MODUL 2. Péče a podávání Pilsner Urquell

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MODUL 2. Péče a podávání Pilsner Urquell"

Transkript

1 MODUL 2 Péče a podávání Pilsner Urquell

2

3 MODUL 2 OBSAH Jak se má pivo podávat 1. Od bran pivovaru až ke spokojenému zákazníkovi 2. Skladování: Tajemství ze zákulisí 3. Výčepní systém: Vnitřní činnosti Instalace Plyn a tlak Tlačný plyn 4. Sanitace Čištění pivního vedení Postup Bezpečné používání prostředků pro pivní trubky 5. Servírování: Sklo Sklenice s tradicí Rozlišení sklenic Křišťálově čistá Udržujte v chladu 6. Servírování: Jak načepovat perfektní Pilsner Urquell Čepování Nalévání z láhve 7. Servírování: Z Plzně, s láskou Servírovací rituál Vyprávíme příběh o tom, jak má správně chutnat pivo Řeč symbolů Jak má pivo správně chutnat 1. Umění degustace 2. Jak má pivo správně chutnat Cesta ústy: Srovnání 3. Pivo a zdraví 4. Zodpovědné pití

4

5 MODUL 2 ÚVOD PÉČE A PODÁVÁNÍ PILSNER URQUELL Tento modul zahrnuje následující oddíly: Jak se má pivo podávat Tento oddíl pojednává o způsobu, jak má být Pilsner Urquell podáván a ošetřován od distribuce až po jeho samotné podávání, aby byla zachována jeho prvotřídní kvalita. Dozvíte se, jak pivo správně skladovat, jak funguje výčepní systém a jeho čištění a také jak zacházet se sklenicemi určenými k jeho podávání. Na konci této kapitoly budete vědět, jak správně podávat Pilsner Urquell, čepovaný i lahvový, jak jej doporučit a prezentovat. Jak má pivo správně chutnat V tomto oddíle se dozvíte, jak si správně vychutnat dobré pivo jak pomocí jednotlivých smyslů získat plný požitek z Pilsner Urquell. Získáte také informace o jeho zdravotních aspektech a také o zodpovědném pití. Věnujte pozornost shrnujícím informacím v závěru jednotlivých oddílů ( Zapamatujte si ), pomohou vám při následném testu.

6

7 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT Tento oddíl pojednává o tom, jak uchovávat prvotřídní kvalitu Pilsner Urquell během distribuce, ve výčepním systému a při podávání.

8 1. OD BRÁNY PIVOVARU AŽ KE SPOKOJENÉMU ZÁKAZNÍKOVI Ze skromných začátků, kdy pivo po plzeňských restauracích rozvážely koňské povozy, se náš logistický řetězec rozrostl do ohromné sítě zahrnující nákladní automobily, vlaky, lodě, sklady, obchodníky a tisíce zkušených zaměstnanců, kteří naše pivo distribuují do více než 50 zemí. Každý prvek distribučního řetězce hraje zásadní roli řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek. Od skladníků, kteří zajišťují transport od zdroje až do restaurace, ke zkušeným výčepním, jako jste vy, kteří podáváte pivo při perfektní teplotě 7 8 C, každý plní svou úlohu při snaze zprostředkovat našim zákazníkům požitek z piva Pilsner Urquell tak čerstvého a nezměněného, jako když opouští brány pivovaru. Pilsner Urquell je unikátním pivem, obsahuje vysoký podíl zbytkového extraktu, který mu dává nejen vytříbenou chuť a charakteristickou hořkost, ale také velké množství vitaminů. Na druhou stranu tato vlastnost zvyšuje citlivost piva na teplotu, světlo a čas proto se kontrola kvality stává klíčovou pro celý zásobovací řetězec. Jako u každého lahvového piva se i u Pilsner Urquell mění chuťové kvality a charakteristické vlastnosti v průběhu času, pivo postupně přichází o svou vyváženost chuti a plnosti. Naše distribuční síť urychluje všechny logistické stupně, používá nejefektivnější metody dopravy, zkracuje již tak napjaté lhůty a řídí zásoby na principu first-in-first-out (první tam, první ven). Jen díky dodržování tohoto přísného režimu se může Pilsner Urquell dostat ke svým zákazníkům při zachování maximální čerstvosti.. Navíc soustavně pracujeme na zlepšení všech prvků kvality v řetězci prostřednictvím inovativních způsobů dopravy, skladování a distribuce tak, abychom si byli jistí, že se Pilsner Urquell dostane ke svému cíli spokojenému zákazníkovi čerstvější a rychleji. Přesná dodávka ale pozbývá svůj smysl ve chvíli, kdy kvalita piva utrpí na cestě za spotřebitelem. Definovali jsme proto náročné standardy, aby bylo možné zaručit, že je náš cenný náklad uchováván v odpovídajících (ne-li optimálních) skladovacích a teplotních podmínkách a je dobře ochráněn před ničivými vlivy a výkyvy teploty. Je také nutné opatrné zacházení ať už při stohování palet do kontejnerů, při ponechání sudů, aby se odstály na konci přepravy, či při mistrovském umění jak správně načepovat Pilsner Urquell.

9 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT Skutečně, stejnou péči, jakou věnujeme vaření našeho piva, dáváme i všem článkům zásobovacího řetězce. Tvrdě pracujeme na každém kroku této cesty, aby se naši zákazníci mohli pohodlně posadit, odpočinout si a vychutnat si Pilsner Urquell tak, jak to u piva má být. ZAPAMATUJTE SI: 1. Vysoký podíl zbytkového extraktu v Pilsner Urquell, který dává pivu jeho vytříbenou chuť a charakteristickou hořkost, způsobuje, že pivo je citlivé na teplotu, světlo a čas. Kontrola kvality je v distribučním řetězci klíčová. 2. Kvalita distribučního řetězce prostřednictvím kontroly skladování a teploty zajišťuje, že se Pilsner Urquell dostane na místo určení čerstvější a rychleji.

10 2. SKLADOVÁNÍ: TAJEMSTVÍ ZE ZÁKULISÍ Načasování Spoléháme se, že naši partneři na celém světě pečlivě dohlíží na naše pivo ve svých skladech a zajišťují tak dostatek čerstvých zásob Pilsner Urquell za pultem, aby uspokojili potřeby našich zákazníků před pultem. Zachování této jemné rovnováhy vyžaduje přesnou evidenci skladových zásob a vyskladňování podle pořadí dodání. Potřebujeme, abyste nám sdělili, jaké jsou vaše potřeby, abychom přizpůsobili harmonogram dodávek vašim individuálním podmínkám tak, že pro své zákazníky budete mít vždy dostatečnou zásobu Pilsner Urquell. Správná distribuce je klíčem k tomu, aby si zákazníci vychutnali náš výrobek době, kdy je čerstvý. Pivo by se mělo dostat ze skladu a prodat v době trvanlivosti, kterou má vyznačenu na sudech, lahvích a plechovkách. Skladovací doba piva u konečného zákazníka v lahvích a plechovkách je 35, maximálně 42 dní. Skladovací doba piva u konečného zákazníka v sudech je 5, maximálně 7 dní. Manipulace Výčepní, jako ti, kdo pivo zákazníkům podávají, by měli na pivo pozorně dohlížet, ujistit se, že je dodáno v dokonalém stavu a s dostatkem času do vypršení doby spotřeby. Poškozené zboží musí být vyřazeno, zaznamenáno a odesláno zpět podle našich reklamačních pravidel. Doporučujeme používat vhodnou techniku k manuální manipulaci se sudy a bednami, aby nedošlo k poranění. Sudy piva Pilsner Urquell by se nikdy neměly koulet, ale přenášet vzpřímeně a pivo se musí nechat před čepováním 24 hodin ustát. Sudy a bedny lahví a plechovek se musí přesunovat opatrně, aby nedošlo k rozbití, promáčknutí nebo jiným poškozením, která by mohla ovlivnit chuť a kvalitu našeho piva. Skládání beden a sudů vyžaduje správné vertikální postavení žádné sudy či bedny by neměly přečnívat, aby se zabránilo nestabilitě a bezpečnostním rizikům. Prázdné a poškozené sudy, láhve a plechovky by měly být vytříděny a skladovány na odděleném místě a mělo by se s nimi zacházet podle předepsaného postupu. Likvidace nevratných lahví a plechovek by měla být v souladu s místními likvidačními a recyklačními pravidly a předpisy. Prostředí Spoléháme na vás, výčepní, že pivo budete skladovat odděleně od zboží s krátkou trvanlivostí a našemu prvotřídnímu pivu tak zajistíte prvotřídní skladovací místo. Pivo Pilsner Urquell by mělo být skladováno odděleně od potravin, které by mohly ovlivnit jeho kvalitu a přilákat škůdce. Mělo by být na viditelném, snadno přístupném místě.

11 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT Pivo musí být skladováno v temném, čistém a chladném prostředí, se zařízením udržujícím optimální teplotu 6 10 C, přičemž minimální teplota nesmí klesnout pod hranici 4 C. ZAPAMATUJTE SI: 1. Skladovací doba piva u konečného zákazníka v lahvích a plechovkách je 35, maximálně 42 dní. 2. Skladovací doba piva u konečného zákazníka v sudech je 5, maximálně 7 dní. 3. Sudy piva Pilsner Urquell se nikdy nesmí koulet, ale musí se přenášet vzpřímeně a před servírováním (čepováním) se pivo musí nechat 24 hodin ustát. 4. Pivo musí být skladováno v temném, čistém a chladném prostředí při optimální teplotě.

12 3. VÝČEPNÍ SYSTÉM: VNITŘNÍ ČINNOSTI Při jednom z testů kvality polili lavici pivem, sedli si na ni a po chvíli vstali. Pokud se lavice přilepila na kožené kalhoty, pivo bylo považováno za dostatečně kvalitní a pitelné. Instalace Za každou sklenicí zlatého Pilsner Urquell, který teče z výčepní hlavy, stojí speciálně navržený výčepní systém. Správně nainstalovaný a udržovaný systém je faktorem, který vytváří rozdíl mezi sklenicí perfektního Pilsner Urquell a zvětralým pivem bez chuti. Tlačné plyny posunují pivo pivními hadicemi ze sklepa k výčepu do restaurace. Čím kratší vzdálenost od sudu k výčepu, tím lépe, a proto dbáme, aby tlaková láhev s tlačným plynem byla uložena na bezpečném místě, kde nemůže dojít k poškození tlakové hadice pro přívod potřebného tlaku k vytlačení piva k výčepu. Skladovací prostory by měly být suché, temné, udržované v čistotě a o předepsané skladovací teplotě. Skladové prostory pro tankové pivo musí být vždy zachlazeny chladícím zařízení při konstantní teplotě 6 10 C. Plyn a tlak Tlačné plyny používané při čepování mohou výrazně ovlivnit chuť, pěnu a sytost Pilsner Urquell. Doporučuje se směs oxidu uhličitého a dusíku v poměru 50 : 50 nebo 30 : 70. Tato směs inertního plynu neovlivní chuť našeho piva, a protože je dopravována v zapečetěných tlakových lahvích, je zaručena její mikrobiální čistota. Zato vzduchové kompresory mohou způsobit rychlý pokles kvality piva zapříčiněný oxidací a mohou změnit chuť v závislosti na kvalitě vzduchu v prostředí. Pečlivé nastavení tlaku je rovněž důležité a upravuje se pomocí redukčního ventilu. Nastavení tlaku závisí na délce potrubí. Například Pilsner Urquell skladovaný při teplotě 8 C vyžaduje tlak 1,1 baru pro potrubí do délky 5 metrů.

13 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT Tlačný plyn Užití tlačného plynu závisí na skladovací teplotě čepovaného piva, denním prodeji, délce potrubí a celkové kvalitě výčepního prostředí. Při použití tlačného plynu CO 2 pro vytlačení piva z prostoru zachlazeného na teplotu 6 10 C dochází v tomto případě k přesycování piva. Pro ideální skladovací teplotu 6 10 C je vhodná směs plynů (CO 2 :N 2 ) v poměru 50 : 50 nebo 30 : 70. Základní tlak (bar) 0,9 1 1,1 1,1 Skladovací teplota ( C) Pro každých 6 m potrubí je nutno přidat: l0,1 baru pro potrubí o vnitřním průměru 10 mm l0,16 baru pro potrubí o vnitřním průměru 7 mm l0,18 baru pro potrubí o vnitřním průměru 6 mm Na každý 1 m potrubí přidejte 0,1 baru jako koeficient odporu (všechny údaje jsou průměrné).

14

15 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT 4. SANITACE Čistá voda teče z čistého pramene, říká latinské přísloví. Špína a škodlivé mikroorganismy, které vyrostou přes noc, mohou kontaminovat jak pivní trubky, tak i zbytek piva v KEG sudu a mohou tak ovlivnit chuť, vůni, pěnu a čirost našeho piva. Pokud jde o udržování výčepního zařízení v naprosté čistotě, neděláme žádné kompromisy. Výčepy jsou denně proplachovány studenou vodou a celkové čištění pivních trubek provádí autorizovaná sanitační firma nejméně jednou za 14 dní, u tankových restaurací 1 týdně. Četnosti čištění jsou zaznamenávány v Sanitačním deníku, pravidelně jsou také pracovníky Plzeňského Prazdroje prováděna mikrobiologická měření, aby byla zajištěna čistota naší zlaté várky s každým načepovaným pivem. Čištění pivního vedení Pivní vedení musí být čištěno podle postupu a bezpečnostních požadavků SABMiller. Výčepní zařízení se propláchne vodou, pak se nechá pomocí sanitačního přístroje 20 minut cirkulovat sanitační roztok a nakonec se vše znovu propláchne studenou vodou. Nejlepších výsledků je dosaženo při sanitaci pivního vedení sanitačním přístrojem například Bubble-craft nebo SWING. Sanitační prostředek by měl být od firmy, jejiž sanitační prostředek prošel testem VÚPS a splňuje všechny předpoklady vhodné sanitace pivního vedení Plzeňského Prazdroje. Při sanitaci je nutné se řídit bezpečnostními předpisy udanými výrobcem. Postup Vypněte přívod tlačného plynu do sudu. Odpojte průtokové chlazení od elektrické sítě, následně naražeče od sudu a nakonec výčepní kohouty od VH a naražeče od hadic a propojte pivní vedení do okruhu. Zapojte sanitační přístroj. Pro výčepní zařízení je schválen typ Bubble-craft a SWING. Sanitovaný okruh propláchněte pitnou vodou, která vytlačí zbytek piva, následně naplňte okruh sanitačním roztokem v 2% koncentraci a spusťte sanitaci. Dodržujte dobu sanitace předepsanou výrobcem sanitačního přístroje. Obvykle se pohybuje kolem 20 minut. Pro mechanické čistění potrubí použijte houbičky. Po proběhlé sanitaci vytlačte z vysanitovaného potrubí sanitační roztok pitnou vodou a potom stejným způsobem nechte cirkulovat cca 10 minut čistou pitnou vodu. Pak odpojte sanitační přístroj z okruhu. Demontované kohouty rozeberte, ponořte do sanitačního roztoku a poté mechanicky očistěte, opláchněte pitnou vodou a zkompletujte. Totéž proveďte s naražeči.

16 Proveďte zpětnou montáž kohoutů a naražečů, takto propojené potrubí propláchněte pitnou vodou a zkontrolujte těsnost všech spojů. Zapněte chlazení do elektrické sítě a zapněte ventil přívodního tlaku do sudu. Systém je nyní vyčištěný a připravený k čepování. Bezpečné užívání čisticích prostředků na pivní trubky VŽDY si přečtěte návod na nádobě a použijte podle doporučení. VŽDY přidávejte sanitační prostředek do vody, nikdy vodu do čisticího prostředku. VŽDY používejte dodané sanitační prostředky nebo ty, které doporučuje SABMiller (ve spolupráci s VÚPS). NEMÍCHEJTE sanitační prostředky s jinými produkty. NEZVYŠUJTE doporučené koncentrace a nepřesahujte dobu působení. NEŘEĎTE teplou nebo horkou vodou. NESKLADUJTE čisticí prostředky v nádobách bez víčka. VŽDY skladujte prostředky na bezpečném místě, v chladu, suchu a mimo přímé sluneční světlo. VŽDY použijte ochranné prostředky pro oči, gumové rukavice a ochranný oděv. Vyvarujte se jejich kontaktu s pokožkou a oděvem. V případě potřísnění pokožky omyjte postižené místo velkou dávkou vody. V případě zasažení očí je vymývejte alespoň dvacet minut čistou vodou a pak hned vyhledejte lékařskou pomoc.

17 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT ZAPAMATUJTE SI: 1. Speciální výčepní zařízení zajišťuje, že natočíte sklenici perfektního Pilsner Urquell, a ne zvětralé pivo bez chuti. 2. Jako hnací plyn se doporučuje směs oxidu uhličitého a dusíku v poměru 50 : 50 nebo 30 : Výčepní zařízení musí být udržováno v naprosté čistotě, aby se zabránilo kontaminaci a nebyla ovlivněna chuť, vůně, pěna a čirost piva. 4. Trubky musí být pravidelně čištěny podle daného postupu.

18

19 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT 5. SERVÍROVÁNÍ: SKLO Sklenice s tradicí Perfektní Pilsner Urquell musí být servírován v perfektním skle. Čechy jsou proslavené nejen svým pivem, ale jsou i světově proslulé výrobou skla. Spolupracovali jsme s předním českým návrhářským studiem na vytvoření naprosto jedinečné sklenice, hodné našeho jedinečného piva. Značková sklenice pro Pilsner Urquell je navržena tak, aby podpořila jeho špičkové postavení, a odráží jeho úspěšnou, typickou a inspirující podstatu. Ovšem nejdůležitější je, že byla navržena takovým způsobem, aby našim zákazníkům předvedla dokonalé pivo. Její tvar byl zvolen s ohledem na to, aby vytvořil co nejhustší a nejtrvanlivější pěnu a aby výjimečná čirost skla dala vyniknout zlaté barvě piva. Pilsner Urquell byl odedávna spojován se sklenicemi a připravil cestu pivním sklenicím, ze kterých pijeme pivo dnes. Když bylo pivo tmavé a kalné, obvykle se podávalo v keramických džbáncích. Ale s objevem našeho čirého, zlatého piva v roce 1842 se všechno změnilo. Souběžný rozvoj skla dovolil ukázat Pilsner Urquell v celé jeho nádheře a sklo se stalo standardním materiálem pro podávání piva. A tak pokaždé, když pijete z pivní sklenice, měli byste připít Pilsner Urquell. Rozlišení sklenic Naše rodina značkových sklenic se liší podle potřeb zákazníků na různých trzích. Zatímco náš typický zahraniční zákazník dává přednost elegantní sklenici, která mu umožní vychutnávat unikátní chuť Pilsner Urquell po doušcích, návštěvníci restaurací v České republice dávají přednost tradiční těžké sklenici, která jim umožní vypít větší množství piva najednou. Avšak všechny varianty sklenic jsou navrženy tak, aby usměrnily typické chmelové aroma a uchovaly chuť a krémovou pěnu.

20 Křišťálově čirá Při servírování Pilsner Urquell v našem skle je bezpodmínečně nutné, aby sklo nebylo pouze čisté, nýbrž pivně čisté. Pivně čisté znamená, že je sklenice prostá jakéhokoliv povlaku, pachu a bakterií, které mohou být neviditelné, ale mohou mít vážný dopad na kvalitu piva. Jakékoli usazeniny mohou snížit trvanlivost pěny, způsobit zvětrávání nebo pachuť piva. Proto si vždy ověřte, že používáte pivně čisté sklo, což je nejjednodušší a zároveň nejpřísnější způsob, jak zajistit, aby Pilsner Urquell vypadal a chutnal tak, jak má. K zajištění pivní čistoty doporučujeme použití speciálního čisticího prostředku v myčce skla. Abyste zjistili, zda jsou sklenice pivně čisté, podívejte se, zda jsou na stěnách sklenice viditelné bublinky nebo zda pěna není nestabilní. Pokud ano, sklenice není pivně čistá a musí se znovu umýt.

21 Udržujte v chladu Na rozdíl od některých piv, která chutnají lépe v chlazených či vymražených sklenicích, unikátní chuť Pilsner Urquell může ztratit svou jedinečnost, pokud se pivo podává příliš studené. Rovněž není vhodné pivo servírovat příliš teplé. Pokud je servírováno při vyšší než doporučené teplotě, chuť se stává výraznější a konzument je připraven o její delikátnost. Optimální teplota pro servírování Pilsner Urquell je 7 C. Pak si zákazník vychutná pravou chuť našeho piva. Při čepování pivo absorbuje teplo ze sklenice, a proto je zapotřebí udělat dvě věci, aby byla dodržena správná teplota. 1. Výčepní teplota musí být správně nastavena. 2. Před čepováním je třeba ochladit sklenici (i čistou a suchou) oplachováním ve studené vodě po dobu asi pěti sekund. ZAPAMATUJTE SI: 1. Sklo Pilsner Urquell je navrženo tak, aby zvýraznilo požitek z piva přináší výrazné chmelové aroma, zajišťuje nejsmetanovější pěnu a ukazuje jeho jedinečnou zlatou barvu. 2. Nestačí, aby sklenice byly čisté, musí být pivně čisté. Jinými slovy, nesmí v nich být žádný povlak, pach nebo bakterie, byť pouhým okem neviditelné. 3. Čistá sklenice se pozná podle toho, že pivo nemá na stěnách bublinky a pěna je stabilní. 4. Abyste zajistili perfektní teplotu pro servírovaní Pilsner Urquell (7 stupňů Celsia), zkontrolujte výčepní teplotu a chlaďte sklenici před použitím pět vteřin ve studené vodě.

22 6. SERVÍROVÁNÍ: JAK NAČEPOVAT PERFEKTNÍ PILSNER URQUELL Čepování Načepovat perfektní pivo je skutečná výzva. Abyste v ní obstáli, chce to znalosti fyziky a chemie, stejně jako zručnost a špetku lásky. Abychom zajistili, že je pivo stejně chutné, jako bylo v momentu, kdy opouštělo pivovar, existují důležité kroky, které musí každý z vás, výčepních, učinit, aby si host mohl vychutnat požitek ze zručně načepovaného piva. Klasické čepování s čepicí Krok 1 Držte čistou, čerstvě vypláchnutou sklenici pod úhlem 45 tak, aby hubice výčepního kohoutu byla u vnitřního okraje sklenice, a naplno otevřete kohout. Pivo by mělo být načepováno najednou, po stěně sklenice, abychom zabránili zlomení jeho proudu a padání piva na dno sklenice z výšky. Přímé nebo přerušované čepování piva může způsobit nedostatečný říz a suchou pěnu, kvůli které pivo vypadá holé (s předčasně spadlou pěnou). Přerušený proud piva může způsobit nechvalně známou květákovou pěnu. Krok 2 Jakmile pivo vystoupí k okraji sklenice, zavřete kohout a narovnejte sklenici. Nyní máte krásné, chladné, jiskrně zlaté pivo a pochopitelně chcete, aby takové zůstalo. Příští krok má zajistit, aby Pilsner Urquell získal svou bohatou krémovou bílou pěnu. Krok 3 Zatlačením na ovládací ručku směrem dozadu aktivujete pěnič, kterým vytvoříte bohatou pěnu vysokou 35 mm. Pěnič vytváří tzv. mokrou pěnu. Hustou, čistě bílou pěnu tvořenou tak malými bublinkami, že je není vidět. Hubice výčepního kohoutu musí být těsně nad hladinou piva a mokrou pěnu natáčíme tak, že suchou pěnu vytlačí nahoru a vytvoří nad pivem dokonalý a trvanlivý uzávěr. Dobře načepované pivo má minimálně 35 mm vysokou, hustou, krémovou pěnu bez viditelných bublinek. Pivo podávejte při jeho optimální teplotě 7 C ve značkové sklenici Pilsner Urquell.

23 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT Speciální čepování na hladinku Krok 1 Nejdříve do sklenice jemně nařízněte malý objem pěny pomalým pootočením speciálního kohoutu Nostalgie. Krok 2 Kohout otevřete na maximální průtok a pivo stéká po stěně sklenice bez turbulencí, zcela průhledné. Celý proces ukočete ladným rychlým zavřením kohoutu. Krok 3 Občas pivo trochu přeteče ze sklenice. Zde můžete vidět houpavý efekt zvedající se tzv. mokré pěny. Ve sklenici se pomalu zvedá jemný závoj CO 2 rozpuštěného v pivu. Pivo se uklidňuje a ke konci dochází pomalu. V takto načepovaném pivu zůstává pouze přirozený obsah CO 2, který vzniká přímo při výrobě. Pěna je naprosto jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. hladinky. Odtud název hladinka či hladké. Takto načepované pivo dá zcela vyniknout všem svým charakteristickým vlastnostem a je nejžádanější ve všech výjimečných pivnicích v Čechách i na Moravě. Nalévání z láhve Než si představíme následující tři kroky k dobře nalitému pivu, pamatujte, prosím, že je třeba zákazníkům vysvětlit, aby nepili pivo přímo z láhve, protože se tak dostatečně neuvolní plná chuť, aroma a nevytvoří se správná pěna. Přesvědčte se, že vždy máte dostatek čerstvých zásob lahvového Pilsner Urquell v chladnici či lednici, které zajistí potřebnou teplotu 7 C. Krok 1 Opatrně otevřete láhev, aniž byste s ní třepali či třásli. Používejte jen otvíráky v perfektním stavu, vadné mohou uštípnout či jinak poškodit láhev. Stejně jako u čepovaného Pilsner Urquell je nutné začínat s čistou, chladnou sklenicí, vyplachovanou studenou vodou nejméně po dobu 5 sekund před naléváním (zajistíte tak optimální teplotu pro servírování 7 C). Držte láhev pod úhlem 45 a sklenici téměř vodorovně, poté lijte pivo po stěně do středu svažující se sklenice pivo tak získá perfektní chuť a ideální pěnění. Krok 2 Když je láhev z poloviny prázdná, narovnejte sklenici a zbytek obsahu nalijte přímo do středu. Postupně zvyšujte vzdálenost mezi lahví a sklenicí, vytvořené víření uvolní aroma.

24 Krok 3 Zbytek piva nalijte do sklenice rychle, proudem vytvořte hustou, 35 mm vysokou pěnu. Jak si nejlépe užít Pilsner Urquell Pro dokonalý požitek je nutné, aby byla teplota piva při servírování 7 C s maximální odchylkou plus nebo minus 1 C. Jakýkoli větší rozdíl už s sebou nese riziko kompromisu v kvalitě. Přestože některá piva chutnají lépe ve vychlazené či vymražené sklenici, unikátní vlastnosti Pilsner Urquell by výrazně nízká teplota poškodila. Tomu se, stejně jako vysokým teplotám, musíme nutně vyhnout. Před načepováním je nutné ochladit sklenice tím, že jsou po dobu 5 sekund oplachovány ve studené vodě. Tak zajistíme, že je pivo servírováno v optimální teplotě 7 C. Příliš teplé Pokud je pivo příliš teplé, mohou být chutě příliš výrazné. Perfektní teplota Ideální teplota, při které si svůj Pilsner Urquell užijete nejlépe, je 7 C. Příliš studené Pokud je pivo příliš studené, delikátnost a komplexnost chutí je potlačena. Jak se pozná perfektně načepovaný Pilsner Urquell Pilsner Urquell by měl být při servírování stejně dokonalý, jako když opouštěl brány pivovaru. Podržte pivo proti světlu a zkontrolujte, zda bylo správně načepováno. Až poté se zhluboka napijte a vychutnejte si unikátní aroma a chuť Pilsner Urquell. Užijte si pivo tak, jak má správně chutnat. 35mm pěna Pěna by měla být čistě bílá, aby ochránila pivo a uchovala jeho jiskrnost. Měla by být vysoká 35 mm, bez viditelných bublinek a měla by jemně přesahovat okraj sklenice. Lemující kroužky Pěna by měla být natolik hustá, aby kryla pivo až ke dnu. Perfektně natočený Pilsner Urquell zanechává s každým douškem na stěnách sklenice bílé lemující kroužky. Zlatá barva Pivo by mělo mít zářivě zlatou barvu. Zlatý tón Pilsner Urquell je o něco plnější než u jeho napodobenin a trvale se od ostatních odlišuje svou čirostí a zlatým odstínem.

25 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT ZAPAMATUJTE SI: 1. Tři klíčové kroky k načepování perfektního Pilsner Urquell: držení čisté, vypláchnuté sklenice pod úhlem 45 a umístění kohoutu těsně pod hranu sklenice. Ve chvíli, kdy pivo dosáhne okraje, je nutné sklenici narovnat, zatlačit na kohout a spustit pěnič, který by měl být 35 mm hluboko. 2. Bezchybně načepované pivo má hustou pěnovou čepici vysokou 35 mm bez viditelných bublinek. 3. Pivo by se mělo servírovat v ideální teplotě 7 C. 4. Pokud je pivo příliš teplé, chutě mohou být příliš výrazné. 5. Pokud je pivo příliš studené, delikátnost a komplexnost chutí je potlačena. 6. Pilsner Urquell by se neměl pít přímo z láhve, jelikož se tak patřičným způsobem neuvolní chuť a aroma a nevytvoří se správná pěna. 7. Nalévání z láhve začíná u čisté, vypláchnuté sklenice. Držte láhev pod úhlem 45 a sklenici téměř vodorovně a pivo lijte po stěně. Jakmile je láhev z poloviny prázdná, vzpřimte sklenici a při postupném vzdalování láhve od sklenice lijte přímo do středu a vytvořte tak 35 mm vysokou pěnu. Pěna by měla být natolik hustá, aby chránila pivo až na dno sklenice.

26

27 JAK SE MÁ PIVO PODÁVAT 7. SERVÍROVÁNÍ: Z PLZNĚ, S LÁSKOU Servírovací rituál Způsob, jakým servírujete Pilsner Urquell, významně ovlivní vnímání značky spotřebitelem. Jelikož podáváte jedinečný produkt, udělejte si čas na dokonalé načepování a buďte ochotni zodpovědět jakoukoli otázku, kterou může host mít. Naše pivo se musí servírovat v čisté, chladné značkové sklenici, vždy logem k zákazníkovi, umístěné na ubrousku nebo podtácku. Ujistěte se, že manipulujete se sklenicí pouze v její dolní části, abyste předešli dotyku s hranou sklenice či jinou částí, která přichází do styku se zákazníkovými rty. Vyprávíme příběh o tom, jak má správně chutnat pivo Víme, že Pilsner Urquell je značkou s výjimečnou historií. Zjistili jsme také, že řadu našich zákazníků stále více a více zajímá původ a příběh jejich oblíbeného nápoje. Pro kontakt mezi zákazníkem a mistrem výčepním je velmi důležité, abyste byli schopni zodpovědět jakékoli dotazy na značku a ve své odpovědi přidat i něco o tom, co ji dělá výjimečnou. Když se vaši zákazníci seznámí s příběhem naší značky, je pravděpodobnější, že se opět vrátí. Buďte proto připraveni si s nimi o značce popovídat a předejte jim část svých znalostí, aby si mohli vychutnat pivo tak, jak skutečně chutnat má. Řeč symbolů Restaurace a bary jsou tím nejlepším místem pro vytváření zákaznické věrnosti a pro posílení klíčových sdělení značky. Od značkových sklenic přes výčep a stany až po displeje a značení nesoucí naše logo všechny tyto prvky pomáhají rozšířit povědomí o naší značce. Veškeré materiály by se měly umísťovat nevtíravě, aby zpříjemnily prostředí bez zbytečného bombardování zákazníků, kteří se přišli pobavit. Abychom zajistili, že naše materiály vyvolají odpovídající zájem a zapadnou do nejrůznějších prostředí, kam dodáváme své pivo, vytváříme řadu různých forem a stylů, které vždy sdělují, že nabízíme pivo tak, jak má správně chutnat. ZAPAMATUJTE SI: 1. Pivo by se mělo ideálně servírovat v čisté, ochlazené značkové sklenici, vždy logem k zákazníkovi, umístěné na ubrousku nebo podtácku. 2. Opravdový mistr výčepní umí odpovědět na všechny otázky svých hostů týkající se značky a vysvětlit, čím je Pilsner Urquell tak výjimečný. To jistě posílí chuť hosta na druhé...

28

29 JAK MÁ SPRÁVNĚ CHUTNAT PIVO Tento oddíl pojednává o tom, jak si plně vychutnat prvotřídní chuť Pilsner Urquell.

30

31 JAK MÁ SPRÁVNĚ CHUTNAT PIVO 1. UMĚNÍ DEGUSTACE Jak se má degustovat Pilsner Urquell Abyste dokázali docenit dobré pivo, je třeba zapojit zrak, čich a chuť. Ve skutečnosti je profesionální degustátorství piva stejně náročnou disciplínou jako degustátorství vína či čaje a my si myslíme, že je oproti jiným dokonce o něco zábavnější. Získejte ještě víc požitku ze své sklenice Pilsner Urquell díky těmto zasvěceným radám. Prohlédněte si své pivo zblízka. Zvedněte sklenici proti světlu a všimněte si jasné, zlaté barvy a krémové pěny. Zhluboka přivoňte. Zatočte jemně sklenicí, aby se uvolnilo chmelové aroma, zvedněte sklenici k ústům a nosu a zhluboka se nadechněte. Měli byste cítit svěží chmelový buket, tolik charakteristický pro Pilsner Urquell. Napijte se. Doušek piva vychutnejte nejdříve na špičce jazyka, pak na patře, jemně ho pouštějte dolů hrdlem a závěrem si užijte konec. Nespěchejte, ale pijte zhluboka. Nejprve doušek pocítíte na špičce jazyka, poté skvělou plnost chuti na patře, pak pivo jemně sklouzne do krku a v závěru se objeví tzv. konec, chuť, která zůstane na vašem patře. Pilsner Urquell se všeobecně považuje za pitelné pivo, což znamená, že přetrvávající chuť v ústech je tak příjemná, že vyzývá k dalšímu ochutnání. ZAPAMATUJTE SI: 1. Abyste si dokázali plně vychutnat dobré pivo, musí se zapojit zrak, čich a chuť. 2. Při správném ochutnávání zvedněte svou sklenici a všimněte si jasné, zlaté barvy a krémové pěny. Jemným zatočením sklenicí uvolněte chmelové aroma a pozvedněte ji k nosu a ústům, abyste vdechli svěží, chmelový buket. Nakonec se napijte, pivo nechte projít od špičky jazyka přes patro dolů hrdlem a vychutnejte si chuť, která po pivu zůstává.

32 2. JAK MÁ PIVO SPRÁVNĚ CHUTNAT Vůně vítězství oceňovaný žatecký chmel používaný ve výrobě Pilsner Urquell dává pivu jeho charakteristické chmelové aroma. Srdce ze zlata již od roku 1842 se Pilsner Urquell vyznačuje svou jasnou, zlatou barvou a čistě bílou pěnou. Recenzenti piva a profesionální degustátoři chválí naše pivo pro jeho chmelové aroma, které připravuje patro na potěšení z plné chuti. Vychutnejte si pohled na čistou bělost a krémovou strukturu pěny a nechte pivo jemně kroužit ve sklenici, aby uvolnilo část svého aroma a vy jste pocítili jeho výjimečnost. Dejte si první doušek piva, ale nespolkněte ho hned. Nechte pivo, aby se dotklo každé části vašich úst, a dýchejte nosem, dokud nepolknete. Pilsner Urquell se liší od ostatních prémiových piv svým obsahem alkoholu. Se 4,4 % alkoholu nepatří mezi silná piva, ale přesto disponuje vyrovnanou silou hořkosti (pocházející z chmele) a přirozenou sladkostí (vnesenou sladem). Říkáme, že jde o mocnou kombinaci, ne však silnou. Přirozená stálost chuti vám v ústech zůstane ještě chvíli poté, co svůj první doušek polknete. Tomu se říká konec. Ale pozor: jakmile jednou ochutnáte Pilsner Urquell, zůstane vám jeho chuť už navždy v mysli. Chuť Pilsner Urquell začíná intenzivní chutí žateckého chmele, snoubí se se sladkostí použitého sladu a vytváří harmonii hořkosti a krémové plnosti. Unikátní chuť přinesla Pilsner Urquell v minulosti i současnosti řadu mezinárodních ocenění a u odborníků patří mezi jedno z nejvíce ceněných piv. Porovnejte způsob, jakým vychutnáváte svůj Pilsner Urquell, s těmito poznámkami profesionálních degustátorů: Špička jazyka. Jiskrný vjem na špičce jazyka. Medová, ořechová chuť. Sladový charakter pražených zrn, mírně nasládlý. Patro. Hořkost se rychle rozvíjí, je vyvážena mírnou teplou karamelovou nasládlostí s chutí pražených ořechů se smetanovou plností. Hrdlo. Hořkost zůstává společně se sladovou chutí a smetanovou plností. Téměř voskovitý vjem. Konec. Ostrá a výrazná hořkost, překrytá karamelizovaným sladkým hnědým tónem. Aroma. Sladká hnědá vůně zimolezu.

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva.

VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. číslo katalogové číslo: VINOTÉKA na Krátké, Ostopovice Nabídka sudového piva. Vratná cena celkem popis KEG specifikace zálohamnožství s DPH 21% 1 11407 STAROBRNO ležák 12, plochá 30L Tento symbol českého

Více

Historie a proces vaření. Péče a podávání

Historie a proces vaření. Péče a podávání Historie a proces vaření Péče a podávání OBSAH HISTORIE A PROCES VAŘENÍ PIVA PILSNER URQUELL 1.1 Historie piva 5 1.2 Jak se zrodil Pilsner Urquell 9 1.3 Vývoj značky Pilsner Urquell 14 1.4 Suroviny 16

Více

5/15. Kč 11,22. 12,90 (s DPH) M&R PAMARO CZ s.r.o., Gagarinova 770, Frýdek-Místek, www.pivnihotovost.cz, tel.: 733 396 309

5/15. Kč 11,22. 12,90 (s DPH) M&R PAMARO CZ s.r.o., Gagarinova 770, Frýdek-Místek, www.pivnihotovost.cz, tel.: 733 396 309 5/15 platnost nabídky od 1. 5. 2015 do 10. 6. 2015 M&R PAMARO CZ s.r.o., Gagarinova 770, Frýdek-Místek, www.pivnihotovost.cz, tel.: 733 396 309 Kč 11,22 12,90 (s DPH) 1 litr = 39,09 Kč Frisco 0,33 l Kč

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

PIVOVAR LITOVEL a.s.

PIVOVAR LITOVEL a.s. PIVOVAR LITOVEL a.s. Pivovar Litovel byl založen r. 1893 jako Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Ve svém podtextu měl ještě přívlastek ryze český vlastenecký. Je pokračovatelem tradic vaření

Více

Návod k použití ručního kávovaru STARESSO

Návod k použití ručního kávovaru STARESSO Návod k použití ručního kávovaru STARESSO Přečtěte před použitím! Pozorně si přečtěte tento návod a uchovejte si jej. STARESSO není určeno pro děti. Před použitím důkladně očistěte veškeré součásti horkou

Více

Velkoobchod nápoji. AGROHOBBY s.r.o.

Velkoobchod nápoji. AGROHOBBY s.r.o. Velkoobchod nápoji AGROHOBBY s.r.o. Šafaříkova 2650, 276 01 Mělník, IČ: 25609840, DIČ: CZ25609840, Registrovaný distributor lihu - reg. č.: BDL0001 Tel.: +420 315 624 811, Mobil: +420 731 472 368, E-mail:

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

Vybavení baru. Doplňky

Vybavení baru. Doplňky k k Vybavení baru Textil Dekorace - Sklenice Golding - Sklenice VIT - Keramický džbánek - Džbanek s uchem - Pohár Köstrizer - Pivní podtácek - Barová zástěra - Polo tričko s límečkem - Tričko bey límečku

Více

Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz

Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Návod k obsluze KÁVOVAR NA KAPSLE ESSE FONTANA WATERCOOLERS s.r.o. Klokotská 693/9 144 00Praha 4 Libuš Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Vážený uživateli, blahopřejeme

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N DELTON Průtočné chlazení typu PRE-MIX TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení: 230V/50Hz TYP El. příkon [W] Chl.výkon pro 10 C [l/h] Chl.výkon s akumulací [l/h] Zásoba

Více

Montážní a provozní návod

Montážní a provozní návod Kostečka Group spol. s r.o. Borského 1011/1 CZ 152 00 Praha 5 IČ: 14501899 DIČ: CZ14501899 Montážní a provozní návod JUDO JRSF DN65-DN100 -filtr pro studenou vodu JUDO JRSF-HW DN65-DN100 -filtr pro horkou

Více

Návod k použití stáčecího zařízení při prodeji čepovaného vína VINIUM a.s.

Návod k použití stáčecího zařízení při prodeji čepovaného vína VINIUM a.s. Návod k použití stáčecího zařízení při prodeji čepovaného vína VINIUM a.s. 1. Připojení zařízení, kompletace, tlakování, práce s rychlospojkami - Montáž a demontáž výčepního kohoutu: Páčkou kompenzátoru

Více

Zavlažovací systém

Zavlažovací systém 10029238 Zavlažovací systém Vážený zákazníku, gratulujeme Vám k zakoupení produktu. Prosím, důkladně si pozorně manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na zařízení. Za škody způsobené

Více

HISTORIE "Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit" Pivovar Holba a.s.

HISTORIE Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf - Halbseit Pivovar Holba a.s. HISTORIE Již více než 136 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0233 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_130 Jméno autora: Jana Štrossová Třída/ročník:

Více

Invertorová svářečka BWIG180

Invertorová svářečka BWIG180 berlan Verze 1.1 Invertorová svářečka BWIG180 Návod k obsluze CE Číslo výrobku: 101 69 Označení výrobku: BWIG180 OBSAH Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné používání 3 Všeobecné bezpečnostní

Více

Suroviny pro výrobu piva

Suroviny pro výrobu piva Suroviny pro výrobu piva obilný slad (naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách.v Čechách nejčastěji ječný) voda chmel (na území Čech

Více

Ve r z e 1.2 česká. Čerpadl o do s udu BRFP350. Návod k obsl uze. Čísl o artiklu: 105 05

Ve r z e 1.2 česká. Čerpadl o do s udu BRFP350. Návod k obsl uze. Čísl o artiklu: 105 05 Ve r z e 1.2 česká Čerpadl o do s udu BRFP350 Návod k obsl uze Čísl o artiklu: 105 05 OBSAH POZNÁMKY Důležité pokyny 2 Před uvedením do provozu 2 Řádné používání 3 Všeobecné bezpečnostní předpisy 3 Popis

Více

Ultragranitové a ultrametalové dřezy

Ultragranitové a ultrametalové dřezy Ultragranitové a ultrametalové dřezy Ultragranit a ultrametal se skládá z vysoce kvalitních přírodních surovin žuly a acrylu. Speciální vlastnosti tohoto materiálu dělají dřez odolný proti: Nárazu, poškrábání,

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 4

NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 4 NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 4 VERMA 4 Průtočné suché chlazení typu POST - MIX TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení : 230V/50Hz Typ El.příkon Chl.výk. Hmot. Rozměry [W] [l/h] [kg] šxhxv [mm] VERMA 4 330 35

Více

Návod k použití Rychlovarná konvice TYP:EL75611/EL75612

Návod k použití Rychlovarná konvice TYP:EL75611/EL75612 Návod k použití Rychlovarná konvice TYP:EL75611/EL75612 Bezpečnostní upozornění Aby byla zajištěna trvalá bezpečnost a nízké riziko úrazu elektrickým proudem, dodržujte prosím veškeré bezpečnostní pokyny

Více

POPIS PRODUKTU 100% KUBÁNSKÝ RUM

POPIS PRODUKTU 100% KUBÁNSKÝ RUM POPIS PRODUKTU Rum Palma Mulata je inspirován kubánskou identitou a kulturou, najdete v něm oheň, dobrou mysl a míšenecký rodokmen. Mulatka se prolíná kubánskou historií jako symbol krásy a temperamentu.

Více

NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ)

NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ) NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ) OBSAH ČESKY 1. APLIKACE... 31 2. ČERPATELNÉ KAPALINY... 31 3. TECHNICKÉ PARAMETRY A OMEZENÍ POUŽITÍ... 32 4. SPRÁVA... 32 4.1 Skladování... 32 4.2 Přeprava... 32 4.3 Hmotnost

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

LR 7140. Domácí výčep na pivo Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz

LR 7140. Domácí výčep na pivo Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz LR 7140 Domácí výčep na pivo Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Laretti. Jsme

Více

Plnění chladicí kapaliny

Plnění chladicí kapaliny Práce na systému chlazení vozidla Práce na systému chlazení vozidla UPOZORNĚNÍ Při provádění úprav chladicího systému se tento systém musí vyprázdnit, znovu naplnit a projít tlakovou zkouškou. Chladicí

Více

2. Obsah balení. 3. Přehled funkcí

2. Obsah balení. 3. Přehled funkcí Dennerle ph-controller Evolution DeLuxe Měří elektronicky hodnotu ph v akváriu a reguluje automaticky přidávání CO 2 Prosím, přečtěte si před uvedením do provozu pozorně celý tento návod k použití a zachovejte

Více

Návod na montáž, obsluhu a údržbu HAWS A8100 BEZPEČNOSTNÍ SPRCHA PRO CELKOVÝ OPLACH INTERIÉROVÁ

Návod na montáž, obsluhu a údržbu HAWS A8100 BEZPEČNOSTNÍ SPRCHA PRO CELKOVÝ OPLACH INTERIÉROVÁ Návod na montáž, obsluhu a údržbu HAWS A8100 BEZPEČNOSTNÍ SPRCHA PRO CELKOVÝ OPLACH INTERIÉROVÁ 4/2013 2 1 sprchová hlavice pro celkový oplach 2 patice s přírubou pro ukotvení sprchy 3 - uzavírací ventil

Více

Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz

Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš. Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Návod k obsluze VÝDEJNÍK VODY FONTANA WIFF POU FONTANA WATERCOOLERS s.r.o. Klokotská 693/9 144 00 Praha 4 Libuš Tel: 261 101 111 Fax: 261 101 133 servis@fontana.cz www.fontana.cz Pro udržení pracovní výkonnosti

Více

PARNÍ ČISTIČ CS 2000. Návod k použití

PARNÍ ČISTIČ CS 2000. Návod k použití PARNÍ ČISTIČ CS 2000 Návod k použití Blahopřejeme Vám k nákupu parního čističe CS - 2000! VLASTNOSTI: výkon 1350 W, velmi nízká úroveň hluku při provozu, Dodávané příslušenství: prodlužovací trubice podlahový

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

VÝROBA PIVA. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám VÝROBA PIVA Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

Originál návodu. www.metabo.cz

Originál návodu. www.metabo.cz Originál návodu www.metabo.cz Vážený zákazníku, dekujeme Vám za důvěru, kterou jste nám svěřil při nákupu nového stroje značky METABO. Všechny výrobky jsou řádně testovány a podléhají přísným kontrolám

Více

Uživatelská příručka a údržba centrálních vysávacích jednotek

Uživatelská příručka a údržba centrálních vysávacích jednotek Uživatelská příručka a údržba centrálních vysávacích jednotek C 30 PREMIUM, C 40 PREMIUM, C 40 premium LCD 2 OBSAH OBECNÉ POKYNY...4 1 INSTALACE...5 1.1 Umístění centrální jednotky... 5 2 ÚDRŽBA... 5 2.1

Více

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825

KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 KOMBINOVANÁ CHLADNIČKA MODEL FIM-4825 Návod k použití a instalaci CH 51 FAGOR_FIM_4825.indd 1 21.4.2010 9:08:03 FAGOR_FIM_4825.indd 2 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd 3 21.4.2010 9:08:04 FAGOR_FIM_4825.indd

Více

Napěňovač mléka. Návod k použití a recepty. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III

Napěňovač mléka. Návod k použití a recepty. Tchibo GmbH D Hamburg 68350AB1X1III Napěňovač mléka Návod k použití a recepty Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 68350AB1X1III Vážení zákazníci, s Vaším novým napěňovačem mléka rychle a jednoduše napěníte studené nebo teplé mléko pro Vaše cappuccino,

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová

CHEMIE. Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě. Mgr. Lenka Horutová www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 12 žákovská verze Téma: Závislost rychlosti kvašení na teplotě Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

Napěňovač mléka. vypínač. přihrádka na baterie. rukojeť. odblokování spirály. maximální ponor. napěňovací spirála. Návod k použití

Napěňovač mléka. vypínač. přihrádka na baterie. rukojeť. odblokování spirály. maximální ponor. napěňovací spirála. Návod k použití Napěňovač mléka přihrádka na baterie vypínač rukojeť odblokování spirály maximální ponor napěňovací spirála cs Návod k použití Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 74990AS4X4IV 2014-01 Vážení zákazníci, s Vaším

Více

Výrobník nápojového ledu ZP-15

Výrobník nápojového ledu ZP-15 Návod k používání Výrobník nápojového ledu ZP-15 ELKTRICKÝ VÝROBNÍK LEDU ZP - 15 Důležité provozní požadavky: - Teplota vzduchu 10º C - 40º C - Teplota vody 5º C - 20º C - Kapacita výroby ledu 15kg/24h

Více

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263

PIVOVARSKÁ ŠKOLA ŠKOLICÍ A INFORMAČNÍ STŘEDISKO Projekt č. JPD 3/263 Pivo českého typu" Pivo, jeden z nejstarších osvěžujících mírně alkoholických nápojů lidstva, se těší v Čechách největší oblibě. Základní princip výroby piva se dodnes od dob Sumeřanů a Egypťanů nezměnil.

Více

Solární fontána

Solární fontána 10032286 Solární fontána Vážený zákazníku, Blahopřejeme k nákupu tohoto zařízení. Pozorně si přečtěte příručku a dodržujte následující rady, abyste předešli poškození přístroje. Jakékoliv selhání způsobené

Více

Bezpečnostní předpisy pro provoz plynových láhví, pokud jsou namontované na vypouštěcí hlavě, ale i pokud jsou samostatně uložené

Bezpečnostní předpisy pro provoz plynových láhví, pokud jsou namontované na vypouštěcí hlavě, ale i pokud jsou samostatně uložené Použití konzervačních plynů: Argon, Ar, UN-Nr.:1006 Dusík, N 2, UN-Nr.:1066 Oxid uhličitý, CO2, UN Nr.: 1013 Rozsah provozních teplot: -30 až +50 C Zařízení Fresh-it Premium Plus je určeno pro konzervaci

Více

Destilační přístroj MDist 4 Návod k použití

Destilační přístroj MDist 4 Návod k použití Obsah dodávky: Destilační přístroj MDist 4 Návod k použití Destilační přístroj s krytem Filtrační nádobka Aktivní uhlí (6x) Použití: Efektivní a rychlá výroba destilované vody. Popis činnosti Voda je v

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N DELTON Průtočné chlazení typu PRE-MIX TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení: 230V/50Hz TYP El. příkon [W] Chl.výkon pro 10 C [l/h] Chl.výkon s akumulací [l/h] Zásoba

Více

Návod pro způsob uskladňování, přepravu, montáž a používání zpětných klapek firmy Hawle

Návod pro způsob uskladňování, přepravu, montáž a používání zpětných klapek firmy Hawle Návod pro způsob uskladňování, přepravu, montáž a používání zpětných klapek firmy Hawle Návod se vztahuje na zpětné klapky obj.č. 9830 DN40, DN65, DN125, DN250, DN300 obj.č. 9831 DN50-DN200 obj.č. 9830

Více

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU)

Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) 4 6 Berliner Weisse (berlínské bílé) 6 12 Biere blanche (witbier) 6 18 Weissbier Ad 1: Jednotky hořkosti piva (EBU) Weissbier 8 16 American lager 12 24 Trapistická piva 16 24 Ležák 16 35 Kölsch 18 24 Tmavé

Více

Zahradní solární fontána

Zahradní solární fontána 10031000 Zahradní solární fontána Vážený zákazníku, Blahopřejeme k nákupu tohoto zařízení. Pozorně si přečtěte příručku a dodržujte následující rady, abyste předešli poškození přístroje. Jakékoliv selhání

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné?

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12 Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Tuky se v zásadě dělí na přirozené a umělé. Rozlišují se zejména podle stravitelnosti. Nedávný průzkum renomované

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 02 65 NÁVOD K OBSLUZE Verze 07/05 Obj. č.: 85 02 65 Chytejte ryby pouze tam, kde se opravdu nacházejí! Tento zvukový radiolokátor neboli sonar, který pracuje na principu odrazu velmi krátkých zvukových vln,

Více

Bezpečnostní značka, odpovídající normě ČSN ISO 3864.

Bezpečnostní značka, odpovídající normě ČSN ISO 3864. verze 2 / prosinec 2012 Popis Zahradní solární sprcha je konstruována jako jednodílné těleso ve tvaru sloupku, kterého PVC plášť slouží jako zásobník teplé vody a zároveň funguje jako sluneční kolektor.

Více

Teplovodní tlaková myčka Série W

Teplovodní tlaková myčka Série W Teplovodní tlaková myčka Série W W17/250;W21/200;W25/200; W30/200;W20/300 1 1. Použití Přístroj je určen výhradně k mytí a čištění strojů, automobilů, budov, nářadí a různých omyvatelných ploch, které

Více

GROZ VZDUCHOVÝ MAZACÍ LIS 20KG GP1/ST/501/BSP

GROZ VZDUCHOVÝ MAZACÍ LIS 20KG GP1/ST/501/BSP Návod k použití GROZ VZDUCHOVÝ MAZACÍ LIS 20KG GP/ST/50/BSP VZDUCHOVÝ MAZACÍ LIS s garantovaným výkonem a bezproblémovým provozem. Čerpadlo dávkuje mazivo při tlacích více než 50x než je tlak přívodu vzduchu.

Více

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum

Malastrana Bock. Obsah alkoholu: 7,5 % Stupňovitost: 18 IBU: 25. Slad: Český, Bavorský, Melanoidní, Cararoma, Karamel. Chmel: Premiant, Magnum Malastrana Bock Bock je označení pro silné, hutné, polotmavé speciální pivo, jež je ideální do chladných zimních měsíců. Pro Bock je typická dlouhá doba ležení a také speciální složení sladů, které způsobují

Více

SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze

SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze SIEMENS DE10104 návod k montáži a obsluze Zkontrolujte nový přístroj, zda nebyl během transportu poškozen! Obal a případně starý přístroj likvidujte v souladu s ochranou životního prostředí. Návod k obsluze

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N H200 EVO

NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N H200 EVO NÁVOD NA POUŽITÍ PRŮTOČNÉHO CHLAZENÍ D E L T O N H200 EVO DELTON H200 EVO Průtočné chlazení typu PRE-MIX TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení: 230V/50Hz TYP El. příkon [W] Chl.výkon pro 10 C [l/h] Chl.výkon s akumulací

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 3

NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 3 NÁVOD NA POUŽITÍ POSTMIXU V E R M A 3 VERMA 3 Průtočné suché chlazení typu POST - MIX TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení : 230V/50Hz Typ El.příkon Chl.výk. Hmot. Rozměry [W] [l/h] [kg] šxhxv [mm] VERMA 3 520 35

Více

Domácí vodárny s ochranou proti chodu na sucho

Domácí vodárny s ochranou proti chodu na sucho NÁVOD K OBSLUZE Domácí vodárny s ochranou proti chodu na sucho Domácí vodárna HWA 800 K Obj. číslo 94206 Domácí vodárna HWA 1200 IC Obj. číslo 94207 nářadí s.r.o. Před spuš těním je nutno si důkladně pročís

Více

NÁVOD K OBSLUZE NAPĚŇOVAČ MLÉKA MODEL: CRM8008A PŘED POUŽITÍM SI POZORNĚ PŘEČTĚTE NÁVOD A PONECHTE SI HO PRO PŘÍPAD DALŠÍ POTŘEBY!

NÁVOD K OBSLUZE NAPĚŇOVAČ MLÉKA MODEL: CRM8008A PŘED POUŽITÍM SI POZORNĚ PŘEČTĚTE NÁVOD A PONECHTE SI HO PRO PŘÍPAD DALŠÍ POTŘEBY! NÁVOD K OBSLUZE NAPĚŇOVAČ MLÉKA MODEL: CRM8008A PŘED POUŽITÍM SI POZORNĚ PŘEČTĚTE NÁVOD A PONECHTE SI HO PRO PŘÍPAD DALŠÍ POTŘEBY! ZÁKLADNÍ PRAVIDLA BEZBEČNOSTI Před prvním použitím si pozorně přečtěte

Více

VZDUCHOVÉ ČERPADLO NA OLEJ OP/T3/31B/N

VZDUCHOVÉ ČERPADLO NA OLEJ OP/T3/31B/N Návod k použití VZDUCHOVÉ ČERPADLO NA OLEJ OP/T3/31B/N Světová průmyslová dávkovací čerpadlo se zaručenou výkonností a bezproblémovým ovládáním. Čerpadlo je navrženo pro práci v náročných podmínkách a

Více

Návod k použití. Model F03MK

Návod k použití. Model F03MK Návod k použití Model F03MK Bezpečnostní pokyny Čtěte POZORNĚ následující pokyny! Vyhnete se tak nebezpečí úrazy a poškození výrobku. Tento napěňovač mléka je určený na použití v domácím prostředí, například:

Více

Pokud je u směsného plynu biogon uveden poměr 80 : 20, kolik kterého plynu směs obsahuje?

Pokud je u směsného plynu biogon uveden poměr 80 : 20, kolik kterého plynu směs obsahuje? Jakými oblastmi se zabývá Kodex péče o pivo v gastronomii? A) Podmínky výroby piva, tlačná média, sanitace pivních cest, čistota pivního skla, estetika čepování piva B) Podmínky dopravy piva, tlačná média,

Více

Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás.

Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás. MIA Návod k použití Gratulujeme! Právě jste zakoupili výjimečný aroma difuzér vzduchu MIA. Přinese Vám potěšení a zlepší vzduch kolem Vás. Stejně jako u všech domácích elektrických spotřebičů je třeba

Více

V Neapoli není káva jen nápoj je to niterná součást místního životního stylu BAR CAFÉ 4 HOME 6 VENDING 8 MERCHANDISE 10

V Neapoli není káva jen nápoj je to niterná součást místního životního stylu BAR CAFÉ 4 HOME 6 VENDING 8 MERCHANDISE 10 V Neapoli není káva jen nápoj je to niterná součást místního životního stylu BAR CAFÉ 4 HOME 6 VENDING 8 MERCHANDISE 10 řada Kenon Coffee Crema Moka Kávová směs s dobrým podílem Arabiky, silná chuť, pevná

Více

Poloautomatický bazénový vysavač. Kontiki 2. Návod k použití

Poloautomatický bazénový vysavač. Kontiki 2. Návod k použití Poloautomatický bazénový vysavač Kontiki 2 Návod k použití Blahopřejeme! Stal jste se vlastníkem automatického vysavače KONTIKI 2, speciálně konstruovaného pro nadzemní bazény a zapuštěné bazény s plochým

Více

stříkací pistole s kompresorem

stříkací pistole s kompresorem stříkací pistole s kompresorem 51.04-PSK-230 CZ 2 5 4 1 7 15 16 6 3 10 8 13 11 12 14 PROTECO nářadí s.r.o. 9 2 1. Tělo stříkací pistole 2. Rozdělovací kroužek vzduchu 3. Vzduchová tryska 4. Tryska 5. O

Více

NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ)

NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ) NÁVOD K INSTALACI A ÚDRŽBĚ (CZ) OBSAH ČESKY 1. APLIKACE... 35 2. ČERPATELNÉ KAPALINY... 35 3. TECHNICKÉ PARAMETRY A OMEZENÍ POUŽITÍ... 36 4. SPRÁVA... 36 4.1 Skladování... 36 4.2 Přeprava... 36 4.3 Hmotnost

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU

NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU NÁVOD NA OBSLUHU A ÚDRŽBU REFLEXNÍ VODOZNAKY 700.5413 Obsah 1 Použití 1.1 Bezpečné použití 1.2 Záruka 1.3 Likvidace 2 Funkce 2.1 Reflexní vodoznaky se skly podle DIN 7081 3 Provedení 3.1 Automatický zpětný

Více

Návod k použití Chladnička

Návod k použití Chladnička Chladnička Děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám prokázali tím, že jste si koupili náš přístroj. Při jeho používání Vám přejeme hodně spokojenosti. Chladnička je určena k použití v domácnosti k uchovávání

Více

EA 1803 - EA 2003/E. Návod k použití

EA 1803 - EA 2003/E. Návod k použití EA 1803 - EA 2003/E CZ Návod k použití Jsme potěšeni, že jste si zvolili tento výrobek a chceme vám poděkovat za vaši důvěru. Abyste získali co nejvíce z vašeho nového odšťavňovače, přečtěte si pozorně

Více

Návod pro užívání BIO-krbu Bezpečnostní předpisy

Návod pro užívání BIO-krbu Bezpečnostní předpisy Návod pro užívání BIO-krbu Bezpečnostní předpisy Bezpečnostní předpisy: Bio krb musí být namontován pouze na stěnu z nehořlavého materiálu. Bio krb spaluje kyslík v pokoji, ve kterém je umístěn. Tento

Více

Betjeningsvejledning. Bruksanvisning. Käyttöohje. Brukerhåndbok User manual 1-24 25-48 49-72 73-96 2015-01

Betjeningsvejledning. Bruksanvisning. Käyttöohje. Brukerhåndbok User manual 1-24 25-48 49-72 73-96 2015-01 1-24 Betjeningsvejledning 25-48 Bruksanvisning 49-72 Käyttöohje 73-96 Brukerhåndbok Uživatelská příručka97-120 User manual 2015-01 Sériové číslo: Registrační číslo: Telefonní číslo servisu: Dodavatel:

Více

PEGAS EVOLUTION OPERAČNÍ MANUÁL

PEGAS EVOLUTION OPERAČNÍ MANUÁL PEGAS EVOLUTION OPERAČNÍ MANUÁL OBSAH 1. PEGAS EVOLUTION diagram zařízení 3 2. Funkce 3 3. Technická data 3 4. Montáž a instalace 4 5. Typické spojovací schéma 10 6. Úprava mechanismu univerzálního držáku

Více

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ

PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

Uživatelský Manuál TT-EM-SS13T34-250. k obsluze a údržbě. vysokotlaký čistící stroj SERVIS. 602 370 150 servis@fispoclean.cz www.fispoclean.

Uživatelský Manuál TT-EM-SS13T34-250. k obsluze a údržbě. vysokotlaký čistící stroj SERVIS. 602 370 150 servis@fispoclean.cz www.fispoclean. Uživatelský Manuál k obsluze a údržbě vysokotlaký čistící stroj TT-EM-SS13T34-250 Strana 1 1 Důležité infotmace INFO: - stroj se doporučuje využívat v průmyslovém odvětví, zemědělství, stavebnictví, obchodu

Více

Návod k obsluze SEPREMIUM 10. Separátor kondenzátu 06/14

Návod k obsluze SEPREMIUM 10. Separátor kondenzátu 06/14 Návod k obsluze SEPREMIUM 10 Separátor kondenzátu 06/14 OBECNÁ FUNKCE Zařízení SEPREMIUM 10 slouží k odlučování oleje z kondenzátu, který je extrahován ze systémů na stlačený vzduch. Polypropylen má na

Více

Bella Kuchyňský robot

Bella Kuchyňský robot KLARSTEIN Nl31S \fl)i TEIN Nl31S \f l)i KLAR KLARSTEIN Nl31S \fl)i TEIN Nl31S \f l)i KLAR KLARSTEIN Nl31S \fl)i TEIN Nl31S \f l)i KLAR KLARSTEIN Nl31S \fl)i KLARSTEIN Bella Kuchyňský robot 10008232 10008233

Více

ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928

ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928 Návod k použití ELEKTRICKÁ DŽEZVA R-928 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

JBY 76. z Digitální parní sterilizátor Návod k použití. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.

JBY 76. z Digitální parní sterilizátor Návod k použití. Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer. CZ JBY 76 z Digitální parní sterilizátor Návod k použití Beurer GmbH Söflinger Straße 218 89077 Ulm, GERMANY Tel.: 0049 (0)731 3989-0 www.beurer.de Česky Obsah 1 K seznámení...2 2 Vysvětlení symbolů...2

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ČESKY VÝROBNÍK SODOVÉ VODY SODA PYGMY, SODA ELEGANCE

NÁVOD K POUŽITÍ ČESKY VÝROBNÍK SODOVÉ VODY SODA PYGMY, SODA ELEGANCE ČESKY NÁVOD K POUŽITÍ VÝROBNÍK SODOVÉ VODY PYGMY, ELEGANCE LINDR.CZ s.r.o. Chladicí a výčepní technika Sadová 13, CZ 503 15 Nechanice, Czech Republic Tel.: 495 447 39 l Fax: 495 45 085 l E-mail: info@lindr.cz

Více

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů.

Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Společnost EBIA CZ se zabývá výrobou, vývojem a konstrukcí zařízení a doplňků z nerezové oceli, primárně výrobou a realizací minipivovarů. MINIPIVOVARY Jsme součástí skupiny s téměř 20 letou

Více

Ekolux 8000 S E R V I S

Ekolux 8000 S E R V I S Ekolux 8000 S E R V I S LUX (CZ), s.r.o. Brunclíkova 17, 162 00 Praha 6-Petřiny telefon: 220 190 880, fax: 220 190 881 bezplatná infolinka: 800-10 30 40 e-mail: servis@lux-com.cz www.lux-com.cz Návod k

Více

POZOR: Všechna naše zařízení musí být instalována vhodně vyškoleným

POZOR: Všechna naše zařízení musí být instalována vhodně vyškoleným Úvod: Děkujeme za zakoupení profesionálního výrobku a věříme, že přispěje ke spokojenému a kvalitnímu provozu. Tento návod je určen pro modely: AS - 40, AS - 80, AS - 110, AS-110 INOX TROPICAL, AS-160

Více

Baristický ruční napěňovač mléka

Baristický ruční napěňovač mléka Baristický ruční napěňovač mléka cs Návod k použití a recepty Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88565AS4X4VIIJSMIT 2017-03 Vážení zákazníci, s Vaším novým baristickým napěňovačem mléka rychle a snadno napěníte

Více

Lisovací koš 240 Lt COMBi. Uživatelská příručka

Lisovací koš 240 Lt COMBi. Uživatelská příručka Lisovací koš 240 Lt COMBi Uživatelská příručka Vyrábí: Mac-Fab Systems Ltd, Carrickmacross, Co. Monaghan, IRSKO Tel.: +353 (0)42 966 7193 Fax: +353 (0)42 966 7846 E-mail: sales@macfab.com Web: www.macfab.com

Více

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ

Aktualizováno 15.4.2013. GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Aktualizováno 15.4.2013 GRE ohřev NÁVOD K POUŽITÍ Popis VELMI DŮLEŽITÉ: VÝROBEK JE URČEN PRO INSTALACI VE VODOROVNÉ POLOŽENÉ POLOZE NA ZEMI!! NIKDY JEJ NAINSTALUJTE NA STĚNU! VÝROBEK SE SMÍ PROVOZOVAT,

Více

Mrazák

Mrazák Mrazák 10029787 10029788 10033044 10033045 Vážený zákazníku, Gratulujeme Vám k zakoupení tohoto produktu. Prosím, důkladně si přečtete manuál a dbejte na následující pokyny, aby se zabránilo škodám na

Více

Pokyny k instalaci a údržbě PURO MINI. Separátor oleje /vody 06/15

Pokyny k instalaci a údržbě PURO MINI. Separátor oleje /vody 06/15 Pokyny k instalaci a údržbě PURO MINI Separátor oleje /vody 06/15 OBECNÁ FUNKCE Zařízení PURO MINI slouží k odlučování oleje z kondenzátu, který je extrahován ze systémů na stlačený vzduch. Separátor kondenzátu

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 10 05 81

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 10 05 81 NÁVOD K OBSLUZE Verze 05/03 Obj. č.: 10 05 81 Ideální zkoušečka k jednoduchému zjištění (zbývající) kapacity olověných akumulátorů (autobaterií) s napětím 12 V nebo 6 V. Tento přenosný měřící přístroj

Více

AUTO POOL CLEANER. Uživatelská příručka k vysavači

AUTO POOL CLEANER. Uživatelská příručka k vysavači AUTO POOL CLEANER Uživatelská příručka k vysavači Použití tohoto návodu: Tento návod je překlad anglického manuálu, který je k vysavači přiložen. Vždy je uvedeno ke které straně anglického manuálu se český

Více

Návod k použití Elektrická konvice. Wasserkocher

Návod k použití Elektrická konvice. Wasserkocher CZ Návod k použití Elektrická konvice Wasserkocher CZ Obsah Bezpečnostní pokyny...3 Vybalení...5 Požadavky pro místo instalace...5 Před prvním použitím...5 Vaření vody...5 Filtr vodního kamene...5 Ochrana

Více

Boiler DO3670D3. Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí.

Boiler DO3670D3. Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí. 1 Boiler DO3670D3 Obaly a případně starý přístroj je nutné zlikvidovat podle zásad odpovídajících ochraně životního prostředí. Montážní návod Bezpečnostní upozornění Boiler je nutné nechat zapojit pouze

Více

NÁVOD K POUŽITÍ WD 142 WD 150

NÁVOD K POUŽITÍ WD 142 WD 150 NÁVOD K POUŽITÍ WD 142 WD 150 DŮLEŽITÉ INFORMACE INSTALACE SPOTŘEBIČE SPOTŘEBIČ se smí používat jen tehdy, když byl správně vestavěn (instalován). PŘI INSTALACI SPOTŘEBIČE se řiďte samostatnými přiloženými

Více

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení KVĚTEN 2014 Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení Výživa pro lepší život Hydratace a cvičení: Okolo 60-70% lidského těla je složeno z vody. Je tedy v pořádku říci, že

Více