Lekce 5.1A teoretická: Základy kompletování Darí F.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lekce 5.1A teoretická: Základy kompletování Darí F."

Transkript

1 1. ÚVOD strana 1 "Jmenuji se Darí Fejtková a ráda bych pozdravila studentky polymerové školy." Ukážeme si základy kompletování a jak pracovat se základními korálkovými komponenty. 2. ZÁKLADNÍ TYPY KLEŠTÍ Na kompletování budeme potřebovat 3 základní kleště. První jsou kleště ploché, mohou být větší nebo menší. Záleží na nás, ale důležité je, aby byly příjemné do ruky. Druhé kleště jsou kleště štípací. Je dobré, aby zase byly malé, příjemné do ruky. Třetí kleště jsou kleště s kulatými špičkami, kterým se říká zlatnické nebo ketlovací. Tyto kleště se vyrábějí ve dvou provedeních: bez štípaček, jednoduché, ty jsou vhodné hlavně pro děti nebo pro ty, kdo mají menší ruku se štípačkami, kombinované, tyto kleště nám usnadní práci (jak, to si ukážeme později při ketlování) 3. LANKO 3a) upevnění korálku na lanko pomocí zamačkávacího rokajlu Lanko je něco, jako když si představíme kytarovou strunu spletenou z několika kovových vláken. Celá ta struna je potažena plastem, takže se nemusíme bát alergie. Tyto malé stříbrné korálky se jmenují zamačkávací rokajl. Mají stejnou funkci, jako když si na provázku uděláme uzlík. Tedy slouží vlastně místo uzlíku. Na lanko si navlékneme zamačkávací rokajl, za něj si navlečeme korálek a za korálek další zamačkávací rokajl. Zamačkávací rokajly zafixují korálek na struně, aby se nám neposouval a zůstal tam, kde ho chceme mít.

2 strana 2 Plochými kleštěmi stiskneme zamačkávací rokajl před i za korálkem. 3b) upevnění zapínání na lanko Podobně se připevňuje i zapínání. Budeme ještě potřebovat tzv. kaloty, malé mističky, které slouží ke schování uzlíku nebo zamačkávacího rokajlu. Nejdříve si na konec lanka navlečeme kalotu, za kalotu navlečeme zamačkávací rokajl. Zamačkávací rokajl si posuneme úplně na konec lanka, stiskneme jej plochými kleštěmi a navlečeme přes něj kalotu. Mističky kaloty zmáčneme k sobě, buď prsty, nebo kleštěmi. Tímto způsobem si zakončíme lanko. Nyní budeme chtít na konec lanka připevnit zapínání. Kalota má na konci háček. Vezmeme kulaté kleště a háček podtočíme (tj. háček chytíme do kleští a kleštěmi otočíme směrem k palci), kleště povytáhneme, vložíme zpět a podtočíme ještě jednou, abychom vytvořili jakoby "šnečka". Do vytvořeného šneka teprve navlékneme kroužek.

3 strana 3 Kroužky se otevírají od sebe. Aby se nám kroužek lépe otvíral, tak si vezmeme do každé ruky jedny kleště. Takto si jej otevřeme a stejným způsobem zase zavřeme. Kroužek navlečeme do kaloty,... na kroužek dále navlečeme zapínání, např. karabinku. Kroužek stejným způsobem zase zavřeme. Hezky si ho srovnáme, aby konce přiléhaly k sobě. Pod zapínání, pod karabinku, dáváme menší kroužek, většinou 4mm. Na druhou stranu zapínání dáváme větší kroužek, většinou 6mm. Na druhé straně postup opakujeme. Lanko si ale nejdříve zastřihneme na potřebnou velikost. Na konec navlečeme kalotu, za ni zamačkávací rokajl. Rokajl stáhneme na konec lanka a stiskneme. Kalotu přetáhneme přes zamačkávací rokajl a zavřeme. Kulatými kleštěmi stočíme šneka. Vezmeme kroužek, navlečeme do šneka a zavřeme. Máme připevněné zapínání. 4. ŠŇŮRKY, STUHY 4a) různé způsoby zakončení Kromě lanka můžeme na navlečení korálků použít různé stuhy, šňůrky. Šňůrky jsoukožené, voskované, saténové. Různé stuhy koupíme v galanterii. Můžeme použít i různé druhy kaučuku. Na jejich zakončení máme také koncovky. Vyrábějí se v několika provedeních a v několika velikostech.

4 strana 4 Nejpoužívanější koncovky jsou účka. Vezmeme si ploché kleště, do nich chytneme koncovku, navlečeme na šňůrku, a koncovku přitiskneme zboku k sobě. Pak koncovku stiskneme ještě jednou shora. Vytvoří se nám placička. Placičku stiskneme ještě jednou a hezky si koncovku zarovnáme. Nebo se dají použít i spirálky, ale účka jsou pohodlnější na připevnění. Do spirálky si navlečeme několik stuh či šňůrek. Spirálky se prodávají v různých velikostech, takže je můžeme přizpůsobit šířce našeho návleku. Na konci spirálky stiskneme plochými kleštěmi poslední otočku, aby se nám zapíchla do šňůrek. Pokud máme více stužek nebo máme širší stužku, používáme širší koncovky. Vezmeme si stužky nebo šňůrky. Vložíme je do koncovky. Plochými kleštěmi jenom stiskneme přes stužky. Pořádně zkontrolujeme, jestli koncovka drží. 4b) upevnění zapínání Zapínání ke koncovce připevníme opět pomocí spojovacího kroužku. Kroužek za pomocí dvojích kleští otevřeme, vložíme do něj karabinku, kroužek navlékneme do očka koncovky a opět zavřeme. Na druhé straně šňůrky obdobně připojíme kroužek.

5 5. POKOVY - POVRCHOVÁ ÚPRAVA KOMPONENTŮ strana 5 2) 5) 3) 1) 6) 4) Komponenty na korálkování se vyrábějí v různých povrchových úpravách (pokovech). Podle barvy korálků si tak můžeme vybrat i různé barvy zapínání a komponentů. Dají se pořídit: 1) ve stříbře 2) v platině 3) v bronzu 4) ve staromědi 5) v zinku 6) ve zlatě 6. ZÁKLADY KETLOVÁNÍ 6a) bez korálku Na ketlování se používají ketlovací jehly nebo ketlovací nýty. Ketlovací jehly jsou drátky s očkem na konci, používají se k napojování jednotlivých korálků. Ketlovací nýty mají na konci hlavičku a používají se všude tam, kde visí poslední korálek, ať už na náhrdelníku, náramku či náušnicích. Poslední korálek by měl být vždy na ketlovacím nýtu. Když se techniku ketlování učíme, je jednodušší si to vyzkoušet na prázdném ketlovacím nýtu (jehle), a pak teprve na korálku, protože s korálkem to jde hůř. Nejdříve si tedy ukážeme techniku ketlování bez korálku. Chytíme si ketlovací nýtek (jehlu) do ketlovacích kleští úplně na konci (tedy na opačném konci, než je hlavička nebo očko). Kleštěmi otočíme od sebe. Kleště povolíme. Uvolněné kleště pootočením k palci vrátíme do původní polohy. Ještě jednou otočíme od sebe,... aby se konec nýtu dotknul sebe sama. Kleště uvolíme a otočíme ještě jednou k palci do základní polohy. Tahem zápěstí kleštěmi očko zalomíme. Vznikne nám krásné očko.

6 6b) s korálkem, ketlované náušnice strana 6 Nyní si techniku ketlování ukážeme s korálky a vyrobíme si jednoduché náušnice. Poslední korálek, který bude viset, musí být navlečený na ketlovacím nýtku. Navlečeme tedy korálek na ketlovací nýt. Na ketlovací očko potřebujeme za korálkem cca 9mm - 1cm drátku. Zde můžeme s výhodou využít kombinované ketlovací kleště se štípačkama. Kleště přiložíme na šířku kleští za korálek. Podle toho, jak chceme velké očko, tak si třeba ještě 1-2mm přidáme, a ustřihneme. Máme potřebnou délku, kterou potřebujeme na ketlovací očko. Konec ketlovacího nýtu si chytneme do ketlovacích kleští, drátek by neměl přesahovat přes kleště. Vyrobíme očko (stočíme jednou, pootočíme zpátky, stočíme podruhé, pootočíme zpět a zalomíme). Máme naketlovaný korálek. Nyní si jednotlivé korálky propojíme. Ukážeme si, jak napojit jednotlivé ketlovací jehly. Vezmeme si novou ketlovací jehlu, pootevřeme očko. Do očka navlečeme už vyrobený, naketlovaný korálek s nýtem. Plochými kleštěmi očko zase zavřeme. Pozn: očka můžeme otevírat plochými nebo kulatými kleštěmi, je to jedno ale když je zavíráme, je výhodnější použít ploché kleště, protože ta jehlička tolik neutíká

7 strana 7 Na takto připravenou jehlu navlečeme další korálek. Tentokrát máme dostatečnou délku ketlovací jehly, takže můžeme rovnou vytvořit ketlovací očko za korálkem a nemusíme nic zastřihovat. Máme propojeny dva korálky. Stejným způsobem napojíme i ostatní korálky. Takto si můžeme vyrobit jednoduché náušnice nebo rovnou celý náhrdelník. Připojíme ještě třetí korálek a vyrobíme náušnice. Otevřeme si poslední vytvořené očko. Afroháček navlečeme na očko, tím připevníme korálky na náušnicový háček. Očko plochými kleštěmi zavřeme. 6c) vlastní výroba náušnicového háčku pomocí ketlovací jehly Ketlovací jehly a nýty se dělají v různých délkách. Je to z toho důvodu, že někde používáme malé korálky, někde velké korálky. Na malé korálky můžeme použít krátké ketlovací jehly, tím pádem je nemusíme zastřihávat, když vytváříme ketlovací očko. Jindy použijeme dlouhou ketlovací jehlu. Můžeme takto udělat třeba náušnice, očko uděláme úplně na konci, zbytek drátku neustřihneme, ale použijeme jako ozdobný prvek. Pokud nemáme háčky nebo máme třeba alergii na obecné kovy, můžeme si háčky vyrobit. K jejich výrobě použijeme buď ketlovací jehly, nebo např. nerezový drát. Vezmeme si ketlovací jehlu, přibližně v 1/3 ji ohneme. Máme vytvořený háček na náušnici. Pootevřeme očko, zavěsíme korálek a očko zase zavřeme.

8 6d) ketlování na řetízek strana 8 Naketlované korálky můžeme pospojovat i pomocí kousků řetízku. Opět pomocí techniky ketlování. Ustřihneme si kousek řetízku. Výhodou řetízku je, že si můžeme odpočítat jednotlivá očka a vytvořit tak mezi korálky stejné vzdálenosti. Pomocí kulatých kleští si otevřeme si očko ketlovací jehly na korálku. Očko jehly navlečeme do očka řetízku. Očko opět pomocí plochých kleští zavřeme. To samé uděláme na druhé straně. Otevřeme si očko ketlovací jehly na druhém korálku, navlečeme druhý konec řetízku a opět zavřeme. Máme spojeny dva korálky. Tímto způsobem si můžeme vyrobit jakkoli dlouhou šňůru náramku, náhrdelníku, čehokoli. 7. OBRUČE, PAMĚŤOVÉ DRÁTY 7a) hotové, koupené obruče Další možnost, jak zavěsit korálky jsou různé obruče, paměťové dráty. Obruče si můžeme koupit už připravené, anebo si je můžeme vytvořit. Předpřipravené obruče a paměťové dráty mají různé zapínání. Na náhrdelníku máme zapínání očkem a háčkem. Zde máme náramek se zapínáním na kuličku. Kuličku si odšroubujeme, na drát navlékneme jakékoli korálky a kuličku zase zašroubujeme zpátky. Zapínání je jednoduché - jenom zahákneme háček za kuličku.

9 7b) výroba vlastní obruče, výroba zapínání na obruč strana 9 Někdy potřebujeme jinou délku obruče nebo paměťového drátu, než jaké se běžně prodávají. Proto si obruč potřebné délky vytvoříme sami. Paměťový drát se obvykle prodává ve více návinech, po několika otočkách. Když pak stříháme otočky, tak si můžeme určit velikost obruče, kterou chceme na krk. Můžeme si udělat třeba i 50, 60cm obvod krku. Ustřihneme si jednu otočku. Je potřeba si vytvořit zapínání. Konec obruče, cca 2cm od konce, vezmeme a pomocí kleští ohneme zpátky. Na konci ohneme špičku drátku trochu nahoru... a vytvoříme malinký zobáček. Na druhé straně obruče si vytvoříme ketlovací očko tak, jak jsme si ukazovali dříve. Obruč je trochu tvrdší, než běžný ketlovací nýt nebo jehla, takže se nám očko bude hůř vytvářet. Očko vytvoříme naplocho. Aby se zapínání nerozepínalo, můžeme plochými kleštěmi háček trochu zmáčknout. Konec háčku zapilujeme pilníkem na nehty, ideální je třeba skleněný pilník, aby konec nebyl ostrý. Máme vytvořené zapínání.

10 strana 10 Lekce 5.1A teoretická: Základy kompletování Darí F. 8. DALŠÍ KOMPONENTY Pro práci s Fimem můžeme využít i další komponenty, které můžeme najít v různých korálkových obchodech nebo hobby potřebách. 1) francouzské spony do vlasů 2) různé sponky do vlasů 3) pérka 7) 6) 4) sponky, na které se dá připevnit sítko 5) hřebínky do vlasů 6) různé druhy špendlíků 7) brožové můstky, existují i brožové můstky ozdobné a) b) 8) komponenty na prsteny 9) různé druhy zapínání a) magnetické b) americké 10) gumičky na šňůrky na brýle Nakonec si ještě ukážeme lepidlo na korálky. Je to speciální bižuterní lepidlo, lze s ním lepit i sklo a kov. kompletace: Materiál a pomůcky: kleště (ploché, štípací, ketlovací, kombinované) lanko, obruče, paměťový drát zamačkávací rokajl, kalota, spojovací kroužky, zapínání - karabina šňůrky (voskované), stuhy koncovky (účka, spirály, ploché) ketlovací jehly, ketlovací nýty nerezový drát korálky afroháček řetízek pilník, a další

Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení.

Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení. Náramek Stříbrná zahrada Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení. KONEČNÁ DÉLKA POMŮCKY OBTÍŽNOST 19 cm Štípací kleště Ploché kleště Kulaté kleště POTŘEBUJETE Postříbřený

Více

OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU...

OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU... Obsah OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 KORÁLKY...2 DRÁTKY, SILON A PRUŢENKA...2 NŮŢKY, KLEŠTĚ...3 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU...

Více

Červený ketlovaný náhrdelník

Červený ketlovaný náhrdelník Náhrdelníky katalogové číslo 000121 Ketlované náhrdelníky Červený ketlovaný náhrdelník Náhrdelník je vytvořený z červených zlomků, červených mačkaných korálků a "zlatých" ketlovacích jehel. Náhrdelník

Více

Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu

Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu Navlékání paprsků Každý jednotlivý paprsek drátěné hvězdy ozdobíme korálky podle návodu a z konce drátu potom vytvarujeme očko. Drátek paprsku ohneme kulatými

Více

PUZETY. Růžové puzety

PUZETY. Růžové puzety PUZETY Červenočirá kolečka puzety Červenovínové puzety Růžové puzety 19 Červenočirá kolečka puzety 20 Červenočirá kolečka puzety Materiál: 2 PET lahve různých barev (obr. 1) 2 kusy nerezového drátu osteofixu

Více

Babi jehelníček.

Babi jehelníček. * * * Návod byl přeložen do češtiny se svolením autorky, originální návod v němčině a angličtině najdete na jejích stránkách www.zhaya.de/www.zhaya.eu Pomůcky a materiál: Při použití háčku 2,0 a 2,5mm

Více

Sluneční amulet Materiál:

Sluneční amulet Materiál: Sluneční amulet Materiál: Korálky Matubo 7/0 (2 4 barvy) Korálky Matubo Superunos Rokajl o velikosti 11/0 Kulaté korálky o průměru 2 3 mm Středový korálek (může mít tvar kuličky či mince s podélnou dírkou)

Více

KORÁLKOVÉ. nápady 2. Marie Kielbusová

KORÁLKOVÉ. nápady 2. Marie Kielbusová KORÁLKOVÉ nápady 2 Marie Kielbusová ZÁKLADNÍ TECHNIKY Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401 fax: +420

Více

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky,

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, gumičku, stužku, dřevěnou květinku na provázku, ozubené nebo obyčejné nůžky. Všechny ozdoby zakoupíme v běžném obchodě

Více

Zpěv sirén. 76 Siren s Song

Zpěv sirén. 76 Siren s Song Zpěv sirén Kouzelná směs namíchaná z perel, opálových korálků a stříbra má půvab podmořské symfonie. K vytvoření náhrdelníku stačí jednoduchá technika navlékání plus kónické kaplíky, které kryjí uzlíky

Více

Náramek "TARA" Rychlý a jednoduchý náramek z dvoudírkových šitých komponentů. Materiál: Obtížnost : Pro začátečníky a mírně pokročilé

Náramek TARA Rychlý a jednoduchý náramek z dvoudírkových šitých komponentů. Materiál: Obtížnost : Pro začátečníky a mírně pokročilé Náramek "TARA" Rychlý a jednoduchý náramek z dvoudírkových šitých komponentů Materiál: (na jeden komponent - pro výrobu náramku budete potřebovat 3-4 komponenty) Matubo Miniduo (24 kusů) Matubo Rulla (4

Více

Černé kruhové náušnice

Černé kruhové náušnice Náušnice katalogové číslo 000116 Drátované náušnice Černé kruhové náušnice Drátované náušnice ve tvaru kruhu vyrobené technikou omotáváním. Náušnice jsou ze "stříbrného" drátku, průhledného a černého rokajlu

Více

Řetězy z chirurgické oceli

Řetězy z chirurgické oceli Řetězy z chirurgické oceli (ozn. 6/300) řetěz s oválnými destičkami, hmotnost 44,80g (ozn. 5/299) řetěz s hranoly, hmotnost 67,34g (ozn. 2/296) řetěz s články zv. kafíčko, hmotnost 44,80g) (ozn. 1/295)

Více

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ.

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ. E N C Y K L O P E D I E Z O N E R P R E S S KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ Klára Žejdlová www.zonerpress.cz OBSAH 1. Na vhodný drátek navlékneme korálky. 2. Necháme asi 10 cm drátku volného, odpočítáme

Více

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová NADPIS KORÁLKOVÉ nápady Marie Kielbusová 1 Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264

Více

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková SPLÉTÁNÍ kumihimo Gabriela Marková ÚVOD V mnoha kulturách byla poptávka po doplňcích, které by zdobily různé předměty a lemovaly oděvy. Ke zhotovení ozdobných šňůrek a pásků se využívalo mnoha různých

Více

Model 20 Pončo. Materiál: Limbo od fy Schoeller + Stahl 100% čistá vlna, délka návinu = ca. 125 m / 50 g Barva 4545 schwarz 250 g

Model 20 Pončo. Materiál: Limbo od fy Schoeller + Stahl 100% čistá vlna, délka návinu = ca. 125 m / 50 g Barva 4545 schwarz 250 g Model 20 Pončo Barva 4545 schwarz 250 g Materiál: Limbo Mexiko Color od fy Schoeller + Stahl Barva 2586 veracrùz 250 g Materiál: Wonderwool Glanzeffekt od fy Schoeller + Stahl 51% čistá vlna, 49% polyakryl,

Více

Volitelně: Rokajl o velikostech 11/0 a 15/0 Různé druhy mačkaných či broušených korálků na zdobení

Volitelně: Rokajl o velikostech 11/0 a 15/0 Různé druhy mačkaných či broušených korálků na zdobení Velká obšívaná kulička s korálky Matubo 7/0 a Superduo Materiál: Korálky Matubo vel 7/0 (42 ks) Korálky Superduo (48 ks) Kulaté korálky o průměru 4 mm (6 ks) Plastový nebo dřevěný kulatý korálek o průměru

Více

Perlový chaos MATERIÁL

Perlový chaos MATERIÁL Kapitola1 Velikost Je zajímavé, nakolik může změna rozměrů změnit celkový vzhled šperku. Třeba se vám líbí náhrdelník, který jste viděli v módním časopise, ale na váš vkus je až příliš robustní. Není přece

Více

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová NADPIS KORÁLKOVÉ nápady Marie Kielbusová 1 Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264

Více

ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU

ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU Možnosti použití v pracovní výchově Věra Benešová Ukázka složitější práce Šperkařství u nás má dlouholetou tradici a v dnešní době slaví tzv. comeback. Výroba šperků z drátu

Více

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD Budeme potřebovat: - kus látky o velikosti cca formátu A4 - nažehlovací vlizelín stejné velikosti (není nezbytně nutné jej mít, ale lépe se s látkou pracuje a hračka je trvalejší

Více

Rolovací sítě dveřní Vyobrazení výrobku

Rolovací sítě dveřní Vyobrazení výrobku Rolovací sítě dveřní Vyobrazení výrobku Technickýpopis Celý výrobek se skládá z extrudovaného hliníkového boxu (1). Uvnitř boxu se nachází kulatá hliníková hřídel (2) o průměru 25mm. Na hřídeli je navinuta

Více

SOTNEM. STUDENTSKÉ SDRUŽENÍ SOTNEM při Odborné střední škole podnikatelské, Kolín s.r.o. Založení: 9.11.2006 Ukončení činnosti: 9.5.

SOTNEM. STUDENTSKÉ SDRUŽENÍ SOTNEM při Odborné střední škole podnikatelské, Kolín s.r.o. Založení: 9.11.2006 Ukončení činnosti: 9.5. STUDENTSKÉ SDRUŽENÍ SOTNEM při Odborné střední škole podnikatelské, Kolín s.r.o. SOTNEM Založení: 9.11.2006 Ukončení činnosti: 9.5.2007 SOTNEM OBSAH: I. ZALOŽENÍ SDRUŽENÍ II. ÚVODNÍ SLOVO ŘEDITELE III.

Více

Hobby sety. stavebnice perličkových vánočních ozdob. Obsah hobbysetu

Hobby sety. stavebnice perličkových vánočních ozdob. Obsah hobbysetu Hobby sety stavebnice perličkových vánočních ozdob VYZKOUŠEJTE SVOU ŠIKOVNOST PŘI MONTÁŽI TRADIČNÍCH VÁNOČNÍCH OZDOB ZE SKLENĚNÝCH PERLIČEK! Obsah hobbysetu Představujeme Vám novou řadu hobby-setů, ze

Více

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ ETNO KORÁLKY Jana Jiroušková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Etnokorálky Jana Jiroušková www.botanicka.cz

Více

Uzel na háček s lopatkou

Uzel na háček s lopatkou Uzel na háček s lopatkou Vytvoříme smyčku, kterou přiložíme k raménku háčku. Spodní část háčku společně se smyčkou uchopíme prsty a kolem raménka provedeme 6-10 ovinů. Volný konec vlasce provlékneme smyčkou.

Více

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace Název školy Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB50 Číslo materiálu 50 Autor Bc. Ivana

Více

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák.

2. Podle předlohy na straně 121 zhotovíme šablonu, podle níž z oranžové plsti vystřihneme zobák. Kuřátko Roztomilá kuřátka jsou přímo stvořená pro oslavu jara a probouzejícího se nového života. Malé žluté hejno se báječně hodí nejen na výzdobu domova a zejména velikonočního košíčku, ale i na dárky.

Více

Růžičky z twistartu pro každou příležitost

Růžičky z twistartu pro každou příležitost Návod na twist art - květiny Růžičky z twistartu pro každou příležitost Vypadají jako živé a hodí se na každou komodu. Růžičky jsou oblíbenou květinou snad každé z nás. Vždy připomenou letní období. Růžička

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

Návod včelka. Květina: příze Elian Nicky(Vlnap) kousek světle růžové a klubíčko tmavě růžové

Návod včelka. Květina: příze Elian Nicky(Vlnap) kousek světle růžové a klubíčko tmavě růžové Návod včelka Příze: Včelka: Elian Nicky(Vlnap) světle oranžová(půl klubka), smetanová(čtvrt klubíčka), světle hnědá(půl klubka), tmavě hnědá(1 klubko), bílá(zbytek), zbytek červené na vyšití pusinky Květina:

Více

Pohádkové postavičky

Pohádkové postavičky Pohádkové postavičky Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Andělíček se sáňkami Skřítek Podzimníček Sněhuláčci Čarodějnice, čertík a vodník z punčoch Budete potřebovat: punčochy ohebný drát větší jehlu

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ. čtyřhranného pletiva s ND

NÁVOD NA MONTÁŽ. čtyřhranného pletiva s ND NÁVOD NA MONTÁŽ čtyřhranného pletiva s ND OBSAH strana: Vytyčení pozemku a hloubení děr Usazení vzpěr Přichycení napínáků (ráčen) Přichycení napínacích tyčí Napnutí napínacích drátů Natažení pletiva 4

Více

JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE,

JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE, JARNÍ TVOŘENÍČKO NÁVODY BUDEME POTŘEBOVAT, NŮŽKY, LEPIDLO, PASTELKY, VOSKOVKY, VODOVKY, TEMPERY, VĚTVIČKY ČI KLACÍKY NASBÍRANÉ NA PROCHÁZCE, 1.) ŠNEČCI Děti si šnečky vybarví, pokud zvládnou mohou si je

Více

Háčkovaná mořská panenka

Háčkovaná mořská panenka Háčkovaná mořská panenka Materiál: : zelená č. 1451 (1 klubíčko), béžová č. 1600 (1 klubíčko), červená č. 1121, žlutá č. 1105, modrá č. 1342 (větší zbytek) (ELIAN Scarlet 100% bavlna od VSV Pilníkov, 100g/290m).

Více

Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic):

Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic): Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic): 12mm Swarovski Rivoli (2 kusy) Korálky Matubo Rulla (20 kusů) Japonský rokajl vel. 15/0 (cca. 1 g) Japonský

Více

Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic):

Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic): Rulla Rivoli Obšívané Swarovski Rivoli nebo kabošony s korálky Rulla Materiál (na 1 pár náušnic): 12mm Swarovski Rivoli (2 kusy) Korálky Matubo Rulla (20 kusů) Japonský rokajl vel. 15/0 (cca. 1 g) Japonský

Více

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ Chainmaille Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1037 číslo učeb. materiálu VY_32_ INOVACE_PDV_B_18 předmět, tematický

Více

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE:

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE: PRÁCE S DŘEVEM Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu tužka a papír (na předlohu) nápad pracovní oděv 40 Kč na materiál KERAMIKA Co si vyrobíte: vánoční svícen pracovní oděv 20 Kč na materiál

Více

Jedinečné dárečky. Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem

Jedinečné dárečky. Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem Jedinečné dárečky Cinkací sluníčko z alobalu Košík plný tajemství Látkový pytlíček se slonem Přívěsky z plsti Netradiční přání se zrcátkem Cinkací sluníčko z alobalu a cédéčka Co budeme potřebovat: alobal

Více

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2 KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2 doplněné o šperky a bytové doplňky Klára Žejdlová Taťana Žejdlová Květiny a stromečky z korálků 2 doplněné o šperky a bytové doplňky Klára Žejdlová Taťana Žejdlová Copyright

Více

KORÁLKOVÉ KOUZLENÍ MARIE KIELBUSOVÁ

KORÁLKOVÉ KOUZLENÍ MARIE KIELBUSOVÁ KORÁLKOVÉ KOUZLENÍ MARIE KIELBUSOVÁ Korálkové kouzlení Marie Kielbusová Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

Adventní věnec (metodický list č. 1)

Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Papír Adventní věnec (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh Papír Adventní

Více

7.1. Háčkování do kruhu

7.1. Háčkování do kruhu háčkování do kruhu háčkování do kruhu 7.1. Háčkování do kruhu A teď ještě něco málo k háčkování do kruhu. Začneme vytvořením kroužku. A to tak, že spojíme konce základního řetízku pevným okem. Pozor aby

Více

Papírové korálky. Autor, foto / redakce

Papírové korálky. Autor, foto / redakce 2 OBSAH 3 Papírové korálky 4 Umělcem v Malajsii 7 Mořské akvárium 8 Pistáciová kytka 10 Péřový náhrdelník 12 Tisk na tričko 13 hrady a zámky 14 na vlnách léta 16 Vosková batika - polštář 18 Paper maché

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 5.6.2013

Více

Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken.

Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken. NEOISOLITE Pravoúhlé okno 1. VYMĚŘENÍ Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken. ŠÍŘKU A VÝŠKU ŽALUZIE MĚŘÍME TÍMTO ZPŮSOBEM: š... (šířka) Měříme těsně u

Více

KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU

KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU Datum: 4.10.2014 1000 Kč Kurz tkaní na tkalcovském stavu nabízí možnost naučit se tkát na vícelistém tkalcovském stavu. Během dne se seznámíte

Více

Manuál ke složení rolety bez vrtání

Manuál ke složení rolety bez vrtání Manuál ke složení rolety Děkujeme Vám, že jste si koupili naše rolety FEXI. Níže najdete podrobný návod ke složení rolety. Pořád přemýšlíme, jak se zlepšovat. Pokud máte návrhy, jak návod vylepšit, posílejte

Více

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ Chainmaille Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová

NADPIS KORÁLKOVÉ. nápady. Marie Kielbusová NADPIS KORÁLKOVÉ nápady Marie Kielbusová 1 Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264

Více

2) Přidejte jednu novou 11/0. Přeskočte následující 11/0 v řadě a provlékněte jehlu druhou následující 11/0 v řadě.

2) Přidejte jednu novou 11/0. Přeskočte následující 11/0 v řadě a provlékněte jehlu druhou následující 11/0 v řadě. 1) Nejdříve obšijeme rivoli peyote stehem z rokajlu 11/0 a 15/0. Navlékněte si 36x 11/0, posuňte korálky na konec nitě a svažte konce tak, aby korálky vytvořily kroužek. 2) Přidejte jednu novou 11/0. Přeskočte

Více

Barevné tvoření. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Barevné tvoření. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Barevné tvoření Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz Alena Isabella Grimmichová Barevné tvoření e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016 Všechna práva vyhrazena.

Více

PRACOVNÍ LISTY STŘEDISKO PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ SEYDLEROVA 2451, PRAHA 5

PRACOVNÍ LISTY STŘEDISKO PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ SEYDLEROVA 2451, PRAHA 5 PRACOVNÍ LISTY STŘEDISKO PRAKTICKÉHO VYUČOVÁNÍ SEYDLEROVA 2451, PRAHA 5 The image cannot be displayed. Your computer may not have enough memory to open the image, or the image may have been corrupted.

Více

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ ETNO KORÁLKY Jana Jiroušková Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Etnokorálky Jana Jiroušková www.botanicka.cz Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

Tiráž Ročník IX. Číslo 3/2012 redakce@tvorivyamos.cz, smikmi@tvorivyamos.cz

Tiráž Ročník IX. Číslo 3/2012 redakce@tvorivyamos.cz, smikmi@tvorivyamos.cz Tiráž Ročník IX. Číslo 3/2012 redakce@tvorivyamos.cz, smikmi@tvorivyamos.cz www.tvorivyamos.cz Vydavatel Efkoart, s.r.o. Vedoucí projektu Mgr. Jiří Dvořák Šéfredaktorka Michala Šmikmátorová Redakce Monika

Více

Co budeme potřebovat:

Co budeme potřebovat: Vajíčka ve veselých barvách Co budeme potřebovat: vajíčka kulatý pilník špejle nebo jehlice větší misku akrylové barvy štětce tavicí pistoli barevné stužky, krajky, provázky nebo lýka různé knoflíčky a

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý 2. RUČNÍ ŠITÍ 2.1 Základní pojmy Steh základním prvkem šití, vzniká protažením niti od jednoho vpichu jehly k výpichu, od kterého se úkon opakuje Šířka stehu vzdálenost mezi dvěma vpichy jehly měřená kolmo

Více

Návod háčkovaný klobouček

Návod háčkovaný klobouček Návod háčkovaný klobouček Potřebujete: cca 2 klubíčka příze Camilla bílá, zbytek příze Camilla malinová, háček č. 3 a háček č. 2, jehlu na sešití mašličky Klobouček je na obvod hlavičky 45 cm, velikost

Více

Drátované šperky III. Karla Hátleová

Drátované šperky III. Karla Hátleová Drátované šperky III Karla Hátleová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4223. publikaci Odpovědná redaktorka

Více

Drátované šperky III. Karla Hátleová

Drátované šperky III. Karla Hátleová Drátované šperky III Karla Hátleová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4223. publikaci Odpovědná redaktorka

Více

Návod na velikonoční ošatku zajíček

Návod na velikonoční ošatku zajíček PROJEKTY Návod na velikonoční ošatku zajíček Potřeby: miska o průměru 15 cm namořené ruličky (přibližně 70ks) lepidlo na papír nůžky tavicí pistole velikonoční ozdoby mašličky lak na dřevo pro konečné

Více

Polymerový Fotonávod Corree

Polymerový Fotonávod Corree Polymerový Fotonávod Corree V tomto návodu najdete, jak si vyrobit náhrdelník a náušnice Corree, původem inspirované korálovými útesy. Corree vás okouzlí svojí organickou texturou a barevností, která svádí

Více

ZAM-SERVIS s. r.o., Křišťanova 1116 / 14, 702 00, Ostrava - Přívoz NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ VÝVODKA PANCÍŘOVÁ NVGY 40

ZAM-SERVIS s. r.o., Křišťanova 1116 / 14, 702 00, Ostrava - Přívoz NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ VÝVODKA PANCÍŘOVÁ NVGY 40 ZAM-SERVIS s. r.o., Křišťanova 1116 / 14, 702 00, Ostrava - Přívoz str.1 NÁVOD K OBSLUZE NEVÝBUŠNÁ KABELOVÁ VÝVODKA PANCÍŘOVÁ NVGY 40 Číslo dokumentace 201 13 Datum: 4/2007 Počet stran : 5 OSTRAVA NVGY

Více

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ ETNO KORÁLKY Jana Jiroušková Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Etnokorálky Jana Jiroušková www.botanicka.cz Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

Trpaslíci. Trpaslíky není nijak složité představovat, přesto si ale pár základních informací řekneme:

Trpaslíci. Trpaslíky není nijak složité představovat, přesto si ale pár základních informací řekneme: Trpaslíci Trpaslíky není nijak složité představovat, přesto si ale pár základních informací řekneme: Trpaslíci jsou malé, ale svalnaté bytosti. Vzhledem ke své velikosti mají ohromnou sílu Jsou převážně

Více

TVOŘENÍ ČAJOVÝCH SÁČKŮ

TVOŘENÍ ČAJOVÝCH SÁČKŮ TVOŘENÍ Z ČAJOVÝCH SÁČKŮ Blanka Sýkorová TVOŘENÍ z čajových sáčků Blanka Sýkorová Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické

Více

Horní část střechy Spodní část střechy

Horní část střechy Spodní část střechy NÁVOD: Před zahájením práce na sestavení vystřihovánky si připravíme nezbytné nástroje a pomůcky. Budeme potřebovat řezák (odlamovací nůž), nůžky, nůž s tupou špičkou (pro nařezávání hran), ocelové pravítko,

Více

TECHNICKÝ MANUÁL INTERIÉROVÉ ŽALUZIE

TECHNICKÝ MANUÁL INTERIÉROVÉ ŽALUZIE TECHNICKÝ MANUÁL INTERIÉROVÉ ŽALUZIE INTERIÉROVÉ ŽALUZIE System 25 HORNÍ PROFIL Provedení s krycím a bez krycího horního profilu Variabilní System ovládání šňůrka, řetízek, klika, motor Barevné provedení

Více

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ Chainmaille Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

Více

Skříňka se srdíčkem. Co budeme potřebovat:

Skříňka se srdíčkem. Co budeme potřebovat: Skříňka se srdíčkem Co budeme potřebovat: starou skříňku šedou akrylovou barvu tmavě šedý lazurovací lak staré háčkované dečky (popř. záclony nebo oděvy) smirkový papír nebozez (pokud je potřeba) štětce

Více

22107010 PRSTEN CELOZLATY 4,8g. 22107367 PRSTEN CELOZLATY 1,4g. 22107419 PRSTEN CELOZLATY 2,3g. 22107427 PRSTEN CELOZLATY 1,9g

22107010 PRSTEN CELOZLATY 4,8g. 22107367 PRSTEN CELOZLATY 1,4g. 22107419 PRSTEN CELOZLATY 2,3g. 22107427 PRSTEN CELOZLATY 1,9g 22107010 PRSTEN CELOZLATY 4,8g 22107367 PRSTEN CELOZLATY 22107419 PRSTEN CELOZLATY 22107427 PRSTEN CELOZLATY 22107448 PRSTEN CELOZLATY 22107464 PRSTEN CELOZLATY 22107467 PRSTEN CELOZLATY - PANSKY 3,25g

Více

Obšívaná rondelka "Sultana" Jednoduché, ale efektní korálkové korálky Materiál (na jeden korálek)

Obšívaná rondelka Sultana Jednoduché, ale efektní korálkové korálky Materiál (na jeden korálek) Obšívaná rondelka "Sultana" Jednoduché, ale efektní korálkové korálky Materiál (na jeden korálek) Matubo Rulla (5 kusů) Japonský rokajl 11/0 (cca. 1 gram) Japonský rokajl 15/0 (cca. 1 gram) 4mm ohňovky

Více

TECHNICKÝ MANUÁL: Vario-system Decomatic

TECHNICKÝ MANUÁL: Vario-system Decomatic (baldachýn) montážní návod je vzhledem ke svému uspořádání výrobek, jehož kompletace probíhá z velké části až na místě montáže. Má-li být montáž úspěšná, je třeba dodržet předepsaný postup jednotlivých

Více

Věnec z kořenů stromu

Věnec z kořenů stromu Věnec z kořenů stromu Co budeme potřebovat: delší kořeny jakéhokoliv stromu pevný silnější drát zahradnické nůžky menší kleště různé přírodniny (zde malá jablíčka, psí víno, mech) prázdné menší šnečí ulity

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1 strana 1 Dámská letní háčkovaná makramé taška Návrh Johanna Schwarz Velikost: 21 x 17 cm Popruh ca. 80 x 2 cm příze Anya 92% polyakryl, 8% polyester délka návinu = ca. 65 m / 200 g Háček: háček č. 5 barva

Více

Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS

Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS Obsah: 1. Souprava se zámkovým otvíračem... 1 2. Skládanka spirálový kabel se zámkovým i řetězovým otvíračem. 4 3. Instalace řetězového otvírače

Více

Drátované šperky II. Karla Hátleová

Drátované šperky II. Karla Hátleová 6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n 3 = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e x

Více

386661 - RENZ Privat RW pro vazbu do kovových hřbetů s integrovanou uzavírací jednotkou

386661 - RENZ Privat RW pro vazbu do kovových hřbetů s integrovanou uzavírací jednotkou Jak na výrobu kalendáře v 10. krocích Podrobný popis s fotografiemi. Vzhledem k blížícímu se konci roku, jsme si pro vás dovolili připravit podrobný návod s fotografickými ukázkami vazby kalendáře. S produkty

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

eshop.zaluzieroletysite.cz JAZZ 17 eshop.zaluzieroletysite.cz

eshop.zaluzieroletysite.cz JAZZ 17 eshop.zaluzieroletysite.cz JAZZ 17 ď šířka s ohledem na kliku okna NE S ohledem na konstrukci držáků rolet, nedoporučujeme uchycení rolety směrem vzhůru (do stopu, do ostění...). JAZZ 17 VRUTY r t y v t r!!! vruty 40 Nejdříve přípevníme

Více

Materiál. a pomůcky. Materiál. Měděné lakované dráty. Postříbřené dráty

Materiál. a pomůcky. Materiál. Měděné lakované dráty. Postříbřené dráty Materiál a pomůcky Materiál Měděné lakované dráty což je vhodné například pro zkušební kousky. Pokud byste chtěli takové dráty použít na šperky, musíte počítat s tím, že šperky mohou po čase změnit barvu

Více

Závorka uvedená na konci každé řady udává počet uháčkovaných sloupků v dané řadě

Závorka uvedená na konci každé řady udává počet uháčkovaných sloupků v dané řadě Použité zkratky Ř řada ŘO řetízkové oko PO pevné oko X krátký sloupek (KS) PDS polodlouhý sloupek DS dlouhý sloupek TDS Trojitý dlouhý sloupek Ubírání ok (Λ): sháčkujeme dvě oka dohromady Přidávání ok

Více

151 Taška. 08/2011 Download

151 Taška. 08/2011 Download 08/2011 Download Údaje pro jednotlivé velikosti jednoho střihu uvádíme v návodech za sebou oddělené pomlčkami. Pokud je uveden pouze jeden údaj, platí pro všechny velikosti střihu. 151 Taška Velikost:

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Dnes se naučím.. Základy háčkování :-)

Dnes se naučím.. Základy háčkování :-) Dnes se naučím.. Základy háčkování :-) Také občas marně přemýšlíte, jak zabavit děti? Nebo chcete někoho obdarovat originálním dárkem a zrovna vás nic nenapadá? Nebo prostě sháníte nové nápady? Tak to

Více

Dovednosti DĚROVÁNÍ ŘEZÁNÍ PILOVÁNÍ TVAROVÁNÍ KOVU ZAOBLOVÁNÍ DRÁTU NÝTOVÁNÍ LEŠTĚNÍ

Dovednosti DĚROVÁNÍ ŘEZÁNÍ PILOVÁNÍ TVAROVÁNÍ KOVU ZAOBLOVÁNÍ DRÁTU NÝTOVÁNÍ LEŠTĚNÍ :17 Dovednosti DĚROVÁNÍ ŘEZÁNÍ PILOVÁNÍ TVAROVÁNÍ KOVU ZAOBLOVÁNÍ DRÁTU NÝTOVÁNÍ LEŠTĚNÍ Potřeby Stříbrný plát o rozměru 7,6 x 15,2 cm Kulatý stříbrný drát (průměr 1 mm), dlouhý 1,3 cm Černý kulatý onyxový

Více

NÁRAMEK S KABOŠONY POTŘEBUJETE. Základní pomůcky (strana 12) Sada tří nebo více kabošonů z minerálů (tvar a velikost se mohou různit)

NÁRAMEK S KABOŠONY POTŘEBUJETE. Základní pomůcky (strana 12) Sada tří nebo více kabošonů z minerálů (tvar a velikost se mohou různit) POTŘEBUJETE Základní pomůcky (strana 12) Sada tří nebo více kabošonů z minerálů (tvar a velikost se mohou různit) Japonské válečkové korálky, růžový odstín, měděný průvlek, vel. 11, 10 g Japonský rokalj,

Více

Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace

Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Publikováno na Prima Nápady (https://napady.iprima.cz) Domů > Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Vánoce příjemně uplynuly,

Více

1.5. Návod na montáž 1.1. 1.5.1. Vnitřní žaluzie IDS, IDK, IDS IDK s RONDO lištou HORIZONTÁLNÍ ŽALUZIE HLINÍKOVÉ HORIZONTÁLNÍ ŽALUZIE HLINÍKOVÉ

1.5. Návod na montáž 1.1. 1.5.1. Vnitřní žaluzie IDS, IDK, IDS IDK s RONDO lištou HORIZONTÁLNÍ ŽALUZIE HLINÍKOVÉ HORIZONTÁLNÍ ŽALUZIE HLINÍKOVÉ 1.5. Návod na montáž 1.1. 1.5.1. Vnitřní žaluzie IDS, IDK, IDS IDK s RONDO lištou Montáž provádějte výhradně podle tohoto návodu, vyhnete se tak zbytečným montážním chybám, popřípadě dalším nepříjemnostem

Více

CELOROČNÍ ROZVRŽENÍ TÉMAT KE ZKOUŠKÁM Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE OBOR ZLATNÍK A KLENOTNÍK 2. ROČNÍK ZÁŘÍ LISTOPAD

CELOROČNÍ ROZVRŽENÍ TÉMAT KE ZKOUŠKÁM Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE OBOR ZLATNÍK A KLENOTNÍK 2. ROČNÍK ZÁŘÍ LISTOPAD CELOROČNÍ ROZVRŽENÍ TÉMAT KE ZKOUŠKÁM Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE OBOR ZLATNÍK A KLENOTNÍK 2. ROČNÍK ZÁŘÍ LISTOPAD 1. Uzávěry náušnic druhy a jejich výroba (rozměry) 2. Jednoduché prsteny druhy prstenových

Více

ÚVOD. Mnoho tvůrčích nápadů vám přeje Ivona Šuchmannová, slovenská drátenice žijící v Čechách.

ÚVOD. Mnoho tvůrčích nápadů vám přeje Ivona Šuchmannová, slovenská drátenice žijící v Čechách. OBSAH Úvod Materiál a pomůcky Dráty Korálky Pomůcky Technika šité krajky Vánoční kouličky Zvonky 3D Ploché vánoční ozdoby s využitím techniky šité krajky Ozdoby z tvořítek na cukroví Ručně tvarované ploché

Více

Je dobré vědět. Příběh jesliček

Je dobré vědět. Příběh jesliček Je dobré vědět 118 Příběh jesliček První obrazné znázornění narození Ježíše Krista bylo nalezeno v hrobce křesťanské rodiny ze 4. století. Ovšem teprve svatý František z Assissi zavedl ve 13. století v

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 3 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 1 9 2 3 SBN Grada 978-80-247-6931-8

Více

Základní technika používaná p i výrob p ív sk

Základní technika používaná p i výrob p ív sk Základní technika používaná p i výrob p ív sk Základní uzel V této knize velmi často a ráda používám tzv. základní uzel, kterým začínám většinu projektů. Slouží jako očko pro zavěšení přívěsku. Návod k

Více

Labona. Vyměr a namontuj TECHNICKÝ MANUÁL ŽALUZIE

Labona. Vyměr a namontuj TECHNICKÝ MANUÁL ŽALUZIE Labona Vyměr a namontuj TECHNICKÝ MANUÁL INTERIÉROVÉ ŽALUZIE INTERIÉROVÉ ŽALUZIE System 25 HORNÍ PROFIL Provedení s krycím a bez krycího horního profilu Variabilní System ovládání šňůrka, řetízek, klika,

Více