Opatření v okolí. Jaderné elektrárny Temelín. Pro území správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Opatření v okolí. Jaderné elektrárny Temelín. Pro území správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek"

Transkript

1

2 Opatření v okolí Jaderné elektrárny Temelín Pro území správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek 2016

3 LEGISLATIVNÍ RÁMEC OPATŘENÍ V OKOLÍ JADERNÝCH ELEKTRÁREN Vychází ze zákona č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření. Zónu havarijního plánování stanovuje svým rozhodnutím SÚJB.

4 Vnitřní havarijní plán Obsahuje soubor všech plánovaných opatření k likvidaci a omezení následků mimořádných událostí. Popisuje zejména - technickoorganizační a personální podmínky pro likvidaci MU; - posuzování závažnosti a vyhlašování MU; - řízení a provádění zásahu, - způsoby omezování ozáření zaměstnanců a dalších osob; - ověřování havarijní připravenosti.

5 Vnější havarijní plán Základní dokument pro zabezpečení úkolů a opatření, zaměřených na ochranu životů, zdraví a majetku občanů v zóně havarijního plánování při vzniku mimořádné události 3. stupně. Plán obsahuje informativní část, operativní část, plány konkrétních činností.

6 Členění zóny havarijního plánování Vnější ZHP opatření k vyrozumění orgánů a organizací, k varování obyvatelstva a opatření pro ukrytí, jodové profylaxi a regulaci pohybu osob, evakuace obyvatelstva z určených sektorů. Vnitřní ZHP kromě výše uvedených opatření dále opatření k provedení evakuace obyvatelstva z celého území vnitřní ZHP.

7 Rozměry ZHP Vnitřní ZHP poloměr 5 km, Vnější ZHP poloměr 13 km, dělí se na 16 sektorů, Ve správním obvodu písek do vnější ZHP spadá město Protivín a obce Albrechtice, Paseky, Tálín a Žďár, cca osob.

8 Klasifikační stupně radiačních MU RMU 1. stupně Vede nebo může vést k nepřípustnému ozáření osob v prostoru zařízení, omezený, lokální charakter. K řešení postačují síly a prostředky obsluhy nebo pracovní směny.

9 RMU 2. stupně Vede k nepřípustnému ozáření osob nebo k nepřípustnému uvolnění RaL do životního prostředí nevyžadující zavádění neodkladných opatření na ochranu obyvatelstva. Její řešení vyžaduje aktivaci zasahujících osob. Dostačují SaP držitele povolení, popř. smluvně zajištěné.

10 RMU 3. stupně Vede k nepřípustnému závažnému uvolnění RaL a vyžaduje provádění neodkladných opatření k ochraně obyvatelstva stanovená VHP. Při řešení zapojení dalších dotčených orgánů.

11 Vyrozumění o vzniku RMU RMU 1. stupně Oznámení SÚJB bezodkladně, nejpozději do 24 hodin od zjištění. RMU 2. stupně Oznámení SÚJB, krajskému úřadu a dotčeným obcím s RP bezodkladně, nejpozději do 4 hodin od zjištění MU. RMU 3. stupně Vyrozumění prostřednictvím OPIS HZS SÚJB, krajský úřad a dotčené obce neprodleně. Varování obyvatelstva v ZHP.

12 Opatření v zóně havarijního plánování vyrozumění, varování, ukrytí obyvatelstva, jodová profylaxe, evakuace, individuální ochrana osob, dekontaminace,

13 Opatření v zóně havarijního plánování /pokračování/ monitorování, regulace pohybu osob, zdravotnická opatření, veterinární opatření, regulace distribuce a používání potravin, krmiv a vody, opatření při úmrtí osob v zamořené oblasti, komunikace s veřejností hromadnými sdělovacími prostředky.

14 Vyrozumění Provádí se neprodleně po vzniku RMU (2. nebo 3. stupně). Aktivace vyrozumění směnový inženýr. Vyrozumívány všechny dotčené orgány, při RMU 3. stupně i hromadné sdělovací prostředky.

15 Varování Neodkladné opatření, provádí se pomocí elektronických sirén v ZHP. Hlavní varianta spouští OPIS HZS kraje. Záložní varianta spouští směnový inženýr. Potom následují předtočené relace v TV (ČT 1, ČT 24) a ČRo.

16 Ukrytí obyvatelstva Neodkladné opatření k omezení dopadů ionizujícího záření. Pokyn vydán prostřednictvím varovných relací ihned po varování akustickým signálem. Úkryty využití přirozených ochranných vlastností staveb.

17 Jodová profylaxe Neodkladné opatření, vyhlašováno zpravidla současně bezprostředně po varování obyvatelstva. Provádí veškeré obyvatelstvo uvnitř ZHP. Dávky tablet podle věku (uvedeny na příbalovém letáku). Může být vyhlašována i opakovaně. Obměna tablet vždy po 5 letech.

18 Evakuace Neodkladné opatření, jejím cílem je zabránit obdržení nepřípustné dávky ozáření. Provádí se ze středového prostoru a z vybraných sektorů podle směru větru. Provedení v předúnikové fázi, poúnikové fázi.

19 Evakuace /pokračování/ Provádí se podle Plánu provedení evakuace (organizovaná evakuace). Může být i samovolná. Přesídlení následné opatření po evakuaci, kdy výsledky monitorování ukazují na dlouhodobé nepřípustné ozáření.

20 Příjmové obce pro evakuované ve správním obvodu ORP Písek Písek (33 zařízení), Čimelice (2 zařízení), Podolí I (1 zařízení) Mirotice (2 zařízení) Slabčice (1 zařízení), Varvažov (3 zařízení), Zvíkovské Podhradí (2 zařízení), Záhoří (1 zařízení), Ostrovec (1 zařízení), Vráž (1 zařízení) Kožlí u Orlíka (1 zařízení), Lety (1 zařízení), Orlík nad Vltavou (2 zařízení) Mirovice (2 zařízení).

21 Úkoly ORP Písek při evakuaci zřídit přijímací středisko ORP Písek; shromažďování údajů o počtu a totožnosti osob, které v době krizového stavu změnily pobyt a nachází se na území města Písku; vyhotovování seznamu evakuovaných; sběr seznamů evakuovaných v rámci správního obvodu, jejich kompletace a zasílání krajskému KŠ; činnost pro všestranné zajištění potřeb evakuovaných osob.

22 Individuální ochrana osob Následné opatření při radiační havárii. Provádí se v době vyhlášeného ukrytí při krátkodobém opuštění ochranných prostorů (bez ohledu na potvrzení úniku); při nástupu do dopravních prostředků k provedení evakuace, je-li prostor zamořen; zásahové jednotky mají v pohotovosti ve vozidlech, v případě potřeby je použijí. Prostředky ochrany improvizované prostředky, ochranné roušky, prostředky zásahových jednotek.

23 Dekontaminace Dekontaminace svépomocí při ukrytí (sprchováním v koupelnách) a převlečením do čistého oděvu. Dekontaminační místa na evakuačních trasách (hlavní a záložní).

24 Dekontaminační místa ve správním obvodu Hlavní u obce Skály. Záložní u obce Tálín. Zajišťuje HZS Středočeského kraje. Úkol ORP sběr seznamů dekontaminovaných osob??

25 Monitorování Provádí radiační monitorovací síť. RMS pracuje v normálním režimu, v havarijním režimu. Data jsou předávána SÚJB, který podle podkladů navrhuje a doporučuje zavést ochranná opatření (popř. odvolat).

26 Regulace pohybu osob Součást plánovaných opatření při reakci na vznik RMU 3. stupně. Zahrnuje: opatření při ukrytí a evakuaci obyvatelstva, opatření regulace dopravy, opatření regulace pohybu osob.

27 Hlavní evakuační trasy Týn n/vlt. Dražíč Borovany Bernartice Písek, Týn n/vlt. Albrechtice Tálín Žďár Myšenec Skály Ražice Strakonice. Na trasách budou pohyblivé hlídky PČR.

28 Evakuace zaměstnanců JE Temelín - Jedna z variant. - Může být provedena při vyhlášení RMU 2. stupně. - Trasa: Bohunice Všemyslice Všeteč Albrechtice Tálín Žďár Protivín Vodňany Č. Budějovice. Trasa pro určené síly a prostředky Písek Tálín Albrechtice Týn n/vltavou.

29 Stanoviště hlídek a místa dopravních uzávěr Jehnědsko II/138, Křížení komunikací I/20 a III/1402 (Semice x Smrkovice), Skály III/1404 (náves), Myšenec (pouze dopravní značení), Chvaletice III (náves). Dražíč, Radčice.

30 Ostatní opatření v dopravě Zastavení železniční dopravy ve stanicích Písek (směr Protivín) a Ražice (směr Č. Budějovice). Náhradní autobusová přeprava Ražice Heřmaň obec Skály a zpět. Odklonová železniční vozba (jedna z variant) Č. Budějovice Tábor Písek Ražice. Odklon silniční dopravy I/20 pro trase Č. Budějovice Češnovice Netolice Bavorov Volyně Strakonice Nová Hospoda Instalování značky zákaz vplutí na 190 říčním km řeky Vltavy.

31 Zdravotnická opatření Je zpracován traumatologický plán jako součást VHP. Řeší zdravotnickou pomoc s důrazem na kontaminované osoby. Odvoz osob na specializovaná pracoviště (popáleniny).

32 Veterinární opatření Zabraňují nebo zmírňují kontaminaci hospodářských zvířat a krmiv radionuklidy. Jsou tím účinnější, čím jsou dříve zavedena. V případě nepovolení vstupu ošetřovatelům (krmení, napájení, dojení) utracení nebo vypuštění zvířat do volného prostoru.

33 Veterinární opatření /pokračování/ Opatření pro přežití HZ přemístění zvířat z venkovních prostor do stájí (úkrytu), hermetizace budov s podmínkou FVZ, přísun zásob krmiva do stáje nejméně na 3 dny, přísun zásob vody z nekontaminovaných zdrojů, uzavření ustájení, vyvěšení formuláře s informacemi o zvířatech, ochrana krmiv zakrytí stohů, silážních žlabů fóliemi, ošetřovatelská péče, veterinární péče.

34 Regulace distribuce a používání potravin, krmiv a vody Následné ochranné opatření, řídí se podle výsledků monitorování a doporučení SÚJB. Opatření zveřejňována pomocí hromadných sdělovacích prostředků. Stanoveny způsoby ochrany a likvidace potravin a krmiv.

35 Opatření při úmrtí osob v zamořené oblasti Identifikace zemřelých osob technik PČR. Dozimetrická kontrola příslušník AČR. Roztřídí na kontaminované a nekontaminované osoby. Nekontaminovaná osoba standardní způsob. Kontaminovaná osoba zvláštní způsob zacházení.

36 Zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti Obdobná opatření jako při regulaci pohybu osob. Kromě toho ochrana bezpečnosti osob a majetku, uzavření ZHP hlídkami (PČR, AČR, MP). Další opatření v místech ubytování mimo ZHP. Pro vstup do ZHP vydávány propustky.

37 Komunikace s veřejností hromadnými informačními prostředky Informování v preventivní fázi (příručky, letáky, školení, ), v akutní fázi okamžité varování (předtočené relace). Druhy informací veřejné informace (tísňové informace) vyvolávají aktivní reakci obyvatelstva, zpravodajské informace novinářské informace poskytované jako výklad situace s určitou mírou přesnosti. Zřizováno tiskové středisko, pořádány tiskové konference.

38 Činnost ORP Písek při vzniku RMU2 Přijímání formulářů návěštění o odeslání formulářů o vzniku RMU2. Potvrzení přijetí formulářů jejich čitelnosti. Rozhodnutí starosty o uvedení KŠ do pohotovosti, jeho případné svolání. Plnění dalších potřebných úkolů.

39 Činnost ORP Písek při vzniku RMU3 Činnost KŠ jako dotčené obce s RP. Činnost obce s RP na jejímž území leží příjmová obec. Příjmová obec. Na pokyn aktivovat a zpohotovit přijímací středisko.

40 Činnost dotčené obce (KŠ) s RP Přijímání návěštění a formulářů. Komunikace s KŠ kraje, obcemi, ostatními orgány a organizacemi. Spolupráce s nimi při plnění úkolů na správním území. Zajištění poskytování náhradních dokladů. Sběr seznamů kontaminovaných osob na MD, odesílání KŠ kraje?? Spolupráce se zasahujícími složkami IZS. Vydávání a přijímání propustek o vstupu do ZHP a odesílání seznamů na KŠ kraje.

41 Činnost obce s RP (KŠ) na jejímž území leží příjmová obec Spolupráce se starosty příjmových obcí ve správním obvodu. Shromažďování seznamů evakuovaných osob, odesílání na KŠ kraje. Slučování rodin. Poskytování informací evakuovaným. Přijímání a zajišťování požadavků na zabezpečení potřeb evakuovaných osob na správním území. Zajištění poskytování náhradních dokladů.

42 Město Písek jako příjmová obec Spolupráce s místy náhradního a nouzového ubytování. Zajištění evidence evakuovaných osob v místech náhradního a nouzového ubytování na území města. Poskytování informací evakuovaným. Zabezpečení potřeb evakuovaných osob. Zabezpečení veřejného pořádku ve městě.

43 Děkuji za pozornost Kancelář úřadu, pracoviště krizového řízení Ing. Aleš Kudlák

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN OBSAH A: INFORMAČNÍ ČÁST ÚVOD... 2 INFORMAČNÍ ČÁST... 3 1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA JE TEMELÍN... 3 2. VÝSLEDKY ANALÝZ MOŽNÝCH RADIAČNÍCH HAVÁRIÍ A MOŽNÝCH

Více

Zpráva. po vzniku radiační havárie

Zpráva. po vzniku radiační havárie III. Zpráva o postupu řešení úkolu o informování veřejnosti po vzniku radiační havárie 2011 1 Obsah I. Úvod... 3 II. Radiační havárie... 3 III. Cíle mediální komunikace... 3 IV. Odpovědné orgány... 4 V.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracovišť se zdroji ionizujícího

Více

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva Odborná příprava velitelů JPO SDHO Evakuace obyvatelstva 2009 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu jednotky požární ochrany: a) zdolávájí

Více

12. Ochrana obyvatelstva

12. Ochrana obyvatelstva 2. Ochrana obyvatelstva 2 Ochrana obyvatelstva vyučovacích předmětu 44 vyučovacích bloku: 2. Historie ochrany obyvatelstva v našich podmínkách 2 2.2 Legislativa 3 2.3 Varování a vyrozumění a způsob poskytování

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. ze dne 13. června 2002, 2 VYHLÁŠKA ze dne 9. prosince 2003,

VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. ze dne 13. června 2002, 2 VYHLÁŠKA ze dne 9. prosince 2003, 318 VYHLÁŠKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 13. června 2002, 2 VYHLÁŠKA ze dne 9. prosince 2003, o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracovišť se zdroji

Více

PLÁN ČINNOSTI ORGÁNŮ OBCE

PLÁN ČINNOSTI ORGÁNŮ OBCE Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení ( v případě zájmu obce o formát Word kontaktovat se na e-mail: zdenek.stastny@jmk.izscr.cz ) = = = = = = = = =

Více

318/2002 Sb. VYHLÁKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

318/2002 Sb. VYHLÁKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 318/2002 Sb. VYHLÁKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 13. června 2002, o podrobnostech k zajitění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracoviť se zdroji ionizujícího záření a o požadavcích

Více

Úvodní tisková konference 25.listopadu 2008

Úvodní tisková konference 25.listopadu 2008 Celostátní vícestupňové cvičen ení orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchrannz chranného ho systému Úvodní tisková konference 25.listopadu 2008 1 Cvičení ZÓNA 2008 bylo schváleno usnesením

Více

Právní prostředí pro krizové řízení

Právní prostředí pro krizové řízení 1 Právní prostředí pro krizové řízení Ústava České republiky (ústavní zákon č. 1/1993 Sb.) Zákon o krizovém řízení (zákon č. 240/2000 Sb.) Zákon o bezpečnosti ČR (ústavní zákon č. 110/1998 Sb.) Zákon o

Více

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako. traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.r. generální ředitel

Více

P L Á N provedení cvičení ZÓNA 2008

P L Á N provedení cvičení ZÓNA 2008 ZÓNA 2008 CVIČNÉ MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 4 Č.j. MV-72509-1/PO-2008 Výtisk číslo: Schvaluji: ministr

Více

Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5

Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5 Příloha k č.j. HSPM-5070-3/2014 ÚPP Počet listů: 9 Příloha: 1/5 6 PLÁN EVAKUACE OBYVATELSTVA OBSAH : a) Zásady provádění evakuace 3 Základní zásady provádění evakuace 3 Členění evakuace podle hledisek

Více

Ochrana obyvatelstva Témata:

Ochrana obyvatelstva Témata: Ochrana obyvatelstva Témata: Činnost obce při mimořádných událostech Povinnosti starosty a obce Zabezpečení jednotlivých ochranných opatření Preventivně výchovná činnost Organizace ochrany obyvatelstva

Více

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb

Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Traumatologické plány krajů jako základ pro zpracování traumatologických plánů poskytovatelů zdravotních služeb Odbor bezpečnosti a krizového řízení Medicína katastrof, Brno Ing. J. Hejdová 7. 8. 2. 2013

Více

BRK PŘ 2 počet stran: 5 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013

BRK PŘ 2 počet stran: 5 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013 ZÓNA 2013 CVIČNÉ BRK-04-2012-01PŘ 2 počet stran: 5 K č.j.: MV-/PO-OKR-2012 N Á M Ě T cvičení ZÓNA 2013 PRAHA 2012 1. Všeobecná situace Podmínky provozu jaderných elektráren na území České republiky jsou

Více

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK Č. j.: HSPM-6335-3/2016 ÚPP Počet listů: 9 Přílohy: 6 PLÁN EVAKUACE OBYVATELSTVA Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec s rozšířenou působností NEPOMUK Obsah a) Zásady provádění evakuace...

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování I A (POP I A) Platnost od 1. 1. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA

Více

Krizové řízení v obci Písty

Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace čí jiné instituce, které mají zájem na svém rozvoji. Jeho cílem je předcházet vzniku možných kritických situací,

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

MÍSTO A ÚLOHA V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR

MÍSTO A ÚLOHA V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR MÍSTO A ÚLOHA ZDRAVOTNICTVÍ V SYSTÉMU KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ČR Školení starostů obcí s rozšířenou působností 2011 Odbor bezpečnosti a krizového řízení Ministerstva zdravotnictví ČR Bezpečnostní systém ČR Ministerstvo

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-11/PO-OV-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 6 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Doplňkový kurz ochrana obyvatelstva a plánování Platnost od 1. 1. 2006 2005 MINISTERSTVO VNITRA generální

Více

BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV V Klatovech dne STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU

BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV V Klatovech dne STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA KLATOV ------------------------------------------------- V Klatovech dne 30.6.2008 STATUT KRIZOVÉHO ŠTÁBU OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ KLATOVY Článek 1 10 Úvodní ustanovení 1. Krizový

Více

2/2004 Sb. VYHLÁKA. Čl.I

2/2004 Sb. VYHLÁKA. Čl.I 2/2004 Sb. VYHLÁKA ze dne 9. prosince 2003, kterou se mění vyhláka č. 318/2002 Sb., o podrobnostech k zajitění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracoviť se zdroji ionizujícího záření a o požadavcích

Více

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby

Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Zásady ochrany obyvatelstva před hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální služby Kateřina Blažková 1 Zásady ochrany obyvatelstva před Z hrozícím nebezpečím v zařízeních poskytujících sociální

Více

Metodika pro plánování, přípravu a provedení evakuace obyvatelstva ze zóny havarijního plánování

Metodika pro plánování, přípravu a provedení evakuace obyvatelstva ze zóny havarijního plánování Metodika pro plánování, přípravu a provedení evakuace obyvatelstva ze zóny havarijního plánování HLAVA I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Předmět úpravy (1) Metodika pro plánování, přípravu a provedení evakuace

Více

Radiační monitorovací síť současná praxe a příprava nové legislativy

Radiační monitorovací síť současná praxe a příprava nové legislativy Radiační monitorovací síť současná praxe a příprava nové legislativy Hana Bílková, Eva Šindelková SÚJB Radiologické metody v hydrosféře Buchlovice 14.-15.6.2013 RMS - současný stav legislativy Zákon 18/1997

Více

1.1. ORGANIZACE EVAKUACE NA ÚZEMÍ OBCE Veleň a Mírovice pro případ povodně

1.1. ORGANIZACE EVAKUACE NA ÚZEMÍ OBCE Veleň a Mírovice pro případ povodně Krizové řízení - Evakuační plán Obec Veleň 250 63 Veleň Hlavní 7 EVAKUAČNÍ PLÁN Vyhodnocení rizik z hlediska evakuačního plánu: 1. Povodeň 2. Ohrožení vnějšími vlivy únik škodlivin do ovzduší, 1.1. ORGANIZACE

Více

Ochrana obyvatelstva

Ochrana obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Název opory - INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM, VÝZNAM A ÚKOLY doc. Ing. Josef Kellner, CSc. josef.kellner@unob.cz, telefon: 973 44 36 65 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 1/2015 ze dne 5. 2. 2015, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST: Mgr CNP Varianta: 0 Tisknuto: 12/09/2013 1. Plán krizové připravenosti je: 1) plánem krizových opatření obcí nebo právnických a podnikajících fyzických osob, kterým to uložil příslušný zpracovatel

Více

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje

Poplachové plány. 5.1. Poplachový plán IZS kraje Poplachové plány 5 Poplachový plán je dokument, který upravuje povolávání záchranných složek při organizaci záchranných a likvidačních prací. Poplachový plán se zpracovává vždy pro územní celek. Rozlišujeme

Více

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje

Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Statut Krizového štábu Královéhradeckého kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Krizový štáb Královéhradeckého kraje (dále i KŠKhK) podle 14 odst. 2 písm. b) Zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Zvládání radiační mimořádné události. Helena Chudá Odbor krizového řízení a informatiky

Zvládání radiační mimořádné události. Helena Chudá Odbor krizového řízení a informatiky Zvládání radiační mimořádné události Helena Chudá Odbor krizového řízení a informatiky helena.chuda@sujb.cz 1 Zvládání radiační mimořádné události (ZRMU) Zákon č. 18/1997 Sb. Zákon č. 263/2016 Sb. Havarijní

Více

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Více

B 4.07 Operační plán. Radiační havárie. MĚSTSKÝ ÚŘAD OSTROV Starosta města

B 4.07 Operační plán. Radiační havárie. MĚSTSKÝ ÚŘAD OSTROV Starosta města B 4.07 Operační plán dle 15 odst. (3) písm. d) NV č. 462/2000 k provedení 27 odst. 8 a 28 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení o změně některých zákonů (krizový zákon) Radiační havárie 1 1.

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí METODICKÁ POMŮCKA pro management

Více

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu

Harmonogram činností při řešení KS. Narušení dodávek ropy a ropných produktů velkého rozsahu 1 2 3 udržovat nouzové zásoby ropy na úrovni ne menší než je 90 denních průměrných čistých dovozů ropy a ropných produktů do ČR trvale udržovat technickou připravenost výrobních, dopravních, skladovacích

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA ze dne o podrobnostech k zajištění zvládání radiačních mimořádných událostí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA ze dne o podrobnostech k zajištění zvládání radiačních mimořádných událostí Pracovní návrh VYHLÁŠKA ze dne o podrobnostech k zajištění zvládání radiačních mimořádných událostí Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení

Více

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb.

239/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. 239/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-86739-1/PO-IZS-2013 Kódové označení: T OOB - 16 Praha 25. července 2013 listů: 10 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba generální

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 ze dne 17. 8. 2017, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o podrobnostech k zajištění zvládání radiační mimořádné události

VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o podrobnostech k zajištění zvládání radiační mimořádné události Strana 5613 359 VYHLÁŠKA ze dne 17. října 2016 o podrobnostech k zajištění zvládání radiační mimořádné události Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č. 263/2016 Sb., atomový zákon,

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A)

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) MINISERSVO VNIRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č E B N Í O S N O V Y Požární prevence, ochrana obyvatelstva a plánování II A (POP II A) Platnost od.. 2006 2005 MINISERSVO VNIRA

Více

PLÁN PROVEDENÍ CVIČENÍ ZÓNA 2015

PLÁN PROVEDENÍ CVIČENÍ ZÓNA 2015 ; ZÓNA 2015 CVIČNÉ MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 Č.j. MV- 48553-1/PO-OKR-2015 Počet listů: 14 Přílohy:4/36

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 KŘ Kódové označení: VPP-M IV-OOB a Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů

Více

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Legislativní předpisy: zák. 133/1985 Sb. o požární ochraně vyhl. 247/2001 Sb. o organizaci a činnosti JPO NV č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární

Více

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.

z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6. Aktuáln lní otázky strategické úrovně bezpečnosti z pohledu MV ČR Konference s mezinárodní účastí na téma Spolupráce veřejného a soukromého sektoru při řešení mimořádných událostí Brno 11. a 12.6.2008

Více

328/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra. ze dne 5. září o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému

328/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra. ze dne 5. září o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému 328/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 5. září 2001 o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému Změna: 429/2003 Sb. Ministerstvo vnitra stanoví podle 35 odst. 2 zákona

Více

ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ

ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ ORGÁNY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Oprávnění Zákon č. 240/2000 Sb. Vláda Poznámka Omezení: - práva na nedotknutelnost osoby a obydlí při evakuaci z místa, na kterém je bezprostředně ohrožena na životě nebo zdraví,

Více

Legislativa. Financování povodňové ochrany z OPŽP Podoblast podpory 1.3.1 Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany

Legislativa. Financování povodňové ochrany z OPŽP Podoblast podpory 1.3.1 Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany 1.3 OMEZOVÁNÍ RIZIKA POVODNÍ Financování povodňové ochrany z OPŽP Podoblast podpory 1.3.1 Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany pplk. Ing. Pavel Musil, generální ředitelství

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Kancelář úřadu V Písku dne: 05.12.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 15.12.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na uzavření veřejnoprávní smlouvy na projednávání přestupků za město Mirotice NÁVRH

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j.: PO-293-27/OOB-2003 Praha 16. prosince 2003 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán generální ředitel HZS ČR a náměstek

Více

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště 1.Opatření vyplývající z určení záplavových území a zón havarijního plánování Obec Horní Dvořiště je zařazena v " Povodňovém plánu obce s rozšířenou působností

Více

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912

TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 TEST: Ochrana obyvatelstva - CNPMgr0912 Varianta:0 1. Kolik existuje stupňů povodňové aktivity a jak se nazývají: 1) dva stupně, 1. stupeň značí voda stoupá, 2. stupeň značí voda klesá 2) čtyři stupně,

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-PRE Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

Městský úřad, oddělení Bezpečnostní rady města, Šumperk. Počet listů: 12

Městský úřad, oddělení Bezpečnostní rady města, Šumperk. Počet listů: 12 Městský úřad, oddělení Bezpečnostní rady města, Šumperk V Šumperku dne 18.1.2005 Počet listů: 12 DOPORUČENÁ HLAVNÍ OPATŘENÍ OBCÍ A SUBJEKTŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH A KRIZOVÝCH SITUACÍCH Odpovědnost

Více

Seminář Praha

Seminář Praha Zkoušky zvláštní odborné způsobilosti, soustavný dohled na pracovištích IV. kategorie a pro poskytování služeb v KP provozovateli pracoviště IV. kategorie Seminář Praha 8. 3. 2017 hana.bilkova@sujb.cz

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-OŘ Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY SKLADOVACÍ A OPRAVÁRENSKÉ ZAŘÍZENÍ HZS ČR OLOMOUC

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY SKLADOVACÍ A OPRAVÁRENSKÉ ZAŘÍZENÍ HZS ČR OLOMOUC HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY SKLADOVACÍ A OPRAVÁRENSKÉ ZAŘÍZENÍ HZS ČR OLOMOUC SOZ HZS ČR Dnem 1. prosince 2012 vzniklo sloučením Opravárenského závodu Olomouc a Základny logistiky Olomouc Skladovací

Více

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra

obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra TEST: CNP (2017) Varianta:0 1. Která odpověď dle zákona č. 239/2000 Sb. je nesprávná? Ministerstvo vnitra zabezpečuje ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, jestliže: 1) je vyhlášen stav

Více

200 Zdice - Březnice - Protivín

200 Zdice - Březnice - Protivín 200 Zdice - Březnice - Protivín Putim Protivín 6. září 2018 v čase 8:05 hod. až 15:35 hod. provozovatel dráhy SŽDC, s.o. informuje, že ve výše uvedených dnech proběhne denní výluka v úseku Putim Protivín

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, Praha 414

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, Praha 414 BRK-04-2012-01P př 1 počet stran: 12 MINISTERSTVO VNITRA ZÓNA 2013 CVIČNÉ generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 Č.j. MV-/PO-OKR-2012

Více

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU

KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU KRIZOVÝ PLÁN MĚSTA HORŠOVSKÝ TÝN OPERAČNÍ PLÁNY 10.1. POVODNĚ VELKÉHO ROZSAHU OBSAH strana A. OBECNÁ ČÁST 1. Stručný popis krizové situace na území ORP... 3 2. Možné dopady vzniklé krizové situace ve správním

Více

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ

DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ DOKUMENTACE STAROSTY K ŘEŠENÍ MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ A KRIZOVÝCH SITUACÍ OBEC: Heřmanice I. SPOJENÍ, KONTAKTY 1. KRIZOVÝ ŠTÁB OBCE Jméno, příjmení Funkce Telefon zaměstnání Krizové pracoviště Trvalé bydliště

Více

Monitorování při radiační havárii metody a prostředky

Monitorování při radiační havárii metody a prostředky Monitorování při radiační havárii metody a prostředky Eva Šindelková Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha, 24. 10. 2018 1 Historie Radiační monitorovací síť v ČR funguje od dubna 1986 vznikla ještě

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2016 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o podrobnostech k zajištění zvládání radiační mimořádné události Citace: 359/2016 Sb. Částka: 143/2016 Sb. Na straně

Více

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností

Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností Integrovaný záchranný systém a jednotky PO v České republice školení starostů obcí s rozšířenou působností kpt. Ing. Jan Pecl MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR 3/2011 1 Některé

Více

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN

HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN HAVARIJNÍ PLÁN - PLYN SPOLEČNOST: ČEZ LDS, S.R.O. PLATNOST OD: 1. 9. 2017 ÚČINNOST OD: 1. 9. 2017 VYPRACOVAL: Marek Beňatinský SCHVÁLIL: Vlastimil Russ, DiS strana 1/9 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1 Účel Účelem

Více

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje informaceoú číslo8 2018 strana2 Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje První středa v měsíci Obecné zásady chování obyvatelstva Jak jistě všichni víme, každou první středu v měsíci probíhá zkouška

Více

MINISTERSTVO OBRANY ČR

MINISTERSTVO OBRANY ČR Krizové řízení Armády ČR od povodní po Afghánistán Vlastimil Picek, ministr obrany ČR ČVUT Kladno, 24. října 2013 OSNOVA 1. Základní pojmy 2. Úkoly Ozbrojených sil ČR 3. Krizové řízení v rezortu MO - Krizový

Více

VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty

VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty VNN úloha Ministerstva zdravotnictví v oblasti krizového řízení a spolupráce s ostatními resorty Odborný seminář 5.4.2017 a 12.4.2017 - Nemocnice Na Bulovce Hejdová J. Základní právní předpisy zákon č.

Více

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec Tlumačov 1

Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec Tlumačov 1 Výpis z Havarijního plánu Plzeňského kraje pro obec Tlumačov 1 A. INFORMAČNÍ ČÁST Analýza rizik Plzeňského kraje V analýze rizik Havarijního plánu Plzeňského kraje jsou zařazeny mimořádné události (dále

Více

Ochrana obyvatel v ČR

Ochrana obyvatel v ČR Ochrana obyvatel v ČR (veřejná informace pro občany Jihomoravského kraje) Vážení spoluobčané, vzhledem k tomu, že problematika ochrany obyvatelstva je či byla velice často nesprávně interpretována, rozhodl

Více

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015

Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek. Písek, duben 2015 Školení starostů správního obvodu obce s rozšířenou působností Písek Písek, duben 2015 Motta: Neštěstí nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není událostí zaskočen. Finanční

Více

Základní pojmy. Varování = akustický zvuk (tón) pro všechny obyvatele Vyrozumění = telefonická (jiná) informace

Základní pojmy. Varování = akustický zvuk (tón) pro všechny obyvatele Vyrozumění = telefonická (jiná) informace Systém varování a vyrozumění v České republice Základní pojmy Varování = akustický zvuk (tón) pro všechny obyvatele Vyrozumění = telefonická (jiná) informace určeným osobám (např. krizovým orgánům) Tísňová

Více

MONITOROVÁNÍ NA ÚZEMÍ ČR

MONITOROVÁNÍ NA ÚZEMÍ ČR MONITOROVÁNÍ NA ÚZEMÍ ČR Z POHLEDU LEGISLATIVY PLATNÉ OD 1. 1. 2017 Eva Šindelková, Hana Bílková Litomyšl 3. května 2017 Monitorování radiační situace na území ČR Atomový zákon (263/2016 Sb.) Vyhláška

Více

Ochrana obyvatelstva. Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015

Ochrana obyvatelstva. Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015 Ochrana obyvatelstva Školení starostů obcí v Jihočeském kraji v r. 2015 Základní principy OOB ústředním orgánem je ministerstvo vnitra odpovědnost za OOB je rozložena na všechny úrovně veřejné správy,

Více

PLÁN PŘÍPRAVY, PROVEDENÍ A VYHODNOCENÍ CVIČENÍ

PLÁN PŘÍPRAVY, PROVEDENÍ A VYHODNOCENÍ CVIČENÍ ZÓNA 2017 CVIČNÉ MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 Č.j. MV-121485-3/PO-OKR-2016 Počet listů: 6 Schválil:

Více

Varovné a vyrozumívací systémy v ochraně před povodněmi pplk. Ing. Pavel Musil

Varovné a vyrozumívací systémy v ochraně před povodněmi pplk. Ing. Pavel Musil Varovné a vyrozumívací systémy v ochraně před povodněmi pplk. Ing. Pavel Musil Ministerstvo ivotního prost edí Státní fond ivotního prost edí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500 dotazy@sfzp.cz SYSTÉM

Více

Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015

Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015 Vzdělávání starostů obcí s rozšířenou působností a starostů městských částí hl. m. Prahy březen 2015 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČR, KRIZOVÉ ŘÍZENÍ, OCHRANA OBYVATELSTVA, VZDĚLÁVÁNÍ A PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST

Více

EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO. č. situace str. ZVLÁŠTNOSTI PROVÁDĚNÍ EVAKUACE V RÁMCI POVODŇOVÉ OCHRANY

EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO. č. situace str. ZVLÁŠTNOSTI PROVÁDĚNÍ EVAKUACE V RÁMCI POVODŇOVÉ OCHRANY C4 EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO č. situace str. 1 ZPŮSOB PROVÁDĚNÍ EVAKUACE 1 2 ZABEZPEČENÍ EVAKUACE 2 3 DRUHY EVAKUACE 3 4 ROZSAH EVAKUAČNÍCH OPATŘENÍ 4 5 ORGÁNY PRO ŘÍZENÍ EVAKUACE 5 6 ČINNOST KRIZOVÉHO

Více

EPIZOOTIE HROMADNÉ NÁKAZY ZVÍŘAT

EPIZOOTIE HROMADNÉ NÁKAZY ZVÍŘAT E Č.j.: HSPM-4222-9-6/2012 ÚPP Výtisk číslo: Počet listů: 6 ROZPRACOVÁNÍ TYPOVÉHO PLÁNU NA POSTUPY PRO ŘEŠENÍ krizové situace EPIZOOTIE HROMADNÉ NÁKAZY ZVÍŘAT 2 OBSAH strana A. CHARAKTERISTIKA KRIZOVÉ

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Kancelář úřadu V Písku dne: 05.10.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 13.10.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Návrh na uzavření veřejnoprávních smluv na projednávání přestupků za město Mirovice a obec

Více

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související ke dni 18.6.2001 I. Atomový zákon a prováděcí předpisy k němu a) atomový zákon 1. Zákon č. 18/1997 Sb., o

Více

226/2015 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 12. srpna Úvodní ustanovení. Základní pojmy

226/2015 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 12. srpna Úvodní ustanovení. Základní pojmy 226/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 12. srpna 2015 o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře Ministerstvo

Více

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel 1. K hlavním úkolům ochrany obyvatelstva patří: a) hlásné služby, zatemňování a pohřební služby b) evidence zařízení

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-KIS Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. školení starostů obcí 2015

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ. školení starostů obcí 2015 KRIZOVÉ ŘÍZENÍ školení starostů obcí 2015 1 OBSAH definice orgány krizového řízení bezpečností rady krizové štáby krizové stavy povinnosti starosty kontrola 2 DEFINICE Krizové řízení je souhrn řídících

Více

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Místní úřad Praha 9 Úkoly ORP dle 12 odst. 1.z.č. 239/2000 Sb.,

Více

Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise

Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise Bezpečností rady Krizové štáby Povodňové komise HZS Zlínského kraje, odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Pavel Řezníček tel.: 950 670 330, 777 364 153 email: pavel.reznicek@zlk.izscr.cz Legislativní

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁSADY KOORDINACE SLOŽEK INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU PŘI SPOLEČNÉM ZÁSAHU

ČÁST PRVNÍ ZÁSADY KOORDINACE SLOŽEK INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU PŘI SPOLEČNÉM ZÁSAHU 328/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 5. září 2001 o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému Změna: 429/2003 Sb. Ministerstvo vnitra stanoví podle 35 odst. 2 zákona

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více