3. Kreslení ve 3D Nastavení podlaží Co je podlaží Nastavení podlaží

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. Kreslení ve 3D. 3.1. Nastavení podlaží. 3.1.1. Co je podlaží. 3.1.2. Nastavení podlaží"

Transkript

1 3. Kreslení ve 3D 3.1. Nastavení podlaží Co je podlaží Pro jednoduché a správné kreslení ve 3D je potřeba nastavit výškové úrovně jednotlivých podlaží. Jednotlivá podlaží mají svůj počátek, výšku a vrstvý se nad sebe. Počátek je zadán výškovou kótou (pozor v mm) jako v projektu a výška je uvažovaný rozměr podlaží. Na obrázku je zobrazeno podlaží 1NP s počátkem 0,000 a výškou 3000mm viz kóta. Na něj navazuje podlaží 2.NP s navazujícím počátkem +3, Nastavení podlaží Nastavování podlaží spustíme kliknutím pravého tlačítka v poli Navigátor a výběrem příkazu Nastavení podlaží nebo kl. zkratkou Ctrl+7. V tabulce jsou jednotlivé sloupečky: 1)čísla podlaží slouží k identifikaci v programu a nastavování objektů (do kterého podlaží objekt patří jednoduše definuje podle čísla) 2) jeho pojmenování to si můžeme libovolně změnit (přednastaveny jsou Základy, 1NP, 2NP, Střecha ) 3) Výšková kóta nastavíme úroveň spodní hrany stěn podle námi plánovaného domu (je třeba mít rozmyšleno a načrtnuto jak bude objekt vypadat). Začneme s nastavením podl.č. 1 výškovou kótu určíme podle tl. podlahy. Pokud je podlaha tl. 150mm napíšeme tedy výškovou kótu -150.

2 4) Výška podlaží je většinou součet výšky stěny a tl.stropu (u základů výška celého základu, u střechy je to libovolné). POZOR pokud nebudete postupovat v pořadí podlaží č.1., č.2, č. x směrem nahoru a v pořadí podlží č. -1, č. -2, č.-x směrem dolů tak si zkomplikujete práci. Program přepočítává ze zadaného počátku podlaží a výšky podlaží údaje do přilehlý podlaží nahoru a dolů. 5) Pro vkládání nových podlaží slouží tlačítka vložit pod a vložit nad. Podlaží je vloženo podle toho, které podlaží je aktivní) svítí celý řádek modře. 6) Pokud chceme odstranit podlaží tak ho označíme a tlačítkem odstranit podlaží je zrušíme. Před úplným zrušením se program ujistí, zda opravdu odstranit podlaží. Proces je nevratný a při nechtěném smazání by došlo ke ztrátě dat. Musíte potvrdit následující okno. Zmáčknutím tlačítka OK se nastavení potvrdí. Zmáčknutím tlačítka ZRUŠIT se okno vypne a změny podlaží se neuloží Příklad nastavení podlaží Podle náčrtku provedeme nastavení podlaží. V horním okně Nastavení podlaží jsou původní údaje nastavené tvůrcem programu, ty přepíšeme na naše hodnoty. 1) Upravíme počet podlaží na 3 přejmenujeme horní podlaží na Podkroví. 2) U podlaží č.1 1. NP nastavíme výškovou kótu na -150 a výšku podlaží na 3000mm. 3) U podlaží č.2 Podkroví nastavujeme jen výšku podlaží 5000mm. Výšková kóta se automaticky dopočítala po zadání předchozího podlaží. 4) U podlaží č. -1 Základy také nastavíme jen výšku podlaží 1000mm. Celý proces potvrdíme tlačítkem OK. Výsledné nastavení je na obr. pod zadáním.

3 3.2. Nástroj Zeď Použití Nástroj Zeď se používá při modelování vnitřních příček, nosných stěn, základů a jiných objektů tohoto tvaru. Jde jen o nastavení nástroje, jak si ho přizpůsobíme svým požadavkům Nastavování nástroje Zeď Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Zeď. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce se stěnou, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme v celkovém nastavení. Lištou se lze posouvat i na funkce, které jsou mimo obraz. Posun se provede roletkou pod lištou (viz. obr.)nebo rolováním kolečka myši když je kurzor šipky umístěn na lištu. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou zdi (viz. obr.)

4 Zvolíme si: 1) Výška stěny zadáme výšku zdi v mm. 2) Počátek stěny lze zadávat od počátku objektu (tzv. od nuly objektu) do kolonky k Projektovému počátku nebo od počátku podlaží v kterém právě modelujeme. Na obrázku je stěna se základnou zdi od projektového počátku 3500mm a od počátku podlaží 650mm. Zadává se jen jedna z hodnot, druhá se automaticky dopočítá. Doporučuji vzhledem ke kótování ve výkresech používat zadání počátku k Projektovému počátku. Je stejné jako na výkresech a nemusíme přemýšlet v jakém jsem podlaží. 3) Konstrukční metoda každá stěna má referenční čáru, která definuje odkud kam a kterým směrem stěna směřuje. Metodu lze přepínat na liště i v rozkreslené stěně. 4) Posun referenční čáry stěna může být od ref.čáry nalevo, napravo, uprostřed ale také nalevo posunutá o zadanou vzdálenost. 5) Geometrická metoda jde o půdorysný tvar stěn přímá, lichoběžník a libovolný tvar. 6) Tloušťka zdi zadáme tloušťku v mm. 7) Složitost zdi je vlastně tvar stěny na výšku svislá, šikmá, zužující se, složená 8) Řezová výplň je šrafování stěny v půdorysech a řezech 9) Barva povrchu v 3D modelu nastavíme povrch ze zvolené palety na všech plochách stěny stejně nebo kliknutím na řetěz rozpojíme stěny a nastavujeme jednotlivě. 10) Záložky tyto dvě záložky vynecháme jsou pro pokročilé uživatel. Kliknutím na černý trojúhelník záložky rozbalíme i sbalíme. 11) Vrstvy musíme správně volit vrstvu. Vrstva lze přirovnat k jedné folii na kterou kreslíme stejné objekty. Do jedné vrstvy umísťujeme například příčky,vnitřní nosné stěny, obvodobé zdivo atd. Vrstvy lze schovat nebo zamknout, ne vždy potřebuji vidět nebo tisknou vše. ( viz slepé matrice TZB). Po nastavení potvrdíme tlačítkem OK a vykreslujeme stěnu stejně jako by jsem pracovali s čárou. Zadáme počátek kliknutím, určíme směr otočením stěny okolo počátku a zadáním délky stěny do Informátoru vedle kurzoru.

5 3.3. Nástroj Sloup Použití Pomocí nástroje sloup vymodelujeme hlavně sloupy a pilíře, ale také komíny, piloty a jiné štíhlé objekty. Podle zvoleného matriálu se dají použít v základech, v běžných podlažích i v krovech Nastavení sloupu Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Sloup. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce se sloupem, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme v celkovém nastavení. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou sloupu (viz. obr.) Zvolíme si: 1) Výška sloupu 2) Počátek sloupu 3) Pootočení sloupu 4) Tvar sloupu 5) Rozměry sloupu 6) Tloušťka stěny dutého profilu 7) Složitost sloupu 8) Kotevní bod Sloupu 9) Řezová výplň v půdorysech 10) Materiál povrchu ve 3D 11) Nastavení vrstvy, do které se sloup uloží Nastavený sloup vložíme za kotevní bod na zvolené místo.

6 3.4. Nástroj deska Použití Pomocí nástroje Deska vymodelujeme především podlahy, stropy, balkony chodníky silnice, základové desky a jiné plošné objekty Nástroj Deska Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Deska. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce s deskou, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme v celkovém nastavení. Lištou se lze posouvat i na funkce, které jsou mimo obraz. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou sloupu (viz. obr.) Zvolíme si: 1) Tloušťku desky 2) Počátek desky POZOR deska má počátek na horní hraně je to jinak než u zdi 3) Řezová výplň v řezech. 4) Materiál povrchu ve 3D 5) Úhel hrany lze upravit ze svislého na jiný úhel, který nastavíme dole 6) Nastavení vrstvy, do které se deska uloží pokud děláme podlahu tak přepneme na vrstvu Deska podlahy, apod. Nastavenou desku vložíme za první bod na zvolené místo a za protilehlý bod po úhlopříčce určíme její rozměr, tedy délku a šířku.

7 3.5. Nástroj okno Použití Pomocí nástroje okno vymodelujeme běžná okna, balkonové dveře. Jejich vzhled závisí na správném nastavení Nástroj Okno Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Okno. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce s oknem, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme v celkovém nastavení. Lištou se lze posouvat i na funkce, které jsou mimo obraz. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou okno (viz. obr.) V levé části výchozího nastavení okna je knihovna oken Zvolíme si: 1) Typ okna v adresáři složek 1.3. Okna. Máme typy základní, historické, výsuvné, apod. 2) Po rozkliknutí složky uvidíme ve spodním časti knihovny typy vybrané kategorie. 3) V řádku pro vyhledávání můžeme zadat název okna a program prohledá knihovnu v počítači, ale i knihovny na internetu. Zvolit typ okna musíme před úpravami nastavení rozměrů a vzhledu. Dodatečně zvolený typ okna načte objekt z knihovny v základním nastavení a smaže nastavené rozměry.

8 Vedle knihovny je samotné nastavení okna: 1) Šířka okna - černé trojúhelníčky za rozměrem po kliknutí zobrazí minimální a maximální rozměr 2) Výška okna 3) Výška parapetu od podlahy nebo od základny zdi nastavuje viz bod. 7. 4) Odsazení okna v ostění od vnějšího líce. 5) Náhled na okno 6) Kotevní bod okno lze osadit za střed nebo okraj 7) Výškové ukotvení okna lze přepnout do více variant doporučuji od základny zdi 8) Parametry nastavujeme vzhled o rozměry okna v rádkovém seznamu ( méně přehledné). 9) Nastavení základního okna (interaktivní nastavení parametrů s náhledy) je to podobná záložka jako Parametry. Stačí nastavovat jen v jedné z nich, v druhé se automaticky aktualizuje. DOPORUČUJI CO NEJVÍCE NASTAVIT ZDE. V této záložce máme mnoho podzáložek, do kterých se dostaneme postupným přepínáním pomocí tlačítek s dvojšipkou. Druhý způsob je dlouhé tlačítko za kterým se otevře seznam všech podoken. Každá podzáložka má variantu geometrie a materiálu. Po nastavení okna provedeme vložení objektu okno. Okna a dveře lze vložit pouze do zdí; nelze je vložit do projektu nezávisle. V půdorysu můžete do zdi vložit otvor dveří nebo okna do libovolné pozice znázorněné kurzorem ve tvaru zatržení nebo znaku Mercedes. Vkládat lze za střed okna nebo za okraj. (viz obr.) Chcete-li vložit okno, klepněte na hranu požadované zdi a druhým klepnutím kurzoru ve tvaru oka definujte vnější stranu okna. Hloubka parapetu se měří vždy od této strany.

9 Chcete-li vložit okno v určité vzdálenosti od rohu tak myší najeďte na roh zmáčkněte klávesu X (Y) podle směru kterým chcete vynést okno a napište rozměr od rohu. Za číslo doplňte + (-) kurzor se posune doprava (doleva, nahoru, dolů). Kliknutím vložité okno na místo, druhým kliknutím umístění doleva nebo doprava od od místa. Třetím klikem na jednu ze stran zdí určíte vnejší hranu okna. Okno je dokončeno Ve 3D můžete okna vkládat na kterékoli místo ve zdi. V oknech řezů můžete vytvářet nová okna dveře jen duplikováním již vložených příkazem Násobit nebo pomocí funkcí Přesunout kopii. Pokud se pokusíte vložit okno blízko konce nebo horní hrany zdi, kde již pro otvor není dostatek místa, objeví se dialogové okno s upozorněním, kde máte možnost otvor zrušit. Můžete jej však stále vložit Přesunování oken Pokud chcete přesunout dveře nebo okno v jejich vlastní zdi bez přesunu samotné zdi, označte jen jednotlivé otvory Nástroj Dveře Použití Pomocí nástroje dveře vymodelujeme dveře vnitřní, vnější vchodové, ale také prázdné otvory (průchody). Jejich vzhled závisí na správném nastavení Nástroj Dveře Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Dveře. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce s dveřmi, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme v celkovém nastavení. Lištou se lze posouvat i na funkce, které jsou mimo obraz. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou okno (viz. obr.)

10 V levé části výchozího nastavení okna je knihovna dveří Zvolíme si: 1) Typ dveří v adresáři složek 1.2. Dveře 16. Máme typy posuvné před zdí, zásuvné(do zdi pouzdro), garážová vrata, otáčivé dveře (turniket), Otočné dveře, prázdné otvory, skládací dveře, výkladce neboli výlohy. 2) Po rozkliknutí složky uvidíme ve spodním časti knihovny typy vybrané kategorie. 3) V řádku pro vyhledávání můžeme zadat název dveří a program prohledá knihovnu v počítači, ale i knihovny na internetu. Zvolit typ okna musíme před úpravami nastavení rozměrů a vzhledu. Dodatečně zvolený typ okna načte objekt z knihovny v základním nastavení a smaže nastavené rozměry. Vedle knihovny je samotné nastavení okna: 1) Šířka dveří - černé trojúhelníčky za rozměrem po kliknutí zobrazí minimální a maximální rozměr 2) Výška dveří 3) Výška parapetu od podlahy nebo od základny zdi nastavuje viz bod. 7. 4) Odsazení dveří v ostění od vnějšího líce. 5) Kotevní bod dveří lze osadit za střed nebo okraj 6) Náhled na dveře 7) Výškové ukotvení dveří lze přepnout do více variant doporučuji od základny zdi 8) Parametry nastavujeme vzhled o rozměry dveří v řádkovém seznamu ( méně přehledné). 9) Nastavení otočných(podle typu otvírání, zásuvných, posuvných.) dveří (interaktivní nastavení parametrů s náhledy) je to podobná záložka jako Parametry. Stačí nastavovat jen v jedné z nich, v druhé se automaticky aktualizuje. DOPORUČUJI CO NEJVÍCE NASTAVIT ZDE. V této záložce máme mnoho podzáložek, do kterých se dostaneme postupným přepínáním pomocí tlačítek s dvojšipkou. Druhý způsob je dlouhé tlačítko za kterým se otevře seznam všech podoken. Každá podzáložka má variantu geometrie a materiálu. Po nastavení dveří provedeme vložení objektu.

11 Dveře lze vložit pouze do zdí; nelze je vložit do projektu nezávisle. V půdorysu můžete do zdi vložit otvor dveří nebo okna do libovolné pozice znázorněné kurzorem ve tvaru zatržení nebo znaku Mercedes. Vkládat lze za střed okna nebo za okraj. (viz obr.) Chcete-li vložit dveře, klepněte na hranu požadované zdi a druhým klepnutím definujte směr otvírání dveří. Pro dveře bez zalomeného ostění se hloubka prahu měří z této strany. Pro dveře se zalomeným ostěním se hloubka prahu měří z opačné strany. Chcete-li vložit okno v určité vzdálenosti od rohu tak myší najeďte na roh zmáčkněte klávesu X (Y) podle směru kterým chcete vynést okno a napište rozměr od rohu. Za číslo doplňte + (-) kurzor se posune doprava (doleva, nahoru, dolů). Kliknutím vložité okno na místo, druhým kliknutím umístění doleva nebo doprava od od místa. Třetím klikem na jednu ze stran zdí určíte umístěná dveřních závěsů (pantů). Jsou čtyři možnosti jak budou dveře orientovány. Ve 3D můžete dveře vkládat na kterékoli místo ve zdi. V oknech řezů můžete vytvářet nové dveře jen duplikováním již vložených příkazem Násobit nebo pomocí funkcí Přesunout kopii. Pokud se pokusíte vložit dveře blízko konce nebo horní hrany zdi, kde již pro otvor není dostatek místa, objeví se dialogové okno s upozorněním, kde máte možnost otvor zrušit. Můžete jej však stále vložit Přesunování dveří Pokud chcete přesunout dveře nebo okno v jejich vlastní zdi bez přesunu samotné zdi, označte jen jednotlivé otvory.

12 3.7. Střecha a Krovy Použití Pomocí nástroje střechy vymodelujeme střešní plášť, ten je třeba pro vytvoření krovu. Krov je nejčastěji tvořen pomocí funkce Roof maker. Vymodeluje nám jednotlivé trámy, které lze popsat a okótovat na výkrese krovu Nástroj Střecha Vytvoření střešního pláště nad obdélníkovým půdorysem vznikne sedlová nebo valbová střecha. Popíšeme si oba dva způsoby. Nástroj spustíme kliknutím v levé liště nástrojů v záložce 3D model na ikonku Střecha. Lišta na pracovní plochou se přepne do práce se střechou, v této liště lze používat ikony jako zrychlenou volbu funkcí, abychom nemuseli listovat v okně celkového nastavení. Jejich funkce si vysvětlíme také v celkovém nastavení. Lištou se lze posouvat i na funkce, které jsou mimo obraz. Nastavení celkové je pod tlačítkem označení ikonou okno (viz. obr.) Geometrické metody pro vytvoření střechy jsou dvě. Samostatná kdy musíme půdorysný tvar vykreslit sami a složená kdy nám ji vytvoří program. My využijeme metody složené. Vybereme konstrukční metodu sedlové střechy viz obr. 2 této kapitoly. V nastavení upravíme hodnoty: 1) Výšku vodící čáry střechy k projektovému počátku (3000mm). Podle této vodící čáry se bude střešní rovina pootáčet při zadávání úhlu střechy a posunovat po výšce když ji budeme upravovat. Čára by měla ležet na pozedním věnci nebo na stropě. Použijeme variantu 2. 2) Domovské podlaží bude aktuální nebo zvolíme jiní námi uvažované. Pokud kreslíme v NP zapneme podlaží č. 2 Střecha 3) Tloušťka střešního pláště v mm. (300mm)

13 4) Sklon střešní rovina (30 ) 5) Zobrazení v půdorysu - určíme jak budeme vidět obrys střechy zda Standartní nad řezem, pouze řez, standardně, pouze obrysy, nebo půdorysný průmět nad řezem Tuto volbu použijeme my protože všechny čáry které vykreslují střechu budou čerchované. 6) Povrch střechy shora, zboku a zevnitř. 7) Ukončení u okapové hrany druh a úhel. 8) Vrstvu, do které střechy vykreslí. Záložku složenou geometrii vysvětlíme samostatně: 1) Počet střešních rovin ( přidáním 2 a více střešních rovin vznikne střechy mansardová) 2) Sklon ve stupních- opakuje se 3) Výška střechy v mm. Od této výšky je střechy vodorovná doporučuji vždy kontrolovat a nastavit alespoň 10000mm. 4) Přesah střechy přes stěnu v mm. Pro vynesení tvaru sledujeme příkazový řádek a provedeme úkony. Klikneme na jeden roh budovy pak do diagonály na druhý a střechy se vymodeluje. Pro střechu valbovou je předchozí postup stejný. Ale pro dokončení střechy sedlové musíme ještě vytvořit štítové stěny, které uzavřou půdu či podkroví. V podlaží č. 2 doplníme prostor štítovými stěnami se základnou ve výšce 3000 a výškou cca 3000mm. Záleží na výšce střechy, stěny musí přesahovat přes hřeben.(viz obr.) Oříznutí štítových stěn provedeme po jejich označení (jsou zelené)funkcí Napojit prvky na střechu. Po zapnutí funkce musíme kliknutím vybrat střechu, kterou ořízneme stěnu. Dalším kliknutím nad střechu nebo pod střechu určíme jestli ponecháme spodní či horní část. Proces opakujeme i u ostatních střech. Ořezání stěny lze vypnout v nastavení stěny a ořezat ji znovu. Toto použijeme v případě změny střechy. Stěna se totiž neupravuje podle úprav střechy.

14 Roof maker Spustíme ho v liště 3D model/speciality střechy/ Roof maker. Můžeme tento postup opakovat při každém použití nebo použít zkratku. Zobrazíme si paletku roof makru na plochu (viz poslední řádek rolet na obrázku). Paletka je jen s ikonami o jaký prvek krovu se jedná. Popíši je shora dolů: krokev, více krokví, nárožní krokev, výměna, vrcholová vaznice, pozednice(okapová vaznice), kleština, vazný trám a poslední je průvodce. Průvodce nás po jednotlivých záložkách provede všemi předchozími prvky kde je nastavíme. Pro jakékoliv nastavování je třeba mít označené střešní rovina do kterých chceme modelovat krov. Po té zapneme průvodce a nastavíme hodnoty u jednotlivých prvků. Po zmáčknutí OK program podle námi zadaných údajů vytvoří krov.

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/..00/4.009 VY INOVACE_8-6 Střední průmyslová škola stavební, Resslova, České Budějovice Dalibor

Více

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme úhlem. Průhledové zobrazení - využijeme pro zobrazení

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

WDLS (BUILDINGDESIGN)

WDLS (BUILDINGDESIGN) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební METODICKÝ POSTUP PRO PRÁCI S PROGRAMEM WDLS (BUILDINGDESIGN) Vypracoval: doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Ing. Marcela Černíková Ing.

Více

Sada 3 CAD3. 6. CADKON DT+ Dveře

Sada 3 CAD3. 6. CADKON DT+ Dveře S třední škola stavební Jihlava Sada 3 CAD3 6. CADKON DT+ Dveře Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI, SCHODIŠTĚ, KOMÍNY, KOPÍROVÁNÍ

CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI, SCHODIŠTĚ, KOMÍNY, KOPÍROVÁNÍ SSTTŘŘEEDD NNÍÍÍ ŠŠKK OOLA LLA AA SSTTŘŘEEDD NNÍÍÍ OODDBB OORR NNÉÉ UUČILIŠ Č II LLIIŠTTĚĚ HH OORRŠŠ OOVVSSKÝ KÝ TTÝÝ NN ALLPLAN verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI,

Více

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D Truss4 verze 8 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 8 programu Truss4. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Zatížení větrem na přístřešky Generátor zatížení nově umožňuje stanovení zatížení

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Konstrukce nepravidelného půdorysu

Konstrukce nepravidelného půdorysu Konstrukce nepravidelného půdorysu Chceme přenést nepravý úhel z reálu do programu CARAT. Pro přesnou konstrukci úhlu je třeba znát 3 strany. A. Postup měření stran v reálné místnosti. 1. Na stěně (2)

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

2. Kreslení ve 2D. 2.1. Vytvoření pracovního projektu. 2.1.1. Spuštění Archicadu. 1. Otevře nový projekt

2. Kreslení ve 2D. 2.1. Vytvoření pracovního projektu. 2.1.1. Spuštění Archicadu. 1. Otevře nový projekt 2. Kreslení ve 2D 2.1. Vytvoření pracovního projektu 2.1.1. Spuštění Archicadu 1. Otevře nový projekt 2. Otevře již rozpracovaný projekt 3. Vyhledání rozpracovaného projektu, který ještě nebyl otevřen

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ Kopírování jednoho prvku je častá činnost v mnoha editorech. Vícenásobné kopírování znamená opakování jednoho prvku v

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU TABULÁTORY Jsou to značky (zarážky), ke kterým se zarovná text. Můžeme je nastavit kliknutím na pravítku nebo v dialogovém okně, které vyvoláme kliknutím na tlačítko Tabulátory

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš Formátování Formátováním rozumíme změnu vlastností daného objektu, dle našich představ a možností programu MS Excel. Formátovat můžeme texty v buňkách, můžeme formátovat buňky, listy i celý sešit a měnit

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Kapitola 11: Formuláře 151

Kapitola 11: Formuláře 151 Kapitola 11: Formuláře 151 Formulář DEM-11-01 11. Formuláře Formuláře jsou speciálním typem dokumentu Wordu, který umožňuje zadávat ve Wordu data, která lze snadno načíst například do databázového systému

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 49_výkres krovu Výkres krovu rodinného

Více

Elektronická příručka navrhování interiéru

Elektronická příručka navrhování interiéru Elektronická příručka navrhování interiéru Verze: 1.0 Název: CZ_navrhování_interiéru_V1.PDF Témata: 1 Úvod...2 2 Funkce navrhování interiéru...2 2.1 Spustit navrhování interiéru...2 2.2 Definovat stěnu...3

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu.

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu. VY_32_INOVACE_FH19_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek leden 2013 9.

Více

KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ

KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ Knihovna Porotherm 14 je rozdělena do dvou částí. První konstrukční část obsahuje knihovní prvky - překlady 7, překlady VARIO, překlady 11.5 a 14.5, stropní

Více

Vytvoření a úpravy geologického modelu

Vytvoření a úpravy geologického modelu Inženýrský manuál č. 39 Aktualizace 11/2018 Vytvoření a úpravy geologického modelu Program: Stratigrafie Soubor: Demo_manual_39.gsg Úvod Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit základní práci s

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI MALOVÁNÍ HODIN Naším úkolem bude namalovat nástěnné hodiny. VODÍCÍ LINKY Vodící linky umožňují přesné umístění kreslených objektů. Není nutné

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 20_kreslení dřevostavby modelace terénu,

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Technická fakulta SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD Tuturiál pro začátečníky Konstruování s podporou počítačů Martin Branda červenec/srpen 2011 IŘT KS SEZNAMTE SE ARCHICAD!

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 10. Vložení obrázku a práce s ním Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru

Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru Na tabulkovém programu je asi nejzajímavější práce se vzorci a funkcemi. Když jednou nastavíte, jak se mají dané údaje zpracovávat (některé buňky sečíst,

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 27.10.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výkresu sestavy

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budem zabývat jedním ze speciálních prvků, kterýmž je Větrací otvor. Jak název

Více

Sada 3 CAD3. 4. CADKON DT+ Okna

Sada 3 CAD3. 4. CADKON DT+ Okna S třední škola stavební Jihlava Sada 3 CAD3 4. CADKON DT+ Okna Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce Styly odstavců V textu, který přesahuje několik stránek a je nějakým způsobem strukturovaný (což znamená, že se dá rozdělit na části (v knize jim říkáme kapitoly) a jejich podřízené části (podkapitoly),

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/.5.00/4.0029 VY_2_INOVACE_28-0 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Dalibor

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

Tabulkový kalkulátor. Tabulkový kalkulátor. LibreOffice Calc 12.část

Tabulkový kalkulátor. Tabulkový kalkulátor. LibreOffice Calc 12.část Tabulkový kalkulátor LibreOffice Calc 12.část Je to interaktivní tabulka, která rychle kombinuje a porovnává velké množství dat. Dokáže usnadnit manipulaci hlavně s delšími tabulkami, které mají charakter

Více

V ukázce jsou zalomení řádku signalizována znakem a konce odstavců znakem. Nástroje Vkládání odrážek a číslování v nabídce DOMŮ v sekci ODSTAVEC.

V ukázce jsou zalomení řádku signalizována znakem a konce odstavců znakem. Nástroje Vkládání odrážek a číslování v nabídce DOMŮ v sekci ODSTAVEC. Úvod do problematiky ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Odstavce plní i další funkce. Důležité jsou především při vytváření seznamu s odrážkami nebo číslovaných seznamu. Odrážky nebo čísla se přiřazují vždy k odstavci.

Více

Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku:

Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku: Příčky nepřipojené Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku: Lze využít dva způsoby kreslení. Nejjednodušší je příčky nakreslit

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Lenka Bednaříková SEZNÁMENÍ S OKNEM APLIKACE Panel nabídek Panel nástrojů Panel vlastností Ukotvitelné panely Okno nástrojů Paleta barev Okno kresby Pravítko Stavový řádek

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

Učebnice pro artchitekty Ing. Ivo Mikač 2009

Učebnice pro artchitekty Ing. Ivo Mikač 2009 List 1 Dřevěný krov Na vznikající domek nakreslíme nyní dřevěný jednoduchý krov. Domek je jednoduchý a má obyčejnou pultovou střechu. Pro názornost to ale jistě postačí. Po zvládnutí základního postupu

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu.

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu. Obsah 1. Pracovní plocha 2. Paleta nástrojů, Paletky, Pruhy voleb 3. Paletka Navigator (Navigátor), nástroj Zoom (Lupa) 4. Práce s dokumentem - otevírání, zavírání, ukládání 1. Pracovní plocha V první

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku Lekce 3 Židlička Časová dotace: 1 vyučovací hodina V této lekci si vymodelujeme velmi jednoduchou židličku. Tvorba židle se skládá z několika kroků, první částí bude utvoření podsedáku, který poté doplníme

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na Formát součásti, pod kterým si můžeme představit nastavení uživatelského

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5 Rešerše: Kreslení hřídele v programu CATIA V5 CATIA V5 Tento software je určen pro konstruování objemů a ploch. Je hojně využíván v automobilovém a leteckém průmyslu. Je to ideální nástroj nejen pro konstruktéry.

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg.

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg. 1. Tabulky, styly tabulek Obecné texty k vytváření tabulek najdete na této adrese: http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_i_cz/defaultce.html Nabídka Kreslení Tabulky. Lze se k nim dostat

Více

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Při práci s prezentací bývá v některých případech vhodné vzájemně propojit snímky prezentace tak, abychom se mohli pohybovat nejen o snímek vpřed a vzad, ale i tzv. na přeskáčku.

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část )

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část ) Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný,

Více

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností:

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností: 11 Styly zobrazení Vizualizační styly umožňují zobrazit model v programu AutoCAD mnoha různými způsoby, jako technickou kresbu, čárovou kresbu, stínovanou kresbu nebo fotorealistický obrázek. Pomocí vizualizačních

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

DUM 02 téma: Corel - křivky

DUM 02 téma: Corel - křivky DUM 02 téma: Corel - křivky ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Jazykové nástroje se nachází na pásu karet Revize. Obrázek 1 - Pás karet Revize Nastavení jazyka Nastavení jazyka,

Více

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry Název šablony: III/2-9, Výuka PČ na 2. stupni základy technického modelování Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443,

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008

Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008 Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008 Po spuštění programu TurboCad si zvolíme nový výkres. Seznámení se základními funkcemi a ikonami.. 1. Standardní menu

Více

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o.

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Uživatelská příručka Marushka Photo aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Obsah: Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro Android... 2 Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro WindowsPhone... 6 Návod k aplikaci MarushkaPhoto

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak.

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Školní události v. 2.0 Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah : Školní událost 2 Záložky události 4 Hodiny třídy / kurzu - nastavení hodin 5

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

Excel 2007 pro začátečníky

Excel 2007 pro začátečníky Excel 2007 pro začátečníky 1 Excel OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Excel Cíl kurzu

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 30 KUSOVNÍK] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se tvořit seznamy položek, tak zvané kusovníky. Kusovníky lze vytvářet automaticky,

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více