Pátek 7. září příjezd účastníků, registrace, kontrola soupisek, ubytování výprav večeře

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pátek 7. září 2012 16.00-20.00 příjezd účastníků, registrace, kontrola soupisek, ubytování výprav 18.00-20.00 večeře"

Transkript

1 Průkaz účastníka

2 Vážení příznivci cyklo i pěší turistiky, vítejte na jihu Čech, a to nejen v Českých Budějovicích, kde budete ubytováni, ale i v krásném prostředí Novohradských hor, kde pro změnu budete měřit své síly při pěších pochodech i v cyklistice. Vybrali jsme pro Vás trať, kde se běhají maratony a ultramaratony. Běh jsme pro tentokrát zaměnili s pěší turistikou a kolem. Doufáme, že Vás nezklameme. Snad jediné, co nemůžeme zaručit, je dobré počasí, ale budeme se velmi snažit. Tak šťastnou cestu, žádné úrazy a málo puchýřů! Organizační tým společnosti ČEVAK a.s. Organizační pokyny Pátek 7. září příjezd účastníků, registrace, kontrola soupisek, ubytování výprav večeře Sobota 8. září snídaně, individuální přesun do Horní Stropnice u Nových Hradů (cca 40 km), GPS souřadnice N, E. Pozor! Kvůli uzavírce ve Starých Hodějovicích vede cesta z Č. Budějovic po silnici II/157 do Ledenic a II/155 do obce Strážkovice, kde se napojí na silnici II/156 na Nové Hrady. Druhá varianta je z Č. Budějovic po silnici I/3 do Holkova a II/155 do Římova a Strážkovic, kde se napojí na silnici II/156 na Nové Hrady. Řiďte se značením START před Sportovní halou v Horní Stropnici č.p. 268 Oběd na trase bude vydáván oproti předložené stravence (vedoucí výpravy je dostane pro celou skupinu při ubytování). Oběd pro pěší na louce Údolí u Nových Hradů. Oběd pro cyklisty Penzion Baronův most ( večeře slavnostní večer, DK Metropol, Senovážné náměstí 248/2, České Budějovice (od ubytování linka č. 3 (zastávka Jihočeská univerzita), na zástávce Poliklinika Sever přestup na linku č. 2, výstupní zastávka Senovážné náměstí - DK) K poslechu a tanci hraje kapela Rosa Band. Konzumace jídel a nápojů ve vlastní režii. Závěrečná schůzka vedoucích výprav se bude konat v 21 hodin ve vestibulu u baru. Neděle 9. září snídaně vyklízení a předání pokojů, odjezd účastníků

3 Adresa ubytovacího zařízení: Menza Jihočeské univerzity Studentská 800/ Č. Budějovice Koleje K1, K2 Adresa stravovacích zařízení: Menza Jihočeské univerzity Studentská 800/ Č. Budějovice Kontakt na osobu odpovědnou za ubytování: Zuzana Hanžlová mobil: Další důležitá upozornění Pohyb po vyznačených trasách pochodu a cyklotrasách je na vlastní nebezpečí, případné náklady spojené s poskytnutím lékařské pomoci pořadatel nehradí. Dodržujte pravidla silničního provozu. Dopravu si účastníci zajišťují samostatně. Při orientaci se řiďte značkou Silva Nortica run (viz obrázek č. 1). Některé úseky jsou doznačeny značkou VH 50 (viz obrázek č. 2). V případě potřeby volejte na tel / Některé úseky připravených tras procházejí, z hlediska ochrany přírody, oblastmi Evropsky významných lokalit soustavy NATURA 2 000, proto je nutné neodchylovat se od vyznačených tras a chovat se k přírodě ohleduplně. V místě startu a cíle u Sportovní haly v H. Stropnici č.p. 268 je vymezeno parkování pro auta a autobusy, v případě naplnění parkoviště je třeba parkovat v H. Stropnici.

4 Turistická trasa 25 km - kontroly START Horní Stropnice 0,0 km ( ) K1 Šejby 6,0 km ( ) K2 Odpočívadlo u rybníků 14,0 km ( ) K3 Údolí u Nových Hradů 20,5 km ( ) CÍL Horní Stropnice 25,0 km ( ) Turistická trasa 32 km - kontroly START Horní Stropnice 0,0 km ( ) K1 Hojná Voda 7,0 km ( ) K2 Šejby 12,5 km ( ) K3 Odpočívadlo u rybníků 21,0 km ( ) K4 Údolí u Nových Hradů 27,5 km ( ) CÍL Horní Stropnice 32,0 km ( )

5 Cyklotrasa 58 km - kontroly START Horní Stropnice 0,0 km ( ) K1 Hojná Voda 6,1 km ( ) K2 Žofín 15,5 km ( ) K3 Penzion Baronův most 31,1 km ( ) K4 Benešov nad Černou 44,6 km ( ) CÍL Horní Stropnice 58,0 km ( ) Cyklotrasa 74 km - kontroly START Horní Stropnice 0,0 km ( ) K1 Hojná Voda 6,1 km ( ) K2 Žofín 15,5 km ( ) K3 Penzion Baronův most 31,1 km ( ) K4 Horní Přibrání 48,0 km ( ) K5 Benešov nad Černou 61,3 km ( ) CÍL Horní Stropnice 74,0 km ( ) Pozn. START I CÍL jsou na jednom místě - před Sportovní halou v Horní Stropnici č.p GPS souřadnice N, E.

6 Vítejte v Novohradských horách Téměř nedotčený kraj rozlehlých lesů, sluncem prozářených luk, šumějících potoků a hladin rybníků zrcadlících kouzelné západy slunce. To jsou Novohradky. Svérázné a málo známé hory na jihu Čech protkané spletí cest a cestiček. Novohradské hory se rozprostírají kolem Nových Hradů, Benešova nad Černou, Dolního Dvořiště a Malont až k hranici s Rakouskem. Nejvyššími vrcholy jsou Kamenec, Myslivna a Vysoká. Trocha historie nikoho nezabije Nejstarší stopy osidlování Novohradských hor pocházejí z 12. století. Centrum tvořilo hradiště Vitoraz (dnešní Altweitra v Rakousku). Důležitou roli sehrál později i cisterciácký klášter ve Světlé (Zwettl) a to nejen prosazováním německé kultury, ale i založením rybníka Žár. O něco později, počátkem 13. století, byla nedaleko vybudována tvrz Žumberk s opevněnou vesnicí i kostelem. S rostoucím významem vitorazské obchodní stezky vznikl ve stejné době na ostrohu nad řekou Stropnicí (v dnešních Nových Hradech) strážní hrad, který se stal sídlem strážců českých zemských hranic. Na úpatí Kamenné (dnes Kraví) hory nad osadou Stropnice postavili Rožmberkové lovecký zámek Vilémova Hora (dnes Hojná Voda). Již v roce 1564 se proslavil zdejší léčivý pramen, jehož věhlas lázeňského místa později zdědil pramen objevený o něco níže (dnes Dobrá Voda). Proto zde roku 1708 Albert Buquoy započal stavbu barokního chrámu Panny Marie, která se stala dominantou Novohradských hor. Dalším významným počinem rodu Buquoyů bylo založení parku Tereziino údolí. Park patřil ve své době k nejkrásnějším v Čechách a dodnes se může pyšnit nejen romantickými stavbami, ale i umělým vodopádem. Na samém okraji Terčina údolí se zachoval Cuknštejn postavený v 15. století, obdivuhodné pozdně gotické vladycké sídlo. (Na snímku vlevo historická pohlednice poutního kostela v Dobré Vodě, na snímku vpravo meandr řeky Malše u Dolního Přibrání).

7 Horní Stropnice Původní osada vznikla koncem 12. století na dřívější hranici s Rakousy, kterou historicky tvořila říčka Stropnice. Nejstarší stavbou je kostel sv. Mikuláše z počátku 13. století. Po požáru na přelomu 15. století byl přestavěn. Z původní románské stavby se do dnešních časů dochovala jen mohutná hranolová věž. Uprostřed návsi stojí barokní mariánský morový sloup z 2. poloviny 18. století. Dnes je obec s malebně upraveným náměstím vstupní branou do Novohradských hor. Zde také začíná naše putování. Leopoldov Kolem roku 1750 byly na louce při Pohořském potoku postaveny domky pro rodiny vorařů a dřevařů, později začaly přibývat dřevorubecká obydlí. V roce 1790 navštívil vesnici hrabě Jan Nepomuk Buqouy, který jí dal název podle svého mladšího bratra Leopolda Alberta. Sídlo se tak začalo nazývat Leopoldsdorf - Leopoldov. Žofínský prales Národní přírodní rezervace Žofínský prales je spolu s nedalekým pralesem Hojná Voda nejstarší rezervací u nás i ve střední Evropě. Ochrana obou pralesů byla prohlášena majitelem panství Nové Hrady, hrabětem Jiřím Františkem Augustem Buquoyem, nařízením z 28. srpna Původní ochrana se vztahovala zřejmě jen na severní část dnešní rezervace o výměře zhruba 40 ha, dnes zabírá území o rozloze 102 ha. Chráněné území leží na svazích Stříbrného vrchu, jihovýchodně od osady Žofín. Největší strom pralesa, 425 let stará Žofínská královna jedlí, se zlomila při prudkém větru v lednu Měřila 51 metrů. Žofínský prales je významným útočištěm ohrožených ptáků. Prales je od roku 1991 oplocen a pro veřejnost nepřístupný. Hojná Voda Původně rožmberské lázeňské městečko z 16. století s léčivými prameny dobré vody, z nichž první byl objeven v roce Někdy se také místu říkalo Vilémova hora nebo Sv. Anna. V roce 1909 zde Zikmund Winter sepsal značnou část historického románu Mistr Kampanus. Někdejší významné lázně zanikly s rostoucím věhlasem Dobré Vody. Pohorská Ves Původně se jmenovala Terčí Ves, podle manželky hraběte Buquoye. Obec byla založena ve 2. polovině 18. století. V její blízkosti bylo Untere Zeighütten tedy spodní vaziště vorů, kterému se také říkalo Migal. Vory se pouštěly upravenými koryty Pohořského potoka a Černé (na obou tocích jsou místy patrné zbytky výdřevy koryta) a dál po Malši k Č. Budějovicím.

8 Nové Hrady Na ostrohu nad řekou Stropnicí, na místě staršího hradiště, postavil roku 1279 Ojíř z rodu Vítkovců strážní hrad v dnešních Nových Hradech. Získal tak kontrolu nad významnou vitorazskou stezkou z Čech do Rakouska. Hrad postupně patřil pánům z Landštejna, Rožmberkům, Švamberkům a od roku 1620 Buquoyům. Původně gotické sídlo obehnané hlubokým suchým příkopem bylo po požárech několikrát upravováno. Po roce 1810 hrad ztratil svůj význam a jeho majitelé se přestěhovali do nově postaveného zámku v Nových Hradech. Kromě impozantního hradu se město chlubí i empírovým zámkem z let či klášterním kostelem sv. Petra a Pavla. Na náměstí stojí barokní rezidence, panský rožmberský dům postavený v letech Pohoří na Šumavě Osada s poněkud zavádějícím názvem Pohoří na Šumavě vznikla na staré zemské hranici mezi Čechami, Horním a Dolním Rakouskem v roce Její obyvatelé se živili sklářstvím, dřevařstvím, zemědělstvím a hlavně proslulým malováním obrázků na sklo. Ve 20. století následkem úpadku sklářství a pozdějšího odsunu německého obyvatelstva byla obec rychle vylidněna až zcela zanikla. Dnes je osada obnovena. Barokní Kostel Panny Marie Dobré Rady dal v Pohoří postavit v letech hrabě Jan Nepomuk Buquoy. Po válce kostel v hraničním pásmu postupně chátral. Těsně před zahájením rekonstrukce, v březnu 1999, se zřítila věž a střecha kostela. Zůstaly pouze obvodové zdi a presbytář včetně střechy. Dobrá Voda u Nových Hradů Roku 1698 pohasíná sláva Hojné Vody, když je o něco níže, pod Kraví horou, objeven nový pramen. Místo a osada kolem něj vzniklá bylo pojmenováno Dobrá Voda. Kaplička nad zázračným pramenem, který zde dodnes vyvěrá a můžete se u něj osvěžit, záhy přestávala stačit davům poutníků a tak hrabě Albert Karel Buquoy začal v roce 1706 se stavbou poutního a farního kostela P. Marie Nanebevzaté. Spekuluje se, že na jeho stavbu měl vliv i slavný stavitel K. I. Dienzenhofer. Při požáru v roce 1949 kostel sice utrpěl, ale na rozdíl od okolních domů zůstal jako zázrakem zachován.

9 Terčino údolí Přírodně krajinářský park s úctyhodnou rozlohou 138,3 ha byl v roce 1949 vyhlášený národní přírodní památkou. Založil jej roku 1756 J. N. Buquoy na podnět hraběnky Terezie, podle níž se také Tereziino údolí (původně Krásné) v údolí řeky Stropnice jmenuje. Park zdobí velké množství cizokrajných dřevin. Dodnes tu můžeme obdivovat vstupní bránu z r. 1797, empírový lázeňský dům Václavovy lázně (tzv. Lázničky) z let , Švýcarský dům, zachovalý a upravený hamerský mlýn (dnes penzion) z 18. století, tvrz Cuknštejn (na snímku), rybníky, 500 let starý památný dub a především pak umělý vodopád z roku 1817 napájený náhonem z říčky Stropnice. Benešov nad Černou Ves založená ve 14. století. Tvrz z téže doby později zanikla. V 15. století byl Benešov povýšen na městys a na konci 19. století na město. Zajímavá je budova radnice z poloviny 16. století, kde byl dříve pivovar. Dominantou Benešova je původní gotický kostel sv. Jakuba Staršího z počátku 14. století, později barokně a renesančně přestavěný. Baronův most Nynější penzion v nadmořské výšce 860 metrů byl zrekonstruován podle dobových fotografií. Myslivna s hrázděnými štíty pochází z konce 19. století. Původní budova ale byla postavena v roce 1780 v místě horního vaziště vorů při úpravě koryta Pohořského potoka. Právě zde bývala před více než 250 lety zahajována voroplavba a plavba metrového dříví.

10 Historie Vodohospodářské padesátky ročník rok pořadatel místo konání I. - V Povodí Odry VI Povodí Labe Jizerské hory VII Povodí Labe Krkonoše VIII Povodí Vltavy povodí Vltavy IX VÚV, VRV Brno Českomoravská vrchovina X Povodí Ohře Lužické hory XI Povodí Vltavy Slapy XII Povodí Labe Železné hory XIII Vodní zdroje Adršpach - Teplice XIV Povodí Ohře Krušné hory XV Povodí Moravy, závod H. Morava Vsetínské vrchy XVI Hydroprojekt Brno Moravský kras XVII Povodí Ohře Ašsko XVIII Povodí Vltavy Lužnice XIX Vodovody a kanalizace Olomouc Svatý Kopeček u Olomouce XX Povodí Labe povodí Metuje XXI SC VaK a.s., závod Vratislavice Liberecko XXII Povodí Vltavy Šumava - Lipno XXIII Povodí Moravy, závod H. Morava Králický Sněžník XXIV Povodí Odry Štamberská vrchovina XXV Povodí Labe Deštné v Orlických horách XXVI ČHMÚ Praha povodí Střely XXVII Povodí Ohře, závod Terezín České Švýcarsko XXVIII Povodí Vltavy Novohradské hory XXIX Pražské VaK Želiv XXX Středomoravská vodárenská Bouzov XXXI Povodí Labe Český ráj - Maloskalsko XXXII Povodí Odry Beskydy - VD Šance XXXIII Povodí Moravy Chřiby XXXIV Povodí Ohře Karlovarsko XXXV Vodní díla - TBD Český kras XXXVI VAS, Brno Moravský kras XXXVII CHMI Praha Liberecko XXXVIII Moravská vodárenská Olomouc Svatý Kopeček XXXIX ČEVAK Novohradské hory

11 Partneři VH Dodavatel chemikálií pro úpravu vody

12 Kontroly na pěších trasách START Horní Stropnice (P25, P32) Kontroly na cyklotrasách START Horní Stropnice (C58, C74) K1 Hojná Voda (P32) K1 Hojná Voda (C58, C74) K1/K2 Šejby (P25, P32) K2 Žofín (C58, C74) K2/K3 Rybníky (P25, P32) K3 Baronův most (C58, C74) K3/K4 Údolí u N. Hradů (P25, P32) K4 Horní Přibrání (C74) CÍL Horní Stropnice (P25, P32) K4 / K5 Benešov n. Čer. (C58, C74) CÍL Horní Stropnice (C58, C74)

OBSAH CELKOVÉ POŘADÍ VÝPRAV... STRANA 4 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON MUŽI... STRANA 6 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON ŽENY... STRANA 8

OBSAH CELKOVÉ POŘADÍ VÝPRAV... STRANA 4 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON MUŽI... STRANA 6 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON ŽENY... STRANA 8 OBSAH CELKOVÉ POŘADÍ VÝPRAV... STRANA 4 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON MUŽI... STRANA 6 VODOHOSPODÁŘSKÝ DUATLON ŽENY... STRANA 8 STOLNÍ TENIS MUŽI... STRANA 0 STOLNÍ TENIS ŽENY... STRANA 5 VOLEJBAL MUŽI... STRANA

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Blanský les CHKO. Novohradské hory Přírodní park

Blanský les CHKO. Novohradské hory Přírodní park Obec Soběnov leží v okrese Český Krumlov, který je nejjižnějším okresem Jihočeského kraje. Jeho území se na západě prolíná s podhůřím Šumavy, z jihu a východu jej prostupují Novohradské hory a sever utváří

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY

POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR. POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY přirozené hranice ČR tvoří většinou hory, na jihu pak řeka střed

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Obrázek I: Víceúčelové automaty na jízdenky ve stanicích hamburského metra a jednotné symboly systému HVV Zdroj: hvv.de

Obrázek I: Víceúčelové automaty na jízdenky ve stanicích hamburského metra a jednotné symboly systému HVV Zdroj: hvv.de Příloha 5: OBRÁZKOVÁ PŘÍLOHA Obrázek I: Víceúčelové automaty na jízdenky ve stanicích hamburského metra a jednotné symboly systému HVV Zdroj: hvv.de Obrázek II: Ukázka podoby dopravního informačního centra

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

F O T O D O K U M E N T A C E

F O T O D O K U M E N T A C E Příloha 3 F O T O D O K U M E N T A C E LÍPA u KOSTELA V CHOUSTNÍKOVĚ HRADIŠTI (1) Choustníkovo Hradiště 1993*** 430 23,5-2006* 490 29 12 XIV LÍPA u KOSTELA V HORNÍM ŽĎÁRU (2) Horní Žďár 1993*** 410 24-2006*

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 2 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. ČESKÉ BUDĚJOVICE leží na soutoku Vltavy a Malše město je proslulé výrobou piva

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0074PZ9* UOHSX0074PZ9 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S256,257/2015/VZ-18631/2015/532/MOn Brno: 20.7.2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano

Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano 1. Nejrozsáhlejší česká nížina se jmenuje Hornomoravský úval. (Ne. Polabí) 2. Na horu Javořice se můžeme vydat na Českomoravské vrchovině. (Ano.) 3. Řeka Labe protéká na dolním toku Českým středohořím.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích.

Panství Bechyně. Významnou součástí nabídky Panství Bechyně je ubytování v několika lokacích. Panství Bechyně Panství Bechyně Společnost Panství Bechyně s.r.o. Vám nabízí široké spektrum služeb, a to nejen pronájem konferenčních a školicích prostor, ale také zajištění programu, koordinace akcí,

Více

VODSTVO ČR pracovní list

VODSTVO ČR pracovní list VODSTVO ČR pracovní list VY_52_INOVACE_CVSD2_11_4B Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Pracovní list se zabývá vodstvem ČR. V

Více

OBSAH. Seznam zkratek... 12 Předmluva... 15 Obecná část

OBSAH. Seznam zkratek... 12 Předmluva... 15 Obecná část OBSAH Seznam zkratek... 12 Předmluva... 15 Obecná část Kapitola I. POJEM TRESTNÍHO PRÁVA, JEHO FUNKCE, ZÁSADY TRESTNÍHO PRÁVA...19 1 Pojem českého trestního práva, pojem českého trestního práva hmotného....

Více

Penzion ŽERNOV Český ráj

Penzion ŽERNOV Český ráj Penzion ŽERNOV Český ráj Český ráj je oblíbeným cílem letní turistiky i cykloturistiky. Z místních zajímavostí můžeme uvést Památný strom - lípu v Tatobitech, Obrácené zvony v Rovensku, blízké jsou Prachovské

Více

Renesanční zámek Boskovštejn

Renesanční zámek Boskovštejn Zámek na prodej v České Republice Renesanční zámek Boskovštejn Komplex nemovitostí v obci Boskovštejn nedaleko Znojma se skládá z renesančního zámku, objektu bývalého mlýna s hospodářským stavením, rybníku

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Starosta. 1. mimořádné zasedání Zastupitelstva Městského obvodu Liberec - Vratislavice n.n. 7.9.2011

Starosta. 1. mimořádné zasedání Zastupitelstva Městského obvodu Liberec - Vratislavice n.n. 7.9.2011 Starosta 1. mimořádné zasedání Zastupitelstva Městského obvodu - Vratislavice n.n. 7.9.2011 Bod pořadu jednání: 5. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA SML č. 1/2011 O STANOVENÍ MÍSTNÍHO KOEFICIENTU PRO VÝPOČET DANĚ

Více

Ochrana přírody-radek Častulík

Ochrana přírody-radek Častulík Ochrana přírody-radek Častulík Devastace krajiny člověkem-povrchovou těžbou-ns-hlavně h.uhlí Exhalacemi-tepelné elektrárny Umělými hnojivy Doprava a topení v domávnostech Nutná ochrana přírody-cca 15%

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU ORLICKÉ HORY + KRALICKÝ SNĚŽNÍK + RYCHLEBSKÉ HORY VE DNECH 1. 4.6.2006

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU ORLICKÉ HORY + KRALICKÝ SNĚŽNÍK + RYCHLEBSKÉ HORY VE DNECH 1. 4.6.2006 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU ORLICKÉ HORY + KRALICKÝ SNĚŽNÍK + RYCHLEBSKÉ HORY VE DNECH 1. 4.6.2006 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku ( silnice, trek, MTB ) Ubytování: 3 noci s polopenzí v hotelu

Více

42. Rallye Český Krumlov 2014 AMK Rallye Český Krumlov, P.O.Box 106, 381 01 Č. Krumlov www.rallyekrumlov.cz, e-mail: rallye.krumlov@centrum.

42. Rallye Český Krumlov 2014 AMK Rallye Český Krumlov, P.O.Box 106, 381 01 Č. Krumlov www.rallyekrumlov.cz, e-mail: rallye.krumlov@centrum. UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 42. Rallye Český Krumlov 2014 Pátek 2.5.2014 Číslo a název RZ 2/5 Slavkov Mezipotočí od č.p. 16 na silnici č. 15911 - Slavkov Veleslavice hlavní silnice II/162 Veleslavice - Bohdalovice

Více

Půjčovna elektroskútrů

Půjčovna elektroskútrů Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: e-šumava Lipno nad Vltavou Kaplice Žďár nad Sázavou Brno a Moravský kras Slavonice Pasohlávky České Budějovice

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější jsou: - státní vlajka - státní znak /malý a velký/ - státní hymna

ČESKÁ REPUBLIKA. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější jsou: - státní vlajka - státní znak /malý a velký/ - státní hymna ČESKÁ REPUBLIKA Vznikla 1. ledna 1993 poté, co se Československá republika rozdělila na dva samostatné státy Českou republiku a Slovenskou republiku. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější

Více

Zámek Bechyne! Černický zámecek

Zámek Bechyne! Černický zámecek Panství Bechyne Nachází se v lázeňském městečku Bechyně, 120 km jižně od Prahy. Nabízíme příjemný rustikální styl Hotelu a restaurace Panská, sportovně laděné prostředí residence Golf, jedinečnou atmosféru

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Obecní úřad Bystřec. a KČT Malá Haná Velké Opatovice. pořádají. 15. ročník. turistického pochodu a cykloturistiky. Bystřecké kilometry

Obecní úřad Bystřec. a KČT Malá Haná Velké Opatovice. pořádají. 15. ročník. turistického pochodu a cykloturistiky. Bystřecké kilometry Obecní úřad Bystřec a KČT Malá Haná Velké Opatovice pořádají 15. ročník turistického pochodu a cykloturistiky Bystřecké kilometry Datum konání: 8. srpna 2015 Start a cíl pochodu: Hostinec u Špičáků koupaliště

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU SLAVKOVSKÝ LES, KARLOVARSKO, MARIÁNSKOLÁZEŇSKO VE DNECH 31. 5 3. 6. 2007 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku ( trek, MTB ) Ubytování: 3 noci v autokempu Betlém v Teplé

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Panství Bechyně s.r.o.

Panství Bechyně s.r.o. Panství Bechyně Panství Bechyně s.r.o. Firma Panství Bechyně Vám nabízí k pronájmu reprezentativní prostory zámku Bechyně, elegantní prostředí Černického zámečku nebo sportovní a rodinné prostředí Penzionu

Více

UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 45. Rallye Český Krumlov Pátek před křižovatkou Malče z obou směrů. Číslo a název RZ

UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 45. Rallye Český Krumlov Pátek před křižovatkou Malče z obou směrů. Číslo a název RZ UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 45. Rallye Český Krumlov 2017 Pátek 19. 5. 2017 Číslo a název RZ 2/5 okruh Svince Uzavřena účelová komunikace od cvičiště psů od Velešína (u silnice Nádražní č. 15710) přes přejezd

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

POZVÁNKA NA PROCHÁZKY A VÝLETY PO NAŠEM PĚNČÍNSKU

POZVÁNKA NA PROCHÁZKY A VÝLETY PO NAŠEM PĚNČÍNSKU POZVÁNKA NA PROCHÁZKY A VÝLETY PO NAŠEM PĚNČÍNSKU Liberecký kraj je svojí polohou i rozlohou svým způsobem jedinečný. Můžete zde poznat Lužické hory, kraj Karla Hynka Máchy, Český ráj i Krkonoše. V menším

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 Vašimi průvodci budou: Katka Zímová (KBUK) hlavní organizátor Jakékoli dotazy a komplikace ohledně exkurze řešte zde: zimovak@fzp.czu.cz ; 605 505 529 Vraťka

Více

Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014

Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014 Mistrovství ČR žáků a juniorů v rybolovné technice SEDLČANY 6.-8.6. 2014 Vítejte v Sedlčanech Na samé hranici středních a jižních Čech se rozkládá osmitisícové město Sedlčany. Jeho pány v minulosti byli

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ 2016-2022 Schváleno Zastupitelstvem obce Choustník dne 14.12.2015 Jan Kubart starosta Mgr. Radim Jindra místostarosta 1 Obsah programu

Více

Obr Přibližné umístění lokalit v okolí Turnova. Mapa byla převzata z

Obr Přibližné umístění lokalit v okolí Turnova. Mapa byla převzata z 1. PŘÍLOHA 1 UPŘESNĚNÍ MÍST ODBĚRU VZORKŮ A DR Mapu celé oblasti s označením jednotlivých lokalit uvádím na obrázcích Obr. 1.1 a Obr. 1.2. Obr. 1.1. Přibližné umístění lokalit v okolí Turnova. Mapa byla

Více

List1. ročník IX - XI ročník XI - XIII ročník XIV-XVI ročník XVII-XIX

List1. ročník IX - XI ročník XI - XIII ročník XIV-XVI ročník XVII-XIX Rok Číslo Název Původci Vydání Nakladatel vydání Poznámka Původní majitel 1 Betanie ročník IX - XI 1891-1893 2 Betanie ročník XI - XIII 1893-1895 3 Betanie ročník XIV-XVI 1896-1898 4 Betanie ročník XVII-XIX

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: e-šumava Lipno nad Vltavou Kaplice Žďár nad Sázavou Brno a Moravský kras Pasohlávky České Budějovice Třebíč

Více

Vypracoval: David Berka

Vypracoval: David Berka Vypracoval: David Berka Hlavní město: České Budějovice Počet obyvatel: 637 300 (počítáno 1.1. 2015) Rozloha: 10 056 km2 Hejtman: Jiří Zimola Nejvyšší bod: Plechý (1 378 m) Vlajka: Znak: kraj Vysočina,

Více

NÁVRH ZADÁNÍ 68. ZMĚNY PLATNÉHO ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA JABLONEC NAD NISOU

NÁVRH ZADÁNÍ 68. ZMĚNY PLATNÉHO ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA JABLONEC NAD NISOU NÁVRH ZADÁNÍ 68. ZMĚNY PLATNÉHO ÚZEMNÍHO PLÁNU MĚSTA JABLONEC NAD NISOU ZPRACOVAL: Ing. Michaela Smrčková Oddělení územního plánování Odboru územního a hospodářského rozvoje, Magistrátu města Jablonec

Více

Česko jede 2014 Brno, 6. 11. 2014

Česko jede 2014 Brno, 6. 11. 2014 Česko jede 2014 Brno, 6. 11. 2014 Řeka Jizera Největší pravostranný přítok Labe (cca 165 km). Propojuje státní hranice s Polskem, turistické regiony Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj, Střední Čechy (Polabí)

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák Číslo materiálu: Název materiálu: Povrch České republiky daltonský list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Pavel Šulák Dalton - Povrch České republiky A. pracuj samostatně a tiše B. posledních

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Krajské město: Hradec Králové Rozloha: Počet obyvatel: Hustota zalidnění: Počet okresů: 4 758 km² 560 830 5 117,8 obyvatel/km² Sněžka Sněžka je se svými 1602 m n. m. nejvyšší horou

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

NOVOHRADSKÁ KOVÁRNA PŮJČOVNA ELEKTROSKÚTRŮ. Pomáháme šetřit peníze i přírodu

NOVOHRADSKÁ KOVÁRNA PŮJČOVNA ELEKTROSKÚTRŮ.   Pomáháme šetřit peníze i přírodu Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: Vranovsko a Znojemsko Lipno nad Vltavou e-šumava e-česká Kanada a Spolkový dům Slavonice autokemp Merkur

Více

UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 44. Rallye Český Krumlov Pátek Číslo a název RZ. Uzavírka komunikací začátek konec poznámka.

UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 44. Rallye Český Krumlov Pátek Číslo a název RZ. Uzavírka komunikací začátek konec poznámka. UZAVÍRKY KOMUNIKACÍ při 44. Rallye Český Krumlov 2016 Pátek 27.5.2016 Číslo a název RZ 2/5 Rožmitál Odbočení na most ze silnice II/160 na skládku Lověšice po místní komunikai JIP Větřní směr Všeměry -

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Orion, První česká akciová společnost továren na orientálské cukrovinky a čokoládu, dříve A. Maršner (1902-1935) Prozatímní inventární seznam

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 3 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. LIBEREC leží v severních Čechách protéká jím řeka Nisa je významným střediskem

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název

očekávaný výstup ročník 9. č. 14 název č. 14 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a ostatní kraje ČR V pracovních listech

Více

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ 2016-2018 Schváleno Zastupitelstvem Obce Kamenný Újezd dne : 9.12.2015 č.j. ZO-7/VI/2015 Starostka obce Ing. Šebelková Jitka Místostarosta obce

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd.

Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd. Prir2 II-4 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd. Anotace: Materiál učební text - poznámky 4. ročník Člověk přetváří krajinu Slouží k ověření znalostí o krajině v ČR Ověřeno 21. 3. 2012

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Průvodce "Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov"

Průvodce Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov Děvín 48 10'36.59"N 16 59'5.75"E se nachází jihozápadním cípu Malých Karpat. Dominantním vrcholem je Děvínská Kobyla. Pod Děvínským hradem začíná červená turistická značka vedoucí až na Duklianský průsmyk.

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Průvodce "Nové Hrady"

Průvodce Nové Hrady Novohradské hory Pohoří 48 41'17.38"N 14 40'28.83"E Novohradské hory se rozprostírají při státní hranici České republiky s Rakouskem na ploše 162 km čtverečních. V ČR vyplňují území mezi Novými Hrady,

Více

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ 28. 5.2016 Pojďte si protáhnout údolím řeky CELKOVÁ TRASA: 14,4 KM START 1 - ŠERPOVÉ (14,4 KM) Filipova Huť (rozcestí) Modrava (po zelené značce) Hradlový most Rechle

Více

PROPOZICE 43. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM. Podzimní lyžařský přespolák. 5. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy. Lyžařský klub USK CS Plzeň

PROPOZICE 43. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM. Podzimní lyžařský přespolák. 5. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy. Lyžařský klub USK CS Plzeň PROPOZICE 43. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM Podzimní lyžařský přespolák 5. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy Lyžařský klub USK CS Plzeň ve spolupráci s KATEDROU TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU ZČU Dne 3. LISTOPADU

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ČE S KÁ KANADA, JINDŘ ICHOHR ADE CKO VE DNECH 2. - 5.6.2011

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ČE S KÁ KANADA, JINDŘ ICHOHR ADE CKO VE DNECH 2. - 5.6.2011 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ČE S KÁ KANADA, JINDŘ ICHOHR ADE CKO VE DNECH 2. - 5.6.2011 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku (silnice, MTB, trek) Ubytování: 3 noci s polopenzí v RS CHT TJ Slovan

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

PROPOZICE 46. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM. Podzimní lyžařský přespolák. 8. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy. Lyžařský klub USK CS Plzeň

PROPOZICE 46. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM. Podzimní lyžařský přespolák. 8. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy. Lyžařský klub USK CS Plzeň PROPOZICE 46. ROČNÍKU BĚHU ČESKÝM ÚDOLÍM Podzimní lyžařský přespolák 8. ročník memoriálu Oldřicha Kroupy Lyžařský klub USK CS Plzeň ve spolupráci s KATEDROU TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU ZČU Dne 7. LISTOPADU

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Další, již 24. konference ČHS se uskuteční 6. 8. 11. 2009 v obci Dolní Lomná Ubytování a popis místa: Rekreační středisko se

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Misál. (ukázka dobového tisku z počátku 18. století) Příloha Budišovského zpravodaje č. 2/2006

Misál. (ukázka dobového tisku z počátku 18. století) Příloha Budišovského zpravodaje č. 2/2006 Misál (ukázka dobového tisku z počátku 18. století) Příloha Budišovského zpravodaje č. 2/2006 30. 6. 2006 Misál Mnozí z vás jsou při otevření tohoto čísla zpravodaje překvapeni, coţe to je za přílohu.

Více

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou půjčka hluboká nad vltavou zámek otevírací doba. Podívejte se jaká je Otevírací doba PENN lokalitě. sociální dávky 2012 Nebankovní půjčky bez příjmu Levné nebankovní půjčky rychle. více Pomoc pro zoo v

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Sobota 9.června 2018

Sobota 9.června 2018 Sobota 9.června 2018 Výlet na méně známé vrcholy mezi Teplickými skalami a Javořími horami Spojení: Sraz: V dostatečném předstihu před odjezdem vlaku v hale hlavního nádraží. Trasy: Trasa 1: 21 km; 665

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Průvodce "Průvodce Jižní Čechy"

Průvodce Průvodce Jižní Čechy Kratochvíle Zámek 49 3'30.55"N 14 10'3.17"E Zámek Kratochvíle je renesanční perlou italského stavitelství v jižních Čechách. Zámek se nachází asi 2 kilometry severozápadně od města netolic na Prachaticku.

Více

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko

Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko PŘÍLOHY CESTOVNÍ RUCH Tabulka č.1 : Seznam kulturně historických památek v obcích MAS Poličsko OBEC Borová Březiny Bystré Hartmanice Jedlová Kamenec Korouhev Květná Nedvězí Oldříš Polička Pomezí Pustá

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy Trasa č. 5 Popis Délka trasy Průběh trasy Náročnost Putování za vínem Vydejte se poznat krásy zdejšího půvabného kraje po vinařských stezkách. Trasa je dobře sjízdná, přehledná a rovinatá a po krátkých

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.13.5._VL TÉMA: Vlastivěda- Středočeský

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Milí návštěvníci Šumavy,

Milí návštěvníci Šumavy, Milí návštěvníci Šumavy, existuje poměrně velká skupina turistů, kteří cestují po vlastech českých a dokonce vyráží i do světa, přestože se potýkají s nějakým omezením. Každý handicap cestování značně

Více

Předci. Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec. Předci po meči:

Předci. Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec. Předci po meči: Předci Střen: Lubomír Jaroš, PharmDr., lékárník *10. července 1956 Liberec Předci po meči: 1 Josef Jaroš, strojní technik * 9. ledna 1927 Nosálovice u Vyškova 12. října 1951 Růžena Jarošová, rozená Lacinová

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

POJEĎTE S NÁMI NA HORY. Milé rodiny, vážení přátelé,

POJEĎTE S NÁMI NA HORY. Milé rodiny, vážení přátelé, POJEĎTE S NÁMI NA HORY Milé rodiny, vážení přátelé, prožijte s námi pololetní a jarní prázdniny. Vybrali jsme pro Vás čtyři horská střediska v Jeseníkách, Beskydech, Krkonoších a Orlických horách. Kromě

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Příroda a svět) III/2/PS/1/2/13.

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Příroda a svět) III/2/PS/1/2/13. Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Klíčová slova: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/12. Název materiálu: Hydrologie České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/12. Název materiálu: Hydrologie České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Hydrologie České republiky daltonský list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Pavel Šulák Dalton - Hydrologie České republiky A. pracuj samostatně

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více