Stavíme ekodům. Ekodům zlepšuje životní prostředí. Ekodům je dům pro lidi, kteří chtějí věci dělat lépe než dosud.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stavíme ekodům. Ekodům zlepšuje životní prostředí. Ekodům je dům pro lidi, kteří chtějí věci dělat lépe než dosud."

Transkript

1 Stavíme ekodům Ekodům je dům nové generace. Ekodům zlepšuje životní prostředí. Ekodům je dům pro lidi, kteří chtějí věci dělat lépe než dosud. Nauč se ho stavět a lidé budou chtít, abys na jejich domě pracoval právě ty. Praktické informace pro stavbu ekodomu jsou v této brožurce. Pro radu i další informace je možné se obrátit na občanské sdružení ENVIC

2 2 ENVIC, občanské sdružení JAK MŮŽE EKODŮM VYPADAT Rodinný dům / Koberovy, Česká Republika (ENVIC, o.s.) Rodinný dům / Erlangen, Německo (Kalksandstein CZ, s.r.o.) Ekocentrum / Hostětín, Česká Republika (ENVIC, o.s.) Řadový dům / Židlochovice, Česká Republika (ENVIC, o.s.) Studentská kolej / Vídeň, Rakousko (ENVIC, o.s.) CO EKODŮM UMÍ Spotřebovává co nejméně energie na vytápění (a chlazení), ohřev vody a provoz elektrických spotřebičů. Tuto podmínku splňují nízkoenergetické a zejména pasivní domy (viz rámeček), ale ekodům toho musí splňovat více: Je postaven z ekologických materiálů. Šetří vodu. Umožňuje vsakování a odpařování dešťové vody podobně jako přírodní krajina. Odpadní voda (z kuchyně, koupelny a WC) z něj odchází vyčištěná, pokud je to třeba. Je v něm zdravé prostředí pro život.

3 Stavíme ekodům 3 Co je nízkoenergetický a pasivní dům: Nízkoenergetický dům Na vytápění potřebuje maximálně 50 kwh (kilowatthodin) tepla za rok na metr čtvereční plochy. S vytápěním domu pomáhá slunce. Obvykle je vybaven větracím systémem. Pasivní dům Na vytápění potřebuje maximálně 15 kwh tepla za rok na metr čtvereční plochy, proto se v něm topí podstatně kratší část roku než ve standardním domě. Ve zbylé době jej vytopí slunce, elektrické spotřebiče v domě a také obyvatelé domu. Je vybaven větracím systémem, obvykle se zpětným získáváním tepla. Je maximálně vzduchotěsný. Porovnej s ostatními domy: Starší nezateplený dům Na vytápění potřebuje 150 až 250 kwh tepla za rok na metr čtvereční plochy. Nový standardní dům Na vytápění potřebuje asi 80 až 150 kwh tepla za rok na metr čtvereční plochy. JAK UVĚZNIT TEPLO V DOMĚ Úniky tepla V zimě se teplo z domu vždy snaží dostat ven (červené šipky na obrázku) prochází stěnami, střechou, okny atd. Dům proto musí obsahovat materiály, kterými teplo prochází velmi obtížně těmto materiálům říkáme tepelné izolace. Teplo (teplý vzduch) také z domu uniká různými otvory, netěsnostmi, prasklinami apod. Dům proto nesmí obsahovat netěsná místa musí být maximálně vzduchotěsný. Šíření vlhkosti V zimě se spolu s teplem snaží dostat z domu i vlhkost (vodní pára modré šipky na obrázku). Vodní páry je ve vzduchu v domě hodně vzniká dýcháním lidí, vařením, sušením prádla apod. Do konstrukcí, kam se vodní pára nemá dostat (střecha, stěna dřevostavby, spára okolo oken atd.), dáváme proto z vnitřní strany parozábranu. V parozábraně nesmí být žádné otvory (nesmí být protržena, špatně slepena apod.), jinak je nefunkční! Parozábrana obvykle také zajišťuje, aby dům byl vzduchotěsný. VODNÍ PÁRA TEPLO

4 4 ENVIC, občanské sdružení Z ČEHO MŮŽE BÝT EKODŮM POSTAVEN Možností je spousta, proto jsou uvedeny jen hlavní příklady. Některé materiály jsou pro životní prostředí lepší, jiné horší například dřevní vlákna jsou pro životní prostředí lepší než polystyren (proto je polystyren v seznamu tepelných izolací nejníže). Nosné stěny těžkých zděných staveb Nepálené cihly (ENVIC, o.s.) Vápenopískové cihly (Kalksandstein CZ, s.r.o.) Plné cihly (Alterstav s.r.o.) Betonové stěny (Maky, s.r.o.) Betonové tvárnice (Michal Tůma)

5 Stavíme ekodům 5 Všechny uvedené stěny musí být doplněny tepelnou izolací většinou z venkovní strany: Příklad stěny zděné stavby nosná stěna z cihel s tepelnou izolací z polystyrenu (Kalksandstein CZ, s.r.o.) Střechy zděných staveb Těžká střecha betonové střešní dílce (s vnější tepelnou izolací) (Xella CZ, s.r.o.) Lehká střecha klasická dřevěná konstrukce z trámů nebo profilů (tepelná izolace je vložena mezi nosné prvky) (Atrea s.r.o.)

6 6 ENVIC, občanské sdružení Nosné stěny dřevostaveb Těžká konstrukce masivní dřevěná stěna složená z lepených prken (musí být doplněna tepelnou izolací většinou z venkovní strany) (Jan Navrátil) Lehká konstrukce konstrukce z dřevěných trámů nebo profilů (tepelná izolace je vložena obvykle mezi nosné prvky) (Atrea s.r.o.) Příklad stěny lehké dřevostavby konstrukce z dřevěných profilů, tepelná izolace z dřevovláknitých desek je vložena mezi nosné prvky (ENVIC, o.s.) Střechy dřevostaveb Těžká střecha masivní dřevěné střešní panely (s vnější tepelnou izolací) ( Lehká střecha dřevěná konstrukce z trámů nebo profilů (tepelná izolace je vložena mezi nosné prvky) (Atrea s.r.o.)

7 Stavíme ekodům 7 Tepelné izolace Dřevní vlákna (ENVIC, o.s.) Len (ENVIC, o.s.) Konopí (ENVIC, o.s.) Celulózová vlákna (Miroslav Čermák TopTerm) Sláma (ENVIC, o.s.) Minerální vlna (Saint-Gobain Orsil) Polystyren

8 8 ENVIC, občanské sdružení Okna Velikost a umístění oken Jižní, k slunci natočená stěna domu je zde nejvíce oken slunce prostřednictvím oken ohřívá interiér (Kalksandstein CZ, s.r.o.) Severní, slunci odvrácená stěna domu jsou zde jen co nejmenší okna malými okny uniká jen málo tepla (Kalksandstein CZ, s.r.o.) Druhy oken Izolační trojsklo v plastovém rámu s tepelnou izolací (ENVIC, o.s.) Izolační trojsklo v dřevěném rámu, dřevěné dveře s vnitřní izolací (ENVIC, o.s.) Špaletové dřevěné okno vnější zasklení je izolační dvojsklo, vnitřní jednoduché sklo (ENVIC, o.s.) Příklad vysunutí okna před stěnu do budoucí tepelné izolace. Okno je upevněno na kovových konzolách. (Kalksandstein CZ, s.r.o.)

9 Stavíme ekodům 9 Parozábrany a parobrzdy v lehkých dřevostavbách a střechách s dřevěným krovem OSB desky s přelepenými spoji fungují jako parozábrana a vduchotěsnící vrstva (ENVIC, o.s.) Plastové fólie lepené speciálními obvykle butylkaučukovými páskami (Saint-Gobain Orsil) Těsnící průchodky na kabely a potrubí, procházející skrze parozábranu (ENVIC, o.s.) Parozábrana ve spáře okolo oken a dveří Parotěsnící a vzduchotěsnící páska ze strany interiéru (Slavona, s.r.o.)

10 10 ENVIC, občanské sdružení Tepelná izolace základů Tepelná izolace násyp drti z pěnoskla je pod celou železobetonovou základovou deskou domu (Kalksandstein CZ, s.r.o.) VĚTRÁNÍ DOMU Ruční větrání domu otevíráním oken u dobře utěsněných (vzduchotěsných) domů obvykle nestačí například v noci a v době, kdy nikdo není doma. Navíc při větrání oknem uniká příliš mnoho tepla. Proto se u většiny nízkoenergetických a u všech pasivních domů používá větrací jednotka s rozvody vzduchu po domě, která zajišťuje přívod přesně takového množství čerstvého vzduchu, jaké je potřeba. Jednotka může být vybavena zpětným získáváním tepla z odváděného vzduchu (rekuperací). Teplý vydýchaný vzduch, který je odváděn z domu předehřívá studený čerstvý vzduch přiváděný do domu většina tepla tak zůstává v domě a neuniká s odpadním vzduchem ven. Větrací jednotka může umožňovat ohřev přiváděného vzduchu do místností a funguje tak zároveň jako teplovzdušné vytápění. Velmi úsporné domy (např. pasivní domy), takto vytápěné teplým vzduchem, již nepotřebují žádný další topný systém. Větrací jednotka s ohřevem přiváděného vzduchu a zpětným získáváním tepla z odváděného vzduchu (ENVIC, o.s.) Rozvody vzduchotechniky v domě před zakrytím sádrokartonem, palubkami apod. (ENVIC, o.s.)

11 Stavíme ekodům 11 VYTÁPĚNÍ DOMU Teplovzdušné vytápění Často používaným řešením je kombinace teplovzdušného vytápění s větráním, jak je uvedeno v části Větrání domu. Další možnosti vytápění ekodomů jsou následující: Tepelné čerpadlo Tepelné čerpadlo s hlubinným vrtem (PZP Komplet a.s.) Tepelné čerpadlo s podzemním plošným kolektorem (PZP Komplet a.s.) Kotel na peletky Automatický kotel na peletky se zásobníkem peletek (Viadrus) Palivo pro tento kotel peletky se vyrábějí lisováním odpadů ze zpracování dřeva, např. pilin (ENVIC, o.s.)

12 12 ENVIC, občanské sdružení Kotel na plyn Kotle na plyn pro velmi úsporné ekodomy nízké výkony kotlů cca od 1 kw (Geminox) Solární kolektory Solární kolektory jsou vždy jen doplňkovým zdrojem k hlavnímu zdroji tepla jsou schopny dodat jen část tepla, potřebného pro vytápění. Čím je dům lépe tepelně izolován, tím lépe dokáže teplo ze solárních kolektorů využít. Solární kolektory by měly být připojeny pouze k nízkoteplotní topné soustavě. Ploché solární kolektory (ENVIC, o.s.) Trubicové vakuové solární kolektory s vyšší účinností (ENVIC, o.s.) Integrovaný zásobník tepla Uvedené zdroje tepla mohou být v různých kombinacích připojeny k integrovanému zásobníku tepla (je to v podstatě dobře izolovaná nádrž s vodou). Zásobník může být ještě vybaven elektrickou topnou spirálou. Teplá voda ze zásobníku se používá pro vytápění domu v podlahovém vytápění, v nízkoteplotních radiátorech, v koupelnových žebřících, jako zdroj tepla pro teplovzdušné vytápění (přes výměník tepla). V integrovaném zásobníku tepla je též možné ohřívat teplou užitkovou vodu (přes výměník tepla).

13 Stavíme ekodům 13 Jednotka teplovzdušného vytápění / větrání Tepelné čerpadlo Integrovaný zásobník tepla Kotel na peletky Topný žebřík Teplá užitková voda Plynový kotel Podlahové vytápění Solární kolektory OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Solární kolektory Solární kolektory pro ohřev vody musí být kombinovány s jiným zdrojem tepla (akumulační nádrž ohřívaná solárními kolektory a elektrickou topnou spirálou v době, kdy nesvítí slunce. Místo elektrické spirály může být dohřev vody prováděn i zdroji tepla pro vytápění, uvedenými výše). Využitelnost solárních kolektorů pro ohřev teplé vody je podstatně vyšší než jejich využitelnost pro přitápění. Ploché solární kolektory pro ohřev vody mohou být stejné jako pro přitápění, pro přitápění je jich však potřeba více (ENVIC, o.s.)

14 14 ENVIC, občanské sdružení SYSTÉM PRO VYUŽITÍ DEŠŤOVÉ VODY V domě se na řadu špinavých činností zbytečně používá dokonale vyčištěná pitná voda. Pitnou vodou splachujeme záchod, myjeme auto, vytíráme podlahu nebo zaléváme. Na tohle všechno nám ale úplně stačí dešťová voda zbavená nečistot. Ušetříme tak mnoho vzácné pitné vody. Domovní systém na využívání dešťové vody voda z okapů je čištěna a uchovávána v nádrži z nádrže se čerpá pro použití na splachování WC, k praní apod. (Zdroj: f. ELWA) ZATRAVŇOVACÍ DLAŽBA Je to dlažba, mezi kterou může růst tráva. Pomáhá vsakování a odpařování dešťové vody, podobně, jako je tomu v přírodě, snižuje teplotu v letních vedrech. Zatravňovací dlažba na příjezdové cestě pro požární vozy (Transform a.s. Lázně Bohdaneč)

15 Stavíme ekodům 15 ZELENÁ STŘECHA Zelená střecha je porost trávy, případně sukulentů apod. na k tomu uzpůsobené střese domu. Může být rovná i šikmá, porost může být na celé ploše střechy nebo jen na některých částech. Zelenou střechou v podstatě vracíme zpět přírodě plochu, kterou jsme jí vzali tím, že jsme na ní postavili dům. Zelená střecha umožňuje vsakování a odpar dešťové vody podobně, jako je tomu v přírodě. Zelená střecha snižuje teplotu v horkých dnech, zadržuje prach a když je dobře navržena zapadá dobře do okolní krajiny. Travní porost na šikmých střechách mnoha domů v obci (Gernot Minke) Zelená střecha na netypické dřevostavbě (Optigreen Česká republika) ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD Pokud není dům napojen na kanalizaci, je nutné odpadní vodu (z WC, koupelny, kuchyně) před vypuštěním čistit. K tomu slouží domovní čistírny odpadních vod. Čistírna může být kořenová nebo mechanicko biologická. Kořenová čistírna odpadních vod (Jan Vymazal) Mechanicko-biologická čistírna odpadních vod (TopolWater, s.r.o.)

16 Publikace vznikla v rámci projektu Naučme se stavět ekodomy, který byl podpořen nadačním fondem Zelený poklad. Řada dalších informací na internetu: Vypracoval: ENVIC, o.s Sazba a grafická úprava: Hanja.eu

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Projektová dokumentace adaptace domu

Projektová dokumentace adaptace domu Projektová dokumentace adaptace domu Fotografie: Obec Pitín Starší domy obvykle nemají řešenu žádnou tepelnou izolaci nebo je nedostatečná. Při celkové rekonstrukci domu je jednou z důležitých věcí snížení

Více

MEZINÁRODNÍ DNY PASIVNÍCH DOMŮ 2012 víkend 9-11. listopadu 2012

MEZINÁRODNÍ DNY PASIVNÍCH DOMŮ 2012 víkend 9-11. listopadu 2012 MEZINÁRODNÍ DNY PASIVNÍCH DOMŮ 2012 víkend 9-11. listopadu 2012 Rádi bychom Vás pozvali v rámci 9. ročníku Mezinárodního dne pasivních domů na prohlídku pasivních a nízkoenergetických domů, které byly

Více

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n Rodinný dům ZERO1 Počet místností 3 + kk Zastavěná plocha 79,30 m 2 Obytná plocha 67,09 m 2 Energetická třída B Obvodové stěny akrylátová

Více

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům

Technická zařízení budov zdroje energie pro dům Technická zařízení budov zdroje energie pro dům (Rolf Disch SolarArchitektur) Zdroje energie dělíme na dva základní druhy. Toto dělení není příliš šťastné, ale protože je už zažité, budeme jej používat

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Pasivní rodinný dům v praxi Ing. Tomáš Moučka, TÜV SÜD Czech Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

SAMOSTATNĚ STOJÍCÍ RODINNÉ DOMY

SAMOSTATNĚ STOJÍCÍ RODINNÉ DOMY SAMOSTATNĚ STOJÍCÍ RODINNÉ DOMY PŘÍKLAD 1 Název stavby: Rodinný dům Horoušánky Architektonický návrh: MgA. Jan Brotánek Generální projektant: AB Studio, ak. arch. Aleš Brotánek, MgA. Jan Brotánek Zhotovitel:

Více

Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství

Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství TENTO DOKUMENT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Nízkoenergetické domy versus energetické úspory (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51

Více

Svislé obvodové konstrukce nízkoenergetických a pasivních domů

Svislé obvodové konstrukce nízkoenergetických a pasivních domů Svislé obvodové konstrukce nízkoenergetických a pasivních domů Některé z těchto systémů jsou podobné klasickým konstrukcím, některé jsou zcela speciální. Důležité je, aby konstrukce splňovala požadavky

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

Konstrukční systémy nízkoenergetických a pasivních domů

Konstrukční systémy nízkoenergetických a pasivních domů Konstrukční systémy nízkoenergetických a pasivních domů Některé z těchto systémů jsou podobné klasickým konstrukcím, některé jsou zcela speciální. Důležité je, aby konstrukce splňovala požadavky kromě

Více

DOJDETE K VELICE ZAJÍMAVÝM EKONOMICKÝM VÝSLEDKŮM!!!

DOJDETE K VELICE ZAJÍMAVÝM EKONOMICKÝM VÝSLEDKŮM!!! SOLÁRNÍ VAKUOVÉ SYSTÉMY, KTERÉ USPOŘÍ AŽ 70% PROVOZNÍCH NÁKLADŮ JE MOŽNÉ OD NAŠÍ FIRMY ZAPŮJČENÍ TRUBICE A PROVĚŘIT SI TAK ÚČINNOST SYSTÉMU V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH Ceny jednotlivý setů jsou na našich www.pejchal.cz

Více

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S

Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Technologie staveb Tomáš Coufal, 3.S Co je to Pasivní dům? Aby bylo možno navrhnout nebo certifikovat dům jako pasivní, je třeba splnit následující podmínky: měrná roční potřeba tepla na vytápění je maximálně

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY ZDĚNÉHO DOMU

TECHNICKÉ PARAMETRY ZDĚNÉHO DOMU TECHNICKÉ PARAMETRY ZDĚNÉHO DOMU ZÁKLADOVÁ DESKA Stavba bude založena na základových pasech šířky 400 mm, výšky 1200 mm. Vyrovnávací řada ze ztraceného bednění. Pokládka ležaté kanalizace. Pod takto provedené

Více

Kvalitní dům s bonusem

Kvalitní dům s bonusem 42 Kvalitní dům s bonusem K pasivnímu domu vede nekonečně mnoho cest přes nejrůznější konstrukční a materiálová řešení a technologické vybavení. Manželé Duškovi dali přednost zděnému domu z pálených tvárnic

Více

ROZDĚLENÍ STAVEB PODLE ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI. Část 3 cyklu energetická efektivita a úspory

ROZDĚLENÍ STAVEB PODLE ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI. Část 3 cyklu energetická efektivita a úspory ROZDĚLENÍ STAVEB PODLE ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI Část 3 cyklu energetická efektivita a úspory Úvod Životní úroveň roste a s ní je i spojena stále větší poptávka po energii. To logicky umožňuje jejím výrobcům

Více

Dřevěné domy a chaty - Standard

Dřevěné domy a chaty - Standard Stavebnice Stavebnice Stavebnice Dřevěné domy a chaty - Standard Dřevěné domy a chaty - Lux Roubenky Základový rám základový rám z tlakově impregnovaných KVH hranolů (smrk) Oplechování základového rámu

Více

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě)

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě) méně solárních zisků = více izolace ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA PASIVNÍ DŮM PRO NZU TEPELNÉ ZISKY SOLÁRNÍ ZISKY orientace hlavních prosklených ploch na jih s odchylkou max. 10, minimum oken na severní fasádě

Více

VALACH STYLOVÉ BYDLENÍ D Ř E V O S T A V B A. GARANCE PEVNÝCH CEN! Např. 100m 2 dům 970.000,- Kč ZDRAVÝ A TEPLÝ DŮM P R O J E K T Z DA R MA

VALACH STYLOVÉ BYDLENÍ D Ř E V O S T A V B A. GARANCE PEVNÝCH CEN! Např. 100m 2 dům 970.000,- Kč ZDRAVÝ A TEPLÝ DŮM P R O J E K T Z DA R MA D Ř E V O S T A V B A VALACH STYLOVÉ BYDLENÍ P R O J E K T Z DA R MA D Ř E V O S T A V B A ZDRAVÝ A TEPLÝ DŮM NÍZKOENERGETICKÝ PROVOZ GARANCE PEVNÝCH CEN! Např. 100m 2 dům 970.000,- Kč VALACH HOBBY - dům

Více

Energeticky pasivní dům v Opatovicích u Hranic na Moravě. pasivní dům v Hradci Králové

Energeticky pasivní dům v Opatovicích u Hranic na Moravě. pasivní dům v Hradci Králové Energeticky pasivní dům v Opatovicích u Hranic na Moravě pasivní dům v Hradci Králové o b s a h autoři projektová dokumentace: Asting CZ Pasivní domy s. r. o. www. asting. cz základní popis 2 poloha studie

Více

Stavební izolace Stavební izolace důležité pro provoz nízkoenergetických a pasivních domů

Stavební izolace Stavební izolace důležité pro provoz nízkoenergetických a pasivních domů Stavební izolace Stavební izolace důležité pro provoz nízkoenergetických a pasivních domů Co se děje v obvodové stěně obytné budovy v zimě Interiér + 20 C Obvodová stěna Exteriér - 15 C Teplo Vodní pára

Více

Kvalitativní požadavky objednatele

Kvalitativní požadavky objednatele Kvalitativní požadavky objednatele Průzkum radonový průzkum Izolace proti vodě spodní stavby dle výsledků radonového průzkumu Konstrukce Zdi zděné dozdívky z plných cihel pálených nové zdivo zdící bloky

Více

Pasivní bytový dům Brno

Pasivní bytový dům Brno Pasivní bytový dům Brno Autor práce: Jiří Cihlář student 5. ročníku telefon: 777 010 77 FAST VUT Brno e-mail: cihlarik @centrum.cz Situační plán k.ú. Brno-Útěchov číslo parcely: 65/3 POHLED NA SPOLEČNOU

Více

O nás 3. Používané materiály a skladby 4. Difúzně otevřená konstrukce 5. Difúzně uzavřená konstrukce 6. Ukázky realizací v USA a ČR 7.

O nás 3. Používané materiály a skladby 4. Difúzně otevřená konstrukce 5. Difúzně uzavřená konstrukce 6. Ukázky realizací v USA a ČR 7. Obsah O nás 3 Používané materiály a skladby 4 Difúzně otevřená konstrukce 5 Difúzně uzavřená konstrukce 6 Ukázky realizací v USA a ČR 7 Typové domy 10 Kontaktní údaje 17 O nás VALA DŘEVOSTAVBY s.r.o. vyvíjí,

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

Úspory energie v pasivním domě. Hana Urbášková

Úspory energie v pasivním domě. Hana Urbášková Úspory energie v pasivním domě Hana Urbášková Struktura spotřeby energie budovy Spotřeba Zdroj energie Podíl ENERGETICKÁ BILANCE vytápění Výroba tepla Tepelné zisky Odpadové teplo Vnější Vnitřní Ze vzduchu

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Projektování nízkoenergetických a pasivních staveb konkrétní návrhy budov RD Martin Doležal, TÜV SÜD Czech Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 SOLÁRNÍ SYSTÉMY MILAN KLIMEŠ TENTO

Více

Je ale nezbytné. A pak je to na nás - aby byla dřevostavba dobře a odborně zpracovaná a aby vlastnosti, které od domu očekáváte byly splněny.

Je ale nezbytné. A pak je to na nás - aby byla dřevostavba dobře a odborně zpracovaná a aby vlastnosti, které od domu očekáváte byly splněny. d ř e v o s t a v b y Dřevěný dům životní styl Stavební společnost ných objektů. RENO Vám nabízí 13 let zkušeností se stavbami dřevě- Vyrábíme a dodáváme pro Vás rodinné domy, rekreační objekty,penziony,

Více

člen Centra pasivního domu

člen Centra pasivního domu Pasivní rodinný dům v Pticích koncept, návrh a realizace dřevostavba se zvýšenou akumulační schopností, Jan Růžička, Radek Začal Charlese de Gaulla 5, Praha 6 atelier@kubus.cz, www.kubus.cz For Pasiv 2014

Více

Domy pro život. 1 Úvod... 4. 2 O firmě... 4. 3 Přehled nabízených domů... 5. Nízkoenergetické domy... 5. Pasivní domy... 5. Sruby...

Domy pro život. 1 Úvod... 4. 2 O firmě... 4. 3 Přehled nabízených domů... 5. Nízkoenergetické domy... 5. Pasivní domy... 5. Sruby... Domy pro život 1 Úvod... 4 2 O firmě... 4 3 Přehled nabízených domů... 5 Nízkoenergetické domy... 5 Pasivní domy... 5 Sruby... 5 Individuální domy... 5 4 Nízkoenergetické domy... 6 5 Vzorový dům Comfort

Více

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ

CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ CIHLOVÝ PASIVNÍ DŮM PRO BUDOUCNOST HELUZ Proč budujeme pasivní dům? 1. Hlavním důvodem je ověření možností dosažení úrovně tzv. téměř nulových budov podle evropské směrnice EPBD II. Co je téměř nulový

Více

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností 1 ČÍSLO ŽÁDOSTI * Část A - Identifikační údaje IDENTIFIKACE ŽADATELE

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

STAVBA. Systém pórobet onové tvárnice Lambda YQ, určený pro nízkoenergetické a pasivní domy. XELLA

STAVBA. Systém pórobet onové tvárnice Lambda YQ, určený pro nízkoenergetické a pasivní domy. XELLA STAVBA Systém pórobet onové tvárnice Lambda YQ, určený pro nízkoenergetické a pasivní domy. XELLA Díky moderní technologii řízeného větrání s rekuperací máme v celém domě kvalitní a zdravé klima. KKCG

Více

Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli

Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli Větrání v rekonstrukcích, zahraniční příklady a komunikace s uživateli Ing. Juraj Hazucha Centrum pasivního domu juraj.hazucha@pasivnidomy.cz tel. 511111813 www.pasivnidomy.cz Výchozí stav stávající budovy

Více

Měření průvzdušnosti Blower-Door test Zkušební protokol č. 2015-011421-ZáR

Měření průvzdušnosti Blower-Door test Zkušební protokol č. 2015-011421-ZáR Měření průvzdušnosti Blower-Door test Rodinný dům parc.č.627/10 Červený Kostelec akreditovaná Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. pod číslem L 1565 Zpracováno v období: červen 2015. Strana 1 (celkem

Více

Měření průvzdušnosti Blower-Door test Zkušební protokol č. 2015-000428-ZáR

Měření průvzdušnosti Blower-Door test Zkušební protokol č. 2015-000428-ZáR Měření průvzdušnosti Blower-Door test Rodinný dům parc.č.989/142 Jeseník nad Odrou akreditovaná Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. pod číslem L 1565 Zpracováno v období: leden 2015. Strana 1 (celkem

Více

Rekuperace. Martin Vocásek 2S

Rekuperace. Martin Vocásek 2S Rekuperace Martin Vocásek 2S Co je rekuperace? rekuperace = zpětné získávání tepla abychom mohli teplo zpětně získávat, musíme mít primární zdroj bez vnitřního (primárního) zdroje, kterým mohou být vedle

Více

Průkaz energetické náročnosti budov odhalí náklady na energie

Průkaz energetické náročnosti budov odhalí náklady na energie www.novinky.cz/bydleni 31. 5. 2019 Průkaz energetické náročnosti budov odhalí náklady na energie Průkaz energetické náročnosti budov odhalí náklady na energie Nemovitosti s nízkou energetickou náročností

Více

PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB

PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ARCHITEKTURY PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB MEZINÁRODNÍ KONFERENCE ZLÍNTHERM 2014 SPORTOVNÍ HALA EURONICS U STADIONU 4286 ZLÍN 28. BŘEZNA 2014 JOSEF

Více

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup.

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup. MODERNÍ SYSTÉM NOVINKA Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Odsávání znečištěného Výstup čerstvého 18 C - 15 C Vstup čerstvého

Více

Nízkoenergetické a pasivní domy

Nízkoenergetické a pasivní domy Nízkoenergetické a pasivní domy www.domypetricek.cz Představení firmy Domy Petříček Naše firma Domy Petříček se od roku 1996, kdy byla založena, věnuje zateplováním, rekonstrukcím a výstavbě rodinných

Více

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE

STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE STŘEDISKO EKOLOGICKÉ VÝCHOVY MLÁDEŽE HABARTICE Místo: pozemky parc.č. 248, 249, 257, k.ú. Habartice u Krupky, obec Krupka Stavební program Činnost Pobytové

Více

PASIVNÍ DOMY ve Vracově

PASIVNÍ DOMY ve Vracově PASIVNÍ DOMY ve Vracově Moderní rodinné domy poskytnou kvalitní bydlení v komfortních dispozicích 5+kk s vlastní zahradou, takže vyhoví malým i velkým rodinám s různými nároky. - velmi nízké provozní náklady

Více

Pasivní domy. David Vízner: Dům mám pod přísnou kontrolou DAVID BYDLÍ SE SVOU MANŽELKOU A ČERSTVĚ NAROZENOU DCERKOU V PŘÍZEMNÍM RODINNÉM DOMKU

Pasivní domy. David Vízner: Dům mám pod přísnou kontrolou DAVID BYDLÍ SE SVOU MANŽELKOU A ČERSTVĚ NAROZENOU DCERKOU V PŘÍZEMNÍM RODINNÉM DOMKU 94 Pasivní domy DAVID BYDLÍ SE SVOU MANŽELKOU A ČERSTVĚ NAROZENOU DCERKOU V PŘÍZEMNÍM RODINNÉM DOMKU NEDALEKO HRADCE KRÁLOVÉ. PROTOŽE PRACUJE VE SPOLEČNOSTI, KTERÁ SE ZABÝVÁ DODÁVKAMI VZDUCHOTECHNICKÝCH

Více

Nejčastěji realizujeme stavby, které se nazývají difúzně uzavřené.

Nejčastěji realizujeme stavby, které se nazývají difúzně uzavřené. Postup výstavby ZÁKLADOVÁ DESKA Dřevostavby od firmy Profi-Gips s.r.o. jsou stavěny zejména na konstrukci, která je kombinací základových pasů a železobetonové desky. Do podkladu je použito zhutněné kamenivo

Více

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům

Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům Tepelné čerpadlo Excellence pro komfortní a úsporný dům V současné době, kdy se staví domy s čím dál lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, těsnými stavebními výplněmi (okna, dveře) a vnějším pláštěm,

Více

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Zdeňka Havířová Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Zlín 14.10.2009 Téma semináře

Více

8. ročník 1/2005 ODBORNÝ ČASOPIS PRO ÚSPORY ENERGIE A KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV

8. ročník 1/2005 ODBORNÝ ČASOPIS PRO ÚSPORY ENERGIE A KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV 8. ročník 1/2005 ODBORNÝ ČASOPIS PRO ÚSPORY ENERGIE A KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV Pasivní dům v Rychnově Miroslav Jindrák, RD Rýmařov PROVÁDĚNÍ A JAKOST STAVEB PROVOZ BUDOV Jedním z řešení, které

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU NÍZKOENERGETICKÝ DŮM V PARAMETRECH PASIVU!!! RODINNÝ DŮM TÉMĚŘ BEZ VYTÁPĚNÍ LZE UŠETŘIT AŽ 70% V PROVOZNÍCH NÁKLADECH! RODINNÉ DOMKY S NEUVĚŘITELNÝMI TEPELNÝMI ZTRÁTAMI 5-6,4 A 8 KW. TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Více

Možnosti řešení solárních tepelných soustav

Možnosti řešení solárních tepelných soustav 1/25 Možnosti řešení solárních tepelných soustav Jiří Kalina Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) Regulus, s.r.o. 2/25 Kde je lze využít sluneční energii? příprava teplé vody příprava

Více

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD ZDIVO MEDMAX Stavba systémem MEDMAX. Tepelný odpor při tloušťce zdi 35 cm je R=7,0 což je velice dobré. Výhoda je izolace z vnitřní strany 5 cm Izopor. Nedochází k úniku tepla do zdiva s možností i úniku

Více

Energetická efektivita

Energetická efektivita Energetická efektivita / jak ji vnímáme, co nám přináší, jak ji dosáhnout / Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize ISOVER Počernická 272/96 108 03 Praha 10 Ing. Libor Urbášek Energetická efektivita

Více

Klasický vs. nízkoenergetický dům

Klasický vs. nízkoenergetický dům Středoškolská odborná činnost 11. Stavebnictví, architektura a design interiéru Klasický vs. nízkoenergetický dům Autoři: Lukáš Linh Hoang Is3l0r@seznam.cz Marek Vogeltanz Marek.Vogeltanz@seznam.cz Škola:

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění místností 67 Princip Zajištění tepelného komfortu pro uživatele při minimálních provozních nákladech Tepelná ztráta při dané teplotě

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

SPECIFIKACE RODINNÉHO DOMU

SPECIFIKACE RODINNÉHO DOMU SPECIFIKACE RODINNÉHO DOMU NÁZEV DOMU: STAVEBNÍK: MÍSTO STAVBY: PROVEDENÍ STAVBY: BASIC MEDIUM COMPLETE POSKYTNUTÉ PODKLADY ZÁKAZNÍKEM: Základní studie domu Základní architektura stavby Výkresy rozmístění

Více

Icynene chytrá tepelná izolace

Icynene chytrá tepelná izolace Icynene chytrá tepelná izolace Šetří Vaše peníze, chrání Vaše zdraví Icynene šetří Vaše peníze Využití pro průmyslové objekty zateplení průmyslových a administrativních objektů zateplení novostaveb i rekonstrukcí

Více

Environmentálně. šetrné stavby 1. ročník. ENVIC, o.s. a kolektiv

Environmentálně. šetrné stavby 1. ročník. ENVIC, o.s. a kolektiv Environmentálně šetrné stavby 1. ročník ENVIC, o.s. a kolektiv Obsah Předmět: KONSTRUKCE Fyzikální děje ve stavbě 3 Svislé obvodové konstrukce nízkoenergetických a pasivních domů 4 Komíny v nízkoenergetických

Více

Snižování spotřeby energie a ekonomická návratnost

Snižování spotřeby energie a ekonomická návratnost Snižování spotřeby energie a ekonomická návratnost Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tato akce je realizována s dotací ze státního rozpočtu

Více

Technické zařízení v pasivním domě

Technické zařízení v pasivním domě Technické zařízení v pasivním domě 05.04.2011 Dietmar Kraus Diplom-Ingenieur kraus energiekonzept, München 1 Obsah Technické zařízení v pasivním domě Porovnání primární energie 2 Technické zařízení: Zvláštnosti

Více

Měření průvzdušnosti Blower-Door test zakázka č ZáR

Měření průvzdušnosti Blower-Door test zakázka č ZáR Měření průvzdušnosti Blower-Door test Rodinný dům parc. č. 320/178 k.ú. Mrsklesy Zpracováno v období: Únor 2014. Strana 2 (celkem 7) Předmět: Úkol: Objednatel: Rodinný dům parc. č. 320/178 k.ú. Mrsklesy

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění prostorů Základní pojmy Energonositel UHLÍ, PLYN, ELEKTŘINA, SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ hmota nebo jev, které mohou být použity k výrobě mechanické

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Nízkoenergetické, pasivní a nulové domy poradenství. architektura. projekce. realizace. www.atrea.cz

Nízkoenergetické, pasivní a nulové domy poradenství. architektura. projekce. realizace. www.atrea.cz Nízkoenergetické, pasivní a nulové domy poradenství. architektura. projekce. realizace www.atrea.cz PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ATREA s.r.o. je česká společnost založená již v roce 1990 se zaměřením na systémy

Více

Pokyn k Příloze č. I/10 Směrnice MŽP č. 9/2009:

Pokyn k Příloze č. I/10 Směrnice MŽP č. 9/2009: Pokyn k Příloze č. I/10 Směrnice MŽP č. 9/2009: Náležitosti faktury Faktura/y (originál nebo ověřená kopie), která je přílohou formuláře žádosti o podporu na realizaci opatření v rámci programu Zelená

Více

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu: B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu: B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností B Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu: B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností 1 Upozornění: Struktura formuláře se nesmí měnit! ČÍSLO ŽÁDOSTI * Část A - Identifikační

Více

Obr. č. 1: Rodinný dům NEDPASIV Říčany u Prahy, pohled od západu

Obr. č. 1: Rodinný dům NEDPASIV Říčany u Prahy, pohled od západu PŘÍKLAD 13 Název stavby: Rodinný dům NEDPASIV Říčany u Prahy Návrh domu: ing. arch. B. arch. Josef Horný Projektant: ing. Vladimír Žďára Investor: manželé Novákovi Obr. č. 1: Rodinný dům NEDPASIV Říčany

Více

Harmonie bydlení ZELENÁ ARCHITEKTÚRA

Harmonie bydlení ZELENÁ ARCHITEKTÚRA ZELENÁ ARCHITEKTÚRA Harmonie bydlení Navrhování domů není jen čistě technická racionální disciplína, ale měla by zahrnovat i všechny těžko uchopitelné vlivy pocity a přístupy, které se různě nazývají:

Více

Pasívní budovy: Otevřená zahrada monitoring a zkušenosti z provozu Ing. Vlastimil Rieger Nadace Partnerství, Brno

Pasívní budovy: Otevřená zahrada monitoring a zkušenosti z provozu Ing. Vlastimil Rieger Nadace Partnerství, Brno Otváracia konferencia projektu DELIVER: Sídliská ako živé miesta odolné voči zmene klímy 12.9. 2018 Univerzitná knižnica Bratislava Pasívní budovy: Otevřená zahrada monitoring a zkušenosti z provozu Ing.

Více

Přednášející: Ing. Radim Otýpka

Přednášející: Ing. Radim Otýpka Přednášející: Ing. Radim Otýpka Základem zdravého života je kvalitní životní prostředí - Dostatek denního světla - Dostatek kvalitního vzduchu - Dostatek zdravé potravy -To co ale potřebujeme každou sekundu

Více

Nová zelená úsporám 2013

Nová zelená úsporám 2013 Nová zelená úsporám 2013 ZDROJE PROGRAMU NZÚ 2013 Program Nová zelená úsporám 2013 (dále jen Program ) je financován z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, a to v souladu se zákonem č. 383/1991

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. DLE VYHL.Č. 78/2013 Sb. RODINNÝ DŮM. čp. 24 na stavební parcele st.č. 96, k.ú. Kostelík, obec Slabce,

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. DLE VYHL.Č. 78/2013 Sb. RODINNÝ DŮM. čp. 24 na stavební parcele st.č. 96, k.ú. Kostelík, obec Slabce, Miloslav Lev autorizovaný stavitel, soudní znalec a energetický specialista, Čelakovského 861, Rakovník, PSČ 269 01 mobil: 603769743, e-mail: mlev@centrum.cz, www.reality-lev.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

DOMY ALEJE STANDARDY RODINÝCH DOMŮ A - F

DOMY ALEJE STANDARDY RODINÝCH DOMŮ A - F Rodinný dům - bez podlahových krytin (pouze WC + koupelna) - bez kuchyněké linky (pouze vývody), bez digestoře - bez dodávky světel (světelné vývody jsou zakončeny svorkovnicí) Venky - bez oplocení, bez

Více

Větrací systémy s rekuperací tepla

Větrací systémy s rekuperací tepla Větrací systémy s rekuperací tepla Vitovent 300 5825 965-3 CZ 09/2010 5825 965 CZ Systém větrání s rekuperací tepla a dálkovým ovládáním 5825 837-4 CZ 09/2010 Vitovent 300 H systém větrání bytů s rekuperací

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

Vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních domů. Soubor pasivních domů Koberovy

Vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních domů. Soubor pasivních domů Koberovy Vytápění a větrání nízkoenergetických a pasivních domů Soubor pasivních domů Koberovy ATREA s.r.o., 12.3.23 Úvod Proč vůbec stavět nízkoenergetické a pasivní domy? Má to vůbec smysl? ATREA s.r.o., 12.3.23

Více

Chraňte svou izolaci před nepohodou

Chraňte svou izolaci před nepohodou ISOCELL Chraňte svou izolaci před nepohodou Chraňte svou izolaci! Nedejte šanci větru ani dešti! Obvodové stěny každého domu jsou vystaveny mnoha vlivům: větru, dešti, v zimě chladu, v létě horku. Teplo

Více

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou

termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou Michal Kovařík, 3.S termín pasivní dům se používá pro mezinárodně uznávaný standard budov s velmi nízkou spotřebou energie a vysokým komfortem bydlení pasivní domy jsou současně základem pro téměř nulové

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

RODINNÝ DŮM HORNÍ LOUČKY

RODINNÝ DŮM HORNÍ LOUČKY RODINNÝ DŮM HORNÍ LOUČKY stavebníci: Martin Nečas, Kateřina Koudelová Základy Založení na pasech. Zateplená pata domu. U obvodových zdí ale i příček, by první šár zdiva nebyla cihla, ale YTONG. Ten má

Více

PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE)

PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE) EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO PASIVNÍ DŮM TROCHU JINAK VYTÁPĚNÍ (ENERGIE) Ing. arch. Jaroslav Tachecí - studio JATA Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou

Více

Pasivní dům. Přednáška o tom, proč je dobré přemýšlet o domech se zvlášť nízkou spotřebou energie. Ludvík Trnka ZO ČSOP Veronica Panská 9, 602 00 Brno

Pasivní dům. Přednáška o tom, proč je dobré přemýšlet o domech se zvlášť nízkou spotřebou energie. Ludvík Trnka ZO ČSOP Veronica Panská 9, 602 00 Brno Pasivní dům Přednáška o tom, proč je dobré přemýšlet o domech se zvlášť nízkou spotřebou energie Ludvík Trnka ZO ČSOP Veronica Panská 9, 602 00 Brno Spotřeba: 400 kwh/m2.a (300 Kč/m2.a) Dům starý více

Více

Vybrané realizace: Všechny naše postavené domy najdete na www.celet.cz

Vybrané realizace: Všechny naše postavené domy najdete na www.celet.cz Referenční dům Cheb Vybrané realizace: Rozhodnutí pro stavbu domu patří k těm důležitějším v životě většiny z nás. Dovolte nám usnadnit Vám cestu ke kvalitní a technologicky vyspělé stavbě, která se stane

Více

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům

SCHEMA OBJEKTU. Obr. 3: Pohled na rodinný dům Samostatně stojící dvoupodlažní rodinný dům s obytným podkrovím. Obvodové stěny jsou vystavěny z pórobetonových tvárnic tl. 250mm. Střecha je sedlová se m nad krokvemi. Je provedeno fasády kontaktním zateplovacím

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR

TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR Budovy L, M, N, O Konstrukce budovy KONSTRUKCE základy a základová deska - železobeton nosné zdi železobeton nebo zdivo nenosné zdi a příčky

Více

Kompletní sortiment MPL

Kompletní sortiment MPL Kompletní sortiment MPL DESKY PRO SUCHOU VÝSTAVBU Desky SDK bílé Desky SDK impregnované Desky SDK protipožární Desky SDK protipožární impreg. Desky cementové Desky sádrovláknité Desky speciální PODHLEDY

Více

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ

Ing. Viktor Zbořil BAHAL SYSTEM VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ VĚTRÁNÍ RODINNÝCH DOMŮ (PŘEDEVŠÍM V PASIVNÍCH STANDARDECH) 1. JAK VĚTRAT A PROČ? VĚTRÁNÍ K ZAJIŠTĚNÍ HYGIENICKÝCH POŽADAVKŮ FYZIOLOGICKÁ POTŘEBA ČLOVĚKA Vliv koncentrace CO 2 na člověka 360-400 ppm - čerstvý

Více

www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT

www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz www.ekowatt.cz Pasivní dům s dotací Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz www.ekowatt.cz Zelená úsporám B výstavba pasivních domů dotace 250 tis. Kč na rodinný dům + 40 tis. Kč na

Více

TECHNICKÝ POPIS OBYTNÉHO AREÁLU BUDĚJOVICKÁ

TECHNICKÝ POPIS OBYTNÉHO AREÁLU BUDĚJOVICKÁ TECHNICKÝ POPIS OBYTNÉHO AREÁLU BUDĚJOVICKÁ POPIS MATERIÁL/TYP/ZPRACOVÁNÍ REALIZACE ZÁKLADNÍ KONSTRUKCE OBJEKTU svislé konstrukce nosné cihelné zdivo svislé konstrukce nenosné (příčky) cihelné zdivo, tvárnicové

Více

Stavební kameny pro Vaše nápady

Stavební kameny pro Vaše nápady Stavební kameny pro Vaše nápady Další informace Nové stavění nové myšlení Stále více lidí chce stavět a bydlet jinak. Chtějí dobré, solidní domy s vysokou kvalitou bydlení a rozumnými pořizovacími a udržovacími

Více

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. TERMICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY k ohřevu vody pro hygienu (sprchování, koupel, mytí rukou) K ČEMU k ohřevu pro technologické

Více

Obr. č. 1: Rodinný dům Litoměřice, jižní fasáda, slunolam nad okny před instalací solárních panelů

Obr. č. 1: Rodinný dům Litoměřice, jižní fasáda, slunolam nad okny před instalací solárních panelů PŘÍKLAD 12 Název stavby: Návrh domu: Projekt VZT systému Atrea: Projektant/dodavatel: Rodinný dům Litoměřice ing. arch. Pavel Šmelhaus, ing. arch. Kateřina Rottová Petra Nosková Wolf System spol. s r.o.

Více

K A T A L O G DŘEVOSTAVBY

K A T A L O G DŘEVOSTAVBY K A T A L O G DŘEVOSTAVBY 2015 1 PROJEKT 101 / 3+kk 01 Zádveří: 2,75 m2 02 Koupelna+WC: 3,21 m2 zastavěná plocha: 58,6 m2 užitná plocha: 48,6 m2 obytná plocha: 42,6 m2 03 Pracovna: 9,17 m2 04 Obývací pokoj:

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Lipnická 1448 198 00 Praha 9 - Kyje kraj Hlavní město Praha Majitel: Společenství

Více