DŮLEŽITÉHO STRŮJCE NAŠÍ NÁLADY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DŮLEŽITÉHO STRŮJCE NAŠÍ NÁLADY"

Transkript

1 6. SVĚTLO A ZDRAVÍ PRO FYZIKY JE SVĚTLO PŘESNĚ ZMĚŘITELNÉ. PRO BIOLOGY JE TO JEDNA Z HLAVNÍCH PODMÍNEK ŽIVOTA. PRO PSYCHOLOLOGY JDE O DŮLEŽITÉHO STRŮJCE NAŠÍ NÁLADY, S NÁSLEDNÝM DOPADEM NA NAŠE ZDRAVÍ.DENNÍ SVĚTLO OVLIVŇUJE FYZIOLOGICKÉ FUNKCE ORGANISMU A MÁ JEDINEČNÉ SPEKTRÁLNÍ SLOŽENÍ,KTERÉ NENÍ MOŽNÉ NAHRADIT SVĚTLEM UMĚLÝM.BUDOVY LZE NAVRHNOUT TAK, ABY VNITŘNÍ PROSTORY BYLY DOSTATEČNĚ OSVĚTLENY A OSLUNĚNY,VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ BYLO PŘÍJEMNÉ A ZDRAVÉ. PŘIROZENÉ SVĚTLO POHÁNÍ ORGANISMUS SVĚTLO FUNGUJE JAKO ZÁŽEHOVÝ SYSTÉM FYZIOLOGICKÝCH FUNKCÍ ČLOVĚKA A MĚNÍ JEHO ZÁKLADNÍ BIOLOGICKÉ FUNKCE. EPIFÝZA /ŠIŠINKA/ PODLE MNOŽSTVÍ SVĚTLA V OKOLÍ ŘÍDÍ PRODUKCI HORMONU SPÁNKU MELATONINU. TENTO HORMON JE PRODUKOVÁN HLAVNĚ V NOCI A V OBDOBÍ ROKU, KDY MÁLO SVÍTÍ SLUNCE - UTLUMUJE AKTIVITU.

2 VLIV SVĚTLA NA LIDSKÝ ORGANISMUS PŮSOBENÍM SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ VZNIKÁ V KŮŽI JEDINÝ VITAMÍN, KTERÝ SI LIDSKÉ TĚLO DOKÁŽE VYROBIT SAMO - VITAMÍN D. URYCHLUJE ABSORPCI VÁPNÍKU A OVLIVŇUJE RŮST KOSTÍ. / NEDOSTATEK VITAMÍNU D JE NUTNO KOMPENZOVAT VHODNOU STRAVOU NEBO VITAMÍNOVÝMI DOPLŇKY / SCHOPNOST SLUNCE DEZINFIKOVAT JE ZNÁMA VÍCE JAK 100 LET, PROVÁDÍ SE LÉČBA SLUNCEM / NAPŘ. NOVOROZENECKÁ ŽLOUTENKA / OZDRAVUJÍCÍ VLIV SVĚTLA A VZDUCHU SI BYLI VĚDOMI I FUNKCIONALISTIČTÍ ARCHITEKTI PÁSOVÁ OKNA, SVĚTLO SE STALO SOUČÁSTÍ MODERNÍHO INTERIÉRU A JE JEDNÍM Z MĚŘÍTEK HYGIENICKÉHO A POHODLNÉHO BYDLENÍ.

3 NEDOSTATEK PŘIROZENÉHO SVĚTLA JEŠTĚ PŘED 100 LETY PRACOVALO 90% LIDÍ VENKU. DNES VĚTŠINA LIDÍ PRACUJE A ŽIJE PŘEVÁŽNĚ V UZAVŘENÝCH BUDOVÁCH. V UMĚLÉM PROSTŘEDÍ PROŽIJE VĚTŠINA Z NÁS VĚTŠÍ PODÍL ČASU JAKO NA DENNÍM SVĚTLE. SVĚTLO ALE ORGANISMUS POTŘEBUJE STÁLE STEJNĚ A JEHO NEDOSTATEK OVLIVŇUJE JEHO FYZIOLOGICKÉ FUNKCE A MŮŽE NARUŠIT PSYCHICKOU ROVNOVÁHU. NĚKTERÉ DŮSLEDKY DLOUHODOBÉHO NEDOSTATKU SLUNEČNÍHO SVĚTLA: SNÍŽENÁ OBRANYSCHOPNOST SNÍŽENÁ KONCENTRACE NA UČENÍ A PRÁCI VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU NEDOSTATEK VITAMÍNU D, SNÍŽENÁ ABSORBCE VÁPNÍKU V KOSTECH A ZUBECH SYNDROM AFEKTIVNÍ PORUCHY S.A.D. / ZHORŠENÁ NÁLADA, ZVÝŠENÁ CHUŤ NA SLADKÉ, POCITY ÚZKOSTI / NEDOSTATEK RŮSTOVÉHO HORMONU U DĚTÍ DENNÍ SVĚTLO NENÍ NAHRADITELNÉ SVĚTLEM UMĚLÝM. PŮSOBÍ JAKO BÍLÉ, ALE JEHO SPEKTRUM SE SKLÁDÁ Z ČERVENÉ,ORANŽOVÉ,ŽLUTÉ,ZELENÉ,MODRÉ A FIALOVÉ BARVY. V PŘIROZENÉM DENNÍM SVĚTLE JSOU SLOŽKY VIDITELNÉHO SVĚTLA VYVÁŽENÉ A PRO OKO PŘÍJEMNÉ A NEZATĚŽUJÍ HO. UMĚLÉ SVĚTLO SE OD DENNÍHO LIŠÍ SPEKTRÁLNÍM SLOŽENÍM, NEMÁ TAK VYVÁŽENÉ ČÁSTI SPEKTRA, NĚKTERÉ DOKONCE CHYBÍ / ULTRAFIALOVÉ ZÁŘENÍ /. K POCITU ÚTULNOSTI PŘISPĚJE TLUMENÉ SVĚTLO ŽÁROVKY NEBO ZÁŘIVKY S TEPLE BÍLÝM BAREVNÝM TÓNEM

4 POŽADAVKY NA DENNÍ OSVĚTLENÍ A PROSLUNĚNÍ DLE NORMY ČSN DENNÍ OSVĚTLENÍ BUDOV MUSÍ BÝT VŠECHNY BYTY V ČR NAVRHOVÁNY TAK, ABY BYLY DOSTATEČNĚ PROSLUNĚNY. BYT JE PROSLUNĚNÝ, JE-LI SOUČET PODLAHOVÝCH PLOCH JEHO PROSLUNĚNÝCH OBYTNÝCH MÍSTNOSTÍ ROVEN NEJMÉNĚ 1/3 PODLAHOVÝCH PLOCH VŠECH JEHO OBYTNÝCH MÍSTNOSTÍ./DO SOUČTU PLOCH NEZAPOČÍTÁVÁME ČÁSTI PODLAHOVÝCH PLOCH MÍSTNOSTÍ, KTERÉ LEŽÍ ZA HRANICÍ HLOUBKY ROVNÉ 2,3 NÁSOBKU JEJÍ SVĚTLÉ VÝŠKY/. PROSLUNĚNÁ MÍSTNOST MUSÍ SPLŇOVAT PODMÍNKY: PŮDORYSNÝ ÚHEL SLUNEČNÍCH PAPRSKŮ S HLAVNÍ PŘÍMKOU ROVINY OKENNÍHO OTVORU MUSÍ BÝT NEJMÉNĚ 25 A VÝŠKA SLUNCE NAD NEJMÉNĚ 5. OTVORY, KTERÝMI PROCHÁZÍ SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ DO MÍSTNOSTI MUSÍ BÝT PROSKLENY PRŮHLEDNÝM A BARVY NEZKRESLESLUJÍCÍM MATERIÁLEM. CELKOVÁ PLOCHA OKEN SE MUSÍ ROVNAT NEJMÉNĚ 1/10 PODLAHOVÉ PLOCHY MÍSTNOSTI / OPTIMÁLNĚ 1/8 /,ZA NEJMENŠÍ ROZMĚR OKNA JE POVAŽOVÁN OTVOR 900X900 MM. MÍSTNOST MÁ BÝT VE DNECH 1. BŘEZNA A 21. ČERVNA PŘI JASNÉ OBLOZE PROSLUNĚNA MINIMÁLNĚ 90 MINUT. PROSVĚTLENÍ OVLIVŇUJE UMÍSTĚNÍ A PLOCHA OKEN VNITŘNÍ PROSTOR BY MĚL BÝT NAVRŽEN A KONCIPOVÁNTAK,ABY UMOŽŇOVAL DOBRÝ KONTAKT S VENKOVNÍM PROSTŘEDÍM. PRO POHODU ČLOVĚKA JE DŮLEŽITÝ POHLED Z OKNA. JEHO PROSTŘEDNICTVÍM SE INFORMUJE O DENNÍ A ROČNÍ DOBĚ A POČASÍ VENKU. VNÍMÁ CYKLICKÉ ZMĚNY DENNÍHO SVĚTLA, KTERÉ PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍ NA JEHO BIOLOGICKÉ RYTMY.

5

6 DIAGRAM PRO TZV. ZIMNÍ OBDOBÍ

7 DIAGRAM PRO TZV. LETNÍ OBDOBÍ

8 POUŽITÍ DIAGRAMU PRO STANOVENÍ DOBY OSLUNĚNÍ MÍSTNOSTI PŘÍPADNĚ I ZASTÍNĚNÍM BLÍZKÝM A VYSOKÝM OBJEKTEM

9 POUŽITÍ DIAGRAMU PRO STANOVENÍ DOBY OSLUNĚNÍ MÍSTNOSTI PŘÍPADNĚ I ZASTÍNĚNÍM BLÍZKÝM A VYSOKÝM OBJEKTEM

10 PROCVIČOVÁNÍ OSLUNĚNÍ

11 PROCVIČOVÁNÍ OSLUNĚNÍ

12 ORIENTACE KE SVĚTOVÝM STRANÁM DOBRÁ SVĚTELNÁ POHODA JE DÁNA, Z VELKÉ ČÁSTI, SPRÁVNOU ORIENTACÍ OBJEKTU KE SVĚTOVÝM STRANÁM A TEDY KE SLUNCI. ZÁPAD ZÁPAD MÁ HLUBOKÉ PROSLUNĚNÍ NAVEČER. V LÉTĚ MŮŽE BÝT AŽ NEPŘÍJEMNÝ. ZÁPADNÍ PRŮČELÍ JE TEPLEJŠÍ NEŽ VÝCHODNÍ. JIH JIH POSKYTUJE HLUBOKÉ PROSLUNĚNÍ MÍSTNOSTI V ZIMĚ. V LÉTĚ SLUNCE STOJÍ VYSOKO, A TAK JSOU MÍSTNOSTI PROSVĚTLENÉ MÉNĚ. I PŘESTO BÝVAJÍ NEPŘÍJEMNĚ PROHŘÍVÁNY. TENTO NEDOSTATEK SNADNO ODSTRANÍME ŽALUZIEMI NEBO VYSTUPUJÍCÍ KONSTRUKCÍ. JIH JE POVAŽOVÁN ZA NEJCENNĚJŠÍ SVĚTOVOU STRANOU. SEVER SEVER JE CHLADNÝ, PRAKTICKY BEZ SLUNEČNÍHO SVĚTLA. V NAŠEM PODNEBNÉM PÁSU ČASTO SPOJOVÁN SE SMĚREM VĚTRŮ A DEŠŤŮ. AVŠAK SKÝTÁ ROVNOMĚRNÉ OSVĚTLENÍ. VÝCHOD VÝCHOD UMOŽŇUJE INTENZIVNÍ PROSLUNĚNÍ Z RÁNA. V LÉTĚ JE VELMI PŘÍJEMNÝ, V ZIMĚ NAOPAK CHLADNÝ.

13 PŘI ORIENTACI VNITŘNÍCH PROSTORŮ BUDOV V NAŠEM PODNEBNÉM PÁSU VYCHÁZÍME ZE ZÁSADY, ŽE PODŘADNÉ VEDLEJŠÍ MÍSTNOSTI ORIENTUJEME SPÍŠE NA STRANU NESLUNNOU. MÍSTNOSTI POBYTOVÉ NAOPAK NA STRANU SLUNNOU. VÝCHODNÍ STRANA DOMU LOŽNICE JÍDELNY KUCHYNĚ KANCELÁŘE DÍLNY SEVEROVÝCHODNÍ STRANA DOMU VSTUP ŠATNY KUCHYNĚ UMÝVÁRNY PRÁDELNY JIHOVÝCHODNÍ STRANA DOMU OBYTNÉ POKOJE OBYTNÉ KUCHYNĚ NEMOCNIČNÍ POKOJE KANCELÁŘE STUDOVNY UČEBNY VE ŠKOLÁCH ATD. SEVERNÍ STRANA DOMU GARÁŽE CHODBY SCHODIŠTĚ WC,SPÍŽE SKLADY LEDNICE VINNÉ KOMORY OPERAČNÍ SÁLY JIŽNÍ STRANA DOMU OBYTNÉ POKOJE HERNY DĚTÍ ZIMNÍ ZAHRADY TERASY JIHOZÁPADNÍ STRANA DOMU SPOLEČENSKÉ PROSTORY HERNY ZÁPADNÍ STRANA DOMU SUŠÁRNY LOŽNICE SEVEROZÁPADNÍ STRANA DOMU SCHODIŠTĚ CHODBY SKLADY WC KUCHYNĚ

14 ALCHYMIE DENNÍ SVĚTLA MNOŽSTVÍ DENNÍHO SVĚTLA V INTERIÉRU ZÁVISÍ NA POČTU OSVĚTLOVACÍCH OTVORŮ, JEJICH TVARU, PLOŠE A UMÍSTĚNÍ. VLASTNOSTI SVĚTLA URČUJE ORIENTACE OKEN KE SVĚTOVÝM STRANÁM, BEZPROSTŘEDNÍ OKOLÍ OD KTERÉHO SE SVĚTLO ODRÁŽÍ A VELIKOST A BAREVNOST SAMOSTATNÉHO PROSTORU. DO PŘIROZENÉHO OSVĚTLENÉHO PROSTORU PŘICHÁZÍ SVĚTLO VE TŘECH SLOŽKÁCH: PŘÍMÉ SLUNEČNÍ SVĚTLO ROZPTÝLENÉ SVĚTLO Z CELÉ OBLOHY ODRAŽENÉ SVĚTLO OD VNĚJŠÍCH POVRCHŮ OKOLNÍCH BUDOV, STROMŮ NEBO VODNÍ HLADINY. STÍNĚNÍ, CLONĚNÍ JE VHODNÉ UPRAVOVAT SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ TAK ABY SE ČLOVĚK V INTERIÉRU CÍTIL PŘÍJEMNĚ A MOHL POHODLNĚ PRACOVAT POMOCÍ STÍNĚNÍ A CLONĚNÍ STÍNĚNÍ REDUKUJE VYSOKÝ JAS NA OKNĚ CLONĚNÍ ZABRAŇUJE VNIKÁNÍ PŘÍMÉHO SLUNEČNÍHO SVĚTLA DO MÍSTNOSTI. PROSTŘEDKY : ŽALUZIE,CLONY,MARKÝZY,ROSTLINY,ABSOBČNÍ A REFLEXNÍ SKLA.. NEJVĚTŠÍ PRIORITOU JE VIZUÁLNÍ POHODA LIDÍ ŽIJÍCÍM NEBO PRACUJÍCÍM V OSVĚTLENÉM PROSTORU. UMĚLÉ OSVĚTLENÍ LIDSKÉ VNÍMÁNÍ OKOLÍ JE PŘEVÁŽNĚ ZRAKOVÉ / % / PŘI NÁVRHU UMĚLÉHO OSVĚTLENÍ SLEDUJEME TŘI HLAVNÍ HLEDISKA: POTŘEBA MNOŽSTVÍ SVĚTLA / VOLBA INTENZITY OSVĚTLENÍ/ SMĚROVÉ VLASTNOSTI SVĚTLA / SCHOPNOST VYTVÁŘET STÍNY,KONTRASTY,TŘPYT A LESK / SVĚTELNÉ SPEKTRUM JEHO VLIV NA VZHLED A VNÍMÁNÍ BAREV SVĚTELNÉ ZDROJE A SVÍTIDLA ZDROJE UMĚLÉHO OSVĚTLENÍ LZE VYBÍRAT DLE VÝKONU,ŽIVOTNOSTI NEBO STÁLOSTI SVĚTELNÉHO TOKU V PRŮBĚHU ŽIVOTA ZDROJE. TEPELNÉ ZÁŘIČE KLASICKÝ ZDROJ SVĚTLA ŽÁROVKY,HALOGENOVÉ ŽÁROVKY, VÝBOJKY - SVĚTLO LZE TÓNOVAT, DELŠÍ ŽIVOTNOST- ZÁŘIVKY,KOMPAKTNÍ TZV.ÚSPORNÉ ZÁŘIVKY,VYSOKOTL.VÝBOJKY INDUKČNÍ VÝBOJKY DLOUHÁ ŽIVOTNOST AŽ HODIN, PROSTORY S KOMPLIKOVANOU VÝMĚNOU ZDROJE

15 PLYNOVÉ OSVĚTLENÍ PODTRHUJE JEDINEČNOST A PŮVAB HISTORICKÉHO CENTRA PRAHY V PRAZE BYLY PRVNÍ LUCERNY SLAVNOSTNĚ ROZSVÍCENY V POLOVINĚ 19. STOLETÍ, KDY NAHRADILY DOSUD POUŽÍVANÉ OLEJOVÉ LAMPY. JEŠTĚ V ROCE 1940 OSVĚTLOVALO PRAŽSKÉ ULICE A NÁMĚSTÍ VÍCE NEŽ 9 TISÍC PLYNOVÝCH SVÍTILEN. JAKO POSLEDNÍ BYLY PŘEVEDENY ZE SVÍTIPLYNU NA ELEKTŘINU V ROCE 1985 OSMIRAMENNÉ STOŽÁRY NA HRADČANSKÉM NÁMĚSTÍ A V LORETÁNSKÉ ULICI. NA POČÁTKU JEDENADVACÁTÉHO STOLETÍ SI JAKO JEDNU ZE ZÁSAD DLOUHODOBÉHO KONCEPČNÍHO ROZVOJE HLAVNÍHO MĚSTA STANOVILI JEHO PŘEDSTAVITELÉ PODPORU CESTOVNÍHO RUCHU. ZACHOVALÁ DOBOVÁ ARCHITEKTURA, KTERÁ VYTVÁŘÍ ATMOSFÉRU HISTORICKÉHO CENTRA MĚSTA, JE JEDNÍM ZE STĚŽEJNÍCH PRVKŮ, KTERÉ ČINÍ MĚSTO TURISTICKY ATRAKTIVNÍM. PLYNOVÉ OSVĚTLENÍ NENAHRADITELNĚ DOTVÁŘÍ DUCH HISTORICKÝCH MÍST A ZÁKOUTÍ, KTERÝM DODÁVÁ NÁDECH NOSTALGIE A ROMANTIKY. A KRÁLOVSKÁ CESTA TAKOVÝM MÍSTEM JE, UVEDLA PŘI PŘÍLEŽITOSTI DOKONČENÍ PLYNOVÉHO OSVĚTLENÍ HISTORICKÉ SPOJNICE MEZI PRAŠNOU BRÁNOU A PRAŽSKÝM HRADEM RADNÍ ALEKSANDRA UDŽENIJA. PRAHA NENÍ JEDINÁ, KDO SI JE VĚDOM KOUZLA PLYNOVÝCH LAMP. NAJDEME JE V ŘADĚ SVĚTOVÝCH METROPOLÍ, NAPŘÍKLAD V LONDÝNĚ, DUBLINU, BERLÍNĚ NEBO ŠTRASBURKU. V ROCE 2002 BYLA PŘIJATA KONCEPCE REVITALIZACE PLYNOVÉHO OSVĚTLENÍ V HISTORICKÉM CENTRU MĚSTA, KTERÁ ZAHRNOVALA CELKEM SEDM ETAP, Z NICHŽ PRO PRVNÍ AŽ ŠESTOU ETAPU ZAJIŠŤOVALA PROJECT MANAGEMENT A TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA PRO HL. M. PRAHU SPOLEČNOST TRADE CENTER PRAHA. STAVEBNÍ PRÁCE PROVÁDĚLA SPOLEČNOST ELTODO EG. V SOUČASNÉ DOBĚ MÁ PRAHA PLYNOVÉ OSVĚTLENÍ NA KRÁLOVSKÉ CESTĚ, KTERÁ VEDE CELETNOU ULICÍ, PŘES STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ, MALÉ NÁMĚSTÍ, KARLOVOU ULICÍ, PO KARLOVĚ MOSTĚ DO MOSTECKÉ, NERUDOVOU A ULICÍ KE HRADU NA HRADČANSKÉ NÁMĚSTÍ. DALŠÍ PLYNOVÉ OSVĚTLENÍ SE NACHÁZÍ V ULICI MICHALSKÁ, V ČÁSTI MELANTRICHOVY ULICE, NA UHELNÉM TRHU, V ULICI ŽELEZNÁ A NA OVOCNÉM TRHU. CELKEM JE K DNEŠNÍMU DNI V PRAZE 603 PLYNOVÝCH SVÍTIDEL, Z TOHO 227 SLOUPŮ (19 TŘÍRAMENNÝCH, 203 DVOURAMENNÝCH A 5 JEDNORAMENNÝCH) A 135 RAMEN.

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ 1.ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING TECHNICKÁ NORMALIZACE TECHNICKÁ NORMALIZACE JE ČINNOST, KTERÁ ZABEZPEČUJE, URČUJE A UPLATŇUJE ZÁKONNÝM ZPŮSOBEM NEJVÝHODNĚJŠÍ ŘEŠENÍ URČITÝCH ÚKOLŮ VE STAVEBNICTVÍ.

Více

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Studie oslunění a denního osvětlení půdní vestavba objektu Tusarova 3, Praha 7 Vypracovali : Petr Polanecký, Martin Stárka Datum:. května 014 1 předmět studie Předmětem této studie je posouzení oslunění

Více

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Studie oslunění a denního osvětlení půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Vypracovali : Petr Polanecký, Martin Stárka Datum: 22. května 2014 2 1 předmět studie Předmětem této studie je posouzení

Více

VILLA MATĚJSKÁ, PRAHA 6

VILLA MATĚJSKÁ, PRAHA 6 VILLA MATĚJSKÁ, PRAHA 6 Vliv stavby na proslunění bytů v domě č. p. 2699, ul. Matějská Říjen 2009 Mgr. Dana Klepalová, Růžičkova 32, 250 73 Radonice Tel. 606 924 638, e-mail: Villa Matějská, Praha 6 Říjen

Více

Úloha V Modelování a výpočet proslunění obytných budov programem SunLis

Úloha V Modelování a výpočet proslunění obytných budov programem SunLis Úloha V Modelování a výpočet proslunění obytných budov programem SunLis doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Katedra prostředí staveb a TZB Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Obsah úlohy Legislativní požadavky

Více

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR Víkendová chata, Horní Zálezly 10, okres Ústí nad Labem Projekt: Stavitel: ing.

Více

SFA1. Oslunění a proslunění budov. Přednáška 3. Bošová- SFA1 Přednáška 2/1

SFA1. Oslunění a proslunění budov. Přednáška 3. Bošová- SFA1 Přednáška 2/1 SFA1 Oslunění a proslunění budov Přednáška 3 Bošová- SFA1 Přednáška 2/1 ORIENTACE BUDOV A DOBA OSLUNĚNÍ Možné polohy azimutu normály fasády severním směrem: Bošová- SFA1 Přednáška 3/2 ORIENTACE BUDOV A

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 1.1.101 POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 1.1.101 POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 1.1.101 POŽADAVKY

Více

TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ

TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ TYPOLOGIE úvod TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ Typologie nauka o navrhování budov Cíl typologie vytvořit příjemné prostředí pro práci a odpočinek v budově Při navrhování objektu musíme respektovat požadavky:

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 1.1.101 POŽADAVKY

Více

Rodinné domy typu A, varianty dispozic

Rodinné domy typu A, varianty dispozic Standardní dispozice 4+kk Domy typu A ve standardní variantě jsou přístupné ze severní strany. Jsou od obytné ulice odděleny pásem zeleně a jejich dominantním prvkem je na jih orientovaná rozlehlá krytá

Více

OBSAH Úvod 3 1. Denní světlo a sluneční záření v budovách

OBSAH Úvod 3 1. Denní světlo a sluneční záření v budovách ÚVOD Denní osvětlení, proslunění a oslunění budov je součástí stavební fyziky. Stavební fyzika je technický obor, který se skládá ze tří rovnocenných částí: stavební akustika, stavební světelná technika

Více

Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá.

Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá. Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá. 2 Napřed zjistíme potřebný světelný tok pro celkové osvětlení místnosti. Mám

Více

RODINNÝ DŮM V TŘEŠŇOVÉM HÁJI, INVESTOR DATUM

RODINNÝ DŮM V TŘEŠŇOVÉM HÁJI, INVESTOR DATUM RODINNÝ DŮM V TŘEŠŇOVÉM HÁJI, INVESTOR DATUM 8. 6. 016 OBSAH ZÁKLADNÍ ÚDAJE 01 0 03 04 05 06 07 08 09 10 11 1 PRŮVODNÍ ZPRÁVA SITUACE DISPOZICE - SCHÉMA PLOCH PŮDORYS 1.NP PŮDORYS.NP ŘEZY POHLEDY VIZUALIZACE

Více

Osvětlení atrií a poslucháren v nové budově FA ČVUT v Praze. Petr Žák, Ladislav Tikovský, Etna s.r.o.

Osvětlení atrií a poslucháren v nové budově FA ČVUT v Praze. Petr Žák, Ladislav Tikovský, Etna s.r.o. Osvětlení atrií a poslucháren v nové budově FA ČVUT v Praze Petr Žák, Ladislav Tikovský, Etna s.r.o. 1 Architektonický návrh: Ing. Arch. Alena Šrámková Ing.arch. Tomáš Koumar Ing. Arch. Lukáš Ehl Návrh

Více

Dostavba sportovní haly u ZŠ Černošice Mokropsy Vi. Studie zastínění, denního osvětlení a oslnění

Dostavba sportovní haly u ZŠ Černošice Mokropsy Vi. Studie zastínění, denního osvětlení a oslnění Zakázka číslo: 2012-008381-Vi Vypracoval: Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby pod číslem 1201682 číslo v deníku autorizované osoby: 0456 Studie zastínění, denního osvětlení

Více

VILA 2C ULICE 1.14 1.13 1.10. Účel místnosti. Plocha (m2) 1.09 1.08 1.06 1.07 -0,020 1.02 +0,000 1.01 +1,425

VILA 2C ULICE 1.14 1.13 1.10. Účel místnosti. Plocha (m2) 1.09 1.08 1.06 1.07 -0,020 1.02 +0,000 1.01 +1,425 půdorys 1.NP vrata vstupní branka ULICE 1.14 240 l 240 l 1.13 12 870 11 020 1 850 1.10 5 600 1.11 terasa 1 4 030 5 600 6 960 možnost umístění bazénu 1.06 1.09 1.04 1.07 1.02 1.03 1.12 terasa 2 1.08 +0,000

Více

Daniela Bošová-DANCON IČ: 68856849, Na Dlouhém lánu 430/26, 160 00 Praha 6

Daniela Bošová-DANCON IČ: 68856849, Na Dlouhém lánu 430/26, 160 00 Praha 6 Daniela Bošová-DANCON IČ: 68856849, Na Dlouhém lánu 430/26, 160 00 Praha 6 Rezidence AURUM Na pláni, Praha 5 - Smíchov STUDIE PROSLUNĚNÍ A DENNÍHO OSVĚTLENÍ Vypracovala: Ing. Daniela Bošová, Ph.D. Spolupráce:

Více

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY Ing. Petr Žák VÝVOJ ČLOVĚKA vývoj člověka přizpůsobení okolnímu prostředí (adaptace) příjem informací o okolním prostředí smyslové orgány rozhraní pro příjem informací SMYSLOVÉ

Více

NBU2 ZS2016 / BYDLENÍ BYTOVÝ DŮM. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. ČSN obytné budovy

NBU2 ZS2016 / BYDLENÍ BYTOVÝ DŮM. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. ČSN obytné budovy NBU2 ZS2016 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM ČSN 73 4301 obytné budovy 1 BYTOVÉ DOMY legislativa 268/2009 Sb. Vyhláška o technických požadavcích na stavby 20/2012 Sb -ZMĚNA prostor pro

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

SFA1 Osvětlení a oslunění budov

SFA1 Osvětlení a oslunění budov SFA1 Osvětlení a oslunění budov Dát lidem slunce a světlo Le Corbusier Přednášející: Ing. Daniela Bošová, Ph.D. (A 529) Konzultační hodiny: Úterý 10,45 11,45 hodin Středa lichá 14,45 15,45 hodin dále na

Více

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 Dokumentace pro provedení stavby Paré D Dokumentace objektu D.1 Technická zpráva Dokument: 179-5.D1 Razítko Datum: 4/2014 Obsah zprávy A Účel objektu 3 B Zásady

Více

Poznámky k sestavení diagramu zastínění

Poznámky k sestavení diagramu zastínění Poznámky k sestavení diagramu zastínění pojmy uvedené v tomto textu jsou detailně vysvětleny ve studijních oporách nebo v normách ČSN 73 4301 a ČSN 73 0581 podle ČSN 73 4301 se doba proslunění hodnotí

Více

Název stavby: Stavební úpravy, nástavba a přístavba Domova pro seniory Kaplice. Místo stavby: ul. Míru 366, 382 41 Kaplice, p.č. 1986/1 v k.ú.

Název stavby: Stavební úpravy, nástavba a přístavba Domova pro seniory Kaplice. Místo stavby: ul. Míru 366, 382 41 Kaplice, p.č. 1986/1 v k.ú. 1977 Název stavby: Stavební úpravy, nástavba a přístavba Domova pro seniory Kaplice 1980/3 Místo stavby: ul. Míru 366, 382 41 Kaplice, p.č. 1986/1 v k.ú. Kaplice Okres: Kaplice 1982 1992/2 Datum: Květen

Více

Referenční světelné studie

Referenční světelné studie Referenční světelné studie Máme-li si představit světelný účinek střešního okna či světlíku, tak většině z nás to asi nebude činit větší problémy. Chceme-li však to samé učinit u světlovodu, pak již mnozí

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ A ZÁKLADNÍ INSTALACE VLIV NA DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ A ZÁKLADNÍ INSTALACE VLIV NA DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ SÍDLO SPOLEČNOSTI UNILEVER, HAMBURK BENISCH ARCHITEKTEN, 2009 RIBA INT. AWARD 2010, GREEN GOOD DESIGN AW. 2010,... VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ A ZÁKLADNÍ INSTALACE VLIV NA DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ PRO ZÁKLADNÍ FUNKČNOST

Více

Cv NS-i-3. Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015. Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo

Cv NS-i-3. Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015. Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo Cv NS-i-3 Ústav nauky o budovách, 1. ročník, zimní semestr 2015/2016 21. 10. 31. 10. 2015 Jan Paroubek, Zbyšek Stýblo NS I -3_ Cvičení Paroubek 2014/15 Fyziologie vidění Stavba oka řasnaté tělísko

Více

Dům 160 m2, pozemek 1385 m2

Dům 160 m2, pozemek 1385 m2 Dům 160 m2, pozemek 1385 m2 Libčany - Libčany 10 250 000 Kč Konečná cena. Neplatíte žádnou provizi. Web nemovitosti: rodinnydumlibcany.cz Popis Exkluzivně Vám nabízíme nadstandardní jednopodlažní rodinný

Více

SF1 Osvětlení a akustika

SF1 Osvětlení a akustika SF1 Osvětlení a akustika Dát lidem slunce a světlo Le Corbusier Cvičící: Ing. Daniela Bošová, Ph.D. (A 529) Konzultační hodiny: Pondělí 14,00 15,30 hodin Úterý-sudé 16,00 17,00 hodin dále na e-mailu: bosova@fsv.cvut.cz

Více

REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012

REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012 REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012 OBSAH IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PRŮVODNÍ ZPRÁVA NÁZEV STAVBY' ' REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP

Více

RODINNÉ DOMY 47 MODERNÍCH RODINNÝCH DOMŮ

RODINNÉ DOMY 47 MODERNÍCH RODINNÝCH DOMŮ RODINNÉ DOMY 47 MODERNÍCH RODINNÝCH DOMŮ TYPOVÉ DOMY DEKHOME VÝBĚR DOMU Volba vhodného a plně vyhovujícího domu je s jistotou jednou ze starostí z kategorie těch příjemných. Na druhou stranu se však

Více

Areál ledových sportů

Areál ledových sportů EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 Areál ledových sportů Posouzení zastínění sousedních objektů Zakázkové číslo: 15.0268-04 EKOLA

Více

Geometrická optika. Vnímání a měření barev. světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem

Geometrická optika. Vnímání a měření barev. světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem Vnímání a měření barev světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem fyzikální charakteristika subjektivní vjem světelný tok subjektivní jas vlnová

Více

Požadavky na osvětlování denním osvětlením v pracovním (a komunálním) prostředí

Požadavky na osvětlování denním osvětlením v pracovním (a komunálním) prostředí Požadavky na osvětlování denním osvětlením v pracovním (a komunálním) prostředí doc. Ing. Jan Kaňka, Ph.D. ČVUT Praha fakulta stavební ooakanka@centrum.cz Normy na denní osvětlení ČSN 730580-1 Denní osvětlení

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů.

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů. Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky, světeln telné vlastnosti látekl světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří

Více

Průvodní zpráva. Identifikační údaje. Urbanistické řešení. Architektonické řešení. Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně.

Průvodní zpráva. Identifikační údaje. Urbanistické řešení. Architektonické řešení. Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně. Průvodní zpráva Identifikační údaje Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně - Komíně Urbanistické řešení Kontext lokality Městská část Komín se nachází v severozápadní části města Brna. Komín je původně

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK. *s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP. www.duette.at

TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK. *s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP. www.duette.at TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK *s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP www.duette.at TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK USPOŘÍ AŽ 12% ENERGIE NA VYTÁPĚNÍ SNÍŽÍ PRŮNIK TEPLA OKENNÍ TABULÍ AŽ O 78% ZPŘÍJEMNÍ AKUSTIKU MÍSTNOSTI POCITOVĚ

Více

Rozšíření mateřské školy. Hřebečská Buštěhrad. Rozšíření mateřské školy. Hřebečská 660, Buštěhrad

Rozšíření mateřské školy. Hřebečská Buštěhrad. Rozšíření mateřské školy. Hřebečská 660, Buštěhrad Hřebečská 660 273 43 Buštěhrad TITULNÍ LIST TEXTOVÁ ČÁST Zadání: Zadáním a cílem návrhu je rozšíření kapacity stávající mateřské školy Hřebečská 660, Buštěhrad o 2 třídy po 25 žácích. Mateřská škola sídlí

Více

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108

M 1:1000 1040/38 1040/52 1040/62 1040/60 1040/206 1040/42 1040/202 1040/67 1040/40 1040/48 1040/110 1040/63 1040/45 1040/41 1040/205 1040/200 1040/108 DIPLOMNÍ PROJEKT KOSTEL S FARNÍM CENTREM NA SÍDLIŠTI BARRANDOV V PRAZE AUTOR : JAROSLAV FILEK VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE : ING. ARCH. AKAD. ARCH. ANTONÍN JENÍČEK AKAD. ROK / SEMESTR : 2010/2011 / LETNÍ KONZULTANT

Více

ZS 2016/ BYDLENÍ BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. 1 Bydlení 2

ZS 2016/ BYDLENÍ BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. 1 Bydlení 2 ZS 2016/ BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR 1 ZÁKLADNÍ POJMY BYT soubor místností, popřípadě jedna obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje

Více

EKOLINE 1237. 209.7 m 2. 4 500 000 Kč 2 720 000 Kč 26 870 Kč EUROLINE 2012. 5 151.4 m 2 768.6 m 3

EKOLINE 1237. 209.7 m 2. 4 500 000 Kč 2 720 000 Kč 26 870 Kč EUROLINE 2012. 5 151.4 m 2 768.6 m 3 EKOLINE 1237 4 00 000 Kč 2 720 000 Kč 114 m 2 7686 m 3 114 m 2 909 m 2

Více

ZŠ A MŠ NUČICE PŘÍSTAVBA

ZŠ A MŠ NUČICE PŘÍSTAVBA ZŠ A MŠ NUČICE PŘÍSTAVBA Posouzení denního osvětlení Duben 2015 Mgr. Dana Klepalová, Růžičkova 32, 250 73 Radonice Tel. 606 924 638, email: d.klepalova@seznam.cz IČ 76196046 MŠ a ZŠ Nučice Duben 2015 Přístavba

Více

BEÁTA DEVELOPERSKÝ PROJEKT U HŘIŠTĚ PROSTĚJOV, VRAHOVICE. 3.390.000 Kč VČETNĚ DPH, POZEMKU, GARÁŽE A VENKOVNÍCH ÚPRAV VE STANDARDU GAMA

BEÁTA DEVELOPERSKÝ PROJEKT U HŘIŠTĚ PROSTĚJOV, VRAHOVICE. 3.390.000 Kč VČETNĚ DPH, POZEMKU, GARÁŽE A VENKOVNÍCH ÚPRAV VE STANDARDU GAMA Nízkoenergetický Rodinný dům BEÁTA DEVELOPERSKÝ PROJEKT U HŘIŠTĚ PROSTĚJOV, VRAHOVICE 3.390.000 Kč VČETNĚ DPH, POZEMKU, GARÁŽE A VENKOVNÍCH ÚPRAV VE STANDARDU GAMA JEDNÁ SE O DVOUPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM S

Více

SVĚTLO V ARCHITEKTUŘE. Michaela Brožová pro NS1 _10/2011

SVĚTLO V ARCHITEKTUŘE. Michaela Brožová pro NS1 _10/2011 SVĚTLO V ARCHITEKTUŘE Michaela Brožová pro NS1 _10/2011 Architektura je vědomá, správná a velkolepá hra objemů ve světle. Stíny a světlo vyvolávají formy. Le Corbusier Sluneční světlo nevědělo kým je,

Více

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ ÚVOD 2.+ 3.+ 4. ROČNÍK J.SVOBODOVÁ,

KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ ÚVOD 2.+ 3.+ 4. ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, KONSTRUKČNÍ CVIČENÍ ÚVOD 2.+ 3.+ 4. ROČNÍK J.SVOBODOVÁ, ING TECHNICKÁ NORMALIZACE TECHNICKÁ NORMALIZACE JE ČINNOST, KTERÁ ZABEZPEČUJE, URČUJE A UPLATŇUJE ZÁKONNÝM ZPŮSOBEM NEJVÝHODNĚJŠÍ ŘEŠENÍ URČITÝCH

Více

RODINNÉ DOMY NOVÁ LOUKA WWW.RDLUDVIKOVICE.CZ

RODINNÉ DOMY NOVÁ LOUKA WWW.RDLUDVIKOVICE.CZ RODINNÉ DOMY NOVÁ LOUKA WWW.RDLUDVIKOVICE.CZ 5 4 6 3 7 2 12 8 1 13 9 10 11 Ludvíkovice NOVÁ LOUKA Dovolujeme si Vám představit developerský projekt Nová Louka, který bude realizován v katastru obce Ludvíkovice

Více

EKOLINE Kč Kč Kč EKOLINE 1237 RODINNÉ DOMY EUROLINE m m 3

EKOLINE Kč Kč Kč EKOLINE 1237 RODINNÉ DOMY EUROLINE m m 3 EUROLINE SLOVAKIA 2012 EKOLINE 1237 4 20 000 Kč 2 20 000 Kč -10 000 Kč POSCHODÍ [plocha 1000 m 2 ] [plocha 1097 m 2 ] předpokl spotřeba energie za rok komfortní moderní dům navržený v souladu s moderními

Více

OPTIMAL novinka. . plnohodnotné poschodí s plnou výškou. jednoduché m Kč Kč Kč EUROLINE 2016

OPTIMAL novinka. . plnohodnotné poschodí s plnou výškou. jednoduché m Kč Kč Kč EUROLINE 2016 OPTIMAL 1643 3 800 000 Kč 2 090 000 Kč 903 m 2 s garáží 1148 m 2 6798 m 3 1407 m 2 892 m 2 předpokl spotřeba energie za rok

Více

Pravidlo 1/10 nestačí Posouzení denního osvětlení místnosti

Pravidlo 1/10 nestačí Posouzení denního osvětlení místnosti Pravidlo 1/10 nestačí Posouzení denního osvětlení místnosti Často se při řešení kvantity/množství denního osvětlení uchylujeme k zjednodušují címu pravidlu 1/10 prosklenné plochy vůči ploše místnosti.

Více

DEO1 Stavební světelná technikavybrané

DEO1 Stavební světelná technikavybrané DEO1 Stavební světelná technikavybrané stati ZÁKLADNÍ KRITÉRIA RIA SDRUŽEN ENÉHO OSVĚTLEN TLENÍ A METODY HODNOCENÍ Bošová - DEO1 Přednáška 4/4 SDRUŽENÉ OSVĚTLENÍ: - záměrné osvětlení vnitřního prostoru

Více

8. Denní a sdružené osvětlení

8. Denní a sdružené osvětlení 8. Denní a sdružené osvětlení 8.1 Denní osvětlení Denní osvětlení je přirozené sluneční osvětlení. Vyskytuje se tedy pouze v průběhu dne mezi východem a západem Slunce. Jedná se o nestálý zdroj světla

Více

Středoškolská technika 2015 STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ

Středoškolská technika 2015 STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ Ondřej Machač

Více

LINIA 1061. . velké vikýře zvyšují komfort v ložnicích. balkon z rodičovské. 4 000 000 Kč 2 250 000 Kč možnost doobjednat.

LINIA 1061. . velké vikýře zvyšují komfort v ložnicích. balkon z rodičovské. 4 000 000 Kč 2 250 000 Kč možnost doobjednat. LINIA 1061 předpokl spotřeba energie za rok vhodný do řadové zástavby nebo jako dvojdům či samostatně stojící dům úzká dispozice vhodná na úzké parcely zasunutá terasa poskytuje soukromí v řadové zástavbě

Více

Architektonická studie rezidenční vily Zadní Výtoň. Prodej stavebního pozemku

Architektonická studie rezidenční vily Zadní Výtoň. Prodej stavebního pozemku ARCHITEKTI Architektonická studie rezidenční vily Zadní Výtoň Na pozemek je navržen jednopodlažní objekt s podkrovím a jedním polosuterenem, který v maximální míře využívá jak svažitosti pozemku, tak jeho

Více

ENERGETICKÝ AUDIT OBJEKTU UBYTOVNY ČNB, NÁPRSTKOVA UL., PRAHA

ENERGETICKÝ AUDIT OBJEKTU UBYTOVNY ČNB, NÁPRSTKOVA UL., PRAHA KONCEPČNÍ, TECHNICKÁ A PORADENSKÁ ČINNOST Buzulucká 4, 160 00 Praha 6 ENERGETICKÝ AUDIT OBJEKTU UBYTOVNY ČNB, NÁPRSTKOVA UL., PRAHA 2003 KONCEPČNÍ, TECHNICKÁ A PORADENSKÁ ČINNOST Buzulucká 4, 160 00 Praha

Více

Pár rad pro navrhování RD

Pár rad pro navrhování RD Pár rad pro navrhování RD Zpracovala Ing. Markéta Kubicová Pro vypracování ročníkového projektu Obytné budovy Platí norma : ČSN 73 4301 V této práci se můžete seznámit s některými poznatky z této normy.

Více

CARLA U HŘIŠTĚ. 2.990.000 Kč. Nízkoenergetický Rodinný dům DEVELOPERSKÝ PROJEKT PROSTĚJOV, VRAHOVICE

CARLA U HŘIŠTĚ. 2.990.000 Kč. Nízkoenergetický Rodinný dům DEVELOPERSKÝ PROJEKT PROSTĚJOV, VRAHOVICE Nízkoenergetický Rodinný dům CARLA DEVELOPERSKÝ PROJEKT U HŘIŠTĚ PROSTĚJOV, VRAHOVICE 2.990.000 Kč VČETNĚ DPH, POZEMKU, GARÁŽE A VENKOVNÍCH ÚPRAV VE STANDARDU GAMA JEDNÁ SE O JEDNOPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM

Více

Konzultace k návrhu rodinného domu v Malých Kyšicích.

Konzultace k návrhu rodinného domu v Malých Kyšicích. Konzultace k návrhu rodinného domu v Malých Kyšicích. Pozemek se nachází v okrajové části obce Malé Kyšice. V širším okolí je nejvýraznější přírodní dominanta Vysoký vrch, který je viditelný i z parcely

Více

KATALOGOVÝ LIST RD Fata Morgana, Praha Trója

KATALOGOVÝ LIST RD Fata Morgana, Praha Trója RODINNÝ DŮM K PRODEJI Dům je na výjimečném místě pod zahradami Fata Morgany s jedinečným výhledem do Pražské Zoo a na Vinice Sv. Kláry. Kupující si může zvolit dle svého vkusu povrchy podlah malby stěn

Více

Efektivní skleník ČZU

Efektivní skleník ČZU Konstruování s podporou počítačů Semestrální práce Efektivní skleník ČZU Vypracoval: Zdeněk Vejdělek Obor: TZS Rok: 2012 1 Úvod Téma semestrální práce je Efektivní skleník, který by díky proměnnému sklonu

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Fakulta stavební,katedra technických zařízení budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Energetický audit postup a součásti 2 Karel Kabele 27 Energetický audit (1) Výchozí stav

Více

NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE

NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE D. DOKUMENTACE OBJEKTŮ Datum: únor 2015 Počet stran: 6 Stránka 1 Identifikační údaje Údaje o stavbě Název stavby: Novostavba rodinného domu Místo stavby Černošice -

Více

Konečné natočení jednotlivých objektů je ovlivněno pozicí domu na parcele, orientaci ke světovým stranám, ale také na výhledech jednotlivých bytů.

Konečné natočení jednotlivých objektů je ovlivněno pozicí domu na parcele, orientaci ke světovým stranám, ale také na výhledech jednotlivých bytů. ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2014 / 2015 Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně- Komíně Urbanistický koncept Koncept projektu spočívá ve vytvoření struktury bytových domů jako typicky městského způsobu bydlení.

Více

1.PP 1.NP 2.NP. NUVO I Užitná plocha všech podlaží včetně garážového stání 135,3 Plocha balkonů a teras 14,0 Zastavěná plocha všech podlaží 199,7

1.PP 1.NP 2.NP. NUVO I Užitná plocha všech podlaží včetně garážového stání 135,3 Plocha balkonů a teras 14,0 Zastavěná plocha všech podlaží 199,7 NUVO i Jedná se o typový funkcionalistický rodinný dům menší velikostní kategorie, nepodsklepený s třemi podlažími. V objektu je situována jedna obytná jednotka. Objekt je navržen svojí dispozicí pro mírně

Více

BEÁTA U HŘIŠTĚ. 3.490.000 Kč. Nízkoenergetický Rodinný dům DEVELOPERSKÝ PROJEKT PROSTĚJOV, VRAHOVICE

BEÁTA U HŘIŠTĚ. 3.490.000 Kč. Nízkoenergetický Rodinný dům DEVELOPERSKÝ PROJEKT PROSTĚJOV, VRAHOVICE Nízkoenergetický Rodinný dům BEÁTA DEVELOPERSKÝ PROJEKT U HŘIŠTĚ PROSTĚJOV, VRAHOVICE 3.490.000 Kč VČETNĚ DPH, POZEMKU, GARÁŽE A VENKOVNÍCH ÚPRAV VE STANDARDU GAMA JEDNÁ SE O DVOUPODLAŽNÍ RODINNÝ DŮM S

Více

Václav Šuba. klauzura zimní semestr bytů startovní bydlení na Letné

Václav Šuba. klauzura zimní semestr bytů startovní bydlení na Letné Václav Šuba klauzura zimní semestr 2013 36 bytů startovní bydlení na Letné zadání téma: bydlení po Blance bydlení v malém lokalita: navazujeme na semestrální práce, tudíž prověřujeme tyto lokality Prahy:

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. NOVÉ NA STARÉ Brno, nároží Bratislavská - Stará

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. NOVÉ NA STARÉ Brno, nároží Bratislavská - Stará PRŮVODNÍ ZPRÁVA NOVÉ NA STARÉ Brno, nároží Bratislavská - Stará Urbanistické souvislosti Parcela se nachází na katastrálním území městské části Brno - Zábrdovice nedaleko centra města. Díky své poloze,

Více

Obr. 4 Změna deklinace a vzdálenosti Země od Slunce v průběhu roku

Obr. 4 Změna deklinace a vzdálenosti Země od Slunce v průběhu roku 4 ZÁKLADY SFÉRICKÉ ASTRONOMIE K posouzení proslunění budovy nebo oslunění pozemku je vždy nutné stanovit polohu slunce na obloze. K tomu slouží vztahy sférické astronomie slunce. Pro sledování změn slunečního

Více

NOVOSTAVBA KOSTELA V BRNĚ - LÍŠNI PRŮVODNÍ ZPRÁVA

NOVOSTAVBA KOSTELA V BRNĚ - LÍŠNI PRŮVODNÍ ZPRÁVA NOVOSTAVBA KOSTELA V BRNĚ - LÍŠNI PRŮVODNÍ ZPRÁVA Diplomová práce školní rok 2011/2012 FA VUT Brno 1. Popis stavby a. Popis území Novostavba kostela s komunitním centrem je navrhována na pozemku nedaleko

Více

Ing. Jana Lepší Oddělení faktorů prostředí Zdravotní ústav se sídlem v Plzni. jana.lepsi@zuplzen.cz

Ing. Jana Lepší Oddělení faktorů prostředí Zdravotní ústav se sídlem v Plzni. jana.lepsi@zuplzen.cz Potřebuje člověk k světlo? Ing. Jana Lepší Oddělení faktorů prostředí Zdravotní ústav se sídlem v Plzni Lidé dávno vědí, že světlo je základem života, pohody a zdraví. Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Více

Oblast podpory: 1.5 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách. Karlovy Vary nám. Karla Sabiny 16 Karlovy Vary

Oblast podpory: 1.5 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách. Karlovy Vary nám. Karla Sabiny 16 Karlovy Vary Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.5 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34. 1077 Název projektu: Zkvalitnění výuky SOŠ

Více

NOVINKY 2012 EUROLINE 21 NOVÝCH DOMŮ NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V BYDLENÍ VYSOKÁ ÚSPORNOST

NOVINKY 2012 EUROLINE 21 NOVÝCH DOMŮ NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V BYDLENÍ VYSOKÁ ÚSPORNOST NOVINKY 2012 EUROLINE 21 NOVÝCH DOMŮ NEJNOVĚJŠÍ TRENDY V BYDLENÍ VYSOKÁ ÚSPORNOST EUROLINE SLOVAKIA 2012 6 250 000 Kč 3 750 000 Kč AKTIV BASE 3 500 000 Kč 2 250 000 Kč AKTIV BASE -128 000 Kč -78 000 Kč

Více

NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE Motto: Ing. arch. Jiří Knesl Školitel: doc. Ing. arch. Jakub Kynčl, Ph.D. Ústav navrhování II. FA VUT Brno Podobně jako je výrazem české státnosti státní vlajka

Více

PRACOVNÍ VERZE POHLED Z, J. Rekonstrukce rodinného domu Mnichovice PŮVODNÍ STAV 8,010 7,360 8,010 7,360 3,715 3,330 2,820 -0,100 0,000 -0,100 AKCE:

PRACOVNÍ VERZE POHLED Z, J. Rekonstrukce rodinného domu Mnichovice PŮVODNÍ STAV 8,010 7,360 8,010 7,360 3,715 3,330 2,820 -0,100 0,000 -0,100 AKCE: POHLED ZÁPADNÍ 2,820-0,100 0,000 POHLED JIŽNÍ POHLED Z, J PŮVODNÍ STAV -0,100 3,715 F6 2xA4 1:100 POHLED VÝCHODNÍ 2,820 0,000-0,100 3,715 2,850 POHLED SEVERNÍ 2,820 0,000-2,200-0,100 POHLED V, S PŮVODNÍ

Více

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola.

5037/14. živ. 4422/46. parkoviště u polikliniky po úpravě 5037/31. živ. Horníkova 5037/30. pro kočárky. hlavní prostranství. pergola. pergola pergola pergola SITUACE 1:500, 1:1 G 5037/14 9350 = 346,5 m n.m. HRANICE POZEMKŮ 44/46 9351 Horníkova HRANICE DOTČENÉHO ÚZEMÍ (POZEMKY P.Č. 5037/30, 5037/3, K. Ú. LÍŠEŇ) HRANICE PLOCH STAVEBNÍ

Více

Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata

Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata D.1.1 Architektonicko-stavební řešení a) Technická zpráva architektonické, výtvarné,

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY A NADSTAVBA OBJEKTU Č.P. 1 VE STARÉM HOBZÍ a r ch i t e k t o n i c k a s t u d i e

STAVEBNÍ ÚPRAVY A NADSTAVBA OBJEKTU Č.P. 1 VE STARÉM HOBZÍ a r ch i t e k t o n i c k a s t u d i e STAVEBNÍ ÚPRAVY A NADSTAVBA OBJEKTU Č.P. 1 VE STARÉM HOBZÍ a r ch i t e k t o n i c k a s t u d i e f - plan, spol. s r.o. náměstí Míru 460, 378 81 Slavonice červenec 2014 Architektonická studie charakteristika

Více

Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí

Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí Prosklené kanceláře s PC z hlediska faktorů prostředí Ing. Jana Lepší Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení faktorů prostředí - Pracoviště Plzeň jana.lepsi@zuusti.cz Proč jsou zde pracovníci

Více

Základní druhy osvětlení

Základní druhy osvětlení Základní druhy osvětlení Ing. Jan Matěják www.matejakart.com Jedním ze základních stavebních prvků na obraze je světlo. Světlo určuje vzhled modelu, jeho barevnost, kontrasty apod. Směr, kvalita, množství,

Více

BAREVNÉ, MATERIÁLOVÉ A TVAROVÉ LADĚNÍ INTERIÉRU

BAREVNÉ, MATERIÁLOVÉ A TVAROVÉ LADĚNÍ INTERIÉRU BAREVNÉ, MATERIÁLOVÉ A TVAROVÉ LADĚNÍ INTERIÉRU Při přípravě a tvorbě interiéru si každý z nás dopředu klade otázku jak má daný prostor působit a k čemu sloužit. My se dnes v rámci našeho seriálu zaměříme

Více

Lokalita Rovná územní studie

Lokalita Rovná územní studie Lokalita Rovná územní studie A - Textová část pořizovatel: lokalita: stupeň: Městský úřad Boskovice, Odbor výstavby a územního plánování Boskovice - Rovná Územní studie generální projektant: Atelier 99

Více

Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5

Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5 Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5 hlavní školní budova: číslo identifikace VOLNÉ TCP SPOLEČNÉ CELKEM + 3.

Více

Żaluzje wewnątrzszybowe

Żaluzje wewnątrzszybowe Vnitřní žaluzie do oken Żaluzje wewnątrzszybowe Benátské žaluzie zabudované uvnitř izolačních skel Vnitřní žaluzie do oken bez vad Horizontální žaluzie byly nejrozšířenějším způsobem omezení nadměrného

Více

4+kk 183,2 m 2 VILA 1AP. půdorys 1.NP. sousední vila 1AL. vstup. řez 1.04. možnost umístění bazénu ULICE +0,000 1.02 1.01

4+kk 183,2 m 2 VILA 1AP. půdorys 1.NP. sousední vila 1AL. vstup. řez 1.04. možnost umístění bazénu ULICE +0,000 1.02 1.01 VILA 1AP 4+kk 183,2 m 2 půdorys 1.NP 240 l 240 l 12 380 5 320 7 060 vstup řez možnost umístění bazénu 11 685 10 935 2 990 1.09 terasa 1.03 1.04 +1,425 1.06 1.05 +0,000 1.02 1.07 1.01 8 435 3 250 11 660

Více

Výpočet denního osvětlení - kancelářské pracovní plochy A+ B

Výpočet denního osvětlení - kancelářské pracovní plochy A+ B Parametry výpočtu: 1). Obloha - je zvolena referenčně a odpovídá intenzitě horizontálního osvětlení ve volném prostředí na hodnotě Ev=5782 lx (jedná se o adekvátní příměru k MoonSpancer/CIE obloze) 2).

Více

STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI

STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI STUDIE RODINNÝCH DOMŮ A ZÁZEMÍ CHOLUPICE, K DÝMAČI Investor: Ing. Jan Průcha (zástupce společenství investorů) CS architects Ing. Petra Brzobohatá (petra.brzobohata@centrum.cz; 00420 604 723 762) Ing.

Více

WWW.NAVRHYBYDLENI.CZ PREZENTACE PATROVÉHO RODINNÉHO DOMU S OBYTNÝM PODKROVÍM A KRYTÝM STÁNÍM PRO AUTOMOBIL

WWW.NAVRHYBYDLENI.CZ PREZENTACE PATROVÉHO RODINNÉHO DOMU S OBYTNÝM PODKROVÍM A KRYTÝM STÁNÍM PRO AUTOMOBIL PREZENTACE PATROVÉHO RODINNÉHO DOMU S OBYTNÝM PODKROVÍM A KRYTÝM STÁNÍM PRO AUTOMOBIL 0.4 0.5 0.6 0.7 0.1 0.3 0.2 LEGENDA MÍSTNOSTÍ: 0.1 VSTUP 2,64m² 0.2 ŠATNA 4,16m² 0.3 KOUPELNA 4,94m² 0.4 PRACOVNA 9,36m²

Více

2 učebny v 1.NP ZŠ Odolena Voda Školní Odolena Voda SE. Studie denního a umělého osvětlení. Zpracováno v období: Květen 2016

2 učebny v 1.NP ZŠ Odolena Voda Školní Odolena Voda SE. Studie denního a umělého osvětlení. Zpracováno v období: Květen 2016 Zakázka číslo: 2016-008719-SE Kontroloval: Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby pod číslem 1201682 Studie denního a umělého osvětlení číslo v deníku autorizované osoby:

Více

identifikační údaje kapacitní údaje

identifikační údaje kapacitní údaje pozemky chrustenice rd1 identifikační údaje název pozemky chrustenice, lokalita dolejší alej, rodinný dům typ 1 místo chrustenice, okres beroun pozemky č.1-10 investor GEISON REAL, a.s. Na výsluní 201/13

Více

DPS Betlímek, Uhříněves

DPS Betlímek, Uhříněves PROJEKTANT / ARCHITECT INVESTOR / CLIENT PROJEKT / PROJECT DATUM / DATE STUPEŇ / PART VÝKRES / DRAWING MĚŘÍTKO / SC. Č.VÝKRESU / DR. No 01/2017 objemová studie titulní list AUTOR / SPOLUPRÁCE, objemová

Více

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE

RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace pracístředoškolských studentů na ČVUT RODINNÝ DŮM HOSTAVICE Alexandra Kotršálová, Denisa Hajdová, Natálie Kopáčková, Šimon Řezník STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA

Více

DOUBLE PLISÉ TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK ROLROLS. for your comfort... www.rolrols.cz. * s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP

DOUBLE PLISÉ TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK ROLROLS. for your comfort... www.rolrols.cz. * s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP TROJNÁSOBNÝ ÚČINEK * s atesty z laboratoří FRAUNHOFER IBP ROLROLS for your comfort... TROJNÁSOBNÝ TROJNÁSOB ÚČINEK ÚČINEK USPOŘÍ AŽ 12% ENERGIE NA VYTÁPĚNÍ SNÍŽÍ PRŮNIK TEPLA OKENNÍ TABULÍ AŽ O 78% ZPŘÍJEMNÍ

Více

HODNOCENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY V ENERGETICKÝCH AUDITECH Ing. Miroslav Mareš předseda správní rady Asociace energetických auditorů Cíl: 1. Posoudit hospodárnost užití elektrické energie v osvětlovacích

Více

Bytové domy OBYTNÁ ZÓNA ROZKOŠ BYTOVÉ DOMY. Rozkošská, Havlíčkův Brod Město Havlíčkův Brod, Havlíčkovo náměstí Havlíčkův Brod 2

Bytové domy OBYTNÁ ZÓNA ROZKOŠ BYTOVÉ DOMY. Rozkošská, Havlíčkův Brod Město Havlíčkův Brod, Havlíčkovo náměstí Havlíčkův Brod 2 Bytové domy Podklad / bytové domy Město, Havlíčkovo náměstí 57 58061 2 č.v. název výkresu formát B.01 B.02 B.03 B.04 B.05 B.06 B.07 B.08 B.09 B.10 B.11 Průvodní zpráva Perspektiva Modulové schéma Parcelace

Více

ECLAZ ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE

ECLAZ ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE ZDROJ SVĚTLA A POHODY BUILDING GLASS EUROPE SAINT-GOBAIN BUILDING GLASS EUROPE ZDROJ SVĚTLA A POHODY je nová generace nízkoemisních povlaků společnosti Saint-Gobain určená pro vysoce vyspělá řešení v oblasti

Více

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE Místo: pozemky parc.č. 248, 249, 257, k.ú. Habartice u Krupky, obec Krupka Stavební program Činnost Pobytové

Více