Souhrnná teritoriální informace Tuvalu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Tuvalu"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Kuala Lumpur (Malajsie) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

2 1. Základní informace o teritoriu je ostrovním státem skládajícím se z devíti ostrovů v Polynésii. Leží v jižní části Tichého oceánu zhruba na půl cesty mezi Austrálií a Havajskými ostrovy Oficiální název státu Oficiální název státu: 1.2. Rozloha Celková rozloha: 26 km 2 (9 ostrovů 5 atolů a 4 korálové ostrovy; čtvrtý nejmenší stát světa) EEZ: km 2 (efektivní ekonomická zóna plocha moří) 1.3. Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva (červenec 2012) hustota zalidnění: 327,57 obyv./km 2 (2010) ekonomicky činné obyvatelstvo: (odhad 2004) 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení roční přírůstek 0,725 % míra porodnosti: 23,35/1000 obyvatel kojenecká úmrtnost 18,4/1000, celková úmrtnost 9,13/1000 očekávaná délka života při narození 65,11 roku věková struktura: 0-14 roků: 30,6%, roků: 64%, nad 65 roků: 5,4% 1.5. Národnostní složení Etnické složení: Polynésané 96 % Mikronésané 4 % 1.6. Náboženské složení protestanti 98,4% adventisté sedmého dne 1,4% baha i 1% jiné 0,6% 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky Úřední jazyk: angličtina tuvaluan 2/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

3 samoiština kiribati (na ostrově Nui) 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Hlavní město: Funafuti/Fongafale (4 492 obyvatel podle sčítání z roku 2002) 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn australský dolar, ale součásti oběživa jsou i tuvalské mince Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Den nezávislosti 1. října Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Základní zdravotní a zubní péče je k dispozici prakticky pouze v hlavním městě Funafuti. Vzhledem k situaci, kdy lékaři předpokládají platbu za ošetření v hotovosti, je nezbytně nutné zařídit si před cestou kvalitní mezinárodní zdravotní pojištění platné pro oblast Oceánie, které umožní pozdější refundaci vzniklých výdajů. V zemi se občas vyskytuje horečka dengue a proto je třeba se bránit kousnutí moskyty častým používáním repelentních prostředků. Povinné očkování: Žádné povinné očkování. Doporučená očkování: Naléhavě se doporučuje očkování proti virové hepatitidě. V případě dlouhodobého pobytu se doporučuje očkování proti virové hepatitidě B. Zkontrolujte si svá očkování proti záškrtu, tetanu a spalničkám. Malárie: Není. Další rizika infekčních onemocnění: Průjmová onemocnění, horečka dengue, lymfatická filarióza, venerická onemocnění Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. K cestě na není potřeba vízum. Povolení k pobytu je udělováno při příletu do země a má platnost až 3 měsíce. K jeho získání je zapotřebí doložit platný cestovní pas, zpáteční letenku a dostatek finančních prostředků pro pobyt v zemi. Povolení lze na prodloužit. 3/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

4 1.14. Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města je spravováno Zastupitelským úřadem ČR v Kuala Lumpur. Velvyslanectví České republiky v Malajsii: Adresa: Embassy of the Czech Republic 42/B The Intermark Vista Tower 182 Jalan Tun Razak Kuala Lumpur Malajsie Telefonní spojení: / Faxové spojení: / kualalumpur@embassy.mzv.cz commerce_kualalumpur@mzv.cz internetové stránky: Spojení z letiště a z centra města: Doporučujeme využít KLIA Express k rychlé přepravě na hlavní nádraží KL Sentral a poté pokračovat taxi. Velvyslanectví se nachází na křižovatce ulic Jalan Ampang a Jalan Tun Razak v budově The Intermark Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Internetové informační zdroje Adresy významných institucí 4/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

5 2. Vnitropolitická charakteristika Od roku 1892 se stalo britským protektorátem Gilbertovy a Elliceovy ostrovy a začalo se nazývat Elliceovými ostrovy. Od r se tento protektorát stal britskou kolonií. V roce 1974 obyvatelé Elliceových ostrovů odhlasovali oddělení od Mikronésanů z Gilbertových ostrovů (později Kiribati). V r se Elliceovy ostrovy staly. Nezávislost získalo V r byla přijata ústava země Stručná charakteristika politického systému je konstituční monarchií, člen Commonwealth Hlava státu (jméno, kompetence) Hlavou státu je královna Alžběta II. Na ji zastupuje generální guvernér (Taeia Italeli od května 2010) jmenovaný na doporučení premiéra po konzultaci s parlamentem. Parlament je patnáctičlenný, volený na čtyřleté období (poslední volby proběhly v září 2010 adalší budou v roce 2014). Na nejsou žádné politické strany. Parlament volí premiéra, který z jeho členů vybírá členy svého kabinetu (v současné době je celkem deset členů vlády). V posledních letech docházelo na k poměrně častým změnám vedení. Poslední parlamentní volby se uskutečnily v r Premiérem a současně ministrem zahraničních věcí a práce byl jmenován Willie Telavi Složení vlády Předseda vlády: Willie Telavi (od září 2010) 5/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

6 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních Zahraničně-politické aktivity země jsou směřovány především do oblasti regionu Tichého oceánu. Rezidentní diplomatické zastoupení má ve Velké Británii, při OSN a na Fidži. Členem OSN je od r Ve stejném roce se také stalo plnoprávným členem britského Commonwealth. Dále je členem řady celosvětových i regionálních organizací a sdružení. Nejvýznamnějšími z nich jsou: Fórum tichomořských ostrovů, Sekretariát Tichomořského společenství (SPC), Asijská rozvojová banka (ADB), UNESCO, WHO, Regionální program rozvoje životního prostředí v jižním Tichomoří (SPREP), Rada pro vzdělání jižního Tichomoří (SPBEA), Rada turistiky jižního Tichomoří. je rovněž členem skupiny zemí afrických, karibských a tichomořských rozvojových zemí (ACP) spolupracujících s EU na základě dohody z Lomé, členem Ekonomické a sociální komise OSN pro Asii a Tichomoří (ESCAP) a přidružený člen Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách podepsalo řadu mezinárodních dohod souvisejících s životním prostředím (např. Kyoto Protocol, Law of the Sea, Ozone Layer Protection etc.), ale žádný z dokumentů neratifikovalo Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Žadné platné dvoustranné mezinárodní smlouvy nejsou v evidenci. 6/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

7 4. Ekonomická charakteristika země Z geografického a klimatického hlediska a vzhledem k absenci významných přírodních zdrojů je (jakožto ostrovní stát) zranitelnou ekonomikou. patří dle klasifikace OSN mezi 48 nejméně rozvinutých zemí (LDC). Ve vnějších vztazích EU figuruje jako země skupiny Afriky, Karibiku a Pacifiku (ACP). Hlavní ekonomické činnosti: obyvatelé se živí především rybolovem a zpracováním kokosových ořechů; zvláštní příjem zajišťují námořníci na zahraničních lodích (v roce 2006 převody do činily 4 mil. USD) a dělníci ve fosfátových dolech v sousedních zemích, licence na rybolov a pronájem internetové domény ".tv". Přírodní zdroje nemá žádné. Významný zdroj příjmů země tvoří donorský " Trust Fund" Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje V r byla země poměrně zasažena zpomalením světové ekonomiky, v důsledku kterého i přes značné vládní výdaje došlo (ve srovnání s r. 2009) k nulovému růstu HDP. Nulový růst HDP je očekáván i v r Obnovení růstu HDP dle projekcí by mělo nastat až v r (odhad 0,5 %). V důsledku růstu potravin a paliv na světových trzích je předpovídána inflace 1,5 % v r a 2,0 % v r Počet domácností zasažených chudobou na základě nejnovějších průzkumů vzrostl z 14 (r. 2004) na 20% (r. 2010). Vzhledem k silnému australskému dolaru v r (ten je používanou měnou) došlo poklesu spotřebitelských cen o 1,9 %. Vláda nadále pokračovala ve fiskální stimulaci ekonomiky. V r došlo k nárůstu veřejného dluhu na 30 % HDP. Pokud připočteme poskytnuté státní záruky, pak se jedná (pro malou ostrovní ekonomiku) o nepříznivých 44 % HDP. V r vzrostlo hospodářství o 1,5 % zejména v důsledku nárůstu vládních výdajů, růstu sektoru zdravotnictví, vzdělání a stavebnictví. Výdaje státu vzrostly v souvislosti s podporou veřejného sektoru. Výdaje na lékařskou péči vzrostly čtyřikrát oproti plánovaným výdajům a dotace elektrické energie dvojnásobně. Současně poklesly příjmy ze zahraničních zdrojů z Trust Fund. používá australskou měnu a inflace obvykle kopíruje situaci v Austrálii. Inflace v se však dramaticky vyšplhala na 13,4% v 3. kv s ohledem na růst cen paliv a dopravních nákladů. Ekonomická základa země je omezená a prakticky nezahrnuje žádné zboží na export. Země je závislá na vnějších příjmech k financování vládních výdajů. Příjmy z licencí na rybolov se zvýšily v roce 2008 o 18,7%, poplatky za pronájem internetové domény ".tv" jsou konstatntní (celkem 50 mil. USD v období ). Hodnota donorského Trust Fund-TTF, který je investován na zahraničních kapitálových trzích, v průběhu r prudce poklesla jako reakce na globální krizi a proto z něho neplynuly do státního rozpočtu žádné příjmy. Příjmy z TTF jsou drženy ve vládním konsolidačním investičním fondu, který při úrovni současných vládních výdajů bude během 3 roků vyčerpán (nehledě na to, že se AUS a NZ zavázaly provést dodatečné příspěvky). Současná ekonomická situace země si vynucuje snížení rozpočtových výdajů, ale naopak rozpočet pro r zahrnuje zvýšení platů. V současné době je deficit státního rozpočtu na úrovni 0,4 % HDP. Parlament v listopadu 2008 schválil daňovou a celní reformu. Od 1. července 2009 byla zavedena spotřební daň pro široké spektrum výrobků. Nová daň má nahradit propad z příjmů z dovozního cla (souvisí s ratifikací Pacific Island Country Trade Agreement) a současně zlepší účinnost dosavadního daňového systému. V dlouhodobé perspektivě je problematický nárůst rozdílu mezi příjmy a výdaji rozpočtu a zranitelnost atolu vůči klimatickým změnám. 7/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

8 4.2. Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) HDP Přes mnohá omezení pro hospodářský rozvoj (neúrodná půda, žádné minerální zdroje), dosáhlo v průměru růst HDP ve výši 5,6 % v období , což je jeden z nejlepších hospodářských výsledků mezi ostrovy v Pacifiku Od roku 2002 však dochází k poklesu hospodářské výkonnosti V hodnotovém vyjádření údaje z roku 2009 hovoří o HDP v objemu 29 mil. USD HDP na obyvatele v paritě kupní síly činil USD (OSN řadí do skupiny nejméně rozvinutých zemí LDC) Růst HDP v % v letech 2004 až ,3-4,1 6,6 4,9 1,3 1,5 0 Údaje ADB z podkladů Ministerstva financí a hospodářského plánování V roce 2010 se očekává růst HDP tempem 1,6 % tažený zejména vládními výdaji. Podobný je i odhad pro rok 2011, rizikem je však snížení zaměstnanosti námořníků na zahraničních lodích. Inflace Inflace v % v letech 2006 až ,9 0,6 0,9 4-1,9 V roce 2010 se odhaduje cca 3,5% inflace. Podíl na jeho tvorbě podle jednotlivých sektorů (v r. 2008) zemědělství a rybolov 23,2 % průmysl 9,3 % služby 67,6 % Nezaměstnanost není k dispozici 4.3. Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Průmysl je spojen se zpracováním ryb a kopry (kokosové ořechy) Obě tyto komodity jsou prakticky jedinými exportními komoditami země, společně s rukodělnými výrobky Průmysl v roce 2007 narostl o 31 %, v roce 2008 poklesl o 8 %. Údaje za rok 2009 nejsou k dispozici. 8/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

9 4.4. Stavebnictví 4.5. Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství a rybolov jsou základní hospodářské aktivity země Mezi základní zemědělské produkty patří kokosové ořechy (kopra) a ryby Zemědělství v roce 2007 rostlo tempem 3 % a v roce 2008 vzrostlo o 0,4 %. K zemědělství určená plocha zaujímá 66,7 %. Orná půda 0 % 4.6. Služby 4.7. Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Infrastruktura zahrnuje v telekomunikacích 900 pevných telefonních linek (údaj z r. 2005), mobilních telefonů (r. 2005), uživatelů internetu (2002) a internetových návštěvníků (2008; souvisí s pronájmem domény.tv ), radiotelefonní spojení mezi ostrovy, jedno rozhlasové vysílání AM a FM (2004). V zemi není a žádné televizní vysílání. Dopravní infrastruktura čítá 0 km železnice, 8 kilometrů zpevněných silnic, námořní přístav Funafuti (celkem je v lodním registru podle údajů za rok lodí nad 1 tis. BRT s celkovou tonáží zhruba 600 tis. BRT, z toho 63 zahraničních lodí Čína 16, Hong Kong 7, Keňa 1, Maledivy 1, Rumunsko 1, Rusko 2, Singapur 23, Thajsko 1, Turecko 2, USA 1, Vietnam 5). má 1 letiště s nezpevněným povrchem. Třikrát týdně je hlavní město Funafuti letecky spojeno s Nausori na ostrově Suva společností Air Fiji, kde má své akcie; navíc začal provozovat své služby charterový letecký dopravce Air Chathams Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc Podle statistik ADB byla v roce 2008 poskytnuta oficiální rozvojová pomoc ve výši 16,6 mil. USD. Austrálie je nejdůležitější rozvojový partner. V roce 2007/08 dosáhla její pomoc výše 5,6 mil. AUD (4,4 mil. USD), z toho 3,9 mil. AUD (3,1 mil. USD) bylo vyčleněno na národní program AusAID. Nový Zéland má s uzavřen program rozvojové spolupráce na období , mezi jehož priority, kromě účasti v Trust Fund, patří rozvoj lidských zdrojů (předškolní vzdělání, stipendia, technická školení) a rozvoj vnějších ostrovů. Novozélandská rozvojová agentura NZAID vyčlenila pro r. 2006/07 pro celkem 2,05 mil. USD. Další finanční injekcí pro rozvoj místních komunit je Falekaupule Trust Fund poskytnutý Asian Development Bank v roce 1999 a 2000 v celkovém objemu 12 mil. USD, který je určen ke správě ostrovním radám, kde jsou zastoupeni tradiční náčelníci. Vláda se zavázala splatit tuto půjčku z vlastních zdrojů. NZAID je administrátorem tohoto fondu, kam rovněž každoročně přispívá částkou 350 tis. USD s cílem podpořit malé a střední projekty na ostrovech (např. zvýšení efektivity a bezpečnosti lodní dopravy). Kromě pomoci tradičně poskytované Austrálií, Novým Zélandem a Velkou Británií v posledním období vzrůstá hospodářská a rozvojová pomoc z Japonska, EU, Taiwanu a USA. V roce 2007 Taiwan přispěl částkou 2,0 mil. USD a EU částkou 1,7 mil. USD. Zahraniční pomocí bude spolufinancován i projekt rozšíření přístavu ve Funafuti. 9/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

10 Spolupráce s EU Spolupráce mezi a Evropskou unií se datuje od roku Finanční pomoc v rámci po sobě následujících Smluv o spolupráci a partnerství (ACP-EU) se neustále zvyšovala. Od roku 1990 se podpora soustředila na rozvoj vnějších ostrovů. Program na podporu sociálního rozvoje vnějšího ostrova si klade za cíl zlepšit situaci v oblasti vzdělání, ochrany životního prostředí a dodávky vody na vnějších ostrovech; soustředí se na nestátní subjekty. V prosinci 2002 byl podepsán strategický dokument pro, který v rámci 9. EDF pro období vyčlenil 4,5 mil. EUR (ve skladbě: 3,3 mil. EUR nový závazek, 0,7 mil. EUR nedočerpané prostředky z 8. EDF, 0,5 mil. EUR dodatečné navýšení v r. 2004). Dalších 700 tis. EUR bylo vyčleněno pro případ mimořádných událostí při živelných pohromách. Vyčleněné finanční prostředky ve výši 4 mil. EUR byly postupně vyčerpány do konce roku EU vyčlenila ve prospěch v období celkem 9,0 mil. EUR (kromě 0,7 mil. EUR na mimořádné události). Všechny prostředky byly využity. Předcházející čerpání prostředků z EDF a podporované oblasti: 6. EDF 2,0 mil. EUR (ochrana pobřeží a elektrifikace), 7. EDF 1,3 mil. EUR (zejména dovoz paliva), 8. EDF 1,9 mil. EUR (vzdělání a životní prostředí). 10/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

11 5. Finanční a daňový sektor Vláda prosazuje reformu veřejného sektoru s cílem snížit závislost na zahraniční pomoci. Již minulá vláda přijala středně dobou a dlouhodobou rozvojovou strategii Vision Reforma zahrnuje snížení státních výdajů (např. snižování počtu státních úředníků o 7 %; 2/3 oficiální pracovní síly, která čítá osob, zaměstnává stát) a zeštíhlení veřejných služeb (formou privatizace některých státních činností). Důraz je kladen na rozvoj soukromého sektoru včetně vytvoření nového legislativního rámce pro přímé zahraniční investice. Součástí reformy je decentralizace vlády na vnější ostrovy, zlepšení výkonnosti veřejného sektoru a rychlejší rozvoj vnějších ostrovů, kde žije polovina populace, navíc s nejnižšími příjmy. Od byla přijata nová daňová opatření (viz kap. 4.1.) Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Státní příjmy v roce 2008 dosáhly výše 38 mil. USD (příjmy z hospodářské činnosti a dary jsou v poměru 37 : 63 ), výdaje vzrostly v roce 2008 oproti předchozímu roku o 80 % na 36,0 mil.usd (souvisí s dary na výstavbu elektrárny ve Funafuti a rozšířením Výcvikového centra pro námořníky). Účetně byl tedy v r zaznamenán přebytek ve výši 2 mil. USD. V zemi funguje vládní konsolidační investiční fond KIF, který je dotován příjmy z TTF. Pro rok 2007 byly plánovány příjmy ve výši 26,8 mil. USD (vč. darů v objemu 15,8 mil. USD) a výdaje v objemu 30,8 mil. USD, deficit státního rozpočtu byl financován opět z KIF. Údaje o příjmech a výdajích st. rozpočtu za rok 2009 nejsou k dispozici, ale saldo rozpočtu se odhaduje na 4,6 % HDP (přebytek). V roce 2010 se v důsledku zvýšení vládních výdajů (o 6 % oproti předchozímu roku) počítá s deficitem rozpočtu. Rizikem je také fluktuace příjmů z licencí pro rybolov ve výlučné ekonomické zóně. Od roku 2003 došlo k dramatickému propadu v příjmech státu, způsobenému především výpadkem příjmů z The Trust Fund TTF v období let , které jsou zásadním finančním zdrojem země. Sitace v r a 2009 se ještě více zhoršila s ohledem na globální finanční krizi. Dary mezinárodního společenství se tak staly v posledním období klíčovým prvkem tuvalských financí. TTF vytvořily v roce 1987 tři donorské státy: Nový Zéland, Austrálie, Velká Británie. Prozíravá investiční politika fondu a konzervativní vybírání zisků měly za následek nárůst jmění fondu ze základního kapitálu v objemu 17 mil. USD v roce 1987 na 35 mil. USD v roce 1999 a 77 mil. USD v září Výnosy z fondu každoročně od roku 1990 přináší do státního rozpočtu významné příjmy, které byly přerušeny v letech s ohledem na situaci na mezinárodních kapitálových trzích. V roce 2006 opět plynulo z TTF do konsolidačního investičního fondu 9 mil. USD a v roce ,4 mil. USD. V roce 2008 však žádné prostředky z TTF do st. rozpočtu resp. KIF nedošly s ohledem na krizi na finančních trzích, kde jsou prostředky TTF investovány. Příjmy z turismu jsou omezené (ročně navštíví cca turistů). Jedním ze zdrojů příjmů je vydávání a prodej známek a mincí, zaměstnávání místních námořníků na zahraničních lodích (zejména německých; v roce 2006 přínos v objemu 3,2 mil. USD), naopak občanů bylo repatriováno zpět v souvislosti se snížením těžby fosfátů v Nauru. Dalším významným příjmem v objemu 2,3 mil. USD ročně je pronájem internetové domény.tv. Podstatné příjmy pramení i z udělování telekomunikačních licencí a licencí na rybolov. má podepsané dohody o rybolovu s Taiwanem, Japonskem a USA. rovněž poskytuje svůj lodní regist jiným státům, což generuje další příjmy do státní pokladny Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) Deficit běžného účtu činil v roce ,68 mil. USD (jediný dostupný v r. 2010) Zahraniční zadluženost, dluhová služba 5.4. Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) 5.5. Daňový systém 11/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

12 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Vývoz dosáhl v roce 2007 objemu 0,1 mil. USD (FOB) a tohoto objemu dosahoval i v předchozích letech. Údaje za roky 2008 a 2009 nejsou k dispozici. Dovoz do v roce 2007 dosáhl výše 15,5 mil. USD (CIF) a v předchozím roce ,5 mil. USD. Pozn.: aktuálnější hodnotové informace nejsou v roce 2010 k dispozici Teritoriální struktura postavení v (k) EU Teritoriální skladba obchodu podle údajů z roku 2007 Vývoz: Austrálie 26 % Indie 24,8 % Indonésie 15,3 % Fidži 12,9 % Japonsko 8,5 % Ghana 2,7 % Dovoz: Japonsko 44,2 % Fidži 19,3 % Čína 10,4 % Indie 4,4 % Austrálie 2,0 % Norsko 1,6 % Nový Zéland 1,2 % Německo 0,6 % Indonésie 0,1 % 6.3. Komoditní struktura Komoditní struktura Dovoz zahrnoval tyto komodity: potraviny zvířata minerální oleje stroje a dopravní prostředky hotové výrobky (spotřební zboží) Vývoz zahrnoval tyto komodity: kopra ryby 12/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

13 rukodělné výrobky 6.4. Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu 6.5. Ochrana domácího trhu 6.6. Zóny volného obchodu 13/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

14 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR ČR iniciovala navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Bývalá velvyslankyně v Malajsii D. Huňátová se setkala v Suvě na Fiji s vedoucím ZÚ pro Fiji velvyslancem Taukelinem Finikasou a požádala o zahájení procedury pro navázání diplomatických vztahů. Velvyslankyně ČR získala od tuvalské strany agrément v říjnu r. 2006, předání pověřovacích listin se však neuskutečnilo. Nový velvyslanec v Malajsii akreditovaný rovněž pro J. Füry obdržel od tuvalské strany agrément v červenci Dne se v rámci kampaně za zvolení za nestálého člena RB OSN uskutečnilo v New Yorku setkání I. Náměstka ministra životního prostředí J. Dusíka se stálým představitelem při OSN. následně při hlasování kandidaturu ČR podpořilo. Stálý představitel při OSN současně oslovil ČR se žádostí o podporu při pořízení nákladního trajektu pro přepravu traktorů, buldozerů, nákladních aut a stavebního materiálu nutných pro zajištění rozvoje jednotlivých ostrůvků, jehož pořizovací cena je USD Smluvní základna Není uzavřena žádná hospodářsky orientovaná smlouva mezi ČR a Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Bilaterální vztahy mezi ČR a v obchodní oblasti nedosahují žádných významných objemů. Od ledna 2003 do září 2011 se realizoval vzájemný obchodní obrat ve výši 796 tis. USD, vývoz činil 13 tis. USD a dovoz 783 tis. USD. Od ledna do září 2011 se realizoval pouze dovoz a to ve výši 3 tis. USD (živé ryby) Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Obchodní výměna ČR v období leden 2003 až září 2011 (v tis. USD) Vývoz Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD (tis.) 4407 Dřevo rozřezané štípané loupané 5 ap nad 6 mm 7013 Sklo stolní domácenské kuchyňské 0 aj zboží 7308 Konstrukce části desky tyče aj z 8 železa oceli CELKEM VÝVOZ 13 Dovoz Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD (tis.) 0301 Ryby živé Květiny řezané na kytice ap čersvé 0 sušené aj 3926 Výrobky ostatní z plastů aj 1 materiálů 4008 Desky tyče ap z kaučuku 1 vulkanizov ne tvrdého 4403 Dřevo surové i odkorněně bez 0 dřevní běli mízy 4421 Výrobky ostatní ze dřeva Štítky nálepky papírové kartonové 0 lepenkové 14/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

15 6109 Trička vrchní tílka aj nátělníky 1 pletené 6110 Pulovry svetry vesty apod pletené 0 háčkované 6114 Oděvy pletené háčkované ostatní Podprsenky korzety podvazky šle 2 ap i pletené 6402 Obuv ostatní z kaučuku plastů Květiny listoví ovoce umělé části 0 výrobky 7318 Šrouby vruty matice podložky aj z 0 železa ocel 7326 Výrobky ostatní z železa oceli Fólie hliníkové o síle pod 0,2 mm Přístroje mech k stříkání ap 0 přístroje hasicí 8465 Stroje obráběcí na opracování 0 dřeva korku ap 8466 Části součásti strojů obráběcích 0 tvářecích 8471 Stroje automat zprac dat jednotky 1 snímače ap 8505 Elektromagnety aj zaříz upínací s 0 magnety ap 8511 Zařízení zapalovací spouštěcí el 0 pro motory 8536 Přístr el k ochraně ap el obvodů do V 8544 Dráty kabely vodiče elektr ost 0 izolované aj 9503 Hračky, modely Potřeby pro tělocvik atletiku aj 266 sporty CELKEM DOVOZ 783 Pozn.: údaje s hodnotou 0 - statistika registruje vývoz/dovoz této komodity, ale v objemu nižším než 1 tis. USD. Zdroj: Český statistický úřad 7.4. Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) 7.5. Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce ZÚ Kuala Lumpur neeviduje žádné takové subjekty Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci S ohledem na vzdálenost a dostupnost teritoria je obchodní výměna zanedbatelná. ZÚ neeviduje žádné poptávky po českém zboží z tohoto teritoria. 15/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

16 7.7. Zahraniční rozvojová spolupráce ČR neposkytuje žádnou rozvojovou pomoc Vzájemná výměna v oblasti služeb Není Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 16/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

17 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej 8.2. Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil 8.3. Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku 8.4. Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) 8.5. Způsoby řešení obchodních sporů 8.6. Režim zadávání veřejných zakázek 8.7. Problémy a rizika místního trhu 8.8. Problematika ochrany duševního vlastnictví 8.9. Obvyklé platební podmínky, platební morálka Významné veletrhy a výstavy v teritoriu 17/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

18 9. Investiční klima 9.1. Podmínky vstupu zahraničního kapitálu (omezení, pobídky pro investory) Vláda vítá zahraniční investice, ale ty s ohledem na omezené přírodní zdroje nejsou četné. Příliv zahraničních investic upravuje Foreign Direct Investment Act z roku Každý návrh na zahraniční investici je posuzován případ od případu, nejsou stanoveny pevné investiční pobídky, ale je umožněno některé položky pro novou investici (zařízení, stroje a dopravní prostředky, stavební materiály) dovážet bezcelně. Daňové úlevy mají vybraná odvětví jako např. turistika, kdy tzv. pionýrský statut uděluje ministerstvo financí. Zahraniční investor nemůže vlastnit nemovitosti a půdu si musí pronajímat od původních majitelů. Nájem podléhá schválení ministerstvem pro přírodní zdroje. Není žádný požadavek státu na účast místního subjektu v zahraničním investičním projektu. Zahraniční firmy podnikající v musí být registrovány v místním podnikovém rejstříku. Ochrana duševního vlastnictví kopíruje britský systém, ale není doložena jeho vymahatelnost. Země nemá uzavřenu žádnou bilaterální investiční dohodu. V nejsou limity na transfer finančních prostředků do země (místní měnou je australský dolar), při repatriaci zisku je vyžadováno povolení ministerstva financí. Ministerstvo financí, ekonomického plánování a průmyslu zajišťuje informace o investičních příležitostech. Návrhy na potenciální investiční záměry musí být předány do Foreign Investment Facilitation Board. Tento orgán návrhy posuzuje před vydáním povolení. Žádost k povolení zahraniční investice se podává na standardizovaném dotazníku, musí obsahovat informace o rozsahu, podstatě a efektivnosti projektu a dále informace o dosavadních aktivitách žadatele vč. bankovní informace a výpisu z trestního rejstříku. Kontakt na místní agenturu pro podporu přímých zahraničních investic Ministry of Finance, Economic Planning & Industries Department of Trade & Industries (Foreign Investment Facilitation Board) Private Mail Government Building Vaiaku, Funafuti TUVALU Tel: (688) Fax: (688) Přímé zahraniční investice v teritoriu (odvětvová a teritoriální struktura) 9.3. České investice v teritoriu Není evidována žádná česká firma investující v Nejperspektivnější odvětví pro investice, privatizační a rozvojové projekty Rozhodování o případné investici mohou negativně ovlivnit klimatické změny, které mají velký vliv na dění v zemi, neboť nejvyšší místo je jen 5 metrů nad mořem a hrozí zatopení při zvyšování hladiny moří. S ohledem na omezené hospodářské možnosti a vzdálenost lze jen těžko očekávat investice českých subjektů v této zemi, ale teoretickými oblastmi pro investice jsou turistický ruch a potravinářský průmysl (zpracování ryb) Rizika investování v teritoriu Viz kapitola /19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

19 10. Očekávaný vývoj v teritoriu Významné události v následujícím roce a jejich dopady na ekonomickou sféru země Trendy, vstup země do mezinárodních uskupení, přijetí nových zákonů, daní apod. V krátkodobém horizontu je významná daňová reforma platná od (viz. kap. 4.1.), která má napomoci k vyrovnání státního rozpočtu. Z dlouhodobého hlediska je pro prioritní otázka klimatických změn a s tím související zvýšení hladin oceánů, což by významným či dokonce existenčním způsobem ovlivnilo život obyvatel. Místní vláda v této souvislosti požádala již v r Austrálii a Nový Zéland o případnou evakuci jejích obyvatel. Ozázka klimatických změ v souvislosti s je často zmiňována na mezinárodních fórech (Kodaňská konference apod.). Nicméně nejnovější vědecká studie z června r zjistila, že toto atolové soustroví se nepotápí, ale naopak se terén navyšuje usazováním sedimentů Nové možnosti pro český export či jinou ekonomickou spolupráci s ČR 19/19 Zastupitelský úřad Kuala Lumpur (Malajsie)

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2011 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2011 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2011 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU Obsah I. SOUHRNNÉ HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU... 1 1. CÍLE ROZPOČTOVÉ

Více

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 3/2009 205-05-04 00:00:00 2 Po celý rok 2008 dle údajů NBP (Polské národní banky) - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 50 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 10. týden 7. až 11. března 2016 Lednová bilance zahraničního obchodu sáhla na rekord Lednové výsledky zahraničního obchodu nepřekvapily, když nejenže navázaly na pozitivní

Více

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2013 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2013 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2013 C. ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU Obsah I. SOUHRNNÉ HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU... 1 1. CÍLE ROZPOČTOVÉ

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Čtvrtletní přehled za leden až březen 2012

Čtvrtletní přehled za leden až březen 2012 Čtvrtletní přehled za leden až březen Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů), dosáhl v prvním čtvrtletí roku obrat zahraničního obchodu v běžných

Více

V l á d n í n á v r h,

V l á d n í n á v r h, V l á d n í n á v r h, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Srílanskou demokratickou socialistickou republikou o podpoře a vzájemné

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008

Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008 Vývoj státního dluhu, dluhu veřejných rozpočtů, státního rozpočtu ČR a HDP v letech 1993-2008 Ing. Josef Palán Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut studie č. 2.091

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 06/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 06/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu Polska

Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu Polska RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. března 2009 (12.03) (OR. en) 7322/09 UEM 77 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Stanovisko Rady k aktualizovanému konvergenčnímu programu

Více

I. 2. VÝVOJ ZÁVAZNÝCH UKAZATELŮ ROZPOČTU. I.3.1. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

I. 2. VÝVOJ ZÁVAZNÝCH UKAZATELŮ ROZPOČTU. I.3.1. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti O B S A H I. PRŮVODNÍ ZPRÁVA strana I. 1. ÚVOD 9 I. 2. VÝVOJ ZÁVAZNÝCH UKAZATELŮ ROZPOČTU 14 I. 3. PŘÍJMY KAPITOLY MO 17 I.3.1. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY ECB

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY ECB Box MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ PRACOVNÍKY Na základě údajů dostupných k 22. únoru 2013 sestavili pracovníci projekce makroekonomického vývoje eurozóny 1. Podle těchto projekcí by měl

Více

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014:

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: - 1-1 Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: Průmyslová produkce za červen rostla o 8,1% y/y Maloobchodní tržby za červen vzrostly o 8,2% y/y Nezaměstnanost v červenci stagnovala na úrovni 7,4% Inflace

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002)

Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002) Komise uvádí ekonomické prognózy pro kandidátské země (2001-2002) Hospodářský rozvoj kandidátských zemí bude pravděpodobně v letech 2001-2002 mohutný, i přes slábnoucí mezinárodní prostředí, po silném

Více

Měsíční přehled č. 09/00

Měsíční přehled č. 09/00 Měsíční přehled č. 09/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v září obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 197,8 mld.kč, čímž stoupl v

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 9/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 9/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 9/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 3 Nezaměstnanost...

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému

Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Makroekonomické projekce pro eurozónu vypracované odborníky Eurosystému Na základě údajů dostupných k 17. květnu 2004 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny. 1 Podle

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

I. OBECNÁ ČÁST. Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2014 byl zpracován na základě následujících podkladů:

I. OBECNÁ ČÁST. Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2014 byl zpracován na základě následujících podkladů: I. OBECNÁ ČÁST Vývoj rozpočtů krajů, jako součásti veřejných rozpočtů, bude v roce 2014 ovlivněn opatřeními uplatňovanými v návrhu státního rozpočtu na rok 2014. Předpokládá se, že kraje jako celek dosáhnou

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Únor 2013 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle konečných čísel klesl HDP meziročně o 1,7 procent a mezi-čtvrtletně o 0,2 procent ve 4. čtvrtletí a potvrdil

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

Kapitola 309. Návrh závěrečného účtu za rok 2015

Kapitola 309. Návrh závěrečného účtu za rok 2015 Kapitola 309 Návrh závěrečného účtu za rok 2015 Brno, březen 2016 Obsah I. Průvodní zpráva k závěrečnému účtu za rok 2015 1. Úvod... 3 2. Hodnocení plnění rozpočtu... 4 3. Rovnoměrnost čerpání rozpočtových

Více

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Březen 2004 Obsah Strana 1. Podíl cestovního ruchu na ekonomice státu 3 1.1. Devizové příjmy z cestovního ruchu 3 1.2. Podíl cestovního ruchu na základních

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ing. Jan Zaplatílek 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Ropa a její význam Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků.

Více

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15

VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA. 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 VÝROBA POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBKŮ A NÁPOJŮ, TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ DA 1. Výroba potravinářských výrobků a nápojů OKEČ 15 1.1. Charakteristika odvětví Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím navazujícím

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ A SPECIFICKÉ AKTIVITY MEZI ČR A ČÍNOU

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ A SPECIFICKÉ AKTIVITY MEZI ČR A ČÍNOU ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ A SPECIFICKÉ AKTIVITY MEZI ČR A ČÍNOU 29. 3. 2016, Praha Zpracoval řešitelský tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Obsah: Export a import zboží

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Dopady hospodářské krize v Rumunsku

Dopady hospodářské krize v Rumunsku Dopady hospodářské krize v Rumunsku Adéla Švarcová Sabina Roubičková KEU 2013/2014 Obsah Obecné informace o Rumunsku Vývoj po 2. světové válce Ekonomická krize Politická krize Obecné informace Jedna z

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014. a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 417 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Lucemburska na rok 2014 a stanovisko Rady k programu stability Lucemburska na rok

Více

Studijní opora. 14. Kapitola. Otevřená ekonomika. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D.

Studijní opora. 14. Kapitola. Otevřená ekonomika. Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D. Studijní opora Název předmětu: Ekonomie I (část makroekonomie) 14. Kapitola Otevřená ekonomika Zpracoval(a): Ing. Vendula Hynková, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy (Patrik Hudec, Head of Fund Portfolio Management) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. květen 2016 2 Globální

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008

Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 Telefónica O2 Czech Republic - Finanční výsledky za rok 2008 24. února 2009 Telefónica O2 Czech Republic, a.s. oznamuje své auditované konsolidované finanční výsledky za rok 2008, připravené v souladu

Více

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL

NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL NÁVRH STÁTNÍHO ZÁVĚREČNÉHO ÚČTU ČESKÉ REPUBLIKY ZA ROK 2014 H. VÝSLEDKY ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ KAPITOL OBSAH: KAPITOLA 301 - KANCELÁŘ PREZIDENTA REPUBLIKY... 1 KAPITOLA 302 - POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU...

Více

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0624 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_3_15_Marshallovy

Více

JAK ÚSPĚŠNĚ EXPORTOVAT NA UKRAJINU A DO POBALTÍ Exportní konference

JAK ÚSPĚŠNĚ EXPORTOVAT NA UKRAJINU A DO POBALTÍ Exportní konference JAK ÚSPĚŠNĚ EXPORTOVAT NA UKRAJINU A DO POBALTÍ Exportní konference Jaromír Chabr ředitel divize Financování obchodu a exportu Komerční banka, a.s. Praha, 29.5.2012 Ukrajina Ukrajina Ekonomický pohled:

Více

Růstová výkonnost a stabilita

Růstová výkonnost a stabilita Růstová výkonnost a stabilita 1. Růst a nabídková stránka ekonomiky 1.1 Mezinárodní ekonomický vývoj Struktura světového hospodářského růstu Vývoj ekonomiky v USA Japonsko Evropská unie Nové členské země

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Irska na rok 2015

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Irska na rok 2015 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.5.2015 COM(2015) 258 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Irska na rok 2015 a stanovisko Rady k programu stability Irska z roku 2015 CS CS

Více

I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3. I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11. II.1 Organizaèní schéma 12

I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3. I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11. II.1 Organizaèní schéma 12 1998 VÝROČNÍ ZPRÁVA OBSAH: ÚVODNÍ SLOVO GUVERNÉRA ÈNB 1 I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3 I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11 II.1 Organizaèní schéma 12 III. MÌNOVÁ

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2014 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2012 kapitola 307 Ministerstvo obrany

Návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2012 kapitola 307 Ministerstvo obrany ÚVOD Předkládanou publikací chce Ministerstvo obrany České republiky v souladu se zněním zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, informovat veřejnost a

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu PANORAMA ČESKÉHO PRŮMYSLU 2002

Ministerstvo průmyslu a obchodu PANORAMA ČESKÉHO PRŮMYSLU 2002 Ministerstvo průmyslu a obchodu PANORAMA ČESKÉHO PRŮMYSLU 2002 Praha 2003 Zpracovaly: sekce průmyslu a stavebnictví a sekce paliv, energetiky a hutnictví MPO, odbor potravinářské výroby MZe, VÚZE Redaktor:

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Říjen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem listopadu stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 4,0 procenta meziročně, což

Více

1 Úvod. Rozbor zahraničního obchodu České republiky s Čínou je orientován především na:

1 Úvod. Rozbor zahraničního obchodu České republiky s Čínou je orientován především na: 1 Úvod Zahraniční obchod České republiky s Čínou patřil v letech 2005 až 2012 v rámci celkových zahraničněobchodních vztahů České republiky k poměrně významným. Na celkovém obratu zahraničního obchodu

Více

KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ

KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ KAPITOLA 0: MAKROEKONOMICKÝ RÁMEC ANALÝZY VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ Česká republika Tab.0.1 Hlavní makroekonomické ukazatele národního hospodářství České republiky Mezinárodní srovnání Tab.0.2 HDP na 1

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU

MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU MAKROEKONOMICKÉ PROJEKCE PRO EUROZÓNU SESTAVENÉ ODBORNÍKY EUROSYSTÉMU Na základě údajů dostupných k 25. listopadu 2011 sestavili odborníci Eurosystému projekce makroekonomického vývoje eurozóny 1. Hospodářská

Více

2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17

2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17 VÝROBA TEXTILIÍ, TEXTILNÍCH A ODĚVNÍCH VÝROBKŮ DB Výroba textilií a textilních výrobků 2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17 2.1. Charakteristika odvětví Textilní průmysl se podle druhu zpracovávané

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2011 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2011 v celkovém množství 6 925,5 tis. tun (pokles o 10,4% v porovnání s rokem 2010) za celkovou

Více

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko.

Trhy rychle postavily novou vládu v Maďarsku do latě. Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2. Maďarsko. www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 11. června 2010 Česká republika Střední Evropa se navrací k růstu 2 Maďarsko Nová maďarská vláda vyhlašuje úsporný program 3 Výhled na týden Běžný účet platební bilance

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika 02.11.2010 Dunajská strategie Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika Další z projektů regionálního partnerství podporovaného Evropskou unií, tzv. Dunajská strategie, se

Více

ERGO pojišťovna, a.s.

ERGO pojišťovna, a.s. ERGO pojišťovna, a.s. za rok 2015 Řádná valná hromada 27. dubna 2016 v Praze Obsah Orgány společnosti... 3 Zpráva dozorčí rady... 4 Úvodní slovo předsedy představenstva... 5 Ekonomika 2015... 6 Pojišťovnictví

Více

Cílem této diplomové práce je analyzovat trendy světového a českého pojišťovnictví.

Cílem této diplomové práce je analyzovat trendy světového a českého pojišťovnictví. Obsah Úvod... 6 1 Struktura světového pojistného trhu... 7 2 Vývoj na světových trzích v posledním desetiletí... 11 2.1 VÝVOJ POJIŠTĚNOSTI V LETECH 1998-2007... 12 2.2 VÝVOJ POJIŠTĚNOSTI V ROCE 2007, POROVNÁNÍ

Více

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů

IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů IV. Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů Obsah 1. ÚVOD...3 2. VÝCHOZÍ POZICE PRO NÁRODNÍ PROGRAM...4 2.1 VÝCHOZÍ POZICE V OBLASTI ÚČINNOSTI

Více

ABCD. Česká agentura na podporu obchodu (CzechTrade) Analýza ekonomických dopadů návrhu směrnice o službách na vnitřním trhu

ABCD. Česká agentura na podporu obchodu (CzechTrade) Analýza ekonomických dopadů návrhu směrnice o službách na vnitřním trhu ABCD Česká agentura na podporu obchodu (CzechTrade) Analýza ekonomických dopadů návrhu směrnice o službách na vnitřním trhu 9. listopadu 2005 Obsah 1 Manažerské shrnutí 1 2 Výchozí situace 4 2.1 Stanovení

Více

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009

Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Ústav zemědělské ekonomiky a informací Analýza agrárního zahraničního obchodu ČR v letech 2008 a 2009 Zpracovala: Ing. Karina Pohlová Předání dat z ČSÚ do databáze MZe: 8. 2. 2010 Předání výsledků agrárního

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD.

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD. VYBRANÁ TÉMATA 17/2011 Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně Ing. Marcela Cupalová, PhD. srpen 2011 Vybraná témata 17/2011 2 Světová ekonomická krize, která byla spuštěna finanční

Více

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014

Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti v 1. pololetí 2014 I. Hlavní tendence ve vývoji zaměstnanosti a nezaměstnanosti... 2 II. Zaměstnanost... 7 1. STAV A VÝVOJ ZAMĚSTNANOSTI... 7 2. STRUKTURA

Více

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Ztracené roky? Neradostná data Počátkem milenia započalo růstové období pro českou ekonomiku

Více

Nejméně rozvinuté země světa. Vyčleněno OSN na základě HDP, zdravotních, k výživě se vztahujících, vzdělanostních apod. charakteristik.

Nejméně rozvinuté země světa. Vyčleněno OSN na základě HDP, zdravotních, k výživě se vztahujících, vzdělanostních apod. charakteristik. 1 HDP, HNP 1. února 2011 12:38 HDP (GDP) = hrubý domácí produkt o Celková peněžní hodnota zboží a služeb vytvořená za dané období (rok) na určitém území bez ohledu na původ obchodu o Nejsou zahrnuty např.

Více

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO ZÍSKÁNÍ PODPORY

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO ZÍSKÁNÍ PODPORY VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO ZÍSKÁNÍ PODPORY PRO MĚSÍČNÍ ZAHRANIČNÍ STÁŽ FORS V RÁMCI PROJEKTU RESAREAS 1) Podpora FoRS může být čerpána pro zahraniční stáže: v akademických, vědeckých, výzkumných institucích a

Více

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS

1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt. 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu AD AS Makroekonomie (Bc) LS 2005/06 Podkladové materiály na cvičení 1) Úvod do makroekonomie, makroekonomické identity, hrubý domácí produkt 2) Celkové výdaje, rovnovážný produkt (model 45 ), rovnováha v modelu

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016 Aktuální vývoj na finančních trzích Globální ekonomika Dluhopisy a měny Akcie a komodity Globální ekonomika

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015 Mgr. Martin Úlovec Praha 2015 1 OBSAH 1. Úvodní poznámky... 3 2. Nezaměstnanost absolventů škol a hospodářská krize... 4 3. Počty

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomika: Podíl kraje na HDP ČR byl pátý nejnižší mezi kraji. Makroekonomické údaje za rok 213 budou v krajském členění k dispozici až ke konci roku 214, proto se v této oblasti

Více

DISKUSE. K předmětné prezentaci postupuji srovnání. České republiky se Švédskem. Zpracoval : Jára Miroslav

DISKUSE. K předmětné prezentaci postupuji srovnání. České republiky se Švédskem. Zpracoval : Jára Miroslav 1 DISKUSE K JEDNÁNÍ 1. PRACOVNÍHO TÝMU ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU ze dne 7. 1. 2016 k prezentaci pan JAROSLAV VOSTATEK Scénáře dílčích penzijních reforem K předmětné prezentaci postupuji srovnání

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Geografie průmyslu. Otakar Čerba. Přednáška z předmětu Socioekonomická geografie pro geomatiku (KMA/SGG) Západočeská univerzita

Geografie průmyslu. Otakar Čerba. Přednáška z předmětu Socioekonomická geografie pro geomatiku (KMA/SGG) Západočeská univerzita Geografie průmyslu Přednáška z předmětu Socioekonomická geografie pro geomatiku (KMA/SGG) Otakar Čerba Západočeská univerzita Datum vytvoření: 16. 4. 2007 Poslední aktualizace: 29. 4. 2013 Obsah přednášky

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy hlavního města Prahy

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy hlavního města Prahy Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy hlavního města Prahy PRAHA 2006 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR ŠKOLSTVÍ ODBOR UMĚLECKÝCH ŠKOL, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Obsah

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

3. Konvergenční procesy

3. Konvergenční procesy . Konvergenční procesy.. Nominální konvergence Česká republika neměla v předchozích letech s plněním maastrichtských kritérií nominální konvergence směrem k průměrné úrovni hospodářské a měnové unie v

Více

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: DOPRAVA A SPOJE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí žáci a absolventi

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

IZRAEL exportní příležitosti na pátém největším mimoevropském trhu

IZRAEL exportní příležitosti na pátém největším mimoevropském trhu IZRAEL exportní příležitosti na pátém největším mimoevropském trhu Jiří Rak ředitel zastoupení v Tel Avivu 16.9.2015 www.czechtrade.cz Český export v roce 2014 v mil. USD (zdroj ČSÚ) Název země Mil. USD

Více