OVĚŘENÍ JAKOSTI LICÍ KERAMIKY PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ THE VERIFICATION OF CERAMIC MATERIALS FOR INGOTS CASTING

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OVĚŘENÍ JAKOSTI LICÍ KERAMIKY PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ THE VERIFICATION OF CERAMIC MATERIALS FOR INGOTS CASTING"

Transkript

1 OVĚŘENÍ JAKOSTI LICÍ KERAMIKY PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ THE VERIFICATION OF CERAMIC MATERIALS FOR INGOTS CASTING Martin Balcar b, Ladislav Socha a, Pavel Fila b, Oldřich Salva a, Jiří Bažan a, Ludvík Martínek b, b a VŠB TU Ostrava, Česká republika ŽĎAS, a.s., Žďár nad Sázavou, Česká republika Abstrakt Keramické materiály, aplikované v licích sestavách pro odlévání ocelových ingotů, podstatným způsobem ovlivňují dosaženou finální metalografickou čistotu oceli. Mechanické opotřebení licí keramiky v průběhu odlévání, způsobené procesy chemické koroze společně s tepelným a mechanickým působením proudícího kovu, mohou mít za následek neřízené znečištění odlévané oceli exogenními nekovovými vměstky. Posouzení odolnosti pěti druhů licí keramiky licích kanálků z hlediska kvalitativních parametrů a to nejen s ohledem na podmínky odlévání, umožňuje kvalifikovaný výběr vhodného dodavatele keramických materiálů. Na základě výsledků laboratorních měření a zkoušek lze předpokládat chování keramických materiálů v provozních podmínkách, především s ohledem na potenciální riziko zvýšení podílu exogenních nekovových vměstků v oceli. Práce byla řešena v rámci programu EUREKA projektu ENSTEEL identifikační číslo 1P04EO169 za finanční podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a v rámci projektu 106/06/0393 za finanční podpory Grantové agentury České republiky. Abstract The ceramic materials of casting runners for ingot casting have a significant influence on steel metallographic cleanness. The mechanical wear of casting ceramic materials over time of casting, due to chemical corrosion processes in conjunction with high temperature of flowing steel, might be reason of uncontrolled exogenous inclusions drifting in to the steel. The material quality assessment of casting runners, not only with regards to casting conditions, makes possible to chose a suitable supplier of the ceramic ware. On the basis of results of the laboratory measurements and tests, it is possible to assume ceramic materials behavior in real conditions, especially considering potential risk of increasing exogenous inclusions in steel. The investigations were performed within the EUREKA program of the E!3192 ENSTEEL project, identification number 1P04EO169 and project 106/06/0393. The project was founded partially by financial support of the Ministry of Education, Youth and Sport of the Czech Republic and partially by financial support of the Czech Science Foundation GACR.

2 1. ÚVOD Proces vakuového zpracování tekuté oceli a následná rafinace inertním plynem umožňuje průběh metalurgických reakcí zajišťujících nízký podíl nekovových endogenních vměstků a vysokou metalografickou čistotu kovu. Endogenní vměstky, jako produkty oxidačního a redukčního procesu, díky technologii vakuového zpracování jsou minimalizovány na přijatelnou úroveň a to jednak z pohledu stanovených limitů pro aplikované zkušební metody a jednak i dosažených užitných vlastností produkovaných ocelových výrobků. Naproti tomu exogenní vměstky představující znečištění oceli, např. následkem interakce kovu s keramickými materiály použitými při výrobě oceli a odlévání ingotů jsou obvykle náhodně rozmístněné a jejich velikost a rozložení mohou zapříčinit znehodnocení výrobku. Zajištění provozní jistoty při výrobě ingotů pro volně kované výkovky s vysokými požadavky na vnitřní čistotu, definované například maximální povolenou bodovou vadou při zkoušce ultrazvukem na úrovni max. 1mm, vyžaduje v procesu odlévání aplikaci takových licích keramických materiálů, které v minimální míře podléhají korozním účinkům a mechanickému působení proudící tekuté oceli. 2. HODNOCENÉ KERAMICKÉ MATERIÁLY Posouzení licí keramiky a její odolnosti proti korozi tekutou ocelí s následkem znečišťování oceli exogenními vměstky bylo provedeno v rámci řešení problematiky výroby super čistých ocelí v podmínkách ŽĎAS, a.s. Laboratorní měření byla uskutečněna ve spolupráci s VŠB TU Ostrava [2] a Technickým a zkušebním ústavem stavebním Praha, s.p. (TZÚS Praha, a.s.). [3] Práce se zabývala jednak ověřením základních parametrů materiálů licích kanálků a jednak jejich odolností vůči eroznímu působení oceli jakosti 26NiCrMoV115K, určené pro výrobu rotorů kompresorů a generátorů plynové turbiny. Ověřováno bylo 5 typů žárovzdorných materiálů licích kanálků označovaných dodavateli jako: šamotový keramický materiál vzorek označen X1 bauxitový keramický materiál vzorek označen X2 bauxitový keramický materiál vzorek označen X3 mullitový keramický materiál vzorek označen X4 zirkonový keramický materiál vzorek označen X5 Vlastní posouzení odolnosti licí keramiky se provádělo stanovením chemického složení, dále pomocí zkoušek otěru, měření zdánlivé pórovitosti, objemové hmotnosti, pevnosti v tlaku, pevnosti v ohybu a únosnosti v žáru. Experimentální práce zaměřené na ověření odolnosti žárovzdorných materiálů licích kanálků vůči eroznímu působení oceli jakosti 26NiCrMoV115K byly vyhodnoceny na základě vizuálního hodnocení, měření úbytku hmotnosti a penetrace kovu do materiálu.

3 3. VÝSLEDKY HODNOCENÍ Výsledky stanovení chemického složení keramiky licích kanálků v TZÚS, a.s. Praha uvádí tabulka 1. Tab. 1: Základní parametry a chemické složení žárovzdorných materiálů Hodnoty zdánlivé pórovitosti a objemové hmotnosti keramických materiálů uvádí tabulka 2. Úroveň pevnosti v tlaku, pevnosti v ohybu a únosnost v žáru v bodu T 0,5 uvádí tabulka 3. Měření byla rovněž provedena na TZÚS, a.s. Praha. [3] Tab. 2: Zdánlivá pórovitost a objemová hmotnost keramických licích materiálů Tab. 3: Pevnost v tlaku a v ohybu při 1300 C a únosnost v žáru v bodu U vzorků X1, X5 nebylo možné vyrobit vzorečky odpovídajících rozměrů pro hodnocení únosnosti v žáru Zkoušky odolnosti keramických materiálů proti otěru byly provedeny dle normy EN K těmto zkouškám byly vyřezány z jednotlivých licích kanálků tělíska o rozměru přibližně ( až 30)mm. Vzorky byly očištěny od povrchových nečistot, fotografovány, změřeny a zváženy. Následovalo provedení zkoušky. [4], [5]

4 Po provedení zkoušky byly vzorky očištěny a zváženy s přesností ±0,1g. Následně byl stanoven objem otěrem odstraněného materiálu podle rovnice (1): m = 1 m A 2 (1) ρ kde: A - objem otěrem odstraněného materiálu (cm 3 ), m 1 - hmotnost před zkouškou (g), m 2 - hmotnost po zkoušce (g), ρ - objemová hmotnost (g cm -3 ). Získané výsledky jsou uvedeny v tab. 4. Odolnost materiálu X5 proti otěru lze podle tab. 4 považovat za nejlepší. Přiřadíme-li materiálu X5 hodnotu otěru 1 pak je možné přiřadit ostatním materiálům poměrné hodnoty otěru. Tab. 4: Naměřené a vypočítané výsledky dle zkoušky otěruvzdornosti Ověření odolnosti žárovzdorných materiálů licích kanálků vůči eroznímu působení oceli jakosti 26NiCrMoV115K bylo realizováno v několika krocích. K experimentům interakcí tekuté oceli a keramických materiálů byla použita indukční vysokofrekvenční pec GV 22 o výkonu 30kW a frekvenci 450Hz, ní průměr induktoru 110mm. Vzorky oceli 26NiCrMoV115K byly taveny v magnezitovém kelímku výšky 82mm, vnitřním průměru 35mm. Pracovní prostor pece byl uzavřen a během tavby se přiváděl nad hladinu taveniny konstantním průtokem 0,5 l.min -1 inertní plyn argon. Měření teploty taveniny bylo prováděno v pětiminutových intervalech termočlánkem PtRh6 PtRh30 umístěným v ochranné trubici z Al 2 O 3. Pro ověření odolnosti keramických licích materiálů byly zvoleny experimentální teploty 1550 C a 1600 C a doba působení taveniny na ponořený vzorek keramického materiálu byla 20 minut. Hodnocení tělísek bylo provedeno jednak na základě vzájemného porovnání a jednak na základě vizuálního a hmotnostního srovnání tělísek před a po experimentu. Na obr. 1, 2 jsou souhrnně prezentována tělíska po expozici 20 minut při teplotě 1550 C a po expozici při teplotě 1600 C.

5 Obr. 1: Tělíska keramických materiálů po expozici Teplota 1550 C 20 minut Obr. 2: Tělíska keramických materiálů po expozici Teplota 1600 C různá doba Z obr. 1 je zřejmé, že při pracovní teplotě 1550 C všechny materiály vydržely expozici 20 minut v roztavené oceli. Při teplotě 1600 C materiály X1, X4 a X5 čas expozice 20 minut nevydržely a v průběhu expozice došlo k jejich předčasnému porušení. Materiál X1 byl odtaven již po 8 minutách, materiál X4 po 15 minutách a materiál X5 po 17 minutách. Zbývající materiály, X2, X3 odolaly při teplotě 1600 C době expozice 20 minut. Na základě tvaru tělíska před a po experimentu, jeho opotřebení (viz. pořízené fotografie) a na základě změny hmotnosti vzorku keramického materiálu bylo provedeno visuální vyhodnocení a vážení úbytku materiálu zkušebního tělíska. Kromě vizuálního hodnocení z fotografií pořízených po experimentu bylo provedeno porovnání rozsahu koroze z fotodokumentace vybroušených příčných řezů jednotlivých tělísek pomocí stereomikroskopu Olympus a rastrovacího elektronového mikroskopu Tescan Vega. Snímky ze stereomikroskopu představují příčný řez vzorků a barevně zobrazují strukturu hodnoceného keramického materiálu a lze získat představu o stupni degradace a rozsahu penetrace roztavené oceli do struktury keramického materiálu. Pro doplnění míry opotřebování byly pořízeny snímky na rastrovacím elektronovém mikroskopu. Pomocí snímků lze získat představu o rozsahu degradace a penetrace jako v předchozím typu snímku, avšak na těchto fotografiích struktury jsou také jasně patrné jednak trhliny a praskliny vzniklé teplotním, mechanickým a chemickým působením roztavené oceli a jednak zrnitost, hustota materiálu a stupeň porezity.

6 Hodnocení penetrace kovu bylo provedeno mikroanalýzou na rastrovacím elektronovém mikroskopu v Hutních a chemických laboratořích Mittal Steel Ostrava, a.s. [6] U každého vzorku byla provedena mikroanalýza, vždy ve dvou různých místech podpovrchových vrstev. Tyto podpovrchové vrstvy byly různě silné, směřovaly do u vzorku a vyskytovaly po celém obvodu vzorku, přičemž jejich hloubka se měnila. Ve zjištěných podpovrchových vrstvách byla analýza zaměřena na jednotlivé morfologicky se lišící vrstvy, přičemž každá analyzovaná vrstva měla rozdílnou tloušťku, jak je patrné z obr. 3. Pro hodnocení penetrace kovu do povrchu žárovzdorných materiálů byly vybrány dva prvky železo a chróm. Výsledky mikroanalýz penetrace u jednotlivých experimentálních taveb byly graficky zpracovány. Příklad pro materiály X2, X3 uvádí obr. 4, 5.

7 Vrstva 0-80 µm Vrstva µm Velikost vrstvy 120 µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Vrstva µm Obr. 3: Provedení analýzy povrchových vrstev vzorků keramických materiálů 22,0 22,0 20,0 Analyzované místo - 1 Analyzované místo ,0 Analyzované místo - 1 Analyzované místo ,0 18,0 O b s a h y p r v k ů (% h m ) 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 22,0 20,0 18, Jednotlivé analyzované vrstvy (µm) Analyzované místo - 1 Analyzované místo - 2 Fe Cr Obsahy prvků (% hm ) 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 22,0 20,0 18, Jednotlivé analyzované vrstvy (µm) Analyzované místo - 1 Analyzované místo - 2 Fe Cr Obsahy prvků (% hm ) 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0, Jednotlivé analyzované vrstvy (µm) Obr. 4: Penetrace Cr Fe (X2 při 1550 C a 1600 C) Fe Cr Obsahy prvků (% hm ) 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0, Jednotlivé analyzované vrstvy (µm) Obr. 5: Penetrace Cr Fe (X3 při 1550 C a 1600 C) Fe Cr Trendy analyzovaných prvků železa a chrómu v podpovrchových vrstvách mají u všech vzorků směrem do osy vzorku sestupný charakter, avšak míra poklesu je u každého vzorku jiná.

8 Nižších obsahů železa a chrómu v podpovrchových vrstvách je dosahováno při nižším teplotním namáhání t = 1550 C. Největších obsahů v podpovrchových vrstvách u všech vzorků materiálů je dosahováno v případě železa. Pro zhodnocení penetrace u všech posuzovaných keramických materiálů byla sestavena tab. 5. Toto hodnocení bylo provedeno dle obsahu chrómu v jednotlivých typech keramických materiálů, protože tento prvek není u žádného z nich v základní bázi materiálu keramiky zastoupen. Tab. 5: Celkové hodnocení penetrace keramických materiálů 4. ZÁVĚR V rámci provedeného zkoumání a měření bylo provedeno vyhodnocení licí keramiky zkouškami, které mohou sloužit ke klasifikaci keramických materiálů také z pohledu míry potenciálního znečištění odlévané oceli nekovovými vměstky. Ze zjištěných výsledků dosažených jednotlivými metodami hodnocení lze sestavit průběžné a souhrnné pořadí keramických materiálů, jak uvádí tabulka 6. Tab. 6: Průběžné a souhrnné hodnocení keramických materiál x V případě t = 1600 C u vzorků X1 a X5 byly analyzovány pouze zbytky vzorků, protože část ponořená v oceli se rozpustila. Vzorky jsou označeny v celkovém pořadí jako nejhorší. Z tabulky 6 vyplývá pořadí keramických materiálů, které lze současně považovat za pořadí vhodnosti použití pro odlévání ocelových ingotů v podmínkách ŽĎAS, a.s. V současné době je veškerá produkce ingotů ve ŽĎAS, a.s. realizována s využitím licí keramiky X3, tedy keramiky A60, kterou vyrábí a dodává Žiaromat, a.s., Kalinovo, Slovenská republika.

9 5. LITERATURA [1] BALCAR, M., BAŽAN, J., MARTÍNEK, L. a kol.: ETAPA B2: Ověření vlivu licí keramiky a strusek na výskyt exogenních nekovových vměstků. Dílčí zpráva z řešení projektu EUREKA E!3192 ENSTEEL, identifikační číslo 1P04OE169 v roce Žďár nad Sázavou, s. [2] BAŽAN, J., SOCHA, L., SALVA, O., HUSAR, I., HORÁKOVÁ, D.: Vliv licí keramiky na výskyt exogenních nekovových vměstků v oceli. Dílčí zpráva z řešení projektu EUREKA E!3192 ENSTEEL identifikační číslo 1P04OE169 v roce Ostrava 2007, 48 s. [3] Protokol č o zkouškách licích kanálků. Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Praha 2007, 11 s. [4] ČSN EN : Zkušební metody pro žárovzdorné výrobky tvarové část 20: Stanovení otěruvzdornosti při teplotě místnosti. [5] SOCHA, L. BAŽAN, J.: Posouzení otěruvzdornosti materiálů licích kanálků. VŠB-TU Ostrava, 2007, 7 s. [6] Protokol č. LP/07-EO13/117, Hutní a chemické laboratoře, Mittal Steel Ostrava, a.s., 2007, 33 s.

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 Martin BALCAR a), Václav TURECKÝ a), Libor Sochor a), Pavel FILA a), Ludvík MARTÍNEK a), Jiří BAŽAN b), Stanislav NĚMEČEK c), Dušan KEŠNER c) a)

Více

UPLATNĚNÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ PŘI ODLÉVÁNÍ OCELOVÝCH INGOTŮ II. APLICATION OF CERAMIC FILTERS IN INGOT CASTING PROCES (PART II)

UPLATNĚNÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ PŘI ODLÉVÁNÍ OCELOVÝCH INGOTŮ II. APLICATION OF CERAMIC FILTERS IN INGOT CASTING PROCES (PART II) UPLATNĚNÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ PŘI ODLÉVÁNÍ OCELOVÝCH INGOTŮ II. APLICATION OF CERAMIC FILTERS IN INGOT CASTING PROCES (PART II) Martin Balcar a, Pavel Fila a, Ludvík Martínek a, Boris Láník b, Václav Šmejkal

Více

SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY V TECHNOLOGII VÝROBY SCS VE ŽĎAS, a.s. ACTUAL VIEW AND PERSPECTIVE OF SUPER CLEAN STEEL PRODUTION AT ŽĎAS, a.s.

SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY V TECHNOLOGII VÝROBY SCS VE ŽĎAS, a.s. ACTUAL VIEW AND PERSPECTIVE OF SUPER CLEAN STEEL PRODUTION AT ŽĎAS, a.s. SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY V TECHNOLOGII VÝROBY SCS VE ŽĎAS, a.s. ACTUAL VIEW AND PERSPECTIVE OF SUPER CLEAN STEEL PRODUTION AT ŽĎAS, a.s. Martin BALCAR a), Ludvík MARTÍNEK a), Pavel FILA a), Jaroslav

Více

MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115. ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Žďár nad Sázavou, ČR

MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115. ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Žďár nad Sázavou, ČR MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115 Martin Balcar a, Rudolf Železný a, Ludvík Martínek a, Pavel Fila a, Jiří Bažan b, a ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171

Více

Vliv pórovitosti žárovzdorných materiálů na erozi a korozi keramických filtrů při působení roztavené oceli Effect of Refractory Materials Porosity on Erosion and Corrosion of Ceramic Filters by Molten

Více

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES Martin BALCAR, Jaroslav NOVÁK, Libor SOCHOR, Pavel FILA, Ludvík MARTÍNEK ŽĎAS, a.s., Strojírenská

Více

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ SEEIF Ceramic,a.s., Rájec-Jestřebí, Česká Republika libor.bravansky@ceramic.cz

Více

VÝSLEDKY OVĚŘENÍ NOVÉHO TVARU KOKILY TYPU 8K9,2 PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ

VÝSLEDKY OVĚŘENÍ NOVÉHO TVARU KOKILY TYPU 8K9,2 PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ VÝSLEDKY OVĚŘENÍ NOVÉHO TVARU KOKILY TYPU 8K9,2 PRO ODLÉVÁNÍ INGOTŮ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ VERIFICATION OF THE NEW MOULD TYPE 8K9,2 FOR TOOL STEEL INGOT CASTING Martin BALCAR a), Libor SOCHOR a), Rudolf ŽELEZNÝ

Více

VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT

VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT VLIV ZPŮSOBU ODBĚRU VZORKU TEKUTÉ OCELI NA OBSAH KYSLÍKU INFLUENCE OF SAMPLING TO FINAL OXYGEN CONTENT Pavel Fila a), Martin Balcar a), Josef Svatoň a), Ludvík Martínek a), Václav Švábenský b) a) ŽĎAS,

Více

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Abstrakt Při tváření ingotů volným kováním docházelo ke vzniku

Více

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Analysis of Corrosion Resistance of Systems Thin Films Substrate in Compressors Environment Jiří Hána, Ivo Štěpánek, Radek

Více

PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT

PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT Jitka Podjuklová a Kamila Hrabovská b Marcela Filipová c Michaela Slabáková d René

Více

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY Ing. Josef Cizner, CSc. SVÚM a.s., Podnikatelská 565, 190 11 Praha 9 V příspěvku jsou uvedeny laboratorní i provozní výsledky zkoušek vybraných

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a Božena Podhorná b Vítězslav Musil a Antonín Joch a a První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.,

Více

VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY

VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY Miroslava KLÁROVÁ, Jozef VLČEK, Michaela TOPINKOVÁ, Jiří BURDA, Dalibor JANČAR, Hana OVČAČÍKOVÁ, Romana ŠVRČINOVÁ, Anežka VOLKOVÁ VŠB-TU Ostrava,

Více

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ a Miloš MASARIK, b Libor ČAMEK, a Jiří DUDA, a Zdeněk ŠÁŇA a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s., Štramberská 2871/47, Czech

Více

výroba oceli Proudění oceli v keramickém filtru a jeho vliv na mikročistotu oceli 1. Cíl práce 2. Použitá metodika

výroba oceli Proudění oceli v keramickém filtru a jeho vliv na mikročistotu oceli 1. Cíl práce 2. Použitá metodika Výroba oceli Hutnické listy č.1/2008 výroba oceli Proudění oceli v keramickém filtru a jeho vliv na mikročistotu oceli Prof.Ing. Jiří Bažan, CSc., a), Prof. Ing. Karel Stránský, DrSc., b), Prof. Ing. Jana

Více

Analýza vad odlitků víka diferenciálu. Konference studentské tvůrčí činnosti STČ 2008

Analýza vad odlitků víka diferenciálu. Konference studentské tvůrčí činnosti STČ 2008 Analýza vad odlitků víka diferenciálu Konference studentské tvůrčí činnosti STČ 8 V Praze, dne 7.4.8 Petr Švácha 1.Anotace: Analýza možných důvodů vysokého výskytu vad tlakově litého odlitku. 2.Úvod: Práce

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Doc. Ing. Ladislav Vilimec VŠB TU Ostrava, ladislav.vilimec@vsb.cz, Ing. Tomáš Weigner SAKO Brno, a.s. weigner@sako.cz, Ing. Jaroslav

Více

3. Holečkova konference

3. Holečkova konference Standardní a nestandardní kontrolní metody při výrobě pěnokeramických filtrů VUKOPOR Ing.Vojtěch Sehnal Kontrola při výrobě filtrů VUKOPOR: Kontrola vstupních surovin: - granulometrie - ph - viskozita-konzistence

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KORUNDO-BADDELEYITOVÉHO MATERIÁLU PŘI VÝROBĚ OCELI. Ivo Husar a Oldřich Salva b Zdeněk Bůžek c

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KORUNDO-BADDELEYITOVÉHO MATERIÁLU PŘI VÝROBĚ OCELI. Ivo Husar a Oldřich Salva b Zdeněk Bůžek c MOŽNOSTI VYUŽITÍ KORUNDO-BADDELEYITOVÉHO MATERIÁLU PŘI VÝROBĚ OCELI. Ivo Husar a Oldřich Salva b Zdeněk Bůžek c a VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava - Poruba, ČR, ivo.husar@vsb.cz b VŠB-TU

Více

Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály

Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály Vliv olejů po termické depolymerizaci na kovové konstrukční materiály Ing. Libor Baraňák Ph. D, doc. Miroslav Bačiak Ph.D., ENRESS s.r.o., Praha baranak@enress.eu Náš příspěvek na konferenci řeší problematiku

Více

Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána

Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána Kroková hodnocení kombinovaného namáhání systémů s tenkými vrstvami Step by Step Analysis of Combination Stress of Systems with Thin Films Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Radek Poskočil, Jiří Hána Západočeská

Více

VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY

VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY Ing. Pavel ŠUCHMANN a, Ing. Jiří KREJČÍK, CSc. b, Ing. Pavel FILA c, Ing. Ladislav JELEN, CSc. d, Ing. Eduard PSÍK e a COMTES FHT a. s., Průmyslová 995,

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D.

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92 Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Úvod Od konce osmdesátých let 20. století probíhá v celosvětovém měřítku intenzivní vývoj

Více

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( )

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( ) OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 (2009 2011) Dílčí část projektu: Experiment zaměřený na únavové vlastnosti CB desek L. Vébr, B. Novotný,

Více

Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti.

Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti. LC 200N Vysoce korozivzdorná specielní ocel, legovaná m.j. dusíkem. Optimální kombinace vysoké korozivzdornosti, tvrdosti a houževnatosti. LC 200N je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH Typické

Více

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS Marie Blahetová, Jan Oppelt, Stanislav Lasek, Vladimír

Více

PŘÍNOS METALOGRAFIE PŘI ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ. Antonín Kříž

PŘÍNOS METALOGRAFIE PŘI ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ. Antonín Kříž PŘÍNOS METALOGRAFIE PŘI ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NÁSTROJOVÝCH OCELÍ Antonín Kříž Tento příspěvek vznikl na základě spolupráce s firmou Hofmeister s.r.o., řešením projektu FI-IM4/226. Místo,

Více

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN )

VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN ) VLIV VODÍKU NA MATERIÁLOVÉ A STRUKTURNÍ VLASTNOSTI OCELI CM 5 (ČSN 415 142 ) Michal Valdecký, Petr Mutafov, Jaroslav Víšek, Pavel Bílek Vedoucí práce : Ing. Jana Pechmanová Poděkování podniku Poldi-Hütte

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 01 Využití přírodních organicko-anorganických plniv v polymerních systémech Vedoucí aktivity:

Více

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Czech Associa on of Corrosion Engineers TECHNOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI A ÈLÁNKY Z PRAXE Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Operation corrosion test of austenitic

Více

APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE. Ladislav KUČERA

APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE. Ladislav KUČERA APLIKACE NETVAROVÝCH ŽÁROVZDORNÝCH MATERIÁLŮ NA BÁZI UHLÍKU V PODMÍNKÁCH SLÉVÁRNY TAFONCO KOPŘIVNICE Ladislav KUČERA Seeif Ceramic, a.s., Rájec Jestřebí, ladislav.kucera@ceramic.cz Abstrakt V referátu

Více

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY Vladislav KURKA, Lucie STŘÍLKOVÁ, Zbyněk HUDZIECZEK, Jaroslav PINDOR, Jiří CIENCIALA MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM EFFECT OF SODIUM MODIFICATION ON THE STRUCTURE AND PROPERTIES OF POLYCOMPONENT Mg ALLOYS Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík VUT v Brně, Fakulta strojního

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení

Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení Problematika využití primárních zdrojů železa v elektrické obloukové peci při výrobě vysoce čistých ocelí pro energetická zařízení Utilization of Primary Iron Sources in the Electric Arc Furnace when Making

Více

HODNOCENÍ KOMBINOVANÉHO NAMÁHÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT NA VYSOKOTEPLOTNÍM TRIBOMETRU

HODNOCENÍ KOMBINOVANÉHO NAMÁHÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT NA VYSOKOTEPLOTNÍM TRIBOMETRU HODNOCENÍ KOMBINOVANÉHO NAMÁHÁNÍ SYSTÉMŮ TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT NA VYSOKOTEPLOTNÍM TRIBOMETRU ANALYSIS OF COMBINATION STRESS OF SYSTEMS THIN FILM SUBSTRATE BY HIGH TEMPERATURE TRIBOMETER Roman Reindl a

Více

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků

Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků Praktické poznatky z využití lisovaných filtrů Pyral 15 při filtraci hliníkových odlitků P.Procházka, Keramtech s.r.o. Žacléř M.Grzinčič, Nemak Slovakia s.r.o., Žiar nad Hronom Lisovaný keramický filtr

Více

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní

Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní Západočeská univerzita v Plzni fakulta Strojní 23. dny tepelného zpracování s mezinárodní účastí Návrh technologie laserového povrchového kalení oceli C45 Autor: Klufová Pavla, Ing. Kříž Antonín, Doc.

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE

POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE Ing. Daniela Pavelková Doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc., prof.h.c. VŠB-TU Ostrava, Fakulta strojní, Katedra mechanické technologie 17.

Více

VYSOKOTEPLOTNÍ OXIDACE SLITIN TI-SI. T. Kubatík, D. Vojtěch, J. Šerák, B. Bártová, J. Verner

VYSOKOTEPLOTNÍ OXIDACE SLITIN TI-SI. T. Kubatík, D. Vojtěch, J. Šerák, B. Bártová, J. Verner VYSOKOTEPLOTNÍ OXIDACE SLITIN TI-SI T. Kubatík, D. Vojtěch, J. Šerák, B. Bártová, J. Verner Vysoká škola chemicko technologická v Praze, Technická 5, 166 28, Praha 6, ČR ABSTRAKT Tato práce se zabývá chováním

Více

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM 86/18 ARCHIWUM ODLEWNICTWA Rok 2006, Rocznik 6, Nr 18 (2/2) ARCHIVES OF FOUNDRY Year 2006, Volume 6, N o 18 (2/2) PAN Katowice PL ISSN 1642-5308 SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM

Více

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE POVRCHY A JEJICH DEGRADACE Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 Povrch Rozhraní dvou prostředí (není pouze plochou) Skoková změna sil ovlivní: povrchovou vrstvu materiálu (relaxace, rekonstrukce)

Více

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURAL STABILITY OF CAST NICKEL ALLOYS AFTER LONG-TERM INFLUENCE OF TEMPERATURE

Více

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Vedoucí práce: Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Konzultant: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Bc. Roman Voch Obsah 1) Cíle diplomové práce

Více

MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ

MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ MOŽNOSTI PREDIKCE DOSAŽENÍ POŽADOVANÉ LICÍ TEPLOTY OCELI PRO ZAŘÍZENÍ PLYNULÉHO ODLÉVÁNÍ PREDICTION POSSIBILITIES OF ACHIEVING THE REQUISITE CASTING TEMPERATURE OF STEEL IN CONTINUOUS CASTING EQUIPMENT

Více

Kumulace poškození termoplastického laminátu C/PPS při cyklickém zatížení a jeho posuzování

Kumulace poškození termoplastického laminátu C/PPS při cyklickém zatížení a jeho posuzování Kumulace poškození termoplastického laminátu C/PPS při cyklickém zatížení a jeho posuzování Jiří Minster, Martin Šperl, ÚTAM AV ČR, v. v. i., Praha Jaroslav Lukeš, FS ČVUT v Praze Motivace a obsah přednášky

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

Tlaková síla Hmotnost [g] hmotnost [kn] b [mm] h [mm] l [mm]

Tlaková síla Hmotnost [g] hmotnost [kn] b [mm] h [mm] l [mm] Laboratorní zkoušení vzorků drátkobetonu navrženého pro výrobu tunelových segmentů M.Hilar 3G Consulting Engineers s.r.o. a FSv ČVUT v Praze, Praha, ČR J. Vodička, J. Krátký & V. Ráček FSv ČVUT v Praze,

Více

DIFÚZNÍ SVAŘOVÁNÍ V OCHRANNÉ ATMOSFÉŘE S POUŽITÍM PŘECHODOVÝCH MEZIVRSTEV

DIFÚZNÍ SVAŘOVÁNÍ V OCHRANNÉ ATMOSFÉŘE S POUŽITÍM PŘECHODOVÝCH MEZIVRSTEV DIFÚZNÍ SVAŘOVÁNÍ V OCHRANNÉ ATMOSFÉŘE S POUŽITÍM PŘECHODOVÝCH MEZIVRSTEV Ladislav KOLAŘÍK A, Marie KOLAŘÍKOVÁ A ČVUT v Praze, FS, Technická 4, Praha 6, 166 07, tel: +420 224 352 630, email: ladislav.kolarik@fs.cvut.cz

Více

Náhrada povlaků tvrdého chromu povlaky na bázi niklu

Náhrada povlaků tvrdého chromu povlaky na bázi niklu Náhrada povlaků tvrdého chromu povlaky na bázi niklu Bc. Martin Chvojka Vedoucí práce: Ing. Dana Benešová Abstrakt Tato práce se zabývá galvanicky vyloučenými kompozitními povlaky na bázi niklu, které

Více

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku

Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Vliv povrchu na užitné vlastnosti výrobku Antonín Kříž Tento příspěvek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s průmyslovou společností HOFMEISTER s.r.o. a řešení průmyslového projektu FI-IM4/226, který

Více

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic SIMULACE PROTLAČOVÁNÍ SLITIN Al NÁSTROJEM ECAP S UPRAVENOU GEOMETRIÍ A POROVNÁNÍ S EXPERIMENTY Abstrakt Jan Kedroň, Stanislav Rusz, Stanislav Tylšar VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical

Více

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH Jaroslav ŠENBERGER a, Antonín ZÁDĚRA a, Zdeněk CARBOL b a) Fakulta strojního inženýrství, VUT v Brně, Technická 2896/2,

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES METAL 2004 Hradec nad Moravicí VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES Karel Hrbácek a Božena Podhorná b Antonín Joch a

Více

HODNOCENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ Z GRAFU ZÁVISLOSTI MÍRY INFORMACE NA ZATÍŽENÍ

HODNOCENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ Z GRAFU ZÁVISLOSTI MÍRY INFORMACE NA ZATÍŽENÍ HODNOCENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ Z GRAFU ZÁVISLOSTI MÍRY INFORMACE NA ZATÍŽENÍ ANALYSIS OF MECHANICAL PROPERTIES OF THIN FILMS SYSTEMS FROM DEPENDENCE OF KIND OF INFORMATION AND

Více

VÝVOJ A OVĚŘENÍ TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI PRO KOMPONENTY PARNÍHO GENERÁTORU

VÝVOJ A OVĚŘENÍ TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI PRO KOMPONENTY PARNÍHO GENERÁTORU VÝVOJ A OVĚŘENÍ TECHNOLOGIE VÝROBY OCELI PRO KOMPONENTY PARNÍHO GENERÁTORU DEVELOPMENT AND VERIFICATION OF STEEL MAKING TECHNOLOGY FOR STEAM GENERATOR COMPONENTS Martin Balcar a, Ludvík Martínek a, Pavel

Více

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI

THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI THE IMPACT OF PROCESSING STEEL GRADE 14 260 ON CORROSIVE DEGRADATION VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ OCELI 14 260 NA KOROZNÍ DEGRADACI Votava J., Černý M. Ústav techniky a automobilové dopravy, Agronomická fakulta,

Více

TE1 slévání 1 /u12133

TE1 slévání 1 /u12133 TE1 slévání 1 /u12133 Ing. Aleš HERMAN, Ph.D. Obsah přednášek: 1. Teoretická příprava, fyzikální, chemické a další aspekty technologie slévání 2. Vybrané metody výroby forem a odlévání, slitiny neželezných

Více

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) podle ČSN, TP a PN VÝROBCE Řetězárna a.s. VYDÁNÍ 11/2013 TELEFON 584 488 111 Polská 48 NAHRAZUJE 04/2010 TELEFAX 584 428194 790 81 Česká Ves E-mail: retezarna@pvtnet.cz

Více

7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad)

7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad) 7 PARAMETRICKÁ TEPLOTNÍ KŘIVKA (řešený příklad) Stanovte teplotu plynu při prostorovém požáru parametrickou teplotní křivkou v obytné místnosti o rozměrech 4 x 6 m a výšce 2,8 m s jedním oknem velikosti,4

Více

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů.

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Výhody laserového kalení: Nižší energetická náročnost (kalení pouze

Více

TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD

TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD TEPELNÁ PRÁCE TRUBKOVÉHO KRYSTALIZÁTORU THERMAL WORK OF THE TUBE CC MOULD Andrea Michaliková a Jiří Molínek a Miroslav Příhoda a a VŠB-TU Ostrava, FMMI, katedra tepelné techniky, 7. listopadu 5, 708 Ostrava-

Více

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION AKUSTICKÁ EMISE VYUŽÍVANÁ PŘI HODNOCENÍ PORUŠENÍ Z VRYPOVÉ INDENTACE ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION Petr Jiřík, Ivo Štěpánek Západočeská univerzita v

Více

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Fakulta strojní, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Snižování spotřeby fosilních paliv a snižování škodlivých emisí vede k

Více

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TEORIE SLÉVÁNÍ. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TEORIE SLÉVÁNÍ : Zásady metalurgické přípravy oceli na odlitky a zásady odlévání. Tavení v elektrických indukčních pecích, zvláštnosti vedení tavby slitinových ocelí, desoxidace, zásady odlévání oceli.

Více

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON METAL 9 9... 9, Hradec nad Moravicí CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON Vlasák, T., Hakl, J., Čech, J., Sochor, J. SVUM a.s., Podnikatelská, 9 Praha 9,

Více

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI Významnou složkou nabídky nástrojových ocelí společnosti Bohdan Bolzano s.r.o. jsou nástrojové oceli rychlořezné, vyráběné jak konvenčně, tak i metodou práškové metalurgie.

Více

VLIV CHEMICKÉHO SLOŽENÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ S PŘÍMÝMI OTVORY NA MIKROČISTOTU FILTROVANÉ OCELI

VLIV CHEMICKÉHO SLOŽENÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ S PŘÍMÝMI OTVORY NA MIKROČISTOTU FILTROVANÉ OCELI VLIV CHEMICKÉHO SLOŽENÍ KERAMICKÝCH FILTRŮ S PŘÍMÝMI OTVORY NA MIKROČISTOTU FILTROVANÉ OCELI THE EFFECT OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF THE CERAMIC FILTERS WITH DIRECT CAPILLARIES ON MICRO- CLEANE OF THE

Více

Nová generace vysokovýkonných rychlořezných ocelí ASP 2000 Výrobce: Erasteel, Francie - Švédsko

Nová generace vysokovýkonných rychlořezných ocelí ASP 2000 Výrobce: Erasteel, Francie - Švédsko Bohdan Bolzano s.r.o. www.bolzano.cz Rychlořezné nástrojové oceli Významnou složkou nabídky nástrojových ocelí společnosti Bohdan Bolzano s.r.o. jsou nástrojové oceli rychlořezné, vyráběné jak konvenčně,

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Slévárny neželezných kovů

Slévárny neželezných kovů Slévárny neželezných kovů Průmyslové pece a sušárny Žárobetonové tvarovky OBSAH Udržovací pece PTU...3 LAC NANO kelímy pro neželezné kovy s využitím nanotechnologií...5 Podložky pod kelímky...7 Stoupací

Více

VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková

VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14

Více

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b

POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK. Jaroslav Pindor a Karel Michalek b POROVNÁNÍ MIKROČISTOTY OCELI PŘI POUŽITÍ DVOU TYPŮ PONORNÝCH VÝLEVEK Jaroslav Pindor a Karel Michalek b a TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s., Průmyslová 1000, 739 70 Třinec-Staré Město, ČR b VŠB-TU Ostrava, FMMI,

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D.

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D. EXPERIMENTÁLNÍ METODY Ing. Jiří Litoš, Ph.D. 01 Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části Modely celých konstrukcí Celé konstrukce

Více

NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE

NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE NĚKTERÉ SOUVISLOSTI VÝVOJE A ZAVÁDĚNÍ NOVÉ TECHNOLOGIE INTEGROVANÉHO SYSTÉMU SEKUNDÁRNÍ METALURGIE SOME CONNECTIONS OF THE DEVELOPMENT AND INTRODUCTION OF NEW TECHNOLOGYOF THE SECONDARY METALLURGY INTEGRATED

Více

1. Úvod. 2. Rotační pece na spalování odpadů. 2.1. Provozní režim pecí

1. Úvod. 2. Rotační pece na spalování odpadů. 2.1. Provozní režim pecí Vyzdívky spaloven průmyslových a komunálních odpadů Rybák L., Pešek J., Korsa B., Fajfr P. - ŽÁROHMOTY, spol. s r.o., Třemošná Kučera Z. - LAFARGE ŽÁROMONOLITY, s.r.o., Ostrava 1. Úvod Jedním z negativních

Více

Základní vlastnosti stavebních materiálů

Základní vlastnosti stavebních materiálů Základní vlastnosti stavebních materiálů Měrná hmotnost (hustota) hmotnost objemové jednotky látky bez dutin a pórů m V h g / cm 3 kg/m 3 V h objem tuhé fáze Objemová hmotnost hmotnost objemové jednotky

Více

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ Roman Reindl, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 Laboratoř chemická a radioizotopová 2. 622 Laboratoř metalografická 3. 623 Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat

Více

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav základního zpracování dřeva Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Diplomová práce Vedoucí práce:

Více

HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE

HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE EVALUATION OF DEPTH PROFILE OF MECHANICAL BEHAVIOUR OF POLYMER MATERIALS BY NANOINDENTATION Marek Tengler,

Více

VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ

VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ INFLUENCE OF PREPARING SURFACE AND INHOMOGENEITY OF THICKNESS FILMS ON BEHAVIOUR THIN FILMS SYSTEMS Abstrakt Ivo ŠTĚPÁNEK

Více

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV RESEARCH INTO POSSIBILITY OF INCREASING SERVICE LIFE OF BEARINGS VIA SURFACE TREATMENT Zdeněk Spotz a Jiří Švejcar a Vratislav Hlaváček

Více

IMPROVED PROPERTIES DIE CASTING APPLICATIONS

IMPROVED PROPERTIES DIE CASTING APPLICATIONS HOTWORK TOOL STEELS WITH IMPROVED PROPERTIES FOR DIE CASTING APPLICATIONS by ThyssenKrupp Ferrosta s.r.o V Holešovičkách 1579 / 24 180 00 Praha 8 Libeň Tel.: 2 8 1 0 9 6 5 1 1, 2 8 1 0 9 6 5 3 2 Fax: 2

Více

VLIV STOPOVÝCH PRVKŮ NA HOUŽEVNATOST OCELI TRACE ELEMENTS EFFECT ON THE STEEL TOUGHNESS

VLIV STOPOVÝCH PRVKŮ NA HOUŽEVNATOST OCELI TRACE ELEMENTS EFFECT ON THE STEEL TOUGHNESS Abstrakt VLIV STOPOVÝCH PRVKŮ NA HOUŽEVNATOST OCELI TRACE ELEMENTS EFFECT ON THE STEEL TOUGHNESS Martin Balcar, Libuše Havelková, Libor Sochor, Pavel Fila, Ludvík Martínek ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 591

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

DRÁTKOBETON PRO SEGMENTOVÁ OSTĚNÍ TUNELŮ

DRÁTKOBETON PRO SEGMENTOVÁ OSTĚNÍ TUNELŮ Sborník 19. Betonářské dny (2012) ISBN 978-80-87158-32-6 Sekce XXX: YYY DRÁTKOBETON PRO SEGMENTOVÁ OSTĚNÍ TUNELŮ Václav Ráček 1 Hlavní autor Jan Vodička 1 Jiří Krátký 1 Matouš Hilar 2 1 ČVUT v Praze, Fakulta

Více

Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra

Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra Novinky ve zkušebnách Výzkumného centra 22. - 23. 9. 2011, Hotel Kraví hora, Bořetice Jan Šuba COMTES FHT a.s. Nezisková výzkumná organizace Od roku 2000 působí v oblasti výzkumu, vývoje a inovací pro

Více

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad)

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) 9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) Vypočtěte tepelný tok dopadající na strop a nejvyšší teplotu průvlaku z profilu I 3 při lokálním požáru. Výška požárního úseku je 2,8 m, plocha

Více

VYUŽITÍ PVD POVLAKŮ PRO FUNKČNĚ GRADOVANÉ MATERIÁLY

VYUŽITÍ PVD POVLAKŮ PRO FUNKČNĚ GRADOVANÉ MATERIÁLY VYUŽITÍ PVD POVLAKŮ PRO FUNKČNĚ GRADOVANÉ MATERIÁLY Jakub HORNÍK, Pavlína HÁJKOVÁ, Evgeniy ANISIMOV Ústav materiálového inženýrství, fakulta strojní ČVUT v Praze, Karlovo nám. 13, 121 35, Praha 2, CZ,

Více

ZMĚNY CHEMICKÉHO SLOŽENÍ KAPILÁR (KANÁLKŮ) OXIDICKÝCH KERAMICKÝCH FILTRŮ PŘI FILTRACI OCELI JEJICH PŘÍČINY A DŮSLEDKY THE CHANGES OF CHEMICAL COMPOSITION OF THE CAPILLARIES (SMALL CHANNALES) OF THE OXIDIC

Více

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTIC PROPERTIES OF HIGH STRENGHT STEELS CUTTING BY SPECIAL TECHNOLOGIES Pavel Doubek a Pavel Solfronk a Michaela

Více

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD 23. 25.11.2010, Jihlava, Česká republika VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD Ing.Petr Beneš Ph.D. Doc.Dr.Ing. Antonín Kříž Katedra

Více

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY ABSTRAKT Václav Ráček 1 Jan Vodička 2 Jiří Krátký 3 Matouš Hilar 4 V příspěvku bude uveden příklad návrhu drátkobetonu pro prefabrikované segmentové ostění tunelu. Bude

Více

HODNOCENÍ MIKROSTRUKTURY A VLASTNOSTÍ ODLITKŮ ZE SLITINY AZ91HP EVALUATION OF MICROSTRUCTURE AND PROPERTIES OF SAND CAST AZ91HP MAGNESIUM ALLOY

HODNOCENÍ MIKROSTRUKTURY A VLASTNOSTÍ ODLITKŮ ZE SLITINY AZ91HP EVALUATION OF MICROSTRUCTURE AND PROPERTIES OF SAND CAST AZ91HP MAGNESIUM ALLOY HODNOCENÍ MIKROSTRUKTURY A VLASTNOSTÍ ODLITKŮ ZE SLITINY AZ91HP EVALUATION OF MICROSTRUCTURE AND PROPERTIES OF SAND CAST AZ91HP MAGNESIUM ALLOY Vít Janík a,b, Eva Kalabisová b, Petr Zuna a, Jakub Horník

Více