REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015"

Transkript

1 Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o. s. za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a odborné garance TÜV SÜD Czech s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE v rámci projektu Semináře k hospodaření s energiemi (nejen) měst a obcí 2015 Kolín, 23. září 2015 Středa Podnikatelský inkubátor CEROP Kolín ( hodin Sokolská 1095, Kolín 2 (v areálu kolínského zámku) Seminář je otevřen pro členy samospráv, tajemníky úřadů i další pracovníky měst a obcí, kteří mají v kompetenci energetiku a energetický management. Cílem je seznámit města a obce s aktuální legislativou v oblasti hospodaření a energetických úspor, daných zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, směrnicí č. 2010/31/EU, směrnicí č. 2012/27/EU o energetické účinnosti a dalšími technickými i právními předpisy, a odborně připravit pracovníky veřejné správy na aplikaci požadavků těchto předpisů do praxe veřejného sektoru. Účelem projektu je vytvoření znalostního odborného zázemí, poskytnutí základních informací o problematice energetického managementu, hospodaření s energiemi a jejich úsporách ve městech a obcích na území jednotlivých krajů celé ČR. Regionální seminář navazuje na obdobné semináře, které se již uskutečnily nebo uskuteční v dalších regionech České republiky.

2 Města, obce a jimi zřizované, resp. zakládané organizace jsou vlastníky majetku včetně budov a jiných staveb v souhrnné hodnotě stovek mld. Kč a současně veřejnoprávními subjekty, na které se vztahuje přísnější legislativa, finanční i veřejná kontrola. Na tyto veřejnoprávní subjekty se vztahují více než na ostatní fyzické či právnické osoby předpisy v segmentu hospodaření a úspor energií, jejichž požadavky jsou povinni naplňovat, například směrnice č. 2010/31/EU, směrnice č. 2012/27/EU o energetické účinnosti, nebo zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Pro úspěšné a účelné plnění kritérií uvedeného zákona, směrnic EU a technických i právních předpisů je nezbytná příprava kvalitních odborníků zaměstnanců veřejnoprávních subjektů a jejich průběžné vzdělávání. STMOÚ ČR proto připravilo 7 regionálních seminářů, jejichž cílem je odborná příprava pracovníků veřejné správy na aplikaci uvedených předpisů do praxe veřejného sektoru. Odborné zajištění seminářů zajistila certifikační autorita TÜV SÜD Czech s.r.o., lektoři jsou pečlivě vybraní odborníci v oblasti práva, energetického managementu, investičních a neinvestičních opatření v oblasti hospodaření s energiemi. Přednášky, metodiky a dokumentace z jednotlivých seminářů budou průběžně umisťovány na webu projektu:

3 PROGRAM SEMINÁŘE Registrace Zahájení semináře - informace o projektu, cíl semináře, obsah semináře Ing. Ivo Bělonohý, STMOÚ ČR :30 Úvod - proč má smysl sledovat spotřebu energie a snažit se o její snížení Ing. Mgr. Tomáš Chadim, TÜV SÜD Czech, s.r.o Zákon o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb. Ing. Pavel Zinburg, TÜV SÜD Czech, s.r.o Energetický management Ing. Pavel Zinburg, TÜV SÜD Czech, s.r.o přestávka na oběd Realizace úsporných opatření - počáteční očekávání a reálné výsledky Ing. Pavel Zinburg, TÜV SÜD Czech, s.r.o Financování projektů ke snížení energetické náročnosti Ing. Mgr. Tomáš Chadim, TÜV SÜD Czech, s.r.o přestávka, coffee break Aktuální trendy/způsoby nákupu energií Ing. Mgr. Tomáš Chadim, TÜV SÜD Czech, s.r.o Nákupy energií na burze; sdružené nákupy Ing. Simona Wildová, Českomoravská komoditní burza Kladno Příklady dobré praxe měst a obcí v oblasti úspor energií a udržitelné energetiky Ing. Ivo Bělonohý, STMOÚ ČR Závěrečná diskuse moderuje Ing. Mgr. Tomáš Chadim, TÜV SÜD Czech, s.r.o Ukončení semináře

4 ANOTACE JEDNOTLIVÝCH PŘÍSPĚVKŮ: ÚVOD - PROČ MÁ SMYSL SLEDOVAT SPOTŘEBU ENERGIE A SNAŽIT SE O JEJÍ SNÍŽENÍ Ing. Mgr. Tomáš Chadim Business Unit Manager TÜV SÜD Czech s.r.o. odborný garant projektu Přednáška účastníkům ozřejmí důvody snižování energetické náročnosti, aplikace energetického managementu a dlouhodobého sledování a vyhodnocování spotřeby energie. Součástí přednášky bude: Rámcová informace o energetické náročnosti, základní ukazatele na úrovni ČR/EU/svět Přehled stávající legislativy (Směrnice EU národní) Důvody pro sledování energetické náročnosti mimo požadavky stanové legislativou Absolvent přednášky získá přehled o problematice energetické efektivnosti, související legislativě a základních pojmech. Délka 0:25 hodiny. ZÁKON O HOSPODAŘENÍ S ENERGIÍ Č. 406/2000 SB. Ing. Pavel Zinburg Real Estate Service TÜV SÜD Czech s.r.o. Přednáška účastníky seznámí s aktuální podobou zákona v kontextu povinností pro kraje, města, obce a jimi zřizovaných/zakládaných společností. Součástí přednášky bude zejména: Energetická koncepce Energetický audit a posudek Průkaz energetické náročnosti budovy Kontrola kotlů Kontrola klimatizace Další související problematika Absolvent přednášky získá přehled o aktuálních požadavcích zákona o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb., včetně vysvětlení skutečného stavu povinností v oblasti průkazů energetické náročnosti budov, kontrol kotlů, klimatizací atd. Délka 0:45 hodiny.

5 ENERGETICKÝ MANAGEMENT Ing. Pavel Zinburg Real Estate Service TÜV SÜD Czech s.r.o. Přednáška účastníky seznámí s náplní energetického managementu, jeho přínosy a personální a finanční náročností. Součástí přednášky bude zejména: základní principy systémů managementu aplikace principů systémů managementu na oblast energetiky indikátory energetické náročnosti a řízení spotřeby energie požadavky normy ČSN EN ISO využití systému managementu v praxi ukázka SW řešení pro podporu energetického managementu Absolvent přednášky nabude vědomosti pro uplatňování principů energetického managementu v dílčích oblastech svého působení a při zavádění systému managementu. Délka 1:00 hodina + diskuse 0:15 hodiny. REALIZACE ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ - POČÁTEČNÍ OČEKÁVÁNÍ A REÁLNÉ VÝSLEDKY Ing. Pavel Zinburg Real Estate Service TÜV SÜD Czech s.r.o. Cílem přednášky je seznámit posluchače s riziky při realizaci/plánování úsporných opatření z hlediska jejich techniko-ekonomických přínosů. Součástí přednášky bude zejména: princip technicko-ekonomického hodnocení úsporných opatření faktory ovlivňující technické a ekonomické vlastnosti opatření příklady specifikace úsporných opatření, diskuse rizik jejich realizace Absolvent přednášky bude schopen identifikovat základní aspekty/rizika při plánování energeticky úsporných projektů, zejména při využití dotačních prostředků a následného dokládání dosažených výsledků. Délka 0:45 hodiny + diskuse 0:15 hodiny.

6 FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ KE SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI Ing. Mgr. Tomáš Chadim Business Unit Manager TÜV SÜD Czech s.r.o. odborný garant projektu Cílem přednášky je seznámit účastníky s možnými způsoby financování energeticky úsporných projektů a to včetně poskytnutí informace o technickoekonomických souvislostech jednotlivých příležitostí: Standardní financování vlastními zdroji rozpočtové plánování atd. Využití dotačních příležitostí (OPŽP, EFEKT, NZÚ) Aplikace energetických služeb se zárukou, metoda EPC Absolvent přednášky získá základní vědomosti pro kvalifikované řešení problematiky financování energeticky úsporných opatření. Délka 0:30 hodiny + diskuse 0:15 hodiny. AKTUÁLNÍ TRENDY/ZPŮSOBY NÁKUPU ENERGIÍ Ing. Mgr. Tomáš Chadim Business Unit Manager TÜV SÜD Czech s.r.o. odborný garant projektu Cílem přednášky je účastníky seznámit s technickými a ekonomickými aspekty u aktuálně užívaných způsobů pro nákup energií a to v kontextu zákona o veřejných zakázkách. Součástí přednášky bude zejména: Standardní nákup pomocí otevřeného řízení Využití elektronické aukce Využití nákupu na burze Využití hromadného nákupu Postupný nákup Absolvent přednášky bude schopen kvalifikovaně posoudit/vybrat způsob organizace výběrového řízení na dodavatele energie v kontextu jeho lokálních podmínek. Délka 0:30 hodiny + diskuse 0:15 hodiny.

7 NÁKUPY ENERGIÍ NA BURZE; SDRUŽENÉ NÁKUPY ENERGIÍ Ing. Simona Wildová Ředitelka úseku burzovních obchodů, Českomoravská komoditní burza Kladno Efektivní nákup energií, možnosti nákupu, legislativní vymezení, vstupní analýza zadavatele, nákup na burze, soulad se zákonem o veřejných zakázkách, sdružené nákupy obcí, svazů obcí, regionů, příklady sdružených nákupů Délka 0:20 hodiny PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE MĚST A OBCÍ V OBLASTI ÚSPOR ENERGIÍ A UDRŽITELNÉ ENERGETIKY Ing. Ivo Bělonohý jednatel Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o. s. Cílem je seznámit posluchače s příklady v daném oboru, realizovanými ve městech a obcích. Lektoři budou vybráni z pracovníků měst a obcí, pro každý seminář mohou být různá témata ze skupiny: zavádění a fungování energetického managementu v podmínkách měst a obcí zkušenosti s implementací ČSN EN ISO 50001, systému EMAS a dalších metod managementu audity udržitelného rozvoje oblast udržitelné výroby a spotřeby úsporná opatření investičního a neinvestičního charakteru využití alternativních způsobů výroby a spotřeby energií využití alternativních pohonů vozidel pro obec, školu, komunální služby či MHD revitalizace veřejného osvětlení efektivní a transparentní nákupy energií Absolvent přednášky bude schopen převzít přenositelné zkušenosti z jiných municipalit, vybrané příklady dobré praxe budou popsány ve sborníku ze všech seminářů včetně kontaktu na odborné pracovníky pro možné konzultace či návštěvy in situ. Délka 0:20 hodiny včetně průběžné diskuse.

8 Ekonomický princip modelu Energy performance contracting (EPC) V průběhu semináře bude k dispozici oběd a drobné občerstvení (hradí STMOÚ ČR) Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o. s. spolek dle 214 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Registrace ve veřejném rejstříku spolků vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl L, vložka 6242 Dlážděná 1004/6, Praha 1 Nové Město IČ: DIČ: CZ stmou@mmdecin.cz Tel/fax: , GSM:

Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni

Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni Podpora udržitelné energetiky v obcích na národní úrovni Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor workshop Udržitelná energetika v obcích 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Plnění cíle NAPEE alternativní schéma dle článku 7 ČR se rozhodla jít cestou alternativního

Více

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim www.tuv-sud.cz Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim Praha, 3. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Představení partnera SCHP, společnosti s.r.o. 2. Aktuální povinnosti

Více

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT

Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení program EFEKT Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Nástroje k naplňování cílů energetické účinnosti v ČR legislativní nástroje

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

Podpora energetické účinnosti

Podpora energetické účinnosti Podpora energetické účinnosti Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor Konference Připravenost stavebnictví na nzeb Praha, 24. ledna 2018 1 Legislativa Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií

Více

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Brno, 29. srpna 2018 Brno, 29. srpna

Více

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností

Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Příprava Národního energeticko-klimatického plánu a souvislosti s energetickou účinností Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Trendy evropské energetiky Praha, 20.

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více

Podpora komunálních energeticky úsporných projektů ze strany MPO

Podpora komunálních energeticky úsporných projektů ze strany MPO Podpora komunálních energeticky úsporných projektů ze strany MPO Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu

Více

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb.

Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Aktuální situace ve vztahu k implementaci směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU do českého prostředí a k zákonu 406/2000 Sb. Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Hana Schvarczová Vedoucí oddělení hospodaření s energií XIV. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Cíle energetické

Více

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Praha, 27. června 2018 Praha,

Více

Podpora udržitelné energetiky v obcích

Podpora udržitelné energetiky v obcích Podpora udržitelné energetiky v obcích Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Ostrava, 15. května 2019 Ostrava, 15. května 2019 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Řízení a sdílení rizik v energetických službách. Miroslav Marada

Řízení a sdílení rizik v energetických službách. Miroslav Marada Řízení a sdílení rizik v energetických službách Miroslav Marada OBSAH Představení společnosti ENESA a.s. Přehled rizik projektů EPC Způsoby řízení a omezování rizik projektů EPC ENESA a.s. představení

Více

Energeticky úsporná obec

Energeticky úsporná obec Energeticky úsporná obec Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2008 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících 10 až 15 letech mírný růst

Více

Energy Performance Contracting Energetické služby se zárukou ETICKÝ KODEX. Asociace poskytovatelů energetických služeb Listopad 2012 Praha

Energy Performance Contracting Energetické služby se zárukou ETICKÝ KODEX. Asociace poskytovatelů energetických služeb Listopad 2012 Praha Energy Performance Contracting ETICKÝ KODEX Listopad 2012 Praha Předmluva Energetické služby se v České republice začaly uplatňovat jako v jedné z prvních evropských zemí již v první polovině 90. let a

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Jana Sedláčková oddělení programů na podporu úspor 1 Národní dotační programy MPO Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných

Více

TÜV NORD CZECH ČLEN SKUPINY TÜV NORD GROUP

TÜV NORD CZECH ČLEN SKUPINY TÜV NORD GROUP TÜV NORD CZECH ČLEN SKUPINY TÜV NORD GROUP KANCELÁŘE TÜV NORD CZECH 6 kanceláří 2 vlastní laboratoře 3 STK 127 zaměstnanců 2 TÜV NORD CZECH ZÁKLADNÍ PŘEDSTAVENÍ Inspekční a certifikační společnost působící

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Regina Dulavová oddělení programů na podporu úspor seminář Energetické úspory Eurocentrum Hradec Králové, 6. 3. 2018 1 Energy Efficiency First

Více

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Oblast úspor energie aktuální informace pro obce Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2009 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a

Více

Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení

Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení Úspory energie a možnosti financování v oblasti veřejného osvětlení Ing. Jana Sedláčková vedoucí oddělení programů na podporu úspor Odborná 1 Úspory energie aktuálně poslání odboru obecně (1) implementace

Více

Možnosti snižování energetické náročnosti

Možnosti snižování energetické náročnosti Možnosti snižování energetické náročnosti Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Průmysl 4.0 snižuje energetickou náročnost ČR 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické

Více

Aktuální trendy a zkušenosti s přípravou, financováním a realizací energeticky úsporných projektů

Aktuální trendy a zkušenosti s přípravou, financováním a realizací energeticky úsporných projektů Aktuální trendy a zkušenosti s přípravou, financováním a realizací energeticky úsporných projektů Tomáš Chadim, SEVEn, o.p.s. SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. SEVEn je česká nezávislá

Více

FINANČNÍ ZDROJE - UDRŽITELNÁ ENERGETIKA Pakt starostů a primátorů , Praha

FINANČNÍ ZDROJE - UDRŽITELNÁ ENERGETIKA Pakt starostů a primátorů , Praha FINANČNÍ ZDROJE - UDRŽITELNÁ ENERGETIKA Pakt starostů a primátorů 10.9.2018, Praha WEBINÁŘ 10. ZÁŘÍ 2018 Společně s obyvateli ke kvalitě života, udržitelnosti a zdraví ve městech, obcích, regionech v Česku

Více

EPC a energetický management

EPC a energetický management EPC a energetický management Mezinárodní konference o úsporách energie 27. listopadu 2012 Praha, hotel Diplomat, konferenční sál Vladimíra Henelová, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace Energetický management

Více

Energetické audity v České republice

Energetické audity v České republice Energetické audity v České republice 24. října 2012 Ing. Jan Pejter (jan.pejter@enviros.cz) Obsah prezentace 1) Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, 2) Energetické audity, 3) Dotační tituly

Více

Nástroje státu na snižování spotřeby energie

Nástroje státu na snižování spotřeby energie Nástroje státu na snižování spotřeby energie Hana Schvarczová odbor energetické účinnosti a úspor workshop Energetická chudoba 1 10,6 mil. obyvatel Bydlení v České republice 55 % v bytových domech, 43

Více

Dotace a financování projektů novinky a aktuální info

Dotace a financování projektů novinky a aktuální info Dotace a financování projektů novinky a aktuální info Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Regina Dulavová oddělení programů na podporu úspor seminář Energetické úspory Eurocentrum Jihlava, 17. 4. 2018 1 Energy Efficiency First Úspory

Více

Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru

Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru Projekty EPC projekty s garantovanými úsporami ve veřejném sektoru Profil společnosti ENESA a.s. Společnost ENESA byla založena v srpnu 2005 Hlavním předmětem naší práce je vyvíjet a realizovat projekty

Více

Nastavení schématu EED, podpora realizace úspor energie v průmyslu

Nastavení schématu EED, podpora realizace úspor energie v průmyslu Nastavení schématu EED, podpora realizace úspor energie v průmyslu Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 PJ GJ/mil. Kč HDP Vývoje spotřeby energie Vývoj konečné spotřeby energie

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a

Více

Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor

Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor květen 2019 Ing. Rostislav Rožnovský ORAVSKOSLEZSKÉ NERGETICKÉ ENTRUM, příspěvková organizace (dále jen MEC) www.mskec.cz Hlavním

Více

kam směřuje zelený závazek EU?

kam směřuje zelený závazek EU? Energetická účinnost: Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor debata v Evropském domě 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Vyhláška o energetických specialistech č. 118/2013 Sb. Písemný test a tematické okruhy příloha č.4 1. Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření

Více

ÚVOD DO ŠKOLENÍ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU. PORSENNA o.p.s.

ÚVOD DO ŠKOLENÍ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU. PORSENNA o.p.s. ÚVOD DO ŠKOLENÍ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PORSENNA o.p.s. založena v roce 2004 potřeba uvádět principy UR do praxe poradenství v oblasti komunální energetiky strategické, rozvojové, koncepční

Více

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE PORSENNA o.p.s. Pakt starostů a primátorů příležitost pro česká města Jeseník, 18.10.2011 Litoměřice, 20.10.2011 CO JE ENERGETICKÝ MANAGEMENT? Trvalý proces

Více

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha, 29. dubna 2013

Více

Koncept Smart Cities z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu

Koncept Smart Cities z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu Koncept Smart Cities z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Národní akční plány ve vztahu k MPO Národní akční plán pro chytré sítě

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Současný stav efektivního využívání energie zejména v průmyslu a možnosti nových přístupů z pohledu státu

Současný stav efektivního využívání energie zejména v průmyslu a možnosti nových přístupů z pohledu státu Současný stav efektivního využívání energie zejména v průmyslu a možnosti nových přístupů z pohledu státu Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference 1 Směrnice 2012/27/EU

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na zavedení systému hospodaření s energií v podobě energetického managementu z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Definice energetického managementu... 1 3. Součásti

Více

SOUČ SOU ASNÝ ASNÝ STAV

SOUČ SOU ASNÝ ASNÝ STAV SOUČASNÝ STAV V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ ENERGETICKÝCH SLUŽEB METODOU EPC CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou

Více

EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR

EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR EPC DLOUHODOBÁ GARANCE ENERGETICKÝCH A FINANČNÍCH ÚSPOR EPC je partnerství mezi poskytovatelem energetických služeb a subjekty ve veřejném či soukromém sektoru. Cílem je prokazatelné zvýšení energetické

Více

Moravskoslezský kraj - cesta ke SMART regionu

Moravskoslezský kraj - cesta ke SMART regionu Moravskoslezský kraj - cesta ke SMART regionu Zpracoval: Ing. Rostislav Rožnovský Datum: 5. 6. 2015 Východisko: Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou dlouhodobě postiženi zhoršenou kvalitou životního

Více

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Mezinárodní konference o energetických úsporách Úspory energie a metoda EPC hotel Diplomat, 27. 11. 2012 Praha Obsah Postoj

Více

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ

DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ DOTAČNÍ TITULY PRO VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ OBSAH 1. Stávající podpora VO MPO EFEKT 2. Dotace v rámci OPŽP 2014 2020 2020 14. LEDNA 2014, ENERGETICKY ÚSPORNÉ VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ, PRAHA 22 MPO EFEKT 2014 Program

Více

CHARAKTERISTIKA METODY EPC

CHARAKTERISTIKA METODY EPC ÚVOD DO PROBLEMATIKY CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou energie, kdy celková výše plateb závisí na výši

Více

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC Jaroslav Emmer emmer@eav.cz Jihlava 10.6.2014 Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC 1 Základní pilíř o hospodaření s energií je zákon 406 z roku 2000

Více

ENVIROS - Company presentation

ENVIROS - Company presentation ENVIROS - Company presentation Kreditní linky podporující energeticky úsporné projekty Róbert Máček - ENVIROS O nás ENVIROS, s. r. o. je jednou z předních poradenských společností poskytující své služby

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti Ing. Simon Palupčík, MBA Snímek 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Členské státy zajistí, aby podniky, které nejsou malými a středními podniky,

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc

Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc Povinnosti obce z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií Seminář Energeticky úsporná obec Olomouc 20. 2. 2018 Obsah zákona 3 Státní energetická koncepce 4 Územní energetická koncepce 5 Program

Více

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015 Energetický management města Litoměřice Praha, 12. května 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany klimatu A Energetický plán města Geotermální

Více

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU Energetický audit a Energetický management Ladislav Tintěra Hradec Králové, Centrum andragogiky, 16. listopad 2017 ladislav.tintera@seznam.cz Představení lektora

Více

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013

Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Státní program MPO ČR na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT 2013 Program EFEKT slouží k zvýšení úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Je zaměřen

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz SOUČASNÝ STAV V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ ENERGETICKÝCH SLUŽEB METODOU EPC O SPOLEČNOSTI SEVEN SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. (SEVEn) poskytuje od roku 1990 poradenské služby v oblasti

Více

KB spolehlivý partner municipalit

KB spolehlivý partner municipalit KB spolehlivý partner municipalit 43. Den malých obcí Praha 10.3.2015 Municipality - Přístup Komerční banky Municipality - nejstabilnější a nejméně rizikové subjekty v ČR z pohledu financování Vývoj hospodaření

Více

Energy Performace Contracting a Strukturální fondy

Energy Performace Contracting a Strukturální fondy Energy Performace Contracting a Strukturální fondy Vladimír Sochor SEVEn, o.p.s. mezinárodní konference ENEF 2012, Banská Bystrica, 17. 10. 2012 1 Dokumenty o energetické účinnosti Dokument o energetické

Více

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU IMPLEMENTACE EVROPSKÉ SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI DO ČESKÝCH PODMÍNEK VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU Sdělení EK z 11/2010 Energie 2020 strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou

Více

Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí. 5. října 2017

Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí. 5. října 2017 Národní kulatý stůl k financování energetické účinnosti v ČR podklad Ministerstva financí 5. října 2017 Podpora zvyšování energetické účinnosti v ČR - působnost Ministerstva financí: dlouhodobá strategie

Více

Nové výzvy pro monitoring energií

Nové výzvy pro monitoring energií Jihlava 22. 10. 2013 Nové výzvy pro monitoring energií RNDr. Tomáš Chudoba DEA Energetická agentura, s.r.o. Energetické dokumenty audity, průkazy, posudky, koncepce, Energetický management implementace

Více

Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj

Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj Přehled současných legislativních požadavků; sankce; praktické zkušenosti; budoucí vývoj Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ing. Miroslav

Více

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. listopad 2006 Praha, Aquatherm SEVEn, Středisko pro efektivní

Více

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRINCIPY ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PORSENNA o.p.s. Založena v roce 2004 Mise: prosazování principů udržitelného rozvoje v praxi s důrazem na hospodárné využívání energie Oblasti činnosti:

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH PROJEKTŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH PROJEKTŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH PROJEKTŮ METODA EPC - obecné informace - EPC a dotace možnosti kombinace EDUARD PAULÍK, DABONA s.r.o. červen 2011 OBSAH PREZENTACE 1. část - specifika metody

Více

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR

Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Úřad vlády České republiky Výbor pro udržitelnou energetiku RVUR Stav a trendy ve zvyšování energetické efektivnosti a úsporách konečné spotřeby energie v ČR : jeden ze základních pilířů udržitelné energetiky

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE Ing. Lucie Stuchlíková PORSENNA o.p.s. Projekt je realizován za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

Ing. Lenka Doubnerová předsedkyně burzovního výboru. Odborný seminář STMOÚ Litomyšl

Ing. Lenka Doubnerová předsedkyně burzovního výboru. Odborný seminář STMOÚ Litomyšl Ing. Lenka Doubnerová předsedkyně burzovního výboru Odborný seminář STMOÚ Litomyšl 6. 11. 2017 Aktuální stav 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek - Prováděcí vyhlášky

Více

Úspory energie a obnovitelné zdroje energie

Úspory energie a obnovitelné zdroje energie Úspory energie a obnovitelné zdroje energie Tomáš Chadim Liberec 16.2.2010 Představení SEVEn SEVEn je konzultační společnost zaměřená na oblast energetiky a ţivotního prostředí, zejména na oblast úspor

Více

NOVÉ POVINNOSTI PODNIKŮ

NOVÉ POVINNOSTI PODNIKŮ Ing. Jiří Cihlář NOVÉ POVINNOSTI PODNIKŮ V OBLASTI ENERGETICKÝCH ÚSPOR A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ Konference Energie pro budoucnost XVI 15. září 2015, MSV Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - NOVINKY

Více

Energetická účinnost v chemickém průmyslu

Energetická účinnost v chemickém průmyslu Energetická účinnost v chemickém průmyslu Ing. Simon Palupčík, MBA 22.5.2014 TÜV SÜD Czech: Vývoj reálných cen energetických komodit Zdroj: AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY, web

Více

Energetické služby se zárukou

Energetické služby se zárukou Energetické služby se zárukou BANKA BUSINESS CENTRUM Poskytovatel komplexních energetických služeb a spolehlivý dodavatel elektřiny Skupina Enel 40 98 1,9 61 73 42 zemí GW milionu milionu tisíc % na ctyrech

Více

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI

POŽADAVKY A IMPLEMENTACE SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ Aquatherm Praha 2014 4. března 2014 Energetická účinnost (EE) v rámci strategie Evropa 2020, jeden z cílů klimaticko-energetické politiky 20-20-20: snížení emisí x zvýšení

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy Možnost kombinace metody EPC s dotací na zateplení objektů v majetku hlavního města Prahy 27.listopadu 2014 Základní dokumenty v oblasti energetiky Územní energetická koncepce hl. m. Prahy (aktualizovaná

Více

Příběh o realizaci komplexní modernizace energetického hospodářství Národního divadla s využitím alternativních zdrojů a realizovaného prostřednictvím energetických služeb se zaručenými úsporami energie

Více

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU

ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU ÚVOD DO ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU Karel Zubek Vsetín 18 dubna 2013 Spotřeba a výhled celosvětové spotřeby energií Světová poptávka po elektrické energii vzroste za čtvrtstoletí do roku 2035 o 70%, tedy

Více

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Poskytování energetických služeb, vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Ing. Jaroslav MAROUŠEK, CSc. SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Solární energie, Energy Centre České

Více

Zpravodaj č. 4 srpen 2014

Zpravodaj č. 4 srpen 2014 Zpravodaj č. 4 srpen 2014 OBSAH ZPRAVODAJE Vhodné nástroje zeleného nakupování v budovách... 1 Projekt zeleného nakupování ve školských objektech... 1 Projekt zeleného nakupování v objektu krytého plaveckého

Více

Energetický management města Litoměřice

Energetický management města Litoměřice Energetický management města Litoměřice Energetický manažment mesta: ako na to a kde na to vziať? Webinar, 24. června 2016 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Definice European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Prosinec 2010 Berliner Energieagentur GmbH Disclaimer: The sole responsibility for the content of this paper

Více

Aktuální informace z odboru energetické účinnosti a úspor MPO

Aktuální informace z odboru energetické účinnosti a úspor MPO Aktuální informace z odboru energetické účinnosti a úspor MPO Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu

Více

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Operační program Životní prostředí 2014-2020 Ing Jan Kříž Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů OPŽP 2014-2020 Základní přehled OPŽP 2014-2020 Základní

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy a příklady Úvod do problematiky jedinečnost metody EPC Ing. Vladimír Sochor

Více

Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020

Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020 Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose 5 OPŽP 2014-2020 Metodický návod pro splnění požadavku na zavedení energetického managementu v prioritní ose

Více

Fond Úspor města Litoměřice. Bratislava 24. března 2015

Fond Úspor města Litoměřice. Bratislava 24. března 2015 Fond Úspor města Litoměřice Bratislava 24. března 2015 Obsah prezentace Představení města Litoměřice Významné aktivity v energetice Podpora využití solární energie pro občany Důvody pro vznik Fondu úspor

Více

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017

ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Generální ředitelství Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 ROZHODNUTÍ GŘ č. 4/2017 Věc: Určení zaměstnanců pro zajištění systému managementu hospodaření s

Více