás uvede do poznávání úžasného Pána Boha, Jeho slov a zajímavých příběhů božího lidu. Také vám dá základní poznání této knihy a jejích částí. A jako vítaný bonus vám

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Helena Bönischová. Ma ase merkava. starověká židovská mystika

Helena Bönischová. Ma ase merkava. starověká židovská mystika Helena Bönischová Ma ase merkava starověká židovská mystika Kniha Ma ase merkava se zabývá fascinujícím pozdně starověkým mystickým textem, který vznikl v talmudickém období v židovském prostředí v oblasti

Více

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh Judaismus יהדות Judaismus hebrejská bible - tóra připisovaný autor: Mojžíš předznamenává základní prvky náboženství zmiňuje historii Izraelitů. jediný všemocní Bůh stvořitel a prapůvodce vesmíru nemá žádnou

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Kniha Genesis opakování Doplňte jména v prvním sloupci

Více

1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU

1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU 1 ÚVOD DO UČIVA DĚJEPISU Promysli a vypiš k čemu všemu je člověku dobrá znalost historie Pokus se co nejlépe určit tyto historické prameny. Kam patří? PROČ SE UČÍME DĚJEPIS historie je věda, která zkoumá

Více

Intervalový odhad. Interval spolehlivosti = intervalový odhad nějakého parametru s danou pravděpodobností = konfidenční interval pro daný parametr

Intervalový odhad. Interval spolehlivosti = intervalový odhad nějakého parametru s danou pravděpodobností = konfidenční interval pro daný parametr StatSoft Intervalový odhad Dnes se budeme zabývat neodmyslitelnou součástí statistiky a to intervaly v nejrůznějších podobách. Toto téma je také úzce spojeno s tématem testování hypotéz, a tedy plynule

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Přikázání lásky jako základní tón křesťanské etiky

Přikázání lásky jako základní tón křesťanské etiky Přikázání lásky jako základní tón křesťanské etiky T322 Teologická etika 1 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Hlavní struktura: 1. Láska k bližním 2. Milosrdný Samařan (Lk 10, 25-37) 3. Teologicko-etická

Více

Petr Chalupa. DYNAMIKA SMLOUVY VDEUTERONOMISTICKÉM ZPRACOVÁNÍ DĚJIN Historické pozadí, projevy a další působení

Petr Chalupa. DYNAMIKA SMLOUVY VDEUTERONOMISTICKÉM ZPRACOVÁNÍ DĚJIN Historické pozadí, projevy a další působení Univerzita Palackého v Olomouci Cyrilometodějská teologická fakulta Petr Chalupa DYNAMIKA SMLOUVY VDEUTERONOMISTICKÉM ZPRACOVÁNÍ DĚJIN Historické pozadí, projevy a další působení Olomouc 2008 Oponenti:

Více

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se BIBLE Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se na tuto výrobu specializovalo. Další označení

Více

Boží slib daný Abramovi

Boží slib daný Abramovi Bible pro děti představuje Boží slib daný Abramovi Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Komentář k pracovnímu listu Název: Islám Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: Cílem PL je procvičit a upevnit si znalosti o islámu, zároveň jej zasadit do souvislostí s ostatními

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

neposlušnost porušenost Smrt (Satan) vládne od Adama i nad těmi, kdo hřeší jiným způsobem než Adam. (Řím. 5,14)

neposlušnost porušenost Smrt (Satan) vládne od Adama i nad těmi, kdo hřeší jiným způsobem než Adam. (Řím. 5,14) 3 PLÁN ZÁCHRANY 1 EVANGELIUM V předcházejícím oddíle jsem se pokusil vysvětlit dvojí povahu hříchu, neposlušnost a porušenost. Vysvětlil jsem, že Bůh stvořil člověka obdařeného svobodnou vůlí, která umožnila

Více

Bible. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Bible. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Bible

Více

11. ZÁKON, MILOST A ŽIVOT V NOVÉ IDENTITĚ

11. ZÁKON, MILOST A ŽIVOT V NOVÉ IDENTITĚ 11. ZÁKON, MILOST A ŽIVOT V NOVÉ IDENTITĚ Předcházející kapitola definovala kontinuální vztah tří odlišných poloh křesťanské víry (život pod zákonem, pod milostí a v nové identitě Kristově). Tyto tři levely

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Bible. Charlie Brackett

Bible. Charlie Brackett Bible Charlie Brackett BIBLE a. Bible 1. Jedinečná kniha a. Bible je nejúžasnější knihou celé historie. b. Nesčetné roky úsilí a péče vedly ke vzniku přesných opisů, uchování původního textu a kontrole

Více

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Kultura obecné vymezení a dělení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Křesťanství Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851

Více

Z HISTORIE STATISTIKY

Z HISTORIE STATISTIKY Z HISTORIE STATISTIKY Slovo STATISTIKA má latinský základ: status = stav, ale také stát = stav věcí veřejných). Tento pojem dal statistice nejen název, ale také náplň. Několik tisíc let př. n. l. ve staré

Více

se bible P o můcka k učení se Bible z p a měti po celých knihách V e š k e r é P í s m o p o c h á z í z B o ž í h o D u c h a

se bible P o můcka k učení se Bible z p a měti po celých knihách V e š k e r é P í s m o p o c h á z í z B o ž í h o D u c h a D r. A n d r e w D a v i s se bible P o můcka k učení se Bible z p a měti po celých knihách V e š k e r é P í s m o p o c h á z í z B o ž í h o D u c h a An Approach to Extended Memorization of Scripture

Více

judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika Izrael jako biblický a historický Boží lid a novodobý stát Izrael

judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika Izrael jako biblický a historický Boží lid a novodobý stát Izrael Judaismus Důležité výrazy k judaismu podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců, české

Více

Davidova (Betlémská) hvězda

Davidova (Betlémská) hvězda Davidova (Betlémská) hvězda P.A.Semi, 2014-02-12 Seskupení planet do Davidovy hvězdy se čas od času stává... Uvádíme zde nejvýraznější výskyty v antickém období, s centrem na Zemi nebo na Slunci, řazené

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Připomeňte základní události příběhu o Mojžíšovi

Více

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře 1 Harmonogram Harmonogram PÁTEK 17:00 Registrace a večeře 19:30 Uvítání a chvály 20:15 Vyučování I (Otázky a odpovědi) 21:45 Pauza (15 min) 22:00 Alternativní program (večer chval, čajovna, pinec... )

Více

Já jsem dveře (J 10:7, 9)

Já jsem dveře (J 10:7, 9) Já jsem dveře (J 10:7, 9) - pomodlit se za kázání ÚČEL KÁZÁNÍ: Ukázat, že Ježíš Kristus je Jahve a jako takový má veškerou moc na nebi i na zemi. HOMILETICKÁ MYŠLENKA: Ježíš Kristus je Jahve (Hospodin),

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama biblické příběhy pro děti Doplň, co Bůh řekl Abramovi:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama biblické příběhy pro děti Doplň, co Bůh řekl Abramovi: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Bůh povolává Abrama PŘEČTI SI: Genesis 12,1-9 Už ses někdy stěhoval/a? Co

Více

Staroorientální státy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Staroorientální státy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Staroorientální státy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. leden 2011 Mgr.Jitka Cihelníková STAROVĚK - vznik nejstarších států podmíněn určitou

Více

P o ř a d y a P ř e d n á š k y

P o ř a d y a P ř e d n á š k y P o ř a d y a P ř e d n á š k y Pro střední školy šk. rok - 2018 / 2019 H u d b a - F i l o s o f i e Mgr. Pavel Josef Macků, Ph.D. www.macku.cz Vývoj hudebních nástrojů od starověku po současnost Přednáška

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 5.10.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A

Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A 6. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 pravěk, starověk. SPN 2006. Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A STAROVĚK. SPN 2000. Bednaříková, J. a kol.:

Více

Všichni v synagoze vzplanuli hněvem ( ) a vedli ho až na sráz hory, ( ) aby ho srazili dolů. On však prošel jejich středem a ubíral se dál.

Všichni v synagoze vzplanuli hněvem ( ) a vedli ho až na sráz hory, ( ) aby ho srazili dolů. On však prošel jejich středem a ubíral se dál. Všichni v synagoze vzplanuli hněvem ( ) a vedli ho až na sráz hory, ( ) aby ho srazili dolů. On však prošel jejich středem a ubíral se dál. Všichni v synagoze vzplanuli hněvem ( ) a vedli ho až na sráz

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0204

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0204 Starověká Palestina Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0204 Na pobřeží Středozemního moře na jih od Foinikie se usazoval mořský kmen Pelištejců okolo roku 1200 př. n. l. V této době bylo území pod nadvládou

Více

Historie číselných soustav

Historie číselných soustav Historie číselných soustav Pravěcí lidé si při počítání vystačili s prsty na rukou. Přibližně před 6000 lety však došlo ke změně. Na Středním východě se lidé naučili ochočovat si zvířata a pěstovat plodiny

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Obsah. Co za tím je? 7. Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23. Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš? 31

Obsah. Co za tím je? 7. Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23. Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš? 31 Obsah Úvod Co za tím je? 7 ČÁST PRVNÍ Kdo to ležel v jesličkách? První kapitola: Kdo si ten chlápek myslí, že je? 13 Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23 Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš?

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

nspirovanost Písma Jak rozumět tomu, že Bible je Boží slovo DAN DRÁPAL JIŘÍ HEDÁNEK Nakladatelství KMS

nspirovanost Písma Jak rozumět tomu, že Bible je Boží slovo DAN DRÁPAL JIŘÍ HEDÁNEK Nakladatelství KMS nspirovanost Písma Jak rozumět tomu, že Bible je Boží slovo DAN DRÁPAL JIŘÍ HEDÁNEK Nakladatelství KMS Praha 2013 ISBN 978 80 87904 17 6 Mgr. Dan Drápal, Mgr. Jiří Hedánek Vydalo Nakladatelství KMS, s.

Více

TEST VŠEOBECNÝCH ZNALOSTÍ

TEST VŠEOBECNÝCH ZNALOSTÍ 1. V jakém vztahu je ke mně syn sestry mého otce? a) tchán b) bratr c) bratranec d) strýc 2. Od kolika let má občan ČR volební právo?. 3. Svátek Tří králů se slaví: a) 6.1. b) 6.2. c) 1.1. d) 25.12. 4.

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ

REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ REGENERACE ZELENĚ NA ZÁMKU V BLUDOVĚ NÁDVOŘÍ A PANSKÁ ZAHRADA, ZÁMECKÝ PARK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ ŘÍZENÍ A. Průvodní zpráva B. Souhrnná technická zpráva C. Situace stavby D. Dokladová část

Více

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky.

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky. Vývoj a dějiny I. Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s dějinami a vývojem liturgie ve Starém Zákoně a pochopí její význam a souvislost s liturgií, kterou prožíváme dnes. 2) Formační: Na základě vybraného

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 [ZDEJTE ÁZEV SPOLEČOSTI.] Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 7B36TUR Jan Vitha 06.11.2016 Obsah 1. Úvod... 1 1.1. Popis aplikace... 1 1.2. Cílová skupina... 1 2. Přehled testovaných

Více

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU TÉMA: OSOBNOSTI ČESKÝCH DĚJIN - OPAKOVÁNÍ Zdroje: OSOBNOSTI ČESKÝCH DĚJIN SÁMO francký kupec, 7.st., sjednotil slovanské kmeny proti Avarům první státní útvar na našem území KONSTANTIN

Více

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013

Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho Dušan Pirc 30.11.2013 Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách a pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět, ani tomu

Více

Rovnice s neznámou pod odmocninou I

Rovnice s neznámou pod odmocninou I .7.15 Rovnice s neznámou pod odmocninou I Předpoklady: 711, 71 Pedagogická poznámka: Látka této hodiny vyžaduje tak jeden a půl vyučovací hodiny, pokud nepospícháte, můžete obětovat hodiny dvě a nechat

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Kain a Ábel

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy Kain a Ábel Biblická mytologie Starozákonní příběhy Kain a Ábel A. Camessei: Kain a Ábel Převzato z: http://idw-online.de/pages/de/image?id=51444&display_lang=de_de [cit. 23. 2. 2013] Stvoření člověka - opakování

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2013/14

Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2013/14 1 Základní osnova studijního plánu bakalářského studia Evangelická teologie (jednooborová) v prezenční formě 2013/14 A. Fakulta: Evangelická teologická fakulta B. Typ studijního programu (Bc./Mgr./NMgr.):

Více

Počátky křesťanství, Betlém

Počátky křesťanství, Betlém Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kot19 Vypracoval(a),

Více

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929)

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Jsem psycholožka, učitelka a také spisovatelka, protože jsem napsala 25 knih, které byly přeloženy do 25 jazyků. Pomáhám dětem, které to mají složité se svými rodiči,

Více

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE VŽDYŤ TEN, KDO MĚ NALÉZÁ, NALEZL ŽIVOT Přísloví 8,35a CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE je novou verzí původní Modular School Srdce každého z nás volá po opravdovém spojení s Bohem, po tom, abychom

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Matematika kr sy. 5. kapitola. V hoda pr ce s grupami

Matematika kr sy. 5. kapitola. V hoda pr ce s grupami 5. kapitola Matematika kr sy V hoda pr ce s grupami Původním úkolem geometrie byl popis různých objektů a vztahů, pozorovaných v okolním světě. Zrakem vnímáme nejen struktury tvaru objektů, všímáme si

Více

Začátek lidského smutku

Začátek lidského smutku Bible pro děti představuje Začátek lidského smutku Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Martina Penner Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně.

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. 26. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 9,38-43.45.47-48) Jan řekl Ježíšovi: Mistře,

Více

Mezipředmětové vztahy

Mezipředmětové vztahy VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 6. ROČNÍK Téma, učivo Minulost, dějiny, Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Učení Mezipředmětové vztahy Poznámky dějepis

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Křesťanská sociální etika. M. Martinek

Křesťanská sociální etika. M. Martinek Křesťanská sociální etika Jabok 2008 2008. . Úvod, literatura, definice, témata, metoda, biblické a historické inspirace 2008. 2 Předmět křesťanská sociální etika Je součástí teologické etiky, která se

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM OTÁZKY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Obor Pastorační a sociální práce Předmět TEOLOGIE A FILOSOFIE Studenti si vylosují dvě otázky, jednu z I. části souboru otázek z filosofie a teologie (ot.1-10), druhou

Více