VSEM_MBA 27. Vysoká škola ekonomie a managementu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VSEM_MBA 27. Vysoká škola ekonomie a managementu"

Transkript

1

2 VSEM_MBA 27 Vysoká škola ekonomie a managementu Management změny Ing. Lukáš Blažek, Ph.D. D

3 Literatura Základní literatura: Kovář F., Hrazdilová Bočková K., Management změny, VŠEM 2008 Doplňkové interní materiály VŠEM: Studijní text prezentace jednotlivých přednášek Web Forum pro dotazy při samostudiu

4 Literatura Doplňující literatura : Kopčaj A.:Řízení proudu změn, Kopčaj Silma 90 ve spolupráci s Grada Publishing a Národním vzdělávacím fondem, Rychvald 1999 Kovář F., Strategický management, VŠE, Jindřichův Hradec 2005 Vodáček L.,Vodáčková O.: Moderní management v teorii a praxi, Management Press, Praha, 2006 Řezáč J., Moderní management, Computer Press, Brno, 2009 Truneček J., Znalostní podnik ve znalostní společnosti, Professional Publishing, Praha, 2003 Fiala P., Projektové řízení modely, metody, analýzy, Professional Publishing, Praha, 1995

5 Management změny Cíl předmětu Poskytnutí informací a znalostí v oblasti základní disciplíny managementu, která svojí povahou tvoří jádro manažerských dovedností a znalostí.

6 Základní témata předmětu Filozofie managementu změny Teoreticko metodologické základy managementu změny Management změny v ekonomickém organismu Management znalostí Rozhodování o změně a inovaci Moderní přístupy k managementu změny a inovace v ekonomickém organismu Management projektu změny a inovace

7 Filozofie managementu změny Cíl tématu: Úvod do problematiky managementu změny, poznání projevů změn a důvodů pro změny.

8 Důvody radikálních změn makroekonomický vývoj mikroekonomický k i ký vývoj sílící konkurence stávající systémy řízení organizací

9 Filozofie managementu změny Proměnlivost má charakter: a) růstu b) degenerace Nelze hovořit o stabilitě změny jsou nevyhnutelným projevem reality.

10 Filozofie managementu změny Aktivitak Změna Efekt

11 Filozofie managementu změny Východiskem aktivit vedoucích ke změnám je řešení určitého problému. Typy problémů: ohrožení porucha příležitost

12 Filozofie managementu změny Cílový stav: a) Orientace na problémy typu příležitost hledání možností pro zlepšování. b) Chceme li dosáhnout citelných efektů, nelze spoléhat na samovolný vývoj ani na spontánní iniciativy zaměstnanců.

13 Filozofie managementu změny Změny není nutné vztahovat pouze na procesy v podniku. Důležité žitéje řešit také změny: ě v myšlení lidí (zaměstnanců / řídících pracovníků) v oblasti rozhodování

14 Závěr: Filozofie managementu změny Pro řízení proudu změn platí, že nestačí odstraňovat nedostatky, musí se hledat a vytvářet přednosti. Podnik který chce získat výhodu před ostatními, musí mít jasnou strategii, jak řízení změny docílit. Přednosti firmy lze budovat na základě poznatku, že změna je určujícím činitelem rozvoje potřeb zákazníků.

15 Závěr: Filozofie managementu změny Jedinou konstantou budoucího vývoje bude opět změna na váze nabývá management změn. Čas kolem nás jako by plynul rychleji než dříve Čas je plný turbulencí, skokových změn a chaosu Parciální procesy managementu budou více probíhat ve zrychleném a nerovnoměrném pohybu

16 Filozofie managementu změny Závěr: Kategorie času se úzce pojí také s rychlostí. Právě rychlost myšlení, kreativity, vnášení invence do inkrementálních i zásadních inovací bude nabývat na významu i v managementu,marketingu a podnikání.

17 Teoreticko metodologické základy Cíl tématu: t managementu změny Aplikace poznatků obecné teorie systémů,termodynamiky ů otevřených ř ýha uzavřených systémů,biologie do managementu změny.

18 Objektivní realita a její objekty Svět objektivní realita, ve které se nacházíme je naplněna objekty různé podoby. Dělení objektů podle základní klasifikace: Existující, Neexistující Klasifikace objektů podle vzniku: Přírodní, Umělé

19 Složky objektů U kždéh každého objektu objektivní reality lze dfi definovat 3 složky: Substance látka, ze které je objekt tvořen Uspořádanost vymezení jeho struktury, tvaru, organizace jeho subsystémů ů a prvků apod. Procesy souboryčinností přetvářejících vstupy na výstupy vytvářejících tak hodnotu pro zákazníka

20 Systémový přístup ke zkoumání objektů Podmínkou vymezení systému je stanovení účelu. Systémový přístup jako vědní disciplína (metoda myšlení) umožňuje na určitém objektu zkoumat pouze a jenom ty vlastnosti, které odpovídají našemu zájmu a účelu zkoumání.

21 Systémový přístup ke zkoumání objektů Za systém považujeme účelově definovanou množinu prvků a množin vazeb mezi nimi, které společně č ě určují vlastnosti celku. Navedení systému je podmíněno vymezením y j p y objektu, na který je systém naváděn, účelu, který chceme zkoumat a rozlišovací úrovní.

22 Klasifikace systémů Základní třídění podle: Vazby k okolí otevřené, uzavřené Vztahu k realitě abstraktní, konkrétní Chování v čase statické, dynamické Způsobu chování a) systémy s cílovým a bez cílového chování b) systémy adaptivní a neadaptivní c) systémy deterministické a stochastické Původu přirozené, umělé Obsahu hmotné, nehmotné, informační

23 Význam systémového přístupu Změna paradigmatu je spojena se vznikem systémového přístupu, kde se obrací vztah mezi celkem a částí ke směru, že vlastnosti částí mohou být poznány pouze z poznání celku. Holistický ostcýpřístup Vznik systémového přístupu a myšlení, postup od částí k celku.

24 Význam systémového přístupu Holistický přístup Aplikace holistického managementu poskytuje komplexní vnímání íorganizace, jk jak z pohledu systémového, tak i manažerského, a umožňuje tak zabezpečování homeostáze organizace.

25 Entropie Každý uzavřený systém samovolně směřuje ke stále vzrůstající neuspořádanosti, k veličině zvané entropie Entropie systému: Je vyjádřením (mírou) neuspořádanosti systému s tím, že platí čím je entropie větší, tím je uspořádanost systému menší a naopak. Limitou uspořádanosti jenajednéstraně stav entropického minima (entropické nuly), na straně druhé stav entropického maxima (entropie=1), vyjadřuje totální neuspořádanost systému.

26 Termodynamika Teorie, která popisuje dynamické chování reálných systémů v čase, jejich vzájemné interakce včetně interakce s okolím. Vzniká vhodným spojením mechanikykontinua kontinua a nerovnovážné termodynamiky. Biologické a sociálně ekonomické systémy mají důležitý společný znak nevratnost procesů. Vše probíhá v životních cyklech (nic živého se nevrátí do svého zrodu) i reálné sociálně ekonomické systémy.

27 Základy termodynamiky Termodynamické systémy: Izolované Uzavřené Otevřené Termodynamické veličiny: Extenzivní Intenzivní Vzájemné vztahy mezi extenzivními a intenzivními veličinami tvoří obsah termodynamických zákonů.

28 Základní termodynamické zákony Zákon zachování hmoty říká, že ke změně hmoty systému může dojít pouze přítokem nebo odtokem hmoty z nebo do okolí. Celková hmota nemůže vznikat, ani zanikat, mění jen své formy. První zákon termodynamiky Ke změně energie nebo výkonu v systému může dojít pouze přítokem nebo odtokem energie nebo výkonu z nebo do okolí. Celková energie nemůže vznikat, ani zanikat, mění jen své formy.

29 Základní termodynamické zákony Druhý zákon termodynamiky se týká entropie a vyjadřuje, že neuspořádanost chaos izolovaného systému buď zůstává stejná nebo narůstá nikdy se nemůže zmenšovat (pokud je sstém systém v rovnováze). Tto Tyto jevy udržují přirozený chod událostí jde o přírodní zákon zákon růstu entropie. Zákon růstu entropie předpovídá dominantní směr průběhu přírodních procesů.

30 Entropie jako vyjádření neuspořádanosti objektu Entropii v managementu používáme pro vyjádření míry neuspořádanosti objektu s tím, že je dána úrovní uspořádaností substance, uspořádanosti a procesů. Entropie Interní Externí Sloučení interní a externí entropie je vymezeno jako celková úroveň entropie určitého objektu.

31 Entropie jako vyjádření neuspořádanosti objektu Entropie Fylogenetická představuje v určitém čase nejdokonaleji uspořádanou podobuurčitého určitého objektu a má vždy hodnotu 0. Je ovlivňována inovacemi. Ontogenetická představuje úroveň uspořádanosti zcela konkrétního objektu stejného druhu ve stejném čase. Je podmíněna změnami.

32 Entropie jako vyjádření neuspořádanosti objektu Koncept fl fylogeneze a ontogeneze je převzat ř z biologie, kde fylogeneze představuje vývoj určitého druhu, kdežto ontogeneze vývoj jedince stejného druhu. Fylogenetický vývoj určitého objektu je spojen s jeho inovační úrovní, kdežto ontogenetická úroveň je podmíněna pouze změnou, v tom je podstatná kauzální souvislost využitelná v managementu změny a inovace.

33 Pojetí změny a její klasifikace Změnu v nejobecnějším j pojetí je možno charakterizovat jako přechod jakéhokoli objektu z jedné podoby do podoby jiné. Změny samovolné, cílené (řízené) podnětné, elementární, komplexní inkrementální, transicionální

34 Pojetí změny a její jjklasifikace Z hlediska vlivu změn ě na vývojové tendence organizace lze zaznamenat: Udržovací změny Změny ě znamenající í dosažení parity s konkurencík Změny zlomového charakteru

35 Řízení a management změny a inovace Řízení změny jedna z forem lidské aktivity, jejímž posláním je příprava a prosazování změn Za změnu ě považujeme přechod ř z jdéú jedné úrovně ě uspořádanosti, substance příp. procesů do úrovně jiné vyšší nebo nižší jako výsledku samovolného vývoje nebo vývoje řízeného. Cílená řízená změna je výsledkem lidské aktivity, jejímž posláním je příprava a prosazování změn a definujeme ji jako řízení.

36 Řízení a management změny a inovace Management jakosubsystém řízení vkládá do vztahu řídící subjekt řízený objekt na místo regulátora další lidský subjekt, který potom v závislosti na podobě manažerského stylu řídícího subjektu ovlivňuje chování objektu řízení. Sekundárním posláním manažera je zadržovat nebo napravovat rostoucí entropii řízeného objektu.

37 Inovace Inovace a jejich pojetí Lze ji v nejobecnějším pojetí jtívymezit jk jako uskutečnění jakékoli absolutně nové změny, která je nová z pohledu celosvětového měřítka. Vthi Vztah inovace a změnyě Inovace je absolutní novinka v globálním systémovém é rámci, zatímco změna ě je pouze relativní novinka

38 Inovace a jejich pojetí Vztah inovace a změny Každá ždáinovace je současně č ě změnou ě a to i kvalitativní, ti ne každá změna, a to i kvalitativní, je inovací. Přenášení daného řešení dále je vymezeno jako difuse inovace a probíhá již pouze v podobě změny. V rámci ekonomiky založené na znalostech je role, kterou inovace hraje, považována za podstatnou.

39 Efekt změny a inovace Samovolné i řízené změny a inovace jsou spojeny se vznikem efektu. Za efekt je v nejobecnější podobě považován změněný účinek, který souvisí s účelem daného objektu, ve kterém změna nebo inovace probíhá, a má podobu změněných funkcí objektu, nebo změna užitých zdrojů na využívání funkčnosti v naturální podobě nebo peněžním vyjádřením.

40 Efekt změny a inovace Efekt změny jakéhokoli objektu je dán: a) Změnou jeho funkčnosti, kterou je naplňován účel existence objektu. b) Objemem, kvalitou a strukturou zdrojů, které je nutno vynaložit na dosahování funkčnosti objektu. Toto současně vyjadřuje souborné hodnotící kritérium pro hodnocení změny a inovace.

41 Informace pro management změny Objektivní informovanost Představuje v daném čase existující sumu informací (poznatků), která o stavu objektivní reality a objektů v ní se nacházejících je známa. Neurčitost nulový stav informovanosti o určitém objektu Určitost plná informovanost o určitém objektu

42 Informace pro management změny Dle charakteru informací, které tvoří obsah objektivní informovanosti lze rozdělit objektivní informovanost na: a) Subsystém informací subjektivního charakteru suma informací, které daný stav světa interpretují nepravdivě b) Subsystém informací objektivního charakteru informace jsou relativně objektivního charakteru subsystém objektivní fakticita

43 Informace pro management změny Paradigma Vyjadřuje úroveň akceptovaného poznání v určitém čase. Posun paradigmatu probíhal v důsledku rozvoje lidského poznání, zpřesňování vědění o objektivní realitě a jejích objektech.

44 Věda Je vymezena jk jako: Soustava poznatků o objektivní podobě objektivní reality Forma poznávacího procesu objektivní reality Soustava pracovišť, kde probíhá vědecký ě poznávací proces

45 Management změny v ekonomickém Cíl tématu: organismu Seznámení se s poznatky, adekvátní významu změn a inovací v podnicích a jejich řízení a managementu na úrovni nároků současnosti a budoucnosti.

46 1. Princip Paradigma managementu změny Změna substance, uspořádanosti objektu a procesů v něm probíhajících je jádrem managementu změny. 2. Princip Ekonomické procesy probíhají v čase a prostoru. Časová dimenze představující trajektorii pohybu ekonomického organismu v čase, představuje definiční znak prezentovaného pojetí managementuzměny.

47 Podnik jako ekonomický organismus Ekonomický organismus je definován jako systém, spojený s vnějším prostředím prostřednictvímvstupu vstupu a výstupu s tím, že četnost a intenzita vazeb mezi prvky tohoto systému je větší ve vnitřní struktuře než při jeho propojení s okolím. Podnik je vymezen jako živoucí systém a životaschopný objekt, kde probíhají změny a inovace tak, aby přinášely optimální komplexní efekt.

48 Podnik jako ekonomický organismus Prvky a vazby ekonomického organismu tvoří v souhrnu jeho činitele. Prvky Pracovníci Suroviny, materiály Stroje, zařízení, budovy Vazby, vztahy Energie (resp. energetická vazba) Technologie (resp. technologická vazba) Organizace Konstrukce výrobků / služeb

49 Uspořádanost ekonomického kéh organismu a relativní stupeň komplexnosti Relativní stupeň komplexnosti Vyjadřuje jak daleko je určitý systém vzdálen od stavu totální neuspořádanosti (představované rovnováhou zániku smrti). Představuje úroveň daného konkrétního systému v porovnání s nejvyšší v daném čase dosaženou úrovní, což představuje důležitou informaci pro možnou formulaci jeho strategického vývoje a pro identifikaci změn pro další vývoj.

50 Uspořádanost ekonomického organismu a relativní stupeň komplexnosti Relativní stupeň komplexnosti Vyjadřujestav vnitřníuspořádanostidaného daného systému v konfrontaci s uspořádaností vnějšího prostředí a je vyjadřován prostřednictvím vnitřní a vnější entropie.

51 Uspořádanost ekonomického organismu a relativní stupeň komplexnosti Vnitřní entropie vyjadřuje úroveň uspořádanosti vnitřní struktury daného systému. Vnější entropie je vyjádřením úrovně uspořádanosti vnějšího prostředí. Relativní stupeň komplexnosti v grafickém vyjádření vymezuje koridor života.

52 Vývojový proces ekonomického organismu Podstatou vývojového procesu ekonomického organismu jsou změny jeho reálných prvků a vztahů mezi nimi. Změny jsou výsledkem: působení přírodních sil a vlivů cílevědomého působení člověka Realizace změn: kvantitativních kvalitativních

53 Poznání a jeho formy Poznání probíhá ve dvou základních formách: a) Empirické zdrojem je bezprostřední praxe b) Teoretické Od bezprostřední praxe oddělená činnost Zdrojem lidského poznání jsou smysly a rozum. Empirické a teoretické poznání objektivní reality tvoří zpravidla jednotu poznávacího procesu.

54 Poznání a jeho formy Poznatky tvoří ve svém souhrnu vědění, znalosti. Poznatky: Sdělované (explicitní) Nesdělované (implicitní) Vědeckého charakteru Technického charakteru

55 Invence jako změna ve struktuře vědění Změny, které splňují podmínku absolutní novosti, jsou definovány jakoinovace inovace. Změny ve struktuře vědění vymezíme jako invence. Invence je kvalitativní změna struktury vědění sociálního systému, nebo jeho prvku lidského subjektu. Invence: pozitivní negativní

56 Invence jako změna ve struktuře vědění Změny, ke kterým dochází ve struktuře celosvětového vědění, pokládámeza absolutní invence. Jsouto změny, které mění kvalitu celosvětového vědění. Relativní invence je změna struktury vědění v daném sociálním systému, která probíhá na základě difúze vědění již existujícího v jiných systémech, popř. světového vědění nebo i poznatků vytvořených z vnitřních zdrojů poznání daného systému, které však již jinde existují.

57 Invence jako změna ve struktuře vědění Rozvoj poznání má různé motivace. Invence: Gnoseologické Aplikačního charakteru invence výrobního charakteru

58 Management změny a inovace Variabilitaekonomickérealityna reality na přelomu20.a 21.století, sílící globalizace, úsilí o hledání komparativních výhod i změny v internímprostředí každé společnosti vedou k překonávání dosud přetrvávajících manažerských paradigmat a vyvolávají tlakyna provádění změn. Je zřejmé, že ty společnosti, které se nezabývají inovacemi své produkce a setrvávají na tradičních přístupech řízení, již ve střednědobém horizontu mohou mít vážné problémy se svou konkurenceschopností a v důsledku toho i s ekonomickou prosperitou.

59 Management změny a inovace Management změny se vyčlenil jako samostatný termín v průběhu sedmdesátých let 20. století. Závěry, ze kterých vychází, vznikaly v průběhu druhé poloviny 20. století. Myšlenku, že inovace hrají významnou úlohu v ekonomickémvývoji tržních ekonomik, protože narušují existující rovnováhu a následně ji opět na kvalitativně vyšší úrovni navozují, již dříve vyslovil Joseph Alois Schumpeter ( ). Inovace podle něj přinášejí inovátorovi zisk, který je nutné vynaložit na zvyšování produktivity, kapitalizovat jej tak, aby bylo možné se v daném oboru udržet.

60 Management změny Management změny směr managementu spočívající jednak v připravenosti reakcí na vnější či vnitřní podněty (pasivní aspekt) a jednak zaměřený na volbu předmětu změny, její pružnou přípravu, realizaci a využívání (aktivní aspekt). Jde o přeměnu celého podniku od jednoho stadia ke druhému, od jedné kultury ke druhé.

61 Základní definice a pojmy Management změny Změna (inovace) je pozitivní, ale i negativní kvantitativní či kvalitativní posun prvků ekonomického organismu nebo vztahů mezi nimi. Podle objektu, jehož se změny týkají, rozlišujeme změny věcné, které se orientují buď na výrobky (služby) nebo na technologie (prvky a postupy výroby) a změny řízení, které se týkají přístupů managementu (např. organizování, motivování, komunikace apod.) Inovace je tvůrčí lidskou aktivitou vyvolaná pozitivní změna ve struktuře podnikatelských objektů, která má za následek požadovaný a očekávaný pozitivní efekt.

62 Měření změny a inovace Inovace lze klasifikovat v závislosti na jejich jj novosti. Za představitele české inovační teorie lze považovat prof. Františka Valentu, který koncem šedesátých let 20. století sestavil klasifikaci inovací (sociometrická metoda). Jednotlivé změny, které ve struktuře ekonomického organismu probíhají, se podle tohoto přístupu od sebe liší nejen svým charakterem, ale i svou úrovní. Tuto úroveň změn lze měřit podle stupnice úrovně změny. Změny ě jednotlivých jd liýhfk faktorů ů výrobních a ekonomických ký organismů se měří pomocí řádu změny (inovace).

63 Měření změny a inovace 0. nultý řád změny proces regenerace prostá obnova prvku podnikatelského objektu působí proti přirozené tendenci k degeneraci a degradaci 1. změna prvního řádu změna intenzity vazby mezi jeho prvky (vztahy a vzájemné relace) Jsouto změny znamenající přeskupení vztahů mezi jinak kvantitativně a Jsou to změny znamenající přeskupení vztahů mezi jinak kvantitativně a kvalitativně neměnnými prvky společnosti.

64 Měření změny a inovace řád nepřináší výraznější změnu do chodu organizace projev procesu adaptace na vnější prostředí Dosud uvedené řády inovací lze také chápat jako nutný a trvalý proces vnitřní adaptace společnosti, který prakticky bez zásadnějších výdajů finančních prostředků na jeho uskutečňování je prokazatelným zdrojem růstu tzv. přirozené produktivity práce ve výši 25až 2,5 4% za rok.

65 Měření změny a inovace 2. změna druhého řádu prostá kvantitativní změna kvalitativně nezměněné prvky organizace jsou využity za účelem zvýšení množství výstupu anebo jsou tyto prvky samy nasazeny ve změněném počtu Je to složitější a na tvořivost člověka náročnější změna, spočívající ve změně počtu (množství) jednotlivého činitele.

66 Měření změny a inovace 3. změna třetího řádu skupina adaptačních změn již představuje nejjednodušší kvalitativní změny činitelů ekonomického organismu Změna ě vnější stránky kvality jednotlivých prvků společnosti. č Je to adaptační č změna, při níž se uplatňuje pokrok ve vzájemném působení věcných faktorů a kvalifikace pracovníků.

67 Měření změny a inovace 4. změna čtvrtého řádu nástup nové varianty skupina změn vyznačujících se novou kombinací již známých vlastností a parametrů změna nefunkčních parametrů při ř změně ě ě varianty se uplatňuje ň nové řešení š ícelého produktu nebo uspořádání prvků Jedná se o první z vyšších řádů změn (inovací) vyznačující se nástupem nové varianty, kde se pozornost soustředí na řešení nového výrobku.

68 Měření změny a inovace 5. změna pátého řádu nástup nové generace při zachování původní koncepce mění se funkční parametry a vlastnosti (původní koncepce však zůstává zachována) změna všech základních prvků organizace nebo produktu Je to forma nové generace. Jde o skupinu změn, při nichž se progresivně překonávají jednotlivé parametry a funkční vlastnosti, původní koncepce však zůstává zachována.

69 Měření změny a inovace 6. změna šestého řádu koncepční č změna ě překonávající ř ínejen současné č parametry, ale vzniká celá nová konstrukční a funkční platforma nástup nového druhu produktu Změna výchozí koncepce prvků při ponechání původního principu na němž jsou tyto prvky založeny. Jedná se o koncepční změnu, kdy jsou překonány nejen dosavadní parametry, ale zároveň dochází i ke změně konstrukční a funkční koncepce.

70 Měření změny a inovace 7. změna sedmého řádu existence nového principu, kdy vzniká celý nový rod produktu principiální změna znamená převrat ve výrobní, příp. řídící struktuře Změna principu prvků společnosti Základní princip je zde překonán principem Změna principu prvků společnosti. Základní princip je zde překonán principem novým. Tato zásadní změna znamená převrat ve výrobní struktuře; vznik nového rodu.

71 Měření změny a inovace Důvodem uskutečňování všech kvantitativních a kvalitativních změn (inovací) je odstranění určitého vnitřního stavu nenasycenosti jednotlivých prvků společnosti. Příčina tohoto stavu nenasycenosti je v jejich vzájemné kvantitativní a kvalitativní ti nevyváženosti. Smysl uskutečňování změn spočívá v odhalování, vytváření a využívání vnitřních výrobních, resp. podnikatelskýchrezerv s cílem dosáhnout maximálního využití prvků ve společnosti a zvyšovat tak jeho konkurenceschopnost a komerční úspěšnost.

72 Měření změny a inovace Klasifikace inovačních řádů Řád inovace Označení Co se zachovává Co se mění Příklad minus n degenerace nic úbytek vlastností opotřebení 0 regenerace objekt obnova vlastností údržba, opravy RACIONALIZACE 1 změna kvanta všechny vlastnosti četnost faktorů další pracovní síly 2 intenzita kvalita a propojení rychlost operací zvýšený posun pásu 3 reorganizace kvalitativní vlastnosti dělba činností přesuny operací 4 kvalitativní adaptace kvalita pro uživatele vazba na jiné faktory technologické konstrukce KVALITATIVNÍ INOVACE 5 varianta konstrukční řešení dílčí kvalita rychlejší stroj 6 generace konstrukční koncepce konstrukční řešení stroj s elektronikou 7 druh princip technologie konstrukční koncepce tryskový stav 8 rod příslušnost ke kmeni princip technologie netkaná textilie TECHNOLOGICKÝ PŘEVRAT MIKROTECHNOLOGIE 9 kmen nic přístup k přírodě genová manipulace prof. F. Valenta

73 Invence x inovace Invence: majízejména teoreticko vědomostní charakter produkty kreativního myšlení nové myšlenky a nápady změna ve struktuře vědění je to určitý objekt, postup, technika, která vykazuje prvek novosti Inovace: Takový druh invence, který byl využit v praxi.

74 Měření invencí Původnost vědění měříme stupněm invence. 0. nultý stupeň invence akceptace, aceptace, tj. převzetí et určitého č poznatku (známého řešení) ) beze změny stupeň tvůrčí aktivity tvůrčího subjektu je zde nulový dané řešení (myšlenka) jsou nové jen pro toho, kdo se nad problematikou zamýšlí

75 Měření invencí 1. první stupeň invence dochází k napodobení řešení imitaci již existujících v jiných systémech známá řešení jsou přizpůsobena konkrétním kontextuálním podmínkám jsou používána ke stejným účelům imitacevyžaduje určitýautorskývstup

76 Měření invencí 2. druhý stupeň invence analogie s oblastmi, které nejsou příbuzné z hlediska obsahu dané invence známý koncept, řešení nebo poznatek je přetvořen adaptace vyšší úroveň ň autorského vstupu jedná se o aplikaci postupu do naprosto odlišných podmínek nebo oblasti

77 Měření invencí 3. třetí stupeň invence představuje absolutní invenci nejvyšší úroveň invenčního snažení autor invence přináší naprosto novátorská řešení Invence 0 stupně jsou vždy invencemi relativními směrem k vyššímu stupni Invence 0. stupně jsou vždy invencemi relativními, směrem k vyššímu stupni invence vzrůstá i stupeň absolutní novosti.

78 Měření invencí Shrnutí: Z hlediska stupně či podílu vlastního originálního přínosu subjektu do invence lze rozlišit následující čtyři druhy inovací v jejich relativním pojetí: Akceptace převzetí známého řešení beze změny Imitace přizpůsobení známého řešení Adaptace přetvoření známého řešení Absolutní inovace vytvoření zcela nového řešení

79 Inovační č proces Vztah mezi technickými, tržními a podnikatelskými kroky. Podstatný pro komercionalizaci nových produktů a služeb. Tři etapy: 1.Inovační vyvinutí produktu, výroba prototypu a jh jeho odzkoušení dk 2. Podnikatelská příprava plné produkce a výroby stanovení strategie vstupu na trh 3. Manažerská řízení životního cyklu produktu, časování výrobkových modifikací a variant

80 Inovační č proces Invence a inovace jsou samotnou podstatou rozvoje. Pomáhají zlepšovat kvalitu života Zvyšují konkurenceschopnost firem Přispívají k trvale udržitelnému rozvoji

81 Konkrétní podoba invencí a) Objev pouze absolutní vědecká invence b) Vynález jevyřešení technického problému, bývá zpravidla absolutní technickou invencí c) Zlepšovací návrh bývá zpravidla relativní invencí d) Užitný vzor vyřešení vnější úpravy výrobku, které je nové a použitelné v průmyslové výrobě

82 Zdroje invencí Výzkum a vývoj Licence Průmyslová špionáž Technická pomoc Vědeckotechnické informace Vědeckotechnické akce Vzdělávací soustava

83 Závažnost změn v organizaci Stupně závažnosti změn v organizaci podle Rogera Collinse Stupeň závažnosti Popis 1. nejméně závažný vyladění výkonu: zaměření na efektivitu 2. restrukturalizace: centralizace či naopak decentralizace 3. přerozdělenízdrojů: zdrojů: zvýšenídůležitosti některých oddělení a sníženíjiných 4. zlepšení podnikového plánování: symbolizuje posun v myšlení 5. změna vedení: nový generální ředitel, impuls pro nové změny 6. změna definice úspěchu: stanovení nových cílů vede ke změně chování změna v poslání, vizích, hodnotách, a filozofii orgnizace: symbolizuje radikální posun v myšlení a 7. chování posun paradigmatu: koncepční změna v myšlení, řešení problémů, stanovení limitů, změna ve způsobu 8. nejzávažnější podnikání: prolomení myšlenkových bariér, závažná strategická změna

84 Závažnost změn v organizaci Strategická změna imperativ současné organizace Organizační změna dosahuje strategického významu. Tato strategická změna je taková transformace v organizaci, která je radikální, měnící paradigmata za současného stavu okolního prostředí. Změny jsou těžko dosažitelné v rigidních mechanistických systémech managementu. Pro jejich zavedení jsou mnohem vhodnější flexibilní struktury (organické systémy).

85 Globální paradigma managementu a jeho změna Posun globálního paradigmatu směrem od společnosti industriální iál íke společnosti č znalostní. Na významu nabývají tyto zdroje znalosti, vědomosti, informace a kvalitativně ě tvořivá ř práce. Hodnoty jsou nyní vytvářeny prostřednictvím produktivity a inovací. Nově formovaná společnost je rovněž charakteristická nepředvídatelnou, permanentní změnou v okolí organizací a tím i v organizacích samých.

86 Management znalostí Dlouhodobý úspěch firmy je podmíněn optimálním poměrem mezi provozním řízením, proudem změn znalostí a strategickými záměry firmy toto vede k roztáčení spirály úspěšnosti. 90. léta 20. století přechod do rychlé fáze změn Znaky zkracování inovačních cyklů výrobků a služeb narůstá i množství a složitost změn (komplexnost) Hlavním kritériem úspěchu firmy se stává schopnost učení se novým znalostem.

87 Management znalostí Úspěšnost firmy je dána vztahem: Růst firemních znalostí > Rychlost změn tržního prostředí Znalost Znalost musí v současném turbulentním tržním prostředí předcházet aktuální požadavky trhu. Limitou firemního úspěchu je absorbční schopnost firmy nové změny vytvářet a zavádět. Klíčovým předpokladem absorbce změn je tedy ochota učit se!

88 Management znalostí Úroveň schopnosti absorbce a tvorby změn ve firmě je vyjádřena zákonem severozápadní hranice. prof. Steven H. Kim

89 Management znalostí Růst firemních znalostí je závislý na kvalitě firemní kultury. Velikost změn je závislá na kvalitě firemní kultury, která formuje změnovou energii lidí. Pro růst firemních znalostí je nezbytné vytvořit proaktivní, učící se firemní kulturu. Rozvoj firemních znalostí patří do kategorie managementu změn.

90 Management znalostí Firma, která zajistí optimální vztah mezi provozním řízením, rozvojem znalostí a vyváženou ctižádostí budoucnosti, je schopna zajistit svůj dlouhodobý úspěch. Ing. S. Häuser, CSc.

91 Management znalostí Shrnutí: Úspěch realizace interních strategií je podmíněn schopností organizační kultury strategické změny absorbovat. Pravděpodobnost úspěchu změn je závislá na schopnostech a zájmu jednotlivců i týmů tvořivě přispívat k naplňování vize a mise organizace. Kvalita organizační kultury rozhoduje o úspěchu zavádění strategické změny. Praktickým důsledkem zákona severozápadní hranice promanažera je priorita vytvořit silnou a proaktivní kulturu organizace, která má společnou sdílenou vizi budoucího úspěchu.

92 Rozhodování o změně a inovaci Cíl tématu: Zaměřit se na kvalitu rozhodování, na které potom závisí, jak kvalitní plánování, organizování, vedení a kontrola změny a inovace budou a jaké efekty přinesou.

93 Strategie rozhodování o změně a inovaci Před vlastním rozhodnutím se provádí: Analýza současného stavu a budoucího vývoje systému, tzv. interní analýza Analýza prostředí, tzv. externí analýza Strategie rozvoje: ofenzivní defenzivní

94 Strategie rozhodování o změně a inovaci Nezbytnou součástí správného fungování každé organizace je potřeba kontinuální změny reagující na měnící se vnitřní i vnější prostředí. Nedostatečná pružnost a adaptabilita, která proces změn provází, áíje způsobena ů dvěma ě obecnými ilidskými i vlastnostmi: t obavy z nového strach ze změny tendence nevykládat úsilí spojené s adaptabilitou na změnuě

95 Kritéria rozhodování a) Rozdělení podle stupně nezbytnosti Absolutní kritérium takový rozlišovací znak, kterému musí vyhovovat každá posuzovaná alternativa (varianta) Relativní kritérium znak, kterému nemusí vyhovovat každá posuzovaná alternativa (varianta) a kterým se posuzuje stupeň její účelnosti nebo nutnosti

96 Kritéria rozhodování b) Rozdělení podle povahy účasti v rozhodování Hodnotící kritérium rozlišovací znak, který je vyjádřen v podobě orientovaného ukazatele nebo měřítka hodnotící kritérium se může stát za určitých okolností kritériem výběrovým (preferenčním)

97 Hodnocení úkolů a akcí na změnu nebo inovaci Hodnocení vyžaduje analýzu faktorů: Vědecké a technické zdroje Směr a proporcionalita výzkumné činnosti Doba trvání výzkumu Stálost podmínek Postavení ekonomického organismu Obchodní faktory Výrobní faktory Finanční faktory Ochrana výsledků výzkumu

98 Výběr úkolů a akcí pro změnu nebo inovaci Je nejdůležitější etapou rozhodovacího procesu. Rizika při výběru: Daná změna (inovace) nemusí být úspěšná. Při úspěchu nemusí dosažené výsledky vždy zaručit očekávaný přínos. Zamítnutá změna (inovace) se může ukázat jako úspěšná z hlediska efektů. Při úspěšném řešení úkolu nemusí získané výsledky zapadat do oblasti působnosti podniku.

99 Zásady managementu změny inovace Sedm zásad (pravidel) pro řízení inovačního procesu: 1. Zásada kontinuity vývoje ekonomického organismu zabývá se vývojovýmprocesem ekonomického organismu, jehož podstatu tvoří změny nebo inovace poznání neuspořádanosti identifikuje objekt změny, co by se mělo změnit nebo inovovat

100 Zásady managementu změny inovace 2. Zásada horizontálního řetězení změny nebo inovace důležité je znát jak změnu ě nebo inovaci iprovést změna (inovace) všech činitelů ekonomického organismu by měla být provedena na úroveň ň změny ě (inovace) podnětné snaha o dosažení minimální i íhodnoty interní entropie ekonomického organismu

101 Zásady managementu změny inovace 3. Zásada vertikálního řetězení změny nebo inovace zabývá se uspořádaností vnitřní struktury ekonomického organismu a jeho činitelů 4. Zásada progrese řeší aspekt jak jak měnit (inovovat), a to z pohledu úrovně a frekvence změny (inovace) tak, aby byl naplněn princip paradigmatumanagementuzměny managementu ve smyslu dávkování frekvence a úrovně změny, aby přinášely optimální efekt

102 Zásady managementu změny inovace 5. Zásada rozhodné ékákéd krátké doby tato zásada souvisí s plánovací funkcí managementu změny má li být komplexní změna provedena do určitého okamžiku, musí být změny ukončeny v termínu, který je dán změnou podnětnou

103 Zásady managementu změny inovace 6. Zásada akčního rádiu změny nebo inovace tato zásada řeší kdo by měl změnu (inovaci) připravit a provést, tj. delegování dl áíkompetence, odpovědnosti a pravomoci 7. Zásada vhodného okamžiku změny nebo inovace zabývá se hledáním odpovědi na otázku kdy by změna (inovace) měla být provedena

104 Zásady managementu změny inovace Základní problém managementu změny: Nalezení vhodného okamžiku, kdy provést změnu. Vedle ekonomické životnosti objektu, který je předmětem změny, je nutné brát v úvahu ještě jeho životnost fyzickou a morální. Fyzická životnost takový časový interval, ve kterém dané řešení objektu plní jeho užitnou funkci Morální životnost takový časový úsek, ve kterém daná úroveň řešení objektu není překonána úrovní vyšší

105 Zásady managementu změny inovace Vhodný okamžik pro změnu (inovaci) objektu, je spojen s hledáním jeho životnosti ekonomické, je li dominantní kritériem rozhodováním hledisko ekonomické. Je li změna uskutečněna dříve, než nastane vhodný okamžik, dochází ke ztrátám, a to pro nedostatečné využití staré kvality. Je li provedena později, dochází opět ke ztrátám, a to pro nedostatečně využití nové kvality nového objektu.

106 Moderní přístupy k managementu změny a inovace v ekonomickém organismu Cíl tématu: Uvedení nových přístupů, řešících změnu uspořádanosti ekonomického organismu v reakci na zrychlující se proces společenského i ekonomického vývoje.

107 Lidský faktor v managementu změny Management změny je spojen s lidskými aktivitami: v etapě ě iniciace návrhů změně v etapě realizace změn, překonání obav z nového Za rozhodující faktory hospodářského růstu není považován kapitál, ale inženýrství pružné myšlení, intuice, kreativita a iniciativa. Je možné podstatu podnikání spatřovat v umění využít talentu schopných lidí.

108 Lidský faktor v managementu změny Prapůvod konkurenční výhody firmy je třeba spatřovat v kvalitě lidských zdrojů, jimiž firma disponuje. Lidský faktor v organizační architektuře: Snazší komunikační vazby a příznivější předpoklady k iniciativě dávají tzv. ploché organizační struktury s výraznou decentralizací. Delegování pravomocí a odpovědností je motivačním faktorem, jednak nutností pramenící z poznání, že nejvíce změn vzniká v těch případech kdy navrhovatel a realizátor změn představují jeden útvar, osobu.

109 Změna funkčně řízeného podniku na podnik procesní Změny v podnikatelském prostředí a jejich pravidel, způsobené prudkým rozvojem technologií, zejména informačních, jedůsledkemzměny způsobu řízení podniků z funkčního na procesní přístup. Problém: Při realizaci nových řešení,, při přechodu na nové organizační uspořádání je nutné překonat obavy z nových skutečností.

110 Změna funkčně řízeného podniku na podnik procesní Způsoby aktivizace pracovníků cestou změny organizačního uspořádání ve firmě: Autonomní pracovní skupiny (APS) Kroužky kvality (QCC Quality Control lcircles) ) Cílové skupiny Podnikatelské jednotky (SBU Strategic Business Unit)

111 Autonomní pracovní skupiny Představují: moderní formu organizace práce, která nemusí znamenat zásadní změny organizačních struktur podniku základní článek výroby, který by měl řešit určitý komplexní úkol APS mají vést k rozšíření dispozičního prostoru pro členy skupiny, k obohacování práce, k pocitu vyšší samostatnosti a odpovědnosti za vykonávanou práci. ái APS se neustavují dle funkcí, ale předmětně podle výrobku nebo zakázky.

112 Kroužky kvality QCC možná forma aktivizace pracovníků, orientované na problémy: snižování vadnosti, zvyšování kvalitativních níchparametrů zdokonalování technologických postupů snižování výrobních nákladů zlepšování bezpečnosti práce

113 Cílové skupiny Využití je účelové, zakládají se k řešení složitých či rizikových problémů a po dosažení stanoveného cíle se rozpouštějí. Podstatou je sestavení týmu, který dostane za úkol řešit určitý problém s vymezením (naznačením) očekávaného cílového stavu. Charakteristickým rysem řízení týmů je metoda založená na řízení podle cílů.

114 Podnikatelské jednotky SBU je relativně samostatná část většího organizačního celku základním posláním SBU je podnikat v podniku vytvářet záměrně příležitosti Podnikavost: vnitřní využívání vnitro organizačních příležitostí vnější objevovat, vytvářet příležitosti, které vznikají z aktivní součinnosti s okolním světem

115 Procesní horizontální struktury Funkční (operační) management počátek spojován s A. Smithem charakteristická strmá pyramida organizační struktury princip sdružování činností jasně vymezené pravomoce a odpovědnosti direktivní řízení rozhodujícím činitelem je výroba a kapitál

116 Procesní horizontální struktury Procesní management reakce na změnu vyvolanou vývojem techniky a informačních technologií nové požadavky větší svoboda rozhodování a odpovědnost zaměstnanců umožňuje spojit dílčí operace do podnikových procesů, preferuje týmovou práci, áiměkké metody řízení ía plochou organizační strukturu

117 Přechod podniku z funkčního na procesní Postup metodologie: řízení a) Seznámení se s principy procesního řízení b) Sestavení transformačního týmu c) Trénování práce s procesy d) Příprava ukazatelů e) Seznámení pracovníků se změnou f) Výběr pracovníků g) Praktický souběh obou systémů h) Formální změna organizační struktury

118 Přechod ř podniku z funkčního na procesní Přechod dvě stránky: Technická (procesy a systémy) Lidská řízení Lidský faktor Eit Existence možných chyb hb nepochopení charakteru změn, ě kterou musí projít lidský faktor. Nutný postupný přechod, překonání starých stereotypů.

119 Management projektu změny a inovace Cíl tématu: Seznámení se s plánováním, řízením, klasifikací, organizováním, vedením a kontrolou projektu změny a inovace.

120 Projektový management změny (inovace) v ekonomickém organismu Ve vnitřní struktuře ekonomických organizmů lze nalézt dva základní typy aktivit: Rutinní, opakované činnosti, se známými řešeními, prováděné standardními operačními postupy, s přesným algoritmem postupových kroků. Aktivity rozvojového charakteru, jejichž podstatou jsou kvalitativní změny vyšších řádů nebo inovace (příp. rozsáhlé kvantitativní změny).

121 Pojetí a obsah managementu projektu změny (inovace) Management projektu soubor aktivit, kdy řízení je uskutečňováno prostřednictvím řízených osob. Projekt je něco, co se liší od běžné a pravidelné činnosti podniku. realizace na sebe vzájemně navazujících činností

122 Pojetí a obsah projektu změny (inovace) Projekty se používají a vznikají pro nové a jedinečné, často pouze jednou realizované činnosti, jejichž výsledkem jsou inovace nebo kvalitativní změny vyšších řádů nebo rozsáhlé kvantitativní změny, které se následně stávají po osvojení součástí běžných pracovních procesů.

123 Pojetí a obsah projektového managementu změny ě (inovace) Pojem projektový management chápeme jako systém manažerské činnosti, kdy rozvojové aktivity v organizaci jsou připravovány a prosazovány prostřednictvím projektů. Oproti pojmu projektové řízení má širší význam a zahrnuje i vedení, motivování a komunikaci zúčastněných pracovníků.

124 Implementace projektového managementu změny (inovace) v ekonomickém organismu Dle typu organizace se implementace vyskytuje jk jako: Vědomé využívání, systematizace a zlepšování stávajících praktik. Zcela nová implementace spojená s reorganizací směrem ě k projektově orientované společnosti. Důležitá je připravenost k inovačním procesům.

125 Implementace projektového managementu změny (inovace) v ekonomickém organismu Řízení ípomocí projektů: ů Posiluje flexibilitu a dynamičnost firmy. Decentralizuje odpovědnosti operativního řízení. Zlepšuje organizaci v důsledku poučení z realizovaných aktivit. Řízení pomocí projektů je klíčovou koncepcí pro řízení trvalé organizace.

126 Systémový přístup a integrace Projektové řízení využívá systémového přístupu k řešení problémů, kdy se věci a jevy zvažují ve vzájemných souvislostech. Postupuje se od globálních cílů k detailním činnostem systematicky ya strukturovaně. Integrace systému spojuje různé činnosti, pokusy, zájmy a výsledky, spolu s jejich koordinací a kontrolou, za účelem dosažení záměrů projektu a úspěšnosti projektu.

127 Praktické využití projektového managementu změny (inovace) Zavádění nových technologií Vývoj nových ýhvýrobků Inovace a modernizace výrobků Příprava marketingových akcí Plán a realizace reorganizace firmy Realizace podnikatelských záměrů Návrh a realizace stavebních akcí Návrh a realizace investičních akcí Zavádění nových výrobků do výroby a na trh

128 Nevhodnost použití projektového managementu Periodicky opakované (každodenní) činnosti. Jednoduché bezrizikové (rutinní) akce. Použití v mimořádných situacích (např. živelné katastrofy).

129 Cíle projektového managementu Projektové řízení se od rutiny liší tím, že pracuje se třemi atributy, které se stávají primárními cíli projektového managementu: výsledek cílové hodnoty (kvalitativní dimenze) rozpočet, náklady (ekonomická dimenze) termíny (časová dimenze)

130 Projektový management změn (inovací) Projekty jsou často rozhodující součástí strategického řízení podniku. Projektový management by měl být ve firmě zaváděn jako projekt, správně připravený a dobře řízený. Projektový management je nástrojem k realizaci moderního způsobu řízení řízení podlecílů. Přínos spočívá v uvolnění a rozvinutí duševních schopností člověka,, který se podílí spolu s pracovníky různých profesí na realizaci projektů se sdílenými cíly.

131 Přínos pro projektový tým možnostvyužití ověřených i zcela nových a unikátních pracovních postupů. využití efektivních metod a integrovaných nástrojů pro řízení projektu. využití multiprofesních týmů pro realizaci projektu. jednoznačné určení zodpovědnosti za projekt, subprojekty a úlohy.

132 Definiční znaky projektu změny (inovace) a) jednorázový charakter projektu projekt je jedinečnou činností s unikátními a přesnými cíli, určený pouze pro jednu příležitost a směřuje k dosažení specifických výsledků b) neopakovatelný vytvoření něčeho nového inovace, nebo v uskutečnění změny c) omezené trvání projektů po dosažení přesně definovaného cíle projekt končí a jeho konečný produkt se začleňuje do běžného života

133 Definiční znaky projektu změny (inovace) d) kontinuum projektu Pevně dané Jasné je co a jak. Polopevné Jasné je co, není jasné jak. Poloflexibilní Jasné je jak, není jasné co. Flexibilní Ani co, ani jak není jasně dané. e) projekty jsou charakterizovány novostí Jdi Jedinečnost č projektu jkt znamená, že je spojen s něčím novým. f) kontext projektu Projekt je formulován, hodnocen, vytvořen a realizován v rámci svého kontextu (prostředí), kterým je přímo či nepřímo ovlivňován.

134 Klasifikace projektů změny a inovace Kategorie projektů dle složitosti: jednoduchý speciální komplexní Druhy projektů dle aplikační oblasti: y p j p spojené s výstavbou výzkumné a vývojové technologické organizační

135 Průběh projektu změny (inovace) Průběh projektu Je sled jednotlivých etap, kterými projekt prochází, počínajekoncepcí až po dokončení, případně včetně užívání a disponování.

136 Průběh projektu změny (inovace) Posloupnost kroků řešení projektu změny (inovace): studie příležitosti opportunity study předběžná studie proveditelnosti prefeasibility study studie proveditelnosti ti feasibility study vlastní projekt kontrakt realizace uvedení do provozu předání provozování

137 Investiční struktura projektu změny a inovace Z pohledu investování a strategického rozvoje, založeného na vyšších řádech inovací má význam uspořádání projektu do tří fází: 1. fáze předinvestiční zadávací 2. fáze investiční plánovací 3. fáze užívání realizační

138 Investiční struktura projektu změny a Fáze předinvestiční zadávací inovace Fáze průzkumu vhodnosti a reálnosti investování, nebo možností provedení inovace vyššího řádu. Tato fáze je konečným č rozhodnutím o investování. Je nejdůležitější částí celého projektu. Etapy: Studie příležitosti Úvodní (předběžná) studie proveditelnosti Studie proveditelnosti

139 Investiční č struktura projektu změny ě a Fáze investiční plánovací inovace Období bí investování í(finančních č íhprostředků) ř nebo období bí přípravy a realizace vyšší inovace. Fáze užívání realizační Konečné zhodnocení dosažení cílů projektu. Významným bodem je prahový bod rentability (bod zvratu). Předávají se výsledky do užívání.

140 Investiční struktura projektu změny a Studie proveditelnosti inovace Dokumentuje přípravu vybraného podnikatelského projektu a poskytuje podklady pro investiční rozhodnutí. Součástí jei šetření rizik a hodnoceníjejich dopadů na předmětný projekt. Dokumentace zahrnuje: Cíle projektu ve věcném a ekonomickém vyjádření a v čase. Řešení, š í tj. strukturu, způsob ů a postup provedení a zásady provozování. Lokalizaci v krajině, včetně získání rozhodnutí z příslušných správních řízení.

141 Investiční č struktura projektu změny ě a inovace Struktura obsahové náplně studie proveditelnosti: Analýza trhu a obchodní strategie Výrobní program, volba technologie a kapacity výrobní jednotky Materiálové vstupy a energie, voda, odpady Umístění výrobní jednotky Technické řešení projektu, technologie a výrobní zařízení, stavební část investičního projektu Požadavky na pracovníky (lidské zdroje) Organizace a řízení Investiční náklady projektu Plán realizace projektu Finanční a ekonomická analýza projektu

142 Plánování projektu změny (inovace) Co je cílem realizace projektu a které činnosti jej tvoří. U každé činnosti je třeba definovat: dobu jejího trvání předpokládané náklady na její realizaci požadavky na technické, materiálové a personální zajištění uvést seznam činností, které musí být provedeny dříve než začne její realizace, tj. seznam bezprostředně předchozích činností Sestrojení síťového grafu (grafické vyjádření projektu).

143 Techniky plánování a měření projektu změny (inovace) Projektový management se zaměřuje zejména na unikátní díla a inovace. Dochází k integraci původního projektového, ekologického, ekonomického a finančního řízení. Řízení projektů je směsicí řídících, logických a matematických technik. Základním nástrojem pro řízení a plánování projektů je síťová analýza. Metody síťové analýzy slouží k plánování času, nákladů a zdrojů.

144 Plánování a měření projektu Jak dlouho bude projekt trvat? Kdy mohu zahájit tuto nebo onu konkrétní činnost? Kdy musím začít, abych se vyhnul zpoždění celého projektu? Jaké zdroje potřebuji a kdy je musím zajistit, aby byly ve správnou dobu na správném místě? Když změním, jaký to bude mít dopad na celý projekt?

145 Nástroje časového plánování Nástrojem pro vypracování a zobrazení časových plánů je Ganttův diagram. Vizuální prezentace, která zobrazuje dobu zahájení a ukončení každé činnosti. Časové rozpětí na ose x je konstantní pro celý projekt. Ve své nejjednodušší podobě zobrazuje takto Ganttův graf plán celého projektu. Po ukončení každé činnosti se zaznamenává skutečně využitý čas, takže tkž máme možnost okamžitého srovnání reálného postupu a plánu.

146 Síťové grafy Síťový graf Grafické zobrazení projektu, které navzájem spojuje projektové činnosti a události s cílem zobrazit jejich vzájemné závislosti. Každá činnost nebo událost má vzájemné vazby s předcházejícími, ř dhá jíí následujícími áld jíí a souběžnými ičinnostmi inebo událostmi.

147 Metoda kritické cesty Metoda kritické cesty je to deterministický matematický model, který počítá celkové trvání projektu podle trvání následných úkolů a jejich vztahů z celkového trvání projektu pak počítá časové rezervy jednotlivých úkolů a identifikuje, které úkoly jsou kritické základní metoda pro časové hodnocení projektových plánů a modelů

148 Analýza kritické cesty Základem této techniky je koncepce kritické cesty: tj. pořadí činností, které musí být provedeny včas, aby mohl být celý projekt včas realizován. Analýza kritické cesty je účinným nástrojem stanovení odhadu času a určení závislostí a kritických cest v rámci projektů. Nevýhoda zdroje (nereálnost dostupnosti všech zdrojů)

149 Analýza kritické cesty Pravidla: Každý projekt je řadou činností s určitou potřebou času. Činnosti jsounasobě sobě závislé. Před ukončením jednénemůže nemůže začít další. Závislé činnosti jsou propojeny operačními uzly. Uzly nevyžadují čas nebo zdroje, představují stav projektu v daném okamžiku. Každá řada závislých činností propojených uzly je cestou. Projekty jsou zahájené jediným, počátečním uzlem a končí jediným závěrečným uzlem. Kritická cesta je ta, na které závisí načasování projektu.

150 Kritický řetězec Kritický řetězec moderní metoda projektového řízení,, vychází z tzv. teorie omezení TOC (Theory of Constraints). TOC zavádí měřitelný firemní ukazatel, tzv. průtok. Průtok = výnos z prodeje výrobku (služby) množstvíprostředků investovaných na počátku firemního řetězu

151 Kritický řetězec Prvotním cílem kritického řetězce je sestavit takový plán, který by zajistil co nejrychlejší průběh práce na projektu. Omezení bránící firmě v růstu: Technická ká(ý (výroba, stroje) Kreativita, nápady Firemní kultura Finanční hotovost Klíč šl k TOC j ž ýš ůt k j á Klíčovou myšlenkou TOC je, že výše průtoku je omezována jedním úzkým místem firemního systému.

152 Kritický řetězec TOC zdůrazňuje, že základním posláním firmy je generování peněz (v současnosti i budoucnosti). Nutné je sledovat hlavní ekonomické ukazatele. Zabezpečení jejich požadovaných hodnot v reálném dynamicky se měnícím prostředí zásady: 1. Jsou definovány srozumitelné metriky pro podporu tvorby reálných ekonomických ukazatelů: průtok generování peněz za vše co bylo zhotoveno a prodáno zásoby nakoupený materiál,rozpracované rozpracované výrobky,neprodaná produkce provozní náklady náklady na přeměnu zásob na průtok

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance

Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Jihomoravské inovační centrum Klastr Water Treatment Alliance Sekce 2: Inovace vedené firmou 4.5.2006 Ing. Radim Kocourek Co jsou inovace? Definice: "Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb

Více

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ Plán Zaměření na účel (cíle, poslání) řízeného procesu nebo organizační jednotky Stanovení cesty, jak ho ve stanoveném čase a na požadované úrovni dosáhnout Podstatné východisko úspěšné

Více

Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace

Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace Příloha č. 5 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní Titulní stránka Na titulní straně by měl být uveden název projektu, název programu, název žadatele, identifikační údaje zpracovatel,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

OSA. maximalizace minimalizace 1/22

OSA. maximalizace minimalizace 1/22 OSA Systémová analýza metodika používaná k navrhování a racionalizaci systémů v podmínkách neurčitosti vyšší stupeň operační analýzy Operační analýza (výzkum) soubor metod umožňující řešit rozhodovací,

Více

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu:

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu: Učební cíl: V rámci studia mají absolventi zvládnout soubor poznatků specializované činnosti, bez které se neobejde žádný větší organizační celek, pochopit rozdíl mezi vedením a řízení, zorientovat se

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Přednáška Teorie PM č. 2 Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Úvodní etapa projektu je nejdůležitější fáze projektu. Pokud

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

INOVAČNÍ TEORIE. Osnova přednášky:

INOVAČNÍ TEORIE. Osnova přednášky: INOVAČNÍ TEORIE Osnova přednášky: 1. Schumpeterův přístup 2. Inovační teorie Prof. Valenty 3. Inovační teorie Prof. Gutenberga 4. Strategie managementu inovací podle Prof. Vlčka 1 SCHUMPETERŮV PŘÍSTUP

Více

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt

19.11.2013. Projektový management. Projektový management. Další charakteristiky projektu. Projekt Projektový management Lekce: 8 Projektový management Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Projektový management je typ managementu uplatňovaného k zabezpečení realizace jedinečných, neopakovatelných, časově

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

STRA TEGICKY MANAGEMENT ZMEN A ZNALOSTI

STRA TEGICKY MANAGEMENT ZMEN A ZNALOSTI Prof. Ing. Zdenek Častorál, DrSc. STRA TEGICKY MANAGEMENT ZMEN A ZNALOSTI v,, UNIVERZIT A JANA AMOSE KOMENSKÉHO PRAHA 2010 OBSAH ÚVOD ~.. 1. VSTUP DO MANAGEMENTU ZMEN 1.1 Promenlivost ekonomické reality

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy projektů Teoretická část Další možné členění projektů: Z pohledu základních rozlišovacích

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PROCES STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ, HIERARCHIE STRATEGIE (KOMPLEXNÍ PODNIKOVÁ STRATEGIE CORPORATE STRATEGY,, OBCHODNÍ STRATEGIE, DÍLČÍ STRATEGIE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

MANAGEMENT I TEORIE ORGANIZOVÁNÍ ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ

MANAGEMENT I TEORIE ORGANIZOVÁNÍ ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ MANAGEMENT I TEORIE ING. EVA ŠTĚPÁNKOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070) Podstatou organizování je

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

Vývoj vědeckého myšlení

Vývoj vědeckého myšlení Vývoj vědeckého myšlení Systémovost logistického řešení je spjata se schopností řešit komplexy navzájem souvisejících úkolů. V rámci vývoje vědeckého myšlení uvádí americký autor Waren Weaver tři vývojová

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal Sociální inovace Mgr. Ivo Škrabal Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Inovace Sociální inovace Příklady Sociální ekonomika teorie o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené

Více

Marketingová koncepce managementu

Marketingová koncepce managementu Marketingová koncepce managementu 0 Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT YMVY Definice managementu duševní a fyzická práce usilující o koordinaci různých činností za

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

Příloha č.2 - Výběrová kritéria

Příloha č.2 - Výběrová kritéria Příloha č.2 - Výběrová kritéria Program INOVACE-inovační projekty Výzva č. I Dělení výběrových kritérií Pro každý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu ANO/NE. Aby projekt

Více

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Metodický list č. 1 Název tematického celku: ZALOŽENÍ PODNIKU, VÝNOSY, NÁKLADY, NÁKLADOVÉ FUNKCE,

Více

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování.

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Struk ur přednášk Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Vymezení pojmu management Management jako specifická aktivita (řízení) Management jako

Více

Management. Organizování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Organizování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Organizování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 1. Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1

P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 1. Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1 P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 1 Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1 Vznik a historie projektového řízení Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing

Více

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ROBBINS P. Stephen COULTER Mary MANAGEMENT Obsah O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ČÁST PRVNÍ - UVOD KAPITOLA 1 ÚVOD DO MANAGEMENTU A ORGANIZOVÁNÍ... 1 Kdo jsou manažeři?... 2 Co je management?... 3 Co manažeři

Více

2. Podnik a jeho řízení

2. Podnik a jeho řízení 2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku Vazba strategie procesy Strategie podniku SWOT analýza Podnik a IS Strategie IS/ICT Projekty 1/35 Řízení podniku - 1 Vrcholové vedení Řídící aktivity

Více

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích úředníků měst,

Více

SYSTÉMY ŘÍZENÍ PODNIKU OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU MPH_SYRP V magisterském studiu

SYSTÉMY ŘÍZENÍ PODNIKU OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU MPH_SYRP V magisterském studiu SYSTÉMY ŘÍZENÍ PODNIKU OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU MPH_SYRP V magisterském studiu 20010-2011 1. Historické příčiny vzniku systémového přístupu k zobrazování a analýze reálných objektů. Podstata

Více

1. Stavební management

1. Stavební management 1. Stavební management Klíčová slova: Management, podstata managementu, organizační uspořádání podniku, organizační struktura, rozhodování, osobnost manažera, projektové a procesní řízení. Anotace textu:

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných

Více

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova prezentace Postup jak uložit obsah tématu do dlouhodobé paměti? Obecnější začlenění problému Funkce řízení

Více

Teorie systémů TES 1. Úvod

Teorie systémů TES 1. Úvod Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Teorie systémů TES 1. Úvod ZS 2011/2012 prof. Ing. Petr Moos, CSc. Ústav informatiky a telekomunikací Fakulta dopravní ČVUT v Praze

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

VNITŘNÍ ZDROJE A SCHOPNOSTI ORGANIZACE

VNITŘNÍ ZDROJE A SCHOPNOSTI ORGANIZACE VNITŘNÍ ZDROJE A SCHOPNOSTI ORGANIZACE Ú V O D 1. VÝVOJ STRATEGICKÝCH PŘÍSTUPŮ 1.1 Historický přehled strategických přístupů 1.2 Přehled významných strategických přístupů 1.2.1 Hierarchické pojetí strategie

Více

Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci.

Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci. Život podniku Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci. Nové podmínky 20. a 21. století nutí podniky

Více

OBSAH. Management. iii PŘEDMLUVA 1

OBSAH. Management. iii PŘEDMLUVA 1 OBSAH PŘEDMLUVA 1 KAPITOLA 1 MANAGEMENT A MANAŽEŘI 6 MANAGEMENT 7 MANAŽEŘI 9 KAPITOLA 2 VÝVOJ TEORIÍ ŘÍZENÍ 19 MECHANISTICKÝ PŘÍSTUP 20 ŠKOLA LIDSKÝCH VZTAHŮ 25 HUMANISTICKÝ PŘÍSTUP 26 MODERNÍ NÁZORY 27

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová

Ing. Alena Šafrová Drášilová Organizování Ing. Alena Šafrová Drášilová BPH_ZMAN Organizace ace spontánní umělé zaměstnanecké zájmové princip vstupu do organizace psychologická psaná smlouva maximalizace užitku alokace zdrojů v organizaci

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PARADIGMA, PARADIGMA STRATEGICKÉHO MANAGEMENTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 OBSAH Kapitola 1 INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 Stručná poznámka k pojmu kapitál v ekonomické teorii 14 Intelektuální kapitál 14 Klasifikace

Více

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje?

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013 Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ AL-Consulting s.r.o. Metody strategického poradenství v dnešní době

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

CZ.1.07/1.3.49/01.0002

CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Název projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních Reg. č. projektu: Modul : Uplatnění řízení týmů a projektů v praxi Pro vyžití ve školních projektech Jde

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Přednáška č 11 a 12 Řízení od nástupu anglické průmyslové

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice FORMULACE, VÝBĚR A IMPLEMENTACE STRATEGIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Ročenka konkurenceschopnosti 2006-2007 Růst a stabilita Globalizace Konkurenceschopnost Institucionální

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

Řízení podniku a prvky strategického plánování

Řízení podniku a prvky strategického plánování 6.2.2009 Řízení podniku a prvky strategického plánování Semestrální práce z předmětu KMA/MAB Vypracoval: Tomáš Pavlík Studijní č.: Obor: E-mail: A05205 GEMB - Geomatika pavlikt@students.zcu.cz 1 Úvod Podnikové

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací MIKROEKNOMIKA I Základy teorie a typologie neziskových organizací Opodstatnění existence neziskových organizací 1) Opodstatnění svobody sdružování Brzdy svobody sdružování Charita a filantropie Kořeny

Více

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Rozhodování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

Příloha č. 3 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace

Příloha č. 3 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní inovace Příloha č. 3 Povinná osnova Podnikatelského záměru I. Produktová a procesní Titulní stránka Na titulní straně by měl být uveden název projektu, název programu, název žadatele, identifikační údaje zpracovatel,

Více

- Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle

- Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle Otázka: Management Předmět: Ekonomie Přidal(a): 01anca - Soubor poznatků, názorů, zkušeností, metod a doporučení nezbytných k dosažení cíle - Proces organizování, plánování, rozhodování, komunikování,

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Nedostatky ve výzkumu a vývoji. Klíčové problémy. Tyto nedostatky vznikají v následujících podmínkách:

Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Nedostatky ve výzkumu a vývoji. Klíčové problémy. Tyto nedostatky vznikají v následujících podmínkách: Podnik je konkurenčně schopný, když může novými výrobky a službami s vysokou hodnotou pro zákazníky dobýt vedoucí pozice v oboru a na trhu. Prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc. Brno University of Technology

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

4.9.59. Seminář z chemie

4.9.59. Seminář z chemie 4.9.59. Seminář z chemie Seminář z chemie si mohou žáci zvolit ve třetím ročníku je koncipován jako dvouletý. Umožňuje žákům, kteří si jej zvolili, prohloubit základní pojmy z chemie, systematizovat poznatky

Více

10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE

10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE MANAGEMENT PROCESŮ část 10, díl 3, kapitola 5, str. 1 10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE Strategické marketingové plánování musí rozhodnout o volbě a pokrytí trhu, stanovení chování vůči tržním subjektům

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech, teoriích,

Více

Metodika konstruování Úvodní přednáška

Metodika konstruování Úvodní přednáška Metodika konstruování Úvodní přednáška Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů 1. Úvod: Cílem přednášky je seznámení studentů s definicemi a pojmy v metodice konstruování. Design Methodology

Více

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management Anotace předmětu: Předmět rozšiřuje poznatky základního kurzu managementu o témata zaměřená na management změny, prosperitu organizace, výkonnost organizace, strategický management a podnikatelský plán,

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, Praha 1 Kontaktní osoba

Více

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování Organizační chování Úvod do studia organizačního chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3

Sada hodnotících kritérií OP PPR pro PO 3, specifický cíl 3.3 a PO 4, specifické cíle 4.2 a 4.3 Přehled jednotlivých kritérií a jejich zařazení do skupin kritérií Skupina kritérií (max. počet bodů) Potřebnost (30) Účelnost (20) Efektivnost a hospodárnost (20) Proveditelnost (25) Název kritéria (max.

Více

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK. Inovace

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK. Inovace Příloha č. 4 Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Inovace Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A Binární (vylučovací) kritéria B Připravenost

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Téma: Charakteristika konkurenceschopnosti podniků ČR v souvislosti

Více

B2 Organizace jako systém

B2 Organizace jako systém Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! B Strategické řízení organizace B2 Organizace jako systém Toto téma obsahuje informace o způsobech a přístupech k řízení organizace jako

Více

PŘEDNÁŠKA Č. 5. Def. Tato frekvence je u inovací nižšího řádu zpravidla vyšší než u inovací řádu vyššího.

PŘEDNÁŠKA Č. 5. Def. Tato frekvence je u inovací nižšího řádu zpravidla vyšší než u inovací řádu vyššího. PŘEDNÁŠKA Č. 5 Frekvence inovací Aktivita inovace efekt Pravidla pro efektivní inovaci Stupeň novosti výrobku Hodnotová analýza Frekvence inovací Schumpeter..vývoj statistických dat => závěr k vývoji dochází

Více

Seminář Inovace na venkově Konference VENKOV 2010

Seminář Inovace na venkově Konference VENKOV 2010 Seminář Inovace na venkově Konference VENKOV 2010 Lázeňský resort Strom života Lázně Bělohrad Daniel Všetečka Centrum Evropského Projektování, Hradec Králové Královéhradecký kraj vsetecka@cep-rra.cz Základní

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb PhDr. Hana Janečková, PhD. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha 16.2.2006 Význam vzdělávání v dějinách

Více

Metodika konstruování Úvodní přednáška

Metodika konstruování Úvodní přednáška Metodika konstruování Úvodní přednáška Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů 1. Úvod: Cílem přednášky je získání obecných znalostí, definicí a pojmů při projektování technických objektů

Více

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení

Management - pojem. označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, 3. Management ve spojení ZÁKLADY MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ POJMY Management - pojem 2. Management - používání pojmu označení vrcholového vedení podniku, činnost - způsob vedení lidí, odborná disciplina 3. Management ve spojení ZÁKLADNÍ

Více