KATALOG. kulturních akcí školní rok 2014/2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KATALOG. kulturních akcí školní rok 2014/2015"

Transkript

1 KATALOG kulturních akcí školní rok 2014/2015 Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, výchovných a hudebních programů, cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Začátky představení a pořadů jsou stanoveny na 9.00 a hodin. Výchovné programy budou začínat dle požadavků škol v 8.30, 8.45, 10.15, a hodin. Cestopisné přednášky budou začínat v 8.30 a hodin. Vstupné činí 50,- Kč, zůstává stejné jako v předchozích letech. Představení, pořady, hudební a výchovné programy budou probíhat v KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4. Cestopisné přednášky budou probíhat v KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4. Spojení do KC 12, Jordana Jovkova 3427/20, Praha 4 bus 139, 150, 157, 173, 253 do stanice Tylova čtvrť bus 165 do stanice Poliklinika Modřany tram 3 a 17 do stanice Poliklinika Modřany Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 150 a 253 do stanice Pavelkova Objednávku zasílejte písemně nebo em do na adresu KULTURNÍ CENTRUM 12 Jordana Jovkova 3427/ Praha 4 - Modřany kontaktní osoba: Martina Slívková telefon: , , slivkova@kc12.cz webové stránky:

2 SEDM DIVŮ SVĚTA Sedm divů světa patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu, a přece o nich moc nevíme. Proč sedm? Co je to div? Má každá doba svých sedm divů? Jaké jsou divy současnosti? To jsou otázky, které si účinkující spolu s posluchači položí. Pořad přináší příběhy s tajemstvími, která sedm antických divů provází. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: říjen 2014 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek JAN NERUDA Pořad, sestavený z ukázek fejetonů se zvlášť aktuální tématikou, z básní, z nichž některé jsou pro tento účel zhudebněny, je komponován do rámce dialogu. Na ploše tohoto humorného rozhovoru, který dává studentům zapomenout, že tématem je někdy i nepopulární školní látka, se dozvídají nejen základní údaje o Nerudovi, ale i některé neběžné zajímavosti z jeho života. Doba trvání: 50 minut Termín: říjen 2014 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

3 POVĚSTI STARÉ S ČESKÉ Jistě znáte (či byste znát měli) pověsti o Čechovi, o Kazi, Tetě, Libuši a jejích proroctvích, o Bivojovi, Přemyslovi, Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi, jak je napsal Alois Jirásek. Jak tyto pověsti přečte Studio dell arte? Jak je zinscenuje? Z Jiráska nebude chybět nic, ale možná bude i něco navíc. V představení vystupují kromě četných lidských postav také selátko, kanec, bůh (samozřejmě Perun), volové, koně a další. Uslyšíte tedy pověsti dávných věků a uvidíte loutky plošné, malované, klackovité, chlupaté, vedené zespodu i shora, prostě všelijaké. Nečekejte obrozenecký patos, ale spíše legraci, nadhled a trošku té poezie. Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: listopad 2014 Účinkuje: Studio dell arte - Stanislava Kočvarová a Sylva Malinková Webové stránky:

4 NEBÁT SE A NEKRÁST ANEB TGM Co může dnešním mladým lidem ještě říci filozofie a názory prvního prezidenta Československa? Osobu TGM přibližuje pořad nikoli oslavnou formou, naopak ukazuje ho v okamžicích všedního života a za situací málo známých a popsaných. Doba trvání: 50 minut Termín: listopad 2014 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek JAK TO BYLO S ODYSSEEM? Pořad vypráví o Odysseových dobrodružstvích, seznamuje s antickými hrdiny, vyzdvihuje jejich etické vlastnosti, statečnost, spravedlnost a touhu po vítězství. Program seznámí žáky i se jmény bohů, se kterými se posluchači setkávají i v současnosti. Doba trvání: 50 minut Termín: listopad 2014 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

5 SETKÁNÍ PŘED BETLÉMEM Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A vytvoří si atmosféru klidu a pohody. Pod skořápkou této idylické atmosféry se však skrývá napětí a očekávání příchodu ženy - Marie, kterou v loňském roce nebyli schopni přijmout a vyhodili ji. Toto napětí se provalí při štědrovečerní večeři, kdy se celá uměle vytvořená atmosféra zhroutí a na povrch vyplynou neuzdravené vztahy a neschopnost přijmout se navzájem. Příběh končí svědectvím o důležitosti odpuštění. Protože: Teprve, když si odpustíme, mohou začít ty pravé Vánoce. Nálada příběhu je umocněna zajímavě zpracovanými koledami. Doba trvání: 50 minut Termín: prosinec 2014 Účinkuje: Divadlo Víti Marčíka Víti Marčíka - Vítězslav Marčík, Pavel Šmíd, Jitka Weinerová a Eva Juříčková Webové stránky:

6

7

8 PUTOVÁNÍ STAROVĚKEM Pořad netradiční formou seznamuje diváky a rekapituluje dějiny starověkého Řecka. Hlavní důraz je kladen na literární ukázky té doby. Vzhledem ke své náročnosti je pořad určen pro 7. až 9. ročníky, přestože nemají starověké Řecko v učebních osnovách. Je opakováním toho, co by měli žáci o antice vědět, než opustí školu. Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: leden 2015 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek SEDM BIBLICKÝCH PŘÍBĚHŮ Pořad poutavou formou seznamuje mladé diváky se sedmi starozákonními příběhy: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylonská věž, Mojžíš, David a Goliáš. Pořad chce motivovat posluchače k přečtení biblických příběhů a pochopení, že bible není modlitební kniha, ale kniha plná moudrostí našich předků, zašifrovaných do různých podobenství, kterým stojí za to porozumět. Doba trvání: 50 minut Termín: leden 2015 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

9 THE AUSTRALIAN SHOW Multimediální interaktivní představení o Austrálii, celé v angličtině. Zábavnou formou provede Dr Klutz žáky historií Austrálie od původní civilizace až po současnost, zahrne typickou faunu a flóru, známé postavy historie, současné hudby a filmu a také něco z australského slangu. Součástí představení je promítání s fotkami a krátkými videoklipy. Doba trvání: 80 minut Termín: únor 2015 Účinkuje: Schelie Nielsen Webové stránky:

10 THE NEW ZEALAND KIWI SHOW Interaktivní multimediální přednáška o Novém Zélandu, jeho historii i současnosti, geografii, přírodě, populaci, zajímavostech. Vhodné pro: ročník ZŠ Termín: únor 2015 Účinkuje: Schelie Nielsen Webové stránky:

11 TANCEM LETEM SVĚTEM Zábavné představení, kdy se děti nejen pobaví, ale také poučí! Divadelní hodina vlastivědy se zakrátko může stát vzrušujícím výletem po mapě světa. Jednotlivé kontinenty ožívají v originálních tanečních výstupech. Na pozadí starých příběhů, legend i pohádkových vyprávění se děti setkávají s vývojem tance a lidské kultury od nejstarších dob až do dnešních dnů. Představení hýří barevnými kostýmy, vtipnými scénkami a hravým zkoušením znalostí dětských diváků. V samém závěru čeká i diváky společná tančírna. Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: únor 2015 Účinkuje: Divadelní spolek Rozmarýn Webové stánky:

12

13 JAN KOMENSKÝ ZVANÝ ÁMOS Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Žáci se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu Jana Ámose. Dozví se málo známé podrobnosti z jeho života a přímo se účastní hraní divadelní hry. Vážnějším momentem je závěr představení, kdy žáci společně recitují Komenského odkaz dnešku. Doba trvání: 50 minut Termín: duben 2015 Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

14 HUDEBNÍ PROGRAMY DRUM-IN DRUM-IN je velmi oblíbený a úspěšný hudebně - vzdělávací program pro žáky všech věkových kategorií. Jedná se o pořad s trvale proměnlivou strukturou, přizpůsobující se daným okolnostem - věku žáků, momentálnímu emočnímu rozpoloženi a atmosféře mezi žáky. Žáci se v průběhu programu seznámí s počátky hudby, dozvědí se kde, kdy a jak vznikaly jednotlivé žánry včetně těch současných, které především dnes poslouchají. Získají povědomí o živých hudebních nástrojích, živých hudebnících a možná se jimi i na chvíli stanou. Rozhodně je tento program založen na interaktivitě mezi žáky a účinkujícím a jejich zapojení se je nedílnou součástí. Termín: leden 2015 Účinkuje: Miloš Dvořáček Webové stránky:

15

16 DRUM-IN SERIÁL DRUM-IN seriál je rozvinutou formou pořadu DRUM-IN, variantami pro pokračování. Je rozdělen do tří etap vývoje hudby podle stěžejních témat, kterým se podrobněji ve všech směrech věnuje. 1. DRUM-IN úvod 2. Afrika 3. Současná populární hudba Termín: leden 2015 Účinkuje: Miloš Dvořáček Webové stránky:

17 DRUM CIRCLE DRUM CIRCLE je forma skupinového bubnování. Účastníci sedící v kruhu hrají na různé druhy bubnů a perkusních nástrojů (djembe, tubana, djun djuny, frame drumy, tamburíny, chřestítka). Jejich hraní vede a koordinuje facilitátor, zkušený hudebník, který udává rytmus, mění ho, podněcuje a usměrňuje aktivitu účastníků. Jedna lekce trvá obvykle jednu školní hodinu, což je dostatečný čas pro to, aby se žáci uvolnili a odreagovali. Bubnování je ideální prostředek ke stmelování kolektivů. Pod citlivým vedením zaniká zavedené rozdělení rolí - méně průbojní žáci dostanou prostor pro svobodné vyjádření, naopak ti průbojnější musí držet rytmus s ostatními a zároveň vzniká prostředí nové, které otevírá nový prostor. Díky své schopnosti stmelovat kolektiv pomáhá Drum Circle ve školách potlačovat negativní důsledky rozdílů mezi žáky. Žáci tak mají k sobě navzájem, ale také ke svým kantorům, kteří jsou do bubnování rovněž zapojeni, o trochu blíže. Drum Circle je mimo jiné i fyzická aktivita, při které dochází k propojování hemisfér, redukci stresu a má prokazatelně kladný vliv na jemnou a hrubou motoriku. Termín: v průběhu školního roku Lektor: Petr Šušor Webové stránky:

18

19 VÝVOJ ČESKÉ ROCKOVÉ HUDBY VE 20. STOLETÍ Vzdělávací pořad o významných interpretech vývoje české rockové scény počínaje Miki Volkem, přes Olympik, Matadors, Rebels, Blue Effect, ETC, Katapult, Pražský výběr, Visací zámek až po Kabát. Pořad zároveň popisuje dění kolem naší rockové scény, která neměla v minulosti u nás na růžích ustláno. Aktivní zapojení studentů formou otázek a diskuse a především vlastních názorů. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik VÝVOJ SVĚTOVÉ ROCKOVÉ HUDBY VE 20. STOLETÍ Vzdělávací pořad o vývoji rockové hudby, včetně video produkce, zaměřený na americkou a britskou scénu. Jde o mapování proměn rockové scény od rock and rollu, přes rockovou hudbu 60. let, dále pak hard rock, art rock, punk, heavy metal, grunge až po hard core. V pořadu zazní Elvis Presley, Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones, Deep Purple, Sex Pistols, The Police, Van Halen, Nirvana. V pořadu jsou žáci zapojeni do děje. Na závěr vytvoření společně nové písně. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

20 90. LÉTA VE SVĚTOVÉ ROCKOVÉ HUDBĚ Pořad, včetně video produkce, volně navazuje na Vývoj světové rockové hudby ve 20. století a je o tom co se podstatného a důležitého stalo ve světové rockové hudbě v 90. letech. Je věnován především nejvýznamnějším interpretům tohoto období. I tady jsou žáci zapojováni do děje. Uslyší ukázky od Pink Floyd, R. E. M, Oasis, Green Day, U2, Pearl Jam či Nirvany až po Coldplay. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik BLUES, REGGAE, POP A HIP HOP Vzdělávací pořad, včetně video produkce, o některých významných stylech oblasti pop music. Každému stylu je věnována část pořadu, ale největší podíl je věnován hip hopu. V pořadu je několik improvizací ale třeba i ukázky od nejvýznamnějších představitelů jednotlivých stylů. Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

21 NEJVĚTŠÍ HVĚZDY POP MUSIC OD ROKU 1955 DO ROKU 1980 Pořad je průřezem mezi různými hudebními styly vývoje moderní populární hudby a je vyloženě věnován jednotlivým interpretům Elvis Presley, Beatles, The Beach Boys, ABBA, Kiss, Eagles, AC/DC, Bee Gees, Jason J Brown, Simon & Garfunkel, Mike Oldfield. Přednáška s promítáním - obraz velmi důležitý! Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik NEJVĚTŠÍ HVĚZDY POP MUSIC OD ROKU 1980 DO ROKU 2000 Pořad přímo navazuje na Největší hvězdy pop music od roku 1955 do roku 1980, je jeho přímým pokračováním a je opět věnován vyloženě interpretům pestré palety pop music - Michael Jackson, A-ha, Dire Straits, Sting, Madonna, Bryan Adams, Modern Talking, Metallica, Kurt Cobain, Take That, Tom Jones, Spice Girls, 2Pac, Prince, Phil Collins. Přednáška je opět s promítáním - obraz velmi důležitý! Termín: březen 2015 Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

22 ANGLIČTINA, DIVADLO, HUDBA ANGLIČTINA JINAK Unikátní spojení divadla, hudby a řeči s aktivní účasti studentů je v České Republice neobvyklé. Nejde o normální divadelní představení, ale o aktivní účast studentů. Studenti mají jedinečnou příležitost zlepšit svou schopnost naslouchat a komunikovat v jazyce, bez kterého se žádný člověk v současném světě neobejde. Pro další studium nebo jen pro cestování či zábavu by angličtina měla být druhým jazykem mladých lidí. JAKOU FORMOU? Formou živého divadla, velikých loutek a hudby, inspirovaném operou Antonína Dvořáka Rusalka. Prostřednictvím pohádkového světa plného vodních víl, duchů, zázraků, čarodějek a kouzel, je známý příběh Rusalčin poutavým prostředkem pro zlepšení angličtiny každého studenta. V první části se studenti pomocí improvizace seznamují s novými slovními obraty a výrazy, které v představení uslyší. Vzájemný dialog a hra navozuje přátelskou atmosféru zbavit se strachu a zábran při používání cizí řeči. V druhé části jsou studenti svědky a zároveň aktivními hereckými kolegy v hudebním divadelním představení Rusalka. Překrásná vodní víla Rusalka zahoří láskou k Princi Člověku a dá v sázku svůj život, aby získala jeho lásku. Loutky v nadživotní velikosti, kouzelná Dvořákova hudba a vyprávění nesmrtelného příběhu o lásce, zradě a odpuštění. Termín: březen 2015 Účinkuje: Divadlo Minitheatre - Eva Sitteová Webové stránky:

23 VÝCHOVNÉ PROGRAMY PREVENTIVNÍ PROTIDROGOVÝ PROGRAM Program je určen pro uzavřený kolektiv - jednu třídu a probíhá bez účasti vyučujícího. Neklade si ambice problém drog vyřešit, spíše se snaží ovlivnit postoje žáků vůči rizikům užívání a zneužívání návykových látek. Je strukturován a ovlivněn znalostmi, věkem a úrovní třídy. Vhodné pro: ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut Lektoři: PhDr. Ludmila Boková a Bc. Denisa Benešová PROGRAM SEXUÁLNÍ VÝCHOVY Program zážitkovou formou zpracovává téma lidské sexuality. Studenti vyslovují názory na partnerství, první lásky, homosexualitu. Za primární cíl si odborníci kladou naučit mladé lidi otevřeně mluvit o svých pocitech a názorech. Také tento program probíhá bez účasti vyučujícího. Vhodné pro: 9. ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut Lektoři: PhDr. Ludmila Boková a PhDr. Miloslav Čedík

24 PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Program je určen opět pro jednu třídu a probíhá také bez účasti vyučujícího. Je koncipován na dvě setkání. Na prvním se obecně zpracovává téma šikany. Studentům vypráví specializovaní pracovníci příběh z praxe a ony k němu zaujímají stanovisko. Na základě příběhu vytváří s dětmi definici šikany. Maximálně do dvou týdnů mají studenti druhé setkání, které slouží k oživení informací z první schůzky a více se zaměřuje na vztahy ve třídě. Vhodné pro: ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut / jeden díl Lektoři: PhDr. Ludmila Boková a Bc. Denisa Benešová PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY Jedná se o preventivně interaktivní program, který je zaměřen na sebepojetí dětí v období puberty a dospívání a otázky s ním spojené. Hlavním tématem je především vztah ke svému tělu a tělo jako stavební základ dívčí a chlapecké identity. Program žáky především informuje o projevech a důsledcích poruch příjmu potravy, respektive bulimie a anorexie. Program probíhá bez účasti vyučujícího. Vhodné pro: ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut Lektoři: Mgr. Kateřina Schmidtová

25 SPECIFICKÉ ZÁVISLOSTI Jedná se o preventivně interaktivní program pro třídní kolektivy, jehož cílem je žákům předat záživnou sebe prožitkovou formou základní poznatky a specifika o tzv. nových (nealkoholových) specifických závislostech. Žáci si osvojují poznatky na základě aktivní práce s příběhy skutečných klientů v těchto oblastech: 1. počítače (o závislosti na PC, PC hrách, internetu či virtuálních médiích), 2. gambling (o závislosti na hazardních hrách tzv. patologické hráčství). Program probíhá bez účasti vyučujícího. Vhodné pro: ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut Termín: v průběhu celého školního rok Lektoři: Mgr. Kateřina Schmidová KYBERŠIKANA A BEZPEČNÝ INTERNET Jedná se o preventivně interaktivní program pro třídní kolektivy, jehož cílem je žákům předat záživnou sebe prožitkovou formou základní poznatky a specifika o nových fenoménech týkajících se především pohybu ve virtuálním světě. Žáci si osvojují poznatky na základě aktivní práce se skutečnými příběhy v těchto oblastech: 1. kyberšikana (co je za ni považováno, jaké může mít podoby, jak ji předejít, jak se jí úspěšně bránit a na koho se obrátit), 2. bezpečný internet (slabá místa a nebezpečí při používání internetu, jak se jim vyhnout a jak si poradit v případě ohrožení). Program probíhá bez účasti vyučujícího. Vhodné pro: ročník ZŠ Počet dětí: 1 třída Doba trvání: 90 minut Termín: v průběhu celého školního rok Lektoři: Mgr. Kateřina Schmidová

26 CESTOPISNÉ PROGRAMY PĚT MĚSÍCŮ V HIMALÁJI TAJEMNÝ BUDDHISTICKÝ LADAK OČIMA ČESKÉ RODINY Povídání s promítáním diapozitivů o současném životě buddhistického Ladaku v severní Indii, který je stále ostrůvkem původní tibetské kultury. O jeho lidech a přírodě. O tom, jaká je škola v Ladaku a co se tam dětí učí. O životě venkovanů a jejich tradicích. O chození po horách pěšky, na hřbetě osla i koně. A také o tom, jak to všechno ve starém ladackém domě na okraji města Le přežila jedna česká rodina se dvěma malými dětmi. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

27 CESTA PO ZAMRZLÉ ŘECE DO NITRA HIMALÁJE Diashow o drsné zimní výpravě do himálajského údolí Zanskar, které je dlouhých sedm zimních měsíců zcela izolováno od ostatního světa. Pouze za nejtřeskutějších mrazů uprostřed zimy se domorodcům na několik týdnů otevře kuriózní trasa horami - zčásti zamrzlá řeka. Ve 100km dlouhé soutěsce mezi Ladakam a Zanskarem musí vesničané brodit ledovou vodou, neschůdné úseky oblézat po skalách či ledových rampách, lavírovat na kluzkém tenkém ledu, spát v jeskyních, vzdorovat teplotám až - 40 C, a když je třeba, navzájem si pomáhat. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

28 PUTOVÁNÍ MEXIKEM ZA INDIÁNY, MOTÝLI I NEJMLADŠÍ SOPKOU NA SVĚTĚ Putování obrovskou zemí představí různorodá prostředí jako mexické altiplano a jeho koloniální městečka, mayské památky a indiánské vesničky v pralesích Chiapasu, jedno z největších měst světa - Mexico City, rezervaci motýlů monarchů, kteří obsypávají místní stromy po milionech či nejmladší sopku na světě, Paricutín, která vyrostla na jednom poli za stejnojmennou vesnicí v letech 1943 až Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

29

30 JIŽNÍ AMERIKA PRŮŘEZ JIŽNÍ AMERIKOU Od Venezuely přes Brazílii, Bolívii a Argentinu až po jih Chile. Povídání je doplněno diapozitivy a je založeno na osobní zkušenosti autora a jeho opakovaných dobrodružných výpravách na jihoamerický kontinent. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

31

32 JIŽNÍ AMERIKA TAJEMNÝ SVĚT ANDKÝCH CIVILIZACÍ S pomocí bohaté fotodokumentace hlavních zajímavých lokalit a někdy i překvapivých předmětů bude přehledně a chronologicky představen vývoj indiánské předkolumbovské Jižní Ameriky od Chavínu přes Nazku až po Tiwanaku. Hlavní část přednášky je věnována incké kultuře a především velkému množství inckých památek, na nichž bude představena překvapivá teorie, objasňující, proč Inkové budovali svá horská sídla na nepřístupných místech a ve tvarech obrovských zvířat. Tyto stavby možná skrývají zhmotnělou mytologii starých indiánských kultur Jižní Ameriky. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

33

34 MEZI CHILE A ARGENTINOU Autostopem severozápadní Argentinou a přes Chile, 4000 km dlouhou zemi zasahující od pouštních oblastí na severu až po subantarktické prostředí na samém jihu. Výstup na nejvyšší horu kontinentu Aconcaguu. Přístavní město Valparaíso - neuvěřitelné bizarní aglomerace na břehu Tichého oceánu. Za potomky bojovných indiánů Mapuche a do oblasti velkých jezer na jihu Chile. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky: NEW ORLEANS Z KOLÉBKY JAZZU DO NEJZAZŠÍHO KOUTU LOUISIANY Strhující atmosféra kolébky jazzu a uklidňující pohoda plynoucího Otce řek, Mississippi, to jsou dvě z mnoha tváří New Orleans, snu každého muzikanta a milovníka hudby. Zdejší hudební podhoubí je stále živé - plodné. Do promítání jsou zařazeny ukázky místního jazzu, country, blues a dalších stylů, vše místní živá produkce. Kromě toho zažijeme pravou atmosféru amerického Jihu v New Orleans a městečku Vicksburgu na Mississippi. Připomeneme si válku Severu proti Jihu a dostaneme se až na samý konec Louisiany, do rozlehlé bažinaté delty řeky Mississippi. Krátce bude také připomenuta přírodní katastrofa - hurikán Katrina. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

35 KOLUMBIE A EKVÁDOR Dvě překrásné, neuvěřitelně zelené země na severu Jižní Ameriky. Kolumbie: málo navštěvovaná země, která nabízí nádhernou přírodu, divoké hory i originální indiánské památky. Ekvádor: mimo jiné se podíváme na místo, kterým prochází rovník. Rozhodneme, kdo ho určil lépe, zda francouzští učenci z 18. století nebo původní předkolumbovští indiáni? Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

36

37 PATAGONIE MALÝ PRŮŘEZ JIŽNÍ AMERIKOU Národní parky Torres de Paine a Los Glaciales (Mount Fitz Roy), pravěká Jeskyně pravěkých rukou, s chilskými rybáři do labyrintu kanálů jižního Chile, Punta Arena - nejjižnější metropole na světě a k nejjižnějšímu cípu kontinentu. Bolívií, Peru a Ekvádorem - na skok k jezeru Titicaca, vlakem peruánským altiplanem, toulání po sopkách Cotopaxi a Pichincha, návštěva překrásného koloniálního Quita a výlet do pralesa k indiánům Cofanům. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

38 VENEZUELA PROTI PROUDU ORINOKA OD STOLOVÝCH HOR PO VENEZUELSKOU AMAZONII Putování Venezuelou z džungle velkoměsta až do mlžných pralesů kolem slavných stolových hor, které inspirovaly knihu Ztracený svět. Setkání se zlatokopy, hledači diamantů, cesta pod nejvyšší vodopád světa. Stovky kilometrů na nafukovacím člunu, poháněném pádlem i motorem, v povodí horního Orinoka - nejodlehlejší oblasti Venezuely. Návštěva polodivokých indiánů, tropických pralesů a také geografického unikátu - rozdvojení Orinoka na dvě řeky. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

39

40 BOLÍVIE ALTIPLANO, ANDY, PRALESY A BÝVALÉ JEZUITSKÉ MISIE BOLIVIJSKÉHO ORIENTU Život indiánů, zapadlé vesničky a samoty, lamy, pusté scenérie, unikátní největší solná pánev na světě Salar de Uyuni, putování na korbách náklaďáků a v období dešťů i pěšky. Východ země skrývá neuvěřitelně malebný svět - pozůstatky tajemného jezuitského státu, ale i Evropu v Americe, v pralesích ztracenou sektu menonnitů, žijících záměrně v izolaci od hříšné civilizace. Také se vydáme po Stezce zlata dávných Inků, týdenní pochod z andských vrcholků až do tropického pralesa. Toto putování zahrnuje setkání se zlatokopy a jízdu po nejnebezpečnější silnici světa do La Pazu - hlavního města Bolívie, jednoho z nejkrásněji umístěných velkoměst světa v obří vysokohorské kotlině. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

41

42 BRAZÍLIE AUTOSTOPEM A NA LODI NAPŘÍČ AMAZÓNIÍ 2500 km autostopem napříč nejrozsáhlejšími tropickými pralesy světa a 3000 km lodí po Amazonce a dalších řekách největší říční sítě světa. Obrázky z osidlování brazilské divočiny, které je stále na postupu, setkání s těmito pionýry moderní doby. Autostopem po transamazonské magistrále, která lidem naději dává a pralesům ji bere. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

43

44 SEVERNÍ AMERIKA - ALJAŠKA Navštívíme nejznámější národní parky Aljašky, nejvyšší horu severní Ameriky, severskou tundru a tajgu, moderní eskymácké vesnice a setkáme se se zlatokopy, s největší formou medvěda hnědého na světě (ostrov Kodiak) a s místy nerozlučně spjatými s historií zlata. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

45

46 MALAJSIE Z VRCHOLKŮ MRAKODRAPŮ AŽ DO PRALESŮ BORNEA Malajsie je fascinující směsí moderního světa a tradiční Asie, v jedné zemi najdeme nejmodernější budovy a kousek dál lidi na úrovni doby kamenné. Ve městech moderních i historických pospolu žijí Malajci, Číňané, Indové, potomci Portugalců nebo třeba potomci lovců lebek - jak rádi zdůrazňují Malajci: návštěvou Malajsie navštívíme celou Asii. Často se těsně vedle sebe nacházejí chrámy muslimské, hinduistické, křesťanské či buddhistické. Uvidíme největší zdejší folklorní slavnost Všechny barvy Malajsie, krokodýlí drezúru, malajskou batiku, v přírodě můžeme narazit na opice makaky, krokodýly, hady a pavouky stejně jako na orly nebo na vzácné nosaté opice či orangutany na Borneu. Dostaneme se na nejvyšší horu jihovýchodní Asie, Mount Kinabalu i pod mořskou hladinu v ráji potápěčů - u ostrova Sipadán. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

47

48

49

50 BYL JSEM ROK V ANTARKTIDĚ ŽIVOT V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH Přednáška dokonale přibližuje polární prostředí a zimování tří mužů na svérázné polární základně, jejich každodenní život i dobrodružství při výpravách do okolí pěšky, na lyžích či na lodi. Fotografie zachycují velice detailně život tučňáků, tuleňů, rypoušů, lachtanů a dalších živočichů, často od samého narození až po tvrdý boj o přežití v nehostinné polární přírodě. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

51

52 ZA ČESKÝMI KRAJANY V RUMUNSKU O české komunitě v rumunských Karpatech, sestaveno z několika návštěv v létě i zimě. Neopakovatelná atmosféra šesti českých vesnic, roztroušených v pustých horách Banátu. Putování po neuvěřitelně krásných lokalitách rumunských hor: věčný rampouch, nikdy nehasnoucí oheň, bahenní sopky či údolí pokryté solnými krystaly, romantická soutěska řeky Galbena i krasové strže Ponorné Hrady. Zařazena je videoukázka z putování Rumunskem s rodinou na koni. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

53

54 ÍRÁN ZEMĚ DÁVNÝCH CIVILIZACÍ A NESMÍRNĚ POHOSTINNÝCH LIDÍ Íránem projedeme od kurdských oblastí na západě, přes Mašad na východě či hory kolem nejvyššího vrcholu země, 5600 metrů vysoký Damavand, až po architektonické klenoty - města Isfahán či Yazd. Návštěva Íránu boří obvyklé předsudky o zemi "Osy zla". Navzdory kontroverzní zahraniční politice jsou místní obyvatelé neuvěřitelně pohostinní. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

55

56 AFGÁNISTÁN NA VLASTNÍ OČI Afgánistán na vlastní oči se jeví úplně jinak, než jak ho známe z médií. Je to země ohromně hrdých a pohostinných lidí, země s dlouhou historií a s významnou polohou na křižovatce kultur. Země krásných hor a drsného života v nich. Povídání je sestaveno na základě dvou návštěv a zkušeností se zimním přejezdem Hindukuše. Navštívíme všechny hlavní lokality země. Promítání sestaveno z materiálů také ze dvou návštěv - za vlády Tálibánu a po jeho pádu. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

57 PÁKISTÁN ZEMĚ DLOUHÝCH KOŠIL ANEB ÚDOLÍM INDU DO KARÁČÍ AŽ PO HORSKÉ OBLASTI KOLEM KARAKORAM HIGHWAY Seznámení s minulostí i současností kulturně nesmírně bohaté a různorodé islámské republiky. A také přelidněného domova a neuvěřitelné směsice národů. Představeny budou vykopávky starověkého města Harrapa, středověké hrady, impozantní mughalské památky či ukázky britské architektury. Přednáší: Martin Mykiska Webové stránky:

58 strá nky:

59 STŘEDNÍ AMERIKA LEGENDY I SOUČASNOST Střední Amerika, je nespoutaný svět tradic, moderního světa i hýřivých barev - sopky, jezera, pralesy, fiesty, kohoutí zápasy, staří Mayové, mystika, pyramidy, káva, čokoláda, honáci, kontinent plný překvapení a divoké hudby. Naše putování povede z Nikaraguy do Hondurasu a Guatemaly. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky: MAGICKÉ BULHARSKO VŠICHNI TAM BYLI, ALE VLASTNĚ NIKDO HO NEZNÁ Poslední exotika v Evropě, která ukrývá mnohá překvapení, hory Stara Planina, Rilský klášter, Trákové, věštkyně Baba Vangha, chození po uhlících, rituály, fascinující příroda, oblíbené moře. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

60 TAM NA VÝCHODĚ ZEMĚ JIHOVÝCHODNÍ EVROPY - BLÍZKO, PŘESTO DALEKO Země blízké, přesto pro mnohé neznámé, příběhy z Bulharska, Rumunska, Moldávie, Podněstří, Ukrajiny. Bývalé Československo - Zakarpatsko, Kyjev, svaté mumie, Moldavské víno, kláštery, Podněstří - ve stínu rudé hvězdy, Transylvánie, Drákula, zapomenutý Maramureš, chození po uhlících, věštkyně Baba Vangha, Bílé bratrstvo i Kukeri. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky: STŘEDNÍ ASIE DIVOKÁ STEP I HORY, KOČOVNÍCI, ŠAMANI Uzbekistán na Hedvábné stezce, lodní hřbitov na Aralském jezeře, Buchara, Kazašská metropole Astana, kočovníci, divoké hory Kyrgystánu, jurty, souboje na koních, lov s orly, setkání se šamany na Sibiři, ale i kulturou střední Asie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

61 BARVY INDIE NEUVĚŘITELNÝ MIX KULTUR A NÁBOŽENSTVÍ Barevná sárí, největší velbloudí sraz, bihárští sloni, lidští rikšové, svatí Sádhuové, prastaré Varanasí, města z pohádek Tisíce a jedné noci, bělostný Taj Mahal - to nejlepší ze severní Indie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

62 KONGO EXTRÉMNÍ EXPEDICE DO EXTRÉMNÍ ZEMĚ Země, které se mnozí bojí, ale to co nabízí, je to nejlepší v Africe. Pro mnohé je peklem, ale pro jiné rájem. Výjimečná příroda, gorily, prales, pygmejové, Okapi, vodopády, sopky, řeka Kongo, tajemní obyvatelé, lidské mraveniště a nebezpečná Kinshasa. Jednoduše pohled do země obestřené tajemstvím a mnoha protiklady. Jinde se již nedá najít taková exotika a extrém, který se v mnohém podobá době velkých cestovatelů. Skutečná tvář Afriky. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

63 ETIOPIE A SOMALILAND DVĚ NETRADIČNÍ ZEMĚ Cesta plná zážitků po Etiopii, Džibuty a Severním Somálsku v nikým neuznané republice Somaliland. Vydáme se do Addis Abeby, za hyenami, do bájné Lalibely oslavit Nový rok a také netradičně do země, která oficiálně neexistuje - Somalilandu. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky: ETIOPIE A JEJÍ MILÉNIUM CESTA FASCINUJÍCÍ ZEMÍ PO STOPÁCH KRÁLŮ Etiopie byla ještě poměrně nedávno uzavřenou zemí. Dnes však může každý obdivovat multikulturní zemi, kde žijí křesťané, muslimové i animisté. Vydáme se z Addis Abeby, do malých vesniček i měst. V Lalibele si užijeme oslavy Nového roku, podle starého koptského kalendáře. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

64 AFRICKÁ MOZAIKA Přednáška připravená po dohodě s pedagogy, kterým chybělo průřezové poznání Afriky. Vydáme se do 15 zemí, za Afričany, kouzelníky a vúdú, do národních parků, do škol, za sirotky, ale také uvidíme, jak se cestuje, stravuje, bydlí a čemu Afričané věří. Zábavnou formou prostřednictvím zážitků a příběhů procestují studenti Afriku a zjistí, jak funguje černý kontinent. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

65 SRDCE AFRIKY ODVÁŽNÁ VÝPRAVA DO STŘEDNÍ AFRIKY ZA POSLEDNÍMI PYGMEJI Střední Afrika je posledním rájem přírody, kde turisty zatím nepotkáte. Panenské pralesy, divoká příroda, každodenní úplatky, prvosjezd řeky Sanghy na gumovém člunu, cesty pralesy, hledání posledních Pygmejů, kteří dosud žijí tradičním způsobem života a také hledání odpovědí o stavu naší civilizace. Nejžádanější přednáška, kterou vidělo přes diváků. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

66 VÚDÚ AFRIKA TAJEMNÝ KULT A PUTOVÁNÍ PO ZÁPADNÍ AFRICE Kouzla, čarodějové a tajemné kulty jsou poutavým příběhem o Západní Africe a jejím tajemstvím. Vydáme se do zapomenutého Beninu, Burkiny Faso, Toga i Ghany, kde se dosud dá vidět Afrika taková, jaká byla i před staletími. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

67 DANAKHILSKÁ PROLÁKLINA CESTA ZA SOLNOU KARAVANOU DO NEJHORŠÍ VÝHNĚ NA SVĚTĚ Danakhil je považován za nejhorší peklo na zemi, ale i tady žijí lidé a putují sem karavany za solí. Dostat se do Danakhilu není jednoduché, ale zpět to může být ještě těžší. Také se podíváme do Addis Ababy a severní Etiopie. Přednáší: Tomáš Kubeš Webové stránky:

68 KEŇA Povídání o Keni. Jedna z nejvíce navštěvovaných turistických destinací je zajímavá nejen svými plážemi a národními parky, ale hlavně životem běžného obyvatelstva. Společně se podíváme na rozličné životní podmínky na vesnici a ve městě. Spolužití až čtyřicetidvou keňských kmenů není vždy úplně jednoduché. Přednáší: Alena Polanecká Webové stránky:

69 KEŇSKÉ NÁRODNÍ PARKY Povídání o národních parcích Masai Mara, Lake Nakuru a o Sloním sirotčinci (The David Sheldrick Wildlife Trust). Masai Mara jeden z nejpopulárnějších národních parků. Je vlastí nejznámějšího keňského kmene Masajů. Národní park Lake Nakuru se rozprostírá v okolí jezera Lake Nakuru, na jehož břeh každou chvíli přilétají a odlétají hejna plameňáků. The David Sheldrick Wildlife Trust je záchranná stanice pro sloní sirotky, kteří jsou nalezeni v národních parcích po celé Keni. Poté, co již nepotřebují mateřské mléko, jsou navraceni zpět do volné přírody. Přednáší: Alena Polanecká Webové stránky:

70

71 MOMBASA PEVNOST FORT JESUS, ZŘÍCENINY MĚSTA GEDI Povídání o největším přímořském městě Keni a také největším námořním přístavem východní Afriky, o Mombase. Historicky významné město nabízí turistům mnoho zajímavostí. Nejznámější je pevnost Fort Jesus, která představuje životní dílo italského architekta Joaa Batisty Cairata, vrchního stavitele pro všechny východní portugalské kolonie. Necelé dvě hodiny cesty z Mombasy naleznete jednu z nejvýznamnějších historických památek v celé pobřežní oblasti. Uprostřed pralesa se zde ukrývá rozlehlý komplex polorozpadlého města Gedi. Přednáší: Alena Polanecká Webové stránky:

72 KIBERA ANEB ŽIVOT VE SLUMU Povídání s promítáním fotografií (videa) nás zavede do Kibery, druhé největší chudinské čtvrť v Africe. Slum Kibera se rozprostírá na 3 km 2, pouze 5 km on centra Nairobi, hlavního města Keni. Téměř 1,5 milionů lidí zde žije na pomezí absolutní chudoby. Plechové příbytky bez elektřiny, vody a kanalizace, mezi kterými se linou úzké prašné cestičky, působí na lidi z okolního světa smutným a bezútěšným dojmem. My se nejen projdeme tímto místem, ale také si představíme systém vzdělávání a zdravotní péče v nejchudších částech světa. Přednáší: Alena Polanecká Webové stránky:

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin Jistě znáte ( či byste znát měli ) pověsti o Čechovi, o Kazi, Tetě, Libuši a jejích proroctvích, o Bivojovi, Přemyslovi, Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi, jak je napsal Alois Jirásek. Jak tyto pověsti

Více

ZŠ 50 29. 2013 9.00 50,- K

ZŠ 50 29. 2013 9.00 50,- K Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Žáci se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu Jana

Více

Vhodné pro: 12-15leté studenty víceletých gymnázií Doba trvání: 50 minut Termín: 7. března 2012 v 9.00 hodin

Vhodné pro: 12-15leté studenty víceletých gymnázií Doba trvání: 50 minut Termín: 7. března 2012 v 9.00 hodin Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K

ZŠ 50 30. 2012 10.30 50,- K Představení se odehrává uprostřed několika přátel, kteří se sejdou ke společnému slavení Vánoc. Zahrají si lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. A

Více

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Bajka je, když zvířata jednají jako lidé, protože když lidé jednají jako zvířata, tak o tom radši nepíšeme, říkával Jan Werich. Jaký je osud bajky? Jak se vyvíjela do dnešních dnů? Co nám může říci? A

Více

50 9. 2010 9.00 50,- K

50 9. 2010 9.00 50,- K Pořad není ani přednáška ani oslava Jana Ámose, ale přiblížení jeho osoby humorným způsobem. Studenti se smějí ukázce vyučování ve starověké škole, aby se vzápětí naučily výuky cizích jazyků podle návodu

Více

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: 14. dubna 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 60,- Kč Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 60 minut Termín: 14. dubna 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 60,- Kč Účinkuje: Mgr. Milan Parnahaj a Josef Šlik Odborný, výchovně vzdělávací a zábavný pořad pro děti a mládež. Představujeme Vám nový interaktivní pořad, který je tentokrát zaměřený na největší a nejznámější hvězdy současné POP-MUSIC, obohacený o videoprojekci.

Více

Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 3. října 2012 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 3. října 2012 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Sedm divů světa patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu, a přece o nich moc nevíme. Proč sedm? Co je to div? Má každá doba svých sedm divů? Jaké jsou divy současnosti? To jsou otázky, které si

Více

Vhodné pro: 6. - 9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 7. ledna 2013 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. - 9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 7. ledna 2013 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik - Dana Matějková a Jan Hájek Pořad poutavou formou seznamuje mladé diváky se sedmi starozákonními příběhy: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylonská věž, Mojžíš a David a Goliáš. Pořad chce motivovat posluchače

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY Červen 2014 Seznam témat 1. Africká mozaika Afrika v kostce... 3 2. Sibiř divoká příroda a její obyvatelé... 3 3. Maroko vůně orientu... 4 4. Balkán od maďarských kovbojů po Jadran... 4 5. Kongo extrémní

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek.

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 139 a 253 do stanice Pavelkova

Spojení do KC 12, pobočka Pertoldova 3346, Praha 4 bus 139 a 253 do stanice Pavelkova Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání,

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY II. STUPEŇ A STŘEDNÍ ŠKOLY Červen 2015 Seznam témat 1. Africká mozaika Afrika v kostce... 3 2. Evropa pestrý kontinent... 3 3. Barma za lovci lebek... 4 4. Balkán

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek.

Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů a výchovných programů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK Leden 2011 Seznam témat 1. Cesta do Somalilandu země, která oficiálně neexistuje... 3 2. Guinea Bissau putování přes hory a savany na největší Africký karneval... 3 3. Bulharsko jak ho neznáte všichni

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK Červen 2015 Seznam témat 1. Tuva země šamanů... 3 2. Barma za lovci lebek... 3 3. Sibiř divoká příroda a její obyvatelé... 4 4. Kongo extrémní expedice do extrémní země... 4 5. Maroko vůně orientu... 5

Více

KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ

KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ KATALOG KULTURNÍCH AKCÍ školní rok 2015/2016 Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, hudebních programů a cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek.

Více

Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma.

Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod zdarma. Katalog je sestaven z divadelních představení, pořadů, hudebních programů a cestopisných přednášek, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z novinek. Vstupné činí 60,- Kč/žák, pedagogický doprovod

Více

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6.-9. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v 9.00 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Pořad vypráví o Odysseových dobrodružstvích, seznamuje s antickými hrdiny, vyzdvihuje jejich etické vlastnosti, statečnost, spravedlnost a touhu po vítězství. Program seznámí žáky i se jmény bohů, se kterými

Více

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY JARO 2015 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128, 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz POŘAD PRO II. STUPEŇ ZŠ a STŘEDNÍ ŠKOLY

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 12. 11. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 12. 11. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 12. 11. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Afrika Téma klíčová slova Východní Afrika doplňovačka s atlasem Anotace

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ Červen 2015 Seznam témat 1. Afrika nespoutaný kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3 2. Evropa pestrý kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací exkurze

Více

1. Největší státy počet obyvatel.

1. Největší státy počet obyvatel. AMERIKA 1. Největší státy počet obyvatel. 1. Největší státy počet obyvatel. Středozápad USA oblast Velkých planin Středozápad USA oblast Velkých jezer (Great Plains) (Midwest) 2. Hospodářsky nevýznamnější

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

P o ř a d y a P ř e d n á š k y

P o ř a d y a P ř e d n á š k y P o ř a d y a P ř e d n á š k y Pro seniory šk. rok - 2018 / 2019 H u d b a - C e s t o v á n í Mgr. Pavel Josef Macků, Ph.D. www.macku.cz Vývoj hudebních nástrojů od starověku po současnost Přednáška

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Základní školy a víceletá gymnázia Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Oddělení pro dospělé hrabuvka@kmo.cz tel.: 599 522 300 Dr. Martínka 4 700 30 Ostrava-Hrabůvka ODDĚLENÍ

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO ASIE největší světadíl rozloha: 44,5 mil. km² ASIE - obecně Nejvyšší hora světa: Mount Everest - 8 850 m (Nepál, Čína, Himaláje) ASIE - obecně

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší

Více

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Latinská Amerika Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Název Latinská Amerika se Používá pro území prostírající se od jižních hranic USA až po Ohňovou

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

Nabídka programů pro nejmenší

Nabídka programů pro nejmenší Programová nabídka pro nejmenší...1 Setkání s Himálajem, severní Indií...2 Kultura rovníkové Afriky...3 Ceník a podmínky...4 O autorovi...5 Setkání s Himálajem, severní Indií a Sluneční školou, aneb jak

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

Zeměpisná olympiáda 2011

Zeměpisná olympiáda 2011 Zeměpisná olympiáda 2011 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu Zeměpisná rozcvička I. Místopis 1. Podle charakteristiky poznej, o jakou

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

ZŠ 45 9. 2013 9.00 10.30 50,- K

ZŠ 45 9. 2013 9.00 10.30 50,- K "Kvak, kvak... co se na mě tak díváte?! Já jsem princ!", prohlásí jednoho dne rozmazlený žabí chlapeček a uteče od maminky a tatínka za princeznou do světa, kde číhají žabí nepřátelé: hadi, ježci, ale

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie Malování v Provence 10 - denní zájezd Francie Navštivte a poznejte Provence, rodiště a působiště řady slavných malířů, a přeneste její krásy na malířské plátno! Kdo už někdy držel v ruce paletu a štětec,

Více

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík

Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Jižní Amerika PhDr. Radek Častulík Andy-nejdelší pohoří světa Amazonský prales-největší na světě Vypalování a kácení pralesa je velký problém Velmi chudá oblast světa Obyvatelé hovoří španělsky (Brazílie

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 18. 9. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Latinská Amerika Téma klíčová slova Latinská Amerika (španělská část)

Více

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku.

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku. Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu autorské řešení Čas: 45 minut Pomůcky: psací potřeby Zeměpisná rozcvička

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně pojednává o světových koloniích.

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

Témata ročníkových seminárních prací

Témata ročníkových seminárních prací Témata ročníkových seminárních prací pro sextu a druhý ročník ve školním roce 2014-2015 Vyučující/ počet ročníkových prací Mgr. Dejdarová Téma Vikingové /jejich život na severu a jejich cesty/ Hedvábná

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2014/2015 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná 569 400 484 detske@kkvysociny.cz m centrum 569

Více

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů Celkem 40 bodů 4 7 bodů Doplňte chybějící pojmy do textu: Přírodní rekordy Jižní Ameriky Jižní Amerika se může pyšnit mnoha přírodními nej. Předně zde pramení Amazonka, řeka světa (7 062 km). Podél celého

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy 60 min Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_02

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2017/2018 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Zeměpisná olympiáda 2011

Zeměpisná olympiáda 2011 Zeměpisná olympiáda 2011 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu - autorské řešení Zeměpisná rozcvička I. Místopis 1. Podle charakteristiky

Více

Katalog je sestaven z divadelních představení a pořadů, které byly v minulých sezónách úspěšné a také z řady novinek. U jednotlivých pořadů jsou uvedeny anotace, délka trvání, termín konání, účinkující

Více

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do -Dříve tvořila jeden velký světadíl zvaný Pangea, který se v průběhu let rozdělil na mnoho Země menších -Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č.1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2018/19 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality

Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality Cesta za šamany do Litvy, aneb po stopách kořenů slovanské spirituality LITVA 20. - 28.6.2014 Vážení přátelé, dovolte, abych vás pozval na jedinečnou dobrodružnou cestu za objevováním kořenů starobylé

Více

Nabídka cestopisných besed a promítání

Nabídka cestopisných besed a promítání Nabídka cestopisných besed a promítání Cestovatelé 1 Irian Jaya Papua Nová Guinea život mezi kanibaly 2 Další besedy: 1. Sulawesi Celebes 3 2. Bali ostrov Bohů 4 3. Lombok větší bratr Bali 4 4. Borneo

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková 1. stupeň ZŠ Kontaktní osoby Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková VÁŽENÁ PANÍ UČITELKO, PANE UČITELI, pro letošní školní rok 2015/2016 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Nový Zéland zastávka u protinožců

Nový Zéland zastávka u protinožců Nový Zéland zastávka u protinožců V Jihozápadní částí Tichého oceánu se rozprostírají rozmanité ostrovy Nového Zélandu. Příroda je v těchto končinách tak pestrá a malebná, že je ideálním místem pro backpacking

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č. 1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/18 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

Eva Kordová Kultura a vzdělávání

Eva Kordová Kultura a vzdělávání Projekt je realizován za finanční podpory města Turnova a ve spolupráci se ZSST Turnov. Probíhá v rámci aktivit Zdravé město Turnov a Místní agenda 21. PŘEHLED AKCÍ ROKU 2016 LEDEN SETKÁNÍ S PŘÍBĚHEM A

Více

Severní Amerika. Mapa

Severní Amerika. Mapa Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy: Ostrovy Červeně, Poloostrovy fialově, Zdroj: http://d-maps.com/m/amnord/amnord13.gif (11.11.2011) Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy:

Více

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová Mateřské školy a základní školy Vlasta Mračková Ivana Weissová Knihovnické lekce POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka trvání 45 minut) Hravou formou seznámíme děti s knihovnou

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín Květen 2013 VY_52_INOVACE_Z7_25 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

plavba katamarán Malajsie - Langawi

plavba katamarán Malajsie - Langawi exklusiv sailing plavba katamarán Malajsie - Langawi Naskýtá se jedinečná možnost hotelu pod plachtami a ještě k tomu v nadstandartní destinaci. Zažijte s námi nezapomenutelné zážitky na katamaránu po

Více

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání.

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání. Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání ZŠ Líšnice - pro školní rok 2019/2020 Škola, kde jsme rádi razítko podpis ředitelky

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128, 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz POŘAD PRO II. STUPEŇ ZŠ a STŘEDNÍ

Více

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Předmět Typ zkoušky Obor Forma Období Zeměpis cestovního ruchu Profilová ústní Cestovní ruch Denní MZ2019 1. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu lokalizační

Více

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 zemské Altiplano Snovou krajinu fotografoval PAVEL SVOBODA DUBEN 2016 KOKTEJL 25 26 KOKTEJL DUBEN 2016 Peru Tichý oceán Ať již bylo o bolivijské náhorní plošině řečeno, napsáno

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA

Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Ver.03/2013 SANOMA MEDIA PRAHA 2013 MEDIA DATA Vlasta Jediný opravdu český týdeník pro ženy Vlasta je tradiční a proto důvěryhodná. Vlasta je moderní a proto stále milovaná a žádaná. Vlasta je partnerkou

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

ročník 7. č. 15 název

ročník 7. č. 15 název č. 15 název Krajinná sféra Země anotace V pracovních listech si žáci upevňují znalosti o světadílech a oceánech, charakterizují podnebné pásy a rozlišují půdní obal a biosféru. Testovou i zábavnou formou

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI01 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI01 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI01 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 6. 6. 2012 Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová ZŠ 1. stupeň Kontaktní osoba Renata Sommerová Už se vyznám v knihovně Určeno pro: ZŠ 2. třída Termín realizace: říjen 2015 Seznámení s fondem knihovny, praktické ukázky dětské beletrie a naučné literatury,

Více