ŠKOLNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ ROK 2013/2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ ROK 2013/2014"

Transkript

1 Č.j.: Základní škola a Mateřská škola Dolní Životice, příspěvková organizace Hlavní 15, Dolní Životice ŠKOLNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Lenka Smetanová Pedagogická rada projednala dne: Školská rada projednala dne: Účinnost od dne: Školní řád Základní školy Dolní Životice je vydán na základě 30 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání /dále jen školský zákon/. Školní řád stanovuje základní pravidla vzájemného soužití ve škole. Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců, pedagogických pracovníků a dalších pracovníků školy. Upravuje provoz a vnitřní režim školy, podmínky pro bezpečnost, ochranu zdraví žáků, ochranu žáků před diskriminací a sociálně patologickými jevy /viz Minimální preventivní program/. Upravuje podmínky pro zacházení s majetkem školy žáky. Stanovuje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a chování žáků, včetně výchovných opatření. Vychází z Úmluvy o právech dítěte, ze školského zákona č.561/2004 Sb., vyhlášky č.48/2005 Sb., Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělání (RVP), školního vzdělávacího programu Škola hrou (ŠVP). Pravidla vzájemných vztahů a chování jsou rozvíjena v rámci jednotlivých tříd, žáci je společně s učiteli aktivně vytvářejí, diskutují o nich, hodnotí je a upravují. Na přípravě a naplňování školního řádu se účastní všichni zaměstnanci školy i žáci. Školní řád doplňují vnitřní řády pro počítačovou učebnu, sokolovnu - tělocvičnu, školní hřiště, jídelnu a školní družinu. Vzdělávání je založeno na zásadách: - rovného přístupu ke vzdělávání bez jakékoli diskriminace z důvodu rasy, barvy pleti, pohlaví, jazyka, víry a náboženství, národnosti, etnického nebo sociálního původu, majetku, rodu a zdravotního stavu nebo jiného postavení. - zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce. - vzájemné úcty, respektu, názorové snášenlivosti, solidarity a důstojnosti všech účastníků vzdělávání. - svobodného šíření poznatků, které vyplývají z výsledků soudobého stavu poznání světa a jsou v souladu s obecnými cíli vzdělávání stanovenými školským zákonem, RVP a ŠVP: Žáci si osvojují potřebné strategie učení, které je motivují k celoživotnímu učení, učí se tvořivě myslet a řešit přiměřené problémy, účinně komunikovat a spolupracovat, chránit své fyzické i duševní zdraví, vytvořené hodnoty a životní prostředí, být ohleduplní a tolerantní k jiným lidem, k odlišným kulturním a duchovním hodnotám, poznávat své schopnosti a reálné možnosti a uplatňovat je spolu s osvojenými vědomostmi a dovednostmi /kompetencemi/ při rozhodování o své další životní dráze a svém profesním uplatnění. - zdokonalování procesu vzdělávání na základě výsledků dosažených ve vědě, výzkumu a vývoji a co nejširšího uplatňování účinných moderních pedagogických přístupů a metod. - partnerství rodiny a školy, vstřícného, partnerského přístupu učitelů k žákům, otevřené komunikaci a spolupráci, spoluodpovědnosti žáka za své vzdělávání.

2 Obsah: A) Provoz a vnitřní režim školy B) Práva žáků, pracovníků školy, zákonných zástupců C) Povinnosti žáků, pracovníků školy, zákonných zástupců žáků D) Bezpečnost a ochrana zdraví E) Ochrana majetku F) Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování G) Závěrečná ustanovení A) Provoz a vnitřní režim školy 1) Školní budova se otevírá v 6,45 hod. pro všechny žáky. V jinou dobu vstupují žáci do budovy pouze po domluvě. Provoz týkající se aktivit určených žákům je do hod. 2) Po příchodu do budovy si žáci odkládají žáci obuv i svršky v šatnách a odcházejí do třídy. V šatnách se žáci nezdržují, nevysedávají tam. V průběhu vyučování je žákům vstup do šaten povolen pouze se svolením vyučujícího. 3) Nepřítomnost žáka ve škole je povinen zákonný zástupce omluvit do 48 hodin písemně nebo telefonicky, po návratu do školy písemně do omluvného listu v žákovské knížce. Omluvu podepisuje jeden z rodičů. Při podezření na neomluvenou absenci si třídní učitel nebo jiný vyučující vyžádá potvrzení lékaře. Omluvenku žák předloží ihned po příchodu do školy. Při uvolnění delším jednoho dne rodiče podávají písemnou žádost, o dvou dnech a více nepřítomnosti žáka ve škole rozhoduje ředitelka školy. Uvolnění žáka z vyučování jednoho dne je v kompetenci třídního učitele. 4) Začátek vyučování je v 8,00hod. a ukončení vyučování je 12,35hodin. Odpolední vyučování v 5. ročníku ve středu od hod. Délka trvání vyučovací hodiny je 45 min. (bez zvonění), odpolední 45 min. 5) Způsob výuky: ŠVP Škola hrou roč. Frekvence střídání pracovních míst při výuce: 5-10 x za den (židle, koberce, odborné učebny, ateliér, PC učebna, místnost ŠD v přízemí - AJ ) Počet hodin v jednom sledu: maximálně 5 Přestávky: Zařazení v režimu - bez zvonění Délka trvání: malé přestávky 10 min., velká na svačinu 20 min. Možnost pobytu venku: sportovní areál a zahrada za školou V případě instalace relaxačních koutků, jejich využívání: celá půdní vestavba a v každé třídě je umístěn koberec, na kterém mohou děti trávit přestávky. 6) Délka trvání v jednom sledu - jedna vyučovací hodina 45 min. Přestávky nejméně 10 min., hlavní přestávka 20 min., polední přestávka 45 min. Možnost očisty - umývadlo ve třídě nebo na WC Provoz školy Základní škola v Dolních Životicích má pět ročníků ve čtyřech třídách. Její součásti jsou rovněž: ŠD, MŠ, výdejny stravy. Organizace vyučování 1. vyučovací hodina 8,00 hod. 8,45 hod. 1. přestávka 8,45 hod. 8,55 hod. 2. vyučovací hodina 8,55 hod. 9,40 hod. 2. přestávka 9,40 hod. 10,00 hod. 3. vyučovací hodina 10,00 hod. 10,45 hod. 3. přestávka 10,45 hod. 10,55 hod.

3 4. vyučovací hodina 10,55 hod. 11,40 hod. 4. přestávka 11,40 hod. 11,50 hod. 5. vyučovací hodina 11,50 hod. 12,35 hod. Přestávka 50 minut 6. vyučovací hodina 13,15 hod. 14,00 hod. Provoz školní družiny Využití : ročník 50 dětí ve 2 odděleních Ranní družina : hod. Odpolední družina: doba pobytu od hod. do hod. pobyt venku: dle počasí, většinou od do hod. B) Práva žáků, pracovníků školy, zákonných zástupců žáků Žák má právo 1) Na vzdělání podle školského zákona, školního vzdělávacího programu. 2) Na informace o průběhu a výsledcích svého vzdělávání. 3) Vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajícím se podstatných záležitostí jeho vzdělávání. Pedagogický tým věnuje těmto vyjádřením odpovídající pozornost. 4) Na informace a poradenskou pomoc školy nebo školského poradenského zařízení v záležitostech týkajících se vzdělávání. Na pomoc při problémech se zvládáním nároků školy. 5) Na otevřený přístup k informacím a činnostem, které podporují jeho všestranný osobnostně sociální rozvoj. Na ochranu před informacemi a činnostmi, které ohrožují jeho psychické a fyzické zdraví. 6) Na ochranu před všemi formami diskriminace, násilí, zneužívání. 7) Znát kritéria hodnocení výsledků vzdělávání /viz Příloha 2/, být dostatečně a včasně informován o svém pokroku, o případných problémech, vyjádřit se ke svému hodnocení. 8) Na vzdělávací postupy, způsob ověřování dosažených výsledků a hodnocení, které vycházejí z jeho individuálních vzdělávacích potřeb. Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami mají právo na vzdělání, jehož obsah, formy a metody odpovídají jejich vzdělávacím potřebám a možnostem. 9) Na zajištění dostatečného prostoru pro všestranný rozvoj osobnosti, pro vlastní aktivitu v poznávání, sociální komunikaci, dostatek odpočinku a volného času. Režim dne vychází ze základních fyziologických a psychických potřeb žáka. Během přestávek je možný volný pohyb po budově s respektem k druhým. Pracovník školy má právo: 1) udělovat žákovi pokyny 2) sdělovat svůj názor 3) vyžádat si od žáka žákovskou knížku a napsat do ní své sdělení 4) v době přestávek na odpočinek, pokud nemá jiné povinnosti 5) na další vzdělávání a studium 6) Pracovník má nárok na volno s náhradou mzdy k vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení na nezbytně nutnou dobu, pokud je nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Tuto návštěvu předem ohlásí a po absolvování celé záležitosti opět okamžitě nastoupí k výkonu svých povinností.

4 Zákonní zástupci žáků mají právo 1) Na informace o průběhu a výsledcích vzdělávání dítěte, na poradenskou pomoc školy nebo školského poradenského zařízení v záležitostech týkajících se vzdělávání. 2) Vyjadřovat se ke všem rozhodnutím týkajícím se podstatných záležitostí vzdělávání jejich dětí ve škole. Na konzultaci s pedagogy. 3) Na přítomnost ve vyučování. 4) Požádat o zdůvodněné uvolnění z výuky. Na jednu vyučovací hodinu uvolňuje žáka vyučující, do dvou dnů třídní učitel, na více dní ředitel školy. 5) Vznášet podněty a připomínky k práci školy, pedagogickým pracovníkům, vedení školy, Školské radě. 6) V případě pochybností o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, požádat ředitele školy o komisionální přezkoušení žáka (do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení). Komisionální přezkoušení se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem žáka. /viz vyhláška č.48/2005 Sb./ C) Povinnosti žáků, pracovníků školy, zákonných zástupců žáků Žák je povinnen: 1) Účastnit se výuky podle ŠVP a programu Škola hrou. 2) Žáci mají povinnost dodržovat školní řád a pokyny školy k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž byli seznámeni. 3) Dodržovat dohodnutá pravidla chování, se kterými je seznámen. 4) Respektovat práva druhého. Je nepřípustné násilí vůči druhému, ponižování, zesměšňování a další formy omezování práv druhého. 5) Plnit pokyny pedagogických pracovníků školy vydané v souladu s právními předpisy a školním řádem. 6) Aktivně se účastnit výuky, je spoluodpovědný za výsledky svého vzdělávání. Výuka probíhá na základě dialogu, vzájemného respektu a pochopení mezi učitelem a žákem. 7) Respektovat pokyny školy k ochraně zdraví a bezpečnosti. Dodržovat během výuky i mimo výuku v prostorách školy a na akcích školy mimo budovu školy zásady bezpečnosti a hygieny. 8) Dodržovat režim školy, přicházet do školy nejpozději 10 min. před zahájením vyučování. K pobytu žáka ve škole po ukončení vyučování (příp. oběda) je nutná dohoda se zodpovědným pedagogickým pracovníkem. 9) Využívat prostory, zařízení a učební pomůcky školy tak, aby byly udrženy v pořádku. Za úmyslné poškození majetku školy bude vyžadována náhrada vzniklé škody. 10) Dbát dobrého jména školy. 11) Usilovat o konstruktivní řešení případných konfliktních situací ve škole. 12) Nevzdalovat se z budovy školy během vyučovací doby bez vědomí učitele. 13) Po dohodě s rodiči nenosit do školy mobilní telefony. V nutném případě uložit do ředitelny nebo uschovat u třídního učitele. 14) Přezouvat se při příchodu do školy. 15) Nenosit do školy věci, které mohou ohrozit zdraví, způsobit úraz. V této souvislosti je nepřípustné užívání drog a návykových látek, alkoholu a tabákových výrobků. 16) Informovat vyučujícího v případě ztráty osobní věci. 17) Poskytnout pomoc spolužákům, v rámci svých možností, případně oslovit pedagogické pracovníky školy, aby potřebnou pomoc zajistili

5 Pracovník školy je povinen: 1) Pro pedagogické a správní zaměstnance jsou závazné pokyny dané pracovním řádem, zákoníkem práce, vnitřním řádem školy, předpisy a zákony platnými pro oblast školství, zejména zákonem č. 171/90 Sb., zákonem o státní správě a samosprávě ve školství č. 564/ 90 Sb., vyhláškou 291/91 Sb. o základní škole a vyhláškou č. 87/92 Sb. o školních družinách. 2) Pracovní povinnosti správních zaměstnanců jsou dány pracovním řádem a pracovními náplněmi pro jednotlivé profese. 3) Pravidelně a soustavně informují zákonného zástupce žáka o prospěchu, sdělují jim všechny závažné známky, informují je o každém mimořádném zhoršení prospěchu žáka. 4) Dodržují předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a protipožární předpisy, pokud zjistí závady a nedostatky, ohrožující zdraví a bezpečnost osob nebo jiné závady technického rázu nebo nedostatečné zajištění budovy, je jejich povinností informovat o těchto skutečnostech nadřízeného a v rámci svých schopností a možností zabránit vzniku škody. 5) Při zvýšeném počtu žáků nebo při specifických činnostech (sportovní aktivity) či při činnostech vyžadujících větší pozornost ze strany pedagoga, určí ředitelka školy k zajištění bezpečnosti žáků dalšího pedagogického pracovníka nebo jinou zletilou osobu, která je způsobilá k právním úkonům a která je zaměstnancem ZŠ. 6) svým vystupováním být vzorem pro žáky školy 7) pozorně vyslechnout dotaz, přání či stížnost kteréhokoliv dítěte, vhodným způsobem na něj odpovědět, zachovat důvěrnost informací a nezradit otevřenost dítěte 8) vytvářet podmínky pro vznik pozitivní atmosféry a vzájemné úcty 9) připravovat žáky k odpovědnému životu, vést je k porozumění, snášenlivosti, toleranci a respektu k rovnoprávnosti 10) povzbuzovat všechny žáky i handicapované k aktivní spoluúčasti na dění ve škole 11) po předem dohodnuté schůzce projednat se zákonným zástupcem jakoukoliv záležitost týkající se dítěte 12) dodržovat tento řád školy Třídní učitelé 1) Vedou řádně a pečlivě předepsanou pedagogickou dokumentaci, určenou předpisy a vedením školy. 2) Přesně evidují a kontrolují absenci žáků. Vyžadují od rodičů omluvu nepřítomnosti do 48 hodin, od žáků po nástupu do školy po nepřítomnosti písemnou omluvenku od rodičů, nejpozději do týdne. Na žádost rodičů o uvolnění žáka z vyučování z rodinných a jiných důvodů omlouvají nepřítomnost žáka, pokud absence nepřesáhne jeden den. Na delší dobu uvolňuje ředitel školy. Vyžadují od rodičů písemnou žádost. 3) Dbají o estetický vzhled učebny, poškození a závady zapisují do sešitu závad ve sborovně a hlásí je vedení školy. Usilují o konkrétní postihy a finanční náhradu u záměrně způsobených škod. 4) Pravidelně informují rodiče o prospěchu a chování žáka, prostřednictvím sešitů a žákovských knížek, při třídních schůzkách a konzultacích zajišťují přehled zákonných zástupců o všem, co se týká jejich dítěte ve výchovně vzdělávacím procesu. Souhrnné hodnocení píší podle potřeby rodičům, aby byla zajištěna informovanost v souladu s klasifikačním řádem. Sledují, zda rodiče kontrolují zápisy v žákovských knížkách.

6 Školní družina 1) K dispozici je školní družina ráno v době od 6,45 do 11,30 hod. a odpoledne od 11,40 do 15,45 hod. 2) Docházka zapsaných žáků je povinná, nepřítomnost musí být rodiči omluvena přímo vychovatelce, pokud je vychovatelka nepřítomna, jinému pedagogickému pracovníkovi školy, nikoli správnímu zaměstnanci. 3) Pokud nemůže rodič omluvit své dítě vychovatelce ústně a zapsat vše do knihy odchodů, provede to písemně tak, že k omluvence doplní datum a čas, kdy chce, aby dítě z družiny odešlo. 4) Žáci přicházejí do družiny po skončení vyučování nebo až po obědě, po celou dobu podléhají vedení vychovatelky. Odcházet mohou pouze s jejím souhlasem podle vzoru odchodů v zápisovém listu či na základě jejího svolení. Školní jídelna 1) Při stolování je žák klidný a ukázněný, dbá pokynů dozírajících učitelů, vychovatelek, osoby vydávající stravu. 2) Po skončení oběda zastrčí židli, odnese použité nádobí. Nesmí jíst ani pít jinde než u stolu. 3) U stolu se zdržují pouze žáci, kteří oběd právě jedí, kdo dojí, uklidí a odchází. 4) Odhlášení stravy ať z důvodu nemoci či jiné nepřítomnosti provádí rodič dopředu, nejpozději však do 8,00 hod. ráno, kdy lze ještě oběd odhlásit. 5) V průběhu nemoci nelze pro obědy dítěti do jídelny docházet. Zákonní zástupci jsou povinni 1) Zajistit účast žáka ve výuce dle ŠVP a programu Základní škola. 2) Na vyzvání ředitelky školy projednávat se školou závažné otázky týkající se vzdělávání žáka. 3) Informovat školu o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích žáka nebo jiných závažných okolnostech, které by mohli mít vliv na průběh vzdělávání. 4) Informovat školu o nepřítomnosti žáka ve vyučování, jejích důvodech do 48 hodin. Nepřítomnost žáka může být omluvena zdravotními důvody, závažnými rodinnými důvody. Zákonný zástupce informuje třídního učitele prostřednictvím u, telefonu, osobně, písemně. Po návratu do školy písemně do omluvného listu v žákovské knížce. Omluvu podepisuje jeden z rodičů. Při podezření na neomluvenou absenci si třídní učitel nebo jiný vyučující vyžádá potvrzení lékaře. 5) Při zvýšené nepřítomnosti konzultovat s třídním učitelem zajištění optimálního průběhu vzdělávání, plnění školní povinné docházky. 6) V případě neomluvených hodin žáka, na vyzvání projednat situaci s třídní učitelkou a ředitelkou školy. 7) Při uvolnění delším jednoho dne rodiče podávají písemnou žádost, o dvou dnech a více nepřítomnosti žáka ve škole rozhoduje ředitelka školy. Uvolnění žáka z vyučování jednoho dne je v kompetenci třídního učitele. D) Bezpečnost a ochrana zdraví žáků 1) Pedagogičtí pracovníci dbají na bezpečnost a ochranu zdraví žáků při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech. Poskytují žákům nezbytné informace k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví. Přihlížejí během vyučovacího procesu k základním fyziologickým potřebám žáků. V rámci vzdělávacího programu je rozvíjena hodnota zdraví.

7 Žáci 2) Pedagogičtí pracovníci aktivně podporují pozitivní vzájemné vztahy mezi žáky., využívají pedagogické metody rozvíjející sociální dovednosti žáků. Pomáhají při řešení konfliktů, v případě potřeby spolupracují s rodiči. 3) Škola vytváří a naplňuje Minimální preventivní program pro předcházení vzniku sociálně patologických jevů, spolupracuje s rodinou, odbornými institucemi. 4) Škola zajišťuje vnitřní kontrolu bezpečnosti prostor, dodržování pravidel chování, proškolování pracovníků školy v této oblasti. 5) Škola vede evidenci úrazů žáků, vyhotovuje a zasílá záznam o úrazu stanoveným orgánům a institucím. 6) Ve škole není povolena reklama a prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí. 7) Ve škole není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace. 1) žáci se chovají tak, aby neohrozili zdraví své ani nikoho jiného 2) každý školní úraz jsou žáci povinni ihned ohlásit vyučujícímu nebo třídnímu učiteli děti mohou manipulovat s el. spotřebiči jen v přítomnosti vyučujícího 3) žáci jsou na začátku školního roku poučeni o bezpečném chování, v případě potřeby je jim toto připomenuto před všemi školními akcemi a prázdninami 4) žáci dodržují řády odborných pracoven, tělocvičny, školní družiny, školní zahrady 5) při úrazu je poskytnuta žákovi učitelem nebo jiným zaměstnancem školy první pomoc, učitel dále zajistí ošetření lékařem a provede záznam do knihy úrazů 6) žákům se zakazuje nosit předměty ohrožující zdraví, tj. veškeré omamné látky, zbraně, ostré předměty atd. a rovněž cenné předměty a větší finanční obnosy 7) žákům se zakazuje používat ve vyučovacích hodinách mobilní telefon, pořizovat bez souhlasu obrazové a zvukové záznamy

8 Přesná pravidla k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků jsou rozpracována v samostatné směrnici. Režim dne a psychohygienická opatření: Vychází z 7 odst. Č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. 1) Režim dne zohledňuje věkové a fyzické zvláštnosti žáků 1. stupně ZŠ, je v souladu s podmínkami pohybových schopností žáků. 2) Časové rozložení výuky a sestavení rozvrhu bere v potaz věkové a fyzické zvláštnosti žáků 1. stupně ZŠ. 3) Uspořádání lavic zajišťuje, aby nevznikalo jednostranné zatížení svalových skupin, bude zajištěno pravidelné stranové střídání sezení žáků. 4) Budou dodržovány požadavky na vhodnou úroveň osvětlení učeben i ostatních místností školy. 5) Při poklesu teploty vzduchu v učebnách určených k pobytu žáků ve třech po sobě následujících dnech pod 18 C, ne však méně než 16 C, nebo při poklesu teploty vzduchu v těchto učebnách v jednom dni pod 16 C musí být provoz školy zastaven. E) Ochrana majetku 1) ve věcech odložených v šatně je zakázáno ponechávat osobní doklady, peníze, bankovní karty, mobilní telefony, klíče a jiné cenné předměty 2) žákům se nedoporučuje nosit do školy věci, které nesouvisejí s vyučováním, škola neodpovídá za ztráty věcí, které žák ve škole má, aniž byl výslovně požádán, aby je přinesl 3) žákům je zakázáno nosit do školy větší částky peněz 4) nalezené předměty jsou odevzdávány v kanceláři školy a zde jsou hlášeny i případné ztráty, ztráta musí být nahlášena okamžitě po jejím zjištění, nejpozději však při odchodu ze školy po skončení vyučování 5) žák je povinen chránit školní majetek, zejména dbá o šetrné zacházení s učebnicemi a pomůckami, které mu škola zapůjčila, pečuje o ně tak, aby je na konci výpůjčního období mohl škole nepoškozené vrátit. Pokud svým jednáním způsobí škole škodu, je povinen osobně napomáhat k jejímu odstranění. Konkrétní případy budou řešeny po dohodě se zákonnými zástupci žáka F) Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) vydávám jako statutární orgán školy Pravidla pro hodnocení výsledků žáků, která jsou součástí organizačního řádu školy, podle 30 odst. (2) školského zákona ( Školní řád obsahuje také pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů. ). Hodnocení chování a výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je vyjádřeno klasifikačním stupněm (dále jen "klasifikace"), slovně nebo kombinací obou způsobů. O způsobu hodnocení rozhoduje ředitel školy se souhlasem školské rady. Jednou z podmínek efektivního učení je zpětná vazba, která poskytuje žákovi informace o správnosti postupu, průběhu či výsledku. Při poskytování zpětné vazby klademe důraz na vhodnou formulaci (zaměření na problém, činnost, nikoliv hodnocení osoby) přednost dáváme pozitivnímu vyjádření. V tomto školním roce budeme používat širší slovního hodnocení v 1. a 2. ročníku a ve ročníku budeme klasifikovat ve všech vyučovacích předmětech. Přesto se bude v těchto předmětech kromě známek uplatňovat ústní slovní hodnocení komentář, vysvětlení nebo zápis v Záznamníčcích školáka, které umožní především dítěti podat zpětnou vazbu o dosažení osobních pokroků při osvojování konkrétních dovedností, vědomostí a návyků bez srovnání s ostatními žáky.

9 2. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou Hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování žáků je: a) jednoznačné b) srozumitelné c) srovnatelné s předem stanovenými kritérii d) věcné e) všestranné Hodnocení vychází z posouzení dosažených výstupů formulovaných v učebních osnovách jednotlivých předmětů školního vzdělávacího programu. Hodnocení je pedagogicky zdůvodněné, odborně správné a doložitelné. Ředitel působí na sjednocování klasifikačních měřítek všech učitelů Při hodnocení a při průběžné i celkové klasifikaci uplatňuje učitel vůči žákovi přiměřenou náročnost a pedagogický takt Při celkové klasifikaci přihlíží učitel k věkovým zvláštnostem žáka i k tomu, že žák mohl v průběhu klasifikačního období zakolísat v učebních výkonech pro určitou indispozici. Klasifikační stupeň určuje učitel daného předmětu. V ročníku, ve kterém vyučuje více učitelů, určí výsledný klasifikační stupeň za klasifikační období příslušní učitelé po vzájemné dohodě. Zákonní zástupci žáka jsou o prospěchu žáka informováni třídním učitelem a učiteli jednotlivých předmětů průběžně prostřednictvím žákovské knížky Záznamníčku školáka před koncem každého čtvrtletí (klasifikační období), případně kdykoliv na požádání zákonných zástupců žáka. V případě mimořádného zhoršení prospěchu informuje vyučující ve spolupráci s třídním učitelem zákonného zástupce bezprostředně a prokazatelným způsobem. Žák, který po dobu nemoci nejméně tři měsíce před koncem klasifikačního období navštěvoval školu při zdravotnickém zařízení a byl tam klasifikován za pololetí ze všech, případně jen z některých předmětů, se po návratu do kmenové školy znovu nezkouší a neklasifikuje. Jeho klasifikace ze školy při zdravotnickém zařízení v předmětech, ve kterých byl klasifikován, je závazná. V předmětech, ve kterých nebyl vyučován, se neklasifikuje. Další zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování 1. Být otevřený k dětem i rodičům, stanovit a vysvětlit jasná kritéria pro hodnocení 2. Umožnit žákům účast na hodnotícím procesu 3. Hodnotit individuální pokrok bez srovnávání s ostatními 4. Přihlížet k věkovým zvláštnostem, žákům s ŠVP, k odůvodnitelným indispozicím 5. Vyučující je povinen vést si soustavnou průkaznou evidenci o klasifikaci a hodnocení 6. Učitel je povinen prokazatelným způsobem oznámit zákonnému zástupci žáka veškeré problémy v prospěchu a chování ve chvíli, kdy se tyto problémy objeví

10 3. Zásady a pravidla pro sebehodnocení žáků Naučit žáka procesům hodnocení a sebehodnocení je povinností školy, jedná se o proces postupný, související s rozvojem jeho myšlenkových operací (umět rozlišovat co je hodnotné, významné, podstatné). Vyučující vytváří prostor, aby se žák mohl učit procesu sebehodnocení zejména tím, že: a) žák není pasivním objektem hodnocení, vyučující jej zapojuje do hodnocení, při hodnocení neklade důraz na srovnání s druhými žáky. b) známky nejsou jediným zdrojem motivace c) vedení žáka k sebehodnocení v průběhu všech vyučovacích předmětů je aktivizačním prvkem v procesu jeho učení (společná aktivita učitele a žáka) d) sebehodnocení umožňuje žákovi poznat své silné a slabé stránky, hodnotit svůj postup učení a jeho výsledky, aktivně se účastnit procesu hodnocení, rozvíjet pozitivní sebehodnocení a sebepojetí, být odpovědným za své výsledky v učení, rozvíjet dovednosti, které jsou užitečné pro život e) při sebehodnocení se snaží popsat co se mu nedaří, co mu ještě nejde, jak bude pokračovat dál f) chybu je potřeba chápat jako přirozenou věc v procesu učení, práce s chybou je důležitý prostředek učení g) učitelům sebehodnocení žáka umožňuje plánovat výuku tak, aby odpovídala individuálním potřebám žáků, komunikovat s rodiči a žáky, analyzovat a zkvalitňovat výuku, nastavit realistické cíle h) učitel v procesu zavádění žákovských hodnotících aktivit do vyučování formuje jasně, konkrétně a pro žáky dosažitelné cíle učení i) rodičům umožňuje sebehodnocení žáka vhled do žákova učení, komunikovat s ním o učení, spolupracovat s dítětem na dosažení cíle učení j) předpokladem spolupráce učitele a žáka při učební činnosti a společných hodnotících aktivitách je navození dobrého sociálního klimatu (pozitivní přístup učitele k žákům, jejich zapojování do dění kolem nich, podpora kooperativního vyučování a vzájemné komunikace) k) sebehodnocení žáka je důležitou součástí hodnocení, které nenahrazuje hodnocení učitelem 1. Sebehodnocení je přirozenou součástí procesu učení je to jedna z výchovných metod. 2. Sebehodnocení žáka s argumentací zpravidla předchází hodnocení pedagogem s argumentací. 3. Žáci jsou navykáni na situaci, kdy hodnocení pedagogem, skupinou či jiným žákem bude předcházet sebehodnocení, s nímž bude vnější hodnocení konfrontováno. Žák si tak porovná svůj pohled na sebe sama, na své výkony s pohledy pedagogů a spolužáků. 4. Pedagog vede žáka v dovednostech hodnotit sám sebe ve smyslu zdravého sociálního a psychického rozvoje. 5. Žák má právo na sebehodnocení. 6. Sebehodnocení nemá nahradit klasické hodnocení, má doplňovat a rozšiřovat evaluační procesy a více aktivizovat žáka.

11 4. Hodnocení a klasifikace žáků Obecné zásady: Známka z vyučovacího předmětu nezahrnuje hodnocení žákova chování Klasifikujeme jen probrané a procvičené učivo. Žáci mají možnost a dostatek času k naučení, procvičení a zažití učební látky. Učitel vyváženě hodnotí a promítá do klasifikace a hodnocení: vědomosti, dovednosti, postup, práci s informacemi, úroveň komunikace a tvořivost žáka. Při klasifikaci používá učitel pěti klasifikačních stupňů. Písemné práce jsou zakládány do složek. Všechny písemné práce jsou včas oznámeny, aby žáci měli dostatek času se na ně připravit. Tradiční ústní zkoušení u tabule je nahrazeno efektivnějšími způsoby zjišťování vědomostí a dovedností žáků. Významným prvkem procesu učení je práce s chybou. Žáci mají právo dělat chyby uvědomění si chyby je příležitostí naučit se to lépe. 5. Klasifikace chování a prospěchu žáků Pro potřeby klasifikace se předměty dělí do tří skupin: - předměty s naukovým obsahem - předměty s převahou výchovného a - praktického zaměření Stupně hodnocení chování a prospěchu A) Chování Hodnocení a klasifikace chování žáka obecné zásady: a) Klasifikaci chování žáků navrhuje třídní učitel po projednání s učiteli, kteří ve třídě vyučují a s ostatními učiteli. Rozhoduje o ní ředitel po projednání na pedagogické radě. b) Kritérium pro klasifikaci chování je dodržování pravidel chování, která jsou součástí školního řádu včetně dodržování provozního řádu školy během klasifikačního období. c) Při klasifikaci chování se přihlíží k věku, morální a rozumové vyspělosti žáka. d) Postihování chování žáka mimo školu - rodiče je třeba vést k tomu, aby plně odpovídali za své děti v oblasti výchovné. Škola hodnotí a klasifikuje žáky především za jejich chování ve škole. Jsou-li však závažné a prokazatelné důvody udělit žákovi výchovná opatření vedoucí k posílení kázně, jeví se objektivní hodnotit žáka za chování zejména ve škole, ale ve vážných případech přihlédnout k chování i mimo školu, jedná-li se o případy, jejichž projednávání se škola přímo účastní.

12 Výchovnými opatřeními jsou pochvaly nebo jiná ocenění a kázeňská opatření. Pochvaly, jiná ocenění a další kázeňská opatření může udělit či uložit ředitel školy nebo třídní učitel: 1. Ředitel školy může na základě vlastního rozhodnutí nebo na základě podnětu jiné právnické či fyzické osoby žákovi po projednání v pedagogické radě udělit pochvalu nebo jiné ocenění za mimořádný projev lidskosti, občanské nebo školní iniciativy, záslužný nebo statečný čin nebo za dlouhodobou úspěšnou práci. 2. Třídní učitel může na základě vlastního rozhodnutí nebo na základě podnětu ostatních vyučujících žákovi po projednání s ředitelem školy udělit pochvalu nebo jiné ocenění za výrazný projev školní iniciativy nebo za déletrvající úspěšnou práci. 3. Při porušení povinností stanovených školním řádem lze podle závažnosti tohoto porušení žákovi uložit: a) napomenutí třídního učitele, b) důtku třídního učitele, c) důtku ředitele školy. Pravidla pro udělování pochval a jiných ocenění a ukládání napomenutí a důtek jsou součástí školního řádu. 4. Třídní učitel neprodleně oznámí řediteli školy uložení důtky třídního učitele. Důtku ředitele školy lze žákovi uložit pouze po projednání v pedagogické radě. 5. Ředitel školy nebo třídní učitel neprodleně oznámí udělení pochvaly a jiného ocenění nebo uložení napomenutí nebo důtky a jeho důvody prokazatelným způsobem žákovi a jeho zákonnému zástupci. 6. Udělení pochvaly a jiného ocenění a uložení napomenutí nebo důtky se zaznamená do dokumentace školy. Udělení pochvaly a jiného ocenění se zaznamená na vysvědčení za pololetí, v němž bylo uděleno. Chování žáka je klasifikováno těmito stupni: 1 velmi dobré 2 uspokojivé 3 neuspokojivé Známka z chování je vždy uzavřena k příslušnému pololetí. 1 (velmi dobré) Žák uvědoměle dodržuje pravidla chování stanovená školním řádem. Méně závažných přestupků se dopouští ojediněle. 2 (uspokojivé) Chování žáka je v podstatě v souladu s pravidly školního řádu. Dopouští se závažnějšího přestupku nebo se opakovaně dopouští méně závažných přestupků. Žák je však přístupný výchovnému působení a snaží se své chyby napravit. 3 (neuspokojivé) Žák se dopustí závažného přestupku proti školnímu řádu. Zpravidla přes důtku udělenou ředitelem školy se dopouští závažných přestupků. Není přístupný výchovnému působení. Zvláště hrubé slovní a úmyslné fyzické útoky žáka vůči pracovníkům školy se vždy považují za závažné zaviněné porušení povinností stanovených zákonem.

13 B) Prospěch žáka v jednotlivých vyučovacích předmětech je klasifikován těmito stupni: 1 výborný 2 chvalitebný 3 dobrý 4 dostatečný 5 nedostatečný Na základě žádosti zákonného zástupce žáka rozhodne ředitel školy o použití slovního hodnocení u žáků s vývojovou poruchou učení nebo u žáků při přestupu žáka na školu, která hodnotí slovně. 1) Klasifikace předmětů s převahou naukového zaměření Stupeň 1 výborný Žák ovládá požadovaná fakta, pojmy, definice, zákonitosti prakticky bezchybně a příkladně. Dokáže je bez problémů a bez dopomoci aplikovat a používat. O předmět projevuje velký zájem, komunikační dovednosti jsou na vysoké úrovni. Myslí logicky správně, zřetelně se u něj projevuje samostatnost a tvořivost. Výsledky jeho činnosti jsou kvalitní. Jeho ústní a písemný projev je přesný a estetický. Je schopen samostatně studovat vhodné texty. Stupeň 2 chvalitebný Žák ovládá požadované poznatky, fakta, definice a pojmy v podstatě uceleně. V jeho projevu převládá pozitivum. Pohotově vykonává požadované činnosti. Jeho uvažování je logické, pomoci učitele využívá jen při řešení složitých úkolů. Ústní a písemný projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti. Kvalita výsledků je zpravidla bez podstatných nedostatků. Grafický projev je estetický a bez větších nepřesností. Je schopen převážně samostatně studovat vhodné texty. Stupeň 3 dobrý Žák má v ucelenosti pojmů, fakt a vědomostí nedostatky. Pozitivum a negativum je v rovnováze. Jeho práce není zcela samostatná, podstatnější chyby a nedostatky dovede s pomocí učitele odstranit. Pro řešení teoretických a praktických úkolů se dopouští chyb, je však ochoten spolupracovat na jejich odstranění. Uplatňuje poznatky a provádí hodnocení úkolů podle podnětů učitele. Jeho myšlení je vcelku správné, ale málo tvořivé. Písemný a grafický projev vykazuje nedostatky ve správnosti a estetice. Stupeň 4 dostatečný Žák má v ucelenosti pojmů, fakt a vědomostí závažnější mezery. Převažují negativní výsledky, dopouští se výrazných chyb. Při provádění úkolů je málo pohotový a vyžaduje častou pomoc učitele, je nesamostatný. Grafický a písemný projev je na nízké úrovni. Žák spolupracuje s učitelem na odstranění chyb a chyby dokáže s dopomocí odstranit. Stupeň 5 nedostatečný Žák si požadované vědomosti a dovednosti neosvojil, má v nich závažné a podstatné mezery, převládají zásadní nedostatky. Při výkladu a hodnocení práce nedovede své vědomosti aplikovat ani s podněty učitele. Je nesamostatný, spolupráce s vyučujícími i se spolužáky je na velmi nízké úrovni. Výkony žáka jsou tak nejisté, že je zapotřebí delšího času a intenzivnější práce 2) Klasifikace předmětů s převahou praktického zaměření Převahu praktického zaměření má na 1. stupni základní školy předmět pracovní činnosti. Při klasifikaci tohoto předmětu se vychází z požadavků kompetencí a výstupů ŠVP.

14 Při klasifikaci se sleduje zejména: - vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem - osvojení praktických dovedností a návyků, zvládnutí účelných způsobů práce - využití získaných teoretických vědomostí v praktických činnostech - kvalitu výsledků činností - organizace vlastní práce a pracoviště, udržování pořádku na pracovišti - dodržování předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a péče o životní prostředí - hospodárné využívání surovin, materiálů, energie, překonávání překážek v práci Výchovně vzdělávací výsledky se klasifikují podle těchto kritérií: Stupeň 1 (výborný) Žák soustavně projevuje kladný vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem. Pohotově, samostatně a tvořivě využívá získané teoretické poznatky při praktické činnosti. Praktické činnosti vykonává pohotově, samostatně uplatňuje získané dovednosti a návyky. Bezpečně ovládá postupy a způsoby práce, dopouští se jen menších chyb, výsledky jeho práce jsou bez závažnějších nedostatků. Účelně si organizuje vlastní práci, udržuje pracoviště v pořádku. Uvědoměle dodržuje předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a aktivně se stará o životní prostředí. Hospodárně využívá suroviny, materiál, energii. Aktivně překonává vyskytující se překážky Stupeň 2 (chvalitebný) Žák projevuje kladný vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem. Samostatně, ale méně tvořivě a s menší jistotou využívá teoretické poznatky při praktické činnosti. Praktické činnosti vykonává samostatně, v postupech a způsobech práce se nevyskytují podstatné chyby. Výsledky práce mají drobné nedostatky. Účelně si organizuje vlastní práci, pracoviště udržuje v pořádku. Uvědoměle dodržuje předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a stará se o životní prostředí. Při hospodárném využívání surovin, materiálů se dopouští malých chyb. Překážky v práci překonává s občasnou pomocí učitele. Stupeň 3 (dobrý) Žák projevuje vztah k práci, k pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem s menšími výkyvy. Za pomocí učitele uplatňuje získané teoretické poznatky při praktické činnosti. V praktických činnostech se dopouští chyb a při postupech a způsobech práce potřebuje občasnou pomoc učitele. Výsledky práce mají nedostatky. Vlastní práce organizuje méně účelně, udržuje pracoviště v pořádku. Dodržuje předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a v malé míře přispívá k tvorbě a ochraně životního prostředí. na podněty učitele je schopen hospodárně využívat suroviny, materiály a energii. Překážky v práci překonává jen s častou pomocí učitele. Stupeň 4 (dostatečný) Žák pracuje bez zájmu a vztahu k práci, k pracovnímu kolektivu a praktickým činnostem. Získané teoretické poznatky dovede využívat při praktické činnosti jen za soustavné pomoci učitele. V praktických činnostech, dovednostech a návycích se dopouští větších chyb. Při volbě postupů a způsobů práce potřebuje soustavnou pomoc učitele. Ve výsledcích práce má závažné nedostatky. Práci dovede organizovat za soustavné pomoci učitele, méně dbá o pořádek na pracovišti. Méně dbá na dodržování předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a o životním prostředí.. Porušuje

15 zásady hospodárnosti využívání surovin, materiálů a energie. Překážky v práci překonává jen s pomocí učitele. Stupeň 5 (nedostatečný) Žák neprojevuje zájem o práci a vztah k ní ani pracovnímu kolektivu a k praktickým činnostem. Nedokáže ani s pomocí učitele uplatnit získané teoretické poznatky při praktické činnosti. V praktických činnostech, dovednostech a návycích má podstatné nedostatky. Nedokáže postupovat při práci ani s pomocí učitele. Výsledky jeho práce jsou nedokončené, neúplné, nepřesné, nedosahují předepsané ukazatele. Práci na pracovišti si nedokáže zorganizovat, nedbá na pořádek na pracovišti. Neovládá předpisy o ochraně zdraví při práci a nedbá na ochranu životního prostředí. Nevyužívá hospodárně surovin, materiálů a energie. 3) Klasifikace v předmětech s převahou výchovného zaměření Při klasifikaci se sleduje zejména: - stupeň tvořivosti a samostatného projevu - osvojení potřebných vědomostí, zkušeností, činností a jejich tvořivá aplikace - poznání zákonitostí daných činností a jejich uplatnění ve vlastní činnosti - kvalita projevu - vztah žáka k činnostem a zájem o ně- - estetické vnímání, přístup k uměleckému dílu a k estetice ostatní společnosti - v tělesné výchově s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu žáka všeobecná tělesná zdatnost, výkonnost a jeho péče o zdraví Výchovně vzdělávací výsledky se klasifikují podle těchto kritérií: Stupeň 1 (výborný) Žák je v činnostech velmi aktivní. pracuje tvořivě, samostatně, plně využívá své osobní předpoklady a velmi úspěšně podle požadavků osnov je rozvíjí v individuálních a kolektivních projevech. Jeho projev je esteticky působivý, originální, procítěný, v hudební a tělesné výchově přesný. Osvojené vědomosti, dovednosti a návyky aplikuje tvořivě. Má výrazně aktivní zájem o umění, estetiku, tělesnou kulturu a projevuje k nim pozitïvní vztah. Úspěšně rozvíjí svůj estetický vkus a tělesnou zdatnost. Stupeň 2 (chvalitebný) Žák je v činnostech aktivní, tvořivý, převážně samostatný na základě využívaní svých osobních předpokladů, které úspěšně rozvíjí v individuálním a kolektivním projevu. Jeho projev je esteticky působivý a má jen menší nedostatky z hlediska požadavků osnov. Žák tvořivě aplikuje osvojené vědomosti, dovednosti a návyky v nových úkolech. Má aktivní zájem o umění, estetiku a tělesnou zdatnost. Rozvíjí se v požadované míře estetický vkus a tělesnou zdatnost. Stupeň 3 (dobrý) Žák je v činnostech méně aktivní, tvořivý, samostatný a pohotový. Nevyužívá dostatečně své schopnosti v individuálním a kolektivním projevu. Jeho projev je málo působivý, dopouští se v něm chyb. Jeho vědomosti a dovednosti mají četnější mezery a při jejich aplikaci potřebuje pomoc učitele.

16 Nemá dostatečný aktivní zájem o umění, estetiku, a tělesnou kulturu. Nerozvíjí v požadované míře svůj estetický vkus a tělesnou zdatnost. Stupeň 4 (dostatečný) Žák je v činnostech málo aktivní a tvořivý. Rozvoj jeho schopností a jeho projev jsou málo uspokojivé. Úkoly řeší s častými chybami. Vědomosti a dovednosti aplikuje jen se značnou pomocí učitele. Projevuje velmi malou snahu a zájem o činnosti, nerozvíjí svůj estetický vkus a tělesnou zdatnost. Stupeň 5 (nedostatečný) Žák je v činnostech převážně pasivní. Rozvoj jeho schopností je neuspokojivý. Jeho projev je povětšinou chybný a nemá estetickou hodnotu. minimální osvojené vědomosti a dovednosti nedovede aplikovat. Neprojevuje zájem o práci a nevyvíjí úsilí rozvíjet svůj estetický vkus a tělesnou zdatnost. 6. Zásady pro používání slovního hodnocení v souladu se zákonem 48/2005 Sb. 15 odst. 2, včetně předem stanovených kritérií O použití slovního hodnocení rozhoduje ředitel školy na základě návrhu učitele a souladu zákonného zástupce žáka. 1. Slovní hodnocení je přirozenou součástí hodnocení v průběhu vzdělávání užíváno v 1. a 2. ročníku širší slovní hodnocení bez klasifikace. 2. Na žádost zákonných zástupců u žáků ročníku s vývojovou poruchou učení rozhodne ředitel školy o užívání jen slovního hodnocení (např. v některých předmětech) 3. Slovní hodnocení není pouhé mechanické převedení číselného klasifikačního stupně do složitější slovní podoby. 4. Smyslem hodnocení je objektivně posoudit jednotlivé složky školního výkonu žáka podle jeho hranice možností a dovedností, které získal buď před vstupem do 1. ročníku nebo v průběhu tří let školní docházky. 5. Při slovním hodnocení se uvádí: a) zvládnutí učiva předepsaného vzdělávacím programem b) úroveň myšlení c) úroveň vyjadřování d) úroveň aplikace vědomostí e) píle a zájem o učení f) navržený postup, jak dosáhnout zlepšení g) naznačení dalšího rozvoje žáka Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných a nepovinných předmětech stanovených školním vzdělávacím programem a chování žáka a na akcích pořádaných školou jsou v případě použití slovního hodnocení popsány tak, aby byla zřejmá úroveň vzdělávání žáka, které dosáhl zejména k očekávaným výstupům formulovaným v učebních osnovách jednotlivých předmětů školního vzdělávacího programu, k jeho vzdělávacím a osobním předpokladům a k věku žáka. Slovní hodnocení zahrnuje posouzení výsledků vzdělávání žáka v jejich vývoji, ohodnocení jeho píle, jeho přístupu ke vzdělávání i v souvislostech, které ovlivní jeho výkon a naznačují další rozvoj žáka. Obsahuje také zdůvodnění hodnocení a doporučení, jak předcházet neúspěchům žáka a jak je překonávat.

17 Výběr kritérií pro slovní hodnocení (možnost úpravy): - intelekt: obecné rozumové schopnosti (inteligence), speciální dovednosti (např. matematickologické, jazykové a jiné), organizační schopnosti, bystrost, plánovitost, předvídavost, formy myšlení - fantazie: bohatost fantazijních představ, tvůrčí fantazie, rekonstrukční fantazie, umělecká fantazie - vyjadřovací schopnosti:řeč: vytříbená, stručná, bohatá, výrazná, spisovná, jasná výstižná - paměť: rychlost vštípené látky, délka zapamatování, rychlost vybavování, kvalita obsahu zapamatované látky, objektivní nebo subjektivní typ (zkresluje skutečnost) - pozornost: vytrvalost pozornosti, délka a hloubka pozornosti - city: soucitnost s druhými, citový vztah ke zvířatům a věcem, hloubka, rychlost a trvalost citů, estetické, intelektuální a etické city - temperament: vzrušivost, živost, rychlost reakcí - povahové ladění: optimistické, pesimistické - zájmy a ideály: bohatost zájmů, kvality zájmů, zájmy o matematiku, literaturu, hudbu, výtvarná umění, herectví, přírodu a jiné, trvalost zájmů - vztah k učení a k práci: pečlivost, zájem o učení, zájem o manuální práci, zájem o duševní práci, spolupracuje se školou, životní cíl a zaměření - vztah k učitelům a představeným: uznává autoritu učitele a školy, přímost, úslužnost, ochota, uctivost, nebojácnost, poslušnost - vztah k lidem a spolužákům: společenskost, ochota pomoci, slušnost ve vystupování, něžnost, poddajnost, ústupnost, altruismus, důvěřivost, soucitnost, ohleduplnost, spravedlivost, neagresivní chování, navazování přátelství, - extroverze - introverze: společenskost - uzavřenost, rád -nerad se stýká s druhými, uzavřenost otevřenost - společenské způsoby a vystupování: zdvořilost, jemnost, takt, družnost, milé vystupování, ochota a úslužnost, osvojené návyky chování - volní vlastnosti: vytrvalost, cílevědomost, snaživost, neústupnost při překonávání překážek, smysl pro povinnost, zodpovědnost, plnění povinností, dochvilnost - samostatnost: úkoly řeší samostatně, samostatnost v řešení životních situací - smysl pro pořádek: pořádnost a úklid vlastních věcí, pečlivost v uspořádání školních pomůcek, sešitů a knih - ctižádostivost: zvýšená - snížená, přiměřená (zdravá) - sebehodnocení: sebekritičnost, přeceňuje se - podceňuje se - nebojácnost: není trémistou, dovede oponovat názorům, s nimiž nesouhlasí, statečnost - dominance: chce řídit druhé, chce organizovat, panovačnost, neústupnost - submisivita: podřízenost, ústupnost, kompromisnost, chce být veden,

18 - mravní vlastnosti: upřímnost, pravdomluvnost, otevřenost, smysl pro pravdu, smysl pro nestrannost, dobré chování, zodpovědnost, čestnost, ukázněnost, hrdost, svědomí, zásadovost - sociální aktivita: iniciativnost, společenská akce, průbojnost, zapojení do diskusí, hlásí se často ve vyučování, navrhuje nové věci - motorika: pohybová obratnost celková, jemná koordinace pohybů prstů a rukou (zručnost) U některých znaků nelze určit, zdali jde o znak kladný nebo záporný z etického hlediska (viz např. temperament). U některých nelze určit ani jejich opak, neboť se jich užívá jen v pejorativním smyslu (viz jazykové zvláštnosti). Seznam lze chápat také z různých pohledů a lze jej rozlišovat. 7. Zásady pro stanovení celkového hodnocení žáka na vysvědčení v případě použití slovního hodnocení nebo kombinace slovního hodnocení a klasifikace Zásady pro převedení slovního hodnocení do klasifikace nebo klasifikace do slovního hodnocení pro stanovení celkového hodnocení žáka na vysvědčení: PROSPĚCH Ovládnutí učiva předepsaného osnovami 1 - výborný (ovládá bezpečně) 2 - chvalitebný (ovládá) 3 - dobrý (v podstatě ovládá) 4 - dostatečný (v podstatě ovládá s pomocí) 5 - nedostatečný (neovládá) Úroveň myšlení 1 - výborný (pohotový, bystrý, dobře chápe souvislosti) 2 - chvalitebný ( uvažuje celkem samostatně) 3 - dobrý (menší samostatnost v myšlení) 4 - dostatečný ( nesamostatné myšlení) 5 - nedostatečný (odpovídá nesprávně i na návodové otázky) Úroveň vyjadřování 1 - výborný (výstižné a poměrně přesné) 2 - chvalitebný (celkem výstižné) 3 - dobrý (myšlenky vyjadřuje ne dost přesně) 4 - dostatečný (myšlenky vyjadřuje se značnými obtížemi) 5 - nedostatečný (i na návodné otázky odpovídá nesprávně)

19 Celková aplikace vědomostí, řešení úkolů, chyby, jichž se žák dopouští 1 - výborný (užívá vědomostí a dovedností spolehlivě, pracuje samostatně, přesně a s jistotou) 2 - chvalitebný (dovede používat vědomosti a dovednosti při řešení úkolů, menší chyby) 3 - dobrý (řeší úkoly, překonává potíže, odstraňuje chyby s pomocí učitele) 4 - dostatečný (dělá podstatné chyby, nesnadno je překonává) 5 - nedostatečný (praktické úkoly nedokáže splnit ani s pomocí) Píle a zájem o učení 1 - výborný (aktivní, učí se uvědoměle a se zájmem) 2 - chvalitebný (učí se svědomitě) 3 - dobrý (k učení a práci nepotřebuje větších podnětů) 4 - dostatečný (malý zájem o učení, potřebuje stálé podněty) 5 - nedostatečný (pomoc a pobízení k učení jsou zatím neúčinné) 8. Hodnocení žáka na vysvědčení Celkový prospěch žáka je hodnocen těmito stupni: prospěl s vyznamenáním prospěl neprospěl Žák je hodnocen stupněm: - prospěl(a) s vyznamenáním, není-li v žádném povinném a povinně volitelném předmětu hodnocen na vysvědčení stupněm prospěchu horším než 2 chvalitebný, průměr z uvedených předmětů nemá horší než 1,5 a jeho chování je velmi dobré - prospěl, není-li v žádném z povinných a povinně volitelných předmětů hodnocen na vysvědčení stupněm 5 nedostatečný - neprospěl, je-li v některém z povinných a povinně volitelných předmětů hodnocen na vysvědčení stupněm 5 nedostatečný Výsledky práce v zájmových útvarech školy se hodnotí těmito stupni: - pracoval úspěšně - pracoval Do vyššího ročníku postupuje žák, který prospěl, dále který neprospěl z jednoho nebo více předmětů výchovného zaměření nebo na 1. stupni školy již ročník opakoval. Nelze-li žáka pro závažné objektivní příčiny klasifikovat na konci prvního pololetí, určí ředitel školy náhradní termín. Není-li možné klasifikovat ani v náhradním termínu, žák se za první pololetí neklasifikuje.

20 Nelze-li žáka pro závažné objektivní příčiny klasifikovat na konci druhého pololetí a ani v náhradním termínu, opakuje ročník. Má-li zákonný zástupce žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení, požádat ředitelku školy o komisionální přezkoušení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Komisionální přezkoušení se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zákonným zástupcem žáka. Žák, který plní povinnou školní docházku, opakuje ročník, pokud na konci druhého pololetí neprospěl nebo nemohl být hodnocen. To neplatí o žákovi, který na daném stupni základní školy již jednou ročník opakoval; tomuto žákovi může ředitel školy na žádost jeho zákonného zástupce povolit opakování ročníku pouze z vážných zdravotních důvodů. Ředitel školy může žákovi, který splnil povinnou školní docházku a na konci druhého pololetí neprospěl nebo nemohl být hodnocen, povolit na žádost jeho zákonného zástupce opakování ročníku po posouzení jeho dosavadních studijních výsledků a důvodů uvedených v žádosti. 9. Vydávání vysvědčení Každé pololetí se vydává žákovi vysvědčení v posledním vyučovacím dni školního vyučování. Za první pololetí lze místo vysvědčení vydat žákovi výpis z vysvědčení. Hodnocení výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je vyjádřeno klasifikačním stupněm (dále je klasifikace ), slovně nebo kombinaci obou způsobů. O způsobu hodnocení rozhoduje ředitel se souhlasem školské rady. Škola převede slovní hodnocení do klasifikace nebo klasifikaci do slovního hodnocení v případě přestupu žáka na školu, která hodnotí odlišným způsobem, a to na žádost této školy nebo zákonného zástupce žáka. Škola, která hodnotí slovně, převede pro účely přijímacího řízení ke střednímu vzdělávání slovní hodnocení do klasifikace. U žáka s vývojovou poruchou učení rozhodne ředitel školy o použití slovního hodnocení na základě žádosti zákonného zástupce žáka. Výsledky žáka v základní škole speciální se hodnotí slovně. 10.Způsob získávání podkladů pro hodnocení a zásady pro stanovení hodnocení žáka na vysvědčení a) Podklady pro hodnocení a klasifikaci výchovně vzdělávacích výsledků a chování žáka získává učitel zejména těmito metodami, formami a prostředky: - soustavným diagnostickým pozorováním žáka - soustavným sledováním výkonů žáka a jeho připravenosti na vyučování - různými druhy zkoušek (písemné, ústní, grafické, praktické, pohybové) - kontrolními písemnými pracemi a praktickými zkouškami - analýzou výsledků činností žáka - konzultacemi s ostatními učiteli a podle potřeby i s pracovníky PPP, SPC a zdravotních služeb - rozhovory se žákem zákonnými zástupci žáka b) Žák musí být z příslušného předmětu vyzkoušen ústně nebo písemně několikrát za každé čtvrtletí. c) Učitel oznamuje žákovi výsledek každé klasifikace a poukazuje na klady a nedostatky

Základní škola a Mateřská škola Dolní Životice, příspěvková organizace Hlavní 15, Dolní Životice ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola a Mateřská škola Dolní Životice, příspěvková organizace Hlavní 15, Dolní Životice ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola a Mateřská škola Dolní Životice, příspěvková organizace Hlavní 15, Dolní Životice ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 202 2008 Vypracoval: Schválila: Mgr.Bohuslava Kvarčáková Školská rada dne 15.10.2008 Pedagogická

Více

Hodnocení žáka s LMP

Hodnocení žáka s LMP Hodnocení žáka s LMP Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných a nepovinných předmětech stanovených školním vzdělávacím programem se v případě použití klasifikace hodnotí na vysvědčení stupni prospěchu:

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK Hodnocení studenta je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. Klasifikace je jednou z forem hodnocení,

Více

Výběr nejčastějších znaků při slovním hodnocení žáka

Výběr nejčastějších znaků při slovním hodnocení žáka Výběr nejčastějších znaků při slovním hodnocení žáka /nejde o úplný seznam a vědecké roztřídění, bylo použito i synonym pro lepší slovní vystižení vlastností žáků/ Intelekt Obecné rozumové schopnosti /inteligence/

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Školní řád. Hlava II. Pravidla hodnocení žáků

Základní škola, Ostrava-Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Školní řád. Hlava II. Pravidla hodnocení žáků Školní řád Hlava II. Pravidla hodnocení žáků Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou vydána v souladu se zákonem 561/2004 Sb. 30, odst. 2, 51 a 52 (Školský zákon), vyhláškou 48/2005 Sb. 14, 15,

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

ŠKOLNÍ ŘÁD PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Základní škola a mateřská škola Lipoltice,okres Pardubice Lipoltice 46, 533 64 ŠKOLNÍ ŘÁD PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Vypracoval: Schválil: Mgr. Vladimíra Nalezinková, ředitelka školy

Více

1. Klasifikace ve vyučovacích předmětech s převahou teoretického zaměření

1. Klasifikace ve vyučovacích předmětech s převahou teoretického zaměření Příloha 1. Projednáno na pedagogické radě dne 1.9.2017 Abychom naplnili jeden z bodů ŠVP, to je vést žáky k zájmu o celoživotnímu vzdělávání, budou učitelé na naší škole využívat tyto způsoby hodnocení

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 190 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 2 OBSAH 1. STUPNĚ HODNOCENÍ PROSPĚCHU... 3 1.1 PŘEDMĚTY S PŘEVAHOU TEORETICKÉHO ZAMĚŘENÍ... 3 1.1.1 Stupeň

Více

B. Zásady hodnocení průběhu a výsledků chování - výchovná opatření

B. Zásady hodnocení průběhu a výsledků chování - výchovná opatření Dodatek č. 2 Od 1. 9. 2014 se mění Školní řád takto: I. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou, zásady a pravidla pro sebehodnocení žáků A. Zásady

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Střední škola stavební Jihlava, Žižkova 20, 586 01 Jihlava DOI-03/01112013 Počet listů : 7 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci

Více

Dodatek ke školnímu řádu

Dodatek ke školnímu řádu 1. kladenská soukromá střední škola a základní škola (1.KŠPA), s. r. o. Holandská 2531, 272 01 Kladno Dodatek ke školnímu řádu Čl. 10A Slovní hodnocení 1) Pro potřeby klasifikace slovním hodnocením v základním

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a P o p o v i c e, p ř í s p ě v k o v á o r g a n i z a c e P o p o v i c e 1 5 0, 6 8 6 0 4 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Základní škola je rozdělena na 2 stupně. I. stupněm se rozumí 1. až 5. ročník, II. stupněm se rozumí 6. až 9. ročník.

Základní škola je rozdělena na 2 stupně. I. stupněm se rozumí 1. až 5. ročník, II. stupněm se rozumí 6. až 9. ročník. 8. PŘÍLOHY 8.1 HODNOCENÍ ŽÁKŮ 8.1.1 Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání Za první pololetí vydává škola žákovi výpis z vysvědčení; za druhé pololetí vysvědčení. Základní škola je rozdělena na

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Kadaň, Komenského 562, příspěvková organizace 1. Zásady klasifikace Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Při hodnocení,

Více

Pravidla pro hodnocení žáků. VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky

Pravidla pro hodnocení žáků. VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky Pravidla pro hodnocení žáků VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník (dále jen učitel) uplatňuje přiměřenou náročnost

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ platný od 1. 9. 2012 Obsah 1.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DOBŘÍŠ, LIDICKÁ 384 263 01 DOBŘÍŠ tel.: 318521171, 602116411, spec.dobris@email.cz, www.zsdobris-lidicka.cz

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DOBŘÍŠ, LIDICKÁ 384 263 01 DOBŘÍŠ tel.: 318521171, 602116411, spec.dobris@email.cz, www.zsdobris-lidicka.cz ZÁKLADNÍ ŠKOLA DOBŘÍŠ, LIDICKÁ 384 263 01 DOBŘÍŠ tel.: 318521171, 602116411, spec.dobris@email.cz, www.zsdobris-lidicka.cz ------------------------------------------------- ŠKOLNÍ ŘÁD PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ

Více

Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Razová, příspěvková organizace Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání Příloha školního řádu a ŠVP (s účinností od 1. 9. 2016) Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Předmětné právní předpisy ke Klasifikačnímu řádu: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KUNICE se sídlem Na Návsi 60, Kunice 251 63

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KUNICE se sídlem Na Návsi 60, Kunice 251 63 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KUNICE se sídlem Na Návsi 60, Kunice 251 63 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 1/14 Vypracoval: Pedagogičtí pracovníci Schválil: Mgr. Blanka Chramostová Pedagogická rada projednala dne: 27.

Více

Základní škola a Mateřská škola Osoblaha

Základní škola a Mateřská škola Osoblaha Klasifikační řád (výtah ze školního řádu) Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků článek 1. Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace využívá k hodnocení žáků klasifikaci

Více

1.1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů ( 30 odst. 2). platnost od aktualizace aktualizace 1. 9.

1.1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů ( 30 odst. 2). platnost od aktualizace aktualizace 1. 9. příloha školního řádu Základní škola speciální a praktická škola Diakonie ČCE Vrchlabí 1.1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů ( 30 odst. 2). platnost od 1. 11. 2011 aktualizace

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Pravidla pro hodnocení prospěchu žáků: Na vysvědčení jsou žáci ve všech ročnících hodnoceni známkou. Pouze ve výjimečných případech je na žádost zákonných

Více

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 (podle 51-53 zákona č. 561/2004 Sb. ( Školský zákon ) a podle 17 20 Vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb.) Zásady hodnocení průběhu

Více

15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Základní škola a Mateřská škola T. G. Masaryka Drásov, okres Brno venkov 15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha 2 120 00 ŠKOLNÍ ŘÁD. pedagogičtí pracovníci školy

Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha 2 120 00 ŠKOLNÍ ŘÁD. pedagogičtí pracovníci školy Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha 2 120 00 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 181/10 Vypracoval: Schválil: pedagogičtí pracovníci školy Martin Ševčík Pedagogická rada projednala dne: 13.4.2010

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Příloha ŠVP ZV č. 2 Základní škola a mateřská škola, Mikulčice, příspěvková organizace Mikulčice 555, PSČ: 696 19, tel./fax: 518 357 253, e-mail: zsmikulcice@seznam.cz Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ příloha 1 Školního řádu ZŠ Šternberk, Olomoucká 76 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Tento dokument vydává ředitelka školy na základě 30, odst.1) zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Příloha 2: Pravidla pro hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání žáků

Příloha 2: Pravidla pro hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání žáků Základní škola a mateřská škola Třebenice, příspěvková organizace Paříkovo náměstí 133, 411 13 Třebenice Příloha 2: Pravidla pro hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání žáků Č. j. 428/2014 Označení směrnice:

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Základní škola, Brno, Palackého 68 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Schválil: Mgr. Slavomíra Marešová, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne 1. 9. 2012 Směrnice nabývá platnosti

Více

Základní škola a Mateřská škola, Děčín XXVII, Kosmonautů 177, příspěvková organizace. Klasifikační řád

Základní škola a Mateřská škola, Děčín XXVII, Kosmonautů 177, příspěvková organizace. Klasifikační řád Základní škola a Mateřská škola, Děčín XXVII, Kosmonautů 177, příspěvková organizace Klasifikační řád Obsah: 1 Hodnocení a klasifikace žáka 1.1 Stupně klasifikace 1.2 Celkový prospěch 1.3 Hodnocení práce

Více

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 21 Práva žáků, studentů a zákonných zástupců dětí a nezletilých

Více

6 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení žáků: Hodnocení je každodenní činnost učitele během vyučovacího procesu i mimo něj. Vychází z klíčových kompetencí a celoškolních výchovně vzdělávacích

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Příloha ke školnímu řádu Základní školy, Praha 10, Práčská 137 Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků I. Hodnocení žáků na vysvědčení 1. Při použití klasifikace se výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých

Více

I. ZÁSADY PRŮBĚŽNÉHO HODNOCENÍ

I. ZÁSADY PRŮBĚŽNÉHO HODNOCENÍ OBSAH ŠKOLNÍ ŘÁD PŘÍLOHA Č. 1 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ I. Zásady průběžného hodnocení II. Celkové hodnocení výsledků vzdělávání III. Kritéria pro hodnocení prospěchu Závazná pravidla

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, okres Hodonín, ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Máš na to! Příloha č.1: Pravidla pro hodnocení žáků Verze z 30.08.2009 zpracována podle RVP ZV Platnost : 1.9.2009

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1. Zásady hodnocení: při hodnocení průběžné i celkové klasifikace učitel uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi při celkové klasifikaci

Více

Příloha IV Klasifikační řád Klasifikace ve vyučovacích předmětech, výňatek

Příloha IV Klasifikační řád Klasifikace ve vyučovacích předmětech, výňatek Příloha IV Klasifikační řád Klasifikace ve vyučovacích předmětech, výňatek Pro účely klasifikačního řádu se předměty dělí na předměty s převahou: a) teoretického zaměření, b) praktického zaměření, c) výchovného

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí vyhláškou MŠMT ČR č. 48/2005 Sb., o základní škole, a školským zákonem č. 561/2004 Sb. v platném

Více

Příloha školního řádu

Příloha školního řádu Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Příloha školního řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení chování O všech výchovných opatřeních musí být prokazatelnou formou informováni zákonní

Více

1 Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou 1.1 Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání

1 Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou 1.1 Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání Škola: Základní škola a Mateřská škola Vranovice, Masarykova 178, Vranovice 691 25 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vypracovala: Mgr. Hana Pokorná, ředitelka školy Kontrolovala: Mgr. Blanka Beňušová,

Více

Hodnocení a vlastní hodnocení školy

Hodnocení a vlastní hodnocení školy Hodnocení a vlastní hodnocení školy 5.1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5.1.1. Zásady hodnocení Pedagogičtí pracovníci při hodnocení výsledků vzdělávání žáků vychází z posouzení míry dosažení

Více

Školní řád. Základní škola a mateřská škola Jamné, příspěvková organizace

Školní řád. Základní škola a mateřská škola Jamné, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Jamné, příspěvková organizace Školní řád Školní řád stanovuje základní pravidla vzájemného soužití ve škole. Práva a povinnosti žáků, zákonných zástupců, pedagogických pracovníků

Více

Vnitřní klasifikační řád

Vnitřní klasifikační řád Vnitřní klasifikační řád Smyslem hodnocení je objektivně posoudit jednotlivé složky školního výkonu žáka. 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník (dále

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Způsoby hodnocení Klasifikace i slovní hodnocení Kritéria hodnocení 1. Obecné zásady a) Hodnocení výkonů a pracovních výsledků žáků musí být postaveno na plnění konkrétních

Více

Základní škola Pomezí, okres Svitavy. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb.

Základní škola Pomezí, okres Svitavy. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb. Základní škola Pomezí, okres Svitavy KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb. OBSAH 1. Úvod 2. Pravidla hodnocení a klasifikace žáka

Více

HODNOCENÍ ŽÁKŮ A VÝCHOVNÁ OPATŘENÍ

HODNOCENÍ ŽÁKŮ A VÝCHOVNÁ OPATŘENÍ Školní řád Základní školy Na Radosti PŘÍLOHA Č. 1 HODNOCENÍ ŽÁKŮ A VÝCHOVNÁ OPATŘENÍ Základní škola Na Radosti, Komenského 972/10, 591 01 Žďár nad Sázavou www.skolalanaradosti.cz Zásady hodnocení průběhu

Více

Klasifikační řád ZŠ a MŠ Chalabalova

Klasifikační řád ZŠ a MŠ Chalabalova Klasifikační řád ZŠ a MŠ Chalabalova V návaznosti na 51, 52 53, 54 55, zákona č. 561/2004, Vyhlášky ze dne 18.1.2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění školní docházky dále jen Školský

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Mgr. Martin Černý, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne: 28. 8. 2010 Směrnice nabývá účinnosti ode dne: 1. 9. 2010 Obecná ustanovení ŠKOLNÍ ŘÁD Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona

Více

Hodnocení žáků speciálních tříd

Hodnocení žáků speciálních tříd Příloha č. 2 Hodnocení žáků speciálních tříd Hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování žáků je: jednoznačné, srozumitelné, srovnatelné s předem stanovenými kriterii, věcné, všestranné Hodnocení

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci.

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. Příloha č. l KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. 1. Zásady hodnocení - klasifikace 1.1 Při hodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků V Karlových Varech 29. srpna 2012 Mgr. Jana Hynková ředitelka školy 1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků ve škole při zdravotnických zařízeních

Více

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování žáků jsou součástí školního řádu ZŠ a MŠ Dolní Dvořiště. Pravidla pro hodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů Dodatek č. 2 ke školnímu řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů Podle 30, odst. (2) Zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vydávám tato Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola praktická a základní škola speciální Lomnice nad Popelkou Komenského 1000 PSČ 512 51 Lomnice nad Popelkou KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Zásady klasifikace a hodnocení Hodnocení žáka je organickou

Více

Ř-05 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

Ř-05 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD I. Zásady klasifikace (1) Při hodnocení, při průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník (dále jen učitel) uplatňuje přiměřenou uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi. (2)

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků příloha č. 1 Školního řádu

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků příloha č. 1 Školního řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků příloha č. 1 Školního řádu Pravidla pro hodnocení jsou zpracována na základě vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání. Na naší škole se používá

Více

Základní škola a Mateřská škola Píšť

Základní škola a Mateřská škola Píšť Součást ŠKOLNÍHO ŘÁDU Základní škola a Mateřská škola Píšť Pravidla pro klasifikaci žáků a pravidla pro udělování pochval a jiných ocenění A. Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci B. Klasifikace

Více

Pravidla hodnocení žáků

Pravidla hodnocení žáků Pravidla hodnocení žáků Na základě 30, odst. 2 z. č. 561/2004 Sb.(školský zákon) vydávám jako ředitelka Základní školy Tomáše Šobra a Mateřské školy Písek, Šobrova 2070 tato pravidla hodnocení žáků jako

Více

Jednotlivá kritéria jsou hodnocena stupni 1-4 (výborný, chvalitebný, dobrý, dostatečný)

Jednotlivá kritéria jsou hodnocena stupni 1-4 (výborný, chvalitebný, dobrý, dostatečný) PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ A KLASIFIKACI ŽÁKŮ 1.1 ZÁKLADNÍ VÝCHODISKA PRO HODNOCENÍ A KLASIFIKACI ŽÁKŮ - Hodnocení žáků upravuje Vyhláška č.48/2005 Sb. - Za základ každého hodnocení považujeme zpětnou vazbu,

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1. Zásady klasifikace a hodnocení Při hodnocení a průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt

Více

F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků

F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků vychází z posouzení míry dosažení výstupů pro jednotlivé předměty školního vzdělávacího programu. Hodnocení

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Čl. 1 Pravidla hodnocení Pravidla hodnocení žáků jsou součástí školního řádu a obsahují zejména: Příloha č. 1 zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání

Více

Hodnocení žáků a autoevaluace

Hodnocení žáků a autoevaluace Hodnocení žáků a autoevaluace Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je vyjádřeno klasifikačním stupněm (dále jen "klasifikace"). U žáka s vývojovou

Více

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Klasifikační řád projednán na pedagogické radě 21.6.2013 Platnost od 1.9.2013 Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Článek 1 Zásady hodnocení a klasifikace 1)

Více

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Klasifikační řád Klasifikační řád Odborného učiliště a Praktické školy, Kladno Vrapice, (dále jen OU a PrŠ) je vydán v souladu

Více

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Základní škola Senožaty, okres Pelhřimov PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Obsah: Právní vymezení Hodnocení výsledků vzdělávání čl.1 - Stupně klasifikace čl.2 - Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci čl.3 - Zásady hodnocení průběhu a

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků (součást Školního řádu)

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků (součást Školního řádu) Č.j.548 /2015 Účinnost: od 1.9.2015 Spisový znak: 2-1 Skartační znak: A5 Razítko školy: Masarykova základní škola a mateřská škola Žalhostice Počet stran: 11 Podpis ředitele školy: Změny: Pravidla pro

Více

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce.

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce. 6.1. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení žáků vychází ze zákona č.561/2004 Sb., školského zákona a z vyhlášky č.48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Hodnocení

Více

Vycházejí z paragrafu 51, 52, 53 zákona číslo 561/2004 Sb. v platném znění a z paragrafu 14 až 23 vyhlášky číslo 48/2005 Sb.

Vycházejí z paragrafu 51, 52, 53 zákona číslo 561/2004 Sb. v platném znění a z paragrafu 14 až 23 vyhlášky číslo 48/2005 Sb. ZŠ Z á k l a d n í š k o l a Dolní Počernice Národních hrdinů 70, Praha 9 Dolní Počernice, 190 12, tel./fax 281 93 01 36, 281 93 21 41 IČO 45246025, DIČ 009-45246025 e-mail: zs.dp@tiscali.cz,skola.pocernice@seznam.cz,

Více

Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3. Klasifikační řád

Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3. Klasifikační řád Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3 Klasifikační řád Úvod Klasifikační řád popisuje hodnocení a klasifikaci prospěchu žáků a klasifikaci jejich chování. Vychází z vyhlášky č. 48/2005

Více

6. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 14 6. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci Nedílnou součástí výchovně vzdělávací práce základní školy je hodnocení a klasifikace žáků. Jde o složitý

Více

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Vypracovala: Mgr. Helena Pláteníková Platnost ode dne: 21.4.2016 Pravidla

Více

GYMNÁZIUM ČESKÝ BROD

GYMNÁZIUM ČESKÝ BROD GYMNÁZIUM ČESKÝ BROD Vítězná 616, 282 27 Český Brod,Czech republic,tel/fax +420321 622347 e-mail: gc_ brod@ iol.cz, URL.. http://www.gcbrod.cz V Českém Brodě dne: 29.8.2008 Pravidla pro hodnocení výsledků

Více

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1a PRAVIDLA HODNOCENÍ ŽÁKŮ

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1a PRAVIDLA HODNOCENÍ ŽÁKŮ Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213 Vnitřní směrnice B1a PRAVIDLA HODNOCENÍ ŽÁKŮ Obsah: I. Způsob hodnocení a klasifikace II. Zásady a pravidla hodnocení a klasifikace žáků

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Příloha E: PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Platnost: od 1. 9. 2008 Obsah: 1. Hodnocení

Více

1 Hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení jsou zpracována na základě vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání.

1 Hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení jsou zpracována na základě vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání. 1 Hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení jsou zpracována na základě vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání. Obecné zásady: - při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci učitel uplatňuje

Více

Základní škola Spektrum, s.r.o. Klasifikační řád. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Součást Školního řádu ze dne 24. 11.

Základní škola Spektrum, s.r.o. Klasifikační řád. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Součást Školního řádu ze dne 24. 11. Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Součást Školního řádu ze dne 24. 11. 2014 Strana 1 (celkem 10) I. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Pojetí a předmět hodnocení a) Hodnocení

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SOU HUBÁLOV OBSAH 1. Pravidla hodnocení a klasifikace žáka SOU Hubálov 2. Klasifikace v náhradním termínu 3. Zkouška při pochybnosti o správnosti klasifikace

Více

Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400. Klasifikační řád

Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400. Klasifikační řád Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400 Klasifikační řád Klasifikační řád stanovuje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Je vydán v souladu s ustanovením 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha ŠKOLNÍ ŘÁD. pedagogičtí pracovníci školy

Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha ŠKOLNÍ ŘÁD. pedagogičtí pracovníci školy Základní škola, Praha 2, Londýnská 34 se sídlem Londýnská 34, Praha 2 120 00 ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 168/15 Vypracoval: Schválil: pedagogičtí pracovníci školy Martin Ševčík Pedagogická rada projednala dne: 30.4.2015

Více

VI. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ

VI. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ VI. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Pravidla pro hodnocení žáků 1. Obecné zásady - cílem a základem každého hodnocení je poskytnout žákovi zpětnou vazbu - při hodnocení učitel uplatňuje přiměřenou náročnost

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠTĚCHOVICE Školní 122, okres Praha západ. Schválila: Mgr. Hana Králíková, ředitelka školy

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠTĚCHOVICE Školní 122, okres Praha západ. Schválila: Mgr. Hana Králíková, ředitelka školy KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠTĚCHOVICE Školní 122, okres Praha západ Schválila: Mgr. Hana Králíková, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne: 27.8.2012 Školská rada schválila dne: 10.9.2012

Více

Dodatek k školnímu řádu Základní škola Tábor, Zorovská 2696. Hodnocení žáků

Dodatek k školnímu řádu Základní škola Tábor, Zorovská 2696. Hodnocení žáků Dodatek k školnímu řádu Základní škola Tábor, Zorovská 2696 Hodnocení žáků 1. Při porušení povinností stanovených školním řádem lze podle závažnosti tohoto porušení žákovi uložit: a) napomenutí třídního

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ A KLASIFIKACI ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ A KLASIFIKACI ŽÁKŮ PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ A KLASIFIKACI ŽÁKŮ Nedílnou součástí vzdělávacího procesu je hodnocení žáků. Vyjadřuje míru dosažení výstupů a osvojení kompetencí, ke kterým žáci v průběhu výchovněvzdělávacího

Více

Prospěch žáka v jednotlivých vyučovacích předmětech je klasifikován těmito stupni: výborný chvalitebný dobrý dostatečný nedostatečný

Prospěch žáka v jednotlivých vyučovacích předmětech je klasifikován těmito stupni: výborný chvalitebný dobrý dostatečný nedostatečný Hodnocení žáků a autoevaluace školy Nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu ve škole je hodnocení žáků. Hodnocení žáků je běžnou činností, kterou učitel ve škole vykonává průběžně ve výuce (ale

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6.1. Pravidla pro hodnocení žáků Na naší škole upřednostňujeme pozitivní hodnocení žáků, a to nejen při prověřování vědomostí, ale v celém procesu učení. Při výuce

Více

Hodnocení a klasifikace žáků

Hodnocení a klasifikace žáků Hodnocení a klasifikace žáků Ve výchovně vzdělávacím procesu se uskutečňuje klasifikace průběžná a celková. Průběžná klasifikace se uplatňuje při hodnocení dílčích výsledků a projevů žáka v jednotlivých

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Příloha č. 1 Školního řádu PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. OBECNÉ ZÁSADY KLASIFIKACE A INFORMACE O PRŮBĚHU VZDĚLÁVÁNÍ 1.1. Žáci, jejich zákonní zástupci (u zletilých žáků též osoby,

Více

Vnitřní klasifikační řád pro OA

Vnitřní klasifikační řád pro OA Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř, Na Valech 690 Vnitřní klasifikační řád pro OA 1 Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci učitel

Více

Klasifikační řád pravidla pro hodnocení žáků

Klasifikační řád pravidla pro hodnocení žáků Základní škola a Mateřská škola Bolatice, příspěvková organizace Klasifikační řád pravidla pro hodnocení žáků I. Získání podkladů pro klasifikaci 1. Metody získávání podkladů soustavná diagnostická pozorování

Více

Pravidla hodnocení žáků na ZŠ Dětmarovice

Pravidla hodnocení žáků na ZŠ Dětmarovice Pravidla hodnocení žáků na ZŠ Dětmarovice Obsah: Právní vymezení Úvod čl. 1 - Stupně klasifikace a hodnocení čl. 2 - Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci čl. 3 - Zásady klasifikace a hodnocení

Více

Zásady klasifikace Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání Způsob získávání podkladů pro hodnocení Stupně hodnocení prospěchu

Zásady klasifikace Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání Způsob získávání podkladů pro hodnocení Stupně hodnocení prospěchu Zásady klasifikace Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání hodnocení předmětů s převahou naukovou - především míra osvojení učiva, požadovaných dovedností a návyků hodnocení předmětů s převahou

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců ŠKOLNÍ ŘÁD Je vydán jako soubor pravidel, která upravují vzájemné vztahy mezi žáky, pedagogickými pracovníky a ostatními zaměstnanci školy. Účelem je vytvořit příznivé podmínky pro plné využívání vyučovací

Více

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Pojetí a předmět hodnocení a klasifikace Cílem hodnocení je poskytnout žákovi zpětnou vazbu, prostřednictvím níž získává informace o tom, jak danou problematiku

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6.1 Pravidla pro hodnocení žáků Základní východiska 6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Hodnocení žáků upravuje Vyhláška č. 48/2005 Sb. Hodnocení žáků je nejúčinnější zpětná vazba pro žáka, učitele

Více

K l a s i f i k a č n í

K l a s i f i k a č n í Gymnázium, Praha 4, Písnická 760 č.j. 330/2015 příloha Školního řádu K l a s i f i k a č n í ř á d Pravidla hodnocení a klasifikace žáků Čl. 1 Hodnotíme klasifikací. Každý vyučující na začátku školního

Více

Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o.

Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o. Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o. U Josefa 118, Cihelna, 530 09 Pardubice tel. 466 412 832, 466 413 263 www.sscg.cz, skola@sscg.cz KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Příloha č. 1 Střední škola

Více