FINANČNÍ ANALÝZA ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU RODINNÉHO TYPU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FINANČNÍ ANALÝZA ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU RODINNÉHO TYPU"

Transkript

1 SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO s.r.o. Bakalářský studijní program: Ekonomika a management Studijní obor: Účetnictví a finanční řízení podniku FINANČNÍ ANALÝZA ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU RODINNÉHO TYPU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Yveta Wilkowská Vedoucí bakalářské práce: Ing. František Kalouda, MBA, CSc. Znojmo, duben 2009

2 SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO s.r.o. Akademický rok: 2008/2009 ZADÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Autor Bakalářský studijní program Obor Yveta Wilkowská Ekonomika a management Účetnictví a finanční řízení podniku Název tématu: FINANČNÍ ANALÝZA ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU RODINNÉHO TYPU Zásady pro vypracování: 1. Cíl BP, popis podniku, definice požadavků na informační zajištění 2. Popis současného stavu problematiky BP v daném podniku. 3. Na základě analýzy silných a slabých stránek současného stavu navrhněte žádoucí budoucí stav předmětu řešení DP. 4. Definujte podmínky, které musí být pro dosažení žádoucího budoucího stavu splněny. 5. V konkrétních podmínkách analyzovaného podniku navrhněte opatření, vedoucí k cílovému stavu. 6. Zpracujte souhr, v podobě řešeného problému, metod jeho řešení a výsledků řešení BP.

3 Rozsah práce: 35 Seznam odborné literatury: 1. JMÉNO AUTORA, Název publikace Datum zadání bakalářské práce: prosinec 2008 Termín odevzdání bakalářské práce: duben 2009 L. S. Yveta Wilkowská autor Ing. František Kalouda, MBA, CSc. vedoucí bakalářské práce Prof. PhDr. Miroslav Foret, CSc. rektor SVŠE Znojmo

4 Abstrakt Bakalářská práce se zabývá finanční analýzou zemědělského podniku rodinného typu v období Obsahuje návrhy řešení zjištěných problémů, které by mohly vést ke zlepšení stávající situace. Abstrakt Meine Bachelorarbeit beschäftigt sich mit der Finanzanalyse des landwirtschaftlichen Familienbetriebes in dem Zeitraum Sie beinhaltet Entwürfe der Lösungen zur entdeckten Problemen, die zur Verbesserung der jetzigen Situation führen können.

5

6 Obsah Úvod.6 Cíl práce a metodika Použité zdroje pro finanční analýzu Rozvaha Výkaz zisku a ztráty Příloha k účetní závěrce Přehled o peněžních tocích Metody finanční analýzy Analýza absolutních ukazatelů Horizontální analýza Vertikální analýza Analýza fondů finančních prostředků Analýza čistého pracovního kapitálu Čisté pohotové prostředky Čistý peněžně pohledávkový fond Analýza poměrových ukazatelů Analýza ukazatelů likvidity Analýza ukazatelů aktivity Analýza ukazatelů rentability Finanční stabilita Pyramidové soustavy ukazatelů Bonitní a bankrotní modely Bankrotní modely Bonitní modely Praktická část SWOT analýza..32 4:2. Analýza vývojových trendů hlavních ukazatelů Horizontální analýza Vertikální analýza Analýza pracovního kapitálu Analýza finanční stability Analýza aktivity Analýza rentability Výsledky bakalářské práce.. 48 Použité zdroje

7 ÚVOD Finanční analýza je důležitou součástí řízení firmy. Poskytuje informace, podle nichž se hodnotí stav a vývoj finanční situace podniku s výhledem do budoucnosti. Umožňuje v daném podniku poznat slabé stránky, které mohou přinést problémy a silné stránky, které mohou posílit pozici firmy. Naznačuje jaký je stav financí v podniku, jaká je majetková situace v podniku. Finanční analýza diagnostikuje finanční zdraví podniku. Informuje o tom jaká je rentabilita neboli výnosnost vloženého kapitálu a jaká je likvidita neboli schopnost podniku uhradit právě splatné závazky. Poznatky získané z finanční analýzy slouží pro interní potřebu: k rozhodování managementu o investorské a finanční činnosti podniku slouží ale i k informovanosti vlastníků, jakým způsobem je zhodnocován jejich vložený kapitál dále pro potřeby věřitelů, např. bankám k rozhodování, zda-li firma obdrží požadovaný úvěr a v jaké výši obchodním partnerům, kteří chtějí mít jistotu, že jejich pohledávky budou včas uhrazeny nebo jejich výroba nebude ohrožena státu pro kontrolu plnění stanovených povinností Z finančního účetnictví jsou údaje potřebné pro sestavení finanční analýzy získávány hlavně z rozvahy, výkazu zisku a ztráty, z přehledu o peněžních tocích neboli cash flow a případné doplňující informace lze získat z přílohy k účetní závěrce a z výroční zprávy, pokud je společnost ze zákona povinna ověřovat účetní závěrku auditorem nebo ji sama dobrovolně zhotovuje. Podniky s větším počtem zaměstnanců nebo s podrobně vedeným účetnictvím získávají potřebné údaje také ze sestav, které jsou zhotovovány pro vnitřní potřeby podniku z manažerského účetnictví.

8 Cíl práce a metodika Cílem mé práce je finanční analýza soukromého zemědělského podniku rodinného typu, porovnání slabých a silných stránek, které mohou naznačit, jestli je možné, aby podnik v následujících letech nadále pokračoval ve své dosavadní činnosti. V této práci budu vycházet z rozvahy a výkazu zisků a ztráty z období let U těchto poskytnutých účetních podkladů bude provedena analýza slabých a silných stránek, dále analýza ukazatelů aktivity a rentability, podrobně také horizontální a vertikální analýza rozvahy a výkazu zisku a ztráty. Identita tohoto podniku nebude dle dohody s majitelem zveřejněna. Z výsledků provedené analýzy je možné získat informace o hospodaření podniku. Na základě provedené analýzy bude poukázáno na oblasti, v kterých dosavadní výsledky nedosahují optimálních hodnot a budou navržena možná opatření k zlepšení stávající situace. Taktéž bude nastíněna možná cesta vývoje podniku v budoucnosti.

9 1. Použité zdroje pro finanční analýzu Finanční analýza představuje systematický rozbor získaných dat, které jsou obsaženy především v účetních výkazech. Finanční analýzy v sobě zahrnují hodnocení firemní minulosti, současnosti a předpovídání budoucích finančních podmínek. 1 Informace pro finanční analýzu je možné získat z externích a interních zdrojů. Dle zákona o účetnictví jsou údaje z účetní závěrky veřejně dostupné. Z finančního účetnictví jsou údaje potřebné pro sestavení finanční analýzy získávány hlavně z rozvahy, výkazu zisku a ztráty, z přehledu o peněžních tocích neboli cash flow a případné doplňující informace lze získat z přílohy k účetní závěrce a z výroční zprávy, pokud je společnost ze zákona povinna ověřovat účetní závěrku auditorem nebo ji sama dobrovolně zhotovuje. Podniky s větším počtem zaměstnanců nebo s podrobně vedeným účetnictvím získávají potřebné údaje také ze sestav, které jsou zhotovovány pro vnitřní potřeby podniku z manažerského účetnictví. Dle zákona o účetnictví č.563/1991 Sb., 18 odstavec 1 je účetní závěrka nedílný celek a tvoří ji: a) rozvaha (bilance) b) výkaz zisku a ztráty c) příloha, která vysvětluje a doplňuje informace obsažené a částech a) a b) 1.1 Rozvaha 2 Rozvaha - vyjadřuje majetek neboli aktiva a zdroje, z kterých jsou aktiva financována neboli pasiva. 1 RÚČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha:Grada, 2008, str 9 2 Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.

10 Aktiva (assets) je zdroj řízený podnikem, jehož existence je výsledkem minulých skutečností, a který je nositelem budoucího ekonomického prospěchu. Pasiva (liabilities) jsou současné závazky podniku, které vznikly na základě minulých skutečností a od kterých se očekává, že způsobí odtok zdrojů jako ekonomického prospěchu podniku. Aktiva se člení na dlouhodobá nebo krátkodobá, dle toho jaká je doba použitelnosti. Pokud je tato doba delší než jeden rok, jsou aktiva vedena jako dlouhodobá, pokud je použitelnost do jednoho roku, jsou to aktiva krátkodobá. Levá strana rozvahy aktiva zahrnuje : Dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek Dlouhodobý finanční majetek Oběžná aktiva a) zásoby b) pohledávky c) krátkodobý finanční majetek Časové rozlišení Dlouhodobý nehmotný majetek - do této skupiny patří zejména zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ocenitelná práva, goodwill přestavující záporný nebo kladný rozdíl při ocenění podniku, technické zhodnocení, nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek, poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek. Dlouhodobý hmotný majetek zahrnuje pozemky, stavby, samostatné movité věci a soubory movitých věcí, pěstitelské celky trvalých porostů, dospělá zvířata a jejich skupiny, jiný dlouhodobý majetek, nedokončený dlouhodobý hmotný majetek, poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek a oceňovací rozdíl k nabytému majetku.

11 Dlouhodobý finanční majetek zahrnuje položky dlouhodobé cenné papíry a podíly, půjčky a úvěry, jiný dlouhodobý finanční majetek a poskytnuté zálohy na dlouhodobý finanční majetek. Oběžná aktiva a) Zásoby, které se většinou spotřebují, sestávají z materiálu a to surovin, pomocných látek, provozních látek, náhradních dílů, obalů a movitých věcí s dobou použitelnosti do jednoho roku. Nedokončená výroba a polotovary sestávající z produktů, které již prošly jedním nebo několika výrobními procesy a zatím nebyly dokončeny. Výrobky, což jsou věci vlastní výroby určené k prodeji nebo k vnitřní spotřebě. Mladá a ostatní zvířata a jejich skupiny, zboží. a poskytnuté zálohy na zásoby. b) Pohledávky, které se také rozlišují na dlouhodobé pohledávky a krátkodobé pohledávky dle doby jejich splatnosti. Pohledávky, které mají k rozvahovému dni splatnost delší než jeden rok jsou dlouhodobé, pohledávky do doby splatnosti do jednoho roku jsou krátkodobé. Dále se pohledávky dělí na pohledávky z obchodních vztahů, pohledávky za ovládající a řídící osobou, pohledávky s podstatným vlivem, pohledávky za společníky, členy družstva a za účastníky sdružení, jiné pohledávky. c) Krátkodobý finanční majetek zahrnuje peníze, účty v bankách a krátkodobé cenné papíry a podíly, určené zejména k obchodování. Časové rozlišení týkající se nákladů příštích období, komplexních nákladů příštích období a příjmů příštích období, u kterých je v okamžiku účtování znám účel, částka a období., kterých se týkají. 3 3 Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.

12 Pasiva zohledňují kapitálovou strukturu podniku. Kapitál byl do podniku vložen nebo byl vytvořen vlastní činností. Z pasiv je financován majetek. Pravá strana rozvahy pasiva zahrnuje: Vlastní kapitál Rezervy Dlouhodobé závazky Krátkodobé závazky Časové rozlišení Vlastní kapitál tvoří několik částí - základní kapitál, který zahrnuje peněžní i nepeněžní vklady do podniku, změny základního kapitálu, povinný rezervní fond, nedělitelný fond a ostatní fondy, kapitálové fondy s vklady nad rámec vlastního kapitálu a oceňovacími rozdíly. Vlastní kapitál zahrnuje též výsledek hospodaření běžného účetního období a také výsledek hospodaření minulých let, ať je to ztráta nebo zisk. Rezervy obsahují rezervy dle zvláštních právních předpisů, rezervu na důchody a podobné závazky, rezervu na daň z příjmů a ostatní rezervy. Dlouhodobé závazky zahrnují závazky, které mají k okamžiku sestavení účetní závěrky dobu splatnosti delší než jeden rok, řadíme sem závazky z obchodních vztahů, závazky k účetním jednotkám pod podstatným vlivem, závazky - ovládající a řídící osoba, závazky ke společníkům, členům družstva a k účastníkům sdružení a jiné závazky. Krátkodobé závazky zahrnují závazky s dobou splatnosti kratší než jeden rok. Obsahově odpovídají kategorii dlouhodobých závazků. Dále sem patří závazky k zaměstnancům, závazky ze sociálního a zdravotního pojištění, závazky vůči státu. Časové rozlišení se týká výdajů příštích období a výnosů příštích období, u kterých je v okamžiku účtování znám účel, částka a období., kterých se týkají. 4 4 Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.

13 1.2 Výkaz zisku a ztráty 5 Výkaz zisku informuje o tom, jak byl podnik v uplynulém období úspěšný. Jaké náklady byly použity na dosažené výnosy, čili jakého zisku podnik svojí činností dosáhl. Jak byl zhodnocen vložený kapitál. Výkaz zisku a ztráty je sestavován na základě akruálního principu, to znamená, že výnosy a náklady jsou zachyceny a vykazovány v tom období, kterého se časově a věcně týkají. Náklady se projevují snížením aktiv anebo zvýšením závazků, výnosy zvýšením aktiv nebo snížením závazků. Výkaz zisku a ztráty je uspořádán do třech oblastí: - provozní - finanční - mimořádná Schéma č.1.1 Výkaz zisku a ztráty I. Obchodní činnost + tržby za prodej zboží - náklady vynaložené na prodané zboží = Obchodní marže II. Výrobní činnost + tržby za prodej vlastních výrobků a služeb +/- změna stavu zásob vlastní činnosti + aktivace (materiálu, zboží a dlouhodobého majetku, vyrobených ve vlastní režii a vnitropodnikových služeb) - výkonová spotřeba (materiál, energie, služby) = Přidaná hodnota - osobní náklady (mzdy, odměny, sociální zabezpečení) - daně a poplatky (kromě daně z příjmů) - odpisy dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku - ostatní provozní výnosy a náklady = PROVOZNÍ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ III. Finanční činnost + finanční výnosy - finanční náklady = FINANČNÍ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ Provozní výsledek hospodaření +/- Finanční výsledek hospodaření - daň z příjmů za běžnou činnost = VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA BĚŽNOU ČINNOST IV. Mimořádná činnost + mimořádné výnosy - mimořádné náklady - daň z příjmů z mimořádné činnosti = MIMOŘÁDNÝ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA BĚŽNOU ČINNOST + MIMOŘÁDNÝ VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ = VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ ZA ÚČETNÍ OBDOBÍ Pramen: HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str.33 5 Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb.

14 1.3 Příloha k účetní závěrce 6 Obsahuje dodatečné informace, které neobsahuje rozvaha ani výkaz zisku a ztráty, jako jsou informace o používaných účetních metodách, údaje o podniku, o dlouhodobém majetku. Dále podstatné skutečnosti, které nastaly mezi rozvahovým dnem a sestavením účetní závěrky. 1.4 Přehled o peněžních tocích Tento přehled informuje o přírůstcích a úbytcích peněžních prostředků. Výkaz zisku a ztráty nezobrazuje skutečné peněžní toky. Výdaje a příjmy nemusejí nutně souviset s daným obdobím a proto se při finanční analýze využívá výkaz o tvorbě a použití peněžních prostředků neboli výkaz cash flow sloužící k posouzení skutečné finanční situace podniku. Za peněžní prostředky se považují hotovostní peníze a peníze na účtu a rovněž peněžní ekvivalenty krátkodobý likvidní majetek. Česká legislativa pro vymezení finančního aktiva jako peněžního ekvivalentu stanovila tři základní kritéria: krátkodobá a pohotová směnitelnost za peněžní prostředky likvidnost stálost hodnoty v čase U peněžního ekvivalentu se krátkodobým rozumí lhůta do tří měsíců. Stálost hodnoty předpokládá prodej minimálně za tu cenu, za kterou byl ekvivalent držen. 7 Přehled o peněžních tocích podává přehled o finančních a investičních procesech, o struktuře finančních zdrojů, o finančních zdrojích z vlastní činnosti a cizích zdrojích, o změně stavu peněžních prostředků. 6 Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb. 7 RYNEŠ, Petr.: Cash flow v účetní závěrce. 2.vyd. Olomouc: ANAG, str.25

15 Existují tři způsoby zjišťování pohybu peněžních toků. - čistá přímá metoda přehledu o peněžních tocích vycházející z bilance peněžních příjmů a výdajů v praxi nepoužitelná - náhradní přímá metoda vycházející z nákladových a výnosových položek - nepřímá metoda vycházející z rozvahových položek U metody vycházející z nákladů a výnosů se transformují náklady na výdaje a výnosy na příjmy. Nepřímá metoda používá výsledek hospodaření upravený o změny stavu rozvahových položek. Peněžní roky se člení dle činností na : - provozní činnost, hlavní výdělečná činnost podniku a ostatní činnosti, které nelze zahrnout mezi investiční a finanční činnosti - investiční činnost, pořízení a prodej dlouhodobého majetku příp. činnost související s poskytováním úvěrů, půjček a výpomocí, které nejsou považovány za provozní činnost - finanční činnost, dochází ke změnám ve velikosti vlastního kapitálu a dlouhodobých závazků 8 2. Metody finanční analýzy Finanční analýzy se mohou provádět jako: externí, vycházející z údajů, které jsou zveřejňovány a mohou je tedy prakticky provést externí uživatelé interní, které přestavují rozbor hospodaření podniku, je v nich možné využít i informace, které se nezveřejňují, avšak v rámci podniku jsou zjistitelné 9 8 Ryneš, P.. Cash flow v účetní závěrce. 2.vyd. Olomouc: ANAG, str Čechová, A. Manažerské účetnictví. 1.vyd. Brno: Computer Press, 2006, str. 147

16 Elementární metody 10 - analýza absolutních ukazatelů o horizontální analýza o vertikální analýza - analýza fondů finančních prostředků o analýza čistého pracovního kapitálu o analýza čistých pohotových prostředků o analýza čistých peněžně pohledávkových fondů - analýza poměrových ukazatelů o analýza ukazatelů likvidity o analýza ukazatelů aktivity o analýza ukazatelů rentability 2.1 Analýza absolutních ukazatelů Horizontální analýza nebo také analýza trendů. Porovnává změny položek výkazů po řádcích, tedy horizontálně, v časové posloupnosti buď v absolutním vyjádření o kolik se změnila, nebo v procentním vyjádření o kolik procent se změnila. Pro získání vypovídací schopnosti analýzy je třeba mít údaje nejméně za dvě po sobě následující období Vertikální analýza nebo také procentní analýza. Položky účetních výkazů jsou vyjádřeny jako procentní podíl k jedné zvolené základně. Pro rozbor rozvahy se používá výše aktiv celkem případně pasiv celkem. Pro výkaz zisku a ztráty se používají celkové výnosy. Položky se posuzují odshora dolů, proto se analýza nazývá vertikální. 10 PILAŘOVÁ, I.; PILÁTOVÁ, J.: Účetní závěrka, základ daně a finanční analýza podnikatelských subjektů roku aktual.vyd. Praha: VOX, 2008, str PILAŘOVÁ, I.; PILÁTOVÁ, J.: Účetní závěrka, základ daně a finanční analýza podnikatelských subjektů roku aktual.vyd. Praha: VOX, 2008, str. 152

17 2.2 Analýza fondů finančních prostředků. Pojem čisté u fondů finančních prostředků znamená, že aktiva jsou očištěna od závazků, které na nich váznou a které se budou v době do jednoho roku hradit Analýza čistého pracovního kapitálu. 13 Ukazatel se vypočítá jako rozdíl mezi oběžnými aktivy, bez dlouhodobých pohledávek, a krátkodobými závazky, k těm se přidávají běžné bankovní úvěry a krátkodobé finanční výpomoci. Je vyjádřen v absolutních hodnotách. Od velikosti čistého pracovního kapitálu je možné odhadnout jaká je schopnost podniku hradit své finanční závazky. Čím vyšší je ukazatel, tím je schopnost podniku přeměnit aktiva na finanční prostředky větší. Čistý pracovní kapitál lze rovněž zjistit jako rozdíl dlouhodobých zdrojů a stálých aktiv, kdy je část oběžných aktiv financována dlouhodobými zdroji Analýza čistých pohotových prostředků Čisté pohotové prostředky vycházejí z nejlikvidnějších aktiv peněžních prostředků a to peněz v pokladně a peněz na běžných účtech, případně ještě směnek, krátkodobých vkladů, které lze rychle přeměnit na peníze a krátkodobých cenných papírů. Jsou rozdílem mezi peněžními prostředky a okamžitě splatnými závazky Analýza čistých peněžně pohledávkových fondů neboli čistého peněžního majetku. Tento ukazatel zahrnuje peněžní prostředky a jejich ekvivalenty a krátkodobé pohledávky. ČPM = oběžná aktiva zásoby nelikvidní pohledávky krátkodobá pasiva 12 PILAŘOVÁ, I.; PILÁTOVÁ, J.: Účetní závěrka, základ daně a finanční analýza podnikatelských subjektů roku aktual.vyd. Praha: VOX, 2008, str HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str PILAŘOVÁ, I.; PILÁTOVÁ, J.: Účetní závěrka, základ daně a finanční analýza podnikatelských subjektů roku aktual.vyd. Praha: VOX, 2008, str. 157

18 2.3 Analýza poměrových ukazatelů Poměrové ukazatele jsou základním metodickým nástrojem, jádrem metodiky finanční analýzy. Jsou formou číselného vztahu, do kterého jsou uváděny finančně účetní informace. Poměrové finanční ukazatele (financial ratio) se běžně vypočítávají vydělením jedné položky (skupiny položek) jinou položkou (skupinou položek) uvedenou ve výkazech, mezi nimiž existují co do obsahu určité souvislosti Analýza ukazatelů likvidity 16 Likvidita je schopnost podniku včas uhradit své splatné závazky. Používají se tři základní ukazatele: - peněžní likvidita poměřující pohotové platební prostředky se závazky s okamžitou splatností - pohotová likvidita poměřující oběžná aktiva bez zásob s krátkodobými závazky - běžná likvidita poměřující oběžná aktiva s krátkodobými dluhy Likvidnost označuje míru obtížnosti transformovat majetek do hotovostní formy, jak rychle je možné realizovat přeměnu na peníze. Solventnost představuje schopnost podniku získat prostředky na úhradu svých závazků. Likvidita je důležitá pro finanční rovnováhu firmy. Mezi nejčastěji používané ukazatele patří: 15 HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str. 113

19 ukazatel běžné likvidity oběžná aktiva běžná likvidita = krátkodobá pasiva ukazuje, kolikrát oběžná aktiva pokrývají krátkodobé závazky, pravděpodobnost zachování platební schopnosti podniku stoupá, je-li hodnota ukazatele vyšší. Hodnota čitatele k jmenovateli je v rozmezí 1,5 až 2,5 s ohledem na podmínky v podniku.vypovídací schopnost tohoto ukazatele je závislá na struktuře oběžných aktiv, likvidnosti jednotlivých druhů a odvětví, do kterého podnik spadá. 17 ukazatel pohotové likvidity krátkodobé pohledávky + finanční majetek pohotová likvidita = krátkodobé závazky poměřuje pohotová aktiva s krátkodobými závazky. Pokud je hodnota ukazatele 1, podnik vyrovná své závazky bez toho, že by prodával zásoby. 18 ukazatel okamžité likvidity finanční majetek peněžní likvidita = krátkodobá pasiva Bývá označována též jako oběžná likvidita. Je to nelikvidnější ukazatel. Doporučená hodnota čitatele ke jmenovateli se pohybuje v intervalu 0,9 až 1,1. 19 Dle likvidnosti se oběžný majetek dělí do tří skupin. 17 HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. 1.vyd. Praha: ASPI, 2008, str. 120

20 1) finanční majetek, který je již v peněžní podobě nebo do ní může být rychle proměněn 2) krátkodobé pohledávky, které se brzy promění v peněžní prostředky 3) zásoby, u kterých je doba proměny na peněžní prostředky delší Analýza ukazatelů aktivity 20 Ukazatele aktivity vyjadřují počet obrátek jednotlivých zdrojů, vyjadřují intenzitu využití prostředků ve dnech a ukazují, kolikrát se dané aktivum přemění na peníze. Ukazatel celkových aktiv tržby Obrat aktiv = aktiva Ukazatel obratu zásob tržby Obrat zásob = zásoby Ukazatel udává počet obrátek za sledované období, vyjadřuje kolikrát se zásoby přemění na jiné formy aktiv. Ukazatel doby obratu zásob 365 Doba obratu zásob = obrat zásob 20 HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. Praha: ASPI, 2008, str. 83

21 Ukazatel udává jak dlouho jsou oběžná aktiva vázána ve formě zásob. Obrat pohledávek Tržby Obrat pohledávek = Pohledávky Ukazatel udává rychlost přeměny pohledávek do hotovostní podoby. Doba obratu pohledávek 365 Doba obratu pohledávek = Obrat pohledávek Ukazatel udává za jak dlouho jsou pohledávky splaceny. Obrat závazků Tržby Obrat závazků = Závazky Ukazatel udává poměr tržeb k závazkům Doba obratu závazků 365 Doba obratu závazků = Obrat závazků Ukazatel udává jak rychlost splácení závazků.

22 2.3.3 Analýza ukazatelů rentability 21 Rentabilita (výnosnost) vyjadřuje, do jaké míry a jak rychle se vklad do podniku vyplatí, a proto ukazatele typu rentability charakterizují vztahy mezi ziskem a kapitálem, vzhledem k tomu, že existuje několik typů zisku a kapitálu, existuje i několik typů ukazatelů hodnotících rentabilitu. 22 Ukazatele rentability poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo použito k jeho dosažení. zisk Rentabilita = vložený kapitál Zisk je rozdíl mezi náklady a výnosy. Je možné použít různé druhy zisku, dle toho zda-li se započítává daň, úroky či odpisy. Schéma č. 2.1 Zisk Zisk Zisk před odpisy, úroky a zdaněním + odpisy Zisk před úroky a zdaněním + nákladové úroky Zisk před zdaněním + daň z příjmů za mimořádnou činnost + daň z příjmů za běžnou činnost Zisk po zdanění Pramen: LANDA,M. Jak číst finanční výkazy. str. 81 V anglosaských zemích se používá podobný model zisku: 21 HOLEČKOVÁ, J. Finanční analýza firmy. Praha: ASPI, 2008, str LANDA,M. Jak číst finanční výkazy. Brno: Computer Press, 2008, str. 81

23 Schéma č. 2.2 Zisk EBIDTA Depreciation and amortisation Depreciation on intangible assets Depreciation on tangible assets Depreciation on financial assets EBIT Interest and similar income Interest and similar expense Net income before taxes Income taxes Net loss /profit for the year Pramen: Reporting package CG Holding AG Ukazatelů rentability je vícero. K zjišťování se používají následující ukazatele: rentabilita celkového kapitálu rentabilita vlastního kapitálu rentabilita dlouhodobého kapitálu rentabilita tržeb rentabilita nákladů Rentabilita celkového kapitálu (return on assets), vyjadřuje celkovou výdělečnou schopnost podniku. zisk ROA = celkový vložený kapitál Celkový vložený kapitál v tomto pojetí zobrazuje celková aktiva podniku, tedy majetek podniku. Pro vyjádření zisku se u rentability celkového kapitálu používá zisk před zdaněním, zisk po zdanění, zisk po zdanění a zdaněné úroky a odpisy, zisk před úroky a zdaněním a odpisy.

24 Rentabilita vlastního kapitálu (return on enquity), vyjadřuje zhodnocení aktiv financovaných vlastním i cizím dlouhodobým kapitálem, tedy využívání vlastního kapitálu. zisk ROE = vlastní kapitál V tomto případě se používá zisk po zdanění. Tento ukazatel slouží investorům k hodnocení toho, zda-li a na kolik je jejich vložená investice úspěšná. Rentabilita celkového investovaného kapitálu (return on capital employed), informuje o tom, jak jsou dlouhodobé zdroje výnosné. zisk ROCE = dlouhodobé dluhy + vlastní kapitál Rentabilita tržeb (return on sales), vyjadřuje tak zvané ziskové rozpětí neboli kolik korun tržeb dokáže podnik vyprodukovat na korunu tržeb. zisk ROS = tržby Rentabilita nákladů (return on costs), jako doplněk k ukazateli tržeb zobrazuje poměr nákladů k tržbám. zisk ROC = tržby

25 2.3.4 Finanční stabilita Podnik používá k financování svých činností vlastní a cizí zdroje. Cizí zdroje jsou tedy dluhem podniku, který je používán k financování aktivit. Pokud by podnik používal pouze vlastní zdroje, snižoval by tím celkovou výnosnost vloženého kapitálu. To v jakém poměru je vztah vlastních a cizích zdrojů je nazýváno finanční strukturou. Správná struktura je rozhodující pro fungování a existenci podniku. Ukazatele finanční stability charakterizují míru zajištění rovnováhy mezi způsobem financování a alokací finančních prostředků do majetku. Svědčí o vyhlídkách pro pokračující trvání podniku. 23 Ukazatele zadluženosti jsou odvozeny hlavně z údajů v rozvaze, porovnáváním se zjišťuje, jak jsou aktiva kryta cizími zdroji. Financování by mělo vycházet ze zlatého pravidla, tj. dlouhodobý majetek má být financován vlastním kapitálem nebo dlouhodobým kapitálem. Pojem kapitálová struktura označuje kapitál, z něhož se financují stálá aktiva podniku a trvalá část jeho oběžných aktiv. Jedná se tedy o užší pojem než finanční struktura, zahrnující pouze strukturu dlouhodobého kapitálu podniku. 24 K hodnocení finanční stability se používají ukazatele : 25 věřitelského rizika vlastnického rizika neboli koeficient samofinancování poměr dluhů k vlastnímu kapitálu neboli ukazatel zadluženosti vlastního kapitálu míra finanční samostatnosti ukazatel úrokového krytí 23 GRÜNWALD, R.; HOLEČKOVÁ, J.: Finanční analýza a plánování podniku. Praha: Ekopress, str MRKVIČKA, J; KOLÁŘ, P.: Finanční analýza. Praha: ASPI, 2006, str RŮČKOVÁ, P.: Finanční analýza. Praha: Grada, 2008, str. 57

26 Ukazatel věřitelského rizika (debt ratio), je základním ukazatelem, kterým se vyjadřuje zadluženost. cizí kapitál Debt ratio = celková aktiva Vyjadřuje poměr mezi dluhy a aktivy. Čím vyšší je hodnota věřitelského rizika, tím vyšší je zadlužení podniku. Koeficient samofinancování (equity ratio) je doplňkový ukazatel k ukazateli věřitelského rizika, vyjadřuje podíl vlastního kapitálu k celkovému kapitálu. vlastní kapitál Equity ratio = aktiva Ukazatel poměr dluhů k vlastnímu kapitálu (debt equity ratio), doplňuje předchozí ukazatele, vyjadřuje poměr vlastního kapitálu a cizích zdrojů. cizí zdroje Debt equity ratio = vlastní kapitál Ukazatel míra finanční samostatnosti je převrácená hodnota k vlastnímu kapitálu. vlastní kapitál Míra finanční samostatnosti = cizí zdroje

27 Ukazatel úrokového krytí (interest coverage), vyjadřuje schopnost krytí nákladových úroků ziskem. zisk před úroky a zdaněním Interest Coverage = nákladové úroky Pyramidové soustavy ukazatelů Soustavy popisují vzájemnou závislost jednotlivých ukazatelů a analyzují vazby v rámci pyramidy. Nejtypičtější je rozklad Du Pont, který má své pojmenování podle francouzské společnosti, ve které byl poprvé použit. Schéma č. 2.3 Du Pont rozklad rentabilita vlastního kapitálu ROA x aktiva celkem/vlastní rentabilita tržeb / obrat celkových aktiv EAT / tržby tržby / aktiva celkem Pramen: RŮČKOVÁ, P.: Finanční analýza. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada, str.71 Rozklad Du Pont, diagram znázorňuje závislost vlastního kapitálu na ziskovém rozpětí, obratu celkových aktiv a poměru celkových aktiv k vlastnímu kapitálu.

28 3. Bankrotní a bonitní modely Bankrotní modely mají informovat uživatele o tom, zda je v dohledné době firma ohrožena bankrotem. Vychází se totiž z faktu, že každá firma, která je ohrožena bankrotem, již určitý čas před touto událostí vykazuje symptomy, které jsou pro bankrot typické. K těm nejčastějším symptomům patři problémy s běžnou likviditou, výší čistého pracovního kapitálu, problémy s rentabilitou celkového vloženého kapitálu. 26 Bonitní modely sdělují, zda je podnik dobrý a nebo špatný. 3.1 Bankrotní modely 27 Altmanův model nebo Altmanův index finančního zdraví podniku Model,,IN95,, index důvěryhodnosti Tafflerův model Altmanův model vychází z indexů celkového hodnocení, z pěti indexů poměrových ukazatelů, každému je přiřazena jiná váha. Měl by odlišit podniky, kterým hrozí bankrot od těch, které nejsou bankrotem ohroženy. Pro společnosti, které jsou obchodovatelné na burze, se používá tzv. rovnice důvěryhodnosti nebo také Z skóre. Z = 1,2 X 1 + 1,4 X 2 + 3,3 X 3 + 0,6 X X 5 kde čistý pracovní kapitál X 1 = aktiva celkem 26 RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha: Grada, 2008, str RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha: Grada, 2008, str. 73

29 zadržené výdělky X 2 = aktiva celkem zisk před úroky a zdaněním X 3 = aktiva celkem tržní hodnota vlastního kapitálu X 4 = účetní hodnota dluhu tržby X 5 = aktiva celkem Jeli hodnota vypočítaného indexu větší než 2,99, je finanční situace firmy stabilní. Hodnoty pod 1,81 znamenají, že je firma ohrožena dříve či později bankrotem. Pro rozmezí 1,81 až 2,98 nelze spolehlivě určit v jaké situaci se firma nachází, toto rozmezí je označeno jako šedá zóna. 28 Pro firmy neobchodovatelné na burze se používá tato varianta Altmanova modelu: Z = 0,717 X 1 + 0,847 X 2 + 3,107 X 3 + 0,42 X 4 + 0,998 X 5 kde základní kapitál X 4 = celkové dluhy 28 RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha:Grada, 2008,str. 73

30 ostatní indexy jsou shodné. Pokud je výsledný index vyšší než 2,9, jsou podniky stabilní, pod hodnotu 1,2 jsou podniky ohroženy bankrotem a šedá zóna je v rozmezí 1,2 až 2,9. 29 V českých podmínkách se používá model manželů Neumaierových takzvaný IN 95. IN95 = V1 x A/CZ + V2 x EBIT/U + V3 x EBITDA/A + V4 x T/A + V5 x OA/(KZ + KBU) + V6 x ZPL/T kde A - aktiva CZ - cizí zdroje U - nákladové úroky T - tržby OA - oběžná aktiva KZ - krátkodobé závazky KBU - krátkodobé bankovní úvěry ZPL - závazky po lhůtě splatnosti Pokud je index vyšší 2 jedná se o podnik s dobrým finančním zdravím, v intervalu 1-2 jsou výsledky nevyhraněné, pokud je index menší než 1 bude mít firma pravděpodobně finanční problémy. 30 Tafflerův model je určitá varianta Altmanova modelu pro britské firmy kotované na burze. Z = 0,53 X 1 + 0,13 X 2 + 0,18 X 3 + 0,16 X 4 kde : zisk před zdaněním 29 RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha: Grada, 2008, str RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha: Grada, 2008, str. 75

31 X 1 = krátkodobé závazky oběžná aktiva X 2 = celkové závazky krátkodobé závazky X 3 = celková aktiva finanční majetek krátkodobé závazky X 4 = provozní náklady odpisy Výsledek nižší než 0 velká pravděpodobnost bankrotu. Výsledek vyšší než 0 malá pravděpodobnost bankrotu. 3.2 Bonitní modely Kralickuv Quicktest Skládá se ze čtyř rovnic, dle kterých se hodnotí situace podniku. 31 vlastní kapitál R1 = aktiva celkem (dluhy celkem peněžní prostředky) 31 MRKVIČKA, J; KOLÁŘ, P.: Finanční analýza. 2. přepr. vyd. Praha: ASPI, 2006, str. 153

32 R2 = provozní cash flow zisk před úroky a zdaněním R3 = aktiva celkem provozní cash flow R4 = Výkony Tabulka č. 3.1 Bodování výsledků Kralickova Quicktestu 0 bodů 1 bod 2 body 3 body 4 body R1 < 0 0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,3 > 0,3 R2 > < 3 R3 < 0 0-0,08 0,08 0,12 0,12 0,15 > 0,15 R4 < 0 0 0,05 0,05 0,08 0,08 0,1 > 0,1 Pramen: Upraveno podle MRKVIČKA, J; KOLÁŘ, P.: Finanční analýza. 2. přepr. vyd. Praha: ASPI, 2006, str. 153, RŮČKOVÁ, P. Finanční analýza. 1.vyd. Praha: Grada, 2008, str. 81 Výsledek 3 a více velmi dobrý podnik. Výsledek 1 a méně špatný podnik.

33 4. Praktická část Charakteristika firmy. Pro finanční analýzu zemědělského podniku rodinného jsem vybrala samostatně hospodařícího rolníka, který je nezapsaný v obchodním rejstříku. Předmětem podnikání je zemědělství, myslivost a související činnosti, přičemž důraz je kladem na zemědělskou výrobu a to jak rostlinnou tak i živočišnou. Samostatný rolník byl nucen začít podnikat po rozpadu státního statku v roce 1992, začal jako fyzická osoba s jednoduchým účetnictvím, v roce 2006 již jako účetní jednotka přešel na podvojné účetnictví a hospodářský rok, který spíše odpovídá sezónnímu charakteru výroby v zemědělství. Z důvodu přechodu na hospodářský rok bude tento rok uváděn pro některé ukazatele dále pouze informativně anebo nebude uveden vůbec. Samostatný rolník hospodaří v kopcovitém terénu severních Čech, v nadmořské výšce n.m, na jílovito kamenité půdě bramborářsko - ovesného typu, na rozloze cca 1000 ha půdy z toho 650 ha pastvin, má dvě střediska vzdálená od sebe 40 km, výše položené se 400 ha na hranicích národního parku je využíváno jako pastevní středisko pro skot. V níže položené části se hospodaří na 350 ha orné půdy, zbývající plocha jsou trvalé travní porosty pro chov skotu. Zaměstnává 8 pracovníků na stálý pracovní poměr. Pro tuto práci budu vycházet z výkazů z let 2006 až SWOT analýza Při této metodě se identifikují silné a slabé stránky podniku, příležitosti a hrozby. Silné a slabé stánky charakterizují současný stav, příležitosti a hrozby naznačují směr, kterým by bylo možné se v budoucnu vydat. Silné stránky

34 kvalita výrobků stálí odběratelé schopnost reagovat na požadavky zákazníka kombinace rostlinné a živočišné výroby velikost podniku tradice dlouhodobé smlouvy na prodej produkce Slabé stránky stoupající ceny vstupů časový posun mezi vynaloženými náklady a tržbou za výrobky nezaplacené pohledávky vysoký stav obchodních závazků bankovní úvěry Příležitosti ekologická výroba rozšíření o další druhy činnosti související se zemědělstvím např.agroturistika specializace Hrozby klesající poptávka po zemědělské produkci závislost na počasí dovoz levných dotovaných zemědělských výrobků ze zahraničí nejednotná dotační politika EU Jak ze SWOT analýzy vyplývá, podnik má na příští léta smluvně zajištěný odbyt produkce. To by mělo do budoucna zajistit prosperitu podniku. Jak se bude vyvíjet situace je značně závislé na cenách vstupů jako jsou elektrická energie, pohonné hmoty, hnojiva, vakcíny.

35 Hrozbou je klesající poptávka po zemědělských produktech, proto by bylo vhodné uvažovat o dalších činnostech, které by případné výpadky nahradily. 4.2 Analýza vývojových trendů hlavních ukazatelů Tabulka č. 4.1 Hlavní ukazatelé Ukazatel % Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb ,06 Provozní výsledek hospodaření ,24 Vlastní kapitál ,17 Pramen: Vlastní výpočty Tržby v roce 2008 klesly v porovnání s rokem 2007 o tis. Kč nebo o 23,6 procenta oproti roku U provozního výsledku hospodaření a vlastního kapitálu došlo ke zvýšení. Pokles tržeb byl způsoben hlavně snížením cen obilí a dalších výrobků rostlinné výroby a snížením výroby vepřového masa. Graf č. 4.2 Vývoj tržeb, vlastního kapitálu výsledku hospodaření Tržby Výsledek hospodaření Vlastní kapitál Pramen: Vlastní výpočty

36 4.3 Horizontální analýza Horizontální analýza porovnává hodnoty v absolutních číslech nebo v procentech, to znamená rozdíly předchozího období a porovnávaného období. Vyjadřuje jak se mění jednotlivé položky. Tabulka č.4.3 Horizontální analýza výkazu zisku a ztráty Absolutní změna Procentní změna Výkony ,4% Tržby za prodej výrobků a služeb ,1% Změna stavu zásob a aktivace ,6% Výkonová spotřeba ,2% Spotřeba materiálu a energie ,6% Služby ,2% Přidaná hodnota ,6% Osobní náklady celkem 132 5,4% Daně a poplatky 11 4,9% Odpisy dlouhodobého majetku ,4% Jiné provozní výnosy 799 9,6% Jiné provozní náklady -76-9,3% Provozní výsledek hospodaření ,2% Finanční výnosy ,2% Finanční náklady 70 19,4% z toho: Úroky 73 24,3% Finanční výsledek hospodaření ,9% Výsledek hospodaření za běžnou činnost 43 30,1% Výsledek hospodaření za účetní období 43 30,1% Pramen: Vlastní výpočty Absolutní údaje horizontální analýzy roku 2007 jsou částečné zkreslené, neboť v roce 2006 došlo k přechodu na hospodářský rok, který končí nyní a zároveň došlo k přechodu na vedení účetnictví. Z tohoto důvodu jsou u výkazu zisku a ztráty brány pouze údaje roku 2008, které již odpovídají situaci. U tržeb byl zaznamenán pokles, zároveň poklesly náklady, což souvisí s již zmiňovaným útlumem výroby vepřového masa, která vyžaduje vysoké náklady. Proti minulému období stouply jiné provozní výnosy, což pro podnik znamená, že obdržel dotace na výrobu,

37 údržbu krajiny, na pastviny a ochranu ptáků a dotace na úroky z úvěrů. Celkově došlo ke zvýšení výsledku hospodaření. Tabulka č.4.4 Horizontální analýza aktiv Absolutní změna Procentní změna AKTIVA Stálá aktiva ,3% 5,5% Hmotný dlouhodobý majetek ,3% 5,5% Oběžná aktiva ,7% -10,2% Zásoby ,9% 13,2% Krátkodobé pohledávky ,1% -21,3% Finanční majetek ,4% 34,4% Ostatní aktiva ,0% -70,6% AKTIVA CELKEM ,1% -0,5% Pramen: Vlastní výpočty U dlouhodobého hmotného majetku došlo k výraznému poklesu, toto bylo způsobeno odpisy a úhyny zvířat při změně ustájení. Zásoby byly nižší hlavně díky nepřízni počasí, která se projevila neúrodou krmiv jako je siláž a senáž a i menší výrobou rostlinných a živočišných výrobků. Ve sledovaném období roku 2008 došlo k výraznému zvýšení pohledávek, toto je způsobeno platební neschopnosti jednoho z odběratelů zvířat a výrobků. Podnik má u banky zřízen trvalý kontokorent, z kterého financuje běžný provoz, tempo růstu tohoto úvěru proti předcházejícímu období zvolnilo. Tabulka č.4.5 Horizontální analýza pasiv Absolutní změna Procentní změna P A S I V A Vlastní kapitál ,2% 1,3% Základní kapitál ,1% 0,3% Výsledky hospodaření minulých let ,2% 0,0% Výsledek hospodaření běžného období ,1% Cizí zdroje ,1% -2,7% Krátkodobé závazky ,7% -17,1% Bankovní úvěry a výpomoci ,1% 49,5% PASIVA CELKEM ,1% -0,5% Pramen: Vlastní výpočty Vlastní kapitál se zvýšil díky výsledku hospodaření, základní kapitál trochu poklesl.

38 Krátkodobé závazky poklesly v porovnání s obdobím předcházejícím, je to způsobeno i tím, že podnik obdržel od banky další bankovní úvěr na obstarání zemědělské techniky, který postupně splácí. Celková částka poskytnutých bankovních úvěrů vzrostla. 4.4 Vertikální analýza Pomocí vertikální analýzy se stanoví poměr, jakým se jednotlivé položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty podílely na výnosech. Do výnosů jsem nezahrnovala změnu stavu zásob a aktivace, protože k tržbám z této nedokončené výroby dojde v následujícím období. Tabulka č.4.6 Vertikální analýza výkazu zisku a ztráty Pramen: Vlastní výpočty Výkony 46,5% 61,8% Tržby za prodej výrobků a služeb 64,7% 72,2% Změna stavu zásob a aktivace -18,2% -10,3% Výkonová spotřeba 59,1% 65,2% Spotřeba materiálu a energie 49,5% 46,3% Služby 9,6% 18,9% Přidaná hodnota -1,4% 3,7% Osobní náklady celkem 12,2% 9,0% Daně a poplatky 1,1% 0,8% Odpisy dlouhodobého majetku 22,1% 20,6% Jiné provozní výnosy 34,9% 27,3% Jiné provozní náklady 3,5% 3,0% Provozní výsledek hospodaření 1,9% 242,6% Finanční výnosy 0,4% 0,5% Finanční náklady 2,0% 1,3 % Finanční výsledek hospodaření -1,6% -0,8% Výsledek hospodaření za běžnou činnost 100,0% 100,0% Mimořádný výsledek hospodaření 0,0% 0,0% Výsledek hospodaření za účetní období 100,0% 100.0% Výsledek hospodaření před zdaněním 100,0% 100,0% Výnosy celkem 100,00% 100,00% Náklady celkem 100,00% 100,00% Pramen: Vlastní výpočty Podstatnou část výnosů ve sledovaných období tvoří tržby za prodej výrobků a služeb, což vyplývá z prováděné činnosti. Velkou část výnosů, kolem třiceti procent, zaujímají v letech 2007 a 2008 jiné provozní výnosy. Tato položka sestává z dotací. Finanční výnosy zaujímají nepatrnou část k celkovým výnosům.

39 Oproti roku 2007 došlo v roce 2008 k poklesu nákladů na služby skoro o jednu polovinu v porovnání s předcházejícím rokem, zároveň vzrostly podstatně ceny energie. Výkonová spotřeba klesla celkem o 6,1 % oproti předcházejícímu roku. Toto odpovídá poklesu výkonů. Je znát též značný nárůst osobních nákladů, ostatní položky nákladů nedosahují většího růstu než 1,5 %. Tabulka č. 4.7 Vertikální analýza aktiv AKTIVA Stálá aktiva 64,0% 67,1% 63,2% Dlouhodobý hmotný majetek 64,0% 67,1% 63,2% Oběžná aktiva 36,0% 32,8% 36,3% Zásoby 25,2% 27,5% 24,2% Krátkodobé pohledávky 23,6% 15,7% 19,9% Finanční majetek -12,9% -10,4% -7,7% AKTIVA CELKEM 100,0% 100,0% 100,0% Pramen: Vlastní výpočty Stálá aktiva, která se skládají ve všech třech sledovaných obdobích pouze z dlouhodobého majetku a tvoří u všech přes 60 % celkových aktiv. Tato část aktiv je pro další rozvoj podniku velmi důležitá. Graf č. 4.8 Dlouhodobý hmotný majetek DHM Pramen: Vlastní výpočty Hodnota dlouhodobého majetku v roce 2008 v porovnání s předcházejícími roky poklesla, došlo k malému přírůstku majetku, stávající majetek byl nadále odepisován. V průběhu sledovaných období se měnila struktura dlouhodobého majetku. Díky odpisům v průběhu

40 let poklesla nejvíce účetní hodnota samostatných movitých věcí a souborů movitých věcí. Největší přírůstky byly zaznamenány u pozemků, kde je patrná snaha o získání plochy pro rozšíření chovu hovězího dobytka Graf č. 4.9 Dlouhodobý majetek Dlouhodobý hmotný majetek % 34% 28% 21% Pozemky Stavby Samostatné věci movité a soubory Dospělá zvířata Dlouhodobý hmotný majetek % 19% 20% 41% Pozemky Stavby Samostatné věci movité a soubory Dospělá zvířata Dlouhodobý hmotný majetek % 13% 24% 43% Pozemky Stavby Samostatné movité věci a soubory Dospělá zvířata Pramen: Vlastní výpočty

41 Oběžná aktiva se podílejí na celkových aktivech v roce %, v roce 2007 to bylo 32,8 % a v roce ,3 %. Zásoby tvoří největší položku oběžných aktiv, nejvyšší hodnoty bylo dosaženo v roce V následujícím roce došlo k poklesu. Graf č Oběžná aktiva v jednotlivých letech amen: Vlastní výpočty Zásoby Pohledávky Finanční majetek Pr Tabulka č.4.11 Zásoby v jednotlivých letech Zásoby 2008 (%) 2007 (%) 2006 (%) Materiál 1,25 1,82 3,92 Nedokončená výroba a polotovary 15,69 31,79 26,58 Výrobky 10,72 15,13 1,71 Mladá a ostatní zvířata 72,34 51,26 67,79 Pramen: Vlastní výpočty Rozhodující podíl na zásobách mají mladá a ostatní zvířata, nejvyšší hodnoty se dosáhlo v roce 2008, nejnižší hodnoty bylo dosaženo v roce Materiál tvoří ve všech třech letech nepatrnou procentní část. U výrobků došlo v roce 2007 k nárůstu na 15,13 %, v následujícím roce došlo k poklesu o cca. jednu třetinu. Nedokončená výroba dosáhla nejvyšší hodnoty také v roce 2007, následující rok znamenal propad o polovinu oproti roku 2007.

42 U pohledávek došlo v roce 2008 k nárůstu o 8 %, naproti tomu v roce 2007 došlo k poklesu zhruba o 4 %. Dlouhodobé pohledávky podnik nemá. V 96,5% se jedná o krátkodobé pohledávky z obchodního styku, zbytek tvoří daňové pohledávky. Finanční majetek tvoří z velké části trvalý kontokorentní úvěr, který je úročen 5 %, nepatrná část jsou peníze v hotovosti. Meziročně je patrný zhruba tříprocentní nárůst úvěru. Tabulka č.4.12 Vertikální analýza pasiv P A S I V A Vlastní kapitál 62,0% 56,3% 55,3% Základní kapitál 60,1% 55,3% 54,8% Výsledky hospodaření minulých let 1,1% 0,5% 0,5% Výsledek hospodaření běžného období 0,8% 0,6% 0,0% Cizí zdroje 38,0% 43,7% 44,7% Krátkodobé závazky 27,8% 29,2% 35,1% Bankovní úvěry a výpomoci 10,2% 14,5% 9,6% PASIVA CELKEM 100,0% 100,0% 100,0% Pramen: Vlastní výpočty Graf č.4.13 Srovnání vlastního kapitálu a cizích zdrojů Vlastní kapitál Cizí zdroje Pramen: Vlastní výpočty V porovnání vlastního kapitálu a cizích zdrojů je patrné, že převládá vlastní kapitál a podíl vlastního kapitálu na celkových pasivech stoupá. Většinu vlastního kapitálu tvoří základní kapitál. Cizí zdroje sestávají z krátkodobých závazků a bankovních úvěrů. Krátkodobé závazky tvoří zhruba třetinu celkových pasiv, nejvyšší byly v roce 2006 a to 35,1 %, procento závazků v roce 2008 postupně klesá až na hodnotu 27,8 %.

43 Bankovní úvěry byly nejvyšší v roce 2007 Graf č.4.14 Cizí zdroje v jednotlivých letech Krátkodobé závazky Bankovní úvěry Pramen: Vlastní výpočty 4.5 Čistý pracovní kapitál Pomocí čistého pracovního kapitálu lze odhadnout platební schopnost podniku. Čím vyšší je ukazatel, tím je schopnost podniku splácet závazky větší.. Tabulka č.4.15 Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál Zásoby Krátkodobé pohledávky Finanční majetek Krátkodobý oběžný majetek Krátkodobé závazky Běžné bankovní úvěry Krátkodobé závazky Čistý pracovní kapitál Pramen: Vlastní výpočty

44 Graf č.4.16 Čistý pracovní kapitál Pramen: Vlastní výpočty Pracovní kapitál je ve všech třech sledovaných letech záporný. Je patrné, že v roce 2008 došlo k podstatnému zvýšení čistého pracovního kapitálu. Čistý pracovní kapitál je záporný, podnik tedy hradí část stálých aktiv krátkodobými zdroji. Podstatnou roli za této situace hraje skutečnost, že podnik provoz financuje dohodnutým stálým kontokorentním úvěrem. 4.6 Finanční stabilita Ukazatele zadluženosti znázorňují vztah mezi cizími a vlastními zdroji při financování podniku. Za optimální se považuje, je-li podíl vlastních zdrojů vyšší než zadlužení. Tabulka č.4.17 Vstupní údaje finanční stability Vstupní údaje Cizí zdroje Vlastní kapitál Dlouhodobý hmotný majetek ČPK Úvěry celkem Oběžná aktiva Aktiva celkem Pramen: Vlastní výpočty

45 Tabulka č.4.18 Finanční stabilita Zadluženost (stabilita) Celková zadluženost 38,0% 43,7% 44,7% Koeficient samofinancování 62,0% 56,1% 55,3% Úvěrové zatížení stálých a oběžných aktiv 10,2% 14,5% 9,7% Pramen: Vlastní výpočty Celková zadluženost, která vyjadřuje poměr dluhů na aktivech společnosti, v průběhu sledovaných let postupně klesá. V roce 2006 dosáhla 44,7 %, v roce 2008 klesla na přijatelných 38 %. Z koeficientu samofinancování je zřejmé, že aktiva jsou financována převážně z vlastních zdrojů. Podíl vlastních zdrojů dosáhl v roce 2008 již 62 %. Zatížení aktiv úvěrem po nárůstu v roce 2007 klesá. Graf č.4.19 Ukazatele zadluženosti Celková zadluženost Koeficient samofinancování Úvěrové zatížení Pramen: Vlastní výpočty

46 4.7 Ukazatele aktivity Tabulka č.4.20 Vstupní údaje ukazatelů aktivity Vstupní údaje Celková aktiva Zásoby Krátkodobé pohledávky Tržby Vlastní kapitál Krátkodobé závazky Pramen: Vlastní výpočty Tabulka č.4.21 Ukazatele aktivit Obrat celkových aktiv 0,73 0,87 Obrat vlastního kapitálu 1,17 1,54 Obrat závazků 2,61 2,98 Doba obratu závazků ve dnech 139,85 122,48 Obrat zásob 2,88 3,15 Doba obratu zásob ve dnech 126,74 115,87 Obrat pohledávek 3,07 5,51 Doba obratu pohledávek ve dnech 118,89 66,24 Pramen: Vlastní výpočty Ukazatele aktivity vyjadřují obrátku aktiv nebo dobu obratu, nebo-li kolikrát se aktivum přemění na peníze a v jakém časovém období. Obrat celkových aktiv a vlastního kapitálu zvolna klesá. Doba splatnosti závazků je v podniku 14 až 90 dní. Doba obratu závazků je vyšší než doba splatnosti, toto má souvislost se splatností pohledávek, u kterých je situace podobná.

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku

III. Tržby z prodeje dlouhodobého majetku a materiálu III. 1 Tržby z prodeje dlouhodobého majetku Výkaz zisku a ztráty - vertikální analýza TEXT řádku v tis. Kč Celkový obrat = Tržby za prodej zboží + Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb A. Náklady vynaložené na prodané zboží 2 B. + Obchodní

Více

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy

Finanční analýza. 1. Předmět a účel finanční analýzy. 2. Zdroje informací pro finanční analýzu. 3. Finanční účetní výkazy Finanční analýza 1. Předmět a účel finanční analýzy Finanční analýza souží především pro ekonomické rozhodování a posouzení úrovně hospodaření podniku bonity a úvěruschopnosti dlužníka posouzení finanční

Více

PLASTIC FICTIVE COMPANY

PLASTIC FICTIVE COMPANY Strana 1 z 7 Identifikace firmy PLASTIC FICTIVE COMPANY a.s. Telefon 00420/ 246810246 Janáčkova 78 Telefax 00420/ 369113691 508 08 Nové Město e-mail info@pfc-plastic.cz Česká republika Web www.pfc-plastic.cz

Více

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy)

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) FINANČNÍ ANALÝZA Cíle a možnosti finanční analýzy finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) podklady

Více

Poznámky k současné situaci podniku

Poznámky k současné situaci podniku Poznámky k současné situaci podniku Název podniku: Plzeňský Prazdroj, a.s. OKEČ: Rozvaha v plném rozsahu (k 31.12. v tis. Kč ) AKTIVA 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 AKTIVA CELKEM 0 0 0 15,170,444

Více

Příloha č. 1 Rozvaha

Příloha č. 1 Rozvaha Příloha č. 1 Rozvaha 2006 2008 Označení AKTIVA Řád Rok a b c 2006 2007 2008 AKTIVA CELKEM 001 67 743 67 596 66 706 0 A. Pohledávky za upsaný vlastní kapitál 002 B. Stálá aktiva (Dlouhodobý majetek) 003

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV

OBSAH. Seznam zkratek... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV OBSAH Seznam zkratek.... XIII Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xiv Úvod... XV 1 Účetnictví... 1 1.1 Účetnictví jako informační systém.... 2 1.2 Vývoj účetnictví... 2 1.3 Přístupy

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA - AKTIVA A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ ZÁKLADNÍ KAPITÁL B. STÁLÁ AKTIVA B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek (DNM): - nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54

ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč. B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2006 v tis. Kč B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek Běžné účetní období Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K

Více

Rozvaha v plném rozsahu

Rozvaha v plném rozsahu Rozvaha v plném rozsahu Běžné účetní období Minulé úč. období 2013 Minulé úč. období 2012 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 138 087-363 027 775 060 763 997 749 352 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ

Více

ROZVAHA. (BILANCE) ke dni ( v celých tisících Kč )

ROZVAHA. (BILANCE) ke dni ( v celých tisících Kč ) Zpracováno v souladu s vyhláškou č. 500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA (BILANCE) ke dni 31.12.2007 ( v celých tisících Kč ) IČ 48 90 87 54 Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky

Více

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly

28.1.2012. Finanční analýza. 1. Podstata, význam a cíle finanční analýzy. Struktura kapitoly Finanční analýza Struktura kapitoly 1. Podstata význam a cíle finanční analýzy. 2. Uživatelé finanční analýzy. 3. Zdroje pro finanční analýzu. 4. Analýza rozvahy. 5. Analýza výsledovky. 6. Analýza CASH

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2002 A ZA DVĚ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ OBDOBÍ ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU PVS A.S. K 31. 12. 2002 v tis. Kč Běžné Minulé Minulé Řád. č. úč. období 2002 úč. ob. 2001 úč. ob. 2000 Brutto Korekce Netto Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 498 951 (19 973) 478 978

Více

A Uspořádání a označování položek rozvahy

A Uspořádání a označování položek rozvahy Přílohy 2 A Uspořádání a označování položek rozvahy AKTIVA CELKEM A. Pohledávky za upsaný základní kapitál B. Dlouhodobý majetek B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek B.I. 1. Zřizovací výdaje 2. Nehmotné výsledky

Více

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč

SLP Czech, s.r.o. k Statutární formuláře českých finančních výkazů v tis. Kč Příloha č. 17: Rozvaha účetní jednotky: Aktiva ROZVAHA V PLNÉM ROZSAHU Běžné Minulé účetní období úč. období 2005 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 515 569-190 742 324 827 532 019 A. POHLEDÁVKY

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, Choceň IČ: ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2013 v tis. Kč B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek k 31.12.2013 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K T I V

Více

Brutto Korekce Netto Netto a b c

Brutto Korekce Netto Netto a b c ROZVAHA v plném rozsahu B O R, s.r.o. k 31.12.2010 Choceň, Na Bílé 1231, PSČ 56501 v tis. Kč IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek Běžné účetní období Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4

Více

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ:

ROZVAHA. k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: ROZVAHA k 30. červnu 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Minulé účetní Označ. A K T I V A Běžné účetní období období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 330 487 646 110

Více

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto

ROZVAHA. k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto ROZVAHA k 30. září 2004 (v tis. Kč) ČEZ, a. s. Duhová 2/1444 Praha 4 IČ: 452 74 649 Označ. A K T I V A Běžné účetní období Minulé účetní období Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 336 106 625 112

Více

ROZVAHA (BILANCE) ke dni 31.12.2008 - 37 - Vak-Vodovody a kanal. Jesenicka,a.s. ( v celých tisících Kč ) Sídlo, bydliště nebo

ROZVAHA (BILANCE) ke dni 31.12.2008 - 37 - Vak-Vodovody a kanal. Jesenicka,a.s. ( v celých tisících Kč ) Sídlo, bydliště nebo Zpracováno v souladu s vyhláškou č. 500/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA (BILANCE) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky Vak-Vodovody a kanal. Jesenicka,a.s. ( v celých tisících Kč

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

Brutto Korekce Netto Netto a b c

Brutto Korekce Netto Netto a b c ROZVAHA v plném rozsahu k 31.12.2007 v tis. Kč BOR, s.r.o. Na Bílé 1231, 565 01 Choceň IČ: 49 28 68 54 Označ. AKTIVA řádek Běžné účetní období Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K T

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících Kč) Čís. řád. 1. Tržby za prodej zboží

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících Kč) Čís. řád. 1. Tržby za prodej zboží PŘÍLOHA 1 VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu Označ. TEXT (v celých tisících Kč) Čís. řád. 1. Tržby za prodej zboží 01 429 794 484 852 377 846 A. Náklady vynaložené na prodané zboží 02 380 590 476 201

Více

Příloha č. 1: Vertikální analýza rozvahy

Příloha č. 1: Vertikální analýza rozvahy Příloha č. 1: Vertikální analýza rozvahy Označ. 2012 Vertikální analýza 2012 AKTIVA CELKEM 001 242 229 274 515 290 011 266 109 269 096 100% 100% 100% 100% 100% A. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

Konsolidovaná rozvaha k 31.12.2003

Konsolidovaná rozvaha k 31.12.2003 Konsolidovaná rozvaha k 31.12.2003 2003 2002 2001 AKTIVA CELKEM 4 026 021 3 993 316 3 793 930 A. Pohledávky za upsaný vlastní kapitál 5 940 0 0 B. Dlouhodobý majetek 1 531 885 1 510 678 1 494 555 B. I.

Více

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva...

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva... Obsah Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...................xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek.......................... XVI Předmluva....................................................

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících CZK) a b c 1 2

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu. (v celých tisících CZK) a b c 1 2 Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/2002 Sb. VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky BREDERODE a.s. za období 01.01.2012 31.12012 (v celých

Více

Podniková ekonomika : majetková a kapitálová výstavba podniku Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005

Podniková ekonomika : majetková a kapitálová výstavba podniku Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 Podniková ekonomika : majetková a kapitálová výstavba podniku Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 MAJETKOVÁ A KAPITÁLOVÁ VÝSTAVBA PODNIKU 1. Majetek podniku a jeho finanční krytí 2. Majetkovástruktura

Více

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ

ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ ROZUMÍME ÚČETNÍ ZÁVĚRCE PODNIKATELŮ Rozumíme účetní závěrce podnikatelů HANA BŘEZINOVÁ Vzor citace: BŘEZINOVÁ, H. Rozumíme účetní závěrce podnikatelů. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 224 s. KATALOGIZACE

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Finanční

Více

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710

položky rozvahy a výsledovky obsahují stejné číselné údaje jako účty 702 a 710 22. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A FINANČNÍ ANALÝZA na základě účetní uzávěrky se sestavuje účetní závěrka, která podle zákona o účetnictví zahrnuje: rozvahu (bilanci) výkaz zisku a ztráty (výsledovka) příloha, jejíž

Více

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ 2007-2011 Obsah Finanční analýza společnosti Agro Podlužan... 3 Ukazatele rentability... 4 Ukazatele aktivity... 5 Ukazatele likvidity... 7 Ukazatele zadluženosti...

Více

ROZVAHA podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., v plném rozsahu ve znění pozdějších předpisů ke dni..31.12.2011 Vodohospodářská společnost

ROZVAHA podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., v plném rozsahu ve znění pozdějších předpisů ke dni..31.12.2011 Vodohospodářská společnost Minimální závazný výčet informací ROZVAHA podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., v plném rozsahu ve znění pozdějších předpisů ke dni..31.12.2011 Vodohospodářská společnost (v celých tisících Kč) Olomouc,a.s.

Více

Konsolidovaná rozvaha k

Konsolidovaná rozvaha k Konsolidovaná rozvaha k 31.12.2002 AKTIVA CELKEM 3 993 316 3 800 365 3 206 238 A. Pohledávky za upsaný vlastní kapitál 0 0 16 B. Stálá aktiva 1 510 678 1 499 941 1 502 466 B. I. Dlouhodobý nehmotný majetek

Více

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením:

Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: Alokace zisků Hospodářský výsledek (HV, účet 431) prochází schvalovacím řízením: a) krytí ztráty minulých let b) tvorba zákonem předepsaných i dobrovolných rezerv (pro částečné krytí rizik z podnikání)

Více

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, PSČ Choceň (tis. Kč) IČ:

B O R, s.r.o. Na Bílé 1231, PSČ Choceň (tis. Kč) IČ: ROZVAHA v plném rozsahu B O R, s.r.o. k 31.12.14 Na Bílé 1231, PSČ 56501 Choceň (tis. Kč) IČ: 49286854 Označ. AKTIVA řádek 31.12.14 Min.úč.obd. Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 A K T I V A C E

Více

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk:

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: 4.11.218 Vstupní data pro finanční analýzu Atlantis PC s.r.o. Gerská 4, 323 Plzeň +42 63 425 485 atlantispc@email.cz Plnou verzi aplikace si můžete zakoupit na www.finanalysis.cz

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč)

ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) ROZVAHA v plném rozsahu k... (v celých tis. Kč) označ. AKTIVA řád. Běžné účetní Minulé účetní Brutto Korekce Netto Netto a b c 1 2 3 4 AKTIVA CELKEM (ř.002+003+037+073)=ř.077 001 A. Pohledávky za upsaný

Více

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní)

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní) 4. přednáška Finanční analýza podniku - FucAn Návaznost na minulou přednášku Elementární metody a) analýza absolutních ukazatelů b) analýza rozdílových a tokových ukazatelů c) analýza poměrových ukazatelů

Více

Rozvaha 31.12.10. A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 002 0 0 0. B. Dlouhodobý majetek 003 570 545-3 456 567 089 180 669

Rozvaha 31.12.10. A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 002 0 0 0. B. Dlouhodobý majetek 003 570 545-3 456 567 089 180 669 Dle vyhlášky MF ČR č.500/2002 Sb. Rozvaha Účetní jednotka doručí v plném rozsahu Název a sídlo účet.jednotky účetní závěrku současně s doručením daňového přiznání na daň z příjmů (v celých tisících Kč)

Více

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele 1 Finanční analýza Hlavním úkolem finanční analýzy, jako nástroj řízení společnosti, je komplexní posouzení současné finanční a ekonomické situace společnosti za pomoci specifických postupů a metod. Finanční

Více

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza

Předmět: Účetnictví Ročník: 2-4 Téma: Účetnictví. Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE 470 Datum: 12.3.2013. Anotace: Finanční analýza Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch 65-41-L/01 Gastronomie Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Účetnictví Ročník:

Více

Finanční část. Rozvaha v plném rozsahu - AKTIVA (tis. Kč) k:

Finanční část. Rozvaha v plném rozsahu - AKTIVA (tis. Kč) k: 33 Výroční zpráva 2013 Finanční část Rozvaha v plném rozsahu - AKTIVA (tis. Kč) k: 31.12.2013 Název účetní jednotky: Vodovody a kanalizace Hodonín, a.s. IČ: 49454544 Označ. AKTIVA č. řád. Běžné účetní

Více

Rozvaha firmy YAZ, s.r.o období 2009-2012

Rozvaha firmy YAZ, s.r.o období 2009-2012 Rozvaha firmy YAZ, s.r.o období 2009-2012 Rozvaha v plném rozsahu (tis. Kč) 2012 2011 2010 2009 AKTIVA CELKEM 2 133 720 1 943 174 1 850 647 1 459 933 A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL B. DLOUHODOBÝ

Více

Rozvaha - Aktiva v plném rozsahu v tis. Kč za období

Rozvaha - Aktiva v plném rozsahu v tis. Kč za období Rozvaha Aktiva v plném rozsahu v tis. Kč za období 2002 2007 AKTIVA Účet: 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Aktiva celkem 3731 3838 3735 3810 4626 5107 Pohledávky za upsané jmění Stálá aktiva 1549 1549 1549

Více

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz

Význam cash flow. nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Význam generátoru peněz 5. přednáška Analýza peněžních toků cash flow Význam cash flow Proč se liší zisk a cash flow (zisk a peníze nejsou totéž) Výkaz cash flow (přehled o peněžních tocích) Jak využít výkaz cash flow Význam

Více

Účetní závěrka Obsah semináře Účetní závěrka pojem, okamžik sestavení, postupy, účel Rozvaha Výkaz zisků a ztrát Cash-flow, přehled o změnách vlastního kapitálu Příloha k účetní závěrce Analýza výkazů,

Více

akciová společnost Výroční zpráva za rok

akciová společnost Výroční zpráva za rok 2016 akciová společnost Výroční zpráva za rok OBSAH Stránka 1 Výroční zpráva REDASH, a.s. 2016 I. Profil společnosti základní údaje o emitentovi - - II. Údaje o základním kapitálu III. Údaje o cenných

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů kótovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a.s.

Tabulková část informační povinnosti emitentů kótovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a.s. Tabulková část informační povinnosti emitentů kótovaných cenných papírů IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a.s. Ulice Sokolovská 138 Obec Praha 8 PSČ 186 00 E-mail Internetová adresa vyhnisova@olympik.cz

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45534276 Obchodní firma VEBA textilní závody a.s.

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45534276 Obchodní firma VEBA textilní závody a.s. Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 45534276 Obchodní firma VEBA textilní závody a.s. Ulice Přadlácká 89 Obec Broumov PSČ 550 17 E-mail veba@veba.cz Internetová

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Způsob zakončení předmětu: Zápočet formou zápočtového testu

Více

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03

ROZVAHA. družstvo Od: 1.1.2013 Do: 31.12.2013. Zemědělská 897/5 Hradec Králové 500 03 ROZVAHA k... 3.. 1.. 1. 2.... 2. 0. 1. 3..... A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek

Více

1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013

1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013 1. Pražská účetní společnost, s. r. o. Účetní závěrka k 31. prosinci 2013 Rozvaha v plném rozsahu k 31.12.2013 v celých tisících Kč 1. Pražská účetní společnost s.r.o. Na Výtoni 1259/12 128 00 Praha 2

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. IČ 12297 Obchodní firma Jihočeské papírny, a. s., Větřní.

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. IČ 12297 Obchodní firma Jihočeské papírny, a. s., Větřní. Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 12297 Obchodní firma Jihočeské papírny, a. s., Větřní Ulice Obec Větřní PSČ 382 11 E-mail Internetová adresa www.jip.cz Tel.

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA I. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL II. STÁLÁ AKTIVA 1) Dlouhodobý nehmotný majetek 2) Dlouhodobý hmotný majetek 3) Dlouhodobý finanční

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/00 Sb. Název účetní jednotky BYTOVÉ DRUŽSTVO DELTA Sídlo Chrpová 459 5410 Trutnov ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 1.1014 IČ 558567 Označení A K T

Více

ROZVAHA Výkazy byly jako součást přiznání podány elektronicky Central Europe Holding dne: 1.7.2014 a.s. Podací číslo: 4834913 1. 1. 2013 31.12.

ROZVAHA Výkazy byly jako součást přiznání podány elektronicky Central Europe Holding dne: 1.7.2014 a.s. Podací číslo: 4834913 1. 1. 2013 31.12. ROZVAHA Výkazy byly jako součást přiznání podány elektronicky dne: 1.7.2014 Podací : 4834913 Heslo zjištění stavu: 8b989883 Stav podání: vyřízeno otisk podacího razítka k...... 3... 1....... 1... 2......

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management I Finanční řízení Finanční řízení efektivní financování splnění cílů podniku Manažerské

Více

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY 1. Ukazatele rentability, výnosnosti, ziskovosti (profitability ratios) poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo užito k jeho dosažení. Ukazatele

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Příloha č. 1 - Úplná účetní závěrka ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2013 ( v tisících Kč ) Obchodní firma a sídlo Severočeské vodovody

Více

Svitavou Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč)

Svitavou Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Upozornění: Opis pouze pro potřebu poplatníka ke kontrole elektronicky odeslaných údajů, nelze jej použít Daňový subjekt: IČ / DIČ: Sídlo účetní jednotky: jako součást účetní závěrky, bude-li přiznání

Více

SEVEROMORAVSKÉ VODOVODY A KANALIZACE OSTRAVA A.S. se sídlem v Ostravě, ul. 28.října 169, PSČ

SEVEROMORAVSKÉ VODOVODY A KANALIZACE OSTRAVA A.S. se sídlem v Ostravě, ul. 28.října 169, PSČ Výkaz zisku a ztráty -IFRS - druhové členění k 31.12.2010 v Kč IFRS sledované období k 31.12.2010 I. Tržby za prodej zboží 01 0 A Náklady vynaložené na prodané zboží 02 0 + Obchodní marže 03 0 II. Výkony

Více

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště neb

ROZVAHA v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště neb ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 30.09.17 (v celých tisících Kč) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky ROLLPAP spol. s r.o. Sídlo, bydliště nebo místo podnikání účetní jednotky IČ Václ. Plecitého

Více

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s.

Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Základní údaje. IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů IČ 45272271 Obchodní firma Interhotel Olympik, a. s. Ulice Sokolovská 138 Obec Praha 8 PSČ 186 00 E-mail Internetová adresa Jméno,

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2004 (v tisících Kč) Rok Měsíc IČ Obchodní firma a sídlo Na Bílé 1231 565 01 Choceň Česká republika 2004 12 49286854 Označ. A K T I V A řád. Běžné účetní Min.účetní

Více

Výkazy v plném rozsahu

Výkazy v plném rozsahu Výkazy v plném rozsahu Sestaveno dne: Podpisový záznam statutárního orgánu účetní jednotky nebo podpisový záznam fyzické osoby, která je účetní jednotkou Právní forma účetní jednotky Předmět podnikání

Více

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 (v celých tisících Kč)

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 (v celých tisících Kč) Upozornění: Opis pouze pro potřebu poplatníka ke kontrole elektronicky odeslaných údajů, nelze jej použít Daňový subjekt: IČ / DIČ: Sídlo účetní jednotky: jako součást účetní závěrky, bude-li přiznání

Více

IRON PROFILES, A. S. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA

IRON PROFILES, A. S. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA IRON PROFILES, A. S. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Účetní jednotka Obchodní firma: IRON PROFILES, a. s. Sídlo: Železná ulice 1, Železný Brod IČ: 12345678 Členové představenstva: Harald Schmied předseda představenstva

Více

Výkaz zisku a ztráty - druhové členění v plném rozsahu k (v celých tisících Kč)

Výkaz zisku a ztráty - druhové členění v plném rozsahu k (v celých tisících Kč) Výkaz zisku a ztráty - druhové členění v plném rozsahu k 31.12.2014 (v celých tisících Kč) Název a sídlo účetní jednotky Zemědělské družstvo vlastníků NÝROV Nýrov 87 67972 Kunštát na Moravě Označení T

Více

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem Platné v roce 2015 050 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý majetek 051 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek 052 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek 053 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý

Více

ÚČETNÍ VÝKAZY KE DNI

ÚČETNÍ VÝKAZY KE DNI ÚČETNÍ VÝKAZY KE DNI Ke dni 31. prosince 2016 ( údaje jsou vyčísleny v celých tisících kč ) Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky TZK Myslív, a.s. IČO : 65006038 DIČ : CZ65006038 Sídlo, bydliště

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč)

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č.500/2002 Sb. VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY v plném rozsahu ke dni 31.12014 (v celých tisících Kč) IČ 0 1 9 7 0 8 0 1 Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky

Více

ROZVAHA. Lesy voda. Náměstí 36 +9 450 3 736 +5 714 +4 964 +4 381 3 607 +774 +364 +66 18 +48 +54 +66 18 +48 +54 +4 315 3 589 +726 +310

ROZVAHA. Lesy voda. Náměstí 36 +9 450 3 736 +5 714 +4 964 +4 381 3 607 +774 +364 +66 18 +48 +54 +66 18 +48 +54 +4 315 3 589 +726 +310 ROZVAHA k...... 3.... 1...... 1... 2...... 2.... 0... 1... 4.......... Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky Lesy voda s.r.o. IČ v tisících Kč 2 5 9 7 4 2 2 0 Sídlo nebo bydliště účetní jednotky

Více

6. Roční účetní závěrka za rok 2010

6. Roční účetní závěrka za rok 2010 AKTIV Číslo Běžné účetní období a b c AKTIVA CELKEM 1 Brutto 1 Korekce 2 Netto 3 Označení Minulé účetní období 1 405 466-460 949 944 517 959 186 A. Pohledávky za upsaný základní kapitál 2 0 0 0 0 B. Dlouhodobý

Více

Příloha 1: Peněžní deník

Příloha 1: Peněžní deník Příloha : Peněžní deník Příloha 2: Kniha pohledávek Příloha 3: Kniha dluhů Příloha 4: Inventární karta nehmotného a hmotného majetku Příloha 5: Skladní karta zásob Příloha 6: Inventární karta drobného

Více

Stránka č.: 1 Příloha č. 1 - Rozvaha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

Stránka č.: 1 Příloha č. 1 - Rozvaha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE Stránka č.: 1 AKTIVA AKTIVA CELKEM 5 710 102.02 3 591 581.90 2 118 520.12 1 956 661.44 A. Stálá aktiva 3 867 681.40 3 591 581.90 276 099.50 328 836.00 I. Dlouhodobý nehmotný majetek 0.00 0.00 0.00 0.00

Více

Adresa sídla. Identifikace kontaktní osoby pro informační povinnost. Obsah souboru. Údaje o auditu a auditorovi. Údaje o dalších osobách

Adresa sídla. Identifikace kontaktní osoby pro informační povinnost. Obsah souboru. Údaje o auditu a auditorovi. Údaje o dalších osobách Tabulková část informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů Základní údaje IČ 45192570 Obchodní firma Lázně Teplice nad Bečvou a. s. Ulice Obec Teplice nad Bečvou č.p. 63 PSČ 753 51 E-mail

Více

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 A K T I V A 1019 1019 1332 1019 1019 1332

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 A K T I V A 1019 1019 1332 1019 1019 1332 Upozornění: Opis pouze pro potřebu poplatníka ke kontrole elektronicky odeslaných údajů, nelze jej použít jako součást účetní závěrky, bude-li přiznání podáváno v listinné podobě. Daňový subjekt: EASTBAY

Více

PROZAPO a.s. Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč)

PROZAPO a.s. Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni (v celých tisících Kč) Upozornění: Opis pouze pro potřebu poplatníka ke kontrole elektronicky odeslaných údajů, nelze jej použít Daňový subjekt: IČ / DIČ: Sídlo účetní jednotky: jako součást účetní závěrky, bude-li přiznání

Více

ROZVAHA v plném rozsahu

ROZVAHA v plném rozsahu Minimální závazný výčet informací podle vyhlášky č. 500/00 Sb. Název účetní jednotky BYTOVÉ DRUŽSTVO DELTA Sídlo Chrpová 459, Horní Staré Město 5410 Trutnov ROZVAHA v plném rozsahu ke dni 1.1015 IČ 558567

Více

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura

ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura ROZVAHA Majetková a kapitálová struktura Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 1. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Majetek podniku (obchodní majetek) Souhrn věcí, peněz, pohledávek a

Více

ROZVAHA ve plném rozsahu

ROZVAHA ve plném rozsahu Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky Minimální závazný výčet informací uvedený ve Vyhlášce č. 500/2002 Sb. ROZVAHA ve plném rozsahu XY Účetní jednotka doručí účetní závěrku současně s doručením

Více

ROZVAHA Czech Airlines Handling, a.s. v plném rozsahu IČ 25674285 k datu Aviatická 1017/2 31.12.2013 160 08 Praha 6 (v tisících Kč) 31.12.2013 31.12.2012 Brutto Korekce Netto Netto AKTIVA CELKEM 1 314

Více

ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2014 ( v tisících Kč )

ROZVAHA v plném rozsahu k 31. prosinci 2014 ( v tisících Kč ) ROZVAHA v plném rozsahu ( v tisících Kč ) Obchodní firma a sídlo Geewa a.s. Identifikační číslo Sokolovská 366/84 186 00 Praha 8 256 17 036 Česká republika Označ. A K T I V A řád. Běžné Brutto Korekce

Více

Příloha 1: Vzorce pro poměrové ukazatele a index důvěryhodnosti

Příloha 1: Vzorce pro poměrové ukazatele a index důvěryhodnosti Příloha 1: Vzorce pro poměrové ukazatele a index důvěryhodnosti Tabulka 1: Ukazatele rentability ukazatel vzorec rentabilita celkového vloženého kapitálu (ROA): Z + U (1 d) CA rentabilita vlastního kapitálu

Více

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající.

- 2. ukazatele dluhové schopnosti podniku měřící schopnost podniku přijmout dluh a závazky z něj vyplývající. Finanční analýza 3. přednáška 21. 3. 07 3. Ukazatelé finanční struktury (zadluženosti) 2 skupiny ukazatelů: - 1. ukazatele zadluženosti poměry různých složek pasiv mezi sebou nebo ve vztahu k pasivům celkem

Více

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství

Metodika výpočtu finančního zdraví pro OP Zemědělství Příloha 19 pro OP Zemědělství Vyhodnocení finančního zdraví žadatele je: a) kriterium přijatelnosti b) bodovací kriterium u opatření 1.1., 1.2. a 2.1.5. (viz Příloha 3 Bodovací kritéria) Požadované dokumenty

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1: Uspořádání a označování položek rozvahy... 69

Seznam příloh. Příloha č. 1: Uspořádání a označování položek rozvahy... 69 Seznam příloh Příloha č. 1: Uspořádání a označování položek rozvahy... 69 Příloha č. 2: Uspořádání a označování položek výkazu zisku a ztráty druhové členění... 73 68 Příloha č. 1: Uspořádání a označování

Více

9. Účetní výkazy 702 Konečný účet rozvažný (v tis. Kč)

9. Účetní výkazy 702 Konečný účet rozvažný (v tis. Kč) 9. Účetní výkazy Obsah kapitoly: Účetní závěrka postup, obsah Vazba mezi účetní uzávěrkou a závěrkou Vazba mezi účty a výkazy Konečný účet rozvažný, účet zisků a ztrát Rozvaha, výkaz zisku a ztráty Mlékárny

Více

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56

ROZVAHA NOEN Václavské náměstí 802/56 ROZVAHA A K T I V A AKTIVA CELKEM 001 B. Dlouhodobý majetek 003 B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek 004 B.I.3. Software 007 B.I.4. Ocenitelná práva 008 B.I.7. Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek 011 B.II.

Více

Výroční zpráva OKD, a.s., člen koncernu KARBON INVEST, a. s. za rok 2002 výtah

Výroční zpráva OKD, a.s., člen koncernu KARBON INVEST, a. s. za rok 2002 výtah Výroční zpráva OKD, a.s., člen koncernu KARBON INVEST, a. s. za rok 2002 výtah Vážení akcionáři, vážené dámy a pánové, Výroční zpráva společnosti OKD, a. s., člen koncernu KARBON INVEST, a. s. prezentuje

Více

Povinné členění účtové osnovy Účtová třída 0-Dlouhodobý majetek. Příloha C. Stanovené syntetické účty

Povinné členění účtové osnovy Účtová třída 0-Dlouhodobý majetek. Příloha C. Stanovené syntetické účty Příloha C Směrná účtová osnova a účtový rozvrh (na úrovni syntetických účtů) pro užití v podmínkách VŠFS (V prvním sloupci jsou třídy a skupiny účtů směrné účtové osnovy dané vyhláškou č.500/ 2002 Sb.

Více

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb174-02.pdf, a 500/2015, viz vyhláška 500-2015.pdf

***) nutné porovnat a upravit podle vyhlášky 500/2002, viz FIA-literatura sb174-02.pdf, a 500/2015, viz vyhláška 500-2015.pdf , který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění dalších předpisů,

Více

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 (v celých tisících Kč)

Vybrané údaje z Rozvahy (bilance) pro podnikatele, v plném rozsahu ke dni 31.12.2014 (v celých tisících Kč) Upozornění: Opis pouze pro potřebu poplatníka ke kontrole elektronicky odeslaných údajů, nelze jej použít Daňový subjekt: IČ / DIČ: Sídlo účetní jednotky: jako součást účetní závěrky, bude-li přiznání

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Struktura

Více

R O Z V A H A. ke dni... V celých tisících Kč. v plném rozsahu Účetní období od: do

R O Z V A H A. ke dni... V celých tisících Kč. v plném rozsahu Účetní období od: do Sestaveno dle přílohy č.1 a 2 k vyhlášce č.5/22 Sb. R O Z V A H A v plném rozsahu 31.1212 ke dni... V celých tisících Kč Obchodní firma nebo jiný název účetní jednotky Městské služby Moravský Beroun s.r.o.

Více

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve

Více