Inovace paralelních KO s izolovanými styky. Ing. Jiří Konečný, Ph.D., Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inovace paralelních KO s izolovanými styky. Ing. Jiří Konečný, Ph.D., Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU"

Transkript

1 Inovace paralelních KO s izolovanými styky Ing. Jiří Konečný, Ph.D., Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU

2 Obsah prezentace: Aplikace přepěťových ochran v PKO Nové zapojení detekční části PKO se stykovými transformátory a izolovanými styky Přehled dalších inovací Nové funkce programu TC_Designer (od roku 2013)

3 Aplikace přepěťových ochran v PKO Chráněný objekt: Paralelní kolejový obvod s úrovní integrity bezpečnosti (SIL) 4 Přepěťová ochrana: prvek s úrovní integrity bezpečnosti SIL 0 výjimka (?) jiskřišťová bleskojistka s uzavřeným / otevřeným jiskřištěm - za určitých podmínek se neuvažuje zkrat ani svod podle způsobu použití neuzemněná / uzemněná

4 Aplikace přepěťových ochran v PKO Dva základní bezpečnostní požadavky: Žádný uvažovaný, ojedinělý, náhodný poruchový stav PO nesmí být pro funkci PKO nebezpečný. Pokud by některá první uvažovaná, náhodná porucha PO mohla být v kombinaci s druhou uvažovanou, náhodnou poruchou PO nebezpečná, pak musí být první náhodná porucha detekována a negována dostatečně včas, aby výsledná HR < THR pro SIL 4. Poznámka: První základní bezpečnostní požadavek je kvalitativní, druhý je kvantitativní.

5 Aplikace uzemněných PO v PKO Omezovače přepětí - uvažované druhy náhodných poruchových stavů dle tab. C.7 normy ČSN EN 50129: 1) Potenciálně nebezpečné poruchy pro funkci PKO zkrat, zkrat na vodivé pouzdro zvýšení svodového proudu snížení omezovacího / průrazného napětí 2) Ostatní druhy náhodných poruchových stavů přerušení zvýšení omezovacího / průrazného napětí

6 Aplikace přepěťových ochran v PKO Znázornění různých izolovaných soustav a hypoteticky uvažovaných zkratů a svodů v jednom PKO (příklad)

7 Aplikace přepěťových ochran v PKO Základní teze týkající se bezpečnosti použití uzemněných přepěťových ochran ve výstroji PKO: 1) Pokud dojde k jednopólovému propojení různých izolovaných soustav mezi sebou, napěťové poměry se ani v jedné z nich nezmění. 2) K dvou nebo více pólovému propojení různých izolovaných soustav přes jednu zem prokazatelně nemůže dojít. 3) Při signálním kmitočtu KO 75 / 275 Hz je kapacita mezi dvěma různými izolovanými soustavami zanedbatelná.

8 Aplikace přepěťových ochran v PKO Zásady bezpečného použití neuzemněných PO: 1) Neuzemněnou PO lze připojovat k výstroji KO pouze napříč, tzn. v jednom místě signální cesty KO, mezi dvěma různými póly. 2) Při splnění požadavku Ad 1) je počet neuzemněných PO ve výstroji PKO neomezený. Důvody: Kvalitativně zabránit vzniku podélných zkratů a svodů (tj. obchozích cest) uvnitř jedné izolované soustavy (IS) přes vlastní PO.

9 Aplikace přepěťových ochran v PKO Zásady bezpečného použití uzemněných PO: 1) Také uzemněnou PO lze zapojovat pouze napříč, tzn. v jednom místě signální cesty KO, mezi dvěma póly a zemí. 2) Pokud je u daného typu PO zkrat / svod uvažovaná náhodná porucha PO, pak platí, že v jedné izolované soustavě lze použít pouze jednu uzemněnou přepěťovou ochranu. Důvod: Kvalitativně zabránit vzniku obchozích cest uvnitř jedné IS přes různé PO a zem. 3) Pokud se u daného typu PO zkrat / svod neuvažuje a je splněna zásada Ad 1), pak je počet uzemněných PO v jedné izolované soustavě neomezený.

10 Aplikace přepěťových ochran v PKO I při respektování uvedených zásad použití uzemněných PO, i bez použití uzemněných PO, v PKO existuje určité reziduální riziko nežádoucího propojení různých izolovaných soustav v důsledku zkratu / svodu potenciální nebezpečí. Minimalizace reziduálního rizika: Trvalé nebo periodické monitorování izolačních stavů. (kvantitativní omezení rizika) a / nebo Použití speciálních typů PO, u kterých se zkrat / svod pracovních pólů proti zemi, za určitých podmínek, neuvažuje. (kvalitativní omezení rizika) Příklad: Bleskojistka s otevřeným jiskřištěm FLA-300/301 (AŽD)

11 Aplikace přepěťových ochran v PKO Otázka k širší diskuzi: Je použití (regenerovatelných) průrazek v EKÚ dvoupásového PKO bezpečné z pohledu detekce havarijního a šuntovaného stavu? Je pro tento případ nějak kvantitativně vymezena hranice akceptovatelného rizika? Je zřejmé, že při respektování všech výše uvedených zásad použití PO ve výstroji PKO je výsledné reziduální riziko ovlivnění funkce PKO výrazně nižší, než riziko ovlivnění jeho funkce související s použitím průrazek.

12 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Vlastnosti klasického zapojení: Napájecí i přijímací konec dvoupásového PKO (se stykovými transformátory a izolovanými styky) si lze z pohledu EKÚ představit jako paralelní rezonanční obvod. V klasickém zapojení je mezi ST a kondenzátorovou jednotkou CN / CP zapojeno kabelové vedení a regulační rezistor RN / RP vyrovnávající odpor kabelové smyčky.

13 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO C N2 C P venkovní výstroj vnitřní výstroj R N R P C N1 kolejový přijímač, případně další výstroj U NA Schéma nového zapojení detekční části PKO

14 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Vlastnosti nového zapojení: Také v novém zapojení platí, že napájecí i přijímací konec dvoupásového PKO si lze z pohledu EKÚ představit jako paralelní rezonanční obvod. V novém zapojení je však kondenzátorová jednotka CN2 / CP připojena paralelně přímo k doplňujícímu vinutí ST. Paralelně k těmto prvkům je pak připojena zátěž, která omezuje činitel jakosti Q rezonančního obvodu: kabelové vedení, regulační rezistor RN / RP a další výstroj vnitřní části. Čím vyšší je impedance této zátěže, tím vyšší je činitel jakosti Q.

15 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Vlastnosti nového zapojení: Oproti klasickému zapojení platí, že činitel jakosti Q zmíněných rezonančních obvodů s rostoucím odporem, resp. s délkou kabelového vedení, roste zakončovací impedance ZE, Z2 lze navrhovat ve výrazně vyšším rozsahu hodnot (modul i argument). Velikost zakončovacích impedancí ZE, Z2 není odporem kabelového vedení nijak omezena! I nadále však existuje určité omezení shora, s ohledem na spolehlivost detekce volnosti PKO a velikost napájecího napětí či signálního napětí LS.

16 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Výhody: Nově navržené PKO oproti klasickým vykazují vyšší šuntovou citlivost, vyšší nebo srovnatelnou citlivost na lom kolejnice a především výrazně nižší příkon (cca o 60 až 75 %). Výraznou úsporu příkonu lze využít ke zvýšení odolnosti PKO proti rušivému zpětnému proudu. Hodnota 2 A je dosažitelná i s EFCP. V žádném ze známých případů použití PKO v ČR nově není nutné sdružovat kabelové páry. Možnost využití na ABE-1 (ověřeno v TÚ Běchovice Úvaly).

17 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Výhody: Výrazná úspora příkonu se týká také kódování LVZ. Poměr mezi maximálním a minimálním signálním proudem LVZ v EKÚ je oproti klasickému zapojení výrazně menší. Překročení horní meze 20 A nehrozí.

18 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Nevýhody? V některých případech může napájecí kolejové napětí překročit hodnotu 230 V AC. To se týká i signálního napětí LVZ. Lze to řešit buď snížením odporu kabelových smyček a/nebo snížením převodu ST (např. z 42 na 21).

19 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Dosažené výsledky u KO s EFCP, 75 Hz: KO-3520/P, DT-0,2, y = 0,67 S/km, LEKÚ = 1,6 km, kp = 1,15 UN [V] N [VA] UF-MIN [V] IR [A] RS [Ω] RNK / RPK [Ω] / 20 1,1 0,67 0, / / 75 2,2 1,31 0, / / 178 3,2 2,04 0, / 2500 KO-3120/P, DT-075, y = 0,67 S/km, LEKÚ = 1,6 km, kp = 1,15 UN [V] N [VA] UF-MIN [V] IR [A] RS [Ω] RNK / RPK [Ω] / 29 1,1 0,81 0, / / 75 1,6 1,32 0, / / 177 2,7 2,01 0, / *) 148 / 174 2,4 2,00 0, / 400 Pozn. *): Platí pro převod na ST-N 21:1 a na ST-P 1:21.

20 Nové zapojení detekční části dvoupásových PKO Dosažené výsledky s KOA1: KO-6302/P, DT-075, y = 0,67 S/km, LEKÚ = 1,6 km, kp = 1,15 UN [V] N [VA] UF-MIN [V] IR [A] RS [Ω] RNK / RPK [Ω] / 43 1,3 1,31 0, / / 113 2,4 2,06 0, / *) 111 / 128 2,7 2,07 0, / 200 Pozn. *): Platí pro převod na ST-N 21:1 a na ST-P 1:21. Možnost dalšího zlepšení parametrů PKO obecně: yb-max = 0,5 S/km zvýšení kvr na hodnotu 0,83 Lze při kv = 1,0, kp = 1,2 a kompenzaci kolísání napájecího napětí kolejové fáze.

21 Další inovace PKO Jednofázové napájení PKO s dvoufázovým kolejovým přijímačem RKO s pasivním zakončením odbočné větve, které impedančně emuluje aktivní zakončení Kódování LVZ v PKO bez stykových transformátorů Impulzní PKO odolné proti trvalému rušení

22 Implementace návrhu RKO v TC Designeru podpora pro návrh rozvětvených KO, včetně regulačních tabulek podpora topologie až se 2 odbočnými větvemi (třemi přijímači) + volné větve metoda návrhu s výběrem nejhoršího případu a možností omezujících kritérií vytvoření podkladů pro regulační tabulky původní omezení 1 konkrétní konfigurace RKO

23 TC Designer SW pro návrh KO Hlavní pracovní okno SW

24 Topologie RKO aktuálně plně podporované: Varianty výstroje odbočné větve: 1. Aktivní konec stejné jako u přímé větve 2. Volný konec bez výstroje 3. Pasivní konec 1 bez přijímače, odvod trakčního proudu 4. Pasivní konec 2 bez přijímače, bez odvodu trakčního proudu aktuálně plně podporované: 1.

25 Topologie RKO Model topologie RKO Transformace modelu pro výpočty Volný stav: kontrola vybuzení všech přijímačů Šunt. Stav: posun R š podél celého KV (i v odbočce) po 5m výběr nejhoršího případu, stačí odpad 1 přijímače

26 Problém výpočtu havarijního stavu pro RKO neexistuje vhodný model kolejového vedení Přímý KO: Koeficienty kaskádní matice A H : Problém: rozdělení dvojbranu odbočkou Současné řešení: výpočet samostatných přímých KO

27 Návrh RT pro RKO Návrh variant konfigurace topologie RKO základní rastr - 25m Obecná filosofie: 1. Umístění odboček: začátek, střed, konec 2. Délka odboček: dlouhá, střední, krátká Topologie 1 4 varianty Topologie 2 složitější max. 7 variant, závisí na délce KO Topologie 1 Vzdál. odbočky od začátku KO 0m 0m ½ délky přímé větve 25m před koncem KO Délka odbočky shodná s délkou přímé větve 25m ½ délky přímé větve 25m

28 Návrh RT pro RKO Topologie 2 Odbočka 1 Odbočka 2 Místo Délka Místo Délka 0m délka přímé v. 25m délka přímé v. - 25m 0m délka přímé v. ½ přímé větve ½ přímé větve 0m délka přímé v. 25m před koncem KO 0m 25m 25m před koncem KO ½ přímé větve ½ přímé větve ½ přímé větve + 25m ½ přímé větve ½ přímé větve 25m před koncem KO 50m před koncem KO 50m 25m před koncem KO 25m 25m ½ přímé větve - 25m 25m 25m

29 Výpočet Atestu pro RKO test bezpečného chování KO reakce na šunt, havarijní stav Simulace vlivu poruch jednotlivých prvků výstroje zkraty, přerušení, změna hodnot Budoucnost: test současného vlivu více prvků Worst case - současný vliv všech prvků Problém: velké množství výpočtů Standardní nastavení výpočtu: Aktuálně je to 50 až 100 výpočtů dle topologie WC pro RKO Top2 1,5mld. výpočtů!

30 Citlivostní analýza pro RKO test stability chování KO - volný stav Okno nastavení parametrů CA

31 Citlivostní analýza pro RKO test vlivu jednotlivých prvků výstroje test současného vlivu více prvků: Stykové transformátory Impedance Z c Kombinace pro C a R napájecí a přijímací konec Budoucnost: worst case současný vliv všech prvků! Problém: velké množství výpočtů Standardní nastavení výpočtu: Aktuálně pro RKO Top2-715 výpočtů WC pro RKO Top2 244mil. výpočtů!

32 Zobrazení výsledků CA pro RKO

33 Návrh regulačních tabulek nově: zvýšení automatizace návrhu RT Postup návrhu RT ideální případ: 1. Nastavení konfigurace a parametrů KO 2. Nastavení parametrů návrhu RT 3. Stisk tlačítka Výpočet 4. Uložení výsledků Provedeno vytvoření RT - včetně Atestu a CA pro všechny délky KO!

34 Návrh RT pro RKO Nastavení parametrů výpočtu RT pro rozvětvený KO

35 Výsledky návrhu RT pro RKO Výsledná regulační tabulka pro RKO Top 1 (v EXCELu) Problém automatického návrhu RT: Případ: Co když to nevyjde podle představ? Hledání příčiny problém hutnosti výsledků v RT Nově podpora: uložení detailních výsledků

36 Detailní výsledky výpočtu RT pro RKO Výsledky pro RKO Top 1 (v EXCELu)

37 Náročnost výpočtů Složité operace s komplexními čísly, probíhající v cyklech: goniometrické, hyperbolické fce, maticové násobení, výběr max/min z pole hodnot Použité PC Intel Core2 duo E GHz 4GB RAM 1 základní výpočet: volný, šuntovaný a havarijní stav KO Přímý KO: t 0.022s 70mil. taktů! RKO Top1: t 0.027s 86mil. taktů! RKO Top2: t 0.039s 123mil. taktů!

38 Náročnost výpočtů Standardní nastavení výpočtu RT: Přímý KO: N = t 40min. RKO Top1: N = t 52min. RKO Top2: N t 70min. Předchozí výsledky: bez atestu, citlivostní analýzy a ukládání detailních výsledků!!! Paměťová náročnost: min. 4 GB RAM! doporučení: vícefázový návrh RT

39 Děkujeme Vám za pozornost. Kontakt:

Nové možnosti návrhu perspektivních kolejových obvodů. Ing. Petr Hloušek, Ph.D. KAE FEL Západočeská Univerzita v Plzni

Nové možnosti návrhu perspektivních kolejových obvodů. Ing. Petr Hloušek, Ph.D. KAE FEL Západočeská Univerzita v Plzni Nové možnosti návrhu perspektivních kolejových obvodů Ing. Petr Hloušek, Ph.D. KAE FEL Západočeská Univerzita v Plzni Současné využití a perspektiva KO na infrastruktuře SŽDC v ČR Vývoj za posledních 20

Více

1 Schválené a zavedené KO s EFCP

1 Schválené a zavedené KO s EFCP 1 Schválené a zavedené KO s EFCP 1.1 Seznam KO s EFCP zavedených k 21. 6. 2016 typ KO aktuální RT základní charakteristika KO-3110 RT 3110, RT 3111, dvoupásové KO 75 Hz s DT-075, smyčky 50 / KO-3111 3.

Více

Inovované a nové typy KO s EFCP. Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU

Inovované a nové typy KO s EFCP. Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU Inovované a nové typy KO s EFCP Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Petr Hloušek, Ph.D., ZČU Inovace stávajících typů KO s EFCP Důvody: 1) omezení SŽDC, s.o. pro použití KO s EFCP požadavek na vyšší

Více

1 Schválené a zavedené KO s EFCP

1 Schválené a zavedené KO s EFCP 1 Schválené a zavedené KO s EFCP Seznam KO s EFCP zavedených k 1. 7. 2016 typ KO aktuální RT základní charakteristika KO-3110 RT 3110, RT 3111, dvoupásové KO 75 Hz s DT-075, smyčky 50 / 100 Ω KO-3111 3.

Více

Kolejové obvody - aktuální problémy a inovace. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o.

Kolejové obvody - aktuální problémy a inovace. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Kolejové obvody - aktuální problémy a inovace Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Obsah prezentace: Aktuální provozní problémy týkající se kolejových obvodů Dosažené výsledky

Více

Limity odolnosti starých a perspektivních KO vůči ohrožujícímu proudu. Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Martin Leso, Ph.D.

Limity odolnosti starých a perspektivních KO vůči ohrožujícímu proudu. Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Martin Leso, Ph.D. Limity odolnosti starých a perspektivních KO vůči ohrožujícímu proudu Ing. Jiří Konečný, Starmon s.r.o. Ing. Martin Leso, Ph.D., FD ČVUT Historický vývoj, 60. léta 20. století Prvotním impulzem k řešení

Více

Teorie a praxe detekce lomu kolejnice. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o.

Teorie a praxe detekce lomu kolejnice. Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Teorie a praxe detekce lomu kolejnice Ing. Jiří Konečný, Ph.D. Středisko elektroniky, STARMON s.r.o. Detekce lomu kolejnice V zásadě jsou známy a v praxi se používají 3 způsoby: 1) Snímání a vyhodnocení

Více

PODĚKOVÁNÍ 14 SHRNUTÍ 14 KLÍČOVÁ SLOVA 15 SUMMARY 15 KEYWORDS 15

PODĚKOVÁNÍ 14 SHRNUTÍ 14 KLÍČOVÁ SLOVA 15 SUMMARY 15 KEYWORDS 15 OBSAH PODĚKOVÁNÍ 14 SHRNUTÍ 14 KLÍČOVÁ SLOVA 15 SUMMARY 15 KEYWORDS 15 1. ÚVOD 17 2. PROBLÉM ŘEŠENÍ KOMPATIBILITY MEZI KOLEJOVÝMI OBVODY SE STEJNOSMĚRNÝMI TRAKČNÍMI MOTORY 18 2. 1. PRVNÍ ZJIŠTĚNÁ NEKOMPATIBILITA

Více

8. MOŽNOSTI PRO OMEZOVÁNÍ HARMONICKÝCH Úvod. Míra vlivu zařízení na napájecí síť Je dána zkratovým poměrem (zkratovým číslem)

8. MOŽNOSTI PRO OMEZOVÁNÍ HARMONICKÝCH Úvod. Míra vlivu zařízení na napájecí síť Je dána zkratovým poměrem (zkratovým číslem) 8. MOŽNOSTI PRO OMEZOVÁNÍ HARMONICKÝCH 8.1. Úvod Míra vlivu zařízení na napájecí síť Je dána zkratovým poměrem (zkratovým číslem) zkratový výkon v PCC výkon nelin. zátěže (všech zátěží) R = S sce sc /

Více

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TNŽ 36 5570 Generální Ředitelství Českých drah TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ TNŽ 36 5570 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 45.020.93.100 Březen 2014 Železniční zabezpečovací zařízení Kolejové obvody a vnější podmínky pro jejich činnost ČSN 34 2613 ed. 3 Railway Signalling Equipment Track circuits

Více

FEROREZONANCE. Jev, který vzniká při přesycení jádra induktoru v RLC obvodu s nelineární indukčností (induktor s feromagnetickým jádrem).

FEROREZONANCE. Jev, který vzniká při přesycení jádra induktoru v RLC obvodu s nelineární indukčností (induktor s feromagnetickým jádrem). FEROREZONANCE Jev, který vzniká při přesycení jádra induktoru v RLC obvodu s nelineární indukčností (induktor s feromagnetickým jádrem). Popis nelineárními diferenciálními rovnicemi obtížné nebo nemožné

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

První SaZ Plzeň, a. s. 301 00 Plzeň, Wenzigova 8 POKYNY PRO POUŽITÍ SÉRIOVÝCH KOLEJOVÝCH OBVODŮ TYPU SKO - 05 NA SPÁDOVIŠTÍCH. T SaZ 10/2006 1.

První SaZ Plzeň, a. s. 301 00 Plzeň, Wenzigova 8 POKYNY PRO POUŽITÍ SÉRIOVÝCH KOLEJOVÝCH OBVODŮ TYPU SKO - 05 NA SPÁDOVIŠTÍCH. T SaZ 10/2006 1. První SaZ Plzeň, a. s. 301 00 Plzeň, Wenzigova 8 POKYNY PRO POUŽITÍ SÉRIOVÝCH KOLEJOVÝCH OBVODŮ TYPU SKO - 05 NA SPÁDOVIŠTÍCH T SaZ 10/2006 1. vydání 1 z 9 Pokyny pro použití sériových kolejových obvodů

Více

Provozování distribučních soustav

Provozování distribučních soustav Provozování distribučních soustav Sítě vysokého napětí s odporníkem v uzlu vn napájecího transformátoru Ivan Cimbolinec Úvodem: Distribuční sítě vysokého napětí 10, 22 a 35 KV se na území České republiky

Více

ČSN 34 2613 ed. 3. Vnější podmínky činnosti kolejových obvodů. Přednášející: Ing. Martin Trögel

ČSN 34 2613 ed. 3. Vnější podmínky činnosti kolejových obvodů. Přednášející: Ing. Martin Trögel ČSN 34 2613 ed. 3 Přednášející: Ing. Martin Trögel Správa železniční dopravní cesty, s. o., www.szdc.cz Technická ústředna dopravní cesty, www.tudc.cz Náhradní schéma kolejového vedení Pro korektní činnost

Více

Zkušebnictví, a.s. KEMA Laboratories Prague Podnikatelská 547, Praha 9 Běchovice

Zkušebnictví, a.s. KEMA Laboratories Prague Podnikatelská 547, Praha 9 Běchovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Oddělení HPL 2. Oddělení HVL Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků

Více

6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH

6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH 6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH 6.1. Negativní účinky harmonických Poruchová činnost ochranných přístrojů nadproudové ochrany: chybné vypínání tepelné spouště proudové chrániče: chybné vypínání při nekorektním

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

Ochranné prvky pro výkonovou elektroniku

Ochranné prvky pro výkonovou elektroniku Ochranné prvky pro výkonovou elektroniku Výkonová elektronika - přednášky Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Poruchový stav některá

Více

Analýza poměrů při použití ukolejňovacího lana v železniční stanici

Analýza poměrů při použití ukolejňovacího lana v železniční stanici Karel Hlava 1, Michal Satori 2, Tomáš Krčma 3 Univerzita Pardubice Analýza poměrů při použití ukolejňovacího lana v železniční stanici Klíčová slova: dotykové/přístupné napětí, podpěry trolejového vedení,

Více

ELOSYS 2013. Elektrická bezpečnost elektrických vozidel a nabíjecích stanic dle ČSN EN 61851. 16.10.2013 Ing. Roman Smékal

ELOSYS 2013. Elektrická bezpečnost elektrických vozidel a nabíjecích stanic dle ČSN EN 61851. 16.10.2013 Ing. Roman Smékal ELOSYS 2013 Elektrická bezpečnost elektrických vozidel a nabíjecích stanic dle ČSN EN 61851 16.10.2013 Ing. Roman Smékal GHV Trading, spol. s r.o., Brno člen TNK 22 ÚNMZ 1 Proč Monitorování izolačního

Více

Problematika detekce vozidel lehké stavby

Problematika detekce vozidel lehké stavby Problematika detekce vozidel lehké stavby Ing. Rudolf Půlpán rudolf.pulpan@tudc.cz Seminář Czech Raildays 19. 6. 2013 Detekční systémy v železniční zabezpečovací technice Informace o poloze kolejových

Více

České dráhy, a. s. ČD T 120. Předpis. pro provozování a údržbu zařízení pro kontrolu volnosti nebo obsazenosti kolejových úseků. Úroveň přístupu B(2)

České dráhy, a. s. ČD T 120. Předpis. pro provozování a údržbu zařízení pro kontrolu volnosti nebo obsazenosti kolejových úseků. Úroveň přístupu B(2) České dráhy, a. s. ČD T 120 Předpis pro provozování a údržbu zařízení pro kontrolu volnosti nebo obsazenosti kolejových úseků Úroveň přístupu B(2) České dráhy, a. s. ČD T 120 Předpis pro provozování a

Více

INSTALTEST 61557. Měření osvětlení NOVINKA Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Podrobnější informace a technické parametry.

INSTALTEST 61557. Měření osvětlení NOVINKA Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Podrobnější informace a technické parametry. Stránka č. 1 z 6 INSTALTEST 61557 ILLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení INSTALTEST 61557 - špičkový multifunkční přístroj pro provádění revizí dle požadavků

Více

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Z čeho musí sestávat ochranné opatření?

Více

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Cvičení 11 B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Obsah cvičení 1) Výpočet proudů v obvodu Metodou postupného zjednodušování Pomocí Kirchhoffových zákonů Metodou smyčkových proudů 2) Nezatížený

Více

Míra vjemu flikru: flikr (blikání): pocit nestálého zrakového vnímání vyvolaný světelným podnětem, jehož jas nebo spektrální rozložení kolísá v čase

Míra vjemu flikru: flikr (blikání): pocit nestálého zrakového vnímání vyvolaný světelným podnětem, jehož jas nebo spektrální rozložení kolísá v čase . KVLIT NPĚTÍ.. Odchylky napájecího napětí n ± % (v intervalu deseti minut 95% průměrných efektivních hodnot během každého týdne) spínání velkých zátěží jako např. pohony s motory, obloukové pece, bojlery,

Více

Použití: Měření osvětlení Osvětlení se měří pomocí externí sondy.

Použití: Měření osvětlení Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Použití: Měření osvětlení Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Měření přechodových odporů, vodivé spojení Zkratový proud při měření přechodových odporů je minimálně 200 ma. Měření probíhá s automatickým

Více

Limity odolnosti kolejových obvodů vůči rušivým vlivům aktuální stav a trendy ZČU Plzeň, Karel Beneš

Limity odolnosti kolejových obvodů vůči rušivým vlivům aktuální stav a trendy ZČU Plzeň, Karel Beneš K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě X Limity odolnosti kolejových obvodů vůči rušivým vlivům aktuální stav a trendy ZČU Plzeň, 20.5.2015 Karel Beneš Kompatibilita mezi KO a drážními

Více

Hlídače izolačního stavu

Hlídače izolačního stavu Hlídač izolačního stavu CM-IWN-AC pro izolované sítě do 415V AC reset poruchu nastavení rozsahu izolačního odporu jemné nastavení hodnoty izolačního odporu přítomnost napájecího napětí štítek pro popis

Více

Omezovače napětí v kombinaci s přepěťovou ochranou. Pro trakční kolejové soustavy

Omezovače napětí v kombinaci s přepěťovou ochranou. Pro trakční kolejové soustavy Omezovače napětí v kombinaci s přepěťovou ochranou Pro trakční kolejové soustavy Omezovače napětí VLD v kombinaci s přepěťovými ochranami Ochranná zařízení, jejichž funkcí je zamezení výskytu nedovoleného

Více

Účinky měničů na elektrickou síť

Účinky měničů na elektrickou síť Účinky měničů na elektrickou síť Výkonová elektronika - přednášky Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Definice pojmů podle normy ČSN

Více

Problémy kompatibility kolejových obvodů u ČD Václav Chudáček, VÚŽ

Problémy kompatibility kolejových obvodů u ČD Václav Chudáček, VÚŽ Problémy kompatibility kolejových obvodů u ČD Václav Chudáček, VÚŽ 1. Úvod V následujícím textu jsou shrnuty informace, které umožňují učinit si vlastní názor na potřebu prostředků pro detekci kolejových

Více

Základní pojmy z oboru výkonová elektronika

Základní pojmy z oboru výkonová elektronika Základní pojmy z oboru výkonová elektronika prezentace k přednášce 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. výkonová elektronika obor,

Více

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu DVOJBRANY Definice a rozdělení dvojbranů Dvojbran libovolný obvod, který je s jinými částmi obvodu spojen dvěma páry svorek (vstupní a výstupní svorky). K analýze chování obvodu postačí popsat daný dvojbran

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

Elektromotorické pohony pro ventily. SAV81P00 Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení

Elektromotorické pohony pro ventily. SAV81P00 Napájecí napětí AC/DC 24 V, 3-polohové řízení s 4 510 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAV..P.. se zdvihem 40 mm Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAV81P00 Napájecí

Více

Symetrické stavy v trojfázové soustavě

Symetrické stavy v trojfázové soustavě Pro obvod na obrázku Symetrické stavy v trojfázové soustavě a) sestavte admitanční matici obvodu b) stanovte viděnou impedanci v uzlu 3 a meziuzlovou viděnou impedanci mezi uzly 1 a 2 a c) stanovte zdánlivý

Více

Venkovní odpínače Fla 15/97 GB. trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A

Venkovní odpínače Fla 15/97 GB. trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní odpínače Fla 15/97 GB trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní odpínače Fla 15/97 GB, se zhášením oblouku ve vakuu, jsou nejen význačným přínosem pro uživatele

Více

VÝZKUMNÝ MODEL ČÁSTI DISTRIBUČNÍ SÍTĚ VYSOKÉHO NAPĚTÍ. Příručka s popisem

VÝZKUMNÝ MODEL ČÁSTI DISTRIBUČNÍ SÍTĚ VYSOKÉHO NAPĚTÍ. Příručka s popisem VÝZKUMNÝ MODEL ČÁSTI DISTRIBUČNÍ SÍTĚ VYSOKÉHO NAPĚTÍ Příručka s popisem BRNO 2011 O B S A H 1 Vlastnosti modelu VN Sítě... 3 1.1 Vlastnosti jednotlivých úseků sítě...3 1.2 Vlastnosti regulovatelného 3

Více

Pomocné relé RP 700 Neutrální, monostabilní, pro stejnosměrné nebo střídavé ovládací napětí. Charakteristické vlastnosti

Pomocné relé RP 700 Neutrální, monostabilní, pro stejnosměrné nebo střídavé ovládací napětí. Charakteristické vlastnosti Charakteristické vlastnosti - univerzální spínací prvek s širokým použitím v řídicí a regulační technice - vhodný prvek pro vstupní a výstupní obvody v řídicí technice - malé rozměry - vysoký spínaný výkon

Více

Jmenovité napětí ovládacího obvodu U c. Jmenovitý pracovní proud 1) Maximální spínaný výkon. 3-fázového motoru 1) proud 1)

Jmenovité napětí ovládacího obvodu U c. Jmenovitý pracovní proud 1) Maximální spínaný výkon. 3-fázového motoru 1) proud 1) STYKAČE ST a 3RT, velikost 1 Stykače ST a 3RT jsou vhodné pro spínání motorů Spínání jiné zátěže je možné. (kategorie užití AC-3, AC-). Jmenovité napětí ovládacího obvodu U c = 30 V a.c. Maximální spínaný

Více

ELEKTRICKÉ ZDROJE. Elektrické zdroje a soklové zásuvky

ELEKTRICKÉ ZDROJE. Elektrické zdroje a soklové zásuvky Elektrické zdroje a soklové zásuvky ELEKTRICKÉ ZDROJE Bezpečnostní zvonkový transformátor TZ4 K bezpečnému oddělení a napájení obvodů o příkonu max. 4 VA bezpečným malým napětím 6, 8, 12 V a.c. K napájení

Více

STYKAČE ST, velikost 12

STYKAČE ST, velikost 12 STYKAČE ST, velikost 1 Vhodné pro spínání motorů i jiných zátěží. V základním provedení stykač obsahuje jeden pomocný zapínací kontakt (1x NO). Maximální spínaný výkon 3-fázového motoru P [kw] Jmenovitý

Více

AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti. Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V.

AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti. Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V. AŽD Praha s.r.o. VLAKOVÝ ZABEZPEČOVAČ LS06 Technické vlastnosti Seminář ZČU Plzeň K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě V. Ing. Pavel Horák Závod Technika, Výzkum a vývoj 25. května 2010,

Více

Koncept spolehlivého kvazibodového spouštěcího prvku výstrahy PZS

Koncept spolehlivého kvazibodového spouštěcího prvku výstrahy PZS Koncept spolehlivého kvazibodového spouštěcího prvku výstrahy PZS Ivan Konečný, ZČU Plzeň 1. Úvod. S poklesem intenzity železniční dopravy na vedlejších tratích a s tím souvisejícím zvýšení znečištění

Více

2.6. Vedení pro střídavý proud

2.6. Vedení pro střídavý proud 2.6. Vedení pro střídavý proud Při výpočtu krátkých vedení počítáme většinou buď jen s činným odporem vedení (nn) nebo u vn s činným a induktivním odporem. 2.6.1. Krátká jednofázová vedení nn U krátkých

Více

Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Měření izolačních odporů test hlídačů izolačního stavu

Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Měření izolačních odporů test hlídačů izolačního stavu Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Zkratový proud při měření přechodových odporů je minimálně 200 ma. Měření probíhá s automatickým přepólováním zkušebního proudu. Je možné vykompenzovat

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY VLČEK Josef - elektro s.r.o. Praha 9 - Běchovice Září

Více

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje Řada 78 - Spínané napájecí zdroje Řada 78 Spínané síťové zdroje na DIN-lištu výstup:12 V DC; 12 nebo 50 24 V DC; (12-36 - 60-120 - 130) vstup: (110...240) V AC 50/60 Hz (120...240) V AC/DC nebo 220 V DC

Více

Metodika zkratových zkoušek na AC soustavě pro měření nebezpečných napětí

Metodika zkratových zkoušek na AC soustavě pro měření nebezpečných napětí Radovan Doleček 1 Metodika zkratových zkoušek na AC soustavě pro měření nebezpečných napětí Klíčová slova: napájecí soustava AC, dotyková napětí, kroková napětí, zkraty na trakčním vedení Úvod V rámci

Více

1. Zadání. 2. Teorie úlohy ID: 78 357. Jméno: Jan Švec. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení. Číslo úlohy: 7. Měřeno dne: 30.3.

1. Zadání. 2. Teorie úlohy ID: 78 357. Jméno: Jan Švec. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení. Číslo úlohy: 7. Měřeno dne: 30.3. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení Úloha: Symetrizační obvody Jméno: Jan Švec Měřeno dne: 3.3.29 Odevzdáno dne: 6.3.29 ID: 78 357 Číslo úlohy: 7 Klasifikace: 1. Zadání 1. Změřte kmitočtovou

Více

Převodníky SensoTrans R P 32300, A pro odpory a odporové vysílače

Převodníky SensoTrans R P 32300, A pro odpory a odporové vysílače Převodníky SensoTrans R P 32300, A 20230 pro odpory a odporové vysílače Univerzální napájení (P 32300) Infraport pro komunikaci (P 32300) Montáž na DIN lištu Šířka modulu 6 mm POPIS Převodníky SensoTrans

Více

Přepětí a svodiče přepětí

Přepětí a svodiče přepětí Přepětí a svodiče přepětí Přepětí Přepětí je napětí, které je vyšší než jmenovité napětí. Je-li však napětí v povelené toleranci (+5 % nn a +10 % vn, vvn a zvn) hovoříme o nadpětí. O přepětí hovoříme tedy

Více

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing.

Více

Ochrany v distribučním systému

Ochrany v distribučním systému Ochrany v distribučním systému Ochrany elektroenergetických zařízení Monitorují provozní stav chráněného zařízení. Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu poruchového. Poruchové

Více

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství Stránka č. 1 z 6 EurotestXE LLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení EurotestXE - špičkový multifunkční přístroj pro revize elektrických instalací Použití Technické

Více

Základní vztahy v elektrických

Základní vztahy v elektrických Základní vztahy v elektrických obvodech Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Klasifikace elektrických obvodů analogové číslicové lineární

Více

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Proudové chrániče FH200, typ AC Obsah Přehled sortimentu 3 Výhody/specifika modulárních systémů 4 Proudové chrániče 6

Více

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS. STEJNOSMĚNÉ OBVODY pravil ng. Vítězslav Stýskala, Ph D. září 005 Příklad. (výpočet obvodových veličin metodou postupného zjednodušováni a

Více

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004 TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201 1. vydání - červen 2004 Podrobná uživatelská dokumentace je k dispozici v elektronické podobě na CD INFO, lze ji také objednat v tištěné podobě - název

Více

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15 Obsah ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 17 1.1 Pojistka 17 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 19 1.2 Jistič 19 1.2.1 Výhody jističů 20 1.2.2 Nevýhoda jističů

Více

SAX.. Elektromotorické pohony pro ventily ACVATIX. se zdvihem 20 mm

SAX.. Elektromotorické pohony pro ventily ACVATIX. se zdvihem 20 mm s 4 501 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX.. se zdvihem 20 mm SAX31.. Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení SAX61.. Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAX81..

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje. Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje. Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTIBUČNÍ SOUSTAVY ELPROINVEST s.r.o. Příloha1 Dotazníky pro registrované údaje Schválil: ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Obsah Dotazník 1a - Údaje o výrobnách pro všechny výrobny

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY. ENERGETIKY TŘINEC, a.s. DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKY TŘINEC, a.s. PŘÍLOHA 1 DOTAZNÍKY PRO REGISTROVANÉ ÚDAJE Zpracovatel: PROVOZOVATEL LOKÁLNÍ DISTRIBUČNÍ SOUSTAVY ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Říjen

Více

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Bezpečnostní tabulky Příklady bezpečnostních tabulek Grafické značky na elektrických předmětech Grafické značky na elektrických předmětech

Více

Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125

Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125 Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125 Eurotest COMBO MI 3125 - špičkový kompaktní multifunkční přístroj pro provádění revizí dle požadavků ČSN 332000-6-61 Použití: Měření spojitosti Zkratový proud > 200

Více

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Autonomní systémy problém s akumulací energie Systémy připojené k elektrické síti Elektrická siť nahrazuje akumulaci energie STŘÍDAČ Solar City - Amersfoort

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

digitální proudová smyčka - hodnoty log. 0 je vyjádří proudem 4mA a log. 1 proudem 20mA

digitální proudová smyčka - hodnoty log. 0 je vyjádří proudem 4mA a log. 1 proudem 20mA Měření a regulace připojení čidel Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat420 Elektrická zařízení a rozvody v budovách Proudová smyčka

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. 5 5 U 6 Schéma. = 0 V = 0 Ω = 0 Ω = 0 Ω = 60 Ω 5 = 90 Ω 6 = 0 Ω celkový

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně

Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů. Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Jiří Dřínovský UREL, FEKT, VUT v Brně Vazební mechanismy přenosu rušivých signálů Galvanická vazba (vazba společnou impedancí) Kapacitní vazba Induktivní vazba

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-4

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření na elektrických strojích - transformátor, část 3-2-4 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor, část Číslo projektu: Název projektu: Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 20 Číslo materiálu:

Více

AŽD Praha s.r.o. Nadstandardní zkoušky odolnosti železničního návěstidla využívajícího LED technologie vůči EMI. Ing. M. Pavel, Ing. L.

AŽD Praha s.r.o. Nadstandardní zkoušky odolnosti železničního návěstidla využívajícího LED technologie vůči EMI. Ing. M. Pavel, Ing. L. AŽD Praha s.r.o. Nadstandardní zkoušky odolnosti železničního návěstidla využívajícího LED technologie vůči EMI Ing. M. Pavel, Ing. L. Štangler Květen 2013, K aktuálním problémům zabezpečovací techniky

Více

Cvičení č.7. Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení

Cvičení č.7. Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení Cvičení č.7 Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC 7.1. Rozdělení zařízení vzhledem k citlivosti na rušení Zařízení velmi citlivá: o čidla elektrických a neelektrických

Více

SAX..Y. ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily. se zdvihem 20 mm

SAX..Y. ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily. se zdvihem 20 mm s 4 515 ACVATIX Elektromotorické pohony pro ventily SAX..Y se zdvihem 20 mm SAX31..Y Napájecí napětí AC 230 V, 3-polohové řízení SAX61..Y Napájecí napětí AC/DC 24 V, řídicí signál DC 0 10 V, 4 20 ma SAX81..Y

Více

Bezpečnostní systém CES-AZ

Bezpečnostní systém CES-AZ Vyhodnocovací jednotka CE-AZ-AE-01B/CE-AZ-UE-01B Možnost připojení jedné čtecí hlavy Dva bezpečnostní výstupy (reléové kontakty, se dvěma interně propojenými spínacími kontakty na každém výstupu) Možnost

Více

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1 VLASTNOSTI Zdroj DVPWR1 slouží pro napájení van souboru ZAT-DV řídícího systému ZAT 2000 MP. Výstupní napětí a jejich tolerance, časové průběhy logických signálů a jejich zatížitelnost odpovídají normě

Více

ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE

ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE

Více

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ Strana 1

Více

Hrozba nebezpečných rezonancí v elektrických sítích. Ing. Jaroslav Pawlas ELCOM, a.s. Divize Realizace a inženýrink

Hrozba nebezpečných rezonancí v elektrických sítích. Ing. Jaroslav Pawlas ELCOM, a.s. Divize Realizace a inženýrink Hrozba nebezpečných rezonancí v elektrických sítích Ing. Jaroslav Pawlas ELCOM, a.s. Divize Realizace a inženýrink 1. Rezonance v elektrické síti - úvod Rezonance je jev, který nastává v elektrickém oscilačním

Více

Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru

Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru synchronního generátoru - 1 - Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru Soustrojí motor-generátor v laboratoři HARD Tab. 1 Štítkové

Více

On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY

On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF BEZPEČNOSTNÍ RELÉOVÉ MODULY On-line datový list UE43-3MF2A3 UE43-3MF A B C D E F Obrázek je pouze ilustrační Objednací informace Typ Výrobek č. UE43-3MF2A3 6024901 další provedení přístroje a příslušenství www.sick.com/ue43-3mf H

Více

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM ČSN ed. 2

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM ČSN ed. 2 INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM

Více

Problematika KO ve vztahu k aktuálním evropským aktivitám ZČU Plzeň, Karel Beneš

Problematika KO ve vztahu k aktuálním evropským aktivitám ZČU Plzeň, Karel Beneš K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě XI Problematika KO ve vztahu k aktuálním evropským aktivitám ZČU Plzeň, 25.5.2016 Karel Beneš Evropa Legislativa Interoperabilita - TSI CCS (Rozhodnutí

Více

REVO M-2PH. Dvoufázová tyristorová spínací jednotka jmenovitý proud 60 A až 210 A. PMA a Company of WEST Control Solutions

REVO M-2PH. Dvoufázová tyristorová spínací jednotka jmenovitý proud 60 A až 210 A. PMA a Company of WEST Control Solutions PMA a Company of WEST Control Solutions REVO M-2PH Dvoufázová tyristorová spínací jednotka jmenovitý proud 60 A až 210 A Univerzální modul Komunikace RS 485 Modbus Displej a tlačítka pro kompletní nastavení

Více

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech Periodické revize po opravách a rekonstrukcích

Více

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče

Bezkontaktní spínací prvky: kombinace spojitého a impulsního rušení: strmý napěťový impuls a tlumené vf oscilace výkonové polovodičové měniče 12. IMPULZNÍ RUŠENÍ 12.1. Zdroje impulsního rušení Definice impulsního rušení: rušení, které se projevuje v daném zařízení jako posloupnost jednotlivých impulsů nebo přechodných dějů Zdroje: spínání elektrických

Více

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení 1. Zadání: a) Změřte závislost v na kmitočtu pro f 8,12GHz. b) Změřte zadanou impedanci a impedančně ji přizpůsobte. 2. Schéma měřicí soupravy:

Více

20ZEKT: přednáška č. 3

20ZEKT: přednáška č. 3 0ZEKT: přednáška č. 3 Stacionární ustálený stav Sériové a paralelní řazení odporů Metoda postupného zjednodušování Dělič napětí Dělič proudu Metoda superpozice Transfigurace trojúhelník/hvězda Metoda uzlových

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TZA3xxxx s proudovým aktivním výstupem www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod 3 2. Obecný popis tenzometrického převodníku 4 3. Technický popis tenzometrického převodníku 4 4. Nastavení

Více

KATALOGOVÝ LIST. Měřicí převodníky činného nebo jalového výkonu EW 2.2 DGW 2.2 VGW 2.2 DUW 2.2 VUW 2.2 EB 2.2 DGB 2.2 VGB 2.2 DUB 2.2 VUB 2.

KATALOGOVÝ LIST. Měřicí převodníky činného nebo jalového výkonu EW 2.2 DGW 2.2 VGW 2.2 DUW 2.2 VUW 2.2 EB 2.2 DGB 2.2 VGB 2.2 DUB 2.2 VUB 2. KATALOGOVÝ LIST 062.10cz Měřicí převodníky činného nebo jalového výkonu EW 2.2 DGW 2.2 VGW 2.2 DUW 2.2 VUW 2.2 EB 2.2 DGB 2.2 VGB 2.2 DUB 2.2 VUB 2.2 šířka všech převodníků 45 mm Použití Měřicí převodníky

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.)

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) Novar 314RS Regulátor jalového výkonu Vlastnosti pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) 8 reléových stupňů pro standardní kompenzaci + alarmové relé 6 tranzistorových výstupů pro připojení

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS 3. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad 3.: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru, reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky Jiří Petržela nevýhoda induktorů, LCR filtry na nízkých kmitočtech kvalita technologická náročnost výroby a rozměry cena nevýhoda syntetických ekvivalentů cívek nárůst aktivních prvků ve filtru kmitočtová

Více

Měření parametrů sítě

Měření parametrů sítě DIRIS A20 Měření parametrů sítě diris_560_a_3_x_cat Diris A20 1. LCD displej. 2. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení okamžitých a maximálních hodnot proudu. 3. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení napětí

Více